A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Javaslat tüntetésszervezőknek

2013.03.14. 07:22 timargabor

Az elmúlt napokban volt szerencsém többször is gyülekezési jogomat gyakorolva kifejezni véleményemet az alaptörvény negyedik módosítása ellen, illetve kérve a köztársasági elnök urat, hogy ne írja alá azt. Feltételezem, lesz még alkalmam erre a közeljövőben. Az elnöki aláírás után valószínű, hogy a téma március 15-én is előkerül, sőt akár alapgondolat is lesz. Hadd legyen tehát egy megjegyzésem az ilyen témájú demonstrációk szervezőihez.

Az alkotmánymódosítás nem a cigányokról szól, nem is a melegekről, a bántalmazott nőkről vagy a hajléktalanokról. Természetesen róluk is szól, hatásaiban talán jobban, mint másokról. De a módosítás mindannyiunkról szól, nemre, fajra, vallási meggyőződésre, szexuális irányultságra tekintet nélkül. Minthogy róluk egy kicsit jobban, természetesen megértem, ha elhangzanak ilyen beszédek is. Amikor azonban ezek dominálnak egy műsorban, amikor egy alkotmánymódosítás elleni demonstráció - nyilvánvaló gesztusból, de különösebb ok és magyarázat nélkül - a cigány himnusszal kezdődik, akkor felvetődik a kérdés, hogy jól látják-e a műsor összeállítói a célt?

A cél ugyanis véleményem szerint az, hogy minél több ember menjen el tüntetni a gyalázatos módosítás ellen. Hogy minél több ember értse meg: igen, ez róla szól, róla is szól. Ez az elsődleges cél. A hátrányos helyzetű, diszkriminációval sújtott, a módosítást valószínűleg majd többszörösen megsínylő polgártársaink melletti kiállás pedig ehhez képest - itt és most - másodlagos. És ha a másodlagos cél az elsődlegest akármilyen kicsit is akadályozza, az baj.

Sokan és sokszor mondták már, hogy Orbán leváltásához a baloldal nem elég. Ezzel a mostani helyzetben, bő egy évvel a választás előtt maximálisan egyetértek. A változáshoz konzervatív - a Fidesztől eltérő módon: valóban konzervatív - polgártársainkra is szükség van. Ehhez azonban őket is meg kell szólítani: Molnár Péter beszéde hétfőn találat volt, a Fidesz 89-es programjának felolvasása szintén. Ilyenből kellene több. Sólyom úr, nem akarna fellépni?

Hogy még általánosabban fogalmazzak: a győzelemhez az kell, hogy győztes hangon szóljunk magunkhoz, magunkról. A köreinkben egyébként természetes szolidaritás majd a győzelem után jöjjön, amikor a gyakorlatban is ér valamit.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

25 komment · 1 trackback

Címkék: tüntetés szolidaritás önbizalom

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr165133116

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.14. 14:26:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vhailor · http://tortenelemportal.hu 2013.03.14. 07:52:58

Magyarországon hiányzik az a réteg, amely "valóban konzervatív" értékeket vallana. Egy normálisabb országban ezt a szerepet a polgárság tölti be, de Magyarországon nincs számottevő polgári réteg. Van egy cca. 3 milliós nyugdíjas-réteg, amelyet leginkább szociális populizmussal lehet megszóllítani, ezen kívül van egy pár százezer diák, közalkalmazott és valamilyen formában munkanélküli, akik közvetlenül szintén az államtól függenek, a maradék pedig, amely a szó szoros értelmében "GDP-termelő" pedig túlságosan gyenge ahhoz, hogy az ő szavazataikkal meg lehessen változtatni a rendszert.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.03.14. 08:20:03

Eszébe jutott a cikkszerzőnek, hogy ez a tömegeket szemlátomást inkább távol tartó, mint beterelő PR stratégia teljesen tudatos a szervezők részéről? Ha a (bármilyen jogos) ellenállás megmarad a "megélhetési rettegők" kereteiben, a saját szerepük lesz nagyobb, harcuk heroikusnak eladhatóbb szponzoraiknál. Ime, mi, a maréknyi igaz demokrata küzdünk a nyilasházmesterek országában, támogatási pénz erre a számlaszámra mr. soros plíz...

Kandeláber 2013.03.14. 08:26:48

A szerző eltalálta szarva között a tőgyét.
Marginális tüntetők marginális célokkal és megnyilvánulásokkal soha nem vonzottak tömegeket.
Talán meg kéne nézni Európát, ahol százezrek gyűlnek össze a bankok és a trojka elleni tüntetésekre, és el kéne gondolkodni azon, miért is vannak olyan sokan.
@Herr SturmLikudnik: Hát körülbelül úgy, ahogy mondod.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.03.14. 09:13:22

@Herr SturmLikudnik: bizony eszébe jutott, és erősen töprengett, hogy beleírja-e.

mrZ (törölt) 2013.03.14. 10:04:23

>>a győzelemhez az kell, hogy győztes
>>hangon szóljunk magunkhoz, magunkról.
Csókolom hol van még a győzelem?
A többi már a holnapot tervezi, ti meg itt nyekeregtek.

>>A változáshoz konzervatív ....
- Nincs konzervatív igény, csak ha lesz konzervatív alternatíva. Ha nincs idea, nem lesz befogadó elme sem.

greybull 2013.03.14. 10:05:50

Ma megkaptam a 6 éve svájci frankon törlesztett alsó-közép kategóriájú kocsim végelszámolását ha esetleg a hátralévő összeget egy-összegben törleszteném. Van benne egy tétel: 56.000.-Ft "zárlati tétel". Melyet visszakapnék, ha 3 hónapon belül egy másik kocsi vásárlására újabb hitelt vennék fel! Tehát a BANK HAMARABB VISSZAKAPJA A PÉNZÉT, DE EZÉRT ENGEM MEGBÜNTET!!!!!!! (Most még nem is idéztem az ilyen-olyan díjakat, amiket felszámít még pluszban).
A kocsi egyébként nem ér annyit most a használtautó piacon, mint amennyit totálszummában ki kellene/kell fizetnem még érte.
Na azért, hogy ezt egy Mo-i bank ne tehesse meg, kimennék tüntetni. Ki jön még velem?

Tyreo 2013.03.14. 10:06:18

A baj az az, hogy ha a diákoknak nem sikerült elég nagy támogatásra szert tenniük, akkor nem hiszem, hogy egy ilyen elvont téma mint az alkotmány képes lesz tömegeket megmozdítani. Arról nem is beszélve, hogy ugye még mindig ott van nagyon sokakban az érzés, hogy nem akar az mszpvel és csatolmányaival egy platformra kerülni. Ami még mindig egy érthető álláspont. (összeesküvés elmélet rész: a fidesz pedig láthatóan mindent megtesz azért, hogy addig lehessen hiszterizálni a közvéleményt amíg megint minél több embert be lehet kergetni a kisebb szar zsákutcájába. Ami persze nekik nem lenne a legideálisabb ha veszítenek, de még mindig sokkal jobb mintha esetleg felépíti magát valami új párt aki nincs benne a közös mutyikban. )

Péter Kovács 2013.03.14. 10:11:42

Tisztelt Kommentelők !
A cikk szerzője egy gondolatot osztott meg velünk javaslatot téve a jelenlegi és jövőbeni tüntetés szervezőknek. Az Önök megnyilatkozásai azoknak a véleményét tükrözi, akik azt szajkozzák, hogy valamit miért nem lehet megcsinálni.Javaslom önöknek: inkább erősítsék a jó szándékot és azokat a javaslatokat írják le, amelyeket elolvasva inkább fellelkesül és nem elkedvetlenedik az ember. Én azt javasolom,hogy bár rossz idő várható minél többen menjünk ki az ünnepi ellenzéki tüntetésekre és másokat is erre buzdítva hallassuk hangunkat az összefogás érdekében.

Kandeláber 2013.03.14. 11:17:01

@greybull: Ne félj, a meleg- és cigójogokért ordítozó pelenkás forradalmárok még véletlenül sem sértenék meg a bankárokat.
Nem erre lettek kiképezve.

mrZ (törölt) 2013.03.14. 11:27:48

@greybull:
>>Tehát a BANK HAMARABB VISSZAKAPJA A PÉNZÉT, DE >>EZÉRT ENGEM MEGBÜNTET!!!!!!!
Természetesen.
Most kereshet egy másik tehenet(izé: bikát) fejni.
Ahelyett hogy örülnél. Kitartóan fizettél így kaptál 4 újabb credit pontot. Így most már 685%-os fedezettel is kaphatsz, rendkívül kedvezményes (26%-os kamattal) hitelt.
Hogy egyeseknek semmi se jó.

eßemfaßom meg áll 2013.03.14. 12:14:17

@greybull: "Tehát a BANK HAMARABB VISSZAKAPJA A PÉNZÉT, DE EZÉRT ENGEM MEGBÜNTET!!!!!!! "

a bank nem vissza akarja kapni hamarabb a pénzét, hanem az eredeti futamidő teljes hosszában szeretne kamatot kapni. Neki az veszteség ha te előbb visszafizeted, mivel te ugy szerződtél vele, hogy N évig fizesz, a szerződés megváltoztatásának ez az ára.

"A kocsi egyébként nem ér annyit most a használtautó piacon, mint amennyit totálszummában ki kellene/kell fizetnem még érte."

Ezt akkor kellett volna végiggondolni, amikor hitelből vettél ujautót ahelyett, hogy egy használtat vettél volna kp-re.

PS.: utálom a bankokat, de a hülye rinyaadósokat se kevésbé.

zajos1 2013.03.14. 12:51:06

" A változáshoz konzervatív - a Fidesztől eltérő módon: valóban konzervatív - polgártársainkra is szükség van. Ehhez azonban őket is meg kell szólítani: Molnár Péter beszéde hétfőn találat volt, a Fidesz 89-es programjának felolvasása szintén. Ilyenből kellene több. Sólyom úr, nem akarna fellépni?" Kikkel Molnár Péterrel, bajnaival, Millával, Szolidaritással? ezekre akkor se szavaznak, ha 19000 ft ígérnek mindenkinek...

sithól 2013.03.14. 12:52:12

@eßemfaßom meg áll: Teljese egyetértek!

@greybull: az, hogy lövésed sincs az alapvető gazdasági folyamatokról, az nem (csak) elsősorban a te hibád. A kormány(ok) sokat tett(ek) azért, hogy a gazdasági képzés nemhogy a felsőoktatásból eltűnjön, de még az alacsonyabb szinteken se nyújtson alapvető felvilágosítást.

Nézd, a hiteleket te veszed fel 8ha akarod). A világ feltételezi rólad, hogy tisztában vagy azzal, amit aláírsz. Innentől nem mutogathatsz másra. Az meg kifejezetten szánalmas, ha ilyenkor az államtól várja valaki a piac megbüntetését.

Jah, és én sem szívlelem különösebben a bankokat. Viszont az ostobákat még kevésbé.

greybull 2013.03.14. 18:58:35

@eßemfaßom meg áll: nem rinyálok, mert valóban én döntöttem a hitelfelvételről. Az azonban valóban bőszít, hogy - szembemenve alapvető Ptk.szabályokkal - a bank azért büntet, mert hamarabb visszakapja - tehát hamarabb újra kihelyezheti - a pénzét. Ez pofátlanság. És egyáltalán nem kérem az állam segítségét, eddig sem kértem, ez után sem fogom.
Viszont: többet - ha csak egy mód lesz rá - nem veszek fel semmilyen hitelt semmilyen hitelintézettől. Ha valamit nem tudok kp-ban kifizetni, akkor nem veszem meg. Ennyi.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.03.14. 20:21:48

@timargabor: pedig más logikus magyarázat sajnos egyszerűen nincs, 22 évvel a rendszerváltás után az eleve jellemzően humán végzettségű (szociológus stb.) "rettegőknek" tudnia KELL, hogy milyen témákra, hívószókra és fordulatra hogyan, miként és mennyi szavazó reagál, valamint hogy változásokat és választásokat tömegbázissal lehet csak elérni a demokráciának nevezett bigyulában.

Persze a direkt csoportos foglalkozás szintjén tartott demokráciaféltés tiszta win-win: kevesebb eszkimó osztozik a támogatói fókahúson és a kifogásolt hatalomnak is egy kiszámítható, veszélytelen ellenzék van mutatóba.

mrZ (törölt) 2013.03.14. 23:57:23

@Herr SturmLikudnik:

Az a tüntetés nagyon amatőr volt. A csapat fele akkor látott előszőr viselkedésével megfélemlítő rendőrt. Majd belejönnek, illetve kiemelkednek azok akikben megvan a pillanat megragadásának képessége. Nem jobboldaliak, erőteljesen középre tartanak.
>>... veszélytelen ellenzék...
Sokkal veszélyesebb a hatalomra, idealisták. Új nemzedék, nincs ideológiai póráz, nincsenek dogmák, nehéz korrumpálni. És egyre többen lesznek, eltolják a hangsúlyt a konfrontációs politika felé. Ha megnyerik az utcát, minden megváltozik.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.03.15. 08:32:23

Igen, így van. Annak idején így lett az SZDSZ-ből marginális párt. Folyamatosan csökkentette saját politikai spektrumát, s a végén csak a homokosok és a cigányok maradtak, más nem.

nyuggernyúzó 2013.03.15. 09:13:12

Amíg az adófizetők nem fognak tüntetni, addig semmi nem változik ebben az országban.

pocaklakó minimanó 2013.03.15. 10:20:03

Hogy lesz ebből világforradalom, ha már egy nyamvadt kis havazás is a meleg szobába kényszeríti az elégedetleneket? :)

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.03.15. 10:39:10

@Herr SturmLikudnik: de, van még egy (az se sokkal jobb, csak egy kicsit).
Szóval elképzelhető az is, hogy a (civil szerveződésből eleve kizárt pártokon kívül) tényleg csak az ilyen "véleménykisebbségi" szervezetek jutottak el oda, hogy tiltakozni kell, és voltak képesek arra, hogy meg is szervezzék a dolgot. Innen pedig elég nagy a csábítás, hogy miközben a saját gondjuk-bajuk miatt odagyűlni hajlandó 200 ember helyett az alkotmánymódosítás miatt érkező 3000 előtt mondják el a saját bajukat.

pocaklakó minimanó 2013.03.15. 11:16:58

@timargabor:

"...hogy tiltakozni kell..."

A tiltakozásokról nagyjából annyit lehet tudni, hogy erősen helyhez és szocializációs körhöz kötöttek.

Mátészalkán tartott tiltakozásoknak nincs hírértéke.

Nincs hírértéke akkor sem, ha nem a Gödörben csámborgó hipszter-szociológusok háborodnak fel.

pocaklakó minimanó 2013.03.15. 14:46:15

@sithól:

"Az meg kifejezetten szánalmas, ha ilyenkor az államtól várja valaki a piac megbüntetését."

Pontosan annyira szánalmas, mint az, amikor a piac az államtól várja a rossz piaci döntések miatti piaci vészhelyzet elhárítását.

Ld. bankmentőcsomagok.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.03.17. 15:54:02

@mrZ: ismétlem, 22 évvel a rendszerváltás után fogalmilag képtelenség holmi naivitásra fogni a dolgot, pláne, hogy a "jogvédő" szervezetek elsöprő többsége évtizedes múltra tekinthet vissza, nem ma érkeztek a marsról

a politika meg már csak olyan bigyula, hogy nem elég a vélt/valós jó cél érdekében kiállni, hanem úgy kell végighordozni a véres kardot, hogy aztán csatlakozzanak is a népek nagy tömegben a szent ügyhöz. a többségi társadalmat nem a kisebbségi himnusz nyekeregtetésével szokás lelkesíteni, ezt se bonyolult összefüggés. ez tudatos hülyét játszás. mert ha a többségi társadalom mozdul meg (jó is lenne) akkor marginalizálódnak a megélhetési rettegők - amit nevezettek el szeretnének kerülni szemlátomást.

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2013.03.17. 15:58:22

@timargabor: ebben sok igazság van és egyben a még sajnos nem túl számos "többségi tiltakozó" felelőssége, le kell választani a témát meglovagolni, önmagukat reklámozni akaró rettegde gittegyleteket no és főképp nem kussolni. amíg a többség rezignáltan csöndben marad, a rettegők szava lesz hangos
süti beállítások módosítása