A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Központi vagy helyi lakcímnyilvántartást?

2012.10.15. 17:09 timargabor

A választási regisztrációs vita egy furcsa folyománya: vasárnap este Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője felvetette, minek Magyarországnak kötelező lakcímnyilvántartás, csinálhatnák ezt az önkormányzatok is. Első ránézésre talán meglepő, a párt eddigi, ultracentralizáló elképzeléseivel homlokegyenest ellenkező a javaslat. Persze mindjárt érthetőbbé válik úgy, ha a központi lakcímnyilvántartás léte a választási (elő)regisztráció elleni legnyilvánvalóbb technikai érv. Nosza, verjük szét (rakjuk az önkormányzatokhoz, aztán majd lesz valami), de regisztráció, az lesz! "Gombhoz az országot" - írja az "Így írnánk mi" blog a HVG-n.

Olyant már láttunk, hogy a Fidesz, ha egy vitában ellenérvekkel találkozik, törvénymódosítással akarja azt kilőni (szerencsére a bírói nyugdíjkorhatár csökkentését végül nem kísérte az egyetemi tanárok kötelező 62 éves nyugdíjazása, amire csak a felsőoktatás ment volna rá azonnal). Ez viszont most egyrészt veszélyes, másrészt tényleg filozófiailag megy teljesen szembe a Fidesz eddigi államfelfogásával.

Ez utóbbinak akár örülhetnénk is, ha nem lenne Napnál világosabb, hogy csak egy eleve vesztett vita érvei ellen próbálnának meg így harcolni. Magunk is kritizáltuk korábban a párt végletekig központosító, az önkormányzatokat ügyintéző elöljárósággá tevő elképzeléseit. Most is megkérdezhetjük: ha megbízunk abban, hogy egy önkormányzat képes közhiteles lakcímnyilvántartást vezetni, miért ne lenne képes egy általános iskola fenntartására, működtetésére? Vagy az érvek elleni harcban esetleg - mint ez esetleg felsejlik a híradásokban - akár a lakcímnyilvántartás kötelező jellege is áldozatul eshet? Ezt nehezen tudnánk elképzelni, bár mostanában minden lehet.

A javaslat viszont elég veszélyes - főleg azért, mert a NER alapszabályai szerint akár egy hét alatt gránitba, oppardon Alaptörvénybe is faraghatják, és mire kiderül, hogy esetleg a rendőr nem tud kihez fordulni adatért egy igazoltatásnál, vagy nem lesz olyan állami címlista, ami alapján kiküldenék a miniszterelnök marketing-leveleit, addigra késő. Én nem vetem el alapból az elképzelést csak azért, mert Rogán mondta - csak legyen érdemi érv mellette, azon kívül, hogy "szocialista csökevény". De az ég szerelmére, ugye legalább nem egyéni módosítóként, gyorsított eljárásban adják be, hogy eszükbe se juthasson, milyen súlyos mellékhatásai lehetnek a tüneti kezelésnek?

Mert ez tüneti kezelés: egy érvet próbál meg kilőni a regisztráció ellenzői kezéből, és érvet kreálni a vérszegény támogatói véleményeknek. Egy technikai érvet kilő, de az ellenző négyötöd csak felesleges mizériák nélkül, minél kisebb macerával szeretne szavazni. És ha lehet, nem szétverni az országát, annak adatbázisait a vita hevében.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

29 komment · 1 trackback

Címkék: regisztráció rogán antal lakcímnyilvántartás

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr654850179

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Birkanépnek birkakampányt? 2012.10.16. 16:45:42

Az sajnos nem újdonság, hogy a választókat hülyének nézik a politikusok. Az sem, hogy munkájuk legfontosabb részének a szavazatok begyűjtését tekint, hatalmukat, pozíciójukat nem a közérdekében, hanem saját céljaik felhasználására szeretik fordítani. A...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Antalbaba 2012.10.15. 19:43:46

2 apróság jutott eszembe: beiskolázás, egészségügyi ellátás. Amik igencsak lakcím alapján működnek. Belegondolva a Posta is sz@rban lehet egy ilyen elmebeteg miatt - már ha a többi agyhalott megszavazza ezt is:-(

outisz 2012.10.15. 21:37:06

csak azt tudnám miért ennyire fontos ez a regisztrációs dolog...

dr. jenőke (jenőke) 2012.10.16. 02:16:42

Sokat akadékoskodtok, nem is lesz választás, az jobb lesz? És utána az jön, hogy beeeeeeeee....

dr Smittpálelnökúr 2012.10.16. 15:46:12

@outisz: kérdezd meg a felcsúti bugrist, ő akarja annyira, hogy ez miatt a tákolmányukat is módosítják, és a népességnyilvántartást is szétvernék.

dr Smittpálelnökúr 2012.10.16. 15:47:54

"Én nem vetem el alapból az elképzelést csak azért, mert Rogán mondta".

Én viszont már eljutottam oda, hogy ha rogán, lázár, kósa, stb. mond valamit, akkor azt alapból leszarom, mert a fidesz frontemberei annyiszor csináltak segget a szájukból.

Bogyó 2 2012.10.16. 16:03:30

Ezek tényleg nem normálisak. "ha megbízunk abban, hogy egy önkormányzat képes közhiteles lakcímnyilvántartást vezetni, miért ne lenne képes egy általános iskola fenntartására, működtetésére?"
Igen, hirtelen, de engedékenyek lettek, hirtelen nagyon érzékenyek az állam információbirtoklására. Ugyanakkor a járási rendszerek kiépítésével, az önkormányzatok érdemi kiüresítésével mégis ők akarnak dönteni Pista bácsi közgyógyáról is. De lakcímnyilvántartás az nem kell. Mellesleg pont ez az egyik legérdemibb hatáskör, amit elvittek a járásokhoz az önkormányzatoktól, hiszen a központ mellett nyilván volt helyben is lakcímnyilvántartás
De most minden eddigi központosító döntést, plusz a saját maguk által istenített, díszkiadott, fétisként kezelt Alaptörvényt is szembeköpik a hatalomért a regisztráció okán. Hova süllyednek önmaguk előtt is?

És Európa számtalan országában is szocialista csökevényként van jelen a lakcímnyilvántartás?
Mellesleg az emberek többségének aztán édes-mindegy hogy KEKKH vagy Önkormányzat, neki ez is, az is hatóság és a lényeget illetően igazuk is van.
Rengeteg előnye van annak, hogy központi NYT van, ugyanakkor rohadtul nem látom a társadalmi igényt a nyilvántartás eltörlésére.
Az adó befizetése a fontos, de ha nem fizet, akkor hova mennek behajtani? Vagy az Apehnál csak fel lesz tüntetve? Nem mindegy akkor már? Mit nem áldoznak még be, hogy a rettegésük okán kitalált regisztrációt lenyomják a torkunkon? Mi az az ár, amit még mindig megér, hogy megkönnyítsék a győzelmüket, mit nem áldoznak fel az ország eredményeiből?
Szégyen amit művelnek, igazi hazaárulás.

nu pagagyí 2012.10.16. 16:08:45

Egy valami jobb lenne. Ha az ember 20-30 önkormányzathoz bejelentkezik állandó lakosnak, akkor ennyi helyről kaphatna segélyt.

Karcolt lendület 2012.10.16. 16:31:42

Központi lakcímnyilvántartás nélkül hogyan is ellenőrzik, hogy valaki csak egy helyen regisztrál?

Vagy központi adatbázis továbbra is lenne - ami megmondaná, hogy valaki már regisztrált vagy sem -, csak kitörlik belőle az adatokat? Nevetséges...

Központi lakcímnyilvántartás nélkül mi akadályozza meg a pártokat, hogy a saját híveiket úgy regisztráltassák, hogy abból minél több körzetet megnyerjenek?

Ugye milyen barmok ezek a Fidesznél, hogy a tavaly általuk keresztülvert gender-manderinges körzetbeosztásuknak alávágnak egy ilyen tőről metszett hülyeséggel?

qwertzu 2012.10.16. 16:39:10

Nagyon nagyon szar ötlet. Aztán meg csodálkozunk, ha a NAV nem tud rendesen adót szedni. Így is van katyvasz rendesen, szerintem a személyi szám kivezetése óta nem tudta magát összeszedni a bürokrácia. Ez meg végkép betenne nekik.

Putyilov gyári melós 2012.10.16. 16:47:27

Karácsony jól mondja, a Fideszfrakción az őrület jelei mutatkoznak.
Ez bizony nyakig telefosott gatyából eredő pánikreakció.

Ezek már tisztában vannak vele, hogy megbuktak, most már az "Utánam a vízözön" elve vezérli őket, minél több kárt okozni.

ob.szerver 2012.10.16. 16:51:35

A következő kormánynak a háborús újjáépítéshez mérhető feladata lesz a négyéves szakadatlan és az élet minden területére kiterjedő rombolás, lezüllesztés, kivéreztetés és pusztítás után. Amikor pedig már közel érzik a végüket, nekikezdenek majd a felperzselt föld műveletüknek, hogy az új kormány dolgát minél jobban megnehezítsék.

Gyuri bá 2012.10.16. 16:54:04

És milyen lazán, természetesen mondta, mintha tényleg mi a fenének van az a lakcímnyilvántartás?
Nem, ez a bosszú kormánya.Meg lehet figyelni: okoskodik az alkotmánybíróság? hallgattasuk el,- ja, mikor hallottunk róluk utoljára? Olyan csöndben vannak mintha nem is lenne AB.

Kutchek (törölt) 2012.10.16. 16:54:30

Kedves Rogán Tóni!
Ha a választási regisztrációs ötletetek előtt fél évvel hoztok egy törvényt, melyben eltörlitek a központi nyilvántartást, most nem fájna a fejetek!
A sok libsibolsinak megmutattátok volna, hogy nem is akartok rendőrállamot és a Viktor adatvédelmi szempontból aggályos faszságaival sem zaklattátok volna a népet. Kubatov Gabi már így is tudja, hol vannak a komcsik és hol a magatok fajták, illetve a ti csűrhétek.
Majd fél évvel később előjöttök a regisztrációval, hogy a személyiségi jogokért cserébe sajnos kell egy ilyen icike-picike adminisztrációs kötlezettséget kérni a zemberektől.

Problem? Egy szál se! Mindenki biccent, még a jogvédők is.

Hát, ez van Tónikám, ha keveritek az ok-okozat összefüggéseket.
Kibaszott nagy izzadságszag, mint az azeri birkózóválogatott öltözőjében.....

/Ha lement volna a választás -természetes az elvrt eredménnyel- akkor meg vissza lehetett volna csinálni mindent, terrorizmusveszélyre, stb hivatkozva/

Gera 2012.10.16. 16:56:46

Ezek egyre hülyébbek.

My Name is Nick 2012.10.16. 16:59:30

Azt azért elárulhatná valaki, hogy a külföldi magyarokat milyen nyilvántartás alapján értesítik majd, vagy azt Kubatov Gabi maga tartja karban.

Gera 2012.10.16. 17:01:26

@Karcolt lendület: A választói névjegyzék (amit a regisztráció során töltenek fel) központi, tehát ettől még nem lehetne többször regisztrálni és több helyen szavazni.

Gerrymandering amúgy.

Gera 2012.10.16. 17:04:09

@My Name is Nick: Miről kéne értesíteni őket? Hogy regisztráljanak? Én már abban sem vagyok biztos, hogy a hazai pógárokat értesíteni fogják erről.

My Name is Nick 2012.10.16. 17:08:55

Nem értem ezeket a segghülye majmokat. Minek folyamatosan hegeszteni a választási törvény, épp elég lenne a választások előtt egy hónappal kitalálni a tutit, nem okoskodni másfél évvel előre (a jelenlegi garnitúrának az előrelátó gondolkodás úgysem erőssége).
Ha kellően rafináltak lennének, tudnának olyan törvény is írni, ahol a második befutó nyeri a választásokat :-).

My Name is Nick 2012.10.16. 17:14:38

@Gera: Akko mit küd vissza szegény magyar, vagy ír kézze' egy levelet, hogy ő szavazni akar, osz küdi annak akinek gondójja (pölö: semjénzsóti) :-).

fero11 2012.10.16. 17:27:01

@Antalbba:

Lakcímnyilvántartás nélkül a hatóságok határozatai, bírósági ítéletek, végzések kézbesítése lehetetlenné válik, hisz aki nem akarja hogy megtalálják nem adja meg a címét vagy rosz címet ad meg

Karcolt lendület 2012.10.16. 17:38:11

@Gera:
Így jár aki idegen szakszavakat használ fogalmatlanul. :-)
(a gender jutott eszembe, mint értelmes szó és miután a google kidobot ta gender manderingre is egy csomó találatot, beírtam. :-))

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.10.16. 17:42:39

Csak szolok, hogy a jelenlegi lakcimnyilvantarto rendszer is kuzd problemakkal, eleg csak az ideiglenes -vegeleges kulfoldon tartozkodas bejelentesere gondolni. Meg aztan ott van az a szabaly, ahol eletvitelszeruen elsz, csak az lehet a lakhelyed, holott lehet 2-3 havonta valtogatod, de ha az "allando" lakcimeden x idonel kevesebbet vagy, akkor onnet ki kell jelentkezned , es atiratnod tartozkodasi helyre, hiaba az a fix, azon vagy elerheto ha a fene fenet eszik is... De nem.

Persze ha munkasszallon vagy eletvitelszeruen, vagy kollegiumban az mas...
Es akkor meg azt nem is mondtam, hogy magyar allampolgarkent magyar utlevellel lakcimkartya nelkul a banki ugyintezes "halál". Még a saját bankszámládra sem fizethetsz be, mert egyszeruen ez a torveny.... Szoval valamit ezzel tenni kell. Maradjon a kozponti nyilvantartas de :
- lakcimugyeket lehessen kozponti irodaban is intezni, ne csak helyben
- normalis es ertheto legyen a szabalyozas, ne legyen ezer fele kivetel , meg kacskaringo a torvenyben
- dontsek el, mikortol vegleges mikortol ideiglenes a kulfoldre tavozas... Legyen pontosan megfogalmazva, nem ugy mint most, hogy lehet ideiglenes tartozkodast valasztani, de megmarad a magyar allando is, elvileg jogtalanul, de senki nem tud semmit, az ugyfelkapu az okmanyirodahoz iranyit iranymutatasert, a kozponti okmanyiroda a lakcimnyilvantartohoz, ok meg nem veszik fela telefont.....

Putyilov gyári melós 2012.10.16. 19:35:56

Végül is egy szempontból jó lenne, ha eltörölnék.

Baromira könnyen el lehetne rejtőzni az állam bácsi különféle baszogató hivatalai elől.

Hova küldik ki a büntetéseket, hova megy a végrehajtó, hol foglal a NAV, ha az ember sehova se jelentkezik be?

És ismerve a honfitársaimat, olyan 9,5 millányian sehova se jelentkeznénk be, basszanak Orbánék egyedül a zárt belterjes társaságukban :O)))

Éljen az underground, no meg a nagyvárosi partizánok! :O)))

Putyilov gyári melós 2012.10.16. 19:44:28

@tildy:):

Vazze, te magadnak csinálsz egy rakás problémát!

Én évek óta úgy élek, hogy nem a bejelentett lakcímemen lakok életvitelszerűen, sőt, az ott lakó anyámnak ki van adva, hogy ha bármilyen állami baszogatóhivatal keres, bármilyen ajánlott levél ha jön, ne vegye át és mondja azt, hogy évek óta nem is látott.
Én még a népszámlálásban se vettem részt, számolja az állam a birkáit, de ne engem.
A mutter azt mondta, hogy rossz viszonyban vagyunk, külföldön, oszt nyalhatnak sót!

Ettől az államtól én semmi jót nem várok, ha a rosszat akar valamelyik baszogatóhivatal(mind azt akar), ha el akar kapni valami pénzbehajtó, akkor meg dolgozzanak meg érte!

menőmano 2012.10.16. 20:35:38

Nyugi, nyugi, ha az önkormányzatok vezetik a lakcimnyilvántartást) pardon "önkormányzat képes közhiteles lakcímnyilvántartást vezetni," Igen képes lesz.
S a kormánynak akkor is lesz "cimlistája", mint ahogyan most is van.
Ki tudják majd küldeni a konzultációs" leveleket, miegyebeket.
Nem kell félni, aggódni sem.
Szerintem.
kész.ennnnyyyi.
:)))

menőmano 2012.10.16. 20:37:15

Mindig írom) Totális helyzet, zűrzavar.
osztjónapot!
:))))))

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.10.17. 01:25:02

a névjegyzék könnyebb rosszhiszemű manipulálását is megkönnyítené a központi lakcím nyilvántartás szétbombázása:

archiregnum.blog.hu/2012/10/17/hogyan_csaljunk_regisztracioval_ii

biga156 2012.10.17. 08:36:59

Sok országban nincs lakcímnyilvántartás és működik. Ma sincs sok értelme a magyar kötelező lakcímnyilvántartásnak, de lehet vele rendesen szivatni az egyszeri állampolgárt.

quendelapo 2012.10.17. 12:00:46

@Putyilov gyári melós:
valamire való anarchistaként ezt támogatnod kéne!
süti beállítások módosítása