A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

LMP végveszélyben?

2012.10.11. 21:59 timargabor

Nem az ő hetük ez. Kiszorítják őket a "harmadik erő" még csak vizionált pozíciójából, prominens képviselőjük elkövet egy ki nem kényszerített szarvashibát Chávezzel, és kijönnek egy, Matolcsyt is leköröző tündérmesével gazdaság-ügyben. Lehet - bár még korántsem biztos - hogy a Fidesz lefelé spirálba került, de nekik még van honnan esni, lehet korrigálni. Az eddig is az észrevehetőségi határon álló LMP ezt a luxust nem engedhetné meg magának.

Bajnai és a Milla bejelentése, hogy a volt miniszterelnök az immár egyesületté szerveződő csoport október 23-i tüntetésén mond beszédet és lép vissza ezzel a hazai politikai életbe, pont az LMP-t hozza gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe. A párt elképzelése, hogy Orbánt úgy kell leváltani, hogy ez ne vezessen a szocik visszatéréséhez - most egy pillanatra ne menjünk bele abba, hogy ez a számunkra is szimpatikus elképzelés reális-e - úgy körvonalazódott eddig, hogy a bizonytalan bázisú, és a politikában ismeretlenségük és szervezetlenségük miatt eddig gyakorlatilag súlytalan rendszerkritikus szervezetekkel, elsősorban pont a Millával, esetleg a 4K-val lépjenek szövetségre. Kicsik a kicsikkel, ez önmagában is elég illuzórikus elképzelésnek tűnt. Ezután Schiffer András, a párt pillanatnyilag is egyik legerősebb arca kijelentette, hogy na Bajnaival aztán nem, őt is az elutasítandó szocik közé sorolva. Erre most Bajnai - aki valószínűleg önmagában komolyabb tájékozódási pont az ellenzékben, mint az LMP, a Milla és a 4K együtt - épp a Millával látszik összefogni. És ha az is erősen kérdéses, hogy egy erő vagy csoport megél-e a Fidesz és az MSZP között, akkor az viszont biztos, hogy kettő nem. És ki bukhat itt nagyobbat?

Ez már önmagában elég kellemetlen, de legalább az LMP eddigi arculatát folytatja. Erre jön Scheiring Gábor, az LMP parlamenti képviselője, és leírja a blogján, hogy Venezuela nem túl jogállami módszereket alkalmazó elnöke mekkora faszagyerek és micsoda modell a dél-amerikai baloldalon, amely így akár alternatívája is lehetne a korrupt hazai jobb- és baloldalnak. Na azt hiszem, ezt hívják ki nem kényszerített hibának. A részletes bírálatba nem megyek bele, megtette azt a HVG publicistája (érdemes elolvasni, nagyon jó!), elég legyen itt annyi, hogy felveti egy egalitáriánus, kőkeményen szocialista párt világképét.

lmp_gabika.jpg

Ezután ma bejelentik a költségvetési elképzeléseiket. "Igazságosabb adórendszert" - írják, meg "3 kulcsos progresszív jövedelemadót". Ami ugyan nincs az anyagban, de 4 milliós éves jövedelem felett 45%-os SZJA-t vezetnének be. Mondom, kőkeményen szocialista program. Az pedig, hogy ez a tervezet a szokásos módon tele van a "zöld" és "öko" jelzőkkel, amelyeknek a valóságra vetítése feltehetően amúgy matolcsysan, vagyis ki tudja hogyan történne, már meg sem lep.

Értem én, mindig is értettem, hogy ők váltópárt akartak lenni. Meg is írtuk, hogy talán még az év elején nem lett volna teljesen esélytelen a dolog - ehhez azonban például elnököt kellett volna választaniuk, és inkább a csalódott, Fideszből kiábrándult, de az LMP vonalától feltehetően valamelyest jobbra álló szavazók megnyerésére koncentrálni, esetleg Ángyánt a csapathoz hívni. Ezekből szinte semmi nem történt. Most a csalódottakat majd elviszi Bajnai, ha ő nem tudja, akkor az MSZP, ha nem lesznek elegen, akkor marad Orbán. De az LMP innen nem tudom, hogy áll fel. Chávezzel meg 45%-os SZJA-val biztosan nem fog.

Kár.

Tetszett a cikk? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

279 komment · 1 trackback

Címkék: bajnai gordon hugo chavez lmp scheiring gábor magyar ellenzék

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr164833723

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: LMP végveszélyben? 2012.10.12. 10:03:01

Ami ugyan nincs az anyagban, de 4 milliós éves jövedelem felett 45%-os SZJA-t vezetnének be. Mondom, kőkeményen szocialista program.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

is 2012.10.12. 13:55:40

@qwertzu: te, nem a régi rendszert hasonlítjuk a mostanihoz, hanem a mostanit az LMP javaslatához. fuss neki még egyszer, lehetőleg pártközpontos brossurák nélkül, csak úgy a saját fejed után.

segdélet: adójóváírás+családi pótlék együtt számít. ki ne hagyd egyiket se!

pimpalini 2012.10.12. 13:56:19

@is:

Látom te csak lövészárokban tudsz élni. Lételemed az állandó háborúskodás, ellenségkeresés.:)
Tipikus idióta vagy, aki annyira szemellenzős, hogy óvodás csapkolódás szintjén, érvek nélkül böffenti a tényként vízionál véleményét a virtuális térbe.
Nem fogok lemenni az "nem-de igen" jellegű "vita" szintjére. Minden bizonnyal valami pártkatona vagy, akinek nem jött be az utóbbi 2,5 év, így visszasírod az mszp időszakát. Sok ilyen van. Ne bánkódj, nem vagy egyedül...:)

Egyre röhejesebb vagy

Hohó60 2012.10.12. 13:57:24

@pimpalini:

"3. A tőzsdei nyereségadó megszüntetése."

Szerintem nem csak én vagyok kíváncsi bővebben erre. Kifejtenéd?

Martian (törölt) 2012.10.12. 13:59:40

@is: "minden rendes európai országban a felső 10% bérének felső része 40%-kal adózik"

Persze, évi 100 000 Euro fölött érthető...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.12. 14:02:46

@is: No ezzel én is így vagyok. Tekintve, hogy a boltban a parizert pénzért adják, így a dícséret = pénz, verés = pénzelvétetel. Ha jól értem, Te nem keresel rosszul, és itt most azt fejtegeted, hogy olyan adórendszer kéne, ami a terheket nem lineárisan osztja el, hanem téged jobban súlyt, hogy másokat támogathasson. Jól értem?

Martian (törölt) 2012.10.12. 14:03:32

@is: "Svédországban, ahol minden párt tiszta lapokkal és kezekkel játszik"

Amikor anno Olof Palme-t lelőtték, sokan bontottak otthon pezsgőt...

pimpalini 2012.10.12. 14:04:08

@is:

"engem leginkább a dícséret motivál, veréstől ritkán jön meg a kedvem bármihez is. "

Akkor a dícséret-verés vonalat helyettesítsd be kérlek az adórendszer megfelelő pólusaira...

peti6 2012.10.12. 14:07:14

@ottomoll: Magyarázza már meg nekem valaki, hogy ki ez a Bajnai...Ez egy pitiáner senki, sem nem politikus, sem nem szakértő, a karizmája a negatívba konvergál...és a Gyurcsány csicskása volt. Ha az ellenzéknek nevezett csoportosulás csak benne látja a megváltót, akkor szinte fölösleges a választás, 100%, hogy marad a Fidesz...Persze csak mellékesen, amúgy is bőven marad a Fidesz a kormányon 14 után is.........
Az LMP SZÓT SEM ÉRDEMEL, AZ MOST IS CSAK EGY KIS ÖKO ÚTTÖRŐŐRS...

inebhedj - szerintem 2012.10.12. 14:11:21

@szorokin:
+1

A valóságban (tehát a statisztikai szórás kihagyásával), az egy hónapra és 8 órás munkaidőre kivetített magyar átlag bruttó bér kb. 125 ezer Forint.

pimpalini 2012.10.12. 14:15:32

@Hohó60:

Ha már egy párt liberális alapokon mozog, akkor szúrnia kell a szemét egy ilyen törvénynek/adónak. Mivel korlátozza a gazdaság szabadságát. A magyarok amúgy sem tőzsdéznek (nem csupán azért, mert nincs miből), sokkal kevésbé használják ki a befektetés eme formáját, mint teszik ezt máshol. A nyereségadó egy üzenet, negatív üzenet arra nézve, hogy ne is tegyék. Kockáztatod a pénzed, s a nyereségből még le is csippent az állam, de érdekes módon a veszteségből nem.
Negatív üzenet, mint sok más, ami a vállalkozói kedvet visszafogja.

Még egyszer mondom: az LMP-nek, mint pártnak elsősorban nem szocialista alapon kellen mozognia, hanem liberális alapon. Ahhoz pedig kellenek, kellenének az ilyen üzenetek.
Szocialista pártból van elég.

@unionista:

Van pénz, csak sajnos az elosztás igen-igen rossz. A magyar állam rengeteg pénzt szed be az állampolgáraitól. Nagyon nagy az újraelosztás mértéke. Mégis azt látjuk, hogya közös ügyek (oktatás, egészségügy) rosszul muzsikálnak.
Vagyis látható, hogy a hatékony működés nem (csupán) pénzkérdés.
Pl. a közmunkaprogram akár jó is lehetne, mert drága állami beruházások (alvállakozói rendszereken keresztül elfolyó milliárdok) helyett pl. ezáltal is lehetne komoly dolgokat építeni, fejleszteni. Kiszámítható lenne pl., hogy annak idején a Hoover-gátat mennyiből építették meg, s mennyibe került volna "normális" körülmények között.
Vagyis segély helyett fizethetnék a munkáért mondjuk kétszer annyit, mint amennyi a segély összege volt. Csak legyen az mondjuk értelmes beruházás. Pl. mostanában kerékpárutakat építenek közmunkásokkal, ami ugye jobb az utca sepregetésénél, takarításánál.

De ez csak egy példa. Jobb menedzseléssel, az erőforrások hatékonyabb kihasználásával lehetne itt változtatni a viszonyokon. Csak hát a régi beidegződések...

Visszatérve a fejlesztésekre: az EU pl. a megújuló energiaforrások hasznélatát, az ezt erősítő beruházásokat keményen támogatja. Csak le kellene hívni a támogatásokat, az állam állná az önrészt, s mehetne a projekt. Az osztrákok pl. nem okosabbak nálunk, nem is szebbek, mégis Hegyeshalom után szélerőmű erdőt lát az ember. Miért? Mert hatékonyabbak.

qwertzu 2012.10.12. 14:17:46

@is: Arról teljesen felesleges vitatkozni. Az említett kulcs + adókedvezmények lényeges megvágása hónapok alatt feketézésre vagy határátlépésre kényszerítene minden érintettet, az elmaradt bevételek miatt pedig teljesen fedezet nélküli lenne a gyengébb keresetűeknek adott kedvezmény.

ottomoll 2012.10.12. 14:18:06

@Blogger Géza: Épp az előrehozott lenne a cél-persze ez csak vészforgatókönyv- a Fidesz számára. Egy 2014 utáni előrehozott választáson úgy állíthatná be az ellenzéket, mint egymással is civakodó erőcsportoka(Jobbik, lmp, mszp,esetleg Dk)
akik a kormányzás gátjai. De ez csak távlati nem túl valószínű dolog.

vasgyuszi 2012.10.12. 14:19:45

@Putyilov gyári melós: "Szerintem a posztszerző nagyon szívére vette ezt a 45%os adókulcsot, pedig ha kicsit szétnézne, akkor azt látná, hogy baromira kevesen keresnek annyit ebben az országban, hogy érintené őket."

Tájékozódj, mert a 4 mill. éves szinten nem sok! Én 2001-ben kerestem k.b. 4,8 milliót, teljesen legálaisan, alkalmazottként, atomra leadózva: 202 ezer maradt nettóban havonta. És nem én voltam a legjobban fizetett a fejlesztocsapatban, és sokan voltunk, akik ezen a szinten kerestek (több százan), és ez csak egy cég volt a jópár közül. Szóval a 4 millió éves szinten 2012-ben nem egy "csillagoség".

ottomoll 2012.10.12. 14:20:40

@peti6: Épp ez a "sármja", hogy szürke, de mégis ismeri mindenki. Tipikus asszimetrikus felállás Orbánnal szemben. A szürke,csendes szekértő vs a száját tépő néptribun. Medgyessy is így nyert 2002-ben.

unionista (törölt) 2012.10.12. 14:21:28

@Martian:
ha az adórendszerben nincs valamilyen progresszivitás (nyilván vagyonban sokkal okosabb ezt megcsinálni, mint jövedelemben), akkor nem tartható fent. mert a szegénynek (akiből több van) is egy szavazata van.

rendszerint a feudális elit mondja azt, hogy vele a polgárság fogjon össze. és építsünk burzsoáziát. azért, mert az alsóbb néprétegek követelései kielégíthetetlenek. ezt a szöveget a középosztály jelentős része egyébként rendesen beszopta. az átlag magyar "burzsoá" akart lenni. ezért szavazott a "kommunisták" ellen. na most ez a csoport nem fogja magát szembe köpni. ahhoz túlságosan iskolázott. de az igazság az, hogy ennek a csoportnak sem nagyon lehet tisztességes politikai programot írni. se a polgárságnak, se a parasztságnak. ahogy eddig is. a közélet a szélhámosok terepe marad. ennek a népnek erre van igénye.

pimpalini 2012.10.12. 14:21:36

@vasgyuszi:

Ráadásul azóta picit változott a pénz vásárlóértéke...

pimpalini 2012.10.12. 14:22:57

@vasgyuszi:

Ráadásul azóta picit változott a pénz vásárlóértéke...

Hohó60 2012.10.12. 14:29:20

@pimpalini:

A TBSZ lehetőséget ad a tőzsdei nyereségadó nullázására, igaz, csak a hosszú távú, nem pedig a spekulatív befektetők számára.
Sőt, az egyes ügyleteken elért nyereség és veszteség is összevezethető.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.12. 14:35:44

@unionista: Ok, de nem gazdagokról és szegényekről kell beszélnünk. Nem a vagyont, hanem a jövedelmet adóztatnák progresszíven, nem is akármennyire.

ODIV 2012.10.12. 14:37:15

@Hohó60: Inkább saját benyomás. Mint előbb írtam, 10-15 ezer forintot hajlandó vagyok beáldozni, de a közel 50ezer az én béremből kicsit túlzás.

Elijah_Baley 2012.10.12. 14:38:36

188.oldal:
"A 30 milliárdos béremelési ígéretnek valódi fedezetet kell
biztosítani, és ezentúl további mintegy 20 milliárd forintot kell szánnunk arra, hogy
az egészségügyet jellemző humánerőforrás-krízist legalább enyhítsük"
bruttóban emelünk, nettóban mégis csökken?
Ügyes, nagyon ügyes - mondaná erre az öreg Kohn bácsi :)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.10.12. 14:44:25

Az LMP előtt 2 út lehetséges:

1. LMP=SZDSZ, azaz, ha az LMP a legkevésbé sem szociális, hanem fullextrás neoliberális/neokonzervatív párt

az SZDSZ és az MDF belebukott ebbe.

szóval ez halál.

+ MSZP lepakta -> halál

2. LMP=nem SZDSZ,
azaz alternatív, vagy szabályozottabb gazdaságpolitika, közgazdasági szemlélet

itt jönne képbe Chavez, aki lehet, hogy diktátor, de a nép jól él, ill az előző évtizedekhez képest jól.

+ MSZP lepakta NEM -> 0-nál több esély.

Hohó60 2012.10.12. 14:45:28

@ODIV:

Kösz.
Egy kérdés, csak ha gondolod, hogy őszintén tudsz/akarsz válaszolni.
Nemes gesztus, hogy a 10-15 ezer/hót beáldoznád, kevesen vannak ezzel így.
Ha jövedelmed ugyanekkora hányada 100-150 lenne, arra is ugyanezt mondanád, vagy mást?

unionista (törölt) 2012.10.12. 14:48:39

@pimpalini:
nem tudom láttál-e már kényszerközmunkást közelről. vagy egy nagyobb építkezést. ha úgy képzeled, hogy ezek direktben összekapcsolhatók. ez volt a kormány terve. hogy majd az építőipar kikölcsönzi az olcsó munkaerőt. így nem kell segélyt fizetni, és közben a közmunkások hasznot is hoznak. ez az, amit előtte a szocik is kipróbáltak. csak nem jött be. ezért nem forszírozták. a közmunkát nem ez a kormány találta ki. csak ez még sehol sem jött be. leszámítva a hagyományos agrártermelést. ami nem hoz hasznot.

a dolog nem működik. értem, hogy ez egy fáraó szemlélet. csak nem piramisokkal, hanem futball stadionnal. építjük a foci egyházat.

szóval te a népi kínában hiszel. és azt gondolod, hogy azok fejlődtek. közben meg dehogy. kínában az építkezéseket brutálisan automatizálták. a technológia még nem tökéletes. néha összeomlik egy híd, vagy toronyház. meg az egész kulturálisan elég béna. nem néznek jól ki a házak.

ezen a filmen csak szakmunkások és szakmérnökök vannak.
www.youtube.com/watch?v=Ps0DSihggio
a kínai gazdaság nem attól hatékony, hogy a gyerekek varrják a focilabdát.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.10.12. 14:49:45

@szorokin: de nem kell Chavez, nem kell gonosz diktátor.

elég lenne a reagan/tatcher tandem előtti szabályozott(abb) kapitalizmust/gazdaságot követelniük.

873ujr3rk 2012.10.12. 14:49:48

@is: nemúgyvana. meglepne ha havi 1000-1500 EUR fizetés max sávban adózna ott a szakadék szélén tántorgó nyugaton.

ODIV 2012.10.12. 14:58:02

@Hohó60: Jogos a kérdés. Nyilván nekem ez a 10-15ezer forint már a megtakarításomból veszne el. Akinek 6-700ezer forintos nettója van, neki 50ezer forint is beáldozható, mivel már nem veszélyeztetné az egisztenciáját. Az, hogy én hajlandó lennék ennyit áldozni 6-700ezerből nyilván csak akkor derülne ki, ha ennyit keresnék. Most mondhatom, hogy igen, de ez nem jelent sokat.

Az én béremből 50ezer viszont már olyan tétel, ami mellett elgondolkodnék, hogy keresek egy kisebb, szerényebb lakást, mondjuk 40ezerért, alacsonyabb rezsivel. Mindezt azért, hogy a tervezett megtakarítással ne kelljen évekkel eltolni a saját lakást.
Ez lehet, hogy úgy tűnik, hogy egy szűk réteg problémája, de ha én be akarok ülni egy sörre a volt évfolyamtársaimmal, akkor egyszerűbb egy londoni pubba szervezni az estét, mert akkor csak 2-3 embernek kell repülnie.

Szóval ez a visszaállított adórendszer meg fogja gyorsítani a migrációt, mert olyanok is elgondolkodnak az utazáson, akik eddig kitartottak. Nekem szinte minden héten felajánlják az 40-50 eurós órabért, mivel elég keresett a szakértelmem Németországban. Nagyon sok szakembernek inkább bátorság és elhatározás kérdése a váltás, csak az utolsó lökés hiányzik. Nagyon szomorú lennék, ha pont az LMP adná meg ezt a lökést.

unionista (törölt) 2012.10.12. 15:00:56

@ormány triktor:
progresszív vagyonadó lehetne. ezzel akár a fix összegű járulékot is be lehetne vezetni. 1 munkaóra után 1 euro (300 forint) járulékteher. mindegy, hogy mennyit keresel. ha úgy is minimálbérre jelentkezik be a többség, akkor igazodjunk ehhez.

de akkor legyen mellette vagyonadó. ha valaki a minimálbérnél többet keres, akkor több munkabért kapna. mert csak a minimálbér lenne járulékköteles. és a felette levő rész adóköteles. (az adójóváírás miatt). az élő munka terhe brutális módon csökkenne. csak akkor nem lehetne pályázati rendszer. vagyis nem lenne bürokrácia. és ehhez vagyont (a holt munkát) is adóztatni kelle.

de nem hiszem, hogy erre szavazna a többség. fix összegű járulék, flat tax, adójóváírás, vagyonadó. ez túlságosan összetett. egyszerűbb megoldás viszont nincs. a kormányok kipróbáltak szinte mindent. egyik se jött be.

VT Man 2012.10.12. 15:09:17

@Lastres:
Ha most 16% az SZJA, és ezt már 125 ezer bruttó felett 25%-ra emelik, akkor az nem csökkentés, hanem brutális adóemelés.

Kapja be az LMP a lompost!

ottomoll 2012.10.12. 15:11:48

@unionista: A Francia külpolitika kacérkodott egy pár hónapig a gondolattal az 1. vh után, hogy a kárpát-medence területén létre lehetne hozni egy lazán kötődő államszövetséget Budapest központtal, széleskörű autonómiát biztosítva az egyes részeknek, kihúzva ezzel nacionalizmusok méregfogát.
Aztán ott is választások jöttek, az elképzelést elgondoló miniszterelnök megbukott, és az egész lekerült a napirendről.
Ha jól emlékszem valamelyik Rubiconban olvastam.

pimpalini 2012.10.12. 15:13:22

@ottomoll:

"A Francia külpolitika kacérkodott egy pár hónapig a gondolattal az 1. vh után, hogy a kárpát-medence területén létre lehetne hozni egy lazán kötődő államszövetséget Budapest központtal, széleskörű autonómiát biztosítva az egyes részeknek, kihúzva ezzel nacionalizmusok méregfogát.
Aztán ott is választások jöttek, az elképzelést elgondoló miniszterelnök megbukott, és az egész lekerült a napirendről.
Ha jól emlékszem valamelyik Rubiconban olvastam. "

Eső után köpönyeg.
Talán nem kellett volna szétverni az Osztrák.Magyar Monarchiát. Kelet-Közép Európa azóta szakadt le igazán.

schgabor 2012.10.12. 15:21:29

Látom azért rosszindulatú ferdítésért ennek a blognak sem kell a szomszédba mennie. Aki tudni akarja az igazat arról, hogy mit írtam a latin-amerikai baloldalról, olvassa el a bejegyzésemet (scheiringgabor.blog.hu/2012/10/08/a_latin-amerikai_baloldal_verhetetlen): Venezuelát nem, viszont Brazíliát pozitív színben tüntettem fel. Aki nem látja a különbséget, az egy sajátos szemellenzőt hord.

Adórendszer ügyben pedig:

‎45%-os vagy annál nagyobb a felső SZJA kulcs a következő európai országokban:

Ausztria 50%, Belgium (50%), Dánia (55%), Finnország (53%), Görögország (45%), Izland (46%), Írország (52%), Olaszország (45%), Hollandia (52%), Norvégia (54%), Portugália (46%), Spanyolország (52%), Svédország (56,6%), Svájc (45,5%), Egyesült Királyság (50%, 2013-ban csökkentik 45%-ra).

A magyar progressziót túszul ejtő neokonzervatívok szerint ők mind veszett fejsze nyele, nincs mentség rájuk. Ők tudják, hogy merre mutat a progresszió nyila:

Ukrajnában 17%, Szerbiában 14%, Oroszországban 13%, Romániában 16%, Macedóniában 10%, Grúziában 12%, Bulgáriában 10%, Albániában 10%.

Ez a magát progresszívnek képzelő noekonzervativizmus keleti nyitása! Jó utat!

Az LMP adórendszer javaslatával a keresők alsó 80%-a jól jár, mivel visszaállítanánk az adójóváírást, azaz adómentes lenne a minimálbér. A felső 20%, az egykulcsos adó nyertesei, a nagy vagyonaikat eltitkolók és az óriásvállalatok többet raknának a közösbe, hogy fellendítsük az oktatást, az egészségügyet, kiművelt és egészséges emberekkel álljuk a sarat a nemzetközi versenyben, magas minőségű humán tőkével növeljük a termelékenységet, ne pedig szociális dömpinggel, és hogy segítsük a magyar kisvállalkozókat 100.000 új munkahelyet létrehozni lakásfelújításokkal. Bővebben itt: lehetmas.hu/magyarorszagtalpraall?p=kiadvany

Karcolt lendület 2012.10.12. 15:22:06

@blz42:
Kurvára semmi köze az igazságossághoz annak, hogy a középszint feletti keresetből majd kétszer annyit veszünk el. Ezt harácsolásnak hívják. (25% -> 45%)

Ennek jelentése az, hogy a nagyobb teljesítmény, tudás, szorgalom semmit nem ér. Inkább zavaró...

(Nem, nem feltétlenül kell egykulcsos adórendszer, de ez bőven átesés a ló másik oldalára és az előző 20 év problémáinak - jövedelemeltitkolás, teljesítményvisszafogás - újratermeléséhez vezet.)

épészmérnök 2012.10.12. 15:23:20

@schgabor: Gábor, sokkal szimpatikusabb lenne, ha védekezés helyett férfiasan bevallanád, hogy ezúttal tévedtél. Ezzel megfordítanád a trendet.

Hohó60 2012.10.12. 15:23:53

@ODIV:

"Szóval ez a visszaállított adórendszer meg fogja gyorsítani a migrációt, mert olyanok is elgondolkodnak az utazáson, akik eddig kitartottak."

Nagyon egyetétek, kivéve, hogy szerencsére még nincs az adórendszer visszaállítva.
Magyarországon az adórendszerben az utóbbi 20 évben egyetlen jó dolog történt, az pedig az arányos adórendszer. Ez még akkor is igaz, ha sajnos túl későn lett bevezetve, és az a pillanat tulajdonképpen már félig-meddig alkalmatlan volt rá a recesszió miatt. Ha 5-6 évvel korábban lett volna bevezetve, sokkal jobb eredményeket tudtunk volna elérni, és a válságot is jobban átvészelhettük volna.
A mostani bevezetésnél -bár az adórendszer nem politikai, hanem gazdasági kérdés- azt a hibát követték el, hogy több évre elosztva kellett volna ezt meglépni. Akkor a gazdaság szereplőinek több ideje lett volna az alkalmazkodásra. A pozitív hatások akkor is jelentkeztek volna, a negatív hatások pedig tompítva, elosztva érvényesültek volna.

Akiknek pedig nem tetszik az árányos adózás, meg kell nézni, hová jutottunk kb. 30 év alatt a szent tehénként kezelet aránytalan adózás révén: a gödör szélére. Mármint a belső szélére, ahol még kapaszkodunk ugyan a perembe, de a lábunk alatt már csak a nagy semmi van.

pimpalini 2012.10.12. 15:25:13

@schgabor:

Itt senki sem azt vitatta, hogy hány százalék a felső kulcs, hanem azzal volt baja a többségnek, hogy mekkora jövedelmhatárnál húzod meg azt. A cikk által idézett évi 4 millió bruttó röhejesen kevés ahhoz, hogy felső kategóriás jövedelem legyen.

ODIV 2012.10.12. 15:27:37

@schgabor: Érdekes, hogy én a felső 20%-ba tartozom, és nincs sem autóm, sem tehermentes lakásom. Hogy van ez?

pimpalini 2012.10.12. 15:29:10

@ODIV:

Nem érti szegény...:)

Hiába hozza a nyugat-európai példákat, ha egyszer az ottani bérek köszönőviszonyban sincsenek az itteniekkel, főleg ha a vásárlóértéküket nézem.:)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.12. 15:37:36

@ODIV: Basszus, miről beszélgetünk már? Nem akarok semmit beáldozni sehova, amit én kerestem meg. A családomra, gyerekeimre akarom költeni, meg akarom belőle alapozni a nyugdíjas éveimet (mert állami nyugdíj addigra úgysem lesz) stb... nem beáldozni bárhova, bármiért. Többet keresek (mert a munkáltatóm úgy gondolja, hogy megérdemlem), ezzel arányosan (lineárisen) többet is adózóm. Legyen ez elég a köz érdekében!

Hohó60 2012.10.12. 15:43:26

@schgabor:

"Az LMP adórendszer javaslatával a keresők alsó 80%-a jól jár, mivel visszaállítanánk az adójóváírást, azaz adómentes lenne a minimálbér."

Tehát ösztönöznétek, hogy minél több ember minimálbérre legyen bejelentve. Ez aztán magasztos cél. Ja, vagy hogy a következményekkel nem számoltatok?

"A felső 20%, az egykulcsos adó nyertesei, a nagy vagyonaikat eltitkolók és az óriásvállalatok többet raknának a közösbe, "

Mi ez a zagyvaság itt?
Az egykulcsos adó nyerteseinek mi köze van a nagy vagyonaikat eltitkolókhoz? Így, kollektíve? Az előbbiek magasabb teljesítményük, képzettségük alapján keresnek annyit, hogy az egykulcsos hasznukra vált, az utóbbiak meg köztörvényes bűnt követnek el. Mi közük egymáshoz? Együtt lesznek a Hortobágyra kitelepítve? Ezt a demagógiát ma már az MSZP sem engedné meg magának.
Másrészt egy személyi jövedelmadó témában mit is keresnek az óriásvállalatok?

Ha csak azt nem, hogy az adóemelés egyrészt elűzné a számukra szükséges, még itt maradt kvalifikált réteget, másrészt csökkentené a befektetséeket, mert éppen az óriásvállaltoknak jelentősen növelné ezek alkalmazásának költségeit.

"hogy fellendítsük az oktatást, az egészségügyet, kiművelt és egészséges emberekkel álljuk a sarat a nemzetközi versenyben, magas minőségű humán tőkével növeljük a termelékenységet, ne pedig szociális dömpinggel,"

Mert ugye, ez a szép, progresszív adós időszakban így volt, csak jött a csúnya flat tax, és mindent elrontott, igaz?
Éppen a lustaságra, adóelkerülésre ösztönző, a teljesítményt büntető progresszív adó volt az, amelyik 30 éves regnálása alatt ezeket megakadályozta. Kösz, nem kérjük vissza.

ODIV 2012.10.12. 15:48:30

@ormány triktor: Szerintem a progresszív adózással nincs probléma. Mondjuk 4millióig 18%, 8millióig 24%, felette 32%. Most a hasamra csaptam, de nagyjából ez inkább hajlik az igazságosság felé, mint amit az LMP gondol.
Az egykulcsos 16% hülyeség. Az a pénz nekem annyira nem hiányzott, hogy a minimálbéresektől vegyék el. DE! Azért ne legyünk már éhes ploretárok. Attól, hogy ez rossz, még nem kell még rosszabbat kitalálni.
Kíváncsi leszek, hogy az LMP tipikus városi értelmiségi szavazói hogy fognak tapsikolni, az évi 4-600ezres bércsökkenésnek. (Köztük én is.)

Karcolt lendület 2012.10.12. 15:53:35

@schgabor:
A nagy vagyonokat illetve nagy kereseteket eltitkolók pont az erős progresszivitás miatt titkolták el a jövedelmüket. Elég komoly gyakorlatra tettek szert ebben a rendszerváltás óta, attól, hogy visszaállítjátok a 2010 előtti rendszert, ugyanazokat a problémákat termelitek újra, amik akkor voltak: például erős motiváció a szürkegazdaságba menekülésre. Az értékhatárokból az angolokat és németeket néztem meg tegnap, a felsőkulcs határozottan 10 millió forint feletti kereseteknél lép be. (OK, németeknél 3,7-1x millióig lineárisan emelkedő kulcs van, a vége van 42%-nál.) 4 milliós határ nevetségesen alacsony: lehet, hogy szerintetek ez felső 20%, csak épp az ennyit keresők rohadtul nem érzik magukat felső 20%-nak. A 25-ről 45%-ra ugró kulcs pedig olyan marginális adókulcsot jelent, amilyennél csak igazi buddhák nem próbálják elkerülni a felsőbb kulcsba kerülést.

ODIV 2012.10.12. 15:59:23

@Karcolt lendület: Pontosan így van. A progresszív adó halála pontosan az extrém marginális adókulcs. Mikor bruttó 10ezer forintos béremelés 5ezres nettó bércsökkenést okoz. Ez a kétezres évek közepén jellemző jelenség volt.
A progresszív adózás akkor lehet hatékony, ha kellően lineáris, vagy valahogyan kompenzál. De inkább legyen lineáris. :)

Globetrotter2014 2012.10.12. 16:00:43

Nincs még akkora az LMP hogy balról kelljen szalámizni.

A régi baloldal még messze nem halott, sőt igazában még csatába sem bonyolódott az elmúlt 2, sőt 4 évben.

Nyilván a baloldal helyét nem fogja átvenni az LMP ha pedig beáálna egy olajfába akkor gyorsan 1% alá esne.

Jó ez a semleges irány.

blz42 2012.10.12. 16:05:10

@pimpalini: "aki 300 fölött visz haza, most jobban jár". Pontosan ez történik, egy kis kiegészítéssel. Annak érdekében, hogy az állam lemondhasson a 300 nettót keresők adójának egy jó részéről, szarrá adóztatta azokat, akiknek eddig is alig volt. Aki korábban nettó 100-at keresett, az az egykulcsossal 10 ezerrel kevesebbet visz haza. Ez nagyjából az a szint, amikor már kaját veszel vagy számlát fizetsz.

Ez az ára annak, hogy a "multirabszolga" - aki lássuk be, semmivel nem végez hasznosabb, fontosabb, értékesebb munkát mint mondjuk egy csecsemőgondozó vagy egy ápolónő - többet keressen, és úgy érezze, "jobban megéri dolgozni". Tegyük hozzá, ettől nem fog többet vagy jobb minőségben dolgozni, maximum kicsit kevesebbet rinyál az adók miatt és szívesebben szavaz a Fideszre.

Ennyit az egykulcsosról.

ODIV 2012.10.12. 16:06:23

@schgabor: Ha már itt vagy Gábor, akkor azt még elmondom, hogy kb úgy érzem magam, mint az a megtévesztett réteg, aki anno a Fideszre szavazott, majd megszenvedte az ámokfutást.
Nem gondoltam volna 1 éve, hogy ez így lesz. Persze, most rám lehet sütni, hogy én is csak egy hülye individualista vagyok, mert csak addig érdekel a közügy, amíg a magánérdekemet nem sérti. De azért mindennek van határa. Nem hiszem, hogy 3 évnyi munka gyümölcsét kellene beáldoznom azért, hogy az elmúlt években szétlopott közvagyont kipótoljuk. Csak azért, mert valaki úgy gondolja, hogy én már gazdagnak számítok. Nem tudom hogy számoltok ti a munkacsoportokban, de ezt ti sem gondolhatjátok komolyan.

blz42 2012.10.12. 16:09:15

@Karcolt lendület: @ODIV: Bocs, de ti nem tudjátok, mi az a sávos adórendszer. Olyan nincs, hogy átlépsz a sávhatáron, és emiatt csökken a jövedelmed. Ebben az esetben is csak a 4 millió fölötti rész adózik 45%-kal, és innentől kezdve az is mindegy, hány %-pont különbség van a két szomszédos kulcs között.

ODIV 2012.10.12. 16:10:58

@blz42: Szerintem normális ember nem ért egyet ezzel az egykulcsos adórendszerrel. Pont a szociális érzéketlensége miatt. De ez nem jelenti azt, hogy az általad multirabszolgának nevezett réteget lerugdossuk arra a szintre, hogy remegő kézzel várja a családi pótlékot. Ha egyáltalán mert már gyereket vállalni.

Putyilov gyári melós 2012.10.12. 16:12:35

@sembertius:

És mennyit fizetett bele a Merci gyár, amelyik használja?

A multik a melósaik TBjén kívűl nem nagyon fizetnek adót nálunk, még Orbán elvtárs Turulyos fujfuj multi államában sem.
Viszont kapnak egy rakás állami támogatást, részben pénzbenit(amely több mint Németországban), részben infrastrukturálist, no meg törvénykezésit.

Pl. a bújtatott állami támogatás egyik példája épp a napokban zajlik.
A BKV Széles elvtárson keresztül 150 Merci buszt akar venni vagy 8,5 milliárdért.

És miért is kell a magyar államnak támogatni, hogy a német Franci több ezer Euróval olcsóbban jusson álmai autójához?

ODIV 2012.10.12. 16:13:09

@blz42: Igen, ehhez kellett az adójóváírás is. Ez megtörtént eset, mivel apám egyéni vállalkozó, és a válság előtt még egy alkalmazottat is el tudott tartani. Egyik évben a 10ezer forintos bruttó emelés nettó csökkenést okozott. Aztán inkább visszacsinálták. :)

ODIV 2012.10.12. 16:15:47

@Putyilov gyári melós: Pont az ilyenek miatt okádik a magyar a progresszív adózástól. Azért fizess több adót, hogy a felső 0,1% zsebébe vándoroljon az EXIM, MFB, BKV, MÁV, NFÜ és a többi betűszavakon keresztül.

blz42 2012.10.12. 16:16:06

@ODIV: Az LMP mindig is balos gazdaságpolitikát hirdetett - ezt jelzi az alapértékei között feltüntetett igazságosság; senki nem érezheti átverve magát. Azt elhiszem, hogy jó dolog 50-100 ropival többet hazavinni, de ez lett az ára: hvg.hu/nagyitas/20121012_Foto_vegelathatatlan_sor_allt_etelert_a_T?fb_action_ids=10151860887207137&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

blz42 2012.10.12. 16:18:46

@ODIV: Oké, az adójóváírás tényleg megbolondítja ezt a képletet, ha rosszul csinálják (mint Mo-n is korábban). Ezért kell egy lineárisan kivezetett adójóváírás, és akkor nincs ez a gond.

ODIV 2012.10.12. 16:19:16

@blz42: Persze, vissza lehet állítani az MSZP által favorizált adórendszert. Csak akkor ne lepődj meg, ha minden értelmes szakember elhagyja az országot. Aztán lehet majd emberkedni, hogy kiűztük a sok ingyenélő, egész nap kávét szürcsölő, szemüveges okostojást. Így is lehet.
Eddig azt gondoltam, hogy attól, hogy egy párt baloldali, nem feltétlenül demagóg. De be kell látnom, ez Magyarországra nem igaz.

ODIV 2012.10.12. 16:20:58

@blz42: Igen, pont ezt írtam. A marginalitást és az ilyen nettó bércsökkenéses elbaszást is kezelni kell, különben csalni fognak vele.

unionista (törölt) 2012.10.12. 16:21:14

@ODIV:
úgy, hogy ők a bevallott jövedelmi viszonyok alapján osztották fel tizedekre a társadalmat. ami köszönőviszonyban nincs a valósággal. ehhez egy átfogó vagyonleltár kellene. ami nincs. nem is azért, mert az elitnek adózni kellene. hanem mert akkor kiderülne, hogy melyik politikus mennyit lopott. az lmp egy olyan párt, amelyik ezekbe az ügyekbe képtelen beletrafálni. eddig még legalább is legfeljebb csak kapufát lőtt.

Alkibiádész77 2012.10.12. 16:26:42

Nem először történik, hogy liberális értelmiségiek vagy mérsékelt konzik olyasmit kérnek számon az LMP-n, amit sohasem ígért. Már a történet legelején, a párt alapító nyilatkozatában leszögezte, hogy gazdaságpolitikájában és társadalompolitikájában baloldali párt. Ez Magyarországon szokatlan, hisz az elmúlt 22 évben még egyetlen párt sem ült a magyar parlamentben, amely ilyen értelemben is, tehát valójában is baloldali lett volna.
Aki liberális vagy neokonzervatív gazdaságpolitikát vár, az ne szavazzon az LMP-re, hanem alapítson liberális/neokonzervatív pártot.

ODIV 2012.10.12. 16:29:13

@unionista: De miért kell mindig végletesen gondolkodni? Miért mindig csak egyet előre, egyet vissza lépésekkel lehet irányítani egy az országot?
Pont ilyen a vagyonadó is. Annyira sikerült elbaszni, hogy még évtizedek kellenek hozzá, hogy újra lehessen beszélni róla.
Pedig ha valami legitimálhatná a rendszerváltás utáni szabadrablást, az pont egy tisztességes és megkerülhetetlen vagyonadó lenne. Kicsit kiegyenlítené a társadalmi különbségeket.

Karcolt lendület 2012.10.12. 16:29:42

@blz42:
Tudom mi az a sávos adórendszer és azt is tudom, hogy a plusz jövedelem után kell sokkal nagyobb adót fizetni. Pont ezért van visszatartó ereje egy ilyen adónak a plusz jövedelem megszerzése (vagy bevallása szempontjából). Ugyanis ha x óra munkával keres az ember nettoban x*órabér*75%-ot, az x+1. órában viszont órabér*55%-ot, akkor inkább otthon nézi ehelyett az utolsó óra helyett a Barátok köztet. Vagy nem vallja be, hogy dolgozott még egy órát és akkor megkapja mondjuk az órabér*90%-ot - hogy a munkaadónak is jó legyen.

A marginális adókulcshoz, definíciójához, fontosságához itt egy cikk 2008-ból:
index.hu/gazdasag/magyar/mennyi080903/

ODIV 2012.10.12. 16:30:08

@Alkibiádész77: Attól, hogy valaki baloldali, még nem kell hülyének is lennie...

qwertzu 2012.10.12. 16:30:11

@Karcolt lendület: A Németekkel nehéz összehasonlítani, ott családi adózás van. Tehát ha a minimálbér ötszörösét keresed, és eltartasz egy feleséget és három gyereket, akkor úgy adózol mint egy minimálbéres. Az LMP szerint meg a minimálbér ötszörösét kereső családfő a legmagasabb adókulccsal sújtandó burzsoá.

Putyilov gyári melós 2012.10.12. 16:31:21

@ODIV:
Nálunk 6-8 ezer milliárdot oszt el az állam ÁLLAMI ÚJRAELOSZTÁS KERETÉBEN az államra rátelepedett, magasfizetésű klientúrának. A haveri vállalkozóknak, a különféle kulturális, tudományos, sport ésakifaszomsetuggya holdudvaroknak.

Itt mindenki a saját kenyerét, kalácsát félti, miközben az egész ÁLLAMKAPITALISTA rendszer döglődik, mert barimra gazdaságtalan, nulla hatékonyságú és a rabszolgák agyonhajtásán alapszik.

Mi a francért kap az itt nyafizók jó része vagy a posztíró akkora fizetést az államtól, hogy nyafognia kelljen a45%os adókulcs miatt?
Mit tesz le az asztalra, mennyivel járul hozzá a GDPhez?!
Ez lenne a lényeg, a fizetés legtöbb esetben nem a munka után jár, az esetek többségében valakinek nem azért magas a fizetése, mert többet tesz le az asztalra, kiemelkedő a tudása, sokkal járul hozzá a GDPhez, hanem a társadalmi hierarchiában elfoglalt poszt után.
Mi megy egy állami vállalatnál, egy egyetemen, egy menő kórházban, egy hivatalban vagy az elmatyaroschodott multiknál?
Mindenki nyalja fel magát a következő fizetési osztályig, aztán már csak az érdekli, hogy a posztját megtartsa, a trónkövetelőket lerúgdossa.
Ez rendszerszintű probléma, aminek a fizetés csak igencsak kicsinyke része.

unionista (törölt) 2012.10.12. 16:32:22

@blz42:
de miért kellene az adójóváírást kivezetni? pont azzal szívott nagyon sok szakmunkás, hogy bement túlórázni. dolgozott sokszor 12 vagy 16 órát orrvérzésig. aztán utána látta, hogy adójóváírás nuku. túl jól keres.

az adójóváírás arra való, hogy a munkás bér ne nulláról induljon. a munkás indulásként kapja meg azt, amit egy munkanélküliként is megkapna. ha 25 ezer a segély, akkor a gyárban is onnan indul a kifizetés. mintha ülne a kocsmában. de ezek után nem kell se sáv, se kivezetés. azért, hogy teljesítménybért lehessen fizetni.

Putyilov gyári melós 2012.10.12. 16:35:00

@Alkibiádész77:
"hanem alapítson liberális/neokonzervatív pártot"

Arra ott a Fidesz, csak Orbán seggét kell nyalni és Istenként imádni, de amúgy ma már totális neolib-neokon párt, csak olyan matyarosch, pusztaromantikás, Kádár atyecos :O))))

ODIV 2012.10.12. 16:35:32

@Putyilov gyári melós: Én kérek elnézést. Most gyorsan be is adom a felmondásom, és keresek magamnak valami tisztességes utcaseprő állást. Mert azért az már nem járja, hogy egy ilyen suhanc, mint én amcibi...abmici...öööö....köcsög ingyenélő legyen!!!

Elijah_Baley 2012.10.12. 16:47:43

@Putyilov gyári melós: nem mindenki kap az államtól, van aki közvetlenül az imperialista nagytőke szekértolója :)

Karcolt lendület 2012.10.12. 16:50:12

@blz42:
Hagyjuk már ezt az igazságosságot.

Egyszer láttam egy rövid rendszerezést, milyen típusú igazságosságok vannak: marxista, kommunista, libertariánus, stb. (már a kategóriákra sem emlékszem pontosan és azóta nem találom pont ezt a leírást, olyasmi rémlik még hogy minek mi az alapja: mindenkinek egyenlően, mindenkinek szükséglete szerint, mindenkinek érdeme szerint, mindenkinek a piaci értéke szerint, stb.).

Így amit ti igazságosságnak neveztek, az másnak szimpla rablás, a "mindekinek érdeme szerint" alapoknál (kb. liberális konzervatív vonal) például nem keveri bele az igazságosságba a szerencsétlenebbek támogatását: azt pl. méltányosságnak hívják. Ugyanis ez a szétválasztás megmutatja, hogy aki szerencsétlenebb (akármi miatt), annak ez a támogatás nem jár, nem _megérdemli_, hanem segítségként kapja. Ez nagyon fontos hozzáállásbeli különbség: sokkal jobban motivál a szerencsétlen állapotból kikeveredésre (feltéve, hogy képes rá az adott jóember, természetesen van állapot, amiből nem lehet kikeveredni, ezt így is kell értékelni).

qwertzu 2012.10.12. 17:11:47

@Putyilov gyári melós: Mivaan?

"Mi a francért kap az itt nyafizók jó része vagy a posztíró akkora fizetést az államtól,"

Talán azt 'nyafizók' jó része nem az államtól kapja a fizetését, hanem magáncégtől.

"Mit tesz le az asztalra, mennyivel járul hozzá a GDPhez?!"
Fel nem foghatom mi közöd van más, magánszektorban dolgozó ember fizetéséhez. Az a munkaadóra és a munkavállalóra tartozik. Mégis kinek képzeled magad, hogy beleszólj más emberek dolgaiba? Ha a munkaadóm szerint megérdemlem a bért, akkor ki vagy te, hogy ebbe beledumálj?

unionista (törölt) 2012.10.12. 17:18:28

@ODIV:
fix összegű járulék, flat tax, adójóváírás, vagyonadó. hol van ebben a véglet?

Termetes Samu 2012.10.12. 17:19:49

@is: Természetesen nem az elosztás mértékétől lesz valami rendszerkritikus avagy sem, de én ilyet nem is írtam.

légügyi megfigyelő 2012.10.12. 17:22:43

Túró az LMP, pedig ezzel a névvel (a név kötelezne) akár tenni is lehetett volna valamit.

Azt gondolom, hogy az Ökopárt verzió az egyik legellenszenvesebb: a technológia és a zavaros öko-gondolat nem fér meg egymással. Szerintem.

Remek az írás, tulajdonképp sajnálom, hogy igaz.

qwertzu 2012.10.12. 17:26:50

@unionista: A vagyonadó az ingatlan adóztatásán kívül életképtelen. Bármilyen más esetben napok alatt tűnne el minden vagyon az országból.

ODIV 2012.10.12. 17:39:24

@unionista: Nem ez a véglet, hanem a progresszív adó visszaállítása annál is szigorúbb formában, mint valaha volt.

2012.10.12. 17:49:01

Az LMP költségvetése nagyon szocialista program, a zöldek sosem tagadták, hogy a gazdaságpolitikájuk baloldali. Ha erre most döbbensz rá, akkor eddig hatalmas tévedésben voltál.

PLT cikke pedig nem hogy jó, de egy ordenáré túlzás. Már az első sora is hazugság, nem mondta Scheiring, hogy Chávez alapvetően OK lenne.

2012.10.12. 17:49:37

@iii: Bocsánat, nagyon NEM szocialista.

blz42 2012.10.12. 18:03:25

@Karcolt lendület: Ha azt gondolod, hogy a piac által meghatározott jövedelemeloszlás valóban az érdemek szerint alakul, akkor nem tudom, melyik országban élsz.
Pl. tökéletesen ugyanazt a melót lehet csinálni a civil, állami és forprofit szektorban sokszoros jövedelemkülönbségek mellett.
Vagy nézzünk vmi jó kis demagóg tanár vs bróker példát. Folytathatnám, de érted.

blz42 2012.10.12. 18:06:49

@unionista: az adójóváírás kivezetése a jövedelem növekedésével az erős progresszió biztosításának eszköze alacsony jövedelemszinteknél. Ha a magas jövedelműeknek is járna, annak nem volna túl sok értelme.

2012.10.12. 18:15:26

Hadd idézzem Scheiring FB beírását, ha még eddig nem volt:

"‎45%-os vagy annál nagyobb a felső SZJA kulcs a következő európai országokban:

Ausztria 50%, Belgium (50%), Dánia (55%), Finnország (53%), Görögország (45%), Izland (46%), Írország (52%), Olaszország (45%), Hollandia (52%), Norvégia (54%), Portugália (46%), Spanyolország (52%), Svédország (56,6%), Svájc (45,5%), Egyesült Királyság (50%, 2013-ban csökkentik 45%-ra).

A magyar progressziót túszul ejtő neokonzervatívok szerint ők mind veszett fejsze nyele, nincs mentség rájuk. Ők tudják, hogy merre mutat a progresszió nyila:

Ukrajnában 17%, Szerbiában 14%, Oroszországban 13%, Romániában 16%, Macedóniában 10%, Grúziában 12%, Bulgáriában 10%, Albániában 10%.

Ez a magát progresszívnek képzelő noekonzervativizmus keleti nyitása! Jó utat!

Az LMP adórendszer javaslatával a keresők alsó 80%-a jól jár, mivel visszaállítanánk az adójóváírást, azaz adómentes lenne a minimálbér. A felső 20%, az egykulcsos adó nyertesei, a nagy vagyonaikat eltitkolók és az óriásvállalatok többet raknának a közösbe, hogy fellendítsük az oktatást, az egészségügyet, kiművelt és egészséges emberekkel álljuk a sarat a nemzetközi versenyben, magas minőségű humán tőkével növeljük a termelékenységet, ne pedig szociális dömpinggel, és hogy segítsük a magyar kisvállalkozókat 100.000 új munkahelyet létrehozni lakásfelújításokkal. Bővebben itt: http://lehetmas.hu/magyarorszagtalpraall?p=kiadvany"

márta)) 2012.10.12. 18:22:19

Hogy mik vannak? Én nem is tudtam, hogy az LMP. baloldali- párt, vagyis, hát, hogy a gazdaságpolitikájuk. Mondjuk van egyáltalán? :))
Igaz a mai napig "én nem tudom", hogy milyen politikai irányvonalat követnek.
hm?
:)

unionista (törölt) 2012.10.12. 18:23:07

@qwertzu:
fix összegű járulék kellene. és azt kombinálni vagyonadóval.

ha nagyon egyszerűen 1 munkaóra után 1 eurot (300 forintot) fizetne mindenki, akkor 4 millió munkavállalóval és évi 2000 munkaórával számolva ez évi 8 milliárd euro (2400 milliárd forint) bevételt jelentene. úgy, hogy a befizetés és az ellenőrzés is végtelen egyszerű.

ezzel egy probléma van. 1000-1200 milliárd forintos hiány keletkezne. mert minden munkavállaló összes járulékos terhe havi 50 ezer, évi 600 ezer forint lenne. függetlenül attól, hogy mennyit keres.

ezért kell az ingatlanokra kivetni vagyonadót. a belvárosi irodaházra többet. lehet mondani, hogy akkor onnan mindenki kiköltözne. de egyrészt nem. mert van nagyon sok multi, aki nem akarna sufniba menni. és többet igazából nem kellene fizetnie. mert a járulékcsökkentéssel nagyot nyerne. viszont mondhatná azt a maszek, hogy ők ugyan egy garázsban vannak, vagy valamilyen külvárosi lószarban. de a szolgáltatása olcsó. és akkor azt ki lehet próbálni. aztán ha jó, akkor az fel fog úgy is futni. és bemegy a belvárosi luxusba. és fizeti az extrát. ha meg nem, akkor meg úgy járt. éljen a külvárosban. de nem csapom agyon brutális adóteherrel. nem kényszerítem arra, hogy csaljon.

szerintem a vállalkozói vagyont is adóztatni kell. csak közben az élő munka terhét csökkenteni kell. az adójóváírás az alacsony keresetűeknek jó. a fix összegű járulék pedig a tehetőseknek. de ezt mindenkinek oda lehetne adni. ha nincsenek pályázatok. és van vagyonadó. vagyis a piacot tisztességesen működtetjük. csak ezt nem akarja senki. nem csak az elit nem szeretne ilyet. mert azt simán le lehetne szavazni.

mert a köznép is azon aggódik, hogy mi lenne ha csányi sándor kimenekítené a vagyonát. menekítse ki. egy oligarchával kevesebb lenne. vigye a gyárait ahová akarja. de a mercedes olyan nagyon nem szopná be. feltéve, hogy a beruházásaival arányban a minimálbér fölött foglalkoztat. és mennél több embert, annál jobban jár. ehhez persze képezni kell a népet. de akkor igazítsuk ahhoz a szakképzést. és engedjük meg, hogy a társasági adóból beruházzon. és vegyen fel még több embert. az élő munkát brutálisan alacsonyan (!) terhelve. és akkor végül egy munkaadónak sem kellene semmilyen extra kedvezmény. teljesítménybért kapna minden munkavállaló. és nem kellene 42.5% járulékteher és 59% szja. az lmp a legtetején ennyit szeretne.

márta)) 2012.10.12. 18:24:15

Bocsánat! Lemaradt)

"a zöldek sosem tagadták, hogy a gazdaságpolitikájuk baloldali"

De nem is "hirdették". Szerintem.

Igen? És? Mitől zöldek. Segitsen már valaki, ha kérhetem.

:))

unionista (törölt) 2012.10.12. 18:37:05

@blz42:
az adójóváírás a társadalmi igazságosságot szolgálja. azt, hogy minden munkavállaló kapjon annyi adókönnyítést, amennyi támogatást kap egy munkanélküli. és ezzel nyilván az alacsony keresetűek járnak relatíve jól. mert 100 ezer forintnál havi 25 ezer forint sokkal többet jelent, mint 500 ezernél. de nem kell az adójóváírást kivezetni. és nem kell semmiféle jövedelemadó progresszió. mert akkor nincs teljesítménybérezés.

akkor nem tudom azt mondani jóskának, hogy dolgozzál kétszer többet, vagy kétszer jobban. és kétszer annyi bért kapsz. mert jön az lmp és a 42.5% járulékos tehet mellé kiveti az 59%-os adót. hanem akkor az igazságosság jegyében kapjon mindenki könnyítést. ne húzzunk meg jövelmi sávokat és határokat. mert ott úgy is csal mindenki. és végtelen egyszerű csalni. a nép azt hiszi, hogy a gazdagok jövedelme szja köteles. a nagy lófaszt. ezek az lmp-sek a legálisan bejelentett, képzett és ebből következően jól kereső munkavállalókat akarnák besöpörni a pénzt.

egész egyszerűen az országban felhalmozott vagyont kell felmérni. és azt kell progresszíven megadóztatni. ha valakinek 25 millió forintnyi összes vagyontárgya van, akkor vélhetően egy centet sem kellene fizetni. de ha már 50 millió, akkor kellene. ha 500 milló, akkor még többet. ha 5 milliárd, akkor még. ha 50 milliárd, akkor még még. és ha 500 milliárd, akkor ihaj. nem elvenni mindenét. mert nem az a cél. de mindegy, ilyen nem lesz. ez a nép hülye.

unionista (törölt) 2012.10.12. 18:42:26

@iii:
aha. akkor írd már mellé, hogy az lmp mekkora jövedelemre vetné ki az 50%-os adót. ausztriában évi 51 ezer euro fölötti rész után kell fizetni. az lmp amúgy a legfelső sávban 59%-os személyi jövedelemadót vetne ki. a 42.5% járulékteher mellett. ez nem egy komolyan vehető párt. amelyik százmilliókat kap az államtól. komolytalan az egész bagázs. és majd el fogod mondani, hogy róna péter is titeket támogat. elég nagy szégyen rá nézve.

ODIV 2012.10.12. 19:06:54

@unionista: Csányinak eddig is egy távol-keleti offshore cég fogta össze az élelmiszeripari cégét, szóval biztosan minden fillérről tisztességesen leadózott. :) A többiek is hasonlóan optimalizálnak. A nagy magyar üzletláncban a múlt héten sikerült lengyel tojást és kanadai sütőtököt vennem. Szóval megy a porhintés, hogy legyél nemzeti, meg vegyél magyart, aztán az arcunkba tolják a külföldi húsból készült ősmagyar szalámit és adóoptimalizálnak.
De mi adózzunk csak progresszíven, és érezzük burzsoának magunkat,mert az EU-s minimálbért hazavisszük.

márta)) 2012.10.12. 19:09:31

Az LMP sem vesz részt hivatalosan a Milla demonstrációján"

Tájékoztatásuk szerint az LMP tagjai és szimpatizánsai maguk döntik el, hogy elmennek-e a tüntetésre.

Az LMP közleménye arra is kitér, hogy Jávor Benedek parlamenti frakcióvezető Hajdúszoboszlón mond ünnepi beszédet a polgármester meghívására az 1956-os forradalom ötvenhatodik évfordulóján, míg a fővárosi frakció és az országgyűlési képviselők a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál, koszorúzással emlékeznek 1956 hőseire."

hetivalasz.hu/itthon/a-part-frakciovezetoje-hajduszoboszlon-mond-unnepi-beszedet-55809
..................

Összefogás nélkül az LMP. talán be sem fog jutni a parlamentbe.
A nagybetűs nép egy hatalmas csoportja, felismeri, fel fogja ismerni, (majd a választások előtt, de talán már most is) hogy sok kicsi pártra nem lesz érdemes szavazni, azokkal" nem lehet választást nyerni.
A civil szervezetek is felismerték, - gondolom -, hogy párt nélkül nem fog menni, pardon) politikusok nélkül sem. Az ismertség, elismertség, a nemzetközi kapcsolatok sem hátrány.
Szerintem.
:)

menőmano 2012.10.12. 19:18:30

Mi történt? Mi a baj?

Hát! Ja! Az LMP. nem tudja eldönteni? vagyis hát úgy látom már eldöntötte, részt vesz e a "szervezett" tüntetésen, avagy sem.
Ők" még picike pártocska, kiknek még nagyon sokat kell tanulni a nagybetűs politikában. Szerintem.:)
Vagy talán még el sem tudják/tudták dönteni, mi lenne a jó" irány?
Nincs ebben semmi különös, nincs ezzel semmi probléma.
gondolom.
:(

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.10.12. 20:04:18

@ODIV: "Eddig azt gondoltam, hogy attól, hogy egy párt baloldali, nem feltétlenül demagóg."

a mai világban elvárt gondolkodás szerint nem lehetsz demagógia ill populizmus nélkül baloldali.

@Alkibiádész77: ott a pont. ennyi.

@Putyilov gyári melós: "
"hanem alapítson liberális/neokonzervatív pártot"

Arra ott a Fidesz, csak Orbán seggét kell nyalni és Istenként imádni, de amúgy ma már totális neolib-neokon párt, csak olyan matyarosch, pusztaromantikás, Kádár atyecos :O)))) -
-igen, bár a maszopszadesz tandem is ezt képviselte, hála az szdsz-nek és a maszop masszaszerűségének(kocsit 20 felé húzó lovak).
1.-nél turullal és családbarátsággal és borozgatással, lovaglással van ez leöntve.
2.-nál pedig látszólagos szociális érzékenységgel és távoli virtuális romaszeretettel (azaz nem segít rajtuk semmit).
-szóval 2 neolib/neokon párt/konglomerátum
kezében van az ország MIÓTA IS ?
1994-óta, 4-5 viszonylag szabad évünk volt.
De tőkehiányos állapotban ezzel nem lehetett élni.

Putyilov gyári melós 2012.10.13. 00:26:26

@qwertzu:

""Mit tesz le az asztalra, mennyivel járul hozzá a GDPhez?!"
Fel nem foghatom mi közöd van más, magánszektorban dolgozó ember fizetéséhez. Az a munkaadóra és a munkavállalóra tartozik. Mégis kinek képzeled magad, hogy beleszólj más emberek dolgaiba? Ha a munkaadóm szerint megérdemlem a bért, akkor ki vagy te, hogy ebbe beledumálj?"

Csak annyi kisköcsög Nagyságosúrelvtárs, hogy én feljebb néhány tételben levezettem, hogy egy percig sem biztos, hogy egy közpénzek ÁLLAMI ÚJRAELOSZTÁSÁRA alapozott " magánszektorban dolgozó" cég alkalmazottja valóban magán és piacon megélő cég alkalmazottja!
"Magán cégek" tíz-száz ezrei vannak állami csecsre bekötve, és az alkalmazottaik tulajdonképpen ÁLLAMI ALKALMAZOTTAk, hívják bárhogy őket a szocializmuson alapuló ÁLLAMKAPITALIZMUSBAN!

Tehát amíg a zsebemből élsz, addig kuss, előbb termeld ki a PIACON!

Putyilov gyári melós 2012.10.13. 00:41:45

@szorokin:

A maszopszadesz tandem még "csak" jobboldali neoliberális tandem volt.
Mindazonáltal szociális érzékenységük volt.

A Fidesz egy köcsög bolsevik alapokon álló SZOCIÁLDARWINISTA NEOKONZERVATÍV párt.

"-szóval 2 neolib/neokon párt/konglomerátum
kezében van az ország MIÓTA IS ?"

Szerintem 1987, az ÁFA és az SZJA törvény bevezetése óta.
(legfeljebb nem úgy hívják az ELITEK egypártjának a két frakcióját)
Amúgy a mostani álkétpártrendszeren alapuló megoldást 1972ben tették le Kádár János asztalára.

Putyilov gyári melós 2012.10.13. 01:01:32

@qwertzu:

Lószart, nagyságosjómunkásemberelvtársam!

Nemzetközi egyezményekkel minden vagyonmozgás nyomon követhető!
Cash ma már igencsak kis szerepet játszik a vagyonkimentésben, a többi általában le van betonozva.
Ha mégis, akkor politikusok és csicskásaik LOPNAK!

Szerintem egy Csányi vagy Széles elvtársnak 20 milla mobil, tehát kontroll nélküli pénze sincs otthon a sifonyérban.

2012.10.14. 14:00:49

@márta)): Külön nem hirdették, de az alapelveik között szerepel, hogy baloldali, liberális és konzervatív hagyományokból építkeznek.

Attól zöld, hogy a zöld elvek szerint működnek. Olvasd el a legújabb programjukat, abból talán kiderül számodra is:
lehetmas.hu/magyarorszagtalpraall

2012.10.14. 14:04:09

@unionista: Hogy számoltad ki az 59%-ot, amikor 45% lenne a legfelső adókulcs? Az sehogy nem fog kijönni. Az nem az SZJA, hanem az össz bérterhelés.

Figyelembe kell még venni az adójóváírást és a TB-járulékcsökkentést, amellyel így kb. az átlagbér kétszerese feletti fizetések kerülnének a legfelső sávba, ami nem sokban különbözik mondjuk az osztrák rendszertől. Hát ennyire komolytalan.

SzaGyu 2012.10.14. 16:07:11

Az LMP-t nem szorítja ki senki. Ők szorítják ki magukat azzal az arctalan és javarészt jobboldalra húzó politikával amit folytatnak.
Egyébként meg két út van előttük: Vagy beállnak a sorba, vagy megerősítik az MDF, az SZDSZ, no meg a FKGP mostani (parlamenten kívüliek) táborát.

Karcolt lendület 2012.10.15. 09:10:32

@blz42:
Miután van lehetőséged választani (elvileg), hogy hol csinálod az adott munkát, így nem igazságtalan, hogy másthogy keresel.

Az egyenlősdi nem igazságos, mert az "ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért" nem veszi figyelembe, hogy az adott jómunkásember jól dolgozik-e, mennyire hasznos az adott munkahelyen. Ha nem érdemes jobban dolgozni vagy olyan munkahelyet keresni, ahol többet ér a munkája valakinek, akkor az lesz, ami a szocializmusban volt: sunnyogás, a munka ellébecolása, linkelés.

Az érdem szerinti igazságosság nem ugyanaz, mint a piac értékítélete szerinti igazságosság: az előző csak az üzleti hasznosságot nézi, a második a társadalmi hasznosságot is.

@iii:
Az idézett országokban hány generációja volt egy családnak, hogy egzisztenciát építsen, stabil, kiszámítható alapokat teremtsen magának és az utódainak? (Most az olyan közismerten nem szívesen adózó népekkel nem foglalkozom, mint a görögök.) Nálunk és a volt szocialista országokban a kommunizmus/szocializmus alatt elvették az emberektől a lehetőségét, hogy vagyont gyűjtsenek, felépítsenek olyan kis cégeket, amik hosszan - akár évtizedeken keresztül - biztosítják egy család megélhetését. (Családi gazdaságoktól kisvendéglőkig bármit.) Többgenerációnyi stabilitás, kiszámíthatóság van az ottani középosztály mögött, nem kellett a többségnek 20 éve mindent a nulláról - max. egy családi háznyi+nyaralónyi - vagyonnal kezdenie. Azért van gyakorlatilag _minden_ exszocialista országban ilyen alacsony adókulcs, mert társadalmilag, történelmileg ez szükségszerű: valahogy vissza kell építeni azt a középosztályt, amely minden stabil államnak az alapját képezi. A magas elvonás ezt akadályozza, aztán az, hogy nem tudnak egyről a kettőre jutni emberek, jön a zsidózás, a rohadt bankárok és a többi ostobaság. Igen, lehet, hogy nem feltétlenül azok érdemlik meg a jólétet illetve felemelkedést, akik így lehetőséghez jutnak. De igazságosabbat, ha fejreálltok sem tudtok kitalálni, mert ez a 15-25-45%-os progresszió csak azt jelenti, hogy amiért az alsó réteg nem tud kitörni, ezért a középsőt se hagyjuk.

Ausztriában 2500 euro az átlagbér (kb. 700 000 Ft). Köszönjük, hogy szerintetek jó úgy, hogy ötödannyit keresünk és termelünk.

Karcolt lendület 2012.10.15. 09:12:09

@Karcolt lendület:
"Az érdem szerinti igazságosság nem ugyanaz, mint a piac értékítélete szerinti igazságosság: az előző csak az üzleti hasznosságot nézi, a második a társadalmi hasznosságot is."

Fordítva: az érdem szerinti igazságosságban a társadalmi hasznosság is benne van, például filozófia-professzorok is kimondottan értékes és magas fizetéssel jutalmazandó emberek közé tartozhatnak.

2012.10.15. 10:21:38

@Karcolt lendület: Most egy másik témára ugrasz át, ami csak érintőlegesen van ehhez köze.

A középosztályt nem a szegények nyomorán át kell felépíteni. Az exszocialista országokban az érdekképviseletek tehetetlensége és a demokratikus deficit miatt lehet ezt megtenni.

Az átlagbér szintje ebből a szempontból érdektelen. Nekünk ennyi van, ezt kell beosztani. Egyébként pedig az átlagbért az oktatáson keresztül lehet emelni, nem az ázsiai termelési módra átállással. Ahhoz pedig éppen az a pénz kell, amit a progresszív adóval be lehet szedni.
süti beállítások módosítása