A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

LMP: váltópárt vagy marginalitás?

2012.01.26. 09:18 timargabor

A hétvégén kongresszust tart az LMP. A szinte egyetlen országosan ismert politikus épp lemondott a frakcióvezetésről, több képviselő visszaadta vagy visszaadni készül a mandátumát - van mit tisztáznia a pártnak belül, de kifelé is. Az utóbbi kihívás a nagyobb jelentőségű: talán az utolsó esély ez a komolyan számításba veendő, esetleges váltópárti jelleg kialakítására. Ha még nem késő.

A párt taktikai dilemmája világos, még a közvélemény is annak a vitának tudja be a mostani balhét, hogy legyen-e akcióegység az LMP és az MSZP között vagy sem. Kicsit durvábban fogalmazva, hogy SZDSZ-esedjen-e a szó 1994-es értelmében az LMP vagy ne. Az erre adandó válasz véleményem szerint nyilvánvalóan nemleges, a párt pillanatnyi bázisa többségében nem szimpatizál ezzel a vonallal (különben máris az MSZP bázisaként jelentkezne a közvéleménykutatóknál), a megcélzandó óriási bizonytalan tömeg pedig, amennyiben ezt az utat favorizálná, már szintén a szocialisták támogatójaként jelenne meg. Nem, láthatóan van igény a Fidesszel szemben, de nem szocialista szövetségben fellépő ellenzéki pártra.

Ez azonban még csak a taktikai dilemma. A nyilvánvaló megoldását azonban meg lehet tenni úgy is, hogy közben a párt jóval nagyobbat gurít, jóval nagyobb célt tűz maga elé: a valódi váltópártiságot.

Az LMP előtt ezidáig végig ott volt - és talán ma is ott van még - ez a lehetőség, amelyet nem akart vagy nem mert megragadni. A magyar politikai rendszerből láthatóan kínosan hiányzik a Fidesz váltópártja. Az MSZP és megalakulása óta a DK próbálná betölteni ezt a pozíciót, és ha sokáig senki más nem jelentkezik erre, pusztán történelmi alapon és a társadalmi gondolkodás tehetetlensége miatt talán be is fogják - a masszív elutasítottságuk miatt feltehetően sikertelenül. A Jobbik nagyon szívesen lenne váltópárt, azonban az ország helyzete szerencsére nem annyira rossz, hogy a társadalom radikális váltópártot igényelne, más zenét pedig - eddig úgy tűnik - ők nem tudnak játszani.

Valószínű tömegigény van viszont egy olyan pártra, amely morálisan feddhetetlen, képes ötvözni a hazafias gondolkodást az atlantista elkötelezettséggel, elfogadja a piacot, de világos elképzelései vannak annak hatékony szabályozásáról, és közben véletlenül sem kerget meddő álmokat bizonyos unortodox harmadik utakról. Amely tisztában van az ország morális, társadalmi és pénzügyi nehézségeivel, és teljes őszinteséggel képes és hajlandó ezek megoldására törekedni. Amelyik párt felvállalja az aktív keresők képviseletét. Ez az - egyelőre elképzelt - párt természetesen nem érintett a hazai politika hagyományos lövészárkok szerinti felosztásában, hanem rögtön pont ennek a végletekig megosztott, és ezért rettenetesen alacsony hatékonyságú politikai rendszernek a meghaladását jelentené.

Az LMP mindeddig a zöld, ökopárti jelleg mentén határozta meg önmagát. Ebből következően a célja a rétegpárti politizálás volt, az ökológia mellett a jogvédelem hangsúlyozásával. Azt azonban meg kell érteni, hogy vagy ökopárt vagy váltópárt. A kettő együtt nem megy (Baden-Württembergben, a teljesen eltérő német közéletben tavaly éppen összejött ez - a fukushima katasztrófa után). A jogvédelem, mint eddig is hangsúlyosan képviselt elem jelentheti azt a megtartandó üzenetcsoportot, amely mentén a párt esetleges új, már szélesebb bázist kereső jellege felépíthető. Az esetleges irányváltás még nem jelenti a zöld program feladását sem, csak betagozását a morális és társadalmi újjáépítés programjának egy fejezetévé. Azt pedig látni kell, hogy minden olyan megnyilvánulás, amely az LMP-t továbbra is ökopártként, és a zöld elemeket annak leghangsúlyosabb program-elemeiként említi, egy-egy lépés a jelenlegi, 6-9% közötti népszerűségi sávban maradáshoz, és csökkenti a tényleges váltópárti esélyeket.

Nem azt mondom, hogy határozatban le kell mondani az öko-jellegről, azt azonban igen, hogy a váltópárti ambíciót fel kell vállalni és következetesen kommunikálni. Ennek a bejelentésen túl persze szervezeti, pártépítési következményei is vannak, de ezek a döntés meghozatala után viszonylag gyorsan végigjátszhatók. A talán legfontosabb követelmény, hogy legyen nyilvánvaló vezető, ikon. Lássuk csak a már említett tavalyi baden-württembergi tartományi választást, hadd idézzek a győztes zöldek ottani frontemberének Winfried Kretschmann-nak a profiljából:

...nem is "tipikus zöld",  erősen vallásos katolikus és igen konzervatívnak számít. Legyen szó akár öltözködéséről, akár viselkedéséről, akár nyilatkozatairól, inkább a konzervatívok szellemiségét idézi fel. Mindez nem jelenti azt, hogy a volt biológia és kémia tanár, aki szívesen foglalkozik a filozófiával, nem lenne kedvelt és elismert saját pártjában. Sőt a krónikák szerint a stuttgarti parlament korábbi  konzervatív kormánypárti soraiban is odafigyeltek akkor, amikor az elmúlt években Kretschmann emelkedett szólásra. Józan érvelését, elvi elkötelezettségét, felkészültségét és nyitottságát még politikai ellenfelei is tisztelték.

(Forrás: index.hu, MTI)

Hasonló karakterű frontemberben lenne célszerű az LMP-nek is gondolkodnia, azonban ismétlem, egy dolog nyilvánvaló. Kell frontember! Hogy a közvélemény komolyan vegye, nyilvánvaló vezetőt kell a pártnak állítani, aki kompetens kormányfő-jelölt is lehet. Az álmok kora lejárt - vagy örökké tart, a bejutási küszöb körül.

Röviden: azt kell eldönteni a hétvégén, hogy ki ugráljon a balettben.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

162 komment · 4 trackback

Címkék: kongresszus ökopárt lmp váltópárt rétegpárt seldon válság

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr793831876

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: LMP: váltópárt vagy marginalitás? 2012.01.28. 22:22:01

A magyar politikai rendszerből láthatóan kínosan hiányzik a Fidesz váltópártja.

Trackback: Pöcsnek lenni nem pártpolitikai kérdés, hanem viselkedési forma 2012.01.26. 15:58:32

A címet olvasva valószínűleg sokan vigyorogva várják a folytatást, mert miről másról is lehetne szó, mint arról, hogy mi is mantrázni kezdjük: - Hát igen, a Viktorék, azok tehetnek mindenről! Hogy soha ilyen rossz még nem volt. Esetleg ugyanazt pepitáb...

Trackback: Pár évente forradalom - vajon mitől életképtelen a magyar polgár 2012.01.26. 15:57:42

Most zajlik az élet. 2011. karácsonyára megint benépesült a Kossuth tér, forradalmi a hangulat. A bukottnak, hűtlennek és dilettánsnak mondott kormány távozását, a demokratikus normák visszaállítását követelik a tiltakozók. Ezek az igények teljesen jog...

Trackback: Kellene egy magyar Cohn-Bendit 2012.01.26. 15:45:25

Fröccsen a nyál A január egyetlen napja sem múlhatott anélkül a jobboldali csatornákon, hogy estelente ne fröccsent volna nyál a képernyő belső felén, vagyis ne hivatkoztak volna a "banditára", Daniel Cohn-Benditre. A főgonosz megtalálása és ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

creativecitizen 2012.01.26. 17:21:10

Egyelőre valóban a Jobbik jelenik meg Mo-on a leghangosabb és legmarkánsabb rendszerkritikával, az viszont súlyos probléma hogy ezt nyíltan rasszista mázzal önti le ...

Szerintem az LMP váltópártiságának egyik kulcskérdése, hogy markáns, érdemi (baloldali) rendszerkritikát felvállal-e a jövőben?

A higgadt, erőszakmentes, békés rendszerkritika és ennek mentén adott válaszok (bármely párttól jönnek is) lehetne az ország jobboldali radikalizálódásának egyetlen valós alternatívája.

Amatőr 2012.01.26. 17:22:44

@rockjano: Bocsánat, pontatlanul fogalmaztam.

Az LMP soha nem lesz váltópárt sem és számottevő párt sem, ugyanis az ideológiájukban foglaltakra a plebsznél (magamat is ide sorolom) nincs számottevő kereslet. A zöld elképzeléseik inkább akadályozzák az emberek életét, mint segítenék. Az olyan földhözragadtaknak, mint magam is vagyok, hiába magyarázzák, hogy mi lesz 100 év múlva, mikor az sem biztos, hogy megérem a nyugdíjazásomat.

A jobbik populista (ez manapság szitokszó) nézeteire pedig egyre többen vevők. ( Ugye még emlékezünk a szegény Churchillre? Vért, verítéket és könnyeket ígért a II. vh idején a polgártársainak és a győzelmet. Meglett. És a békekötés után úgy kirúgták, hogy a lába sem érte a földet. Mert béke idején élni szeretnénk és nem háborúzni.

Nem mentegetődzésként, csak a tisztánlátás végett: nincs ötletem, nem tudom, hogy ma kire szavaznék. Sokan vagyunk belgák.

Lucky Larry Silverstein 2012.01.26. 17:22:59

@mement: Amig mas potens partok nem hajlandoak foglalkozni a jobbik alltal felvetett problemakkal, addig van letjogosultsaga ennek a formacionak.

Ez igaz, de eddig még nem foglalkozik velük más.

2012.01.26. 17:27:00

@hagyma: sokaknál arról szól, hogy vesz e a hónapban gyümölcsöt, vagy csak kenyérre és zsírra futja hagymával. Rég nem a 'kindertojásról', mely alatt valószínűleg az olyan dolgokat érted, melyek nem alap létszükségletek.

ZX 2012.01.26. 17:27:02

@HUN_Sector: Beleér a kezed a bilibe és felébredsz. Szerencsére az ország értelmesebbik fele nem fogja hagyni a kilépést az EU-ból. Vagyis hagyja, ha Vona személyesen befizeti évente azt 4-5 milliárd Eurót amit az uniótol kapunk, és ezen felül fizeti a vámot is.

2012.01.26. 17:27:42

@Amatőr: belga? Nem balga? :)

2012.01.26. 17:31:30

@creativecitizen:

Ákos Kertész genetikázása óta a Jobbik lerasszistázása kicsit kifulladt. Ákinak köszönhetően ugyanis még többen rájöttek, hogy az igazi rasszista nácikat a saját magukat "balliberális demokratának" hazudó véglények között kell keresni.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.26. 17:31:57

@HUN_Sector: arra akartam celozni, hogy a gond, vilagmereteu, megha sokan nem is akarjak ezt elmondani
vilagmeretu
nem magyar, nem EU nem afrika es azsia
nem amerika
vilagmeretu
majdnem mint 100 eve

rockjano 2012.01.26. 17:33:04

@Amatőr: Vannak azért a plebszen kívül is emberek :-))))

A zöld gondolatra a világ boldogabbik és okosabb felén van kereslet, zöld pártok nyugaton megélnek a politikia piacon, kispártok DE fontos pártok.

Egy kis párt is tud fontos lenni!!! nagyon is... alkalmasint eldönthet egy választást. Az hogy nállunk az szdsz-mszp nem ment jól az emberi gyengeségek okán volt létezik normális koalíció is ahol a pártoknak nem kell feladni az identitásukat. (pl szomszádainknál is)

A Fidesz-Kdnp koalíció remélem mindeki számára vicc ugye???

Churchilles példa nagyon nem jó. Őt persze leváltptták de nem a szélsőjobb (vagy szélsőbal) hanem csak megbukott. (Egyébként NAGYON ellentmondásos figura volt, egyszerre háborús hős és háborús bűnös mások szerint)

Én legszívesebben egy mérsékelt jobbközép-balközép pártra szavaznék amelyikben megfér Bokros-Békesivel és Oszkóval. A vezető meg bajnai vagy valami hozzá hasonló mentalitású szürke ember. Elegem van a politikai primadonnákból (minkét oldalon)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.26. 17:36:23

@rockjano: bajnai-bekesi-oszko-bokros
hat beszarok:)

creativecitizen 2012.01.26. 17:40:03

@Amatőr:

az ökopolitika nem azzal foglalkozik, hogy mi lesz 100 év múlva, hanem azzal, hogy mit kell ma tenni ahhoz, hogy 100 év múlva még létezzen a bolygó és az emberiség ... az ökopolitika azt mondja, hogy ehhez átfogó rendszerváltásra, paradigmaváltásra van szükség.

Az összeomlás viszont a jelek szerint a vártnál hamarabb bekövetkezhet (eredetileg a nyugati civilizáció alapját jelentő olaj válságához és a klímaválsághoz kötötték), mert a 2008 óta mélyülő gazdasági válság miatt a nagy társadalmi elosztórendszerek váltak Európa egyre növekvő részében (elsősorban a perifériális országokban) látszólag fenntarthatatlanná, mint ahogy a gazdasági növekedést célzó intézkedések számos válságban lévő országban ezt mutatják (lásd megszorítások köre az IMF hitellel összefüggésben vagy az IMF nélkül). A radikalizálódás okai inkább itt keresendők (pl. az Occupy mozgalmak terjedése is mutatja, Spanyolország és a romániai tüntetések).

A megoldás pedig ott, hogy megszorításokon kívül, a közszolgáltatások privatizálásán túl, stb. adható-e más, relevánsabb válasz? Alternatív közgazdászok és az ökopolitika ilyen válaszokat ad.

Kalmár 2012.01.26. 17:40:15

@rockjano: Úgy látom jobban szereted a bábjátékot.
Ne aggódj, akkor jó időszak jön rád. Már készül az említett kesztyűbáb kormány. Bajnai, Oszkó, Bokros.....szép csapat lesz.
Egy pillanatig se legyen kétséged, hogy ki áll mögöttük.
Persze lehet, hogy csak a véletlen műve, hogy Bajnai alapítványát, Soros és Hillary alapítványa pénzeli. Csak a véletlen műve, hogy feltűntek a Goldman Sach emberei.
Kérdezd a görög és az olasz miniszterelnököket.
Az ő népük már azt a bábjátékot bámulja bűvölten, mint amire vágysz.
Meg fogod kapni.

Amatőr 2012.01.26. 17:40:48

@garmr: "A széljobb húrokat pengető gittegyletek lényege ugyanis nem a valós alternatíva és a tényleges teljesítmény felmutatása, hanem a figyelem fenntartása és az ezen keresztül megvalósuló megélhetési politizálás. "

Te most viccelsz? Az elmúlt két évtized csőcseléke szerinted kikből állt?
Három kivételt tudok mindössze megnevezni: Solt Ottilia, Raj Tamás és Iványi Gábor. A többi meg mehet a levesbe.

is 2012.01.26. 17:41:54

egészen halkan vetném csak közbe a nagy álmok közepette, hogy a FIDESZ egy új választási törvényt fogadtatott el, mely szerint az LMP-nek, a jelenlegi szervezeti hátterével nem az a kérdés, hogy váltópárt lesz-e, hanem az, hogy parlamenti párt tud-e maradni. az a bizonyos 0. forduló (kopogtatócédula) most még kiegészült egy -1. fordulóval: a választási törvény miatt a jelenlegi szervezettel és támogatottsággal nekik _egyedül_ elindulni sem érdemes, illetve az elindulásuknak csak az lesz az eredménye, hogy a FIDESZ még jobban nyer (a nyertes egyéniek kompenzálása a listán, ugye). lehet az 50% nem szavazóra apellálni gondolatban, de az LMP most már 3 éve aktív, 3 éve LehetMás, van is kiábrándultság, és mégsem kúszik fel érdemben a népszerűségük, nem képesek a maguk javára fordítani a dolgot, azaz ezzel a népszerűséggel és szervezettel várhatják 2014-et.

ezt a pici, praktikus kérdést, is át kellene gondolni az ilyen nagyívű gondolatmenetek közben, mert a távolba meredés közben esetleg orra bukik az LMP a lába előtti küszöbben. meg azt az erkölcsi dilemmát, hogy az egyedüli indulás a FIDESZ hatalomban maradását _erősíti_. az LMP-nek állítólag értelmiségi szavazói vannak. nem lehet nekik ezt a helyzetet elmagyarázni? nagy csalódás lenne.

bumbó 2012.01.26. 17:42:10

@timargabor: Lengyelország lakossága majd'40 millió. Nekik lehet patriótának lenniük. Lásd még FR,DE,USA stb. Mo.-on ha nemzeti zászlót látnak nálad, azonnal lenacionalistáznak.(jobb esetben)

creativecitizen 2012.01.26. 17:44:08

@imperial:

A Kertész Ákos írására adott LMP választ én személy szerint szerencsétlennek tartottam. De ez szerintem nem érinti az ökopolitika vagy a rendszerkritika lényegét, vagy a váltópártiság kérdését.

is 2012.01.26. 17:46:20

@Kalmár: ezt elég gyorsan sikerült lehozni. mondjuk kész brossúrából nem is nehéz dolgozni. ez már egy szépen kidolgozott karaktergyilkosság, az agit.prop szépen kidolgozta, hogy az amcsi, Hillarys békaemberek a Duna medrében hogyan adják a támogatást Bajnainak.

nyilván ennek a Hillarynak az embere, ez a kiafaszom Thomas Melia is csak Bajnainak nyal, és nyalt örökké, ugye?

Amatőr 2012.01.26. 17:46:20

@HUN_Sector: Ismered az ominózus viccet?

rockjano 2012.01.26. 17:47:28

@is: Így van, egyetértek...

Az LMP-ben éppen az a baj hogy rájöttek hogy egyedül nem megy (a Fidesz választási rendszere miatt)

A többiekkel együtt megy csak de persze annak is vannak következményei...

Nehéz helyzetbe lettek hozva...

tarzus 2012.01.26. 17:47:36

A baden-württenbergi sikerpélda nem rossz, le kell másolni:
- egy öltönyös, konzervatív katolikus fickót a zöld LMP élére!

Biztos lopna el szavazókat a jobboldalról.

Úgy tudom az egyházfórumos Wildmann János ott politizál még. Pl.ő. Igaz, ő magára haragította a klérust, azzal csak újabb gondokat vinne a pártvezetés elé.

Akkor itt vagyok én! Cím és telefon a szerkesztőségben! :)

Fritz David 2012.01.26. 17:49:02

@creativecitizen:

"A radikalizálódás okai inkább itt keresendők (pl. az Occupy mozgalmak terjedése is mutatja, Spanyolország és a romániai tüntetések)."

Néhány tízezer fős békés tüntetéssorozat a 300 milliós USA-ban radikalizálódás?

Fiatalok vidám táborozgatása spanyol köztereken a nyár folyamán - radikalizálódás? (Akkor a Sziget fesztivál forradalom?)

Néhány ezer fős jujdejófej-tüntitékézés (Csák Norrisz segíts stb.) Bukarestben = új bányászjárás?

is 2012.01.26. 17:49:52

@bumbó: ezt úgy általában gondolod, otthon, egyedül is? elég súlyosnak néz ki, én valakivel ezt megbeszélném. ugyanis én még pl. egy MSZP-s, LMP-s, SZDSZ-es és egyéb érdemi nagygyűlést nem láttam magyar zászló nélkül.

Amatőr 2012.01.26. 17:51:11

@rockjano: "Churchilles példa nagyon nem jó..."

Arra próbáltam célozni, hogy ha a békében a jövőképet a vér, veríték és a könnyek jelenti, akkor a populizmus egy kicsit nyerőbb.

rockjano 2012.01.26. 17:51:44

@hagyma: Kedves Hagyma

becsinálhatsz csak elöbb vegyél liberót!!!

(különben büdi lesz :-)

creativecitizen 2012.01.26. 17:52:27

@Fritz David:
‎"What are the values that we want to see implemented? ... the real values where the rights, the social and economic rights of ordinary people would be respected"

Stéphane Hessel: Time for outrage - magyarul "Háborodjatok fel!" a Scholar kiadó gondozásában, 2011, Gönz Árpád ajánlásával

www.youtube.com/watch?v=J1vLCSjXi-E

bumbó 2012.01.26. 17:53:01

@ZX: Pillanatnyilag az EU viszi a vámot és az ÁFA egy részét. Egyébként az Unió és a nem tag európai országok (pl. HR,CH,TR közötti áruforgalomban most sincs vámkiszabás.

rockjano 2012.01.26. 17:54:44

@Kalmár: Tudod én nagyon szeretnék egy olyan bábjátékot ahol Hillary áll mögöttem (akivel nagyon szimpatizálok) meg a Goldman Scas és mondjuk a pézvilág nagyon szeretné magyarországot és beindulna a gazdaság és jönne a tőke és a cégemnek is lenne elég melója meg vehetnék még fel dolgozót....

Stb... stb...

(ja szeretnék egy nagyobb autót is :-)

rockjano 2012.01.26. 17:56:14

@Amatőr: Ja ez igaz, csak az nem hogy nálunk csak a jobbik populista.
A magyar populizmus királya a kormánypárt és vezetője és csak némileg az ellenzék...

Amatőr 2012.01.26. 17:57:12

@rockjano:" A zöld gondolatra a világ boldogabbik és okosabb felén van kereslet, zöld pártok nyugaton megélnek a politikia piacon, kispártok DE fontos pártok."

És ugyanott 5-7% vevő a szélsőjobbra, 5-8% homoszexuális (Bereczkei Tamás: A génektől a kultúráig),és kb ugyanannyi a komcsi, stb. De ez másutt is pont úgy van, mert ezek a dolgok nem feltétlenül nemzetspecifikusak.

creativecitizen 2012.01.26. 17:57:46

@is:

Szerintem a 2014-es választási esélyek és a kopogtatócédula matematika latolgatásánál nagyságrendekkel súlyosabb kérdés, hogy további megszorításokat, az eurozóna esetleges bedőlését, stb. hogyan tudja elviselni majd Mo. a polgárháború szélére sodródás nélkül ...

rockjano 2012.01.26. 17:59:28

@Amatőr: Így van, nincs vita közöttünk...

Szerintem a legjobb ha minden gondoltnak megvan a maga politikai képviselete amelyek kifejezik és némileg moderálják is azokat (van aki még a jobbiknak is sok lásd Budaházy)

Amatőr 2012.01.26. 17:59:47

@creativecitizen: "az ökopolitika nem azzal foglalkozik, hogy mi lesz 100 év múlva, hanem azzal, hogy mit kell ma tenni ahhoz, hogy 100 év múlva még létezzen a bolygó és az emberiség ... az ökopolitika azt mondja, hogy ehhez átfogó rendszerváltásra, paradigmaváltásra van szükség."

Nem fogalmaztam szabatosan, de pont erre gondoltam.

Presszós Laci 2012.01.26. 18:06:09

Isten óvjon bennünket az LMP-től! Ezek soha nem kerülhetnek hatalomra. Képesek lennének első intézkedésként bezárni a paksi atomerőművet.

Bogyó 2 2012.01.26. 18:06:12

Hát itt sokan nagyon tudják, hogy az LMP-ből soha nem lesz váltópárt. Nos, kispajtások, ti vagytok azok, akik egy lyukas garast se adtatok volna arra, hogy az 1990-ben éppen csak a Parlamentbe becsorgó talán 6%-os eredményt elérő, fiatalos, (horribile dictu) liberális Fidesz 8 év múlva kormányozni fog. Miközben az ilyen véleményűek többsége bősz konzervatívként, de általában 40 alatt nekik tapsikálnak. Nem emlékeztek már a 1990-re? Persze, gyerekek voltatok még.
Az akkor Fidesz kb. a mostani LMP megfelelője. Persze, vannak eltérések. A Fideszben erősebb volt a generációs jelleg, ezért jobban volt vidéken is bázisa, és az Orbán-Kövér irány legyőzte a Fodor-Hegedűs-Ungár félét. Az LMP-ben Orbán-Kövér vonal nincs. De soha nem mondd, hogy soha, nem tudni ki veszi egyszer át ott a hatalmat, s esetleg billenti ki a balról úgy az MSZP-t, ahogyan a Fidesz tette azt az MDF-fel. Felhívnám a figyelmet az MSZP-szavazók erősen magasodó életkorára. Talán egy Bajnai szerű figura pont itt lát meg lehetőséget a váltópártra. Nem négy év múlva, talán nem is 8 év múlva. De se én, se ti nem tudhatjátok még csak közelítőleg se, hogy ki nyer majd 2030-ban.
Senki nincs bebetonozva, s nyerhet a ma még lesajnált is egy kis ideológiai váltással.
Feltéve, ha az elvtársak nem építik le még tovább a demokráciát a nagy kádári nosztalgiájukban.

creativecitizen 2012.01.26. 18:06:13

@Fritz David:

A köztér elfoglalása szimbolikus válasz, inkább alternatív kulturális jelenségként kezdődött (ennek is vannak persze ideológiai vonatkozásai), most töltődik fel viszont politikai tartalommal.

Építészeti szempontú körkép:
A köztér újrafelosztásának reformkísérletei a nyugati világban: epiteszforum.hu/node/20402

Politikai üzenete:
‎"What are the values that we want to see implemented? ... the real values where the rights, the social and economic rights of ordinary people would be respected"

Stéphane Hessel: Time for outrage - magyarul "Háborodjatok fel!" a Scholar kiadó gondozásában, 2011, Gönz Árpád ajánlásával

www.youtube.com/watch?v=J1vLCSjXi-E

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.26. 18:08:28

@rockjano: me? ha pelenkaba szarok, akkor az illatos?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.01.26. 18:10:08

@Bogyó 2: a 2030-nak en is latom realitasat

AbuBakr 2012.01.26. 18:13:04

@garmr: Ahhoz képest jónéhány radikalizmussal, sőt még jobboldalisággal meg nem vádolható liberális potentát hozta ki a jobbik programját a legéletképesebb és legésszerűbb programnak a választási programok közül.

guglizni most nincs kedvem, de szerintem lesz helyettem aki kiguglizza

kinney 2012.01.26. 18:18:15

már így is túl sok párt van a baloldalon. abban az értelemben, hogy ha valaki ott akar keresgélni, akkor tudna találni magának valamit. egyelőre az egész baloldalnak még mindig akkora az elutasítása, hogy a kormány ökörködése ellenére sem rohannak oda az emberek.
a kb. 50% bizonytalan szavazó ezért nekem inkább azt mutatja, hogy lenne igény egy másfajta pártra / politizálásra, de inkább a jobb oldalon a fidesz és a jobbik közé belőve.
ha ott megjelenne valami értelmes, szvsz jobban tarolna, mint a mostani ellenzékiek közül bármelyik.

ben2 2012.01.26. 18:18:21

Az LMP most úgy viszonyul az MSZP-hez, mint 94-98 között a jobboldalon hasonlóan friss arcnak számító Fidesz a Torgyán féle kisgazdákhoz.
Érzik, hogy a koalíció reális eshetőség, de viszolyognak tőle, tehát csak abban az esetben fogadják el, ha a koncepcionális kérdésekben ők az irányadóak. Értsd: a szoci mutyizásba kisebbségi tulajdonosként nincs értele beszállni, mert az erkölcsi árat 100%-ban ők fizetnék meg, a haszon meg a szociknál landolna.
Ahhoz tehát, hogy egy LMP-MSZP koalíció ne az LMP eltűnésével végződjön az kellene, hogy az LMP legyen az ellenzék vezető ereje, azaz támogatottságban meg kellene előznie az MSZP-t. Addig viszont minden együttműködési szándékot határozottan el kell utasítaniuk, hogy amikor eljön az ideje, a kormányváltás kényszerére hivatkozva tudják lenyeletni a békát a támogatóikkal (ahogyan a Fidesz is tette 98-ban a kisgazdákkal).
Az a kérdés tehát, hogy miként tudja az LMP megelőzni a szocikat?
Az nyilvánvaló, hogy az MSZP bázisa nem osztható tovább, mert az elérte az 1990-es abszolut minimumot ,így az LMP nem fog versenyre kelni az MSZP szavazóiért.
Az LMP tehát a volt SZDSZ és MDF bázisára, a 2010-ben otthon maradó nem jobboldali fiatalokra és a (most éppen a ) Fidesztől (régebben az MSZP-től) lemorzsolódó, változó preferenciájú, semleges értékrendű pragmatistákra számíthat.
Ha ezt a viszonylag nagy bázist meg tudja szólítani az LMP és ha a Fidesz támogatottsága a törzsszavazói szintjére olvad (ami nagyjából 35-40% a biztos szavazót jelent), akkor még többesélyes is lehet a választás 2014-ben.
Ehhez a következőt kell elkerülnie az LMP-nek:
1. Az SZDSZ-esedést. Ha az LMP elkezd a ballib médiaértelmiség lobbipártjaként működni, garantált a bukás. A ballib médiaértelmiség ugyanis nem ismeri az önálló politizálás fogalmát, az "aki nincs velünk az ellenünk van" logika szerint gondolkodik. Elég megnézni Tölgyesy, Demszky vagy Fodor Gábor SZDSZ elnökként elkövetett kiugrási kísérleteinek kudarcát.
2. Legalább ekkora veszély az LMP-re az aktív részvétel a közbeszéd hiszterizálásában. Ha élére állnak a fröcsögőknek, akkor szerezhetnek némi média felületet, de súlyos árat kell fizetniük érte: baloldali "Jobbikként" bezárul a középre vezető út. Ráadásul ezt a szerepet Gyurcsány már réges-régen stipistopizta magának.

Bartoki 2012.01.26. 18:21:52

Csak egy arányos választási rendszer kellene, a jelenleginél sokkal alacsonyabb küszöbbel.

Akkor ez a választások előtti összefogósdi meg egymás javára visszalépegetés nem is lenne kérdés - mindenki elindulhatna külön, és nem kellene attól tartani hogy a "széthúzás" miatt a "másik oldal" akár 50%-nál kevesebb szavazattal is megnyeri a választást.

Arányos választási rendszer van az ÖSSZES szomszéd országban. Szerintem ez az egyik oka annak a különbségnek, hogy az ottani politikai élet előre fejlődik, a miénk pedig hátrafelé.

kvpsgb (törölt) 2012.01.26. 18:25:40

"Az erre adandó válasz véleményem szerint nyilvánvalóan nemleges, a párt pillanatnyi bázisa többségében nem szimpatizál ezzel a vonallal (különben máris az MSZP bázisaként jelentkezne a közvéleménykutatóknál)"

Nem hiszem. Az SZDSZ-es szavazók sem mentek át az MSZP-hez. És az gyanítható, hogy az LMP szavazóinak többségét ők adják. És a párt vezetőségének egy része ezt a szavazói igényt akarja kiszolgálni, ez lehet Schiffer lemondása mögött. Szerintem a vége ennek is elszdszesedés lesz, aztán parlamenti kiesés. A társadalom már nem tolerálja az ilyen pártokat.

Bartoki 2012.01.26. 18:28:36

Arányos választási rendszerben az LMP akár meg is maradhatna rétegpártnak, de mellette ugyanúgy, önállóan, rétegpártként létezhetne pl. egy kisgazdapárt is (vagy mások).

A jelenlegi kétpártrendszerben az összes ilyen rétegszervezetnek be kell tagozódnia valamelyik hatalmi centrum alá, ami nem jó.

Szerintem ennek is köszönhető az alacsony választási részvétel - az a 2 alternatíva ami reálisan választható, a legtöbb embernek nem szimpatikus. A többiekre meg szinte kár szavazni, hiszem úgysem ők fognak kormányozni.

tarzus 2012.01.26. 18:32:12

@kinney:

Én is így látom.
A jelenlegi jobbközép(vagy milyen?)kormányt
hosszabb távon csak szintén egy jobbközépről támadó alakulat tudja leváltani. Minden egyéb győzelem csak nagyon rövid távú lesz, ha lesz.
Érdemes az LMP-nek is ezen elgondolkodni.

krausz2 2012.01.26. 18:33:38

@Lekoid: Tök igazad van! Az Magyarország vége ha az atomenergiánkat is elveszik.Minimum 2x ennyire de az elektromos autózás jövője miatt 3x ennyire is lenne szükség.Legalább 6db 1000Mw-o blokkra.
Ez a segg hülye párt meg tönkre tenné az országot azért hogy a külföldi energia lobby élükön a zöldekkel minél többet kaszálhasson.
Ezek már sötét zöldek és hazaárulók,de az MSZP bedarálja előbb utóbb az egész bandát.

ben2 2012.01.26. 18:36:28

@Bartoki:

Nem hinném, hogy Nagy Britanniában hátrafelé fejlődne a politikai élet, ott mégis csak egyéni képviselős, egyfordulós rendszer van. Ahhoz képest az új magyar választási rendszer sokkal arányosabb.
A másik, hogy jellemzően ott működik az arányos választási rendszer, ahol több, nagyjából egyenlő támogatottságú, különböző ideológiai pólus van.
Ha ugyanis alapvetően kétpólusú a választók megoszlása (mint pl. nálunk), akkor az alacsony bejutási küszöb a kis pártoknak pofátlanul nagy zsarolási potenciált ad, aminek eredményeként egy pár százalékos párt ideológiai alapon ráerőltetheti az akaratát a választók döntő többségére, lásd SZDSZ ámokfutása az egészségügyben, de a KDNP oktatásügyi vadhajtásait is nyugodtan ide lehet sorolni.
Ha tehát a választói akarat sok apró pártra forgácsolódik, az az állam működésképtelenségét eredményezheti, mert minden kis párt érthetően legalább néhány dologban a saját kisebbségi álláspontját fogja erőltetni, hogy megkülönböztethesse magát a többitől. Ez viszont elkerülhetetlenül politikai zsarolás-alkudozásba torkollik, aminek az eredménye fél évente szétbomló és más felállásban újjáalakuló kormányok lennének.
Na most lehetne kísérletezni persze, de a végén ugyanoda lyukadnánk ki: a választóknak elegük lenne az egészből és megint előállna egy kétharmados többség azon párt mellett, aki hajlandó rendet tenni, többek között a választási rendszerben is.

Amatőr 2012.01.26. 18:37:44

@Bartoki: "Arányos választási rendszerben az LMP akár meg is maradhatna rétegpártnak, de mellette ugyanúgy, önállóan, rétegpártként létezhetne pl. egy kisgazdapárt is (vagy mások)."

Egy kisgazdapártra igen nagy szükség lenne, de a levitézlett,budapesti vén hülye szarkupacok nélkül, valamint kár a szocdemekért is.

tarzus 2012.01.26. 18:38:19

@Bogyó 2:

Az LMP-nek, ha bírja addig, akkor lesz igazán nagy esélye, ha szétszakad a fidesz. Akkor összállva egy liberálisabb fideszmaradvánnyal akár egy lengyel PO-szerű kormányképes alakulatot is összehozhatnak.

Csak hát jól tudja ezt Orbán is, a végsőkig össze fogja tartani a pártját.

Fritz David 2012.01.26. 18:38:32

@creativecitizen:

"the real values where the rights, the social and economic rights of ordinary people would be respected"

Tehát le a gazember politikusokkal, éljenek a Zemberek.

A bajok ott kezdődnek, amikor meg kell mondani, hogy

- mik a real values,
- mik is a rights,
- kik az ordinary people,
- és hogyan lesznek respected a rightjaik

Ehhez már nem elég a "Yes, we camp!" meg az "Indignaos!", hanem ilyenkor már pártosodunk, és aki szerint "le a pártokkal", az ekkor ki is száll a játékból.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.01.26. 18:40:38

Az eddigiek alapján kétségtelen, hogy olyan párt nem képes hosszabb távon kormányozni, amely a jobboldali szavazókat figyelmen kívül hagyja. Majd meglátjuk mi lesz a fidesz-kísérlet vége, de szerintem ugyanez a balalodali valamint a liberális szavazókra is igaz. Az LMP estleg betöltheti egy ilyen jellegű "egységes párt" szerepét, csakhát...
Gyökeresen változtatni az eddigi retorikán, kiszélesíteni a párt által felvetett témákat, sűrgősen befelyezni a háborús retorikát, mert az utóbbi a jobboldalon nagyon kontraproduktív. Ja és az mszp-vel nem szabadna együttműködni, ki kéne építeni a saját arculatot. De ez bizony kockázatos művelet: a régi szavazótábort is meg kell valahogy tartani közben, mert különben úgy járnak, mint az mdf, két szék között a padlón kötnek ki.

torró 2012.01.26. 18:43:49

ÁÁÁ emberek, ma bejelentette Eörsi Mátyás,hogy belépett a Gyurcsány Feriékhez, reméli mások is így tesznek .Viszi a szavazóit stb-stb. Úgyhogy van remény váltópártra! Na!

Scagnetti 2012.01.26. 18:43:57

@piefke:

"Attól, hogy valaki nem MSZP-, hanem LMP-szimpatizáns, még támogathatja az MSZP-vel való stratégiai partnerséget. És: A jelenleg pártokat nem támogató „bizonytalan tömeg” egy része is egyetérthet ezzel. Erre vonatkozó közvélemény-kutatásokat még senki sem végzett."

De végeztek. Meg szokták kérdezni azt is, kit választana másodikként a válaszadó. A legutóbbi Ipsos felmérésben pl. mindössze 5%-uk jelölte meg másodiknak a szocikat.

www.ipsos.hu/site/rossz-hangulatban-a-v-laszt-k/

Az LMP szavazóinak nagy része nem akarja az MSZP-t. (Se a DK-t, se a Fideszt) Ez egyébként érthető is. Itt tényleg egy olyan párt tudna nagyot ugrani előre, amelyik még nem vezette az országot és képes egy nagyjából hihető programmal előállni.

Ez valószínűleg nem az LMP lesz, mert egyrészt szerintem nincsenek felnőve a feladathoz, másrészt meg egyre inkább úgy tűnik, nem tudnak elfutni a szocik halálos ölelése elől. Schiffer eltávolítása erre utal.

Scagnetti 2012.01.26. 18:45:22

@torró:

Az új SZDSZ, mint váltópárt? Remek! Ez kell még ennek az országnak.

Fritz David 2012.01.26. 18:49:39

@Bogyó 2:

"Az akkor Fidesz kb. a mostani LMP megfelelője. Persze, vannak eltérések."

Pl. az, hogy 1992-1993-ban a Fidesz jó ideig vezette a népszerűségi listákat. Nem 5% körül szerencsétlenkedtek folyamatosan.

tarzus 2012.01.26. 18:53:56

A mai helyzet alapján valójában az LMP túl hamar jött létre és mára már nincs újdonsága.
Most kellett volna létrehozni, szűzen, önállóan, középre tekintve, akkor most meg tudna fogni milliónyi tétova szavazó.

Különben jó a cikk. Igaz, ilyen endrődies névvel nem is csodálom:-)

amergin 2012.01.26. 18:59:54

@medve2: Azt még önmagában nem látom olyan nagy bűnnek.

flippant 2012.01.26. 19:01:02

@KG2000: Látom te is beszoptat a gengszterváltást. Nem baj, majd az ájemefes megszorító csomagból nyugodtan kiveheted a jussod.

Amúgy meg nem értem az aggodalmakat. Az embereknek (értsd: aZembereknek) már a töke ki van ettől a gengszterváltó politikai maffiaszövetségtől, amely csak látszatra képvisel több irányt. a valóság az, hogy mindegyik egy akolból származik (fidesz, mszp, szdsz, lmp, mdf).

Az SZdsz 2.0 -ról nem is beszélnék, bázisát ugyanazok a pesssti liberálisok adják akik görkorival járnak bölcsészszakra és harmadosztályú művészfilmeken szoktak elélvezni és valaha fanatikusan hittek a petőben vagy a hackban

amergin 2012.01.26. 19:02:48

@KG2000: Akkor a Fideszt szeretnéd. Értem én, csak ne rejtsd véka alá :)

tarzus 2012.01.26. 19:06:11

@flippant:
A jobbik csak véletlenül maradt ki a felsorolásból?

flippant 2012.01.26. 19:07:19

@tarzus: A jobbik részt vett a gengszterváltásban? Vagy a hírhedté vált kerekasztalos megbeszélésen?

laci_52 2012.01.26. 19:14:25

'14-ben az LMP már be sem jut a parlamentbe, utána azt is el fogjuk felejteni, hogy valaha létezett. Nem is fog hiányozni onnan, mint ahogy manapság is keveseknek hiányzik már az SZDSZ.

is 2012.01.26. 19:22:18

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!: "Az eddigiek alapján kétségtelen, hogy olyan párt nem képes hosszabb távon kormányozni, amely a jobboldali szavazókat figyelmen kívül hagyja."

Sajnos, sajnos. Teljesen igaz: Orbán kiépített 20 év alatt egy tökéletesen irracionális, tabukon és hiteken legeltetett, bár leginkább szerencsére generációs pártot (a saját korosztálya, az egy kicsit idősebbek, és az egy kicsit idősebbek gyerekeinek egy, egyre kisebb része). Még további 20 év, amíg ez a béklyó itt lesz rajtunk, és addig se előre, se hátra, megcsinálják ugyanazt, mitn 2006-2010 között. Merthogy a FIDESZ, és szavazója, az ugye nem jobboldali, csak itt ezt a szót használjuk rájuk, valami tévedésből.

torvenyfigyelo · http://www.torvenyfigyelo.hu 2012.01.26. 19:23:30

A statisztika alapján pedig igyekeznek aktívak lenni!

torvenyfigyelo · http://www.torvenyfigyelo.hu 2012.01.26. 19:26:25

De egyébként nem lesznek váltópárt (szerintem).

is 2012.01.26. 19:29:43

@ben2: "Ha ugyanis alapvetően kétpólusú a választók megoszlása (mint pl. nálunk),"

mesélj mester, melyik az a két pólus? eddig az összes választáson 4-5-6 párt került a parlamentbe (most a KDNP bohóckodást a FIDESZszel hagyjuk), és minden pártnak más volt vagy a tárasadalom, vagy a gazdaságpolitikája.

pontosan az a helyzet, hogy van legalább 4 irány (ezt mutatja az 50% nem szavazó, hogy még 5 pártnál se talál magának valót), és oda bizony sokkal arányosabb választási rendszer kell. ha az ember a tényekből, és nem a FIDESZ seggéből vizsgálja a kérdést.

Pinka-Panka 2012.01.26. 19:38:07

A Fidesznek már nem lesz ellenfele:)

Bartoki 2012.01.26. 19:38:12

@ben2: "Nem hinném, hogy Nagy Britanniában hátrafelé fejlődne a politikai élet"

Én nem szeretnék 40 év kétpártrendszert, és nem is tekintem fejlődésnek. (Nagy Britanniában 40 évig csak az egyik, vagy másik párt kormányzott)

"Ahhoz képest az új magyar választási rendszer sokkal arányosabb."

És sokkal aránytalanabb mint az osztrák, cseh, szlovák, svéd, finn, vagy NÉMET! választási rendszer.

"A másik, hogy jellemzően ott működik az arányos választási rendszer, ahol több, nagyjából egyenlő támogatottságú, különböző ideológiai pólus van.
Ha ugyanis alapvetően kétpólusú a választók megoszlása (mint pl. nálunk)"

Nálunk nem kétpólusú a választók megoszlása, csak a választási rendszer tolja el ilyen irányba a dolgot.

Én ezeket az alapvető pólusokat látom itthon:
- komcsi rendszert szeretők (mert akkor jól jártak)
- komcsi előtti rendszert szeretők (mert akkor még mindig jobban jártak mint a komcsi rendszerben)
- valódi szocdemek
- liberálisok
- konzervatívok
- zöldek

Ezeknek 89 után a kezdetben még volt is saját pártja, nagy részben a választási rendszer kényszerítette/darálta őket ebbe a 2-3 blokkba ami most van.

"akkor az alacsony bejutási küszöb a kis pártoknak pofátlanul nagy zsarolási potenciált ad, aminek eredményeként egy pár százalékos párt ideológiai alapon ráerőltetheti az akaratát a választók döntő többségére, lásd SZDSZ ámokfutása az egészségügyben"

Pont az alacsony küszöb, és a mindent-vagy-semmit elv elhagyásával lehetne elkerülni a zsarolást.

Az SZDSZ-nek azért volt zsarolási potenciálja, mert:
- nem volt más szóbajöhető kispárt a koalícióra
- a választási rendszer aránytalansága miatt, a második fordulóban iszonyú értéke van az egymás javára lemondogatásnak (az újban is lesz, az egyetlen forduló előtt).
- a magyar politikában ellenzékből semmit sem lehet elérni

Egy arányos, alacsony küszöbös rendszer legalább az első két problémát megszüntetné.

"Ha tehát a választói akarat sok apró pártra forgácsolódik, az az állam működésképtelenségét eredményezheti, mert minden kis párt érthetően legalább néhány dologban a saját kisebbségi álláspontját fogja erőltetni, hogy megkülönböztethesse magát a többitől."

Svédországban 4-párti kormány van, nem látok működésképtelenséget, demokráciát viszont igen.

Szlovákiának 89 óta mindig azok voltak a termékeny időszakai, amikor 4-párti koalíciós kormánya volt - ráadásul a 10% körül kapó magyar rétegpárt is mindig csak így jutott kormányra.

"Ez viszont elkerülhetetlenül politikai zsarolás-alkudozásba torkollik, aminek az eredménye fél évente szétbomló és más felállásban újjáalakuló kormányok lennének."

A szlovák kormány most éppen felbomlott (igaz, nem fél év után) de ez még mindig jobb mintha össze lennének kényszerítve "egy a tábor, egy a zászló" alapon.

"megint előállna egy kétharmados többség azon párt mellett, aki hajlandó rendet tenni, többek között a választási rendszerben is."

Nem hiszem hogy valódi 2/3-os tömeget lehetne mozgósítani a még ennél is aránytalanabb választások igéretével. :)

Lucky Larry Silverstein 2012.01.26. 19:54:00

@Bartoki: Én nem szeretnék 40 év kétpártrendszert, és nem is tekintem fejlődésnek. (Nagy Britanniában 40 évig csak az egyik, vagy másik párt kormányzott)

Bármelyik politológus megmondja, hogy annál érettebb egy demokrácia, minnél inkább a 2pártrendszerhez közelít. A németeket ne tekintsük már mintademokráciának meg az osztrákokat, kb. ugyanolyan demokratikus hagyományaik vannak, mint nekünk.

Az ősdemorácia Gbr + Usa, és annyi. Nézz át a szerbekhez 300 bejegyzett párt van.

Scagnetti 2012.01.26. 19:59:50

@is: Többé-kevésbé minden párt generációs. Már ami a szavazótábort illeti. A Fidesz annyiból jól áll, hogy nekik minden korosztályban mérhető a támogatottságuk, ellentétben pl. az MSZP-vel, amely gyakorlatilag nyugdíjaspárttá vált, és ezért folyamatos csökkenésre van ítélve. A fiatalokat megszerezni esélyük sincs, azok bárki máshoz inkább mennek, mint hozzájuk. Nagy részük egyébként is jobbikos, egy kisebb részük meg az LMP felé húz. És persze van fideszes is.

De 20 év nagy idő, az alatt bármi megtörténhet. Még Magyarországon is.

"Merthogy a FIDESZ, és szavazója, az ugye nem jobboldali, csak itt ezt a szót használjuk rájuk, valami tévedésből."

Sok tévedés van ebben az országban. Tévedésből nevezik a Fideszt jobboldalinak, az MSZP-t baloldalinak, az SZDSZ-t liberálisnak és így tovább. De már annyira megszokta mindenki, hogy így fog maradni.

Scagnetti 2012.01.26. 20:11:02

@Bartoki: Magyarországon eddig nem nagyon jött be a koalíció. Főleg ha olyan pártok alkottak koalíciót, amelyek nézetei mint a tűz és a víz. Pl. MSZP-SZDSZ. '94 és '98 között is csak azért működött, mert a szociknak megvolt a többségük egyedül is. De utána már egyértelműen látszott, miért halva született ötlet. A Fidesz-Kisgazda koala sem volt valami fényes. A 2002 utáni MSZP-SZDSZ meg maga volt a káosz.

Nem csak ezért, de ezért is mindig lesznek kísérletek az egy a tábor kialakítására. Néha bejön, néha nem. Próbálkozott vele Orbán és Gyurcsány is. Utóbbinak bejött egy ideig.

Pinka-Panka 2012.01.26. 20:25:20

Nem tudom, hogy milyen álarc mögé bújhat még az SZDSZ - láttuk mindenfélében. Nem tudom még mivel bújnak elő - gyanítom már megvan az új arculat.

Scagnetti 2012.01.26. 20:28:14

@Pinka-Panka: Annyira azért nem álcázzák magukat. Most éppen DK néven futnak.

Amatőr 2012.01.26. 20:34:45

@HUN_Sector: bocs, nem értem a kérdést.

Pinka-Panka 2012.01.26. 20:36:09

@Scagnetti:
Igen, de ez gyenge, a Gyurcsánnyal nem tudnak előrébb lenni. Figyeld meg, hogy előrukkolnak egy új arccal. A DK kell nekik, mert a nyugdíjasok egy nagy része még benne bízik, de a fiatalokat nem tudja megszólítani. Ezért jönnek majd egy újjal.
ismerem már én őket:)

huncsongor 2012.01.26. 20:43:05

2014-ben megint bonthatom a 6puttonyos tokajit amikor az lmp úgy nem jut majd be, mint anno az SZDSZ 2010ben! :)

WhyCantITouchIt? 2012.01.26. 20:43:14

Az LMP, mint váltópárt? Bruhahahaha!

Kedves szerző, ilyen sok szabadidőd van?:D

Schiffer elvesztése csak az egyik szög volt a koporsóba, most majd jön a nagy ellenzéki összeborulás, és végleg elföldeli magát a mi kis "öko" pártunk.

Pinka-Panka 2012.01.26. 20:46:36

@Lavor509:

Bocs, de milyen összeborulás? Vagyis kik?

Huba szaki (törölt) 2012.01.26. 20:47:31

Az lmp olyan, mint a dinnye: kivül zöld, belül vörös.

Pinka-Panka 2012.01.26. 20:54:11

@Huba szaki:
De szellemes, jót nevettem:) Köszi.

tarzus 2012.01.26. 20:56:21

@Huba szaki:

:)

Ez majd most fog véglegesen kiderülni, amikor meglékelik.

WhyCantITouchIt? 2012.01.26. 20:59:44

@Pinka-Panka: Nem hallottál még a Gyorskocsi utcai koalícióról? A demokratikus ellenzék (nácifasisztapalesztinturáni jobbikot kivéve) összeborulása.
A legtöbbször hangoztatott vád, hogy az LMP egy SZDSZ 2.0, ezzel a lépéssel beigazolódna, így nagyjából csak az szavazna rájuk, akik eddig véresszájú szadeszesek voltak.

Na meg valószínű egy olyan folyamatot indítana el, hogy az LMP még talán az egész ellenzéket magával rántaná a mélybe.

Jobboldalon olyan az SZDSZ, mint baloldalon a náci.
A fidesz és a jobboldali média, ha jól kommunikálja az összeborulást a jó nép felé, az az egész brancsot a kukába vághatja.

Scagnetti 2012.01.26. 21:08:37

@Pinka-Panka: Van nekik egy nagy problémájuk az új arc megjelenítésével. A Feri. Ő a pártot magának csinálta, és akikkel körülvette magát, azok hű seggnyalói. Molnár, Bauer, Debreczeni. Már az új arc előretolásának szándéka sem biztos, hogy meg fog jelenni náluk, és ha mégis, azt Feri nem fogja hagyni. Azért csinálta a pártot, hogy ott ő legyen a főnök.

Egyébként Gyurcsány szerintem egyre kevésbé képes belátni a korlátait. Ha tényleg jót akarna a saját oldalának, már rég eltűnt volna a francba. Ő viszont nyomul, aminek leginkább a Fidesz örülhet.

Scagnetti 2012.01.26. 21:12:58

@Lavor509: Így van. Schiffer, aki a leginkább óvta az LMP-t a szocikhoz való közeledéstől, félre lett állítva. Innentől sokkal nagyobb a valószínűsége annak, hogy a következő választásig összeborulnak a szocikkal, ami az LMP azonnali megsemmisülését jelentené. Rájuk a legtöbben tényleg azért szavaztak, hogy hátha lehet más a politika (értsd se Fidesz, se MSZP). Ha a szavazók látják, hogy a bármilyen formában elősegítheti a szocik visszatérését, azonnal elhagyják a pártot.

ben2 2012.01.26. 21:35:33

@is:

Megvolt az esély a több politikai pólus kialakulására 90 után és ha 94-ben az SZDSZ - a szponzoraik lobbiérdekei miatt - nem áll be ötödik keréknek a Horn kormányba, akkor megmaradt volna egy valódi szociálliberális pólus a konzervatív és a posztkommunista mellett.
Azóta viszont hiába festik akármilyenre magukat a pártok, a kérdés a végén leegyszerűsödik arra, hogy két oldal között kell választaniuk, hogy "velük vagy velünk".
Az LMP pont a legjobb példa erre: úgy indultak neki, hogy lehet más a politika és elutasították a szekértáborokat, most meg együtt építik a "gyorskocsi utcai koalíciót" Gyurcsányékkal. Akinek pedig ez nem tetszik a pártvezetésből, az vagy parkolópályára kerül, vagy bedobja a törülközőt. Pont mint az SZDSZben: aki el akart térni az "egy a tábor egy a zászló a szocikkal" politikától, azt rövid úton kicsinálták.

Tell Vilmos 2012.01.26. 21:42:34

@Bogyó 2:

1-et elfelejtettél!

A Fidesz elég hamar átment libsiből konzervatív oldalra. Rájöttek, hogy kis hazánkban a liberális oldal soha nem léphet 20% fölé. És ott volt már a szadesz is. Elég jól átvedlettek vérkonzervatívokká. Magyarországon a liberális eszmerendszernek soha nem lesz nagy támogatottsága. Hát ezért nem lehet az LMP váltópárt! - amely 1ébként 1 totális szdsz klón!

sanyix 2012.01.26. 21:46:50

@rockjano: lol ugye csak viccelsz :D

Scagnetti 2012.01.26. 21:49:39

@Tell Vilmos: Totális SZDSZ-klónnak azért nem nevezném, mert velük ellentétben az LMP erősen antikapitalista. A kisebbségek ügyében sajnos ők is ugyanazokat a hülyeségeket hajtogatják, mint a szadesz is, de kb. ez az, amiben hasonlítanak. A világnézetük teljesen más.

Ha az új SZDSZ-t keresed, a DK-ban találod meg. Még a nevek is ugyanazok. Bauer, Eörsi, de arrafelé kódorog Kuncze is. Hamarosan együtt lesz a csapat.

sanyix 2012.01.26. 22:05:39

@Scagnetti: lmp antikapitalista? pedig nagyon nyalakodnak az egybesült állatoknak.

eax_ 2012.01.26. 22:24:49

@bumbó: "A hazafias gondolkodás az atlantista elkötelezettséggel nem összeegyeztethető."

Az en olvasatomban a "hazafias" azt jelenti, hogy azt teszi, ami az orszagnak a legjobb. Az orszagnak viszont nem jo, ha belehugyozunk az orkanba.

Bartoki 2012.01.27. 00:12:23

@Silverstein -'I was lucky'-: "Bármelyik politológus megmondja, hogy annál érettebb egy demokrácia, minnél inkább a 2pártrendszerhez közelít."

Nem hiszem hogy ezt így kimondaná a politológia.
URL?

Meg jó kérdés hogy mi számít "érettnek".

A "Democracy Index" első helyezettei általában arányos választási rendszerrel, és (gyakorlatban is működő) többpártrendszerrel rendelkeznek:

1) Norvégia - arányos
2) Izland - arányos
3) Dánia - arányos
4) Svédország - arányos
5) Új-Zéland - arányos
6) Ausztrália - nem teljesen arányos, de sokat reszelgették hogy a "hagyományos" brit rendszernél kevésbé aránytalan legyen
7) Svájc - arányos
8) Kanada - hagyományos brit
9) Finnország - arányos
10) Hollandia - arányos
...

Meg lehet nézni a térképen - a kontinentális Európában, de főleg a szűkebb régióban erősen kilógunk a többiek közül ezzel a "győztes mindent visz" felé hajló rendszerrel:

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/d/d3/PR_types.png

"A németeket ne tekintsük már mintademokráciának meg az osztrákokat, kb. ugyanolyan demokratikus hagyományaik vannak, mint nekünk."

Ott is volt 40 év kommunizmus, vagy csak én emlékszem rosszul? ;)

"Az ősdemorácia Gbr + Usa, és annyi."

Attól hogy náluk kezdték, még nem biztos hogy most is náluk csinálják a legjobban.

Amúgy már az angolok is arányos rendszert használnak:
- a skót parlamenthez
- a welszi parlamenthez
- az észak-írországi parlamenthez
- a londoni önkormányzathoz
- az EU Parlementi választáshoz

"Nézz át a szerbekhez 300 bejegyzett párt van."

És ez mire érv vagy ellenérv?

Magyarországon 122 bejegyzett párt van.
Angliában 419.
Észak-Írországban 42.

Bartoki 2012.01.27. 00:24:08

@Scagnetti: "Magyarországon eddig nem nagyon jött be a koalíció."

Mi az összahasonlítási alap?
Mert eddig mindig koala volt. :O

Most van a leginkább 1-párti kormányunk 89 óta (már nem koala hanem pártszövetség).

És szerintem eddig ez jött be a legkevésbé :) - vagy legalábbis a legrosszabbak közé tartozik.

Bartoki 2012.01.27. 00:35:42

@ben2: "Az LMP pont a legjobb példa erre: úgy indultak neki, hogy lehet más a politika és elutasították a szekértáborokat, most meg együtt építik a "gyorskocsi utcai koalíciót" Gyurcsányékkal."

Ez az "együtt építés" egész konkrétan miből áll? :O

Mert én úgy láttam hogy Gyurcsányék csak megpróbálnak rájuk csimpaszkodni, de ezek egyátalán nem közös akciók.

Ha engem éppen visz be a rendőr, akkor mégis mi a jó fenét tehetnék az ellen hogy ugyanoda bevigye Gyurcsányt is? :O

creativecitizen 2012.01.27. 01:10:13

"Hasonló karakterű frontemberben lenne célszerű az LMP-nek is gondolkodnia, azonban ismétlem, egy dolog nyilvánvaló. Kell frontember! Hogy a közvélemény komolyan vegye, nyilvánvaló vezetőt kell a pártnak állítani ..."

Frontember szerintem inkább a politikai pankrációhoz kell, hogy OV és GYF mellett a lelátóról szurkolni lehessen még valakinek ...

Ez is lehet cél, a paletta szélesítése, de sokkal többet használna az országnak, ha a megértenénk, hogy a politika közügy, közös ügyeinket pedig a széles civil társadalmat érdemi részvétellel bevonó módon lehet leginkább a legtöbb ember számára elfogadható vagy elviselhető eredményt hozóan alakítani. Tendencia, hogy a képviseleti demokrácia intézményei világszerte kiüresedőben vannak. Az LMP "küldetése" épp az lenne, hogy a részvételi demokrácia elvét próbálja meg maga is gyakorolni, és kultúráját elfogadtatni a társadalommal.

Tell Vilmos 2012.01.27. 08:06:38

@Scagnetti:

Részben 1etértek, tényleg mindenhol ott vannak a volt szdsz-esek, ettől függetlenül az LMP is liberális eszmerendszerű párt. Látens módon egészen biztosan! Ugyanazokon a totál vállalhatatlan dolgokon rugóznak mint anno a szadesz, vagyis: pl. melegházasságok támogatása, drogliberalizáció, "cigányimádat". Hosszú a sor...
Annyi a "különbség", hogy az egészet leöntötték egy kis zöld, környezetvédő mázzal. Az emberek is újak, de rájuk nézve nyilvánvaló az identitásuk.
Az LMP tehát soha nem lesz nagy párt, csak Bp.-en vannak jelen mint a "nagy" ős, és szvsz a következő választáson ki is eshetnek a parlamentből...

Amatőr 2012.01.27. 14:46:26

@Tell Vilmos: ...vagy összebatyuznak a gyurcsányékkal, de ez már arrafelé tradicionális.

bumbó 2012.01.27. 16:12:29

@eax_: Az en olvasatomban a "hazafias" azt jelenti, hogy azt teszi, ami az orszagnak a legjobb. Az orszagnak viszont nem jo, ha belehugyozunk az orkanba.
Rákóczi, Kossuth,1848,1956 ...hát ők belehugyoztak, pedig akkor sem lágy szellők fújtak.
süti beállítások módosítása