A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

LMP végveszélyben?

2012.10.11. 21:59 timargabor

Nem az ő hetük ez. Kiszorítják őket a "harmadik erő" még csak vizionált pozíciójából, prominens képviselőjük elkövet egy ki nem kényszerített szarvashibát Chávezzel, és kijönnek egy, Matolcsyt is leköröző tündérmesével gazdaság-ügyben. Lehet - bár még korántsem biztos - hogy a Fidesz lefelé spirálba került, de nekik még van honnan esni, lehet korrigálni. Az eddig is az észrevehetőségi határon álló LMP ezt a luxust nem engedhetné meg magának.

Bajnai és a Milla bejelentése, hogy a volt miniszterelnök az immár egyesületté szerveződő csoport október 23-i tüntetésén mond beszédet és lép vissza ezzel a hazai politikai életbe, pont az LMP-t hozza gyakorlatilag lehetetlen helyzetbe. A párt elképzelése, hogy Orbánt úgy kell leváltani, hogy ez ne vezessen a szocik visszatéréséhez - most egy pillanatra ne menjünk bele abba, hogy ez a számunkra is szimpatikus elképzelés reális-e - úgy körvonalazódott eddig, hogy a bizonytalan bázisú, és a politikában ismeretlenségük és szervezetlenségük miatt eddig gyakorlatilag súlytalan rendszerkritikus szervezetekkel, elsősorban pont a Millával, esetleg a 4K-val lépjenek szövetségre. Kicsik a kicsikkel, ez önmagában is elég illuzórikus elképzelésnek tűnt. Ezután Schiffer András, a párt pillanatnyilag is egyik legerősebb arca kijelentette, hogy na Bajnaival aztán nem, őt is az elutasítandó szocik közé sorolva. Erre most Bajnai - aki valószínűleg önmagában komolyabb tájékozódási pont az ellenzékben, mint az LMP, a Milla és a 4K együtt - épp a Millával látszik összefogni. És ha az is erősen kérdéses, hogy egy erő vagy csoport megél-e a Fidesz és az MSZP között, akkor az viszont biztos, hogy kettő nem. És ki bukhat itt nagyobbat?

Ez már önmagában elég kellemetlen, de legalább az LMP eddigi arculatát folytatja. Erre jön Scheiring Gábor, az LMP parlamenti képviselője, és leírja a blogján, hogy Venezuela nem túl jogállami módszereket alkalmazó elnöke mekkora faszagyerek és micsoda modell a dél-amerikai baloldalon, amely így akár alternatívája is lehetne a korrupt hazai jobb- és baloldalnak. Na azt hiszem, ezt hívják ki nem kényszerített hibának. A részletes bírálatba nem megyek bele, megtette azt a HVG publicistája (érdemes elolvasni, nagyon jó!), elég legyen itt annyi, hogy felveti egy egalitáriánus, kőkeményen szocialista párt világképét.

lmp_gabika.jpg

Ezután ma bejelentik a költségvetési elképzeléseiket. "Igazságosabb adórendszert" - írják, meg "3 kulcsos progresszív jövedelemadót". Ami ugyan nincs az anyagban, de 4 milliós éves jövedelem felett 45%-os SZJA-t vezetnének be. Mondom, kőkeményen szocialista program. Az pedig, hogy ez a tervezet a szokásos módon tele van a "zöld" és "öko" jelzőkkel, amelyeknek a valóságra vetítése feltehetően amúgy matolcsysan, vagyis ki tudja hogyan történne, már meg sem lep.

Értem én, mindig is értettem, hogy ők váltópárt akartak lenni. Meg is írtuk, hogy talán még az év elején nem lett volna teljesen esélytelen a dolog - ehhez azonban például elnököt kellett volna választaniuk, és inkább a csalódott, Fideszből kiábrándult, de az LMP vonalától feltehetően valamelyest jobbra álló szavazók megnyerésére koncentrálni, esetleg Ángyánt a csapathoz hívni. Ezekből szinte semmi nem történt. Most a csalódottakat majd elviszi Bajnai, ha ő nem tudja, akkor az MSZP, ha nem lesznek elegen, akkor marad Orbán. De az LMP innen nem tudom, hogy áll fel. Chávezzel meg 45%-os SZJA-val biztosan nem fog.

Kár.

Tetszett a cikk? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

279 komment · 1 trackback

Címkék: bajnai gordon hugo chavez lmp scheiring gábor magyar ellenzék

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr424833723

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: LMP végveszélyben? 2012.10.12. 10:03:01

Ami ugyan nincs az anyagban, de 4 milliós éves jövedelem felett 45%-os SZJA-t vezetnének be. Mondom, kőkeményen szocialista program.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.10.11. 23:56:46

Az LMP begyüjtött három társzekérnyi protestszavazatot, és nem tudott élni a lehetőséggel, nem nőtt fel a feladathoz, hogy sokan helyezték beléjük a reménységüket.

Évekkel ezelött az egyik F-1 futamon leszakadt az ég, egy hülye ment egyedül már a rajtnál esőgumival. Harmadik körben vezetett.
De mivel nem voltak erre felkészülve, bukott is a mutatvány ( Pontszerző lehetett volna az addigi állandó utolsóból).

Hasonló az LMP is. Nem látom, hogy lenne egy tervük a jövőre, ellenben a 2010-es eredményük mind a mai napig néha váratlanul éri őket. (Nem elírás)

Termetes Samu 2012.10.12. 01:26:16

Szerintem ott van eltévesztve a dolog, hogy te határozott liberális gazdaságpolitikát és konzervatív-liberális társadalompolitikát várnál el az LMP-től. erről már írtál többször.

Nem tartom kizártnak, hogy esetleg abba az irányba indulnak majd el, ugyanakkor ezzel negligálnák a létrejöttük óta képviselt szellemiség egy jelentős részét, amely alapvetően rendszerkritikus jellegű volt. Hogy melyikre van nagyobb igény, azt nem tudom megítélni, mindenesetre nem hiszem, hogy ez a két attitűd hosszútávon működőképes, hiszen más más logika alapján észleli a világot és keres megoldásokat. Nehéz egyszerre szabadpiac-hívőnek és globalizációkritikusnak lenni, szerintem nem is lehet.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.10.12. 06:03:55

Scheiring vélhetően arra akart utalni, hogy dél-amerikai mércével Chavez micsoda újítónak számít. Elvégre arrafelé már totális az oligarchizálódás és a választás több képviselő halálával jár. Éppen ezért röhej a HVG írása.

4 milliós jövedelem, azért gondoljuk csak bele Gíró-Szász konyakman is "csak" két millát keres, ki a fenének van 4 milliós havi jövedelme és mire költi? Bocsánat, de ekkora bevételnél már az én konzervatív lelkem is megkövetelné a kiemelt társadalmi hozzájárulást.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.10.12. 07:05:04

@Termetes Samu: kétségtelen, de ez maximum a harmadik pontomat lövi ki, a másik kettő önmagában is elég súlyos (sőt egyedül az első is). Az meg, hogy én mit várok el, másodlagos: az eddigi irányvonal nem hozta lázba a potenciális választókat.

@Member: lehet hogy erre utalt Scheiring, ámde ezt *írta*: "A társadalmi feszültségeket szító és oligarchikus magyar jobboldal, a globalizációról az alkalmazkodáson kívül mást nem gondoló magyar baloldal cáfolata és alternatívája a skandináv mellett a latin-amerikai baloldal. "

4 milliós éves jövedelem = 333 ezer bruttó havonta.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.10.12. 07:56:05

@timargabor: Izé, havinak vettem, mert éves esetén ez konkrétan már irreális véleményem szerint is. De ezt hol találtátok? Átfutottam az alternatív költségvetést, de mivel linket nem tett ki a szerző, nem tudom, honnan szedte ezt a 45%-ot.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.10.12. 09:24:45

Nem értem a poszt felvetését. Szerintem igaza van az lmp-nek, a fideszt nem csak leváltani kell,hanem politikai kulturat is valtani kell! Egyedül nyílván nem megy nekik,de fontos hogy legyen a parlamentben olyan párt,aki ezt képviseli! Kis,fiatal párt,akinek saját gondolatai vannak,és szerintem inkább maradjanak 5%-os párt még egy cikluson keresztül,de jó ha nem vesznek részt ebben a duál ideológiai katyvaszban,amit szenvedünk 20 éve. Lehet hogy a posztírónak nem szimpatikusak,de ez érvek helyett kevés szerintem!

Kandeláber 2012.10.12. 09:25:56

Na, ez a második eljövetel már olyan mértékben uralja a közbeszédet, mint az azeri baltás néhány hete.
Az LMP-vel meg mi a gond? Nem tetszik nekik az "egy a tábor, egy a zászló" jelszó, és nem akarnak betagolódni egy új népfrontba.
Nevezzék ki Kálmán Olgit szervezőnek, tegnap is úgy agitálta a vendégeit a közös kolomp alá gyülekezésre, hogy azok kínjukban csak feszengeni tudtak.

Putyilov gyári melós 2012.10.12. 09:43:11

Szerintem a posztszerző nagyon szívére vette ezt a 45%os adókulcsot, pedig ha kicsit szétnézne, akkor azt látná, hogy baromira kevesen keresnek annyit ebben az országban, hogy érintené őket. A KONTRASZELEKCIÓ, az uram-bátyám világ, a haveri vagy pártkapcsolatrendszerek pedig azt is biztosítja nálunk, hogy még csak nem is azok keresik, akik tehetségesek és sokat dolgoznak vagy kiemelkedőek.

Egy kőkemény, szélsőbalos néppárt kellene ide, amely VISSZAVESZI azt a NÉPnek, ami az övé.
Ha kell, akkor erővel is!

Ne tegyünk már úgy, mintha 20-25 évvel ezelőtt itt nem mindenki nagyjából egy szinten lett volna és az elmúlt 25 évben EGYESEK, a magyar tőketulajdonos osztály nem állami segítséggel gazdagodott volna meg. Nálunk a tőketulajdonosok ÁLLAMI ÚJRAELOSZTÁSBÓL lettek tőketulajdonosok, a politikai elit adományaiból. A felvett hitelek általában hozzájuk kerültek és ma már az EU támogatásokat, adóbevételeket is köztjük osztja szét az állam a szocializmusból jól ismert ÁLLAMI ÚJRAELOSZTÁS KERETÉBEN. A gazdaság nálunk ÁLLAMKAPITALISTA, évi 6-8 ezermilliárd jut a klientúrának.

Úgyhogy ennek a posztnak számomra annyi mondanivalója van,hogy a posztszerző ha éppen nem is babgulyásért, de 3 milliós fizetés alacsony adókulcsáért MEGVEHETŐ!
Oszt mitől is lenne különb a lenézett osztályoktól, akik Chavezt demokratikus módon megválasztják?
AZ ÁRÁBAN!

VT Man 2012.10.12. 09:43:52

"Ezután ma bejelentik a költségvetési elképzeléseiket. "Igazságosabb adórendszert" - írják, meg "3 kulcsos progresszív jövedelemadót". Ami ugyan nincs az anyagban, de 4 milliós éves jövedelem felett 45%-os SZJA-t vezetnének be."

A rohadt anyjukat!
Ez már bruttó 333 ezernél beütne. Az nettó 212 ezer Forint.

Az LMP szerint innen kezdődik a gazdagság? Havi 212 ezertől??? Normálisak ezek?

Egy 15-20 milliós lakásra talán még épp adnak hitelt ilyen alacsony jövedelemmel, de ez még messze van a gazdagságtól.

VT Man 2012.10.12. 09:45:29

@Member:
"4 milliós jövedelem, azért gondoljuk csak bele Gíró-Szász konyakman is "csak" két millát keres, ki a fenének van 4 milliós havi jövedelme és mire költi?"

Analfabéta-e vagy?

4 milliós éves jövedelem = havi 212 ezer nettó. Az azért nem a gazdag osztály.

Kandeláber 2012.10.12. 09:50:14

@Putyilov gyári melós: A "tőketulajdonosok" nagy része az egyáltalán nem spontán privatizáció során szerzett vagyont. A '88-as GT megalkotásával az MSZMP megnyitotta az utat az állami és szövetkezeti vagyon kontrollálatlan ellopásához, és ezt '90-ben az MDF kormány gátlástalanul folytatta.
Az ÁVÜ, élén egy Csepi Lajossal zavartalanul kótyavetyélhette el az (addig) termelő üzemek nagy részét. A teljes növényolajgyártást például ekkor sikerült átjátszani külföldi kézbe.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.10.12. 09:57:23

Szerintem legyen a jövedelemadó 50 % havi 100 ezer bruttóig, 200 ezerig 70 %, 500 ezerig 90 %, aki meg 500 ezer felett keres, azt nyilvánosan korbácsolják meg és kobozzák el teljes vagyonát. Az ÁFA meg legyen minden alapvető élelmiszerre 0 %, másra meg 50 %. Ezen kívül tiltsák be az összes pártot, s csak az LMP legyen. S persze legyen kötelező a marxista-leninista-zöld világnézet, valamint legyen beletéve a címerbe a korona helyére Che Gyilkos Guevera, argentín terrorista.

Szevasztok 2012.10.12. 09:58:58

@timargabor: "Ami ugyan nincs az anyagban, de 4 milliós éves jövedelem felett 45%-os SZJA-t vezetnének be."

Akkor honnan szedted?

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.10.12. 10:04:15

3ik erő?!

Mihez képest?!

fidesz az első, mszp a második, jobbik a 3ik, lmp max 4ik lehet, nem?

Putyilov gyári melós 2012.10.12. 10:12:22

@Kandeláber:

A privatizáció csak egy volt a tervasztalon szocialista módon létrehozott TŐKETULAJDONOSI OSZTÁLY feltőkésítésének.
A felvett hitelek java része is különféle állami megrendelések és vállalkozói láncokon keresztül hozzájuk került. Pl. Demján vagy Széles elvtársak erre nagyon jó példa.
Ma már az adóbevételeket is egymás közt osztják széjjel, pl. Csányi elvtárs napokban felavatott überautomatizált tehenészete 3,5 milliárdba került, Csányi elvtárs cégeinek éves állami és EU támogatása ennél jóval több, tehát Csányi beruházása gyakorlatilag egy fillérbe se került neki. Még a munkahelyteremtést se lehet eben az esetben különösebb pozitívumnak felírni, mert ebben az automata tejgyárban 8-10 embernél több biztos nem dolgozik.

És akkor Csányi elvtárs még a pozitív példa, mert a többi ÁLLAMILAG FELTŐKÉSÍTETT, ÁLLAMILAG SEGÉLYEZETT gazember kiviszi az országból az összes állami támogatást,amit az ÁLLAMI ÚJRAELOSZTÁS keretében zsebretesz.

nick papagiorgo 2012.10.12. 10:13:55

Az LMP gazdasági nézetei? Jaj, ne.

Gyerekek után járó adókedvezmény egységesen minden gyerek után 6000 Ft(egy négygyerekes család biztos boldog lenne azzal a 24 ezerrel)
200 milliárdból 100 ezer új válságálló zöld munkahelyet teremtenének.
Álláskeresési járulék vissza 9 hónapra.
Megállítják az orvos-elvándorlást.

Meg még ilyenek. Szaglik rajta, hogy az összeállítóknak fogalma sincs a gazdaságpolitikáról: egyfelől az intézkedések egy része olyan, hogy "ezt Orbán csinálta, akkor biztos rossz, majd mi jól visszacsináljuk", a másik fele meg szép, de eddig is vélhetőleg azért nem csinálta meg senki, mert nem volt rá pénze. Ez a program, amit felvázolnak kb. háromszor ekkora költségvetésre van tervezve alsó hangon.

NotaBene 2012.10.12. 10:17:56

Sokszor hallottuk már hogy: "ez_a_harc_lesz_a_végső_csak_összefogni_hát".
Nem tetszik a következő mondat:
"Most a csalódottakat majd elviszi Bajnai, ha ő nem tudja, akkor az MSZP, ha nem lesznek elegen, akkor marad Orbán. De az LMP innen nem tudom, hogy áll fel."

Emlékezzünk a Fidesz 2000 utáni stratégiájára és a 2004 választási eredményére.( Hogy lehetett ebből a helyzetből felállni?!)
Lehetséges-e olyan párt stratégia, amely a következő választási eredménynél hosszabb időtávlatban gondolkozik?

Egy társadalomnak haszos, ha különböző alternatívák megfogalmazódnak.

Balt 2012.10.12. 10:22:57

@Member: De Évi, most ez havi? Mert akkor viszont színtiszta demagógia, nem egyéb... (Ha meg évi, akkor igaza van a cikknek, ez szocialista demagógia :), aminek mentén akár össze is érhet a két hét múlva kidolgozott MSZP-s adópolitikával. Reméljük, nem lesz alkalma megvalósulni egyiknek sem...)

unionista (törölt) 2012.10.12. 10:26:48

kezdjük ott, hogy kárpát-medencei zöld pártot kellett volna szervezni. mert ugye ez az egész agrársztori (igen a zöld az agrár szinonimája) arról szól, hogy a tájegységek autonómiáját kell megteremteni. vidékies (regionális) önkormányzatokat. budapesti agglomerációt, és kárpát-medencei eurorégiókat.

ebből ugye rögtön következett volna két dolog. szemben állás a jobbikkal. mert ők mindent piros-fehér-zöldre festenének. a jobbik leradírozná a térképről horvátországot, szlovákiát. az világos, hogy a jobbik egy náci párt. birodalmi nemzetállamot (nemzetbirodalmat) hirdető néhány asszimiláns gárdista cigány, és nagyfülő zsidó hülyegyerek magyarkodik. kárpát-medencei zöldpárt ennél sokkal menőbb.

és akkor világossá vált volna az is, hogy ez nem a klasszikus városias (urbánus) liberális vonal. egy ilyen pártba schiffer andrás, vagy karácsony gergő nem férnek be. mert ők egész egyszerűen nem értenek ehhez. nem csak a hagyományos agrárszakértelmük hiányzik. mert az nem is feltétlen követelmény. de nincs közük a geopolitikához. semmiféle térségi geostratégiával nem rendelkeznek. az lmp nem érti, hogy ezt nekik térségekre, kistérségekre lebontva kell kitalálniuk. és ehhez a központi költségvetésen kívülről kell forrásokat találni.

magyarul ennek az lmp nevű formációnak fogalma nincs arról, hogy mi lenne ez az egész. azt tudják mondani, hogy jaj szegény kiscigányokat ne bántsák a nagymagyarok. addig igazuk van, hogy a jobbikosok egytől egyig mind bunkó parasztok. csak ha ezt valaki ki akarja mondani, akkor ahhoz helyi szinteken valós alternatívákat kell állítani.

és erre az lmp képtelen.

Putyilov gyári melós 2012.10.12. 10:27:16

@VT Man:

Kenyérféltés, legfeljebb kalács a neve.

Ne csak azt a kurva fizetést nézzük már, hanem azt is, hogy ki mit tesz le érte az asztalra!

Egy jó fizetés nálunk abszolute nem a munkától, tehetségtől, teljesítménytől vagy a GDPhez hozzáadott értéktől függ!

Tulajdonképpen ezért döglődik a RENDSZER nálunk és ezért megy el külföldre, aki többre vágyik.

KONTRASZELEKCIÓ az ok neve.

Kandeláber 2012.10.12. 10:27:27

@Putyilov gyári melós: Ha úgy gondolod, hogy ma Magyarországon létezik nemzeti burzsoázia, akkor tévedsz. Az offshore cégeken keresztül az országból kimenekített vagyon mértéke elképesztő, és ez a hatalmas összeg nem a honi gazdaságot lendíti előre, hanem csupán a tulajdonosok számláját hizlalja.
A nem spontán privatizációban attitűdtől függően vettek részt, akik részt vehettek benne. A szocik csaknem két éves előnyét a magukat jobboldalinak nevező privatizátorok valószínűleg behozták '90 után, és azóta a felszínen látszat-háborút vívó (úgynevezett) jobboldali, illetve baloldali tőkések a legteljesebb egyetértésben rabolják ki az országot.

Elijah_Baley 2012.10.12. 10:27:51

sztem a 45%-os kulcs 4millió felett rendben van, sőt, kicsit kevésnek is tűnik, kérdés h a második kulcs az mennyi, és mekkora egetrengető jövedelemtől érvényes?
idehaza úgyis mindenki minimálbérre van bejelentve, legyen onnantól is legalább 35%, hát nem?

Martian (törölt) 2012.10.12. 10:30:13

@Putyilov gyári melós: "Egy jó fizetés nálunk abszolute nem a munkától, tehetségtől, teljesítménytől vagy a GDPhez hozzáadott értéktől függ!"

Nemcsak nálunk, másutt is ritka a valódi teljesítmény honorálása... legfeljebb egy gazdagabb országban az elosztósdiban magasabb az alap (minimálbér).

Sir Galahad 2012.10.12. 10:30:17

Ugyan már. Most megy a műsor, hogy ki kivel nem, de ez csak színjáték, taktika. Össze fognak ezek borulni szépen, csak az árról alkudoznak egymással... Vicc:
- Kisasszony, lefeküdne velem százezer forintért?
- Hát... le.
- És ötezerért?
- Mit képzel, mi vagyok én?!
- Hogy mi, azt már az elején tisztáztuk, már csak az árról alkudozunk...

:)

Kandeláber 2012.10.12. 10:34:37

@timargabor: Bocs, ne fárassz ilyen pártbrosúrákkal, '89-ben az SZDSZ kék könyvét is megvettem, elolvastam, egyetértettem vele, aztán amikor beszélni kezdtek a leendő képviselőik, levontam a konzekvenciát. Mármint hogy ezekre soha nem fogok szavazni.

Balt 2012.10.12. 10:36:37

@De gustibusaut bene, aut nihil: Gyere kecske, ott van Birca "igazi" ötlete fentebb, már gondolkodni se kell rajta. :)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.10.12. 10:36:56

...nem kár.
kártékony és kibaszott elszállt társaság az lmp.

Putyilov gyári melós 2012.10.12. 10:37:18

@Kandeláber:

Ebben nincs vita köztünk, mert én is így látom.

Inkább a megoldást keresném, vagyon és tulajdon adó, ingatlanadó és társai.
Az kamu duma, hogy mindent el lehet dugni vagy kivinni az országból.

Nemzetközi egyezményekkel minden nyomon követhető, nem véletlenül írtózik ezektől Orbán Viktor és az őt futtató bal-jobboldali oligarchák.

unionista (törölt) 2012.10.12. 10:38:38

@Termetes Samu:
a válság óta mindenki globalizáció kritikus lett. szóval ezzel túl sokra nem mennek. az lmp nem nagyon tud többet agárterületen, hogy a "mentsük meg a cuki jegesmacit". ezzel az alföld nem megy túl sokra. azt mondják, hogy "hajtsuk végre a zöld (agrár) fordulatot". de mégis miért egy belbudai zsidó kommunista család gyerekével kellene azt végre hajtani. nem az a gond, hogy budai, zsidó, és a családja kommunista volt. hanem az, hogy ez az ember nem látott még közelről haszonnövényt, vagy haszonállatot. most arról nem beszélve, hogy cigányt se láttak még közelről.

mutass már az lmp-ben egy agronómust, földtanászt, növénytanászt, állatorvost, kultúrantropológust. bulibölcsészeken és az ötödik píécsdímet másolom az eltén típusú idiótákon kívül kik vannak ebben a pártban.

semmilyen alternatív közgazdasági, vagy közjogi elképzeléssel nem rendelkeznek. ezek az emberek nem tudnak mondani semmi konkrétumot. a szegénycigányozáson kívül.

de társadalompolitikai elképzeléseik sincsenek. amihez ugye nem zöldnek, hanem vörösnek kell lenni. ha legalább a városi kis-kapitalizmust hirdetnék. lennének klasszikus liberális párt. mert az urbánus gondolkodást ismerik. akkor az rendben lenne. de ezek az emberek nem láttak és soha nem műveltek kisipart, kisüzemet. nem voltak katonák. és nincs meg a harcászathoz szükségük reálműveltségük. ezért az igazgatásrendészethez se értenek.

egy rakás idióta kukoreli bandi. egy rakás hülyegyerek. akiket a közélet környékéről el kell zavarni.

Muad\\\'Dib 2012.10.12. 10:39:15

Hát ez a hozzászólásom ide is passzol:
Amennyiben milla valóban politikai formációvá alakul, akkor nagyjából vége is az egésznek. Ideig-óráig működhet, de jellemzően megint arról van szó, hogy néhányan kényelmes jól fizető melót akarnak a parlamentben. Pedig tényleg nem ártana egy olyan civil szerveződés, ami megmarad annak, és nem hitelteleníti el magát rövid úton.
Szóval a milla, 4k brancs legfeljebb megint arra lesz jó, hogy páran megszedjék kicsit magukat aztán megy is a süllyesztőbe. Ugyanis egy civil szerveződés esetében nem probléma az igencsak különböző politikai beállítottságú csoportok összehozása, azonban egy politikai formációnál már nem működik, legfeljebb addig, amíg a közös "ellenség" képét fenn lehet tartani.

Martian (törölt) 2012.10.12. 10:39:46

@De gustibusaut bene, aut nihil: "a 45%-os kulcs 4millió felett rendben van"

4 millió... ÉVES!!! szintű BRUTTÓ!!! jövedelemről beszélünk, NEM havi 4 milláról!! az 200 nettó körül van!!! tőlünk nyugatabbra egy segédmunkás is többet keres!! Miért ne mindjárt 70 % legyen az ÁFA!!??

Balt 2012.10.12. 10:41:50

@Muad\\\'Dib: Ha a kendermagos Juhászt elnézem, ez "civilként" is elég nyilvánvalónak látszott egy évtizede is...

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.10.12. 10:42:07

@Kandeláber: nyugi, nem fárasztlak. valaki kérdezte, honnan van egy adat, belinkeltem, oszt jónapot. :-)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.10.12. 10:42:31

@Putyilov gyári melós: akkor azt látná, hogy baromira kevesen keresnek annyit ebben az országban, hogy érintené őket"
hazudsz..ilyen kurva egyszerű,havi 220 nettót nem keresnek kevesen.
ugyanaz mint az szdsz anno, a gazdagokról ugattak, és az átlagot baszták agyon a 38%os adóval MIKÖZBEN előtte a 18%al kampányoltak...

Ha kell, akkor erővel is!"
kuss vissza a helyedre kiscsávó, kicsit el vagy tévedve, erőszakkal semmiznéd ki újra a magántulajdonból a népet? volt már ilyen, emlékszünk rá.

Guillaume sous guillotine 2012.10.12. 10:45:04

ha az LMP összeáll Gyurcsánnyal meg az MSZP-vel könnyen kieshet 2014-ben. Schiffert (aki ellenzi az összeborulást) meg "kinyírták" szóval ...

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.10.12. 10:45:52

126 ezer bruttó már beleesne a 25%os szja-ba. ezek hülyék.

Elijah_Baley 2012.10.12. 10:47:22

@Balt: hát, elolvastam a gazdasági programot, birca hülyeséget írt, én meg kicsit túloztam. szerintük havi 125000 bruttó felett jön be a 25%-os kulcs.

Pan Modry 2012.10.12. 10:49:43

@Putyilov gyári melós:
amikor MO-n dolgoztam, bejelentve, legalisan, leadozva kerestem az evi 4 millio tobbszoroset...

Kapja be a tefajtad akik a legalisan keresoket akarjak szenne adoztatni, ja, es multinal meloztam, sajat erombol ertem el azt amit...

nick papagiorgo 2012.10.12. 10:50:25

@triumphator: az a szerencse, hogy annyira hülyék, hogy még büszkék is rá, és nyíltan hirdetik :)

unionista (törölt) 2012.10.12. 10:50:39

@Muad\\\'Dib:
nem civil szerveződés kell. hanem egy urbánus párt. amelyik a város felől közelíti az önkormányzatiságot. és egy ettől független zöldpárt. ami a vidék felől. duális önkormányzatiság kell, ami a gazdaágban és a kultúrában felülírja a szoci-náci ellentétet.

arra van szükség, hogy a liberális azt mondja: a város szervezze az ipart és a kereskedelmet. ehhez üzemek kellenek, üzletek és irodaházak. és piac. akkor is ha nem tetszik a parasztoknak. mert visszavágynak a feudalizmusba. úgy lesz gazdaság ha kapitalizmust építjük.

a vidéknek meg azt kell mondani, hogy ebből nem lesz kultúra és agrárkultúra. akkor ez a tradíciókat teljesen elsöpri. és ezért kell megszervezni a régió nevű közhatalmi formációt. ami értelemszerűen konzervatív.

szolidáris állam, liberális város, konzervatív régió, és uniós nemzet alkotja a civilizációt. ezeket kell betenni a koordináta rendszerbe. és a célkereszt közepébe a nácikat kell beállítani. mert ők azok, akik ebből semmit nem fogadnak el. akkor őket kell eltaposni.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.12. 10:50:45

"Igazságosabb adórendszert - írják, meg "3 kulcsos progresszív jövedelemadót". Ami ugyan nincs az anyagban, de 4 milliós éves jövedelem felett 45%-os SZJA-t vezetnének be."

No most ez egy paradoxon egy viszonylag rövid mondaton belül. Az adórendszer akkor igazságos, ha lineáris, sőt, úgy is lehet nézni, hogy akkor ha degresszív, hiszen az infrastruktúrát, egészségügyet stb nem használja attól valaki többet, mert többet keres. De ok, mondjuk, hogy a lineáris az igazságos. De hogy a progresszív több sávos hogy lenne igazságos, azt nem tudom. Ne keverjük már össze az adórendszert a szociális ellátó rendszerrel kedves LMP! És akkor még a sávhatárról (4 mFt) nem is beszéltem. Garantálom, hogy nem fogok olyan politikai erőre szavazni, aki ilyen ígéretekkel kampányol.

Putyilov gyári melós 2012.10.12. 10:50:52

@Martian:

Mondom, ne a kalácsodból indulj ki, hanem azt nézd, hogy KI MIT TESZ LE ÉRTE AZ ASZTALRA!

Egy jó fizetés nálunk abszolute nem a munkától, tehetségtől, teljesítménytől vagy a GDPhez hozzáadott értéktől függ!

Ez a rendszer így és ebben a formában mindenki szeme láttára döglődik, mert nem hatékony és nincs további tartalék benne.
Orbán kínai tipusú neoliberális rabszolgatartást képzel el, hajcsárokkal, kápókkal, pártutasításokkal.
De nem csak ő, hanem az őt ugráltató oligarchák is,akik tulajdonképpen mélyen megvetik,lenézik ezt a népet és a rendszer további fenntartásában,a nyomor fokozásában érdekeltek.
Rabszolgatartó rendszereket diktatúrával lehet fenntartani. Ez nem feltétlenül fegyveres. A nyomor kiterjesztésével úgy is meg lehet oldani, hogy éhenhalás szélén tartják a tömegeket és szociáldarwinista versenyt hirdetnek köztük a túlélésért.
Ez ment a koncentrációs táborokban, Gulagokban.

Elijah_Baley 2012.10.12. 10:51:32

@Martian: ne azt nézd h nyugaton mennyi az átlagjövedelem, azt nézd, h idehaza édeskevesen vannak bejelentve bruttó 300 felett, a többség 120 környékén kap.. érted? ez a mi adóprogramunk, nem a bécsi uccaseprőké.

inebhedj - szerintem 2012.10.12. 10:53:45

"A részletes bírálatba nem megyek bele, megtette azt a HVG publicistája (érdemes elolvasni, nagyon jó!)"

Távol álljon tőlem, hogy az LMP-t, vagy az LMP kritikáját védelmembe vegyem, de a hivatkozott publicisztikában a legjobb a fórum, ahol olyan szerzőtől is olvashatunk hozzászólást (Tourist személyében pl.), aki a bíráló publicistával szemben tudja is, hogy miről ír. Ergo, ha nagyon jó az írás, az csak egyes hozzászólásoknak köszönhető, akkor viszont a bírált LMP-s blogbejegyzés is nagyon jó.

Így viszont az LMP összeomlásáról szóló jelen posztot a saját hivatkozásai cáfolják, úgyhogy lehet, érdemes lenne átírni olyaténképpen, hogy az indoklás alátámassza az állítást.

unionista (törölt) 2012.10.12. 10:57:22

@triumphator:
lehetne ha közben visszavezetnék az adójóváírást.

az egykulcsos adó itt azért nem jött be. mert nincs lehetőség mód tömegesen, legálisan, olcsón munkahelyet teremteni. csak akkor ha valaki pályázik. ekkor minimum 10%-ot vissza kell osztani. mindegy milyen párt van. ez a minimum tarifa.

az összes piacot torzító pályázatot be kellene szüntetni. minden munkahelyet egyenlő módon támogatni. támogassa külön az unió a mercedest.

itt azt kellene mondani, hogy a munkanélküli segély összegével egyezzen meg az adójóváírás. és az illessen meg mindenkit. és semmilyen munkahelyvédelmi akcióterv nem kell. 300 milliárdból 3 millió piaci munkavállaló 100 ezer forint extrát kaphatna. mindenféle bürokrácia nélkül. és ha nem lenne önkényes állami pénzszórás, akkor 25 ezer is juthatna. amennyi a segély.

Muad\\\'Dib 2012.10.12. 10:57:47

@unionista:
Milyen nácikat? A "nácik" egy alapvetően marginális csoportosulás jelenleg Magyarországon. A j(l)obbik meg abszolút nem náci, a programjuk valójában inkább egy szocialista program, minden Horthy imádattal és antiszemitizmussal együtt.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.10.12. 10:59:46

@Putyilov gyári melós: elég színes a fantáziád.

@De gustibusaut bene, aut nihil: szerintem te ne kotorássz a mi zsebünkben csillagbogár...vagyunk egy páran az országban aki nem zsebbe kapja a fizuját, és tapasztalatának, végzettségének megfelelően kap fizetést, ami ÉPP karcolgatja a német szakmunkás bérét, de megkapja, hivatalosan. nem azért fizetünk minden jövedelmünkből adót, hogy a magadfajta lúzer aki szerint mindenki 120at keres, ismét az ingyelélő slepptömeget nem akarjuk eltartani, az egykulcsos adó igazságos, aki többet keres, többet fizet, aki szarul keres, igyekezzen.

AbsolutGeist 2012.10.12. 11:00:53

@unionista:
Örülök hogy fikázod az LMP-t. Gondolom te egy hatalmas politikai tapasztalattal rendelkező agronómus-növénybiológus vagy és most éppen vidékrendezési tervet készítesz. A hadászathoz is értesz. A vizipisztolyozás szintjén.

Azon könnyen túllépek hogy egy programot, egy nyilatkozatot sem olvastál el az LMP-től. Ezek messze a te szinted felett vannak, bár a legtöbb lakótelep lépcsőházában alkalmi beszélgetőkkel meg lehet vitatni őket, ha már ismerik, vagy legalább a lényegét elmondjuk nekik.

Szerencsére nem ti döntetek arról hogy ki takarodik el a közéletből és ki nem. Mondhatnám hogy legyen inkább konföderációs a neved az értékrended alapján -de azzal megsérteném az olyanokat mint Longstreet tábornok.

Putyilov gyári melós 2012.10.12. 11:01:04

@Pan Modry:

És mennyi állami támogatást kapott a multi, aki neked ebből visszaosztott, hogy hajcsár légy?

Egy kész Mercit legalább 3-4 ezer Euóval megtámogat a magyar állam, ennyivel kerül kevesebbe a német Francinak.
Az állam nem csak munkahelyteremtésért fizeti ki a többszörösét egy multinak, mint például Németországban, hanem pl. a Mercedes esetében töb száz milliárdért autópályát épített, vasutat rekonstruált, infrastruktúrát hozott létre, sőt, beszállt az ott dolgozók oktatásába is.

NO SZÁMOLD CSAK KI, HOGY TE EBBŐL, TEHÁT A MÁSOK ZSEBÉBŐL KIVETT INFRASTRUKTÚRÁLIS, CIVILIZATÓRIKUS TÁMOGATÁSOKBÓL MENNYIT KAPTÁL!

unionista (törölt) 2012.10.12. 11:04:11

@FILTOL:
mire gondolsz seggfej. a magánpénztárak megszüntetésére, az alsóközéposztály kisemmizésére. azzal, hogy eltörölték az adójóváírást. egyes térségekben a parasztok kisemmizésére. a pedagógusok átbaszására. vagy mégis mire? az orvosokéra? a távközlés kisemmizésére? vagy a játéktermekére. arról van szó, hogy ti vagytok a kommunista seggfejek. csak hazafias komcsik vagytok. mint nagy-sztalin. elvtelen szaralakok. ami akkor is igaz ha a szocik többsége is magasról beleszar a társadalmi problémákba. a teljes népesség körében ezért csak 10% a támogatottságuk és nem 30% vagy 50%.

ez a hazafias népfront úgy szar ahogy van. ez feudális restaurációs kísérlet. és nem valós nemzeti érdekvédelem.

Martian (törölt) 2012.10.12. 11:04:25

@De gustibusaut bene, aut nihil: 45 % mellett még kevésbé fognak bejelenteni, illetve multik anyagilag is megbecsült (pl. K+F) állásokat Magyarországon létrehozni... az egész gazdaság már most is a kelleténél jobban meg van adóztatva.
Persze az egykulcsos SZJA is tarthatatlan, de ne essünk át a másik végletbe.

pástétom 2012.10.12. 11:05:44

@Jari Litmanen: "ha az LMP összeáll Gyurcsánnyal meg az MSZP-vel könnyen kieshet 2014-ben. Schiffert (aki ellenzi az összeborulást) meg "kinyírták" szóval"

És ha úgy "natúran" nem lesz képes megszólítani a min. 5%-hoz elegendő választói közönséget, akkor nem? Mert most perpill ez látszik.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.10.12. 11:05:53

@unionista:
az lmp szerint a havi 333 ezer forint bruttó fizetés az már a gazdagság fokmérője, ezért gyorsan leveszünk belőle 84 ezret és utána még a járulékokat. a 27%-os áfa csökkentésről nem beszélnek, csak a zöldség és gyümölcs 5%-os kulcsáról. ez az éhenhalás költségvetése.

Putyilov gyári melós 2012.10.12. 11:06:58

@FILTOL:
Tolvajtól visszavenni=Igazságszolgáltatás :)))
Jogállami feladat!

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.10.12. 11:07:19

@AbsolutGeist: kicsit sem arrogáns és nagyképű szdsz szagú hsz. ez.

vagy legalább a lényegét elmondjuk nekik."
aha, értem, leereszkedtek az ostoba tömegekhez, egy kis buksisimogatásra, mert muszáj, de azért elitista bagázs vagytok.

Szerencsére nem ti döntetek arról hogy ki takarodik el a közéletből és ki nem."
hát részben azért igen..tudod szdsz 0%
értem én hogy meg kell találni az utódját, de ugyanúgy menni fog a kukába az lmp is

Kandeláber 2012.10.12. 11:08:40

@timargabor: De azért ne sértődj meg, az LMP-nél respektálom, hogy nem tülekednek a kolompért, mert ugye most azon megy a vita, hogy ki legyen az, aki rázza, és ki menjen engedelmesen utána.
Az LMP egy kedves ökopártként indult, ha marad a helyén, még lehet belőle valami.
A vezérürü szerepére törekvőket pedig - hiába interpretálják önmagukat európai, sőt világpolgárként- ugyanúgy sújtja a turáni átok, mint bárkit.@Putyilov gyári melós: Igen, a komprádorok igazából fel vannak háborodva, ha a nevükön nevezik őket.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.10.12. 11:11:32

@unionista: nézd meg mire válaszoltam, arra gondoltam...
a hisztid és sirámaid meg puffogtasd máshol.

Martian (törölt) 2012.10.12. 11:13:13

@Muad\\\'Dib: "A j(l)obbik meg abszolút nem náci, a programjuk valójában inkább egy szocialista program, minden Horthy imádattal és antiszemitizmussal együtt."

Nemzeti-szocialista... :)))

Elijah_Baley 2012.10.12. 11:13:27

@FILTOL: kotorásztam-e én a te zsebedben? aligha, csak azt mondtam, h idehaza kevesen melóznak transzparensen jó pénzért.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2012.10.12. 11:14:24

@timargabor: Az LMP gazdaságpolitikailag aloldali, kinyilvánítottan, a legelejétől, Alapító Nyilatkozatban, stb. - ezen meg lepődni legalábbis tájékozatlanság.

unionista (törölt) 2012.10.12. 11:14:33

@triumphator:
ennek az egésznek a kulcsa az, hogy legyen egy humán alapellátás. ami azt jelenti, hogy valamennyire azért komenizmust kell csinálni.

ha én lennék a király akkor azt mondanám, hogy egy főre jutó gdp tizedét mindenki megkapja. ez magyarországon havi 25 ezer forint. összeurópai újraosztás esetén lehetne havi 60 ezret kapni. (egyébként ennyit kér a mercedes. az egy főre jutó európai gdp tizedét.) ezt kellene mindenkinek odaadni. a hajléktalannak is. sokkal egyszerűbb lenne, mint megélhetési civileket támogatni.

a homeless bemegy az üdvhadseregbe. hogy ott bérelne egy ágyat. kellene minimális koszt és kvártéj. és akkor azt mondják neki, hogy a havi 25 (európai szinten 60 ezer) tényleg csak a minimális szinthez elég. ami egy állatnak is jár. de ha valami kis munkát végez, akkor mindjárt emberhez méltóan élhet. az alkesz homeless is.

és ennek az előnye, hogy jóska felméri ésszel, hogy a segélyt akkor se veszíti el ha munkába áll. megszűnne a segélyből élés mellett a seftelés, a lébecolás. olcsón, tömegesen és legálisan lehetne munkahelyet teremteni. nem kellene hozzá bürokrácia. mert a munkás bére nem nulláról, hanem a segély összegéről indulna.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.10.12. 11:14:48

@De gustibusaut bene, aut nihil: ez a mi adóprogramunk," írád...ha a tiéd..tartsd is meg magadnak.

bgp 2012.10.12. 11:16:23

Egyetértek túl sok a zöldség az LMP-ben.

@Muad\\\'Dib: haha, szocialista... tudjuk, nemzeti és szocialista. Mondj újat.

tamareaf 2012.10.12. 11:16:59

@triumphator: no igen, de nem mindegy, hogy a jóváírás hogy valósul meg. Illetve milyen családi kedvezmény.

Ráadásul az is fontos, hogy fel lehet háborodni a 45%-os adón, a kérdés, amitől jogosan bizalmatlanok lehetünk, hogy ez elindítja-e az országot a felemelkedés útján. Mert ha ez azt jelenti, hogy 10 év múlva egy kicsi esély is van, hogy a sógorokhoz képest a lemaradást behozzuk: hát adjuk meg.

De ha ez a költségvetés is olyan szar, mint bármely Matolcsy-s, akkor teljesen jogos a 45%-on a felháborodás.

unionista (törölt) 2012.10.12. 11:17:48

@FILTOL:
te majdnem annyit keresel, mint egy török vendégmunkás. és akkor mi van. akkor lenézhetsz másokat? ebből a hozzászólásodból is látszik, hogy igazi közéleti seggfej vagy.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.10.12. 11:17:59

@unionista:
"jóska felméri ésszel" - nem. sajnos jóskáinknak nincs eszük. a havi 25 egy nap alatt lecsúszna a torkán, vagy menne az uzsoráshoz, vagy mittudomén. és utána menne a seftelés és a többi.

Muad\\\'Dib 2012.10.12. 11:18:30

@bgp:
Semmi köze a programjuknak a klasszikus nemzeti szocialista programokhoz. A javaslataik nagy része színtisztán szocialista javaslat. Nem sok választja el a javaslataikat a Thürmer féle munkáspárt programjától.

Muad\\\'Dib 2012.10.12. 11:19:20

@Martian:
Lásd, az előző hozzászólásom.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.10.12. 11:19:47

@feamatar:
családi adókedvezmény??? ott van leírva: egységesen 6 ezer/gyerek. ki az a hülye háromgyerekes, bejelentett fizetés után adózó, aki ezek után rohan az lmp-re szavazni???

Elijah_Baley 2012.10.12. 11:22:39

@FILTOL: figyu, ha nem tecc a magyar rögvalóság, miért nem mégy külföldre? látom, a képességeid megvannak, legálisan, bejelentve rendesen keresel, biztos el tucc helyezkedni másutt is, nem?
vagy kényelmes kiemelkedőnek lenni a sok hülye közt, mint bevándolónak a normálisak közt, ugye?

unionista (törölt) 2012.10.12. 11:22:45

@AbsolutGeist:
az lmp-nek nagyjából 0 szavazója van vidéken. ezért volt nekik olyan fontos bevezetni, hogy többes ajánlás mellett 200 aláírással el lehessen indulni. mert különben a rajtkőre se tudnak odaállni. előzőleg a szocik gyűjtötték össze nekik a bianco szelvényeket. most a fidesz seggébe dugták a fejüket. azért, hogy egyáltalán el tudjanak indulni a választásokon. ha ebben az országban tényleg demokrácia lenne, akkor az lmp soha nem ugrott volna meg semmilyen szintet.

bIQa 2012.10.12. 11:23:39

Békák és egerek háborúznak azon, hogy melyik legyen az oroszlán helyett az állatok királya.
Nagyjából ennyi tartalma van az ellenzéki viaskodásnak

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2012.10.12. 11:24:14

bocs@timargabor:

Ha megnézed kicsit alaposabban az LMP adózási javaslatát, akkor láthatod, hogy az SZJA terhelés az alsó 80%-ban CSÖKKEN, csak a felső 20%-ban nő - ahol jelentős csökkentést kaptak eddig a Fidesztől, az ország kárára. Ennek egy részét venné vissza az LMP.

unionista (törölt) 2012.10.12. 11:26:37

@triumphator:
ha elmegy dolgozni, akkor is megkapja a 25 ezret. több viszont akkor se jár ha egész nap sír. olyan rendszer kell, amelyik minden szabad embert ugyanakkora összeggel támogat.

is 2012.10.12. 11:27:53

@Termetes Samu: a rendszerkritikusság társadalompolitikailag értelmezhető. de kérem szépem, mint kiderült 1990 óta egyedül Bokros Lajos alatt nem folytattak szocialisztikus gazdaságpolitikát (meg Gyurcsány 2006 után, de a 13. havi nyugdíjat elfelejtette visszavenni). ott a rendszerkritikusság pontosan a bokrosi kis állam lenne, szemben a két nagy párt szocialista tervgazdaságával.

ne beszélj már olyan hülyeséget, hogy az a rendszerkritikusság, hogy még több pénzt központosítok és osztok újra.

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2012.10.12. 11:28:13

@triumphator: akinek nem csak az adórendszer számít, hanem az oktatás állapota is; hogy például a három gyerekének rendesen fizetett, kipihent és felkészült tanára legyen, nem egy agyonfrusztrált, alulfizetett pedagógus. És hogy amikor elviszik doktorhoz, akkor legyen ott valaki...

Egyébként a gyerekek után járó kedvezményről, amit elvesz a koncepció, azt nagyrészt a családi pótlék növelésére rakja, úgyhogy nem akkora a csökkenés.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.10.12. 11:28:18

@De gustibusaut bene, aut nihil: nekem tecc, a magyar rögvalóság..nem is értem hogy jön ide ez?
mikor mindenki tudja, hogy 213 ezer volt a bruttó átlagjövedelem 2011-ben, akkor azt aki 300at keres gazdagnak nevezni hazugság, vagy tájékozatlanság, avagy irigység.
ennyit közölnék csendben.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.10.12. 11:30:04

@Lastres: amit elvesz a koncepció, azt nagyrészt a családi pótlék növelésére rakja,"
tipikus..aki dolgozik, tápolja azt aki nem.

kzoltana 2012.10.12. 11:30:04

Nincs más választás, de nem kell félni! Legfeljebb kiderül, mi is valójában az LMP.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3122_nincs_mas._valasztas_2014

is 2012.10.12. 11:31:21

@Lastres: csak akkor ne hívja már magát rendszerkritikusnak. és nyelje le, hogy ma Magyarországon a 70 éves baloldali gazdaságpoltikából van elege az embereknek, ott keresik a más politikát. azt meg nem kínáltok. miért is szavazzon ezek után az LMP-re bárki is?

high up! 2012.10.12. 11:31:35

A lomposok értelmi színvonala nem haladja meg egy 5 éves gyerek szellemi színvonalát. Ezek még ahhoz is buták hogy ezt megértsék.
Persze ha nem lennének buták akkor megértenék. De pont ezért nem értik mert buták. És ezért változtatni se fognak tudni magukon.

Ebben a pártban nincs semmi vonzó. Szaktudásuk semmilyen témában nincs. A parlamenti csajaik visszataszító frigid jelenségek. A férfiaik fele bohócként jön át a képernyőn, a másik fele meg a tinédzserek szintjét sugallja.
Ki a fene bízna ezekre akármit is?

is 2012.10.12. 11:32:36

@FILTOL: ha neked a családi pótlék az nem gyereknevelés, és szerinted ma Magyarországon a gyereknevelést nem kell támogatni, hogy esetleg több gyerek szülessen, akkor persze írhatsz ilyen baromságokat.

OftF 2012.10.12. 11:32:47

Az a pár százalék megmarad nekik, aki még emlékszik, hogy a róka vörös marad, ha két lábra áll, akkor is.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.10.12. 11:33:39

@Lastres:

1. nekem csak az adórendszer számít, ugyanis hiába a jól fizetett, felkészült és tanár, ha nem tudok a gyereknek ruhát és normális ételt venni, mert szarrá adóztatnak. btw, mennyit fog a jól fizetett tanár adózni?
2. "nem akkora a csökkenés" - most örüljek?

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.10.12. 11:36:17

@Lastres: megnéztem és nem. 125e alatt 16% (de ha jól nézem, jövőre így is annyi lesz), felette viszont emelkedés. Ha 125e alattinak gondolod a 80%-ot, akkor azt hiszem, tévedsz, nem kicsit.

A nyári LMP-s adójavaslat (ami nem mellesleg még mindig kinn van a párt honlapján) már közelebb van ehhez:
lehetmas.hu/allasfoglalasok/34023/ado-rendszervaltozast-az-lmp-adojavaslata/

de a tegnapi anyag már nagyon nem:
lehetmas.hu/magyarorszagtalpraall?p=kiadvany

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.10.12. 11:36:17

@is: nem, támogatni kell!
szerintem az adórendszeren keresztül kell megoldani...úgy ahogy a fidesz ezt megtette, és nem azt kell csinálni amit az lmp szeretne (ugyanazt mint a szocik anno) elvenni adóban sokat a középosztálytól, és válogatás nélkül nyomni ki a csp-t....

hihetetlen, hogy 20 év után sem értik az emberek az adórendszer fontosságát, nem kell elvenni, ilyen egyszerű, nem visszaadni kell, hanem nem kell elvenni..majd mi tudjuk mire költsük azt amit nem vesznek el...nem támogatás kell, hanem az, hogy amit megkerestünk, azt ne vegyék el.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.10.12. 11:36:30

@VT Man: Ha olvastad volna soron következő válaszom, rájöttél volna, azért olvastam havinak, mert nem akartam elhinni, hogy évi! Ugyanis ez, ebben a formában nekem is demagóg, ezért írtam, hogy a posztoló igazán megjelölhetné a forrást, ilyen baromságról elempés berkekből nem tudok.

qwertzu 2012.10.12. 11:36:52

@De gustibusaut bene, aut nihil: "idehaza édeskevesen vannak bejelentve bruttó 300 felett,"

Kb. A felsőfokú végzettségű, szakmában dolgozó IT, mérnöki, közgáz, jogi végzettségű emberek. Orvosok egy része, fogorvosok, állatorvosok egy része.

unionista (törölt) 2012.10.12. 11:37:27

@AbsolutGeist:
szerintem középeurópai föderáció kell, és európai unió. de nem hozok létre pártot, mert tudom, hogy a magyarok körében ennek 0% támogatottsága van. eszembe nem jut, hogy megélhetési képviselő legyek és ott hazudozzak valami lószart. csak azért, hogy a hülyék rám szavazzanak. nem volna olyan nehéz. de ez a gondolkodásomtól távol áll.

Kandeláber 2012.10.12. 11:38:54

@is: Na, vártam már, hogy előjöjjön valaki a Bokros-mítosszal, mármint hogy a főkönyvelő-mentalitású bajuszkirály '95-ben megmentette az országot az Armageddontól, aztán utána 7 bő esztendő jött, mert a pénzügyi zseni annyi tartalékot halmozott föl, hogy abból még Orbán is szórhatta a mannát az istenadta nép közé.
Azért már ideje lenne, hogy sokan a mesék birodalmából fölnőjenek egy reális (nem való) világba.
Tényleg, csodálom hogy eddig senkinek sem jutott eszébe a panamai állami egyetemen pallérozódott elméjű ex-pénzügyminisztert szónokként jelölni a Dopeman-Bajnai duó mellé.

mindenjónévfoglalt 2012.10.12. 11:41:48

ha ez nem csak valami vicc (a 45%-os adókulcs havi 333,333 forint jövedelem felett...) akkor az LMP tényleg csak az maszop kihelyezett tagozata.
nevetséges. Megint nem az össeharácsolt vagyonoknak, meg a minimálbéres adócsalóknak akarunk nekimenni, hanem az irigységre építve, aljas demagóg módon megnyomorítjuk az egyébként sem túl erős középosztályt.
ja, a járulékokkal együtt ez olyan 65% körüli elvonást jelentene

Elijah_Baley 2012.10.12. 11:43:01

@FILTOL: fogadd el tényként -szociolingvisztika iránt érdeklődő, megélhetési bölcsészmérnökként mondom- h a gazdag szó jelentése a mai magyar nyelvben - brutto 212000 felett kereső állampolgár.

Xfce (törölt) 2012.10.12. 11:43:52

@unionista: "úgy lesz gazdaság ha kapitalizmust építjük"
Ezt már ismerjük. Mindig úgy kezdődik, hogy ha az éppen aktuális izmust építjük, akkor nekünk elvileg majd jó lesz. Minden izmusban kötelező jelleggel megvan a gonosz ellenség, aki ármánykodása mindannyiunk jövőjét veszélyezteti, minden rossz dolog neki köszönhető. Ezt már ismerjük... :)

"arra van szükség, hogy a liberális azt mondja: a város szervezze az ipart és a kereskedelmet. ehhez üzemek kellenek, üzletek és irodaházak. és piac. akkor is ha nem tetszik a parasztoknak. "
Az ipar beindítása mind szép és jó, csak:

ad1: éppen a liberálisok regnálása alatt voltak a nagy gyárbezárások. Ha ez fontos nekik, akkor miért nem követték a sikeres cseh modellt?

ad2: "a vidéknek meg azt kell mondani, hogy ebből nem lesz kultúra és agrárkultúra. akkor ez a tradíciókat teljesen elsöpri."
És ha azt mondod a vidéknek, akkor nekik ettől lesz megélhetésük? A tradíciókat miért is kellene elsöpörni? Nézd csak meg, hogy a sikeres cégek mivel reklámozzák magukat: "szász X éve az iparban" és hasonló dumák. Ezek csak dumák, de az ügyfél joggal gondolja, hogy emögött van nem kis tapasztalat. Ezt miért is kellene kinullázni? Főleg, hogy nekünk nem pár száz, hanem 1000 éves tradícióink (is) vannak.

ad3: "mert visszavágynak a feudalizmusba"
Ha valaki támogatja a nemzeti mezőgazdaságot az miért is feudalizmus? Vagy ha az, akkor az összes környező EU-s ország is a feudalizmusban él, így mi sem lógnánk ki.

ad4: egy alapvetően mezőgazdasági adottságokkal rendelkező országban olyat mondani, hogy ha a parasztoknak nem tetszik, akkor forduljanak fel, nem túl illendő/demokratikus/kulturált/stb. Minél több iparunk van, annál jobb, de ha nincs mezőgazdaság, akkor cseszheted az egészet. Nem akarom a nagy világmegváltásodat beárnyékolni, de kicsit néha kéne gondolkozni is.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.10.12. 11:46:30

@qwertzu:
akik enélkül is seregestül vándorolnak nyugatra...

Blogger Géza 2012.10.12. 11:47:05

Mondjuk ők legalább kimondják, hogy 45%-os SZJA-t akarnak. (Még ha a slide-ra nem is merték ráírni. :) ) Senkit nem érhet meglepetés, ha meg is kapja... Ez az egyik különbség az LMP meg az SZDSZ között, hogy az LMP nem igyekszik mindenáron az összes nagyvárosi jól kereső réteget magához vonzani, megelégszik a romkocsmák világának a lúzereivel. :) Ezért nem lesz belőle SZDSZ 2, és soha nem jut a 20% közelébe sem. Az új SZDSZ inkább a DK lesz, nem véletlenül van ott egy Bauer Tamás pl. Az LMP Thürmer Gyula választóira utazik. :) Ő jött mindig azzal, hogy az MSZP egy rohadt kapitalista párt, amit kapitalisták vezetnek. (Ebben mondjuk igaza volt...)

Blogger Géza 2012.10.12. 11:48:10

@De gustibusaut bene, aut nihil: Akkor is, ha pályakezdő, és összesen egy biciklije van...

unionista (törölt) 2012.10.12. 11:50:57

@Muad\\\'Dib:
a nácik nem a csúnya zsákos emberek. az nsdap tagjai sem voltak mind gonoszak. a legismertebb példa oscar schindler. a zsidók az igazak díjával jutalmazták. spielberg egy egészen jól sikerült kultuszfilmet rendezett. de schindler is náci volt.

azért, mert ő is birodalmi nemzetállamot (nemzetbirodalmat) akart. ahogyan minden náci. és magyarországon nem kevés ilyen ember van. és nem azért, mert a magyarok különösebben gonoszak lennének.

hanem azért, mert a nemzeti liberalizmusnak nincs képviselete. egy olyan országban ahol ennek végtelen tradíciója van. zrínyi, bocskai, rákóczi, és kossuth. csakhogy a magyar jobboldal nem ezt a vonalat követi. hanem jó esetben horthysta. rosszabb esetben hungarista. van egy náci szavazótábor, akihez orbán viktor beszél. és van egy parlamenti párt, amelyiknek szalonnáci a felsővezetése.

unionista (törölt) 2012.10.12. 11:53:31

@Xfce:
a liberalizmus neked csak valamilyen közéleti ellenségkép. nem hiszem, hogy erről a kulturhistóriáról neked fogalmad van. liberalizmus ügyben első körben nem a magyar nemzetből kellene tájékozódni, hanem az olcsó könyvtárból.

Elijah_Baley 2012.10.12. 11:53:54

@qwertzu: arányokról beszélek, nem arról h idehaza mennyit lehet keresni, ha szépen beszélsz németül, angolul, tucc abapot programozni és pesten lax :)

Martian (törölt) 2012.10.12. 11:54:21

@Muad\\\'Dib: értem, de ha megnézed, Hitler és Mussolini politikai programjaiban is volt szocialista beütés, nacionalista alapokon.
(Hitler a neokon vonalhoz képest gazdaságilag! "balos" volt)

Blogger Géza 2012.10.12. 11:55:13

@FILTOL: Pláne, hogy már 220 felett van 2012-ben, és aki nem jár csukott szemmel az országban, az tudja, hogy ennél jóval magasabb a valós átlag, mert a munkavállalók egy jelentős része egy részét "zsebbe kapja". Na most egy 45%os kulcs el lehet képzelni, hogyan hatna az amúgy sem túl fényes adómorálra...

zajos1 2012.10.12. 11:55:49

bajnainak most eléneklik majd ez a harc lesz a végső?www.youtube.com/watch?v=pUAjMeqHH3A
Valóban ezt sírják vissza.

Xfce (törölt) 2012.10.12. 11:56:08

Nem tartom sokra az LMP-t, de nekik legalább van valami értelmes tervezetük. A másik oldal körülbelül annyiba ki is fullad, hogy szavazz rájuk, váltsuk le Orbánt, és akkor egy csapásra minden jó lesz. Ha mindennek az élére egy bukott ember áll, az csak tovább rontja az amúgy sem túl pozitív benyomásokat.

Kivlov 2012.10.12. 11:57:57

nem is lesz baj, ha eltűnik a zelempé...

ottomoll 2012.10.12. 11:58:00

@unionista: A nemzeti liberalizmus a Habsburg monarchia idején volt igazán időszerű. Mostmár nincs mi "ellen" nemzeti liberálisnak lenni.

qwertzu 2012.10.12. 11:59:15

@De gustibusaut bene, aut nihil: Közel sem olyan elhanyagolható réteg, mint ahogy te képzeled.

@triumphator: Elképzelheted egy ilyen adórendszer bevezetése után mi lenne.

Xfce (törölt) 2012.10.12. 12:05:58

@unionista: "a liberalizmus neked csak valamilyen közéleti ellenségkép. nem hiszem, hogy erről a kulturhistóriáról neked fogalmad van. liberalizmus ügyben első körben nem a magyar nemzetből kellene tájékozódni, hanem az olcsó könyvtárból. "

Már rég nem a MaNem-ből. Tudod az embernek vannak tapasztalatai...

De egyébként elég konkrét kérdéseket/véleményeket írtam. Ezeket ennyivel lerendezni elég komolytalan.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.10.12. 12:06:02

lehetmas.hu/allasfoglalasok/34023/ado-rendszervaltozast-az-lmp-adojavaslata/

"Ezért a 2011-es adójóváírás rendszerét helyreállítva, háromkulcsos jövedelemadó- rendszert javasolunk, 16, 36 és 40%-os (a félszuperbruttó jövedelemre számított) kulcsokkal, 3,5 és 7 millió forintos sávhatárokkal. Az adózás alól kivont jövedelmek megadóztatása érdekében kiterjesztenénk és automatikussá tennénk a vagyonosodási vizsgálatokat, ebből 30 milliárd forint többletbevételre számítunk."

---

csak tudnám, mi változott június 1-je óta?

ottomoll 2012.10.12. 12:07:14

Irrealitás abban gondolkodni, hogy az MSZP nélkül lehetséges a kormányváltás. Még így romjaikban is a legnagyobb baloldali erő. Megkerülhetetlenek. A Milla, meg a 4k szép tömegrendezvényeket tudnak tartani, de ennyi. Szervezeti hálózatuk nincs, és a nagyobb ünnepek között bizony nagyon el tudnak tűnni.
Baloldali győzelem kizárólag egy MSZP-LMP-DK- civilek közös lista esetén születhetne(csak egy forduló lesz!), és kizárólag akkor, ha Bajnai a min. el. jelölt. Ám Mesterházy legutóbbi hűvös nyilatkozataiból következtetve, én úgy látom ,hogy a szocik egyáltalán nem gondolkodnak Bajnaiban. Így pedig szinte biztos a bukás.

Martian (törölt) 2012.10.12. 12:07:25

@zajos1: ilyen is csak nálunk van, hogy a neolib szemléletű közgazdász és zsebprivatizátor komprádorburzsoá kommunista indulót énekel. :)
Ezeknél még Hitler is hitelesebb lehetett a berlini főrabbinak, mert nem akart mindenáron báránybőrbe bújni...

Elijah_Baley 2012.10.12. 12:09:31

@qwertzu: nem, tényleg, kéccázázren nem szavaznának az elempére, mert nem szeretnék a fizujuk 70%-át leadózni, 2millióan meg de, mert szeretnének szjavisszatérítést.
oszt annyi :)

unionista (törölt) 2012.10.12. 12:09:36

@ottomoll:
a nemzeti liberálisok a kárpát-medence önállóságáért harcoltak. nem valami ellen, hanem valamiért. ettől voltak államférfiak. nem elempés, emeszpés, fideszes, jobbikos kispöcsök.

Martian (törölt) 2012.10.12. 12:10:59

Bajnai kb. akkor baloldali, amikor Thatcher Margitka Che Guevarás pólóban járt Sex Pistols koncertre...
:)

ottomoll 2012.10.12. 12:17:57

A Fidesz taktikája egyébként nyilvánvaló. Most megszorít-megteheti, hiszen kényelmesen vezet- és jövő ősztől kezdődik majd az osztogatás. Kényelmesen nyernek majd 50%-kal, és ha nem akkor sincs katasztrófa, hiszen a túloldalon ott a Jobbik, amely sose lépne koalícióra a politikai ballal. Akár még a kiebbségi kormányzást is elképzelhetőnek tartanám.

ottomoll 2012.10.12. 12:20:44

@unionista: Igenám csakhogy az általad említett célért szembe kellett menniük a Habsburg monarchival, amely nagyon nem volt érdekelt a kárpát-medence önállóságában.

qwertzu 2012.10.12. 12:22:40

@De gustibusaut bene, aut nihil: "tényleg, kéccázázren nem szavaznának az elempére, mert nem szeretnék a fizujuk 70%-át leadózni,"
Van az több is. Meg a családtagok egy része.

" 2millióan meg de, mert szeretnének szjavisszatérítést." A gyermeket nevelők 90%-át már ki is húzhatod.

unionista (törölt) 2012.10.12. 12:24:18

@ottomoll:
az ellenzék számára racionálisan egy féléves tesztidőszak következik. bajnai belépésével nyilván lesznek olyanok akik azt mondják: "eddig nem szavaztam volna az mszp-re, az lmp-re és a dk-ra. de bízok bajnai és oszkó szakértelmében. azt gondolom, hogy ebben a mezőnyben reálisan ők legjobb válságkezelők." szerintem vannak nem is kevesen, akik ezt így gondolják. ezzel a kormányváltó csoport nyilván nyerhet valamennyit.

de van aki azt mondja: "fidesz szavazó voltam. elbizonytalanodtam. orbán-matolcsy megbonthatatlan páros sokadszor leszerepelt. folyamatos hazudozás folyik külföldön és belföldön egyaránt. ami nem vezet sehová. de nehogy már az ellenzék bajnait hozza vissza. mert ő a kialakult helyzetért ugyanúgy felelős, mint gyurcsány." ezzel lehet veszíteni.

ezek egyenlege kérdéses. a teljes népesség körében lehet 1%, de lehet 10% is. attól függően, hogy az elkövetkező fél évben (amikor bajnaira biztosan figyel a sajtó) mit mond. ha semmit, akkor minek bajnai. ha valamit, akkor meg majd eldönti ez a nép, hogy az jó lesz-e neki.

Termetes Samu 2012.10.12. 12:27:50

@unionista: agrárkérdésben az lmp-nek határozott véleménye van, az hogy ez jó vagy nem, az már más kérdés. Azon is lehet vitatkozni, hogy ezt mennyire tudja megjeleníteni egy alapvetően nagyvárosi szavazóbázissal és képviselőkkel rendelkező politikai formáció. Ugyanakkor az, hogy nem látod vagy nem akarod látni az agrárkérdésben elfoglalt álláspontjukat ez merőben félrevezető.

most csak tényleg az egyszerűség kedvéért a bové-Ángyános fórumot javaslom meghallhatni a kérdésben.

Mach Péter 2012.10.12. 12:28:09

@triumphator:

Ha az adójóváírással is számolsz és megpróbálod végiggondolni az adómértékeket a jövedelmi sávok szerint (elég sokat segít benne az anyag), akkor rájössz hogy hülyeséget írtál.

blz42 2012.10.12. 12:29:20

Na, akkor mindenki leülhet, egyes.

Olvassátok újra az anyagot, és látni fogjátok, hogy az _adójóváírás visszavezetése_ miatt valójában az alsó 80% jól jár, a felső tized fog jóval többet, és a második tized kicsivel többet fizetni (52. o).

Tehát, az emberek 4/5-e jól jár, a felső egymillió - akik eddig összesen százmilliárdokat tettek zsebre az egykulcsos adó miatt - meg többet fizetne.

Lehet komcsizni, de a túlnyomó többség ezt úgy hívja: igazságos.

ottomoll 2012.10.12. 12:30:42

@unionista: Igen, így lehetne nyerni, csakhogy a szocik láthatóan nem Bajnaiban gondolkodnak(lásd Mesterházy legutóbbi okt. 23.-mal kapcsolatos nyilatkozatát). Ez a fő probléma. Ezentúl az LMP irtózik az MSZP-től, és a DK-tól is.
Én valahogy nam látom azt a nagy egységet Bajnai mögött.

Blogger Géza 2012.10.12. 12:31:34

@ottomoll: Magyarországon a kormányzás még akkor is sokszor elég döcögősen ment, amikor volt mögötte többség. Szerintem a kisebbségi kormányzásból hamar előrehozott választások lennének, mert mindenki abban bízna, hogy legközelebb több voksot kap. (Ma is ebben bízik mind az MSZP, mind a DK, mind az LMP, mind a Jobbik.) Már az első költségvetésnél kiborulna bili. Hacsak a Jobbik valamiért cserébe nem támogatná tartósan kívülről a kormányt.

Hohó60 2012.10.12. 12:32:24

Ez a Chavez dolog nem olyan nagyon fontos kérdés.
Inkább az a lényeg, hogy az LMP az egyetlen baloldali párt, amely legalább valamennyire elfogadható. Az MSZP, Gyurcsány, Bajnai és társaik nyilván szóba sem kerülhetnek, óriási bukás lenne az országnak bármelyik visszatérte.
Az LMP legalább nem egyenlő ezekkel. Ha már baloldal, akkor inkább ezerszer az LMP, aki nem áll össze a fentiekkel. Amíg nem áll össze a fentiekkel.
Persze azért jó lenne, ha legalább a buta, igazságtalan, és lustaságra, meg adóelkerülésre ösztönző progresszív szja ügyében elkezdenének ésszerűen gondolkodni, mert amit most beszélnek, az viszont katasztrófa.

piefke 2012.10.12. 12:32:53

"...erősen kérdéses, hogy egy erő vagy csoport megél-e a Fidesz és az MSZP között..." - megélHET, mivel a választópolgárok ötvenvalahány százalékának sem a Fidesz, sem pedig az MSZP nem kell. (És persze az LMP-sem.)

A kérdésre elvben tehát "IGEN!" a válasz, ám ehhez kell egy a gyakorlatban is létező, nyugat-európai értelemben liberális-jobbközép párt.

unionista (törölt) 2012.10.12. 12:34:54

@ottomoll:
szerintem a kárpát-medence önállóságát "trükkösen" lehet kivívni. ahhoz előbb középeurópai egységet kell teremteni. ahhoz most kifejezetten "labancpolitikát" kell folytatni. szerintem simán lehetne olyan közjogi és közgazdasági konstrukciót találni, ami tetszene az osztrák-német-svájci iparnak és pénziparnak. és jó lenne a magyaroknak is. az egy másik kérdés, hogy ezt ez a generáció nem szavazza meg. senki se akarja a magyarok kedvéért felrúgni a demokráciát. merkel is csak legyintett tegnap. nagyjából azt jelenti, hogy a balkán pozsonynál fog kezdődni. nem fognak tárgyalni ficóval, orbánnal, pontával. de bajnaival sem. ahhoz egy nagyon határozott középeurópai kezdeményezés kellene. és egy világos közjogi agenda. és közgazdasági formulák. ilyen valószínűleg nem lesz. és akkor szopás lesz. bajnaival is.

Putyilov gyári melós 2012.10.12. 12:36:33

@blz42:
Az elit csak egy igazságöt ismer, a sajátját, azt hogy nekik minden jár.

pimpalini 2012.10.12. 12:38:17

Orbán Viktort Orbán Viktornak kell leváltani.
Az egyetlen ideális, s jövőbe mutató megoldás ez. Az ellenzéknek mindenestől együtt fel kell sorakoznia Orbán Viktor mögé, aki az egyetlen reális alternatíva Orbán Viktor leváltására!

pimpalini 2012.10.12. 12:42:40

Az LMP a lényegét, a szavazóit, a különállását veszítené el, ha felsorakozna Gyurcsány játszópajtása, Bajnai mögé. Nagyon helyes, hogy nem teszik, hisz ezáltal már nem a harmadik erő szerepét osztanák magukra, hanem az mszp-vel kollaboráló pótszdsz hálátlan maszkját öltenék fel.
Még parlamenti politikusként is igen hálátlan szerep a hazaárulóé, az elvtelen tolvajé, s ők ezt nem szívesen vállalják fel.
Nagyon helyesen.

egyjózsi 2012.10.12. 12:42:46

...demokráciákban, - kivétel persze itt is van - általában pártszövetségek köttetnek a hatalom gyakorlása céljából. Kivételek a korábban "kétpólusúvá" alakult országok, lásd USA. Magyarországon a jobboldalt a Fidesz, azzal hogy begyűrte a Kisgazdákat, az MDF-et, szinte egypólusúvá alakította a konzervatív tábort. A bal oldalon az MSZP, bár szeretné, de ezt nem tudja megtenni. Ha egy "egypólusú konzervatív oldalt a másik oldal le akar győzni, az csak pártok együttműködésével lehet! Ha erre valaki, vagy valakik képtelenek, eltűnnek a süllyesztőbe. Ez lesz az LMP sorsa is! Önmaga ássa saját sírját!
Én nem sajnálom őket, sem az árván maradó szavazóikat... Tetszettek volna "vonzó" pártot csinálni. A hitelesség önmagában kevés!

pjm 2012.10.12. 12:48:46

@Martian: Szerintem meg az egész keresetet mindenkinek át kéne adni az államnak, majd az tudja, mire fordítja. Az élelmet, meg a mobilt telefont lehet üzemeltetni jegy rendszerrel és a lisztjegyek és egyéb jegyek kezelőjének meg ki lehetne nevezni a simicskaműveket. Ha lennének áldozatok, azok legalább nettó nyereséget képeznének, mert egyszerűen éhen halnának. Nem elfelejteni az 50 év fölöttiek Dunába lővését, mert az a 2-300 forint, amibe egy skuló kerül a második napon magtéerül. Menjenek a pixaába, akkor már inkább a rákosi...

unionista (törölt) 2012.10.12. 12:51:02

@piefke:
ez elég egyszerű dolog. van a klasszikus politológus koordinátarendszer. és akkor arra kell építeni pártokat. ahogyan a németek.

van egy szocialista spd. egy liberális fdp. egy vidékies zöld párt. egy modern fkgp. és van egy latinkeresztény uniópárt (a cdu). modern kdnp.

ezen kívül még van valamilyen kommunista párt, és valamilyen radikális volksunion. ami ezt a koordináta rendszert kétosztatúra egyszerűsíti.

és ezen kívül vannak az "én nem vagyok semmilyen "ista". az emberek pártján állok". ez a teljesen civil hozzáállás. a civilek nagyjából semmit se gondolnak. hanem csak időnként kimennek a térre, mert most rossz. és azt akarják, hogy jó legyen.

sehol sem stabil a háromosztatú (bal, közép, jobb) politikai rendszer. akkor sem ha a bölcsészek ebben felállásban hisznek. a konzervatív atya, a liberális fiú, és a szocialista lélek egységében. de ez csak a mesében van.

Hohó60 2012.10.12. 12:51:48

@Lastres:

"Ha megnézed kicsit alaposabban az LMP adózási javaslatát, akkor láthatod, hogy az SZJA terhelés az alsó 80%-ban CSÖKKEN, csak a felső 20%-ban nő - ahol jelentős csökkentést kaptak eddig a Fidesztől, az ország kárára. Ennek egy részét venné vissza az LMP. "

A valéóság ezzel szemben az, hogy amióta szja rendszer van, úgy 30 éve folyamatosan arányztalanul túladóztatták azokat, akik az éhenhalásnál egy kicsivel többet kerestek, és nem titkolták el a jövedelmüket.
A 30 év szívás után a Fidesz most 2 éve megszüntette ezt az égbekiáltóan igazságtalan és ostoba rendszert. És az LMP, meg a SZADESZMP most vissza akarja állítani az igazságtalanságot az irigységre alapozva.

sembertius 2012.10.12. 12:52:19

@Putyilov gyári melós: Bocsi, de milyen autópálya épült a Merci kedvéért? Az M5-ös ott van már vagy 20 éve.

pimpalini 2012.10.12. 12:52:39

@egyjózsi:

A hitelesség MINDEN, ha a baloldalon az összes többi politikus, az egész erőtér hiteltelen, s erkölcstelen. Többszörös gyerekgyilkosra rábíznád a csecsemődet? Visszaeső nemi erőszaktevőre a tinédzser lányod?

pimpalini 2012.10.12. 12:58:38

@Hohó60:

Nem fogják megérteni, hogy az előző (progresszivnak mondott) adórendszer csupán adóelkerülésre ösztönzött, s levágta a szárnyakat.
Aki a minimálbérnél kicsit is többet vitt haza, éves szinten már átkerül a felső sávba. Bajnai egy éve alatt ezt minimális mértékben legalább felemelték. De az sem munkára ösztönző adórendszer volt.
Az is nyilvánvaló, hogy évtizedes reflexek sem fognak megváltozni 2,5 év alatt. Nem jönnek haza az offshore-vagyonok, mert aki eddig lopott, az ezután sem fog tisztességesen adózni, hacsak nem kényszerítik rá (csak sajnos a kukacoskodó EU-hivatalnokok szerint egy 44-es Magnum jogállamokban nem elfogadott módszer).
Tehát a felső sokaság így is adót fog csalni. Viszont aki nem tehette meg eddig sem, így legalább legálisan többet keres. Pl. egy multirabszolga, aki 300 fölött visz haza, most jobban jár. Vagyis érdemes dolgozni. Legalább a látszatja, üzenete megvan ennek az elvnek.

is 2012.10.12. 13:00:44

@Hohó60: érdekes elképzelés. az nem baj, hogy a valósághoz nem sok köze van? egész Európában 30-40%-osak a felső 10%-ot terhelő adók, hívhatod a felső 10%-ot akárminek is. Ahol meg nem, ott vagyonadó van melléje. Nagyon-nagyon érdekes a te világnézeted, ha te ezt irigységnek hívod. Szerintem te szimplán harácsoló, önző, nemszoldiáris bunkó vagy.

is 2012.10.12. 13:03:10

@pimpalini: 1. aki szereti a virslit, és tiszteli a törvényeket, az ne nézze végig, hogyan készülnek.2. a politika adott társadalmi helyzetben értelmezhető. Svédországban, ahol minden párt tiszta lapokkal és kezekkel játszik, ott már csak a hitelesség a kérdés. Magyarországon egyelőre az a kérdés, hogy a 20 év legszemetebb kormánya marad-e hatalmon, vagy sem.

Balt 2012.10.12. 13:06:20

@Pan Modry: Nyuggereknek semmi sem drága. (Csak a ~ jó Bolgár úr.) :)

pimpalini 2012.10.12. 13:08:51

@is:

Szerencsére nincs hatalomn az mszp, így a kérdésed tárgytalan.

ODIV 2012.10.12. 13:11:01

Eddig támogattam az LMP politikáját, és hittem, hogy képesek máshogy gondolkodni. DE!Nekem ez az SZJA javaslat a 2013-as tisztán 16%-os SZJA-hoz képest -48.000 Forintot jelent nettóban! Ez sajnos nekem nem fér bele, mivel szeretnék családot alapítani, lakást venni, 30-hoz közel végre elkezdeni az életet. De ezzel visszalöknek a 3 évvel ezelőtti keresetemhez.
10-15ezer Ft-ot beáldoznék a jó ügy érdekében, de a fizetésem közel 20 %-a nekem túl nagy áldozat. Azért túl nagy áldozat, mert soha nem haszonélvezője voltam az eddigi politikának. Mindig leadóztam minden fillér után, soha nem voltam táppénzen, nem voltam munkanélküli segélyen.

Szóval az LMP engem elveszített a szavazótáborából.

pimpalini 2012.10.12. 13:13:15

@is:

Te mg egy vadbarom vagy, aki nem képes elfogadni azt, hogy nálunk a viccesnél picit kevesebb jövedelmeket adóztatták meg a progresszív adórendszer keretében, míg Nyugaton a felső kategóriába a ténylegesen jólétet teremtő, valóban magas jövedelmek estek.

Szerinted egy közalkalmazott mondjuk 2005-ben mióta tartozott az elit kategóriájába?
Nem azt kell nézni, hogy van, aki nála is kevesebbet keres. Nem a létminimumnál másfélszer magasabb jövedelmeket kell felső kategóriába sorolni, hanem mondjuk a tízszeresét. De inkább 15-szörösét.

A mi progresszívnak mondott adórendszerünk a legrosszabb módon volt egyenlősítő: mindenkit lenn hagyott a béka segge alatt, az üzenete az volt, hogy mindenki keressen egyenlően KEVESET.
Csalásra tanította az embereket. Kinek volt ez jó?

Elijah_Baley 2012.10.12. 13:14:55

@qwertzu: a családi adókedvezmény az annak jó, akinek van miből leírni, nagyjából az a kéccázezer ember. itt a fidesz által megszüntetett alacsony brutto mellett járó adójóváírásra gondoltam-az több embert érint. az elempé a lexegényebb néposztályt szólítja meg, és azok sokan vannak, többen mint a te ingyenélő orvosaid, közgazdászaid, ájtísaid meg a többi öltönyös, szemüveges majmocska...
:)

is 2012.10.12. 13:16:28

@Blogger Géza: újabb statisztikai csalás. a keresők 80%-a az átlag +15% határ alatt keres (a minimálbér már 100, tehát 0-t nem lehet keresni, és úgy jön ki a 220-as átlag), a 220+15% , az pedig éppen 3 milliós éves jövedelem, ami 16%-kal adózna továbbra is.

teljesen helyes vagy vagyonadót, vagy második/harmadik SZJA-kulcsot bevezetni a felső 20%-ra.

pimpalini 2012.10.12. 13:16:44

@ODIV:

Hát igen. Ezt nem érti meg a sok irigy fasz, hogy aki "felsőkategóriás" pénzt vinne haza, az sem él luxuskörülmények között, csupán megél. Ez a szép az egészben.
Ma bruttó 400e forint lenne az a minimum, amiből nyugodtan lehetne gyereket nevelni, megtakarítani, élni, s nem hitelből. S az LMP szerint az pont átesne a felső kategóriába...:) Röhej. Mióta luxus a nyugodt élet? Legyünk a 10 millió segélyezett, vagy minimálbéres országa?

is 2012.10.12. 13:19:52

@pimpalini: "Nem azt kell nézni, hogy van, aki nála is kevesebbet keres. "

Nem. Mi nem egy ország vagyunk. Ez nem egy társadalom. Ez itt kérem 10 millió individuum, és dögöljön meg mindenki más. Igaz magyar vagy, ahogy azt Ady Endre, Arany János, Petőri Sándor és társai megírták. Mucsa.

Hohó60 2012.10.12. 13:19:53

@is:

Válaszod érdemi részével (bemutatkozásoddal) nem szeretnék foglalkozni: neveletlen vagy, nem tehetsz róla.
Meg azzal sem, hogy az "egymilliárd légy nem tévedhet: együnk szart!" elvet követed, önálló gondolat híján.
Ha tudnál olvasni, látnád, hogy nem magamról írok, nem azt nézem, hogy nekem személy szerint mi a jó, hanem azt írom le, hogy szerintem az országnak mi a jó. Tényleg, Te honnan tudod, hogy nekem személy szerint jó-e a jelenlegi adórendszer? És mi van, ha annak ellenére, hogy nekem személy szerint nem jó, mégis azt mondom, hogy szerintem az országnak ez jobb, mint a lustaságra, csalásra ösztönző, a valódi teljesítményt büntető progreszív adózás?
És akkor mi van, ha ezzel épp ellentétben, nekem valóban jó a jelenlegi adórendszer, és úgy gondolom, hogy az országnak is jobb, mint a másik?
Én attól tartok, hogy magadból indultál ki, és azt vetíted ki másokra, hogy Neked az a jó rendszer, ami személy szerint Neked jobb.
Nem baj, ha nem mindenki gondolkodik ilyen sekélyesen?

pimpalini 2012.10.12. 13:20:06

@is:

Ne haragudj, de sokaknak nem perspektíva a 220 bruttó havonta. Amilyen drága az élet, azzal nem jutsz sehová sem.

pimpalini 2012.10.12. 13:21:21

@is:

Pont te vagy a nagy Magyar Ugar legszebb képviselője, mondhatni mintapéldánya, úgyhogy Ady-t ide citálnod hatalmas öngól volt.

ODIV 2012.10.12. 13:24:19

@pimpalini: Amíg mások sikerét csalásnak bélyegezzük, a saját sikertelenségünket pedig a körülmények hatásának tekintjük, addig ez nem fog változni.

Én elég sok áldozatot hoztam azért, hogy a munkámban sikeres legyek, és elismerjék a tudásom.
Elértem azt, hogy olyan nettót viszek haza, amiből minden hónapban késedelem nélkül kifizetem az lakásom bérleti díját, rezsijét, mindenféle alkudozás és késedelem nélkül. Emellett annyit meg tudok takarítani, hogy 6-7 éven belül gondolkodhassak egy saját lakáson, amit akár hitel nélkül is megvehetek. (Ez egy használt 8-10 milliós lakás, nem luxus)

Szóval én most már gazdagnak számítok?

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.10.12. 13:24:22

@FILTOL: "213 ezer volt a bruttó átlagjövedelem 2011-ben"
nos, statisztika, bűvészkedés a számokkal:
2 féleképpen szoktak, tipikusan, átlagot számolni emberek ilyen-olyan mérőszámaiból
1. számtani átlag (n ember, szumma f(i), és osztani: (szumma f(i))/n
2. medián: sorbarendezem az f(i) értékeket és az n/2-ik (ha tört a kisebbet v nagyobbat) lesz az.

nos mindig az átlagjövedelemről beszélnek a politikusok, mert azon rózsásabb a kép.

a medián brutto 120-140 ezer körül lehet, de lehet, h kisebb,

miért is ???
mert ebben az országban köbö 4 milla ember él a létminimum alatt. nol.hu/belfold/20120525-negymillioan_a_letminimum_alatt_

ha nézzük a medián definícióját az kb 5 milliomodik embernél van a medián, ebből 4 millió él a létminimum alatt, 1 millió utána következőt kell tekinteni és az lesz az....

hogy jön ki az átlag 223 ezer ?
a 4 milla mellett, és a panelprolik és a falusiak mellett ?
úgy, hogy a lakosság legfelső pár százaléka felhúzza az átlagot, durván és nagyon megtévesztő módon.... ;
ez persze nem magyar sajátosság, az egész világra, a kapitalizmus jelen állapotára (neoliberális/neokon eszmék által elhelyezett sineken gördülő világ hova jutott 20-30, illetve 13-év(= utolsó nagy liberalizációs időszak, bush elnök regnálásakor)) jellemző.

[ Aki érti s űrüségfüggvények ill a (kvanum)fizika nyelvét kicsit, az egész egy delta függvénnyel láttatható szépen. ]

Balt 2012.10.12. 13:25:48

@Lastres: Ez a 2002-es MSZP program újratöltve. Érdemes rákeresni a Medgyessy-Orbán vitára a youtube-on, szó van minderről. (10 részes, kötelező.)

Elijah_Baley 2012.10.12. 13:26:22

@blz42: hagyd, próbáltam én is elmagyarázni nekik, de nem értik, mert csak a saját személyük korlátai közt gondolkodnak, nem értik h tízmillió ember alkot egy országot és a jólkeresők elenyésző kisebbségben vannak.

ODIV 2012.10.12. 13:27:00

@is: Adj egy bankszámlaszámot és utalok neked minden hónapban 10ezer forintot. Mert én többet keresek, mint a magyar átlag, szerinted kötelességem.

Meeeenehogymáááááán én taligával toljam haza a pííízt. Ugyi...

Balt 2012.10.12. 13:27:06

@FILTOL: Lásd az előbbi kommentben. 2002-es maszop újratöltve...

Zka77 2012.10.12. 13:27:09

@triumphator: évi 3.5M felett 36%? Kösz, de nem kérem. Aki így keres, az nem gazdag, hanem csak marad pénze emberi életre a rezsi és/vagy a törlesztő kifizetése után. Elég volt így adóznom vagy 10 éven át, nem térnék vissza oda, mert legalább annyira igazságtalan és káros, mint a mostani rendszer.

Balt 2012.10.12. 13:28:37

@high up!: Szó se róla, Schiffer mégiscsak kimagaslik közülük. Ki is fúrják hamarosan...

is 2012.10.12. 13:28:41

@pimpalini: próbálsz félrebeszélni. a 20 év legszemetebb kormány a FIDESZé, és most van hatalmon. látom, hogy próbáljátok magatokat civilnek elhitetni, és azért tartjátok az LMP-t a kommentekben, mert ha megdöglik, akkor szar van a palacsintában az új választási rendszerrel, de kilóg a lóláb az ilyen beszólásoknál.

ODIV 2012.10.12. 13:29:36

@szorokin: Mindig röhögnöm kell, amikor a KSH átlagaira hivatkoznak, de egy medián, szórás soha nem fér bele a cikkbe. Egy rohadt hisztogramról meg már ne is beszéljünk. Valahogy el kell hitetni a paraszttal, hogy itt mindenki jól él, csak speciel neki nem volt szerencséje.

is 2012.10.12. 13:29:59

@ODIV: nekem nem kell, én keresek eleget. adjad inkább valami karitatív szervezetnek. gondolj a szegényekre, és adakozz nekik. találsz bankszámlaszámot is. igen.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.10.12. 13:30:30

@Zka77:

ugye! és ezt a 36%-os javaslatot mára felemelték 45%-ra! progresszív javaslat, az biztos. balfékek.

Balt 2012.10.12. 13:31:35

@FILTOL: Tökéletesen egyetértek. Nem mellesleg erről szólt (vagy legalábbis központi kérdése volt) a 2002-es tévévita. Komolyan mondom, kötelező darab az "elmútnyócév" ismeretében...

ODIV 2012.10.12. 13:31:56

@is: Hát ennek igazán örülök. Akkor gondolom te is szívesen adózol progresszívan 4milliós éves bruttó alatt. Otthon nem kérdezi meg az asszony, hogy mi lett a többi pénzzel?

is 2012.10.12. 13:32:26

@Hohó60: jaj, barátom, kérdések mögé rejtőzöl, véletlenül sem vállalod a véleményedet, nézetedet. nagyon telibe lettél te találva, hogy ezzel próbálkozol. művelt vagy, meg a retorikát is próbálod forgatni, dehát ez itt kevés, nem velem kell próbálkoznod.

ODIV 2012.10.12. 13:34:54

@FILTOL: Azért az elég extrém, ahogy a Fidesz ezt megcsinálta. Nettó baromság volt, hogy a kulcsot is csökkentették és a progresszivitást is kivették.
A Bajnai féle sáveltolás sokkal fájdalommentesebb, mind a gazdaságnak, mind a társadalomnak.

Ez az LMP féle mindent visszacsinálunk és még szigorúbbra, mint előtte volt, pedig legalább ugyanakkora baromság, mint a Fidesz húzása volt.

Balt 2012.10.12. 13:35:36

@Kandeláber: :)) Még megeshet, ha Bajnai nem jön be. De ne pingéld a falra!... :)

Zka77 2012.10.12. 13:36:03

@triumphator: arról nem is beszélve, hogy amíg a fél gazdaság szürkén foglalkoztat (jellemzően kényszerből) addig bármiféle bruttó keresetre alapuló elkülönítés torz képet fog adni.

pimpalini 2012.10.12. 13:36:11

Amúgy ha már LMP:

Ahhoz, hogy valóban harmadik erőként tudjon rájuk szavazni az ember, valódi harmadik alternatívát kellene nyújtaniuk.
A szocialista álarc unalmas és álságos. Ha megszorul egy politikai erő a választások előtt, mindig ezzel jön elő.
Tehát ezt hagyni kell a csudába.
Akkor mi is lenne az igazi?

1. Az egyéni vállalkozókedvet ösztönző adórendszer kidolgozása és propagálása.

2. A könnyebb adminisztráció, az egyszerűbb ügyintézés lehetőségének, szükségességének követelése.

3. A tőzsdei nyereségadó megszüntetése.

4. Az alternatív energiahordozók felhasználásának állami szintű támogatása.

5. Az oktatás fejlesztése: a tehetségfejlesztés és a felzárkóztatás szétválasztása már általános iskolai szinten. A gyerekekkel foglalkozó nevelők, tanárok megfizetése (ez nem lehet alku tárgya, s nem lehet a többi állami szektorban dolgozók fizetéséhez képest összehasonlítás tárgya sem). A piaci igényeknek megfelelő oktatás elkezdése már a középiskolákban.

6. A mezőgazdaság talpraállítása, állami szintű támogatása. Bizonyos birtokméret alatt állami támogatás. A nagybirtokosok amúgy is megkapják az uniós pénzeket, még akkor is, ha nem termelnek semmit.

7. A magánszektor vállalkozásainak és az oktatási műhelyeknek az összekapcsolása. Fizessen egy szakot, egy intézményt egy nagyobb cég, ahol a számára szükséges szakembereket képezik ki. Így gyakorlatilag aki itt végez, rögtön lesz munkája. Sőt. Aki ide megy tanulni, alapból tudni fogja már évekkel a szakképzés, diploma megszerzése előtt, hogy mit is fog csinálni, s mennyiért. Ez megfelelő motiváció a magasabb teljesítményre, illetve szelekció is egyben.

8. Leállni a demagógiával, fasisztázással, szabadságjogok követelésével, alkotmánykritikával, vagyis az üres szócsépléssel. Ebből úgyis jobban megélnek az mszp prominens személyei, s jobbak is ebben a kategóriában. Ráadásul ebből nem lesz GDP-növekedés.

Röviden ennyi. Majd ha eszembe jut még valami, írok.:)

is 2012.10.12. 13:37:24

@ODIV: tekintettel, hogy az a progresszív kulcs azt jelenti, hogy 16 helyett 18% lesz az átlagos adóteher, azaz a 4 millió forintból évi 80 ezer, azaz havi 6,5 ezer forintról beszélünk a netto 275-ből - nem.

ODIV 2012.10.12. 13:40:27

@is:

Az én infóm az volt, hogy 1,5millióig 16%, 4millióig 25% és 4 fölött 45%
Ez akárhogy is számolom a nettó 275 (2013tól:285) helyett 236.
De lehet, hogy engem informáltak félre.
Mondjuk egyszerűbb lenne, ha ehhez nem kéne 200 oldalas PDF-et nyálazni.

is 2012.10.12. 13:43:36

@qwertzu: tekintettel, hogy a gyerekek kb. 30%-a cigány (kb. 0ft adóból vonhatnak le 0ft-ot jelenleg), a többi 90%-a meg eddig is 1 gyerek után kapott 10 eft-ot, viszont a családi pótlékát már megint 4 évig nem emelték -> szerintem te vagy hülye voltál matekból, vagy nem gondoltad végig, vagy direkt ködösítesz.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.12. 13:43:54

@is: Kedves "is". Téged mi motivál?

Hohó60 2012.10.12. 13:49:47

@ODIV:

"Amíg mások sikerét csalásnak bélyegezzük, a saját sikertelenségünket pedig a körülmények hatásának tekintjük, addig ez nem fog változni."

Eddig aranyba kellene önteni, rendkívül fontos dolgot mondtál ki ezzel.

"Én elég sok áldozatot hoztam azért, hogy a munkámban sikeres legyek, és elismerjék a tudásom.
Elértem azt, hogy olyan nettót viszek haza, amiből minden hónapban késedelem nélkül kifizetem az lakásom bérleti díját, rezsijét, mindenféle alkudozás és késedelem nélkül. Emellett annyit meg tudok takarítani, hogy 6-7 éven belül gondolkodhassak egy saját lakáson, amit akár hitel nélkül is megvehetek. (Ez egy használt 8-10 milliós lakás, nem luxus)"

Gratulálok hozzá, sok ilyen ember kellene ebben az országban.

"Szóval én most már gazdagnak számítok?"

Összességében nekem még sem igazán tetszik, ha nem haragszol meg érte.
Az én olvasatomban itt arról van szó, hogy a jó adórendszer az, ami "nekem" jó/kevésbé rossz.
Az ilyen hozzászólásokban nem látom a közjó keresését, ahol támogathatónak ítélek meg egy olyan adózást, ami nekem személy szerint nem jó, de véleményem szerint a haza javát szolgálja. Persze, lehet, hogy nem is akartál ebben a rétegben mozogni, csupán személyes benyomásodat akartad leírni, akkor bocs a zargatásért.

qwertzu 2012.10.12. 13:50:09

@is: "kb. 0ft adóból vonhatnak le 0ft-ot jelenleg"

Őket gondolom nem érdekli az adójóváírás sem.

"a többi 90%-a meg eddig is 1 gyerek után kapott 10 eft-ot" Ők 2011-ig nem kaptak a gyermek után adókedvezményt. Most kapnak, ami kiegyensúlyozza az adójóváírás megszűnését. Ők se jártak rosszabbul az adóváltozásokkal.

pimpalini 2012.10.12. 13:52:55

@ODIV:

Erről beszéltem az előbb. Meg már vagy 15 éve is erről beszéltem. A fiatalok számára nem perspektíva a 34 nm-es lakás hitelre. Nem perpektíva az albérletben szöszölés 15 évig, mire meg tud vásárolni egy kisebb fészket kp-ra. 35 évesen meg keressen párt magának, meg csináljon gyereket? Frászt. Aki teheti, szépen húz külföldre. Aztán az itthoni okosok progresszív adórendszerezhetnek. Maradnak a nyugdíjasok meg a tinik. Ez lesz a vége. Mert ma már bárhová el lehet menni, nincsenek korlátozások.
Beszéled a nyelvet? Van szaktudásod? Tárt karokkal várnak.

is 2012.10.12. 13:53:04

@ODIV: akkor it a minimálbér alacsony szintű adóztatás folyik, és nem progresszivitás. 25% a normál kulcs, de a szegények ne fizessenek annyit, kvázi adójóváírás. a 25% egyébként magas, de mivel nincs vagyonadó, ezért érthető. legyen inkább vagyonadó, és egy kb. 19%-os normál kulcs. a 45% 4 millió felett magas, max. 32%-nak kellene lennie. bár, és ezt nem győzöm hangsúlyozni, minden rendes európai országban a felső 10% bérének felső része 40%-kal adózik (tehát még ők sem egészen 40%-ot)

@ormány triktor: engem leginkább a dícséret motivál, veréstől ritkán jön meg a kedvem bármihez is.

Elijah_Baley 2012.10.12. 13:55:28

nemtom mit görcsöltök az eszjéás résznél, tessék szépen továbbolvasni, minden fejezet magában egy gyöngyszem..
alapvetően zöldek, ami abban nyilvánul meg, h szarráadóztatnának mindent, amit a múszaki fejlődés elért az utóbbi kéccáz évben
:)

is 2012.10.12. 13:55:40

@qwertzu: te, nem a régi rendszert hasonlítjuk a mostanihoz, hanem a mostanit az LMP javaslatához. fuss neki még egyszer, lehetőleg pártközpontos brossurák nélkül, csak úgy a saját fejed után.

segdélet: adójóváírás+családi pótlék együtt számít. ki ne hagyd egyiket se!

pimpalini 2012.10.12. 13:56:19

@is:

Látom te csak lövészárokban tudsz élni. Lételemed az állandó háborúskodás, ellenségkeresés.:)
Tipikus idióta vagy, aki annyira szemellenzős, hogy óvodás csapkolódás szintjén, érvek nélkül böffenti a tényként vízionál véleményét a virtuális térbe.
Nem fogok lemenni az "nem-de igen" jellegű "vita" szintjére. Minden bizonnyal valami pártkatona vagy, akinek nem jött be az utóbbi 2,5 év, így visszasírod az mszp időszakát. Sok ilyen van. Ne bánkódj, nem vagy egyedül...:)

Egyre röhejesebb vagy

Hohó60 2012.10.12. 13:57:24

@pimpalini:

"3. A tőzsdei nyereségadó megszüntetése."

Szerintem nem csak én vagyok kíváncsi bővebben erre. Kifejtenéd?

Martian (törölt) 2012.10.12. 13:59:40

@is: "minden rendes európai országban a felső 10% bérének felső része 40%-kal adózik"

Persze, évi 100 000 Euro fölött érthető...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.12. 14:02:46

@is: No ezzel én is így vagyok. Tekintve, hogy a boltban a parizert pénzért adják, így a dícséret = pénz, verés = pénzelvétetel. Ha jól értem, Te nem keresel rosszul, és itt most azt fejtegeted, hogy olyan adórendszer kéne, ami a terheket nem lineárisan osztja el, hanem téged jobban súlyt, hogy másokat támogathasson. Jól értem?

Martian (törölt) 2012.10.12. 14:03:32

@is: "Svédországban, ahol minden párt tiszta lapokkal és kezekkel játszik"

Amikor anno Olof Palme-t lelőtték, sokan bontottak otthon pezsgőt...

pimpalini 2012.10.12. 14:04:08

@is:

"engem leginkább a dícséret motivál, veréstől ritkán jön meg a kedvem bármihez is. "

Akkor a dícséret-verés vonalat helyettesítsd be kérlek az adórendszer megfelelő pólusaira...

peti6 2012.10.12. 14:07:14

@ottomoll: Magyarázza már meg nekem valaki, hogy ki ez a Bajnai...Ez egy pitiáner senki, sem nem politikus, sem nem szakértő, a karizmája a negatívba konvergál...és a Gyurcsány csicskása volt. Ha az ellenzéknek nevezett csoportosulás csak benne látja a megváltót, akkor szinte fölösleges a választás, 100%, hogy marad a Fidesz...Persze csak mellékesen, amúgy is bőven marad a Fidesz a kormányon 14 után is.........
Az LMP SZÓT SEM ÉRDEMEL, AZ MOST IS CSAK EGY KIS ÖKO ÚTTÖRŐŐRS...

inebhedj - szerintem 2012.10.12. 14:11:21

@szorokin:
+1

A valóságban (tehát a statisztikai szórás kihagyásával), az egy hónapra és 8 órás munkaidőre kivetített magyar átlag bruttó bér kb. 125 ezer Forint.

pimpalini 2012.10.12. 14:15:32

@Hohó60:

Ha már egy párt liberális alapokon mozog, akkor szúrnia kell a szemét egy ilyen törvénynek/adónak. Mivel korlátozza a gazdaság szabadságát. A magyarok amúgy sem tőzsdéznek (nem csupán azért, mert nincs miből), sokkal kevésbé használják ki a befektetés eme formáját, mint teszik ezt máshol. A nyereségadó egy üzenet, negatív üzenet arra nézve, hogy ne is tegyék. Kockáztatod a pénzed, s a nyereségből még le is csippent az állam, de érdekes módon a veszteségből nem.
Negatív üzenet, mint sok más, ami a vállalkozói kedvet visszafogja.

Még egyszer mondom: az LMP-nek, mint pártnak elsősorban nem szocialista alapon kellen mozognia, hanem liberális alapon. Ahhoz pedig kellenek, kellenének az ilyen üzenetek.
Szocialista pártból van elég.

@unionista:

Van pénz, csak sajnos az elosztás igen-igen rossz. A magyar állam rengeteg pénzt szed be az állampolgáraitól. Nagyon nagy az újraelosztás mértéke. Mégis azt látjuk, hogya közös ügyek (oktatás, egészségügy) rosszul muzsikálnak.
Vagyis látható, hogy a hatékony működés nem (csupán) pénzkérdés.
Pl. a közmunkaprogram akár jó is lehetne, mert drága állami beruházások (alvállakozói rendszereken keresztül elfolyó milliárdok) helyett pl. ezáltal is lehetne komoly dolgokat építeni, fejleszteni. Kiszámítható lenne pl., hogy annak idején a Hoover-gátat mennyiből építették meg, s mennyibe került volna "normális" körülmények között.
Vagyis segély helyett fizethetnék a munkáért mondjuk kétszer annyit, mint amennyi a segély összege volt. Csak legyen az mondjuk értelmes beruházás. Pl. mostanában kerékpárutakat építenek közmunkásokkal, ami ugye jobb az utca sepregetésénél, takarításánál.

De ez csak egy példa. Jobb menedzseléssel, az erőforrások hatékonyabb kihasználásával lehetne itt változtatni a viszonyokon. Csak hát a régi beidegződések...

Visszatérve a fejlesztésekre: az EU pl. a megújuló energiaforrások hasznélatát, az ezt erősítő beruházásokat keményen támogatja. Csak le kellene hívni a támogatásokat, az állam állná az önrészt, s mehetne a projekt. Az osztrákok pl. nem okosabbak nálunk, nem is szebbek, mégis Hegyeshalom után szélerőmű erdőt lát az ember. Miért? Mert hatékonyabbak.

qwertzu 2012.10.12. 14:17:46

@is: Arról teljesen felesleges vitatkozni. Az említett kulcs + adókedvezmények lényeges megvágása hónapok alatt feketézésre vagy határátlépésre kényszerítene minden érintettet, az elmaradt bevételek miatt pedig teljesen fedezet nélküli lenne a gyengébb keresetűeknek adott kedvezmény.

ottomoll 2012.10.12. 14:18:06

@Blogger Géza: Épp az előrehozott lenne a cél-persze ez csak vészforgatókönyv- a Fidesz számára. Egy 2014 utáni előrehozott választáson úgy állíthatná be az ellenzéket, mint egymással is civakodó erőcsportoka(Jobbik, lmp, mszp,esetleg Dk)
akik a kormányzás gátjai. De ez csak távlati nem túl valószínű dolog.

vasgyuszi 2012.10.12. 14:19:45

@Putyilov gyári melós: "Szerintem a posztszerző nagyon szívére vette ezt a 45%os adókulcsot, pedig ha kicsit szétnézne, akkor azt látná, hogy baromira kevesen keresnek annyit ebben az országban, hogy érintené őket."

Tájékozódj, mert a 4 mill. éves szinten nem sok! Én 2001-ben kerestem k.b. 4,8 milliót, teljesen legálaisan, alkalmazottként, atomra leadózva: 202 ezer maradt nettóban havonta. És nem én voltam a legjobban fizetett a fejlesztocsapatban, és sokan voltunk, akik ezen a szinten kerestek (több százan), és ez csak egy cég volt a jópár közül. Szóval a 4 millió éves szinten 2012-ben nem egy "csillagoség".

ottomoll 2012.10.12. 14:20:40

@peti6: Épp ez a "sármja", hogy szürke, de mégis ismeri mindenki. Tipikus asszimetrikus felállás Orbánnal szemben. A szürke,csendes szekértő vs a száját tépő néptribun. Medgyessy is így nyert 2002-ben.

unionista (törölt) 2012.10.12. 14:21:28

@Martian:
ha az adórendszerben nincs valamilyen progresszivitás (nyilván vagyonban sokkal okosabb ezt megcsinálni, mint jövedelemben), akkor nem tartható fent. mert a szegénynek (akiből több van) is egy szavazata van.

rendszerint a feudális elit mondja azt, hogy vele a polgárság fogjon össze. és építsünk burzsoáziát. azért, mert az alsóbb néprétegek követelései kielégíthetetlenek. ezt a szöveget a középosztály jelentős része egyébként rendesen beszopta. az átlag magyar "burzsoá" akart lenni. ezért szavazott a "kommunisták" ellen. na most ez a csoport nem fogja magát szembe köpni. ahhoz túlságosan iskolázott. de az igazság az, hogy ennek a csoportnak sem nagyon lehet tisztességes politikai programot írni. se a polgárságnak, se a parasztságnak. ahogy eddig is. a közélet a szélhámosok terepe marad. ennek a népnek erre van igénye.

pimpalini 2012.10.12. 14:21:36

@vasgyuszi:

Ráadásul azóta picit változott a pénz vásárlóértéke...

pimpalini 2012.10.12. 14:22:57

@vasgyuszi:

Ráadásul azóta picit változott a pénz vásárlóértéke...

Hohó60 2012.10.12. 14:29:20

@pimpalini:

A TBSZ lehetőséget ad a tőzsdei nyereségadó nullázására, igaz, csak a hosszú távú, nem pedig a spekulatív befektetők számára.
Sőt, az egyes ügyleteken elért nyereség és veszteség is összevezethető.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.12. 14:35:44

@unionista: Ok, de nem gazdagokról és szegényekről kell beszélnünk. Nem a vagyont, hanem a jövedelmet adóztatnák progresszíven, nem is akármennyire.

ODIV 2012.10.12. 14:37:15

@Hohó60: Inkább saját benyomás. Mint előbb írtam, 10-15 ezer forintot hajlandó vagyok beáldozni, de a közel 50ezer az én béremből kicsit túlzás.

Elijah_Baley 2012.10.12. 14:38:36

188.oldal:
"A 30 milliárdos béremelési ígéretnek valódi fedezetet kell
biztosítani, és ezentúl további mintegy 20 milliárd forintot kell szánnunk arra, hogy
az egészségügyet jellemző humánerőforrás-krízist legalább enyhítsük"
bruttóban emelünk, nettóban mégis csökken?
Ügyes, nagyon ügyes - mondaná erre az öreg Kohn bácsi :)

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.10.12. 14:44:25

Az LMP előtt 2 út lehetséges:

1. LMP=SZDSZ, azaz, ha az LMP a legkevésbé sem szociális, hanem fullextrás neoliberális/neokonzervatív párt

az SZDSZ és az MDF belebukott ebbe.

szóval ez halál.

+ MSZP lepakta -> halál

2. LMP=nem SZDSZ,
azaz alternatív, vagy szabályozottabb gazdaságpolitika, közgazdasági szemlélet

itt jönne képbe Chavez, aki lehet, hogy diktátor, de a nép jól él, ill az előző évtizedekhez képest jól.

+ MSZP lepakta NEM -> 0-nál több esély.

Hohó60 2012.10.12. 14:45:28

@ODIV:

Kösz.
Egy kérdés, csak ha gondolod, hogy őszintén tudsz/akarsz válaszolni.
Nemes gesztus, hogy a 10-15 ezer/hót beáldoznád, kevesen vannak ezzel így.
Ha jövedelmed ugyanekkora hányada 100-150 lenne, arra is ugyanezt mondanád, vagy mást?

unionista (törölt) 2012.10.12. 14:48:39

@pimpalini:
nem tudom láttál-e már kényszerközmunkást közelről. vagy egy nagyobb építkezést. ha úgy képzeled, hogy ezek direktben összekapcsolhatók. ez volt a kormány terve. hogy majd az építőipar kikölcsönzi az olcsó munkaerőt. így nem kell segélyt fizetni, és közben a közmunkások hasznot is hoznak. ez az, amit előtte a szocik is kipróbáltak. csak nem jött be. ezért nem forszírozták. a közmunkát nem ez a kormány találta ki. csak ez még sehol sem jött be. leszámítva a hagyományos agrártermelést. ami nem hoz hasznot.

a dolog nem működik. értem, hogy ez egy fáraó szemlélet. csak nem piramisokkal, hanem futball stadionnal. építjük a foci egyházat.

szóval te a népi kínában hiszel. és azt gondolod, hogy azok fejlődtek. közben meg dehogy. kínában az építkezéseket brutálisan automatizálták. a technológia még nem tökéletes. néha összeomlik egy híd, vagy toronyház. meg az egész kulturálisan elég béna. nem néznek jól ki a házak.

ezen a filmen csak szakmunkások és szakmérnökök vannak.
www.youtube.com/watch?v=Ps0DSihggio
a kínai gazdaság nem attól hatékony, hogy a gyerekek varrják a focilabdát.

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.10.12. 14:49:45

@szorokin: de nem kell Chavez, nem kell gonosz diktátor.

elég lenne a reagan/tatcher tandem előtti szabályozott(abb) kapitalizmust/gazdaságot követelniük.

873ujr3rk 2012.10.12. 14:49:48

@is: nemúgyvana. meglepne ha havi 1000-1500 EUR fizetés max sávban adózna ott a szakadék szélén tántorgó nyugaton.

ODIV 2012.10.12. 14:58:02

@Hohó60: Jogos a kérdés. Nyilván nekem ez a 10-15ezer forint már a megtakarításomból veszne el. Akinek 6-700ezer forintos nettója van, neki 50ezer forint is beáldozható, mivel már nem veszélyeztetné az egisztenciáját. Az, hogy én hajlandó lennék ennyit áldozni 6-700ezerből nyilván csak akkor derülne ki, ha ennyit keresnék. Most mondhatom, hogy igen, de ez nem jelent sokat.

Az én béremből 50ezer viszont már olyan tétel, ami mellett elgondolkodnék, hogy keresek egy kisebb, szerényebb lakást, mondjuk 40ezerért, alacsonyabb rezsivel. Mindezt azért, hogy a tervezett megtakarítással ne kelljen évekkel eltolni a saját lakást.
Ez lehet, hogy úgy tűnik, hogy egy szűk réteg problémája, de ha én be akarok ülni egy sörre a volt évfolyamtársaimmal, akkor egyszerűbb egy londoni pubba szervezni az estét, mert akkor csak 2-3 embernek kell repülnie.

Szóval ez a visszaállított adórendszer meg fogja gyorsítani a migrációt, mert olyanok is elgondolkodnak az utazáson, akik eddig kitartottak. Nekem szinte minden héten felajánlják az 40-50 eurós órabért, mivel elég keresett a szakértelmem Németországban. Nagyon sok szakembernek inkább bátorság és elhatározás kérdése a váltás, csak az utolsó lökés hiányzik. Nagyon szomorú lennék, ha pont az LMP adná meg ezt a lökést.

unionista (törölt) 2012.10.12. 15:00:56

@ormány triktor:
progresszív vagyonadó lehetne. ezzel akár a fix összegű járulékot is be lehetne vezetni. 1 munkaóra után 1 euro (300 forint) járulékteher. mindegy, hogy mennyit keresel. ha úgy is minimálbérre jelentkezik be a többség, akkor igazodjunk ehhez.

de akkor legyen mellette vagyonadó. ha valaki a minimálbérnél többet keres, akkor több munkabért kapna. mert csak a minimálbér lenne járulékköteles. és a felette levő rész adóköteles. (az adójóváírás miatt). az élő munka terhe brutális módon csökkenne. csak akkor nem lehetne pályázati rendszer. vagyis nem lenne bürokrácia. és ehhez vagyont (a holt munkát) is adóztatni kelle.

de nem hiszem, hogy erre szavazna a többség. fix összegű járulék, flat tax, adójóváírás, vagyonadó. ez túlságosan összetett. egyszerűbb megoldás viszont nincs. a kormányok kipróbáltak szinte mindent. egyik se jött be.

VT Man 2012.10.12. 15:09:17

@Lastres:
Ha most 16% az SZJA, és ezt már 125 ezer bruttó felett 25%-ra emelik, akkor az nem csökkentés, hanem brutális adóemelés.

Kapja be az LMP a lompost!

ottomoll 2012.10.12. 15:11:48

@unionista: A Francia külpolitika kacérkodott egy pár hónapig a gondolattal az 1. vh után, hogy a kárpát-medence területén létre lehetne hozni egy lazán kötődő államszövetséget Budapest központtal, széleskörű autonómiát biztosítva az egyes részeknek, kihúzva ezzel nacionalizmusok méregfogát.
Aztán ott is választások jöttek, az elképzelést elgondoló miniszterelnök megbukott, és az egész lekerült a napirendről.
Ha jól emlékszem valamelyik Rubiconban olvastam.

pimpalini 2012.10.12. 15:13:22

@ottomoll:

"A Francia külpolitika kacérkodott egy pár hónapig a gondolattal az 1. vh után, hogy a kárpát-medence területén létre lehetne hozni egy lazán kötődő államszövetséget Budapest központtal, széleskörű autonómiát biztosítva az egyes részeknek, kihúzva ezzel nacionalizmusok méregfogát.
Aztán ott is választások jöttek, az elképzelést elgondoló miniszterelnök megbukott, és az egész lekerült a napirendről.
Ha jól emlékszem valamelyik Rubiconban olvastam. "

Eső után köpönyeg.
Talán nem kellett volna szétverni az Osztrák.Magyar Monarchiát. Kelet-Közép Európa azóta szakadt le igazán.

schgabor 2012.10.12. 15:21:29

Látom azért rosszindulatú ferdítésért ennek a blognak sem kell a szomszédba mennie. Aki tudni akarja az igazat arról, hogy mit írtam a latin-amerikai baloldalról, olvassa el a bejegyzésemet (scheiringgabor.blog.hu/2012/10/08/a_latin-amerikai_baloldal_verhetetlen): Venezuelát nem, viszont Brazíliát pozitív színben tüntettem fel. Aki nem látja a különbséget, az egy sajátos szemellenzőt hord.

Adórendszer ügyben pedig:

‎45%-os vagy annál nagyobb a felső SZJA kulcs a következő európai országokban:

Ausztria 50%, Belgium (50%), Dánia (55%), Finnország (53%), Görögország (45%), Izland (46%), Írország (52%), Olaszország (45%), Hollandia (52%), Norvégia (54%), Portugália (46%), Spanyolország (52%), Svédország (56,6%), Svájc (45,5%), Egyesült Királyság (50%, 2013-ban csökkentik 45%-ra).

A magyar progressziót túszul ejtő neokonzervatívok szerint ők mind veszett fejsze nyele, nincs mentség rájuk. Ők tudják, hogy merre mutat a progresszió nyila:

Ukrajnában 17%, Szerbiában 14%, Oroszországban 13%, Romániában 16%, Macedóniában 10%, Grúziában 12%, Bulgáriában 10%, Albániában 10%.

Ez a magát progresszívnek képzelő noekonzervativizmus keleti nyitása! Jó utat!

Az LMP adórendszer javaslatával a keresők alsó 80%-a jól jár, mivel visszaállítanánk az adójóváírást, azaz adómentes lenne a minimálbér. A felső 20%, az egykulcsos adó nyertesei, a nagy vagyonaikat eltitkolók és az óriásvállalatok többet raknának a közösbe, hogy fellendítsük az oktatást, az egészségügyet, kiművelt és egészséges emberekkel álljuk a sarat a nemzetközi versenyben, magas minőségű humán tőkével növeljük a termelékenységet, ne pedig szociális dömpinggel, és hogy segítsük a magyar kisvállalkozókat 100.000 új munkahelyet létrehozni lakásfelújításokkal. Bővebben itt: lehetmas.hu/magyarorszagtalpraall?p=kiadvany

Karcolt lendület 2012.10.12. 15:22:06

@blz42:
Kurvára semmi köze az igazságossághoz annak, hogy a középszint feletti keresetből majd kétszer annyit veszünk el. Ezt harácsolásnak hívják. (25% -> 45%)

Ennek jelentése az, hogy a nagyobb teljesítmény, tudás, szorgalom semmit nem ér. Inkább zavaró...

(Nem, nem feltétlenül kell egykulcsos adórendszer, de ez bőven átesés a ló másik oldalára és az előző 20 év problémáinak - jövedelemeltitkolás, teljesítményvisszafogás - újratermeléséhez vezet.)

épészmérnök 2012.10.12. 15:23:20

@schgabor: Gábor, sokkal szimpatikusabb lenne, ha védekezés helyett férfiasan bevallanád, hogy ezúttal tévedtél. Ezzel megfordítanád a trendet.

Hohó60 2012.10.12. 15:23:53

@ODIV:

"Szóval ez a visszaállított adórendszer meg fogja gyorsítani a migrációt, mert olyanok is elgondolkodnak az utazáson, akik eddig kitartottak."

Nagyon egyetétek, kivéve, hogy szerencsére még nincs az adórendszer visszaállítva.
Magyarországon az adórendszerben az utóbbi 20 évben egyetlen jó dolog történt, az pedig az arányos adórendszer. Ez még akkor is igaz, ha sajnos túl későn lett bevezetve, és az a pillanat tulajdonképpen már félig-meddig alkalmatlan volt rá a recesszió miatt. Ha 5-6 évvel korábban lett volna bevezetve, sokkal jobb eredményeket tudtunk volna elérni, és a válságot is jobban átvészelhettük volna.
A mostani bevezetésnél -bár az adórendszer nem politikai, hanem gazdasági kérdés- azt a hibát követték el, hogy több évre elosztva kellett volna ezt meglépni. Akkor a gazdaság szereplőinek több ideje lett volna az alkalmazkodásra. A pozitív hatások akkor is jelentkeztek volna, a negatív hatások pedig tompítva, elosztva érvényesültek volna.

Akiknek pedig nem tetszik az árányos adózás, meg kell nézni, hová jutottunk kb. 30 év alatt a szent tehénként kezelet aránytalan adózás révén: a gödör szélére. Mármint a belső szélére, ahol még kapaszkodunk ugyan a perembe, de a lábunk alatt már csak a nagy semmi van.

pimpalini 2012.10.12. 15:25:13

@schgabor:

Itt senki sem azt vitatta, hogy hány százalék a felső kulcs, hanem azzal volt baja a többségnek, hogy mekkora jövedelmhatárnál húzod meg azt. A cikk által idézett évi 4 millió bruttó röhejesen kevés ahhoz, hogy felső kategóriás jövedelem legyen.

ODIV 2012.10.12. 15:27:37

@schgabor: Érdekes, hogy én a felső 20%-ba tartozom, és nincs sem autóm, sem tehermentes lakásom. Hogy van ez?

pimpalini 2012.10.12. 15:29:10

@ODIV:

Nem érti szegény...:)

Hiába hozza a nyugat-európai példákat, ha egyszer az ottani bérek köszönőviszonyban sincsenek az itteniekkel, főleg ha a vásárlóértéküket nézem.:)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.10.12. 15:37:36

@ODIV: Basszus, miről beszélgetünk már? Nem akarok semmit beáldozni sehova, amit én kerestem meg. A családomra, gyerekeimre akarom költeni, meg akarom belőle alapozni a nyugdíjas éveimet (mert állami nyugdíj addigra úgysem lesz) stb... nem beáldozni bárhova, bármiért. Többet keresek (mert a munkáltatóm úgy gondolja, hogy megérdemlem), ezzel arányosan (lineárisen) többet is adózóm. Legyen ez elég a köz érdekében!

Hohó60 2012.10.12. 15:43:26

@schgabor:

"Az LMP adórendszer javaslatával a keresők alsó 80%-a jól jár, mivel visszaállítanánk az adójóváírást, azaz adómentes lenne a minimálbér."

Tehát ösztönöznétek, hogy minél több ember minimálbérre legyen bejelentve. Ez aztán magasztos cél. Ja, vagy hogy a következményekkel nem számoltatok?

"A felső 20%, az egykulcsos adó nyertesei, a nagy vagyonaikat eltitkolók és az óriásvállalatok többet raknának a közösbe, "

Mi ez a zagyvaság itt?
Az egykulcsos adó nyerteseinek mi köze van a nagy vagyonaikat eltitkolókhoz? Így, kollektíve? Az előbbiek magasabb teljesítményük, képzettségük alapján keresnek annyit, hogy az egykulcsos hasznukra vált, az utóbbiak meg köztörvényes bűnt követnek el. Mi közük egymáshoz? Együtt lesznek a Hortobágyra kitelepítve? Ezt a demagógiát ma már az MSZP sem engedné meg magának.
Másrészt egy személyi jövedelmadó témában mit is keresnek az óriásvállalatok?

Ha csak azt nem, hogy az adóemelés egyrészt elűzné a számukra szükséges, még itt maradt kvalifikált réteget, másrészt csökkentené a befektetséeket, mert éppen az óriásvállaltoknak jelentősen növelné ezek alkalmazásának költségeit.

"hogy fellendítsük az oktatást, az egészségügyet, kiművelt és egészséges emberekkel álljuk a sarat a nemzetközi versenyben, magas minőségű humán tőkével növeljük a termelékenységet, ne pedig szociális dömpinggel,"

Mert ugye, ez a szép, progresszív adós időszakban így volt, csak jött a csúnya flat tax, és mindent elrontott, igaz?
Éppen a lustaságra, adóelkerülésre ösztönző, a teljesítményt büntető progresszív adó volt az, amelyik 30 éves regnálása alatt ezeket megakadályozta. Kösz, nem kérjük vissza.

ODIV 2012.10.12. 15:48:30

@ormány triktor: Szerintem a progresszív adózással nincs probléma. Mondjuk 4millióig 18%, 8millióig 24%, felette 32%. Most a hasamra csaptam, de nagyjából ez inkább hajlik az igazságosság felé, mint amit az LMP gondol.
Az egykulcsos 16% hülyeség. Az a pénz nekem annyira nem hiányzott, hogy a minimálbéresektől vegyék el. DE! Azért ne legyünk már éhes ploretárok. Attól, hogy ez rossz, még nem kell még rosszabbat kitalálni.
Kíváncsi leszek, hogy az LMP tipikus városi értelmiségi szavazói hogy fognak tapsikolni, az évi 4-600ezres bércsökkenésnek. (Köztük én is.)

Karcolt lendület 2012.10.12. 15:53:35

@schgabor:
A nagy vagyonokat illetve nagy kereseteket eltitkolók pont az erős progresszivitás miatt titkolták el a jövedelmüket. Elég komoly gyakorlatra tettek szert ebben a rendszerváltás óta, attól, hogy visszaállítjátok a 2010 előtti rendszert, ugyanazokat a problémákat termelitek újra, amik akkor voltak: például erős motiváció a szürkegazdaságba menekülésre. Az értékhatárokból az angolokat és németeket néztem meg tegnap, a felsőkulcs határozottan 10 millió forint feletti kereseteknél lép be. (OK, németeknél 3,7-1x millióig lineárisan emelkedő kulcs van, a vége van 42%-nál.) 4 milliós határ nevetségesen alacsony: lehet, hogy szerintetek ez felső 20%, csak épp az ennyit keresők rohadtul nem érzik magukat felső 20%-nak. A 25-ről 45%-ra ugró kulcs pedig olyan marginális adókulcsot jelent, amilyennél csak igazi buddhák nem próbálják elkerülni a felsőbb kulcsba kerülést.

ODIV 2012.10.12. 15:59:23

@Karcolt lendület: Pontosan így van. A progresszív adó halála pontosan az extrém marginális adókulcs. Mikor bruttó 10ezer forintos béremelés 5ezres nettó bércsökkenést okoz. Ez a kétezres évek közepén jellemző jelenség volt.
A progresszív adózás akkor lehet hatékony, ha kellően lineáris, vagy valahogyan kompenzál. De inkább legyen lineáris. :)

Globetrotter2014 2012.10.12. 16:00:43

Nincs még akkora az LMP hogy balról kelljen szalámizni.

A régi baloldal még messze nem halott, sőt igazában még csatába sem bonyolódott az elmúlt 2, sőt 4 évben.

Nyilván a baloldal helyét nem fogja átvenni az LMP ha pedig beáálna egy olajfába akkor gyorsan 1% alá esne.

Jó ez a semleges irány.

blz42 2012.10.12. 16:05:10

@pimpalini: "aki 300 fölött visz haza, most jobban jár". Pontosan ez történik, egy kis kiegészítéssel. Annak érdekében, hogy az állam lemondhasson a 300 nettót keresők adójának egy jó részéről, szarrá adóztatta azokat, akiknek eddig is alig volt. Aki korábban nettó 100-at keresett, az az egykulcsossal 10 ezerrel kevesebbet visz haza. Ez nagyjából az a szint, amikor már kaját veszel vagy számlát fizetsz.

Ez az ára annak, hogy a "multirabszolga" - aki lássuk be, semmivel nem végez hasznosabb, fontosabb, értékesebb munkát mint mondjuk egy csecsemőgondozó vagy egy ápolónő - többet keressen, és úgy érezze, "jobban megéri dolgozni". Tegyük hozzá, ettől nem fog többet vagy jobb minőségben dolgozni, maximum kicsit kevesebbet rinyál az adók miatt és szívesebben szavaz a Fideszre.

Ennyit az egykulcsosról.

ODIV 2012.10.12. 16:06:23

@schgabor: Ha már itt vagy Gábor, akkor azt még elmondom, hogy kb úgy érzem magam, mint az a megtévesztett réteg, aki anno a Fideszre szavazott, majd megszenvedte az ámokfutást.
Nem gondoltam volna 1 éve, hogy ez így lesz. Persze, most rám lehet sütni, hogy én is csak egy hülye individualista vagyok, mert csak addig érdekel a közügy, amíg a magánérdekemet nem sérti. De azért mindennek van határa. Nem hiszem, hogy 3 évnyi munka gyümölcsét kellene beáldoznom azért, hogy az elmúlt években szétlopott közvagyont kipótoljuk. Csak azért, mert valaki úgy gondolja, hogy én már gazdagnak számítok. Nem tudom hogy számoltok ti a munkacsoportokban, de ezt ti sem gondolhatjátok komolyan.

blz42 2012.10.12. 16:09:15

@Karcolt lendület: @ODIV: Bocs, de ti nem tudjátok, mi az a sávos adórendszer. Olyan nincs, hogy átlépsz a sávhatáron, és emiatt csökken a jövedelmed. Ebben az esetben is csak a 4 millió fölötti rész adózik 45%-kal, és innentől kezdve az is mindegy, hány %-pont különbség van a két szomszédos kulcs között.

ODIV 2012.10.12. 16:10:58

@blz42: Szerintem normális ember nem ért egyet ezzel az egykulcsos adórendszerrel. Pont a szociális érzéketlensége miatt. De ez nem jelenti azt, hogy az általad multirabszolgának nevezett réteget lerugdossuk arra a szintre, hogy remegő kézzel várja a családi pótlékot. Ha egyáltalán mert már gyereket vállalni.

Putyilov gyári melós 2012.10.12. 16:12:35

@sembertius:

És mennyit fizetett bele a Merci gyár, amelyik használja?

A multik a melósaik TBjén kívűl nem nagyon fizetnek adót nálunk, még Orbán elvtárs Turulyos fujfuj multi államában sem.
Viszont kapnak egy rakás állami támogatást, részben pénzbenit(amely több mint Németországban), részben infrastrukturálist, no meg törvénykezésit.

Pl. a bújtatott állami támogatás egyik példája épp a napokban zajlik.
A BKV Széles elvtárson keresztül 150 Merci buszt akar venni vagy 8,5 milliárdért.

És miért is kell a magyar államnak támogatni, hogy a német Franci több ezer Euróval olcsóbban jusson álmai autójához?

ODIV 2012.10.12. 16:13:09

@blz42: Igen, ehhez kellett az adójóváírás is. Ez megtörtént eset, mivel apám egyéni vállalkozó, és a válság előtt még egy alkalmazottat is el tudott tartani. Egyik évben a 10ezer forintos bruttó emelés nettó csökkenést okozott. Aztán inkább visszacsinálták. :)

ODIV 2012.10.12. 16:15:47

@Putyilov gyári melós: Pont az ilyenek miatt okádik a magyar a progresszív adózástól. Azért fizess több adót, hogy a felső 0,1% zsebébe vándoroljon az EXIM, MFB, BKV, MÁV, NFÜ és a többi betűszavakon keresztül.

blz42 2012.10.12. 16:16:06

@ODIV: Az LMP mindig is balos gazdaságpolitikát hirdetett - ezt jelzi az alapértékei között feltüntetett igazságosság; senki nem érezheti átverve magát. Azt elhiszem, hogy jó dolog 50-100 ropival többet hazavinni, de ez lett az ára: hvg.hu/nagyitas/20121012_Foto_vegelathatatlan_sor_allt_etelert_a_T?fb_action_ids=10151860887207137&fb_action_types=og.recommends&fb_source=aggregation&fb_aggregation_id=288381481237582

blz42 2012.10.12. 16:18:46

@ODIV: Oké, az adójóváírás tényleg megbolondítja ezt a képletet, ha rosszul csinálják (mint Mo-n is korábban). Ezért kell egy lineárisan kivezetett adójóváírás, és akkor nincs ez a gond.

ODIV 2012.10.12. 16:19:16

@blz42: Persze, vissza lehet állítani az MSZP által favorizált adórendszert. Csak akkor ne lepődj meg, ha minden értelmes szakember elhagyja az országot. Aztán lehet majd emberkedni, hogy kiűztük a sok ingyenélő, egész nap kávét szürcsölő, szemüveges okostojást. Így is lehet.
Eddig azt gondoltam, hogy attól, hogy egy párt baloldali, nem feltétlenül demagóg. De be kell látnom, ez Magyarországra nem igaz.

ODIV 2012.10.12. 16:20:58

@blz42: Igen, pont ezt írtam. A marginalitást és az ilyen nettó bércsökkenéses elbaszást is kezelni kell, különben csalni fognak vele.

unionista (törölt) 2012.10.12. 16:21:14

@ODIV:
úgy, hogy ők a bevallott jövedelmi viszonyok alapján osztották fel tizedekre a társadalmat. ami köszönőviszonyban nincs a valósággal. ehhez egy átfogó vagyonleltár kellene. ami nincs. nem is azért, mert az elitnek adózni kellene. hanem mert akkor kiderülne, hogy melyik politikus mennyit lopott. az lmp egy olyan párt, amelyik ezekbe az ügyekbe képtelen beletrafálni. eddig még legalább is legfeljebb csak kapufát lőtt.

Alkibiádész77 2012.10.12. 16:26:42

Nem először történik, hogy liberális értelmiségiek vagy mérsékelt konzik olyasmit kérnek számon az LMP-n, amit sohasem ígért. Már a történet legelején, a párt alapító nyilatkozatában leszögezte, hogy gazdaságpolitikájában és társadalompolitikájában baloldali párt. Ez Magyarországon szokatlan, hisz az elmúlt 22 évben még egyetlen párt sem ült a magyar parlamentben, amely ilyen értelemben is, tehát valójában is baloldali lett volna.
Aki liberális vagy neokonzervatív gazdaságpolitikát vár, az ne szavazzon az LMP-re, hanem alapítson liberális/neokonzervatív pártot.

ODIV 2012.10.12. 16:29:13

@unionista: De miért kell mindig végletesen gondolkodni? Miért mindig csak egyet előre, egyet vissza lépésekkel lehet irányítani egy az országot?
Pont ilyen a vagyonadó is. Annyira sikerült elbaszni, hogy még évtizedek kellenek hozzá, hogy újra lehessen beszélni róla.
Pedig ha valami legitimálhatná a rendszerváltás utáni szabadrablást, az pont egy tisztességes és megkerülhetetlen vagyonadó lenne. Kicsit kiegyenlítené a társadalmi különbségeket.

Karcolt lendület 2012.10.12. 16:29:42

@blz42:
Tudom mi az a sávos adórendszer és azt is tudom, hogy a plusz jövedelem után kell sokkal nagyobb adót fizetni. Pont ezért van visszatartó ereje egy ilyen adónak a plusz jövedelem megszerzése (vagy bevallása szempontjából). Ugyanis ha x óra munkával keres az ember nettoban x*órabér*75%-ot, az x+1. órában viszont órabér*55%-ot, akkor inkább otthon nézi ehelyett az utolsó óra helyett a Barátok köztet. Vagy nem vallja be, hogy dolgozott még egy órát és akkor megkapja mondjuk az órabér*90%-ot - hogy a munkaadónak is jó legyen.

A marginális adókulcshoz, definíciójához, fontosságához itt egy cikk 2008-ból:
index.hu/gazdasag/magyar/mennyi080903/

ODIV 2012.10.12. 16:30:08

@Alkibiádész77: Attól, hogy valaki baloldali, még nem kell hülyének is lennie...

qwertzu 2012.10.12. 16:30:11

@Karcolt lendület: A Németekkel nehéz összehasonlítani, ott családi adózás van. Tehát ha a minimálbér ötszörösét keresed, és eltartasz egy feleséget és három gyereket, akkor úgy adózol mint egy minimálbéres. Az LMP szerint meg a minimálbér ötszörösét kereső családfő a legmagasabb adókulccsal sújtandó burzsoá.

Putyilov gyári melós 2012.10.12. 16:31:21

@ODIV:
Nálunk 6-8 ezer milliárdot oszt el az állam ÁLLAMI ÚJRAELOSZTÁS KERETÉBEN az államra rátelepedett, magasfizetésű klientúrának. A haveri vállalkozóknak, a különféle kulturális, tudományos, sport ésakifaszomsetuggya holdudvaroknak.

Itt mindenki a saját kenyerét, kalácsát félti, miközben az egész ÁLLAMKAPITALISTA rendszer döglődik, mert barimra gazdaságtalan, nulla hatékonyságú és a rabszolgák agyonhajtásán alapszik.

Mi a francért kap az itt nyafizók jó része vagy a posztíró akkora fizetést az államtól, hogy nyafognia kelljen a45%os adókulcs miatt?
Mit tesz le az asztalra, mennyivel járul hozzá a GDPhez?!
Ez lenne a lényeg, a fizetés legtöbb esetben nem a munka után jár, az esetek többségében valakinek nem azért magas a fizetése, mert többet tesz le az asztalra, kiemelkedő a tudása, sokkal járul hozzá a GDPhez, hanem a társadalmi hierarchiában elfoglalt poszt után.
Mi megy egy állami vállalatnál, egy egyetemen, egy menő kórházban, egy hivatalban vagy az elmatyaroschodott multiknál?
Mindenki nyalja fel magát a következő fizetési osztályig, aztán már csak az érdekli, hogy a posztját megtartsa, a trónkövetelőket lerúgdossa.
Ez rendszerszintű probléma, aminek a fizetés csak igencsak kicsinyke része.

unionista (törölt) 2012.10.12. 16:32:22

@blz42:
de miért kellene az adójóváírást kivezetni? pont azzal szívott nagyon sok szakmunkás, hogy bement túlórázni. dolgozott sokszor 12 vagy 16 órát orrvérzésig. aztán utána látta, hogy adójóváírás nuku. túl jól keres.

az adójóváírás arra való, hogy a munkás bér ne nulláról induljon. a munkás indulásként kapja meg azt, amit egy munkanélküliként is megkapna. ha 25 ezer a segély, akkor a gyárban is onnan indul a kifizetés. mintha ülne a kocsmában. de ezek után nem kell se sáv, se kivezetés. azért, hogy teljesítménybért lehessen fizetni.

Putyilov gyári melós 2012.10.12. 16:35:00

@Alkibiádész77:
"hanem alapítson liberális/neokonzervatív pártot"

Arra ott a Fidesz, csak Orbán seggét kell nyalni és Istenként imádni, de amúgy ma már totális neolib-neokon párt, csak olyan matyarosch, pusztaromantikás, Kádár atyecos :O))))

ODIV 2012.10.12. 16:35:32

@Putyilov gyári melós: Én kérek elnézést. Most gyorsan be is adom a felmondásom, és keresek magamnak valami tisztességes utcaseprő állást. Mert azért az már nem járja, hogy egy ilyen suhanc, mint én amcibi...abmici...öööö....köcsög ingyenélő legyen!!!

Elijah_Baley 2012.10.12. 16:47:43

@Putyilov gyári melós: nem mindenki kap az államtól, van aki közvetlenül az imperialista nagytőke szekértolója :)

Karcolt lendület 2012.10.12. 16:50:12

@blz42:
Hagyjuk már ezt az igazságosságot.

Egyszer láttam egy rövid rendszerezést, milyen típusú igazságosságok vannak: marxista, kommunista, libertariánus, stb. (már a kategóriákra sem emlékszem pontosan és azóta nem találom pont ezt a leírást, olyasmi rémlik még hogy minek mi az alapja: mindenkinek egyenlően, mindenkinek szükséglete szerint, mindenkinek érdeme szerint, mindenkinek a piaci értéke szerint, stb.).

Így amit ti igazságosságnak neveztek, az másnak szimpla rablás, a "mindekinek érdeme szerint" alapoknál (kb. liberális konzervatív vonal) például nem keveri bele az igazságosságba a szerencsétlenebbek támogatását: azt pl. méltányosságnak hívják. Ugyanis ez a szétválasztás megmutatja, hogy aki szerencsétlenebb (akármi miatt), annak ez a támogatás nem jár, nem _megérdemli_, hanem segítségként kapja. Ez nagyon fontos hozzáállásbeli különbség: sokkal jobban motivál a szerencsétlen állapotból kikeveredésre (feltéve, hogy képes rá az adott jóember, természetesen van állapot, amiből nem lehet kikeveredni, ezt így is kell értékelni).

qwertzu 2012.10.12. 17:11:47

@Putyilov gyári melós: Mivaan?

"Mi a francért kap az itt nyafizók jó része vagy a posztíró akkora fizetést az államtól,"

Talán azt 'nyafizók' jó része nem az államtól kapja a fizetését, hanem magáncégtől.

"Mit tesz le az asztalra, mennyivel járul hozzá a GDPhez?!"
Fel nem foghatom mi közöd van más, magánszektorban dolgozó ember fizetéséhez. Az a munkaadóra és a munkavállalóra tartozik. Mégis kinek képzeled magad, hogy beleszólj más emberek dolgaiba? Ha a munkaadóm szerint megérdemlem a bért, akkor ki vagy te, hogy ebbe beledumálj?

unionista (törölt) 2012.10.12. 17:18:28

@ODIV:
fix összegű járulék, flat tax, adójóváírás, vagyonadó. hol van ebben a véglet?

Termetes Samu 2012.10.12. 17:19:49

@is: Természetesen nem az elosztás mértékétől lesz valami rendszerkritikus avagy sem, de én ilyet nem is írtam.

légügyi megfigyelő 2012.10.12. 17:22:43

Túró az LMP, pedig ezzel a névvel (a név kötelezne) akár tenni is lehetett volna valamit.

Azt gondolom, hogy az Ökopárt verzió az egyik legellenszenvesebb: a technológia és a zavaros öko-gondolat nem fér meg egymással. Szerintem.

Remek az írás, tulajdonképp sajnálom, hogy igaz.

qwertzu 2012.10.12. 17:26:50

@unionista: A vagyonadó az ingatlan adóztatásán kívül életképtelen. Bármilyen más esetben napok alatt tűnne el minden vagyon az országból.

ODIV 2012.10.12. 17:39:24

@unionista: Nem ez a véglet, hanem a progresszív adó visszaállítása annál is szigorúbb formában, mint valaha volt.

2012.10.12. 17:49:01

Az LMP költségvetése nagyon szocialista program, a zöldek sosem tagadták, hogy a gazdaságpolitikájuk baloldali. Ha erre most döbbensz rá, akkor eddig hatalmas tévedésben voltál.

PLT cikke pedig nem hogy jó, de egy ordenáré túlzás. Már az első sora is hazugság, nem mondta Scheiring, hogy Chávez alapvetően OK lenne.

2012.10.12. 17:49:37

@iii: Bocsánat, nagyon NEM szocialista.

blz42 2012.10.12. 18:03:25

@Karcolt lendület: Ha azt gondolod, hogy a piac által meghatározott jövedelemeloszlás valóban az érdemek szerint alakul, akkor nem tudom, melyik országban élsz.
Pl. tökéletesen ugyanazt a melót lehet csinálni a civil, állami és forprofit szektorban sokszoros jövedelemkülönbségek mellett.
Vagy nézzünk vmi jó kis demagóg tanár vs bróker példát. Folytathatnám, de érted.

blz42 2012.10.12. 18:06:49

@unionista: az adójóváírás kivezetése a jövedelem növekedésével az erős progresszió biztosításának eszköze alacsony jövedelemszinteknél. Ha a magas jövedelműeknek is járna, annak nem volna túl sok értelme.

2012.10.12. 18:15:26

Hadd idézzem Scheiring FB beírását, ha még eddig nem volt:

"‎45%-os vagy annál nagyobb a felső SZJA kulcs a következő európai országokban:

Ausztria 50%, Belgium (50%), Dánia (55%), Finnország (53%), Görögország (45%), Izland (46%), Írország (52%), Olaszország (45%), Hollandia (52%), Norvégia (54%), Portugália (46%), Spanyolország (52%), Svédország (56,6%), Svájc (45,5%), Egyesült Királyság (50%, 2013-ban csökkentik 45%-ra).

A magyar progressziót túszul ejtő neokonzervatívok szerint ők mind veszett fejsze nyele, nincs mentség rájuk. Ők tudják, hogy merre mutat a progresszió nyila:

Ukrajnában 17%, Szerbiában 14%, Oroszországban 13%, Romániában 16%, Macedóniában 10%, Grúziában 12%, Bulgáriában 10%, Albániában 10%.

Ez a magát progresszívnek képzelő noekonzervativizmus keleti nyitása! Jó utat!

Az LMP adórendszer javaslatával a keresők alsó 80%-a jól jár, mivel visszaállítanánk az adójóváírást, azaz adómentes lenne a minimálbér. A felső 20%, az egykulcsos adó nyertesei, a nagy vagyonaikat eltitkolók és az óriásvállalatok többet raknának a közösbe, hogy fellendítsük az oktatást, az egészségügyet, kiművelt és egészséges emberekkel álljuk a sarat a nemzetközi versenyben, magas minőségű humán tőkével növeljük a termelékenységet, ne pedig szociális dömpinggel, és hogy segítsük a magyar kisvállalkozókat 100.000 új munkahelyet létrehozni lakásfelújításokkal. Bővebben itt: http://lehetmas.hu/magyarorszagtalpraall?p=kiadvany"

márta)) 2012.10.12. 18:22:19

Hogy mik vannak? Én nem is tudtam, hogy az LMP. baloldali- párt, vagyis, hát, hogy a gazdaságpolitikájuk. Mondjuk van egyáltalán? :))
Igaz a mai napig "én nem tudom", hogy milyen politikai irányvonalat követnek.
hm?
:)

unionista (törölt) 2012.10.12. 18:23:07

@qwertzu:
fix összegű járulék kellene. és azt kombinálni vagyonadóval.

ha nagyon egyszerűen 1 munkaóra után 1 eurot (300 forintot) fizetne mindenki, akkor 4 millió munkavállalóval és évi 2000 munkaórával számolva ez évi 8 milliárd euro (2400 milliárd forint) bevételt jelentene. úgy, hogy a befizetés és az ellenőrzés is végtelen egyszerű.

ezzel egy probléma van. 1000-1200 milliárd forintos hiány keletkezne. mert minden munkavállaló összes járulékos terhe havi 50 ezer, évi 600 ezer forint lenne. függetlenül attól, hogy mennyit keres.

ezért kell az ingatlanokra kivetni vagyonadót. a belvárosi irodaházra többet. lehet mondani, hogy akkor onnan mindenki kiköltözne. de egyrészt nem. mert van nagyon sok multi, aki nem akarna sufniba menni. és többet igazából nem kellene fizetnie. mert a járulékcsökkentéssel nagyot nyerne. viszont mondhatná azt a maszek, hogy ők ugyan egy garázsban vannak, vagy valamilyen külvárosi lószarban. de a szolgáltatása olcsó. és akkor azt ki lehet próbálni. aztán ha jó, akkor az fel fog úgy is futni. és bemegy a belvárosi luxusba. és fizeti az extrát. ha meg nem, akkor meg úgy járt. éljen a külvárosban. de nem csapom agyon brutális adóteherrel. nem kényszerítem arra, hogy csaljon.

szerintem a vállalkozói vagyont is adóztatni kell. csak közben az élő munka terhét csökkenteni kell. az adójóváírás az alacsony keresetűeknek jó. a fix összegű járulék pedig a tehetőseknek. de ezt mindenkinek oda lehetne adni. ha nincsenek pályázatok. és van vagyonadó. vagyis a piacot tisztességesen működtetjük. csak ezt nem akarja senki. nem csak az elit nem szeretne ilyet. mert azt simán le lehetne szavazni.

mert a köznép is azon aggódik, hogy mi lenne ha csányi sándor kimenekítené a vagyonát. menekítse ki. egy oligarchával kevesebb lenne. vigye a gyárait ahová akarja. de a mercedes olyan nagyon nem szopná be. feltéve, hogy a beruházásaival arányban a minimálbér fölött foglalkoztat. és mennél több embert, annál jobban jár. ehhez persze képezni kell a népet. de akkor igazítsuk ahhoz a szakképzést. és engedjük meg, hogy a társasági adóból beruházzon. és vegyen fel még több embert. az élő munkát brutálisan alacsonyan (!) terhelve. és akkor végül egy munkaadónak sem kellene semmilyen extra kedvezmény. teljesítménybért kapna minden munkavállaló. és nem kellene 42.5% járulékteher és 59% szja. az lmp a legtetején ennyit szeretne.

márta)) 2012.10.12. 18:24:15

Bocsánat! Lemaradt)

"a zöldek sosem tagadták, hogy a gazdaságpolitikájuk baloldali"

De nem is "hirdették". Szerintem.

Igen? És? Mitől zöldek. Segitsen már valaki, ha kérhetem.

:))

unionista (törölt) 2012.10.12. 18:37:05

@blz42:
az adójóváírás a társadalmi igazságosságot szolgálja. azt, hogy minden munkavállaló kapjon annyi adókönnyítést, amennyi támogatást kap egy munkanélküli. és ezzel nyilván az alacsony keresetűek járnak relatíve jól. mert 100 ezer forintnál havi 25 ezer forint sokkal többet jelent, mint 500 ezernél. de nem kell az adójóváírást kivezetni. és nem kell semmiféle jövedelemadó progresszió. mert akkor nincs teljesítménybérezés.

akkor nem tudom azt mondani jóskának, hogy dolgozzál kétszer többet, vagy kétszer jobban. és kétszer annyi bért kapsz. mert jön az lmp és a 42.5% járulékos tehet mellé kiveti az 59%-os adót. hanem akkor az igazságosság jegyében kapjon mindenki könnyítést. ne húzzunk meg jövelmi sávokat és határokat. mert ott úgy is csal mindenki. és végtelen egyszerű csalni. a nép azt hiszi, hogy a gazdagok jövedelme szja köteles. a nagy lófaszt. ezek az lmp-sek a legálisan bejelentett, képzett és ebből következően jól kereső munkavállalókat akarnák besöpörni a pénzt.

egész egyszerűen az országban felhalmozott vagyont kell felmérni. és azt kell progresszíven megadóztatni. ha valakinek 25 millió forintnyi összes vagyontárgya van, akkor vélhetően egy centet sem kellene fizetni. de ha már 50 millió, akkor kellene. ha 500 milló, akkor még többet. ha 5 milliárd, akkor még. ha 50 milliárd, akkor még még. és ha 500 milliárd, akkor ihaj. nem elvenni mindenét. mert nem az a cél. de mindegy, ilyen nem lesz. ez a nép hülye.

unionista (törölt) 2012.10.12. 18:42:26

@iii:
aha. akkor írd már mellé, hogy az lmp mekkora jövedelemre vetné ki az 50%-os adót. ausztriában évi 51 ezer euro fölötti rész után kell fizetni. az lmp amúgy a legfelső sávban 59%-os személyi jövedelemadót vetne ki. a 42.5% járulékteher mellett. ez nem egy komolyan vehető párt. amelyik százmilliókat kap az államtól. komolytalan az egész bagázs. és majd el fogod mondani, hogy róna péter is titeket támogat. elég nagy szégyen rá nézve.

ODIV 2012.10.12. 19:06:54

@unionista: Csányinak eddig is egy távol-keleti offshore cég fogta össze az élelmiszeripari cégét, szóval biztosan minden fillérről tisztességesen leadózott. :) A többiek is hasonlóan optimalizálnak. A nagy magyar üzletláncban a múlt héten sikerült lengyel tojást és kanadai sütőtököt vennem. Szóval megy a porhintés, hogy legyél nemzeti, meg vegyél magyart, aztán az arcunkba tolják a külföldi húsból készült ősmagyar szalámit és adóoptimalizálnak.
De mi adózzunk csak progresszíven, és érezzük burzsoának magunkat,mert az EU-s minimálbért hazavisszük.

márta)) 2012.10.12. 19:09:31

Az LMP sem vesz részt hivatalosan a Milla demonstrációján"

Tájékoztatásuk szerint az LMP tagjai és szimpatizánsai maguk döntik el, hogy elmennek-e a tüntetésre.

Az LMP közleménye arra is kitér, hogy Jávor Benedek parlamenti frakcióvezető Hajdúszoboszlón mond ünnepi beszédet a polgármester meghívására az 1956-os forradalom ötvenhatodik évfordulóján, míg a fővárosi frakció és az országgyűlési képviselők a rákoskeresztúri Új köztemető 301-es parcellájánál, koszorúzással emlékeznek 1956 hőseire."

hetivalasz.hu/itthon/a-part-frakciovezetoje-hajduszoboszlon-mond-unnepi-beszedet-55809
..................

Összefogás nélkül az LMP. talán be sem fog jutni a parlamentbe.
A nagybetűs nép egy hatalmas csoportja, felismeri, fel fogja ismerni, (majd a választások előtt, de talán már most is) hogy sok kicsi pártra nem lesz érdemes szavazni, azokkal" nem lehet választást nyerni.
A civil szervezetek is felismerték, - gondolom -, hogy párt nélkül nem fog menni, pardon) politikusok nélkül sem. Az ismertség, elismertség, a nemzetközi kapcsolatok sem hátrány.
Szerintem.
:)

menőmano 2012.10.12. 19:18:30

Mi történt? Mi a baj?

Hát! Ja! Az LMP. nem tudja eldönteni? vagyis hát úgy látom már eldöntötte, részt vesz e a "szervezett" tüntetésen, avagy sem.
Ők" még picike pártocska, kiknek még nagyon sokat kell tanulni a nagybetűs politikában. Szerintem.:)
Vagy talán még el sem tudják/tudták dönteni, mi lenne a jó" irány?
Nincs ebben semmi különös, nincs ezzel semmi probléma.
gondolom.
:(

szorokin · http://quauaua.tumblr.com 2012.10.12. 20:04:18

@ODIV: "Eddig azt gondoltam, hogy attól, hogy egy párt baloldali, nem feltétlenül demagóg."

a mai világban elvárt gondolkodás szerint nem lehetsz demagógia ill populizmus nélkül baloldali.

@Alkibiádész77: ott a pont. ennyi.

@Putyilov gyári melós: "
"hanem alapítson liberális/neokonzervatív pártot"

Arra ott a Fidesz, csak Orbán seggét kell nyalni és Istenként imádni, de amúgy ma már totális neolib-neokon párt, csak olyan matyarosch, pusztaromantikás, Kádár atyecos :O)))) -
-igen, bár a maszopszadesz tandem is ezt képviselte, hála az szdsz-nek és a maszop masszaszerűségének(kocsit 20 felé húzó lovak).
1.-nél turullal és családbarátsággal és borozgatással, lovaglással van ez leöntve.
2.-nál pedig látszólagos szociális érzékenységgel és távoli virtuális romaszeretettel (azaz nem segít rajtuk semmit).
-szóval 2 neolib/neokon párt/konglomerátum
kezében van az ország MIÓTA IS ?
1994-óta, 4-5 viszonylag szabad évünk volt.
De tőkehiányos állapotban ezzel nem lehetett élni.

Putyilov gyári melós 2012.10.13. 00:26:26

@qwertzu:

""Mit tesz le az asztalra, mennyivel járul hozzá a GDPhez?!"
Fel nem foghatom mi közöd van más, magánszektorban dolgozó ember fizetéséhez. Az a munkaadóra és a munkavállalóra tartozik. Mégis kinek képzeled magad, hogy beleszólj más emberek dolgaiba? Ha a munkaadóm szerint megérdemlem a bért, akkor ki vagy te, hogy ebbe beledumálj?"

Csak annyi kisköcsög Nagyságosúrelvtárs, hogy én feljebb néhány tételben levezettem, hogy egy percig sem biztos, hogy egy közpénzek ÁLLAMI ÚJRAELOSZTÁSÁRA alapozott " magánszektorban dolgozó" cég alkalmazottja valóban magán és piacon megélő cég alkalmazottja!
"Magán cégek" tíz-száz ezrei vannak állami csecsre bekötve, és az alkalmazottaik tulajdonképpen ÁLLAMI ALKALMAZOTTAk, hívják bárhogy őket a szocializmuson alapuló ÁLLAMKAPITALIZMUSBAN!

Tehát amíg a zsebemből élsz, addig kuss, előbb termeld ki a PIACON!

Putyilov gyári melós 2012.10.13. 00:41:45

@szorokin:

A maszopszadesz tandem még "csak" jobboldali neoliberális tandem volt.
Mindazonáltal szociális érzékenységük volt.

A Fidesz egy köcsög bolsevik alapokon álló SZOCIÁLDARWINISTA NEOKONZERVATÍV párt.

"-szóval 2 neolib/neokon párt/konglomerátum
kezében van az ország MIÓTA IS ?"

Szerintem 1987, az ÁFA és az SZJA törvény bevezetése óta.
(legfeljebb nem úgy hívják az ELITEK egypártjának a két frakcióját)
Amúgy a mostani álkétpártrendszeren alapuló megoldást 1972ben tették le Kádár János asztalára.

Putyilov gyári melós 2012.10.13. 01:01:32

@qwertzu:

Lószart, nagyságosjómunkásemberelvtársam!

Nemzetközi egyezményekkel minden vagyonmozgás nyomon követhető!
Cash ma már igencsak kis szerepet játszik a vagyonkimentésben, a többi általában le van betonozva.
Ha mégis, akkor politikusok és csicskásaik LOPNAK!

Szerintem egy Csányi vagy Széles elvtársnak 20 milla mobil, tehát kontroll nélküli pénze sincs otthon a sifonyérban.

2012.10.14. 14:00:49

@márta)): Külön nem hirdették, de az alapelveik között szerepel, hogy baloldali, liberális és konzervatív hagyományokból építkeznek.

Attól zöld, hogy a zöld elvek szerint működnek. Olvasd el a legújabb programjukat, abból talán kiderül számodra is:
lehetmas.hu/magyarorszagtalpraall

2012.10.14. 14:04:09

@unionista: Hogy számoltad ki az 59%-ot, amikor 45% lenne a legfelső adókulcs? Az sehogy nem fog kijönni. Az nem az SZJA, hanem az össz bérterhelés.

Figyelembe kell még venni az adójóváírást és a TB-járulékcsökkentést, amellyel így kb. az átlagbér kétszerese feletti fizetések kerülnének a legfelső sávba, ami nem sokban különbözik mondjuk az osztrák rendszertől. Hát ennyire komolytalan.

SzaGyu 2012.10.14. 16:07:11

Az LMP-t nem szorítja ki senki. Ők szorítják ki magukat azzal az arctalan és javarészt jobboldalra húzó politikával amit folytatnak.
Egyébként meg két út van előttük: Vagy beállnak a sorba, vagy megerősítik az MDF, az SZDSZ, no meg a FKGP mostani (parlamenten kívüliek) táborát.

Karcolt lendület 2012.10.15. 09:10:32

@blz42:
Miután van lehetőséged választani (elvileg), hogy hol csinálod az adott munkát, így nem igazságtalan, hogy másthogy keresel.

Az egyenlősdi nem igazságos, mert az "ugyanazért a munkáért ugyanazt a bért" nem veszi figyelembe, hogy az adott jómunkásember jól dolgozik-e, mennyire hasznos az adott munkahelyen. Ha nem érdemes jobban dolgozni vagy olyan munkahelyet keresni, ahol többet ér a munkája valakinek, akkor az lesz, ami a szocializmusban volt: sunnyogás, a munka ellébecolása, linkelés.

Az érdem szerinti igazságosság nem ugyanaz, mint a piac értékítélete szerinti igazságosság: az előző csak az üzleti hasznosságot nézi, a második a társadalmi hasznosságot is.

@iii:
Az idézett országokban hány generációja volt egy családnak, hogy egzisztenciát építsen, stabil, kiszámítható alapokat teremtsen magának és az utódainak? (Most az olyan közismerten nem szívesen adózó népekkel nem foglalkozom, mint a görögök.) Nálunk és a volt szocialista országokban a kommunizmus/szocializmus alatt elvették az emberektől a lehetőségét, hogy vagyont gyűjtsenek, felépítsenek olyan kis cégeket, amik hosszan - akár évtizedeken keresztül - biztosítják egy család megélhetését. (Családi gazdaságoktól kisvendéglőkig bármit.) Többgenerációnyi stabilitás, kiszámíthatóság van az ottani középosztály mögött, nem kellett a többségnek 20 éve mindent a nulláról - max. egy családi háznyi+nyaralónyi - vagyonnal kezdenie. Azért van gyakorlatilag _minden_ exszocialista országban ilyen alacsony adókulcs, mert társadalmilag, történelmileg ez szükségszerű: valahogy vissza kell építeni azt a középosztályt, amely minden stabil államnak az alapját képezi. A magas elvonás ezt akadályozza, aztán az, hogy nem tudnak egyről a kettőre jutni emberek, jön a zsidózás, a rohadt bankárok és a többi ostobaság. Igen, lehet, hogy nem feltétlenül azok érdemlik meg a jólétet illetve felemelkedést, akik így lehetőséghez jutnak. De igazságosabbat, ha fejreálltok sem tudtok kitalálni, mert ez a 15-25-45%-os progresszió csak azt jelenti, hogy amiért az alsó réteg nem tud kitörni, ezért a középsőt se hagyjuk.

Ausztriában 2500 euro az átlagbér (kb. 700 000 Ft). Köszönjük, hogy szerintetek jó úgy, hogy ötödannyit keresünk és termelünk.

Karcolt lendület 2012.10.15. 09:12:09

@Karcolt lendület:
"Az érdem szerinti igazságosság nem ugyanaz, mint a piac értékítélete szerinti igazságosság: az előző csak az üzleti hasznosságot nézi, a második a társadalmi hasznosságot is."

Fordítva: az érdem szerinti igazságosságban a társadalmi hasznosság is benne van, például filozófia-professzorok is kimondottan értékes és magas fizetéssel jutalmazandó emberek közé tartozhatnak.

2012.10.15. 10:21:38

@Karcolt lendület: Most egy másik témára ugrasz át, ami csak érintőlegesen van ehhez köze.

A középosztályt nem a szegények nyomorán át kell felépíteni. Az exszocialista országokban az érdekképviseletek tehetetlensége és a demokratikus deficit miatt lehet ezt megtenni.

Az átlagbér szintje ebből a szempontból érdektelen. Nekünk ennyi van, ezt kell beosztani. Egyébként pedig az átlagbért az oktatáson keresztül lehet emelni, nem az ázsiai termelési módra átállással. Ahhoz pedig éppen az a pénz kell, amit a progresszív adóval be lehet szedni.
süti beállítások módosítása