A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Híresek és gazdagok

2014.10.24. 06:30 kinnbennfentes

Az elmúlt 25 év adópolitikája nem véletlenül emlékeztet egy véget nem érő dél-amerikai szappanoperához. Itt bármilyen kormány jön és megy, mindegyik csak hozza magával a hülyébbnél hülyébb sarcolási koncepcióit és persze hiába vezet ki vagy csökkent néha egyes adónemeket, az embernek olyan érzése van, mintha folyton csak növekedne a teher. És persze ilyenkor felmerül a kérdés: hová lehet még emelni? Van-e annyi pénz a rendszerben, hogy még ki lehessen venni?

Az Internetadó, vagyis az újabb (aktuális) baromság esetében tudjuk, hogy nincs, tehát halálra van ítélve az egész ötlet - és igen: még akkor is, ha az eredeti tervhez (blöffhöz?) képest jelentősen „szelídült”. Társadalmi szempontból egyébként is csődszagú a buli, nem beszélve a hazai innovációra leselkedő újabb veszélyekről, ami egyébként is mostohagyermeke a magyar gazdaságnak.

Az ilyen idióta adóötletekkel ráadásul azt is elérjük, hogy a viszonylag értelmes adónemeket is elsöpri a népharag. Például a környezetvédelmi vagy egészségvédelmi célú adókat.

És mára azt is elértük, hogy az egész világ megismerhette ezt a szappanoperát. Immár a konzervatív lapok is megtisztelnek minket azzal, hogy vezércikkben ismertetik meg a világ népeit a magyar adópolitika „meglehetősen sajátos elképzeléseivel” - egyben felhívva a figyelmet demokráciánk állapotára. Figyelem, ez az országimázs a végén sokba fog kerülni.

stock-vector-sheep-shearing-54838072.jpg

De miért tartunk itt? Hogy pattanhatott ki e becses elmék fejéből az Internetadó ötlete? Tekintettel arra, hogy korábban az MSZP-SZDSZ-kormány is játszott e gondolattal, ugye mondhatjuk, hogy nem most találták ki. A válasz a magyar politikai korrupció helyzetében és az ahhoz kapcsolódó társadalmi immunreakcióban, az adóelkerülési morálban rejlik. Nézzük lépésről lépésre.

  1. A bölcs kormányok rosszul és pazarlóan osztják el a pénzeket, ráadásul a haveroknak…
  2. ...tehát senki nem akar adót fizetni („ezeknek?!”)…
  3. …tehát folyton üres/hiányos az államkassza…
  4. …erre válaszul nem a hatékonyságot és a tisztaságot, hanem az adóterheket akarják valahogy növelni+kiterjeszteni…
  5. …a társadalom így magasról leszarja ezt az egészet (és az adózási morál marad vagy romlik)…
  6. …a hatalom marad korrupt és a társadalmi passzivitás miatt egyre kevésbé kordában tartható…
  7. …a buli az államcsődig tart.

Addig pedig jöjjön egy kis Internetadó.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

13 komment

Címkék: hülyeség költségvetés államhatalom internetadó magyar demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr296816505

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2014.10.24. 08:52:56

Ezek tényleg hülyék nem csak megjátsszák,rendesen lábon lőtte magát az egész megzavarodott társulat vargamisivel az élen aki kuszaszemi mélységekbe süllyedt alapfokú számtani ismeretekben is megbukva.

Tyreo 2014.10.24. 12:06:55

Azt még hozzá kell tenni, hogy mivel közben kiderült, hogy a NAV a legtetejéig korrupt, innentől kezdve teljesen jogosan nem fizetünk adót.

Nemzetstratégia · http://nemzetstrategia.blog.hu 2014.10.24. 16:43:51

nemzetstrategia.blog.hu/2014/10/20/egy_orban-beszedrol_es_a_magyar_politikai_eszjarasrol

Az Orbán-rendszer gyenge pontja a teljes elvtelenség és összefüggéstelenség (politikai értelemben véve).

aki világos, jól megfogalmazott elvek -csak egy példa: "törvény előtti egyenlőség"- nevében bírálni tudja a kormányt, nyert ügye lesz.

Vegyük ezt példának: a törvény előtti egyenlőség azt jelenti, hogy senkit sem kezelnek másképp mert ő milliárdos oligarcha. Logikailag meg kell vizsgálni hogy ez mennyiben igaz a magyar valóságra vetítve, és akkor valami olyasmit kapunk eredményként hogy egy újfeudális hűbéri rendszerről van szó.

Forradalmak ill. lényegi változások mindig ELVEK mentén törnek ki.

Elvek hiányában max. éhséglázadás törhet itt ki, de kétlem hogy ezt érdemes lenne megvárni, mert akkorra már rég késő lesz.

Tehát __elveket__ kell beemelni a magyar gondolkodásba, ill. kimutatni, hogy teljesen értelmetlen és összefüggéstelen amit Orbán Viktor beszél.

Nagyon sokan még erre sem veszik a fáradtságot, még az újságírók közt is iszonyú az apátia. valahogy ezt le kell küzdeni és fölvenni a harcot.

Bereznay 2014.10.24. 17:05:51

@Nemzetstratégia:

Nincs Orbán rendszer. Csak az ún rendszerváltás rendszere van. Az Orbán rendszert mindkét „oldalon^ azért emelegetik mindegy milyen néven, hogy ezt a tényt elködösítsék, hogy a hamis alternatívák 25 éves rendszerét fönntarthassák.

Bereznay 2014.10.24. 17:10:29

@Nemzetstratégia:

Az elvek – ezt helyeslem – ott kezdődnek, hogy véget vet az orszég népe az intézményesített áldemokráciának. Amíg a különben jogos panaszok csak az adott kormény ellen irányulnak, legyen az Orbán vagy más, addig garatált a 25 éves rendszer továbbélése. Amíg ez nem ivódik be a köztudatba, annak részeként most éppen a tiédbe, semmi esély.

sutyerák 2014.10.24. 19:51:04

orbán és bandája egy maffiaállam.

DrGehaeuse 2014.10.26. 01:20:07

@Bereznay:
Ez a rendszer kb. 2001 ig pártalapú kleptokrácia volt azóta a pártoligarchikus korrumpokrácia formáját öltötte fel. Nem alkotmányos rendszer. Az alkotmányt kezdetektől csak díszletként használja, a törvényeket meg csak arra, hogy a nép kifosztása gördülékenyebb legyen.

Bereznay 2014.10.26. 10:05:06

@DrGehaeuse:

A demokrácia (hiánya) szempontjából – ez egyedül fontos – nincs eltérés a két időszak között (és hasonló megközelítésben megnevezhető volna még több), így a különbségtételt nem tartom hasznosnak, de ami a lényeget illeti, azért úgy tűnik egyetértünk.

Minden rendszernek lehetnek variációi, semmi sem soha tökéletesen merev. Intellektuális absztrakiók megközelítésében lehet dolgokat folhozni, másod-, harmadrendű összetevőket egymás vagy éppen a lényeg rovására kiemelni, de minek? Csak mások összezavarását hozhatja ez is, mint majdnem minden általam ilyenekben eléggé kárhoztatott értelmiségi elmeköszörülés.

Olyan az, amit mondtál, mintha valaki más-más rendszernek tartaná a Rákosi rendszert, mint a Kádár rendszert, sőt mindkettőnek vannak olyan szakaszai amik kapcsán lehet érveket fölhozni azt igazolandó, hogy azok külön rendszerek. De minek? Az alapokat tekintve, a lényeget tekintve, egy valami volt az különböző alváltozatokkal 1948-tól úgy 1988-ig és a föladat, illetve kívánalom csak az lehetett az ország számára akármelyik alváltozatáról, hogy odébbtenni. Ez áll az 1989 óta fönnállóra is. A magam részéről nem szeretnék efféléket – biztos, hogy fölöslegesen – boncolgatni.

(Ami azt illeti, mást se nagyon annyi elpocsékolt idő után, amennyit az utőbbi egy-két hét számomra jelentett.)

Bereznay 2014.10.26. 11:12:29

@DrGehaeuse:

Most veszem észre, lehet, hogy félrértettelek, nem két rendszerről beszéltél te sem, csak ugyanannak a változatairól. Ha így van, nincs köztünk eltérés, minden rendben. Azazhogy semmi sincs, ebben értünk egyet!

2014.10.26. 18:56:30

Az a baj, hogy most is megy a nagy hiszti mint mindig, aztán meg szépen itt lesz a következő hónapban a számlán a internetadó és mindenki leül és némán teszi a dolgát továbbra is.Amíg nem érzi az egyén hogy a saját közvetlen léte a tét, addig kussolás van.

2014.10.26. 19:02:38

Maffiaállam és lopós hazug sz@r korrupt meg aljas rohadék és még lehetne fokozni a végtelenségig.
De még sem ez a legnagyobb baj !
Hanem az, hogy mindez mellett mi,a többségi csóró, már levegőt sem vehetünk lassan. Az a baj, hogy egyáltalán nem hagynak élni, az a baj, hogy az egész országot maguknak akarják, az a baj hogy itt minden csak róluk kell hogy szóljon!
És nincs több állampolgára a hazának számukra csak ők maguk!
Ez a baj!
Mert amúgy a világ összes országa egy lopós hazug és maffiaállam és sz@r, de máshol hagyják élni a többieket is egy kicsit!

Bereznay 2014.10.26. 20:55:51

@Diorella Queen:

És lehet, hogy akkorra már késő.
süti beállítások módosítása