A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Azonnali nyugdíjcsökkentést!

2013.01.13. 12:18 garmr

A héten ismét felmerült a 13. havi nyugdíj ötlete. Néhány nappal ezelőtti posztunkban már értekeztünk ennek a társadalomromboló hatásáról, de mivel a téma egy jellegzetes magyar korszellemet és kórtünetet tükröz, úgy gondoljuk érdemes tovább elemezni.

Ha az alapvető elemeire bontjuk, mire van szükség egy társadalom közös kasszájának kiadási oldalán, a legmagasabb prioritásként három területnek kell szerepelnie. Ezek az egészségügy, az oktatás és az aktív (értsd: dolgozó, munkával rendelkező) családok támogatása. Nyilvánvaló, hogy egy ország és ezáltal a lakosainak legkiemelkedőbb közös érdeke, hogy a tagjai minél tovább éljenek egészségesen (minél tovább fizessenek adót és legyenek képesek gondoskodni magukról), az életük során minél magasabb színvonalú munkát legyenek képesek elvégezni (ezáltal több adót fizessenek és nőjön az öngondoskodási képességük és életszínvonaluk) illetve, hogy biztosítsák a népesség reprodukcióját.

Ha megvizsgáljuk a mai magyar folyamatokat azt látjuk, hogy az előbb felsoroltaknak szinte mindenben az ellenkezője zajlik. Az egészségügy helyzete kétségbeejtő, dolgozóinak morális és anyagi helyzete katasztrofális, az orvosok elvándorlása már az alapvető működést veszélyezteti. Az oktatásból folyamatos a forráskivonás, ami a tehetséges diákokat szintén elvándorlásra készteti, az oktatásban nem részesülőket pedig ázsiai színvonalú alacsony hozzáadott értékű munkára predesztinálja. A magas keresetű aktív dolgozók gyerekvállalásának adórendszeren keresztüli támogatására a kormány tett ugyan lépéseket, de egy szűk kör támogatása nem fog csodát tenni, ha például nincs elegendő óvoda sem.

Itt szögezzük le, hogy ma Magyarországon nincs olyan politikai formáció, amely a társadalom aktív rétegének (adófizető) széleskörű képviseletét vállalná fel. A Fidesz korábban elindult ugyan ebbe az irányba, de erejéből csak egy szűk, jól kereső réteg támogatására jutotta, utána, mint látható, őket is elérte a neokommunista szociális demagógia. Ma Magyarországon, a szavazatszerző politikai stratégia arra alapul, hogy minél több embert taszítsanak állami függésbe, majd ezen függő státuszú emberek érdekeinek húzd meg-ereszd meg jellegű kiszolgálásával az éppen kormányon lévő erő biztosítani próbálja a hatalmon maradását. Ez a társadalom szempontjából katasztrofális. 

Látható, hogy miközben a társadalom fejlődésének alappilléreit tekintve is rendkívül súlyos a helyzet, minden rövidtávú politikai érdekeket szolgáló felvetés, mely a társadalom inaktív rétegeit támogatja, egyszerűen elfogadhatatlan és éppenséggel pont az ezzel ellenkező irányú döntések lennének szükségesek. Ennek megfelelően nem az öregségi nyugellátás további expanziója, hanem éppenséggel annak csökkentése lenne kívánatos.

A KSH 2012 december 18-ai statisztikái alapján a bruttó átlagkereset 219.500,- Ft volt. Ez 2013-ban 143.000,- Ft nettó bért jelent. Ez az az összeg, aminél egyetlen inaktívnak sem szabadna többet megkapnia mások adójából finanszírozva. Az öregségi nyugdíjak esetében éppen ezért tekintsük ezt egy kifizetési maximumnak. 

Az ábra táblázatos formában.

Az Országos Nyugdíjfolyósító 2011-es évkönyve alapján (a 2012-es még nem jelent meg) 340.000-en kapnak ennél magasabb összegű nyugellátást. A mindenkori átlagkeresethez kötődő nyugdíjmaximum bevezetése ebből a tételből évi 140 milliárd forint megtakarítást hozna az országnak. A 100.000 és 143.000 Ft közötti ellátási kategóriában közel 600.000-en vannak. Ha ezeknél az ellátottaknál mindenkit eggyel alacsonyabb kifizetési sávba sorolunk illetve a 90.000-100.000-es kategóriában is 5000-el csökkentjük a kifizetéseket, az 90 milliárdos kiadáscsökkentést jelent. A két tétel együtt 230 milliárd forint, a 2011-es öregségi nyugdíjkiadások (1877 mrd) 22%-a, a teljes nyugdíj ellátási kiadások (2894 mrd) 8%-a. 

Ezen kívül szükséges a nyugdíjasokat illető, állami kiadással járó összes kedvezmény megszüntetése. Ez a rendszer egyébként is átláthatatlan. Ez egy szolgáltatásnak minősül amit az állam rendel meg többek közt például a MÁV-tól, illetve a Volán társaságoktól. Ezt a szolgáltatást viszont évek óta nem fizetik ki, a közlekedési társaságok veszteségeit viszont más adóforrásokból pótolják a nyugdíjkasszán kívülről. Az erre fordított összeg ennek megfelelően gyakorlatilag meg sem állapítható pontosan, de több tíz milliárdos tételt jelent.

A nyugdíjak jelenleg minden évben az inflációnak megfelelő értékben növekednek. 2013-ban ez 5,2% lehet, miközben az aktív dolgozók a magas infláció miatt legtöbb esetben reálbér csökkenést szenvednek el. Csak ez a tétel 150 milliárdnyi plusz kiadást jelent a 2013-as költségvetésben. Ezt a rendszert azonnal meg kell szüntetni. 1%-os GDP növekedés alatt a nyugdíjak nem növekedhetnek, felette is pedig maximum a GDP növekedés mértékével.

Összesen tehát közel 400 milliárd forintról beszélünk évente. Ez az összeg közel a háromszorosa annak amennyit az állam a felsőoktatásra költ vagy pedig kétszerese annak amennyibe a pedagógus és az orvosi életpályamodell bevezetése került volna. Vagy pedig ennyivel csökkenhetnének a munkabérekre rakódó terhelések. Az átlagbért tekintve ez körülbelül 10000 forintot jelentene havonta, ami elég érdemi gazdaságélénkítő lépés lenne.

A poszt így is meglehetősen hosszúra sikerült, a nyugdíjrendszer átalakításának kérdése így egy következő bejegyzés témája marad.

Minden társadalomnak el kell döntenie, merre tart, mit akar elérni. A felelősen döntő választóknak pedig ezek alapján kell megtenni szavazataikat. Az erőforrások elosztásában az aktív és inaktív rétegek közti, közmegegyezésen alapuló egyensúly szükséges. Feltéve, hogy ez az egyensúly 10-15 évvel ezelőtt fennállt, azóta jelentősen felborult, és ebben a szocialista és most már a fideszes kormányoknak is komoly felelősségük van. Az inaktív rétegek bármiféle további előnybe helyezése az aktívakkal szemben szükségszerűen magával fogja hozni az adott közösség társadalmi és gazdasági válságát. 

 Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

786 komment · 3 trackback

Címkék: nyugdíj nyugdíjrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr585015042

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Azonnali nyugdíjcsökkentést! 2013.01.14. 21:13:01

Ma Magyarországon nincs olyan politikai formáció, amely a társadalom aktív rétegének (adófizető) széleskörű képviseletét vállalná fel.

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.01.14. 11:52:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Nullszaldós extranyugdíj 2013.01.13. 21:17:56

A tizenharmadik havi nyugdíj borzolja a munkavállalók idegeit már egy ideje. Nemcsak azért, mert nagyon átlátszóan a Fidesz választási kampányának részeként szavazatvásárlásnak tűnik (vagy az is), hanem azért is, mert pont a munkáltatók és munkavállaló...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amatőr 2013.01.14. 13:06:45

@Emmett Brown: "gondolom egyértelmű, hogy egy 1000 milliárdos bziniszt hogyan lehet megúszni, ez még a hülyéknek is megy."
Nekem sajna nem, igaz a hatvanas IQ-mmal..?

"Egyik stadiont sem helyeslem, de mennyibe is fájnak? Igen, sokba és simán meg lehetne most spórolni, de ezek a szarok legalább egyszeri tételek."

Igen, évente ezer és egy ilyen! És az bizony sok pénz!

" És akkor sem lenne, ha nem építenének stadiont."

Én azért kipróbálnám. Mert lehet, hogy mégis Te tévedsz!

"Írtam már: nekem csak a tranzakciós adó olyan 8% körüli bukót jelent ..."

Őszintén sajnálom!

"Akkor lenne egyedül jobb, ha ténylegesen több ember dolgozna. MOst nem efelé haladunk, pedig a megoldás csak és kizárólag így képzelhető el."

Betű szerint egyetértek!
Mint azt már fentebb írtam; a legsúlyosabb problémája az országnak az, hogy a munkaképes korú és állapotú lakosság egy rasszoktól független, ám szignifikáns hányadát fegyverrel sem lehet munkára kényszeríteni. Amíg ez a probléma megoldatlan, addig bizton üres marad a kassza.

ne most 2013.01.14. 13:06:46

@totorohun: Kvalifikáltabb? Mitől a távirányító használatától?

komissarlajos 2013.01.14. 13:08:53

garmr!!!
Erről írjál, köcsög!
„Jól sikerült a tavalyi államfőváltás! Díjazták is ezt a Köztársasági Elnöki Hivatalban, ahol valamennyi munkatárs több százezres év végi jutalomat tehetett zsebre“

lavór 2013.01.14. 13:09:49

@Zabaalint:

Nagy valószínűséggel a világgazdaságot mozgató erők nem igazán törődnek a nyugdíjunk kérdésével. Ha szakemberek kezelnék a kérdéseket, valószínűleg némileg lehetne jobb a helyzet. De nem ők kezelik. Politikusok. Na és a háttérben az őket irányító pénzügyi hatalom. Őket se nagyon érdekli a nyugdíjunk. Addig vagy fontos a rendszer számára, míg befizetsz; Miután kivennél belőle, rögtön nyűgé, esetleg ellenséggé válhatsz. És az élet sajnos sokszor a vakszerencsén múlik. Bármikor nyűggé vagy ellenséggé válhatsz, önhibádon kívül is.

Amatőr 2013.01.14. 13:09:52

@Emmett Brown: @Emmett Brown: "gondolom egyértelmű, hogy egy 1000 milliárdos bziniszt hogyan lehet megúszni, ez még a hülyéknek is megy."
Nekem sajna nem, igaz a hatvanas IQ-mmal..?

"Egyik stadiont sem helyeslem, de mennyibe is fájnak? Igen, sokba és simán meg lehetne most spórolni, de ezek a szarok legalább egyszeri tételek."

Igen, évente ezer és egy ilyen! És az bizony sok pénz!

" És akkor sem lenne, ha nem építenének stadiont."

Én azért kipróbálnám. Mert lehet, hogy mégis Te tévedsz!

"Írtam már: nekem csak a tranzakciós adó olyan 8% körüli bukót jelent ..."

Őszintén sajnálom!

"Akkor lenne egyedül jobb, ha ténylegesen több ember dolgozna. MOst nem efelé haladunk, pedig a megoldás csak és kizárólag így képzelhető el."

Betű szerint egyetértek!
Mint azt már fentebb írtam; a legsúlyosabb problémája az országnak az, hogy a munkaképes korú és állapotú lakosság egy rasszoktól független, ám szignifikáns hányadát fegyverrel sem lehet munkára kényszeríteni. Amíg ez a probléma megoldatlan, addig bizton üres marad a kassza.

ne most 2013.01.14. 13:09:59

@WildBear: Maximalizáljuk az életkort is meg az intelligenciát és testsúlyt? Azok nem zavarnak még vagy még nem gondoltál rájuk? A minimálbért meg nevezzük maximálbérnek!

ne most 2013.01.14. 13:11:02

@lavór: A szakemberek a bankokat kezelik.

Emmett Brown 2013.01.14. 13:12:20

@Amatőr: 1000 mrd nál megvan a lehetőséged, hogy mindenkinek megvásárold a hallgatását, vagy belefojtsd a szót ha bármit nyilvánosságra akarna hozni.

komissarlajos 2013.01.14. 13:12:20

@Muflonka: Tömören, velősen, kösz!
Silány gondolkodású, tehetségtelen valaki ez a garmr.
Ezért tehát a tehetséges emberek jövedelmére áhitozik.

stim 2013.01.14. 13:18:28

A költségvetés két legnagyobb tétele az államadósság és a nyugdíj. Ez tény. A magas adók a költségvetés egyensúlyban tartása miatt vannak. Ezek az adók nagyon nagy terhet jelentenek.

Ha a nyugdíjakon nem lehet spórolni marad az államadósság. És szavazásnál bízzunk az idős emberek bölcsességében akik remélhetőleg nem felejtik el, hogy kinek köszönhetjük az államadósságot. Mert vagy arra szavaznak aki államadósságot csinál ami ha megterheli a költségvetést akkor veszélybe kerülnek a nyugdíjak is. Vagy arra szavaznak akik nem emelik az államadósságot de csökkenteni igyekszenek. Miközben megtartják a nyugdíjak reálértékét. Ami nagyon nagy teher az adófizetőkön. Főleg az államadóssággal együtt. Ez a két tétel terheli legjobban az államháztartást. Aki felelősen gondolkozik az vagy egyiket vagy másikat csökkenti. Aki felelőtlen az hiteleket vesz fel és ezzel visszafizetéskor veszélybe kerül költségvetési egyensúly. Aminek a levét nem csak az adózó de a nyugdíjas is meg kell, hogy érezze. Közös teherviselés. Különben nem születnek gyerekek.

Hány nyugdíjasnak nincs unokája? Szeretné ha lenne? Mit rajzol a gyerek amikor először firkál? Apa, Anya, Ház. Ezek a minimális követelmények. Ahol ez nincs meg ott az élet nem folytatódik.

lavór 2013.01.14. 13:19:25

@ne most:

Ha konkrétan ez igaz lenne, nem lett volna többször is nagy világgazdasági válság. És nem is oly régen volt egy, ugye?

elwood 2013.01.14. 13:21:00

@totorohun: "Befizetek ÉN járadékot, azért, hogy TE nyugdíjat kapj."

attól ezt még járulékrendszerben számolják, vagyis a befizetéstől is függ a megkapott járulék nagysága, és függhetne teljesen is attól, szocális elemek nélkül.

tede 2013.01.14. 13:22:04

@WildBear: "Tényleg reális lépés lenne a jelenleg kifizetett nyugdíjak maximálása, mondjuk 200e Ft/hó -ban.
Ennyiből már kényelmesen meg lehet élni, és a giganyugdíjakra nincs pénze az országnak. "

Igen, innentől már csak egy lépés megnézni, hogy mekkora lakásban vagy házban lakik a nyugdíjas és a ha túl nagy, akkor kötelezni, hogy befogadjon egy szegényebb nyugdíjast. Lehetne még folytatni.

Az a gond ezzel, hogy akkor ugyanígy maximálni is kéne a befizetéseket.

A szolidaritás szép dolog, amig nem viszik túlzásba.

A Demján mondta egy műsorban, hogy Európa a világ GDP-nek 23%-t állítja elő de a világ szociális juttatásainak az 53%-t adja. Kicsit torzak az arányok, úgy gondolom, csak azt nem tette hozzá, hogy ezek az arányok Magyarországon rosszabbak sajnos, ahhoz képest mit engedhetne meg az ország, mégis folyik a nagyvonalú szociális osztogatás.

fidesz 6 tagkönyv 2013.01.14. 13:25:07

Mindenki okulására irom.(persze nem a hülyéknek)Seres István nyugdijas közgazdász számokkal támasztja alá,a befizetett járulékaikból bőven telik az idöskori ellátásra.1998ban a nyug járulék 31százalék volt,és volt olyan is hogy 14százalékos járulékt fizettünk +amit a cég ffizetett utánunk.Az utobbi években 10%járulékot fizettünk +27%-ot a cég az 37% ez az átélag jövedelemből kiszámitva 51144-ft.40év alatt a nyug biztositó34 millió777ezer.ftbiztositási dijat szedtt be.Ha a legkissebb állampapirokba fektettevolna elérhető kb6%.Ez 40 év alatt több mint 144 millióforint.tehát ebből a tőkéből böven van fedezet a nyugdijakra.144 millióft kamata több mint 8millió ft ami havonta 730000-ft nyugdijat biztositana.Tehát a nyugdijas a befizetett pénzének csak tördékét kapja.Atőke az államnál marad.(ebből fizetik az ilyen ostoba emberek ilyen -olyan pótlékát)Ne a kormányt szidják hanem aki zsebbe fogadta el a bért és a jattokat,minimálbér+zsebbe.Most meg nyugdij kellene sok.Bunkók

elwood 2013.01.14. 13:25:39

@stim: "akik remélhetőleg nem felejtik el, hogy kinek köszönhetjük az államadósságot."

ehhez biztosan hozzávetted azt is, hogy a kamatteher növekedését kinek köszönhetjük

tenytar.blog.hu/2013/01/14/evi_1200_milliard_forint_soha_nem_volt_meg_ilyen_draga_az_allamadossag?utm_source=ketrec&utm_medium=link&utm_content=2013_01_14&utm_campaign=index

Amatőr 2013.01.14. 13:27:53

@lavór: "Nagy valószínűséggel a világgazdaságot mozgató erők nem igazán törődnek ...."

Szerintem Te tévedsz!
Ezeknek az erőknek igen fontos, hogy hazánk, illetve a tőlünk elsősorban keletebbre fekvő államok gazdasági helyzete legfeljebb stagnáljon, de egy jottányival se javuljon!

Az ország és a lakosság gazdasági ereje éppen arra elég, hogy az unió nyugati gazdaságainak ipari és mezőgazdasági hulladékát (kifutott, divatjamúlt, selejt, félresikerült,szabványon kívüli, eladhatatlan termékeit) megvásárolja.
Így ugyanis onnan eltűnik az árufölösleg, nincs megsemmisítési költség, nem kell Afrikába utaztatni és még fizetnek is érte!

Azért ragaszkodnak tehát a szegény országok eu-s felvételéhez, hogy a piacaikat megszerezzék.

Egy-két 10-30 milliós csóró államocska féken tartása az imf-nek ujjgyakorlat. Bár az orbánék most rendesen törik a borsot..

WildBear 2013.01.14. 13:31:11

@ne most: Én nem azt mondtam, amit írtál, hanem hogy a nyugdíjakat maximálni kellene.
Tetszik, nem tetszik, NINS PÉNZ a meganyugdíjakra. 200e Ft-ból már kényelmesen meg lehet élni, sok aktív (kereső) örülne ennyi netto fizetésnek.

Nem, a testsúlyt, magasságot, stb amit írtál nem kell maximálni, de a nyugdíjat igen.

Nem azért, mert neveletlen suttyó vagyok, aki nem tiszteli az időseket, de inkább innen veszek el pénzt, mint az oktatásból, egészségügyből.

Nem élhetjük fel a jövőnket.

tede 2013.01.14. 13:33:56

@fidesz 6 tagkönyv: ez akkor lenne igaz, ha nem kéne a befizetett összegből eltartani a jelenlegi nyugdíjasokat, de el kell.

Innentől nem lehet kamatos kamattal számolni, hiszen nem marad meg az a pénz, "elköltődik" azonnal. Mintegy törlesztése annak a befektetésnek, hogy a jelenlegi nyugdíjasok meg hozzájárultak az adófizető felneveléséhez.

lavór 2013.01.14. 13:35:17

@Amatőr:

Tehát nagy ívben tojnak a nyugdíjunkra. Én is ezt írtam. Annyiért törnék én is egy kis borsot az IMF orra alá, amennyiét a FIDESZ törögeti. Lassan viszont saját csapdájukba dőlnek, nincs piac. Ami van, az meg semmire nem elég már nekik.

elwood 2013.01.14. 13:35:26

@Amatőr: te találkoztál már ilyen "világgazdaságot mozgató erő"-vel személyesen ?

speciel az IMF-nek tagjai vagyunk, pénzt teszünk bele, és az irányító testületben is részt vehetünk

miért nem lép ki orbán egy ilyen gonosz elnyomó szervezetből ?

lavór 2013.01.14. 13:36:05

@WildBear:

Már felélted a jövőt. Már a gyerekeidét is.

viragimado 2013.01.14. 13:38:29

A táblázatból az látható, hogy igen kis réteg az, amelyik komolyabb nyugdíjat kap. Vagyis nem az a megoldás, hogy onnan veszünk el pénzt, ahol már amúgy is kevés van, és rezsi pont annyi, mint az aktívaknak, sokszor már egyedül, a családos aktívakkal szemben, plusz a magyar emberek egészségügyi állapotának köszönhetően még tetemes gyógyszer költségek is.
A megoldás saját ipar lenne, munkahelyek, aminek következtében bőven elég lenne a befolyt járulék.
Na meg a korrupció teljes megszűntetése is a megoldások között szerepelhet, amely egy évben (szakértők állítása szerint) 1000-1200 milliárdot is elvisz évente!!!

viragimado 2013.01.14. 13:40:06

IE használatakor hiányzik a a Komment küldése gomb!!! Legalábbis a 8-asnál. Az újabbat meg nem lehet XP-re letölteni. Jó lenne ezt is figyelembe venni a fejlesztéseknél.

Amatőr 2013.01.14. 13:42:54

@stim: " És szavazásnál bízzunk az idős emberek bölcsességében akik remélhetőleg nem felejtik el, hogy kinek köszönhetjük az államadósságot. ""

Egyrészt az emberi emlékezet rövid. Nagyon rövid. A gengszterváltás idején azt hittem, hogy most elkergetik a komcsikat és senki nem olvas többé népszabit. Oszt a népszabi ma is népszerű, a komcsikat pedig megszoktuk a Parlamentben.

Az idős emberek bölcsességére ne nagyon építs! Merthogy bölcsesség még csak-csak lenne, de idő már nem. Tehát a maradék hátralevőt meg még ki ké'k valahogy használni.

Tehát a "jövőt építjük,a diófát az unokáinknak ültetjük", meg az "először tégy az asztalra, hogy majd elvehess onnan", valamint a "nem k'ék megenni az aranytojást tojó tyúkot"és az "elvtársak, most meg kell húzni a nadrágszíjat"
lózungokat kéretik mellőzni. Devalválódtak.

quendelapo 2013.01.14. 13:44:51

@fagyospityóka:
"De miután egy életen át lehúz az állam adóval TB-vel nehogy már szolidáris legyek a minimálbérre bejeletett fuxossal. Az igazi minimálbéreseket (kötve hiszem, hogy sokan lennének) pedig sajnálom."

Abban teljesen igazad van, hogy a szolidarításnak akkor van értelme, ha az adócsalást sikerül az európai szintre szorítani. De az adócsalást nem lehet a nyugdíj, és a tb rendszer egyéb ágain keresztül megszüntetni vagy csökkenteni. Senki nem fog azért magasabb bruttó bért bevallani és kevésbé adót csalni, hogy majd 25-30-40 év múlva magasabb nyugdíjat kapjon.
Az adócsalást csökkenteni elfogadható szintű elvoonásokkal - szerintem még mindig magas - átláthatósággal és ellenőrzéssel lehet. A jelenleginél sokkal átfogóbb ellenőrzéssel!

Ha mindenre azt mondjuk, hogy ezt nálunk nem lehet megcsinálni, mert Balkán vagyunk, akkor örökre azok is maradunk.

miss berger 2013.01.14. 13:46:55

Ugy altalanossagban egyet ertek, csak az a baj, hogy az a 143e forint iszonyatosan kicsike osszeg, es tudom, hogy az valamifele megoldas, amit javasolsz, de azok, akik most nyugdijat kapnak, eletuk soran rengeteg adot befizettek, ledolgoztak a maguket, megerdemelnek, hogy ne nyomorogjanak. Nagyon el van ez szurva... Itt mar csak Robin Hood segithet.;-)

quendelapo 2013.01.14. 13:48:47

@fidesz 6 tagkönyv:
"Abban teljesen igazad van, hogy a szolidarításnak akkor van értelme, ha az adócsalást sikerül az európai szintre szorítani."

Jelenlegi béreket vetítesz vissza 40 évre és az így kapott összeget még kamatokkal is növelnéd visszamenőleg. Van ebben néhány duplacsavar.
Ügyes :)

Amatőr 2013.01.14. 13:49:17

@elwood: "te találkoztál már ilyen "világgazdaságot mozgató erő"-vel személyesen ?"

Nem és esélyem sincs rá.

"speciel az IMF-nek tagjai vagyunk, pénzt teszünk bele, és az irányító testületben is részt vehetünk"

Ühüm, a tápláléklánc alján!

"miért nem lép ki orbán egy ilyen gonosz elnyomó szervezetből ? "

Hát ezt meg honnan a csudából tudjam? Vagyok én egy orbán?
Ha rajtam állt volna, akkor az unió közelébe sem megyünk. Most lehetünk gazdagéknál cselcsi.

quendelapo 2013.01.14. 13:50:09

@quendelapo:
"40év alatt a nyug biztositó34 millió777ezer.ftbiztositási dijat szedtt be.Ha a legkissebb állampapirokba fektettevolna elérhető kb6%.Ez 40 év alatt több mint 144 millióforint.tehát ebből a tőkéből böven van fedezet a nyugdijakra."

Jelenlegi béreket vetítesz vissza 40 évre és az így kapott összeget még kamatokkal is növelnéd visszamenőleg. Van ebben néhány duplacsavar.
Ügyes :)

hondamonda 2013.01.14. 13:50:17

@fidesz 6 tagkönyv: A befizetett jarulekokat elkurtak, vagy feleltek az akkor nyugdijasok. Hiaba lenne papirja a nyugdijasnak arrol, hogy az allam tartozik neki 100 millioval, nagyjabol kitorolhetne vele, mivel nincs eleg aktiv, aki torleszteni tudna.

Amugy 40 ev alatt 6%-os real-hozamot elerni fantazia. Az inflacio feletti 1-2% a realis.

Elijah_Baley 2013.01.14. 13:53:59

@totorohun: valszleg, mert nem egy olyan cégnél dolgoztam akik kiszervezték vidékre a melókat csak mert pl miskolcon kevesebbért is vállalnak emberek munkát.. viszont szerintem az állami cégen nem disztingválnak és a nyugdíjaknál se számít. engem ebben a történetben leginkább az zavar, h ha a nyuggerektől elveszik a pénzt, akkor ők nem veszik meg a kölykömnek a csillámfaszpónit karira, majd én, és a gyógyszert, meg a bérletet is én fogom nekik kiperkálni, megintcsak a fizumból ugyebár. csodák nincsenek :)

nemecsek ernő áruló 2013.01.14. 13:54:16

@totorohun: Szerintem az lenne a korrekt, ha adóból egyáltalán nem fizetnének nyugdíjat, és mindenki kötelezően öngondoskodna.

Amatőr 2013.01.14. 13:59:28

@quendelapo: Az egész adórendszer átgondolatlan.

Szerintem soha nem létesítettek vállalkozási modellt arra, hogy kipróbálják; vajh' a szabályozók betartásával egyáltalán életben lehet e tartani egy BÁRMILYEN vállalkozást? A gazdasági szakemberek adják a jobbnál-jobb adóemelési tanácsokat, a vállalkozók pedig csalnak. Másként ugyanis nem maradnak életben. Kivéreznek. De mivel csalnak nap, mint nap, ezért aztán belejönnek. És egyre nagyobb léptékben űzik e nemes sportot. Ja, és egyébként a fejétől bűzlik a hal. Emlékezünk még josziptotra és kajaibrahimra? Bűzlik rendesen. Az ember meg tanulékony.

quendelapo 2013.01.14. 14:07:44

@Amatőr:
"Az egész adórendszer átgondolatlan."
Sokszor azt gondolom, hogy direkt csinálják.

viragimado 2013.01.14. 14:09:13

Igen, adórendszer! Egy kormány sem hoz maga ellen törvényeket! A többkulcsos adóval a magas keresetűek rosszul járnának. Tehát azok, akik a kormányzatban dolgoznak. Mert a vállalkozó úgy csökkenti az adóját, ahogy akarja, meg tudja.
Pedig a többkulcs lenne a jó megoldás. Meg azoknak a megadóztatása, akik minimál bér mellet 80 milliós villában laknak!

micsoda? 2013.01.14. 14:13:44

@Távmunkás: Aha, de legalább volt tapasztalata a mindennapokról, meg felépített egy csomó lakást. Különben meg hülyeségeket írsz:D

barata 2013.01.14. 14:14:05

@Zabaalint: Örülök, hogy egyetértünk. Ezért mondom, hogy hiába teszek én félre most pénzt, a "származtatás" és értékteremtés időben túl messze van ahhoz, hogy lehessen tudni, eredményes lesz-e. Magyarul: ha jól megy a szekér, a nyugdíjas is jobban érzi magát, ha szarul, akkor Ő is össze kell húzza magát. És ez bizony majdnem független attól, hogy hajdan mennyit és hogyan tett félre.

Crescendo 2013.01.14. 14:18:30

@elwood: "A TB / állami nyugdíj a szolidaritásról szól" - szerintem egy allamilag iranyitott piramisjatekrol szol, amely elkezdett kohogosen mukodni... A korai befizetok, ha egyaltalan fizettek jol jartak, a mostaniak pedig igen rosszul. Epp mint egy piramisjateknal.
De torvenyileg rendbe teszik a dolgot, nyugalom. Kimondjak, hogy a mostani befizetesek hozzajarulas, amellyel szemben kesobbi elvaras nem tamaszthato. :( Mas szoval, mar az allam sem kendozi ezt a tenyt, csak meg sokaknak nem ert el haza...

viragimado 2013.01.14. 14:18:42

Nyilvánvaló, hogy a múltbeli vezetés hibáinak a levét iszogatjuk. 60-70 év szarabbnál szarabb döntései vezettek idáig!

elwood 2013.01.14. 14:25:33

@Crescendo: "Kimondjak, hogy a mostani befizetesek hozzajarulas"

ezt utólag lehet még korrigálni, ha lesz még itt kapitalista rendszer, egyszerűen átírják az államosítások alatt lekönyvelt befizetéseket a valódiakra ... nekem is van még pár évtized a nyugdíjig

a manyup kirablását jobban sajnálom, az egy generációban nyomot hagy

2013.01.14. 14:25:55

@Zabaalint: Vidéken lakom, de a portákból ítélve több áll a házhoz (így vagy úgy), mint a minimálbér nettója. A többiekről tudom, hogy nem dolgoznak (napi értekezlet a kispresszóban).

Zabaalint (törölt) 2013.01.14. 14:27:53

@barata:
Igen, de az arányok szempontjából már nem mindegy, hogy mennyit és hogyan tett félre. Nem csak a nyugdíjasok egymáshoz képest, hanem a nyugdíjasok aktívakhoz képest nézve is.

barata 2013.01.14. 14:29:32

@Amatőr: Idős emberek bölcsessége és a szavazás. Itt van egy időzített bomba: nevezetesen a nyugdíjasok számának és arányának növekedésével a demokrácia szabályai szerint egyre inkább olyan szabályok születése várható, ami az ő érdekeiket képviseli. Ennek hatásai szerintem kiszámíthatatlanok. Nagy tömegeknek - legyen az nemzet, vagy más egyéb - nagyon nagy nyomása tud lenni.

barata 2013.01.14. 14:35:03

@Zabaalint: Ezért van a politikának nagy felelőssége. Nem kellene lehetetlent ígérnie - hosszú távú reményeket gerjesztve - és tudnunk kellene mindannyiunknak, hogy ténylegesen hogyan működik a gazdaság. Nagyon nem úgy, ahogy látszik, vagy ahogy hisszük.

szub.jektiv 2013.01.14. 14:42:11

@WildBear:Le anyugdíjakat 200 000 Ft alá!
A befizetett nyugíjjáruléknak a limit feletti részét visszaadni a nyugdíjasoknak!
Ne feledkezz meg arról, hogy mindig volt egy érvényben lévő szerződés a járulék és a járadék viszonyára.
A befizetéseket ezek szerint használták fel.
Demokráciában betartják a szerződéseket, a járulékfizetés mára megszűnt, a nyugdíjasoknál a linearitás megszüntetését szorgalmazó alacsony bérű és állástalan hozzászólókkal szemben már nem lesznek közgazdasági szabályok - akár a jelenlegi nyugdíjak töredékét is kaphatják majd.
Fizettem néha 42 % jövedelemadót,kb. 31 % nyugdíjjárulékot, önkéntes nyugdíjpénztárat - ti mit szeretnétek?
Valorizáltan befizettem hasonló keresetű sorstársaimmal kb. 40 millát akárhova nyugdíjjárulék címén, ennek csak a kamata egy jó és biztos befektetésben év négymilla lenne.
Most akartok egyenlőséget tenni a a négymilliót befizetettek és a negyvenmilliót befizetettek közé?
Ki fog ebben a kedves országben adókat és járulékszerű adókat fizetn?

2013.01.14. 14:54:36

@quendelapo: Egyetértek. Általában mindenki szeret jó fiú lenni, egész addig, amíg (1) ez nem kerül túl sokba neki vagy (2) mások nem jutnak előnyökhöz azzal, hogy kihasználják az ő jófiúságát.

Az általad leírtakat kiegészíteném még a kikerülhetetlen dolgok adóztatásával (hú, ezért mit fogok én itt kapni) elsősorban az ingatlanadóval, aminek elmaradása politikai elitünk egyik legsúlyosabb mulasztása. Tudom, hogy rengeteg érvet fel lehet hozni ellene, de úgy gondolom, hogy mellette is, ráadásul a közhiedelemmel ellentétben nagyjából igazságosan és méltányosan is ki lehet alakítani a rendszerét (pl az adó alapja csökkenthető a minimálisan szükséges lakóterülettel ami lehet pl 15-20 négyzetméter/ottlakó).

2013.01.14. 15:00:33

..és ha már a nyugdíjak összegét vizsgáljuk, akkor érdemes kitérni még a következőkre is:
-ingyen utazás (az éves bkv bérlet 114600)
-közgyógyellátás (éves átlag 72000 forint - 6000 huf/hó)
-nyugdíjas közétkeztetés összege a nyugdíjminimum 150-300% között 282 forint/nap
-térítésmentes orvosi ellátás (a fogtecnikai díjakra is vonatkozik a közgyógy., erre a delikvens újabb 72000 forintot igényelhet/év)

..és a jövő generáció(i):
-gyermekbérlet 42000 huf/év
-gyógyszerér' fizetsz (egy-egy betegség 6-8e huf/gyerek)
-gyermekétkeztetés (óvoda 475/nap, iskola 650/nap)
(a "fakultatív" programokkal és a többi szarsággal együtt a két gyerekre 20+20e huf az állami iskola/óvoda)
-apuka/anyuka bringázz a munkába program (végülis az is ingyenes)

hondamonda 2013.01.14. 15:03:36

@viragimado: "A többkulcsos adóval a magas keresetűek rosszul járnának. Tehát azok, akik a kormányzatban dolgoznak."

A kormanyzatban legfeljebb par ezren dolgoznak, akiket erinthet. Ezen kivul van 2-3 szazezer, jellemzoen multinal dolgozo ember, akiket szinten.

Ertelmes kulcsok mellett nem lenne baj tobb kulccsal sem, de itt azt ugy ertik, hogy 200 nettohoz mar 60%-os effektiv kulcs tartozzon.

2013.01.14. 15:07:02

@hondamonda:
"de itt azt ugy ertik, hogy 200 nettohoz mar 60%-os effektiv kulcs tartozzon."
igen sajna Gyurcsány barátunk alatt is ez volt, ezért volt az én 233e bruttóm épp' 15ezerrel több, mint az öcsém 120e bruttója (neki járt a minimálbéres adókedvezmény, nekem meg nem).

nanehogymár 2013.01.14. 15:09:20

nos az oszd meg és uralkodj sikeresen működik mint látható. egyébként meg a nagy egyenlőségesdi legalább annyira neokommunista mint amiről a szerző kritikailag szólt. méricskéljük a demagógiát? felesleges. mindkettő az.

quendelapo 2013.01.14. 15:12:01

@fagyospityóka:
Hát ezen sem fogunk vitatkozni.

Viszatérve az audis minimálbéresre, szerintem elvárható volna, hogy az adóhivetel minden egyes ingatlan és autóvásárlásnál rutinszerűen ellenőrizze a delikvens jövedelem bevallását.

nanehogymár 2013.01.14. 15:12:36

@szub.jektiv: kommunisták mind egy szálig, hiába mondod nekik :D

nanehogymár 2013.01.14. 15:15:23

@quendelapo: lehetne itt sokmindent a hergelés helyett..

Void Bunkoid 2013.01.14. 15:16:17

Nem kell itten beparázni, emberek. Egész egyszerűen fel kellene vállalni a "zsebpénzből kitartott gazdaság" nevezetű cuccot, ami rengeteg, baromi népes országnál működik (India, Fülöp-szigetek, sőt a listavezető konkrétan Izrael..), de kisebb indonéz/óceániai/afrikai államoknál van, hogy a GDP jelentős része, Óceániában van, hogy szinte kizárólag(!) a külföldi dolgozók hazautalásai jelentik az ország bevételét.

Úgyis a kedves fiataljainkon annyira rajtuk van a mehetnék, és a hataratkelo.blog.hu alapján iszonyú kurva jól megélnek és jól érzik magukat a londoni tizenötfős harmincnégyzetméteres pincelakásokban, akkor ja, tartsák el ők kis hazánkat, nincs ebben semmi szégyen. Hogy közelebb álló példát említsek, a kétezres évek elején ugyanezt előttünk megcsináló, fél fiatal lakosságával Londonba és Dubliba települő Lengyelország is ezt játssza, ott is jelentős mennyiségű (tizenpár milliárd dollár, számoljátok át legyetek szívesek...) bevétel a hazautalásokból keletkezik.

Így igazából hot-spot ötlete nem is annyira hülyeség. Ha itt nemtetszik, meg sanyarú a sors, akkor tessék fiatalok, menjetek el külföldre dolgozni a prosperáló nyugateurópába, és tartsátok el anyuékat, ennyit igazán megérdemelnek, hogy felneveltek titeket.

Itt meg majd a fehéremberek elvégzik az ímmel-ámmal nemtermelő papírmunkát, a takarításra-koszos, valamiért itthon nem elvállalt melókra meg majd importálunk egy csomó kínait vagy afrikait.

2013.01.14. 15:16:50

@quendelapo: "Viszatérve az audis minimálbéresre, szerintem elvárható volna, hogy az adóhivetel minden egyes ingatlan és autóvásárlásnál rutinszerűen ellenőrizze a delikvens jövedelem bevallását."

Ráadásul ezt gyönyörűen lehetne automatizálni, csak egy adóazonosító kell hozzá. Igazából ezek a dolgok a politikai (nem)akaraton buknak el, nem is értem, miért :-)))

quendelapo 2013.01.14. 15:23:48

@fagyospityóka:

Nekem mindig is gyanús volt ez az adatvédelmi bullshit....

Miért nálunk van a világ legszigorúbb adatvédelmi törvénye? Lassan 22 éve ezt minden oldal védelmezi. Ez naivitás vagy cinizmus?

2013.01.14. 15:29:45

@quendelapo: Láthatsz még furcsaságot. Csak kólintsd fejbe a hozzád betörő hústornyot.

Cervisia 2013.01.14. 15:39:51

@Amatőr: És meg is tudod indokolni a nézőpontod, vagy csak beleböfögsz a levegőbe?

nemecsekerno_007 2013.01.14. 16:01:34

@Flúgatlan:
"...gyógyult emberek dolgozni mehessenek, szakképzett, esetleg diplomás emberek alkalmasak legyenek a termelésre, fejlesztésre"

1. az eü. nem a "termelőket" gyógyítja nagyobb számban, hanem pl. a nyugdíjasokat

2. Ha a diplomás államvizsga után lelép külföldre, akkor abból semmi hasznunk nincs, csak költség.

Amúgy kettéosztja a szakzsargon a költséget: produktív, inproduktív. De attól még költség vagyis kiadás. (szimpla matek)

Innen lehet mazsolázgatni:
http://www.amipenzunk.hu/?years[]=2011&value=nominal#/~/koltsegvetesi-kiadasok

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.14. 16:10:25

@micsoda?: Miért, nem melósokkal volt teli a Kádár-rendszer vezetése? Kádár nem arról volt ismert, hogy értelmiségiekkel le sem ült beszélgetni, hanem valakit küldött maga helyett? Nem volt az ország cégei közül munkások irányítása a legtöbb?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.14. 16:14:35

@viragimado: A többkulcsos adó nem megoldás arra, amit írsz. A többkulcsos adó pont arra jó, hogy a vállalkozó trükközzön. És adózott jövedelmet nézve a versenyszférában jóval többet lehet keresni, a kormányzatban, viszont az állami szférában a kenőpénzek növelik a jövedelmet, arra meg hiába vezetsz be új adókulcsokat...

fidesz 6 tagkönyv 2013.01.14. 16:29:42

@tede: Tudod a probléma az,amikor a bérből vonják a nyugd járulékot,azt nem az én nyugdijamra vonják???? Ha nem akkor igaza van a csalóknak akik zsebbe fizetnek és kapják a pénzt,szarnak a járulék fizetésre,de ha megérik a nyugd kort ők azok akik azt mondják (mint sok itt levő bunkó)kevés a nyugdij.A mai fiatalok a saját nyugdijukat keressék meg és akkor majd mondhatják a véleményüket.És mi van azokkal a szerencsétlen családapákkal és anyákkal akik nyugdij elött meghalnak???Na azok pénzét kellene a kis nyugdijsoknak szétosztani,vagy stadionokat és képviselői béreket megemelni.

Zabaalint (törölt) 2013.01.14. 16:38:48

@szub.jektiv:
"Valorizáltan befizettem hasonló keresetű sorstársaimmal kb. 40 millát akárhova nyugdíjjárulék címén, ennek csak a kamata egy jó és biztos befektetésben év négymilla lenne."

10% reálkamat biztos befektetésben? Hol, hol én is ilyet akarok!?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.14. 16:39:10

@fagyospityóka: Ennek az utóbbi években az volt az akadálya, hogy az adatvédelmi törvények tiltották az állampolgárokról szóló adatbázisok összekapcsolását. Kíváncsi lennék, hogy ez még most is így van-e...

Amatőr 2013.01.14. 16:39:19

@Cervisia: "És meg is tudod indokolni a nézőpontod, vagy csak beleböfögsz a levegőbe?"

Megpróbálnám, de melyik böfögésemre célzol?

2013.01.14. 16:42:49

@Void Bunkoid: "..ennyit igazán megérdemelnek, hogy felneveltek titeket."
és akit 16 évesen két váltás alsóval kitettek az utcára? ő is küldjön pénzt a pszeudohajléktalan nemzőinek?
ez a megérdemel dolog meglehetősen szubjektív. nálunk a külföldre távozó fiatal felnőtteknek nem a faluközösség dobta össze az oyster-cardra valót.

micsoda? 2013.01.14. 17:22:42

@Távmunkás: Igen, igazad van. Nekem 2 igazgatóm volt, mindegyik munkásból lett azzá. Az egyik buta volt, szerencsére a főmérnöke /kereskedő családból/ vezetőnek született, és értett a szakmához .
A másik igazgató is munkás volt, a jó szakembert megbecsülte, akkor is ha, nem együtt partiztak. Ment is a gyár mindkét helyen. A 80-as években nagyon jó ösztönző rendszert dolgozott ki a kormány. Remek szakemberek dolgoztak a minisztériumokban minden híreszteléssel ellentétben. Volt a tudásnak értéke, ami ma nincs.

ötvenen túl 2013.01.14. 17:23:03

És azt a körülményt hogy venné figyelembe T. blogíró (aki nyilván még messze van az 65-höz)hogy van aki 40 éven át fizette a hozzájárulást (esetleg jó fizetés után) és van aki a min.25 évre fizetett be a minimál bér után járulékot ?
Az egyik 200.000.-re jogosult, a másik 50.000-re. Az igazságos lenne, ha mindkettő 145.000-öt kapna ? Kissé fals az Ön mondanivalója. Tisztelettel.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.14. 17:28:02

@micsoda?: Nagyon jók voltak a 80-as évek gazdasági ösztönzői és szakemberek dolgoztak a minisztériumokban, csak az az apró bökkenő, hogy csődbe ment az ország, lehetett hitelért kuncsorogni a 70-es évek elején és a 80-as években is... Ezért volt békés rendszerváltás.

quendelapo 2013.01.14. 17:33:05

@ötvenen túl:
A holland rendszerben, aki csak 25 évet dolgozott az minden hiányzó év után 2 százalékkal kevesebb nyugdíjat kapna, azaz 2x15= 30 százalékkal. Tehát 145 ezer helyett 102 ezret.
Szerintem ez fenntartható lenne, az igazság pedig az égben lakozik.

Void Bunkoid 2013.01.14. 17:33:37

@ericghar: nem, az nem küld haza, apu-anyu meg majd éhend*glik büntetésül azért, amiért ilyen szemét volt. Problem???

Igen, vannak ezek az ilyen kivételek, de igazából ennyi erővel az állam (meg közvetetten a becsületes állampolgárok) sem vállalhatja magára, hogy ő majd eltart semmirevaló embereket - pl azokat, akik kivágták Jancsikát két váltás alsóval tizenhat évesen.

Amúgy off, de megjegyzem, amikor megjegyzik, hogy ilyen meg olyan vagyoni alapon kellene megszabni a szavazóképességet, még lehet, hogy igazat is adnék ezeknek az embereknek.

A legtöbb szegény emberről ugyanis sajnos azt vettem észre - tisztelet a kivételnek!!! de sajnos nagyon kevesen vagytok - , hogy alapvetően baromi felelőtlen emberek, és valamilyen szinten önmaguk a nyomoruk okozói, akármennyiből is élnek, a saját kis háztartásukat nem tudják ésszerűen fenntartani, nemhogy egy országot. Tudom, hogy rondán hangzik, de meggyőződésem, a legtöbb olyan szegény ember, aki akár a keresetét, akár a segélyét is a megérkezte után pár nap alatt világi hívságokra, piára, "gazdag" benyomást keltő puccos kajákra, mások meghívására b*ssza el, az teszem azt miniszterelnöki székbe kerülve ugyanígy marhaságokra b*szná el a teljes költségvetést egy hónap alatt.

Én nem vagyok gazdag. Szegény sem, de ahhoz, hogy ne legyek az, ahhoz nekem is mindent ki kell számolnom, és beosztanom.

A legtöbb szegény ember erre az utóbbira egyszerűen képtelen.

micsoda? 2013.01.14. 17:42:14

@ötvenen túl: Szerintem nem életszerű a példád, de azzal egyet értek, hogy akinek 50 körüli a nyugdíja ott valami gond van a munkaviszonnyal/munkaidővel. Viszont akinek 80- 90 ezer forint a nyugdíja ott nem lehet másra fogni, mint a pénz romlására. Igenis ilyen esetben kiemelt nyugdíjat kellene alkalmazni az idős embereknél, és nem egyenlősdit.

megfigyelt 2013.01.14. 17:49:37

Kedves Kommentelők !!!!!!!
Nyugdíj ügyben sok mindenki szakértőnek vallja magát tájékozatlanul.Magyarországon van a világ legaránytalanabb-legigazságtalanabb nyugdíj rendszere,mert a nyugdíjba vonulás éve nagyobb befolyással van a nyugdíj összegére mint a kereset és a ledolgozott évek. A nyugdíj nem kevés hanem igazságtalanul van elosztva 2011 évi adatok állnak rendelkezésre azokat tudom érdemben összehasonlítani és csak az öregségi nyugdíjakkal szabad foglalkozni a többi szociális segély jellegű kiadásokat illene kivenni a nyugdíj kasszából.104 141 ft volt az átlag öregségi nyugdíj akkor amikor a nettó átlagbér 136 000 ft volt ez aránytalan, két átlag nyugdíjas sokkal jobban él mint két átlagkeresetű kétgyermekes család ez NAGY HIBA,a nyugdíj/nettó átlagkereset világ átlaga 60%-körüli szemben a magyar 76%-al. Az előző ORBÁN kormány idején megállapított INDEXÁLT nyugdíj átlaga 87 393 ft az előző nagyvonalúan pénzt szóró kormány a valorizációs szorzót és degressziós táblázatot olyan HÜLYÉN változtatta,hogy a 2007-ben megállapított nyugdíj átlag 63%-al volt magasabb mint az előző Orbán kormány idején megállapított INDEXÁLT nyugdíj. Fónagy János államtitkár 2011 évi nyugdíj átlaga nem egészen havi 200 000 ft -volt ,míg az ugyanolyan feltételekkel-keresettel 2011-ben nyugdíjba vonult képviselő nyugdíja több mint 330 000 ft. mindenki döntse el,hogy a 200 000 ft a kevés vagy a 330 000ft a sok. a 2004 előtt megállapított nyugdíjak 1%-a éri el a 200 000 ft-ot míg a 2004 utániaknak több mint 10 %-a. Amennyiben Orbán betartaná a 2009-ben tett kijelentését és arra szintre rendeznék a nyugdíjat évi 400 MILLIÁRD ft körüli lenne megtakarítás. Persze elvesztené a 2014-es választást a hatalom mindennél fontosabb.

micsoda? 2013.01.14. 18:30:48

@Távmunkás: Hogy mire, és mennyi pénzt ment el azt én nem tudom, de már erről volt szó, és ebben nem is megyek bele. Egyet tudok, hogy jól működő állami vállalatok,és még jobban teljesítő ipari és mezőgazdasági szövetkezetek voltak. Ami fontos, hogy a legtöbb helyen a munkásból, illetve a földművelőből lett az első számú vezető. Most, hogy a takarékszövetkezetnél is az állam tulajdonos lett, van olyan hátsó gondolatom, hogy itt is lesz "külső ellenség" amiért majd nem megy.
Azért az is volt abban az időben, hogy nagyon segitettük az elmaradott /Afrika, Kuba/ országokat. Aztán a volt SZU -val is van rendezetlen számlánk.

Crescendo 2013.01.14. 18:38:10

@elwood: korrigalni: mibol? a toket, amit jova lehetne irni, folyamatosan szetosztjak. Idaig volt egy valamifele igereted arra, hogy ha nyugdijba mentel, a gyerekeid generaciojat leviszik sulyosan, hogy a teged kifizessenek. A mostani aktivak biztosak lehetnek abban, hogy a joval a letminimum es realerteken a befizeteseik alatt fognak kapni, ha egyaltalan, szemben a mostani inaktivakkal, akik meg a befizeteseik realerteke folott kapnak.
Csunya osztalyharc ez igazabol, ahol az idosek lelkiismeret furdalas nelkul kisemmizik gyerekeiket es unokaikat. :(

Crescendo 2013.01.14. 18:46:47

@micsoda?: ez azert eros nosztalgia a szocializmus irant es az ido altal megszepitett helyzet.
A mezogazdasag jol mukodott, mert a szovetkezetesites altal letrejott nagybirtok jol adta magat a hatekony nagyuzemi termeleshez es igy a munkamegosztason keresztul relative nagy hozzaadott ertek eloallitasnak.
Az iparban egy ket ceg jol mukodott, elsosorban helyzeti elony (Ikarus, a szocialista blokkban mi gyarthattunk buszt), ill. banyavallalatok, a tobbi meg gyenge volt es szet is esett.
Uzleti erzek meg mindig volt, pl. a nagy bauxitbusiness (magyar bauxitot a SZU-ba, ahol olcso aram miatt, olcson lehetett feldolgozni... mintha nem olcsobb vezeteken az aramot ideszallitani, mint kivonatoztatni a bauxitot...) Vissza is kaptunk feldolgozott aluminiumot, csak az orosz elvtarsak elfelejtettek kifizetni az aluminium mellett viszonylag gazdagon talalhato titant. Kb. 20 milliard $ 1990-es arakon a csak innen lenyult penz. A teljes magyar GDP... :(

micsoda? 2013.01.14. 19:35:27

@Crescendo:Na tessék, mindjárt kiderül, hogy a felvett kölcsön hova ment, és nem kaptuk vissza. Abban nagyon vitatkozom, hogy nosztalgia van a jól működő cégek iránt. Az ipari szövetkezetek, és az mg. is saját erőre támaszkodhattak, nem az állam segítette őket. Azt már elmeséltem, hogy volt értéke a tudásnak, ami ma hiányzik. Tele vagyunk diplomással, aztán mi a hozama? Egyre rosszabbul élek.

Crescendo 2013.01.14. 19:50:38

@micsoda?: Jogos.
Ebben tovabbra is azt latom, hogy a magyarok tobbsege olyan szinten tudatlan, mint a muzsikok a volt Oroszorszagban. Ezert kell nekik a car atyuska. Most meg is kaptak es ez igy jo. :(
A diplomas kerdes sima piaci dolog lenne, normalis orszagban. Az illeto befektet penzt & idot, hogy utana magasabb keresete legyen. Igy a kereslet / kinalat (lathatatlan kez) viszonylag ugyesen vezerelne a diplomasok szamat.
De ez azzal jarna, hogy rajonnenk, nincs eleg munkahely, es az, hogy a nepesseg 40% +5-7 evet meg nem termel, kitolja ezt a szomoru ebredest.
Munkahely meg azert nincs, mert nincs tokefelhalmozas, mivel az allam lenyul mindent a nyugdijasoknak...
De szerintem igy nem is lesz valtozas, csak minden megy vissza a szocialista tempohoz, azt kiveve, hogy az elvtarsak most mar inkabb mint magantulajdont tartjak a hatalmukat. Es ennek egyeduli oka a magyar nep muveletlensege.

micsoda? 2013.01.14. 20:09:14

@Crescendo: Nyugdíj témába már nem megyek bele. Undorítónak, szégyenletesnek tartom a posztot.

2013.01.14. 23:39:12

@Void Bunkoid:" A legtöbb szegény emberről ugyanis sajnos azt vettem észre - tisztelet a kivételnek!!! de sajnos nagyon kevesen vagytok - , hogy alapvetően baromi felelőtlen emberek, és valamilyen szinten önmaguk a nyomoruk okozói, akármennyiből is élnek, a saját kis háztartásukat nem tudják ésszerűen fenntartani, nemhogy egy országot. "

Hogyan definiálnád a szegény embert?
mert ahogy leírtad, hozzám képest te kőszegény vagy. Akkor rád is érvényes, gogy felelőtlen, saját nyomorod okozója vagy?
Mondjunk egy példát: flectronics gyár bezár . Az egész városban munkanélküliséget okoz, nincs hová menni dolgozni. Mit kellene tenni mondjuk egy két gyermekes , 35 év körüli házaspárnak?
Költözzön? Hová? Költözzön a fél város? Hová?
Vagy mind felelőtlen, hisz szegény lett , egyik napról a másikra?

2013.01.14. 23:42:55

@Crescendo: Mivel más lehetőség nem volt, támogatnunk kellett a SZU-t, minden vonatkozásban.
A fegyverkezési hajsza a hidegháború alatt, a KGST szerencsétlenkedése, a nemzetközi munkamegosztás, az ideiglenesen itt állomásozó szovjet csapatok mind árnyalják a képet.
Ne felejtsd el, hogy megpróbáltunk reformokat csinálni, de a szovjet letiltotta.

Az igazi sztrovacsek 2013.01.15. 07:18:29

De szépen meg van ez fogalmazva:
"az aktív (értsd: dolgozó, munkával rendelkező) családok támogatása."
Meg ami utána jön.
És még azt sem mondhatnám, hogy nem igaz.
Csupán egy baj van vele. Hogy nem veszi figyelembe a legfontosabb tényezőt. Az EMBERT.
Az EMBER ugyanis emberből van gyúrva. Minél több van neki, annál többet szeretne. Dolgozik, munkája van, jó fizetést kap, jól él, és még az állami támogatást is kapja meg? Ugyanakkor átlépi az utcán a hajléktalant, a bevásárló kocsit nem tolatja vissza a koldussal, és melegebb éghajlatra küldi a piros lámpánál kéregetőt. Az államnak nem a jól keresőt kell támogatnia, hanem a rászorulót. A jól keresőt csupán ösztönözni kell a még jobb teljesítményre, nem támogatni. Támogatni azokat kell, akik dolgozni már nem tudnak, vagy önhibájukon kívül nincs esélyük elhelyezkedni. Nyugdíjasként majd a cikk írójának is más lesz a véleménye, ebben biztos vagyok. A mai állapotok szerint ugyanis vagy félre tud tenni valaki több tízezer Ft-ot havonta, hosszú éveken át, vagy 65 éves kora után rászorul az állami támogatásra, a tisztességes megélhetéshez. És egyre több ilyen ember lesz, mert a munka egyre kevesebb lesz. Az hogy nincs munka, nem az egyén hibája. Termékek ezrei, (tíz(száz)ezrei?) kerülnek úgy forgalomba, hogy emberi kéz nem, vagy alig-alig érinti őket. Tegnap este már arról szólt a híradó, hogy a négyes metró két év múlva vezető nélkül, automata irányítással fog közlekedni. Milyen egymillió munkahely lesz itt? Hol fognak az emberek dolgozni? Miből lesz nyugdíjuk? Tetszik, nem tetszik, az államoknak egyre többet kell költeniük szociális ellátásokra, hogy mindenki elfogadható szinten tudjon élni. Mert MINDEN EMBER mindig többet, és jobbat akar. A nyomornak meg mindig lázadás a vége.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.15. 09:10:39

@micsoda?: Ma is segítünk az elmaradott országokon, a nemzetközi segélyek összege volt az egyetlen terület a nyugdíjak mellett, amit nem csökkentett egyik magyar kormány sem a válság kitörése óta.

A magyar gazdaság egy csődtömeg volt a 80-es években. Azért léptünk 1982-ben a Valutaalapba, mert a Szovjetunió és a KGST-országok nem hiteleztek már Magyarországnak és valahonnan pénz kellett azonnal.

Az állami vállalatok akkor sem működtek jól. Hallottad már a kapukon belüli munkanélküliség fogalmát? Mivel kötelező volt dolgozni, felvettek mindenkit valamilyen álmunkára akkor is, ha semmi szükség nem volt rá. A rendszerváltáskor miért mentek szerinted ezek csődbe? Mert finanszírozta tovább az állam a veszteségüket.

Kinyílott a pitypang. Megírom. 2013.01.15. 09:31:21

Majdnem. A tévedés ott van a dologban, hogy szerző az átlagbér tekintetében úgy viselkedik, mintha az elfogadható mértékű volna, ekképpen a hozzá igazított nyugellátás elegendő lehetne. Ez természetesen nincs így.

Ugyanakkor mindaz, amin keresztül a téves konklúzióra jut tulképp igaz. Hanem az nem nagyon akar kiderülődni az írásból hogy, ha egyszer a képviseleti demokrácia ide vezetett - hogy ti. az inaktívak kegyeit kereső politika felszaporítja és szabályozott nyomorban tartja ezeket a rétegeket, hogy aztán négyévente gombokért vegye meg szavazatukat - akkor mi is volna az az erő, ami ezen változtatna.

Mondjuk, ha csak egyszer lehetőség volna arra, hogy az aktívak mobilizálásával és egyfelé szavazásával kerüljék valaki hatalomra, akkor azt mondanám, valamiféle cenzus bevezetésével fölértékelni az eltartók szavazatát az eltartottakhoz képest, az volna csudijó. Merthogy számszakilag a tényleges aktív-inaktív arány nem fog pozitív irányba változni. De annak meg, hogy ezt meghirdetvén szavazatokat szerezzünk, a társadalom értelmi állapotja erős akadálya volna, tehát még elébb egy másik cenzus is bevezetendő valahogyan. Hát ez elég reménytelen.

Egyebekben a nyugdíjakat a leírtnál sokkal egyszerűbben lehet rendezni. Az állami ellátás jövedelemarányos járulékfizetéssel nyugdíjminimumot fizet mindenkinek, aki elérte a korhatárt és nem dolgozik, oszt jónapot. Szolidarítás, kipipálva, szociális rendszerről jó nagy teher leemelve (persze csak akkor, ha a nyugdíjminimum korrelál a vonatkozó fogyasztói kosárral), az adminisztráció töredékére esik és maga a járulékteher is csökkenthető. Aki pedig ennél többet akar vénségére, öngondoskodik.

Nyilván az egész nem képzelhető el komolyabb átmeneti időszak nélkül, aki már beragadt ebbe a rendszerbe és nincs lehetősége érdemi öngondoskodásra, annak még járadékarányosan többet kell kiizzadnunk, mint a minimum.

És természetesen a nyugellátáson túl nincs ingyen mindenféle a nyuggereknek, ők felnőtt emberek, el tudják dönteni, mire mennyit akarnak költeni a magukéból. Aki át akar buszozni Békásról Csepelre a két forinttal olcsóbb krumpliért, az vesz szépen 320-ért jegyeket. Aztán közgazdasági felismerések boldog birtokosa lesz. Akinek fontos, a belvárosi 140 négyzetméteres élettér, az gondoskodik a fenntartás fedezetéről jó előre, vagy szintén közgazdasági ismeretek birtokába keveredik. Így megy ez.

Ceterum censeo: jelen kormány egyetlen valamirevaló intézkedése a kötelező magánnyugdíj fölszámolása, még akkor is, ha a rekvirált pénzt beleszórták a feneketlen központi büdzsébe.

Amatőr 2013.01.15. 11:31:55

@Dr. Zerge: "És természetesen a nyugellátáson túl nincs ingy....."

Az elmúlt hét évtized az osztogató állam időszaka volt és napjainkban is az.

Az állampolgár gyengeelméjű, vannak nála alkalmasabbak, akik jobban tudják, hogy neki mire van szüksége.
Ezért a mindenkori adminisztráció igyekezett/igyekszik minél több feladatot magának vindikálni, hogy az ahhoz rendelhető pénzeszközök felett rendelkezhessen.
Ebből adódik az irreális árrendszer, a megannyi támogatás, az ár-érték arány felborulása. Ám ezekkel tudja a regnáló hatalom a társadalom különböző rétegeit kénye-kedve szerint manipulálni.
Ehhez persze az is kell, hogy mind az aktív, mind a nyugger réteg a megtermelt/megérdemelt jövedelem minél szerényebb hányadához jusson hozzá. Majd egy másik töredékét "ha kell, ha nem" támogatás formájában fogja alkalmanként megkapni.
És mivel ez a rendszer igen-igen költséges, valamint a csatornákon rengeteg melléfolyik, a plebsz soha nem jut semmiből elegendőhöz.

A kedvezmények, segíjjkék, támogatások, áreltérítések, hozzájárulások,stb mind-mind a társadalmat mozgató bábszálak. Birtoklásukról egyetlen hatalom sem mond le önként. Kerül, amibe kerül.

Crescendo 2013.01.15. 12:06:42

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ez igaz, de amikor kivonultak es volt az egyeztetes ezt elo lehetett volna vezetni, epp ugy, ahogy Nyugat fele az alamadossag kerdeset.
De a szokasos politikai inkompetencia miatt buktunk ismet. Ez a ket tetel onmagaban kb. 2-3 evi teljes GDP-t tesz ki... A politikai elitrol szerintem ez mindent elmond.
@Dr. Zerge: sajnos a kepviseleti demokracia, itthon egy tisztessges alkotmany nelkul valojaban csak a szocializmusrol a nemzeti szocializmusra valo atallast jelentette. Amig Marx az uralkodo gondolatvilag, kotelessege mindenkinek kepessege szerint (munka), a javak elosztasa azonban igeny szerint (segely), addig a kivevok szama miatt csak olyan politika lesz, ami egyre nagyobb juttatasokat iger. Az, hogy emiatt ellehetetlenul az orszag lenyegtelen.

Amatőr 2013.01.15. 13:14:17

@Crescendo: "...itthon egy tisztessges alkotmany nelkul valojaban csak a szocializmusrol ..."

Ugyan, ne viccelj! Új alkotmány?! Mi a francnak? A félévszázados komcsi alkotmány épp úgy megfelelne, mint a Neked leginkább tetsző, naprakész.

CSAK A TÖRVÉNYEKET K'ÉK SZÁMON KÉRNI ÉS BETARTATNI!

De a független magyar bíróság nem független, ám korrupt. Még a jogszolgáltatás is gyalázatos, igazságszolgáltatás pedig nincs.

De jobb is így, mert a sittek megteltek, és a rabok eltartásába a törvénytisztelők rokkannak bele.

Vészesen teli a pohár, Barátaim! Ezért aztán radikalizálódik a plebsz! Ez középiskolás tananyag. A holokauszt előtti részt tessék forgatni. Tanulságos!

micsoda? 2013.01.15. 13:27:44

@Távmunkás: Igen segítünk Erdélynek, jókat nevet magába a Román kormány, mert az adójuk meg oda megy. Aztán, OK. nincs kapun belüli munkanélküliség, csak olyan alacsony hatékonysággal dolgozunk, /lásd, a járdaszegély gazoló közmunkás/, meg a rengeteg termelőtevékenységet nem folytató iroda. Nemzetközi hírűnk van az önkormányzatok számát, vagy az Országgyűlés számát tekintve. Óriásira nőtt. Javadalmazásuk is óriási. Nem is látnak ki a 100 milliós házikó, és az AUDI ablakán:D

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.01.15. 14:08:33

@micsoda?: Amit írsz, az igaz, de ugyanez volt a helyzet a rendszerváltás előtt is, csak akkor nem írták meg az újságok és nem olvasott az átlagember is nemzetközi összehasonlításokat.
Egyébként Romániát már nem igazán segélyezzük, viszont az afrikai és az ázsiai országot igen, hiszen gazdag ország a miénk, jut a jóból másnak is. Pénz helyett néha küldhetnénk állami vezetőket csak oda jeggyel, tanácsadónak :)

2013.01.15. 14:51:52

@Crescendo: Ez nagyon igaz. Túl sok jó döntést nem tudnék felsorolni. Minket mindig a balsors tép.

Dzsentrisvihák 2013.01.15. 18:11:13

"ma Magyarországon nincs olyan politikai formáció, amely a társadalom aktív rétegének (adófizető) széleskörű képviseletét vállalná fel" - Ez ebben a formában hazugság.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.01.15. 22:09:41

@Dzsentrisvihák: pedig én nem látok. A fideszmszp dominánsan nyugdíjaspárt, a jobbik és az lmp meg partikuláris ügyeken rugóznak.

Crescendo 2013.01.16. 09:02:13

@Könnyen elkaptuk, uram!: Balsors? inkabb baloldali politikusok (Fidesz, MSZP, stb.):(
@Amatőr: az uj alkotmany epp olyan kommunista, mint a regi. Az allami szerveknek (birosagok, miniszteriumok, kormany) olyan hatalommal ruhazza fel az allampolgar folott, mint korabban. Egy normalis alkotmany arrol szolna, hogy meddig terjedhet az allam hatalma, a mostani meg epp az allampolgar hatarait szabja meg. Mintha a szupereros allam es a harmatgyenge allampolgar idaig is sikeres lett volna...

Amatőr 2013.01.16. 10:09:20

@Crescendo: A mai, és várhatóan a legközelebbi magyar alkotmány hasznavehetőségét is leginkább a papír és a festék minősége határozza meg. Amennyiben eléggé puha papírra lehetőleg ólommentes festékkel nyomják, akkor a kertvégi budiban végzi.
Mert ennyi a jelentősége.

Lengyel 2013.12.06. 15:58:12

Azonnal vissza kell állítani a halálbüntetést!
Aki a nyugdíjas szülei vagyonára spekulál, és ezzel az életére tör; ki kell végezni. A gyerek örüljön az életének, legyen hálás, és támogassa a szüleit!
süti beállítások módosítása