A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Nekünk a vég, nekünk a kezdet

2014.10.18. 06:30 kinnbennfentes

Felébredtünk, kijózanodtunk és förtelmes látvány fogadott minket. Tájkép csata után. huszonöt évvel a rendszerváltoztatási kísérletet követően megállapíthatjuk, hogy csúfosan megbuktunk. Jóléti demokrácia: zengtük. Se jólét, se demokrácia.


Mindenki bizonyította alkalmatlanságát. A jobboldalinak nevezett és a baloldalinak nevezett pártok. A jobboldalinak nevezett és a baloldalinak nevezett kormányok. A semminek sem nevezett nép.


A nép, amelyről mindig azt mondták a hatalomba igyekvő, hazug és hízelgő jelöltek, hogy milyen bölcs és milyen jól tud választani. Általában a kisebb rosszat. Pedig nem. Ez csak akkor lett volna igaz, ha négyévente mindig más színezetű kormányunk lett volna és más önkormányzatunk. De nem. Kétszer sem.

startend.jpg


A tanulságos kísérlet végeredménye: kétmillió Fidesz-hívő, egymillió Jobbik-hívő, egymillió baloldal-függő, pár százezer protest, hárommillió örökké passzív. Konstans politikai attitűdök, észrevehetetlen generációváltás. A többiek? Már külföldön.


Nekünk ez a vég.


És most jön a kezdet. Legfőbb ideje begyűjteni a szétkergetett politikai hajléktalanokat. Azokat, akiknek az eddigi etetőanyagok közül egyik sem ízlett. Azokat, akiknek esetleg elfogadtató egy valamiféle, talán olykor homályos-zavaros-túlkomplikált, de mégis úgy igazán konzervatívnak-liberálisnak nevezhető gondolatvilág, amely nyomokban sem tartalmazza azt a szociális demagógiát, amely végül huszonöt évnyi kísérletet vágott tönkre.


Nekünk ez a kezdet.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

79 komment

Címkék: választások államhatalom pártállam magyar demokrácia konzervatív alternatíva

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr996802327

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toportyánzsóti 2014.10.18. 07:15:10

Ezek az "eredmények"sajna tökéletesen irrelevánsak,1000 milliárdokkal manipulált "választásokon" születtek,nem kéne legitimálnod neked sem ahogy más"értelmiségieknek"sem.Futóhomokra ép elme nem épít,csak a focianalfabéta csuti homoerotikus pávatáncos.

gumirocker 2014.10.18. 09:33:08

Khm.... mégis úgy igazán konzervatívnak-liberálisnak nevezhető gondolatvilág, amely nyomokban sem tartalmazza azt a szociális demagógiát, amely végül huszonöt évnyi kísérletet vágott tönkre."

Azt gondolom, hogy ez egy ideig hamvába holt ötlet: addig, amíg a népség rá nem jön, hogy egyik tábor sem az ő érdekeit képviseli. Erre akkor fognak rájönni, ha arra is rájönnek, hogy nincsen "ingyen ebéd" - se közéletben, sem az üzleti életben, sem a magánéletben.

Ahhoz hogy itt tényleg változzon valami, az embereknek kell megváltozniuk és ez a változás majd kitermeli a megváltozott politikai elitet amely hiteles lesz végre. Másképp szerintem nem fog változni semmi - mármint valójában.

kobrakutya 2014.10.18. 09:58:14

Kertész Ákos inkriminált mondata, hogy ti. "a magyar genetikusan alattvaló", az idei év három választásával beigazolódni látszik. Hiába hőbörögtek akkor bizonyos körök. Én személy szerint rémült és tanácstalan vagyok, mert már öreg vagyok és beteg ahhoz, elmenjek ebből az élhetetlen országból.

Doberdo 2014.10.18. 11:29:56

Ha erről van szó, akkor konziliberális pártnak ott a
BOKROS-MOMA....Tessék ott gyülekezni ! ?

KullWahad 2014.10.18. 12:41:06

@kobrakutya: Szakasztott így vagyok ezzel én is. :-(

miaturo 2014.10.18. 14:35:57

Jó, csak kijavítanám Fidesz-függő, Jobbik-megvezetettre. A többi stimmel.

Bereznay 2014.10.18. 16:06:29

Remek. Pontos.

Hadd figyelmeztesselek azonban valamire. Az a begyűjtés, amit nagyon helyeslek, semmiképpen se jelentse azt, hogy új („most majd jobb lesz!”) párt létrehuzásának az alapja. Ahhoz, hogy ennek értelme lehessen elkerülhetetlen előbb a negyed évszázados áldemokratikus berendezkedés félreállítása. Amíg egy új párt, teljesen függetlenül attól, mennyire tisztességes, jószándékú és milyen nemes célokat kívánna szolgálni, az adott keretek között indul, nem lehet más, mint a fönnálló redszer megtámogatása, erősítése. Ezért bűnös lépés volna.

A fönnálló áldemokrácia a mindegy, hogy kire leadott szavazatokkal legitimálja magát. Lebontani csak az egyetlen megmaradt demokratikus akarat nyilvánítssal lehet: a szavazatok mindenkitől kollektíven teljes megvonásával. Egy induló, a magyar népnek és orszégnak jót akaró szervezetnek első lépésben ezt kell képvislenie, fölvállania, ahhoz, hogy hasznos, értelmes lehessen. Amikor a rendszer beadja a kulcsot, akkor lehet elkezdeni alulról jövő kívánságokat megfogalmazó/képviselő új alakulatnak előállni. Előre kidolgozott, bérmennyire is magasztosnak tűnő programokkal föllépő (mint az LMP) új párt nem vezet sehova, azt kivéve, ahogy már mondtam, megerősíti a rendszert. Csapdát állítottak minden új kezdeményezésnek azzal a hamis jelszóval, hogy demokrácia van, érdemes benne indulni, érdemes szavazni, sőt erkölcsi kötelesség. Nincs demokrácia, nem érdemes, hanem kéros. Ebben a helyzetben minden leadot szavazat a demokrécia lehetősége ellen leadott szavazat.

Bereznay 2014.10.18. 16:27:39

Még egy.

Nem érdemes olyan katagóriékban mozogni, hogy

„valamiféle, talán olykor homályos-zavaros-túlkomplikált, de mégis úgy igazán konzervatívnak-liberálisnak nevezhető gondolatvilág”

Nem azért mintha esetleg nekem nem tetszen, hanem azért, mert ilyen absztrakt fogalmak előre kimondása, csak újabb absztrakció, ami a gyakorlatban sok mindent jelenthet, zászló ami köré gyűlve marakodni lehet. Másra nem is lehet számítani. Szóval aki jót akar, az csak a rendszer lebontására törekszik, a demokratikus viszonyok kialakítására, ahelyett, hogy bármi készt kínálna.

Az esély a fontos, hogy a nép megfogalmazhassa a maga elvárásait, reményeit, konkrétumok körül, nem absztrakt intellektuis fogalmak körül. Ne akrjunk mi okosak lennei, azt demostrélni, hogy vagyunk értelmiségikeént, akérmennire is vagyunk. Mondhassa ki mindenfélében a nép maga mit kíván. Ennek legjobb elérhetősége köré épüljenek majd a párt-elképzelések, abban a bizonyára amorf helyzetben, ami az áldemokrácia összecsuklása után kialaul, ha kiderül, leadott szavazatok híján (mindegy kire) nincs ligitimitása.

légügyi megfigyelő 2014.10.18. 17:19:24

@Doberdo: Egyetértek. Talán nem csoda, hogy alig hallani felőlük. Aggasztó is. A honlapjuk alig frissül... stb. Mindenesetre tőlük várható "valami".

Szelid sunmalac 2014.10.19. 12:54:59

Ez a valtas a szemeleltben meg legalabb ket generacion kersztul nem fog bekovetkezni. A mostani felnott generaciot mar sikeresen megosztottak. Kozos elkepzelesekre, kozos tervekre, kozos erdekekre es cselekvesre esely sincs. Nincs olyan part/kormany, aki az egesz orszag erdekeit kepviselne, csak a sajat taborat. A jonep meg beallt a sorba. Mindenki ruhell mindenkit, aki egy kicsit is maskepp gondolkodik, vagy nem fer bele teljesen, feltetel nelkul a sajat partjanak gondolatvilagaba. Gyakorlatilag szocsovek lettek az emberek. A gyerekeik meg ennek a szellemeben nonek fel.
Nekem viszont nincs idom ket generaciot varni es szarsagokkal foglalkozni, meg nem letezo ellensegekkel hadakozni. Van epp eleg dolgom, munkam, epiteni valom, szerettem, szorakozasom anlekul is.
Ezert is leptem le.

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2014.10.19. 12:59:19

@Doberdo: Bokros volt már jobber, baller, libsi, komcsi anyámtyúkja. Csak egy a sok megélhetési politikus közül, felesleges tőle várni a megújulást.

Ambiorix 2014.10.19. 13:09:54

@kobrakutya:
Egy darab jó erős köteled csak van, te faszkalap! :D

Bereznay 2014.10.19. 13:25:26

@Ambiorix:

Kertészt félreértik, férlemagyarázzák, vigyázz! Nem olyan rossz az, csak nem kell ragaszkodni a szó szerint értéshez. Irodalmi emberek szokták magukat nem hétköznapi nyelven kifejezni. Nagy kár, hogy amiket mondott, mindehol csak félrecsúszott, jobbon is, balon is. Arról senki nem beszél, amit tényleg jelent.

Bereznay 2014.10.19. 13:28:00

@Zerwikaptur - Hármat egy csapásra!:

Igen. Mint ahogy egy új párttól sem lehet várni, báhogyan is adja elő magát, sőt bármennyire is netán őszinte. A jószándék nem elég. Kóldolt a rendszerben, hogy lehetetlen ilyen úton változtatni rajta.

Göntér László 2014.10.19. 15:18:36

A sok szöveg helyett, meg kell fogalmazni azt, hogy én pontosan mit akarok (mit tartok jónak), íme:
ktkj.blog.hu/2011/09/25/a_demokratikus_kozhatalom_felepitese

profilo 2014.10.19. 15:51:13

@Bereznay:

Gyakran előfordul,hogy azt is okos embernek tartják, aki a saját ostobaságait elég kulturáltan fogalmazza meg

Szúnyog 2014.10.19. 16:01:11

@kobrakutya: legfeljebb azért lehetünk genetikusan alávalók, mert olyan gyengén viselkedünk, hogy a magadfajta még mindig itt köpködhet.

Szúnyog 2014.10.19. 16:04:47

A bloggernak javasolnám, ne itt fossa a szót, s etesse a hülye bolsikat és a szemétdombra került szdsz-eseket, hanem talán kezdjen bele. Ja, persze az már munka volna...
Így marad a pár tucat komment-hőzöngő, a karaván meg halad.

Szelid sunmalac 2014.10.19. 16:29:21

@Szúnyog:
Mar miert ne foshatna? Te se csinalsz semmit, csak egy meglevo partnak a segget nyalod, de persze az kenyelmesebb.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.19. 16:39:38

@kobrakutya: nem úgy van az. adjunk a képletbe szabad választásokat, valódi demokratikus vitát, szabad médiát, mert a posztkomcsi nagytőke, és a multis nagytőke médiája minden csak nem szabad.

utána döntsük el, kiirtandó-e az egész magyarság...

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.19. 16:46:47

@Bereznay:
"Lebontani csak az egyetlen megmaradt demokratikus akarat nyilvánítással lehet: a szavazatok mindenkitől kollektíven teljes megvonásával."

ezt úgy hívják hogy diktatúra.
én is ezt szeretném már lassan, csak gondoltam azért szólok

"Egy induló, a magyar népnek és orszégnak jót akaró szervezetnek első lépésben ezt kell képvislenie"

és a gyakorlati életben ezt mégis hogy kellene felvállani? ezt hogyan hangoztassák

"bérmennyire is magasztosnak tűnő programokkal föllépő (mint az LMP) új párt nem vezet sehova"

főleg hogy az lmp-t az amerikaik pénzelik.
kkbk.blog.hu/2014/02/21/szel_bernadett_es_varnai_lmp-belharcok

"Nincs demokrácia, nem érdemes, hanem kéros. Ebben a helyzetben minden leadot szavazat a demokrécia lehetősége ellen leadott szavazat. "

ez butaság. nem káros. a lehető legjobbat kéne választani, ez most a jobbik, tesz, lmp lett volna.
(utóbbi is tisztulást jelentene, ahogy előbbi is, mégha potenciálisan mindkettő is kreatúra, ezért még előrelépés lenne.)

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.19. 16:48:10

@Doberdo: de ostoba vagy, posztkommunistára minek szavazni a posztkommunista rendszerben? ő a rendszer része, aki ráadásul teljesen primitív is

conchita wurst 2014.10.19. 16:50:18

nagyjából ugyanazok nem szavaznak itt 25 éve. Senki sem fogja begyüjteni őket, főleg nem fikahuszárkodással.

conchita wurst 2014.10.19. 16:56:15

@Szelid sunmalac: azért az elég komoly, hogy az összefogást hiányolod, meg a kormányt fikázod.

olyan szintü összefogás soha nem volt mo-n mint 2006 óta mo-n van. Semelyik európai országban, semelyik visegrádi országban, ez tény.

orbán a diktátor, de kéne egy párt ami végre minden magyart képvisel...hát, nem értelek benneteket, vagy lehet hogy mégis? minek szavaznék olyanra aki mindenkit képvisel, nincsenek nekem érdekeim, vagy mi?

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.19. 16:58:15

@légügyi megfigyelő: bokrostól várható vmi??? és te itt KARD nevű blogon vagy szerkesztő???

nekem azt mondta Tímár, hogy konzervatív nacionalisták vagytok, meg revizionisták, nem a bokros-féle komcsi korcsok szolgálói! mit keresel te itt?

Szelid sunmalac 2014.10.19. 17:01:29

@conchita wurst: "olyan szintü összefogás soha nem volt mo-n mint 2006 óta mo-n van. Semelyik európai országban, semelyik visegrádi országban, ez tény."
????

Te olyan vagy, mint a Birca, aki utoljara 10 eve jart a hanyatlo nyugaton 3 napra kirandulni a bajoroknal.

Fingod sincs semmirol, de kinyilatkoztatni azt tudsz. Eletedben nem lattal meg igazi osszefogast egy teljes kibaszott orszag erdekeben, de azt ki mered jelenteni, hogy ami most megy Mo.-n olyan meg soha sehol nem volt.

Meghagylak ebben a hitedben. Elj boldogan, hiszen tied lesz a Mennyek orszaga.

Szúnyog 2014.10.19. 17:07:27

@Szelid sunmalac: a pártseggben te biztosan otthonosabban mozogsz.

Szelid sunmalac 2014.10.19. 17:09:19

@Szúnyog: El kell keseritselek, de kettonk kozul nem en logok politikus seggbol. Itt nehezen i tehenem, megha akarnam is. De nem mindenki olyan perverz, mint te. Tudom, ez neked fura, de majd megszokod a gondolatot.

Szelid sunmalac 2014.10.19. 17:16:57

@Szúnyog: Ez bizony egy meggyozo eszerv.

martineden 2014.10.19. 19:42:45

@Szúnyog:
,,a karavan halad".....te meg ugatsz a tobbi csahos fideszessel egyutt.Lefogadom , h nem a Farkasok dala a kedvenc koltemenyetek,bar lehet, sot biztos,hogy tul becsulom a muveltsegedet ezert nem is hallotal meg rola . Indoknak eleg ,hogy miert is olvasnatok egy liberalis kolto verseit,mi?

conchita wurst 2014.10.19. 20:02:37

@martineden: jaja, nekünk igazán nagy szükségünk van az ugatásra, óriási szarban vagyunk

Madnezz · http://sorfigyelo.blog.hu 2014.10.19. 21:05:10

Nincsen senki, aki kimondaná, hogy itt csak annyira van diktatúra, amennyire az az ország kifosztásához szükséges? Semmi mást nem csinálnak, mint az ország javait módszeresen eltulajdonítják. Ez nem zavarja a Fideszhíveket?
(Tudom nem. Szerintük legalább magyar kézbe kerül a vagyon és a judeoimperialistákéba...)

Bereznay 2014.10.19. 21:32:20

@tesz-vesz:

„"Lebontani csak az egyetlen megmaradt demokratikus akarat nyilvánítással lehet: a szavazatok mindenkitől kollektíven teljes megvonásával."

ezt úgy hívják hogy diktatúra.
én is ezt szeretném már lassan, csak gondoltam azért szólok”

- Francokat. Ha úgy fogod föl, hogy az a szavazás lehetősgeének az állam általi megvonásával, az valóban diktatúra. Dehát nem erről volt szó, és szerintem ezt tudod. Az, hogy az emberek maguk vonják meg szavazataikata rendszertől, más lehetősg híján álláspontjuk kinyilvánítására a rendszer természetére és az általa kínált lehetőségekre nézve a legnagyobb nyakatekrtségekkel sem tartható diktarűnak. Ez a lehetőség maximális rosszindulat esetén sem áll fönn.

”"Egy induló, a magyar népnek és orszégnak jót akaró szervezetnek első lépésben ezt kell képvislenie"

és a gyakorlati életben ezt mégis hogy kellene felvállani? ezt hogyan hangoztassák”

- Erre, csak erre, irányuló (azaz nem kész megoldásokat tévesen vagy hazugul kínáló) mozgalom indításával

„"Nincs demokrácia, nem érdemes, hanem kéros. Ebben a helyzetben minden leadot szavazat a demokrécia lehetősége ellen leadott szavazat. "

ez butaság. nem káros. a lehető legjobbat kéne választani, ez most a jobbik, tesz, lmp lett volna.
(utóbbi is tisztulást jelentene, ahogy előbbi is, mégha potenciálisan mindkettő is kreatúra, ezért még előrelépés lenne.)”

- Úgy érted, hogy a lehető legrosszabbat. Akkor tedd azt, mert a te döntésed. Attlmég nemzetgyilkolás marad, a magyar nemzeté. Túl durván hazdak ahhoz, hogy föl lehessen minimélis éleslátással ennek ülni. Persze annak akinek jelszavak elegek, annak jó. Olyan ténye minden igényt kieléhít, amint felelőtlenség és álradikalizmus terén is.

Csak tiszességes demokráciéától lehet bármit is remélni, aztpedig ki kell vívni. Nem az okos elméletek hiánya, vagy a melldöngetésé, vitte abba helyzetbe az orszégot amiben van, hanem a demekrácia hiánya.

Bereznay 2014.10.19. 21:53:28

@tesz-vesz: @Bereznay:

Helyesen:

Olyan téren minden igényt kielégít, amint felelőtlenség és álradikalizmus terén is.

(bocs, nem csak rosszul gépelek, de még ittam is egy adagot)

Szúnyog 2014.10.20. 00:29:36

@martineden: te is egy olyan egy bites vagy, akinek mindenki fideszes, aki nem bolsevik szdsz-es.

borzimorzi 2014.10.20. 08:47:13

@Bereznay: Aha, szóval te inkább hátradőlsz és megpróbálod élvezni, amit a narancskomcsik művelnek? Beteg dolog.

Ehelyett azt kell felfogni, hogy a Fideszt ugyan kutya nehéz megverni, de nem lehetetlen. Úgy alakította ki a választási rendszert, hogy az őneki kedvezzen és irtózatos nyomást helyezett mindenkire, aki kihívója lehet. A feltörekvő pártok vezetőit lekenyerezik, megvesztegetik, ha ezek nem mennek, akkor megfélemlítik.

Épp csak nyomás alatt nő a pálma. Előbb-utóbb lesz olyan, akit izgat a kihívás. És aki a "meglengetem a kalapomat és másnapra mögöttem az egész tartomány" kategóriába tartozik. A Fidesznek egy karizmatikus vezetője van, Orbán Viktor, de az ő dumája csak a hardcore Fidesz rajongókra hat ma már. Mennyi szavazó ez? Talán 1-1,5 millió, ha van. Annál többet kell szereznie annak, aki Orbánt meg akarja verni. Kutya nehéz. De nem lehetetlen.

Arra buzdítani, hogy ne menjenek el az emberek szavazni: csak a Fidesznek kedvez. Mert az ő emberei aztán biztosan elmennek szavazni. Ha nincsenek a Fidesz ellenében leadott szavazatok, az azt üzeni a feltörekvő pártoknak, hogy menjenek a fenébe, meg se kíséreljék a dolgot.

Ceterum censeo, szavazni el kell menni, az érvénytelen szavazat is fontos üzenet azoknak, akik túl akarnak lépni e mai kocsmán.

Üdv:
b

Bereznay 2014.10.20. 09:58:43

@borzimorzi:

Sajnálom, hogy nyomokban sem érted, miről beszélek, de talán nem is meglepő. Minden amit ilyen tárgyban mondok az itt a jobb oldalt kattintható Kibulizott országra épül. Azt képzeltem, ha más előtt nem is annyira, legalább A Kard közönsége körében jó eséllyel ismert, így nem azzal kezdem, hogy mindent végigmagyarázok mindenkinek egyenként.

Ha érdekel a téma, ott rájöhetsz a dolgok értelmére – fölfogásomban. Aki olvasta és azután is olyasmit mond, mind te, azzal nem tudok beszélgetni. Azért nem, mert jobban nem tudom megvilágítani.

Ami a Fidesz megverését illeti ez nálam értelmezhetetlen. Sőt, olyan valakik támogatják a leginkáb szerintem (bárhogyan is forr bennük bármi és bármit is képzelnek az Ő Nagy Utálatuk határatlanságáról, akik hozzád hasonló módon közelítik meg. Csak helyesen azonosított ügyben lehet győzni. Szó sincs arról, hogy a magyar nép számára a Fidesz lenne az ellenfél. A rendszer az, aminek a Fidesz csak az egyik alkotóeleme.

Garantáltan nem lesz érdemi változás nálunk (eltkintve attól, hogy persze megbízhatóan tovább romlanak a viszonyok), ha a résztvevők az álvalóság kereteiben igyekezek bármit is megoldani.

De ehhez átgondolni, fölfogni kellene midenfélét, utána logikusan reagálni, és ehhöz úgy veszem ki, csak pszichológiailag megközelíthető (rossz és sajnálatos) okokból a leghangosabb kritikusok is lusták.

Gondolj bele, mekkora irtózatos ellentmondás az például, hogy – ha ugyan jól értem – az itt új kezdeményezésnek szárnyat bontani készülő cikk egyrészről korrektül rögzíti, hogy nálunk nincs demokrécia, mésrészt úgy látszik keresni a dolgok javítását, mintha demokratikus keretek között élne az ország.

Az ezt a pártot kell legyőzni meg azt kell, véget nem érő öngyilkos sárdagasztás.

borzimorzi 2014.10.20. 16:29:41

@Bereznay: :-DDD Mulatságos a nagyképűséged, de mindegy. Magadat röhögteted ki vele. Én már elég öreg vagyok hozzá, hogy megértsem az irdatlan hosszú lére eresztett visszaemlékezésedet, mivel jó részét magam is átéltem. De még elég fiatal vagyok hozzá, hogy tudjam: a jelen, és még inkább a jövendő politikai helyzet tekintetében nagyrészt irreleváns mindaz, amit ott írtál.

A hatvanas években még nem is éltek azok, akik Orbánt le fogják váltani. A rendszerváltáskor még maximum ovisok voltak azok, akik a NER-t a történelem szemétdombjára fogják hajítani.

A magyar választási rendszer olyan, hogy aki nyer, az túlnyeri magát. A Fidesz így alakította ki, de mivel rövidlátó, fel sem merült benne, hogy éppen ebbe bukhat bele, mihelyt nem tudja többé az összes támogatóját mézeskalácson tartani. Márpedig nem fogja tudni. Magyarországról menekül a tőke: nemcsak a külföldi, a hazai is. Akinek itt tízmillió forint feletti megtakarítása van, az már rég külföldi bankszámlán tartja. Nincsen még egy manyup, amit el lehet lopni. Ráadásul az EU is egyre görbébben néz Orbánra, egy paraszthajszálon múlik, hogy felfüggesztik-e a folyósításokat. A források apadnak. Viszont a Fidesz támogatói meg egyre inkább spejzolnának, hiszen tudják ők is, hogy a Fidesz bukása után sokáig éhkopp lesz nekik. Magyarul egyre több és egyre nagyobbra tátott éhes szájba egyre többet kellene tömni, de egyre kevesebből kell megoldani a feladatot. Nem fog menni.

A Fidesz ott fog a legnagyobbat bukni, ahol most a leginkább támogatják. Szerintem, persze. Majd meglátjuk.

Üdv:
b

2014.10.20. 16:44:02

@borzimorzi: A jelen helyzetben szinte mindegyik politikai szereplőnek a múlt rendszerben gyökerezik a pozíciója. Ez folytonos, azokra nézve is akik nem éltek akkor. A 25 év alatt azért világossá válhatott volna, hogy a folyamatos bukásváró víziók "mindegyik oldalon" hova vezettek.

Bereznay 2014.10.20. 17:12:14

@borzimorzi:

Sajnállak. Annyira nagyon azért nem, mert magadnak keresed a sorsod.

Utálom ezt mondani, mert úgy gondolom (nagyképűen), hogy végsősoron a magyar nép áldozat, de ha másért nem, mert kitartsz amellett, amit nem magad hoztál magadra, de azért elfogadod és véded, miközben üvöltesz miatta a fájdalomtól kínodban, meg is érdemled.

Tényleg, hogy másképp nem tudjon valaki a valósághoz másképpen viszonyulni, mint érzelmileg, minden irányba kiömlő zavaros gyűlölködéssel, az egyszerűen szánalmas.

Pedig ha többet nem, annyit megérthetnél még így is, hogy nem fogja soha más a számodra kikaparni a gesztenyét.

Bereznay 2014.10.20. 17:21:44

@borzimorzi:

A csapdába esett veszett állat, akit valaki ki akar szabadítani, habzó pofával marja meg a feléje nyúló kezet.

Bereznay 2014.10.20. 17:29:35

@dr kotász:

Igen, és ráadásul eleve mutatja a kiúttalanságot a semmit nem keresés, a csak bukjanak a rohadt ezek, meg bukjanak a szemét azok legjobb esetben a legrövidebb távú érzelmi kielégülésének vágyakozása. Ha az ember nem bőgne, hogy egy nem is olyan rég még jóvavaló nép ássa így a saját sírját, nevetne ennyi és ekkora ostobaságon.

2014.10.20. 17:45:12

@Bereznay: A vitákat figyelve a szavazatmegvonásról, érdekes belegondolni, hogy legtöbbször az a kérdés jön elő: mi lesz azután, hogy... mi lesz a folytatás, vagy kik lesznek azok akik.
Mintha maga az a helyzet már egy könnyebb szervezés kérdése lenne, hogy mondjuk 70-80 % szavazó, felfogva a lehetőséget, megvonja a szavazatot. Csupán ezt összehozni, a média tematizálás és propaganda hatása ellenére, olyan változásokat követelne, hogy pont ezek a változások miatt szükségtelen a folytatást keresni, mivel maga ez a tény a folytatás, hogy sikerült megmozdítani a hegyet. Érdekes, hogy a kapcsolatkeresésre rengeteg eszköz található, hálózati média, net, blogok, ennek ellenére még próbálkozást sem érezni. Oké, ezen a blogon például pengetnek hangokat, de konkrét célként nem merül fel semmi. Vagy ami épp felmerül több helyen, abban nincs meg a lehetőség, vagy cél az egészséges önazonosság érzés felkeltésére.

Bereznay 2014.10.20. 18:20:59

@dr kotász:

Igen. Talán láttad, ilyen fölvetésekre mit szoktam mondani. A nyilvánvalót csak, hogy ne keressenek előre kidolgozott forgatókönyvet, meg garanciát, mert a dolgok soha nem úgy működnek. Hogy ezt miért olyan lehetetlen fölfogni, nem értem. Illetve értem, mert arról van szó, hogy nem akarásnak nyögés a vége.

Ebben a cikkben nagyon jó a helyzet összefoglalása, de az a benyomásom, hogy menne az is, aki írta a kész zsákutcába. Érdekes, hogy nem lehetett megszólítani, semmi reakció nem jött a fölvetéseimre. Talán nem várt, ezért kellemetlen, meg kell kerülni? Lehet. Ez szokott lenni a módszer. Ugyanezt minimális eltéréssel már eljtszottam a nagyon hasonló A mi hazánk-nál. Folyik a vaker, meg a bölcselkedés és az ellekzőre esküdézes közben a rendszer fönntartása. Biztos, hagy a rendszer célja, hogy minél több új párt tartsa életben az érdeklődést, hiszen nélküle minden megvilágítás nélkül is belefuladna a színjáték az unalomba. Így nem lehet sohasem tudni az ilyen lelkes új kezdeményezések amik az adott keretek között kínálják a nemlétező megváltást azok-e aminek mondják magukat (a helyzet rendes fölmérését naívul elutasító, csak erkölcsileg jobb esetben), vagy eleve a rendszer ügynökei. Ha ez a pusztán elkölcsileg rosszabb eset nem is áll fönn, a gyakorlatban így is úgy is mindegy, ami a tényeket illeti a rendszer oxigén tartalékai, fönntartói. Mondjuk a párbeszéd elkerülése arra látszik mutatni, hogy bizony, megbízás tejesítésről van szó.

Pont láttam a végén Dr Kotásszal a Megint tanú c.filmet. Közepes, de pár dolog a viszonyokról egész jól átjön belőle, persze minden előrenézés nélkül. És ez majdnem húsz éves! Ennyire egy helyben toporog minden kivéve, hogy logikusan lefelé csúszik ugyanaz. Azért még mindig nem akar senki mást. Jól van nekik így. Biztos örömet jelent a kitapintható fájdalom. Bele is illik a képbe: kollektív mazochimus.

2014.10.20. 18:46:14

@Bereznay: A nagy többség valószínűleg akarna változást, az akarat terelése viszont precízen működik. Nagyjából ugyanazzal a módszerrel amit Hofi használt. Annyiban más, hogy itt konkrétan a politikai hírek, botrányok, az ebből születő hajtások adják azt a felületet ahol az emberek összenéznek, összekacsintanak. Az ördögi az az egészben hogy itt nem a pártállam háta mögött néznek össze, hanem saját társaik háta mögött, egymást más oldalinak bélyegezve. A műsort pedig a pártok szolgáltatják. Olvasva valami abszurd botrányt, mindenki kidühöngi magát otthon, mivel arányosan jut ellenzéki és kormánypárti botrány is. Amolyan energia elvonó módszer. Rengeteg facebook oldal születik, fideszfigyelőtől kezdve, a mostmáreléglegyenig, amelyek behatároltan adnak identitástudatot, pl magyar vagy, ha utálod a fideszt, vagy magyar vagy, ha utálod a libsiket.
Ez az a közeg ahol a népesség nagy része mozog, őket a >mi hazánk< szerű, értelmiségi fejtegetések nem tudják megszólítani.

Bereznay 2014.10.20. 19:09:19

@dr kotász:

Azt én tudom, hogy elméletileg nagyon is akarna változást, nem is csak a nagy többség, hanem az elsöprő többség, benne a legtöbb Fidesz és Mszp (van még?), vagy akármi szavazóval. Olyan értelemben nem akarnak mégsem, hogy ha a saját legkisebb erőfeszítésükön múlik, akkor nem kell. Hajlandóak megszavazni a kínált boldogságot. Másra nem hajlandóak. Attól vagyok kétséfógbeeseve, hogy ez az amiből biztosan nem lesz semmi. Meg az is a fő kérdések közé tartozik, kinek mit jelent az, hogy változás. Túl sokan mozognak a kormányváltást változásnak képzelés síkján, aminek tudod mennyire és miért semmi értelme a mi különös, áldemokratikus viszonyaink között.

Különben látom azokat amikről írtál, legföljebb nem ennyire részleteiben. De jellegében világos. Ez is része annak, amit érzelem vezéreltségnek hívok.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.10.20. 22:38:42

@Bereznay: megnyugtatlak (már ha ez megnyugtat, de pár apró szempontból talán igen): nem gondolkodunk pártban, és bár erről a szerzővel csak futólag váltottunk szót, ő sem. Mozgalom, fórumok a kívánt változást elősegítő vélemények fókuszálására (nem a saját véleményünk sulykolására, hanem mindenkiének az ütköztetésére) igen. Ez a blog is ilyen, de egyedül porszem vagyunk.

Bereznay 2014.10.20. 22:56:59

@timargabor:

Ez kitűnő. A tálalás nagyon kínálta a félreérthetőséget. Láttad, a helyzetlátás tetszik, de ha hozzájárulhatok a vélemények fókuszálásához, úgy képzelem nem szerencsés dolog kész címkékkel az ütköztetések kimenetele elé menni. Sőt bármi elé menni. Ez máris osztályoz, besorol, táborba állít. És akkor tudod mi van. Megkezdődnek a mélyenszántó fölöslegességek arról, hogy ki mit hogyan határoz meg, mi a liberális, mi a konzervatív ennek a konzervatívizmusa a mérce, vagy azé (ahol ez és az különféle nagy nevek), és ez mind mind magában hordozza a zsákutcát. Sőt maga a zsák. Abból a helyzetlátásból, amit különben tömények osztok (tudod), az a lépés (kérdés) következik, hogy ki-ki szerint mi a teendő. Erről érdemes vélemményeket ütköztetni, sőt ez az ami egyedül kívánatos. Ennek az országos megbeszélése maradt el 1988-89-ben. Aki helyre akr hozni, nem tudja elkerülni, hogy a kisiklás pontjáig menjen vissza. Amíg van ország, nem késő, csak egyre nehezebb.

Bereznay 2014.10.20. 23:22:04

Ahhoz, hogy a fönti színrelépés ígéretes legyen, egy bekezdést (azt ami És most jön a kezdet-tel kezdődik) én ezzel helyetesítenék be:

És most jön a kezdet. Legfőbb ideje ahelyett, hogy arról lenne szó, ki, kit támogat azt megtudni, szerte az orszégban ki mit szeretne, mit, hogyan akar. Mi az amit emberek, ha rajtuk múlna, másképp csinálnának és milyen lenne az a másképp, kinek-kinek mi jelentené a vonzó országot, közeget. Hogy amikor ezeket a dolgokat lassanként közösen megtudtuk egymásról megbeszélhessük, merre induljunk együtt, minél többen tovább. Amíg ezt keressük, a mi közegükben nem fog elhangzani egy szó sem arról, hogy a kész termékek közül kit támogatunk és kit nem és melyik jobb vagy rsszabb a másiknál. Ezek mostantól kezdve számunkra ismeretlen szempontok. Mert nem várunk mástól készen semmit. Magunktól várunk, mindenkitől aki velünk egyetért, velünk tart a megkezdett úton, mindent.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.21. 16:56:17

@Bereznay:
"hogy az emberek maguk vonják meg szavazataikata rendszertől"

ja én azt hittem az új párt akarja megvonni a szavazati jogot tőlük.
az tényleg nem diktatúra, hogyha az emberek nem mennek el önként szavazni, csak ezzel meg az égadtaegyvilágon nem lehet megoldani semmit.
mert pl a cigányok (és a prolik) 1 kg krumpliért simán elmennek szavazni, ahogy tették is már sok esetben.

dehát enélkül se lehetne semmit se elérni vele, majd az állami párt önkritikát gyakorol és elsírja magát a kormányfő? majd megjavulnak?
kkbk.blog.hu/2013/08/04/meyer_dietmar_generacios_valtas

"a lehető legjobbat kéne választani, ez most a jobbik, tesz, lmp lett volna."
"Úgy érted, hogy a lehető legrosszabbat."

nem úgy értem, mert akkor azt mondtam volna, a legrosszabb a fidesz, mszp (dk, együtt, bokros).

az lmp pl nem lenne annyira korrupt mint a fideszmszp, az biztos. tehát már jobb.
és nem lehet azt mondani egy ilyen fiatal pártra mint a jobbik, lmp, hogy hazudik, hisz ezek mind sokezer tagra épülnek, akik fiatalok, okosak, tisztakezűek, képesek akár egy palotaforradalomra is a párton belül.
és bizonyos előrelépéseket kell tenniük, hiszen tűlük már mást várnak a szavazóik. ehhez persze normális média kell.

"Csak tiszességes demokráciéától lehet bármit is remélni, aztpedig ki kell vívni."

tisztességes demokráciát csak kalasnyikovval lehet kivívni, nem pedig otthonmaradással a szavazásokkor.

a demokrácia hiányát a kommunisták alapozták meg, akiknek fattyai még most is uralkodnak.

Bereznay 2014.10.21. 17:10:31

ja én azt hittem az új párt akarja megvonni a szavazati jogot tőlük.

-Elég régen ismersz ahhoz, hogy gondolhattad volna miről beszélek.

csak ezzel meg az égadtaegyvilágon nem lehet megoldani semmit.mert pl a cigányok (és a prolik) 1 kg krumpliért simán elmennek szavazni, ahogy tették is már sok esetben.

- Teháét ami különben helyes, azt előrevetített aggodlomból legjobb meg sem próbálni. Gratulálok.

dehát enélkül se lehetne semmit se elérni vele, majd az állami párt önkritikát gyakorol és elsírja magát a kormányfő? majd megjavulnak?

- Ez nem így működik. Nem vagy egyedül, hogy nem érted, pedig nagyon érthető., Itt nem akrésról van szó a lelkek fenekén, nem nem értésről., Értitek ti, csak keresitek a kifogést, hogy majd valaki intézzék el nektek. Egészen az újabb csalódásig.

nem úgy értem, mert akkor azt mondtam volna, a legrosszabb a fidesz, mszp (dk, együtt, bokros).

az lmp pl nem lenne annyira korrupt mint a fideszmszp, az biztos. tehát már jobb.
és nem lehet azt mondani egy ilyen fiatal pártra mint a jobbik, lmp, hogy hazudik, hisz ezek mind sokezer tagra épülnek, akik fiatalok, okosak, tisztakezűek, képesek akár egy palotaforradalomra is a párton belül.
és bizonyos előrelépéseket kell tenniük, hiszen tűlük már mást várnak a szavazóik. ehhez persze normális média kell.

-Egészen az újabb csalódásig.

tisztességes demokráciát csak kalasnyikovval lehet kivívni, nem pedig otthonmaradással a szavazásokkor.

- Azzal is lehet talán, de én előtte nagyon sok okból a békés utat próbálnám meg. Ha nem sikerül, nem vesztett senki semmit. Félsz megpróbálni, mert önbizalom a föltétele.

a demokrácia hiányát a kommunisták alapozták meg, akiknek fattyai még most is uralkodnak.

-Ennek sajnos mindkét összetevője igaz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.21. 19:19:19

@Bereznay: jó hát azért ne legyél már annyira elszállva magadtól :) a te megoldásod nem segítség.
te elefántcsonttoronyban élsz, gyakorlati megoldásaid nincsenek, tőmondatait se sincsenek :)
csak kritizálsz és leszólsz.

Bereznay 2014.10.21. 20:13:02

@tesz-vesz:

Azt nem tudom, honnan veszed, hogy el lennék szállva magamtól, hacsak nem egy másik beírásból ugyanitt (hogy u.i. nagyképű lennék), de, hogy mi az amit csinálhatnék, vagy kellene, de nem csinálom, nem tudom, és a te forrásodból sem derül ki.

Kritizálni kritizálok, le is szólok, és az is igaz, hogy a mondataim gyakran hosszúak. Ezek minden igazságuk mellett is tökéletesen érdektelenek a táma szempontjából, amint a remélhetőleg kevesebb igazság tartalommal rendelkező vádad is tökéletesen érdektelen.

A téma ugyanis a haza sorsa, nem a jellemrajzom. Bármit is hordsz össze rólam (hízelgő a figyelem), akár igazad van benne, akár nem, csak annyit jelent a témát illetően, hogy megkerülöd. Hatékony érvek híján úgy tűnik a személyemet igyekszel lealacsonyítani, mintha azzal arra nézve amiben jó válaszod nincs, bármit is bebizonyíthatnál.

Pedig nem. A kritizálással és a leszólással kapcsolatban az öszes jogos kérdés, az, hogy indokolt-e, vagy sem. Attól, hogy én ez meg az volnék, nem lesz amit mondok semmivel sem kevésbé indokolt, legföljebb te nem tudsz odatartozó ellenérvvel előállni.

Nagy kár ilyen módon beszélgetni a haza ás a nép sorsáról (meghát bármiről), mert így egészen biztosan nem lehet együtt gondolkodni és közösen előrejutni, úgy, ahogyan engedelmeddel kissé följebb elmondtam, hogy kívánatos. Tehát, ha úgy nézzük, és belegondolunk, magad alatt vágod a fát.

Azt hiszem ezen a ponton akár abba is hagyhatnánk, de ha kívánod, vágj nyugodtan hozzám egy-két további sértegetést, illetve amit akarsz. Megígérem válasz nélkül fogom hagyni. Remélem ez elég előzékeny.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.21. 20:16:32

@Bereznay: "Teháét ami különben helyes, azt előrevetített aggodlomból legjobb meg sem próbálni. Gratulálok."

gratulálj a magasból, haha, először is : milyen "tehát" ?!
mi az hogy tehát?

mi az hogy "ami különben helyes"
:) ezt csak te állítod! én amúgy különben se állítom, hogy az h nem megy el az ember szavazni, hogy az bármit is megoldana!

" Itt nem akrésról van szó a lelkek fenekén, nem nem értésről., Értitek ti, csak keresitek a kifogést"

mi van? mi az az akrés?

az újabb csalódáskor újra finomabb, jobb pártok jönnek létre, mert ha van igény, létrejön a kínálat, az új párt, 90 év és egész jó rendszer lehet. békésen.
kalasnyikovval meg már jövőre jobb lenne.

az amúgy persze békés út, hogy nem mennek el szavazni az emberek, csak nem érnek el vele semmit. és még minsig nem értem az értelmét, nagyon akrés lesz ez nekem asszem.

"Félsz megpróbálni, mert önbizalom a föltétele."

hogy nem megyek el szavazni? mit kell akkor konkrétan, gyakorlatilag és tőmondatokban megpróbálni?
meg nincs 90 évem se, az is igaz.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.10.21. 20:19:08

@Bereznay: Azt nem tudom, honnan veszed, hogy el lennék szállva magamtól"

hát nincsenek válaszaid, csak homályos nagyotmondások, ködszurkálások, és a stílusodban tényleg lenézted borzimorzit.

jeanbart 2014.10.23. 09:23:01

@kobrakutya:

és ez a mondat nem a mi (...akárkik akármilyen beteg identitással ...) genetikusan fölétek rendelt( netán über alles ) nép vagyunk, tükörképe projekciója ???? vagyis nettó nácizmus ez a mondat ...egy értelmiséginek nevezett majom arcából ez lóg ki ... Nincsen szolga nép , elhülyített félrevezetett ,megvásárolt, korrumpált értelmisége által folyamatosan elárult , tartását gerincét megtört ...szellemileg kiárúsított, hagyományát identitását, hazugsággal agyon mérgezett nép az lehetséges ezt aláírom.

jeanbart 2014.10.23. 09:52:38

@Bereznay:

világos bár
azzal hogy gyakorlatilag tömegesen átverik a népet választáskor pontosan a szavazatának valóságos értékét vonják meg tőle ... egy demokratikus szavazat egyetlen értéke, ha akire adom azt csinálja amit mond.

89 óta. Hazugság alapon szerzik meg , legitimáltatják a hatalmat, egyik kormány a másik után, akkor a választás mint társadalmi szerződés, nemhogy nem érvényes szerződés, hanem nem is szerződés ... mert az két oldalú korrekt kötelezettség vállalást definiál (amit a jogrendszer betartat bárkivel ) . Én adom a hatalmat legitimállak a szavazatommal , te azt csinálod vele amit akarsz? , azt hazudsz amit akarsz , annyit lopsz amennyit akarsz stb ...? ez nem szerződés hanem lopott hatalom , nem legitimált demokrácia hanem egy rakás sz..r

Ha a választó mondja azt, hogy b...tok meg a demokráciának nevezett ócska játék alapvetően tisztességtelen játék , mert hiába szavazok bárkire, semmiféle garancia semmire nincs ... akkor a választó mondhatja azt, hogy nem szavazok , nem veszek részt ebben mert a hatalom ellopásáról szól. Ezt megteheti de ameddig a média be tud hülyíteni x milló félrevezetett, ostoba , vagy valamiben reménykedő embert, aki a pártos cirkuszban erre vagy arra szavazatban vélik megtalálni az igazukat addig a hatalom ellopási rendszer hazugsággal lopott szavazattal legitimáltatását el lehet végeztetni : ez a, megvásárolhatókra megvezethetőkre épített áldemokrácia ... gyakorlatilag hazugságdiktatúra.

jeanbart 2014.10.23. 10:02:16

@jeanbart:ja és a hazugság diktatúrával mit lehet kezdeni ??? vagy nem hazudozó embereket kell, közvetlenül megválasztani a meglévő rendszerben ... ha hazugságon kapják...egyből kidobni a hatalom háza tájáról is . Nem pártokkal szórakozni, ahol a megélhetési hazudozó és média alapú hazugságrendszer mindig ott van..
A személy vagy ilyen vagy olyan , a párt az mindig olyan

vagy nézni ahogy rohad szét az egész... egyik tetű bukik helyébe lép egy másik tetű, aztán az is bukik és jön a következő féreg aki ugyanúgy lop csal és hazudik

Bereznay 2014.10.23. 13:48:12

@jeanbart:

Amiket mondsz, kb. rendben van, de eléggé más összefüggésekről beszélek. Már nem merem megkérdezni, hogy azt aminek a fogalom ill. tény rendszerében beszélek – saját oldalt linkelt írásomat – ismered-e, mert úgy látszik, azonnal befuthat a lenagyképűzésem. Holott mindössze arról van szó, hogy fontos, ahhoz, hogy együtt haladhassunk valami felé, ha egy dologra koncentráljunk. Az én helyzetemben nem lehet várni, hogy nem arra amire eléggé kifejtettem miért érdemes sőt szükséges. Ha össze visza panaszkodunk a ki nem elégítő viszonyok iyen-amolyan oldalairól/részleteiről, ha joggal is, nem jutunk el sehova, legföljebb ki-ki jobban éri magát addig amíg ír.

Bereznay 2014.10.23. 14:10:02

@jeanbart:

„Nincsen szolga nép , elhülyített félrevezetett ,megvásárolt, korrumpált értelmisége által folyamatosan elárult , tartását gerincét megtört ...szellemileg kiárúsított, hagyományát identitását, hazugsággal agyon mérgezett nép az lehetséges ezt aláírom.”

Kitűnő. Nekem úgy túnt, egész írásának olvasta alapján, hogy Kertész nagyon pontosan erre utalt, jó adag frusztrációval arra nézve, hogy a nép ezt hagyja, tűri. Amit úgy fejezett ki, ahogy. Igazán fölösleges annak a számáram, aki a nép öntudatosságát keresi, hogy egy összefüggéseiből kiragadott szóba kapaszkodjon, hogy ezzel jogcímet találjon az általa – úgy tűnik – egészen mést miatt gyúlölt szerző megtámadására, szájába ahogyan lehet, rossz szándék adására.

DrGehaeuse 2014.10.24. 20:14:07

@timargabor:
Mit szóltok ti KARD-osok a Béndek-féle PKP -hoz?
Nem kéne két konkurens konzervatív pártot grundolni, az gáz volna. Azt kisgazdásodásnak hívták anno (egy időben volt vagy 5 is).

Bereznay 2014.10.24. 21:37:39

@DrGehaeuse:

Egy se kell. Illetve az, hogy nem kell, nem probléma. A probléma az, hogy kártevés bármiféle pártot alapítani. A jó hír, hogy Kardék nem törekszenek erre. Béndek azzal tett volna szívességet a hazának, ha párt alapítás nélkül terjesztené, hol helyes, hol nem, nézeteit. Ma Magyarországon pártot alapítani annyi mint egy halott kifosztása. A címkézés, hogy ilyen, meg olyan irányultságú, még rosszabb. Unom, hogy ezt vagy nem értik emberek, vagy – inkább – úgy tesznek, mintha nem értenék.

Pedig nagyon logikus rendszerben mondom.

2014.10.25. 08:48:11

@tesz-vesz: A kalasnyikov altali megoldast mindig a kispolgari kevesbe muvelt reteg es a proletar reteg valasztjak, az anarchiara ok mobilizalhatok leginkabb. Amit Bereznay probal megertetni, az a mozgalom kikrulne jo esellyel az agressziv utcai anarchiat. A hatranya, hogy a media tematizacio konnyen megroppant ilyen kezdemenyezeseket

Bereznay 2014.10.25. 21:11:35

@dr kotász:

Igen, és lehet ezer más nehézség. A probléma számomra az a logika, hogy csak azért mert nem biztos a siker, leghelyesebb meg sem próbálni.

Vagyis az igazi probléma nem az amit említsz, hanem az a vonakodás, hogy az érintettek maguk próbáljanak valamit. Úgy beszélnek, mintha valami nagy kockázattal járna, ha az elképzelésemet követnék. Pedig nyilvánvaló, hogy semmi rosszabb nem történhetne, mint, hogy minden marad úgy ahogy van, annál, ami miatt az egekbe csapóan siránkoznak. Joggal mondjuk, de akkor miért ne lehetne valamit próbélni? Tényleg megáll az ember esze. A kör állandóan bezérul, de eszükben sincs ksérletet tenni arra, hogy kitörjenek belőle. Ha valaki hazudik egy hatalmas betarthatlanségot, az igen. Akkor van lekesedés, mert ígéretet kaptak, nyilván jó lesz minden, csak szavazni kell rá. E' mán döfi. Boldogan szavaznak rá, pedig józan észel tudhatnák, legikább a csalódásra van ilyenkor esély. Nem baj, mert az ne ő feleősségük. (Pedig dehogynem!) Ezt nem akraja már a magyar nép, a felelősséget, a saját sorsa maga által intézését. Ettől tart ott, bár kezdetben nem a sajét hibája volt, ahol tart, és emiatt nincs eseélye hogy kimásszon belőle. Magának csinálja. Őszintén kétségbeejtő, ha az ember nem cinikus.

Inkább handabandáznak kalasnyikokról, mintha abból fakadna várhatóan a demokrécia, meg a jólét. Nyilván akiknek a kezében lesz (ki teszi bele és miért?), azoknak eszük ágában sem lesz visszaélni a hatalmukkal. Nyilván. Tisztára érzelemvezérelt lezüllött bandává válunk, ahol csak a rövidtávú pót cselekvés lehet a cél, a bosszú, azt sem tudják igazán ki ellen, mi ellen, a keserűség vérbefolytása, az össze-vissza mészárlás eufóriája. Mintha ebben nem volna kockázat.

R E T T E N E T E S.

DrGehaeuse 2014.10.25. 22:06:40

@Bereznay:
Csak az a fránya facebook ne azt írná ki, hogy a KARD "Political Party".

2014.10.25. 22:15:31

@DrGehaeuse: Nagy szerencse, hogy annak idejen Adam osapankra a facebook nem irta azt, hogy gay, mert most szarban lennenk

Bereznay 2014.10.25. 22:18:37

@DrGehaeuse:

Azt én kerülöm, de érdekes. Min múlik? Ők – a használók – adják meg, vagy az valami alapján besorol?

Különben nem a véleményemet mondtam, valahol errefelé megtalálható tőlük, hogy nem akarnak azok lenni.

2014.10.25. 22:40:21

@Bereznay: Nem tudom, hogy barmilyen kezdemenyezesnek, ami tarsadalmi, vagy politikai valtozast celoz, feltetele vagy eredmenye a kozos akarat. A problemat latja mindenki, de egyedul, maguknak akarjak megoldani, pl - elhuzok innen nyugatra. Kis kiveteltol eltekintve az egyetemeken sincs onszervezodes

2014.10.25. 22:51:54

@dr kotász: A taxisblokad idejen vagy 2006 oktoberben viszont pillanatok alatt bukott a felszinre a kozossegi erzes

Bereznay 2014.10.25. 23:13:00

@dr kotász:

Az egyéni probléma megoldására tett ksérlet persze, hogy egyéni, de amikor arról van szó, hogy a rendszeren változtani, ahhoz valamiféle közös akarat kell. Ezt is kezdheti megmozgatni egyén, de ha nincs rá semmilyen rezonancia a közösségtől, sőt ellennállást mutat a közösség, akkor megette a fene.

Dehát tudod, hogy nem elvont értelemben beszélek erről, hanem nagyon konkrét vonatkozásban. Ez mindenéppen logikátlan, olyan pszichológiai háttérrel, ahogy nem egyszer idekeseregtem.

Ettől függetlenül egyetértek, hogy egy olyan váratlan fölébredésre, mint azok amikre utalsz megmarad a remény, de félek, hogy erre építeni, akkor is, ha nem zárható ki, hogy lesz, mégiscsak önáltatás. Vagy úgy is megközelíthetem, hogy egyszer biztosan meglesz, csakhogy ez lehet időben olyan távoli, hogy nemzedékek számára annyi, mintha nem lenne. És hát ha meggondolod egy ilyen lehetőségre építeni valamilyen szinten nem több, mint csodavárás. Arról nem beszélve, hogy mi minden pusztul MÉG addig, amíg egy ilyen mennyből az angyal beüt.

Ez mind, mind nem válasz arra, hogy miért tiltakoznak egy járható útra lépés ellen, csak mert a sikerére nincs eleve garancia, miközben pedig vesztenivaló sincs. Valaminek az együtt próbálásánál tényleg értékesebb volna nem csinálni semmit, csak bízni abban, hogy egy napon valahogyan mégiscsak talán?

Bereznay 2014.10.27. 10:33:49

@dr kotász:

Jól érezted. Mintha hamarabb bejött volna, mint tartottam tőle!

Legalábbis egy pontig. Majd kiderül.

2014.10.27. 13:10:47

@Bereznay: Patthelyzet, ha visszavonják az adót, kis ideig kifogják a szelet a vitorlából és bizonyítják a demokratikus működést. Gondolom ebben meglehet a veszély, hogy az egyéb más, súlyosabb témák elleni tiltakozásoknak kaput nyitnak, ahol már fájóbb lehet demokratikusan dönteni. A tömeget most könnyű utcára vinni és friss a korrupciós ügy, kitiltás botrány.
A békemenet szervezése jó döntés? Nekem az jön le, hogy a netadó megvédése a haladás és a fejletlenség, maradiság közötti összetűzés szimbóluma, majdhogynem. A békemenet jelenlegi célját nehéz úgy indokolni, hogy ne fussanak bele a fejlődés szándékos visszafogása megbélyegzésbe.

Bereznay 2014.10.27. 13:22:08

@dr kotász:

Pontosan. A békemenetektől meg már határozottan hányok. Az elsőt támogattam, akkor voltak elképzeléseim arról, hogy valóban volt kívülről nem elfogadható jellegű beavatkozás, amiről megvoltak a saját sejtéseim honnan. Nem pont onnan, amire ők utaltak. Aa többi növekvően ciki. Bencsik mostani megszólalása ebben a tárgyban amit nyilván szintén láttál, hihetetlenül ostoba, primitív, valótlanságokkal tűzdelt. Az, hogy a magyar népet hülyére veszik egy ideje, világos, az is miért működött ez, de elbízzák magukat ha azt képzelik ezt a fajta sódert máshol is beveszik és nem egyszerűen kinevetik, mint szánalmas butaságot, miközben lesöprik az asztalról.

2014.10.27. 19:28:21

@Bereznay: Aha, beigazolódott, saját maguk söpörték le.
süti beállítások módosítása