A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

És mit mondjon Godot, hogy tényleg várjuk?

2012.03.17. 08:32 timargabor

Tegnapi bejegyzésemben (Bajnai Godot-ra várva?) sürgettem, hogy a civil ellenzéki megmozdulások, de általában a jelenlegi kormányt leváltani igyekvő ellenzék találjon egy olyan arcra, akivel a támogatók azonosíthatják a törekvéseiket. Legalább ilyen fontos azonban, hogy milyen mondandót, programot, jövőképet képviseljenek. A politikai vezető, az ikon kiválasztása is része ennek, hisz már ismert politikusok esetében tudjuk, mire számíthatunk tőlük - de a programhirdetés nem úszható meg akkor sem, ha már lenne ilyen ikon, amilyen most még nincs is.

Megint a 15-i Milla-tüntetéshez kapcsolódom: jó néhány beszéd elhangzott, egy bő órán keresztül. Mégis: nem igazán tudom felidézni, kik beszéltek (ez a tegnap már vázolt probléma), de a még nagyobb baj, hogy nem mondtak semmi újat. Nem volt olyan gondolat, amelyet ne lehetett volna három mondattal előre pontosan kitalálni. Halványan rémlik, hogy volt talán egy diák, hogy jaj de rossz lesz most nekik (mondjuk a leendő diákok esetén ennek van is némi alapja), aztán egy oktató kollégám, hogy ők meg szolidárisak, de aztán ennyi, a többire tényleg nem emlékszem.

És még a Himnuszt is csak az oldalról zavarni igyekvő jobbosok kezdeményezésére énekeltük el, ami azért március 15-én elég gáz.

De - kicsit jobb koreográfiával - ez volt múlt hétvégén a Szolidaritáson is: a kötelező körökön túl nem volt semmi új infó. Persze, nem ezt ígérte a Fidesz. Meg rosszabban érezzük magunkat, meg honfitársaink sok csoportjának érdekeit sértette a kormány, sokszor az idézeteink ellenére is. De mitől, és főleg hogyan lesz jobb nekik, ha bekövetkezik a vágyott kormányváltás? Önmagában attól, hogy más a kormányfő, nem lesz jobb senkinek. Azt is meg kell mondani, mit akar csinálni ez az új kormányfő.

És most jön a lényeg: ha erről nem mond semmit az ellenzék (pl. mert az ötlethiány vagy a megosztottság miatt nem tud), akkor ezek a most sértett és erre hivatkozva felmutatott társadalmi csoportok - jellemzően eltartottakról, inaktívakról van szó! - azt gondolhatják, hogy egy kormányváltás esetén az ő helyzetük jobbítása lenne az első cél. Azt viszont bárki láthatja, hogy még a mostani gazdaságpolitika is deficites, tehát ez nem megy. Nem azt mondom, hogy nem lehetne jobban csinálni, de azt azért meg kéne mondani, hogy ennek hogyan, és nagyjából mikor lesz, lehet olyan eredménye, amelyet a mostani sértettek is érezhetnek. Ebben a helyzetben megint benne van az "A-t mondok és B-t csinálok" helyzet veszélye, és ezt többször nem szabad eljátszani!

Tegnapi bejegyzésemhez érkezett olyan komment, hogy a "baloldalnak" (értelmezésem szerint: az ellenzéknek) be kell látnia, esélye csak akkor van, ha a 2010-es Fidesz-szavazókat is meg tudja szólítani jelöltjével és programjával. Ez kétségtelen. Nem mindegy azonban, milyen a megszólítandó volt fideszes szavazó: 2008-ban a népszavazáson "átállított" nyugdíjas, vagy az adó- és adminisztratív terheket és a Gyurcsány-éra tehetetlenkedését már sokalló aktív dolgozó vagy vállalkozó. Merthogy a 2010-es "kétharmadban" mindkettő benne van! Ez a blog következetesen azt mondja a kezdetektől, hogy az utóbbiaknak kell főleg elmondani, hogy hogyan lesz a dolog elviselhetőbb, számukra kell könnyebbé tenni a munkát, hogy jobban dolgozhassanak a többiekért is.

És ha már tegnap Bajnait említettem, őt olyannak tartom, aki úgy vállalható az ellenzéki spektrum nagy részének, hogy ilyen irányú programhirdetésre képes. És talán a nemzeti ünnepen olyan beszédet mondana, amely az ünnepről, annak mai tanulságairól is szól.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

71 komment · 4 trackback

Címkék: programalkotás magyar ellenzék

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr594321522

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: József Attila-díj 2012: Szőcs mesterben nincs szégyenérzet 2012.03.17. 21:46:21

Idén hatvankettedik alkalommal adták át a József Attila-díjat, ami hosszú ideje a legrangosabb állami irodalmi díjnak számít itthon. Szakmai értékét korábban leginkább az adta, hogy, bár állami díj, a díjazottak személyéről nem politikai funk...

Trackback: Szélsőjobboldali bértüntetők március 15-én 2012.03.17. 16:15:13

A Gazeta Polska olvasói, a Budapesten felvonuló lengyelek a szélsőjobboldalhoz sorolhatók a Kanadai Magyar Hírlap tudósítása szerint....

Trackback: Válaszút előtt az ország! A 2012.03.17. 14:21:14

Az LMP néoszavazása elsősorban mögöttes szimbolikus tartalmával mutathatja meg a kormány számára, hogy elég volt a dögbörig vállalataiban kiszolgáltatott munkából és elég az önkényeskedő döntésekből.

Trackback: Diszlájkoltam Orbán Viktort 2012.03.17. 12:42:51

Két nagy tömeg uralta március 15-ét? A fenét kettő, hanem három, és a legnagyobb azoké, akik egyik oldalból sem kérnek. Ők a távolmaradásukkal demonstráltak.2011 februárjában még megpróbáltam párbeszédet kiépíteni a két oldal között, de mára már tele a...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.03.17. 11:08:01

"És még a Himnuszt is csak az oldalról zavarni igyekvő jobbosok kezdeményezésére énekeltük el, ami azért március 15-én elég gáz."

Jellemző a véletlenül ideszületettekre...

vargafe 2012.03.17. 11:33:06

@imperial:
Téged gondolom Szent Péter személyesen kérdezett meg indulás elôtt a Mennyek Országában, hogy hová is pottyantson a gólya...

ursus artos 2012.03.17. 12:02:39

És akkor mit kelleneBbajnainak mondania? Mert erre nem kaptam választ!

takács bálint (törölt) 2012.03.17. 12:29:30

jó ez a bajnai godot. bajnainak akkor racionális belépnie, amikor a bizonytalanok tábora átlépi az 50%-os küszöböt.

az ellenzék nagyjából kétféle fazonból áll össze. az egyik balközép parlamenti többséget akar. nem baloldali kormányt. hanem balos parlamentet. balközép parlamenti ellensúlyt. ez a szocialista szavazótábor. szocialista formációból van egy féltucat. amiből öt (az societas, a szolidaritás, az mszp, a dk, és az mszdp) nyilán együtt indulnak. ez az egyik tábor. nem igaz, hogy ők mind csak nyugdíjasok. nagyon sok a közalkalmazott és a munkanélküli közöttük. ez az egyik tábor. klasszikus balos.

a másik csoport jobbközép kormányt akar. nem bízik abban, hogy orbán ilyenné válik. szerintem ha más nem, akkor csütörtöki tüntetésen világossá vált, hogy orbán ortodox nacionalista akar lenni. 20. századi balkáni politikát akar. na most van egy elég jelentős csoport, amelyik nem szoci, de nem is "náci". (a náci itt a nacionlista becézve. nem kell beszarni.) és ezt a csoportot láthatóan nem tudja kiszolgálni se az ems, se az lmp.

tippem szerint cca. 1 millió választó vár bajnai godotra.

takács bálint (törölt) 2012.03.17. 12:31:14

pontosabban 1 millió biztos szavazó. szerintem nagyjából ennyi ember van, aki nem szocialista, és szavazna a bajnai-oszkó tandemre.

/manens 2012.03.17. 12:37:04

@ursus artos: Programot, kedves ursus artos, programot kellene mondania, amit már szomjúhozva vár a társadalom, ti. igaz programot már évtizedek óta nem kaptunk, csak maszatolást. Kell, hogy legyen valaki, aki az értelmes többség számára érthető és számonkérhető, szakmailag alátámasztott jövőképet vázol, mert ez a magyar csárdás - egyett jobbra, egyet balra - már unalmas. Hiszem, hogy van ilyen személy, hívják Bajnainak, vagy bárhogy.

-- dr kotász -- (törölt) 2012.03.17. 12:43:30

@/manens: Na olyan úgy látszik nincs nekije.
A baloldal folyamatosan azzal vádolja a kormányt, hogy nincs programja, csak improvizál. De ők vajon hogyan oldanák meg (a nem mellesleg általuk generált) problémákat? Erről valahogy nem hallani semmit.

akimellon 2012.03.17. 12:57:01

látom csak kötözködni jött,el sem olvasta miről szól a blog.
pont ezt kérdezi a szerző is.

akimellon 2012.03.17. 12:57:45

@-- dr kotász --: látom csak kötözködni jött,el sem olvasta miről szól a blog.
pont ezt kérdezi a szerző is.

10 000 2012.03.17. 13:22:04

Miért kerül ide Godot?
Ebből az írásból nem derül ki. A tegnapit csak átfutottam, de abban sem találtam magyarázatot.

sterimar 2012.03.17. 13:26:09

@imperial: Himnuszt énekelni a nemzeti ünnepen? Begyepesedett nacionalisták.

adminbela 2012.03.17. 13:28:50

kedves szerzo! azt ahimnuszenekles dolgot CSUNYAN BENEZTED nem uyg volt ahogyan irtad, a himnusz benne volt a programban.. keresd meg a Milla oldalan ha nem hiszed.

morgás joga mindenkit megillet · http://morgasjoga.blog.hu/ 2012.03.17. 13:31:07

Hiányzik a karizma.

Egy olyan egyéniség, aki kellően hordozza magán Orbán és Gyurcsány jellemzőit. Aki saját mondanivalójával meg tudja ingatni a demagógia által keltett hitet.

sterimar 2012.03.17. 13:36:54

@10 000: "Miért kerül ide Godot?
Ebből az írásból nem derül ki. A tegnapit csak átfutottam, de abban sem találtam magyarázatot."

Páran azt gondolják, hogy komoly támogatottsága lenne.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.03.17. 14:10:09

Hitelre várva, majd azt kétpofára habzsolva. Magyar tévé sorozat.

magyar ember teli szájjal 2012.03.17. 14:11:45

A Milla baloldali szervezet, nekik az aktív dolgozó és a vállalkozó gonoszgazdag, aki fizessen többet. A Millások inkább ne kezdjenek el rajtuk segíteni, akkor inkább Matolcsi.

És igen, el kell fogadni: a Milla és a körülötte / mögötte lévők tényleg csak osztogatást akarnak, még pontosabban: osztogatásból akarnak pénzhez jutni. És persze erre elegánsan azt mondják, hogy társadalmi igazságosság és hogy fizessenek a gazdagok.

Mindegy, csak dolgozni ne kelljen. Igaz, ezt nem Dopeman énekelte hanem D. Nagy Lajos.

10 000 2012.03.17. 14:15:02

@sterimar: Ok. De Godotnak volt komoly támogatottsága? Komolyan szeretném érteni az allegóriát, de az a gyanúm, hogy ez csak egy gyönge szóvicc.

countrystudy 2012.03.17. 14:24:54

mindenesetre rám ne számítson a t. ellenzék.
ők már bemutatták,mire képesek.még egyetlenegy szembenéző írás sem született a bukásuk óta,hogy miért történt ekkora elhasalás.
Orbánnak tudnia kell,nem őt szeretik ennyien,a ballibeket rühellték ekkora győzelemmel. azért még nyugodt lehet,a túloldalon nincs egyetlen hiteles személyiség sem.csak az egzisztenciájukat féltő, potrohot eresztett lejárt szavatosságú áldemokrata.

az utolsó bögreharcos 2012.03.17. 15:03:15

@countrystudy:

Libsik és az önkritika? Ugyan már, nekik ilyen nincs. Elég megnézni, hogy a zsindexes blogokon mekkora pofával osztják az észt.

Blogger Géza 2012.03.17. 15:34:02

@ursus artos: Először talán bocsánatot kellene kérnie azért, hogy amíg a kormányban volt miniszterként vagy miniszterelnökként (2007-2010) azalatt drámai mértékben (kb 20 százalékponttal) megnőtt Magyarország eladósodottsága pont azért, mert egyszer sem sikerült 3% alá vinnie a hiányt, és emiatt az EU most, 2 évvel később felébredt Csipkerózsika álmából, és a kohéziós alapok befagyasztásával fenyegetőzhet. Továbbá a még kezelhető 60% körüli értékről a kezelhetetlenség határán lévő 80% fölé sikerült vinnie ezt a fontos mutatót, és ennek terheit még hosszú ideig fogjuk nyögni...

Grafikon:

index.hu/gazdasag/magyar/2011/08/01/adossag/

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.17. 16:12:25

Ork bán annyit csinált, hogy centralizálta a mutyit. Így mostmár nemcsak a fityiszen belül, de az országban is mindenki tőle függ. Ezt nevezi ő szabadságharcnak. Naná, hogy minden áron megvédi!

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.17. 16:27:39

Azt, hogy Bajnai miért jó vagy nem jó, inkább tegnap veséztük. Most arra próbáltam a vitát indítani, hogy *mit* mondjon bárki is, aki a mostani kormány ellenfeleként indul majd.

mókáné 2012.03.17. 16:29:24

@TrueY: A program, a személy és az Idő.

- Akiket megszólít, fontos tudni. Több réteg is van: a lemaradók, akik elszegényedtek és vannak akik a programok mellé állnának, mert nincsenek képviselve.

Mindenkit meg kell szólítani, aki elégedetlen, ezért szerintem egy konzervatív-liberális pártra volna szükség, melyben ott az intelligencia erre.

A kisebbségek előtérbehelyezése (roma, zsidó, homoszexuális – ők a párt magja).

Egyetlen személy, aki ennek az élére tudna állni, ő ezt mondja:

”A Fidesz elgyőzhető a következő választásokon, a demokratikus intézményrendszer újra kiépíthető.”

Az Idő még lényeges momentum, mert korábban is úgy mondtam, az építkezésnek van ideje most.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.03.17. 16:35:13

@knausz: a konzervativ sosem liberalis
amugy a roma az kisebbseg
a zsido az vallas
a homosexualis meg buzi /ez mondjuk maganugy/
magyaran a roma felzarkoztatason kivul a masik kettovel ugyan mit kellene foglalkozni?

torró 2012.03.17. 16:38:00

Kik is pénzelik Bajnai Libás Godot? Hogy a FIDESZ szavazóit elcsábítani? Na, akkor nem tudom minek kéne történni. Ismerek egy két embert ,Bajnaiék jobb ha ha ami környékünket elkerülik:)))) A virágok között még piros színű sem lehet.Volt aki kirugdalta a vörös szegfűt a virágok közül.:))) De, tényleg! Öcsém ha ezeket átneveli akkor kalapot előtte!

mókáné 2012.03.17. 16:41:29

@hagyma:

"magyaran a roma felzarkoztatason kivul a masik kettovel ugyan mit kellene foglalkozni?"

A kisebbségek védelmére építeni egy programot, ez most a legfontosabb, hogy a romák ne szegényedjenek teljesen el és a tudás is házzáférhető legyen számukra.

A zsidók ne hagyják el ezt az országot! Nagyon fontosak ők is, mint kisebbség.

A homoszexuálisok pedig szintén sose voltak képviselve és nagyon sokan vannak.

"a konzervativ sosem liberalis"

Török Gábor és én is konzervatív-liberálisok vagyunk. Fodor Gábor sem annyira az a baloldali. Remélem!:)

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.03.17. 16:58:33

Lázár te aljas tetű!
21 éve kommunistáztok, az öklötöket rázzátok miattuk, most hogy rajtatok áll hogy nyilvánosságra kerüljön és végre le legyen zárva az ügynökkérdés, ti nem engeditek!
Scmittekkel, Martonyikkal, Matolcsykkal, Szűrös-Pozsgay-Csintalanokkal, Pokorny apukával a soraitokban, hogy van pofád a Schiffert nagyapja miatt támadni!
Te képmutató, szarjankó.
Vásárhely eladósításával, a kocsi-lézerblokkoló-fizetés...stb,ügyeiddel, hogy van pofád még a Parlamentben pöffeszkedni?
Mert egy jellemtelen, sunyi,büdös bunkó vagy.
te barnabőrű féreg, lesz még elszámoltatás!

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.03.17. 17:01:49

@knausz: nem tuntok konzervativnak
a romak egyet ertek, keptelenek kezelni, itt sokkal nagyobb letszamu afroamerikait kellett es bar ma is a bortonokben 80 szazalek fekete, nagyon sikerult, mert aki akart az bizony integralodott
es ugye sokkal melyebbrol indultak
a zsidokat attol nem erzem elnyomottnak, es nem is azok, mert parezer ember verbalisan zsidozik
a buzikat szinten nem
mondjuk ezekbe a temakba bukott bele a szadesz...
ha valakinek nem eleg a penze a kajara meg a rezsire, akkor kulonosen irritalja, ha masok szexualis eletevel kell foglalkoznia, es meg fel is vonulnak
ez van
ez a konzervativ-liberalis egy fabol vaskarika
ha csak a temanal maradunk egy konzervativ nemet mond a meleghazassagra es amelegfelvonulasra egy liberalis igent
akkor ez hogy?

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2012.03.17. 17:03:14

... a romak felzarkoztatasaval egyet...

Arthur Dent 2012.03.17. 17:11:43

Valószínűleg Godotnak is arról a sok sok 100 milliárdról kell majd beszélnie amit Matolcsy pedzeget, hiszen a lényeg az ország stabilitása és felvirágoztatása.

Forradalom ezen talán még sosem segített, nekünk meg főképpen nem.

Egy egy jól sikerült szónoklatból látjuk a hatást.

kpityu2 2012.03.17. 17:29:31

Kevés ehhez a hátralevő két év. Feriék elkúrták nem kicsit, nagyon. Ez pedig azt jelenti, hogy elkúrták. Nem kicsit. Nagyon.

mókáné 2012.03.17. 18:00:29

@hagyma:

"mondjuk ezekbe a temakba bukott bele a szadesz..."

Minden párt belebukott ezekbe a témákba és nem érzem, hogy a Jobbik megoldaná, de belekapaszkodott.

Nekem vannak gondolataim a cigányság felzárkóztatásával kapcsolatban is, hasznos, már most el lehetne indítani.

"ez a konzervativ-liberalis egy fabol vaskarika"

Nem az. Orbán az első kormányzása idején ilyen volt! Konzervatív alapokon nyugszik és mégis liberális gondolkodó.

"ha csak a temanal maradunk egy konzervativ nemet mond a meleghazassagra es amelegfelvonulasra egy liberalis igent
akkor ez hogy?"

A tolerancia elvén működik egy konzervatív-liberális ember.

Persécuté Persécuteur 2012.03.17. 18:10:31

Elmondom, mi lesz a következő 2 évben.

1) Bajnai, az új Bokros, az új Némethmiklós, az új Medgyessy (de nem új Gyurcsány!) lesz az MSZP és DK "egységfrontjának" jelöltje. Ezért az LMP-nek is mögé kell beállnia, ha nem akar kimaradni a jóból. A "civilek" meg vagy beállnak a Bajnai-kampányba, és akkor leeshet nekik némi morzsa, vagy nem állnak be, és akkor szépen elfelejtődnek, mint a Civil Mozgalom meg az Együtt Magyarországért Párt és a többi effélék.

2) Bajnai nem programmal próbál majd nyerni, Magyarországon ez nem divat egyik oldalról sem. Bajnai azért lesz a baloldal jelöltje, mert:
- ugyebár "szakértő", ráadásul Amerikában is elismert szakértő
- jók a nyugati kapcsolatai, és ezért megint éltanulók leszünk, ha kormányra kerül, és majd kapunk IMF-hitelt, ami mindennek alfája és ómegája
- higgadt, nyugodt, semleges, tulajdonképpen nem is politikus, nincsenek neki politikai céljai, ő csak egy jótét lélek, aki szeretné, ha páratlan szakértelmét a haza javára fordíthatná, nem sosemdolgozott hatalommániás diktátor.
- Orbánnál mindenki jobb, tehát Bajnai jobb

Ezek lesznek az érvek. Egy jobboldali számára egyik sem meggyőző, ezért Bajnai akkor lesz sikeres, ha egyesül mögötte a baloldal.

A választás Orbán-Bajnai párharc lesz, az eredménye pedig attól függ, tud-e a kormány osztogatni az utolsó fél-egy évben.

miro1 2012.03.17. 18:15:36

@Lázár te igazi szarjankó vagy!: Biztos jól megfizetnek, hogy mindennap ide okádsz.

komplikato 2012.03.17. 18:31:05

@Blogger Géza: "mert egyszer sem sikerült 3% alá vinnie a hiányt,"
Ez 2001 óta nem sikerült és kétséges mikor fog.

==T== 2012.03.17. 18:32:54

"És még a Himnuszt is csak az oldalról zavarni igyekvő jobbosok kezdeményezésére énekeltük el, ami azért március 15-én elég gáz."

Igen, ezért is tartják a Milát és "liberális" társait annak aminek...

fvipera 2012.03.17. 18:38:43

@imperial: úgy érted, az a fiatal lány a színpadon jobbikos volt? aki előénekelte a Himnuszt?

Ica a fekete cica 2012.03.17. 19:03:20

@knausz: "A kisebbségek védelmére építeni egy programot, ez most a legfontosabb, hogy a romák ne szegényedjenek teljesen el és a tudás is házzáférhető legyen számukra."

Tehát adjunk nekik még több pénzt. A tudás hozzáférhető számukra, csek el kellene menni érte az iskolába és felszedegetni. Kormányprogramtól nem fog tanulás nélkül felokosodni senki.

"A zsidók ne hagyják el ezt az országot! Nagyon fontosak ők is, mint kisebbség."

Szerencsére nem is hagyják el az országot, máris egy porblémával kevesebb.

"A homoszexuálisok pedig szintén sose voltak képviselve és nagyon sokan vannak."

A vibrátorral kielégülők is sokan vannak, mégsincsenek képviselve sehol. A millás dzsemborin ott rikoltozta a meleg srác a szinpadon, hogy a kormány takarodjon a hálószobából. Most akkor mi legyen?

Persécuté Persécuteur 2012.03.17. 19:20:40

@Blogger Géza: Kész csoda, hogy mióta szóba hoztad az államadósságot, még egy droid sincs, aki eldarálta volna a "de közben nyomtalanul eltűntek a manyup pénzek" mantrát

Auris 2012.03.17. 19:20:46

Nem értem ezt a blogot.
Hiszen megszületett az ellenzék igen színvonalas "alternatív" szellemi vezére, Dopeman személyében....

Ha-ha ha....

"megyek lopni, megyek lopni, megyek lopni...."
ha jól idéztem az ars poeticáját....

Nem véletlenül kötött ki a baloldaliak között szónokként.

(Elnézést az otromba poénért, de ez olyan magas labda, amit sportszerűtlen nem leütni...:)

Szóval komolyan: Dopeman mögé beállni bármely rendezvényen nem über ciki?

mókáné 2012.03.17. 19:21:30

@Ica a fekete cica:

"Tehát adjunk nekik még több pénzt."

Nem gondolom. A pénz eszköz ugyan, de nem helyettesíti a józan gondolkodást és szakértelmet.

"A tudás hozzáférhető számukra, csek el kellene menni érte az iskolába és felszedegetni."

Bár ilyen egyszerű volna! Ennyire mégsem az.

"Kormányprogramtól nem fog tanulás nélkül felokosodni senki."

Egy kidolgozott, hatékony program, szociológusok, pszichológusok, pedagógusok és más szakemberek bevonásával csodákra képes!

Én hiszek a csodákban.:)

Ica a fekete cica 2012.03.17. 19:37:00

@knausz: "Egy kidolgozott, hatékony program, szociológusok, pszichológusok, pedagógusok és más szakemberek bevonásával csodákra képes!"

Ez megy évtizedek óta, pedig csak az az egyszerű dolog kellene, hogy elsétáljanak az iskolába és tanuljanak.

Auris 2012.03.17. 19:45:27

@knausz:
"Egy kidolgozott, hatékony program, szociológusok, pszichológusok, pedagógusok és más szakemberek bevonásával csodákra képes!"

Na én ehelyett jobban hiszek a józan paraszti észben....

Már rég megoldódtak volna a problémáink. Pont az a baj, hogy olyanok megoldási javaslataikra adunk évtizedek óta, akik a nagyvárosi idillben, jellemzően csakis hasonló értelmiségiek között élve a tankönyvekből ismerik a valóságot... (Ha a valóságba kimennek az nekik a "terepmunka", már ez önmagában mindent elmond arról, hogy halálra van ítélve minden tudományuk.)
És természetesen csakis a polkorrektség határain belül fogalmaznak meg bármit.

Ha meg valaki a valóságot megtapasztalva arról realistán, szókimondóan beszél, azt megbélyegezzük....

Ameddig ezt át nem törjük esélytelenek vagyunk. Csak az a baj, hogy az időnk meg nagyon fogy....
Őszintén kellene már beszélnünk a saját problémáinkról....

mókáné 2012.03.17. 20:01:26

@Auris:

"Na én ehelyett jobban hiszek a józan paraszti észben...."

Én pedig e mellett hiszek a józan paraszti eszemben.

"akik a nagyvárosi idillben, jellemzően csakis hasonló értelmiségiek között élve a tankönyvekből ismerik a valóságot..."

Most lássuk azért, hogy tett egy kísérletet Fodor Gábor, hogy lejött a nép közé.:)

"Ameddig ezt át nem törjük esélytelenek vagyunk. Csak az a baj, hogy az időnk meg nagyon fogy...."

Így igaz. Minden lefelé tendál. Nem a középosztályt kell pumpálni és szakadni el a valóságtól, a vidék nyomorától, hanem igenis szembe kell nézni vele és orvosolni mielőbb!

Ica a fekete cica 2012.03.17. 20:05:01

@knausz: " vidék nyomorától, hanem igenis szembe kell nézni vele és orvosolni mielőbb!"

Most már, hogy végre ezt a meglepő dolgot valaki felfedezte, megirhatod a müködő megoldást.

"Nem a középosztályt kell pumpálni"

Egy erős középosztály nélkül éhenhalnak a szegények.

mókáné 2012.03.17. 20:20:48

@Ica a fekete cica:

"Egy erős középosztály nélkül éhenhalnak a szegények."

A középosztály szerintem (aztán várom, hogy kiegészítsd):

1. Mennyi gyereket tudok vállalni, eltartani az állam segítsége nélkül.

2. Tudom-e taníttatni őket?

3. Sikerül-e úgy élnem, hogy hasznos tagja legyek a társadalomnak?

4. Ne elvegyek, hanem hozzátegyek mindenhez. Nem terhelem a közös kasszát.

5. A középosztály nem hagyja nyomorba süllyedni a szegényeket.

Ilyen a középosztály metalitása. Akik így gondolkodnak, mind oda tartoznak és az országot építik.

"Most már, hogy végre ezt a meglepő dolgot valaki felfedezte, megirhatod a müködő megoldást."

Nekünk kell gondolkodnunk arról, hogy miképpen segítsük a leszakadókat. Ez az egyetlen, működő megoldás.

Ica a fekete cica 2012.03.17. 20:29:51

@knausz: biztos fáradt vagyok de nem értem a középosztályos rész az mit akar mondani.

"Nekünk kell gondolkodnunk arról, hogy miképpen segítsük a leszakadókat."

Zavarjuk el tanulni vagy dögöljön éhen. Bocs ha nem volt polkorrekt.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.17. 20:32:47

@Auris: "Szóval komolyan: Dopeman mögé beállni bármely rendezvényen nem über ciki? "

De.

ComLo 2012.03.17. 20:36:28

Azért Bajnai és a program kapcsán mindenképp megemlíteném a "haza és haladást". Ami tényleg vicc hogy gyakorlatilag még be sem jelentkeztek egyértelműen de a blog-on már most is folyamatosan több témában arról találtok leírást hogy mit és hogyan kéne csinálni. Nem mocskolódás nem mutogatás. Szociológia témában szociológustól. Atomenergia témában atomszakértőtől. És nem két soros program hanem súlyos hosszú oldalak tényekkel és adatokkal. Lehet vele nyugodtan vitatkozni, de sajna a "mocskos libsik" oda kevés. És ami értelmes kritika azt be is veszik. Nem azt mondom hogy jó a program és nem azt hogy egyet kell érteni vele. Viszont hosszú idő óta az első olyan csoport ami nem árul zsákbamacskát, náluk pontosan lehet tudni hogy mit kapnánk.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.17. 20:46:16

@knausz:
"Több réteg is van: a lemaradók, akik elszegényedtek"
Ők nem fognak programok mögé állni. Viszont valóban őket könnyű megszólítani. Csak meg kell nézni a jobbik nyomulását.

"Mindenkit meg kell szólítani, aki elégedetlen,"
Azt hiszem, hogy ezen töri a fejét minden ellenzéki párt agytrösztje. Hogyan is?

"ezért szerintem egy konzervatív-liberális pártra volna szükség"
No ez milyen állat? De mondjuk, hogy jobboldali-liberális. :)

"A kisebbségek előtérbehelyezése (roma, zsidó, homoszexuális – ők a párt magja)."
Ilyen alakulat nincs! Kisebbségi pártot lehet csinálni, de egyszerre nem fog tudni minden kisebbséget képviselni! Tehát eleve kudarcra van ítélve!

”A Fidesz elgyőzhető a következő választásokon, a demokratikus intézményrendszer újra kiépíthető.”
Hát persze! Ez olyan igazi ork báni semmitmondás. Ilyeneket én is tudok csinálni a bull-shit generátorommal! :)

Auris 2012.03.17. 20:58:29

@timargabor: Ilyen szemszögből teljesen jogos a cikked.
Önmagában elszomorító (politikai beállítottságtól és nézetektől függetlenül), hogy van egy kezdeményezés, ami nagy tömeget mozgat meg a demokratikus intézményrendszer keretei között Magyarországon, és nem tudnak mást kiállítani a megjelentek elé, mint egy ilyen kétes politikai és erkölcsi jellemzőkkel leírható figurát, mint Dopeman.

Ez mutatja, hogy a jelenleg ellenzéki oldalon képtelenek valós alternatívát képezni, és valójában nincs olyan karizmatikus és politikailag alkalmas személy a vezér szerepre, mint Orbán Viktor.

mókáné 2012.03.17. 21:00:18

@TrueY:

”A Fidesz legyőzhető a következő választásokon, a demokratikus intézményrendszer újra kiépíthető.”

Ez Fodor Gábor blogjának mottója. Azért ő jól ismeri Orbánt.

"Hát persze! Ez olyan igazi ork báni semmitmondás. Ilyeneket én is tudok csinálni a bull-shit generátorommal! :)"

Látod, már közelített is Orbánhoz. Te is bátran mondjál ilyeneket!:)

"Kisebbségi pártot lehet csinálni, de egyszerre nem fog tudni minden kisebbséget képviselni! Tehát eleve kudarcra van ítélve!"

Nem gondolom. Látok magam előtt egy csapatot, melyben a kisebbség minden tagjából 1-1 hiteles ember áll, hatalmas V- betűt alkotva. Az a győzelem jele.

"De mondjuk, hogy jobboldali-liberális. :)"

Mondjuk! Nem fogok minden apróságon vitatkozni.:)

Ica a fekete cica 2012.03.17. 21:15:37

@knausz: "Nem gondolom. Látok magam előtt egy csapatot, melyben a kisebbség minden tagjából 1-1 hiteles ember áll, hatalmas V- betűt alkotva. Az a győzelem jele."

Ilyen látnokok az EZO TV-ben is szoktak lenni, ott is hatalmas a valóságalap.

Nem vagy te bölcsész?

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.17. 21:22:58

@Auris: Az hagyján, hogy nem tudnak mást kiállítani (kiveséztem tegnap és ma), de fel sem merül bennük, hogy ennél a semmi is jobb.

Amikor elindult az alter-k. elnök-választási cécó tavaly októberben, azt hittem, hogy egy Sólyom-formátumú emberre játsszák ki. Ehhez képest hátborzongató az egész. Nemcsak Dopeman, de az egész folyamat, és amit jelez.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.03.17. 21:37:56

@knausz: "Ez Fodor Gábor blogjának mottója. Azért ő jól ismeri Orbánt."
Nem világos, hogy ezzel most mit akarsz állítani, vagy cáfolni?

"Látod, már közelített is Orbánhoz."
Szerintem nem. Én az általad idézett mondatról állítottam valamit. Ebben hol a semmitmondás?

"Nem gondolom. Látok magam előtt egy csapatot,"
Én nem látom, hogy bármilyen erő (a jobbikon kívül) ütőképes erővé tudna válni. Sem a DK, sem az LMP, sem a Milla.

"Mondjuk! Nem fogok minden apróságon vitatkozni.:)"
Szerintem nem annyira apróság! konzervatív-liberális oximoron. Olyan mint az "ork báni demokrácia".

Munchausen 2012.03.17. 21:44:35

Semmi esely nincs arra, hogy valtozas legyen Magyarorszagon addig amig a valasztasra jogosultak jelentos resze nem foglal allast, se pro, se kontra.
Vegyetek eszre, hogy a megelhetesi politikusok jatekszerei vagytok, hol balrol, hol jobbrol, hol meg szelsojobbrol rugnak beletek. Amig ezektol nem szabadultok meg, semmi jora ne szamitsatok, ezek az erkolcs bajnokai egy marek soert eladjak a lelkuket es benneteket is.

egy maréknyi dollár 2012.03.17. 22:34:50

Kedves Szerző, semmire nem mennénk egyetlen karizmatikus személlyel.Mit várnál tőle:villámokat szórva elzavarná a francba ezt az egész rohadt bagázst(ellenzékestül, mindenestül), és szakértői kormányt alakítana Gordon és barátai néven?(mondjuk)
A zemberek fásultak,enerváltak,beletörődőek;hiányzik belőlük az az egészséges düh, amit ennek helyzetnek igenis ki kéne váltania belőlük.
Nem beszélve az idő-faktorról:óriási, végzetesnek tűnő késésben vagyunk.Annak idején a rendvédelmiek tüntetése(az ún. bohóc-forradalom) komoly lehetőséget kínált a csatlakozásra és esélyt a sikerre.Elszalasztottuk(saját hibánkból) ezt a lehetőséget.Azok is, akiknek ezt kötelességük lett volna észrevenni és élni vele(ellenzéki politikusok) és a nép, az istenadta nép is.Már akkor gyanús volt a dolog, mikor az ezzel kapcsolatos írásokhoz ilyen kommentek érkeztek:Az én adómból ne fizessék a 35 éves tűzoltó nyugdíját,Mennyivel különb nálam az a kurva rendőr, hogy negyven évesen befejezheti a munkát - és hasonló baromságok.Most is hasonló a helyzet:könnyen uszul az aktív korú a "nyuggerekre", a minimálbéres a "segélyesekre", sokan a "hitelesekre", családos a szinglire stb.Közben a lényeg ott röhög a fülük mellett, de észre sem veszik.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.17. 22:50:50

@egy maréknyi dollár: pont azt (is) várnám tőle, hogy érthetően elmagyarázza az embereknek, hogy a mostani hatalom a saját érdekében egymás ellen uszítja őket. Hogy ne csak valami (és ennek következtében: egymás) ellen legyen érdemes és menő uszulni, hanem valami/valaki *mellé* is lehessen állni.

egy maréknyi dollár 2012.03.17. 23:42:25

@timargabor: nem akarlak lebeszélni arról, hogy bízzál egy karizmatikus vezető eljövetelében(visszatérésében),de addig is próbáld az ismerőseidet a fentiekről meggyőzni.Nem lesz könnyű, de próbálkozni kell.Az természetes, hogy az embernek a saját fejére mért csapások fájnak a legjobban, de el kell jutni(már régen el kellett volna!) jutni odáig, hogy a mások püfölése se hagyjon hidegen.Ez a szükséges összetartás alapja.

Persécuté Persécuteur 2012.03.17. 23:53:48

@egy maréknyi dollár:

"uszul az aktív korú a "nyuggerekre", a minimálbéres a "segélyesekre", sokan a "hitelesekre", családos a szinglire stb."

Ezek valós érdekellentétek. Aki azt szereti, az nevezheti uszulásnak is.

Vagy mégis hogyan lesz ugyanaz a nyugdíjas és az aktív érdeke?

Épp akkor lehet a nyugdíjas és az aktív érdeke azonos, ha a "közös cél" valami teljesen elvont, értelmetlen szókapcsolat (pl. "új köztársaságot!!!"), vagy pedig valami valós vagy megkonstruált, nagy veszélytől való közös rettegésen alapul ("Orbán diktatúrát épít, és ha nem állítjuk meg, marhavagonban visznek minden demokratát Recskre").

"Közben a lényeg ott röhög a fülük mellett, de észre sem veszik."

Mi a lényeg? Ja, tudom, az, hogy mindenáron le kell váltani Orbánt. Na erre van az okos és szép, pártfüggetlen, nemispolitikus, szakértő Gordon.

Persécuté Persécuteur 2012.03.18. 00:11:30

@egy maréknyi dollár: Ugye lehet politizálni racionálisan is meg érzelmileg is.

Racionális pl.: vállalkozó vagyok, az az érdekem, hogy kevés járulékot vonjanak le. Ergo legyen kisebb a nyugdíjtömeg. Vagy nyugdíjas vagyok, és követelem a nyugdíjemelést, ami a vállalkozónak nem tetszik ugyan, de hát majd jól leszavazok a nyugdíjasok pártjára, aztán nézhet.

Érzelmi: jó módszer pl. a személyi kultusz. Kell keresni egy Führert, ez pl. Bajnai vagy Oszkó. És a nyugdíjas meg a vállalkozó összeborulhat, együtt imádhatják Bajnait, félretéve a kicsinyes egyéni érdekeiket.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.18. 04:11:39

@Persécuté Persécuteur: azt ugye nem kell mondani, hogy ebben a pillanatban is (úgy 2008 óta) az az általad Führernek nevezett vezető, akit öszeborulva imádnak az ellenérdekelt felek, pont nem az ellenzéki oldal esetleges vezetője :D

gerdo 2012.03.18. 04:57:18

@Persécuté Persécuteur: Ahogy KomLo is irta, a HH blogon mar most tobbet arulnak el, mit hogyan kellene/csinalnanak, mint amennyit fidesz elarult kozvetlenul a valasztasok elott. Nem arulnak zsakbamacskat.

egy maréknyi dollár 2012.03.18. 07:55:57

@Persécuté Persécuteur: üdv, szóval te úgy gondolod, hogy a 2nyuggereket" kizárólag a vállalkozóktól levont járulékokból lehet kistafírozni, ergo, az neked csak rossz lehet.Azt nem sajolod, hogy TEK-et, futball-szaktanácsadókat, idióta sóhivatalokat és bizottságokat üzemeltetnek a legálisan elvehető pénzekből.Ronda festményeket rendelnek stb.(Ja, amúgy a nyugdíjasok is adóznak, nem kell irigyelni őket:kb. 30%-nyi szja és jövedéki adó megy el a járandóságukból)
Első kommentem első mondata az volt, hogy nem sokra mennénk egy karizmatikus személyiséggel; így aztán ezt a nekem címzett führerezést nem értem.
Valószínűleg jól el tudnánk beszélgetni, sőt még az álláspontjaink is közeledhetnének bizonyos dolgokban, de most megyek.

Persécuté Persécuteur 2012.03.18. 09:03:03

@gerdo: Én egy szóval se mondtam, hogy nincs programja Bajnainak, azt mondtam, hogy nem azzal fog nyerni. A programokat a kutya sem olvassa :)))

Persécuté Persécuteur 2012.03.18. 09:09:07

@timargabor: hát ezért keressetek egy saját vezért, ha a másikat ki akarjátok ütni a nyeregből.

krtikuss 2012.03.18. 15:35:27

Beírom ide is, amit a korábbi bejegyzés alá, hátha felkelti a blogger figyelmét és szentel neki egy következő írásban néhány gondolatot:

Fantáziátlan dolognak tartom, hogy a válságkezelő kormányzás időszakából kizárólag mindenki Bajnai Gordont emlegeti lehetséges visszatérőként, miközben egyrészt az akkori munka sem egyszemélyes, hanem csapatmunka volt, másrészt az azóta vállalt szerepek alapján szerintem messze nem Bajnai a leginkább alkalmas arra, hogy Orbánt móresre tanítsa.
Az akkori kormányból legalább további két ember, Balázs Péter és Oszkó Péter is nyugodtan szóba jöhetne potenciális ellenzéki jelöltként. Balázs Péternek elsősorban a tapasztalata és nemzetközi reputációja, Oszkó Péternek pedig személyisége, képességei és miden vihart kiálló lelki habitusa tenné ma már szerintem sokkal alkalmasabb ellenzéki jelöltté Bajnainál.
Bajnai szerintem a legkevésbé sem jelentkezett be az év elején. Leírta azokat a sirámokat, amik már rég mindenkinek nyomták a bögyét, tehát semmi újat nem mondott, sőt inkább nevetséges volt, hogy ennyi ideig tartott leírni azokat a dolgokat, amik a leírás időpontjára már rég közhellyé váltak. Amikor pedig a nyilvánosság ráharapott az írásra, gyorsan visszakozott, mindenhol visszautasította, hogy bármilyen szerepet vállalna és azóta megint eltűnt. Én nem ezt várnám attól, akiben bármiféle elhivatottság van az ország ügyei iránt.
Ezzel szemben Oszkó Péter végigharcolta kvázi egyszemélyes ellenzékként az elmúlt két évet, egyedül és szabadidejében végzett közéleti tevékenysége messze felülmúlja bármelyik pártét, számos konkrét kérdésben is megnyilvánult és bemutatta, hogy pontosan tudná, mint kéne csinálni kormányon, ráadásul mindezt konzekvensen és folyamatosan megteszi és nem zavartatja magát amiatt, hogy a domináns jobboldali médiabirodalom felől és a Budai féle politikai pribékek részéről mi zúdul emiatt a fejére.
A magam részéről ilyen előzmények mellett komolyan csodálom, hogy egyesek még mindig konzekvensen Bajnai nevét ismételgetik, aki semmit nem tett le az asztalra az elmúlt két évben és lehet, hogy előtte szimpatikus miniszterelnök volt, de ne felejtsük el, hogy ő éppen Gyurcsány Ferenc jóval kevésbé sikeres kormányában is meghatározó személyiség volt.
Az én szememben sokkal ideálisabb jelölt Oszkó Péter, aki nem kompromittálódott Gyurcsány mellett, sőt, ha kellett, őt is kritizálta, messze mindenkit felülmúló teljesítményt nyújtott a Bajnai kormányban (nélküle most Bajnai sem fürödhetne dicsfényben) és azóta sokkal inkább meggyőző teljesítményt nyújtott, mint az ellenzéki oldalon bárki más. Számomra érthetetlen, hogy a szavazásokon miért nem teszik fel az ő nevét, az ilyen és ehhez hasonló blogok miért számolnak lehetőségként Tétényi Évával és miért nem számolnak vele, illetve hogy ha már a közvélemény-kutatások olykor bemérik Bajnait, miért nem mérik őt is?
Örülnék a bloggerektől egy elemzésnek erről a kérdésről is.

trоll 2012.03.18. 17:22:21

@krtikuss: Köszönjük a kiváló hozzászólását, Oszkó úr.

krtikuss 2012.03.18. 17:36:35

@trоll: hahaha, még a nemet sem találtad el, nem hogy a nevet :-)
Egyébként meg, bár a környezetemben sokan osztják a véleményemet, azt hiszem éppen az nem tenné, akinek tulajdonítottad...
süti beállítások módosítása