A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Azonnali nyugdíjcsökkentést!

2013.01.13. 12:18 garmr

A héten ismét felmerült a 13. havi nyugdíj ötlete. Néhány nappal ezelőtti posztunkban már értekeztünk ennek a társadalomromboló hatásáról, de mivel a téma egy jellegzetes magyar korszellemet és kórtünetet tükröz, úgy gondoljuk érdemes tovább elemezni.

Ha az alapvető elemeire bontjuk, mire van szükség egy társadalom közös kasszájának kiadási oldalán, a legmagasabb prioritásként három területnek kell szerepelnie. Ezek az egészségügy, az oktatás és az aktív (értsd: dolgozó, munkával rendelkező) családok támogatása. Nyilvánvaló, hogy egy ország és ezáltal a lakosainak legkiemelkedőbb közös érdeke, hogy a tagjai minél tovább éljenek egészségesen (minél tovább fizessenek adót és legyenek képesek gondoskodni magukról), az életük során minél magasabb színvonalú munkát legyenek képesek elvégezni (ezáltal több adót fizessenek és nőjön az öngondoskodási képességük és életszínvonaluk) illetve, hogy biztosítsák a népesség reprodukcióját.

Ha megvizsgáljuk a mai magyar folyamatokat azt látjuk, hogy az előbb felsoroltaknak szinte mindenben az ellenkezője zajlik. Az egészségügy helyzete kétségbeejtő, dolgozóinak morális és anyagi helyzete katasztrofális, az orvosok elvándorlása már az alapvető működést veszélyezteti. Az oktatásból folyamatos a forráskivonás, ami a tehetséges diákokat szintén elvándorlásra készteti, az oktatásban nem részesülőket pedig ázsiai színvonalú alacsony hozzáadott értékű munkára predesztinálja. A magas keresetű aktív dolgozók gyerekvállalásának adórendszeren keresztüli támogatására a kormány tett ugyan lépéseket, de egy szűk kör támogatása nem fog csodát tenni, ha például nincs elegendő óvoda sem.

Itt szögezzük le, hogy ma Magyarországon nincs olyan politikai formáció, amely a társadalom aktív rétegének (adófizető) széleskörű képviseletét vállalná fel. A Fidesz korábban elindult ugyan ebbe az irányba, de erejéből csak egy szűk, jól kereső réteg támogatására jutotta, utána, mint látható, őket is elérte a neokommunista szociális demagógia. Ma Magyarországon, a szavazatszerző politikai stratégia arra alapul, hogy minél több embert taszítsanak állami függésbe, majd ezen függő státuszú emberek érdekeinek húzd meg-ereszd meg jellegű kiszolgálásával az éppen kormányon lévő erő biztosítani próbálja a hatalmon maradását. Ez a társadalom szempontjából katasztrofális. 

Látható, hogy miközben a társadalom fejlődésének alappilléreit tekintve is rendkívül súlyos a helyzet, minden rövidtávú politikai érdekeket szolgáló felvetés, mely a társadalom inaktív rétegeit támogatja, egyszerűen elfogadhatatlan és éppenséggel pont az ezzel ellenkező irányú döntések lennének szükségesek. Ennek megfelelően nem az öregségi nyugellátás további expanziója, hanem éppenséggel annak csökkentése lenne kívánatos.

A KSH 2012 december 18-ai statisztikái alapján a bruttó átlagkereset 219.500,- Ft volt. Ez 2013-ban 143.000,- Ft nettó bért jelent. Ez az az összeg, aminél egyetlen inaktívnak sem szabadna többet megkapnia mások adójából finanszírozva. Az öregségi nyugdíjak esetében éppen ezért tekintsük ezt egy kifizetési maximumnak. 

Az ábra táblázatos formában.

Az Országos Nyugdíjfolyósító 2011-es évkönyve alapján (a 2012-es még nem jelent meg) 340.000-en kapnak ennél magasabb összegű nyugellátást. A mindenkori átlagkeresethez kötődő nyugdíjmaximum bevezetése ebből a tételből évi 140 milliárd forint megtakarítást hozna az országnak. A 100.000 és 143.000 Ft közötti ellátási kategóriában közel 600.000-en vannak. Ha ezeknél az ellátottaknál mindenkit eggyel alacsonyabb kifizetési sávba sorolunk illetve a 90.000-100.000-es kategóriában is 5000-el csökkentjük a kifizetéseket, az 90 milliárdos kiadáscsökkentést jelent. A két tétel együtt 230 milliárd forint, a 2011-es öregségi nyugdíjkiadások (1877 mrd) 22%-a, a teljes nyugdíj ellátási kiadások (2894 mrd) 8%-a. 

Ezen kívül szükséges a nyugdíjasokat illető, állami kiadással járó összes kedvezmény megszüntetése. Ez a rendszer egyébként is átláthatatlan. Ez egy szolgáltatásnak minősül amit az állam rendel meg többek közt például a MÁV-tól, illetve a Volán társaságoktól. Ezt a szolgáltatást viszont évek óta nem fizetik ki, a közlekedési társaságok veszteségeit viszont más adóforrásokból pótolják a nyugdíjkasszán kívülről. Az erre fordított összeg ennek megfelelően gyakorlatilag meg sem állapítható pontosan, de több tíz milliárdos tételt jelent.

A nyugdíjak jelenleg minden évben az inflációnak megfelelő értékben növekednek. 2013-ban ez 5,2% lehet, miközben az aktív dolgozók a magas infláció miatt legtöbb esetben reálbér csökkenést szenvednek el. Csak ez a tétel 150 milliárdnyi plusz kiadást jelent a 2013-as költségvetésben. Ezt a rendszert azonnal meg kell szüntetni. 1%-os GDP növekedés alatt a nyugdíjak nem növekedhetnek, felette is pedig maximum a GDP növekedés mértékével.

Összesen tehát közel 400 milliárd forintról beszélünk évente. Ez az összeg közel a háromszorosa annak amennyit az állam a felsőoktatásra költ vagy pedig kétszerese annak amennyibe a pedagógus és az orvosi életpályamodell bevezetése került volna. Vagy pedig ennyivel csökkenhetnének a munkabérekre rakódó terhelések. Az átlagbért tekintve ez körülbelül 10000 forintot jelentene havonta, ami elég érdemi gazdaságélénkítő lépés lenne.

A poszt így is meglehetősen hosszúra sikerült, a nyugdíjrendszer átalakításának kérdése így egy következő bejegyzés témája marad.

Minden társadalomnak el kell döntenie, merre tart, mit akar elérni. A felelősen döntő választóknak pedig ezek alapján kell megtenni szavazataikat. Az erőforrások elosztásában az aktív és inaktív rétegek közti, közmegegyezésen alapuló egyensúly szükséges. Feltéve, hogy ez az egyensúly 10-15 évvel ezelőtt fennállt, azóta jelentősen felborult, és ebben a szocialista és most már a fideszes kormányoknak is komoly felelősségük van. Az inaktív rétegek bármiféle további előnybe helyezése az aktívakkal szemben szükségszerűen magával fogja hozni az adott közösség társadalmi és gazdasági válságát. 

 Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

786 komment · 3 trackback

Címkék: nyugdíj nyugdíjrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr375015042

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Azonnali nyugdíjcsökkentést! 2013.01.14. 21:13:01

Ma Magyarországon nincs olyan politikai formáció, amely a társadalom aktív rétegének (adófizető) széleskörű képviseletét vállalná fel.

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.14. 11:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Nullszaldós extranyugdíj 2013.01.13. 21:17:56

A tizenharmadik havi nyugdíj borzolja a munkavállalók idegeit már egy ideje. Nemcsak azért, mert nagyon átlátszóan a Fidesz választási kampányának részeként szavazatvásárlásnak tűnik (vagy az is), hanem azért is, mert pont a munkáltatók és munkavállaló...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ashi Valkoinen 2013.01.13. 12:30:58

"A felelősen döntő választóknak pedig ezek alapján kell megtenni szavazataikat."

Akkor lehet, mégiscsak igyekeznünk kellene elérni, hogy csak a felelősen döntő választók járulhassanak az urnák elé.

capacete 2013.01.13. 12:41:54

@Ashi Valkoinen: Ha a regisztrációra céloz, akkor ez igencsak nagy butaság: a nyugdíjasok érnek rá erre leginkább...

pimi31 2013.01.13. 12:48:25

Aki ezt kitalálta azt azonnal lelőni!

szavazo26 2013.01.13. 12:55:53

Ez egy nagyon jó poszt! Csak így tovább, mindenkinek ilyen őszintén kellene beszélnie erről a témáról! Várom a folytatást!

nevetőharmadik 2013.01.13. 13:14:17

@Ashi Valkoinen: Jó lenne, én is örülnék, ha csak felelősen döntő ember szavazna. A gond az, hogy nincsen olyan módszer, ami ezt a szelekciót ténylegesen biztosítani tudná (nem pedig a kontraszelekciót).

nevetőharmadik 2013.01.13. 13:15:38

@pimi31: Igen! Lelőni! Legalább megkíméljük attól, hogy végignézze, ahogy összeomlik az ország! Emberbaráti könyörület!

Módfelett Kényelmetlen 2013.01.13. 13:22:12

@nevetőharmadik: A módszer egyszerű. A szavazási jogosultságot munkaviszonyhoz kell kötni. Akinek az adóját elbasszák a politikusok az döntsék már el legalább, hogy ki próbálkozhat 4 évig.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.13. 13:41:39

"amely a társadalom aktív rétegének (adófizető) széleskörű támogatását vállalná fel."

Hülye populista duma, nulla tartalommal!

Magyarországon még a hajléktalan is fizet adót, 27% ÁFA, szeszadó és a fasz se tudja még hányféle állam zsebébe vándorló adónem terheli a kannásborát.

Az állami alkalmazott, politikus viszont hiába fizet, akár milliós nagyságú SZJAt, azt az értéktermelő, hasznot(profitot) előállító kisebbség fizeti valójában!

Olyan egyszerű a posztíró, mint a faék, csak a beléje tett neoliberális lemezt nyomja, amelynek annyi a lényege, hogy az állami újraelosztást még jobban a tőke és a vagyontulajdonosok felé kell átirányítani.

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.13. 13:45:06

@Ashi Valkoinen:

És ki lenne az?
Az egykulcsos adóval MEGVÁSÁROLTAk?
Az állami újraelosztás milliomos, milliárdos kedvezményezettjei?

A végtörlesztéssel, állami megrendeléssel közpénzekből kilóra felvásárolt élősködő Pataky Attilák és a Békemenetes barmok?

Žďárský 2013.01.13. 13:45:31

Korrekt.
Már csak egy politikai erő kellene, aki ezt fel meri vállalni. Bajnairól pár hónapja még el tudtam volna képzelni, de látva, hogy azóta milyen arcok gyűltek köréje, most már kizártnak tartom. Más meg nincs.

Módfelett Kényelmetlen 2013.01.13. 13:49:11

@Anyád, a szúnyogok!!!: én pont úgy látom, hogy a poszt az állami újraelosztás csökkentéséről szól
látod ezért is kellene több pénzt fordítani az oktatásra mert ilyen gondok vannak a szövegértelmezéssel sokaknál

Anyád, a szúnyogok!!! 2013.01.13. 13:55:20

Tímár Gábor meg szégyelje el magát mélyen, hogy teret biztosít,közösséget vállal egy szociáldarwinista(értsd náci) alapokon álló neoliberálissal, egy Bayer Zsolt szintűen a szülei, magyarok milliói ellen uszító fasszal!

A pénz határozza meg a tudatot, mi?

dr. jenőke (jenőke) 2013.01.13. 14:11:04

"...minden rövidtávú politikai érdekeket szolgáló felvetés, mely a társadalom inaktív rétegeit támogatja..."
Na innentől kezdve hamis az érvelés!

Akik valamikor aktívak voltak és nyugdíjjárulékot fizettek..
1. fizettek is nyugdíjjárulékot,nem keveset, azért, hogy
2. nyugdíjasok lehessenek.
A nyugdíjkorhatár növekedik, még többet kell fizetni.
Ezek szerint azért, hogy egyre kevesebbet kapjanak.

Mikor is mész nyugdíjba kedves cikket író?
Te már nem járulékot fizetsz, semmit sem várhatsz.
Mint látod, ennek a kormánynak nem kellenek tippek, de azért erősítsd őket egyetértéseddel.
Amit írtál csak a valóságot takarja el, azt, ami vár a jövendő nyugdíjasaira.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 14:33:51

Idézet az egy évvel ezelőtti posztunkból:

"Ha nagyon sarkítani akarok, az a hazai, sokak által hangoztatott mondat, miszerint "becsülettel ledolgoztam 40 évet, nekem jár a nyugdíj", nem pontos. Helyesen így hangzik: "becsülettel ledolgoztam 40 évet és felneveltem 2-3-4 gyereket, nekem jár a nyugdíj - egyébként jut, ha jut"."

kard.blog.hu/2012/01/15/usa_vs_eu_gyerek_nelkul_nyugdij_sincs

Ennek alapján kérem, hogy *érveljünk*, vitatkozzunk, ne pusztán minősítsünk. A kérdés valóban joggal vethető fel, hogy ha a mai fiatal aktív generáció tökéletesen biztos lehet benne, hogy a maiakhoz képest vagy töredék vásárlóerejű nyugdíjat fog kapni, vagy ma szemmel nézve irreálisan későn megy majd nyugdíjba, miért is fizessen adóban és járulékban lényegesen többet a jelenlegi nyugellátásra, mint amit anno a ma nyugdíjasai fizettek? Erre kérnék *érveket*.

Kell lennie egy aktív-inaktív egyensúlynak, és az kb. ott kell legyen, hogy az aktuális újraelosztási ráta fenntartható legyen legalább egy nemzedéken át. Most *nagyon* nem ez a helyzet.

@Anyád, a szúnyogok!!!: nem az "enyém" a blog, vagyunk még egy páran.

szub.jektiv 2013.01.13. 14:46:00

A szerző nem szakember.
A szerző megfeledkezik arról, hogy a nyugdíjjárulék fizetése tekinti meg a jogalapot a nyugdíjra.
Az nem indok, hogy azt a pénzt már felélte a társadalom - a jelenlegi nyugdíjasok már teljesítették az őseikkel és saját magukkal szembeni kötelezettségeiket.
Egy jól kereső járulékfizető havonta majdnem annyit tesz a TB vagy államkasszába, amennyi nyugdíjat fog kapni.
A nyugdíjak minimalizálása csökkentené az amúgy sem jelentős fizetési kedvet, növelné a szürkegazdaság arányát.
Azért, hogy az egyes legálisan dolgozók legálisan kereshető keresetének aránya magasabb legyen az átlagnyugdíjoz képest, az egyednek kell tennie valamit.
A tehetetlen balfékek blogoljanak - én is ezzel töltöm a szabadidőm egy részét - a munka és szükséges siránkozás után.
A nemzeti színű szalaggal betapasztott csonka kard méltó jele a teljességre törekvő gondolkodásnak.
A hegyetlen toll méltóbb jel...

dr. jenőke (jenőke) 2013.01.13. 14:46:57

@timargabor:
Ha téves feltevésből jutsz hamis eredményre, nincs miről vitatkozni, akkor sem, ha Te nagyon szeretnéd.
Akkor sincs miről vitatkozni, ha Te akarod meghatározni, hogy a vitapartnerek mivel érveljenek.
Bocs, hogy itt voltam, tévedés volt.

2013.01.13. 14:49:53

Igen azonnali nyugdíjcsökkentést !
Legnagyobb mértékben azok nyugdíját kell csökkenteni, akik 40-60-80 ezret kapnak 38-42 év ledolgozott munkaviszony után.

Mert miközben ezek a "jómódú, luxusban élő nyugdijasok dőzsölnek", a pártok,pártkatonák, képviselők , majdnem éhen halnak, mert alig kapnak 800 ezer vagy 1 millió ft-ot havonta.

Szegények alig tudnak megélni ebből az alamizsnából, amit megszavaznak maguknak!
Nekik adni kéne még vagy 500 ezret havonta!

De arról írjál már egyszer, hogy mennyibe került eddig nekünk, adófizetőknek a 23 év alatt, ez a bazi nagy demokráciának mondott szarság, mennyibe került eddig a pártok, képviselők áldásos tevékenysége, a pártkatonák és haverjaik, barátnőik, családtagjaik részére kiosztott pénzek mennyivel haladták meg az inflációt, és hány %-a volt ez, a megtermelt GDP-nek.!
Ha ez megvan, akkor utána azt áruld el, hogy te mennyit dolgoztál és mennyit fizettél be az államnak. Ja és azt is tedd hozzá, hogy mennyit vettél ki belőle különböző támogatások révén.

Bocs, de halvány lila gőzöd sincs arról, hogy hány ember él igen kevés nyugdíjból, miközben akik életükben 1 azaz egy napot még nem dolgoztak 25-45 évesen, ezek több pénzt kapnak, mint az aki becsülettel végigdolgozta az életét.

Valamit ismét sikerült elnézni, kedves Gábor!
Nem kicsit, nagyon-nagyon!!

garmr · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 14:59:36

@szub.jektiv: Valóban nem vagyok adószakember, de én nem feledkeztem meg arról, hogy már nem járulékot fizetünk hanem szociális adót. ;) A nyugdíjjogosultságot nem vontam kétségbe. Látni kell azonban, hogy a gazdasági és főleg demográfiai viszonyok sem ugyanazok, mint a békebeli időkben amikor mindenki azt hitte, hogy mindenre van fedezet, csak akarni kell.

@jános515: El kellene olvasni a bejegyzést, János. Nem esett szó az alacsony nyugdíjak csökkentéséről, ráadásul nem is Gábor írta a cikket. A korrupció valóban fontos probléma, de nem lehet egyszerre mindennel foglalkozni egy poszton belül.

Szúrófény 2013.01.13. 15:02:42

@capacete: Aki nem, vagy nem ide, illetve nincs 8 általános iskolai végzettsége, ne szavazhasson! ennyi!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.01.13. 15:11:02

Jelenleg az egyetlen racionális viselkedés az adócsalás. Különösen a nyugdíjjárulék fizetését érdemes szabotálni.

anyós 2013.01.13. 15:12:54

Minden mai nyugdíjas kárvallotja valamennyi politikai rendszer gazdasági intézkedéseinek. Sorolnám: 1988-ban az adóreform kapcsán csak a személyi jövedelemadó ellensúlyozása volt a bruttósítás, a 25 % ÁFA bevezetése ennyivel inflálta a béreket. Az Antall-kormány áldásos tevékenysége alatt 3 egymást követő évben 20 %-ot meghaladó infláció volt. A 2008-ban és utána nyugdíjba menteknél kétszer vonták meg a 13. havi nyugdíjat, először a nyugdíjalap számításnál, amikor nem csak a személyi jövedelemadót, hanem a járulékokat is kivették a számításból, másodszor pedig a 13. havi eltörlésekor. Az pedig porhintés, hogy a nyugdíjas nem fizet adót, a 27 % ÁFA mindenkit terhel. A nyugdíj egy társadalmi szerződés része, aktív életkorunkban járulékot kell fizetni, ennek fejében a törvény a szolgálati idő és a nettó keresetek alapján egy rendkívül degresszív módon számított nyugdíjat folyósít. Ahhoz, hogy valamennyire is megközelítse a kifizetés a korábban elvett pénzeket, minden nyugdíjasnak 140-150 éves koráig kellene élni. Azok, akik a jelenleg inaktívnak bélyegzett embereket még tovább büntetnék, dolgozzanak, és éljenek meg abból, és azon a színvonalon, ahogy meg tudják maguknak teremteni. Mi is ezt tettük, és ha nem jutott másra ettük a zsíroskenyeret és éltünk albérletben.

anyós 2013.01.13. 15:31:53

Még egy adalék: Ausztriában pár éve olyan döntést hoztak, hogy a legalacsonyabb nyugdíj összege havi 1000 EURO. Magyarországon a legmagasabb összegű nyugdíjak összege a felső 10 %-ot tekintve sem éri el ezt az összeget. Tehát aki elérte a nyugdíjkorhatárt, teljesítette az előírt szolgálati idejét a befizetett járulékaival, dolgozott ebben az országban orvosként, közgazdászként, egyetemi tanárként, magas tudású mérnökként és sorolhatnám, annak az időskori ellátása nem éri el az osztrák segédmunkás nyugdíját.

Nem marad más nekünk, minthogy az unokáinkat még segíteni abban, hogy el tudják hagyni ezt a szerencsétlen országot, és ne a cikkíróhoz hasonló paraziták megélhetésére adózzon.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 15:38:01

@anyós: csak egy adalék: a cikkíró fiatal harmincas, és adózó. Ha elhagyja ezt a szerencsétlen országot, akkor még rosszabb lesz a helyzet.

garmr · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 15:41:48

@anyós: Kedves anyós! A cikkíró jelenleg az Ön nyugdíjának az egyik fizetője, eképpen az utolsó mondatában szereplő megnevezést kikéri magának.

Magyarország és Ausztria összehasonlítása ebből a szempontból legfeljebb érdekesség lehet azon egyszerű tényből kifolyólag, hogy az osztrák egy főre jutó GDP 46000 dollár, a magyar pedig 14000.

A cikk lényege pedig éppen az, hogy ha a jelenlegi tendenciával mennek tovább a dolgok akkor valóban el fogják hagyni az országot az aktív lakosok. Ennek elkerülése csak a szocializmusban megszokott mechanizmusok leépítésével történhet, aminek az egyik (még csak nem is a legfontosabb) eleme a fennálló nyugdíj rendszer és és a hozzáfűződő politikai anomáliák.

anyós 2013.01.13. 15:51:32

@garmr: Ön nem az én nyugdíjam miatt fizet járulékot, hanem a sajátjára. Az a mindenkori kormányzatok bűne és a jelenlegié is, hogy a szélbe szórják luxus beruházásokra, mint a stadionprogram, vagy ellopják, a közgépen keresztül, vagy más haveri cégeket pénzelnek. Hatékonyabb lenne ezek ellen ágálnia, hiszen ezek a nyugdíjaknak sokszorosa a költségvetésből.

Én pedig azt kérem ki magamnak, hogy az én nyugdíjamat Ön fizetné. Én az egész életemben fizetett járulékkal és az alacsony jövedelmemmel fizettem meg az árát annak, amit Ön most sokall, és szándéka szerint elvenné, vagy drasztikusan csökkentené.

CSENDES 2013.01.13. 15:51:48

@timargabor: "becsülettel ledolgoztam 40 évet, nekem jár a nyugdíj", nem pontos. Helyesen így hangzik: "becsülettel ledolgoztam 40 évet és felneveltem 2-3-4 gyereket, nekem jár a nyugdíj - egyébként jut, ha jut"."

Nem értek egyet veled. Nem dolgoztam még 40 évet becsületen,korom miatt.Felneveltem 2 gyermeket egyedül, diplomásak mindketten, egyet neveltem a hazának, egyet a "magánszektornak".
A felneveltem azt jelenti, hogy gyakorlatilag 6 és 8 éves koruktól én voltam a családfenntartó.
És akkor mi van? Jól kerestem,jól adóztam, egyik gyermekem államilag támogatott képzésbe (RTF) került, a másikat nekem kellett finanszírozni (Pázmány), még adóból sem írhattam jóvá a tandíjat. Miért is, mert a FIDESZ meghekkelte a tandíjat, magyarán félrevezette a szavazókat. Volt kolléganőm, aki a népszavazás után boldogan közölte, hogy ingyen tanulhat a gyerekem,mert nem lesz tandíj. Akkor már régen volt tandíj, mégpedig azon a jogcímen, hogy nem teljesítette a keretszám ponthatárait.A fiam reáltagozatos volt, s olyan egyetemre akart menni, de nem volt meg neki az emeltszintű felvételeihez a megfelelő tudása, ezért ott is fizettem a felkészítésért (nem keveset), de csak egy tantárgyból tudtam állni a számlát. Tehát pontosan értem azt, amikor azt mondják egyesek, hogy csak az elit gimnáziumból lehet teljesíteni a felvételi feltételeket. csakhogy az is külön képzés, külön pénz.
és itt térjünk ugyan már vissza a "becsületesen" megszerzett nyugdíjakra.
A szüleim becsületesen megszerzett nyugdíja most is 80000 Ft/hóra rúg. Nem most mentek nyugdíjba.
Az átlag nyugdíj szintén 80000 Ft körüli összeg a KSH szerint. Akkor szerintem nem az átlag körüli nyugdíjjal van a probléma, amit lehetne indexálni, hanem a "becsületes" a nettó átlagkeresetet meghaladókkal van gond. Lássuk Pintért! Az átlagnyugdíj csaknem kétszeresét meghaladó nyugdíjat kap. És azok is, akikről írtál. Hogyan történhetett meg ez? Ha annyira rossz volt a közszolgálati fizetés?
Úgyhogy kár elverni a port a becsületes nyugdíjasokon. Volna itt mit keresni,karcsúsítani másokon is.

aamen 2013.01.13. 15:53:19

a radikalis nyugdijcsokkentes legeslegelsosorban a nyugdijasok erdeke

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 16:04:48

"az elmélet és a gyakorlat közt elméletben nincs különbség. de gyakorlatban..."

@anyós: persze, jogilag azzal szerzett jogot a mai nyugdíjra, hogy évtizedeken át járulékot fizetett. Az viszont belátható, hogy (ez nem fog bekövetkezni, de gondolatkísérletként nézzük) ha az összes járulékfizető itt hagyná az országot, akkor mindenkinek gyorsan nullára csökkenne a nyugdíja.

A felosztó-kirovó rendszer úgy működik, hogy az aktuálisan "kirótt" nyugdíjjárulékokat "osztja fel" a nyugdíjasok között. Semmilyen tartalék, tőkefedezet nincs a rendszerben. A két évvel ezelőtti "nyugdíjeinstandot" nagyon meg fogjuk még bánni.

Ha elolvassa blogunk írásait, láthatja, hogy a kifogásolt dolgokat, Közgépet, stadionépítést és másokat is rendszeresen bíráljuk. Ezek nagyságrendje viszont kb. hasonló a poszt témájával.

@CSENDES: nincs köztünk érdemi vita. Ha jól olvasom a posztot, a 80 ezres nyugdíjak csökkentése nincs benne.

puszt 2013.01.13. 16:11:38

"Ezen kívül szükséges a nyugdíjasokat illető, állami kiadással járó összes kedvezmény megszüntetése."
Tudom, durva, de van valakinek fogalma róla, mekkora kárt okoz az ingyenes utazás? Hogy a nyugdíjasnak semmibe nem kerül elhagyni lakóhelyét, és egy (!) óra múlva valamit (bármit)megvenni 10 forinttal olcsóbban?
Hogy ezért lakótelepek tömegei válnak lakhatatlanná?
Látja valaki, hogy mit ér egy lakótelep kis üzlet, cukrászda, fodrász, kocsma, zöldséges, hentes, és (semmilyen) üzlet nélkül? A nyugdíjasok meg elvárják, hogy a vállalkozó kifizesse a nyugdíjukat!

aamen 2013.01.13. 16:18:50

nyugdbiztkiadasok (benne nyugdij, elorehozott, roki, mindenfele mas nyugdifele, stb.)
2002: 1279 mrd
2006: 2108 mrd
2013: 2836+86+197=3468 mrd

ugyanebben az idointervallumban egeszsegugy
2002: 900 mrd
2006: 1691 mrd
2013: 1804 mrd

az a 349 mrd ott a 2013-ban az az egbizt kasszaba eldugott rokkantnyugdijak, ennek levonasa utan lathato, hogy az egeszsegugyi kassza 2013-ban NOMINAL erteken joval kevesebbol gazdalkodik, mint 2006-ban
az eredmeny ismert, ha jart valaki mostanaban egeszsegugyi intezmenyben

a nyugdijakra kifizetett evi, megeccer: evi, plusz 1300 milliard (het ev alatt!) elnyelte az egeszsegugyet, a kozoktatast, a manyup vagyont, a vallalkozasokat, a munkahelyeket.
a jovot....

2013.01.13. 16:53:13

@garmr: Most néztem meg hogy valóban nem Gábor irta. Ezért Őt megkövetem. Elnézést kérek töle .

szist 2013.01.13. 17:25:08

kedves garmr
azt arra azért kiváncsi leszek, ha sikerül a fenomenális eszedre valló terved, hány dolgozó ember (nem irogató senkiházi) fogja majd eltartani szüleit?!
akad nemkevés aki egy héten 1x hívja fel őket,hogy mi újság, hogy vannak?
Nemhogy pénzzel segíteni ... még szóval sem megy manapság!

lehunyjaketszemet 2013.01.13. 17:54:52

Varga Mihály és Orbán Viktor megmondták, hogy a magyar modell példaértékű, a világnak bennünket kell követnie! Már lesem a dekadens nyugati sajtót, várom mikor kezdődik a magyar modell koppintása, várom a vezető politikusok bejelentéseit, hétfőn Obama állítólag élőben fogja bejelenteni, hogy átveszik a magyar modellt.

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 17:56:50

@anyós:
A nyugdíjkassza elvileg külön van kezelve, és abból fizetik a nyugdíjakat, és az fog önmagában is összeomlani hamarosan, ennek semmi köze a nyugdíjakhoz. Amíg pedig felosztó-kirovó rendszer van, és a manyup pénzek államosítása miatt továbbra is 100%-ban ez marad, addig pedig igenis az aktív dolgozó fizeti ki a mostani nyugdíjasok bérét, az övét, ha lesz még, az akkori aktív fogja fizetni.

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 17:57:23

@Zabaalint:
Elírtam az első mondatomat. Szóval a nyugdíjkasszának semmi köze a stadionokhoz.

capacete 2013.01.13. 17:59:45

@anyós: Ne aggódjon anyós, én is azon dolgozom, hogy 2 év múlva elhagyjam az országot a feleségemmel és a két kis gyerekemmel, a nyugdíját pedig majd termelje ki az, aki akarja!

Álmodozzon csak itt tovább az osztrák nyugdíjakról, meg arról, hogy milyen méltánytalan, hogy már nincs 13. havi nyugdíj...

Verkaufsförderung 2013.01.13. 18:01:12

Nemsokára vége lesz az ingyebédnek Nyuggerisztán! Fizetős közlekedés és fizetős eü! Civilizált világban ugynis fizetni kell a szolgáltatásokért.

capacete 2013.01.13. 18:01:42

@anyós: Senki nem a saját nyugdíjára fizet be járulékot, azzal csak jogalapot teremt, hogy a jövőben kapjon majd valami minimális összeget. Mi bizony - azok, akik bejelentve, legálisan még Magyarországon dolgozunk, az Ön nyugdíját fizetjük be hónapról hónapra. De már nem sokáig...

kpityu2 2013.01.13. 18:02:25

"amely a társadalom aktív rétegének (adófizető) széleskörű támogatását vállalná fel."

Hülye. Bár ez a szó nem fejezi ki az igazságot a maga teljességében.

"Ne azt kérdezd, mit tehet érted a haza, hanem azt, hogy te mit tehetsz a hazáért"

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 18:03:40

@capacete:
Én mondjuk nem tudom mi lesz itt 10-20 év múlva, mikor sokkal több nyugdíjas lesz, mint aktív. Ugyebár egyrészt munkaerő hiány lenne, de mivel a választók nagy része nyugdíjas lesz, ezért akkorák lesznek a járulék terhek, hogy aztán mégsem éri meg majd felvenni senkit munkára. De valakinek mégis el kell végeznie azt. Szóval fogalmam sincs hogyan fog működni, és hogyan fog végül kidurranni ez a gerontokratikus rendszer, amit jó ideje építünk. Egyelőre még nem vészes a helyzet, de ha vészesebb lesz, akkor még a mostaninál többen is le akarnak majd lépni. Nyugat-Európában is elöregedés van, de oda vándorol a fiatal munkaerő máshonnan, tehát nekik pont emiatt nem lesz akkora gondjuk.

Verkaufsförderung 2013.01.13. 18:06:07

Jelenleg mi termeljük ki a nyugdíját azoknak akiknek a gyerekei 3x fizetésért dolgoznak Németországban, azokét akiknek a gyerekei börtönben ülnek és azokét akik nem is neveltek utódot....Remélem már nem sokáig, szeretném ha a járulékom egy része a családban maradnak, azoknál akiknek köszönhetem hogy egyáltalán lettem valaki.

Ada Stolzer, Linz 2013.01.13. 18:07:16

Ez egy provokátor, ne üljetek fel neki.

kpityu2 2013.01.13. 18:09:25

@Zabaalint: Semmi. Az Orbán-kormány újabb 4 évet kap, kevesebb ember szerez büfészakon diplomát, többen lesznek kénytelenek tényleges termelő munkát végezni, több nettó befizető lesz, és helyreáll a költségvetési egyensúly.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2013.01.13. 18:13:00

@garmr: Az anyós pedig a cikkíró oktatásához, tehát a neveléséhez járult hozzá!

szub.jektiv 2013.01.13. 18:13:03

Én ezt írtam:
Egy jól kereső járulékfizető havonta majdnem annyit tesz a TB vagy államkasszába, amennyi nyugdíjat fog kapni.
A szociális adó megemlítése ezek után szőkségtelen pontosítás.

vasgyuszi 2013.01.13. 18:13:27

@anyós: Nem érti a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer muködési elvét. Nézzen utána!

Tévedés Nr.1: "Ön nem az én nyugdíjam miatt fizet járulékot, hanem a sajátjára. "

Tévedés Nr.2.: "...az én nyugdíjamat Ön fizetné. Én az egész életemben fizetett járulékkal és az alacsony jövedelmemmel fizettem meg az árát annak..."

capacete 2013.01.13. 18:14:18

@Zabaalint: Ha csoda nem történik, akkor itt a gerontokrácia miatt katasztrófa lesz: egyre kevesebb aktív, egyre nagyobb terhekkel sújtva.

Én ezt biztosan nem várom meg, hamarosan minimum néhány évig Nyugat-Európában dolgozom majd. Ha mégis radikális változás lesz, akkor talán visszajövök a családommal. Fat chance! :(

Egyébként nem minden nyugati ország öregszik. Az Egyesült Királyság és Hollandia pl. nem, én pedig arrafelé készülök...

szabadmagyarnép · http://www.facebook.com/szabadmagyarnep 2013.01.13. 18:14:19

Nem szabad a nyugdíjasoktól elvenni semmilyen jogcímen pénzt, hogy ezáltal csökkenjen a nyugdíjuk. sőt emelni kellene azt.
A nyugdíjasaink megdolgoztak ezért több évtizeden keresztül és MEGÉRDEMLIK azt.

a mindenkori kormányok feladata lenne a nyugdíjpénzek helyre tétele, de ahogy a manyup is bizonyítja elherdálják az állampolgárok által befizetett adókat, járulékokat haszontalan dolgokra aminek ez a vége.

Hogy Magyarországon helyreálljon a rend és az ország visszazökkenjen a régi kerékvágásba, megszűnjenek a legnagyobb problémák , tudjanak dolgozni az emberek és pénzt keresve tudjanak fogyasztani és tisztességes emberhez méltó módon élni ahhoz mindössze " 6 dolgot kellene tennie a kormányzatnak".

Csak fél-egy év kellene és látszana a gazdasági emelkedésünk, eredményeink. és nem utolsósorban javulna gazdasági, pénzügyi függőségünk is amit ez a kormány valamilyen oknál fogva nem akar. Sőt akár a következő hónapban már nem éhezne egyetlen magyar ember sem függetlenül attól, hogy van e munkája vagy nincs neki!

De akkor miért nem lépi meg ezt a kormány?
Azért mert a jelenlegi hatalom a nem a magyar nép érdekeit tartja szem előtt, hanem valaki/k más, láthatatlan, a háttérben meghúzódók érdekeit a nép rovására. A kormány feladata a népünk még nagyobb eladósítása, hogy aztán leigázhassák a magyar népet.

smartdrive 2013.01.13. 18:14:38

gyülekeznek a nyugdíjastrollok

gomorra 2013.01.13. 18:14:57

De sok ostoba ember van hazánkban is, itt a blogon is a kommentelők között. Ostoba bunkók, akik nem tudnak szöveget értelmezni!

Hiába fizettél nyugdíjas faszikám nyugdíjjárulékot, ha a mégostobább politikusaink elkúrják folyamatosan a gazdaságot (is) s szegény büdzséből szegényen lehet fizetni. Épp ezért remek a poszt, nem is kéne szinte tovább számolni, az itt leírt számok valósak, így kell! csökkenteni a nyugdíjakat, s ennek ellentételezéseként támogatni az aktívakat. Hogy ezt a Fityisz nem fogja megcsinálni, az zicher, ahhoz gyávább s bunkóbb Orbika, kis hülye kölke. A hangsúlyt erre kell helyezni, nem bántani szeretném a nyugdíjasokat, de úgy kell kicentizni a nyugdíjukat, hogy abból dőzsölni ne lehessen, éhen halni sem. Egy fiatal embernek, akinek gyermeket kell nevelnie, egzisztenciát teremtenie, annak legalább kétszeres munkabér jár, mint az átlag gyugdíj.

Oráng Után 2013.01.13. 18:15:47

Kedves posztoló!

Úgy látom, nem érted a nyugdíj lényegét.
Nem ismered a nyugdíjrendszerek működését, nem látod át, mi a valódi probléma.
Fogalmad nincs az újkori társadalmak működési alapelveiről.

Mindez nem is lenne baj, sokan nem értik mindezt.

A baj csak annyi, hogy mégis írtál róla.
Hülyeséget.
Sok-sok hülyeséget.
Káros hülyeségeket.

capacete 2013.01.13. 18:16:47

@kpityu2: Azt kívánja tőlem a haza, hogy ne tudjam eltartani a gyerekeimet azért, hogy finanszírozni lehessen az állandó nyugdíjemelést?

Köszönöm, ebből nem kérek!

gomorra 2013.01.13. 18:17:48

@szabadmagyarnép: Apádfaszát szabad magyar nép, te hülye, nem érted, hogy a nincsből nem lehet fizetni, jössz itt te is a lózungoddal, populista hülye!

Verkaufsförderung 2013.01.13. 18:19:27

@Oráng Után: Érteni értjük, csak finanszírozni nem akarjuk. Én is fogjuk már sokiág, majd szépen visszamentek a saját gyerekeitekhez pénzért....

gomorra 2013.01.13. 18:19:45

@Oráng Után: Szerintem te vagy olyan, mint a nickneved a s majomként te nem ismered a nyugdíjrendszer lényegét.

lavór 2013.01.13. 18:21:11

Miért pont a nyugdíjasok, ráadásul kivétel nélkül?
Ha azt állítják, hogy durván 50.000 forintból meg lehet élni, hát éljen mindenki annyiból. Na jó, kivételesen lehetne 60 ezret is fizetni az arra méltó embereknek. Ők lennének az irigylésre méltó polgárok. Na meg minden gyógyíthatatlan beteg, idős vagy gyermek tök mindegy, pénz pocsékló kezelését be kell fejezni. Lehetne itt spórolni bőven.

Oráng Után 2013.01.13. 18:21:50

Ja, és annyit, hogy nem vagyok nyugdíjas, elég messze még az az idő. Igaz, nem is tegnap kezdtem dolgozni. Aktív vagyok, gyereket nevelek, sok-sok adót és járulékot fizetek, és még sokkal többet fizettem már be.
Viszont tanultam és az agyam is befogadta. Tovább látok a hónap végénél, az éves költségvetésnél és a négyéves ciklusnál.

Úgyhogy nem nagyon tudsz belém kötni.

kpityu2 2013.01.13. 18:23:15

Minden 65 éves kort elérő embert ki kell küldeni a jégre.
Ezáltal kettős nyereség érhető el: nem lesz probléma a nyugdíjkassza egyensúlyával, illetve az oda befizetett tőke magánnyugdíjpénztárakban kezelve növeli a bankszektor likviditását, ezáltal gazdasági növekedést generál.

Oráng Után 2013.01.13. 18:24:02

@gomorra: Ismerem, haver, nemcsak azt, ami most itt van, hanem a többit is. A nickemről meg leszállhatsz.

Verkaufsförderung 2013.01.13. 18:24:58

@lavór:
"Ha azt állítják, hogy durván 50.000 forintból meg lehet élni, hát éljen mindenki annyiból."

Egy 25 évet ledolgozott embernek, akinek nincs járulékfizető utódja még ez is sok, ennyit se érdemelne.

zsobal 2013.01.13. 18:25:27

"a cikkíró fiatal harmincas, és adózó. Ha elhagyja ezt a szerencsétlen országot, akkor még rosszabb lesz a helyzet."

Én pedig egy nyugdíjas vagyok 255 ezer forintos nyugdíjjal. Negyven éves munkaviszonnyal és 1990 után végig magas fizetéssel, ami azt jelenti, hogy csak adót évente kb 3-4 milliót fizettem be és kb. még egyszer ennyit mindenféle járulékok címén. 145 ezer Ft nyugdíjat kap ma az, aki ennek kb. a felét fizette, vagy fele ennyi munkaviszonya volt. Hát baromira igazságos lenne a dolog.

lavór 2013.01.13. 18:27:58

@Verkaufsförderung:

Persze, haljon éhen. Nincs azzal gond. A gond ott van, hogy kínzásra vannak jelenleg ítélve. Na meg egy szélütött beteget sem kell megmenteni, tök felesleges. A degenerált gyermekek születését is szabályozni kéne, képtelenek az önálló életre, csak állami pénzből tartják őket életben.

Elek Kedv 2013.01.13. 18:29:48

Sorry, én viszont ez esetben kérem az átlag felett befizetett 43 szolgálati évem nyugdíjjárulékának inflációkövető kamatos kamattal növelt egyösszegű kifizetését. Szégyelljétek magatokat, hogy ennek a megosztó szemétségnek felültetek, és ti is beálltok a károgók sorába. Legyen ilyen a te nyugdíjad, meg szüleidé -tarts el őket, miután talán 40 éves korodig is eltartottak téged -, meg az összes ősödé. De valszig nálad ilyen nincs, árva vagy, vagy már nem élnek szüleid. Őszinte részvétem.

Menő vagy nem Menő 2013.01.13. 18:30:12

A nyugdíjcsökkentés ötlete egy neoliberális eredetű,ordas baromság, elfogadhatatlan,nem lehet támogatható. Garantálható, hogy ha megtörténne, a következő lépés a bérek csökkentése volna a közszférában, e kettőnek együtt pedig beláthatatlan ,nagyon súlyos következményei lehetnek. Ami megfontolás tárgya lehetne az a nyugdíjak befagyasztása ,a nyugdíjemelés mellőzése néhány évig, az is nagyon komoly megtakarítást jelentene.
Egyébként meg, most komolyan.. Tényleg nem lehetne máshonnan pénzt elvenni? Az állami korrupcióból,mutyikból eredő éves veszteség kb. 600-800 milliárd forint... Előbb azt a pénzt kellene megfogni,nem merült még fel benned?

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.01.13. 18:30:18

" ma Magyarországon nincs olyan politikai formáció, amely a társadalom aktív rétegének (adófizető) széleskörű támogatását vállalná fel."
Ez igaz.
De ettől még a nyugdíjak csökkentése, eléggé radikális, és káros lépés.
A nyugdíj maximalizálása, és esetleg a nyugdíjak "bértömegcsökkentése" esetleg jó. Ugyanis a sima nyugdíjcsökkentés nem oldja meg azoknak a kisnyugdíjasoknak a gondjait, akik amúgy is épp, hogy megélnek. Akinek amúgy is jut elég, az meg túlélne egy 10%-os csökkentést.
És te is leszel még idős.

A pazarlást kellene megszüntetni, amit a kormány folytat. Nem épp' azon rugózni, akik éppen előtted vannak...

szist 2013.01.13. 18:30:32

@Zabaalint:
akkorra a kormánynak már több esze lesz mint a mostaninak és neked!
pl. a fiatalabb nyugdíjasok, ill . aki akar és egészséges dolgozhat !
Ha nagy a gond nem vonnak le sokat az összevont bruttóikból...
hát így is lehet működtetni a rdsz-rt!

kpityu2 2013.01.13. 18:31:09

@capacete: Nem kötelező társadalomban élni. Csak azután ne lepődj meg, ha a jogaidon csorba esik, mert valaki nem kér belőle.

Oráng Után 2013.01.13. 18:32:14

@Verkaufsförderung:

Az enyémet még nem kell finanszíroznod, meg igazából a tiédet sem kell majd az én unokáimnak, ha majd lesznek, felnőnek és dolgozni fognak.
Kár lesz beléd, ahogy kár most a szüleidnek és a nagyszüleidnek is, akik a szaros pelenkádtól megszabadítottak (ezt csak indulatból, amúgy nem sajnálom tőlük, ha megfizették a járulékot...)

Viszont én sem akarom a te egészségügyi ellátásodat finanszírozni, meg a kátyus utat, amin jársz, botorkálj a sárban közvilágítás nélkül, nem akarom finanszírozni.

Mert a jövendő nyugdíjammal ellentétben ezeket az adófizetők finanszírozzák, azt meg én előlegezem meg az akkori költségvetésnek. Tudod, mint a mese a harmadikos (vagy melyik) olvasókönyvben, ha jártál iskolába, a három kenyérről....

Verkaufsförderung 2013.01.13. 18:33:27

@Menő vagy nem Menő: A nyugdíjcsökkentés a közszféra bércsökkentés akkor szükséges amikor a reálgazdaság nem termel elég fedezetet rá. El lehet tolni pár évet,lásd görörgök, de a realitás elől nem tudsz elbújni.

shushu2 2013.01.13. 18:33:56

@timargabor: Jó az írás, még egy érvet tennék mellé
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/laekindikator/laekindikator11.pdf

Nézd meg az első táblázatot és vond le a következtetést.

sárkányfő 2013.01.13. 18:35:11

A posztban egyetlen olyan gondolat sincs, amit már mások ne írtak volna le sokszor. Idézetgyűjteménynek elmegy, önálló véleménynek nem.

Az, hogy a posztoló fizetési maximumot akar a nyugdíjaknak, az szürreális / abszurd / döbbenetes.
Lássuk:
"Ez az az összeg, aminél egyetlen inaktívnak sem szabadna többet megkapnia mások adójából finanszírozva. Az öregségi nyugdíjak esetében éppen ezért tekintsük ezt egy kifizetési maximumnak. "

Ez iszonyat hülyeség, sok szempontból.

A ma nyugdíjasai fizettek nyugdíjjárulékot amikor aktívak voltak, azaz saját adójukból finanszírozzák a saját nyugdíjukat. Elvenni a nyugdíjuk egy részét nem más mint lopás.

Az, hogy az állam korábban (és ma is) azonnal elveri a pénzüket, és a mai aktívak adójából fizeti ki a nyugdíjakat, az egyrészt nem az ő hibájuk, hanem az államé, másrészt sokadik érv a magánnyugdíjrendszer mellett, persze akinek a kommunista nyugdíjrendszer kell, ahhoz ragaszkodik, hát csak tessék...

Aztán ez a poszt nyílt felhívás ara, hogy minden ma aktív dolgozó ott csalja el a nyugdíjjárulékát ahol tudja, hiszen ha ez megvalósul, akkor ebben az országban nincs jogbiztonság, ez az ország nem tartja be az állampolgáraival kötött szerződést, mely szerint nyugdíjjárulékért cserébe nyugdíj jár, méghozzá arányos. Ugyan hol igazságos, hogy aki sok nyugdíjjárulékot fizetett be, az is csak annyi nyugdíjat kapjon, mint aki kevesebbet??
Ha ez megvalósulna, akkor ettől kezdve nem lenne érdemes a minimumnál nagyobb járulékot fizetni (sőt, semennyit nem érdemes), hisz bármikor elvehetik a nyugdíja egy részét, azaz átverhetik, utólag kifoszthatják.

A posztoló önálló gondoltainak hiánya visszaköszön abban is, hogy eszébe sem jutott a már jól ismert és összegyűjtött kliséhalmazt kicsit kritikusan kezelni. Pl. bedőlt a klisék legolcsóbb trükkjének, a mesterséges összeugrasztásnak, a társadalmi csoportok egymás elleni kijátszásának. Szemben a nyugdíjellenesek (leegyszerűsítés, de most így hívom őket) szólamaival szó sincs arról, hogy ebben az országban csak egy bevételi forrás lenne és egy kiadási tétel, és kész. Óriási pénzeket lehetne még megtakarítani ebben az országban, szó sincs arról, hogy a nyugdíjasok miatt lennénk szarban, sőt, épp ők tehetnek a legkevésbé az egészről. Pl. Matolcsy önmagában több kárt okoz ennek az országnak, mint a 3 millió nyugdíjas együtt. Normális növekedés- és befektetőbarát politika mellett bőven jutna nyugdíjra is, hogy az állami bürokrácia egyszerűsítését vagy az állam szektor belső megreformálását, hatékonyság-mérését vagy éppen a korrupció növelése helyett annak csökkentését ne is említsem.

Nyugdíjakat csökkenteni nem kell. Növelni sem kéne mert csakugyan nincs rá pénz, de csökkenteni pláne nem kell, észhez kéne térni és megnézni mennyi egy átlagnyugdíjas kiadása a gyógyszereket és a fűtést is beleértve. Észhez kéne térni és felfogni mennyire elterjedt az időskor szegénység, hogy hány nyugdíjas fagyoskodik a saját lakásában mert nincs pénze fűteni, vagy csak egy szobát fűt.

Amúgy meg hála a szétrombolt és kirabolt manyupoknak, 20 éven belül összeomlik a nyugdíjrendszer, tán az egész ország is. Ha egy normális nép lennénk, ezt meg tudnánk akadályozni (nem a mai nyugdíjasok baszogatásával), de nem fogjuk tudni megakadályozni. De ez már egy másik történet.

Verkaufsförderung 2013.01.13. 18:36:15

@Oráng Után:
"ár most a szüleidnek és a nagyszüleidnek is, "

Menetrendszerű ócska nyugger érv, a másik szüleinek a belekavarása a vitába.

Én pont hogy a saját szüleimet,nagyszüleimet akarom eltartani, nem pedig a Németországban dolgozó orvos anyját.

A többire nem reagálok, mert vitaképtelen vagy.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 18:37:04

Azt behozhatnák rendeletbe,hogy akiknek a kölke külhonban bassza a rezet és itthon van nyugdíjas szülő,azoknak lecsökkenteném 50%-al a nyugdíjukat.A többit pótolja az utódja ahogy akarja,ha már itthon nem akar fizetni semmit!

Elek Kedv 2013.01.13. 18:37:26

A leírt javaslat nem csak erkölcstelen, nem pusztán lopás, hanem gátlástalan rablás, ami az anyagyilkosság szintjén áll.

capacete 2013.01.13. 18:37:44

@Menő vagy nem Menő: A közszférában 8 éve nem emeltek bért, vagyis reálértéken jelentős csökkenés következett be az infláció miatt. Emellett a megszorítások miatt megvonták a cafetériát is, tehát kifejezett csökkentés is volt.

Számold ki, hogy ezalatt mennyit emelkedtek a nyugdíjak...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.01.13. 18:38:11

szerintem legyen a nyugdij kifizetesenek a maximuma 30 ev MINDENKINEK, utana meg kapjak azt amit a GYESes anyuka, azaz 25e nettot!!!
en azt a kort ugyis 95 evesen fogom megelni, akkor lojenek csak bele a Dunaba ha meg elek, viszont most franko lenne ha beszopna a sok okosba gondolkodo kamu rokinyugi meg rohadek tini nyugi...

capacete 2013.01.13. 18:39:31

@kpityu2: A magyar társadalomban valóban nem kötelező élni, szerencsére tőlünk nyugatabbra élhetőbb társadalmak is léteznek. Pl. ahol nem alapvetés, hogy recesszió idején is emelni kell a nyugdíjakat. Angliában egy konzervatív kormány pont az ellenkezőjén dolgozik...

Oráng Után 2013.01.13. 18:40:01

@Verkaufsförderung:

Ha olvastad volna, nem nyuggerként érvelek.

A "vitaképtelenségem" pedig azt jelenti, hogy nincsenek érveid, csak indulataid.

Mérges 1234 2013.01.13. 18:41:13

@kpityu2:

Te ennek az rszágnak már annyi bajjal terhelt a gazdasága, hogy ez nem 4 de 14 éve alat sem helyreállni, radikálisabb lépések nélkül.

sárkányfő 2013.01.13. 18:42:29

@Elek Kedv:
"A leírt javaslat nem csak erkölcstelen, nem pusztán lopás, hanem gátlástalan rablás, ami az anyagyilkosság szintjén áll."

Az anyagyilkosság kissé túlzás, de amúgy igazad van.

Ha már hasonlatot keresünk, akkor Orbán nagy manyup-rablásához hasonlítanám.

Mérges 1234 2013.01.13. 18:43:07

@hot-spot:

Ez is jó nagy baromság, van aki azért megy innen el, mert semmilye nincs, max munkanélküli vagy szociális segélye, ahelyett pedig igenis jobb ha külföldön dolgozik.

Verkaufsförderung 2013.01.13. 18:43:39

@Oráng Után: de van érvem:mindenki utalja a járuléka felét a saját családjában lévő nyugdíjasnak ha akarja, ha nem akkor fizesse tovább az egészet államiba.

Látod lehet úgy érvelni, hogy nem hozzuk be a vitába a másik anyját, apját, nagyszüleit. Próbáljátok meg ti is, egy civilizált környezetben szerinted mi jár annak aki elkezdi a másik anyját emlegetni?

gomorra 2013.01.13. 18:44:48

@zsobal: Magas volt a járulékod, sokat vontak le tőled?

Lehet.

De egy semmitérő gazdaságban dolgoztál, ezt ne feledd el. Nyugi, én is abban!

Mert ez a mi redszerváltásunk olyan volt, hogy azt a k.rva kapitalizmust és demokráciát nem sikerült meghonosítani, maradt a puha kis kádárutáni gulyáskapitalizmus, így nincs az országnak teljesítése. A te munkád is annyit ér, mint másé, magyarul alig valamit. Ne aggódj, az enyémről is ez a véleményem, mindenkiéről, mert hagytuk, hogy maffia vezesse ezt az országot, most is a FIDESZ s MSZP-sek maffia urai uralják, igazságszolgáltatás nélkül ( pl. Eclips Zrt).

Lehet elrugaszkodtam, csak azért, hogy senki ne háborogjon a nyugdíjak s az általános életszínvonal süllyedésén, amíg Orbikák s Gyurcsikák hatalmát elnézzük s a velük szövetséges alvilágét, hát mindenki fogja be a pofáját.

Verkaufsförderung 2013.01.13. 18:45:13

@Mérges 1234:

Drága a mukahely teremtés. A vállalkozónak a nettó fizetéssel szinte megegyező pénzt át kell utalni az államnak minden hónapban. Szerinted kinek éri meg így termelni mondjuk Borsodban?

Mérges 1234 2013.01.13. 18:45:48

Nyilván nem úgy kell érteni, hogy mindekinek egységesen csökkenteni kell a nyugdíját, lehet ez egyszerre sávos csökkentés, és szolgálati idő függvénye is.

Az ugye megvan, hogy a most nyugdíjban lévő népek, több mint 60%-nak nincs meg a teljes szolgálati ideje.

Ső jó sokank csak 25, 30 év.

Viktor egy ostoba kis paraszt, de pl. a BM nyugdíjas dolgot, pont jl kapta el, sőt ott még további szopatások várhatóak helyesen.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 18:46:26

@Mérges 1234: És az apja anyja nyugdíját meg fizessem én és más?
Lófaszt!
Fizesse ő.
Nyilván nem koldulásból fog megélni külföldön!

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 18:49:11

Megjegyzem, hogy a cikkíró javaslata szerinti csökkentés max. a nyugdíjasok 35%-át érintené, ezek közül a felső 10%-ot durván.

Ámde a meglehetősen provokatív elképzelés vitatásakor láthatóan még az ellenzők egy része is elismeri, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszer fenntarthatatlan. A mai fiatalok (a poszt toló 15 évvel fiatalabb nálam) joggal vetik fel, hogy hogyan is lesz vége?

fidesz = házmesterek pártja 2013.01.13. 18:49:34

Hurrá! Oly rég láttunk már nyugdíjasok ellen hergelő, gyűlölködő hörgést! Imádom az ilyen tetveket.

különvélemény 2013.01.13. 18:51:31

"Magyarországon nincs olyan politikai formáció, amely a társadalom aktív rétegének (adófizető) széleskörű támogatását vállalná fel"

Egykulcsos adó, minimálbér emelés, adók részbeni áthárítása szektorokra (amennyire az eu engedi), nyugdíj szüneteltetése, ha dolgozik, korhatár alatti nyugdíjasok számának csökkentése, kamuroki nyugdíjasok számának csökkentése...

capacete 2013.01.13. 18:53:32

@kpityu2: Az utolsó adófizető majd lekapcsolja a villanyt. Utána majd egymásnak termelitek ki a folyamatos nyugdíjemelést...

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 18:55:42

@timargabor: Egy tollvonással szerintem.Egyik nap majd jön a cikk,hogy mindenkinek csak 80 ezret tud fizetni a kormány,mert nincs több pénz.
Sluszpasz.

sárkányfő 2013.01.13. 18:55:51

@különvélemény: az adócsökentésnek hazudott adóemelés több millió kiskeresetű / minimálbéres embertől vett el pénzt. Ez neked az aktívak támogatása? :D

Észlény, a tehetőseket meg a kifejezetten gazdagolat támogatja ez a kormány, a szegényekkel kapcsolatban meg azt vallja, hogy "aki szegény annyit is ér".

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 18:55:56

@kpityu2:
Értem én a tréfát, csak nem szeretem.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 18:58:34

@sárkányfő: Most nyal vissza fagyi.Ennyi idő kellett ahhoz,hogy az egész kisker szektor leépüljön.Most már nincs aki áfát meg járulékot apám faszát fizetgessen.

Oráng Után 2013.01.13. 18:59:36

@Verkaufsförderung:

Olvasnál, látnád, hogy senkinek az anyját nem emlegettem. Az te voltál.

Egyébként én is undorodom a személyeskedéstől, annál csak a demagóg dumák bőszítenek jobban.

Úgyhogy valóban tekintsünk el a felmenőktől, nézzük a rendszer lényegét.

Alapvetően ugye kétféle nyugdíjrendszer van: a felosztó-kirovó és a tőkefedezeti.

A harmadik pedig ezek valamilyen kombinációja.

Namármost. A felosztó-kirovó rendszer alapja is a jogosultság megszerzése és érvényesítése. Itt már sántít a javaslatod.

Mindössze annyi a különbség, hogy a járulékként befizetett "kölcsönömet" azonnal elköltik - mindegy, mire, például a mai nyugdíjakra -, amikor meg nyugger leszek, ha fel nem dobom addig, visszafizetik - mindegy, honnan, például az akkori járulékokból, ha kitelik.

Nem érdekel, kitelik-e, visszavárom a kölcsönt. Ha nem tudják megoldani (tudjuk, nem fogják), találjanak rá forrást, vagy hagyják nálam a pénzt, hogy magam gondoskodhassak róla (nem hagyják, de amim marad, abból intenzíven gondoskodom).

Azért fizetünk a nyugdíjra (mi magunk és nagyobb részben a munkáltatónk), hogy munkaképtelen öregkorunkra nem kelljen szeretetotthonba költöznünk vagy koldulnunk.

Ha ez megoldható, akkor oké, ha nem, akkor kérem vissza az eddigi befizetéseimet (meg a munkáltatóit is), és majd megoldom.

A társadalmi szolidaritásnak meg ott van a szerepe ebben, hogy tíz emberből kilenc nem tudja ezt magának megoldani, ezért vállalják fel a társadalmak.

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 18:59:48

@Oráng Után:
Ha tovább látnál, akkor megértenéd, hogy miért fenntarthatatlan a mostani nyugdíjrendszer. Te pont az vagy, aki nem bír hosszútávban gondolkodni.

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 19:01:01

@Menő vagy nem Menő:
A közszférában 5 éve be vannak fagyasztva a bérek, tehát reálértéken évi -5-6%.

aleb19 2013.01.13. 19:01:08

a GDP alakulása helyett a reál GNP növekedéshez kellene kötni minden féle-fajta állami kiadás növelést amíg ez nincs addig az ország biztosan a görögög sorsára jut 10 éven belül

Flúgatlan 2013.01.13. 19:02:08

A cikk a ló túlsó oldala, nagyon általánosító.

De az tényleg elfogadhatatlan, hogy a jelentős értékű nyugdíjak is inflációkövetők, miközben a bérek egyáltalán nem azok, az egészségügy és az oktatás haldoklik, stb. És még közben vannak, akik a 13. havi nyugdíjról egyáltalán elkezdenek gondolkozni. A kisnyugdíjak kövessék az inflációt, mert azok valóban csak az éhhalál elkerülésére elegendők, de kb. 100eFt felett ezt beszüntetném, amíg nem kerül jobb állapotba a gazdaság.

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 19:02:37

@szist:
Az akkori kormányoknak is fontos lesz a szavazatszerzés, tehát nem fognak racionálisabban gondolkodni, ahogy a szavazók sem.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 19:02:54

@sárkányfő: Gondolj bele,hogy ha egy üzlet bezár,az mennyi másodlagos adócsökkenéssel is jár együtt.
Az egy dolog,hogy attól kezdve a boltos nem fizet járulékot meg mást sem,azt vissza adja a vállalkozói igazolványát.
A könyvelőnek kevesebb bevétele lesz, az üzlet tulajdonosa kevesebb adót fizet hisz nem tudja kiadni az üzletét.Kevesebb áram fogy és kevesebb gáz,ezen szolgáltatóknak is csökkent a bevételük.A beszállítók pedig megint vesztettek,hisz kevesebb helyre kell beszállítani akármit.Ezen a vonalon elindulva pedig kevesebb alkalmazott kell a termelőnek is.
Szóval a veszteség tetemes,a kormány nem számol a másodlagos és harmadlagos adócsökkenéssel.

kpityu2 2013.01.13. 19:03:46

@Mérges 1234: Baj mindig van, az a kérdés, hogy állsz hozzá. Gondolod, egyszer majd lesz amikor jó lesz? :)
Nézz csak végig időben visszafelé a magyar költők művein. Mind arról nyavalyog, hogy most milyen rossz, bezzeg régen milyen jó volt, majd ezt előrevetítve nemzethalált vizionál. :D

Amikor iskolába jártam, 6 milliárd ember élt a földön. Jelenleg 7 milliárd. Plusz egymilliárd akar enni, dugni, szórakozni, békés nyugdíjasként ücsörögni a tévé előtt. Ha viszont nincs szaporulat, nincs aki eltartsa a nyugdíjasokat.

Dugni vagy nem dugni: az itt a kérdés.

anyós 2013.01.13. 19:04:33

@vasgyuszi: @capacete: Közgazdászként dolgoztam le az aktív életkoromat, tehát nem csak értem, de értelmezni is tudom a körülöttem lévő gazdasági történéseket. A felosztó-kirovó nyugdíjrendszer lényegét nem kell nekem magyarázni. Arról van szó, hogy a társadalmi szerződés, ami az egyén és a társadalmat képviselő állam között a törvények által létrejön, kellene, hogy biztosítsa a hosszú távú kiszámíthatóságot. Az állam mégsem viselkedhetne úgy, mint egy útonálló: " Pénzt, vagy életet! " Bár amit a jelenlegi kormány művel, az a legrosszabb útonálló fajta, mert nem hagy választást sem, és ez korosztálytól független.
Az pedig a legnagyobb felelőtlenség, amit a poszt szerzője elkövet azt sugallva, hogy a nyugdíjasok rovására kell a jelenleg aktívakat támogatni.

Az osztrák példa azért került elő részemről, mert egy olyan társadalmi felelősségérzetet jelent ami az itt irogatók többségét messzeelkerüli. Nem ábrándozom osztrák nyugdíjról, félreértés ne essék. Csak éppen a nyugdíjas társaimmal együtt az élelmiszerek, a gyógyszerek, a rezsiköltségek áraiban az osztrák színvonalú, vagy annál magasabb árakat vagyok kénytelen kifizetni a fogyasztásomban.

kpityu2 2013.01.13. 19:05:12

@capacete: Csak ne aggódj emiatt.

Verkaufsförderung 2013.01.13. 19:06:16

@Oráng Után: Hidd el lefutottam ezt a kört már sokszor az indexen lévő szaktopikba.

Értem a rendszert,de nem hiszem hogy a jelenlegi demográfiai és kivándorlási feltételek mellett ez így fenntartható.

Valamit változtatni kell rajta, én ezt szorgalmazom. Aki több gyereket hagy az országra az több nyugdíjat érdemel, mint aki egyet sem. Ez valószínűleg így is lesz előbb-utóbb.

Ti azt mondjátok, hogy jó így ahogy van és kussoljunk.Hát nem, nem fogjuk eltűrni tovább a rablást.

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 19:06:46

@sárkányfő:
"Észhez kéne térni és felfogni mennyire elterjedt az időskor szegénység, hogy hány nyugdíjas fagyoskodik a saját lakásában mert nincs pénze fűteni, vagy csak egy szobát fűt."

Én ennek ellenkezőjét tapasztalom. Pl. társasházakban pont ott nincsen olyan gond, hogy a lakók egy része tartozik a közműveknek, nem fizet közös költséget, stb., ahol a többség nyugdíjas, ellenben ahol fiatalok élnek, ott biztosan akad olyan, aki elveszítette a munkáját és nem tud fizetni. A nyugdíjasok többsége, figyelembe véve azt is, hogy idős korban kisebbek a kiadások, jobban él az átlagosnál anyagilag, sőt gyakran a nagyszülők segítik az unokákat, gyerekeiket anyagilag.

dadddd 2013.01.13. 19:08:43

Amíg a nyugdíjasok szavazhatnak, ez lesz. Lásd: 19000 Ft.
(Én egyébként nem vagyok ellene. Aki tisztességesen dolgozott, öregkorára is tisztességes megélhetést érdemel.)

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 19:08:59

@Zabaalint: Én is ezt látom és szintén társasházban lakom,ahol a nagy része nyugdíjas és igen jól élnek.Azaz sokkal jobban,mint a fiatalok akik dolgoznak.

lavór 2013.01.13. 19:09:40

@hot-spot:
"a kormány nem számol a másodlagos és harmadlagos adócsökkenéssel."

Miért is számolna? A közmunka majd megoldja ezt a kérdést. Vagy nem. De ha nem, az már nem az ő gondjuk lesz.

garmr · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 19:09:40

@anyós: Kedves anyós. Nagyon nagy eltévelyedésben tetszik lenni, ugyanis a maga nyugdíját én fizetem, meg a többi (nem állami) alkalmazott és vállalkozó. Ugyanis maga nem egy saját egyéni számlára fizette a nyugdíját, ahogy (most már) én sem, hanem bele a nagy közösbe, amit aztán szétosztanak. Épp ez a probléma lényege. :)

A kérdés az az hogy az én nyugdíjamat ki fogja fizetni, főleg ha ránézünk a magyar korfára:

www.eletut.hu/temp/1_magan_3.jpg

Ebből látszik, hogy leginkább senki. vagy pedig én magamnak összegyűjtöm valahol. De erről fog szólni a következő bejegyzés.

@szist: Az, hogy ki hogyan és mire nevelte a gyermekeit, az mindenkinek a saját felelőssége. Nekem a legkevésbé van hozzá közöm. Kivéve a sajátjaimat.

@szub.jektiv: Ha ez így van, akkor miért nincsenek egyéni számlák? :)

@Menő vagy nem Menő: A korrupció nagyon fontos probléma, de mindennel nem lehet egyszerre foglalkozni. Hogy a nyugdíjcsökkentés neoliberális dolog-e azt nem tudom, nem vagyok otthon a liberális témában, de hogy a nyugdíj emelés neokommunista dolog abban biztos vagyok. A közszférában nincs szükség bércsökkentésre a meglátásom szerint, sőt a legtöbb helyen ahogy írtam is a cikkben (orvosok, tanárok) még emelésre is szükség lenne. Az viszont tény, hogy az állami alkalmazottak számának drasztikus csökkentése elengedhetetlen lenne.

@zsobal: "Tetszettek volna forradalmat csinálni."

@sárkányfő: Az utolsó bekezdésed a lényeg, mi is ezt mondjuk, csak le is írtuk, hogyan kellene nekilátni a károk mérséklésének. Lehet, nagy szavakat használni, hogy a nyugdíjcsökkentés lopás, de erre meg azt is mondhatnám, hogy ha mondjuk 2 dolgozó tart el egy nyugdíjast, aki mondjuk többet kap mint a magyar átlagbér akkor az mi ha nem rabszolgatartás?

sárkányfő 2013.01.13. 19:10:09

@Zabaalint:
Nagy butaságokat írtál. Már ott elbuksz, hogy azt hiszed a te tapasztalatod reprezentál 3 millió nyugdíjast...

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 19:10:47

@anyós:
"Az pedig a legnagyobb felelőtlenség, amit a poszt szerzője elkövet azt sugallva, hogy a nyugdíjasok rovására kell a jelenleg aktívakat támogatni."

Az, hogy negatív gazdasági növekedés mellett, miközben a közszférában sok éve befagyasztott bérek vannak, a nyugdíjak mégis legalább inflációval emelkednek, azt jelenti, hogy az aktívak rovására támogatják a nyugdíjasokat.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 19:11:18

@lavór: Az adó és járulék kiesés a másodlagos harmadlagos vonalon,szintén az ő gondjuk.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 19:12:45

@sárkányfő: Úgy is egyen nyugdíj lesz a vége.
Erre bárkivel fogadok.

dukeekud 2013.01.13. 19:13:22

"143.000,- Ft nettó bért jelent. Ez az az összeg, aminél egyetlen inaktívnak sem szabadna többet megkapnia mások adójából finanszírozva."

Egyetertek, en joindulatuan 150 ezer forintban maximalizalnam a nyugdijakat, amig az orszag gazdasagi helyzete nem javul.

Mérges 1234 2013.01.13. 19:13:37

Bárminemű vita eltt kérem megtekinteni az alábbi összefoglalót, 2-i oldal 8-ik oldal különösen tanúlságos, de gyakorlatilag mind.

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/regiok/orsz/nyugdij/nyugdij11.pdf

Ja és az egész anyag szinte minden száma azt mútatja, hogy Magyarországon a nyugdíjak helyzete nem rezett, gyakorlatilag nagyon igazságtalan a rendszer, mind a nyugdíjasokkal, mind a befizetőkkel.

Még egy apró megjegyzés, apám 42 év útán vonult nyugdíjban, jelentősen többet kap, mint az átlagfizetés.

Anyám 40 év útán ment el, a motani új szabályoknak megfelelően, az ő nyugdíja, éppen nem éri el az átlagfizetéseket.

Ebből anyi a tanulsg, hogy apám soah, anyám pedig 1 évig volt munaknélküli, azaz, aki dolgozott az nyugdíjat is kap.

Aki 30 év muankviszonnyal akar, jó pénzt kapni, annk szívás persze, de az élet már csak ilyen.

lavór 2013.01.13. 19:14:07

@hot-spot:

Dehogy, az a mi gondunk. Ők gazdagodnak, mi szegényedünk. Nem is érdekli őket.

Hungry horse 2013.01.13. 19:14:12

Remélem a libás is képviseli majd ezt a programot, ahogy itt leírtátok.
Ez fontos lenne, hogy buktor ismét kétharmadot szerezhessen.
Ezért támogatlak benneteket, minél több helyen, minél több alkalommal írjátok le ezt a halom fost.

vakapad 2013.01.13. 19:14:14

Úgy emlékszem, az egykulcsos SZJA bevezetése 400 milliárd/év-be kerül (és nem egyszeri kiadás, hanem évente ennyi). Akiknek nagyon jó: Demján, Csányi, Orbán, Gyurcsány, Pintér, Lázár, stb. Akiknek csak jó, azok nem a nyugdíjasok.

Az a helyzet, hogy szerintem az egykulcsos valóban a legigazságosabb adózás, de jelenleg - sajna - nagyon nagy Matolcsy ötletelésbe kerül a kiegyenlítése. Lehet választani, hogy a nyugdíjasokon verjük le azt a hiányzó összeget, vagy másokon.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 19:14:45

@dukeekud: Miközben a kórházban egy kezdő nővér bére bruttó 120 ezer?

Oráng Után 2013.01.13. 19:14:56

@Zabaalint:

Örülök, hogy ennyire ismered az álláspontomat, de fentebb még elolvashatod.

Ha pedig te látnád, miért fenntarthatlan a jelenlegi rendszer, nem az összeomlást javasolnád, hanem áttérést egy fenntartható rendszerre.

Halljuk, hogyan működne szerinted?

Halomra lövés? Telepesek betelepítése? Vagy valami értelmes, fenntartható? Hadd olvassuk!

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 19:15:44

Egy BKV jegypénztáros bére bruttó 100 ezer?

Gogol 2013.01.13. 19:16:16

Csökkentsék a te nyugdíjadat, te idióta.

Rwindx 2013.01.13. 19:16:17

A 143.000Ft-s maximált limitben nem tudok állást foglalni, mert annál komplexebbnek gondolom a kérdést mintsem hogy igazságosnak lehessen nevezni egy ilyen vágást.

Ettől eltekintve minden más ponttal maximálisan egyetértek.

zarahusztra 2013.01.13. 19:16:35

A jegyzet alapdilemmája teljesen jogos. A nyugdíjakat nem azért kell csökkenteni, mert a nyugdíjasok nem dolgoztak meg érte, vagy nem érdemlik meg. Hanem mert azt az aktívak nem képesek kitermelni. És ha nem lesz megfelelő színvonalú oktatás és ha nem lehet itthon tartani az elitet, akkor az analfabéta és dolgozni sem szerető tömegek még kevésbé fogják kitermelni majd. Ugyanakkor ez az 1-max 2ciklusú pártoknak nem fizetődik ki...úgyhogy a rendszerbe van kódolva az összeomlás.
Emiatt tényleg az egyetlen logikus cselekedet az adófizetés alól való kibújás és az öngondoskodás.

A megoldás az lenne, ha évről évre 1-2 százalékkal csökkenne a nyugdíj úgy, hogy a minimum összege megmaradjon (az lehetne inflációkövető). Ettől a különbségek lassan csökkennének, ami persze nem biztos, hogy igazságos lenne.
Ezt pedig úgy lehetne kompenzálni, hogy az aktívak az adójuk egyre növekvő százalékával támogathassák a szüleiket.

Mérges 1234 2013.01.13. 19:17:51

@hot-spot:

"@Mérges 1234: És az apja anyja nyugdíját meg fizessem én és más?
Lófaszt!
Fizesse ő.
Nyilván nem koldulásból fog megélni külföldön!"

OKé, oké, de itthon marad akkor még segélyt is fizetünk neki. Persze baj, hogy elemenk az emebrek, nde nem kell őket nyomorhoz kötni, hanem olyan politikát kell folyatatn, hogy legalább remény legyen.

Gyurcsányék elkúrtak mindet, az emberek utolsó reményként rászavaztak a Fideszre, mostanság fogyott el a kicsit is realistákban gondolkodokból a remény. Úgyanolyan komcsi libsi gecik ezek is, akik szétbasszák az országot. Én nem tartanék vissza senkit, ha a politikusok faszok, akkor az embernek legalább esélye legyen elmenekülni az általuk szétbaszott országból.

vinyard 2013.01.13. 19:18:03

@anyós: a mai nyugdíjas generáció mindegyik rendszer haszonélvezője: látszólagos stabilitás, kiszámítható élet a Kádár-korban: fix munkahely, olcsó hitelek stb. (tudom, fáj belátni, de a proletár mindig is a hasával gondolkodik, az ún. szabadságból ''90 és '94 között bőven elég volt), '90 után: 13. havi nyugdíj, ingyenes utazás, kedvezmények. a mai aktív generációnak az 1-12. havi nyugdíjra nincs esélye.
aláírom: a befizetéseik után jogosultak a nyugdíjra, ugyanakkor tanúsíthatnának némi önmérsékletet illetve - ha csak szóban is- belássák, hogy röhejes a medián fizetések és a medián nyugdíjak viszonya

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 19:18:42

@sárkányfő:
Tavaly 83 ezer Ft volt az átlagnyugdíj. A nettó átlagbér 143 ezer. Eddig oké, csakhogy az aktív korosztályon belül az átlagbér azokra vonatkozik, akiknek van munkája, tehát korrigálva a munkanélküliséggel ez 132 ezer. Csakhogy ennyiből nem egy embert tart el az átlagos munkavállaló, hanem a gyerekeit is, míg a nyugdíjasnak alapból (kivéve amit írtam) nem kell már gyerekeket eltartania, sőt volt lehetősége az anyagi alapjait sok év alatt felépítenie, tehát nem kell hosszútávú céljaira sem gyűjtenie.

Szóval nem írtam butaságot, mellesleg GDP arányosan Magyarország EU-s átlagnál többet költ állami nyugdíjra.

De nyilván vannak, akiknek meglehetősen alacsony a nyugdíja, ilyenkor a méltányosság és az igazságosság kérdése is felmerül, mert nyilván igazságtalan, ha az aktív éveiben sok járulékot fizető kevesebbet kapna egy posztoló által felvetett plafonnal, de méltánytalan lenne, ha egyesek meg éhenhalnának. Ezért kellene egy ésszerű egyensúly. Szerintem amúgy inkább minimálnyugdíj, mint plafon, és fent sávosan csökkentés.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 19:19:27

@Oráng Után: Egyen nyugdíj.
max 90 ezer kp mindegyiknek.
Ha gyereke van és külföldön van,akkor azonnal 50%-ban lefelezni a nyugdíjat,aztán pedig bíróságilag felszólítani a kőccöt,hogy lesz szíves megfinanszírozni idős szüleje megélhetést ha már itthon nem óhajt hozzá járulni semmilyen formában ehhez.
Felülvizsgálni minden más jövedelmet és igen,meg kell tiltani azt,hogy nyugdíjak mellett dolgozzanak.
Ha a fekete gazdaságba mennek az nem okoz olyan kárt az országnak mint ha tovább dolgoznak hivatalosan,elveszik a helyeket és a jövőt is a fiataloktól.
Ezen azonnal változtatni kell,mert rettentően beszopja a kormány ha későn lépnek.

Brix 2013.01.13. 19:19:49

Az aktív, jól kereső rétegek, most is jelentősen támogatottak Magyarországon. Sehol a világon nincsenek ekkora családi adókedvezmények, 16%-os egykulcsos adóval kombinálva, mint nálunk. Volt és lesz kedvezményes kamattámogatású hitel, állami milliók lakásvásárláshoz, végtörlesztés, családi pótlék, és évekig tartó gyes, gyed. MI kell még? Lassan ott tarunk, hogy az inaktív embereket teszik az ország gazdasági problémáiért felelőssé. A politikának legkönnyebb egymás ellen uszítani az öreget a fiatallal, az aktívat az inaktívval.
Arról senki sem beszél , hogy miért van 54%-os foglalkoztatási ráta és hivatalosan több mint fél millió munkanélküli, ami valójában 1 millió körül van? Ez az oka , hogy nem tudja az ország a nyugdíjasoknak a nyugdíjat kifizetni. Erre kellene megoldást találni, és nem az újraelosztás arányain gondolkozni. Az egy erkölcstelen társadalom amelyik az öreg, beteg, sorsukon már változtatni nem tudó, kiszolgáltatott embereken akar spórolni!

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 19:20:20

@Oráng Után:
"Ha pedig te látnád, miért fenntarthatlan a jelenlegi rendszer, nem az összeomlást javasolnád, hanem áttérést egy fenntartható rendszerre. "

Ha pedig te olvasáskor nem a saját másokra vetített gondolataidat képzelnéd oda, akkor értenéd, hogy sehol sem javasoltam az összeomlást. Csökkentés nélkül viszont összeomlás lesz, ebben biztos lehetsz.

inda2012 2013.01.13. 19:20:33

Az allam eroszakkal veszi el a penzt az emberektol. Ezt rablasnak nevezik. Az, hogy az allam a multban kirabolta a mai nyugdijasokat nem jogositja fel oket, hogy az allamot felhasznalva ok is kiraboljak a mai dolgozokat.

100 evvel ezelott sem volt nyugdij es 10 - 20 ev mulva megint nem lesz. Ugyanis a nyugdij eroforras kerdese. A II. vilaghaboru utan a technikai fejlodes sok eroforrast felszabaditott es igy mindenutt elterjedt a nyugdij. Viszont ha nem lesz eleg eroforras akkor nem lesz mibol elattni a nyugdijasokat.

sárkányfő 2013.01.13. 19:20:36

@garmr:
Nem, nem az utolsó bekezdésem a lényeg, hanem az egész kommentem, csak azért próbálsz arra összpontosítani, mert speciel az az egy bekezdés nem a butaságaidra reagál, hanem már másról szól.

Ízekre szedtem a szürreális butaságaidat tartalmazó írást, de te meg sem próbálsz rá reagálni.
Az tény, hogy súlyos gondok vannak, de ez egy pillanatra sem igazolja azt amit írsz. ha valakitől elveszed azt ami JÁR neki, amit előre kifizetett, az lopás. Ez nem nagy szó, ez ténymegállapítás. Te ezt a lopást propagálod ezzel a posztoddal.

A rabszolgatartás kifejezés viszont újabb eszméletlen butaság, ugyanis nincs egy nyugdíjas sem aki rabszolgaként tartana bárkit is. Ha elolvastad volna rendesen a komemntem épp az ellen a butaság ellen is tiltakoztam, amelyik csak az orráig lát, amelyik hagyja hogy mesterségesen egymás ellen ugrasszanak társadalmi csoportokat, amelyik azt a hamis gondolatot szajkózz, hogy ez az ország csak két szereplőből áll, és amennyivel több/kevesebb az aktívaknak, annyival több/kevesebb a nyugdíjasoknak. Ez egy elképesztően beszűkült, hamis, durván leegyszerűsítő világkép, kb. óvodás korban kéne kinőni. Van egy magyar államháztartás, óriási bevételekkel, óriási lehetőségekkel a növekedésre, óriási belső tartalékokkal az elavult struktúrája miatt, az eszeveszett korrupció miatt, stb.

Ha kell elmondom sokszor: Matolcsy rombolásának az árát ne a nyugdíjasokon verjük már le. Ennél kicsit összetettebben kéne gondolkodni. Jó gazdaságpolitika mellett bőven jutna a nyugdíjakra is. Csak ezt már átlátni bonyolult dolog ugyebár...

DezInf 2013.01.13. 19:21:29

@Hungry__horse:

Semmi cigányozás,jobbik fényezés?-délutáni szieszta?

Nem taggyűlés volt · http://coub.com/view/3zq19 2013.01.13. 19:21:36

Tök jól működik az oszd meg és uralkodj.
Most éppen az aktívak, és az inaktívak estek egymásnak.
Közben az "elitünk", aki 20 éve rabolja le az országot, jót röhög.
Hát ez van. Kemény lesz a landolás.

dadddd 2013.01.13. 19:21:38

@zarahusztra: "Hanem mert azt az aktívak nem képesek kitermelni."

Tehát munkahelyeket kell teremteni. Sajnos az elmúlt tizenegy évben ez kizárólag, a multik behívásában és bőkezű támogatásában merült ki. A magyar kkv-k terheit kéne inkább normalizálni, hiszen ők azok, akik a legtöbb munkahelyet tudnák létrehozni. Ráadásul nem vinnék külföldre a pénzt. Ehelyett...

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 19:22:11

@sárkányfő:
Ja, és még kiegészítem azzal, amit neked írtam, hogy a bérek között nagyobb a szórás, mint a nyugdíjak között, így biztos lehetsz benne, hogy több aktív korú van az éhezés és csőd szélén, mint nyugdíjas.

capacete 2013.01.13. 19:22:29

@kpityu2: Nem aggódom, majd megoldjátok magatoknak.

sárkányfő 2013.01.13. 19:23:20

@Mérges 1234:

"Aki 30 év muankviszonnyal akar, jó pénzt kapni, annk szívás persze, de az élet már csak ilyen."

Ez az érv tetszik :) Akkor én most megyek és elveszem a pénzed. Szívás, de tudod az élet már csak ilyen.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 19:23:23

@Mérges 1234: Rá kell venni az utódot arra,hogy ha módjában áll,akkor támogassa az idős itthon maradt szülőjét.Erre az eun belül azért léteznének módszerek és le is nyomozható,hogy veszélyezteti e a kinti megélhetését ha levonnak tőle.

csikhamirinao 2013.01.13. 19:23:27

Hogy dögölnél meg a saját szarodban!A 78.000.-Ft nyugdíjamat akarod még csökkenteni!Remélem a szüleid ennél kevesebből döglődnek!Rohadtál volna meg petefészekgyulladásban!

kpityu2 2013.01.13. 19:23:51

@zarahusztra: Csökkenteni kell a nyugdíjakat, hogy több diák járhasson büfészakra, mert ha nem, úgy elmennek Napospartra, még a villany is égve marad.

ayatollah 2013.01.13. 19:24:23

@kpityu2: "többen lesznek kénytelenek tényleges termelő munkát végezni"

hahaha. gondolom sok-sok új közmunkásra gondolsz, köcsögelvtárs. na az majd feldobja a befizetéseket baszottul xD

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 19:24:49

És a minimalizálás is rettentő fontos lenne,mert vannak akik 50-60 ezreket kapnak nyugdíjakat ami szánalmas!
A közmunkának és a nyugdíjnak az összege a mindenkori minimálbér 70%-kellene hogy legyen.

szolgalélek 2013.01.13. 19:24:55

A "biztos" munkahelyem megszűnt, munkanélküliként tanultam ismét, felsőfokú végzettséggel közmunkás lettem, a megaláztatásban részem volt.20 éve külföldön is dolgoztam, havi 4000 Svájci frank/hó fizetésért, igaz csak pár hónapig. Végre nyugdíjba mentem. 74 Ft nyugdíjjal. Ki az aki irigyli ezt az összeget ? Az kalkulálja ki a rezsit ,a gyógyszer és stb költségeit. Ezért sajnálom ,hogy nem maradtam külföldön, de a gyerekeimet ösztönzöm arra,hogy minél előbb végezzenek az egyetemen és irány külföld.Sajnos...

Jyll 2013.01.13. 19:26:01

Heinrich Heine: Memento

A hajad oly fekete,
a ruhád oly fehér:
az ifjuság igérete
az élettel felér.

Ó, csal az ember élete!
ki tudja, mi nem ér?
Ruhád is lesz még fekete,
hajad is lesz fehér...

Jolka40 2013.01.13. 19:26:37

Nem mindegy, hogy egy nyugdíjas házaspár kap fejenként 100-100ezer nyugdíjat, vagy egy özvegyen maradt nyugdíjas, nyakában a teljes rezsivel. Az ingyenes utazást én sem helyeslem, a teljes ár és a semmi között lehetne valami elfogadhatót kitalálni.

kpityu2 2013.01.13. 19:27:01

@ayatollah: Kevered a szezont a fazonnal.

Oráng Után 2013.01.13. 19:27:11

@hot-spot:

Oké, legyen mondjuk egyennyugdíj.

De akkor tetszettek volna szólni tíz-húsz-akárhány éve, hogy egyennyugdíj-járulékot vonnak a fizetésemből és a fizetésem után a munkáltatómtól. A többletet, ha nem a mostani keresetem ötödéből akarok megélni öregségemre, tegyem félre magam.

De nem tettem félre eddig, mert elvették tőlem az életpályám keresményével arányos nyugdíj igéretével. Akkor most cumi? Félrerakni nem tudtam, meg azt mondták, nem is kell, mert amiért fizetek, nyugdíjam lesz, oszt vissza sem kapom, meg nem is kapok semmit érte?

Isamered a BTK-ban a csalás tényállását? Ezt javaslod.

sárkányfő 2013.01.13. 19:27:51

@Zabaalint:
Sajnos bárhogy csűröd csavarod, nagy butaságot írtál. Ezt:
"A nyugdíjasok többsége, figyelembe véve azt is, hogy idős korban kisebbek a kiadások, jobban él az átlagosnál anyagilag"

Nem, nem élnek jobban anyagilag. És amit írtál (átlagnyugdíj: 83e, átlagbér: 143e) az engem igazol, és akkor még szó sem volt a gyógyszer- és egyéb egészségügyi kiadásokról.

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 19:28:03

@sárkányfő:
"ha valakitől elveszed azt ami JÁR neki, amit előre kifizetett, az lopás. Ez nem nagy szó, ez ténymegállapítás. "

Ez nem ténymegállapítás, ez nettó baromság. Ugyanis addig oké, hogy aki járulékot fizetett legalább X évig, az jogosult a nyugdíjra, azonban azt az akkori járulékból fizetik, és nem előre kikötött, hogy mennyi lesz. Mert ilyen alapon ugye sosem lehet csökkenteni a nyugdíjat, még -20%-os gazdaságcsökkentés mellett sem, akkor hirtelen álljon át az államháztartás arra, hogy a teljes központi költségvetés is menjen nyugdíjakra? Szóval sehol nincs kőbe vésve, hogy mennyi a jogos nyugdíj, ami jár.

Másrészt persze el fogják majd venni, ha nem sikerül ésszerűsíteni a rendszert, csak nem a mostani, hanem a jövőbeli nyugdíjasoktól.

dzsadzsarblinx 2013.01.13. 19:28:10

@Brix:
Ebben igazad van, ráadásul, ha kevesebb lenne a nyugdíj, akkor meg az aktívaknak kellene támogatni az öregeket családon belül. Tehát így vagy úgy a pénz úgyis családon belül marad.
Viszont az azért már nem normális, hogy valaki 10 éve dolgozik béremelés nélkül, elmegy nyugdíjba, több a nyugdíja, mint a volt fizetése, ráadásul minden évben emelést kap. Ez így van, többen is mesélték. A dolgozóknak ez rendkívül demoralizáló.

inda2012 2013.01.13. 19:28:31

@hot-spot: csak erdeklodnek, hogy mit csinaltal volna 100 eve. Ugyanis akkor meg nem volt nyugdij. Szerinted milyen jogod van arra, hogy masokon eloskodjel?

szabadmagyarnép · http://www.facebook.com/szabadmagyarnep 2013.01.13. 19:31:04

@gomorra:

Persze, hogy nincs mert elkúrta az az impotens vezíred és odaadta a s...nyalóknak.

Én 42 éven át fizettem, nyugdíjjárulékot, jó adj nekem te is annyi ideig pénzt és utána azt mondom neked sajna nem adok ebből egy fityiszt sem mert már nincs pedig az megilletne téged.
Apád..... OV-nek és népfosztogató bandájának, meg nektek is mert beveszitek a hülye szövegeit....remélem itt hamarosan forradalom lesz !
Én kiállok , de legyen velem szemben OV is ! nem a gárda mögé bújjon !

OV pénz hiányra hivatkozva semmit sem akar megoldani, de
stadion kell
állam pénzén venni cégeket és magánkézbe adni kell
oktatás nem kell
hajléktalan problémát megoldani nem kell
a népnek munkát adni nem kell, minek dögöljön éhen
a kormánynak túlköltekezni kell 654 milliárd forinttal

Fogja vissza magát és juttasson ezekre pénzt.

Lássátok kedves nyugdíjasok és hazaszerető emberek, ilyen a Fidesz, csak a szavazataitok kell , ez a demokrácia Fidesz módra.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 19:31:08

@Oráng Után: Igen,cumi.
Valamelyik korosztálynak így is úgy hatalmas cumi lesz.
A múlt elmúlt,és kár azon lovagolni,hogy a nagyapámtól a vasútnál mennyi nyugdíjat vontak le 100 évvel ezelőtt és hogy akkor most velem mi lesz,meg milyen igazságtalan.
Muszáj lesz benyelni,mert nem hagyhatjuk azt sem,hogy az egyik 50 ezret kap a másik meg 500 ezret,elvégre a nyugdíjas létbe már nem kéne ennyire megkülönböztetni az embereket,hiszen gyerek és gyerek közt sem teszünk különbséget ugye.

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 19:31:44

@sárkányfő:
Az átlagos dolgozó bére és az átlag nem ugyanaz. Az átlagos dolgozó bére úgy kb. a mediánnál van. Ezért írtam azt is, hogy a szórás is nagyobb.

A másik, a gyereknevelés, ha egy 30-as házaspárt nézünk 2 gyerekkel, máris 4 emberre jut a bér, ha az átlagbért nézzük, legyen, akkor máris más a helyzet. A kiadások pedig úgy is nagyobbak, ha közben a nyugdíjasoknak meg gyógyszer kiadásaik vannak.

inda2012 2013.01.13. 19:31:45

@csikhamirinao: csak erdeklodnek, hogy mit csinaltal volna 100 eve. Ugyanis akkor meg nem volt nyugdij. Szerinted milyen jogod van arra, hogy masokon eloskodjel?

(nem hot-spot-nak akartam eloszor)

dr. jenőke (jenőke) 2013.01.13. 19:32:14

@sárkányfő:
Kicsit besegítek. Sok-sok apróságról van szó. Például némely polgármesterke fizetése több, mint New York polgármesteréé (forintra átszámítva, vagy dollárra - mindegy), járási mondvacsinált vezetők, ugyancsak költségvetésből fizetett állami vezetők, szakértők hada lex emberek ... a sor végtelen. És jönnek a tárgyiasult pénzherdálások is - nem csak a stadionok, mű füvek, de az állami kötvénykibocsátások (ami ugyancsak kölcsön persze) kamatfelára, ... na abbahagytam.

dranok2 2013.01.13. 19:32:28

Az az igazság, hogy pont ez a blog is mindent megtesz azért, hogy Magyarország ne válhasson olyan országgá, ahol hosszútávú kérdések egyáltalán felvethetőek.

Hiszen nektek a Fideszellenes gyűlölet a legfontosabb, nyerjen csak Gyurcsány-Mesterházy-Bajnai 2014-ben, menjen minden úgy, mint 2002-2010 között! Ez a ti jelszavatok. Csakhogy ha tényleg így lesz, akkor ÉVEK fognak azzal telni, hogy az MSZP-neoSZDSZ koalíció átírja az ÖSSZES törvényt, az alkotmányt a saját szájíze szerint és SEMMIT SEM FOGNAK CSINÁLNI, az ország valódi problémáival kapcsolatban.

Megmondták előre is, őket az ALKOTMÁNYOZÁS érdekli, azzal kivánnak foglalkozni, időt tölteni, és még azon kívül hány átírni való törvényt fognak találni? Ha a parlament törvényekre EGY (1) napot szán, per darab, akkor sem lesznek kész 2018 előtt, még vitára sem lesz idő, nem hogy másra.

Valóban ez kell az országnak 2014-től? Egy ámokfutás keretében törvényekkel barkácsolgatni a gazdaság problémái helyett? Ja persze mert ha lesz melegházasság az alkotmányba foglalva akkor egyből száguldana a gazdaság igaz? Meg a bűnözőknek többlet jogok (tisztességes embereknek meg jogfosztás) cigánybűnözőknek pedig TÖBBSZÖRÖS jogosítványok és jogok, hiszen a rasszizmus ELLEN, őket sokszoros védelemben KELL részesíteni...

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 19:32:39

@inda2012: 100 éve a gyerekek gondoskodtak arról,hogy a szüleik ne degeljenek éhen.
Egyébként meg ki a fene akar élősködni bárkin is?
Eszemben sincs és köszönöm az életnek a lehetőséget,hogy még időben tudomásomra hozta a tényt,miszerint nem számíthatok semmire,azaz még van időm.
Az lenne szar,ha nem lenne időm már felkészülni rá.

zarahusztra 2013.01.13. 19:33:43

@dadddd: egyetértek, de ez már egy kicsit más történet.

Mérges 1234 2013.01.13. 19:35:41

@sárkányfő:

Arra akartamutalni, hogy általában azoknak kics a nyugdíjauk, akiknek nincs meg a szolgáltai idejük, velük sajnos nem igen van mit kezdeni, nyilván nem halahatnak éhen, de így jártak...

Az egyen nyugdíj, meg hasonló ostobaságok, nem jók semmire, mert megölik a motivációt, vissza a kommunikzmusba megint, hát nem.

De amúgy nemis értem miért vitta tárgya ez, a jelenlegi helyzetben nem lehet kitermelni a nyugdíjakat, akkor vagy csökkentjük a nyugdíjasok számát, err is volt törekvés, vagy csökkentjük a nyugdíjakat, de semmiképpen nem ljük fel a jövőt, úgye nem????

inda2012 2013.01.13. 19:35:41

@dzsadzsarblinx: "Ebben igazad van, ráadásul, ha kevesebb lenne a nyugdíj, akkor meg az aktívaknak kellene támogatni az öregeket családon belül."

Es megis mi volt evezredeken keresztul? Az oregeket a sajat csaladjuk tartotta el es nem masok. Ez a normalis.

sárkányfő 2013.01.13. 19:36:28

@Zabaalint:
A példád baromság, ha az egész ország válságba kerül, és minden és mindenki bérét csökkenti 20%/-kal, az elfogadható, ez kvázi vis major.
De ha csak és kizárólag egy rétegen akarják leverni a hiányt (amit nem ők okoztak), na az lopás.

Az arányok pedig előre ki voltak kötve, ez volt a társadalmi szerződés:
több járulék -> több nyugdíj

Ezt a szerződést akarja a posztoló meg a hülye támogatói felrúgni.

Elárulom azt is (hisz ti úgyse fogjátok fel), hogy ez nem kivezet a válságból, hanem épp ellenkezőleg: felgyorsítja azt. Ezzel ugyanis olyan precedenst teremtenétek, ami után ép eszű ember nemhogy nem fizetne több nyugdíjjárulékot az abszolút minimumnál, de a várható állami átverés és lopás miatt teljesen megszűnne a bizalma az állam felé, és semmiféle járulékot és adót nem fizetne, illetve a lehetséges maximumot csalná el.

Totálisan rossz helyen keresgéltek, miközben normális gazdpol mellett nem lenne semmi baj a nyugdíjakkal.

Edrik 2013.01.13. 19:38:24

@Zabaalint: Bruce Sterling: Holy fire: az idősek úgy garantálják a hatalomban maradást, hogy minden évben egy évvel emelik a választójog alsó határát. :]

www.amazon.com/Holy-Fire-Bantam-Spectra-Book/dp/055357549X

-----------------
Power is in the hands of conservative senior citizens who have watched their health and capital investments with equal care, gaining access to the latest advancements in life-extension technology. Meanwhile, the young live on the fringes of society, ekeing out a meagre survival on free, government-issued rations and a black market in stolen technological gadgetry from an earlier, less sophisticated age.
-----------------

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 19:38:54

@sárkányfő: _Ennél nagyobb válság?Az már milyen lenne?É-Korea?

sárkányfő 2013.01.13. 19:40:13

@Zabaalint: Tökmindegy, a medián is nagyobb az átlag is nagyobb, sőt sokkal nagyobb, majd duplája. Gondolkozz már vaze...

Hány éve láttál közelről egy átlagnyugdíjast?

zarahusztra 2013.01.13. 19:41:18

Felesleges ebbe a kérdésbe belekeverni a pártokat, ugyanis a rendszer logikája hibás.
Emlékeztetnék, hogy a németek amikor Merkel hatalomra került a választások előtt meg tudtak állapodni, hogy az adóemeléseket és a nyugdíjkérdést nem teszik kampánytémává. Még nekik sem nagyon sikerült ezt betartani.
Azt pedig, hogy ki mikor mit ígért (5-10-30)évvel ezelőtt a maiaknak el kellene már felejteni, mert ha az "ígéret" betarthatatlan, akkor szerintem ez az időpocsékolás kategóriája.
Azoknak, akik ma becsapva érzik maguknak Magyarországon megmarad az átokszórás joga!

fidesz 6 tagkönyv 2013.01.13. 19:41:35

Látom a sok értelmes hozzászólást.A helyzet az nem adjanak nyugdijat,amit 42év alatt befizettek a dolgozók azzal ugye tartozik az állam.A tartozást megszokták adni(általában).Mivel gondolom jól bántak a befizetett pénzel,semmi gond a visszafizetéssel,és a kamataival.Ezt a sok okosnak csak személyesen lehetne elmagyarázni,kiváncsi vagyok arra,ők idáig mit fizettek be a kasszába??Nem csoda hogy ennyi "győzike" van az országban.Névtelenségbe irni nagyon könnyű,közelről érveljetek Majmok

RemSajt 2013.01.13. 19:41:36

Kedves Posztíró,

nagyon örülök ennek a posztnak (a blogot most láttam először, de fogom még olvasni az biztos), mert azt a reményt csillantja fel előttem, hogy vannak még épeszű emberek ebben az országban, és még a hangjukat is megpróbálják hallatni. Mélységesen egyetértek a megfogalmazottakkal, radikálisan csökkenteni kellene minden ilyen jellegű kifizetést.

Azoknak a Kádárba beleszerelmesedett akciónyuggereknek, akik azt hiszik, hogy nyugdíjak mindig is voltak és lesznek, javasolnám a 60-80 évvel ezelőtti nyugdíjviszonyok tanulmányozását.

És mielőtt én is bezsebelném az anyagyilkos és vidéke címkéket, egy rövidke történet: apai nagyszüleim végigdolgozták az életüket (nem 25-30 évet, hanem konkréten 75-80 éves korukig dolgoztak, nyilván az utolsó években nem akkora gőzzel mint korábban). Mindezt nem valami irodai aktatologatóként, állami fizetésért, hanem a picike kis földjüket művelgetve, ami a komcsi államosítások és földcserék után maradt. Nyugdíjat soha nem kaptak egy fillért sem! Érdekes módon, nem kellett éhezniük, nélkülözniük. Hogy ez varázslat? Igen, úgy hívják, család. Ugyanis emellett úgy nevelték fel a gyerekeiket, hogy szükség esetén nem volt kérdés, hogy támogatják-e őket...

DezInf 2013.01.13. 19:41:41

@dranok2:

A fidesz mennyi idő alatt csinálta meg?
Visszacsinálni gyorsabb,mint új hatalmi-haveri rendszert kiépíteni törvényes garanciákkal.
Naugye?
A hosszútávú kérdéseket talán valamilyen konszenzussal kellene megoldani.
2006- sima hatalomátvételi kísérlet utcai harcokkal megtámogatva
2008- időközi választásokra irányuló kísérletek

Ezek között konszenzus?
Minél rosszabb az országnak,annál jobb nekünk!

Ismerős?
A választókért akár ?
A fenét,hatalom,aztán szívjatok.

sárkányfő 2013.01.13. 19:44:24

@Dr. jenőke (jenőke):

Ezer példa lenne még :(
De főleg a gazdasági növekedés elleni háború okozza a legnagyobb kárt.

Már várom mikor indul az FB-oldal, hogyaszondja:
"Maradjon örökre Matolcsy a miniszer, minden hibája és gaztette árát fizettessük meg a nyugdíjasokkal! Ha egyetértesz nyomd a lájkot!"

lavór 2013.01.13. 19:44:28

@inda2012:

Az volt a szép idő. Az átlagéletkor is alacsonyabb volt. A női egyenjogúság babacipőben járt... Ó, áldott idők... Mikor villany se volt a szegényeknél, tévé se, netnek még híre hamva se... Be szép idők voltak!

dzsadzsarblinx 2013.01.13. 19:44:30

@sárkányfő:
5,2 % béremelés illetve minden évben infláció követő melyik dolgozó rétegnek volt?
A közszférában 2002 óta, a versenyszférában meg 2008-óta nem nagyon divat.

DezInf 2013.01.13. 19:44:50

@fidesz 6 tagkönyv:

Hatoska,bravó! Szép új nick,szép új belépő,de tényleg:)
Új szelek fújnak arrafelé?
A régi cuccos biztos már nem menő.
Pusszancs Gézának:D

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 19:47:28

@sárkányfő:
"A példád baromság, ha az egész ország válságba kerül, és minden és mindenki bérét csökkenti 20%/-kal, az elfogadható, ez kvázi vis major.
De ha csak és kizárólag egy rétegen akarják leverni a hiányt (amit nem ők okoztak), na az lopás."

Nem baromság, mert pont ez történt, csak kicsiben. 2009 óta néhány év kivételével recesszióban a gazdaság, úgy 6-8%-al lehetünk lejjebb, mint 2008-ban, eközben a közszférában nominálisan stagnáltak a bérek, de a versenyszférában is jelentősen csökkentek a reálbérek. Eközben a nyugdíjak nem csökkentek reálértéken, volt olyan név amikor nőttek is.

"Az arányok pedig előre ki voltak kötve, ez volt a társadalmi szerződés:
több járulék -> több nyugdíj"

Ez nem igaz teljesen, mert eredetileg nem is tartották nyilván, ha jól tudom a 80-as évek óta van nyilvántartva, azelőtt csak a ledolgozott évek számítanak/számítottak. Ráadásul kb. évente változtak a nyugdíjba vonulás szabályai, volt aki jól járt, volt aki rosszul.

Vagy szerinted oké, hogy nettó 160 körül nyugdíjba vonuló tanárnő 170-et kap? Mert jelenleg ilyen nyugdíjba vonulók is vannak.

Épeszű ember most sem fizet járulékot, ha megteheti. A manyup rablás ennél sokkal fontosabb üzenet volt, hogy itt az jár jól, aki minimálbérre jelenti be magát, aztán magának gyűjti nyugdíjas korára, lehetőleg külföldi számlán a pénzt. Ezen nem oszt-szoroz a magasabb nyugdíjak csökkentése. Aki magasabb jövedelmű, úgyis tudja már, hogy csak magára számíthat.

Ennek ellenére én nem értek egyet a posztoló drasztikus megoldására, de a méltányosság elve miatt ugyanolyan arányban mégsem lehet csökkenteni nyugdíjakat minden szinten, mert a kisnyugdíjasok éhen halnának. Na de recesszióban nyugdíjat szinten tartani, sőt emelni, nem szabadna, mivel ilyenkor a befizetések is csökkennek.

Munchausen 2013.01.13. 19:47:32

Mindenkinek igazat adok, tessek bortonbe csukni a bunozo ciganyokat, az adocsalokat, a korrupt politikusokat, a helyzetukkel visszaelo munkaasdokat, a volt ugynokoket, az olajszokitoket es az osszes neonacit ugy hogy rohadjon rajuk a muanyag lakat is. Az egesz orszagnak kellene tuntetni polgari engedetlenseggel ket het alatt rend lenne es lehetne ujrakezdeni tiszta lappal, torvenyt hozva arrol, hogy a most kozeleti szerepet vallalok es a politikusok tobbet a hatalom kozelebe nem mehetnek. Be kell tiltani a fideszt, az mszp-t, a jobbikot, a jelenlegi osszes partot is, meg kell szuntetni a parlamentet, kidolgozni egy rendszert, ahol nem kepviselok, hanem maguk az emberek szavazhatnak, e-mail-ben, sms-ben a 21. szazadban ez mar nem lehet gond. 150 evig turtuk a Torokoket, tobb mint fel evszazadig az Osztrakok elnyomasat, tobb mint 40 evig a Ruszkikat es a komcsikat, 4 ev MDF amatorizmus, 8 ev maszopos butasagok es immaron tobb mint 4+3 ev a vezenylo tabornokbol sem tudta vegleg megtorni a Magyarokat itt az ido, hogy megszabaduljunk az osszes Orban seggnyalotol, Bayer mosdatotol, Gyurcsany imadotol es a jobbikos fasisztaktol...
De azt is felkotnem aki belelone a dunaba a nyugdijasokat...

2013.01.13. 19:48:20

@kpityu2: Meg a lófaszt. Én műszaki egyetemen dolgozunk. 600 emberrel kezdünk egy félévben, akik közül 60 végez, a többi menet közben repül. Szerinted, ha azokat, akik most a kommunikáció szakra lennének csak alkalmasak, berakjuk erre a szakra, több végzősünk lesz?
Egy francot.

Attól lenne több végzősünk, ha valaki végre a közoktatás minőségjavításán fáradozna, de sajnos Viktorkád és Rózsikád éppen annak is a szétverésére játszik.

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 19:48:53

@sárkányfő:
Mert mennyi a medián? És még egyszer, hány emberre jut? Mert utóbbi sem mindegy. Egy 4 fős család jellemzően 2 keresetből él, GYES idején kevesebből. Így már máris más a helyzet.

sárkányfő 2013.01.13. 19:49:13

@dzsadzsarblinx: Az egykulcsos adó vagy 300.000 embernek emelte a jövedelmét. A többiek szívtak. Ebből nem következik, hogy maximalizálni kell a nyugdíjakat. Talán normális gazdpolt kéne csinálni, amiből jut mindenkinek méltó és jogos bér.

De látom bevált a hatalom részéről ez az "oszd meg és uralkodj", azaz aktívak és nyugdíjasok kijátszása egymás ellen.

A nyugdíjak a költségvetés 10%-át teszik ki, azaz lenne még 90%, amiből lehetne faragni, vagy netán növekedni is lehetne...

2013.01.13. 19:50:05

@sárkányfő: Lehet, hogy lopás, de a közalkalmazottakkal istenem, hányszor megjátszották már ugyanezt!!!

szintetikus 2013.01.13. 19:50:11

@RemSajt: Ne aggódj, te majd nem kapsz emelést, nyugdíjat sem biztos. Földet művelni pedig most is mehetsz. :)
Bár van elég parlagfű, ha nagyon ráérsz, ha jó idő lesz irtsad.

Munchausen 2013.01.13. 19:50:19

Teljesen egyetertek azzal, hogy ne legyenek kiemelkedo nyugdijak, huzzunk meg egy plafont, de ez ne csak a nyugdijakra vonatkozzon, hanem a jovedelmekre is, a kiemelkedo jovedelmueket is meg kellene sarcolni kemenyen, marcsak a szolidaritas okan is, mellesleg ugyanannyit adnek a gyermekes csaladoknak is senki sem kaphatna tobbet mint ami jar 2 gyermek utan.

munkanelkuli 2013.01.13. 19:50:23

Kedves Kard!

Azt is lehet, hogy kártyázzunk és amikor vége a partinak én mondom meg, hogy mik voltak a szabályok? Tuti, hogy nem te fogsz nyerni.

Lehet nyugdíj-szabályozást végrehajtani, ha az alanyoknak megadod a várható feltételeket és a felkészülési időt. Ha én akár csak 20 éve tudom, hogy csökkenteni fogják a nyugdíjat (akármennyivel), elhúzok a feketegazdaságba, nem fizetek járulékot, félreteszek annyit, amennyiből megélek nyugdíjas koromban is...

DezInf 2013.01.13. 19:51:45

@fidesz 6 tagkönyv:

A manyup-ot szét teccettek osztani a haverok közt?
Csak a hitel meg azok miatt amit felsorolt.

Mer csak tisztességesen,és az igazat.......

Neked mennyi jutott? Hatoska azért nem a fizetési rangsor alja. Kedves aljadék:)

...és persze majom,,de ne piszkáld már a hátsód...még észreveszi valamelyik kisebb mint hatoska :D

Verkaufsförderung 2013.01.13. 19:51:58

@sárkányfő: Az egykulcsos adó után is elvonja az állam a jövedelem felét. Mindezt egy szegény országban, szánalmas.

Azt mondjátok, hogy egy 300 ezres nettó után nem elég a 600 ezres szuperbruttó? Mennyit akartok még elrabolni? Belépőt ne fizessen reggel a melós a portán?

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 19:52:32

@sárkányfő:
"Hány éve láttál közelről egy átlagnyugdíjast? "

Én napi szinten, és te?

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 19:54:49

@sárkányfő:
"A nyugdíjak a költségvetés 10%-át teszik ki, azaz lenne még 90%, amiből lehetne faragni, vagy netán növekedni is lehetne... "

De egy különálló alrendszert képez, tehát ilyen szempontból felesleges összevetni. Mellesleg nézted, hogy EU átlaghoz képest GDP arányosan mennyit költünk felsőoktatásra és mennyit nyugdíjakra? És melyiket csökkentik éppen?

dzsadzsarblinx 2013.01.13. 19:55:37

@RemSajt:
Minden tiszteletem a szüleidé! De azóta eltelt egy pár év, és változtak az idők, meg az igények is.
Nekem nincs földem, nem is értek hozzá, van akinek meg gyereke nincs, és egyáltalán nem biztos, hogy az ő hibája.
Nem arról van szó, hogy nem kell nyugdíj, hanem arról, hogy a társadalom eltartó képességéhez kellene mérni.
5,2 emelés, meg 13. havi nyugdíj tényleg agyrém.
Csak egy számít, a 2,5 millió nyugdíjas a megfelelő helyre tegye a voksát. A dolgozók meg lassan gyűlölik őket. Kíváncsi vagyok aztán meg ki fog megint elmúlnyócévezni.
A FIDESZ meg ott számítja el magát, hogy a nyugdíjasok nagyon jól tudják, hogy az MSZP ugyanúgy a kedvükben jár.
Néhány év múlva a magánnyugdíjpénztárak elkezdték volna a kifizetéseket, ami fokozatosan enyhített volna a terheken, de hát tudjuk mi lett velük.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 19:56:02

@Munchausen: És végre volna értelme mindenkinek pályázni a munkákra.És a legjobb és legolcsóbb ajánlat nyerne és nem a mutyi.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 19:56:16

@hot-spot: "100 éve a gyerekek gondoskodtak arról,hogy a szüleik ne degeljenek éhen." - így van. A Bismarck által bevezetett öregségi nyugdíj lényege is ez, csak társadalmilag elosztva. És ez egész addig működött, amíg volt átlag minimum 2 gyerek.

Ebben a rendszerben persze a tudatos gyerek-nem-vállalás játékelméleti dezertálásnak számít. Ezt nehezíti, hogy ráadásul nem egyénenként számít az eredmény, hanem generációnként, és késleltetve. Ha egy generáció nep "reprodukálja önmagát" (és 1980 óta Magyarországon gyorsuló mértékben ez a helyzet), az aláaknázza a saját nyugdíját ebben a rendszerben.

Tudom, van, akinek nem lehet, vagy elvesztette a gyerekét/gyerekeit. Ha a 2-3 gyerek lenne a társadalmi alapállás, ma nem lenne miről aggódni ezügyben, az simán elvinné szolidaritási alapon ezt is. Csak hát nem ez a helyzet.

Verkaufsförderung 2013.01.13. 19:56:33

@sárkányfő:
"A nyugdíjak a költségvetés 10%-át teszik ki, "

Hazudsz. Kb 30%-át.

capacete 2013.01.13. 19:56:54

@sárkányfő: Teljesen el vagy tévedve, senki nem csak a nyugdíjasokon akarja leverni a válságot, de az teljesen nonszensz, hogy a nyugdíjasok az egyetlen réteg, akiknek még recesszió közben is emelkedik a havi bevételük.

Én megelégednék azzal, ha legalább nem emelnék a nyugdíjakat akkor, amikor másoknak csökken a fizetésük, az az ún. szolidaritás...

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 19:58:25

@timargabor: Az egykézés az pedig nagyon nem a szoci rendszerben kezdődött,csak szólok.

lavór 2013.01.13. 19:59:00

@timargabor:

3x annyi gyerek: 3x annyi munkanélküli. Tényleg milyen jó lenne.

sárkányfő 2013.01.13. 19:59:25

@Zabaalint:

Szó sincs semmiféle általános bér- és jövedelemcsökkenésről, amiből a nyugdíjasok kimaradtak volna. Tény, sokak jövedelme csökkent, de a felső 10-20%-é pl. kifejezetten nőtt.

Azt sem kéne elfelejteni, hogy a nyugdíjasokat leginkább érintő gyógyszerárak nagyon nőttek, illetve az ÁFA-emelés őket is érinti.

"Ez nem igaz teljesen, mert eredetileg nem is tartották nyilván, ha jól tudom a 80-as évek óta van nyilvántartva, azelőtt csak a ledolgozott évek számítanak/számítottak. Ráadásul kb. évente változtak a nyugdíjba vonulás szabályai, volt aki jól járt, volt aki rosszul."

Ez félrebeszélés, még ha vannak is részigazságai. A szabályok csakugyan változtak, a rendszer most sem tökéletes, ez is biztos, de az alapelv az régóta igaz, hogy több járulék ---> több nyugdíj. Nyugdíjba vonuláskor ma is megpróbálják megállapítani ki mennyit dolgozott, és menyit fizetett.

"Vagy szerinted oké, hogy nettó 160 körül nyugdíjba vonuló tanárnő 170-et kap? Mert jelenleg ilyen nyugdíjba vonulók is vannak."
ja, meg vannak nem ilyenek is. Hagyjuk már a süket dumát, te írtad hogy 83 az átlagnyugdíj, megjegyzem pont a pedagógusok megalázóan alulfizetettek, borzasztó hogy 200 alatt van akár a bérük akár a nyugdíjuk. Egy társadalom amelyik nem fizeti meg gyermeki tanítóit joggal van bukásra ítélve.

"Épeszű ember most sem fizet járulékot, ha megteheti. A manyup rablás ennél sokkal fontosabb üzenet volt, hogy itt az jár jól, aki minimálbérre jelenti be magát, aztán magának gyűjti nyugdíjas korára, lehetőleg külföldi számlán a pénzt."
Ez igaz. Neked mióta érv a lopásra, a rombolásra, a jogbiztonság felrúgására hogy van rá példa? vagy ha már egyszer beindultunk a rombolásban, ne álljunk meg félúton?

"recesszióban nyugdíjat szinten tartani, sőt emelni, nem szabadna, mivel ilyenkor a befizetések is csökkennek."
Emelést én sem támogatok. A másfél százalékos recesszió a kormány hibája, amit helyre lehetne hozni. Megjegyzem az elrabolt manyup kassza 3000 milliárd volt. Azaz sokszorosa annak a hiánynak, amit most a 1,5%-os recesszió miatt veszít az ország. Hol a lóvé? Hol a kurva életben van? Hová kúrták el? Te itt felhozod a 1,5-os recessziót, miközben sokkal nagyobb összegek tűnnek el nyom nélkül?

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 20:00:33

@timargabor:
Ennek megvan a fordítottja is, ugyanis részben éppen a nyugdíjrendszer felelős a kevés gyerekért, hiszen ahol nincs, ott sok gyereket érdemes vállalni, ami viszont hosszútávon össztársadalmilag katasztrófa, de egyénileg megéri. Pont ezt az ellentmondást oldotta fel a nyugdíjrendszer. Így viszont kevés gyereket vagy 0 gyereket érdemes ilyen szempontból vállalni.

Ezekből kiindulva egy köztes rendszer lenne a jó, amely némileg támogatná a gyermekáldást nyugdíjba vonuláskor, de nem nagy mértékben és nem várná el, hogy azért túlszaporulat se legyen.

DezInf 2013.01.13. 20:01:49

@Munchausen:

Tudod ez itt Magyarország,itt magyarok élnek,szükségük van egy karizmatikus vezetőre,aki megmondja mit gondoljanak. Vezér nélkül szétfut a nép,anarchia,káosz lenne.
Kertész Imre mondott valamit,ezért kiátkozták egyesek. Nekünk nincs is szükségünk élő Nobel díjasokra. Amikor meghaltak akkor már büszkék leszünk rájuk,mert nem bírnak ellenkezni :)
Amíg él,egyesek nem tudják elfelejteni a származását.
Halála után ők fogják a legnagyobb magyarok közé emelni.
Amíg él addig csak judeobolsevikliberális hazaáruló.
Ennek a népnek igazi demokráciát?
Diktátort,mint a szlávoknak,a diktátor odacsap és meghunyászkodunk. Rögtön tudjuk hol a helyünk,vita nincs. Egy igazi cár kell a népnek,a többi csak maszlag,gyenge próbálkozás..........

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 20:01:58

@sárkányfő: A manyup pénz sehol nincs a gazdaságba.Betalicskázták a külföldi bankokba.

heck 2013.01.13. 20:02:20

@timargabor: Most gyerekre fizetik a nyugdijat, vagy a 30évig levont nyugdijjárulékra?
Akinek 8 gyereke van, annak legyen a nyugdijja 4x annyi?

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 20:03:28

@DezInf: Nekem nem volna konkrétan bajom a diktatúrával,ha az ésszerű lenne és logikus és értelmes dolgok pattannának ki a diktátor agyából.
Azaz a diktátor egy zseni lenne.
Akkor nem lenne bajom vele.

sárkányfő 2013.01.13. 20:03:30

@Zabaalint:
A gyerek nem érv, mindenki felnőtt ember, aki vállal gyereket, az vállalja a kiadásokat is.

Továbbra sem sikerül felfognod, hogy beleestél cinikus politikusok meg buta bloggerek csapdájába, és hagyod hogy mesterségesen kijátszanak egymás ellen társadalmi csoportokat.

dranok2 2013.01.13. 20:03:40

@DezInf: "A fidesz mennyi idő alatt csinálta meg?"

Sok. Pont ezért nem szabad újra kezdeni mindent 2014-től.

Meg kell adni az esélyt végre ennek az országnak, hogy egy irányba haladva el tudjon ÉRNI valahova.

Mert a sok hülye miatt most az van, hogy megyünk északra aztán hirtelen megszavazzák, hogy nem, menjünk inkább mégis délre, mert már eltelt négy év. Aztán a sok balfasz csodálkozik, hogy nem sikerült eljutni valahova...

Na ez a KARD blog által propagált nagy fideszellenes gyűlölködés, amire nincs szükség. Nem lehet mindent, akár az egész országot is feláldozni csak azért, hogy a hatalmat az MSZP-SZDSZ újra megszerezze.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 20:03:45

@dranok2: a felvetett témának nincs sok köze a fidesz-mszp-ellentéthez, sőt, mint ahogy arra korábban is és a posztban is felhívtuk a figyelmet, a fideszmszp ebben az ügyben ugyanazt mondja. Nem azt, mint mi.

kard.blog.hu/2012/09/19/meddig_elhetnek_a_szent_tehenek

sárkányfő 2013.01.13. 20:06:09

@Verkaufsförderung:

Te hazudsz:

"A GDP tizedét költjük nyugdíjra"
ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/a-gdp-tizedet-koeltjuek-nyugdijra

Tehát TÉNY, hogy a GDP 10%-át költjük nyugdíjra.
Vita lezárva, egy bocsánatkéréssel még jössz, ha van benned gerinc, bár csodálkoznék ha lenne.

munkanelkuli 2013.01.13. 20:06:32

'89-ben a kapitalizmus mellett döntöttek a zemberek Magyarországon (a Magyar Népköztársaságban) is. Pedig még mindig van igény a szocialista, kommunista egyenlősdire...

sárkányfő 2013.01.13. 20:06:50

@capacete:
Mint már többször is leírtam, a nyugdíj-emelést én sem támogatom. Olvass.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 20:07:04

@heck: nem arra fizetik, de azt ugye belátod, hogy akármekkora járulékot fizetsz, ha *mindenkinek* nulla gyereke van, akkor nulla nyugdíjat fogsz kapni? Szóval, ahogy @Zabaalint: is írja, valamilyen szinten érdemes lenne figyelembe venni ezt is a számításnál.

2013.01.13. 20:07:23

@garmr: "a maga nyugdíját én fizetem, meg a többi (nem állami) alkalmazott és vállalkozó."

Nem értem miért kell a közszférán rúgni Neked is egyet. Ha a könyvelő egy hivatalban könyvel, akkor nem ér a járuléka, nem ér a munkája annyit, mintha egy könyvelőirodában tenné? A magániskolák tanárai járulékfizetők, az állami iskoláké nem? A magánorvosok igen, az sztk-ban dolgozok nem? Hidd el, a legtöbben szívesen végeznék a munkájukat vállalkozásban és állítanák ki a számlát a kezelés/tanév után a szolgáltatást igénybe vevőknek.

dzsadzsarblinx 2013.01.13. 20:07:26

@sárkányfő:
""Vagy szerinted oké, hogy nettó 160 körül nyugdíjba vonuló tanárnő 170-et kap? Mert jelenleg ilyen nyugdíjba vonulók is vannak."
ja, meg vannak nem ilyenek is. Hagyjuk már a süket dumát, te írtad hogy 83 az átlagnyugdíj, megjegyzem pont a pedagógusok megalázóan "

PONT EZ A LÉNYEG!!! Amíg dolgozott 160-at kapott, elment nyugdíjba és többet kap!!! Ráadásul emelik is minden évben, előtte meg 10 évig tojtak a fejére.
Aztán elmeséli a kollégáinak.......

Ezt kéne már felfogni!!!

munkanelkuli 2013.01.13. 20:08:29

@sárkányfő: "GDP" nem egyenlő "költségvetés". Mindenki hazudik, csak én mondok igazat! :D

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 20:08:45

@munkanelkuli: Ez igaz.De az emberek nem a középkori kapitalizmust kívánták vissza,hanem a nyugati típusú demokratikus kapitalizmust.
Helyette kaptak valami keverékebet.
Nem is tudom mi lenne a helyes neve egy ilyen rendszernek.
Szociálkapitalizmus vagy kapitálszocializmus?

lavór 2013.01.13. 20:09:28

@munkanelkuli:

Ezt is csak valami túlképzett politikus terjesztheti. Igény a máshol működő kapitalizmusra van. Csakhogy pont azoknak ne érdekük, akik ezt a rendszert működtetik. Szeretne itt mindenki olyan kizsákmányolt lenni, mint egy svéd melós.

pg2 2013.01.13. 20:09:33

Aj, istenem, ezek az összekínlódott betűszavak; a tartalom is olyan. Sem nem konzervatív, sem nem alternatíva, sem nem egyéb. A poszt is csak csőlátású fantáziálgatás, módszertanát meg jobb, ha hagyjuk. A szerző többek közt elfeledkezik arról a nem mellékes szempontról, hogy a nyugdíjasok valamikor aktívak voltak, és akkor bizony elég szép summát lehúztak róluk a nyugodt öregség igéretével. Aztán ezek a belengetett számok is valami házi lefejtésből jöhetnek, legalábbis nem túl konzisztens. Amúgy meg én aktívként külön kikérem magamnak. Ne *támogasson* engem senki. Hagyják meg mindenkinél azt, amit megcsinált, máris sokkal szebb lesz az ország. Na jó, valami hányadot egyenlően mindenki befizet, és akkor abból lehet támogatni. De nem holmi társadalommérnökök megavasodott elképzeléseit pl. a családról, hanem azokat, akik önhibájukon kívül nem tudnak termelni és megélni az átlagos szinten...

heck 2013.01.13. 20:10:12

@timargabor: *mindenkinek* nulla gyereke? Azt az eseted nem vizsgálod mikor 0 a gravitáció?
Több gyerek több munkanélküli ellátás. A legszegényebb országokban a legnagyobb a szaporulat. A tények láthatólag nem zavarják össze a rögeszmés gondolatot.

eax_ 2013.01.13. 20:11:02

"egy társadalom közös kasszájának kiadási oldalán, a legmagasabb prioritásként három területnek kell szerepelnie. Ezek az egészségügy, az oktatás és az aktív (értsd: dolgozó, munkával rendelkező) családok támogatása."

Veletlenul sem.
A kiadasi oldalon kb. csak a rendorsegnek, igazsagszolgaltatasnak, hadseregnek kell lennie, a tobbi ha teljesen ki nem is zarhato, de minimalizalando. A mindenfele "tamogatas" kulonosen.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 20:12:23

@heck: "Több gyerek több munkanélküli ellátás." - attól függ, mennyire van elcsellózva a gazdaságpolitika. De ettől még nulla gyerek == nulla munkanélküli ellátás == nulla nyugdíj, nem?

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 20:13:03

@heck: Valamiért még sem omlanak össze ezek a túlszaporodott társadalmak.
Miért is?
Nem a fogyasztás tartja őket életben?
Esetleg más?

Mint ahogy a bevándorlóktól sújtott Német gazdaság is pörög mint a mókus faszán a szélkerék.
Miért is?
Csak nem a megugrott belső fogyasztás teszi?

heck 2013.01.13. 20:13:24

@hot-spot: középkori kapitalizmus? Olyan nem volt. Talán középkorúak kapitalizmusára gondolhattál.
Még senki nem látott demokratikus kapitalizmust, de szavakból összerakható.

DezInf 2013.01.13. 20:14:02

@dranok2:

Tudod,ez a te véleményed. A fidesz nyolc év alatt mindent megtett , hogy a szocik elbukjanak. Szerinted ezért kellene nagylelkűnek lenni ? Azért mert 8+3 év alatt tönkretették az ország "közérzetét", harctérré alakították az országot,utcai csatákba küldték a fiatalokat,meg a nyugdíjas polgári köröket kereplővel meg mif@ccal? Politikai harctérré silányították a családok ünnepi asztalát?
Hülyének-ellenségnek tekintik a pedagógusokat,rendőröket,tűzoltókat,diákokat,cigányokat, hajléktalanokat,(mély)szegénységben élőket.
Most meg a diákok ellen vezényelnék a békahadakat ?

Tudod mit? Felőlem akár holnap megbukhatnak,akár még ki is sorsolhatnánk lottón ,hogy ki irányítsa az országot. Bárki,csak ne egy olyan banda aki a hatalomért szembeköpi önmagát és bárkit akit kihasznált addig amíg szüksége volt rá.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 20:14:16

@timargabor: Ha mindösszesen 3 db kórház és iskola lenne az egész országban és 100 db nyugdíjas,az is rettentő probléma lenne a mindenkori kormánynak és ugyan így nyígnának mint most.

garmr · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 20:14:34

@nemorino: Nem állt szándékomban rúgni a közszférán a szüleim is ott dolgoznak, de attól az még tény marad, hogy a közalkalmazott a járulékát is a versenyszféra dolgozói által befizetett járulékokból és adókból fizeti. Vagy EU-s forrásból.

heck 2013.01.13. 20:14:47

@hot-spot: A várrom sem omlik össze. Miért is?

Oráng Után 2013.01.13. 20:14:48

@hot-spot:

Tényleg ne tegyünk az emberek között különbséget!

Főleg ha nyugdíjasok.

Miben is különbözne a sok nyugdíjas elvtárs, mikor az egyenlőség társadalmát építjük!

Lemaradtál 89-ben, azt hiszem, ennek akkor vége lett.

Ismered azt a falragaszt, hogy:

"Rám nagyon kell vigyázni, mert belőlem csak egy van. Másokért nem kár, ők sokan vannak..."

Vicces, amíg valaki nem veszi komolyan.

eax_ 2013.01.13. 20:15:15

@sárkányfő: A GDP szerencsere meg nem egyenlo a koltsegvetessel, bar lassan haladunk afele.

sárkányfő 2013.01.13. 20:15:17

@Zabaalint:
"De egy különálló alrendszert képez, tehát ilyen szempontból felesleges összevetni."

Rohadtul nem felesleges, mert láthatóan egy nyugdíjas-ellenes tömeghisztéria kezd kialakulni, és rajtuk akarják leverni a hiányt, amibe egyébként a "szegény magyar szegény magyarnak farkasa és irigye"-faktor is láthatóan erősen belejátszik.
Egy. Kettő sokan tényleg azt hiszik, hogy a nyugdíjasok miatt reménytelen az államháztartás helyzete, ezért nagyon világossá kell tenni, hogy van még egy csekély 90%-nyi szelet a tortából, amin sokkal többet lehetne faragni, szóval nem kéne ezt a beszűkült gondolkodást erőltetni, amelyik csak a 10%-ot látja, a többit meg nem.

"Mellesleg nézted, hogy EU átlaghoz képest GDP arányosan mennyit költünk felsőoktatásra és mennyit nyugdíjakra? És melyiket csökkentik éppen?"

Tessék:
"az EU 27 tagállamában a GDP 10 százalékát költik nyugdíjra átlagosan"
ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/a-gdp-tizedet-koeltjuek-nyugdijra

A felsőoktatásra szánt összeget természetesen növelni kéne, ezt sem kéne kijátszani a nyugdíjasok ellen, khm, khm...

Ha 20X írom le, hogy az aktuális kormány háborút folytat a magyar gazdaság ellen (ráadásul sikerrel) és talán ezt kéne abbahagyni, meg csinálni 22 év után végre mondjuk pl. egy nullköltségvetést, stb., akkor végre eljut hozzád?

DezInf 2013.01.13. 20:16:11

@munkanelkuli:

És te vagy a helikopter is:D ...szerénység :)

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 20:16:15

@sárkányfő:
"Szó sincs semmiféle általános bér- és jövedelemcsökkenésről, amiből a nyugdíjasok kimaradtak volna. Tény, sokak jövedelme csökkent, de a felső 10-20%-é pl. kifejezetten nőtt."

A bruttó átlagbér reálértéken 2008 óta csökkent, a nettó átlagbér reálértéken kb. stagnált, ill. kicsit nőtt:
www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli042.html

És ne felejtsd el, hogy a többség rosszul jött ki az SZJA változással, és pont ők vannak leginkább megszorulva, mert a kis jövedelműekről van szó.

Az ÁFA emelés meg mindenkit ugyanúgy érintett, azonban ez már benne van az inflációban, tehát ha reálértéket nézünk, ez megint nem jó érv. A gyógyszerárak persze valóban elsősorban a nyugdíjasokat érintik.

"A szabályok csakugyan változtak, a rendszer most sem tökéletes, ez is biztos, de az alapelv az régóta igaz, hogy több járulék ---> több nyugdíj. Nyugdíjba vonuláskor ma is megpróbálják megállapítani ki mennyit dolgozott, és menyit fizetett."

Pedig az ördög a részletekben van elásva, mert elég sokan kapnak magasabb nyugdíjat kevesebb befizetéssel másoknál, vagy alacsonyabbat több befizetéssel, attól függően mikor épp mi volt a szabály. Plusz nagyon sokan mentek nyugdíjba korhatár alatt.

"ja, meg vannak nem ilyenek is. Hagyjuk már a süket dumát, te írtad hogy 83 az átlagnyugdíj, megjegyzem pont a pedagógusok megalázóan alulfizetettek, borzasztó hogy 200 alatt van akár a bérük akár a nyugdíjuk. Egy társadalom amelyik nem fizeti meg gyermeki tanítóit joggal van bukásra ítélve."

Igen, de a pedagógus a legjobb példa a gerontokráciára is, mivel ledolgozott évekkel nő a bérük, ezért egy kezdő pedagógus 80 ezer nettót kap, míg a nyugdíj előtti 160 nettót ugyanazért a munkáért, majd 170 nettót nyugdíjnak. Aztán előbbinek kellene családot alapítania, mégis miből. Nyilván így nem is fog majd 170 nettót kapni jelenértéken nyugdíjként 45-50 év múlva, hanem ha megéli, majd 30-at.

"Ez igaz. Neked mióta érv a lopásra, a rombolásra, a jogbiztonság felrúgására hogy van rá példa? vagy ha már egyszer beindultunk a rombolásban, ne álljunk meg félúton?"

Az nyugdíjcsökkentés még mindig nem jogtiprás, mivel az nincsen kőbe vésve. Ellenben a manyup pénz magántulajdon volt, amit törvény mondott ki.

Mellesleg a manyupnál már korábban fel volt rúgva az általad emlegetett társadalmi megállapodás, csak fordítva, nőtt a járulék a manyup bevezetésekor, hogy legyen miből fizetni a manyupba, majd a kormányok ezt felélték, és hitelből finanszírozták a nyugdíjkassza egy részét, tehát másképp mondva a manyup célból megnövelt járulék ment az aktuális nyugdíjakra.

"A másfél százalékos recesszió a kormány hibája, amit helyre lehetne hozni."

Igen, de hogy megválasztottuk mint polgárok, az a mi hibánk, az meg nem járja, hogy akkor a társadalom egy bizonyos csoportja ennek a 1,5 százalékos recessziónak a terhéből kimarad, és helyettük is a többiek állják a cechet.

"Megjegyzem az elrabolt manyup kassza 3000 milliárd volt. Azaz sokszorosa annak a hiánynak, amit most a 1,5%-os recesszió miatt veszít az ország. Hol a lóvé? Hol a kurva életben van? Hová kúrták el? Te itt felhozod a 1,5-os recessziót, miközben sokkal nagyobb összegek tűnnek el nyom nélkül? "

Én meg megjegyzem, hogy valójában pont emiatt a strukturális hiány jóval magasabb, tehát a gazdaság helyzetéhez képest az állam összesen most is 6-8%-al többet költ, mint megtehetné, így ha mindenből arányosan csökkentene, akkor a nyugdíjak is ennyivel esnének.

fidesz 6 tagkönyv 2013.01.13. 20:16:23

Nyugdij emelésről irtok,pedig ez csak a befizetett járulék töredékének a töredék kamata.Valami romsajt zt irja a szüleinek a szülei nemkaptak nyugdijat,nem is fizettek semmit,de legalább a szüleidnek lett volna annyi esze, hogy helyetted sámlit csinált volna.(arra fel lehetett volna állni)Ne szidjátok a fideszt ezért éltek ilyen jól,hogy ráértek irkálni,és nem kell dolgoznotok.Tudjátok a járulékokért)))))

heck 2013.01.13. 20:17:10

@DezInf: Az MSZP-t a válság temette maga alá, mint Vezuvot a vulkánkitörés. Nem tudom miben reménykednek. Talán abban, hogy visszavonul a láva.

sárkányfő 2013.01.13. 20:18:09

@dzsadzsarblinx: Azt kéne felfogni, hogy a kolléga kiragadott egy ki tudja honnan vett vagy akár igaz vagy akár nem igaz példát, miközben a nyugdíjas pedagógusok többsége a fél kezét odaadná egy ilyen nyugdíjért. ne hagyd már magad manipulálni meg hergelni pletykákkal meg egyedei példákkal.
Az átlagnyugdíj az átlagkereset 65%-a. Ebből indulj ki.

Verkaufsförderung 2013.01.13. 20:19:36

@sárkányfő: Költségvetést írtál az előbb, nem GDP-t.

hot-spot (törölt) 2013.01.13. 20:19:36

Pedig én úgy látom,hogy keményen haladunk a szocializmus felé újra.Sokan imádják a nosztalgiát.
Lehet hogy megélünk még egy vasfüggönyt.

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 20:20:09

@sárkányfő:
"A gyerek nem érv, mindenki felnőtt ember, aki vállal gyereket, az vállalja a kiadásokat is. "

De érv, mert a társadalomnak az utánpótlás céljából szüksége van gyerekekre. A nyugdíjasoknak viszont már nem dolga a gyereknevelés. Ha kétszer annyit keresel, de kétszer annyi főt kell eltartanod belőle, akkor ugyanott vagy kb. anyagilag(nyilván nem teljesen).

"Továbbra sem sikerül felfognod, hogy beleestél cinikus politikusok meg buta bloggerek csapdájába, és hagyod hogy mesterségesen kijátszanak egymás ellen társadalmi csoportokat."

Csak akkor sikerül összeuszítani, ha vevők rá az emberek, én sehol nem támadtam a nyugdíjasokat, akik egyébként nem is elkülönült kaszt, hiszen mondjuk nagymamám sokkal közelebb áll hozzám, mint egy idegen aktív korosztálybeli. De amíg sokan a nyugdíjcsökkentés felvetését recesszióban személyes vagy a nyugdíjasok elleni támadásnak veszik, addig nem lehet értelmesen vitatkozni. Nem, nem a nyugdíjasokat bírálom, hanem a kormány nyugdíjpolitikáját, mellesleg a posztolóval sem értek egyet, meg veled sem.

DezInf 2013.01.13. 20:21:30

@heck:

Az teccene,üzemeltethetném a cocipompejt:D

Gyurcsány görcsök közt fetreng, Kövér viszi neki a kötelet,
Orbán fején a koronával előre nyújtja a jogart,aztán a hüvelyk újával lefelé döf :D

Mekkora üzlet lenne .......

dranok2 2013.01.13. 20:21:59

@timargabor: "a felvetett témának nincs sok köze a fidesz-mszp-ellentéthez, sőt, mint ahogy arra korábban is és a posztban is felhívtuk a figyelmet, a fideszmszp ebben az ügyben ugyanazt mondja. Nem azt, mint mi."

Node hogy alakult ki az, hogy ugyanazt mondják? Hát így hogy az ilyen blogok mint amilyen a KARD is, mélységesen szemet húnytak a 19 000 FT-os 2002-es MSZP-SZDSZ-es akció fölött. Sőt cinkosan támogatták, utólag pedig a hallgatással.

AZÉRT tudott egy sikeres taktika lenni a 19 000-ezrezés, mert az akkori Tímár Gáborok (tisztában vagyok hogy akkor a blog nem létezett, azért írom így), szóval az akkori megfelelői a blognak nem csináltak hatalmas botrányt abból, hogy az MSZP aljas módon becsapja a nyugdíjasokat.

Hogy abszurd, túlzó és fenntarthatatlan nyugdíjrendszer fogadott el az MSZP 98-ban, a választások előtt, úgy hogy minden terhet az utódra hárított. Majd amikor próbálták élhetővé tenni ezt a nyugdíjrendszert (ami a nyugdíjakat exponenciálisan emelte volna, nem ám CSAK az infláció mértékében), akkor gyűlöletkampányba kezdett az MSZP és ezzel nyert.

Ha akkor erre néhányan rámutatnak, ma nem itt tartanánk. Ehelyett ennek az aljasságnak a támogatása és ünneplése vált a közbeszéd és a társadalom részévé.

Most a Fidesz csak alkalmazkodik az országban létrejövő, korábban az MSZP és a korábbi sajtó által kialakított állapotokhoz.

Ezért nem lehet a FIdeszt felelőssé tenni, ők csak elfogadják a kialakított játékszabályokat.

A fociban is meg lehet érteni, hogy valaki nem ér kézzel a labdához, bár hatékonyabb lenne (a sikert, ---> az ország érdekét) jobban szolgálná, ha kézzel is lehetne, de a szabályok egyszerűen nem engedik.

dr. jenőke (jenőke) 2013.01.13. 20:22:23

@sárkányfő:
Nem tudom, nem tudtam pontosan megfogalmazni, most is csak körülírom.
A Fidesz cáfol valamit, amit senki nem mondott - vérmérséklet szerint röhögnek rajta, illetve szorgalmasan magyarázzák, hogy igaza van a Fidesznek, aki nem mondta az meg csodálkozik.
Vagy
Előkerül egy téma, senki nem tudja honnan (tényleg, vajon honnan) amivel nem is lenne szabad érdemben foglalkozni, mégis mindenki azzal gyötri magát és másokat - mint például most.
Közben elsikkad az, hogy az azeri elítéltet szabadon bocsátó párt gyílkospártinak bélyegzi meg a riválisát.
Az ilyeneket kellene kikerülni, és a lényeget meglátni, azzal foglalkozni.
Most is, a nyugdíjasok helyzetét például a KSH létminimum adatai alapján is (mégegyszer: is) érdemes lenn vizsgálni (és ez csak egy szempont, ami elsikkadt), annak aki ért hozzá.
baromira hiányzik a hozzáértés, de a meggyőző propaganda szinte hibátlan.
Hát ilyesmikre gondoltam.

csikhamirinao 2013.01.13. 20:22:28

@inda2012: Te mit csináltál 100 éve?Akkor is másokon élősködtél!Mert előző életedben biztos,hogy TETŰ voltál!S szívtad a nép vérét!

DezInf 2013.01.13. 20:23:16

@heck:

Nem egészen erről írtam,de mivel ilyen nagyszerű ötletet adtál elnézem az inkonzisztenciát.

DR. INKVIZITOR 2013.01.13. 20:23:44

Az 1990-es - rendszerváltozásnak becézett - felfordulás kb. akkora gazdasági csapást mért ránk, mint a II. világháború.
A hatalomra került kormányok a családtagok, párttársak, rokonok, barátok és támogatók kistafírozása mellett megpróbáltak valamelyest helyzetbe hozni egyes társadalmi csoportokat, vagy rétegeket, de vitatható megoldások születtek.
Sajnos az emberek legnagyobb részének nem jut anyagi és erkölcsi elismerés, életszínvonaluk pedig messze elmarad a teljesítményüktől.
A problémát fokozza, hogy kedvező perspektíva még
közép távra sem mutatkozik.
Az aktív dolgozók és a nyugdíjasok összeugrasztása nemcsak helytelen, hanem undorító is!

különvélemény 2013.01.13. 20:24:45

@sárkányfő:
Veled mindig élmény beszélgetni, így kihasználom.
Nem jelölted meg melyikre gondoltál.
Az egykulcsosnál ugye az "ellenzék" szerint, aki 150K-t keres, az gazdag, érdekes megközelítés, máshol, ahol ugyanennyibe kerül minden, ott a minimálbér ennek többszöröse.

garmr · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 20:25:25

www.onyf.hu/?module=news&action=getfile&fid=11120&rand=5237eea7297300b435a351f2013a9ca7

innen letölthető a nyugdíjfolyósító 2011-es évkönyve pdf-ben, innen vannak a cikkben mellékelt ábrák is

18. oldalon található:
Nyugdíjbiztosítási ellátások kiadásai 2 894 mrd

GDP magyarországon 2011-ben: 27 886 mrd

Nekem ez többnek tűnik még 10%-nál is. :)

A költségvetés kiadásai 2011-ben 13 823 mrd, ami a GDP közel 50%-a.

Diffeomorfizmus 2013.01.13. 20:27:32

@sárkányfő:

Próbáld meg strukturálni a dolgokat.
Ha 2008 elött Lehman részvényt vettél, akkor most mi van?
Jár az a pénz neked, vagy nem jár?
Jár.
Megkapod?
Nem, mert a Lehman Brothers csödbe ment.

Aki most nyugdíjjárulékot fizet, annak "jár-e" a nyugdíj?
Jár.
Tudod garantálni, hogy megkapja?
Nem tudod, mert ez a jövöbeli folyamatoktól függ.

Aki most befizet, de úgy látja, hogy nem kap vissza majd semmit, az tud ellene valamit tenni?
Tud, p.l. azt, hogy elmegy, vagy visszafogja a gazdasági aktivitását.
Tudsz ezellen az ellenállás ellen akár te, akár a "jár neki" iskola tagjai valamit is tenni?
Nem.

Mindezekböl csak arra szerettem volna utalni, hogy egy dolog a "jár", egy másik dolog pedig a józan ész, a gazdasági folyamatok elöre becslése, a realitásérzék és a kompromisszumképesség.

Egyébként nekem lenne ötletem arra, hogy mit kellene csinálni.
Az az alap, hogy a fekete pétert ( t.i a szar demográfiai helyzet és a nulla konvergencia ) szétosztani a társadalmoban igazságosan.
Ezt úgy kellene csinálni, hogy a jövöbeli gazdasági szcenáriókat modellezzük. Lennének ökonometriai változók ( p.l. inf'lació, élettartam, kamat, GDP alakulás, etc ), és ezekre a szcenáriókra kiszámítanánk azok nyugdíját, akik jelenleg befizetnek, de a jövöben kapnak.
Eztán a jövöbeli, diszkontált várható nyugdíjakat valahogy összhangba hoznánk a jelenleg nyugdíjasok és a jövöben nyugdíjasok között.
Nyilvánvalóan ehhez társadalmi konszenzus kell, meg józan belátás. M.o-n jelenleg egyik sincs és a jövöben sem lesz.

Megjegyzem, a módszer nem új. tessék megnézni, hogy nyugat-európában hogyan számítják a funding ratio-kat a nyugdíjalapok. Egyszerüen csak ezt kellene átvenni.

És végül : divat most Matolcsit köpködni. arról azonban ne felejtkezzünk meg, hogy az ösbünt ( ti életszínvonal hitelböl való finanszírozása ) a kommunisták ( = mszp ) követték el 2002 után. Azok a nevek hogy meggyesi meg gyurcsány, ugye neked is monddanak valamit ?

Jó lenne már végree arról beszélgetni, hogy az ismertetett metodológia alapján hogy hozzuk összhangba a jelenlegi és jövöbeli nyugdíjasok érdekeit.

És legjobb lenne, ha ezt a "jár a nyugdíj" c. marhaságot végre abbahagynánk.

DezInf 2013.01.13. 20:27:57

@hot-spot:

Ez a blog egy kincsesbánya. Vasfüggöny gyártás csak csókosoknak. Ez az EU-ban már kihalt szakma, ahogy haladunk valószínűleg nagy igény lesz rá.
Kis ötágú csillagocskák,olyan cukik a kerítés tetején....

Ötleteljetek lécci,brain-storming de izibe:)

Hot-stop,örök hálám üldözzön:)

heck 2013.01.13. 20:28:10

@DezInf: A fidesz performansz soha nem lett volna elég az MSZP bukásához.
Még az MSZP saját ténykedése is nagyobb súllyal számított ebben, mint a Fideszé. Ez most is így lesz. Nem Bajnain fog múlni.

tlvajferi 2013.01.13. 20:28:15

már gyurcsányi is megmondta, hogy elkúrták...

minden normális országban a nyugdíj a fizetés kétharmada körüli összeget tesz ki, csakhogy hazánkban szükségszerűségből (magas államdósság, alacsony foglakoztatás, magas elvonások, stb.)olyan magas a fizetésből fizetendő minddnféle adó, hogy az aktív dolgozó bizony fele körül visz haza
így bizony jobb nyugdíjasnka lenni vagy természetse segílyből élni, mivel az állam azt is nagylekűen támogatja

probléma nem feltétlenül az átlagnyugdíj, hanem a keimelkedően magas szoci pártnyugdíjak, amelyek bizony semmilyen hozzáadott értéket nem termelő jövedelemből erednek, magyarán a pártállami sikkasztásért és elkúrásért még kiemelt nyugdíj is jár :-)

veracity 2013.01.13. 20:29:44

Minden eszköz megengedett, ha a cél a szocialisták távol tartása a hatalomtól!

Szabad indokolatlanul is adni nyugdíjkiegészítést, mert ezzel tudjuk kihúzni aszocik méregfogát és csak így akadályozható meg a társadalom rombolásuk 4 újabb esztendőre.

Megéri az a pár milliárd, mert különben sokkal nagyobb kár érné a társadalmat!

Amúgy meg a pofátok, na az jó nagy, de mégis itthon szarjátok el az időtöket a blogokon locsogva, hogy mindenki megy külföldre és itthagyja a szemét fideszes országot! Ne ugassatok, hanem húzzatok el a picsába innen, és élvezzétek a milliós fizetést Angliában vagy Svédországban! Menjetek! A kutya se kíváncsi rátok. Ha meg maradtok, nyálas pofát súlyba.

eax_ 2013.01.13. 20:29:49

@DR. INKVIZITOR: Hogyne, '90 elott a "családtagok, párttársak, rokonok, barátok és támogatók kistafírozása" elkepzelhetetlen volt.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 20:30:10

@dranok2: amit az elején írsz, az bizony kb. úgy volt. Összefoglaló néven, Öszöd óta ezt (is) nevezzük "elkúrás"-nak.

Aztán a Fidesz azt mondta, hogy majd ő nem így csinálja. Aztán meg pont mégis. Pedig kétharmaduk is lett volna hozzá, hogy megpróbálják ezt őszintén. Nem próbálták meg. Ezért kell menniük.

Ettől persze még nem fogom szeretni vagy visszakívánni a szocialistákat. Igen, tudom, vagy-vagy, mondják ezt nekem mindkét oldalról. De ha ki sem mondom, hogy egyik sem, akkor soha nem is lehet "egyik sem".

dzsadzsarblinx 2013.01.13. 20:30:10

@sárkányfő:
Nem egyedi példa!!! Pedagógus, katona, hivatalnok is ezt mondta.
Még egyszer: több a nyugdíja mint a fizetése, és előtte 10 évig nem emelték, most meg évente.
Ez a nem normális! Ez miért van?
De van pl. két ismerősöm, közszférában dolgoztak, egyik 10 éve elment nyugdíjba. Míg a másik ki dolgozta a belét 10 évig béremelés nélkül, az előző jól megérdemelt pihenőjét töltötte, az évenkénti nyugdíjemeléssel a végén már majdnem kétszer annyi jövedelme volt.
Ez normális dolog?

heck 2013.01.13. 20:30:30

@DR. INKVIZITOR: Lehet basztatni a nyugdijasokat, de ők fognak választani akár tetszik, akár nem. A fidesz nem hülye.

lavór 2013.01.13. 20:34:18

@Diffeomorfizmus:

Rendben, nem jár. Akkor levonásra vajon miért kerül mind a munkáltatótól, mind a munkavállalótól? Ha az alaptézisedet elfogadjuk, akkor a levonásokat a munkavállalóknak kell megkapniuk. Majd utána ő eldönti:mennyit is takarékoskodik belőle. Az állami vízfej, a feleslegesen fizetett közszféra meg mehet, amerre lát. Szerintem mainál igazságosabb rendszer lenne... Bár elég sokan beledöglenének.

heck 2013.01.13. 20:34:24

@dzsadzsarblinx: Azt akarod mondani a szocializmus sikeresebb volt? Aki ott dolgozott, annak magasabb a a nyugdija?

déjá vu39 2013.01.13. 20:35:18

dzsadzsarblinx@:

"Viszont az azért már nem normális, hogy valaki 10 éve dolgozik béremelés nélkül, elmegy nyugdíjba, több a nyugdíja, mint a volt fizetése, ráadásul minden évben emelést kap. Ez így van, többen is mesélték..."

Ez szimplán marhaság. Tíz év munkaviszony után nem lehet elmenni nyugdíjba. Nem kell mindent elhinni, amit a kocsmában mesélnek.

dranok2 2013.01.13. 20:35:26

A kulcskérdés azonban mégis az, hogy tragédiába fordul-e az ország 2014 után.

Mert a gazdaságban mire lehetne számítani, ha egy MSZP-SZDSZ-újcsatlósok koalíció alkotmányozni kezd és átírja az összes törvényt? Ha folyamatosan az Alkotmánybírósággal hadakoznak?

Ha nem tudnak megállapodni a Jegybankelnökkel? A köztársasági elnökkel háborúban állnak? Mire lehetne számítani egy ilyen országban?

Állandósult tüntetések, újra szemkilövések?

Egy aranykornak fog tűnni a jelen, ha 2014-ben az MSZP-SZDSZ győz, megtapasztalja majd az ország, hogy mit jelent a "hideg polgárháború", ugyanis az MSZP-SZDSZ semmi mással nem lesz elfoglalva csak és kizárólag a rombolással. Építés semmi sem lesz. Csak mindent lerombolni amit csak lehet.

És egy csomó dolgot nem lehet majd könnyen és ebbe bele fognak őrülni.

Mert mit ér a kormányváltás, ha a Fidesz legfontosabb intézkedését, az állampolgárság megadását nem lehet visszacsinálni? Ha nem lehet megfosztani az állampolgárságuktól ezeket az embereket? Akkor ugye nem is lehet teljesen "visszacsinálni" a Fidesz érát igaz? Pedig ez a cél... De hogy lehetne ezt a célt elérni a legfontosabb intézkedés jóváhagyásával. Bizony nem lehet. Ebben a helyzetben potenciálisan annyi feszültség van, amennyit az ország nem bírna ki.

Diffeomorfizmus 2013.01.13. 20:36:00

@sárkányfő:
"Az arányok pedig előre ki voltak kötve, ez volt a társadalmi szerződés:
több járulék -> több nyugdíj"

bocs, nem volt itt semmiféle szerzödés. Engem nem kérdeztek róla, én inkább az "elit" által diktált status quo-nak hívnám.
Az volt, hogy a kommerek (=mszp) majd a fidesz a választásokat a nyugdíjasok segítségevel akarta megnyerni.
A business model megdölni látszik, hogy a jól keresö aktívak külföldre mehetnek ( ahol még jobban keresnek ;) ).

Büdös paraszt 2013.01.13. 20:37:49

@sárkányfő: valaki mesélje el, hogy miért kell a nyugdíjakat a múltban befizetett járuléktól arányítani, mikor azt már rég elköltötték az akkor éppen nyugdíjasokra. Felosztó-kirovó rendszer van és a jelen járulékfizetői fizetik a jelen nyugdíjait. Ha a nyugdíjas járulékfizető gyerekei után kéne számolni a nyugdíjat, azt már érteném.

heck 2013.01.13. 20:37:59

@dranok2: Ne paráz! MSZP-SZDSZ nem lesz soha többet már, ahogy dinoszauruszok sem.

kpityu2 2013.01.13. 20:38:19

@canahari: Senki sem mondta, hogy a követelményekből engedni kell. Annyi más becsületes szakma van, ahol lehet érvényesülni.
Ha a sok vackot amit a kínaiaktól megveszünk hitelből, itt gyártanánk, lenne munkahely bőven.

dzsadzsarblinx 2013.01.13. 20:39:17

@déjá vu39:
Az utolsó 10 évéről beszélek.
Családtag is mesélte, kolléga is, nem a kocsmában!
Tényleg így van.

zarahusztra 2013.01.13. 20:40:26

@Diffeomorfizmus:
Tökéletesen igazad van. A görögök ha jól tudom a 15. havi nyugdíjig jutottak, amikor összeomlott a rendszer...A politikusok mást sem tudnak, mint érdekcsoportokat manipulálni és kijátszani egymás ellen. Nyilvánvaló, hogy a jelenlegi választási rendszeren alapuló "polgári demokrácia" ellehetetleníti a hosszútávú, vagy csak a középtávú felelős gondolkodást. Ezért mondom azt, hogy bármelyik párt legyen is hatalmon, csakis az individualista felfogás a jó túlélési stratégia. Sajnos.

kuki123 2013.01.13. 20:40:34

"ma Magyarországon nincs olyan politikai formáció, amely a társadalom aktív rétegének (adófizető) széleskörű támogatását vállalná fel. "

ÉS akkor a Jobbik az mi?
Mert jelenleg csak ők támogatják.

Önnek megyünk (törölt) 2013.01.13. 20:40:42

Sok rohad nyugdíjas, mennyivel jobb lenne ezt a pénzt is a bankoknak adni!

Diffeomorfizmus 2013.01.13. 20:40:42

@veracity:

nézd, tudod mi a különbség a középkori pestisjárványok meg az mszp kormányzati ciklusai között ?

Az, hogy a pestisjárvány 6 hónapig tartott, míg a kommerek kormányzásai legalább 4 éven át egyfolytában :D

Ebböl a szempontból jogos a kommented.

Egyébként meg nem értek veled egyet, hogy azokra köpködsz ( a fidesszel az élen ), akik külföldre mentek. Mint az Alkotm. bíróság 1990-ben ( az OTP kamatemelési ügyben ) kifejtette : a körülmények lényeegesen megváltoztak. Na, a külföldi munka is ebbe a lényeges változásba tartozik.

hondamonda 2013.01.13. 20:40:53

Szerintem a legigazsagosabb az lenne, ha az aktualis korhatar vagy 40 ev jogviszony alatt senki sem kapna egy forintot sem. Ezzel nyugdijasok kb 40%-a azonnal repulne.

Mi az, hogy idoben (2008-ig), korkedvezmenyesen nyugdijba elhuzott 40-50 eves emberek szazezreit kell eltartanunk? Koztuk az 50-es eveik vegen jaro szuleim, akik meg eveket dolgozhatnak?

Miert erinthetetlen azoknak a mar oregsegi nyugdijasoknak a nyugdija, akik a ma hatalyos jogszabalyok szerint egy fillert sem kaphatnanak?

dzsadzsarblinx 2013.01.13. 20:40:57

@heck:
Nem tudom miről beszélsz. 10 éve már nem volt szocializmus. Vagy mégis?

sárkányfő 2013.01.13. 20:41:04

@Zabaalint:
Amit írtál az nem cáfolt engem, továbbra sem igaz amit állítottál, hogy általános bárcsökkenés lett volna, volt bércsökkenés, de nem általános, a felső 10-20% jövedelme emelkedett.

Az ÁFÁ-t arra értettem, hogy a megszorítások egy része eddig is érintette a nyugdíjasokat, tehát szó sincs arról, hogy csak az emelésből kaptak, de megszorításból nem.

Az, hogy a " több járulék ---> több nyugdíj" elv ma sem érvényesül tökéletesen az igaz, de nem érv az elv ellen.

"Plusz nagyon sokan mentek nyugdíjba korhatár alatt."
na ez is egy olyan téma amiről elég sokat lehetne beszélni. A csalókat nyilván ki kell(ene) szűrni, de aki pl. azért ment nyugdíjba korábban, mert ezt a társadalmi szerződést kötötte (cserébe pl. a veszélyesebb munkáért és/vagy a relatíve kevesebb fizuért), annak ez járt, ez jogos, ez a nyugdíjának épp úgy része, mint maga a pénz.

Az, hogy a szegény pedagógusokat játszod ki a szegény nyugdíjasok ellen az olyan arcátlan, hogy szóhoz sem jutok. Logikád alapján bármeddig lehetne csökkenteni a nyugdíjakat, hogy több jusson a 20-40 között generációnak családalapításra.
Továbbra is hazugság, és pofátlan hergelés a nyugdíjasok ellen rájuk kenni az ország általános szegénységét, és az ebből fakadó fiatalkori vagy bármilyen egyéb szegénységet.

Tovább egyszerűen nem hiszem el, hogy az átlag pedagógus-nyugdíjas az átlagnyugdíj több mint kétszeresét kapja... gondolkozz már ember, és hagyjuk már a kamu vagy atipikus példákat...

"Az nyugdíjcsökkentés még mindig nem jogtiprás, mivel az nincsen kőbe vésve. Ellenben a manyup pénz magántulajdon volt, amit törvény mondott ki."
nem kőbe van vésve, hanem a társadalmi szerződésbe. Még akik nem értenek a joghoz, és soha nem foglalkoztak ilyennel, azoknak is természetes (és morális alapvetés) hogy a befizetéssel arányos kifizetés jár az élet minden területén, így itt is.

"Mellesleg a manyupnál már korábban fel volt rúgva az általad emlegetett társadalmi megállapodás, csak fordítva, nőtt a járulék a manyup bevezetésekor, hogy legyen miből fizetni a manyupba, majd a kormányok ezt felélték, és hitelből finanszírozták a nyugdíjkassza egy részét, tehát másképp mondva a manyup célból megnövelt járulék ment az aktuális nyugdíjakra."
Ez így nagyon nem kerek, féligazságok és félhazugságok katyvasztja. Nincs időm tételesen cáfolni, és amúgy is mellékvágány.

"Igen, de hogy megválasztottuk mint polgárok, az a mi hibánk, az meg nem járja, hogy akkor a társadalom egy bizonyos csoportja ennek a 1,5 százalékos recessziónak a terhéből kimarad, és helyettük is a többiek állják a cechet."
Akkor vonasd vissza az egykulcsos adót.

"Én meg megjegyzem, hogy valójában pont emiatt a strukturális hiány jóval magasabb, tehát a gazdaság helyzetéhez képest az állam összesen most is 6-8%-al többet költ, mint megtehetné, így ha mindenből arányosan csökkentene, akkor a nyugdíjak is ennyivel esnének."
Ez igaz, de nem válasz arra, hogy hol a kurva életben van a 3000 milliárd? És nem válasz arra sem, hogy minden szavaddal ellentétben NINCS általános ás arányos csökkentés, ellenben a társadalmi csoportok privilegizálása vagy éppen diszkriminációja van, és pont nem a nyugdíjasokon kéne leverni a kormány ámokfutásának árát.

És dumálhatsz bármeddig az lopás/rablás, és a társadalmi szerződés felrúgása, a jogbiztonság további szétverése, ha a magasabb járulékot fizetők nyugdíját lecsökkentik az átlagost fizetőkhöz.

sárkányfő 2013.01.13. 20:43:33

@Zabaalint: A jövedelmeknek nem a családi állapotot kell kifejezniük, hanem a munka értékét. A szociális rendszert nem szabad összekeverni a bérrendszerrel, két külön kategória. Logikád alapján kevesebb bér járna az egyedülállóknak...

Nagyzee 2013.01.13. 20:43:40

@sárkányfő: A bérek és a nyugdíjak mediánja között elég kicsi a különbség, nálunk az egyik legkisebb az egész EU-ban.

És itt a medián sokkal inkább számít, az mutatja jobban az átlagos kereső helyzetét. Többmilliós nyugdíjak ugyanis nincsenek, magas fizetések viszont igen, és azok jelentősen felhúzzák az átlagot. No meg számold hozzá azt is, hogy az aktívaknak elvileg gyerekeket is kellene nevelniük abból a bérből, már ha szeretnénk, hogy a társadalom reprodukálja magát, tehát ott egy főre jóval kevesebb jövedelem juthat. Egy 2x100 ezres nyugdíjjal rendelkező házaspár egy főre jutó jövedelme nagyobb, mint egy 2x150 ezer forintot kereső kétgyermekes családé.

DezInf 2013.01.13. 20:44:41

@veracity:

Mivan Vera,magadhoz tértél ?
Fröcsögsz mint a szódásszifon:D

sárkányfő 2013.01.13. 20:45:16

@különvélemény: Ha az ellenzékkel akarsz vitatkozni, akkor vitatkozz velük. Ha meg velem akarsz vitatkozni, akkor reagálj arra amit én írtam.

Diffeomorfizmus 2013.01.13. 20:45:30

@dranok2:

elöször is, a kommerek nem tudják az alkotányt átírni, mert nem lesz 2/3-uk. Vlsz még nyerni sem fognak.

Ugyanakkor azért én a fidesztöl sokkal többet vártam. Ez a matolcsi az ajtócsapkodásaival egy komplett idióta, és a stadionépítés stb. sem valami szimpatikus dolog. Nem is beszélve a gazd. koncepció hiányáról.

Mindenesetre engem márrégen nem érint az ügy, ugyanis már nem vagyok s(z)avazásra jogosult. :D [ Amíg az voltam, 20%-os eredménnyel ikszelgettem. Elmondható tehát, hogy az ország népe szisztematikusan másképp nézi a dolgokat, mint én. ]

dzsadzsarblinx 2013.01.13. 20:47:10

@sárkányfő:
Kár szaporítani a szót. Itt egész egyszerűen arról van szó, hogy Orbán Viktor megmondta, a hatalmat a jómódúak, és a nyugdíjasok összefogásával tudják megtartani.
A jómódúaknak egykulcsos szja, végtörlesztés stb., nyugdíjasoknak 5,2 %, 13. havi nyugdíj.
No erre licitáljon rá valaki 2014-ben.
Szóval amit mondott, megmondott!

heck 2013.01.13. 20:47:51

@sárkányfő: Ha 1,5%-os lenne a recesszió mindenki tapsikolna. Próbáld meg a GDP-t pld aranyban, benzinben, svájci frankban, kenyérben, hamburgerben kiszámolni és nézni mennyit változott.

garmr · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 20:48:44

@sárkányfő: A gyerekvállalásnak igenis meg kellene jelennie a nyugdíjrendszerben. Ez társadalmi érdek.

DR. INKVIZITOR 2013.01.13. 20:49:51

@eax_: Nem állítottam az ellenkezőjét.
Akkor sem volt minden tökéletes, de van némi alapja sokak nosztalgiájának.
Abban talán megegyezhetünk, hogy a - hozzá nem értés és/vagy sajátos érdekérvényesítés miatt - bekövetkezett gazdasági országdúlás elszenvedői azok a tömegek voltak, akiknek semmi ráhatásuk nem volt az eseményekre.

heck 2013.01.13. 20:51:03

@Nagyzee: És ha a nyugdijjas örökbefogadna 5 gyereket - van idejük nevelni is őket - akkor mennyi legyen a nyugdijja? ..... és egyéb demagog baromságok.

Diffeomorfizmus 2013.01.13. 20:51:12

@sárkányfő:
"Továbbra is hazugság, és pofátlan hergelés a nyugdíjasok ellen rájuk kenni az ország általános szegénységét, és az ebből fakadó fiatalkori vagy bármilyen egyéb szegénységet."

A bevétel 2 dologra folyik el:
1. adósságszolgálat, kamatfizetés.
2. szociális kiadások.

[ rend kedvéert : Az adósságot a kommerek (=mszp ) kúrták fel 2szeresére.]

Az egykulcsos adó meg az Orbánék legokosabb tette volt. Végre, lehet az országban keresni is, ha valakinek az a perverz 5lete támad, hogy M.o-n maradjon.
Végre kezdünk elszakadni a kommer egyenlösditöl, ahol az mszp igérgetéseit meg lopásait az átlagnál jobban keresö, de "nem haveri kutya" réteg fizeti meg.
Én még emléxem a gyurcsáni idök adótábláira, ahol már 6 millió körül befigyelt az 5X%-os effektív adókulcs.
Szerinted persze az baromi igazságos volt, mi ?

Nagyzee 2013.01.13. 20:52:08

@sárkányfő:
"nem kőbe van vésve, hanem a társadalmi szerződésbe. Még akik nem értenek a joghoz, és soha nem foglalkoztak ilyennel, azoknak is természetes (és morális alapvetés) hogy a befizetéssel arányos kifizetés jár az élet minden területén, így itt is."

Szóval ha többet fizetek a TB-be, akkor nekem jobb ellátás jár az állami egészségügyben? És így tovább, számtalan példa van, ami cáfol téged.

Van ez a dolog, hogy szolidaritás, aminek következtében a magasabb jövedelműek elég sok közszolgáltatásért többet fizetnek járulékok és adók formájában mint a szegényebbek.

Sőt, tudtommal még a nyugdíjrendszer sem arányos, csak kevésbé aránytalan mint más rendszerek.

Önnek megyünk (törölt) 2013.01.13. 20:52:28

@sárkányfő: "a társadalmi szerződés felrúgása"
Miféle társadalmi szerződés?

heck 2013.01.13. 20:52:29

@garmr: A napi középhőmérékletben nem kellene megjelennie?
A "társadalmi érdek", amolyan náci-kommunista szöveg.

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 20:53:26

@sárkányfő:

"Egy. Kettő sokan tényleg azt hiszik, hogy a nyugdíjasok miatt reménytelen az államháztartás helyzete, ezért nagyon világossá kell tenni, hogy van még egy csekély 90%-nyi szelet a tortából, amin sokkal többet lehetne faragni, szóval nem kéne ezt a beszűkült gondolkodást erőltetni, amelyik csak a 10%-ot látja, a többit meg nem."

"Tessék:
"az EU 27 tagállamában a GDP 10 százalékát költik nyugdíjra átlagosan"
ado.hu/rovatok/tb-nyugdij/a-gdp-tizedet-koeltjuek-nyugdijra"

Akkor mi GDP arányosan felét költjük nyugdíjra az EU átlagnak? Csak mert az állításodból és a linkből. Mert nem mindegy, hogy a költségvetésről vagy a GDP-ről beszélünk, ha Mo-on is 10% a nyugdíj a GDP-nek, akkor a költségvetésnek 20%-a kb.

sárkányfő 2013.01.13. 20:53:29

@Diffeomorfizmus:
Buta a példád, aki részvényt vesz, az vállalja a rizikót. Saját pénzét kockáztatja.

Az, hogy nincs garancia arra mi lesz 20-30 év múlva, az nem legalizálja hogy most kifosszanak egyeseket.

Te is tévúton jársz, a rossz gazdaságpolból fakadó hiányt akarod letukmálni, ahelyett hogy a rossz gazdpolt akarnád megváltoztatni...

Megjegyzem a manyup választ adott volna a nyugdíjrendszer fenntarthatóságára. Szétbarmolták, lenyúlták... Most meg megy a jajgatás hogy mi lesz, mi lesz....

Az elmúltnyolcévezés totál hidegen hagy, ők is szarul csinálták, de Matolcsy százszor gázabb, a hitel fele pedig a csőd elkerülésére kellett, gondolom ha meg csődbe megyünk akkor az lett volna a baj. Továbbá az elfüstölt manyupot számolva 10%-kal nőt az ország nettó adóssága fideszék alatt, szóval hagyjuk ezt.

lavór 2013.01.13. 20:53:44

@garmr:

A társadalmi érdek az, hogy legyenek termelő, értéket előállító munkahelyek. A munkahelyek tudjanak annyi bért fizetni az alkalmazottaknak, hogy azok akár több gyermek nevelését is örömmel vállalják. Jelenleg csak a gyermekek számának növekedésére van kormányzati óhaj. A feltételek megteremtésére meg nincs kedvük.

kpityu2 2013.01.13. 20:54:30

Mint tudjuk a bankszektor az elmúlt években veszteséges volt, ennek ellenére ott a legmagasabbak a jövedelmek átlagosan. Ha ebben a szektorban a nyugdíjkorhatárt felemelnék 75 évre, az több előnnyel is járna:

A magasabb fizetések több befizetést jelent a nyugdíjkasszába.
A továbbra is aktív dolgozóknak nem kell nyugdíjat fizetni.
A több ledolgozott év, nagyobb nyugdíjat biztosít számukra.
A nagy tapasztalattal rendelkező pénzügyi szakemberek tovább kamatoztathatnák tudásukat, eképpen fellendítve az ország gazdaságát.

Mivel ez az ágazat alacsony fizikai terheléssel és emiatt alacsony egészségkárosító hatással jár, probléma nélkül továbbfoglalkoztathatók. Áldozatos munkájukat a társadalom meg is köszönhetni 75 éves korukban, amikor nyugdíjba mennek, valamilyen érdeméremmel például.

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 20:54:52

@sárkányfő:
Már ha ilyen kontextusba helyezed az egészen más témában alkalmazott logikámat.

Pedig nem erről volt szó, hanem arról, hogy te tömeges nyugdíjas szegénységről írtál, ezt vetettem össze az átlag alatt kereső munkavállalók helyzetével az utóbbi években.

dzsadzsarblinx 2013.01.13. 20:55:05

@Diffeomorfizmus:
"Végre kezdünk elszakadni a kommer egyenlösditöl, ahol az mszp igérgetéseit meg lopásait az átlagnál jobban keresö, de "nem haveri kutya" réteg fizeti meg."

Mert szerinted most mi van?
Ja! Bocs! Most a csórók fizetik meg....

sárkányfő 2013.01.13. 20:55:31

@Diffeomorfizmus: ez a a társadalmi szerződés egyidős a nyugdíjrendszerrel, de amúgy képben vagy...

VoluntartistA 2013.01.13. 20:55:41

A blog íróját először is börtönbe kéne zárni, uszítás és ilyesmi vádak alapján, aztán ott ráérne elolvasni pár könyvet a gazdaságról, az etikáról, a jogokról, pl. ideértve a tulajdonnak minősülő nyugdíjjogosultságot is, amit illik szintentartani úgy, hogy az infláció ellenére lehetőleg őrizze meg az értékét.
(Én mint magánember meg agyonütném legszívesebben, de ez nyilván túlzás.)

heck 2013.01.13. 20:56:00

@Diffeomorfizmus: [a rend kedvéért] nem csak az adósság nőtt, de a GDP-is 80 milliárd dollárról 160 milliárdra.

Ha anyyira lehet keresni, miért akar mindenki cukrászdát Bécsben?

sárkányfő 2013.01.13. 20:56:40

@Büdös paraszt:
"valaki mesélje el, hogy miért kell a nyugdíjakat a múltban befizetett járuléktól arányítani, mikor azt már rég elköltötték az akkor éppen nyugdíjasokra."

:)

Verkaufsförderung 2013.01.13. 20:56:58

@VoluntartistA: majd titeket üt agyon a valóság....

heck 2013.01.13. 20:57:35

@lavór: Te adod meg a társadalmi érdek definicióját? Nem vagy első titkár.

sárkányfő 2013.01.13. 20:57:54

@Nagyzee: a gyerekes példára már válaszoltam valakinek fentebb.

kcsortuleninrogyilszja (törölt) 2013.01.13. 20:59:04

@VoluntartistA:
"A blog íróját először is börtönbe kéne zárni, uszítás és ilyesmi vádak alapján, aztán ott ráérne elolvasni pár könyvet a gazdaságról, az etikáról, a jogokról, "

Elég komolyan nyomod egy mondatban a börtönbezárást meg a jogokat.

Diffeomorfizmus 2013.01.13. 20:59:12

@sárkányfő:
Aha, akkor ezek szerint a nyugd. jár. nem az én pénzem?
Ha nem az, akkor milyen jogon is várunk el valamit cserében?

"Az, hogy nincs garancia arra mi lesz 20-30 év múlva, az nem legalizálja hogy most kifosszanak egyeseket."

Nalátod, én ugyanezt mondom : szvsz a jelenlegi aktívokat fosszák ki a nyugdíjjárulékkal és a finanszíroz6tatlan szoc. kiadásokkal.

"Az elmúltnyolcévezés totál hidegen hagy, ők is szarul csinálták, de Matolcsy százszor gázabb"

na ja.
Kommerek alatt az adósság gdp arányosan 83%volt, ami lecsökkent 7X%-ra.
Nem is beszélve az SZJA-ról. Ugye, hadd emlékeztesselek téged arra amit a kifosztásról mondtál.

És mit reagálsz a realitások figyelembe vételére valamit a józan paraszti észre && kompromisszumkészségre? [Arra sem reagáltál, hogy a kommerek hitelböl növeltek életszínvonalat.]

netnepper 2013.01.13. 20:59:30

Nem tudom mit kell ezen ennyit onanizálni...
Előbb, vagy utóbb úgyis csődbe megy az egész kóceráj, akkor pedig fiatal, öreg, közalkalmazott és vállalkozó, aktív és nyugger együtt megy a levesbe:-).
Jó mulatást mindenkinek...

heck 2013.01.13. 21:00:06

@kpityu2: Nem kellett volna annyit lopni és akkor nem lett volna veszteséges.

sárkányfő 2013.01.13. 21:00:09

@garmr: Ezek szerint társadalmi érdek az is hogy a meddők kevesebbet keressenek... döbbenet amiket firkálsz.

sárkányfő 2013.01.13. 21:00:43

Lassabban válaszoljatok, nem tudok ennyire reagálni :)

Nagyzee 2013.01.13. 21:01:17

@heck: Ez nem demagóg baromság. Miért lenne az? A demagóg baromság pl. az, amikor arra hivatkoznak, hogy a nyugdíjasok majd úgy is kisegítik a nyugdíjukból az aktívan kereső gyerekeiket / unokáikat, szóval jól van ez így. Az pl. az abszurditás csúcsa, hogy ha rendszerszinten fordul elő, hogy az aktívak által fizetett járulékokból élőknek kell támogatniuk az aktívakat.

Nem tudom, hogy ez tényleg jellemző-e, de érdekes módon a jelenlegi nyugdíjrendszert védőknél gyakori pozitív érv.

heck 2013.01.13. 21:01:36

@netnepper: Többen csődbe mentek már és nem mentek a levesbe. Sőt az is lehet már rég csődbe mentek bizonyos számítások szerint.

heck 2013.01.13. 21:02:47

Ha a gyerekvállalásnak köze van nyugdijhoz, akkor az ÁFÁ-nak és a keleti szélnek is.

sárkányfő 2013.01.13. 21:02:57

@Diffeomorfizmus: butaságok és olcsó pártpropaganda egyvelege amit írsz. ne haragudj, de a kevés időmet inkább komolyabb reakciók megválaszolására használom.

Diffeomorfizmus 2013.01.13. 21:03:50

@dzsadzsarblinx:
"Mert szerinted most mi van?
Ja! Bocs! Most a csórók fizetik meg...."

16%osz SZJA (+1X%os TBJ)van.
Szerintem meg igazságos annál hagyni a pénzt aki megkeresi, nem pedig szétosztogatni agyba-föbe. [Hogy is ne, miért én fizessem a kamu minimálbéresek adojóváírását?]

@sárkányfő: "ez a a társadalmi szerződés egyidős a nyugdíjrendszerrel, de amúgy képben vagy..."

mondom realitásérzék. ez még az írott szerzödések betartatásakor is elkél, nemhogy a senki által nem szentesített "társadalmi" szerzödéseknél ;)

Ja igen, mindenkinek : Hollandiában már egyes nyugdíjalapok 8%-kal csökkentik a nyugdíjat 2013 áprilistól. Mert a funding ratio < 105%. Így kell ezt csinálni.
(clap)

lavór 2013.01.13. 21:04:10

@heck:

Add meg te! Lássuk!

dzsadzsarblinx 2013.01.13. 21:04:12

@sárkányfő:
"az átlagnyugdíj 83e ft."

Hol írtam, hogy nem???
Én sem, és a posztóló se azt mondta, hogy a kisnyugdíjakkal lenne a baj!
Az a baj, hogy az ország erejét meghaladó a nyugdíjkifizetés, ráadásul állandóan pártpolitikai érdekenek megfelelően állnak hozzá a politikusok.
(MSZP is FIDESZ is).
Ha 120 000 nyugdíjas lenne és 2,5 milla pedagógus, a nyugdíjas akár éhen is dögölhetne, a pedagógusbér meg az egekben lenne.
Amíg az MSZP meg a FIDESZ politikusai nem húznak józan határvonalat a hatalmi harcban, addig nem lesz itt komoly gazdasági növekedés.
Más pártra meg hiába várunk, mint a messiásra, úgysem lesz. De ne nekem legyen igazam ebben!

kpityu2 2013.01.13. 21:06:16

@heck: Dehogynem, csak később. Nem olcsó egy leégett székházat újjáépíteni.

Diffeomorfizmus 2013.01.13. 21:07:33

@sárkányfő:

Nem haragszom, bizonygassad csak a társadalmi szerzödésedet, meg azt, hogy mi "jár", és reménykedjél, hogy a libásgordonod ( meg az egyéb "szociál" "demokrata" elkúrók ) nyernek 2014ben, hogy jól megemeljék a "gazdagok" SzJA-ját, amit persze nyugdíjemelésre fordítanak.

Nem tud izgatni, tölem már semmit nem tudnak elvenni.

gratulálok, sok sikert.

sárkányfő 2013.01.13. 21:07:48

@Nagyzee:

"Szóval ha többet fizetek a TB-be, akkor nekem jobb ellátás jár az állami egészségügyben? És így tovább, számtalan példa van, ami cáfol téged."

Nem, az egy másik eset, ott lennie kéne egy alapellátásnak, ahogy pl. az oktatásban is, és akinek külön tanár, tévé vagy nővér kell, az fizesse meg.

A nyugdíjnál viszont - akárcsak a béreknél - létezik egy arányosság. Ami persze tökéletlen, de nincs ok az igazságos alapelv felrúgására.

"Van ez a dolog, hogy szolidaritás, aminek következtében a magasabb jövedelműek elég sok közszolgáltatásért többet fizetnek járulékok és adók formájában mint a szegényebbek."
Igen, van, na és? A magasabb jövedelmű nyugdíjasok egész életükben ezt csinálták. Attól még abban a hiszemben fizették annak idején a nyugdíjjárulékot, hogy cserébe kapnak is arányos nyugdíjat. Aminek az elkötésével mellesleg most is több ÁFA-t fizetnek be a közösbe mint a kisnyugdíjas társaik, azaz arányosan most is többet fizetnek.

micsoda? 2013.01.13. 21:07:56

A poszt iró ha már ennyire számol, azt is kiszámolhatta volna, hogy mennyibe kerülne a földelés az öregekre. Sőt ha nyereséges, márpedig biztosan az lenne, az akkor javasolja a törvényhozásnak.
Komolyra forditva. Mindenki rágódik az öregségi nyugdíjon /elválasztanám az egyéb nyugdijtól/ ugyanakkor megy az egyenlősdi. Most is ugyanannyi %-os emelést kapott a 200- 300 havi nyugdij, mint a 100 alatti. Miközben a 70, és a feletti nyugdíjasok befizetett járuléka teljesen inflálódott. Lehet hogy célzott a nyugdijas , és nem nyugdijas szembe állitása. Valóban csökkentik majd, de biztosra veszem, hogy a kisnyugdijasok rovására. Mint a l3. havi nyugdij elvonásnál. Nem merte megtenni az akkori kormány, hogy legalább a 8o ezer forint alattiak kapják meg. Viszont annyit tett a Bajnai kormány, hogy kimelt nyugdijat kaptak a meghatározott évben,nyugdijba vonultak. Ez a kormány ezt nem meri megtenni. Mint ahogy nem meri az egyenlősdit megszüntetni./Biszku Béla nyugdija/ Ajánlom a poszt írójának próbáljon meg, egyedül megélni 80 v. annál kevesebből. Az vegetálás inkább, mint minőségi élet.
Egy ereje teljében levő fiatal ne hasonlítsa magát össze az időssel, mert az már képtelen úgy dolgozni, mint Ő. Amit tudnak megtesznek. Kertészkednek, állatot nevelnek. Gondolom a nagy többség előtt ismerős az 90 év körüli asszony képsora aki villanyt szeretett volna karácsonyra.

heck 2013.01.13. 21:08:22

@lavór: "társadalmi érték" egy bullshit generátorral képzett szó.
Jó igy?

sárkányfő 2013.01.13. 21:09:40

@Zabaalint:
Tök mindegy, az EU-s átlagot hozzuk, ez a lényeg, hamisak azok az állítások, amelyek hazánkat egy ilyen szempontból eldeformált vagy hibás, átlagból kirívó országnak állítják be. Amúgy hibás szar ország vagyunk persze, de pont nem ezért..

lavór 2013.01.13. 21:10:00

@heck:

Tökéletes. A te szemszögedből nézve. Bár az a "bullshit" nevelt fel.

heck 2013.01.13. 21:10:32

@Diffeomorfizmus: A kommunisták már megadták a tökéletes definiciók arra mi jár: " ... a pofátok ..." (Marosán).
Mondjuk őket még érdekelték ezek a problémák.

sárkányfő 2013.01.13. 21:10:41

@Zabaalint:
az átlag alatt kereső munkavállalók helyzetét az átlag alatt kereső nyugdíjasokkal korrekt összevetni...

dzsadzsarblinx 2013.01.13. 21:10:55

@Diffeomorfizmus:
Igazságos adórendszer nincs, csak az a kérdés, hogy melyik társadalmi réteg mit bír el.
Érdekes, hogy míg az szja-nál az egysávos mellet moralizálnak, a vállalkozási adót meg sávosították!
(10%-19% - ha jól tudom). Na akkor most mi van?

"Hogy is ne, miért én fizessem a kamu minimálbéresek adojóváírását?"

Sajnos ennek is két éle van, mert azért nem mindegyik kamu.
Mindenestre rámutatsz arra, hogy nem a nyugdíj itt az igazi probléma, hanem a brutál fekete gazdaság.

Nagyzee 2013.01.13. 21:10:55

@sárkányfő: A gyerekes példát csak azért hoztam fel, hogy illusztráljam, hogy könnyen lehet, hogy egy társadalmi réteg alacsonyabb egy főre eső jövedelemből él attól még, hogy a keresők többet keresnek.

Arra viszont még mindig nem írtál semmit, hogy a mediánértékek különbsége azért más képet mutat mint az átlagoké:
mandiner.blog.hu/2012/11/09/a_nyugdijemeles_koszontese

heck 2013.01.13. 21:11:10

@lavór: Engem a napfény nevelt fel.

sárkányfő 2013.01.13. 21:12:00

@VoluntartistA:
"A blog íróját először is börtönbe kéne zárni, uszítás és ilyesmi vádak alapján, aztán ott ráérne elolvasni pár könyvet a gazdaságról, az etikáról, a jogokról, pl. ideértve a tulajdonnak minősülő nyugdíjjogosultságot is"

A börtön túlzás, de amúgy jogos.

lavór 2013.01.13. 21:12:48

@heck:
"Engem a napfény nevelt fel"

S a holdvilág temet el... :D

heck 2013.01.13. 21:12:49

@dzsadzsarblinx: Akkor keres munkát a brutális méretű fekete gazdaságban.

VoluntartistA 2013.01.13. 21:13:52

Az nem zavar senkit sem, hogy a nemzeti vagyont elhordták, magánvagyont csináltak belőle? Hogy a tőkejövedelem legfeljebb CSAK annyira adózik, mint bármi más? Hogy mekkora az adóelkerülés e honban? Hogy mennyi f@szságra jut pénz? IMF helyett inkább a sokkal drágább hitel kell nekünk? És akkor a nyugdíjak teszik tönkre az országot?
Margit! Há', nómális maga?

garmr · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 21:14:10

@sárkányfő: Még mindig kevered a dolgokat. Nem beszéltem a fizetésekről, a nyugdíjakról beszéltem.
Egyébként éppen a téma érzékenysége miatt nem említettem ezt a dolgot ebben a cikkben, ez önmagában is megérne egy posztot. De maradjunk a tényeknél. A populáció szempontjából az aki nem vállal gyereket, kevésbé értékes mint aki igen, ezt a nyugdíjredszer is tükrözhetné valamilyen formábanA nyugdíjrendszer szempontjából egyébként ennek csak akkor lenne értelme, ha marad a jelenleg fennálló felosztó-kiróvó piramisjáték rendszer. Egyéni számlák esetében ennek sok jelentősége nincsen, mi pedig azt tartjuk kívánatosnak. De egyébként éppen a téma összetettsége (mi van azokkal akiknek nem lehet gyereke, vagy külföldre költöztek a gyerekei, stb.) miatt én a magam részéről a gyermekek után járó adókedvezményt jobb ötletnek tartom.

@lavór: Tény. Az általad írtak pedig szorosan összefüggésben vannak azzal amit a posztban is írtam. Amíg az inaktívakat támogatják az aktívakkal szemben addig ez így is marad.

sárkányfő 2013.01.13. 21:14:46

@Diffeomorfizmus: ó, már libásgordonozol is :)

helyben vagyunk...

Zabaalint (törölt) 2013.01.13. 21:15:09

@sárkányfő:
"Amit írtál az nem cáfolt engem, továbbra sem igaz amit állítottál, hogy általános bárcsökkenés lett volna, volt bércsökkenés, de nem általános, a felső 10-20% jövedelme emelkedett."

Mivel a nettó reálbérek stagnáltak, ezért ebből és a felső 10-20% jövedelem növekedéséből következik, hogy a többségnek csökkent a bére. A munkanélküliségről nem is beszélve. A közszférában, ami viszont súlyos reálbércsökkenés volt az elmúlt években. Ehhez képest a nyugdíjak reálértéken stagnáltak, kicsit növekedtek nagyjából.

"Az ÁFÁ-t arra értettem, hogy a megszorítások egy része eddig is érintette a nyugdíjasokat, tehát szó sincs arról, hogy csak az emelésből kaptak, de megszorításból nem."

Ja, de még egyszer leírom, hátha nem fogtad fel, az inflációban az ÁFA emelés is benne van, és az elmúlt években legalább infláció követő nyugdíjemelés volt évről évre, tehát ezen keresztül semmiféle terhet nem vállaltak a nyugdíjasok a recesszióból, válságból, megszorításból.

"na ez is egy olyan téma amiről elég sokat lehetne beszélni. A csalókat nyilván ki kell(ene) szűrni, de aki pl. azért ment nyugdíjba korábban, mert ezt a társadalmi szerződést kötötte (cserébe pl. a veszélyesebb munkáért és/vagy a relatíve kevesebb fizuért), annak ez járt, ez jogos, ez a nyugdíjának épp úgy része, mint maga a pénz."

Miért csaló az, aki a különböző korkedvezményeket kihasználta? Ez teljesen legálisan ment, a kormányok hibája, hogy lehetett.

"Az, hogy a szegény pedagógusokat játszod ki a szegény nyugdíjasok ellen az olyan arcátlan, hogy szóhoz sem jutok."

Nem, nem játszom ki, csak tettem egy ilyen összevetést. Így viszont nem lehet értelmesen vitatkozni, hogy te arcátlansággal vádolsz, ha összevetek két csoportot bármikor is. Ez az igazi arcátlanság, hogy az objektív vita helyett uszítással vádolsz, tehát személyeskedsz.

"Logikád alapján bármeddig lehetne csökkenteni a nyugdíjakat, hogy több jusson a 20-40 között generációnak családalapításra."

Igen, ha kicsavarod a logikámat, és torzítod. Ez olyan, mint a melegek jogait elferdítő vicc, amikor az öreg mondja:
- 30 éve tiltották a homoszexualitást, most elfogadott, remélem nem élem meg, hogy kötelező legyen.

De a lényeg, hogy te veted össze a nyugdíjkasszát a többi részével a költségvetésnek, akkor viszont jogosan vetem én is össze a kezdő közalkalmazottak bérét a nyugdíjakkal, hiszen amíg egyik 5-6 éve reálértéken évi 4-5%-al csökken, addig a másik reálértéken legalább stagnál. Ha szerinted ezt felvetni arcátlanság, akkor a te készülékedben van a hiba.

"Továbbra is hazugság, és pofátlan hergelés a nyugdíjasok ellen rájuk kenni az ország általános szegénységét, és az ebből fakadó fiatalkori vagy bármilyen egyéb szegénységet."

Egyetértek, de ugyanilyen pofátlanság mást vádolni uszítással, ha a kormány és az előző kormányok nyugdíjas politikáját kritizálni merészeli. Ugyanis én senkit nem hergeltem, senkire nem kentem rá semmit. Ha ilyennel vádolsz hajrá, de akkor el lehet felejteni az értelmes vitát. Kicsit több jóhiszeműséget várnék el, ha már ennyit írunk itt ezen a blogon, ne csak trollkodás legyen.

"Tovább egyszerűen nem hiszem el, hogy az átlag pedagógus-nyugdíjas az átlagnyugdíj több mint kétszeresét kapja... gondolkozz már ember, és hagyjuk már a kamu vagy atipikus példákat..."

Mivel ilyet nem is állítottam, csak hoztam egy példát, hogy sok esetben mennyire nem igazságos a nyugdíjazás, mennyire nem igaz a járulékok és a nyugdíj mértéke közötti kapcsolat.

"nem kőbe van vésve, hanem a társadalmi szerződésbe. Még akik nem értenek a joghoz, és soha nem foglalkoztak ilyennel, azoknak is természetes (és morális alapvetés) hogy a befizetéssel arányos kifizetés jár az élet minden területén, így itt is. "

Ami persze nem igaz az élet minden területére, a nyugdíjaknál meg csak részben igaz. Ha sávosan csökkentik a nyugdíjakat, attól még aki többet fizetett, többet kap. Márpedig ilyen tuti lesz, mert különben sokan éhen fognak halni.

"Ez így nagyon nem kerek, féligazságok és félhazugságok katyvasztja. Nincs időm tételesen cáfolni, és amúgy is mellékvágány."

Mondjuk eddig mást sem sikerült cáfolnod, csak a rágalom megy, hogy uszítok.

"Akkor vonasd vissza az egykulcsos adót."

Mert mi vagyok én, Orbán Viktor barátja?

"Ez igaz, de nem válasz arra, hogy hol a kurva életben van a 3000 milliárd? És nem válasz arra sem, hogy minden szavaddal ellentétben NINCS általános ás arányos csökkentés, ellenben a társadalmi csoportok privilegizálása vagy éppen diszkriminációja van, és pont nem a nyugdíjasokon kéne leverni a kormány ámokfutásának árát."

Az nem válasz a recesszió melletti nyugdíjemelésekre, hogy bezzeg 3 ezer milliárdot elkúrt a kormány. Márpedig ezt te vetetted fel.

"És dumálhatsz bármeddig az lopás/rablás, és a társadalmi szerződés felrúgása, a jogbiztonság további szétverése, ha a magasabb járulékot fizetők nyugdíját lecsökkentik az átlagost fizetőkhöz. "

Amivel én sem értettem egyet, már 5 kommenttel ezelőtt sem.

Ellenben nincsen olyan állami nyugdíjrendszer, a jelenlegi magyar sem olyan, ahol egyenesen arányos a járulék befizetés a nyugdíjakkal, tehát ha sávosan csökkentjük, akkor azzal nem rúgunk fel semmit. Ha maximum nyugdíjat határozunk meg, akkor persze felmerül, amit írsz.

garmr · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 21:16:11

@VoluntartistA: Tessék visszaolvasni a blogban, az említett témák zömével foglalkoztunk. Egyszerre nem lehet minden alakalommal. :)

heck 2013.01.13. 21:17:19

@lavór: Ha rajtad múlik a nap sem süt.

Hajdú Peter 2013.01.13. 21:17:25

@szabadmagyarnép: "A nyugdíjasaink megdolgoztak ezért több évtizeden keresztül és MEGÉRDEMLIK azt.
"

Egy nagy loszart dolgoztak meg.
A rendszer valtas elotti, idokben megszerzett nyugdij jogosultsag fele annyit sem ert, mint most a vadkapitalizmusban. A kapun beluli munkanelkuliseg miatt 5 ember vegezte egy ember munkajat. Es meg aki nem akart logni, annak sem volt eleg munkaja, mert nem volt valodi termeles, az orszag evtizedeken at nyugati kolcsonokbol elt. Egyszeruen jogtalan, hogy az akkoriban szinte munka nelkul megszerzett nyugdij jogosultsagot, most a vadkapitalizmusban fizetetik ki a dolgozokkal. Es nem csak azt, a mostani dolgozok duplan fizetnek. Reszben fizetnek az akkoriban teljesitmeny, valodi ertekteremtes nelkul megszerzett nyugdijakert, es plusz fizetik az akkoriban felvett kolcsonoket. Hat ezert kene csokkenteni az atlag ber feletti nyugdijakat.

lavór 2013.01.13. 21:17:52

@garmr:

Csakhogy beszorultál egy valakik által sugallt ördögi körbe. Ha lenne munkahely, lenne aktív befizető. Hol a munkahely? Ha van munkahely, hol van a megélhetéshez plusz gyermekvállaláshoz elegendő javadalom?

sárkányfő 2013.01.13. 21:18:38

@Nagyzee: én pedig korábban megválaszoltam valakinek, miért nem érv a gyerek.
És elképesztő milyen tévutakra megy itt a vita, a poszt javaslata egyszerűen rablás lenne, ezt kéne felfogni.

lavór 2013.01.13. 21:18:58

@heck:

És ez most miből is jött le neked? :)

dzsadzsarblinx 2013.01.13. 21:19:42

@heck:
"Akkor keres munkát a brutális méretű fekete gazdaságban. "

Lehet hogy buta vagyok, de ezt nem értem, miért írtad?

sárkányfő 2013.01.13. 21:21:05

@garmr:
"A populáció szempontjából az aki nem vállal gyereket, kevésbé értékes mint aki igen, ezt a nyugdíjredszer is tükrözhetné valamilyen formában"

bevallom, eddig se tartottam sokra amiket irkálsz, de ez a legalja mindennek.

Kicsit még várok a válasszal, nem akarlak első felháborodásomban elküldeni a picsába.

garmr · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 21:22:05

@lavór: Ezeket a kérdéseket a Kossuth téren kell feltenni mi is nagyon kíváncsiak vagyunk rá. Nem én szorultam be egy ördögi körbe, éppen hogy a kiutat keressük. Az ördögi körbe azok szorultak bele, akik azt hiszik, hogy a szocializmus ígéretei még 24 évvel később is megállják a helyüket.

multi84 2013.01.13. 21:24:24

Oké legyen a plafon a mindenkori átlagkereset de akkor legyen a minimum meg a mindenkori minimálbér, mert az viszont nem érdekli a cikk írót hogy van sacc/kb 1.000.000 ember aki annyit sem kap, vagy ők csak szimplán dögöljenek éhen a télen 16-18 fokos lakában mert fűteni ennyiből már nem igen lehet...

garmr · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 21:24:26

@sárkányfő: Ez kérlek harmadikos gimis biológia anyag. Semmi különös nincs benne. Van aki még érettségizett is belőle. A populáció fogalmát pedig nem kell keverni a társadaloméval.

dr. jenőke (jenőke) 2013.01.13. 21:27:06

@sárkányfő:
Az egy kulacsos személyi jövedelemadó bevezetés akkor lett volna igazságos, ha az aki addig bármilyen kulccsal kapott mondjuk 144,-e forintot, ahhoz igazították volna a 19 % bruttóját, és kapott volna továbbra is 144 ezret. A béremelés már ezt követi. Akkor senki sem járt volna rosszul, és mindenki örül.
Végülis már minden munkának megvolt a beárazott és elfogadott forint értéke. Aki nem járt jól, nehezen emészti meg, vagy sehogy, hogy más ugyanazért a munkáért lényegesen többet kap, ő meg kevesebbet egyik napról a másikra.
Most meg nyugdíjon piszmogunk.

szabadmagyarnép · http://www.facebook.com/szabadmagyarnep 2013.01.13. 21:27:53

@dranok2:

Bárki is győz 2014-ben(Fidesz, MSZP, E14) az elégedetlenség borítékolva lesz és mindez sajnos forradalomhoz is vezethet.

Olyan nagyok a gondok, hogy a következő új párt automatikusan bukásra van ítélve. A Fidesz meg nem tudja, nem akarja megoldani a problémákat mert az ország lezüllesztésében, még nagyobb eladósodásában érdekelt a nemzetközi háttérhatalom csatlósaként (ahogy a többiek is)

Ezeket csak egy új forradalom moshatja el örökre az országból és a nép, Magyarország igaz és hűséges magja a hazafiak veszik át a hatalmat.

A súlyos válságból egy párt sem tudja kivezetni a népet, nem alkalmasak erre, ezért a nép kezébe veszi a sorsát és a népből fog újra kinőni egy új és életképes társadalom új törvényekkel, jogszabályokkal.

lavór 2013.01.13. 21:29:32

@garmr:

A Kossuth téren hiába teszed fel a kérdést, senki nem hallgatja meg. Ha meg is hallgatja, kutyát se érdekli. Hogy társadalmi rétegeket akarsz összeugrasztani, az nagy megoldás. Nehogy a gondok gyökerénél keressük a megoldást. A betegek, rokkantak már soron voltak. Miután a nyugdíjasoktól elvtettél, mely réteg következzen? Van már forgatókönyv?

Nagyzee 2013.01.13. 21:30:13

@sárkányfő: Önmagadnak mondasz ellent. Eggyel fentebb még egészen mást írtál. Azt írtad, hogy a befizetéssel arányos kifizetés jár az élet MINDEN területén, nem csak a nyugdíjaknál.

Aztán most már hirtelen nem is, sőt soha nem is mondtál ilyet, gondolom.

---

Ja, és nincs olyan, hogy (társadalmilag) igazságos, legalábbis nincs ennek általánosan elfogadott definíciója. Egyesek szerint például az az igazságos, ha mindenki ugyanolyan arányban adózik. Mások szerint az, ha a gazdagabbak magasabb kulccsal adóznak, így vállalva szolidaritást a szegényebbekkel. Megint mások szerint meg az lenne az igazságos, ha mindenki ugyanannyi adót fizetne.

Ugyanez áll a nyugdíjakra és azok arányosságára is. De pl. az előbb példának hozott társadalombiztosításra is. Európában a többség azt tartja igazságosnak, ha mindenkinek ugyanolyan egészségügyi ellátás jár a befizetés nagyságától függetlenül, ez neked is teljesen természetes, evidenciaként kezeled, de az USA-ban viszont elég sokan nem értenének veled egyet.

---

A kirovó - felosztó rendszerben meg nem lehet mit kezdeni azzal, hogy ki milyen hiszemben fizette a járulékot, csak az számít, hogy éppen mennyi van a kasszában. Hiába fizetek én sok-sok járulékot, ha az arra ígért nyugdíjat a későbbi aktívak nem fogják tudni kitermelni. Akkor nem fogok annyi nyugdíjat kapni, mert nem lesz miből, hiába verem majd az asztalt, hogy de nekem több jár.

quendelapo 2013.01.13. 21:31:09

Holland nyugdíjrendszert azonnal!

65 éves korhatár, mindenki számára azonos nyugdíj, akinek van 50 év jogviszonya, minden leolgozott év 2 százaléknyi nyugdíjnak felel meg;
a gazdaság teljesítményétől függő nyugdíjemelés

Egyszerű, átlátható, jól kalkulálható.

dzsadzsarblinx 2013.01.13. 21:31:28

@Diffeomorfizmus:

Meggyesi Meg Gyurcsány elkúrták mert szórták a pénzt. De aztán Gyurcsány visszafogta a lovat, imádtuk is érte. Pl. gázártámogatás. Szociális alapra helyezte, minek támogassuk a rózsadombi úszómedencék fűtését-mondta. Nem volt igaza?
Az a gonosz Bajnai meg ugye pl. megszüntette a 13. havi juttatásokat.
Most meg?
Jön a FIDESZ és ugyanazt csinálja, mint 2002-ben. Már fényezi a saját micsodáját, meg szórja a lóvét, mert jönnek a választások.
Hoppá, legyen 13. havi nyugdíj! 10% gázárcsökkentés!!! A rózsadombi úszomedencésnek is, meg a 300 000 ft-s nyugdíjasnak is.

czjanos 2013.01.13. 21:32:34

Két észrevételem van:
1. Azokat a fiatalokat és fiatal középkorúakat, akik ma a nyugdíjasok elől szívnák el a levegőt, pont ezek a nyugdíjasok nevelték, taníttatták, vették nekik a Legot meg az Adidast (hogy ne égjenek a többi gyerek előtt), közben esetleg lemondtak a külföldi utazásról, hogy több jusson a gyereknek;
2. Ha a gazdaság rosszul teljesít, nincs növekedés, akkor nem lehet (nem szabad), szavazat-szerzés miatt kivételezni még az ellátásra szoruló társadalmi csoportokkal sem. Persze, ha 500 milliárd ott hagyható a jómódúaknál, ha 500 milliárd eltőzsdézhető (MOL-részvény), akkor azért más a menyasszony fekvése.

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2013.01.13. 21:33:07

@timargabor: Élnek hála Istennek a nagyszüleim, és kurva sokat dolgoztak, tehát megérdemlik a nyugdíjat.

Ahogy én is megérdemlem, hogy most kicsit jobban keresek a 16%-os egykulcsos adóval. Érdekelne a véleményed (körbenézek, erről volt-e poszt).

Ezen az alapon adózzunk le mindent, mert az ország nem engedheti meg magának, hogy mi itt dőzsöljünk.

Agyrém.

ayatollah 2013.01.13. 21:35:01

@szabadmagyarnép: egyetértek hogy a szavazgatásnak nincs értelme, forradalom kell, és az élősködő elitet elzavarni. ámde előtte talán tisztázni kéne hogyha sikerülne, utána mit akarunk, különben csak előre hozzuk a széthullást, ami amúgy is bekövetkezik. azaz azt mondom akinek még számít valamit a magyar jövő, és nem a hosszú távú lelépésben gondolkodik, kezdjenek el nagyon gyorsan törni a fejüket és konszenzusra jutni hogy a jelenlegi rendszert milyen kövesse.

Nagyzee 2013.01.13. 21:35:59

@sárkányfő: Miért lenne rablás? A nyugdíjakat soha nem lehet csökkenteni, recesszióban sem? Sőt sem arányosabb, sem aránytalanabb irányba nem szabad elvinni a rendszert, mert pont ahogy van, úgy "igazságos"?

Vagy ha én valamilyen hiszemben / valamilyen ígérvény alapján fizetem a nyugdíjat, azt kötelező az államnak honorálni, ha bele is döglik az ország, így egy erkölcsös nyugdíjreform átfutási ideje uszkve 40-50 év?

---

És mindezt úgy írom, hogy eléggé extrémnek érzem én is a javaslatot.

Egyallampolgar 2013.01.13. 21:36:29

@DR. INKVIZITOR:
"Az aktív dolgozók és a nyugdíjasok összeugrasztása nemcsak helytelen, hanem undorító is!"

Ne haragudjon de akkor a liberális képviseleti demokrácia és a második világháború összehasonlítása milyen?

A poszt valóban provokál egy aktív-nyugdíjas szembefordítást. De szerencsére tartalmilag ennél sokkal több. Vegye észre a racionális tanulságot benne: A nyugdíjak aránytalanul magasak a gazdaságunk erejéhez képest, vagy ha úgy tetszik hűen tükrözik a homogén réteg mint szavazó bázis egyenletet.

2013.01.13. 21:38:11

@garmr: "a közalkalmazott a járulékát is a versenyszféra dolgozói által befizetett járulékokból és adókból fizeti"
Valamint a Swietelsky, Vegyépszer stb. útépítő cégek teljes bevétele a versenyszféra dolgozói által befizetett adókból származik, adót és járulékot is ebből fizetnek, tehát akkor ők sem számítanak? Vagy a politikusok repülőjegyeit is ebből fizetik, tehát a légitársaságok dolgozói sem járulékfizetők? Vagy a rendőrség autóflottája gyártójának alkalmazottai sem járulékfizetők?

Sajnos ez a gondolkodásmód oda vezet, hogy a közszférát en bloc élősködőnek, járulékot, adót nem fizetőnek állítja be - pedig ismerve az adómorált, pont a közszféra az, aki mindent becsenget az államkasszába és a versenyszférában virágzik az adóelkerülés. A közszféra dolgozói is egy létező keresletet elégítenek ki, csak a bérüket nem közvetlenül a szolgáltatásukat igénybe vevőktől, hanem az államon keresztül kapják, amely adóbevételeiből finanszírozza. Bizonyos területek állami monopóliumnak számítanak, az ott dolgozók kénytelenek állami alkalmazottként dolgozni. Tegyük fel, hogy a Tűzoltóság, a Rendőrség, az egészségügy, az oktatásügy, a Honvédség, a közigazgatás feladatait kiszerveznék magáncégeknek. Onnantól kezdve a közalkalmazottak a versenyszférába kerülnének, az elvégzett munkát kiszámláznák az állam felé, az meg fizetne, ugyanúgy, mint az útépítőknek. Akkor már járulékfizetőknek tekintenéd őket?

Lucky Larry Silverstein 2013.01.13. 21:41:38

@sárkányfő: "A populáció szempontjából az aki nem vállal gyereket, kevésbé értékes mint aki igen, ezt a nyugdíjredszer is tükrözhetné valamilyen formában"

Értelmes gondolat ezért kell a buzikat is irtani(a nyilvánosságból).

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 21:43:07

A poszt tartalma mellé még tanúságként szolgálhat, hogy az állami nyugdíj Nagy-Britanniában (ahol a havi minimálbér kb. 900-1000 font között mozog) kb. 420 font havonta MAXIMUM. Ez most olyan 150.000 forint.

Ezek szerint Magyarországon kb. 300.000 nyugdíjas kap többet, mint amennyit Nagy-Britannia egyáltalán hajlandó költeni a nyugdíjakra.

Pedig egy kicsivel jobban állnak.

Magyarországon nyilván nem lehet ilyen arányú csökkentést végrehajtani, hiszen a magyar nyugdíjasoknak javarészt nincsenek megtakarításaik, ha a nyugdíjakat 70.000 forintban maximalizálnánk, akkor sok - főleg beteg - nyugdíjas kerülne nagyon nehéz helyzetben.

Viszont nem jelenti azt, hogy nem az kéne, hogy legyen a cél, hogy négy-öt évtized alatt szépen Magyarország is leviszi a nyugdíjakat az éppen aktuális minimálbér alá - közben persze aktívan támogatja és propagálja az előtakarékosságot, mindenkinek a fejébe verve, hogy az állami nyugdíjra nem szabad a jövőjüket építeni.

Egy ilyen jellegű reform szabályosan az országot mentené meg. És ennek nagyon jó első lépése lenne az, amit ebben a posztban olvasunk.

sárkányfő 2013.01.13. 21:44:28

@Zabaalint:

Az, hogy a többségnek csökkent a bére, nem egyenlő azzal amit korábban írtál (és én cáfoltam), hogy általános bércsökkenés lett volna.

"Miért csaló az, aki a különböző korkedvezményeket kihasználta? Ez teljesen legálisan ment, a kormányok hibája, hogy lehetett."
Az nem csaló, a csalók mások, a két mondatrészt vesszővel és egy "de" szóval elválasztottam.

"Nem, nem játszom ki, csak tettem egy ilyen összevetést. Így viszont nem lehet értelmesen vitatkozni, hogy te arcátlansággal vádolsz, ha összevetek két csoportot bármikor is. Ez az igazi arcátlanság, hogy az objektív vita helyett uszítással vádolsz, tehát személyeskedsz."
Objektív vita, amikor felhozod a szintén nagyin keveset kereső pedagógusokat? Viccelsz? Hol tehetnek erről a nyugdíjasok? na pontosan ez az amikor kijátszod őket egymás ellen, holott semmi közük egymáshoz. Érdekes, valahogy nem hoztad fel példának a krónikusan szar költségvetéseket, az agyatlan gazdpolt, ami valóban okozza mindkét réteg szegénységét.

Igenis, a gyerekvállalást idehozni nem lehet, fentebb már írtam miért nem. ha ezt az elvet elfogadjuk, attól kezdve teljesen felborul minden. Aki most nyugdíjas, az annak idején több bért kapott, ha vállalt gyereket? Egyáltalán mi köze egy magyar vállalkozónak ahhoz, hogy a munkavállalója vállal-e gyereket? És ha vállal, miért is kéne több bért adnia? Arra gondoltál már hogy egy normális világban a bérnek a munka értékét kéne tükröznie?

"De a lényeg, hogy te veted össze a nyugdíjkasszát a többi részével a költségvetésnek, akkor viszont jogosan vetem én is össze a kezdő közalkalmazottak bérét a nyugdíjakkal, hiszen amíg egyik 5-6 éve reálértéken évi 4-5%-al csökken, addig a másik reálértéken legalább stagnál. Ha szerinted ezt felvetni arcátlanság, akkor a te készülékedben van a hiba."
Szóval ha egy csoportot igazságtalanság ér, akkor érjen mást is? És arról hallottál-e már, hogy ha egy közalkalmazottnak csökkentik a bérét, akkor még mindig van lehetősége felmondani, máshol jobb állást találni, vagy képeznie magát és magasabb jövedelmet elérni ezen keresztül? Miközben a nyugdíjasoknak már semmi ilyen lehetőségük nincs, teljesen kiszolgáltatottak, ők a korábban befizetett járulékukat szeretné visszakapni?
Amit írsz csak akkor lenne jogos, ha kivétel nélkül mindenki bérét csökkentették volna az egész országban, de ez egyszerűen nem igaz, ha már itt tartunk, a közalkalmazottaknál is nőtt a bére azoknak, akik jól kerestek az adóváltozáskor, tehát az sem igaz abban a formában.

"Mivel ilyet nem is állítottam, csak hoztam egy példát, hogy sok esetben mennyire nem igazságos a nyugdíjazás, mennyire nem igaz a járulékok és a nyugdíj mértéke közötti kapcsolat."
Remek, egy általános, egy egész társadalmi osztályt érintő kérdésben jössz egy egyedi, atipikus példával (ami hergelésre kiváló), majd amikor ezt a szemedre hányom, azzal jössz hogy az csak egy példa volt... ja ja csak épp rossz, félrevezető példa...

"Ami persze nem igaz az élet minden területére, a nyugdíjaknál meg csak részben igaz."
Attól még hogy nem valósul meg az élet minden területén (sőt), attól még az alapelv létezik, igaz és jogos. A sávos csökkentésről szó sincs a posztban, itt egy buta plafonról ír szegény hülye, megjegyzem a sávos csökkentéssel is vannak problémák.

"Az nem válasz a recesszió melletti nyugdíjemelésekre, hogy bezzeg 3 ezer milliárdot elkúrt a kormány. Márpedig ezt te vetetted fel."
Ez válasz arra, amit látom már soha nem fogsz felfogni, hogy lenne pénz bőven, az állami pénznyeldében, te hagyod magad összeugrasztani másokkal, és nem a logikus irány felé mégy, hogy talán abba kéne hagyni magyar gazdaság elleni háborút, újra kéne tervezni az egész költségvetést, kihasználni a belső tartalékokat, pl. az elavult rendszereket modernizálni és besöpörni az ebből fakadó hasznot, stb, és akkor nem menne ez a farkastörvényekre hajazó esztelen marakodás a társadalmi csoportok közt.

És ismétlem ezredjére, és még ahányszor kell:
"NINCS általános ás arányos csökkentés, ellenben a társadalmi csoportok privilegizálása vagy éppen diszkriminációja van, és pont nem a nyugdíjasokon kéne leverni a kormány ámokfutásának árát."

heck 2013.01.13. 21:45:00

@Egyallampolgar: Igy van, a gazdaságunkkal arányosan kell csökkennie a testmagasságnak is.

azbesztos 2013.01.13. 21:45:48

Azonnali nyugdíjcsökkentést? A kurva édesanyádnak!

sárkányfő 2013.01.13. 21:46:40

@garmr: harmadikos gimis biológia anyag, hogy a a nyugdíjrendszer tükrözhetné a gyerekvállalást?

miket nem mondasz...

heck 2013.01.13. 21:46:55

@stark: Közben erősen hallgasunk arról, hogy Angliában az állami nyugdijon kivül még számos más nyugdij is van.

dzsadzsarblinx 2013.01.13. 21:47:33

@OrangeOrder:
Agyrém egy ilyen gazdasági helyzetben ilyen adórendszert bevezetni!
Egyébként meg melyik pártnak volt ez sokáig a programja? *

Örülök, hogy te egy kicsit jobban keresel, de az ország úszik az adósságban, a nővérkék, orvosok, meg az óvónénik meg alig adóztak 32%-os sávban.
De tudom, ők ingyenélők!

*A csúnya rossz gonosz SZDSZ programja volt 2006-ig, akkor a Kuncze azt mondta, hogy erre nem alkalmas a gazdasági helyzet. Akkor!!!

eax_ 2013.01.13. 21:48:39

@DR. INKVIZITOR: Egyfelol igazad van, masreszt azok a bizonyos "nosztalgiaval visszagondolok" is hibasak, mert azt vartak/varjak, hogy automatikusan jobb lesz, anelkul hogy ok barmit is tennenek sajat magukert.

szabadmagyarnép · http://www.facebook.com/szabadmagyarnep 2013.01.13. 21:49:12

@Hajdú Peter:

Miért? Most nem nyugati kölcsönökből ékünk? Ember! Kritikus az eladósodásunk, felfogtad 34%-a az ország bevételeinek !
Már 23 éve nem kommunista rendszer van ha nem tudnád. És hol van a manyup? 3000 milliárd ?
Ebből talán megoldható lenne és okos gazdálkodással és nem pazarlással (654 milliárd túlköltekezés) a nyugdíjak, nem gondolod, és nem kellenek további milliárdokért felesleges stadionok, média propagandák, Simicskának sem kellene adni 300 milliárdot a nép pénzét.
És ezért nem a járulékot becsületesen fizető nyugdíjast kell okolni és elvenni a nyugdíját (vagy csökkenteni azt)mert a kommunisták és a Fidesz elbaszta a dolgokat de erősen impotens kormányzással.

Ne hogy azt mond nem volt idő a reformra 23 év alatt !

heck 2013.01.13. 21:49:14

@dzsadzsarblinx: Az állítottad brutális méretű a fekete gazdaság. Bár egyetértek, ekkora baromságot hamar elfelejt az ember.

Mária 2013.01.13. 21:49:42

"ma Magyarországon nincs olyan politikai formáció, amely a társadalom aktív rétegének (adófizető) széleskörű támogatását vállalná fel."

*

Az aktívakat, a dolgozó, adófizető embereket nem "támogatni" kell, hanem meg kell fizetni a munkájukat és békén kell hagyni őket a sarcokkal, beleértve nem csak az SZJA-t, de az extrém magas ÁFÁ-t és a mindenféle bújtatott adónemeket is.

Támogatni azokat kell, akik valami miatt az átlaghoz képest, önhibájukon kívül hátrányos helyzetben vannak.

Aki az aktív dolgozókat nem megfizetni és békén hagyni, hanem "támogatni" akarja, annak az a célja, hogy az állam kénye-kedvétől függő alattvalói helyzetben tartsa ezt a csoportot.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 21:51:02

@heck: Vannak, és említettem is őket, előtakarékosság címén. Azaz a nyugdíjpénztárak, alapok, meg a pensions scheme-ek. Ezek nagyrészt nem az államtól függenek, hanem a nyugdíjra készülő delikvenstől.

Ilyenek Magyarországon is vannak, csak nem nagyon használják őket.

Állami nyugdíj itt is csak egy van, mint Magyarországon, de nyugodtan javíts ki, ha tévedek (lehetőleg linkkel bizonyítva).

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 21:53:00

@szabadmagyarnép: "És ezért nem a járulékot becsületesen fizető nyugdíjast kell okolni és elvenni a nyugdíját (vagy csökkenteni azt)mert a kommunisták és a Fidesz elbaszta a dolgokat de erősen impotens kormányzással."

Akkor mégis kitől? Fizesse ki a Gyurcsány meg az Orbán zsebből?

eax_ 2013.01.13. 21:53:30

@nemorino: "Valamint a Swietelsky, Vegyépszer stb. útépítő cégek teljes bevétele a versenyszféra dolgozói által befizetett adókból származik, adót és járulékot is ebből fizetnek, tehát akkor ők sem számítanak?"

A Swietelsky teljes bevetele nem kozpenzbol szarmazik, de ha abbol szarmazna, akkor igen, ok sem szamitananak.

czjanos 2013.01.13. 21:54:53

Kérdezem, hogy milyen felelőtlenség most, amikor a gazdaság tartós recesszióban van, 13. havi nyugdíjról agyalni? Ez színtiszta hazugság, a nyugdíjasok kábítása és csábítása a soron következő választás előtt. Felelős kormány ilyent nem tesz. Ezek szerint most nincs "felelős kormány", csak a túlélésért küzdő, felelőtlen. Remélem, hogy a nyugdíjasok vannak annyira józanak ( legalább is jó részük), hogy ezt a mézesmadzagot nem nyelik be.

Nagyzee 2013.01.13. 21:56:08

@sárkányfő:
"Attól még hogy nem valósul meg az élet minden területén (sőt), attól még az alapelv létezik, igaz és jogos."

Ebből kihátrálhatnál már végre, mert csak magadat járatod le. Az egészségügy területén például nem tartottad jogosnak, sőt épp az ellenkező véleményre helyezkedtél. (Ti. hogy 5000 forintos és 50000 forintos tb-járulék után is ugyanaz az alapellátás járjon, és a gazdag külön fizessen az extra szolgáltatásokért, és ne járjon neki a magasabb befizetése miatt több minden.) Vagy félreértettem volna, és azt támogatod, hogy mindenki forintra pontosan ugyanannyi járulékot fizessen, és azért ugyanazt a szolgáltatást kapja, az extrákat meg vegye meg mindenki magának zsebből?

hondamonda 2013.01.13. 21:57:59

@lavór: "Nehogy a gondok gyökerénél keressük a megoldást."

De pont, hogy ott vagyunk. A problema gyokere a tul nagy allami ujraelosztas. A csokkentese nelkul soha nem fogunk kijonni a godorbol. Az orszag meg jobban le fog maradni a gazdasagukat kisebb elvonassal terhelo versenytarsainkhoz kepest. Csak annyi valasztasi lehetosegunk van, hogy mely inaktiv retegtol milyen mertekben vonjuk meg az ellatast. Szerencsere nem kell sokat gondlkodni, mivel a nyugdijrendszeren sok szazezer eloskodo csung.

sárkányfő 2013.01.13. 21:58:42

@Nagyzee:
Könnyű szétszedni a szavaimat, akkor azt akartam kidomborítani, hogy a nyugdíjjáruléknál igazságos az arányosság, de természetesen ha mindenki pont annyit kapna mindenből amennyit beletett, akkor nem létezne társadalom és társadalmi szolidaritás. Igen, a TB esetében aránytalanság van, legalábbis hivatalosan, valójában már piaci viszonyok alakultak ki a hálapénzes korrupció útján. A nyugdíj azonban más eset, az végeredményben a bér folytatása idős korban, amit pont a bér nagysága határoz meg, hiszen a bérből vonták arányosan a nyugdíjjárulékot. A bért és nyugdíjat nem lehet összekeverni olyan adókkal, amik szolidáris rendszerekbe folynak bele. A TB-t tudottan, vállaltan szolidáris rendszerbe fizetjük, itt tehát az aránytalanság nem felrúgása semmilyen szerződésnek, itt nem lopás az aránytalan kifizetés.

Ha már itt tartunk, én el tudnék képzelni egy olyan egészségügyet, ahol - egy minimum szint mellett, amit szolidaritásból tart fenn a társadalom - a TB növekedésével jobb ellátást is kaphatnak az emberek, de ez egy másik téma.

"A kirovó - felosztó rendszerben meg nem lehet mit kezdeni azzal, hogy ki milyen hiszemben fizette a járulékot, csak az számít, hogy éppen mennyi van a kasszában."
na látod ilyen alapon bárki fizetését lehetne csökkenteni. De igenis lehet és kell is mit kezdeni azzal, hogy ki milyen "hiszemben" fizetett, a nyugdíjjogosultság tulajdonjog, a 100%-ka az, ezt akarod te most részben elvenni. Azaz - ismétlem sokadjára - nemcsak a nyugdíjasokat akarod meglopni, de a társadalmi szerződést, jogbiztonságot is fel akarod rúgni.
Amikor olyanokról írok, hogy nem csak bér- vagy nyugdíjcsökkenéssel lehetne pénzt előkeríteni-megspórolni, olyankor direkt nem olvasod el amit írok? Mániád a társadalmi csoportokra szűkíteni a rossz gazdaságpolitika okozta hiányt, meg hogy a főokkal és annak változtatásával nem akarsz foglalkozni?

szabadmagyarnép · http://www.facebook.com/szabadmagyarnep 2013.01.13. 22:00:10

@stark:

Ez legyen a reformot elrontó és elodázó impotens, analfabéta kormány vezetőinek a dolga.

Én letettem 42 év munkámat (melós járulékomat) az asztalra. Most ők jönnek de ha csökkenteni fogják a nyugdíjamat akkor itt cudar világ lesz, mert ez semmi más mint a hazát szerető nép becsapása és hazaárulása !

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 22:00:55

@Mária: jogos, helyesen úgy szólna, hogy "képviselni".

sárkányfő 2013.01.13. 22:01:11

@Nagyzee: A társadalmi igazságosság fenntartásával lehet csökkenteni a nyugdíjakat, azaz ha a kormány okozta recesszióból fakadó hiány okozta nehézségekben minden társadalmi csoport részt vállal. Mivel erről szó sincs, ezért ettől kezdve igazságosságról ne is beszéljünk.
ha meg szerinted most aránytalan a rendszer, akkor írd le miért, számold ki hogy lenne arányos, stb, érdeklődve olvasom majd.

Henriette Ráczmolnár 2013.01.13. 22:01:45

kedves Kard,
röviden: eredj a pics@ba.
bövebben:
- előbb szüntesd meg a gyest, gyedet, csal. pótlékot, és a gyerekeresek adókedvezményét
- kergesd el a mai kurzus élősködőit
- szüntesd meg a feketegazdaságot
- és nyírd ki a saját szüleidet.
ha ezután még blogolsz, tárgyalhatunk.

heck 2013.01.13. 22:02:48

@hondamonda: A minimál béredből befizetett nyugdijjárulék arra sem elég, hogy csirkelábat vegyen a nyugdijjas. Miért nem adod át a munkahelyed valaki olyannak, aki jobban keres?

Mária 2013.01.13. 22:04:09

@stark:

Szerinted miért nincsenek?

Szerintem azért, mert a posztban említett nettó 143.000 forintból, ami két felnőtt két gyerek esetében adókedvezménnyel és családi pótlékkal együtt is csak 83.000 forint az egy főre eső jövedelem.

Ennyiből nem lehet a jövőbeni nyugdíjra félretenni. Jó, ha a szülők egy olcsóbb életbiztosítást ki tudnak szorítani belőle, arra az esetre, ha történne velük valami.

És ez két átlagos bérből gazdálkodó felnőtt, plusz két gyerek. Nem a négymillió létminimum alatt élő emberek családjainak egyike.

sárkányfő 2013.01.13. 22:04:18

@Nagyzee: erre fentebb válaszoltam.

@mindenki:
fél óra szünetet kérek, nincs időm egész este csak blogolni, de visszatérek ígérem.

bár sok értelme nincs, ahogy elnézem, senki nem tud épkézláb érvet felhozni se a rablás jogosságára, se arra hogy miért nem inkább a totál elavult és korrupt államháztartást kéne inkább megreformálni, meg kibaszni Matolcsyt a gazdaság elleni háborúja miatt, stb.

garmr · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 22:05:05

@Mária: Javítva a Gábor általi verzióra, köszönjük az észrevételt.

heck 2013.01.13. 22:05:11

@sárkányfő: "társadalmi igazságosság" azt hittem a kommunista lózungokat végleg elfelejtjük, de úgy látszik igény van rá.
Ember helyett fontosabb a társadalom? Mi ez egy hangyaboj?

munkanelkuli 2013.01.13. 22:05:15

@stark: tetszenének rendesen bejelentve járulékokat és adókat fizetni, tetszenének áfát (se) nem csalni, államkasszából (se) nem lopni és akkor nem kéne Orbán és Gyurcsány zsebébe nyúlni...

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 22:06:29

"na látod ilyen alapon bárki fizetését lehetne csökkenteni. De igenis lehet és kell is mit kezdeni azzal, hogy ki milyen "hiszemben" fizetett, a nyugdíjjogosultság tulajdonjog, a 100%-ka az, ezt akarod te most részben elvenni."

Nem, ez baromság. Nem lehet ilyen alapon bárki fizetését csökkenteni, ugyanis amikor felvesznek, alá kell (kéne hogy) írj egy szerződést a bérezésről, amitől csak extrémebb esetben lehet eltérni.

A nyugdíj nagyon nem ilyen. Ugyanis ott kifizeted az adót/járulékot (a nyugdíjjárulékot végül ténylegesen adóvá alakították vagy csak tervezték) aztán mire nyugdíjba vonulsz vagy elég lesz az utánad adózók pénze, vagy nem.

A világon senki nem biztosítja neked azt, hogy te mindenképp arányosan fogod kapni a pénzt a befizetéseid után, és hogy a nyugdíj soha nem fog csökkenni.

A közösből van, ha a közösben nincs elég pénz, akkor vagy hitelből kapod, vagy nem kapod.

Lehet akármennyit beszélni a szolidaritásról és az igazságosságról, ha az adófizetők nem tudják fizetni a nyugdíjadat, akkor előbb utóbb nem fogsz annyit kapni, vagy az adófizető fog többet adózni.

Vagy szépen eladósodik az egész ország, és mind az adózónak többet kell adózni, és a nyugdíjas is kevesebbet kap.

garmr · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 22:08:29

@Henriette Ráczmolnár: Kedves Henriette. Megmondom őszintén a GYED-et meg a családi pótlékot meg is szüntetném, noha a felszabaduló összeget az adókedvezményekre fordítanám és nem megszűntetném azt is ahogy Ön. A másik két pontban egyetértek Önnel, az utolsó miatt ugyanakkor ki kell fejeznem az Önnen szembeni őszinte sajnálatomat.

fizetekmegegysort 2013.01.13. 22:09:15

Érdekes végigolvasni a kommenteket. Azt vettem észre, hogy sokan érzelmi kérdésként reagálnak egy szimplàn gazdasági kérdésre.
Azt, hogy a mai nyugdíjasok fizettek járulékot, tehát jogosultak,meg hogy nehéz megélniük, szerintem senki nem kérdőjelezte meg. Mint ahogy azt sem, kérdőjelezi meg senki , hogy baromi nehéz mondjuk két pedagógus fizetésből 2 gyerekkel megélni. Mégis, ha ez utóbbiaknál a többségnek természetes, hogy semmit nem emelkedik a bérük az elmúlt években, addig a nyugdíjasok esetében bárki pedzegeti, hogy az mégsincs rendjén, hogy ilyen időkben az ő juttatásaik simán nőnek, sokan azonnal anyagyilkost kiáltanak. Pedig hát....miért is?
Miért is nem vesszük tudomásul, hogy ez szimplán racionális, gazdasági kérdés kéne hogy legyen? Mi köze a gazdaság teljesítő képességének ahhoz, hogy szeretem/tisztelem -e a nyugdíjas anyámat?
Megfordítva a kérdést: a nyugdíjas szereti/tiszteli saját gyerekét/unokáját annyira, hogy végre kinyissa a szemét/fülét, és belássa, hogy járni éppen jár, csak nem jut? Ha meg mégis jut, annak ára az imádott unoka jövője.
Szerintem ez egy nagyon egyszerű, racionális gazdasági kérdés...Nem kéne érzelmi húrokat pengetni ez ügyben. A nyugdíjrendszerhez muszáj hozzányúlni, mégpedig csökkentés irányában. Ha továbbra is így marad minden, aki teheti elmegy majd, az itt maradottak meg beledöglenek, hogy kitermeljék a nyugdíjakat. Lehet strucckodni, lehet érzelmeskedni, de ez van.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 22:09:26

@munkanelkuli: Ez mondjuk jogos, adott a kérdés, hány olyan vállalkozó van Mo.-n aki a jelenlegi árak megtartása mellett képes nyereséges üzletet folytatni úgy, hogy fizeti a jó magas adókat?

munkanelkuli 2013.01.13. 22:09:33

@stark: Хуй с палцем не сравнивай!

szabadmagyarnép · http://www.facebook.com/szabadmagyarnep 2013.01.13. 22:11:51

@stark:

A nyugdíjasok pénzét el akarják venni mert nincs pénz, hát nem kellene az Önkormányzatok kisegítését(amit a polgármesterek elbasztak) segíteni milliárdokért.

Ki a fontosabb OV-nek az az ember aki becsületesen ledolgozza és fizeti a járulékot, közben ellopják a manyup-ban lévő pénzét is nyugdíjreform címén, vagy a hanyagul gazdálkodó Önkormányzatok?
Azokat a vezetőket miért nem vonják felelősségre? Fejétől büdösödik a hal....

Ez a Fidesz, megtanultuk saját bőrünkön egy parazita amely élősködik a magyar népen.....hát lerázzuk és eltapossuk !

munkanelkuli 2013.01.13. 22:11:51

@stark: Jaja! Meg a minimálbért. Szóval messze nem biztos, hogy a nyugdíjak mértékével van a fő baj...

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 22:12:19

@heck: Szerinted ha átadja a munkahelyét valakinek, az nem ugyanannyit fog keresni ugyanazért a munkáért, hanem többet?

Te ugye trollkodni jársz ide?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 22:14:10

@Mária: "Szerintem azért, mert a posztban említett nettó 143.000 forintból, ami két felnőtt két gyerek esetében adókedvezménnyel és családi pótlékkal együtt is csak 83.000 forint az egy főre eső jövedelem."

Pontosan ezért. Azaz lehet ebből félretenni, csak bizony súlyos és érezhető megvonások árán.

megfigyelt 2013.01.13. 22:15:05

@Nagyzee: Teljesen egyetértve azzal,hogy befizetés arányos legyen a nyugdíj ne a nyugdíjba vonulás éve legyen rá a legnagyobb hatással mint jelenleg. Ma Magyarországon van a világ legigazságtalanabb-lagaránytalanabb nyugdíj rendszere és ezt a BAROM POLITIKUSOK hozták létre a HÜLYÉN megállapított valorizációs szorzókkal és degressziós táblázatokkal.Amennyiben a 2002 után megállapított nyugdíjak átlaga megegyezne az előző Orbán kormány idején megállapított INDEXÁLT nyugdíjjal akkor az éves nyugdíj kiadás több mint évi 350 MILLIÁRD ft-al csökkene és megszűnne 50 000 luxus nyugdíj és el tűnne az átlag nettó bér és az átlag öregségi nyugdíj aránytalansága-igazságtalansága.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 22:15:26

@munkanelkuli: Erről a nyelvről én lemaradtam, a rendszerváltáskor még örültem, hogy szobatiszta vagyok... :D

gomorra 2013.01.13. 22:15:30

@szabadmagyarnép: Azt hiszem kicsit félreértettél. Nem vagyok ugyanis Orbán-fan, éppúgy gyűlölöm, mint te.

De akkor is a helyzet az, hogy abból a pénzből kell gazdálkodni, ami rendelkezésre áll. S ez kevés. Namármost, ezt a keveset úgy kell elosztani, hogy egyetlen nyugdíjas se haljon éhen s egyetlen nyugdíjas se dőzsölhessen.

Aki most azzal jön, hogy befizetett ennyit meg annyit, az most nem érv. Kell egy bizonyos társadalmi szolidaritás, éppen a nehéz időszakokban kell. S nehéz időszaknak nézünk elébe, ez még most mind semmi ami most van, a szoci és fideszes ámokfutásnak ezután lesz majd a nagyböjtje még.

Ígérgetni nem szabad ebben ahelyzetben. Csak egyet lehet ígérni: vért és verejtéket s akkor tán évek múlva jobb lesz.
A vért és verítéket nem fogjuk tudni megúszni.

_most_ 2013.01.13. 22:16:28

@sárkányfő: válság van, a kiadásokat csökkenteni kell, a nyugdíjak csökkentése a legigazságosabb, hiszen a nyugdíjasokból már semmi haszna a társadalomnak, meg amúgy is nemsokára meghalnak, minek nekik annyi pénz.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 22:18:30

@munkanelkuli:

Na meg az.

Ugye arról keveset szól a fáma, hogy amikor a nettó minimálbéredet megkapod (70.000 forint?) az ugye valójában 90.000 feletti bruttó, és még amellett a nyugdíjjárulékkal és minden egyébbel a cég, aminek dolgozol 130.000 forint felett fizetett... aminek alig több mint a fele a tiéd is, a többit meg elviszi az állam, hogy egy hosszú távon működésképtelen rendszert finanszírozzon.

Csodálatos, nem?

munkanelkuli 2013.01.13. 22:19:43

@stark: Meg van bocsátva. :) Kb. annyit tesz, mint: Do not compare dick with finger. (Én meg elég öreg vagyok, hogy ne legyen perfekt az angolom :))

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 22:20:51

@fizetekmegegysort: "Miért is nem vesszük tudomásul, hogy ez szimplán racionális, gazdasági kérdés kéne hogy legyen? Mi köze a gazdaság teljesítő képességének ahhoz, hogy szeretem/tisztelem -e a nyugdíjas anyámat?"

Itt a pont. Meg kéne érteni, hogy nem azért kéne ezt a rendszert megvágni, mert utáljuk nyugdíjasokat, és különben is, véresszájú gyurcsányista mindenki, hanem mert egyszerűen nincs rá pénz.

NINCS. RÁ. PÉNZ.

Ezt így, pólókra nyomtatva kéne hirdetni, hogy leessen végre az embereknek, akik még mindig nem léptek túl azon, hogy szerintük mennyi járna.

heck 2013.01.13. 22:21:21

@stark: Miért keresne ugyanannyit? Láttál már álláshirdetést? Nem az van benne, hogy fizetés, mint mindenki másnak.

munkanelkuli 2013.01.13. 22:21:21

@munkanelkuli: mert pl. nem "with", hanem "to".

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 22:22:31

@munkanelkuli: :D

Jogos. Mellesleg azért tartottam jó példának, mert ugye tudjuk mindannyian, hogy Angliában lenne forrás még magasabb nyugdíjakra is, csak okkal nem válik a kormányzati kommunikáció (és a költségvetés) részévé az erőteljesebb állami jelenlét a nyugdíjrendszerben.

Nagyzee 2013.01.13. 22:22:54

@sárkányfő: Oké, szóval mégsem az élet minden területén tartod az arányos kifizetést az alapvető elvárásnak és jogos jussnak, csak a kidomborítás miatt lódítottál. Elnézést, hogy szétszedem a szavaidat, de ha ekkora lyukak vannak az érvelésedben, nincs mit tenni.

---

Azért nem reagálok a javaslataidra, mert nem látom bennük a rációt. A nagy szociális rendszerek strukturális problémáit nem lehet azzal megoldani, ha kevesebb pénzt folyatunk el korrupcióra. Azzal lehet késleltetni a krachot, de ennyi. Attól még a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszútávon fenntarthatatlan marad a demográfiai folyamatok miatt.

---

Elég sok szektorban csökkentek a reálbérek. Saját érvelésedet ellened fordítva az sem igazságos társadalmilag, hogy a közbérek reálértéke nem garantált, a nyugdíjaké meg igen.

---

A nyugdíjrendszer arányosságának mértékét meg nem fogom most számolgatni, de ha 10x annyi befizetés után nem pont 10x annyi nyugdíj jár, akkor nem teljesen arányos. Ezen nincs mit vitatni, innen meg már csak az a kérdés, hogy ki milyen mértékű aránytalanságot tart igazságosnak.

heck 2013.01.13. 22:22:59

@stark: Az állam Angliában és Németországban is hosszú távon fizetésképtelen.

Megfigyelo 2013.01.13. 22:23:47

A poszt írója nem veszi figyelembe, hogy a nyugdíj nem *segély*, hanem *jog*: egy biztosítás eredménye. Tehát az állam nem ajándékba adja, hanem egy visszterhes jogviszony alapján kötelezően teljesítendő szolgáltatást nyújt. Azért "visszterhes", mert a biztosított a nyugdíjbiztosítás árát az évtizedek alatt már kifizette az államnak. Így is nagyon degresszív a nyugdíj -- azaz aki kétszer annyi járulékot fizet, nem kap kétszer annyi nyugdíjat -- ezt még el lehet fogadni, de a posztíró javaslata ellentmond a piacgazdaság alapvető törvényeinek.

Magyarország pillanatnyilag legnagyobb gazdasági problémái mind az elmebeteg egykulcsos adó következményei. 2011-től a legjobban kereseá (néhány) tízezer 9sszességében évi kb, 700 milliárd forintnyi "nemzeti ajándékot" kap. Ebbből kb. 200 milliárd a szegény(ebbe)ek adójának megemeléséből származik (az "adójóváírás" eltörlésén keresztül), a többi 500 milliárd évről évte hiányzik a költségvetésből, és csak különböző rablóhadjáratok (manyup lenyúlása, extra bank- és telekom-adók, stb.) segítségével tudják pótolni, ami lebénította a hitelezést, a beruházást, a bizalmat, és egyre súlyosabb recessziót okoz. Sehol a művelt Nyugaton nincs egykulcsoa adó, mert tökéletesen erkölcstelen -- a pápa is elítélte --, ilyen csak itt, a Vadkeleten (Magyarországon, Oroszországban stb.) lehetséges. (Szlovákia már felszámolja, és ott soha nem is volt teljesen egykulcsos...)

szabadmagyarnép · http://www.facebook.com/szabadmagyarnep 2013.01.13. 22:23:49

@ayatollah:

Csak egy rendszer jöhet számításba: Egy emberközpontú Demokratikus Magyarország.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 22:24:01

@heck: *facepalm*

Tehát ha valaki otthagyja a munkahelyét, akkor a következő embert a helyére már magasabb fizuért veszik fel szerinted?

Melyik bolygón van ilyen?

munkanelkuli 2013.01.13. 22:26:40

@Nagyzee: Hát igen. Mi a "társadalmilag igazságos"? Asszem, csak a kommunizmus. Azt meg utáljuk, mint a szart. Akkor meg most mi van?

heck 2013.01.13. 22:27:31

@stark: Valaki felmond mer kevesli a 100 000Ft-ot, akkor a munkáltató 75 000Ft-ért hirdeti meg az állást szerinted?

sicilian dragon 2013.01.13. 22:28:14

Egy apróság. Nekem kissé bűzlik a 140e feletti nettó átlagkereset. Egy kezdő tanár 90000-et kap kézhez, és ez csak lassan emelkedik. Rengetegen dolgoznak minimálbérért, és még többen vannak arra bejelentve, márpedig a statisztika kiszámításánál ez utóbbit veszik figyelembe. Sajnos nem tudok számokat prezentálni, de a 140e+ irreálisnak tűnik.

heck 2013.01.13. 22:29:09

@stark: Ó egyiknek sincs adóssága, sőt nem tudja mit tegyen a többlettel.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 22:29:50

@heck: "Valaki felmond mer kevesli a 100 000Ft-ot, akkor a munkáltató 75 000Ft-ért hirdeti meg az állást szerinted?"

Ilyet mikor is írtam?

Nem egészen. Ha valaki felmond, mert kevesli a 100.000 Ft-ot, akkor a munkáltató 100.000-on, vagy kicsit kevesebbért hirdeti meg az állást, mert nagyon jól tudja, hogy van sok-sok tízezer munkanélküli, aki szívesen dolgozna annyiért.

garmr · http://kard.blog.hu 2013.01.13. 22:30:23

@Megfigyelo: A leírtak nagy részével egyetértek ugyan, ugyanakkor a jelenlegi felosztó-kiróvó rendszer esetében figyelembe kell venni olyan tényezőket is mint a ez elöregedő társadalom. A nyugdíj jogosultságot nem vontam kétségbe, a nyugdíj mértékét pedig nem garantálták senkinek. A jelenlegi rendszer által az aktív lakosságra rótt teher csökkentése akkor is szükséges lenne, ha történetesen 5% lenne a gazdasági növekedés.

heck 2013.01.13. 22:30:27

@munkanelkuli: A "társadalmilag igazságos" kifejezés, amolyan pénzhelyettesítő fogalom.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 22:31:47

@heck: "Ó egyiknek sincs adóssága, sőt nem tudja mit tegyen a többlettel."

Tehát lövésed nincs a helyzetről, igaz?

Szinten minden országnak van adóssága? Akkor most minden ország működésképtelen szerinted?

Válaszoltál a kérdésemre.

Te tényleg csak trollkodni jársz ide.

munkanelkuli 2013.01.13. 22:32:14

@heck: :D Ezért kb. 200 "társadalmilag igazságos"-t érdemelsz :D

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 22:34:42

@stark: *Szinte minden országnak van adóssága.

micsoda? 2013.01.13. 22:34:45

@lavór: Nagyon helyesen mondod, + szégyen ez a poszt.

Mária 2013.01.13. 22:35:08

@stark:

"Azaz lehet ebből félretenni, csak bizony súlyos és érezhető megvonások árán."

Valóban.

Például úgy, hogy egész hónapban szemetet etetsz a gyerekeiddel, akiknek emiatt hiánybetegségei lesznek éppen abban az életkorban, amikor eldől, hogy felnőttként mennyire lesz egészséges és fejlett a testük, az idegrendszerük, a vérkeringésük, a csontozatuk és a fogsoruk.

Még többet tudsz félretenni, ha emellett olcsó kínai műszálas cuccokban járatod őket, hagy legyen jó gombás az öszes hajlatuk, meg a lábuk.

Mindezt ÁTLAGBÉRBŐL. Nem létminimumon vegetálva, hanem ÁTLAGOS bérből.

Szerencse, hogy a szülők nem így gondolkodnak, hanem úgy, hogy ha a gyerek egészséges fejlődése és a saját jövőbeni jólétük között kell választani, akkor a gyerek egészsége lesz az első.

nyuggernyúzó 2013.01.13. 22:35:12

Az egész nyugdíjrendszert meg kell szüntetni. Mindenki tartsa el a munkaképtelen rokonait. Akinek nincsenek rokonai és megtakarítása sincsen, azoknak melegedő és zsíros kenyér.

heck 2013.01.13. 22:35:13

@stark: Éppen felmondtak egy állást mert keveslik a bért, ebből arra következtetsz, hogy a legjobb munkanélkülieket felvenni kevesebbért. Talán nem véletlen, hogy a cégvezetés közelébe sem engednek. Azt is szétcsesznéd, ami maradt belőle.

heck 2013.01.13. 22:37:35

@stark: Kína nem működésképtelen. Mindegy, nem érted. Irónia mit jelent?

munkanelkuli 2013.01.13. 22:38:02

@garmr: Nincs könnyebben prognosztizálható adat a gazdaságban, mint a nyugdíjasok száma és a (z érvényes szabályok szerinti) kifizetendő nyugdíj mértéke. Ezért hiteltelen, ha bárki is délután 3-kor a homlokára csap, hogy vazze, miből fizetjük ki a jövő hónapban (évben) a nyugdíjakat?

szabadmagyarnép · http://www.facebook.com/szabadmagyarnep 2013.01.13. 22:39:58

@gomorra:

A nyugdíjasok pénzét el akarják venni mert nincs pénz, hát nem kellene az Önkormányzatok kisegítését(amit a polgármesterek elbasztak) segíteni milliárdokért.

Ki a fontosabb OV-nek az az ember aki becsületesen ledolgozza és fizeti a járulékot, közben ellopják a manyup-ban lévő pénzét is nyugdíjreform címén, vagy a hanyagul gazdálkodó Önkormányzatok?
Azokat a vezetőket miért nem vonják felelősségre? Fejétől büdösödik a hal....

Ez a demokráciának álcázott +modern kizsákmányolás" undorító.

Talán megoldható lenne és okos gazdálkodással és nem pazarlással (654 milliárd túlköltekezés) a nyugdíjak, nem gondolod, és nem kellenek további milliárdokért felesleges stadionok, média pojáca propagandák, Simicskának sem kellene adni 300 milliárdot a nép pénzét.
És ezért nem a járulékot becsületesen fizető nyugdíjast kell okolni és elvenni a nyugdíját (vagy csökkenteni azt)mert a kommunisták és a Fidesz elbaszta a dolgokat de erősen impotens kormányzással.

Ne hogy azt mond nem volt idő a reformra 23 év alatt !

A nyugdíj nem *segély*, hanem *jog*: egy biztosítás eredménye.

quendelapo 2013.01.13. 22:42:25

@Megfigyelo:
Magyarország pillanatnyilag legnagyobb gazdasági problémái a különadók és a szabadságharc következményei.

Az egykulcsos adó miatti kiesést elő lehetne teremteni a kiadások csökkentésével: stadionok, foci, gyes időtartama, átlagkesetek feletti nyugdíjak. Egy bizalomra építő gazdaságpolitika növelné a beruházásokat, a gdp-t és növekvő adóbevétel is pótolná a hiányt.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 22:42:52

@Mária: "Valóban.

Például úgy, hogy egész hónapban szemetet etetsz a gyerekeiddel, akiknek emiatt hiánybetegségei lesznek éppen abban az életkorban, amikor eldől, hogy felnőttként mennyire lesz egészséges és fejlett a testük, az idegrendszerük, a vérkeringésük, a csontozatuk és a fogsoruk."

Sőt, ha nem költesz bizonyos összeg felett a gyerek étkeztetésére, akkor azonnal meghal rákban.

Ne dramatizáljunk. Gyerekkoromban krumpli, tej és zacskós leves volt a főbb táplálékforrás, alkalmanként hússal (értsd: legolcsóbb mirelit fasírt). Mert erre volt pénze a kettőnket nevelő anyámnak. Semmilyen hiánybetegségem nincs, és nem is volt. Szerencsére.

Nem mondom, hogy ez a követendő példa, de a család (nem a gyerek maga) a legtöbb háztartásban be tudná érni kevesebbel vagy kicsivel olcsóbbal. Nyilván nem biztos, hogy két gyerekkel pont 140.000-ből.

Mindenesetre én sírtam volna örömömben ha fejenként 25.000 forintra kijött volna a család jövedelme anno.

"Még többet tudsz félretenni, ha emellett olcsó kínai műszálas cuccokban járatod őket, hagy legyen jó gombás az öszes hajlatuk, meg a lábuk."

Én még most is azokban járok. Csak 3 font egy póló, na nem tudok ellenállni.

heck 2013.01.13. 22:42:56

@szabadmagyarnép: A nyugdíj egy olyan biztosítás, ahol nem te vagy a kedvezményezett.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 22:44:04

@heck: "Éppen felmondtak egy állást mert keveslik a bért, ebből arra következtetsz, hogy a legjobb munkanélkülieket felvenni kevesebbért."

Nem én következtetek erre, hanem minden épelméjű munkaadó. Ha valakinek nem jó a 100.000, lehet találni valakit, aki jó lesz.

Miért, egy cég kiket szokott felvenni, ha nem munkanélkülieket? Olyanokat, akiknek 2 munkája is van, vagy hogy képzeled el?

heck 2013.01.13. 22:45:22

@quendelapo: Bizalomra nem lehet gazdaságpolitikát építeni, a gazdaságpolitikával lehet bizalmat építeni.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 22:46:29

@heck: Nem, te nem értesz semmit, és azért nem magyarázod el az angol működésképtelenséget, mert te is nagyon jól tudod, és én is nagyon jól tudom, hogy lövésed nincs az egészről, csak visszhangzod azokat a tévhiteket, amiket fel bírsz csipegetni a bulvár- és pártsajtókból.

Kínáról mesélhetsz szépet és jókat, csak gondolom nem tudsz a jüan mesterséges gyengítése, és az alacsony alapkamat miatti problémákról, valamint a közelgő kínai ingatlanpiaci lufiról, igaz?

quendelapo 2013.01.13. 22:47:34

@heck:
igen, de ezzel nem mondasz ellent, annak amit mondtam.
Ha nincs szabadságharc, különadók, manyup lenyúlás pávatánc és piros seggpöttyök, akkor van bizalom.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.01.13. 22:49:13

@azbesztos: Gondolkozom, hogy mitől lesz valaki ekkora stílustalan faszparaszt. Nem tudom, biztosan abuzáltak análisan... és tetszett neked, igaz?

megfigyelt 2013.01.13. 22:49:33

@Megfigyelo:
A leírtakkal egyetértve ,szeretném megjegyezni,hogy az arányos teherviselés elvét nem kellene feladni még a 2/3-os DIKTATÚRÁNAK sem.A tényeket nem szabad figyelmen kívül hagyni,BAJNAI a bruttó 200 000 ft nettóját 122 215 ft-ról 12.8 %-al 137 920 ft ra emelte 2010 ben, amit ORBÁN igen magasnak talált és 2012-ben 5 %-al 131 000 ft-ra csökkentette,ellenben a képviselők bruttó 1 200 000 ft nettóját BAJNAI 622 789 ft-ról 0,5%al 625 873 ft-ra növelte amivel a jelenlegi RABLÓBANDA nem értett egyet és 2012-ben 38%-al 862 886 ft-ra módosította. A világ nyugdíj/ nettóbér átlaga 60%-körüli a Magyar 76%-al szemben a mi gazdaságunk ennyivel erősebb mint a világ átlag?????????

dzsugasvili 2013.01.13. 22:50:29

Ez baromság. A nyugdíjasok a legszélesebb társadalmi réteg, ráadásul ők már, így vagy úgy, valamit letettek az asztalra régebben. Valamennyi munkát. Kis munkáért kevés, többért, több nyugdíj jár (leegyszerűsítve és némiképp elhazudva a dolgot). És persze nem élnek valami fényesen, kevés pénz kapnak általában, legalábbis a nagy többségük. A korábban sem túl fényes életkörülmények miatt egészségük sok esetben rosszabb mint kéne a korukban, így aztán igen sokat kényszerülnek mindenféle egészségügyi ellátásra költeni.

Ezekből aztán adódik, hogy kutya kötelessége az ország kormányzatának őket segíteni, mint egy általában nehéz sorsú, és rettentően széles társadalmi csoportot. Nemhogy 13., de 16. havi nyugdíj se lenne túlzás nekik. De mivel az nem megy, így csak a 13. havi jön össze, ez a minimum.

Amúgy is, ki mondta azt, hogy az aktív rétegeket kell segíteni? Ők - ahogy a nevük mondja - aktívak, majdcsak elboldogulnak valahogy. Még fiatalok, így vagy úgy tudnak kezdeni valamit. Termelnek az udvarban, állatot tartanak, vagy kimennek külföldre. Nyugdíjasként ez nem megy.

Ezért segítik a nyugdíjasokat.

gomorra 2013.01.13. 22:52:54

@szabadmagyarnép: Tökéletesen igazad van. Illetve lenne. Látod, milyen nagy a zűrzavar.

Mert minden úgy van ahogy írod. Aki megdolgozik valamiért, annak jár az ellentételezés.
Az is igaz, hogy most ez a k.rva Orbika saját kútfőből ontja a pénzt az önkormányzatoknak, hogy a főtér-szépítéseket ki tudják fizettetni.

De hiába az igazság. Ha belegondolsz az Orbán utáni létbe - mert lesz ilyen nem is olyan soká - akkor is ott áll majd az új pénzügyminiszter hogy kinek s mennyit adjon. S a nincsből nem lehet fizetni. Nem lehet ismét eladósítani a gyerekeink, unokáink jövőjét még akkor sem, ha úgy érzi az idősebb korosztály, hogy neki jár. Jár, de csak annyi, amennyi jut, mert különben a jövő még távolabb kerül, a normális magyar jövő.

Ehhez kell nagy megértés és józanság. Hogy lapátra tenni ezt a sok szart amit a maszop és a fityisz jelent s utána normalizálni az országot. Nem lesz könnyű, mint fentebb írtam csak vért és verítéket lehet ígérni. De azt biztosan.

dzsugasvili 2013.01.13. 22:52:58

@dzsugasvili: Persze ezzel én is kicsit sarkosan fogalmaztam, elismerem. Lehet, hogy nem szép dolog ma a 13. havi nyugdíjat eröltetni, de úgy gondolom, hogy Fideszék nyugodtan adhatnának úgy is 13. havi nyugdíjat, hogy közben másokat nem fingatnának halálra, a tanári fizetésemelést is nyugodtan kibírnák emellett is. A nyugdíjasok folyamatos ekézését pedig ocsmánynak tartom minden formában.

heck 2013.01.13. 22:55:10

@stark: "te nem értesz semmit" na ennek a kifejezesének nincs értelme. A semmit nem értem?

Te viszont nagyon szépen kidolgoztad.

Megfigyelo 2013.01.13. 22:56:03

@stark: A nyugdíjfizetés ugyanúgy adósságszolgálat, mint az államkölcsönök törlesztése. Tehát, ha a kormány nem tudja kifizetni az aktuális nyugdíjakat, akkor államcsőd áll elő, annak minden következményével.

sárkányfő 2013.01.13. 22:56:41

@heck: valszeg tök félreértesz. épp azt mondom, hogy a társadalmi érdekre hivatkozva nem szabad kirabolni a nyugdíjasokat.

@_most_: értem hogy gúnyolod a szociáldarwinistákat, de sajnos ezek komolyan gondolják.

munkanelkuli 2013.01.13. 22:59:17

@pocakos focista: azé' eddig ebben a commentben vót a legtöbb észérv, akárki tudhassa és meglássa!

nemecsekerno_007 2013.01.13. 23:00:25

Azért lassan a testtel! :)
Aki az újraelosztásból kap pénz, az mind eltartott. Köztisztviselők, közalkalmazottak, egyetemisták meg az a vállalkozó amelyik a fénymásolópapírt viszi az önkormányzathoz.

Az újraelosztható pénzt kéne növelni, ehhez az exportot folytató cégeket kéne "csak" békén hagyni.
Ehhez azonban kiadást kéne csökkenteni. A kiadáscsökkentésben nyílván priorizálni kell. Itt a "hogyan" a kérdés :)
Az egyetemistáknak egy adekvát válasz lenne, ha kidolgoznának valami megoldást. Olyat amivel spórolunk is, de nem megy teljesen tönkre az ország. Megmutathatná a felsőoktatás, hogy mennyire tud problémát megoldani. :)

heck 2013.01.13. 23:01:48

@stark: Ezért ehhez, kell az a szilárd hited, hogy a munkavállaló hülye. Csak nem munkavállaló vagy?

heck 2013.01.13. 23:03:04

@nemecsekerno_007: Mi az, hogy újraelosztás? Semmi újra nincs benne.

sárkányfő 2013.01.13. 23:10:17

@Nagyzee:
Nem lódítottam, csak a vita hevében nem jutott eszembe, noha kétségtelenül nyilvánvaló példa, azonnal korrigáltam is ahogy jelezted. Természetesen te túl kisstílű vagy ahhoz, hogy egy már elismert tévedést ne minősíts mégis, csípőből szándékos lódításnak.

Miközben arra jutott időd, hogy lódításnak állíts be egy tévedést, arra valahogy nem, hogy az érdemi válaszra is reagálj. A TB vállaltan szolidáris rendszer, itt tehát az az aránytalan elosztás nem minősül társadalmi szerződés felrúgásának. A személyeskedés biztos csábítóbb a számodra, de ha az érdemi érvekre nem válaszolsz, az csak azt bizonyítja, hogy nincs is válaszod.

" A nagy szociális rendszerek strukturális problémáit nem lehet azzal megoldani, ha kevesebb pénzt folyatunk el korrupcióra."
na ez már konkrétan az álláspontom kiforgatása. a korrupció először is óriási, speciel ha azt 100%-osan meg lehetne szüntetni, akkor az abból fakadó közvetett előnyökkel együtt befolyó bevétel már radikálisan javíthatná a szociális rendszerek inputját, talán még többlet is keletkezne... de ez csak részkérdés. a lényeg, a kiforgatásod abban áll, hogy az csak tétel volt a listámról.
asszem túlbecsültelek, egy ilyen szókiforgatós fiúra kár volt ennyi karaktert pazarolnom, te nem csak nem érted amit írok, de nem is akarod érteni.

"Attól még a jelenlegi nyugdíjrendszer hosszútávon fenntarthatatlan marad a demográfiai folyamatok miatt."
és mégis ki mondta hogy fenntartható? Nem írtam le én is párszor, hogy 20-30 év és összeomlik? A nyugdíjrendszerre is bőven ráfér(ne) a változás, erre a manyup egy esély volt, de jött Orbán a nagy kalapácsával, meg az enyves kezeivel, és...

"Elég sok szektorban csökkentek a reálbérek."
Nocsak nocsak, ha 20 elmondom hogy nem mindenhol csökkentek, akkor már neked is átmegy?

"Saját érvelésedet ellened fordítva az sem igazságos társadalmilag, hogy a közbérek reálértéke nem garantált, a nyugdíjaké meg igen."
te csak szeretnéd ellenem fordítani az én érvelésemet. de kicsi vagy te ehhez. egy szóval sem mondtam sehol, hogy ez egy igazságos ország, azt viszont többször is mondtam, hogy rossz példákra hivatkozva nem lehet újabb rosszat tenni. megjegyzem a közbérek reálrétékének ügye sem olyan egyszerű, mint ahogy sugallod, továbbá a közbérek egy része kifejezetten emelkedett az új adórendszerben.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 23:12:12

@heck: Még mindig csak beszólogatsz, de nem részletezed, hogy pontosan miért is működésképtelenek hosszú távon az említett országok?

A "semmi"-s eszmefuttatásod simán trollkodás, és a továbbiakban nem etetlek, hacsak nem változtatsz a hozzáállásodon, és érveket is felhozol, azon kívül, hogy hülyeségeket beszélsz, meg kinyilatkoztatsz, amit el kéne fogadni neked, mert csak.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 23:14:26

@Megfigyelo: "A nyugdíjfizetés ugyanúgy adósságszolgálat, mint az államkölcsönök törlesztése."

Miért is? Komolyan kérdem, mert ez nem igaz. A nyugdíjjárulék, amit fizetsz, nem kölcsön az állam felé. Ettől függetlenül igazad van, abban a percben, ahogy nem érkeznek meg a nyugdíjak, mert az állam nem tudja fizetni, valóban államcsődről beszélünk.

De attól még a nyugdíj nem adósság az állam számára.

munkanelkuli 2013.01.13. 23:18:59

@stark: Ok, de akkor hogy' hívjam a nyugdíjjárulékot, amit az aktív dolgozónak fizetnie kell?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 23:21:21

@munkanelkuli: Az pont úgy hívják, ami: járulék.

Ez azt jelenti, hogy fizeted, mert a törvény előírja, de ezért az államnak kötelessége valamit szolgáltatni. Viszont nem olyan, mint az adósság, amely esetben már a pénz odaadásának pillanatában eldől, hogy mennyit is kell fizetni, és mikor.

A járulék esetében az a nagy helyzet, hogy az állam maga mondja meg, hogy pontosan mit is ad cserébe. Ez aligha standard adósságszolgálat.

heck 2013.01.13. 23:25:24

@stark: Semmi trollkodás vagy eszmefuttatás nem volt. Elnevezni valamit valami másnak, negatívnak régi bolsevista trükk.

Én tudok alkalmazkodni: Nem beszólogattam, csak próbáltam udvariasan rávilágitani az eszetlen baromságokra, amiket összehordtál.

Most komfortosabban érzed magad, próbáltam a kultúrkörödhöz közelíteni?

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 23:27:04

@heck: Obvious troll is obvious.

Az érveidet és indoklásaidat továbbra is várom. Ha nem jön, akkor felteszem, hogy nincs neked olyan.

munkanelkuli 2013.01.13. 23:32:05

@stark: A 70-es években járta egy vicc. Egy amerikai bedob 2 db 2 forintost a pesti cigaretta-automatába (annyiba került egy doboz cigi ugyanis :)). Semmi. Ütögeti, semmi. Bedob újabb 2x2 forintot megint semmi. Ügyes, szólal meg elismerőleg.

Amikor a járulékot fizeted, azért van egy ígérvény, egy számítási szabály, ami valamelyest mérvadó. Mikor már odaértél, hogy elvonulsz nyugdíjba, nem szép azt a szabályt hirtelen megváltoztatni.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 23:33:50

@munkanelkuli: "Amikor a járulékot fizeted, azért van egy ígérvény, egy számítási szabály, ami valamelyest mérvadó. Mikor már odaértél, hogy elvonulsz nyugdíjba, nem szép azt a szabályt hirtelen megváltoztatni."

Persze, nem szép. Egyáltalán.

De attól még megtörténhet, és ha a szükség úgy hozza, meg is fog történni. Inkább, minthogy az államkassza rokkanjon bele abba, hogy egy-két járulékfizetési kötelezettségét túlárazta.

munkanelkuli 2013.01.13. 23:35:54

@stark: NE ÁRAZZA TÚL! Nincs könnyebben prognosztizálható adat a gazdaságban, mint a nyugdíjasok száma és a (z érvényes szabályok szerinti) kifizetendő nyugdíj mértéke. Ezért hiteltelen, ha bárki is délután 3-kor a homlokára csap, hogy vazze, miből fizetjük ki a jövő hónapban (évben) a nyugdíjakat?

heck 2013.01.13. 23:38:56

@stark: Mit mutatsz a profilképeden? Ki segít?

Flúgatlan 2013.01.13. 23:39:41

@nemecsekerno_007: "Azért lassan a testtel! :)
Aki az újraelosztásból kap pénz, az mind eltartott. Köztisztviselők, közalkalmazottak, egyetemisták..."

Undorodom ettől az álokos dumától, ami mindenütt felüti fejét!

Eltartott az, aki nem tesz le hasznosat az asztalra, mégis kap pénzt. A köztisztviselők, közalkalmazottak tesznek le az asztalra valamit: működtetik a társadalmat, ami nélkül a fene oly rátarti versenyszektorosok semmit sem tudnának tenni. Mit tenne a versenyszféra, ha nem lenne rendőrség, bíróság, oktatás, stb.? Az alapszituáció az, hogy a magukat valódi termelőknek tartók azért adóznak, hogy legyen egy állami szféra, ami megteremti annak a lehetőségét, hogy ne saját magának kelljen minden vagyontárgyának védelmét biztosítani, legyen olyan, hogy "tudomány", ami kell az új eszközök fejlesztéséhez, stb.

No persze, sok rossz rendőr, tanár és orvos is van, de a versenyszféráról is lenne pár történetem. (Pl. egy házépítés kapcsán az építőiparról.) Összességében viszont eltartottnak nevezni az állami szféra embereit meglehetősen hülye, egyoldalú duma.

hondamonda 2013.01.13. 23:40:06

@heck: "A minimál béredből befizetett nyugdijjárulék arra sem elég, hogy csirkelábat vegyen a nyugdijjas. Miért nem adod át a munkahelyed valaki olyannak, aki jobban keres?"

A minimalber sokszorosat keresem. De szerintem ezt nem nekem akartad irni.

heck 2013.01.13. 23:40:43

@munkanelkuli: Olyan mint az innovációs járulék, csak ott innovációt kapsz cserébe, az okosok szerint.

dagiiron 2013.01.13. 23:41:54

@sárkányfő:Az átlag nyugdíj összegében tévedsz.
" Az átlag öregségi nyugdíj nyugdíj 2012 júniusában - az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság legfrissebb adatai szerint - 105 ezer 084 forint volt"

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.13. 23:46:32

@munkanelkuli: Igazad van. Az tényleg hiteltelen lenne. Valójában a homlokra csapások már sokkal előbb történtek. Majd ha tényleg bekövetkezik az, hogy belátható időn belül (éveken belül) ténylegesen nem lesz pénz a nyugdíjakra, arról tudni fogunk. Már aki ténylegesen figyeli majd a híreket. Mellesleg megnyugtatlak, ez valószínűleg nem ennek az évtizednek a problémája lesz, viszont már ebben az évben tenni kéne valamit ellene, mert lehet 2-3 év múlva már késő lesz. De az is lehet, hogy már most is az.

Az a bizonyos homlokra csapás a Horn-kormány alatt meg egyébként, amikor ugye létrehozták a MANYUP-ok rendszerét, ami egy nagyon jó gondolat volt, kár hogy ilyen nyomorék és sok visszaélésre alkalmat adó törvényi szabályozása volt. Kicsit jobban meg kellett volna húzni a határvonalat a vagyonkezelőknek.

Már akkor azért született meg ez az öngondoskodásra kötelező elv, mert már akkor tudták, hogy sokkal több nyugdíjas lesz a jövőben, és lényegesen kevesebb adófizető, és egyszerű matekkal ki lehetett számolni, hogy a rendszer fenntarthatatlan. Ugye az lett volna a MANYUP-ok szerepe, hogy a nyugdíj egy bizonyos %-át majd átveszik az államtól, így annak csökkennek majd a terhei, egy idő után annyival (ha már minden nyugdíjas MANYUP-os lesz) hogy megéri az adóbevétel-kiesés, amit a rendszer okozott.

Azóta, 1998 óta BIZTOSAN tud az ország minden vezetője arról, hogy fizethetetlen és fenntarthatatlan a rendszer, és minimum 2000-ig olyan pályán mozgott a gazdaság, hogy takarékosan, a nyugdíjakat okosan mérve a MANYUP-okkal szépen fenntartható(bb) lesz az egész talán 2020-ra.

Csak ugye az a bizonyos osztogatás alátett mindennek, meg utána a másik oldal MANYUP-államosítása.

Most már csak várhatunk a nihilre.

Bobby Newmark 2013.01.13. 23:47:29

Egy dolgot valamiért nem szokás figyelembe venni a "ki fogja majd az én nyugdíjamat fizetni?" kérdésnél, és ez a bevándorlás. Miért hagyjuk ezt egy az egyben figyelmen kívül, ha már a kivándorlás kiemelt jelentőségű szempont?

2013.01.13. 23:47:53

@sárkányfő: Ebben a nyugdíj- tb ügyben teljesen igazad van. Nem lehet összevetni a kettőt.
Mert akkor bejön a képbe, hogy aki nem jár orvoshoz, miért fizet , míg aki folyamatos ellátásra szorul, miért csak annyit? Ez meg ugye értelmezhetetlen lenne.

rushman 2013.01.13. 23:48:51

Tudom, már mi a baj veletek. Hogy az egyik fél nyugdíjasokat lát, a másik meg nem-nyugdíjasokat. Én csak embereket látok, biztos bennem van a hiba, nyugodtan elítélhettek emiatt.

A poszt olyasmiről is szólt, hogy a nyugdíjak inflációkövetőek, a bérek nagyon nem. Én szeretem az egyenlőséget, és ez nem egyenlőség.

Nyílt titok, hogy a nyugdíjasok az ország szent tehenei. Így aztán a fiatal dolgozó réteget (meg a tanuló réteget, meg a betegeket, stbstb.) úgy szopatja a kormány, ahogy csak tudja, a nyugdíjast meg pátyolgatja.
Nem tudom, hogy a fiatalok többsége erre a hozzáállásra hogyan reagál, de tippelni tudok. Nem vállal gyereket, mert nem tudná eltartani. Esetleg átköltözik egy másik országba, hogy jobb élete legyen. Igen, az ember már csak ilyen önző dög. Nem hagyja, hogy kiéheztessék.

Mi is ennek a következménye? Hát pl. az eddig is durván öregedő társadalom tovább öregszik, egyre meredekebben.
Említettem már, hogy a felosztó-kiróvó rendszert úgy tartom orbitális nagy hülyeségnek, ahogy van?
Végülis mindegy, én nem engedtem a zsarolásnak, és megvan a manyup pénzem. Ezért is lehet engem szidni, de ettől nem fog megváltozni a döntésem. Szépen gyűjtögetem a pénzt, a nyugdíjjárulék... bocsánat... nyugdíjadó után amúgy sem számítok semmire az államtól.

Naszóval, öregszik a társadalom. Szerintem nem fenntartható, de egy okos ember itt biztosan be tudja nekem bizonyítani, hogy hülyeséget beszélek, és amúgy sem értek a nyugdíjhoz. Igaza lesz, nem értek a nyugdíjhoz.
Azt viszont tudom, hogy ha az aktuálisan megválasztott hatalom továbbra is az egyenlőtlenséget tekinti iránynak (márpedig azt fogja*), akkor a fiatalok szépen lassan elhúznak, a nyugdíjasok meg sírhatnak, hogy nincs miből kifizetni azt, amiért x éven át becsülettel dolgoztak.

Nem vonom kétségbe, hogy x éven át becsülettel dolgoztak. Nem is sajnálom tőlük. De az egyenlőtlenséget nem tudom tolerálni. Amúgyis, ez a "becsülettel ledolgoztam 40 évet" duma pontosan a fiatal generáció lenézését érzékelteti, még ha nem is annak szánja. Mintha ők nem dolgoznának becsülettel. Mégis hagyja, hogy szívassák őket. Egyik ember ennyire képes tisztelni a másikat. Ezzel a hozzáállással viszont nagyon könnyen el lehet veszíteni a tiszteletet, és ugyanazt az önző, gonosz hozzáállást fogja visszakapni. Gondolom, a mondás is hasonló tőről ered: "Minden országnak olyan vezére van, amilyet megérdemel."

A posztból is az jön le, hogy ennek az országnak nyugdíjas-központú a vezére, és az ellenzéke(i) is. Mindenki rakja össze magában, hogy ez megéri-e neki. Ha igen, akkor örülhet, ha nem akkor viszlát. Talán a többség örül, de csak addig, amíg kisebbség itt nem hagyja megdögleni. Igen, direkt ezt a szót akartam írni.

*Egyenlőtlenség: Fenntartani azért jó, mert így könnyebb manipulálni az egymásnak feszülő rétegeket, de remélem ezzel sem mondtam újat. Például nyugdíjas <-> nem-nyugdíjas.
Érdekes a kiszolgáltatott emberi természet, ha A elvesz pénzt B-től, hogy C-nek adja, akkor B miért C-re haragszik? Örök rejtély ez számomra.

Aki nem ért velem egyet, ne tegye, nem kötelező. Én inkább attól félnék a helyében, hogy nehogy mégis igazam legyen.

dr. jenőke (jenőke) 2013.01.14. 00:01:48

Ma már nincs nyugdíjjárulék, adó lett belőle.
Most ez van:
ALAPTÖRVÉNY
XVI. cikk
(4) A nagykorú gyermekek kötelesek rászoruló szüleikről gondoskodni.
XIX. cikk
(4) Magyarország az időskori megélhetés biztosítását a társadalmi szolidaritáson alapuló egységes állami nyugdíjrendszer fenntartásával és önkéntesen létrehozott társadalmi intézmények működésének lehetővé tételével segíti elő. Törvény az állami nyugdíjra való jogosultság feltételeit a nők fokozott védelmének követelményére tekintettel is megállapíthatja.

2013.01.14. 00:02:00

@stark:" Miért, egy cég kiket szokott felvenni, ha nem munkanélkülieket? Olyanokat, akiknek 2 munkája is van, vagy hogy képzeled el? "

Ugye, ezt te sem gondoltad komolyan?

munkanelkuli 2013.01.14. 00:03:31

@rushman: Igazad van, (majdnem) mindenki szopóágon van az országban, kisebb, vagy nagyobb mértékben. Az egyes csoportokat jól lehet manipulálni és a dögöljön meg a szomszéd tehene is állapotba hozni. A nyuggerek (pillanatnyi) előnye, hogy sokan vannak és birkaszámba vannak véve; ha adunk nekik egy kis zsozsót (ne hasonlítsd a német nyuggeréhez!), akkor majd jó helyre húzza a zikszet...

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.14. 00:05:29

@Könnyen elkaptuk, uram!:

Persze, hogy nem, szándékosan sarkított példa volt, lévén vitapartnerem csak sarkításra volt hajlandó.

munkanelkuli 2013.01.14. 00:05:56

@Dr. jenőke (jenőke): Bizony, csak a cinizmusnak nincs határa. Alkotmányba foglalva sincs.

2013.01.14. 00:09:26

@stark: "Ne dramatizáljunk. Gyerekkoromban krumpli, tej és zacskós leves volt a főbb táplálékforrás, alkalmanként hússal (értsd: legolcsóbb mirelit fasírt). Mert erre volt pénze a kettőnket nevelő anyámnak. Semmilyen hiánybetegségem nincs, és nem is volt. Szerencsére."

miért a saját viszonyaidat vetíted ki a társadalomra?
Az, hogy neked nem alakult ki hiánybetegséged (vagy nem tudsz róla), még nem jelenti azt, hogy olyan nincs.
Az, hogy te 3 fontos műszálas pólót hordasz, csupán a te igénytelenséged. Én ugyanennyiért veszek pamutot.
Az, hogy az Iceland-ból táplálkozol, nem egy követendő példa.

2013.01.14. 00:10:10

@stark:" Persze, hogy nem, szándékosan sarkított példa volt, lévén vitapartnerem csak sarkításra volt hajlandó. "
Akkor bocs, vissza az egész!

2013.01.14. 00:11:15

@munkanelkuli: Igen, nekem is van egy ilyen érzésem, hogy ez nem más, csak oszd meg, és uralkodj!

gombosg 2013.01.14. 00:12:47

@rushman: Jó olvasni ezt az építő jellegű, értelmes hozzászólást, ahol sikerült a kérdést a gazdasági oldalon túl máshonnét is megvilágítani.

Egyetértek veled: az egymás ellen feszülő rétegek, körök kiváló táptalaját jelentik a populizmusnak, a húzd meg-ereszd meg politikának és a pökhendi, dilettáns mantrák, érv- és pártrendszerek kialakulásának.

Bizonyos szavak szitokszavakká válnak, ami megnehezíti az őszinte, értelmes kommunikációt. Ezt gondolom minden cigány, zsidó, közalkalmazott, munkanélküli, politikus, (rokkant)nyugdíjas, kapitalista és tanár érti.

<>

@stark:

Természetesen sokan egyetértenek itt a rendszer alapvető fenntarthatatlanságában, és felismertük, hogy a korábbi megoldási kezdeményezések (MANYUP) elhaltak. Szerintem nagyjából mindenki, aki befizető, az nyitott a rendszer változására.

Ami nekem aggasztó, az a sok-sok, számomra a letűnt szocialista időket (melyben alig pár hónapot éltem) idéző vélemény, akik a kijáró juttatásokról, a társadalom *többi* részét alkotó lumpen semmittevőkről/mocskos kapitalistákról, elmúlt akárhány évről, mindenféle elvekről, erkölcsről meg becsülettel ledolgozott évekről harsognak.
Akiknek imponál a primitíven leegyszerűsített populista, demagóg, fekete-fehér, politikával átszőtt érvelés.

Akik ebben a cikkben is uszítást vélnek felfedezni, leginkább azért, mert ők maguk is uszítani kívánnak - csak legfeljebb más csoportok ellen. Mert nem értik, mi az a konszolidáció, az egyensúly vagy a kompromisszum. Valami számukra vagy jár, vagy rablás.

A sokat emlegetett (értelmiségi?) fiatalok részben ez elől is menekülnek. Mert a közéletben leginkább ezt látják.
Ők csak élni és dolgozni akarnak, meg egyébként visszajönnének, mert szeretik a hazájukat. Aki azt mondja, hogy nem az vagy szándékosan uszít, vagy még nem volt külföldön. De a gondolkodásuk - akármiért is - nem ilyen, kicsit nyíltabb, befogadóbb, (alig merem kimondani) európaibb.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.14. 00:20:32

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ugye tisztában vagy azzal, hogy én is leírtam: nem ez a követendő példa?

Spike60 2013.01.14. 00:23:00

Kedves kommentelő barátaim! Sajnos, már én is nyugdíjas vagyok....és most nem a ledolgozott 40 évről van szó, hanem arról, hogy amíg aktív voltam, én is eltartottam az akkori nyugdíjasokat a járulékommal.
És persze emellett felneveltem 2 gyereket.... a tisztelt hozzászólók hogy állnak ezzel???
Mert lehet igyekezni, és nem elég a gyereket megcsinálni, fel is kell nevelni, meg taníttatni őket....
Ja, és mi nem úgy kalkuláltunk, hogy nem lesz gyerek, mert akkor nem futja majd a Kanári-szigeteki nyaralás, meg a jó kocsi, stb...mi évről évre gyarapodtunk kicsit, ma meg minden egyszerre legyen meg, berendezett lakás, kocsi, és mellette a szórakozás is...
Ez akkoriban sem sikerült csak munkából, és ma sem nagyon....ahhoz valami nagyot kellene dobni...
Persze, ettől függetlenül az ország vezetése már nagyon régóta sajnos felelőtlen, őket kéne kérdőre vonni inkább, mint egymást szorongatni.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2013.01.14. 00:26:46

@Spike60: igen en is erre gondoltam!!!
kapjak a mostani nyugik is AZT VISSZA amit anno odaadtak
egy kis kordokumentum: www.youtube.com/watch?v=xDBaNZSP05k

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.14. 00:30:34

@gombosg: "Ami nekem aggasztó, az a sok-sok, számomra a letűnt szocialista időket (melyben alig pár hónapot éltem) idéző vélemény, akik a kijáró juttatásokról, a társadalom *többi* részét alkotó lumpen semmittevőkről/mocskos kapitalistákról, elmúlt akárhány évről, mindenféle elvekről, erkölcsről meg becsülettel ledolgozott évekről harsognak.
Akiknek imponál a primitíven leegyszerűsített populista, demagóg, fekete-fehér, politikával átszőtt érvelés."

Pontosan. Amíg ilyen emberek alkotják a legkeményebb és legnagyobb szavazóbázisokat, addig ESÉLYTELEN hogy bármilyen értelmes reform végbemenjen az állami újrafelosztás területén, főleg ha elvi kérdéseket hoznak fel ott, ahol pénzkérdés van, és elvárják, hogy az általuk emlegetett lózungok minden észérvet felülírjanak, ha az ő érdekükről van szó.

"A sokat emlegetett (értelmiségi?) fiatalok részben ez elől is menekülnek. Mert a közéletben leginkább ezt látják."

Én nem vagyok értelmiségi (a diplomáig nem jutottam el) de pont emiatt is hagytam ott Magyarországot, úgyhogy ezzel egyet tudok érteni.

2013.01.14. 00:37:50

@stark: csupán az érvelésedre akartam rávilágítani, hogy nem releváns, mert tök mindegy, hogy te hogyan élted meg gyerekkorodat, mikor itt társadalmi kérdésekről van szó.

2013.01.14. 00:38:45

@stark: Ez innentől kezdve szintaktikai hiba.

vallatas 2013.01.14. 00:42:36

Mindenki fizesse a saját számlájára a nyugdíját, aki eléri a nyugdíjkorhatárt viszont kurvára nincs semmi a számláján na az mehet a Baptisták 17ezer ft/fő/hó-s szállásra ahol asszem még kaja is van az összegben, az ilyen alakok ezt ki tudják fizetni, vagy max. a hiányzó részt mi bedobjuk.

Le az állami nyugdíjjal!

pástétom 2013.01.14. 00:44:20

Hülye posztoló, te is csak egy társadalmi réteg megsarcolásában látod a lehetőséget, hogy más társadalmi szegmenseknek juttassál. Ez nem út.

vallatas 2013.01.14. 00:46:09

@pástétom:
mondanál járható utat?
Ne az emberekkel fizettessék meg!

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.14. 00:47:11

@Spike60: Attól tartok, nincs teljes képe a mai helyzetről.

A régi időkben nem volt ennyire vészes a helyzet, ugyanis kevesebb volt a nyugdíjas, és több az adófizető - könnyebb volt a nyugdíjasokat úgy eltartania az adózó rétegeknek. Ez azonban egyre inkább átbillen a nyugdíjasok javára, főleg miután a Ratkó-generáció teljesen nyugdíjba vonul. (2018-ra)

Nem mindegy, hogy 4 millió adófizető tart el 2,5 millió nyugdíjast, vagy 2,5 millió adófizető tart el 4 millió nyugdíjast. Csak mert 25 éve inkább az előbbi volt a helyzet, most meg lassan az utóbbi.

Sajnos még azt is hozzá kell tenni, hogy a Kádár-korban elsősorban az olyan kiadások, mint a nyugdíj, nem igazán a lakosságtól szerzett bevételből lettek finanszírozva, hanem hitelből (főleg a vége felé).

"És persze emellett felneveltem 2 gyereket.... a tisztelt hozzászólók hogy állnak ezzel???
Mert lehet igyekezni, és nem elég a gyereket megcsinálni, fel is kell nevelni, meg taníttatni őket....
Ja, és mi nem úgy kalkuláltunk, hogy nem lesz gyerek, mert akkor nem futja majd a Kanári-szigeteki nyaralás, meg a jó kocsi, stb..."

Ez őszinte mosolyt csalt az arcomra... Kanári szigetek, jó kocsi... :D

A minimálbéres munkáimból ugyan eszembe nem jutott az a bizonyos szigetcsoport, vagy egyáltalán egy jogosítvány finanszírozása, nem hogy egy autóé. Örültem, hogy pár ezer forintom maradt a hó végén, és ebből csak annyi történt, hogy lakbért, rezsit fizettem, és ettem.

A gyerekről meg csak annyit, hogy egyáltalán az, hogy bármely barátnőmmel összeköltözzek, szóba sem kerülhetett, hacsak nem volt munkája, mert így is csak úgy bírtam fizetni a lakást, hogy volt egy lakótársam, aki szintén dolgozott.

Na ezért költöztem inkább hidegebb éghajlatra.

Tessék elhinni: örülnék, ha az akadályozna a gyerekvállalásban, hogy ejh, akkor nem lenne pénz egy szigeten üdülni, vagy új verdát venni.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.14. 00:48:25

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem is társadalmi kérdésekről beszéltünk, hanem arról, hogy olyan rettenetesen szörnyű dolgot művelünk a gyerekkel, ha néhány dolgon spórolunk.

Olvasd vissza.

freetibi 2013.01.14. 00:48:58

Amikor olvasom a KARD-ot, mindig az a benyomásom, mintha kommunisták írnák. "Konzervativizmus - ahogy a kommunisták elképzelik." Ez lehetne a valódi alcím.
Ezzel együtt néhány apró igazságba belekapott a szerző, miközben az egész írás virtigli bolsevik szemléletet takar.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.14. 00:49:22

@vallatas: Persze hogy ne az emberekkel! A hörcsögökkel, vagy a medvékkel, vagy valaki mással...

pástétom 2013.01.14. 00:49:54

@pástétom: Természetesen a 13. havi nyugdíj baromság és az utazási juttatásokat is felül lehet vizsgálni nyugodtan, de radikális nyugdíjcsökkenést max az szorgalmaz, akinek fingja sincs miből tengődik manapság egy átlagos magyar kisnyugdíjas. A

2013.01.14. 00:50:02

@vallatas: Ez jó ötlet, csak mikortól vezessük be? Mert ugye én már fizetem egy jó ideje. És nem keveset! Visszaadnád-e az eddig befizetettet, vagy mi lesz azzal, akitől vonták, de már sok nincs neki az aktív korból?
Tényleg, mi legyen a nyugdíjkorhatárral?
Azt is töröljük el?
Nem hülyeség. Ha nincs nyugdíj, nem korrekt a korhatár sem. Mindenki akkor megy nyugdíjba, amikor akar!
Ha megspórolt magának elég pénzt 15 év alatt, lehessen nyugdíjas. Bár akkor nem nyugdíjnak hívnák.

Tehát a megoldás: ne legyen nyugdíj.. mindenki takarékoskodjon, ha akar, vezessen számlát, fektessen be a tőzsdén, vagy amit akar.

esetleg legyen egy ninimális elvonás, minimális nyugdíj, mondjuk 37 ezer havonta, a többit meg magadnak gyűjtsd össze. Ja, ilyen volt, a fidesz most szüntette meg. Bocs.

pástétom 2013.01.14. 00:50:36

@vallatas: Miért mondanék? Az én dolgom? Nem!

neoteny · http://word.blog.hu 2013.01.14. 00:52:18

"Nyilvánvaló, hogy egy ország és ezáltal a lakosainak legkiemelkedőbb közös érdeke, hogy [...] több adót fizessenek"

Ez a kemény, nem a vídia.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.14. 00:52:25

@freetibi: EZ BOLSEVIK?

Te melyik bolygóról jöttél?

A bolsevik azt akarja, hogy MINDENT az állam intézzen, minden legyen az államé, és amennyire lehet, mindenki függjön az állami transzferektől, és a magánszféra meg dögöljön meg, ahol van, lehetőleg ne is létezzen.

A bolsevik mentalitás kérlek ott rejtezik a Fidesz padsoraiban, amikor arról beszélnek, hogy még több pénzt kéne az adófizetőktől az inaktívak felé elvonni. A bejegyzés ennek kvázi az ellentettje.

Ha ez a bejegyzés bolsevik, akkor Sztálin meg kapitalista iparmágnás volt.

ayatollah 2013.01.14. 00:52:40

@szabadmagyarnép: ebből mind az emberközpontú mind a demokratikus megleketősen homályos. mondanám nem igazán jelentenek önmagukban semmit.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.14. 00:54:07

@pástétom: Itt arról volt szó, hogy a 140.000 forint fölötti nyugdíjakat kéne megvámolni, az az alattiakat nem kéne radikálisan csökkenteni. Olvasd csak vissza...

Azért 140.000 egy főre közel sem tengődés...

2013.01.14. 00:55:01

@stark:" Sajnos még azt is hozzá kell tenni, hogy a Kádár-korban elsősorban az olyan kiadások, mint a nyugdíj, nem igazán a lakosságtól szerzett bevételből lettek finanszírozva, hanem hitelből (főleg a vége felé)."

Ezt így nem jelenteném ki. Nem címkézhető a két dolog. A hitelből fizettük például a lakásépítéseket, a KGST negatív szaldóját, a szu hadi költekezésének támogatását, fizetnünk kellett a világháború miatt a jóvátételt, szóval sok minden ment, kevesebb jött.
Miközben a gazdaság rendbetétele ellen, a reform ellen a szovjet vezetés erősen fellépett.

radikalisviccek 2013.01.14. 01:00:51

rühellem ezt az álkonzervatív áljobboldali álblogot, de ez egyszer olyat írt, amin már régen gondolkodtam.

Aki olyan kurva jól keresett, hogy 140e fölött van a nyugdíja, annak volt lehetősége félre is tenni, ne rinyáljon, ha most visszavágják arra a szintre, aminek a nem egészen kétharmada egy kezdő orvos, tanár stb. fizetése.

2013.01.14. 01:02:16

@vallatas: "mondanál járható utat?
Ne az emberekkel fizettessék meg!"
Volna ilyen. a nyugdíjkifizetés az államnak alig kerül többe, mint a kamatteher. (1400 milliárd vs. 1200 milliárd)
Ha sikerülne csökkenteni a kamatterheket 5%-kal, az jelenthetné a nyugdíjak 5%-os kiadását.
Hogyan lehet csökkenteni a kamatot? Mondjuk a forint erősödésével.
Mikor átvette Matolcsy, 265 ft volt egy euro. Azóta sose volt még a közelében sem.
A gyenge forint jelentősége az wexport támogatásában nyilvánulna meg. De valahogy ez nem hozott átütő sikert.

2013.01.14. 01:05:36

@stark: Lehet, hogy rosszul emlékszem, de nemrég (10 éve????) ez még úgy volt, hogy volt egy maximális nyugdíjjárulék levonás, a fölött nem kellett befizetned, ha többet kerestél, akkor se. Miért ne lehetne megint maximalizálni a kifizetéseket is?
Ez nekem bőven belefér.
Nem tartanám a nyugdíjasok ellehetetlenítésének, ha valaki nem kapna mondjuk 140 ezernél többet.

vallatas 2013.01.14. 01:05:54

@Könnyen elkaptuk, uram!:
nem tudom majd kitalálja valamlyik okos, aki nem csak egy újság részére találja ki, hanem lesz neki foganatja.
@pástétom:
nem a tied, de ha már erről beszélünk és az egyik nem tetszik, akkor mondd mi tetszene, ha nincs ötleted, akkor mind1.

2013.01.14. 01:07:28

@neoteny: Az állam/társadalom érdeke, hogy több adót fizessen, az egyéné, hogy kevesebbet. Logikus ez! Kivetítése: az állam én vagyok! (Orbán 2/3)

2013.01.14. 01:09:10

@vallatas: Attól félek, a forint árfolyama vagy nem szempont, vagy épp ellenkezőleg, a gyengítés áll érdekében a valamelyik okosnak, aki kitalál.

neoteny · http://word.blog.hu 2013.01.14. 01:12:30

@Könnyen elkaptuk, uram!:

"Az állam/társadalom érdeke, hogy több adót fizessen"

Az hogy "az állam" (mindenkori kormányzat) érdeke, nyilvánvaló. Hogy a társadalomé (értsd a népesség összességét), már jóval kevésbé nyilvánvaló, sőt erősen megkérdőjelezhető.

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.14. 01:13:32

@Könnyen elkaptuk, uram!: " Miért ne lehetne megint maximalizálni a kifizetéseket is?
Ez nekem bőven belefér.
Nem tartanám a nyugdíjasok ellehetetlenítésének, ha valaki nem kapna mondjuk 140 ezernél többet."

Ez lenne a lényeg, erről van szó ebben a bejegyzésben is. Nem en block kéne a nyugdíjakat megvágni, csak az irreálisan magasakat, na meg hogy ne legyenek bizonyos szint felett kifizetések.
Bizony igaza van annak, aki itt emlegette: akinek akkora volt a fizetése, hogy 140 ezresnél magasabb nyugdíj jutott neki, annak biztos volt alkalma takarékoskodni, aligha szorul rá az államra.

vallatas 2013.01.14. 01:13:59

@Könnyen elkaptuk, uram!:
ja, lehet shortolni 100x-os tőkeáttétellel....
Így könnyen lehet sokat keresni, bennfentes információ mellett ezért börtön járna egy normális országban. ni

Az fizessen állami nyugdíjt aki akar... Ha nincs bizalom az állami nyugdíj mögött kevesen fogják fizetni és összedől, ergo ez lenne a próbatétel, hogy mennyire piacképes a jelenlegi rendszerünk.
:-p

stark (a fideszre szavaztam 2010ben) 2013.01.14. 01:15:10

@vallatas: Na ez kockázatos játék, mert szerintem rohadt sokan nem fizetnének, hanem inkább elraknák maguknak... és lehet jobban járnának.

Bobby Newmark 2013.01.14. 01:42:43

@stark: Meg még többen lennének, akik nem fizetnének nyugdíjat, meg félre sem raknának, aztán csak pislognának és éhen halnának rövid úton, amikor kirúgják őket mert már nem tudnak dolgozni.

De még aki takarékoskodik is, az is csúnyán rábaszhat. Pl én mennyi pénzt rakjak félre hatvan éves koromig? Honnan tudjam, hogy ami összeget kitalálok, az elég lesz-e életem végéig? Honnan tudjam előre, hogy öt évre vagy huszonötre kell előre összegyűjtenem a nyugdíjam?

És erre nem válasz az, hogy gyűjtögessek amennyit tudok és üljek rajta, mert nem szeretném, ha a leendő gyerekeim egy fösvény vén fasznak tartanának, és csak arra várnának, hogy minél hamarabb feldobjam a pacskert, és megkaphassák a megtakarítást...

czjanos 2013.01.14. 05:45:08

@Dr. jenőke (jenőke): Ha a "nagykorú gyermek" történetesen hónapokon át munkanélküli vagy éppen éveken át minimálbéren foglalkoztatott, akkor ugyan miből tudna gondoskodni a rászoruló szülein? Pláne, ha van 1-2 gyereke, van lakáshitele? Inkább ő szorul támogatásra a kuporgató szüleitől.

Szúrófény 2013.01.14. 06:08:43

@quendelapo: ez nem focimeccs! Ahol minden néző abszolút szakértő! "Ostobaság takarója a nyelv, minek azt mozgatni?" Mikszáth

lavór 2013.01.14. 06:20:03

@hondamonda:
"Szerencsere nem kell sokat gondlkodni, mivel a nyugdijrendszeren sok szazezer eloskodo csung."

Még szerencse, hogy nem kell gondolkodnod. Megmondják mi a gondok oka. Nem a több százezer felesleges közszolga, nem a gyakorlatilag vegetáló gazdaság, nem a pazarló állam... és a sor még jó darabig folytatható lenne Dehogy! A nyugdíjasok mindennek az oka. Gratulálok!

hegyitörpe 2013.01.14. 06:34:26

Azt hiszem gond van a posztírójával. Gazdaság kell, munkahely egymillió, nem minimálbér és még sorolhatni lehetne, de főleg munkahely legyen és akkor lesz GDP.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2013.01.14. 06:39:38

@Dr. jenőke (jenőke): javaslom mindenkinek aki még nem olvasta ezt a nagyon fontos cikket a témában: www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/nyugdij/a_jarulekfizetok_lazadasa_elott_par_oraval.121189.html

2009-ben született, de teljesen aktuális. Sok általános mantrát cáfol, amit nyugdíjtémában a sajtó és a kommentelők is ismételgetnek valódi tárgyi bizonyítékok nélkül.

Kereso75 · http://kereses.blog.hu 2013.01.14. 06:44:54

@Könnyen elkaptuk, uram!: Sajnos rosszul tudod a számokat. A nyugdíjkifizetések a 3000 milliárd forinthoz vannak közelebb. A költségvetés 20 százaléka megy közvetlen nyugdjíkiadásokra.
1% nyugdíjemelés 30mrd forint körüli összegbe kerül. Igy tudod árazni különböző lépések költségeit.

Egyébként újra hadd mondjam el én is: nem az a kérdés, hogy kell-e fizetni nyugdíjat. Teljesen természetes, hogy igen. Az viszont fontos kérdés, hogy nem várható-e valamilyen szolidaritás az aktivak mellett? Tehát ha 2008 óta nincs pénz a közalkalmazottak bérének emelésére, akkor miért természetes, hogy a nyugdíjak viszont mindenképpen emelkednek. Az összeghatártól függő emelés bevezetése pl GDP növekedés nélküli időszakban teljesen vállalható lenne. Mondjuk a 100e feletti nyugdíjak csak legalább 1% GDP növekedés felett növekedhetnek.

lavór 2013.01.14. 06:56:26

@kereso:

"Tehát ha 2008 óta nincs pénz a közalkalmazottak bérének emelésére, akkor miért természetes, hogy a nyugdíjak viszont mindenképpen emelkednek."

Talán el kéne ereszteni annak a 150-300 ezer felesleges embernek a kezét, és máris könnyebb lenne a helyzet. Rögtön lenne miből bért emelni a valóban kellő munkaerőnek.

quendelapo 2013.01.14. 07:28:28

@Szúrófény:
Tanítónéni, bocsánat, hogy zavartam az órát!

Ezt most mire írtad?
Mindegy is. Best practice -ismerős?
Magyaországon szeret(ünk)nek mindig, mindent nagyon eredeti módon megalkotni, feltalálni. Ebből többnyire olyan konstrukciók jönnek ki, amik sehol máshol így nem működnek. Sajnos ebbe a körbe tartozik a magyar nyugdíjrendszer, adórendszer, családtámogatás, stb.
Szlovákia, Lengyelország talán nem ilyen eredeti, de sokkal jobban működnek.

czjanos 2013.01.14. 07:49:49

@lavór: Jogos a felvetésed, de ez 150-300 ezer új munkanélkülit jelentene (levonva természetesen ebből a már nyugdíjasok létszámát).

Amatőr 2013.01.14. 08:17:24

"" Ez az az összeg, aminél egyetlen inaktívnak sem szabadna többet megkapnia mások adójából finanszírozva.""

Maaargit! Noóórmáális?

Mi az, hogy mások adójából finanszírozva?
A nyuggertől, akár akarta, akár nem, levonták minden megkeresett forintjából a járulékot.
Ez alapján JÁR neki a nyugdíj. Ez a létező Magyar Állam/aktuális kormány felelőssége!

Ha pedig elfolyt, elveszett, másra költötték az így beszedett pénzt, akkor azért vonják felelősségre az illetékeseket és ne a nyugger nyomorogjon. Pedig ma sajnos nyomorog a többségük.

Sir Galahad 2013.01.14. 08:19:47

Ha nem is mindenben, de azért nagy vonalakban kivételesen egyetértek a KARD ötletével.A gond az vele, hogy megvalósíthatatlan. Mivel a nyugdíjasok vannak a legtöbben,nem véletlen,hogy "ma Magyarországon nincs olyan politikai formáció, amely a társadalom aktív rétegének (adófizető) széleskörű képviseletét vállalná fel." A megoldás az volna, hogy szűkíteni kellene az inaktívak szavazati jogát, de ez (mivel van egy igen széles inaktív réteg, amelynek a jogait erősen figyelik külföldön, és most nem a nyugdíjasokra gondolok) megint csak lehetetlen.

Amatőr 2013.01.14. 08:22:59

@kereso: "...akkor miért természetes, hogy a nyugdíjak viszont mindenképpen emelkednek.""

Azért, mert nyugdíjas körökben természetes halálnak számít a fagyhalál és az éhhalál.A XXI. században, Magyarországon.

Vagy ez Neked újdonság?

Zabaalint (törölt) 2013.01.14. 08:25:39

@Amatőr:
Tudod hogyan működik a felosztó-kirovó rendszer? Vagy csak akkor fogod megtudni, mikor nyugdíjas leszel, és harmada fog jutni neked az akkori arányok miatt?

Zabaalint (törölt) 2013.01.14. 08:31:21

@stark:
"Sajnos még azt is hozzá kell tenni, hogy a Kádár-korban elsősorban az olyan kiadások, mint a nyugdíj, nem igazán a lakosságtól szerzett bevételből lettek finanszírozva, hanem hitelből (főleg a vége felé)."

Azért megjegyzem, ez az elmúlt 23 évre is ugyanúgy igaz nagyrészt.

Amatőr 2013.01.14. 08:31:36

@Zabaalint: Ha-ha!
Már nyugger vagyok, bár nem valószínű, hogy túl sokáig. Ahogy a klasszikus; Müller Péter Sziámi megénekelte:
"Nekünk már kifele áll,
Betelt a pohár..."

lavór 2013.01.14. 08:34:07

@czjanos:

Így is munkanélküliek, ugyanúgy, mint a közmunkások. Értékelőállító munkára lenne nagy szükség. Az meg nincs. Lehet kombinálgatni nyugodtan, hogy ők is adóznak, fizetik az ÁFA-t... semmi értelme.

Amatőr 2013.01.14. 08:35:16

@Zabaalint: """Sajnos még azt is hozzá kell tenni, hogy a Kádár-korban elsősorban az olyan kiadások, mint a nyugdíj, nem igazán a lakosságtól szerzett bevételből lettek finanszírozva, hanem hitelből (főleg a vége felé)."

Azért megjegyzem, ez az elmúlt 23 évre is ugyanúgy igaz nagyrészt. ""

Ha a fentiek igazak, úgy az a logikus, hogy a nyugdíjjárulék összege már a kádárék idején is és napjainkban is TÚL ALACSONYAN lett megállapítva!
Vagy esetleg mégiscsak máshol van az a kutya elhantolva?

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.14. 08:35:19

@Sir Galahad: De nem is lehetetlen azért. Ha egyszer mind a két nagy (na jó: a "nagy" meg a "szeretne megint nagy lenni") az ő szavazataikra utazik, amíg *csak egy* olyan lenne, amelyik nem, a mostani választási szabályok szerint akár be is jöhetne. De egy sincs.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.01.14. 08:47:20

ha nem is csökkenteni, de meg kellene nézni azok nyugdíját akik többet kapnak, mint mások a munkájukért.

nem, nem minimálbéres nyugdíjakat szeretnék, de az nem normális, hogy van akinek 2-300ezer a nyugdíja.
másnak a fizetése sincs annyi.

ne most 2013.01.14. 09:01:20

@doggfather: Igy van néz, ki valamilyen kisebbséget és okold őket, ahogyan a nácik tennék. Ird össze őket.

Cervisia 2013.01.14. 09:01:22

Egy darabig olvastam a kommenteket, de beleuntam. Teljesen igazuk van azoknak, akik szerint ők a járulékkal jogot szereztek az arányos nyugdíjra, és ezt nem kéne elvenni. Viszont a 13. havit úgy hét évig ajándékba kapták. Azt úgy visszavennénk. És mivel jó fejek vagyunk, nem kell kamatos kamat. Ha meg hét év alatt nem jön rendbe a gazdaság, úgyis mindegy.

Viszont egy magát konzervatívnak mondó blogtól ez megdöbbentett:

"Ha az alapvető elemeire bontjuk, mire van szükség egy társadalom közös kasszájának kiadási oldalán, a legmagasabb prioritásként három területnek kell szerepelnie. Ezek az egészségügy, az oktatás és az aktív (értsd: dolgozó, munkával rendelkező) családok támogatása."

Egészségügy, oktatás rendben. Viszont az aktívak támogatása.. épp az lenne a cél, hogy az aktívakat ne kelljen támogatni.

quendelapo 2013.01.14. 09:03:19

@pástétom:

A post az átlagbér feletti nyugdíjak csökkentéséről szólt, felvetette még, hogy az ez alatti szintek csökkentése mennyi megtakarítást jelentene. Szó sem volt a kisnyugdíjasok juttatásainak csökkentéséről.

Elég egyedi helyzet, hogy Magyarországon az állami nyugdíjak ilyen mértékben meghaladhaják az átlagbért. Ez gazdaságilag teljesen irracionális.
Nyugi, nem a nyugdíjasok ellen megy, a következő téma a 3 éves gyes / gyed lehetne.

Ideális választás egyébként a holland nyuhdíj rendszer lehetne.

Amatőr 2013.01.14. 09:04:55

@doggfather: ""...de az nem normális, hogy van akinek 2-300ezer a nyugdíja.
másnak a fizetése sincs annyi. ""

Mint ahogy az sem,hogy a vagyonát adóparadicsomba síboló szaralaknak 8 milla a fizetése, a nemzeti bank elnökeként. Sajnos, voltak/vannak/lesznek ilyen anomáliák.

Zabaalint (törölt) 2013.01.14. 09:05:55

@Cervisia:
"Egészségügy, oktatás rendben. Viszont az aktívak támogatása.. épp az lenne a cél, hogy az aktívakat ne kelljen támogatni. "

Attól függ mit értünk támogatás alatt. Ha a szuperbruttónak csak a harmadát kellene leadózni, akkor az támogatás lenne?

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.14. 09:06:06

@Cervisia: persze, ez jogos, annál is inkább, mert ki más lenne minden rendszer befizetője, mint aki aktív. Amire blogtársam gondolt, és később ki is fejtette: tudás, egészség, következő generáció. Ezek eléggé alapvető értékek.

Alterra 2013.01.14. 09:06:08

Demagóg cikkre számítottam, de ez nagyon korrekt. Köszönet az adatokért.
Régi vesszőparipám ez nekem is.
És tegyük hozzá, hogy a gyed összege mindig is maximalizálva volt, a minimálbér 2szeresének 70%-a. Most bruttó 137 e Ft. Akkor a nyugdíj miért nem? Ja h a döntéshozókat sértené?
A bkv-nál a diákbélet 3800 ft. (Mi kettőt veszünk belőle.) A 65 év alatti nyugdíjasoké 3650. Ugyan kicsi a különbség, de: Miért?!

ne most 2013.01.14. 09:06:20

@timargabor: Nyugdijjárulék 10%, ha megfelezik a nyugdijjak akkor nyerhetnél 5%-ot és mosolyoghatnál na igy már mindjárt más és elégedetten gondolhatnád nyugdíjast látva na igy kell kibaszni veletek, rohadt élősködők.

ne most 2013.01.14. 09:10:15

@timargabor: Semmit a nyugdijjasnak hiszen ő nem aktív. Az aktívak tartják fenn a rendszert. A végén még elhiszed, hogy te építetted a várost, ahol élsz.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.14. 09:10:32

@ne most: (1) szó nincs a posztban a nyugdíjak megfelezéséről (2) még ha az is lenne (nem!), akkor sem lehetne csökkenteni a járulékot, viszont ennyivel kevesebb hitelt kéne felvenni.