A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Internetadó: gazdasági csapás

2014.10.22. 17:47 Campek

Ustream, Prezi. Biztosan nem sokaknak kell bemutatni azt a két, online piacon meghatározó magyar céget, akik innovatív területen tudtak a világpiac meghatározó szereplőivé válni. Egy bökkenő van mindkét cég tevékenységével: korlátlan internetet igényel a szolgáltatásuk igénybevétele, hiszen az egyik esetben streamelésről van szó, ami folyamatos adatforgalmat igényel, másodiknál pedig felhőszolgáltatásról, hiszen a szolgáltató szerverén dolgozunk.

indexcover_internet.jpg

(Forrás: Index FB-cover)

Ez csak két nagyon konkrét példa arra, hogy miben is rejlene egy gazdasági kitörési lehetőség akár Magyarországnak is, és mi az, amivel teljesen ellentétes a kormány legújabb ötlete, a forgalomalapú internetadó. Gyakorlatilag biztosak lehetünk benne, hogy egy ilyen új adónem, nem csak a „zembereknek” jelent rezsinövekedést, hanem pusztító mértékű, igazából felmérhetetlen, de biztosan nagyobb mértékű gazdasági kárral jár, mint amennyi zsebpénz bevételt jelent a jelenlegi kormánynak az ebből befolyó, várhatóan később más területre költendő „extraprofit”.

Jelen cikket egy Balaton közeli településről írom, az egyetlen elérhető internet előfizetés egy nagyobb szolgáltató 250kbit/s-re limitált alternatív csomagja (ennyit tud a hálózat), valamint a mobilszolgáltatók frekvenciavásárlása után most már stabillá vált EDGE kapcsolat (előtte ez sem volt). A szolgáltatókra kivetett korábbi extra adók eredményezték azt, hogy ez az állapot be lett betonozva sok évre. A magyarországi internetes infrastruktúra relatív fejletlensége és egyértelműen túl magas lakossági és üzleti ára már eddig is jelentős visszafogó erőt jelentett a magyar IT piac fejlődésében, egy ilyen adó, még az állítólag tervezett limittel is újabb csapás egy egész szektorra, mely a világ fejlett országaiban a húzóágazatok közé tartozik, illetve mindenki szeretné, hogy oda tartozzon, úgy tűnik, minket kivéve. Ez Magyarország, 2014. Ez pedig Finnország, 4 éve, és erről a 4 napos hírről se feledkezzünk meg. Ja és erről sem, bár lehet, hogy ő csak a biztonságos adózás körülményeinek megteremtésére gondolt, pedig erősen választásiígéret-szaga volt a dolognak.

!UPDATE! A cikk megírása után nem sokkal meg is érkezett a megmentőnek titulált FIDESZ által jegyzett módosító indítvány, magánszemélyek előfizetésére 700 Ft, céges előfizetésekre 5000 Ft a limit. Azt könnyű belátni, hogy ezeket a limiteket minden kihasznált internet előfizetés eléri. Számoljunk egy kicsit, akinek van otthoni előfizetése, valamint a családban két mobilinternet előfizetés annak 2.100 Ft lesz a költsége, bár állítólag ezt nem háríthatják majd át a magánszemélyekre (na persze), így ez csak a szolgáltatók megsarcolása lesz. Egy cég, aminek van két telephelye internet előfizetéssel, valamint 5 alkalmazottjának telefonra vásárolt internet előfizetése ezek szerint havi 35.000 Ft extra kiadással számolhat, ez éves szinten közel félmillió forint extra kiadás. Hiába ez az indítvány, a címben jelzett állításunk továbbra is fennáll. A szolgáltatók nem vagy csak mérsékelten fejlesztenek az egyre növekvő adóterhek miatt, ahogy eddig is, az internet előfizetések már így is túl drágák, olcsóbbak biztos nem lesznek, egy KKV-nek pedig brutális új terhet jelent majd az internetadó.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

67 komment · 1 trackback

Címkék: startup infrastruktúra magyar gazdaság internetadó

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr366817061

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az Internetadó! 2014.10.23. 12:36:04

2008.04.26: Az internetadó tervének visszavonására szólít fel a Fidesz “Az internet megadóztatása egyértelműen felesleges, átgondolatlan és rossz” - tiltakozott még 2008-ban a Fidesz az akkor éppen a szocialista kormány által bevezetni kívánt adóne...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.10.22. 22:43:17

Én nem vagyok hajlandó semmiféle adót fizetni a továbbiakba!
Osszák be amit eddig összeloptak és szakadjanak le az állampolgárokról végre!

A szolgáltató helyében két csekken küldeném ki a számlát.Az egyiken a szolgáltatás díja lenne a másikon pedig az internetadó + a csekkadó.

Azt aki akarja befizeti aki meg nem akarja az leszarja.

Palladrin 2014.10.23. 09:53:55

@Diorella Queen: Csak az állam nem az előfizetőtől akarja bevasalni a pénzt, hanem a szolgáltatótól. Ha a szolgáltató nem tejel, akkor a szolgáltatót szüntetik meg.

márpedig a fidesznek mennie kell 2014.10.23. 10:06:26

MÁRPEDIG A FIDESZT KÉTT LÁBBAL KELL KIRUGNI AZ ÉLETÜNKBÖL.ALI BABA ÉS A 40 VALAHÁNY RABLOK

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.10.23. 10:20:08

@Palladrin: lehet hogy duzzognak hogy nem jött össze az állami mobilszolgáltató?

Moin Moin 2014.10.23. 10:30:37

Hogy is írta Arany Jani?
"- Adjatok, adjatok, amit Isten adott."

Biztosan ez lesz a Szijjártó-féle új Kül- és Koldulásügyi Minisztérium szlogenje is!:-)

A nagy magyar gazdasági tündérmese úgy beindult, hogy a jövő évi költségvetésből hiányzik 600 milliárd forint (ez a teljes büdzsé több mint 4%-a!), amit ha nem sikerül valahonnan összekaparni, akkor jön a túlzottdeficit eljárás - azzal meg a Fidesz-rezsim seggébe is bevilágítás és az eu-s pénzek elköltésének rigorózus ellenőrzése. Akkor pedig nem lehet "holdudvarba becsatornázni" és akkor a holdudvar (ami e becsatornázás miatt támogatta a Fidesz-fiúkat) fellázad és lesz haddelhadd! :-)

...Szóval: kell a Zadó, mer' különben Simicska csúnya dolgokat írathat meg Orbánékról...

béla a görög (törölt) 2014.10.23. 10:58:36

Parasztvakítás a 700/5000-es határ.
Egy hónap múlva meg lesz egy képviselő indítvány amelyik eltörli ugyanezt, azt marad az eredeti.
Vagy a duplája az eredetinek. vagy a triplája.

Emlékezzünk már a MANYUP-ra.
Ígértek fűt-fát, egy kicsit zsaroltak, fenyegettek (szolgálati idő, TB) aztán csak simám lenyúlták. Aztán aa járulékot adóvá alakították.
Úgyanígy a ciklus elején.
Nem tudom kinek hány pofon kell ahhoz, hogy megértse ez a kormány csak simán kifosztja.

István Tamasi 2014.10.23. 11:12:37

Ha tényleg bevezetik az internetadót akkor mennyit fognak fizetni az IPTV-t nézők meg az iskolák? Mondjuk óránként 15ezret?

2014.10.23. 12:24:19

Bevezethetnék már a honatyák hazudozási adóját is :
ahány hazugság annyiszor 100000eft.Hamar tele lenne a kassza főleg ha visszamenőleg kifizettetnék.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.23. 12:34:13

@Diorella Queen: aztán meg kiküldik rád a nav-ot. persze 1 év után, hadd kamatozzon 400 000 forintra

@Palladrin: te tényleg ilyen a hülye vagy?
olyan vagy mint varga, vargamihály biztosított minket arról, hogy nem fogják átruházni az internetadót a szolgáltatók a fogyasztókra, bízik nagyon benne a kis gerinctelen béka, azt mondta azért, mert ez amúgyis egy fix ár, értitek nem? tehát a fix árat nem lehet a fideszes univerzumban fixen emelni. a jó *

Palladrin 2014.10.23. 12:36:14

@tesz-vesz: Problémáid vannak a szövegértéssel. Előbb kezeltesd, utána folytathatjuk a párbeszédet!

Dinaida 2014.10.23. 12:40:10

A Varga által megfogalmazott új adó ugyanolyan körültekintéssel, gondos előkészítéssel és persze társadalmi egyeztetéssel folyt, mint az összes eddigi intézkedésük.

Azért bátorkodtam kis hatástanulmányt összecsapni a nevükben, persze, azzal a rutinnal és gyorsasággal, ahogy az náluk már-már bevett szokás.

Az alábbi lista tehát alig pár perc alatt készült... Na jó, inkább negyedóra, de azt hiszem, ezzel máris jócskán rávertem Vargáék teljesítményére.

Amire hatással lehet a kivetendő adó:

- NAV-hoz bekötött pénztárgépek
- Ügyfélkapu adatforgalma
- E-napló adatforgalma
- E-egészségügy adatforgalma
- E-útdíj adatforgalma
- bankautomaták, pénztári terminálok
- felhős adattárolás (e-mail, fénykép, zene, egyéb file)
- IPTV
- számítógépes programok
- operációs rendszer frissítései
- mobil alkalmazások
- közösségi média (facebook, twitter, Google+ stb.)
- fórumok (szakmai és civil)
- e-mailezés (kapcsolattartás, munka, hivatalos ügyek intézése)
- online: vásárlás, fizetés, bankolás, játék (WOW, miniclip stb.), rádió, tv, videó, zene (ingyenes és fizetős egyaránt, pl. Google Music), oktatás, könyv, kiadványok (újság, magazin), hírolvasás, apróhirdetések, adás/vétel (expressz, vatera stb.), térképek, autós navigációs eszközök, útvonaltervezők,
- online adattárolású biztonsági rendszerek
- Skype, Cisco (videós chat a világ másik felén élő rokonnal, üzleti partnerrel)
- álláskeresés, állásra jelentkezés (utóbbi ma már kb. 70%-ban online történik)
- free wifi
- torrent

Várható következmények:

- telekommunikációs cégek csődje, kivonulása, mindez magával ránthatja a tőzsdét, az országot
- reklám cégek csődje, csökkenése, színvonal és minőségromlás
- digitális nagyvállalatok létszámcsökkentése
- it-szektor gyengülése
- honlapok bevételkiesés (reklám/flashblokkoló alkalmazások) révén bezárhatnak
- illegális nethasználat (szomszéd wifijének feltörése)
- több gép marad frissítés nélkül, nagyobb esély a kiber-bűnözőknek
- digitális termékek visszaszorulnak (legyen az e-könyv, alkalmazás stb.)
- hírlevelek visszaszorulnak
- internetfüggők anyagi és/vagy szellemi megrokkanása

Summa summarum:
A bevezetésre váró internetadó nem csak a gazdaságra nézve járhat súlyos következményekkel, hanem az üzleti és emberi kapcsolatokra nézve is.
Számtalan cég, vállalkozás szűnne meg, vagy csökkentené dolgozói létszámát.
A reklámok száma csökkenne, minőségük romlana, amelynek egyenes következménye lenne pl. a vásárlóerő csökkenése, a fogyasztás visszaesése.
Az internetfüggő Y-generációs családok anyagilag belerokkannának a zug-netelésbe.
Felerősödne a kiberbűnözés.

Az egyetlen pozitív változás a hagyományos média (napi/heti/havilapok, magazinok) újbóli térnyerése lenne. Bár ez esetben, gondolom, rövid úton bevezetésre kerülne az újságadó is.

De Varga Mihálynak egy mondatban is össze tudom foglalni a fentebb felsoroltakat. Ha bevezetik az internetadót, az embereknek nem lesz miből lecserélni az elromlott hűtőszekrényt.

Fentebbi listák bátran terjeszthetők, bővíthetők.

2014.10.23. 12:40:21

@Palladrin: Azt nem tudod véletlenül, hogy a NAV elnöke miért utazhatott el az országból egy ekkora korrupciós botrány közepén? Vajon mit vitt magával a csomagjában? És hova?

Palladrin 2014.10.23. 12:41:56

@Jules Verne: Miért kellene nekem azt tudnom?

mikimanó 2014.10.23. 12:44:06

Az a legnagyobb baj hogy ezek a senkiházi vezetőink nem értenek semmihez, nem tudnak számolni és nem tudnak gondolkodni! Már szegény Hofi megmondta (ami most nagyon aktuális) "Szakemberekből legyenek pártmunkások, ne pártmunkásokból szakemberek.

2014.10.23. 12:46:01

@Palladrin: Azért, hogy jól informált, hiteles Orbán-troll imázsát kelthesd.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.23. 12:48:35

@Palladrin: mester ezt higy lehet másként értelmezni?

"Csak az állam nem az előfizetőtől akarja bevasalni a pénzt, hanem a szolgáltatótól."

taníts, a fidesz, az állam pontosan tudja, hogy nem a haveri multiknál fog ez lecsapódni, hanem a népnél, ahogy a bankadó is (már ha létezik bankadó)

Palladrin 2014.10.23. 12:50:32

@Jules Verne: Sosem voltam troll, Orbán fan meg végképp nem. Egyetlen kommentből egészen messzire tudtál menni

Palladrin 2014.10.23. 12:54:05

@tesz-vesz: Én úgy értelmezem, hogy az állam magasról tesz arra, hogy milyen formában szedi be a pénzt a telkó cég az ügyféltől. Lehet két csekket kiküldeni, de ha az egyiket az ügyfél nem fizeti be, akkor nem az állammal cseszik ki, hanem a saját telkó cégével, mert helyette kell a telkónak azt kifizetnie. Ha sok "második" csekk nincs kifizetve, akkor a telkó inkább felmondja vagy ellehetetleníti a szerződést, de nem fog veszteséget benyelni. Ha a telkó keménykedik az állammal, akkor pedig könnyen elveszíthet pár engedélyt. Ráadásul mivel most vettek frekvenciákat, meg a Telekom most ment neki az adótornyok modernizálásának, ezért ez egészen rossz helyzet nekik.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.23. 12:57:50

@Palladrin: ok, de minimum félreérthető voltál, hogy teszerinted is az állam csak a szolgáltatókat célozza be.

Palladrin 2014.10.23. 13:01:23

@tesz-vesz: Legközelebb lehet érdemes bővebben kifejtenem.

egysmás 2014.10.23. 13:03:30

A kormány felelőssége, hogy éljen a sosem látott társadalmi felhatalmazással és érvényt szerezzen a polgári és keresztény értékeknek, és segítsen visszaterelni az elidegenedés szélsőliberális útjára kényszerített tömegeknek.
A fiatalok túl sokat facebookoznak, okostelefonnal játszanak, ahelyett, hogy értelmesen töltenék az idejüket.

Mellesleg most válik el a szar a májtól!
Most kiderül, hogy ki a liberálisok bérence, ki kéredzkedik egy platformra Gyurcsánnyal, Bajnaival!

2014.10.23. 13:03:41

@Palladrin: Nem csal a szimatom. Szóval, ha nem vagy narancsos troll, miért tartod jogosnak az internet adót?

Palladrin 2014.10.23. 13:07:17

@Jules Verne: Nem tartom jogosnak. De ha ebből jogszabály lesz, akkor az adót valaki behajtják. A telkó vagy az ügyfélen fogja behajtani vagy felmondja a szerződést.

Ugye az eredeti 2 csekkes felvetésben már benne van, hogy az egyik csekk az internetadót tartalmazza, tehát már továbbhárításra került.

Ha az internetadó ebben a formájában, vagy akár felső limittel is megvalósításra kerül, akkor ennek az országnak vége.

2014.10.23. 13:08:05

@egysmás: Milyen cucc van nálad, pubi? Ütősnek tűnik: szívod vagy nyeled?

2014.10.23. 13:10:10

@Palladrin: " Nem tartom jogosnak." Ok, meggyőztél.

Palladrin 2014.10.23. 13:13:43

@egysmás: Tudod, a demokrácia az, ahol mindenki eldöntheti, hogy mivel cseszi el a szabadidejét. Nem mellesleg pedig a demokrácia a toleranciáról, például a vallási toleranciáról is szól.

Egy muzulmánt leszel szíves nem meggyőzni a keresztény értékekről!

egysmás 2014.10.23. 13:20:49

@Palladrin: Magyarország nem muzulmán, a magyar kormány pedig nem liberális, nem demokrata.
A társadalmi támogatottsága biszont kiemelkedően magas.
A szabadidejét valóban mindenki azzal töltil amivel akarja.
Pl. Mehetne kocsmába is. Vagy koncertre, vagy múzeumba. Ezeket is ingyen kéne biztosítani szerinted?
Vagy csak a facebook legyen ingyé?

Ianas 2014.10.23. 13:22:06

@Palladrin: @Jules Verne: A szomorú az, hogy ide jutottunk. Az emberek az egyik vagy a másik oldal ügynökét keresik egymásban. Így csöpög vissza az életünkbe a Rákosi korszak.

egysmás 2014.10.23. 13:23:41

@Jules Verne: végbélkúp formájában kapom. HorseDick fantázianevű, igen erős anyag.
Amióta a fidesz a beszállítóm, néha már a 4o3komban is érzem.

Palladrin 2014.10.23. 13:25:29

@egysmás: Jabocs, majd légy oly kedves kérdezz meg egy budapesti zsidót a holokausztról. Mintha az is valahogy így indult volna.

Én nem látok magas társadalmi támogatottságot. 10 millió emberből max 2 támogatja. Annak a fele is csak azért, mert ha nem támogatná, még a közmunkát is kihúznák alóluk. A külföldre menekült fél millió magyarról meg nem is beszélve.

Egyik sincsen ingyen a felsoroltak közül, mint ahogyan az internet sem. Az internetadó olyan, mint amikor kiveszel egy albérletet, de a tulajdonos még pluszban pénzt számol fel azért, hogy hányszor használod a szobák ajtaját.

Ha miniszterelnök lennék, akkor pont hogy ingyenessé tenném az internetet, ha már itt tartunk.

egysmás 2014.10.23. 13:50:06

@Palladrin: mint mondottam, a kormány nem demokrata, de kénytelen demokratikus kúlsőségek szerint játszani.

Az, hogy a közmunások egzisztenciális fenyegetés hatására szavaztak oda, ahova, az egy dolog.
Anyagi függetlenség nélkül nincs szabadság, anyagi függetlenség pedig de facto nem létezik.

A lényeg azon van, hogy a multik szolgáltatják az internetet, aztán a profitot meg kifizszik az országból.
Plusz még az is ott van, hogy aki Internetezik, az nem használ más szolgáltatást, így nem teremt a szórakozásával munkahelyet (mint pl. egy koncettlátogató kocsmaturista muzeológus), magyarán nem csak nemzetidegen és társadalomromboló az internetezés, facebookozás, de még gazadasági hasznot sem hajt. Sőt, a merkantilista gazdasági elméletek alapján, az országból gyakorlatilag ellentételezés nélkul kiáramló pénz miatt egyenesen káros.

Mellesleg a pesti zsidókat nem kell megkérdeznia a fenzi témárol, mivel másról sem tudnak beszélni.
Még a telekomunikációs adóról is "az" jut az eszükbe.

Merlot 2014.10.23. 13:59:41

@egysmás: Te birka!
Egész éjjel ezt a szöveget magoltad, hogy ide tudd böfögni?

Palladrin 2014.10.23. 13:59:53

@egysmás: Nem tudom elfogadni azt, hogy valaki azért nyerjen választást, mert a szavazóktól azt a közmuka megvonásának igéretével kikényszeríti. Ezt nem lehet annyival elintézni, hogy "az egy dolog".

A közmunka megvonásával való riogatást én inkább kényszerítésnek nevezném, mert pont hogy nem tudtak olyat választani, akik esetleg a hosszú távú érdekeiket képviselik, mert hiányzott a választás szabadsága.

Érdekes módon itt fújsz az internetre, mégis ezen a blogon lógsz, az internetet felhasználva. Tehát az internet okés, ha a saját vallásodat terjeszted. De akkor már nem okés, ha más vélemény van rajta?

De akár azt is megkérdezhetném, hogy milyen telefonod is van? Olyan szép, originál magyar, amihez még a lítiumot is Paks mellett bányászták? Vagy az összes pólódat is Tápiószecsőn tenyésztett selyemhernyókból fonták? Van kocsid? Az milyen gyártmány? A számítógéd is kalocsai kisiparosok kézi munkája?

Ismét kérem, nem kellene megszabnod, hogy az emberek az idejüket mivel cseszik el. Ha nem lenne otthon internet, akkor az ember nézne tévét, az sem teremt állásokat. De ha kikapcsolja a tévét és csak kertészkedik, az sem fog neked gazdasági hasznot hajtani. Az internet hiánya nem jelenti azt, hogy minden ember kötelezően koncerte fog járni.

Nem mellesleg meg pont az internet az, ami segít abban, hogy az ember megtalálja, hogy éppen milyen koncert van a környéken. Akár jegyet is vehet a koncertre, ha már itt tartunk.

Ha zavar, hogy ellentételezés nélkül áramlik ki a pénz, akkor emeld fel a segged, ahelyett hogy engem próbálnál kioktatni és készíts olyan terméket, ami külföldön eladható ...

Wagеm 2014.10.23. 14:02:03

@egysmás: Te aztán király anyagot tolhatsz!

Gyorgy Nagy 2014.10.23. 14:03:19

Ezek addig nem nyukszanak amig elnem zavarjuk öket. Sarcolni azt tudnak meg lopni és gazdagodni a volt KISZ titkár paraszt gyerekek

Wagеm 2014.10.23. 14:04:20

@egysmás: "A lényeg azon van, hogy a multik szolgáltatják az internetet, aztán a profitot meg kifizszik az országból."
- Te tényleg hülye vagy.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.10.23. 14:07:12

@egysmás: Milyen profitot visz ki az korlátlan használatból? Már tényleg én úgy úgy vélem te cuccolsz valamit, születetten nem lehet valaki ennyire hülye.

Palladrin 2014.10.23. 14:12:20

... amivel viszont az a baj, hogy internet hiányában a széles egy világban senkinek se lesz fogalma arról, hogy egyáltalán mit gyártasz, vagy a világon vagy-e egyáltalán. Lehet, hogy jobbat gyártasz mint a kínaiak, de senki sem fog tudni rólad.

Diplomás disznópásztornak viszont bármikor alkalmaznak majd! Közmunkában! (Szerencsére a közmunkádért kapott 47000-ből akkor majd nem kell internetre költened, mert az nem lesz ...)

2014.10.23. 15:02:05

@egysmás: merkantilista gazdasag??? Internet szorakozasra valo? Hol elsz pubi, XVI Lajos alattvaloja vagy? :))

2014.10.23. 15:09:42

@egysmás: azzal tisztaban vagy, hogy epiteszek, logisztikai cegek, reklamfilmesek, orvosok manapsag nem postai uton, boritekban kuldozgetik a szellemi termeket? A net nem csak feszbukozasra valo...egyetemen felkeszuleshez nem epp kismennyisegu adatforgalom szukseges

2014.10.23. 15:11:10

@egysmás: korabban nem peneemundei stefi neven nyomtad a marhasagaidat nyomi?:)

Bereznay 2014.10.23. 15:19:41

@egysmás:

Ez mindenhol máshol másképp van?

Bereznay 2014.10.23. 15:21:55

@Palladrin:

Tegyék. (nem fogják) DQ megközelítése jellegében helyes.

Bereznay 2014.10.23. 15:23:30

@béla a görög:

Kart karba öltve az előzőkkel. Sose tevesszük szem elől.

Bereznay 2014.10.23. 15:28:04

@Dinaida:

„Fentebbi listák bátran terjeszthetők, bővíthetők.”

Vagy tümöríthetők. Így:

Ág adó. (A rajta ülő által bevezetve.)

Bereznay 2014.10.23. 15:34:58

@Palladrin:

Vagyishogy az ország még van? Jó hír. Néha kétlem.

Bereznay 2014.10.23. 15:41:48

@dr kotász:

Nem bántsd Stefit! Kicsit kínos volt, amikor apja neki a söprűnyéllel, de attól még elsőrendű lány.

Bereznay 2014.10.23. 17:23:52

Valaki szervezze már meg, hogy egy ismertebb pesti színház mutassa be Dylan Thomas Rebeka lányai c. művét!

Az előadások előtta jobb hatás kedvéért ésszerű lenne a Kibulizott ország nyomtatott változatát osztogatni.

megamedve 2014.10.23. 18:09:11

Tömören:
FIDESZ (Magyar polgári párt), és mind a 2millió szavazója:
A KURVA ANYÁD

Bereznay 2014.10.23. 18:15:45

@megamedve:

A szavazóik akkor is sorstársak, ha nem úgy éled át.

Taktikának sem jó a szavazókat mintegy belekényszeríteni azokkal egy táborba, akiket nem támogatsz. Hátha melléd állnának (illetve közülük sokan) legalább egyes kérdésekben, ha nem eleve ellenségként fordulsz feléjük?

egysmás 2014.10.23. 18:22:54

@Bereznay:
Azok az emberszerű képződmények, akik akik azt mondják, hogy onnan lehet tudni, hogy jó irányba mennek a dolgok, hogy az általuk balliberálisnak tekintett embereknek (ami praktikusan az érintetteket jelenti) fáj amit csinál a kormány, azoknak mit is kéne mondani?

Bereznay 2014.10.23. 18:34:39

@egysmás:

Bocs, nekem ez így túl bonyolult.

egysmás 2014.10.23. 18:40:11

@Bereznay: Mi bonyolult?

Onnan tudja az átlag fideszes, hogy jó irányba mennek a dolgok, hogy a pesti zsidók, liberálisok, buzik, nekiállnak sikonyálni és ajvékolni, hogy el vannak nyomva.
Pl. a célzott adókkal, nemzeti alaptantervvel, médiaszabályzással.
Most is sikonyálnak a liberális buzizsidók, mert nem akarnak hétszáz szaros forintot kifizetni a netért.
Ebből látszik, hogy a kormány jól cselekszik.
Hiszen mindenki rinyál. Az EU, amerika, a zsidók.

Tehát, az átlag fideszesnek mit is kell mondani azon kívül, hogy a kurva anyád?

Bereznay 2014.10.23. 18:53:43

@egysmás:

Ja, vagy úgy. Kétségtelen, hogy ezt így lehetett követni. Valami korábban is derengett és most, hogy pontosítottál, a kérdés világos, de nem válaszolhatok rá, mert nem az én dolgom megszabni, hogy mit mondjon az átlag fideszes. Az övé.

Ami enegm illet, jobban örülnék, ha nem úgy különülnének el a dolgok nálunk, hogy valaki fideszes meg izé, amiket mondtál, hanem úgy hogy magyarok és magyarok akiknek més más a nézete ebben vagy abban (A magyar buzikat és zsidókat beleértve).

Szóval összhangban azzal amit megamedve-nek mondtam, lehetségesenk tartom, sőt nagyon természetesnek is és kívánatosnak, hogy az ország polgárai nem előre besorolódásuknak megfeleően reagálnak fölmerülő, mindnyájukat érintő kérdésekre, hanem érdemben. Lehet, hogy a kormány egyik intézkedése jó, a mésik nem és erre lehet attól egészen függetlenül reagálni, hogy ki, hogyan szavazott, vagy tervez szavazni.

Én pl nem helyeslem most ezt az adó tervet (nagy tévedésnek tűnik), de sokak számára meglepően a kormány mellett voltam amikor az első békemenet előtt külföldről össztűz alá került.

Bereznay 2014.10.23. 19:06:34

@egysmás:

Mondjuk még az is idetartozik, hogy elég rossz fényt vet az átlag fideszre nézve, hogy abból tudja, hogy valami helyes, hogy azt egyes ember csoportok helytelenítik.

Az vetne rá jó fényt, ha abból tudná, hogy értené az egyes intézkedések értelmét, hasznát, látná, hogy jót tesznek az országnak és lakóinak. Ugyanez, ugyanígy a nem fideszesre is áll.

Polgártársaink utálatából nem lehet országot építeni, sem helyes döntést hozni.

2014.10.23. 19:24:29

@Bereznay: Ez a netado leginkabb egy mediahack volt sajnos, azon se lepodnek meg, ha egyaltalan nem vezetnek be. Ebbol latszik mennyire felnek a korrupcio tematol es az usa altal kirobbantott botranytol.

egysmás 2014.10.23. 19:29:31

@dr kotász: Nem, ezt, ha nincs igazi ellenállás, akkor bevezetik.
Az plusz egy stadion.
Évente.
És mivel KELL a net, MINDENKINEK, még a gyereknek is külön, és _annyira_ nem is sok, amit ki kell érte fizetni, há, érted, egy doboz cigi, vagy két sör, a kocsmában, havonta, szóval simán lenyomják a fijug ezt is.
Mint minden mást.

Bereznay 2014.10.23. 19:51:27

@egysmás:

Valami dereng, hogy mégis félreértettelek.

Nem úgy gondoltad, hogy mit mondjon az átlag fideszes, hanem hogy neki mit mondjanak. De lényegtelen az eszmei mondanivalóm marad, csak a fogalmazást kellene hozzáigazítani. Viszont minek?

Bereznay 2014.10.23. 19:52:36

@dr kotász:

Miért sajnos? Nem úgy tűnt, hogy tetszett (volna) az intézkedés.

2014.10.23. 20:17:03

@Bereznay: bocs, felreertheto, a sajnos volta a hatasa volt, ahogy kihuzta a szonyeget a korrupcios ugy alol.
süti beállítások módosítása