A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Szegfű hervadóban

2013.10.22. 17:14 timargabor

Kedves szocialisták, ezt még mindig komolyan gondoljátok? Mármint hogy megnevezett, egyértelmű jelölt nélkül akár labdába lehet rúgni egy érdemi választáson? Persze nyilván az sem mindegy, hogy ki a jelölt, de amit most csináltok, az a létező legrosszabb: hogy senki.

Persze, van ennek hagyománya a szoci oldalon. 1994-ben sem volt megnevezve Horn Gyula - csak éppen teljesen világos volt, hogy ő lesz az, még ha félig a nyaka törik egy balesetben, akkor is. Tizenkét éve, a 2002-es választás előtti októberben sem volt még megnevezve senki - az akkori Mesterherős embert épp Kovács Lászlónak hívták, és a pártközvélemény pontosan tisztában volt azzal, hogy nem lehet vele nyerni (tudom, mert akkor még szoci voltam - de már elmúlt). Decemberben aztán ki is röppent a cilinderből Medgyessy, hogy végül hártyavékony győzelemmel, de behúzza a tavaszi választást.

Ezt persze most is el lehetne játszani - sőt igazából a győzelem halvány reményéhez el is kellene játszani - de ennek az égvilágon semmi jele nem látszik. De legyünk őszinték, az sem, hogy a szocialista párt a győzelemre játszana. Rettentő taktikus kivárást látunk, hogy majd az idő erodálja a konkurrens Bajnaiékat - és mit tesz a véletlen, tényleg - de az a felismerés, hogy az ellenfél nem az Együtt és nem is Gyurcsány, nem igazán jön át azon a kommunikációs falon, amelyet ma a hazai mainstream média jelent. De lehet, hogy nincs is ilyen.

Az elmúlt hétvégén pártkongresszus, október 23-án összeboruló nagygyűlés (ahol tippem szerint jóval kevesebben lesznek mint anno a Milla Szabadsajtó úti szeanszain), két olyan esély, ahol színre lehetett volna, vagy színre lehetne lépni. Annak ugyanis lenne üzenetértéke: az, hogy mondjuk Botka, Szanyi vagy akárki, ad abszurdum akár Gyurcsány a felkent jelölt, az visszhangzana minden médiában. Utána az illetőt lényegesebben gyakrabban kérdezgetnék mindenféléről a hírműsorok. Az a himihumi, hogy majd "Attila és Gordon közül az lesz, aki a több szavazatot kapja", nevetséges és elképesztően kontraproduktív. Jól hangozhat persze az egyeztető tárgyalásokon és a pártirodákon meg alapszervezeti gyűléseken, de velük nem lehet választást nyerni. Csak emlékezzünk Szili Katalin államfői jelölésére: az MSZP-ben baromi népszerű dolog volt, csak mindenkinek, aki tudta mennyi 2+2, világos volt, hogy nem fog összejönni. A Fidesz a lakosság többségével ilyen-olyan módon konfliktusba került, de az elégedetlenség fókuszálásához kell az "ellenzéki vezér". Azt sikerrel elérték, hogy ez más ne legyen, ők maguk viszont nem állnak sorompóba.

Persze ha már idáig eljutunk, az sem teljesen mindegy, hogy ki is lesz az - de ismétlem, a "jajistenemajdeldöntjük"-höz képest bárki jobb - például mert lehet vele beszélni. Viszont az sem baj, ha a jelölt győztes típus, vagy legalább küzdeni akar. Aki baloldalon a megszakadásig küzd, az Szanyi és Gyurcsány. Hangsúlyozom, nem vagyunk hívei egyiküknek sem, de küzdőképességük figyelemre méltó. Botka László szegedi polgármester, mint szélesebb körben elfogadható jelölt, szerintem még jobb lenne. És hát beszéljünk arról is, hogy kit nem tartunk jónak. Mesterházy képességei láthatóan véget érnek a párt nehéz időben megtett összetartásánál és stabil egyszemélyi hatalmának kiépítésénél. Kifelé azonban fájdalmasan hiányzik a mondandója, a víziója, ami politikusnál végzetes hiba. Ki tudott építeni egy Fideszre hajazó, központosított pártot, de a Fidesz víziói - és Orbán helyenként látható humora - nélkül. És hát van egy pártprogram, amelyről még a baloldal iránt több mint megértő Amerikai Népszava publicistája, Bartus László sem tudott, csak lesújtót írni - és igaza is van. Az "emeljünk adót, aztán majd lesz valahogy" nem egy igazi intellektuális magaslat. És mondjuk ki azt is, Bajnai sem esélyes jelölt, nemcsak az Együtt 2014 elolvadt támogatása, hanem a jól célzott karaktergyilkosság miatt is.

A szocialista párt talán még rápörgethető a választásokra, de az esély még egy tisztes helytállásra is napról napra fogy. Egy jó miniszterelnökjelölt - például a már említett Botka László - jól időzített bejelentésével ez talán megfordítható lenne, pláne hogy az eddig Bajnaira kihegyezett ellenpropaganda hirtelen használhatatlanná válna. Kívülről azonban a szocialista pártban nem látszik ehhez sem a szándék, sem a döntéshez szükséges intellektuális képesség és az ezt felvállaló csoport.

Márpedig ha tényleg ez a helyzet, akkor a Fidesz - minden antidemokratikus allűrjével együtt - kompetensebb induló, és ma lefogadható győzelme ebből a szempontból teljesen megérdemelt lesz. Úgy is mondhatjuk, hogy beérik nekik az egyfordulóssá tett választási rendszer gyümölcse: csak a szocikkal összefogva lehetne indulni ellenük, aminek kivédésére a Fidesznek kiépített gépezete van, a szocialisták pedig nemcsak valóban összefogni, de a fő ellenfelükkel szemben eddig még harcolni sem akarnak.

Viszont ha tényleg ilyen tutyimutyik, akkor mindenkinek jobb lenne, ha eltűnnének.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

38 komment · 4 trackback

Címkék: mszp töketlenség Mesterházy Attila Bajnai Gordon miniszterelnök-jelölt

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr825592529

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: “Legyen az privát vélemény” 2013.10.25. 08:43:13

Nagyon más megjósolni a vacakabb forgatókönyv valószínűségét, mint átélni, ahogy a megérzéseid valóra válnak. Sohasem hittem az MSZP-ben, nagyon szkeptikusan, de támogatólag álltam Bajnai mellé és hülyének gondoltam a Milla/Szolidaritás/LMP-PM tengelyt…

Trackback: Nyolc ok, amiért jövőre is a Fidesz nyer 2013.10.24. 19:41:02

Ha hihetünk a közvélemény-kutatásoknak, akkor a Fidesz biztosan vezet a pártok versenyében, és hacsak nem történik valami drámai változás, akkor megnyeri a 2014-es választást. A maga formálta választási szabályoknak köszönhetően pedig nem is kell a sza...

Trackback: Ünnep: A DK trollkodott, Orbán leütötte a magas labdát 2013.10.24. 09:59:57

Ma már elképzelhetetlen október 23-a Békemenet és nagy ellenzéki gyűlés nélkül. Nem volt ez másképp tegnap sem, amikor a kormánypárthoz szorosan köthető "civil" szervezetek ismét végigvonultak Budapest utcáin, miközben az ellenzéki erők széles pal...

Trackback: Választások - Süllyed az Együtt 2014 - ahogy megjósoltam 2013.10.23. 18:16:36

A mai napon megjelent felmérés szerint az Együtt 2014 támogatottsága 8%-ról 5%-ra süllyedt, tehát 3%-ot. Az MSZP támogatottsága ugyanennyivel nött, a DK támogatottsága is nött. A számok durvák. A 3% nem tűnik soknak, de 8% indulóhoz képest 37,5%. Ami ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wowerman 2013.10.22. 17:54:48

lehet sírni meg ekézni az MSZPt miközben amúgyis utáljátok őket. Szóval ez csak olyan extra belerúgás, vagy nem tudom. A pálya pedig bármelyik nap változhat, szóval végleges döntéseket ilyen korán hozni végzetes lehet. A Fidesz bármire képes a kétharmaddal. Azt szerencsére még nem találták ki hogy MSZP nevű párt nem indulhat a választásokon, de még megeshet. Amúgy persze fikázni könnyű, alkotni nehéz, kíváncsi lennék ha egy "véleményvezér" lenne mondjuk az MSZP elnöke mit csinálna és hova kapna egy ilyen lejtős pályán ahol agymosott fideszesek százezreivel kell megküzdeni

Chigavera · http://pezsma.blog.hu/ 2013.10.22. 18:06:40

Pedig Kardnak ebben igaza van, az eddigi harmatgyenge kommunikációnak ez egy újabb elbaltázott momentuma. És ez különösen azért szomorú, mert a Fidesz tulajdonképpen semmilyen ellenállásba nem ütközik, amikor éppen átgázol az arcunkon. Mindannyiunkén.

wowerman 2013.10.22. 18:09:53

Talán ez a "nép" problémája nem csak az ellenzékéé. Ha MSZP kormány van akkor tüntetések vannak, ha Fidesz akkor Békemenet. Nem hinném hogy erről csak az előbbi tehet. És csak az utca marad, mert a parlamentben a kétharmadnak nem lehet ellenálni sehogy sem.

Kandeláber 2013.10.22. 18:29:36

Te timargabor!
Véleményed szerint ilyen posztokkal rá tudod venni a szocikat, hogy a Bajnaid legyen a min. eln. jelölt?
Mert ha úgy gondolod, akkor nevetséges vagy, de ha a bajnaista közönségednek (a "középen állóknak") irkálsz, akkor sikert aratsz.
Üdv.

Husz_János_Puszita 2013.10.22. 18:45:23

A fidesz feltűnően nem üti Mestreházyt, szerintem ez mindent elmond a kvalitásairól. Nem ellenfél, nem is látják annak.

zona62 2013.10.22. 18:56:13

Kard elvtárs!
Konzervativilag(vagy mi?)mennyire a sziven teccenek viselni és valós meglátásokkal teccenek támogatni a rogyadozó haladár oldalt!
A partizánszövetség nem felejt!
Szabaccság!

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.10.22. 19:15:27

@Kandeláber: mint írtam is, szerintem Bajnai sem esélyes. És - bár egy éve megpróbálkozott ezzel - nem is áll középen (a szocik vmelyik testrészével való vulgáris kapcsolatot nem konkretizálom). Szóval kb. annyira az enyém ő, mint amennyire a Tiéd. :)

states1 2013.10.22. 19:29:50

A szegfű valóban rothadóban, de a megnevezett ok, a miniszterelnök-jelölt hiánya, ma már teljesen jelentéktelen, érdektelen az események tükrében. Persze annak van szerepe, hogy az MSZP soraiban, sőt a nagy egyesült baloldalban sincs alkalmas jelölt. De ennél sokkal fontosabb ok a teljes hiteltelenség, a valódi megújulás ismételt elmaradása a 2010-es fogadkozások ellenére. Hogy ez mennyire így van azt pontosan jelzi a videogate, a szocialista párt továbbra is egy morális-politikai hulla, akárcsak 2010-ben, pánikrohamukban, hogy jövőre is buknak, a legalantasabb eszközök bevetésétől sem riadnak vissza. Csak hát a kapanyél Baján is visszafelé sült el, ahogy az már ilyenkor lenni szokott. Mesterházy az esélytelenek nyugalmával készülhet. 2018-ra.

nevetőharmadik 2013.10.22. 20:25:54

@Husz_János_Puszita: Nem csak a kvalitásáról, hanem a szerepéről is. A Fidesz pont azért hagyja/tartja ott, hogy mindenki mást kiszorítson és nehogy véletlen potens vezetője legyen az ellenzéki oldalnak.

Na persze teljesen kár Mesterházyt ebben túldimenzionálni. Egy potens vezető már régen kipicsázta volna, és az, hogy ezt Bajnai minden egy évvel ezelőtti remény ellenére képtelen volt megtenni, mutatja, hogy sajnos tökéletesen alkalmatlan arra a feladatra, amit a történelem most ráróna.

nevetőharmadik 2013.10.22. 20:44:57

@Husz_János_Puszita: Hát, minimális filmes tájékozottsággal bárki kitalálhatja, mi várhat rá agyhalott zombik karjai között.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.22. 21:16:01

@Husz_János_Puszita:

A videóbalekség kapcsán meg a Fidesz feltűnően nem üti Bajnait, csak az MSZP-t és a DK-t.

szist 2013.10.22. 22:26:29

a"szegfű hervadóban" mióta is ? Mióta gyurcsány , az intrikus - a másik oldalt minden féle aljas ötlettel alá ásni próbáló "Jágó" feltülekedett a trónhoz!Szinte biztos,hogy az ő keze van a bajai videó elkészítésében! Pechére a kapanyél visszafelé sűlt el. Hihetetlen energiával próbálkozik újra, hogy a trón közelébe kerüljön és akkor jöhet a hátbaszúrás... Ilyen aljas és rosszmájú ember ritkaság , még magyar országon is
Csak szánni tudom , hiába nyilatkozik naponta a tv-.ban nem fog hozzájutni mégegyszer a "koronához"

panelburzsuj 2013.10.22. 23:11:59

@timargabor:
Sokféle megfontolása lehet egy outsidernek: én is leírok egyet.

A mostani "választási helyzet" egyik guszta vonása, hogy a kormánypárt fölényesen vezet a közvélemény-kutatásokban - meg a kormányváltást kívánó választók is vezetnek a közvélemény-kutatásokban.

Adva van egy piciny relatív előnyöket is durván felnagyító választási törvény választási törvény; adva van egy itt-ott despotizmusig menően centralizált kormányzó erő; adva van egy recsegő-ropogó ellenzéki kényszeregyüttműködés.

A vázolt szituációban racionális ellenzéki módszernek tűnik a félgerilla-fellépés. Nem mutatunk fel főfő-célpontot, amit habonyágyúk azonnal karatergyilkolni kezdenének, nem teszünk ki programokatt, amiket bérfirkászok azonnal latyakosra hugyoznának, nem csinálunk semmi olyat, ami az ellenfél szája íze szerint való. Egyetlen dologra koncentrálunk - a lappangó kormányutálat ébren tartására és szítására.

De legfőképp betartjuk a dakota főszabályt: ott lépünk folyóba, ahol folyó van...

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.10.23. 07:06:26

@wowerman: @panelburzsuj: persze ha amúgy is ez a kidolgozott terv, csak késleltetik, akkor én kérek elnézést. :)

De mégha attól is tartanak, hogy egy megnevezett jelöltet szédszednek a választásig: valamikor elő kell jönni vele, már csak az ebből adódó kommunikációs többlet-lehetőségek miatt is.

Dörnyei József · http://dornyeij.blog.hu 2013.10.23. 18:18:51

A választások már eldőltek, mert nincsen ellenzéke a FIDESZ-nek. Az MSZP nem egy szalonképes párt és nem is lesz az. Az Együtt 2014 meg "okosan" feladata Bajnait, az egyetlen értéket a pártban.

Az eredmény az lett, hogy a FIDESZ már 50% felett van, ami mindenféle összefogás mellett is garantál egy vaskos vereséget, újabb 2/3-ot a FIDESZ-nek.

Balt 2013.10.23. 23:49:13

@zona62: Ott szerepel:
"az akkori erős embert épp Kovács Lászlónak hívták, és a pártközvélemény pontosan tisztában volt azzal, hogy nem lehet vele nyerni (tudom, mert akkor még szoci voltam - de már elmúlt)."

Ezek ilyen utódpárti "konzervatívok". :)

Balt 2013.10.23. 23:51:24

@states1: Jogos. A cikkel ellentétben a spontán humorban mindig is erős volt az utódpárt. Ez a videó (és a "követése") már-már a 2009-es Bajnai-keresést idézi, bár egyelőre az marad a csúcs érzésem szerint. :))

panelburzsuj 2013.10.23. 23:53:32

@Balt:
Mondod te, az ideológiailag a harcias szadesztól finom orbánseggig fejlődő.

Nájsz.

Balt 2013.10.23. 23:55:08

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: Végtére is ide vezetnek a szálak, Bajnai (pontosabban Karácsony) csak annyiban érintett, hogy már tények ismeretében is csak a kényszeres hülyeségeit hozta a sajtóban.

Balt 2013.10.23. 23:57:53

@panelburzsuj: Egyszerű ez: az utódpárt-ellenesség alapállás. (Rajtam kívül még bő 2,5 millió választónak...)

különvélemény 2013.10.24. 00:06:35

"Botka László szegedi polgármester, mint szélesebb körben elfogadható jelölt, szerintem még jobb lenne."

"1991-ben érettségizett"

"1991-ben belépett az MSZP-be, 1992–1994 között az országos ifjúsági tagozat elnöke, az országos választmány tagja volt, 1992-tõl az MSZP szegedi elnökségének tagja és a Baloldali Ifjúsági Társulás szegedi szervezetének tiszteletbeli elnöke volt."

Muhahahaha

Vérfrissítés mi?

Blogger Géza 2013.10.24. 00:15:41

@Balt: Tényleg gyönyörű coming out. Én vagy egy éve kérdeztem itt, hogy egy "konzervatív" mért drukkol a baloldal győzelmének, most jött meg a válasz. :) Ahogy a 40-es években kriptokommunisták lepték el a Parasztpártot és kisebb mértékben a másik 2 nagy pártot is, most így akarják elfoglalni a tőlük jobbra eső politikai térfelet is.

Larry Silverstein 2013.10.24. 00:23:17

Nincs nagy tülekedés hogy az ellebzékben ki vigye el a balhét a 2014es buktáért.

Mészáros Laci 2013.10.24. 00:40:44

Mr Hudson and the Library régi slágere jutott eszembe

Too late, too late, too late, too late, too late...

Pitypalatty úrfi · http://proletarokkozt.blog.hu 2013.10.24. 00:42:53

"És mondjuk ki azt is, Bajnai sem esélyes jelölt, "nemcsak az Együtt 2014 elolvadt támogatása, hanem a jól célzott karaktergyilkosság miatt is."

Hja, most akkor az van, hogy akit a Fidesz megkaraktergyilkol, azt felejtsük is el? Mi az, ami miatt Bajnai vállalhatatlan lenne? Azzal, hogy kimegy húsz szellemi fogyatékos libázni különböző rendezvényekre, meg felragasztottak néhány gyurcsánybajnai plakátot a buszok hátuljára, már el is van intézve a faszi? Nevetséges.

fehérfarkas 2013.10.24. 02:04:28

Én ott voltam mind a három politikai rendezvényen: az ellenzéki összefogásén, a Jobbikén és a Fideszén is.
Persze mivel nem tudok egyszerre több helyen lenni, és egyik helyről a másikre oda is kell érni, ezért leginkább csak a főszónokokat hallottam.
Mondjuk nem is annyira a beszédeik érdekeltek, mert az majd úgyis el lehet olvasni a neten, meg cikkek és blogok posztjaina a sokasága fog foglalkozni velük. Annál inkább érdekelt a tömeg, hogy melyikre hányan mentek el.

Az MSZP-DK-Együtt-PM-stb (ellenzéki összefogás) rendezvényén a Műegyetem rakpart teli volt, még a színpad mögötti rész. Ennyi ember baloldali rendezvényre nem is tudom mikor ment el utoljára. Talán a 2006-os választási kampányban tudott a bal- és liberális oldal ennyi embert kivinni az utcákra.

A Jobbik rendezvényén is sokan voltak, de az egykori MIÉP/Csurka naggyűlések létszámától szerencsére ez messze elmaradt. Talán a jövő évi választásokon is érződni fog, hogy a Jobbik meggyengül. Bár a résztvevőkből sok következtetést nem vonnék le, mivel a Deák környéke teli volt bomberdzsekisekkel és fiatal egyetemistákat pedig nagyon keveset lehetett látni. Pedig egy felmérés szerint, az egyetemi hallgatók között a Jobbik a legnépszerűbb. Vagyis lehet, hogy jóval kevesebben voltak, mint Csurka idejében egy MIÉP-en, de ha az egyetemisták többsége tényleg elmegy szavazni, és a Jobbikra, akkor sajnos nagyon sok szavazatot is kaphat.

A Fidesz rendezvényére az Andrássy út az Oktogontól le volt zárva, és 3 helyen is volt az úton óriáskivetítő. Sokat elmond, hogy az óriáskivetítók előtti kb 10 métereken volt csak tömeg, egyébként az Andrássy út üres volt.
A tömeg Hősők tere és közvetlen környékén bőven elfért. A felvonulási téren már a Békamenetet víidékről felhozó buszok paroltak. Jó sok busz hozta a békameneteseket, de pont ezért ott már nem állt a tömeg.
Persze a legtöbben a Fidesz rendezvényén voltak, de hol van ez már akár a 2002-es, akár a 2010-es tömegrendezvényeinek látszámától. Talán a kevesebb tömeggel magyarázható, hogy a fideszes rendezvényeken szokás kegytárgyárúsokból is jóval kevesebb volt, mint korábban szokott lenni. Talán megérezték az árúsok, hogy most nem lesz akkora akkora a tömeg és a forgalom?

Lehet fikázni az ellenzéki oldalt és az okt. 23-i rendezvényét, de annyi ember elment a rendezvényükre, ami talán utoljára a győztes 2006-os kampány idején volt.
Ha valaki tavaly, 1 évvel ezelőtt azt mondja, hogy az MSZP-Bajnai-Gyurcsány ennyi emebert kivisznek az utcára egy rendezvényükre, hogy a Műegyetem rakpart teljes hosszában megtellik, akkor azt senki sem hitte volna el, hanem az illetőt körberögögték volna, és megkérdezték volna tőle, hogy milyen anyagot szívott.
Persze ezzel választást még nem nyernek, ahhoz még hátra van emény munkával és kampányolással eltöltendő kb fél év. Ez csupán annak a tendenciának a jele, amit a média mélyen ellgalgat: nagyon sokan elégedetlenek a kormánnyal, és egyre többen merik kinyilvánítani ezt a véleményüket.

gipsz.jakab 2013.10.24. 05:12:18

kik azok a szerencsétlen agyatlan zombik akik még mindig
figyelnek arra amit politikusok hazudnak ls cigánykodnak
akik még mindig savaznának a 2014-es Áprilisi Választási Csalásokon
vagy a dakotákra vagy a kommancsokra ???!???!!! még itt tartunk?
57 május elseje után még sokaccor is vonul a békemenet ?

JitterAee 2013.10.24. 06:23:15

Fizetett ellenzék. Egyik sem lett munkanélküli vagy közmunkás. Bent ülnek a szocik is a állami intézményekben közpénzböl kapják a fizetést továbbra is csak most kicsit kevesebbet. De miért is nyernének?
Rogyadozik minden, a hivatalokat meg bebetonozták.

Behajtó70 2013.10.24. 06:26:44

Ne légy már ilyen naív! Közös jelölt azért nincs, mert így nincs kit támadnia a Fidesznek.

Aljas kis tükk...ismét.

midnight coder 2013.10.24. 07:08:48

Igazából egy olyan tényező van, ami az MSZP-t hiteltelenné teszi (ha most a pártállami múlt vs demokratikus ellenzék dologtól, a Fletó és Megyó háta mögött töltött 7 évről, elkúrásokról, lopásokról és más apróbb dolgokról elfeledkezünk): az, hogy felnőtt ember nemigen hiheti komolyan azt, hogy a jelenlegi hazai és globális gazdasági viszonyok mellett egy baloldali fordulat javítana az ország helyzetén. Ez az igazi, alapvető problémája a baloldalnak, és ezen belül az MSZP-nek is.

Módfelett Kényelmetlen 2013.10.24. 07:29:25

@Blogger Géza: A jobboldalt már régen elfoglalták a kommunisták, még sikeresebben is mint a balt. A Fideszben több az MSZMP kb tag, mint a szociknál. Rogán központi húsárat akar, Fónagy meg nem hisz a versenyben, csak hogy néhány közelmúltbeli példát mutassak. A magyar politika egyik rákfenéje éppen az, hogy a két mind a Fidesz, mint az MSZP hívei a saját kommunisátikat tartják alkalmasabbnak az ország vezetésére, ahelyett, hogy mind a két pártot elzavarnák végre oda ahová valók.

nu pagagyí 2013.10.24. 07:40:45

Ebben az országban két kollektivista tömörülés a Fidesz és az MSZP vív élethalálharcot.
A Fidesz kiépítette azt a rendszert, ami az MSZP-nek is megfelel, ehhez csak az osztogató-fosztogató-ellenőrző szervezeteket kell elfoglalni. Az MSZP csupán annyival tűnik becsületesebbnek, amennyivel kevesebb mobil értékrenddel rendelkező helyi kiskirályt és országos méretekben tevékenykedő maffiózót tud felmutatni, utóbbiak ismertetőjele ugyanis, hogy mindig az aktuális hatalom környékén csipegetik a morzsákat. A harc értük folyik, nem értünk.

Ahhoz, hogy Magyarország ismét valódi esélyt kapjon a fejlődésre, a rendszert kell megbuktatni. El kell zavarni mindkét kártékony pártot és holdudvarát a hatalom közeléből és újraépíteni az egyének szabadságán és felelősségén alapuló rendszert, a szabadság rendjét, azt a rendet, amit rendszerváltáskor hoztunk létre és aztán hagytuk, hogy elpusztuljon. A mostani rémálmot saját ostobaságunknak, közönyünknek és emberi gyengeségeinknek köszönhetjük. Mindenki felelős, a mások felelősségét harsogó is, én is.

Vegyük leltárba mit is vesztettünk! Megszűntek a helyi autonómiák, mert nem kértük számon az általunk választott polgármesteren az átlátható és takarékos gazdálkodást, a részrehajlás-mentes versenyeztetést a helyi beruházásokért, nem védtük meg azokat, akiket méltánytalanul háttérbe szorított. Hagytuk, hogy kénye-kedve, politikai izlése szerint csereberélje a szakmai munkát végző embereket, portástól iskolaigazgatóig. Nem követeltük meg, hogy a polgármesternek választás után el kell tennie a fegyvert és minden helyi lakos érdekét kell képviselnie. Nem vettük észre, hogy miközben mások jogaiba gázol, a miénket is sérti, mert végül ez lett a norma. Értelmét vesztette a becsületes munka, helyére a képmutatás, szolgai alázat lépett.

A helyi posvány persze csak az országot birtokló hatalom függvénye, amely szép lassan megfosztott minket egyéni alapjogaink érvényesítésének lehetőségétől. A jogfosztást a mostani kurzus vitte tökélyre. Ezek a jogok ma már csak papíron léteznek, gyakorolni lehetetlen. Minden fontos személyes kérdésben megszűnt a választás lehetősége. Képviselőink nem minket, hanem pártjukat képviselik. Az állam fényévekre került a polgáraitól, tökéletesen átláthatatlan, ellenőrizhetetlen és elszámoltathatatlan. Köszönhetjük ezt többek közt újságíróink árulásának, akik felhagytak az állam ellenőrzésével és inkább betagolódtak valamelyik erőcsoport mellé, magyarázni ocsmánynál-ocsmányabb tetteit, mert az jobban fizet. És persze ezt is magunknak köszönhetjük, mert hagytuk, hogy őket hurcolják meg, amikor még komolyan vették munkájukat: Olajszőkítés, taggyűlés, hosszú byte-ok, BKV. Az a pár becsületes újságíró és fóruma, ami még maradt, reménytelenül küzd a nyilvánosságért: Átlátszó, És, HVG és még páran. Helyettük lelkiismeret nélküli megmondóemberek megafonjai bömbölnek, közpénzből, vagy valamelyik keresztapa finanszírozásában.

Már nem magunkban hiszünk, hanem mindenféle hályogkovácsokban, populista hordószónokokban. Nem akarunk felnőni, vállalni a szabadsággal járó egyéni felelősséget.

Mária 2013.10.24. 08:08:11

@wowerman:

"ha egy "véleményvezér" lenne mondjuk az MSZP elnöke mit csinálna és hova kapna egy ilyen lejtős pályán ahol agymosott fideszesek százezreivel kell megküzdeni"

Nyilván nem menne bele abba, hogy az átírt szabályok szerint játsszon és elképzelhetetlennek tartaná, hogy elfogadja a lejtős pályát cserébe a színfalak mögött neki dobált koncért.

Ilyen egyszerű ez, kedves.

Mária 2013.10.24. 08:11:00

@Husz_János_Puszita:

"A fidesz feltűnően nem üti Mestreházyt, szerintem ez mindent elmond a kvalitásairól. Nem ellenfél, nem is látják annak."

Mivel a teljes politikai elit a Fidesz forgatókönyve szerint játszik, nyilván tudják már a Fidesznél, hogy mi lesz Mesterházy sorsa.

Hiszen ők írták a sztorit :D

Balt 2013.10.24. 08:12:54

@fehérfarkas: "a Műegyetem rakpart teljes hosszában megtellik" (sic!)

Muhaha: A K épület sarkától a bejáratig nem több 50 m-nél.
"A Műegyetem előtt egész kellemes Panyi Szabolcs
okt. 23. 14:39

A Műegyetem főbejárata előtt már nagyon kellemes, szellős a tömeg – bent, a sűrűjében a meleg idő is növelte a tömegérzést. Itt kellemes szél fúj hátulról, és árnyékol a Műegyetem épülete. Ha lenne nálam egy kempingszék, estig el tudnék itt üldögélni."

Na de nézzük tényszerűen:
444.hu/2013/10/23/elfer-egymillio-ember-a-hosok-teren-es-kornyeken

Egyébként meg kórusban röhög a "független" (értsd: baloldali) sajtó az egész demón:
444.hu/2013/10/23/a-kozos-baloldali-tuntetes-gif-ekben

Balt 2013.10.24. 08:17:22

@Módfelett Kényelmetlen: "A Fideszben több az MSZMP kb tag"

Marhaság, 1 sincs. (Pozsgay, Szűrös nem Fidesz-tag; előbbi máig sértett ember a 4igenes népszavazás miatt, utóbbi más pártnak az elnöke.)

fehérfarkas 2013.10.24. 14:20:52

@Balt:
Látom a 444.hu térképét, de az Andrssy út üres volt. A másik blogban is leírtam ezt. Direkt le is fotóztam az üres Andrássy utat. Az Oktogontól volt lezárva és 3 helyen volt óriáskivetító. Csak a kivetítők előtt voltak emberek (de 100 embert egyik előtt sem érte el a létszám). A térképen jelölt Kodály köröndi óriáskivetítőnél is kevesebb mint 100 ember állt.
A Felvonulási téren már a békamenetseket szállító buszok álltak. A környező kisutcákban pedig csak az autók parkoltak.
Nézd, és a Jobbik rendezvényéről (Vona beszédét nem hallgattam végig) az Andrássy úton mentek végig és a Hősök terénél a Thököly irányába fordultam. Így jól tudom hol kezdődött a tömeg és hol végződött.

A térkép az elméleti lehetőséget mutatja, de az csak elméleti. A valóságban az Andrássy út, a környező kis utcák, és a Felvonulási tér üres volt. Az összefüggő tömeg csupán a föladalli megállójától kezdve volt.

De kint voltam a Műegyetem rakparton is, és a színpad háta mögött voltam, mert odáig tudtam csak a Szabadság-híd irányából bejutni. Ugyanis a 444.hu cikkével ellentétben nem volt laza tömeg, hanem sűrű volt. Erről is van felvételem.

Persze, a fideszes rendezvényen többen voltak, csak ez hamis matematika, hogy a Fideszre mennyire kíváncsiak, míg az ellenzk a kutyát sem érdekli hamis.
Baloldali pártrendezvényen a 2006-os győztes választási kompány óta nem voltak ennyien.
Míg a Fidesz mind a 2002-es kampányában (akkor még kormányon), mind az "elmúlt8évben" ellenzékben több embert tudott kivinni az utcára mint most 3,5 év kormányzás után.
süti beállítások módosítása