A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Azért a hó az úr - hol a kormány ilyenkor?

2013.03.15. 11:25 timargabor

Azt, hogy milyen idő lesz március idusán, 4-5 napja pontosan lehetett tudni. A hőmérsékletét is, a jellegét is elmondta az Országos Meteorológiai Szolgálat, az Időkép, amatőr meteorológusok sora, fent volt a GFZ-modellen.

Olyan persze előfordul, hogy amíg nincs itt a hóförgeteg, nem hisszük el. Olyan is van, hogy március lévén pár napja leszedjük a hóvédő korlátokat autópályaszakaszok mellől. Olyan is, hogy nem csoportosítunk előtte dízelmozdonyokat meg üzemanyagot a villamosított csomópontokon, hogy amikor a szél és az ónos eső nekiesik a felsővezetéknek, legyen mivel vontatni.

hohoho.jpg

Amikor az ilyen förgeteg bejön, azzal nincs mit tenni: akkor pár órán belül járhatatlan lesz alsóbbrendő út és autópálya, ha kotorjuk (kotortuk?) akkor pár órával később. Amikor ez bekövetkezik, akkor két lehetőség van:

  1. Működik az államgépezet, a katasztrófavédelem, a hadsereg, a tömegtájékoztatás, és megoldják izomból. Aki az úton vagy vonatokon rekedt, először odajutunk (nem könnyű feladat!) aki orvosi ellátásra szorul, életveszélyben van, azt kihozzuk, ételt, meleg italt viszünk, megszervezzük a torlódások felszámolását. Legalább elmondjuk az embereknek ott vagy a rádióban, hogy úton a segítség, milyen jellegű és mikor ér oda, és hát persze tényleg legyen is úton.
  2. A másik, hogy ez nem működik, akadozik, túl nagy a feladat, túl kevés a bevethető ember, technika, nincsenek meg a forgatókönyvek, a tervek. Van ilyen, előfordul. Olyan viszont nincs, hogy ez a helyzet 12 órája fennáll, és nem tart rendkívüli ülést a kormány a helyzet megoldódásáig. Persze, Orbán Brüsszelben van, de hát van helyettese, aki léphet. Semjén? Navracsics? Össze kell hívni, minden tárca tegye bele a saját lehetőségeit. Érezzék a bajba jutottak, hogy törődnek velük, és érezze mindenki, hogy ha bajba jut, törődnek vele.

Az egy nagyon jó és reménykeltő dolog, hogy az ország ilyenkor zsigerből összefog, önszántából megszervezi a menedékhez juttatást, kalapot le előttük, ahogy az erejüket megfeszítve, fáradtan, kimerülten is dolgozó, mentő hivatásosok és önkéntesek előtt is! Igaz, hogy erre, és az irányításukra választottunk vezetőket - akik ugye senkit nem akarnak az út szélén hagyni, és ezt most szó szerint kéne betartani.

Közösségi információbázis itt, kin hol kell segíteni, ki hol ajánl segítséget.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

415 komment · 2 trackback

Címkék: kormány felelősség államigazgatás hóvihar alkalmatlanság

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr505135944

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Telelökött ország 2013.03.15. 19:55:34

Ülök a meleg szobában. Szeretteim és hozzátartozóim téli segítése kipipálva. Szomszédos vének kiásva. Tüzelővel ellátva, aki azzal fűt. Lakóhelyem távol van a bajbajutottaktól, így naivitás lenne azt hinni, hogy bárhová odajuthatok, ahol szükség lenne ...

Trackback: Ne a kormánytól várj segítséget 2013.03.15. 15:43:56

A hivatalos szervek látványos leszereplése egy hóviharban remek lehetőséget biztosít nagy odamondásokra: lám, már megint elbaszták, hol van ilyenkor Orbán Viktor, Pintér meg a kormány. Pedig rohadtul semmi közük ehhez: a legjobb dolog, amit tehetnének,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

camilló 2013.03.15. 16:43:17

@3dom'f'speech: A BMP-1 harcjárművek nem kimondottan alkalmasak arra hogy katasztrófa helyzetben részt vegyenek a mentésben. Amire Te gondolhattál az a PTSZ ami valami hasonlóra van kitalálva. A BMP-ket kivonták a rendszerből, mert ugyan ki ücsörgött volna benne, mikor honvédségünk sincs! Sok más hasznos eszközt is kivontak, de ebben megint nagy az egyetértés mindkét fél részéről. Amikor a politikusok mondják meg mit kell venni, az nem szerencsés dolog. Nekik az lenne a feladatuk, hogy meghatározzák a védelmi politikát (beleértve a katasztrófa helyzetet) A szakemberek (katonák, tűzoltók, vízügyi szakemberek stb.) meg mondják meg milyen eszközök szükségesek, hogy ellássák a feladatot!

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.15. 16:47:25

A poszt is említette, h a villanymozdonyokat már előre le kellett volna cserélni dízelekre. Az ennek elmulasztása miatti vasútleállást pedig már igazn nem lehet ráfogni az emberekre, h ők a hülyék, m inek akarnak vonaton elindulni ilyen időben.

dr yetee 69 2013.03.15. 16:47:54

@MACISAJT: Ünnepi bért kapsz ilyenkor,bértollnok?

béla a görög (törölt) 2013.03.15. 16:50:10

@Napkutya:
"+ IMPORT LENGYELEK"
Azért ez geciség :) Senki nincs az utcán csak a lengyelek? :) És nincs egy szar fideszes aki kimenne szólni nekik, hogy gyerekek itt egy meleg kaja azt forduljatok vissza, mert elmarad a buli :D

tede 2013.03.15. 16:51:07

@camilló: eleve minek hondvédség? Ha felvennének mondjuk ezer profi zsoldost (mint az idegenlégió), akkor egyrészt a harcértéke is nagyobb lenne és nem mellesleg olcsóbban jönnének ki.

Erről már sokszor volt szó, hogy minek küldenek ki magyarokat Afganisztánba, amikor simán megvehetnék a rendfenntartást zsoldoscsapatoktól. Ami egyrészt olcsóbb! másrészt ha meghal valamelyik, ami ott sajnos megeshet, akkor nincs belőle akkora botrány itthon.

Szélmalomharcos 2013.03.15. 16:51:16

@Viktus: @Belpo: @Vombatus Ursinus: @Igazam van mert...:

Ennek az országnak a libsi a legnagyobb katasztrófa, a hóvihar ahhoz képest semmi

Rutinból akadályozza, hogy egy hatékonyan működő államszervezet jöjjön létre, de ha valami nem jó akkor rögtön az államon kéri számon hiányzó a komfortérzést. Tüntet, akciózik de megoldani semmit nem fog, mert lételeme a tagadás, az anarchia

Viktus 2013.03.15. 16:54:22

@MolnarErik:

Ezt meg pl. szintén nyugatabbra könnyen megoldják lazán kamion stop lezavarják a pályákról őket, ha szar idő közeleg.

Napkutya 2013.03.15. 16:54:44

@camilló: A Bömpi a híg sz.rban is megy vagy hatvannal, hóban 160 centi, sárban 120 cm, ahol még húz, vagy gyorsul.

Mondjuk, tény, az aszfaltot szemcsésre kidarálná maga alól, ha talajt ér egy hófalból...

Ezért is nem engedik fel útra...

Viktus 2013.03.15. 16:54:59

@Szélmalomharcos:

Ez mondjuk igaz lásd. az SZDSZ liberális párt ifjúsági tagozata van a kormányon. :P

Nge Swazili Mbeko 2013.03.15. 17:05:20

@3dom'f'speech: Hamarabb láttam BMP-t közelről, mint lányt, ismerem őket (a BMP-ket) jobban mint sokan itt, főleg te, aki agotprop irodában keresed és másolod be a cikkeket. Nyugodjál le, a BMP-k NEM lettek volna alkalmasak erre a helyzetre. Miért? Mert keskeny a láncuk, relatíve könnyűek és hamar felfekszenek a hóra.
Ettől függetlenül baromság volt eladni őket, de nem pont a jelenlegi helyzet miatt. Azt egy rendszerhiba + állampolgári prolibaromság eredményezte, nem a BMP-k hiánya.
Hagyjuk mán a rohadék pártpolitikai propagandát, azzal szemmel láthatólag senki se tudott segíteni senkin.
Ez van.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.15. 17:05:40

"Öt osztrák hókotró áll készenlétben a nickelsdorfi határátkelőnél, hogy segítsen a magyar hatóságoknak. Arra várnak, hogy a magyar mentésirányítástól utasítást kapjanak"

" Egyetlen tévéadó foglalkozik a hóval Herczeg Márk
márc. 15. 11:44

Az is az Eurosport, ahol síelést közvetítenek."

" Az M1 húzott egy váratlant Haszán Zoltán
márc. 15. 10:58

és 10:53-kor a képernyő alján futó szövegben elkezdték tájékoztatni a nézőket a hóhelyzetről, kicsit elrontva ezzel az eddigi zavartalanul folyó ünnepi másor hangulatát."

A rendőrség ma délelőtt rendelte az óránkénti tájékoztatást.

"Teljes a káosz: az AAK-sok és a katasztrófavédelmisek nem tudnak semmit, a rendőrökre mutogatnak, akik viszont sehol sincsenek. Néha a másik irányban elhúz 80-100-al egy rendőr- vagy tűzoltóautó, vagy hóeke. Mi meg állunk itt."

"Kollégánk egy busznyi lengyelt talált az állami ünnepségek központi helyszínének szánt Múzeumkertben, ahol éppen most beszélne Orbán Viktor helyett Áder János. Teljesen tanácstalanok, senki nem tájékoztatta őket semmiről."

"Az lenne a kérdésünk, hogyha a 69-es km-nél Budapest felé percenként kb 1 kocsi jon az átvágott korláton át, akkor miért nem vágnak még 3-4 lyukat? És miért nem vágták 10 órával ezelőtt?"

"79-es kilométernél elakadt a bontás, mert nincs fűrész. Megjöttek a tűzoltók, de nem hajlandóak segíteni az átvágásban, visszaültek melegedni az autójukba."

"A tesómék 15 órája ülnek az M1-es autópályán. Ők a 80-as km-nél vannak. A kamionosok megpróbálták átvágni a korlátot. Kicsit elakadtak, segítség kellene! Kérik, hogy vasfűrésszel jöjjön a 80-as km-hez, akinek van ilyen. Figyelmeztetés: senki ne induljon útnak, akinél nincs 24-es csavarkulcs és vasfűrész. Ezzel lehet lebontani az autópályát. :) A rendőrök ott szurkolnak nekik, egyéb segítségre most nem futja. Tesóm utasította őket: a katasztrófavédelem hozzon hólapátot és vasfűrészt. Mondták, hogy jó ötlet."

"Az utat nem zárták le, tehát mind a két irányból újabb autók érkezhettek és érkeztek is, főleg külföldiek. Végigmentünk a soron, a látottak alapján még jó ideig nem fognak tudni ezek az autók elindulni. A szalagkorlát átvágása lehetne itt is megoldás, csak remélni tudom, hogy az illetékeseknek eszébe jut.

Kaotikus a helyzet, az önkéntes segítőket senki nem koordinálja, pedig biztosan sokkal hasznosabb lenne, ha nem ad hoc jelleggel, és saját fejük után járnának azok, akik segíteni akarnak. Mi is hiába kérdeztük az egyetlen rendőrpárost, akivel találkoztunk, hogy hol van ránk leginkább szükség, nem tudtak válaszolni."

kzoltana 2013.03.15. 17:05:53

Efölött nem tudok napirendre térni...
A képviselők parkolóját kitakarították, a lakosság meg le van szarva. Hóhelyzet Debrecenben. FOTÓK!
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4076_kiknek_kedvez_debrecenben

2llkedő 2013.03.15. 17:06:18

@timargabor: 86-ban még vót sorkatonaság.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.03.15. 17:06:56

@Nge Swazili Mbeko: nem emlékszem, hogy gond lett volna velük 86 februárban, hasonló helyzetben.

Diagonal 2013.03.15. 17:09:31

@camilló: + 1962. március 15. csütörtök

Viktus 2013.03.15. 17:10:28

16.59 Senki se mondta meg, mi az isten van
"Olvasom itt a híreket, hogy minden milyen flottul megy, meg minden, valójában az állampolgárok hibásak, hogy egyáltalán elindultak" - írta Puffala a Tumblren, miután az éjszakáját az M1-es autópályán töltötte. "Fél négykor indultunk el Bécs felé, 8-9 közöttre gondoltuk, hogy csak odaérünk. Ebben az időpontban, bár havazott Budapesten, sehol ezen a kurva interneten nem írták, hogy ne induljunk el" - írta. Az autójuk végül a 79-es kilométerkőnél ragadt be végleg.

"Egész éjjel kibaszottul nem jött semmi (se melegedő busz, se tűzoltó, se katonaság) senki se mondta meg, hogy mi az isten van, fél füllel hallgatóztunk, amikor bátor emberek a minusz 15 fokban, hófuvásban kérdezgették a rendőröket, hogy mi lesz most. A rendőrök semmit sem tudtak, fogalmuk nem volt, néha kaptak egy-egy üzenetet, hogy már csak két-három óra és indulhatunk. (...) Óránként fűtöttünk kb. 25 percet, majd 35 perc didergés jött - befagytak az ablakok, lassan betemetett mindenkit a hó körülöttünk."

A mikroblogger a végére még odaírta, hogy "Pintér Sándornak kívánok egy ilyen remek éjszakát a mi kis Skodánkban, biztos élvezné."

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.15. 17:15:58

24 évvel a rendszerváltás után eljutottunk oda, hogy a nép követeli a belügyminisztertől, hogy küldje ki a tankokat az utcára március 15-én.

Mészáros Laci 2013.03.15. 17:17:06

mekkora fasság ez a poszt. de legalább emlékeztet a piroslap.blog.hu színvonalára. máskor legfeljebb véletlenül írnak néha normális dolgokat.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.03.15. 17:17:17

Jó kis március 15: osztrák hókotrók lépik át a határt.

imi60 2013.03.15. 17:17:19

@Igazam van mert...: ...Nagyon jól látszott , hogy mennyire felelőtlenek az emberek itthon.Ez igaz az állampolgárokra is és a katasztrófavédelemre is.Mikor baj lett lassan és szakszerűtlenül avatkozik be.....vagyis nem igaz amit állítasz. Ez a legelső hozzászólásom első sora.

....Az autópályák tele vannak digitális táblákkal, mutass már egy fotót, ahol azt írta ki a tábla, hogy "azonnal álljon meg a következő pihenőnél, járhatatlan út!" ....Figyelj kicsi csacsi. Kinézel az autódból (ha épp nem sms-ezel) és ha azt látod , hogy szar az idő akkor ne a digitális táblára várjál.Tanuld már meg hogy higgyél a saját szemednek is és ne a gps-be meg a digitális táblába.Azok csak kiegészítő dolgok.

Ha németbe megyek akkor én is a helyi rádióra kapcsolok ha valamit meg akarok jobban tudni.

Nem igaz , hogy "csak annyit " tudott a lakosság amit állítasz.
Minden médiában elhangzott hogy nagy hó jön , gyorsan jön és nagyon nagy széllel.
Egészen pontosan megmondták mikor jön.
Ha valaki semmiről sem akart tudni akkor így járt.

greybull 2013.03.15. 17:18:34

@Nge Swazili Mbeko: elnézést a BMP nem a nyolckerekű? A honvédségnek szerintem nem voltak lánctalpas lövészpáncélosai, csak a szovjeteknek. A nyolckerekesből is 90 után kaptunk az orosz államadósság fejében, vagy tévednék? nekünk PSZH-ink voltak, amiket mi gyártottunk.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.15. 17:18:36

Érdekesség, h a 2006 aug 20 után az állami ünnepségek koordinálására létrehozott operatív csoport tegnap este 7-kor összeült, és lefújta a szabadtéri ünnepsgeket, míg az autópályák egyes szakaszait csak este 10-től kezdték el lezárni. Szal úgy fest, h a kormány ünnepségkoordináló része cselekedett a leggyorsabban (főleg, h egyéb kormányzati szintű intézkedéseket csak ma délelőtt hoztak a hóhelyzettel kapcsolatban).

padlas 2013.03.15. 17:19:12

@==T==: igen, azzal szamoltak, hogy masokkal is lehet baj, mondom, nem ez az elso eset, hogy ilyen korulmenyek kozott autoznak (rendszeresen jarunk sielni, ennel sokkal durvabb helyzetekben is vezettek mar, hoviharban nemhogy autopalyan, de kacskaringos, meredek szerpentinen is mentek mar). Szoval ez a helyzet nem uj. Az az uj, ahogy itt az illetekesek kezelik a helyzetet. Peldaul nem szamoltunk azzal, hogy a rendorok a hovihar kellos kozepen bedugitjak a forgalmat, hogy az allo kocsisort aztan teljesen betemesse a ho. Valahogy erre nem szamitottunk. A mi fejunkben olyan naiv elkepzelesek eltek, hogy az illetekes szervek a helyzet megoldasat segitik elo, nem pedig ok okozzak a problemat.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.03.15. 17:20:34

@greybull: nem, a PSZH és az általad is említett, ma is hadrendben álló nyolckerekűek közt voltak BMP-1 lánctalpas lövészpáncélosaink. 1 évig ilyenben toltam.

Viktus 2013.03.15. 17:22:37

Már dolgoznak az osztrák hókotrók
Janecskó Kata márc. 15. 17:19
Elkezdtek dolgozni az M1-es autópályán az osztrák hókotrók, közölte a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. Az osztrák-magyar határ és a Győrt az autópályával összekötő M19-es gyorsforgalmi út és az M1-es csomópontja között tisztítják az utat.
-
reggelre megoldják az osztrákok :P

Közben Debrecenben is dolgoznak:

Vastagbőr
Abszolút vastagbőr:
"Miközben a köz útjai szinte járhatatlanul havasak, a debreceni városháza lakosságtól elzárt „magán” parkolóját ezerrel takarítják. Itt az önkormányzati képviselők és némely kivételezett városházi dolgozók szoktak parkolni. Mint az alábbi képeken látható, most éppen senki nincs a városházán, mivel ünnepnap van, és munkaszüneti nap lesz holnap és holnapután is, tehát három napig nem használják, ennek ellenére elsőbbséget élvez a kiváltságosok parkolója."
www.vagy.hu/tartalom/cikk/4076_kiknek_kedvez_debrecenben

www.facebook.com/photo.php?fbid=462071403862043&set=a.129450963790757.23294.129447163791137&type=1&theater

greybull 2013.03.15. 17:25:02

@greybull: Tévedtem, a BMP szovjet/orosz lánctalpas lövészpáncélos.

greybull 2013.03.15. 17:26:20

@timargabor: én csak egy 120 mm-es buffos (aknavetős) voltam, élesítő és elsütőkezelő.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.15. 17:26:33

@imi60: Az autópályák kocsival egyáltalán nem voltak járhatatlanok még tegnap este sem, csak a keresztbefordult kamionok miatt. azok meg nem látszanak az ablakból kinézve. A "lehetőség szerint ne induljanak útnak" és "az autópályára tilos felhajtani, mert be van dugulva között", azért elég nagy a különbség. Tegnap egyébként még munkanap volt, szal sokan meg se tehették, h nem indulnak útnak. Nem beszélve minden baj okairól, a kamionosokról, ők aztán nem tehetik, h 1 ilyen lehetőség szerint ne induljanak útnak miatt nem indulnak útnak, főleg mikor másnaptól kamionstopp van, tehát nekik ki van adva, h mindenképpen vágjanak neki, ezen csak 1 havazás előtti kamionstopp segíthetett volna.

Totof 2013.03.15. 17:27:02

@timargabor: Nekem a BTR ugrott be, mint nyolckerekű, de az nem annyira lövöldözős volt, mint inkább vezetői szállító. Abból is volt kerekes meg lánctalpas is.

csak egy néző 2013.03.15. 17:30:48

tundrazuzmo 2013.03.15 17:15:58
"24 évvel a rendszerváltás után eljutottunk oda, hogy a nép követeli a belügyminisztertől, hogy küldje ki a tankokat az utcára március 15-én."
Befostam DDDD

gondolatcsira 2013.03.15. 17:30:49

„Emberemlékezet óta nem voltak ilyen időjárási viszonyok” - mondta Pintér Sándor belügyminiszter péntek délelőtti sajtótájákoztatóján.

Az időjárás nem extrém, állami honlapon van: www.met.hu/images/eghajlat/Mo_rekordok_terkep_201102.jpg

Akkor mi nem volt emberemlékezet óta?

greybull 2013.03.15. 17:33:15

@greybull: rájöttem: a BTR 80-assal kevertem, mindenkitől elnézést.

imi60 2013.03.15. 17:36:54

@béla a görög: ne általánosítsál.nem minden autóban van beépített navigáció.Nem mindenkinek van "okos" telefonja.Ha van is nem mindenki tudja kezelni.nem mindegyikben van beépítve térképszoftver.Csak a Nokiákba.A többibe csak gps amivel önmagában semmire sem mész.Vagy letöltöd az androidosra vagy iphonra a térképszoftvert vagy netes hozzáférés kell MONDJUK A GOOGLE maps-hoz.
Mivel amit Te írsz az még messze nincs kiépítve tehát ne a csodára várj hanem abból kell gazdálkodnod ami van.
Szerinted lehet, hogy nem média a rádió de attól azért él és van. Nem csak nálunk.A közösségi fórumokon bedobnak egy álhírt amit rögtön több millió ember lájkol éa még sem igaz.Tehát abban azért nem lehet megbízni.
Az emberek ugyan megvették a jó technológiát... írod. pl. okos teló. csak rengetegen nem tudják használni. elhiheted mert mobil boltban dolgozom.nagyon sokan csak ugyanúgy arra használják mint a nem okos telót.telefonálni és sms-ezni .
Vagyis fel kéne fogni végre hogy nem mindig és mindenhol csak a kütyükben bízni hanem higgyen az ember annak ami van.Ha esőcseppet látsz az üvegen akkor esik az eső. Hidd el ezt . És fölösleges ezt utána az okos telefonodról is utána nézni.

greybull 2013.03.15. 17:40:35

@Totof: emlékezetem szerint a BTR csak gumikerekes volt és alapban toronygéppuskája és 1 páncéltörő rakétája volt. Amúgy a hócsatában ennek semmi jelentősége. Most egy kicsit át lehet érezni, hogy mit éltek át a magyar bakák a Donnál.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.03.15. 17:42:00

Lehet, hogy előre kell szólni, de ez a baromi sok hó két nap múlva robbanásszerűen el fog olvadni. (Baromi sok lesz a víz, ha a tányérsapkások nem tudnák megoldani a fejtörőt.)

I_Isti 2013.03.15. 17:47:16

@RAMBO: Fogadjunk, hogy meglepetés lesz az árvíz?

I_Isti 2013.03.15. 17:49:27

@greybull: '88-ban még 2310 db pszh volt a néphadseregnél, és ebből nagyon sok BMP-1. Az meg lánctaplas.

Totof 2013.03.15. 17:49:33

@greybull: BTR 50-es a lánctalpas, közben "rájöttem" (gugli a barátom). Az, hogy mi volt rajta, nem emlékszem, mert egyrészt régen volt, másrészt nem is tudom, láttam-e mozogni.

camilló 2013.03.15. 17:51:37

@Totof: A BTR-nek csak gumikerekes változata létezik.

imi60 2013.03.15. 17:53:14

@MolnarErik: pontosan. egy jól időzített kamion stop.vagy ha ezzel elkéstek akkor minden kamiont leállítani a leállósávba.ők el tudják látni magukat mert a kamionba van minden.
Kivétel ott nem volt járható ahol épp több méteres hótorlaszt csinál a szél.Viszont még mindig jobb az autópályán nyomatni a forgalmat mert van 3 sáv.Félre lehet állítani az autókat hogy ki tudják takarítani az utat.Ha kell le tud szállni helikopter.Ha nem autópályán van bedugulás akkor sokkal nehezebb megtisztítani az utat mert nehéz elérni az adott szakaszt a dugulás miatt ill. a megtisztításhoz sincs hely.Ha meg baleset van akkor szintén nehezebb elérni a mentőnek elérni a helyszínt.Pár autó teljes torlaszt tud csinálni.Csak a megfelelő gépekkel időben neki kellett volna állni a torlaszok felszámolásának.Még ha csak időlegesen is.Aztán újra felszámolni. Akkor lehetett volna haladni.Voltak nagy teljesítményű autó a seregnek anno csak nem kellett volna kidobni azokat.ilyen időben ragyogóan lehetett volna használni az orosz csodákat.Zil,Kamaz stb.átmentek azok mindenen.Volta téli hadgyakorlaton anno.Nekünk 8 kerekes 2 db 135-ös Zil motorral felszerelt járgányaink voltak.Terepen ment mint a hajó.Kidobták ezeket.Sajnos.Kiválóak lettek volna ezek ilyenkor.Szibériában még mindig használják ezeket az ennél nagyobb télben.

Totof 2013.03.15. 17:57:09

@camilló: Na fogadjunk, hogy btr50

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.15. 17:59:48

A miniszterelnök az M1-en tekintette meg az elakadt járműveket. A csatorna azonban egész nap történelmi filmeket sugároz, ezért a belügyminiszter semmi újat nem tudott meg.

Viktus 2013.03.15. 18:00:25

www.facebook.com/photo.php?fbid=521359724581630&set=a.321077861276485.86931.202099276507678&type=1&relevant_count=1&ref=nf

Na az osztrákoknak vannak gépeik ... ilyenek kellenének tegnap reggel óta itthon is. Nem az osztrákokra várni.

camilló 2013.03.15. 18:01:28

@tede: Honvédségre szükség van! Persze nem ilyenre! Szerintem a sorkatonaságnak is lenne értelme. Annak idején sokan szereztek ott szakmát, vagy a katonaságra való felkészülés jegyében az MHSZ-nél. Nekem akkor az A, B, C kategória 2210ft-ba került. Gyakorlatot a seregben szereztem, így leszerelés után sofőrként tudtam elhelyezkedni. De voltak akik ipari búvárként. Nem beszélve a szerelőkről stb. No meg ugye ilyen helyzetben is bevethetőek voltunk. Afganisztánba semmi keresni valónk, sőt sehol máshol. Szerintem itthon is lennének feladatok, amik beilleszthetőek lennének a kiképzésbe, nem beszélve arról hogy némi tekintélyt is adna az országnak egy normális hadsereg. Fiatalokkal beszélgetve, lenne is igény rá. A sor hadsereg olcsóbb mint a zsoldos, ezt már azok is elismerik, akik annak idején (liberális ökrök) azzal érveltek, hogy olcsóbb a profi hadsereg. Nyilván vannak olyan szakágak ahová állandó és jól képzett kezelők kellenek, de nem az a jellemző. No meg ennek a mai fiatalságnak nem ártana fegyelmet tanulni:)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.03.15. 18:01:49

@RAMBO:

Engem a szomszéd délelőtt kinevetett, mert a havat a telek másik végére talicskáztam, ahonnan lefele folyik majd a patakba.

Mondta, majd elkéri tőlem a búvárszivattyút, ha a pincéje telemenne.

Ez mindent elmond szerintem.

camilló 2013.03.15. 18:03:32

@Totof: Igazad van,nyilván azért nem tudtam ilyenről, mert nálunk nem állt rendszerben ha jól tudom.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.15. 18:05:11

Navracsics Tibor 2006 aug 20 utána:
Én (...) nem hárítanám köztisztviselőkre, és nem hárítanám katasztrófavédelmis szakemberekre a felelősséget, itt politikai felelősségről van szó. Az Orbán-kormány idején ebben az esetben egy miniszter felajánlotta volna a lemondását

Totof 2013.03.15. 18:06:01

@camilló: Én olyan helyen voltam, hogy volt egy 50-es (lánctalpas), meg egy 60-as is (8kerekes). Egymás mellett álltak.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.15. 18:06:30

"A vihar nyomában támadt káoszban úgy tűnt, az országnak nincs gazdája, csak a mentők, a tűzoltók és a rendőrök lelkiismeretes és megfeszített munkájának köszönhető, hogy a sebesülteket ellátták, és megkezdődött a rend helyreállítása. A kormánnyal ellentétben ők tudták, mit kell tenniük."
Szintén Navra, szintén uakkor.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.15. 18:07:26

"Ebben az országban a politika és a kormány nem visel felelősséget semmiért"
Erre már Kósa Lajos mutatott rá nagyon helyesen.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.15. 18:10:03

Na itt 1 felelőtlen f@sz, aki ilyen időben is képes útnak indulni a kormány határozott figyelmeztetései ellenére.
hvg.hu/itthon/20130315_GiroSzasz_is_elakadt_hajnalban_huztak_ki

greybull 2013.03.15. 18:10:05

Jövő hétvégén plusz 20 Celsius lesz. Fürdeni fogunk a gyorsan elolvadt hóban. Akkor meg rocsók kellenek majd, előre szólok!

2013.03.15. 18:11:07

Ez kimaradt a posztból: Olyan is van, hogy a tájékoztatás ellenére 100,000 ember elindul valahová.
Az tény, amint a zindex is mondta, a vészhelyzeti kommunikációs rendszer érdekes módon pont most nem működik? De ha Orbán odaállna hólapátolni attól nem lenne jobb. Annyi rutinja lehet benne mint nekem. Oldja meg az akinek a katasztrófahelyzetben való aktivitás benne van a munkaköri leírásában.

kamerasmobil 2013.03.15. 18:11:07

Most barki is meg van lepodve hogy miket mondott a Fidesz ellenzekben ugyanerrol?

Nem ez a baj hanem hogy lofaszt se tanultak belole...

camilló 2013.03.15. 18:16:28

@Totof: en.wikipedia.org/wiki/BTR-50 No itt nem látom, hogy rendszeresítő országok között lennénk. De részletkérdés.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.15. 18:16:34

@A csótány is ember: Ma Magyarországon bármilyen fontosabb kérdésben csak OV dönthet. Olyan kisebb kaliberű dolgokban, mint 1 autópálya szalagkorlátjának átvágása, már Pintér Sándor belügyminiszter is.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2013.03.15. 18:18:35

Seggszáj a javából:
" a szocialisták elnöke parlamenti vizsgálóbizottságról vizionál - olvasható a Fidesz-frakció pénteki közleményében"
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=190010

"ennek a vizsgáló bizottságnak egyetlen egy célja van, a (...) halálos tömegszerencsétlenség okainak felderítése, kormányzati felelős megtalálása."
www.fidesz.hu/index.php?Cikk=62387

Viktus 2013.03.15. 18:21:41

Most köszöni meg a miniszterelnök úr, hogy az osztrákok gyorsan, és hatékonyan képesek lepucolni az autópályánkat ...

béla a görög (törölt) 2013.03.15. 18:23:13

@imi60: az autópályák bekamerázva. ha a szar kormány nem barmolt volna szét mindent hogy az embereit ültesse mindenhová akik zombik ahhoz ahová kerültek továbbá nem a mobilszolgáltatók megnyúzásával foglalkozott volna, akkor bőven nem ez lenne a helyzet. Meg az a technológia amivel a pénzt akarják beszedni az autósoktól az másra is alkalmas.
+ pénzeket nem lehallgatóberendezésre költötték volna.
Én meg a másik oldalt ismerem.

De mindegy, hallgasd a rádiót és hibáztasd az embereket.

Csak szólok, hogy hamarosan elolvad a hó, jön az árvíz a zombik ugyanúgy nézni fogják az árvizet mert nem tudják mit kezdjenek vele, ők zombinak mentek jó pénzért nem intézkedni, Orbán ott fog ugrálni a gátakon mint egy bazári majom, a lakosság ott fog homokzsákozni meg etetni a kivezényelteket a vizügyesek meg alkoholisták lesznek mert kirúgdalták őket a zombik.
Kb. igy "működik" ma magyarország

2013.03.15. 18:27:59

"A vihar érkezését a meterológiai szolgálat jóval korábban jelezte" (...) "A vihar nyomában támadt káoszban úgy tűnt, az országnak nincs gazdája, csak a mentők, a tűzoltók és a rendőrök lelkiismeretes és megfeszített munkájának köszönhető, hogy a sebesülteket ellátták, és megkezdődött a rend helyreállítása. A kormánnyal ellentétben ők tudták, mit kell tenniük."

Narancsics 2006 aug

greybull 2013.03.15. 18:30:31

Orbán most beszél a Hír TV-ben. Nagyon kulturáltan, normálisan. Megy a küzdelem, tényleg kéne egy kis visszafogottság.@Totof: örülök, hogy vagyunk néhányan, akik még érdeklődnek a honvédelem iránt. Lehet, hogy egészen egyszerűen kellene egy Magyar Önkéntes Honvéd Egyesületet alakítani, amelyik bármikor felajánlja szolgálatait polgári védelem és honvédelem terén az államnak.

Totof 2013.03.15. 18:32:16

@camilló: Nem tudom, hogy került oda, de ott volt. Lehet, hogy ez az egy volt az egész országban - biztos leesett a kamionról ;) (Ja, mindez még 89-ben).

gz0zg74 2013.03.15. 18:36:39

Az a lényeg, hogy OV és PS elégedett , mert az már az O rszág 2/3-a . Hogy a többi (1/3) mit csinál a hótorlaszban, meg a pusztában a hóviharban , az meg nem gond(Nekik) . Brüsszelben , meg a f..... tudja hol a meleg, biztonságos irodában.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.03.15. 18:41:58

@greybull: én a Duna TV-n láttam, a körülményekhez képest tényleg jól beszélt, azt mondta, amit ilyenkor kell.
Nem egyesület kéne, hanem önkéntes nemzeti gárda, mintha Hende már pedzegette volna.

Viktus 2013.03.15. 18:43:55

@timargabor:

Hókotrók kellenének, amelyek dolgoznak sóznak-kotornak az első hópelyhek megjelenésétől folyamatosan.

beavereater 2013.03.15. 18:44:22

Mintha 165 éve ilyenkor nem labancokra szorultunk volna, sőt kissé más volt a tömegigény... elbasztuk, nem kellett volna annyira ugrálni, most nem lenne ez a nagy havária.

Na akkor ki is folytat itt labancpolitikát, te csúti cölöpteknős?

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.03.15. 18:47:05

@Viktus: hát épp ez az, hogy vannak. Csak használni is kellene őket. (mondjuk a Bakonyból láttam videókat, ott hiába kotortak volna bármit is.)

gz0zg74 2013.03.15. 18:57:38

Mivel az időjárás előrejelzés jelezte (korrekt módon)a helyzetet, azonnali KAMIONstoppal máris elejét lehetett volna venni egy jó adag gondnak. Mert ugyebár egy elakadt Suzuki-t ki lehet kerülni,és elvontatni, de egy 40 tonnás nyarges SCANIÁ-t nem annyira egyszerű. Ja hát nem csak ülésezgetni kellene órahosszat, + operatív törzs stb. hanem DÖNTENI , de gyorsan. HÁT EZ AZ AMI MÉG (most sem) MEGY, akárki is van a kormányon.....

mokevar · http://copywrite.blog.hu 2013.03.15. 18:58:28

Ma ne politizáljunk. Majd, ha mindenkit kiszedtek a hó alól, akkor lehet folytatni a bűnbakvadászatot. Ma segíteni kell. Mindenkinek:
copywrite.blog.hu/2013/03/15/marcius15_677

regress 2013.03.15. 18:59:45

pintér!anyád volt felelőtlen,mikor..... felkészült a kormány,csak az amerikaiak és a zsidók megtévesztették viktorékat.állandóan azt hallották,hogy globális felmelegedés,ezért a hókotrókat elcserélték napernyőkre.@timargabor: szép az a török zászló

HaCS 2013.03.15. 19:02:07

@timargabor:

A mostani felkészülést látva lehet, hogy már most szólnunk kellene a katasztrófa védelemnek, hogy készüljenek fel a belvizekre, mert ez el is fog olvadni ám.

ügyfélszolgálatos 2013.03.15. 19:05:02

Orbán helyettese Semjén inkább lovagolt egy jót.

Viktus 2013.03.15. 19:06:34

@timargabor:

Miután leszakadt a hó már késő ... azért kezdenek el pl. dolgozni már akkor pl. osztrákoknál, mikor közeledik a zóna lásd. sózás majd több hullámban kotornak.
Leszakadt a hó nehéz ügy főleg, ha hó átfújások is vannak.
Ráadásul több felé lazán ilyen vészhelyzet elől a határnál kamion stop van be sem engedik a szerelvényeket.

2llkedő 2013.03.15. 19:20:04

@ügyfélszolgálatos: De méé nem fehér lovon vonult be?

okostojgli (törölt) 2013.03.15. 19:26:40

@3dom'f'speech: "2006-2009 között"

2013-at írunk, idióta!

okostojgli (törölt) 2013.03.15. 19:28:24

@Viktus: "Most köszöni meg a miniszterelnök úr, hogy az osztrákok"

osztrákok.
márc. 15.
:)

egysmás 2013.03.15. 19:33:04

@okostojgli: Nemsokára behívja az oroszokat is...

Viktus 2013.03.15. 19:35:21

"holysmoke0523 2013.03.15. 17:55:42
Ismét bebizonyosodott a közútkezelő töketlensége.

A legtöbb hókotró már át lett építve úttisztítóvá. Az pedig nem egy egyszerű manőver,idő kell hozzá meg létszám.

Persze ezzel nem védeni akarom őket,hisz akkor nem nevezném töketlennek őket."

@okostojgli:

www.facebook.com/photo.php?fbid=462107170525133&set=a.129450963790757.23294.129447163791137&type=1&theater ilyen a történelem :P

2013.03.15. 20:11:21

@Viktus: oszt' majd addig poénkodnak az osztrákokon a hülyék, amíg azok azt nem mondják, hogy "lófaszt akkor a magyarok seggébe, legközelebb nem jövünk", a többi ország meg példát vesz róluk, és adott esetben ők sem jönnek. Vagy csak későn. Nem értem, mi szükség van most erre, ahelyett, hogy az illetékeseknek mutogatná a hókotrók képeit mindenki, azt kérdezve: miért is nincs nekünk ilyenünk, egész pontosan?

Nap Pali 2013.03.15. 20:25:19

sötét középkori feudális fidesmafiaálam

centenárium 2013.03.15. 20:45:57

Eszetlen tetves vörössálas g....huszár komcsik
még ebből is tőkét kovácsolnának.

centenárium 2013.03.15. 20:46:56

Diktatúra van,nem lehetett melegen vonulni a hóban.

csak egy néző 2013.03.15. 20:54:28

2006. augusztus 20-ai vihar néhány óra alatt kialakult. Akkor persze a kormány volt a hibás és obégattatok, hogy takarodjanak. A mostani hókáoszt már csaknem egy hete tudni lehetett, hogy milyen lesz. Most valahogy nem hallom, hogy olyan hangosan ugatnátok. Sőt még egymást dicsérgetik. Ugye nincs kettős mérce?

nahát-nahát 2013.03.15. 21:19:36

Mejne líber TG!

Azért egy mondatot lehetett volna arról, hogy miért is voltak ennyien az utakon, amikor " Azt, hogy milyen idő lesz március idusán, 4-5 napja pontosan lehetett tudni. "!

...mert menni kell síelni, wellneselni, hegyitúrázni, mindegy, hogy milyenek a körülmények. Én én értem, hogy patásorbán, de talán lett volna hova menni a segítségnek, ha van egy szabad négyzetméter az utakon, ha csak azok vannak kinn, akiknek valóban fontos volt, ha a kamionok betartják a tiltást.... biztos lehetett volna jobban szervezni, de ilyen időjárást még én sem láttam, pedig annak idején ültem őrtoronyban -27 fokban.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.03.15. 21:23:19

"23 óra az autópálya fogságában

Index
2013. március 15., péntek 19:32 | |
Sok hóban rekedt autós élményeit idéztük a percről percrében arról, hogyan élték meg az autópályán jégben-fagyban eltöltött majdnem egy napot. Ez a mostani, a belügyminiszter nyilatkozata miatt paprikás hozzászólás kinőtte a pp kereteit, de tanulságos, ezért külön idézzük István véleményét.

Címkékhófogoly, hókatasztrófa, pintér sándor
Most értünk haza Budapestre, miután 23 órát töltöttünk az M1-esen, a 71-es kilométernél.

Pintér úrnak az alábbiakat üzenem:

Nyilvánvaló volt, hogy sok autó fog útnak indulni, mert a hosszú hétvége az utolsó igazi síelős lehetőség

Nyilvánvaló volt, hogy a kamionok akadályokat fognak képezni, mint ahogy ez mindig történni szokott. Vagyis nem csütörtök délután, hanem már reggel meg kellett volna tiltani nekik, hogy rámenjenek a sztrádákra, előre tudva, hogy rossz idő lesz. Irdatlan sok volt belőlük, és egy idő után mind a két sávot belakták.

Barátaink 3 órával korábban indultak útnak mint mi, de amikorra mi Tatabánya közelébe értünk, ők még mindig csak Győrnél jártak. Vagyis addigra már minden illetékesnek látnia kellett volna, hogy káosz lesz.

Mi próbáltunk előrelátóak lenni, és elindulás előtt felhívtuk az autópálya felügyeletet, és megnéztük a honlapjukat is. A telefonon csak automatát hallgattunk, ami 5 perc után mindig szétkapcsolt, a honlapon pedig 3-4 órával korábbi hírek voltak csak fenn.

Délután 3-kor már nem szabadott volna senkit ráengedni a sztrádára, legalábbis addig nem, amíg ki nem derül, hogy a megadugó feloszlik Győrnél, vagy még tovább romlik a helyzet. Mint tudjuk, ez utóbbi történt.

Mi délután 5-kor értünk Tatára. Már akkor felhívtam a rendőrséget, és javasoltam, hogy vágják át a szalagkorlátokat, és fordítsák vissza a forgalmat. Ezek szerint nekik 15 óra kellett ahhoz, hogy ezt eldöntsék, és hozzákezdjenek. Addig meg mindenki az autójába szorult.

Amikor láttuk, hogy araszol a sor, még tettünk egy bátor kísérletet, és 15 kilométert haladtunk egy alsóbbrendű úton, abban a reményben, hogy Győr előtt visszajutunk a sztrádára, és kikerüljük a dugót. Sajnos az egyik meredek szakasz le volt jegesedve az úton, és egy busz szemből belecsúszott az árokba, úgyhogy fordulhattunk vissza.

Negyed 8-ra értünk vissza ugyanoda, ahol letértünk a sztrádáról, és simán visszamentünk rá. Na ez nagy hiba volt, de nem tudtuk, nem tudhattuk, mert híreket sehol nem lehetett hallani, és NEM VOLT LEZÁRVA a feljáró. Felháborító!!!!!

Onnantól már nem volt visszaút, kb 2 kilométert araszoltunk még, majd ma reggel 11 óráig semmit nem mozdult a sor. Még késő este is össze-vissza telefonálgattunk, de senki nem tudott annál többet mondani, mint hogy kamiont mentenek, meg hófal miatt a katasztrófavédelem lezárta a sztrádát. Ekkor újra felvetettem, hogy vágják át a szalagkorlátokat, de látszólag csak reggelre sikerült megfelelő mennyiségű embert összeszedni ahhoz, hogy a feladatot szakszerűen és balesetveszély nélkül megkezdjék.

Nekem még külön szerencsém is volt, mert egy parkolóban lévő autósbüfében vészeltem át az egészet, ahol meleg volt, finom ételek voltak, és az ottragadt emberek is nagyon barátságosak voltak, nyoma sem volt ingerültségnek.

Reggel aztán olvastam az Indexen, hogy a TEK is elindult. Dél körül ért oda a konvojuk, és inkább PR-fogásnak tűnt, mint valós , hathatós segítségnek. Nyilván a két harci jármű , amit mikrobuszok kísértek elől-hátul, jól jön ilyen időben, de ahhoz képest, hogy mennyi helyen hallottam, olvastam a TEK-ről, a honvédségről pedig semmit, elég nevetségesnek és magamutogatónak tűnt.

Déltől indult meg araszolva a forgalom, és hozzánk 3-ra értek oda a katasztrófavédelmisek. Szerencsére mi addig magunk kiástuk a kocsikat, de ők nagyon készségesek voltak, mint ahogy azok a rendőrök is, akik a visszafelé úton, kb kilométerenként az átvágott szalagkorlátokat biztosították.

Miután hazaértem, kaptam meg a belügyminisztérium sms-ét. Csak 23 órát késtek el vele!!!!

Összefoglalva:

- a civilek a körülményekhez képest nagyon megértőek és türelmesek voltak

- a kirendelt segítők nagyon készségesek voltak, de nem ma reggel, hanem tegnap délután kellett volna megjelenniük.

- a kommunikáció hiánya botrányos volt . Sokkal botrányosabb, mint a bíróság elsőfokú ítélete rezsicsökkentés ügyben.

Na megyek aludni

István"

index.hu/velemeny/olvir/2013/03/15/23_ora_az_autopalya_fogsagaban/

béla a görög (törölt) 2013.03.15. 21:31:31

Megjött a főzombi - Orbán.
Beindult a sikerpropaganda gépezet.

Index
"Az elmult 4 km-t 18 ora alatt tettuk meg busszal. Ugy ertesultunk a hirado sikertortenetkent mar multidoben szamolt be az m1 letakaritasarol. Hozzatartozoink ezen informaciok alapjan boldogan hivtak minket, hogy mikor erunk haza. Sajnos ki kellett oket abranditanunk, mivel az igazsag az, hogy 20 km elottunk jarhatatlan, ebbol 10 km mindket iranyba. A mai nap soran az 50 fos busz 6 kg kenyeret kapott es nemi innivalot. Az elmult percekben az osztrak voroskereszt hozott szamunkra takarot es meleg teat, sajnos ennivalot csak kesobb tudnak hozni... Hol vannak a magyar szakemberek? Mikor szamithatunk ennivalora? Sajnos azt a tajekoztatast kaptuk, hogy holnap delutanig nem tudjak felszabidtani az elottunk allo 20 kmt. Szerintem erdemes lenne megirnotok, hogy mekkora szakadek tatong a mediaban beharangozott sikertortenet es a csuf igazsag kozott. 20 ora utan most jutottak el a hatosagok, hogy egy akkora rest vagjanak a szalagkorlaton, hogy egy busz is vissza tudjon fordulni.."

Demagógok ám legyen.
De legalább olvasnák el az indexet ha már valaki összegyűjti helyettük az info-kat.

Viktor b+ ez rossz belépő volt, szar az ütemérzéked Te marha!

states1 2013.03.16. 06:48:18

Hát persze, hogy a kurvaannyát a kormánynak, amiért én még csütörtök este is nekivágtam az M1-esnek a zuhogó hóesésben annak ellenére, hogy egész nap érvényben volt a piros riasztás, és minden média üvöltözte, hogy ne induljon neki senki a Dunántúlnak. És miután én csak azért is fasza gyerek vagyok, és nekem Orbán ne mondja meg, mikor indulok síelni Ausztriába, noná hogy elindulok, azért meg külön kurvaannyát a kormánynak, hogyha elakadok, nem küld értem tíz percen belül egy egy tankot, hogy haza vigyen. Különösen miután több ezer ugyanilyen barom van, mint én.

Doberdo 2013.03.16. 07:03:23

Ilyen amikor forradalmi üzemmódban működik a kormány. Egy alkotmánymódosításra elég egy fél óra.
Az ország "télből mentése" meg négy napot vesz igénybe...

tomwar 2013.03.16. 10:22:43

@pocakos focista: LEHET,DE NEM UGATTALAK LE ERTE, CSUPAN A TE ES MASOK FIGYELMET ARRA A NYILVANVALO ELENTMONDASRA SZERETNEM FELHIVNI, HA AZ EMBEREKNEK TUDNIUK KELLETT VOLNA, HOGY BAZI NAGY HO LESZ, AKKOR AZ ILLETEKESEKNEK IS.
A RIASZTASI RENDSZER MEG KIBASZOTTUL NEM MUKODOTT, PEDIG EMLEKSZEM RA, AMIKOR KI LETT PROBALVA.

CAPS, veletlen, lusta voltam ujrairni.

Mmikka 2013.03.16. 11:10:36

@imi60: Hát ez az!! Miért is nem tájékoztatott a kialakult helyzetről egy közszolgálati és egy kereskedelmi csatorna katasztrófa helyzetben, egészen délután 16 - 17 óráig??! Hol volt az a híres riadólánc amiről Pintér elvti beszélt tegnapi sajtó tájékoztatóján? A katasztrófa védelem operatív vezetői miért egymást dicsérgették valami ünnepi rendezvényen délután a jól végzet munkájuk kapcsán, és miért nem a katasztrófa helyzet megoldásával foglalkoztak? stb, stb, stb...

imi60 2013.03.16. 14:03:21

Hát igen. Bakondi most is Vakondit játszott.Viszont nem olyan egyértelmű a dolog.Itt már erről volt szó.Meg kellene érteni hogy katasztrófa vagy bármilyen hasonló körülmény esetén az M1-nek kellene mérvadónak lennie.Viszont van aki csak Music tv-t hajlandó nézni -vagy mást-ott meg ne várja el hogy foglalkoznak a helyzettel.Ugyanez a rádióval.Ott a Kossuthnak kell mérvadónak lennie.Ez így is van egyébként csak sokan nem tudják.Bár ehhez nekik is fel kell nőni.Valakinek el kell őket látni hírekkel.Majd a többiek átveszik tőlük.Viszont aki csak a retro rádiót vagy tudomisénmit hajlandó hallgatni az megint ott várja az áldást. Többek között azért mert nekik a legnagyobb a lefedettségük.A legtöbb autóban van rádió de a mobilokban is van. Csak használni kéne tudni.Az nem biztos hogy jó megoldás hogy 25 tv csatorna tolakszik hírekért a terepen meg 50 rádió.A végén azt érik el hogy őket fuvarozzák.Tehát ezért kell egy-egy.Őket kivinni helikopterrel , lánctalpassal stb. és rögtön közzé tudják a hivatalos szervektől is függetlenül tenni a helyzetet.De azt meg kel értetni az emberekkel -amit nagyon nem akarnak-hogy ilyenkor elsődleges médiának kell lenni és az ki.Technikailag azt nem tudom mennyire megoldható ill. egyéb okok miatt hogy a szolgáltatók a cellainformáció alapján tudjanak belügyi megkeresésre RÖGTÖN célzott felvilágosítást adni.Mert a mostani BM sms rávilágított pár dologra ami nem volt jó. A Telenor miért nem küldött pl. Majd megpróbálja valami hülyeséggel kimagyarázni amin mindenki csak röhögni fog.Ezt sajna elbaltáztál.Én például péntek este fél 10-kor kaptam meg.Szóval van mit átszervezni.Egy biztos.Nem Bakondival.Ő már kétszer betlizett.Autópálya takarításban pedig attól kell okosságot kérni,kérdezni ahol ilyen helyzetek többször előfordulnak.Jelen esetben az osztrákoktól.Sőt időben intézkedve akár komplett gépparkot és személyzetet kérni tőlük.Nem csak Debrecenben az önkormányzat udvarát tisztogatni géppel.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.03.17. 19:46:16

"„Európa eddig ismert legnagyobb márciusi viharában” csütörtökön 14:54-kor a katasztrófahelyzet kihirdetésre került - mondta a belügyminiszter."

Ha valaki nem tudta volna... Sőt, a galaxis legdurvább vihara volt!
Bazz... Még lehet fokozni?

Amúgy itt voltak csüt. du. az elvtársak...
www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=szervezet_hirek&hirid=1631
süti beállítások módosítása