A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Az időjárási helyzet fokozódik

2013.03.05. 18:35 timargabor

Új meteorológiai törvényt készül tárgyalni a parlament, és nem is lenne a dolog gyanús, ha egyrészt nem futott volna már a dolog egy kört ősszel, és ha mostanában nem mindenről az új adók bevezetése jutna a kormány eszébe. Valóban, most is ez a helyzet, de nemcsak ez. Nemcsak szinte az egész meteorológiát tenné állami monopóliummá a tervezet - és rendelne el ehhez méltó monopolárakat egy nem feltétlenül valódi felhasználói körré - de teljesen ellehetetlenítené a magánszolgáltatókat, és megszűnésre ítélné a közösségi meteorológiát is.

Azt, hogy a tervezet minden médiaszolgáltatóra - függetlenül attól, hogy ad-e időjárás-jelentést vagy nem - a reklámbevételei fél százalékára rúgó "időjárás-adót" róna ki, megírták már részletesen mások. Azt is leírták, hogy az érintett körnek ez kb. két és fél százalékos társaságiadó-emeléssel ér fel. Mi most a dolognak a szabadságjogokkal kapcsolatos vetületéről írnék. A hangsúlyozottan csak tervezet formájában meglévő dokumentum bevezetője szerint nem a kormány álláspontja, célja a társadalmi egyeztetés megindítása. Akkor ez most annak egy eleme lesz.

A hazai meteorológiai piac nem túl sok szereplős. Van az Országos Meteorológiai Szolgálat, nemzetközi szabványokhoz illeszkedő mérési és előrejelző kapacitásával, hitelesítő laborjaival és állami adatszolgáltatási kötelezettségeivel, és ezekhez képest nevetséges mértékű alulfinanszírozással (tavaly költségvetésüknek valahol 30%-a körül volt az állami forrás). Vannak az OMSz-hez képest kicsi de egyre agilisabb, részben közösségi alapú adatgyűjtésből, részben akár saját radarhálózattal rendelkező, részben nemzetközileg nyilvános modellekből (igen, bennük az OMSz által állami pénzen szállított adatokkal) dolgozó cégek, közülük talán az Időkép a legismertebb és messze legnépszerűbb. Ennek nyilván ahhoz is köze van, hogy ők súlyt fektetnek a vonzó adatszolgáltatásra, honlapjukon egyszerűbben és szebben csomagolva vannak az adatok, mint az állami intézetnél a saját pontos és minőségellenőrzött eredmények és elemzések. Megjegyzem, ez más országok szolgálatainál nincs épp így, és ott még fogyókúrás meg ingatlanhirdetések sincsenek.

heliograph.jpg

A tervezet szerint csak olyan szervezet végezhet piaci célú meteorológiai szolgáltatást (előrejelzést, de a pillanatnyi helyzetre illetve múltbéli eseményekre vonakoztató adatközlést is), amelynek van hitelesített állomáshálózata, és van olyan embere, akinek diplomája is van a szakértelméről, vagy bemutatja az OMSz-től rendelt adatokról a számlát. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az OMSz-en kívül mindenki fogja be a száját. Meteorológusuk ugyan van a többieknek is, de kalibrált állomáshálózatuk nincs. Azt a tudományos vitát le lehetne folytatni, hogy kevesebb számú de kalibrált mérési adatot milyen megbízhatósággal képes reprodukálni egy nagyságrenddel több nem kalibrált, de ilyen vitáról szó sincs. Verdikt van: ne versenyezzenek itt, ne szóljanak bele.

Odáig értem a dolgot, hogy az OMSz-t a médiaszolgáltatókkal akarják finanszírozni, mert ezt a pénzt is elnyeli a demográfiai kisgömböc. Hogy a többiek miért nem maradhatnak a piacon emellett, az nem világos. Azt azonban a legkevésbé sem fogom fel, hogy ennek kapcsán miért kell egy több százezres, a meteorológia iránt elkötelezett közösséget ellehetetleníteni. A "hivatalos" magyar meteorológiának inkább örülnie kéne egy ilyen közösség létének, bevonni őket a tevékenységébe, belátni, hogy a szakember-utánpótlás kiválasztása ebből a körből a leghatékonyabb. Az Egyesült Államokban nem véletlenül támogatják ezt a tevékenységet. Márpedig nálunk ehelyett ellehetetlenítik, mert az Időkép által nyilvánosságra hozott bővített hatástanulmány egyértelművé teszi, hogy mindenkinek, aki közösségi oldalon vagy a világhálón meteorológiai adatot közöl, műszerét hitelesíttetnie kell. Hogy kivel? Természetesen az OMSz-szel. Nem gondolom, hogy tolongás lenne, márpedig akkor bárki, aki a Metneten vagy az Időképen meteorológiai adatot közöl, esetlegesen veszélyes jelenségről (pl. zivatar, jégeső) fényképet publikál, potenciális törvénysértő lehet. És mindezt csak azért, mert az állam nem akarja/tudja finanszírozni a meteorológiai szolgálatát.

Engem ez zavar. Tényleg megéri a szólásszabadság korlátozása? Tényleg megéri egy elkötelezett közösség mindennapi életébe, szórakozásába beleszólni, a versenyt korlátozni, csak hogy egy állami szervezet finanszírozása többszörösen biztosított legyen? Tényleg megéri az ezzel foglalkozni kívánó cégeket külföldre kényszeríteni, adózzanak inkább csak ott? Mert pl. a weather.com-ot aligha fogja érdekelni a hazai törvényi tiltás.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzán a Facebook-on és oszd is meg a cikket:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

95 komment · 2 trackback

Címkék: meteorológia államigazgatás állami monopólium országos meteorológiai szolgálat közösségi meteorológia

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr935118316

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.06. 11:13:24

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Tulipánchip-gate: trükkös lopásra készül Kósa Lajos hivatala? 2013.03.06. 10:30:16

Szálanként kapnának közpénzből chipet Debrecenben a tulipánok, merthogy sok arra a tulipántolvaj. A város köztereit legfeljebb 3-4 napig díszítő virágok egyedi azonosítóval történő ellátásának tervezett költségéről mélyen hallgat a debreceni önkormányz...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pharaoh85 2013.03.05. 19:25:22

"aki közösségi oldalon vagy a világhálón meteorológiai adatot közöl, műszerét hitelesíttetnie kell."

Vagyis ha kiteszem a facebookre, hogy hétágra süt a nap és 30 fok van, ezért lemegyek a strandra másnak jön a TEK és lecsuk?

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.03.05. 19:29:18

@Pharaoh85: simán veszélyesebb leszel, mint egy Jedi-lovag a BME-n.

aamen 2013.03.05. 20:15:16

@Pharaoh85: a tek akkor tud jonni ha valahogyan rajonnek hogy mi Pharaoh85 nick evilagi neve, lakcime.
ugyhogy a baratokat hozzatartozokat tessek jol megvalogatni, nehogy valamelyik egy szagszeru nevtelen e-mailben bejelentse, oszt reggel ott all a fekete auto...

mitmiért? 2013.03.05. 22:27:14

Hogy megéri-e a szabadságjogok korlátozása ? Kedves Kard! Nem is értelek : EZ az Orbán rezsim, azaz totális diktatúra , fasiszta elnyomás lényege, hogy senki sem érezheti magát biztonságban, mert a paranoid törpe semmi jogot és semmi lehetséges devianciát nem tűr meg. Sztálin halálának 60. évfordulóján szeretettel gondolunk a mi vezerunkre .,. es ...-ra is.

hot-spot (törölt) 2013.03.06. 08:06:40

Gondolom megint államosítani akarják az idokep.hu-t,vagy ki akarják nyírni ,mert túl jó és mert sokan szeretik.
Hogy baszna beléjük a gömbvillám!

tundrazuzmo (törölt) 2013.03.06. 08:20:34

Nem kell izgulni, majd kimegy a kuruc.info-hoz hasonlóan valami amcsi szerverre az időkép, aztán bottal üthetik a nyomát. Mi meg továbbra is elérjük majd.

OkoskaTo:rp 2013.03.06. 08:21:42

Viktor baromira nem érti az internetes közösségi projekteket, meg úgy a számítástechnikát általában. Komolyan gondolja, hogy betilthatja, hogy emberek megosszák egymással a saját időjárás-megfigyeléseiket (meteorológus MSc nélkül), netán automata észlelőállomást dugjanak az internetre?

Ad absurdum: Ha odaköszönök valakinek, hogy "Szép időnk van!", egyből leteper és bilincsbe verve elszállít a TEK? [Nincs meteorológus MSc-m.]

Serivor 2013.03.06. 08:22:21

@aamen: Az megvan nekik, nem kell kideríteni... (Épp nemrég volt egy ilyen eset, ahol anélkül is tudták, hogy a szolgáltató kiadta volna.)

Állítsuk meg a ......... 2013.03.06. 08:23:01

orbánékhoz nem kellene már végre konzíliumot hívni?

regress 2013.03.06. 08:50:28

az kimaradt,hogy mennyit kell fizetni ha nem találják el a jó időt?

I_Isti 2013.03.06. 08:53:40

Így működik az orbáni alkotmányosság, és ez a helyzet csak fokozódni fog...

Miért van az, hogy a felsőoktatásban piaci viszonyokat akarnak teremteni, bezzeg az időjárás-jelentés piacán meg üldözik a már kialakult piaci helyzetet?

sas70 2013.03.06. 08:53:59

Ez megint egy fideszhatalmi gyöngyszem! Tök mindegy, hogy esik vagy fúj, az a lényeg, hogy adót lehessen beszedni valakiktől, valamire hivatkozással. Minden más lényegtelen!

Nap Pali 2013.03.06. 09:02:03

mi a gond?

a fidesmafiaálam minden közpénzt ellop...

a polgárosult termelő cégek, tőke, dolgozók menekülnek az országból..
vagyis nincs épkézláb ember aki a mafiának adózhatna...

nyilván nem jut ELEMI közszolgáltatásokra közpénz...

lassan mexűnt az áálam és a jog... nincs jogálam...

Nap Pali 2013.03.06. 09:04:09

@mitmiért?: naivitás azt hinni hogy O.Viktor elkövető a bűnszervezet feje...

ő csak a segjuka... amin jönnek ki büdös-mérgező gázok...

komojabb szervezet ez ennél...

2013.03.06. 09:10:18

@Pharaoh85: Nem csak téged csuknak le, de a NAPOT is. Ott fog gubbasztani a szomszéd cellában.

tükörfúró 2013.03.06. 09:12:17

Az a jó, hogy mikor megtalálnak egy "ágazatot", egy szakmát, olyankor mindig égigér a jajszó, pár hétig, megy interneten mindenütt, esetleg elszórva közmédiában is a hirig.

Aztán mi lesz? Szépen bekapcosl az ezeréves elnyomás alatt kialakult láncos busongós beletörődős antivirtus, és a pusztító hatalom meg keresztülviszi amit akar.

Nem véletlenül csinálják igy, egyenként tépik ki a lényegét, a lelkét mindennek és mindekinek, mivel a magyar az megosztott és a másik magyartól tart a legjobban (szintén a néplélek természete), sosem fogják ezek a szétvert csoportok egymással keresni a konszenzust, és együtt a vérbe elhajtani a sorsuk megrontóit.

Inkább jön a hagyományos passzivitás és sóhajtozás.
Ha a rendőrökkel, katonákkal, fegyveresekkel, egyenruhásokkal meg tudták csinálni a szenyóságot, és ezek azóta is a társadalmon töltik ki a frusztrációjukat és csalódottságból táplálkozó dühüket, nemhogy jol seggberugták volna a kedves polikai elitet komplett, akkor itt nem lesz senki, aki ellenáljon egy akármilyen legújabbkori vérdiktatúra bevezetésének.

Ami nem azért baj, mert önmagában a diktatúra rossz dolog, hanem főleg azért, mert ennek a hozáállásnak és országvezetési elképzelésnek köszönhető az ország jelenlegi területe és állapota, és ez az agyatlan elvtelen cigánytempó fogja végleg tönkretenni, és egy európa szégyenévé, egy moucskos és buta putrivá, európa testén egy betegség góccá változtatni ezt az országot.

Hacsak a szlovákok románok, stb , vagy valamelyik már igy is területileg mibelőlünk jolfelhizott "kedvestesó" nem gondol egyszer egyet, átküld párszáézzeer puskaforgato talpast, aztán jóestét magyarország, mire a dilettáns félmaréknyi lefegyverzett, leépített szerencsétlen hazai diszkatona felvonul, már ki is kiáltották az egyesitett független középeurópai akármit, ahol mi magyarok azok leszünk, amit a legutóbbi évszázadok produkciója alapján érdemlünk, nulla, elnyomott másodrendű szolganépség.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2013.03.06. 09:15:08

Kínzó kérdés: a tervezetben van szó különadóról amit ki fognak vetni minden külső hőmérőre, barométerre, a fagyasztóban elhelyezett kis mérőre, békákra, apósom eső előtt szaggató lábára vagy egyenest mindegyiket betiltják?

fidesz = házmesterek pártja 2013.03.06. 09:15:27

@timargabor: csak az a különbség, hogy ez komolyabb dolog annál... Az csak az emberi hülyeség megnyilvánulása, míg ez az aljasságé, a diktatúráé.

Nap Pali 2013.03.06. 09:16:20

@tükörfúró: "átküld párszáézzeer puskaforgato talpast, aztán jóestét magyarország"

bulsit ! nem kel fegy vereseket küldeni...
elég pár bunkót vastag pénztárcával, oszt jól megveszik a FÖLDET...

csikzsebből megveszik a zországot !
a hazai politikusok ELÁRULTÁK AZ ORSZÁGOT
a gazdaságot tönkretették
a szomszéd modern országok között FEUDÁLIS sebezhető álamot(?) csináltak

HAZAÁRULÓ-ORSZÁGRONTÓ-NEMZETVESZTŐ bűnöző koleszoscsürhe

fidesz = házmesterek pártja 2013.03.06. 09:16:51

@Nap Pali: az biztos, hogy a maszop kormány Horntól Bajnaiig nem követett el ennyi gazemberséget, bűnt, amennyit ez a tetves csürhe két és fél év alatt.

Nap Pali 2013.03.06. 09:20:29

@fidesz = népirtó csőcselék: annyival voltak kevésbé rosszak, hogy ők CSAK LOPTAK...

ezek meg "kormányozni" is elhivatottak...
így lett belőle MAFIAÁLAM, és 100% bűnszervezet
már nyomokban sem tartalmaz jogálamot

Állítsuk meg a ......... 2013.03.06. 09:22:34

OFF

Igazis HÖOK-nál is elég volt pár darab kötsöggel aláíratni a szerződést, osz' megy minden tovább, ahogyan a fidesz akarja.
Ráadásul volt olyan HÖOK elnök, aki egyeztetések híján is feljárt hetente jelenteni a minisztériumba(és/vagy dugni).
Péterke a halász jani az homokos?

Moan 2013.03.06. 09:23:39

A világ legnagyobb kamu melója az időjóslás. :) Reggel felkel a időjósmunkásember...kinéz az ablakon és talán (de csak talán, mert volt már rá precedens, hogy még ekkor sem) kitalálja, hogy milyen idő lesz aznap... Ha nagyon ász, akkor esetleg találgat a következő napokra is. :) Utólag ugye már nem kell magyarázkodni sosem. Vagy hallott már valaki olyat a reggeli hírekben, hogy : Tegnap sajnos a várakozásokkal ellentétben eső eset, pedig azt hittük sütni fog a nap." ? Ugye, hogy nem. Pedig rengeteg ilyen van... Most akkor a médiumok meg fizessenek is ezért? Bakker.. Elmegyek időjósnak.

2013.03.06. 09:25:27

@fidesz = népirtó csőcselék: "az biztos, hogy a maszop kormány Horntól Bajnaiig nem követett el ennyi gazemberséget, bűnt, amennyit ez a tetves csürhe két és fél év alatt. "

Nem lehet szétválasztani a két szervezetet, sok az érdekegyezés, összefonódás. Ugyanaz a motiváció mozgatja őket szinte. A bűneik is ugyanolyan súlyúak. Olvass ebben az írásban, ha még nem tetted:

www.kibulizottorszag.net/

Állítsuk meg a ......... 2013.03.06. 09:31:15

Egyébként nem tudom, hogy mit vagytok úgy felizgulva ettől, mert lehet, hogy éppen most diplomázik valamelyik fideszesnek a kölyke, s kell egy saját(állami=mi pénzünk)vállalkozás, ahol tobzódhat a saját pénzéből(a mi adóforintjainkból).
Olyan überfaxa lesz, mint a sárgaborház.

Hájszen nagy a fidesz állatkertje.

fidesz = házmesterek pártja 2013.03.06. 09:32:27

@dr kotász: maszoposok rengeteg dolgot megtehettek volna a 2/3 birtokában mégsem tették.
Ha csak azt nézem, hogy a mostani söpredék két év alatt felszámolta a demokrácia nyomait is... Már ezzel több bűnt követtek el, mint amennyit rákosi bukása óta az összes kormány együttesen.

A linked egy konteos oldalra visz, ha jól emlékszem, az olyanokban meg akkor sem hiszek, ha itt-ott van némi igazság abban amit állítanak.

fidesz = házmesterek pártja 2013.03.06. 09:35:24

@Salemi boszorkány: pl. látom, hogy rengeteg munkát, pénzt időt öltek egy névleg amatőr időjárás megfigyelő és előrejelző hálózat kiépítésébe, amit most a fideszék eltaposnak hatalmi eszközökkel.
Érdemi indokot nem tudnak hozni erre az intézkedésre, ergo ez ugyanolyan rablás, mint a manyup pénzek lenyúlása és eltüntetése. És ugyanúgy el fog tűnni a téma a süllyesztőben pár hét, esetleg hónap után, ahogy a nyugdíjpénzek témája is.
Emlékszel még a pofátlan végkielégítések címén, évekre visszamenőleg(!!!!) kivetett 90%-os adóra? És arra, hogy amint az elvtársak is érintetté váltak, sürgősen eltörölték?

Állítsuk meg a ......... 2013.03.06. 09:39:10

@fidesz = népirtó csőcselék:

"Emlékszel még a pofátlan végkielégítések címén, évekre visszamenőleg(!!!!) kivetett 90%-os adóra? És arra, hogy amint az elvtársak is érintetté váltak, sürgősen eltörölték?"

"A múltat végképp eltörölni
Rabszolga-had indulj velünk!"

2013.03.06. 09:45:34

@fidesz = népirtó csőcselék: Az írás amire a link mutat egy történész munkája, aki elég mélyen és részletesen foglalkozott az '56 utáni politikai, hatalmi változásokkal. Személyesen is érintve volt. Aligha nevezhető egyszerű összeesküvés elméletnek. Persze ebből kiindulva akár Rákosi ténykedéséről írtakat is nevezhetnénk összeesküvés elméletnek.
Hornék természetes hogy nem éltek vissza a 2/3-ukkal, örültek a győzelemnek mint majom a farkának, de leginkább annak hogy 89 után nem a sitten csücsültek.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2013.03.06. 09:54:44

Mi van a NOAA altal szallitott adatokkal? Az idokep is dolgozik abbol, es igen, a MEteorologiai szolgalat ezert is penzt akart szedni, holott barki szamara ingyen elerheto.
Igaz fel kell dolgozni konnyen ertelmezheto formatumra, de kivetelesen ez talan hiteles. aviationweather.gov/adds/metars/?station_ids=lhbp&std_trans=standard&chk_metars=on&hoursStr=most+recent+only&submitmet=Submit

fidesz = házmesterek pártja 2013.03.06. 09:55:09

@dr kotász: lehet, hogy keverem valamivel, de szerintem már jártam azon a lapon és... hát még egy történésznek is jogában áll hülyének lenni.
(még1x: tévedés joga fenntartva!)

Félreértések elkerülése végett nem azt akarom mondani, hogy a fidesz ellenzéke, ellenfelei, ellenségei ( :DDD ) nem szarosak nyakig, ahogy azt sem, hogy ha érdekükben áll, ne dolgoznának egymás kezére.
De amit a jelenlegi elvtársi maffia művel, abban nem hiszem, hogy bármiféle részük lenne. Van pl. a maszopban egy-két gengszter, akiből ezt is kinézem, de a nagy többségről nem hinném. A fidesz viszont csupa ilyen gané alakból áll.

Fejesrob 2013.03.06. 10:00:17

Végre. Ha az Index időjárás jelentéseire hallgatnék, szinte soha nem mozdulnék ki.

Pld. az elmúlt hétvége: Pénteken írják, hogy hasonló idő, erre süt a nap, csodálatos kirándulóidő sz.v. Nézem az időképet, 8 fok, mindkét nap mellett napsütés ikon, tehát messzire sem kellett volna menni infóért az index újságírójának.

Gondolom, valami önjelölt béka a szerkesztőségben azt hitte, 23 éves korára profi időjóssá vált és ebben az sem zavarta, hogy az Index időjárás előrejelzései mindig is híresen szarok voltak.

Az időképre amúgy épp emiatt szoktam át.

contractor 2013.03.06. 10:03:11

Ki kell tenni az Idöképet egy külföldi szerverre Luxemburgi bejegyzéssel oszt Jó napot. Így még a nyereségadót adót is bukja az állam, ha van. Nekem mindegy hogy .hu vagy .com.

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2013.03.06. 10:35:47

@Moan: Gratulálok. Legalább olvass utána...De nyugodtan legyél "időjós". Akit leírtál, hogy kinéz az ablakon, esetleg leolvassa a műszereket, az az észlelő. Annak talán jó lehetnél.
Azért lássuk be a meteorológia nem csak arról szól, hogy a te kis nyomi napi igényedet kielégítse. Vannak modellek, és most vonatkoztass el a fehérneműmodellektől, és képzeld azokat is a meteorológusok csinálják, ők fejlesztik, ők finomítják, hogy esetleg hosszabb távra is tudjanak előrejelzést adni. És amúgy, ha telepítenél elég sok mérőműszert, és a modellek pedig az összes fizikai (termodinamikai, stb) egyenletet feldolgoznák, akkor valószínűleg mondani, hogy Bivalybasznád alsón milyen idő lesz a következő 5 napban. Igaz, a mai számítási kapacitás mellett, csak a jövő hétre érne véget a modell futása.:)
Szóval egyszerűsíteni kell a modelleken, hogy még időben megkapd az előrejelzést.

Amúgy, meg nem csak az időkép van a világon. Van olyan cég, akinek saját mérőhálózata van, és nem a felhasználók szolgáltatnak nekik adatot. De ezek is teljesen el lesznek lehetetlenítve, mert a média kötelezve lesz, hogy az OMSZ-től vegyen adatokat. Ráadásul ezeket a cégeket kötelezik arra, hogy adataikat betegyék a közösbe, cserébe a semmiért.

Az egyetlen megoldás, hogy az egész cégeket ki kell költöztetni külföldre, és a mérőhálózatot itt hagyni, és külföldről szolgáltatni.

citrix 2013.03.06. 10:41:17

Orbánisztán (ahogy az EU-ban konyhanyelven hívják szép hazánkat)=abszurdisztán. Abszurdisztánban lényegéből következve senki ne keressen ésszerűséget és logikát.Az időjárást csak az ÁLLAMI szolgálat tudhatja és közölheti.Elkerülendő a dilettáns magántársaságok a NÉPET félrevezető,ideológiailag nem kellően átvizsgált adatainak közlését.Így van rendjén.Ha a PÁRT úgy kívánja:jó idő lesz.Mert úgy akarjuk,hiszen minden csak akarat és elszántság kérdése.Kétharmaddal minden lehetséges.Lesz itt még magyar narancs!

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.03.06. 10:42:08

Nertársaim a csúti' Szauronban!

A fideszbolsevik elvtársak most is hülyék mint a segg. Megoldás: külföldi szerverről nyújtott szolgáltatás az Időkép, a Köpönyeg és a többiek számára.

Javaslom továbbá az összes hőmérséklet, és egyéb meteorológia paraméterek érzékelésére alkalmas összes eszköz (házartási hőmérők és barométerek) nemzetbiztonseggi okból történő nyilvántartásaba vételét esetlegesen beszolgáltatását! Az összes internetes időjárás portál Hazaffyas és Nemzeti okokból azonnali hatállyal betiltatik! A békemenet április elsején masíroztatik, "Le a közösségi meterológiával" molinóval!

Éljen a Párt! Éljen a Magyar Nemzeti Időjárásjelentés! Nem hagyhatjuk, hogy a mocskos imperialista, brüsszelből irányított, amúgy romkocsmák mélyén szédelgő civilek időjárásjelentést adjanak ki! Csak az Állami Időjárásjelentés lehet helyes! Küzdjünk az undorító, felforgató, a Nemzeti Időjáráskészítés Rendszerét tönkretenni kívánó rémhírterjesztő civil időjárásjelentés készítők ellen!

regress 2013.03.06. 10:42:21

@Fejesrob: mit végre?akkor is fizetni kell ha nincs időjárás jelentés.ez neked tetszik?

fidesz = házmesterek pártja 2013.03.06. 10:52:26

@regress: hagyd rá! Hülyébb, mint tíz fidesznyik együtt... :-(

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.03.06. 10:54:50

További megoldás: adott médiatartalom szolgáltatók hivatalos lemondással élnek, azaz nyilatkozatban kijelentik, (ide majd elég kemény ügyvédi munka kell, hogy milyen alapon lehet az OMSZ szolgáltatásától elállni) hogy nem kívánnak az OMSZ-től szolgáltatást vásárolni. Ezt követően pedig külföldről rendelik meg az időjárásjelentést, maximum bemondja például a kereskedelmi rádió: Időjárásjelentésünket a(z) ...... szolgáltatja. Ugyanez kereskedelmi tv-k esetében is. A lényeges feladat annak jogi alátámasztása lesz, hogy illető médiatartalom-szolgáltató semmilyen formában sem vesz igénybe időjárás előrejelzési szolgáltatást Magyarisztánban, tehát jogilag nem kötelezhető arra, hogy olyan szolgáltatásért nyújtson ellentételezést, amit nem vesz igénybe. Amennyiben ennek ellenére sarcként kivetik rájuk, lehet menni az EU-s bírósághoz végső esetben.

regress 2013.03.06. 10:56:42

@fidesz = népirtó csőcselék: nem hülye,beteg.minderől csak egy dolog jut "eszébe".elég sivár élete lehet

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2013.03.06. 10:59:07

@biturbo s - félázsiai bunkó állat: Illetve a reklámtevékenységet kiszervezni egy külsős cégbe..Ekkor a médiának gyakorlatilag nincs reklámbevétele.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.03.06. 11:03:43

@S'hark: Helyes a bőgés drága képviselőtársam! Van szellemi tartalék a Pártban, én ezt mindig is tudtam!

Ötleted annyira jó, hogy havi költségtérítésed mellé prémiumot vehetsz fel a (köz)pénztárból, hívd majd fel Lajost a szokott számon, hogy kp. kifizethesse!

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2013.03.06. 11:05:49

@biturbo s - félázsiai bunkó állat: Ezt biztos nekem akarted küldeni, mert nem értem az összefüggést. Ezzel az ötlettel, pont a Lali zsebéből vennék ki a pénzt.

na__most__akkor 2013.03.06. 11:17:36

@regress:
csak egy dolog jut "eszébe"

eszébe?

Az mi? Van neki olyan?

EGO. Az van.
Nagy.

Naaagy bada-bumm, ahogy Lilu mondaná...

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.03.06. 11:21:27

@S'hark: A válasz csupán irónia üzemmód volt: igyekszem az 50-es évek politikai / mozgalmi nyelvezetét, illetve a Párton belüli kéz kezet mos üzemmódot összetolni.

Még annyit a témához, hogy ha a kereskedelmi médiatartalom szolgáltatók bevállalósak (tv, ráadió, net), és nem lekötelezettjei / tulajdonai valamelyik narancsbőrű pontentátnak, akkor célszarű lesz, ha pertársaságot alapítanak majd, ha annak az ideje eljön, és megcélozzák Strassburg-ot. Amennyiben akadályoznák a külföldről igénybe vett időjárásjelentés szolgáltatások elérését és / vagy kötelezik őket az OMSZ-sarc befizetésére, az helyből szembemegy az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának elvével, és erre az EU ideges szokott lenni. Én nem vagyok jogász, de ezt tisztán látom, remélhetőleg megfelelő jogi védelemmel és támogatással a bevezetett Lex OMSZ neutralizálható.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.03.06. 11:23:31

"célszarű"- ez most elírás. Nem úgy mint előbbi kommentben a "nemzetbiztonseggi".

budasaci 2013.03.06. 11:27:47

@tükörfúró: Teljesen egyetértek. Egy kb. 10 évvel ezelőtti elemzésben már leírták, hogy 2020- ban Magyerország már nem létezik. Rohamléptekkel haladunk arrafelé. Meg is érdemeljük!

S'hark · http://nekedvan.blog.hu 2013.03.06. 11:30:15

@biturbo s - félázsiai bunkó állat: Csak az a baj, hogy mire az EU dönt, addigra a magánszolgáltatók becsukhatják a kaput.

Martian (törölt) 2013.03.06. 11:35:20

Lehet törvényt hozni a meteorológia hitelességének biztosítására, de nem ilyen "elefánt a porcelánboltban" módon.
Legfeljebb ha valaki feltölt majd egy időjárás témájú képet, aláírja, hogy "nem számít hiteles meteorológiai információnak", azt csókolom.

gaborka78 2013.03.06. 11:54:32

Szeretnék idézni egy honlapról:

"Az átlagosnál kissé enyhébb tél – mintha ismerné a naptárat – átadta a helyét a tavasznak. Az előrejelzéseket tekintve még előfordulhatnak hideg, télies időjárást hozó napok, de a természet már a tavaszra készül."

Kérdés, ki találja ki, hogy a fenti nem kicsit bulvárosra, minden szakmaiságot nélkülőző ("minta ismerné a naptárat" ui. a naptárat évszazados megfigyelesék alapján igazították az időjáráshoz...) cikk honnan származik...

Szelid sunmalac 2013.03.06. 11:55:20

Budaorson eppen kisse felhos, enyhe,de viszonylag huvos szel fuj. Es ez HITELES, mert en mondom!

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.03.06. 11:57:00

@tildy:): ott a gond, ami miatt erről tényleg lehetne beszélni/tárgyalni (csak nem így!), hogy a NOAA adatai, a METAR és a TAF mögött is az OMSz (illetve esetleg a honvédség geoinformációs szolgálata) mérései vannak.

gaborka78 2013.03.06. 11:59:12

timargabor: És ez külföldön hogy működik? Pl. Lengyelország, vagy az általad idézett Rómánia?

sjános 2013.03.06. 12:07:22

@Fejesrob: Szép napot! Minden tiszteletem a Tiéd! és most komolyan....nem élcelődöm! Igaz nem pont a felvetett témára reflektáltál..de vagy.
Ebédidőben körbeszaladtam pár blogon....háááát mindenki eltűnt...mármint minden lelkes kormány rajongó. Vidéki..Gyurcsány mocskos...Lencsés...Blogger...stb...stb..még a szélső jobb is. hallgat...fura.
Nem tudom....alszanak?
Vagy egyre vállalhatatlanabbak a témák?
Egyébként meg néha beigazolódik hogy vannak tisztességes, valóban szakemberek is a jobb oldali államigazgatásban, lásd, Hodola Úr NFM helyettes államtitkár....energiagazdálkodás! Csak sajnos éppen ezért távozott is! Nofene...lehet mégsem jó ez a megoldása a rezsicsökkentésnek??
Ezer sebből vérzik már ez a tákolmány...meddig lehet bízni a kitalálóiban??

sas70 2013.03.06. 12:23:46

Azért az szép lenne, amikor megjelenne vagy ezer ember, hogy az ablakhőmérőjét akarja hitelesíttetni, hogy reggelente adatokat közölhessen.

gaborka78 2013.03.06. 12:24:22

@sjános: Sokáig... Ez most így fog maradni a következő 20 évben ahogy Viktor megmondta.

sjános 2013.03.06. 12:27:39

@gaborka78: Kizárt! Ennyire nem lehetünk hülyék! Ez a "tehetséges, mindenkinél különb" nép!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.03.06. 12:28:06

Eljutunk még oda, hogy esni is csak akkor eshet az eső ha a Fidesz megengedi!

gaborka78 2013.03.06. 12:33:36

@sjános: Márpedig nézd meg a közvélemény kutatási adatokat 30% fölött vannak. A többieknek esélyük sincs. Az MSZP-re még mindeig senki nem fog szavazni, a Bajnai féle kreálmány egy vicc, az LMP most esikszét. A Jobbik édes testvérük, ha a Jobbik+FIDESZ-t nézed az jóval 40% fölött van már. A kicsit szerencsétlen választó jogi tv. miatt ez megint 2/3 a következő 4 évre. Egyszerűen hülye itt mindenki ahhoz, hogy leváltsa Viktorékat.

Péter Újvári 2013.03.06. 12:40:34

És akkor most majd jönnek az illegális időjárás-jelentő oldalak? :D Elbújnak az internet sötét bugyraiban, külföldön bejegyzett cégekkel a háttérben, tehát ezáltal annak az országnak fizetik majd az adót (amivel ugye jobban is járnak), és majd szájról szájra fog terjedni egy megbízható, de viszonylag titkos időjárás-jelentő oldalak elérhetőségei? :D
És lesznek majd fent a torrenten illegális időjárás-jelentő videók is? :D "Seedeld baszki, mert nemtom, hogy holnap milyen idő lesz" :D

Nap Pali 2013.03.06. 12:44:34

@doggfather: enél eccerűbb a hejzet !

elenzéki tüntetés idejére eső és cunami várható

a békamenetre pedig napos felhőtlen +20 fokos kellemes idő (még télen is)
még ha éjszaka lenne akkor is fog sütni a Nap

gaborka78 2013.03.06. 12:51:31

@gaborka78: Arról nem beszélve, hogy a Békementen mindig sokszorosa 15 000 x annyi a résztvevő mint egy ellenzéki tűntetésen. Ellenzéki tüntetés néhány száz ember, Békemenet 1-1,5 milló. Így továbbra is nyerésre áll.

sas70 2013.03.06. 12:53:30

@doggfather: Sőt a nap is csak a fideszhívőkre süt majd, úgyhogy ha kirándulni mész, vigyél magaddal egyet!

Lajos ghr 2013.03.06. 12:53:34

Az időjárás jelentés eleve egy idiótaság, ami 50%-ban jön be általában. ha az ember reggel kinéz az ablakon, jobban ráhibázik, mire lehet aznap számítani.
Remek munka lehet, az embert sose rúgják ki, bármit mondhat, érteni se kell hozzá.
Nem vettétek még észre, hogy alig jön be?

sas70 2013.03.06. 12:54:52

@Péter Újvári: ez lesz az időjárásszamizdat 21.századi nivón!

gaborka78 2013.03.06. 12:56:20

@Lajos ghr: Egy csomó esetben szükséges (pl. repülés, hajózés), szélerőmű menetrend készítés stb. És azért az 50%-nál jobb a találati arány. Nyilván nem a hétköznapi ember számára aki ennek töredékét látja.

sjános 2013.03.06. 12:57:54

@gaborka78: Szarok a mindig tévedő kutatásokra! :)
Már bocsánat! :)
Igen....ez van....van 30% elvakult...ki ilyen. ki olyan okokból!
Az ellenzéknek meg egyetlen egy dolga lenne! Összefogni! Nem közös kormányzásra...hanem egy alkotmányozó többség elérésére, hogy eltörölje ezt a fércművet! Hogy kimozdíthatóak legyenek a "9 éves emberek", megváltoztathatóak a törvények!
Utána feloszlatni a parlamentet és új választásokat kiírni! Tisztát!
Ebben nagyon hiányolok egy igazi, polgári, jobb oldali pártot! Ami nincs Magyarországon! :(...ez az én bajom!

gaborka78 2013.03.06. 13:01:04

@sjános: Ez az ellenzék sose fog összefogni. A vidéki emberek sose fognak Bajnaira szavazni. Vidéken élők körében még mindig Viktor a megváltó. Én nem vagyok Viktor hivő, és teljest egyetértek veled abban, hogy ezt kéne csinálni. De soha az életben nem fog megvalósúlni.

sas70 2013.03.06. 13:01:15

@gaborka78: És ha a repülős haverom azt mondja, hogy: Ne menjetek horgászni a hétvégén, mert vihar várható! akkor majd lecsukja a TEK jogosulatlan nemzetbiztonsági adatokkal való visszaélésért?

Kakimaki0123456789 2013.03.06. 13:03:21

Időkép
390,260 likes · 21,389 talking about this
Orbán Viktor
146,348 likes · 9,217 talking about this

Ne piszkald az erosebbet!

gaborka78 2013.03.06. 13:03:32

@sas70: A TEK egy Jedi lovagnak öltözött Egyetemistánál, és 100 éves nénikénél bonyolultabb bűnőzőt nem képes elfogni... :)

Szelid sunmalac 2013.03.06. 13:09:07

@s: Ez bizony tomor es velos velemeny volt! Csatlakozom!

Kakimaki0123456789 2013.03.06. 13:09:08

Ez nem megszoritas. Ez lopas.

s 2013.03.06. 13:09:48

@Kakimaki0123456789: A kapcsolat: ha nem esik, orbánt akasztjuk. Ha esik, - bármi, nem feltétlenül cigánygyerek - akkor matolcsyt.

s 2013.03.06. 13:11:20

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Nem szokták érteni. Először letesztelem, hogy ki vagyok -e tiltva. Ha igen, akkor nem olvasom el a posztot. Ennyi.

s 2013.03.06. 13:15:05

@Kakimaki0123456789: A lopás a manyup volt. Ez egyszerűen faszság. Ha fáj a térdem, és kiírom a faszbukra, hogy kurvára fáj a térdem, biztosan esni fog, akkor mi a fasz van? Hitelesíttetnem kellene előtte az ízületeimet.

csunyatir 2013.03.06. 13:19:45

nagyon sok a fröcsögés, és kevés a gondolkozás.
- az előrejelzéshez nem csak meteorológusok, és hobbi észlelőpontok kellenek, hanem milliárdos adatfeldolgozó informatikai infrastruktúra, és drágán megszerzett, nagyon sok adat.
- ezzel csak az OMSZ rendelkezik amit úgy-ahogy fenn lehet tartani az adóforintokból.
- időjósolni sokan tudnak, de pontos előrejelzést az említett okok miatt csak az OMSZ tud adni.
- ha valaki eladja az OMSZ előrejelzéseit az illő, hogy meg is fizesse a költségeket.

Szelid sunmalac 2013.03.06. 13:31:58

@csunyatir: Meg az is, aki nem adja el. Meg az is, aki sajat infrastrukturaval rendelkezik, vagy csak reszben hasznalja az OMSZ-et, amiert eddig is fizetett. De en leginkabb a pekekkel fizettetnem meg!

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.03.06. 13:33:55

@csunyatir: aki ért németül és tudja értelmezni, az majdnem ugyanilyen pontosan tud előrejelzést adni:
www.wetter3.de/animation.html

Mint írtam fentebb, ebben is benne vannak az OMSz adatok, ezért a dolog nem teljesen fekete-fehér. De nem is kellene emiatt minden mást bezárni.

Ahogy az őszi cikkünk alatt írta valaki: két finanszírozási modell lehetne az OMSz-nek: (1) az USA modell - állami cég 100% közfinanszírozás, minden adatot ingyen kell adnia, vagy (2) az európai modell - állami részfinanszírozás, az adatok egy meghatározott, szűkebb köre ingyenes, a többi fizetős.

A (2) láthatóan nem működik, mert az egész meteo piac nincs akkora, mint ami hiányzik. Ezért most áttérünk az (1)-re, célzott adókivetésből, de egyben gyakorlatilag mindenki mást eltiltunk a tevékenységtől, és persze nem lesz ingyen semmi. Elég durva kombináció.

csunyatir 2013.03.06. 14:13:35

@timargabor: ha nevén nevezzük a tevékenységeket: OMSZ=előrejelzés, mindenki más=időjóslás, akkor a jóslástól nem lesz eltiltva senki.
Az előrejelzéshez komoly háttér kell, a jósláshoz nem.

mitmiért? 2013.03.06. 20:55:50

Nincs az az abszurd az az aljasság az az agyatlanság amit a Fidesz ne tudna alulról verni, és mindezt abból a félelemből hogy a nagyúr kényére tegyen. Summa summarum a józan ésszel felfoghatatlan baromságokat művelnek, a racionalitás teljesen kizárt sőt üldözendő , ahogy mar többen megmondták a Fidesz egy vallás. Kérjük a kedves szkeptikusok társaságát hogy ékézzék őket is, mert holisztikus, azaz egész embert kívánó baromsaggal van dolgunk.

csunyatir 2013.03.07. 08:23:37

@mitmiért?: A harag rossz tanácsadó, soraidból úgy tűnik haragszol. Ne halgass magadra!

nyelv-ész 2013.03.07. 12:21:44

@csunyatir: Ez konkrétan hazugság. Nemcsak az OMSZ-nek van mérőhálózata és informatikai infrastruktúrája. Majd nézz utána egy kicsit, mielőtt írsz. Egyébként a fenti cikkben is benne van, hogy az Időképnek is van elég komoly hálózata meg egy féltucat radarja.

nyelv-ész 2013.03.07. 12:55:35

Egyébként maximálisan egyetértek a törvénytervezettel, sőt, tovább is mennék.

Legyen betiltva a "Jónapot!" köszönési formula, mert szerintem az is simán időjóslásnak minősül.

Illetve aki rendelkezik OMSZ hitelesített mérőegységgel, az esetleg mondhatja, de csak abban az esetben, ha az adott területre és időszakra rendelkezésre állnak valóban hiteles adatai a jó napot illetően.

mitmiért? 2013.03.07. 19:46:54

@csunyatir:
Igazad van, haragszom
Értünk !!
Egyébként amit irtam az sajnos betű szerint igaz. Nincs helye már a szép szavaknak. Orbán Viktor sajnos a magyar történelem egyik legsötétebb alakja. Sőt ami ennél is nagyobb bűn generációm csalódása. De tudom ő is érző emberi lény, isten vagy ő maga bocsásson meg neki.

mitmiért? 2013.03.07. 19:49:07

Tudod az ő börtöne a saját maga lelke es gondolatai. De ez legyen az ő baja. Minket oldozzon el. Persze a legdurvább hogy ő semmi más mint a mai magyar lelek kivetulese. Ezt erdemeljuk. Durva.

mitmiért? 2013.03.07. 20:51:18

Az egész fizika története arról szól hogy a meglevő jelenségekre próbálunk magyarazatot adni, az akkori kor tudásának megfelelő színvonalon, es ez mind hamissa azaz pontatlanna válik egy idő utan. Newtoni világkép majdnem jo, de csak egyfajta kozelites, a bolygók bizonyos mozgását meg lehet magyarázni vele, aztán rájönnek hogy van olyan jelenség ami megdönti, es kell egy új magyarázat, egy relativitáselmélet amely totál ellentmond neki, mert bizonyos dolgokra nem ad megbízható előrejelzést vagy választ. Es akkor jön egy teljesen új világkép vagy modell mely először totál fantazmagoria es joggal szkeptikusak az ellene szólok. Na, es igy telik az idő es a történelem. Szóval egy ponton túl a szkepticizmus csak meg nem értés es maradisag.

mitmiért? 2013.03.07. 20:52:37

Bocs utolsó OFF , nem ide való.

csunyatir 2013.03.08. 08:40:45

@mitmiért?: A politika, mint olyan divergens tudomány. Minél több ember minél többet vitázik annál nehezebb az igazságot eldönteni. Egyszer majd eldől az igazság, de csak akkor amikor a jelen már elfogulatlanul vizsgálható történelemmé válik. Bele kell nyugodni abba, hogy Orbán Viktor drukkerei legalább annyian vannak mint az ellendrukkerei. Ide vagy oda tartozni elsősorban személyes attitüd kérdése egymást győzködni végtelen történet. Ha a jelenlegi hatalom bizonyos kérdéseket pragmatikusan próbál kezelni, a meteorológia szolgálat szabályozása igencsak az, akkor ezzel nem érdemes politikailag túlságosan feltöltve csak azért is szembemenni, mert ilyenkor az indulat sokszor elhomályosítja a racionalitást.
Persze ez is egy vélemény, amiről hosszasan lehet divergensen vitázni :-)

mitmiért? 2013.03.08. 08:55:08

@csunyatir:
:-))
Olyannyira intelligens amit mondasz h nehéz vele vitatkozni. Bar ha belegondolok h 1.5m fanatizalt hivovel szemben az egész nyugati világ felfogása áll, mar nem fifti-fifti a helyzet es nézd meg h a Fidesz szavazóbázisa is romlik minisegileg
De hadd idézzek klasszikust:
hallgass a szivedre, es .... Az az igazság

légügyi megfigyelő 2013.03.09. 08:21:17

Teljesen egyértelmű az analógia: a helyi önkormányzatok fölé szükséges volt a járási hivatal, a kis meteorológiai szervezetek fölé kell egy idő-járási hivatal. Ez a rendszer logikája. "Íme hitünk szent titka."
süti beállítások módosítása