A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Miért nem tud kitörni az LMP?

2012.02.06. 07:52 timargabor

Kitörni - mármint a 6-10%-os kispártiságból. Nem ment az - utólag visszatekintve - karakteres Schiffer Andrással, és a mostani kongresszusuk után sem látszik a pálya. Annak ellenére, hogy sokaknak, sokunknak nincs most más választható pártja, még leginkább ők. De ez kevés lesz. Mi viszont pont ezért rugózunk a témán.

Sokszor hallani politikai beszélgetésekben azt, hogy "á, ők az új SZDSZ", meg "ők a belvárosi kozmopolita értelmiség pártja". Az előbbi véleményem szerint komoly tévedés, bár van látszólagos alapja. Az utóbbi pedig tényleg az a csapda, amelyet mindenképp el kell kerülniük.

A pártok üzenetei szinte kizárólag a médián, sajtón, elektronikus hírforrásokon keresztül jutnak el a polgárokhoz, reménybeli választóikhoz. A hazai közmédia sajnos reménytelenül kézivezérelve húz a kormánypárt felé, míg a kereskedelmi médiumok saját üzleti érdekeiket követve igyekszenek a - kis- vagy rétegpártok felé nem igazán megértő - átlag kiszolgálására. Ezen a falon csak jól felépített trükkökkel, média-hekkek segítségével lehet átjutni. Ez az LMP-nek olykor-olykor sikerül is - érdekes, és a fenti probléma szempontjából nem is lényegtelen azonban, hogy milyen témákkal.

Ha nekem hirtelenjében fel kéne idéznem, hogy milyen témákkal jutott át (tavaly december 23-ig!) az LMP ezen a falon, hát ilyenek jutnak eszembe: hajléktalanok ügye, szegénység, cigányság integrációja, melegek ügye és bár nem tudom, hogy konkrétan ilyesmi volt-e, mégis beugrik a drog-liberalizáció, vagy legalábbis a totális tiltás elleni fellépés. (Persze, a környezetvédelem is, erről mindjárt később). Az a nagy gond, hogy ezek az ún. 80%-os ügyek, amelyekben a hazai választóközönség 80%-a zsigerből "rendpárti" véleményen van, tehát nekik marad a 20%. Így a médiában képviselt témákkal a párt eleve bezárja magát a kisebbségi térbe, és még ott is versenyeznie kell a baloldali pártokkal. És ez a témaválasztás az, ami miatt sokaknak "SZDSZ-utánérzésük" van, pedig elég érdemiek a különbségek, főleg az értékalapú politizálásban, és az ezen alapuló független szövetségi politikában.

Nehogy valaki félreértsen: nem gondolom, hogy ezek a témák nem fontosak, vagy hogy ne lenne - demokráciában bizony alkotmányos! - joga a kisebbségeknek saját érdekeik védelmére, és egy párt ne álljon ki mellettük. Nekem még szimpatikus is, hogy megteszik, a nevemben is csinálják. Én csak azt mondom, hogy így megmaradnak kispártnak.

Két dolog miatt azt látom, hogy nagyon nehéz lesz ebből a helyzetből kimozdulniuk. Egyrészt azért, mert lassan bejáratódik a márka, a média pedig eleve ennek alapján "ereszti át" az üzeneteket. Nem nyilvánvaló, hogy az LMP esetleges gazdasági témájú véleményét is hasonló hatékonysággal közvetítenék-e. A másik ok pedig az, hogy az LMP politikacsináló bázisa is ezekre a témákra "gerjed", a kapcsolódó, és igen aktív civil szerveződések (pl. az A Város Mindenkié csoport) ezekben dolgoznak. Nem látszik sem az érdeklődés, sem - és remélem, ez tényleg csak látszólagos - a komoly hozzáértés más, a polgárok többsége számára fontos ügyekben.

A január végi kongresszus a kötelező lépést, az ellenzéki oldalon bevállalt függetlenség deklarálását megtette - ámde egy hangsúlyozottan a mindenkori kisebbségi vélemény védelmére szakosodó kispárt számára ez kevés. Témaválasztásában is nyitnia kéne a pártnak - erre egyébként a meghirdetett, de tartalommal azóta sem megtöltött "Új Ellenállás" talán szolgálhatna is valamilyen iránnyal. Két fontos téma maradt, amellyel esetleg sikerülne áttörni azt a korlátot, amelyet a nagy többség által sajnos teljesen lesajnált témák jelentenek: a jogvédelem és a környezetvédelem. Még akkor is, ha sokak számára ezek is "belvárosi luxustémák", de ezekről legalább nem 80% gondolja hogy azok, hanem csak mondjuk 50.

December 23-ának ez volt az érdemi üzenete: igen, kiállunk a demokratikus jogokért akkor is, ha bizony sokak erre is legyintenek. És akár a személyes bátorság bemutatásával is - ez nagyon fontos egy olyan párt esetében, amely mellett a köznapi társalgásban szinte megszokott jelzővé vált a "töketlen". A környezetvédelemmel is polgártársaink egy jelentősebb (de nem többségi!) csoportja szólítható meg. És ott a jogvédelem mindenkit érintő része, a Munka Törvénykönyve, amelynek tematizálásába a párt már belekezdett, de a népszavazási kezdeményezés elfektetése óta elfeledett. Ezzel már ki lehet - és valószínűleg ki is kell - menni az utcára, nem tüntetni, hanem érvelni, aláírást gyűjteni, megmutatkozni, látszani.

Túl sok idő nincs rá - a másik oldal már a konszolidációra, a mindenki fejét megsimogató jóságos Állambácsi szerepére készül, és ha közben nem viszi csődbe az országot, fél év, és nagyon sokan elfelejtik neki a "forradalmi előzményeket".

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

89 komment · 2 trackback

Címkék: lmp médiajelenlét

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr924071098

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tippek az LMP-nek: nyisson és jobbikosodjon 2012.02.06. 18:25:28

Legújabb slágertémánk mostanában, hogy ki lehet a Fidesz fő kihívója a következő választásokon. Az esélyesek közül az LMP épp most szervez át, a Jobbikhoz pedig egy erős kijelentés és egy elkélszült kutatás társult, most csak az előbbi pártról lesz szó...

Trackback: A miniszterelnök működés közben 2012.02.06. 15:57:41

A miniszterelnök bejelentés nélkül tett látogatást vasárnap egy nemrég elkészült hajléktalanszállón: a kormányfő arra volt kíváncsi, hogy mennek a dolgok – ismertette az egyik hétfői napilap....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.02.06. 12:20:42

@Csárdi Antal: Igen, igen, egyetértek; az egyetlen apró probléma, hogy az emberek 99.9%-a nem olvas lehetmas.hu-t (ha olvasna, nem kéne ilyen posztokat írnom, mert az már jelentene is valamit :-) ). Amit meg néznek/olvasnak, azon meg sajnos nem ez jön át.

Csárdi Antal 2012.02.06. 12:36:30

A kérdés az, vajon kinek a felelőssége (érdeke), hogy tematizálja, kommunikációs zsákutcába szorítsa az LMP megszólalásait. Véleményem szerint érdeke mind a múlttal rendelkező ellenzéki pártoknak (saját magát mutathassa kizárólagos alternatívaként) mind a jelenlegi kormánypártoké (ne lehessen látni mennyire elhibázott a gazdaságpolitikájuk). Természetesen nem akarom megkerülni saját felelősségünket sem, de azért azt látni kell, hogy a "rendszerváltó" pártok körül létrehozott gazdasági érdekszövetségek az általuk mozgatott sajtóorgánumokkal és az új sajtótörvény rendkívül szűkre szabott mozgásteret enged láttatni az általunk kínált megoldásokat. A csalódott társadalom érdektelenségére most ki sem térek.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.02.06. 14:31:02

@Csárdi Antal: nyilván mind a Fidesz, mind az MSZP érdekelt a marginalizálásban. Az LMP-ben nem a felelősséget keresném (ha a saját politikai tevékenységünket nem játékként éljük meg, akkor minek...), hanem a feladatot látnám meg. A média nem ellenséges, csak lusta és állandó időzavarban van. Ahogy a sikeres médiahekkek átjutnak rajta az általam említett témákban, úgy - ha lennének ilyenek - átmennének a Te listád témáival is, csak kicsit többet kell velük dolgozni, több ötletet beletenni.
És épp a csalódott társadalom érdektelensége az, ami miatt ez - meg az MT-s népszavazás - fontos. Könnyen lehet, hogy a társadalom a maga csalódottságában belesüpped egy újabb Kádár-korba, fideszes vezetéssel.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.02.06. 14:39:38

Lemondott a román kormányfő, Orbán itt a minta! Meddig gyötörsz még?

A társadalomban érzékelhető feszültséget szeretné csillapítani - ezzel indokolta hétfőn Emil Boc román kormányfő a lemondását a miniszterelnöki posztról.
Emlékeztetett arra, hogy 2011-ben Romániában 2,5 százalékos volt a gazdasági növekedés, amely az egyik legmagasabb volt az Európai Unióban. Az infláció az utóbbi húsz év legalacsonyabb számait érte el, az euró-lej árfolyam stabil, az államadósság a legalacsonyabb szintű az Európai Unióban, a költségvetési deficit ellenőrzés alatt áll, és finanszírozható.
"Lemondtam, mert számomra kevéssé fontos, hogy a székemben maradjak, az ország számára viszont rendkívül fontos, hogy a remények tovább éljenek" - jelentette ki.

O. Viktor bóvli országot csináltál a hazából, azonnal takarodj!

ursus artos 2012.02.06. 14:47:09

@Isten segíts, hogy Orbán eltünjön és béke legyen!: arra nem emlékeztetett Emil BOc, hogy 2010-ben 25%-al csökkentették a közalkalmazottak bérét? Csökkentették a nyugdíjakat?
Arra nem emlékleztetett Emil Boc, hogy az IMF receptet követő Románia jövő évi gazdasági növekedési kilátásait a diktáló IMF is visszább vette?????

Kivlov 2012.02.06. 14:48:43

"á, ők az új SZDSZ"

Ez tényleg tévedés. Mert ők a régi. ugyanaz a zs bagázs, érdemi mondanivaló nélkül, hülye kisdobosfejű napközis fejekkel, semmitmondó jogászkodó b*zi dumákkal. felesleges gittegylet...

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.06. 14:53:45

elmondjam, mi a gond veluk?
hogy nem lett mas a politika.

annyi tortenik, hogy ok ugyanazt csinaljak, mint az eddigi osszes magyar poltikus, es amitol hmar herotunk van. eddig volt narancs, meg piros, meg kek, meg zold, meg barna rugdosodos hulyegyerekunk. kiesett akek, meg a zold, helytette jott a zoldespirosas.

de azert, mert lmpnek hivjak meg centire ugyanazt a gusztustalan politikai stiulust eroltetik, ami a tobbi partra jellemzo.

es ha nem ertitek meg, hogy mas STILUSRA van szukseg - mert nagyjabol az osszes part celjaval egyet lehet erteni tobbe-kevesbe -, addig nincs szukseg ratok, mert ilyenekbol van mar egy rahedli.

es mivel legutobb nekem az jott le, hogy mind1, hogy kire, csak a fidesz ellen es effektive nincs kulonbseg koztetek, ,a dk es az mszp kozott, legfeljebb meretben es karakterekben, iugy inkabb a nagyobb es karakteresebb partra fogok szavazni.

es ezzel nem en vagyok az egyetlen. es le lehet hurrogni, hogy "persze, hulye troll vagy", de abbol kurvara nem lesz szavazat. es ha nincs szavazat, nincs tobb szazalek.

devadel 2012.02.06. 15:00:43

de gyerekek, ez annyira egyszerű. mert nem olyan témákról beszélnek, amelyek a tömegeket érdekelné. ennyi értelmiségi között nincs egy szociológus, politológus, statisztikus vagy valaki, aki kiszámolná nekik? egy éhező és elnyomott országban az zöld gondolat kb 5 százalékot érdekel.

lásd még maslow piramis, csak hogy adjak egy támpontot.

ember67 2012.02.06. 15:03:13

Beváltotta-e az LMP a hozzá fűzött reményeket?

Az „M” által jelzett MÁS szó bevégezte a hozzá fűzött reményeket, hiszen egy rendkívül „dagonya” baloldali állapotban a baloldali elkötelezettséget megtagadni nem tudó –akaró- választóknak menekülő protest szavazást tett lehetővé. Amikor a menekülő szavazatoknak csak a terelésére volt szükség, a jó pillanatban, jó kifejezéssel ez sikerült, hiszen a parlamentbe bejutás már siker.

Ezzel a helyzet szülte színrelépéssel soha nem látott lehetőséget kapott az LMP, hogy megismertesse a magyar választókkal a ZÖLD politika alapjait, értékrendjét. Átlépve a passzív politikai élet szürke pártépítési éveit, azonnal rendelkezésére állt a média, illetve a parlamenti politizálás által biztosított nagyfokú nyilvánosság.

DEFINÍCIÓK, ÉRTÉKRENDEK

Az LMP öndefiníciója a mai napig egy zavaros, az egyszerű emberek számára mind szellemileg, mind mozgalmilag követhetetlen elvont „entellektüel szédelgés”.
Sajnos mai napig adós a párt egy alapértékekre lebontott, tiszta, egyszerű hitvallással. E hitvallás az, ami a választók számára követhetővé tesz minden mozgalmat, ennél fogva majdhogynem a párt sikerességének –mozgósítási képességének- legfontosabb záloga.

Minden szervezetnek meg kell küzdeni a politikai élet által létrehozott, a hétköznapi emberekbe sikeresen beültetett prekoncepciókkal:
- baloldal, automatikusan komcsi
- jobboldal, automatikusan társadalmilag érzéketlen, fasiszta
- liberális, homoszexuális semmittevő okoskodó

Ennek megfelelően a ZÖLD-eknek is megvan a sztereotípiája: nyers zöldséget rágcsáló, delfineket, elvont ritka állatokat simogató, sátortáborban pislogó petróleumlámpák mellett kuporgó vega hippik. A ZÖLD életfilozófiának csak töredékét felölelő környezetvédelem zászlóshajója a GREENPEACE, melynek akciói által gerjesztett média figyelem egyúttal –kifejezetten károsan- tompa zölddel elmossa az egyébként ugyanolyan fontos társadalmi, politikai, gazdasági, szociális, kulturális mondanivalókat.

Az LMP legnagyobb hibája, hogy ezen sztereotípia lebontását elmulasztotta. Hagyta, hogy ez a zöld massza elfedje mondanivalóját, ezáltal a tisztázatlan, ködös, már-már motyogó önértékelés távol tartsa a párttól a jelenlegi demagóg, hazug és rövidlátó politika iránt megcsömörlött – a választók kb 50%-át!! kitevő - politikaszkeptikusokat.

Néha mikor egy-egy LMP -s politikus nem figyel magára, esetleg elejt ezzel kapcsolatban megjegyzést, de mint hitvallás és mint jelszó a megfelelő szinten, megfelelő pátosszal megfelelő következetességgel sajnos nem épült be az LMP kommunikációjába.

Számomra –mint szimpátiával vegyes érdeklődéssel figyelő választó- kb 2 évbe tellett, mire nagynehezen szét tudtam bogozni az LMP kusza kommunikációjából, alapító irataiból azon egyszerűen megfogalmazható és olvasható, zászlóra írható és követhető zöld alapértékeket, melyek számomra támogathatók:

FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS

Ezen filozófiai irány viszont rögtön felveti az élet minden területére igaz ellenőrzés, visszacsatolás szükségességét. Ez az elválaszthatatlanul hozzáégő kérdés:
MI LESZ A DÖNTÉS KÖVETKEZMÉNYE 1 ÉV MÚLVA, 5 ÉV MÚLVA, 10 ÉV MÚLVA, 100 ÉV MÚLVA?

Tudniillik ez az a kérdés, mely elválasztja a búzát az ocsútól, a rövidtávú, nyerészkedő, demagóg, morális és anyagi szinten egyaránt deficites politikát a hosszútávú, az ország érdekeit szolgáló államférfiakat nevelő szubficitet létrehozó politikától.

Ez az a filozófia, melynek mérvadó képviselőjét -háttérbe vonulva- várja a választók több mint 50%-a!!!
És ez az élet, legfőképp a politika minden területére vonatkoztatva igaz. Egészség, gazdaság, társadalom, kisebbség, oktatás, foglalkoztatáspolitika - ezáltal az ország - egyaránt csak és kizárólag hosszútávú, tervezett, előremozdító koncepciók és az azt szolgáló mérvadó rövidtávú döntések által kialakított nyugodt mederben tud haladni előre.

Sajnos az elmúlt évben –mindamellett, hogy a többi párttól nem is vártam- az LMP politikusaitól sem hallottam ezen kérdéseknek a mindenkori aktualitásokra alkalmazott formáját .

Belezavarodtak a napi politikai csatározások vagdalkozásaiban, ezáltal belesüppedtek az „ezek se mások” társadalmi megítélés sarába.

Pedig ezen kérdések által megkövetelt megfelelő válaszokhoz történő konok ragaszkodás, az MSZP és Fidesz által keltett „álhisztéria” közepette kiemelhette volna az LMP-t ebből a cirkuszból, mutathatta volna meg a Lehet Más a Politika szlogen igazi tartalmát.

Az LMP lehetne a fennálló filléres – csak a pillanatnyi hatalmat szem előtt tartó politikai csatározások fölött - az a politikai erő, mely a választók részéről kívánatos -az ország érdekét szolgáló- hosszútávú nyugalmat, tenniakarást, hozzáértést, -szép kifejezéssel élve- méltóságot szimbolizálja.
Ugyanis nem a politikától csömörlöttek meg a választók, hanem a jelenkori magyar politikától, melynek – a morális pozitív emberi értékeket nélkülözve- jellemzői a legrosszabbat hozták ki az aktuális politikai elitből: irigység, becstelenség, hazugság, manipuláció.

AZ ÚT!

Az önmeghatározással adós LMP a „más” szó bájával elérte a figyelemfelkeltés szintjét, viszont a továbbiakban pont ez a kezdeti hirtelen jött siker tompította el a palettán megjelent zöld politika markáns élét.
Márpedig a legnagyobb feladat épp az, hogy a „berobbanás” után, hogyan legyen a párt a vitathatatlanul legnagyobb ellenzéki erő, egy követhető demokratikus lobogó.
Ez a pozíció teszi lehetővé az LMP számára az önálló arculat kialakítását és baloldali ellenfeleinek kötelezővé a hozzá történő igazodást.
A 2011-es 2. kerületi időközi választás megmutatta ezen egyszerű törvényszerűség igazságát.
Amennyiben az első fordulóban az LMP végez akár 1 szavazattal az MSZP előtt, abban az esetben az MSZP-t éri az igazodás kellemetlen „politikai blamázsa”, melyet így az LMP-nek kellett átmennie, vállalva annak politikai kárát: ha nem sorolsz be mögém, akkor a Fidesz-t támogatod”

Tekintettel az MSZP megújulni képtelen vergődésére, a belőle kinőtt, politikailag „legégettebb” tagokat magába foglaló DK gilisztaszerű –a felszínen történő fennmaradás kétséges célját maga elé tűző- politikai kezdeményére és a politika iránt apatikus kb. 50%-os nemválasztó arányra, ez a pártépítésben elkövetett baklövés még helyrehozható.
Az új választási rendszer csak az első fordulón alapuló, szavazatszámlálással egyszerűsítetten kiértékelhető ellenzéki összefogást nehezítette meg. Így az LMP-nek szüksége van egy egyértelmű, VITATHATATLANUL LEGERŐSEBB ELLENZÉK pozíció elfoglalására.
Amíg a fennálló politikai kultúra iránti szkepticizmus –merem állítani már-már UNDOR - a választók körében 50 % feletti, a siker csak és kizárólag az LMP-n múlik.

Rossz kezdés - az amúgyis „fiatal elvont értelmiségiek” megítélést tompító, hippinek semmiképp nem nevezhető - az LMP arculatában a „komoly” jelzőt hangsúlyozó Schiffer András lemondása.
Bármennyire szimpatikusak a párt jelenlegi arculatát alkotó fiatalok, kifárasztható, a bizonytalanságot, csalódottságot rosszul leplező, rétori képességekkel korlátozottan rendelkező képviselők. Abszolút nem irányításra, feltűnésre vágyó,-azt jól kezelő- magukkal ragadó jellemek, miközben rendkívül értékes pozitív személyiségek.

Legfontosabb feladat egy érdekes, vagány, jellegzetes ikonikus személyek megkeresése, akiknek feladata a párt értékrendjének audio-vizuális megjelenítése. Ezen a személyek ambíciójától függően szóvivő vagy ideális esetben frakció-, vagy pártvezető pozícióban jeleníthetik meg leghatékonyabban a párt mondanivalóját.
Rendkívül fontos, hogy a párt kialakítandó arculatának –nevezetesen a piszlicsáré csetepatékon átnyúló, a hosszútávú megoldásokat szolgáló napi politika- megfelelően tudjon államférfihoz méltó módon megnyilvánulni. Példaként említhető a komolyságot, tekintélyt sugárzó, mégis laza Kuncze Gábor jellegzetes félmosolya, mellyel kezelte az idétlenül „ágáló” paprikajancsikat vagy Oszkó Péter szakmaiságon alapuló eleganciája.

Ezen személyek megtalálásának legkönnyebb módja a helyi LMP klubok, találkozók, melyek során a kérdezők között könnyen felfedezhetők szónoki képességekkel megáldott szimpatizánsok. Ezen „népi szónokok” a továbbiakban a következő klubok, találkozók műsorvezetőiként, mediátoraiként hatékonyan segíthetik a párt tömegbázisának növelését, egyszersmint lehetőséget teremtenek a megfelelő személyek megtalálására, kinevelésére.

Figyelemmel kísérve az LMP tevékenységét, az első vonal korlátozott médiakomfortja mögött a második vonal állapota egyértelműen nulla, miközben annak felépítése pedig el sem kezdődött. A honlapok tanulsága szerint a központi és helyi rendezvények tervezése siralmas. Hónapokig semmi –a bázis növelését célzó- rendezvény nincs, több helyen az utolsó rendezvény dátuma a 2010 választási kampány része.
A vidéki szimpatizánsok ilyen szintű figyelmen kívül hagyása egy növekedést célzó párt számára nem elfogadható, erősíti az LMP-re az utóbbi időben ráégett „belterjes” jelzőt.
Az LMP által hangoztatott „vissza a választókhoz” trend kívánatos, csak el kell kerülni a DK által Miskolcon végrehajtott –jobb szó híján- „GEIL” kivitelezést.(jelentése: csömörletes)

Másik rendkívül fontos feladat a SZAKMAI SZÖVETSÉGESEK keresése. Az LMP 3 éves történelmében feltűnő hiányosság a mérvadó szakemberek hiánya. Sem gazdasági, sem politikai, sem társadalmi területen nem alakult ki –vagy legalábbis média szinten nem jelent meg- az LMP –hez köthető, a párt irányvonalát magas szakmai szinten képviselő elismert és ismert szakembergárda. Ennek három oka lehet: vagy az LMP nem vállal fel szakembereket, vagy a szakemberek nem vállalják fel az LMP-t, vagy az LMP nem alakította ki irányvonalát, melyhez kötődni lehetne. Tekintettel arra, hogy a jobb és baloldalon egyaránt található mérvadó szakmai gárda, kézenfekvő a harmadik lehetőség.
Itt vetődik fel ismét az írás elején felvetett probléma: nincs kialakított filozófia, identitás, arculat. Márpedig ha szakmai területeken nincs kialakított irányrendszer, akkor hogy lehetne elvárni a NINCS követését a választók részéről?

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.02.06. 15:03:46

@devadel: röviden és tömören tényleg kb. ennyi.

Gazz 2012.02.06. 15:05:10

Őszintén szólva ez a naív zöld attitűd engem inkább taszajt.

Arbet 2012.02.06. 15:06:39

Schiffer András:

"1989-ben egyik tagja volt – Bajnai Gordonnal együtt – a Gyurcsány Ferenc által vezetett rövid életű Új Nemzedék Mozgalomnak. 1990-ben egyik alapítója és 1992-ig ügyvivője az Ifjú Szocialisták mozgalmának"

LMP? Nem! :)

bvb09 2012.02.06. 15:07:14

Szerintem egyszerűbb ez a sztori, csak Pestről nehezebb elhinni, mert egymást közt többnek tűntök, azt hiszitek többen vagytok. Egyszerűen nem. Ezek a témák ma Magyarországon kb. ennyi embert érdekelnek. És ezt nem rosszindulatból mondom. Hajalosak vagytok azt kulturális alapú értékválasztásnak beállítnai, ami helyes dolog, így is van. A nem budapesti és nem kozmopolitaként létezni akaró magyarországi - még akár értelmiségi - szavazók számára egyszerűen más dolgok fontosak az életben. Szóval felesleges a médián rugózni, nagy párttá válni néppárti jellegű értékválasztással lehet, a melegházasság, drogliberalizáció stb. ma ettől Magyarországon nagyon messze van. Szerencsére. Teszem hozzá.

stim 2012.02.06. 15:09:39

véleményem szerint majd ha bizonyítottak akkor nőhetnek tovább. Felesleges erőlködni, hogy 2014-ben majd kormányváltó párt lesznek, még a 20 százalék is rettentő hízelgő nekik Annyira lehet komolyan venni az ilyen szöveget amikor a választások estélyén a Jobbik bejelentette, hogy az első helyért harcolnak. Nem hinném, hogy reálisan gondokozó ember ezt hiszi.

Bizalmatlansággal teli légkörben új pártként bizonyítani kell miközben igenis egyes nézeteik összecsengenek az SZDSZ-szel aki nem véletlenül nincs a parlamentben, de sokan sejteni vélik őket ott ahol lehetnek. Régi pártban nyilván nem, akkor az új gyanús.

Eddig nekem nincs különösebb bajom velük. Ha bizonyítanak akkor van helyük a továbbiakban is a Parlamentben.

sanyisanyi 2012.02.06. 15:21:30

Ennyi b*zi drogos van nálunk és kész. Hova tovább akarnának fejlődni?
Amíg az emberek jelentős része az életben maradásért küzd, addig nem az fogja érdekelni őket, hogy Kolompár Aladárt jogosan vagy jogtalanul nem vették fel az alumíniumgyárba!
Értem én, hogy ha a rózsadombi bölcsészrezidencián más gondokkal kell megbirkózni, de két füves cigi között le kéne menni vidékre és akkor rájönnének, hogy miért nem fognak többen rájuk szavazni.

geolog 2012.02.06. 15:23:09

6-10 % miről beszélsz örülnek ha hibahatáron belül vannak ami ugye 3% Nem lett más a politika ugyanarra hajaznak mint az SZDSZ.Melegek jogai,cigányok jogai,zsidók jogai ami a lehetséges tagságukból fakadhat. Ha majd a többség jogait védelmezik akkor számithatnak a többségre ,de addig ők csak SZDSZ-esek maradnak.

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2012.02.06. 15:26:03

Én jobban örülnék az LMPnek, ha nem egy X+1. szocialista gazdaságpolitikát hirdető párt lennének, hanem egy kapitalista szemléletű. Arra adnék voksot, meg erkölcsi támogatást, meg mindent. Erre nem.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.02.06. 15:29:32

@Zka: szívemből szóltál. Ilyen párt nincs itthon, és a legjobban most ez hiányzik. (v.ö. a blog legelső posztja)

Sicc 2012.02.06. 15:40:21

Az LMP az SZDSZ maga. Igaz, mások vannak reflektorfényben, de ugyanaz az újlipótvárosi, Dob utcai brancs. Kitöltötték azt a négy szzalékos űrt, ami nem hiányzott, de ott volt rés.
Ez az agyament zöldmozgalom volt az, amibe kapaszkodfni tudtak. Meg hát ebben van a pénz. Egy új hazugságban, amire hivatkozva az emberektől már megint le lehet húzni egy újabb bőrt. (Globális felmelegedés, CO2 kibocs, CO2 kvóta biznisz, meg a többi sötét ügylet.)
Az LMP nem azért nem tud felnőni, mert ne lehetne közöttük tehetséges politikus, hanem azért, mert az emberek átlátnak a szitán, és nem akarnak újjá éledő SZDSZ-t látni ebben az évszázadban. Valamint ez a fajta plitizálás nem ad ugyanúgy semmit, mint ahogy a fidesz, meg az mesz(m)p sem.
Mennek a belterjes harcok, egymás anyázása, közben pedig az ország szépen tönkremegy.
Most akkor kell még egy párt, aki csak gyorsítja az eseményeket, ahelyett, hogy megállítaná?

Izo 2012.02.06. 15:51:26

Gazdasági téren ugyanazt a populista demagógiát nyomják, mint az összes többi. Erős versenyben ennyi jutott nekik.

Izo 2012.02.06. 15:53:29

Más kérdés, hogy jó-e az, ha amolyan orbánosan felvállalnak olyan témákat is, amiben nem hisznek, csak épp szavazókat hoznak.

Merras · http://miyazakijun.hu 2012.02.06. 15:58:53

Az a gond, hogy az LMP a magyar politika halványlilás beütésű bölcsész szakosztálya. Vannak ködös elképzeléseik, de ha hatalomhoz jutnának, akkor a legsötétebb matolcsyzmust bírnák megismételni.

Hunor Levente 2012.02.06. 16:06:12

"Két fontos téma maradt, amellyel esetleg sikerülne áttörni azt a korlátot, amelyet a nagy többség által sajnos teljesen lesajnált témák jelentenek: a jogvédelem és a környezetvédelem."

A környezetvédelem ma már mindenkinél alap (vagy az kellene legyen), erre nem érdemes külön pártpolitikát építeni. Magyarországon legalábbis. Itt sokkal nagyobb problémák vannak.

Az LMP egyébként az antiglobalista marhaságaival nem sokban különbözik a Jobbiktól. Vagyis nagyon más, mint ami az SZDSZ volt.

ipanema 2012.02.06. 16:07:08

Gyerekek ! Ez a topik lassan átmegy egy jobbikos fórummá. Ha unatkoznék, és ki lennék éhezve egy kis zsidózásra, bizisten ide jönnék, mert a jobbikos
( vagy jobbik a négyzeten-es ) brancs itt ereszti ki magából a megemésztetlen táplálékot
( értsd: a szart).
De a lényegről is valamit. Nagyon szimpatikus kis párt az LMP. És itt a hangsúly a kicsin van.
Sok sikert kívánok nekik kicsiségük megőrzésében.
De jó hallani látni őket néha: szimpatikus emberek kerültek oda ,okos, gondolkodó, értelmes fiatal emberek. Csak kár hogy rosszul vannak bekötve a valósághoz. Mikor nincs kaja, és fűtetlenek a lakások,akkor talán ez a környezetvédelmi zöld blabla nyugodtan háttérbe szorulhat.
Amikor az ország gyökeres és szerintem rossz irányú átalakítása folyik, akkor talán nem az utolsó félórában kellene odaláncolni magukat az akármihez, hanem előbb, jóval előbb fel kellett volna ébredniük. Ha egy párt uralja a mezőnyt,akkor vagy fogadják ezt el, miért is ne, hát van jobb világ mint ez a mostani
( Pangloss), vagy ha nem tetszik, akkor láncolódjanak, de időben.Az nagyon hatásos. Hátha meglesz tőle a kétharmad.
Baromság!

Kivlov 2012.02.06. 16:08:43

@sanyisanyi:
Erről van szó, barátom!

wowerman 2012.02.06. 16:25:00

azért az aluliskolázott emberek nem ilyen szépen szokták kifejezni magukat... hanem inkább úgy hogy "zsidóbérenc szdsz-utódpárt rofl lol"

Tell Vilmos 2012.02.06. 16:25:56

Minden héten kijön 1 ilyen poszt az elempéről, oszt minek?
A címben +fogalmazott +állapítás, vagyis a: "Sokszor hallani politikai beszélgetésekben azt, hogy "á, ők az új SZDSZ", meg "ők a belvárosi kozmopolita értelmiség pártja" teljességgel igaz, ezen kár rugózni. 1 kicsit kilóg a lóláb, nagyon szeretnének ennek a marginális kis pártocskának 1esek nagy publicitást adni, ebből is látszik, hogy kik állnak a háttérben...

Amatőr 2012.02.06. 16:31:11

@ember67: "Az a nagy gond, hogy ezek az ún. 80%-os ügyek, amelyekben a hazai választóközönség 80%-a zsigerből "rendpárti" véleményen van, tehát nekik marad a 20%. Így a médiában képviselt témákkal a párt eleve bezárja magát a kisebbségi térbe, és még ott is versenyeznie kell a baloldali pártokkal."

Szerintem ez az alaphelyzet, a többi csak cizellálás!

Amiért még egyáltalán víz felett vannak, az annak köszönhető, hogy egyenlőre igyekeznek elhatárolódni a többi baloldali párttól. Persze ez is kétélű fegyver; ha nem tagozódnak be a jobbik elleni "koalícióba", akkor a pellengér, ha meg elfogadják a komcsik hívó szavát, akkor feloldódás várja őket a gyurcsánymoslékban. Nincs számukra kiút.

Kell még vagy fél évszázad, hogy a lakosság megközelítse Európa boldogabb részeinek életszínvonalát, és ha már nem filléres gondokkal küszködnek, akkor esetleg vevők lesznek a zöld ideológiára.Hogy a többi gondjukat már ne is említsem.

Amatőr 2012.02.06. 16:35:01

@stim: "még a 20 százalék is rettentő hízelgő nekik"

Miről beszélsz? Talán a 2% esetleg, de lehet, hogy annyi sem.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2012.02.06. 16:45:32

"á, ők az új SZDSZ", mert TÉNYLEG ők az új szadesz!

Hagyjuk már ezt! Miért kell állandóan vetíteni? Miért nem lehet minden az, ami? "A krumplileves legyen krumplileves!" :D El kellene már ismerniük, hogy ugyanaz a céljuk, mint a szadesznek volt 20 éven át, mert ugyanazok vannak a háttérben is... Nem azon kellene ügyeskedni, hogy ők odakerüljenek a húsosfazékhoz...

Még a kis "jellegzetes fejfedő" is a fejükön villog a parlamentben...

2012.02.06. 16:45:35

Ugyanolyan lilaködös, belterjes bölcsészpárt, mint a szellemi elődje. A gengszterváltás korától eltekintve ugyanazt az utat fogja bejárni (ismét csak a bankárpárttal kézenfogva), és ugyanúgy be is lesz darálva, és ugyanúgy fiadzik majd egyet, mert valahol kodifikálva van, hogy ezen eszmei gettónak mindig kell itten egy pártszerű platform. Kitörni, no, azt nem fog, hiszen saját, régóta betanult mantrákat szajkózó, ultraliberális rendszerének a foglya.

Na, most aztán én is kieresztettem itten, zsidóztam, vagy szartam, náci vagyok, vagy mi. Ugyi?

trolololol · http://basszas.blog.hu/ 2012.02.06. 16:47:43

@ipanema: "itt ereszti ki magából a megemésztetlen táplálékot
( értsd: a szart)."

a szar a megemésztett táplálék

kennyking 2012.02.06. 16:52:36

@sanyisanyi: Abszolút jól látod.Aki mindig valami kisebbség érdekében lapától, az mindig kicsi marad.Észre kéne venni a többség problémáit.Viszont akkor Jobbiknak hívnák őket.

kvadrillio 2012.02.06. 16:53:13

anno az SZDSZ, utóbb a LMP is el fogja érni a parlamentbe jutás 5 vagy több százalékát..... PERSZE VALAMILYEN CSODA FOLYOMÁNYAKÉNT ! :)

Mocskos Állat 2012.02.06. 16:53:39

Igen az LMP pont ennyi, a régi-új SZDSZ szavazók egy része, meg a felnövekvő utódaik szavaznak rájuk. Akik elhitették még pár ezer emberrel, hogy attól, hogy ráragasztanak egy pártra egy "lehet más" matricát, azok még pont ugyanolyanok, mint az utódaik.

Néhány dohány utcai (zs) szociológus, halbiológus és politológus úgy gondolta, hogy kihasítanak egy szeletet a politikai hatalomból, pénzekből és minden jóból.
A párt vezetői mások nem pont azok, akik az SZDSZ-é voltak, de a szavazóbázis pontosan lefedi az egykori SZDSZ-es felségterületet. Budapest belváros és még egy-két kerület. Könnyen befolyásolható, divathullámoknak felülő, romkocsmákban észosztó, gyökértelen, kozmopolita, fiatal diplomások. Akik oda állnak, ahol éppen leesik nekik ez-az.
Ami zöld, azt elszívják, vagy pedig mellé ikszelnek a szavazólapokon.

garmr · http://kard.blog.hu 2012.02.06. 16:58:18

Az LMP legnagyobb problémájának azt tartom, hogy párt egyetlen koncepciója a 2010-es választásokon való indulás volt.
Azt a sokkot, hogy bejutottak, azóta se tudták kiheverni.

finalNmbr 2012.02.06. 17:03:50

Annyi a bajuk, hogy zsidók. És bezony a zsidókat mostanság nem nagyon szeretik a gójok..

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.02.06. 17:15:11

@Csárdi Antal: Ezek az LMP honlapján vannak fent. Itt szerintem arról van szó, hogy mi az, ami a médián keresztül eljut a választókhoz, mert a párttagokon kívül senki se olvas párthonlapot.

nemecsek ernő áruló 2012.02.06. 17:20:44

@Kivlov: Fel tudnád sorolni azokat az LMP tagokat, akik egyben SZDSZ tagok is voltak? Szükségem lenne rá! Köszi előre is!
@Steve_Jobs: Ez elég kamu-duma.

Kivlov 2012.02.06. 17:29:01

@nemecsek ernő áruló:
minek??? a ZS nem vész el, csak átalakul...

nemecsek ernő áruló 2012.02.06. 17:29:50

@Kivlov: Haha!
Majd ha érveid is lesznek, szólj! :D

finalNmbr 2012.02.06. 17:30:52

@nemecsek ernő áruló: Melyik része? Mégis ki szavazna rájuk? A Jobbikba beleuntak vagy a Fidesztől megundorodottak? Kétlem, hogy bármelyik oldalról húznának X-et az LMP-nek. A másikhoz meg csak annyit, hogy ugyanazt képviseli amit az szdsz képviselt.. Az pedig nem sok ember akarja újra..

is 2012.02.06. 17:31:46

@Arbet: ez csak Gyurcsányt meg Bajnait tünteti fel jó színben. az, hogy Gyurcsány az ördög, az ugyan széles körben elfogadott, de valós tényekkel nem nagyon alátámasztott nézet.

@garmr: ez, ha nem is 100%-ban, de tényleg jelentősen képezte az identitást.

nemecsek ernő áruló 2012.02.06. 17:32:19

@Steve_Jobs: Ne érts félre, én nem szavaznék rájuk, de köze nincs ahhoz, hogy zsidók, mert nem azok. Erre mondtam, hogy kamu indok.

finalNmbr 2012.02.06. 17:34:05

@nemecsek ernő áruló: Nem szószerint értve gondoltam, hogy zsidók. Idézőjelbe kellett volna tennem a zsidó szót

nemecsek ernő áruló 2012.02.06. 17:35:16

@Steve_Jobs: Fogalmad sincs a zsidó vallásról, úgy látom, engem meg felb*sz, amikor valaki így hirdeti a balfaszságát, mint te most. Bocsesz! Idézőjelben sem helytálló!

Csárdi Antal 2012.02.06. 17:49:21

@online távmunkás: Természetesen igazad van ami a párthonlapokat illeti. Nekünk komoly érdekünk lett volna, hogy ezek a hírek megjelenjenek a médiában, de egyrészt az általam már említett ellenérdekek, másrészt az elmúlt másfél év látványosabb ügyei miatt ezek szépen lassan feledésbe merültek. De ezek az ügyek élnek, dolgozunk rajtuk és képviseljük őket minden lehetséges fórumon. Mögöttünk nincs évtizedek alatt forintmilliárdokból fenntartott médiabirodalom, és erre -bár sok nehézséggel jár- büszke vagyok. Ugyanakkor valóban meg kell találnunk a módját, hogy átüssük a médialáthatóságot.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.02.06. 17:52:53

Én jobban örülnék neki, ha hazafias, a magyar vidékért és nem utolsósorban a tanyákért kiálló pártként jelennénk meg egyszer (nem csak hajléktalanok fagynak meg, zord az élet mindenhol :(), de köszönet a korrekt, átgondolt cikkért. Én is úgy látom több párttársammal, hogy amíg a közbiztonság, a korrupció és a létbiztonság nincsen helyrerakva, a kisebbségek problémáinak feszegetése kontraproduktív, ahogyan az államapparátus lebontása sem érdekel senkit, amíg Ócsa rémképe fenyegeti.

ElPadre 2012.02.06. 17:58:51

a legnagyobb baj szerintem az, hogy nagyon keveset foglalkoznak a vidékkel, és nincs igazán mivel megszólítaniuk azt a rakat embert, aki vidéken a létminimum környékén vagy azalatt tengeti az életét. nincs rendes agrárprogramjuk sem.

a baj az, hogy míg a budapesti értelmiséget jól tudják megszólítani, a szavazók többsége: A) nem budapesti, B) nem értelmiségi. a budapesti értelmiségnek meg kb. pont annyi százaléka hajlik az ő politikájuk és politikai stílusuk felé, amennyi százalékkal a parlamentben vannak.

tehát: vagy nyitnak egy szélesebb réteg felé (és ez azt is jelenti, hogy bizony keresnek olyanokat, akik a vidék, az agrárium dolgában ott vannak erősen, és *hallgatnak rájuk*, és megpróbálják őket bevinni az LMP-be), vagy maradnak ott, ahol vannak.

viszont az, hogy nem hajlandóak szövetségbe lépni gyurcsányékkal, és főleg az ok, amiért nem, az a legmesszebbmenőkig szimpatikus, és IGEN: pont ezzel mutatják meg, hogy lehet más a politika. például gerinces, és az elvei mellett kiálló.

ElPadre 2012.02.06. 18:00:33

@Member: jó látni, hogy más is gondolt erre... :)

ElPadre 2012.02.06. 18:08:29

@ElPadre: illetve annyiban módosítanék, hogy a budapesti értelmiségnek azért valójában sokkal nagyobb százaléka hajlaNA az ő politikájuk és stílusuk felé, de ők meg pont az apolitikusok, akik passzióból csakazértsem szavaznak és csakazértsem politizálnak. de ők elveszett szavazatként maradnak ezután is.

meg az is igaz, hogy az LMP nagyon kozmopolita is... amivel egyébként nem lenne baj egy normális társadalmi környezetben, de valamiért itthon a "hazafiság", ahogy Member is írta, mintha kötelező lenne ahhoz, hogy a klasszik baloldalon kívül bárki is komolyan vegyen bárkit.

persze az LMP ezt ügyesen megoldhatná:
"én az országom jelenét és jövőjét tartom a legfontosabbnak. mindenben a legjobbat akarom neki. ez az igazi patriotizmus, és ezért vagyok én igazi hazafi." neszesemmi, fogdmegjól, de jól hangzik. sőt, még egy mémkampányt is felépíthetnének rá: "hazafi vagyok".

873ujr3rk 2012.02.06. 18:20:42

pl mert fingom sincs róla mit is akarnak.

OftF 2012.02.06. 18:23:33

@ipanema: "Mikor nincs kaja, és fűtetlenek a lakások,akkor talán ez a környezetvédelmi zöld blabla nyugodtan háttérbe szorulhat."
Ha a társadalom nagyobb része nem alsógatyában akarna otthon rohangálni, amikor kinn mínusz tizenkilenc van, akkor jutna azoknak is, akik nem tudnak fűteni. A környezettudatosság pl. így értendő.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.02.06. 18:34:00

Member, ElPadre: Nálatok a pont.

creativecitizen 2012.02.06. 18:57:44

@OftF Az LMP azért akart az OGY választásokon a lényeges döntéseket meghatározó politikai színtérre, az Országgyűlésbe bejutni, mert érdemi, ideológiai alapú rendszerkritikai mondanivalója van, és egyben a rendszerváltás óta egyre folyamatosan erősödő demokrácia deficitet bírálta(lásd Alapító Nyilatkozat,lehetmas.hu/upload/10/10/200812/Alapito_nyilatkozat.pdf).

Egy idézet pl. a nyilatkozatból: "Az [rendszerváltással létrejött] új rendszer nem teremtett valódi esélyt a közügyek alakításában való egyenlő részvételre... Nem teremtett igazságosságot sem a gazdaságban, sem a javak és életesélyek elosztásában, sem a közjavakhoz és közszolgáltatásokhoz való hozzáférésben..."

Ezért nagyon rövidlátó az az úton-útfélen terjesztett "mondás", hogy az LMP 5%-os környezetvédő párt lenne, és hogy ezért ne lenne igény rá Mo-on.

A valóságban az LMP egy alterglob civil mozgalmi gyökerekkel rendelkező rendszerkritikus politikai párt, azzal is pl., hogy mind a korábbi MSZP, mind a jelenlegi FIDESZ lényegi neoliberális gazdaságpolitikájának tartalmi egyezéseit bírálja, így alapvető gazdasági és társadalmi kérdésekben igazából rendszerkritikájából következő, koherens válaszai vannak és ennek megfelelő jövőképe a gazdaság és a társadalom vonatkozásában (lehetmas.hu/archivum/ogy2010/program/).

rozsdapeti · http://rozsda.blog.hu/ 2012.02.06. 19:02:25

@ipanema: "a környezetvédelmi blabla" senkit nem érdekelt a válság előtt (sem), pedig az ökobiosötétzöld szövegek sosem pazarlásról, pusztításról, önzésről szólnak. Aki szerint a bajban csak sokadik sallang a zöldgondolat, az az okoról nem hajlandó tudomást venni.

Gaius Plinius Secundus 2012.02.06. 19:10:40

Szerintem az a probléma hogy a választók (még a saját választóik sem!) nem tudják elképzelni őket mint mérvadó politikai erő. Akik rájuk szavaztak inkább azért tették hogy ez a hang is képviselve legyen a parlamentben.

Nekem úgy tűnik mintha úgy akarnák vezetni ezt a pártot mint valami alapítványt/jogvédő irodát amiben sokuknak van is tapasztalata, de ez egy pártnál már kevés. Illetve nem egy párthoz hanem egy mérvadó párthoz ez kevés.

Az hogy a szavazóbázis szűk egy másik dolog, vannak szimpatikus témáik ennek ellenére nem szavaznék rájuk. Számomra egyébként sem hiteles ez a kimagozása a különböző "trendi" témáknak amikkel más pártok nem foglalkoznak. Ha környezetvédelemmel akarok foglalkozni ott a Duna Kör és ezer hasonló szervezet, az LMP számomra inkább csak a szavazatszerzés végett tűnik hogy képviseli ezeket.

Metál -e a bimetál? 2012.02.06. 19:18:22

SZDSZ = LMP.

A témát ezennel lezártnak tekintem.

bucbuc 2012.02.06. 19:19:20

Rendezzetek még egy pár flashmobot, hátha.

laci_52 2012.02.06. 19:29:10

@Metál -e a bimetál?: Ez így igaz, és ugyanúgy el fognak tűnni két év múlva. Nem fognak hiányozni...

Interlock (törölt) 2012.02.06. 19:30:36

@Csárdi Antal: "A csalódott társadalom érdektelenségére most ki sem térek."

Na, helyben vagyunk. Pont erre kellene kitérnetek, ehelyett megy a rinya, hogy amédiaígy, akevéspénzúgy, és ti ebbe láthatóan belenyugszotok. LMP-s kollégám kedvenc, nem kicsit derűlátó mondása a nehézségeitekről: "Örökké nem eshet az eső". Tényleg nem, de ennyi? Ennyivel le van tudva? Jó kedv, reménység, sült galamb meg majd csak lesz egyszer? Felhőt tényleg nem egyszerű oszlatni, na de esernyőt hordani, széliránnyal szemben tartva menni is tilos? Folyton csak az jön át felőletek, hogy ezernyi okból sajnáljátok magatokat, de talán ne várjátok azt, hogy ezzel a mentalitással bármi eredményt el fogtok érni.
Két napig gubbasztottatok egy kongresszuson, mindenki jól elmondta közel ugyanazt, megszavaztatok egy stratégiának nevezett valamit, ami annyiból áll, hogy nincs szövetség. Összefoglalnám: elkúrtatok két napot. Fel lehet háborodni a stíluson, a mondanivalón, de akkor is ez a kendőzetlen igazság; nálunk a cégnél milliárdos beruházásokat döntenek el két nap alatt, de úgy, hogy ha bele akarnak kezdeni, akkor a második nap végére kész a komplett időterv, ki vannak osztva az irányítói feladatok, meg vannak nevezve a felelősök! Talán azért lehet ekkora különbség két nap és két nap között, mert van, ahol értenek ahhoz, amit csinálnak; talán azért, mert van, ahol akarják.
Meg kell látni azt a csalódott társadalmat, sőt, továbbmegyek: ki kell menni közéjük, beszélni kell hozzájuk, velük. Nem adja le az újság a cikkeiteket, ki nem szarja le? Mennyi lóvé jár nektek a közösből párttámogatásként, 150...200 millió évente? Ha a többséget érdeklő témákban szórólapokat gyártanátok, a helyi képviselők útján terjesztenétek, benzinpénzzel együtt mennyit kellene költenetek ilyesmire? Fogadjunk, hogy neki sem álltatok kiszámolni; fogadjunk, hogy zéró stratégiátok van arra, hogy országosan megszólítsatok minket (a képviselői fogadóóra nem stratégia, csak annak egy lehetséges eleme). Pedig rinya helyett a lehetőségeket kellene inkább keresni. Nem érdekli az embereket az, amit ti problémának éreztek, oké, van ilyen. Eldöntedő kérdés, a válasznál melléduma nem kell: akartok nagy párt lenni, vagy sem? Ha nem, akkor ennyi. Ha igen, akkor változtathattok-e a megoldani kívánt témák listáján? Persze. Ne mondjátok, hogy nem; ha leválik rólatok pár száz idealista értelmiségi, húdekár, ugyanakkor a reális megközelítéssel, hasznos gondolatokkal nyerhettek több tízezer támogatót - húdekirály lenne, nem? Döntsétek már el végre, hogy csinálni akarjátok, vagy nem, és ha igen, akkor a stratégia a világos, határozott cél kijelölésével kezdődjön (nem az, hogy nincs szövetség; inkább olyan konkrétumok, mint pl. 2014-ben a 25% a minimum, ami megfelel), osszátok szét abban a 13 fős vezérkarban, hogy ki milyen területért felelős, nevezzetek ki valakit, aki mindent összefog, átlát, aztán folyamatos kontroll mellett, a minimálisan szükséges rugalmassággal, felülről lefelé haladva (most félreérthető leszek, de csak a hatás miatt, értse jól mindenki) "verjétek ki" a tagságból, hogy a kijelölt úton haladva mindenki hozza ki magából a maximumot, tegyen meg mindent a cél érdekében. Legfeljebb nem jön be. Így működik az összes működő cég, sőt, a Fidesz is; nem sok mindent kellene róluk lemásolni, de a hatékonyságot érdemes volna.
Ahogy mindig mondom: ami a legtöbbet árt, az a tehetetlenségbe vetett hit. Ti két év parlamenti munka után megtanultatok hinni abban, hogy tehetetlenek vagytok; van még saccperkábé pár hónapotok, max. fél évetek, hogy ezt észrevegyétek, és kidolgozzátok, mit tehettek ellene. Fogy az idő.

kela-bá 2012.02.06. 19:32:19

Olyan csodálatos, kegyetlen, zimankós tél van. Vigyázat már többen eltávoztak szénmonoxid mérgezés következtében, pedig lehet kapni riasztókat.
További szép estét !

Lastres · http://lehetmas.blog.hu/ 2012.02.06. 19:36:47

"Ha nekem hirtelenjében fel kéne idéznem, hogy milyen témákkal jutott át (tavaly december 23-ig!) az LMP ezen a falon, hát ilyenek jutnak eszembe: hajléktalanok ügye, szegénység, cigányság integrációja, melegek ügye és bár nem tudom, hogy konkrétan ilyesmi volt-e, mégis beugrik a drog-liberalizáció, vagy legalábbis a totális tiltás elleni fellépés. "

Hajléktalanok oké. Viszont drogliberalizáció témában két év alatt 0, melegjogok ügyében kb. 2 db megszólalása volt.

Ezt csak azért mondom, hogy látható legyen, hogy még egy ilyen nyitott ember véleményét-látásmódját is leginkább a mások által gerjesztett hisztéria határozza meg, s nem a valóság.

elendem 2012.02.06. 19:50:32

Jelenleg az LMP az egyetlen párt, amelynek koherens és reális gazdaságpolitikai elképzelései vannak az ország talpra állítására.

lehetmas.hu/archivum/zoldelenkites/

Ezt egyébként a politikusai el is mondják, de nem jön át a médián. Ezért mondják, hogy marginális problémákkal foglalkozik az LMP. Pedig nem így van: arról van szó, hogy ez jut el a média-fogyasztóhoz.

Never 2012.02.06. 19:51:04

Csak nekem tűnik úgy, hogy egy szinte 100%-ra ugyanilyen poszt volt gyenge egy hete kirakva a blog-ketrecbe?

Valószínűleg ki van adva a kvóta, hogy mennyit kell szerepeltetni az LMP-t a "haveri médiában". Szerintem érdemes lenne feleleveníteni, hogy az SZDSZ-t is hiába tömjénezték, kb. annyian szavaztak rá a végén, ahányan cikket írtak róla...

Interlock (törölt) 2012.02.06. 22:26:15

@elendem: elismerem, hogy komoly gond az energiafüggésünk, van mit javítani az energiahatékonyságon, és a környezetvédelmi szempontok is fontosak. Azt is elismerem, hogy az LMP legalább megírta ezt a doksit, játszottak a számokkal, próbáltak a kiválasztott területeken másféle megközelítést adni. Na de:
- én ugyan 2010 végén már olvastam ezt, mert véletlenül ráakadtam, de hogy az ismerőseim között senki, az hétszentség; nem a lehetmas.hu a magyar netezők kezdőlapja, és (ahogy elnézem) a kedvencek közé sem kerülhet túl gyakran, tessék már megérteni végre
- havonta egy-két Jobbikos kiadvány, szórólap érkezik a postaládámba, pedig nem kérem, ahogy a vele együtt érkező nagyáruházi szemetet sem (és mivel színesek, még szarul is égnek); képtelenség lett volna a doksi megjelenése óta legalább egyszer, mondjuk fekete-fehérben, mondjuk névjegykártya méretű szelvényeken a téma címét, egysoros leírását, és a doksira mutató linket bedobálni a teljes lakosság postaládáiba? Vagy most már állandóan relaxálnunk kell, meg három ujj-technikáznunk, hogy kitaláljuk, miről is maradunk le a lehetmas.hu meglátogatása híján?
- ez a doksi 56 oldal, az alternatív költségvetési se volt kis darab, ennyit az átlagember akkor olvas végig, ha rettentő kíváncsi, vagy ha a budin is netezik, és többnapos a székrekedése. Kell belőle egy kivonatos verzió: csiricsáré lapokat kivágni, tartalomjegyzék sem kell; probléma bemutatása max. 5 sor (sokat költünk rosszul strukturálva, keveset szedünk be rosszul elosztva stb.), csoportokra (lakosság, mezőgazdaság, ipari vállalkozások és cégek, szolgáltatók és elosztók) bontva 10-20 sorban kiemelni a tervek fő mondanivalóját, a végén egy link a teljes doksihoz, meg még egy (több) a vitafórum(ok)hoz, akár szakágak, vagy a fentebb említett csoportok szerinti bontásban is egy-egy.
- a média azt adja, amit a lakosság igényel; a lakosság azt igényli, amiről tud, és érdekli; ha nem tud valamiről, az nem is fogja érdekelni, a feladat tehát a lakosság tájékoztatása fórumok szervezésével, szórólapokkal, kiadványokkal, dinnyeárust modellező hangszórós kocsikkal, véleményeteket fontosnak tartó tanárok bevonásával, minden módon, ami csak szóba jöhet. Nem lehet várat ostromolni úgy, hogy sírunk, mert magas a fal.

elendem 2012.02.06. 22:58:47

@Interlock: Van kedved megcsinálni ezt a remek, jól kommunikálható kivonatot, amit leírtál?
Segítek.

2012.02.06. 23:18:07

@iii:

Köszönöm szépen a szíves támogatást, tudtam én ám, hogy igazam van ... :)

Interlock (törölt) 2012.02.06. 23:32:05

@elendem: konstruktív hozzáállás, ezt díjazom; ugyanakkor nem értem, miért tőlem kérdezed; kell, hogy legyenek ott jó kommunikációs szakemberek. Én ugyanis nagyon nem vagyok az.
Ettől függetlenül: talán. Ha meg tudjátok fogalmazni, mi az elvárás, én pedig egyet tudok érteni vele; ha kritikaként tekintitek a kritikát (és igen, szoktam csúnya szavakat használni), nem támadásként; ha beleegyeztek abba, hogy én mint e-mail-cím létezem, valós személyként egyetlen párthoz sem akarok kötődni, amit teszek, azt azért teszem, hátha egyszer elmondhatom a fiamnak, hogy volt egy hangyafasznyi részem az élhető ország összehozásában; ha elfogadjátok, hogy a meló miatt olykor napokig sem létezem a neten, és bár amit leírok, abban benne van a véleményem, de felelősséget semmiféle következményért nem vállalok, az a tiétek.
Egye fene, segíts, ha már így megkértelek; üzenetet küldhetsz az adatlapomon át :-)

Park Ádám 2012.02.06. 23:53:48

@ember67: írhatnál valami blogot is. A kommented cikknek is elment volna, olvasmányos, igazságos, egyetértéses.

Park Ádám 2012.02.07. 00:02:42

@Never: Arra a cikkre gondolsz, amelyen a Tilos rádiós szerző azon siránkozott, miért is nem borult össze az LMP az MSZP-vel a "Nagyösszefogás" jeléül?
És hogy ő új SZDSZ-re számított, mert az sitt lett kókától, de ez nem lett más, jajajaj?

Azért az más kateg.

Never 2012.02.07. 06:36:29

@Park Ádám: Nem, volt még egy siránkozós cikk, hogy miért nem nyit az LMP a vidék irányába...

Nos, nem is tudom. A belvárosi uripubik amint mennek vidékre kampányolni... Vicces lesz...

l ember 2012.02.07. 07:21:37

szépen kiviláglik a kommentekből, hogy az lmp tényleg egy budapesti értelmiségi rétegárt. Ilyen üzenetekkel, mint a demokratikus intézményrendszer védelme, a bázisdemokráciával való kísérletezés, költségvetési egyensúly, alternatív adórendszer, egyszerűen nem érthető meg iskolázottság és a politika aktív figyelése nélkül, ezek csupán buzis csipogásnak hallatszanak (Kivlov) egy nem értelmiségi fülének. Ezért lehet, hogy sokan a nagyon egyszerű világképük másik oldalára gyömöszölik be(nemzeti kontra zsidó), vagy próbálják megfeleltetni valami politikai formációnak, amit már ismernek (szdsz). Az lmpo résztvevőit nézve nem is lehet más, nincsenek emberek, akik jól be tudnák tölteni egy valóban nagyon hiányzó kisgazdapárt helyét. Ez nem baj, én hiszek a plurális demokráciában, örülök, hogy valaki az én attitűdömet is képviseli a parlamentben. A baj, hogy láthatóan nincs olyan (vidéki) értelmiség, ami képes lenne egy a történelmi Kisgazdapárt helyét betöltő szervezetet létrehozni, ami akár gyümölcsözően együtt tudna működni az lmp-vel, sőt, más képviselet nélküli társadalmi csoportok is várnak pártra, ha el tudnák képzelni ezek az emberek, hogy van alternatívája az arctalan tömegpártoknak, és hogy a választás nem feltétlenül matematikai verseny, ahol van tét, hely és befutó

Kivlov 2012.02.07. 08:26:07

@nemecsek ernő áruló:
hiába hahogsz, ezek a tények...

furbe · http://matits.hu 2012.02.07. 09:25:39

Én nekem volt szerencsém két éve elolvasni az LMP választási programját (majd háromszáz oldal). Nekem abból egy picit más jött le. Egyrészt van benne egy elég alapos vidéket érintő fejezet, s van az országot számba vevő gazdaságpolitika. Nekem nem a liberális "engedjük be a külföldieket" dumának tűnt.

Másrészt mind a két évben beadtak egy alternatív költségvetést (nem módosítókat, hanem egy komplettet), beadtak egy személyszállítási törvényt, a MÁV vizsgáló bizottság anyagai alapján letettek egy kiegészítő jelentést, ami a MÁV alapvető finanszírozási gondjait foglalja össze (mármint hogy a közúttal szemben, a vasútnak minden költséget viselnie kell), és akad egy teljes szociális és oktatási programja is.

De ez a médiában egyáltalán nem jön át!

ipanema 2012.02.07. 09:28:31

@trolololol: Kedves Barátom ! Látom szar ügyben igen jól tájékozott vagy. Nézőpont kérdése hogy mi az ami távozik. De hát legyen úgy, ahogy mondod.
Változtat ez a lényegen?

ipanema 2012.02.07. 09:35:44

@rozsdapeti: Kedves Rozsdapeti !Környezetvédelem :igen. Energiahatékonyság igen, kevesebb vegyi anyag az élelmiszerekben igen, kevesebb CO2 a levegőben igen.
De nagyon nem mindegy milyen áron.
Csak olyan áron, ami nem keveseknek a luxusaként véd környezetet hanem a társadalom többségének.
Ha kevesen vannak jó le levegőn, ha a jó élelmiszer megfizethetetlen, ha a környezet kimélő energia túl drága,ha a vizierőmű környezet romboló a szélerőmű erdő pedig szép, stb akkor az nem jó zöld politika.
Ha viszont a zöld elitista akkor nem lehet tömegek vezérlő ereje sem .Nem igazi pártképző erő.Nem igazi mozgósitó erő. Ez a kettőség öli meg az LMP-t no meg a schifferi doktrinérség,ami az én izlésem szerint maga a környeztszennyezés

Az igazi Sipi - Citizen of European Union (törölt) · http://www.youtube.com/results?search_query=ud+zrt 2012.02.07. 12:31:37

@Kivlov: az antiszemitizmus nem teny, hanem mentalis zavar.

a veszett kutyanak a szaja habzik, az antiszemitanak az agya...

Kivlov 2012.02.07. 14:14:25

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:
"Régen azt nevezték antiszemitának, aki nem szerette a zsidókat. Ma azt, akit nem szeretnek a zsidók." ennyi...

2012.02.07. 14:23:25

@Dr. igazi Sipi - A Magyar Köztársaság Állampolgára:

A szemitizmus, valamint a filo- és proszemitizmus detto. Lelkes művelőit régóta elnézve habzás, felsőfokon, de sajna az sem fehérít ... :)
süti beállítások módosítása