A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Füstüvegzseb: "visszaélés közérdekű adatigényléssel"

2013.04.30. 06:30 timargabor

Az ember néha azt hinné, hogy már nincs lejjebb, de hát persze mindig van. Olvasgatom a Parlament honlapján Cser-Palkovics és Vas fideszes képviselő urak egyéni képviselői indítványát (mi mást? minek az a sok előkészítés meg szakmai vita. Kétharmad! ez kell a dolgozóknak) az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosításáról. Ez az a törvény, amelynek értelmében oda lehet menni az illetékes költséggazdához, hogy mennyi közpénzt fordított erre, arra, meg amarra. Vagy például meg lehet kérdezni, hogy hogyan is bírálták el a trafikpályázatokat. Egész jó kis blogok szerveződtek erre, több kéne. Csak nem a Fidesz szerint, szerintük még a nulla is sok, legalábbis amikor kormányon vannak. UPDATE: a vasárnap benyújtott törvényjavaslatot kedd délben már meg is szavazták: ennyit ér a Fidesznek az információszabadság, illetve annak korlátozása.

transparency.jpgMi is van ebben a javaslatban? A negyedik paragrafus szerint: "A közérdekű adat megismerése iránti igény teljesítése nem eredményezhet a külön törvényben szabályozott ellenőrző szervek ellenőrzési jogosítványaival azonos mélységű és terjedelmű adatbetekintést és adatkezelést". Gumiszabály a javából, értelmezése az részletes indoklásban:

Mivel a külön törvényben ellenőrzésre feljogosított ellenőrző szervek (pl. ÁSZ, KEHI) törvénynél fogva kötelesek ellen őrizni a közfeladatot ellátó szerveket, ezért az olyan visszaélésszerű, akár bizonylati szintű adatigénylés, melynek keretében az igénylő általánosságban kér mindenféle adatot, amelynek teljesítése az adatkezelő működését jelentős mértékben és hosszú időre akadályozná, nem teljesíthető. Ilyen esetben az adatkezelő az Infotv. 28. § (3) bekezdése alapján felhívhatja az igénylőt az igény pontosítására.

Ezt két módon lehet értelmezni. Az egyik, hogy ha valaki kéri pl. egy uniós pályázat teljes kifizetési listáját, "bizonylati szinten" (mondjuk az összes számlát), az megtagadható legyen. A másik értelmezés, hogy majd az ÁSZ meg a KEHI ellenőriz, másnak pedig nincs itt semmi látnivaló, majd mi eldöntjük, mit kérdezhetsz. Folyamatban lévő ügyekre is alkalmazva, természetesen: csak nem talált el valaki egy érzékeny pontot a kérdésével? A rossz hír az, hogy sajnos az első sem lenne megengedhető. Bizony lehet, hogy egy számlából derül ki, turpisság van a dologban - de a Fidesz stílusába a második is simán belefér. Még jó, hogy nem írnak egy paragrafust a Btk.-ba "visszaélés közérdekű adatigényléssel" címen, büntetési tétele, hogy leírjuk százszor: "Nem csesztetem az államot és nem tegezem a tanító nénit".

Ami azonban mindenképp elgondolkodtató, az a sürgősség. Kivételes sürgősség, hogy pontos legyek. Hétfőn benyújtva, keddre kész is van, elfogadva, oszt jónapot. Miért e kapkodás? Csak nem azért kapkodunk ilyen veszettül, hogy majd erre hivatkozva ne adják ki, hogy melyik trafik pályázatát hogyan értékelték? Hisz az már akár "bizonylati szint", meg "visszaélésszerű adatigénylés" is lehet, és az adatkezelő majd felhív az "igény pontosítására"?

Kedves fideszesek: egyedül marad Hadházy Árpád? Mindenki más inkább az akolmeleget, a csöndben maradást vagy ne adj' Isten a trafikokat választja:

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

22 komment · 1 trackback

Címkék: fidesz abszurd információszabadság

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr955253296

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.04.30. 14:52:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

magpie65 · http://ensemtudom.blogspot.com/ 2013.04.30. 07:51:04

De igen, erre fognak hivatkozni. És természetesen visszamenőleg - vagyis ha a törvény életbe lépése előtt megkérdezed, hogy hogy is van a trafikizé, akkor a Ket szerinti 30 nap múlva nyugodtan fityiszt mutatnak, mert addigra már lesz rá törvény, hogy nem kell kiadni, ha nem akarják.

zsaruvér 2013.04.30. 08:15:16

Csütörtökön meg 100 évre titkosítják az egészet!

Tyreo 2013.04.30. 10:01:50

Amúgy ilyen esetekben tehet még bármit az átlag állampolgár?
De komolyan, nincs olyan ellenzék amire lehetne szavazni, a kormánypárt pedig...

Sir Bates dö Hól 2013.04.30. 11:03:22

Ez a szabályozási kísérlet minden, magát állampolgárnak gondoló személyt mélységesen felháborít, pártállásra való tekintet nélkül. Alattvalót nem. Pl. Svájcban állampolgárokból van a többség. Magyarországon pedig ...

DezInf 2013.04.30. 11:34:11

Ezt a feudál-fideSS-maffiát csak tűzzel lehet majd kiégetni a hatalomból. Törvényes úton lehetetlen,ezt bizonyítják a történések.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.04.30. 20:56:19

Ilyen ország NINCS!
Komolyan nem hiszik el külföldön, hogy ennyire cinikus és pofátlan egy csürhe irányíthat egy országot!
Amikor azt hisszük, hogy a cociknál pofátlanabb és lopósabb társaság nem lehet, akkor kapunk egy sokkal pofátlanabb és sokkal lopósabb, ráadásul bónuszként aljasan cinikus jogászköcsög majomhordát a nyakunkba.
Mi a búbánatos lópélót tudnak még a bolsevik párt prominens tagjai ellopni, lenyúlni az országban, amiért ennyire bepánikoltak és letitkosítanak mindent?
Vannak még ötleteik?
Kiskancsó fidesznyik szóvivő ilyenkor nem emlegeti "a zemberek jogait", hogy tudhassák, hogyan, milyen tisztán működik az állam???
Szégyen ez a csürhe...
Érik az a pofáncsapás, nagyon.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.04.30. 21:00:54

@sírbateszezazegész:
Hidd el, a narancsbolsi csicskák, mint a kis langyi wmiki, vidéki, meg a hasonló aljadékoknak ez tetszik.
Az ő értelmi képességeikkel és a bolsikba vetett hitükkel ez érthető, hisz pöcslógató állami alkalmazottak az akólban, a langymeleg szarban remekül elvannak, nem szakadnak meg a munkába, a mi adónkból élősködnek és baccák el a pénzt.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2013.04.30. 21:29:27

"Az átláthatóság kormánya megakadályozza a közérdekű adatok kiadását.

„Ha elnyerjük a választópolgárok bizalmát, sokkal nagyobb átláthatóságra lesz szükség”.
(Lázár János 2010. április 8.)"

hvg.hu/velemeny.nyuzsog/20130430_Kozod#rss

A hónap mondása! :))

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.05.01. 07:51:38

Valaki magyarázza el nekem, hogy lehet nyilvános és közérdekű adatokkal visszaélni!!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.05.01. 08:04:51

@timargabor:

Hacsak úgy nem!............

.

Arra már gondoltak vajon, hogy olyan adatokat "produkáljanak", amelyek vállalhatóak?

Vidéki 2013.05.01. 10:29:05

Orwell 1984 című műve, nagyon jól bemutat egy diktatúrát, ahol a totális átláthatóság totálisan megvalósul A Gondolatrendőrség még a gondolatokba is beleláthat.

Vannak olyan urak és elvtársak, akik ezt a fajta átláthatóságot szeretnék látni.

A törvény ami fellép a "visszaélésszerű adatigénylésekkel" szemben, az nem végzi ki az ésszerű mértékű átláthatóságot Magyarországon.

Csak azok érvelnek így, akik csak szélsőségekben képesek gondolkodni.

A Biblia a teremtéstörténetben nagyon szépen fejezi ki, hogy „Ettünk a jó és gonosz tudás fájának gyümölcséből”.

Volt Adatvédelmi Ombudsmanunk és ma is van Ombudsmanunk, akinek szívügye az adatvédelem.

Az erre szakosodott jogászok nagyon jól ismerik az „Arany Középút” mezsgyéjét, ami a "visszaélésszerű adatigénylések” és a korlátokat nem ismerő kíváncsiskodás, a totális átláthatóság között húzódik!

A képviseleti demokrácia nem úgy működik, ahogyan azt az urak és elvtársak elképzelik, miszerint az urak és elvtársak csicskásnak tekinthetik a képviseleti demokrácia intézményeit és amikor csak eszükbe jut , kényük kedvük szerint parancsolgathatnak legitim intézményeknek.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.05.01. 11:34:26

@Vidéki:

Mindennemű közpénz elköltése nyilvános adat kell, hogy legyen!

Minden államilag kiírt pályázat bírálati szempontjai nyilvánosak kell legyenek, az elbírálásban résztvevőknek a nevei UTÓLAG nyilvánosak kell, hogy legyenek!

Mit nem lehet ezen megérteni?

Vedd már észre, te (és a fidesz) most éppen azt a szart kenitek magatokra (jó vastagon), amely szar eltakarítását ellenzékből ígérgettétek.

Ne védd a védhetetlent, mert azzal a saját hitelességed sírját ásod.

Vidéki 2013.05.01. 11:51:50

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

" az olyan visszaélésszerű, akár bizonylati szintű adatigénylés, melynek keretében az igénylő általánosságban kér mindenféle adatot, amelynek teljesítése az adatkezelő működését jelentős mértékben és hosszú időre akadályozná, nem teljesíthető."

Szerintem teljesen ésszerű az indoklás.

A parlamenti munka akadályozására, megbénítására ismert és alkalmazott módszer volt az obstrukció.

A korlátlan, határtalan adatigénylés lehetősége megbéníthatja az intézmények működését, ha rosszindulatú alakok úgy ugráltathatják az intézményeket, mintha csicskásaik lennének.

Ha a trafik pályáztatásokkal kapcsolatban a több tízezer pályázó részletes adatait követelik, akkor az intézmény hosszú hosszú ideig mást sem tehetne, mint az adatokat gyűjtögetné.

Felmerül a kérdés, ez a követelőzés mennyire van összhangban az adatvédelem szintén fontos szempontjával?

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.05.01. 12:12:49

@Vidéki: "rosszindulatú alakok" kérdeznek, jajj. Remember 2008: index.hu/belfold/kerd201208/

egyébként törvénymódosítás indoklásában: "az igénylő általánosságban kér MINDENFÉLE adatot" - mondanám hogy LoL, de mivel ez a szemlélet uralkodik ma, ezért nem annyira őszinte a nevetés.

És bizony, engem egyre jobban érdekel ez a trafikpályázat. Nem kell mind a több tízezer pályázat és elbírálás, elég csak a győzteseké meg a második helyezetteké. Ennek hiányában kénytelen leszek azzal a gyanúval élni, hogy azért nem adják ki, mert disznóságok vannak benne. És ha ezt erre a változtatásra hivatkozva nem adják ki, akkor még azzal a gyanúval is, hogy a törvényt a mutyi fedezésére hozták.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2013.05.01. 12:49:38

@Vidéki: "Orwell 1984 című műve, nagyon jól bemutat egy diktatúrát, ahol a totális átláthatóság totálisan megvalósul" Szerintem olvasd újra, ugyanis az 1984-ben az átlátHATATLANSÁG a lényeg.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.05.01. 13:03:14

Orwellnél az állam lát át minden magánszférán. Nagy különbség - a demokráciában a polgár lát át az államon.

Vidéki 2013.05.01. 13:25:57

@timargabor:

A trafikpályázat körüli habverés viharkavarás egy teáscsészében.

Akik úgy gondolják, hogy mutyi van tegyenek feljelentést és bízzák az illetékesekre a kivizsgálást és az arra hivatott bírókra az elbírálást.

De itt most az önjelölt bíráskodók agyában egyszerre születik meg a vádirat és az ítélet is.

A pályázat jellegéből következik, hogy ha túljelentkezés van, akkor szükségszerűen vannak nyertesek és vannak vesztesek.

Egy régi népszerű dalban ezt énekelték.

„„Az egyiknek sikerül,
A másiknak nem.
A Sors sokszor nem tudja, mit akar”.

Sokan vannak olyan vesztesek, akik ilyen helyzetben a Sorsot is képesek hibáztatni, ha nem őket favorizálja és

elkezdenek kígyót-békát kiabálni a nyertesekre.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.05.01. 16:28:46

@Vidéki: persze, vannak nyertesek és vesztesek. És minthogy végső soron az állam a pályázat kiírója (állami szervezeten keresztül), a polgárnak joga van megtudni, hogy ki, mire, hány pontot kapott, tehát a nyertes miért nyert. Ebben egyetértünk?
süti beállítások módosítása