A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Országomat 1 Gólért

2019.03.06. 17:11 timargabor

Ez nyilván egy munkacím, lehet rajta csiszolni. A lényeg, hogy ez egy lehetséges neve egy ellenzéki pártszövetségnek. A fociimádatra utalás mellett a rövidítés itt a lényeg, és a csiszolás is e mentén történhet.

Ezt a pártszövetséget - nyilván álomban, mert ilyen úgysem lesz - a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd hozná létre. Ebben az álomban a fenti pártok megállapodnának, hogy az európai választások ilyen név alatt futó közös listájára hogy delegáljanak úgy jelölteket, hogy egyikük se járjon rosszabbul, mint a külön indulással. Elérhető? Nyilván, hiszen ha - mint a jelenlegi felmérések mutatják - az utolsó három önmagában nem jut be, a rájuk adott szavazatok elvesznének.

focilabda_partok.jpg

Aztán jön az ősz, az önkormányzati választások. Az Országomat 1 Gólért mozgalom egy közös listát állítana a fővárosban és minden kerületben. Egy kerületi polgármester- és egy főpolgármester-jelölt. Minden kerületi egyéni körzetben egy jelölt. A listákat és a jelölteket úgy állítanák össze, hogy mindenki, aki külön indulva eséllyel bejutna, bejusson így is, vitatkozni legfeljebb azon lehetne, hogy az eséllyel megnyerhető többlet-mandátumokat hogyan osszák el. Nyilván minden párt abban a kerületben adna jelöltet, ahol pozíciói a legerősebbek (szerintem hiba lenne a XIII. a XIX. vagy a XX. kerületet nem az MSZP-nek, a IV.-et és a XV.-et nem a DK-nak, a XVII.-et és a XXIII.-at nem a Jobbiknak, az I.-t és az V.-et nem az LMP-nek adni). Lehetetlenség? Pedig van, ahol működni látszik.

Aztán, ha addig sem változik gyökeresen a világ, eljöhet 2022 is, és az Országomat 1 Gólért (akár Márki-Zay Péter szervezésében) egy közös pártszövetségi listát állítana, minden körzetben 1-1 egyéni jelölttel és közös kompenzációs listával. Ahogy tavaly is kellett volna. Ehhez persze kell egy (és csak egy) közös húzó név is, az Országomat 1 Gólért miniszterelnök-jelöltje. Talán egy lehetséges nevet le is írtam. Ezen vitatkozni is kár: ha az összefogó pártok külön-külön állítanának jelöltet, azok közül egyik sem nyerne, ki van próbálva (Vona, Karácsony, Szél miniszterelnök-jelöltek, ugye megvan még?). A közös sem biztos, hogy nyer, de neki azért komoly esélye lenne.

Hogy ez a modell működjön, több más (itt most fel nem sorolt) mellett két fő feltételnek teljesülnie kell, azon túlmenően, hogy az érintett pártok belássák, hogy ezzel sokkal jobb eredményt érnének el, mint külön-külön:

1. El kell kezdeni saját magukat és saját választóikat erre kondicionálni, hogy K. József Jobbik-szavazó ne azt nézze, hogy Kunhalmi Ágnes is azon a listán van, amire ő szavaz, hanem azt, hogy Jakab Péter viszont rajta van - vagyis ne azt nézzük, hogy kit utálunk az ellenzékben, hanem hogy kit szeretünk. Nem könnyű feladat, de enélkül ez nem működik. Ha eleve reménytelen, akkor viszont hagyjuk is az egész ellenzéket a fenébe, és optimalizáljuk szavazatunkat a kutyák farkának száma alapján.

2. Ez eddig még csak technika - amit meg kell tölteni tartalommal. Na ez az, ami nincs, vagy ha van, hát nem látszik. Dolgozni is kell a részt vevő pártoknak elosztani, hogy ki milyen témában lesz otthon, és a fideszes országkép alternatíváját meg kell csinálni - például erre lehetne használni a politikai energiákat a "hogyan fogjunk össze úgy, hogy mégsem fogunk össze" c. összellenzéki cirkusz helyett. Az többször kipróbáltan nagyon kevés, hogy "mi nem vagyunk Orbán". Ezért is kell minél előbb az egy, egyetlenegy és nyilvánvalóvá tett húzó név; hogy pl. a facebook-on a veretes ellenzékiek ne folyton-folyvást Orbán képét osszák a negatív mémekben (bebetonozva ezzel is a rendszert), hanem a saját vezetőt, annak pozitív üzeneteivel.

Lehet, hogy tévedek, de az ellenzéki választók többsége kb. ezt várja, és elég csalódott, hogy a decemberi tüntetések után, sőt azok ellenére, ez eddig nem így alakult. A Jobbik és a Momentum már bejelentette az önálló indulást, a DK is rájött, hogy van ám felesége is, szóval az uniós választást besöpri a Fidesz, 13, vagy akár 14 hellyel is (a 21-ből). De utána tényleg fontos lenne. A gond az, hogy a pártok tagsága nem így működik. Ott inkább hangsúlyos az ellenzék keresztbe-utálata mint a választók körében. És sajnos ebben a kérdésben párttagságok döntenek.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

25 komment

Címkék: ellenzék magyar politika ellenzéki összefogás magyar pártrendszer

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr8514671675

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

timargabor · http://kard.blog.hu 2019.03.06. 17:31:51

@MAXVAL bircaman közíró: kétségkívül van egy ilyen lehetséges kimenetele is: 3 vagy több párt szövetsége 15 százalékot kell elérjen, és ha ezt nem ugorja meg, az egész ellenzék megy a levesbe. Persze akkor meg is érdemli :)

dr.Bernardus 2019.03.06. 18:12:48

@timargabor: ha nem partszovetsegkent, hanem onallo mozgalomkent indul - csak epp mas partokbol szarmazo jeloltekkel, amit tudtommal nem tilt semmi - akkor 5% a kuszob. De valoban: ha az ossz ellenzek nem er el 15%/ot, akkor lehuzhatjuk magunkat a klotyon, akkor valoban Birca es a hasonlok az orszag szintje.

berne 2019.03.07. 08:14:49

Azt meséld már el, hogy hogyan kozödködhet valaki azzal,akit az elmúlt tizenöt évben szakmányban nácizott???
Vagy a mi nácink jó náci?
Avagy fordítva a mű kommunistánk jó kommunista?

Ad Dio 2019.03.07. 08:23:36

Általában nem szoktam belepofázni az ilyesmibe, de azért én elgondolkodtatónak tartanék egy ilyen pártszövetséget: az euroszkeptikus, szélejobb Jobbik vajon mi a fenét kezdene egy pártszövetségben az európai birodalmat nyíltan erőltető DK-val? Ha csupán az zorbán legyőzése a cél, akkor ez számomra nagyon sovánka...

morph on deer 2019.03.07. 08:25:42

@berne:
Nem kell “közösködni” - ennyi.
Ügyek mentén elég egyetértésre jutni, az össze többi dolog érdektelen.

Például, hogy mit lehet kezdeni az egészségüggyel, abban mindenféle világnézeti eltéréstől függetlenül is lehet egyetérteni.
Hasonlóan van még tucatnyi másik dolog, amiben nem játszik szerepet, hogy egyébként ki miben hisz.

Ez egyszerűbb, mint hinnéd.

morph on deer 2019.03.07. 08:28:58

@Ad Dio:
“...akkor ez számomra nagyon sovánka...”

Nézd meg jobban!
Hovatovább a kerülete könnyedén meghaladja a magasságát! :))

timargabor · http://kard.blog.hu 2019.03.07. 08:50:31

@Ad Dio: az euroszkeptikus, széljobb pozíciót (európai skálán) záros hatásidőn belül a fidesz veszi át
magyarnemzet.hu/ahelyzet/uj-szovetseget-5370605/

2019.03.07. 09:00:28

@dr.Bernardus:

"ha nem partszovetsegkent, hanem onallo mozgalomkent indul - csak epp mas partokbol szarmazo jeloltekkel, amit tudtommal nem tilt semmi..."

Még.
De máris lázasan dolgoznak a NER-lovagok, hogy ez megváltozzon. Ne legyenek már illúzióid!

A csúti takony és népi zenekara csak akkor fog elbukni - de akkor földrengésszerűen -, ha a csüngőhasú elpatkol vagy kiteljesedik a skizofréniája annyira, amely már felvállalhatatlan lesz a fityisz számára. De ez utóbbi lehetőséget a végsőkig tolják, hiszen tisztában vannak ők is, hogy azután a fagyi visszanyal, ahogy a klasszikus állítja.

Egyallampolgar 2019.03.07. 09:04:17

A lényeg hiányzik!!!
Közös listát lehet állítani Jobbiktól DK-ig. Csak MIÉRT? Mi a cél?
Ez a mozgalom 1,5 évet késett! Ha 2017 decemberében azt mondja az ellenzék hogy összeállunk a NER ledöntösére akkor Pénztáros Lőrinc már múlt idő lenne. Nekünk meg lenne esélyünk egy normális kormányra és ellenzékre.
A közös lista 1 db parlamenti ülésre szövetkezett volna ahol 4 pont van:
1. Polt Péter eltávolítása az elszámoltatás megkezdése.
2. A liberális demokrácia visszaállítása: Főpolgármesteri jogkör, Köztársaság elnöki jogkör, AB jogkör visszaállítsa.
3. Arányos választási törvény, hogy ne a tolvajok és bohócok tombolását nézzük még 4x4 évig.
4. Kiírják az új választást. Feloszlatja magát a parlament.

Ennek lett volna értelme. Karácsony vetette fel anno, de mivel egy cinikus gazember neki nem hozott volna hasznot ezért hamar kussolni kezdett erről és elment az MSZmP élére.

élveteg 2019.03.07. 09:33:38

"El kell kezdeni saját magukat és saját választóikat erre kondicionálni, hogy K. József Jobbik-szavazó ne azt nézze, hogy Kunhalmi Ágnes is azon a listán van, amire ő szavaz, hanem azt, hogy Jakab Péter viszont rajta van - vagyis ne azt nézzük, hogy kit utálunk az ellenzékben, hanem hogy kit szeretünk. "

Ahh...... Nehogy már saját értékítélete alapján döntsön Hova vezetne ez .....

Kivlov 2019.03.07. 09:44:31

"Ezt a pártszövetséget - nyilván álomban, mert ilyen úgysem lesz - a Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum és a Párbeszéd hozná létre"

Minek? Demokrácia van, ami épp a sokszínűségnek kellene jellemeznie legjobban.
Nem az orbán mellettiek és az orbán ellenesek közül kéne választani, hanem vagy 8-10 féle lehetőség közül.
Fricceknél is van a 2 nagy párt. Ettől függetlenül az összes nem kormányzó nem áll össze az épp kormányzó ellen. Mert van identitásuk, egy adott elvet, választói csoportot képviselnek.Ha ez épp 10%-ra jó, akkor annyira. Persze, a magyar még a demokráciához is hülye. :D

ulpius66 2019.03.07. 09:58:55

Kedves Tímár Gábor!

Ténybeli tévedés a cikkben!

"...szóval az uniós választást besöpri a Fidesz, 13, vagy akár 14 hellyel is (a 22-ből)."

Magyarországnak csak 21 mandátuma van.

ulpius66 2019.03.07. 10:02:07

Tímár Gábor!

Ez azért már több annál, hogy "befogott orral" szavazzunk erre vagy arra.....

Figyusz!

Mán nem náci a JOBBIK?
(lásd Tamás Gazsi: Befogott orral sem)

AKI A JOBBIKRA SZAVAZ BÁRMILYEN KOALÁBAN AZ MAGA IS NÁCI!!!!!!

Ad Dio 2019.03.07. 10:02:16

@timargabor:

Ezt hallgatom kb. 10 éve, de idáig még nem következett be. A Fidesz egyelőre eurokritikus, nem pedig szkeptikus. A Jobbik viszont eddig egyértelműen euroszkeptikus volt és azt hiszem komoly további erodálódást szenved el, ha ezt feladja.

A magyar parlamentben is nehezen tudnék elképzelni egy működőképes MSZP-DK-Jobbik koalát, de ezt még esetleg valahogy ki lehet próbálni. Viszont az EP-ben pont semmi értelme nincs a dolognak.

ulpius66 2019.03.07. 10:06:16

Tímár Gábor!

Egyebekben e helyett az "összefogosdi" helyett meg valamilyen jó program vagy gondolat kellene a ballibsi pártoktól.....

A szememben te is sokat süllyedtél ezzel az "Országomat 1 Gólért" rövidítve "O1G"-vel......

Látom te is próbálsz arra a szintre süllyedni, ahol a Széll Berni vagy a Hatházy van....

ulpius66 2019.03.07. 10:09:44

@Ad Dio: Teljesen igaz amit írsz!

Lásd, egyetlen egy pártcsalád (pedig van belőlük bőven) SEM FOGADTA BE A JOBBIKOT, még a legszélsőségesebben euroszkeptikus Le Pennek is túlságosan náci volt a JOBBIK, és kénytelenek voltak a függetlenek közt ücsörögni......

ulpius66 2019.03.07. 10:15:00

Tímár Gábor!

Azzal a hatalmas tudásoddal állítsd már össze a JOBBIK-MSZP-P-DK-LMP-Momentum-Liberálisok-egyéb aberráltak közös listáját!

Nem neveket kérek, hanem pártokat!

Ki vezetné a Listát, és utána mely pártok delegáltjai, milyen sorrendben jönnének!

Előre is köszike a fáradságodat!

Nyilván a 8. 9. és 10. hely környékének van nagy jelentősége!
(mégiscsak egy JOBBIK-osnak kell vezetni a listát, hiszen ők a legerősebbek....)

Ad Dio 2019.03.07. 10:21:47

@ulpius66:

Ha rám hallgat, minden szavazó maga dönt afelől, hogy mit támogat vagy mit sem, de számomra egy ilyen DK-tól Jobbikig tartó koala egyszerűen értelmezhetetlen dolog. Nincs 2 szimpla kérdés, amiben egyetértenének. Valójában önmaguk ellenségeit tolják be az EP-be. Nem tudok egyetlen olyan érvet sem találni, mai miatt ezt támogatnám... hacsak nem volna jól fejlett orbanofóbiám... de az ilyen zsigeri ész nélkül szavazósdi sosem volt igazán ínyemre.

Ad Dio 2019.03.07. 10:31:46

@morph on deer:

"Ügyek mentén elég egyetértésre jutni, az össze többi dolog érdektelen."

Ezt - egy pontig - a magyar parlamentben még akár működhetne is, de az EU most épp önidentitási válságban vergődik. Valójában egyetlen fontos kérdés van csupán: birodalom, avagy konföderáció. A DK ennek a kérdésnek az egyik szélén van, míg a Jobbik már talán rajta sincs a másik szélen sem... az EP-ben egy ilyen konglomerátumnak semmi de semmi értelme nincs.

timargabor · http://kard.blog.hu 2019.03.07. 10:44:19

@ulpius66:
1. Jobbik
2. MSZP-PM
3. Jobbik
4. MSZP-PM
5. DK
6. Jobbik
7. MSZP-PM
8. DK vagy LMP
9. LMP vagy DK
----- a mostani külön indulásos modell max. eddig jön el innen akár kockadobással, de folytatva
10. Momentum
11. Jobbik
12. MSZP-PM
----- ez kb. a maximum, ami az együtt-indulással megszerezhető, innen dobják fel a kockát

ulpius66 2019.03.07. 11:03:38

@timargabor:

Kedves Gábor!

Köszönöm kedvességed!

Javaslom terjeszd az érintett pártok elé, hátha vevők rá!

ulpius66 2019.03.07. 11:12:08

Innen már csak egy lépés, és a pártok is egyesülhetnek.....minek ennyi párt!

Nemcsak bankokból van sok Magyarországon (már Matolcsy szerint) hanem ballibsi pártokból is!

Pl. mi a tököm szükség van egy Párbeszédre?
(...a maga 128 fős párttagságával....)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2019.03.08. 20:23:05

Kedves Gábor!

Ötleted nem rossz. Végül is a teljes ellenzéki "koala" az Eu-s parlamenter választáson egy valamire jó lenne, kiseperni a fideszt az Eu parlamentből. :-) Ennek persze lenne a hazai politikára nézvést is némi következménye, ha más nem, az a felismerés hogy a nertársak még a rájuk szabott választási rendszerben is leválthatók. :-)

Két félelmem van csupán.

1. Az utolsó választásnál, alig egy éve a választási rendszer arra nem volt képes, hogy a választáson megjelentek számát a választás napján pontosan megadja (a végén kevesebben voltak szavazni, mint az utolsó előtti létszám adat volt). Ehhez adalék a választási hibák parádés eloszlására egy számtanom.

www.h2o.ingyenweb.hu/tema/75.html

Mai hír, még nem működik a "kicsiny gazdám, hány százalékkal szeretnél nyerni?" funkció. :-(

444.hu/2019/03/08/ketszer-teszteltek-a-heten-a-valasztasi-informatikai-rendszert-mindketszer-lehalt

2. Az un. ellenzék szemmel láthatóan nem törekszik a teljes ellenzéki összefogásra. Nem mellékesen már jönnek megint a kamupártok. :-(
süti beállítások módosítása