A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Kétharmad nélkül nincs visszaút

2015.02.23. 06:30 timargabor

Annak, hogy a veszprémi időközin vesztett a Fidesz, sok tanulsága, következménye lehet. Itt és most hármat emelnék ki:

Egyrészt mostantól az ellenzéknek komolyan kell vennie magát. Nincs ugyan túl sok ügy, amihez kétharmad kell, de különösebben alibizni nem lehet. Kiderül persze, hogy van-e olyan párt, vagy pláne képviselő (egyelőre egy is elég), amelyet vagy akit meg lehet venni. De a dolog nemcsak a parlamenti számarányokról szól. Az október óta zuhanó, majd alacsonyabb, de még mindig vezető szinten stabilizálódó fideszes előny a gyakorlatban elfogyott, sőt elég durván átfordult. Átfordult egy olyan körzetben, amely hagyományosan billegő, az aktuális országos győztesre szavazó volt, és a körzethatárok átszabásával pedig enyhén fideszessé vált. Ehhez képest 9% különbséggel nyert az ellenzéki jelölt. Ha a támogató pártok erről sem tudnak lendületet venni, ha ezek után sem lovagolják meg azokat az intézkedéseket, amelyek miatt a Fidesz ide jutott, akkor béke poraikra.

A második, hogy a Jobbiknak mért közvélemény-kutatási második hely, amennyiben valós, nem a Közép-Dunántúlon realizálódik. A választókörzet kisebb falvainak szavazóköri adatai elég érdekesek, és nagyon árulkodók, hogy hogyan is áll a radikális párt a kistelepüléseken.

A harmadik ügy még messze van, és sok víz folyik le addig a Dunán. Ha nincs kétharmad, már nem buherálható a választási törvény. Az a törvény, amely a Fidesznek negyvenvalahány százalékos eredményre kétharmadot adott egy éve, az országgyűlési választásokon. Ezzel a törvénnyel pedig aki nyer, az nagyon nyer. Erre a szerepre pedig, ha esetleg bedől a Fidesz, jelentkezhet a Jobbik, jelentkezhet a baloldal, vagy akár egy még nem látható formáció is. Most már nem lehet egyedül a Fidesznek visszacsinálni a szabályt, ha szorul a hurok. Persze ha a Jobbik vezet, összeállhat a Fidesz a szocikkal, ha meg a bal, akkor a Jobbikkal. Gyönyörű pávatáncok tanúi lehetünk még, az eddigi köpönyegforgatások szolid véleményváltozásnak tűnhetnek majd azok mellett - ha az első pontban említett lefizetést meg nem oldják addig. A kétharmad nélkül innen nincs visszaút, legalábbis egyedül nincs.

 Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

kardlog.png

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

51 komment · 2 trackback

Címkék: választási rendszer választási törvény kétharmad időközi választás Fidesz Veszprém

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr317206083

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2015.02.23. 17:26:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Timár Gábor: Kétharmad nélkül nincs visszaút 2015.02.23. 12:13:01

Ha nincs kétharmad, már nem buherálható a választási törvény, amivel aki nyer, az nagyon nyer.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.23. 07:33:04

Nem igazán figyeltem az időközit, nem hittem hogy a fityisz leváltható. Szerencsére tévedtem, bár sokkal előrébb nem vagyunk ebben a többpártállami komédiában. :-(

Pár észrevétel. Ha jól emlékszem a végül győztes jelölt független volt (baloldali támogatással). Ennek, a függetlenségének mekkora lehetett a szerepe a fityisz vereségében?

Tovább megyek. Ha volt szerepe, nem lehetne-e ez a pártpolitizálás visszaszorításának módszere? Mire gondolok? Hiteles független ember elfogadja az ilyen olyan oldalak támogatását, de előre mondja, ő a győzelme esetén független marad. Ha a modell beválik és az ogy-ben a függetlenek kerülnek túlsúlyba, a függetlenek megalakíthatják a függetlenek frakcióját. :-)

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.23. 07:46:08

@rdos: az eredmény mértékében biztos volt szerepe a jelölt függetlenségének. A támogató pártok tisztán pártpreferenciák alapján nem lennek volna esélyesek - már ha elhiszem a közvélemény-kutatók számait.

Az utolsó bekezdésed érdekes, és nekem is felmerült ez az ötlet. És akkor a fideszes hitelesfüggetlen meg a balos hitelesfüggetlen összecsap :) AZ viszont túl szép, hogy az általános választásokon is működjön. De még komolyabbra fordítva: Kész Zoltán képviselői működésén sok múlik. Ha tényleg független marad a mostani támogatóitól, az biztató lesz ebből a szempontból - a modell nyilvánvaló kritikája ugyanis ez: a "hitelesfüggetlen" megmaradhat-e ennek, ha párt támogatásával beszáll a rendszerbe?

toportyánzsóti 2015.02.23. 07:56:18

Narancs g e c i k választási törvénye teljes médiafölényre van alapozva,most hogy az RTL lehúzása dugába dőlt a lét a tét nekik,mennek a csatornába hamarosan ahogy kiderül csak a hatalom kell nekik akár magyargyilkolás árán is.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.23. 08:15:46

A tegnapi nap fő eredménye: megvan a Simicska-Soros párt első mandátuma.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.23. 08:58:08

@maxval bircaman szerkesztő: ha a Fideszt akarod segíteni, az erről nehéz lesz. Veszprém után Simicskával meg kell állapodniuk; akár a bal, akár a jobb nyer kétharmaddal a következő menetben, együtt mennek a levesbe.

zsebatya 2015.02.23. 08:58:28

@maxval bircaman szerkesztő: Hogy te milyen hülye vagy, arra szó nincs.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.23. 09:26:17

@timargabor:

Ennél ez sokkal bonyolultabb. Az lesz, amit már tavaly megjósoltam: a ballibek mennek a szemétbe, a háttérthatalom Fidesz II.-t grundol.

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.23. 10:28:19

@maxval bircaman szerkesztő: ez bizony még be is következhet.

(Csak így magunk közt: a Fidesz-I.-t is ők grundolták?)

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.23. 10:33:40

@timargabor: Boccs de, most rohanok. Viszont. Elkészült a "nevető spanyol".

www.napiszar.hu/showPost/Ezert_bukta_el_a_23-ot_a_Fidesz_Veszpremben

Papírzsepit előkészíteni! Könnyesre nevettem magam. :-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.23. 10:58:01

@timargabor:

Nyilván.

A rendszerváltás képlete az volt, hogy ne nyerhessenek autentitikus, nem külföldről finanszírozott pártok. Így tették pl. tönkre az MSZDP-t. Csak az FGKP és a KDNP úszta meg ezt, de ők se sokáig.

A többi párt mind idegen projekt volt. A német nagytőke pártja volt az MSZP és az MDF, az angolszázé meg az SZDSZ és a FIDESZ.

Orbánra ezért haragszanak ennyire: elárulta a gazdáit.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2015.02.23. 11:43:06

A jobbik alig várta már, h a 2/3 tőle függjön és kérhessen szívességeket.
@maxval bircaman szerkesztő: OV elárulta Puityint? Mikor?

nevetőharmadik 2015.02.23. 12:38:16

@rdos: @timargabor: Azon túl, hogy egy független ma szimpatikusabb, mint bárki létező, a függetlenségnek semmi, de semmi értelme vagy jelentősége nincs, a függetlenek frakciója pedig fából vaskarika.

Egy függetlenekből álló csapat valójában nem csapat, nem lesznek képesek strukturált, célirányos cselekvésre. Ez olyan, mint hogy nem mindegy, hogy a benzin egy hordóban, vagy egy V8-as motor tankjában van.

Elméletileg persze lehetséges leváltani a teljes politikai elitet függetlenekkel, de akkor még csak egy hordó benzinünk van. Egy babettával és egy lityi benzinnel messzebb lehet jutni.

A létező rendszer és elemeinek alternatívája persze kell, és tán esélyes is (a függetlenség ennyit mutatott meg). De az alternatíva minősége teszi az alternatívát.

inebhedj - szerintem 2015.02.23. 15:02:25

@nevetőharmadik:

+1

Bizony, semmilyen jelentősége nincs ennek az eredménynek, az ellenzék szempontjából pedig végképp. Hogy Kész Zoltán beváltja-e az esetleges hozzáfűzött reményeket azt nem tudom (de kötve hiszem), annyi azonban biztos, hogy neki (és barátainak) most már könnyebb lesz az élete (copy by fentebb linkelt videó).

Az összes többi eszmefuttatás a Fidesz bukásáról és az ellenzék megerősödéséről ezen eredmény fényében teljes önámítás.

Ezzel az eredménnyel nem erősödött az ellenzék és nem gyengült a Fidesz. Lehetne akár azon is polemizálni, hogy a magát baloldalinak hívó baloldal annyira unszimpatikus a választók körében, hogy még jelöltet is csak akkor tudnak állítani, ha eltitkolják a támogatást, de ennek sincs semmi értelme. Mindannyian tudjuk, hogy nálunk a szavak mást jelentenek, a Fideszt jobboldalinak hívjuk, noha baloldali, a független pedig mifelénk a pártos, elfogult érdekembert jelent, a szakértő kutyaütőt, stb.

A választás eredménye amúgy lehangoló a változásra vágyók számára, egy valóban független, vagy akár egy LMP-s vagy Jobbikos győzelem is több reményt sugallt volna.

Így viszont megnyugodhatunk, hála a demokrácia bölcsességének, marad minden a régiben (ahogy volt az elmúlt bő 25 évben).

miva? 2015.02.23. 15:19:39

@maxval bircaman szerkesztő: Áruló Viktor?

Egyébként Soros üzeni, hogy nem veszed fel a telefont. Akar utalni, mert olyan ügyesen vagy gusztustalan, hogy a legtöbben miattad gyűlölik Viktort. Ha majd elévül a bűncselekményed, akkor kapsz állást is Magyarországon. Mikor lesz az?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.23. 15:23:19

@timargabor: "AZ viszont túl szép, hogy az általános választásokon is működjön." Igen, nekem is ez a félelmem. Talán egy-egy, vagy max pár tucat körzetben, ahol hiteles, szakmájában és a nagyközönség alőtt jó hírű személyt lehetne így függetlenként állítani, ott működhetne.

Aki a népfrontos időket, az 1986-os kettős jelölést megérte, az láthatja, nagy különbség a népkéviseletben a választásban és főleg a jelölésben (ami éppen ma sem túl demokratikus) nincs. Addig volt pártunk és kormányunk, ma többpártunk és kurmányunk. :-( Azt kell mondjam, pedig nagyon nem szerettem az átkost, bizonyos szempontból még jobb is volt, a végefelé az elvtársak rájöttek, a szaktudás (iparban, mezőgazdaságban, ..) nem imperialista csökevény.

Bereznay András ötletére (érvénytelenül szavazni), láthatólag nincs nagy fogadó készség. Akkor hogyan tovább?

Új pártra még van idő (a fityisz legrosszabb esetben még 3 évig saját magát tovább építi lefelé, ez segít). Pont az előző ogy választásra tákolt rendszer teszi lehetővé, hogy egy 45%-os támogatottsággal az új erőnek bőven meglehet a kétharmada. :-)

Mi lehet az új erő?

1.) Amelyik deklarákja, hogy 2/3-os győzelme esetén átalakul alkotmányozó nemzetgyűlésre, majd az új alkotmány jogrendszer (praktikusan átvehetnénk tokkal vonóval az osztrákot, annyira nem is lenne idegen) beiktatása után új választásokat ír ki.

2.) Nőpárt. Tagja bármely hölgy-anya lehet, aki deklarálja hogy NEM akar közéleti szerepet folytatni (nyilván az a hölgy, aki 1944-45-től közszereplő volt a mai napig, az nem lehet tag), programja egyszerű, csak hölgyeket a közéletbe. Pártoló tag lehet férfi is, természetesen a férfi nem választható. Csak választhat a hölgyek közül. Jelölés egyszerű, körzetenként sosrshúzás a nőpárt hölgytagjai közül. Aki az egy rövidebb gyufaszálat húzta a jelöltállítás haárideje előtt pár nappal, az lesz a jelölt. Ezzel elértük, hogy csupa olyan hölgy lesz a nőpárt jelöltje, aki nem akart politikai pályára menni (eszerint becsületes ember), továbbá a különféle itt garázdálkodó titkos szolgálatoknak igencsak megnehezítjük a jelöltek behálózását.

Kicsit hosszú lett, meg aztán ötleteltem. Mert azt látjuk, hogy ahogy eddig mentek a dolgok tovább úgy nem mehetnek.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.23. 15:30:15

@nevetőharmadik: Elnézegetve pártjaink eddigi teljesítményét, azért én azon is elfilóznék, hogy a tisztán egyéni képviselői rendszer, szigorúan pártok nélkül, mert hogy a pártfegyelem mikre képes, azt láttuk, nem lenne-e jobb a mainál (netán esetleg visszahívhatósággal, nyilván minősített, azaz köztörvényes esetekre). Legyen ez a 3.) ötletem, pont felvetésed, hsz-ed alapján. Köszi, "inspiráltál", na jó, további gondolkodásra késztettél. :-)

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.23. 15:41:13

@rdos: csak pontosítok: Bereznay András nem érvénytelen szavazatot javasol, hanem tudatos és az egész rendszer illegitim jellegével magyarázott, legetőleg nagy tömegű távolmaradást a szavazástól.

inebhedj - szerintem 2015.02.23. 15:49:38

@rdos:

Végeztem egy szűkkörű felmérést nőismerőseim között az ötletedről.

Kevés dologban értettek egyet, de abban igen - ellenemben is -, hogy nőket vezető posztra, politika posztra nem szabad engedni.

nevetőharmadik 2015.02.23. 15:50:24

@maxval bircaman szerkesztő: Emberiség elleni bűnök? Ne viccelj, titokban mégis homoklobbista vagy?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.23. 15:50:46

@timargabor: Régen olvastam az általad is főhelyen linkelt kibulizottorszag-ot, lehet hogy a távolmaradás Bereznay András javaslata, nekem az érvénytelen (billegő mén szaporító szerv animgifben, mindenkinek vérmérséklete és rajzi - írási tehetsége szerint) szavazat rémilk, de szerintem mindegy is. A protest szavazattal úgy tűnik a társadalom többsége tud élni. :-) Kezdetnek megteszi.

Azért ötleteltem csak, mert tényleg kéne valami kiút.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.23. 15:54:43

@inebhedj - szerintem: Édesanyádban, feleségedben lányodban megbízol? Nyilván igen, csak kérdezem demóként. Amikor még a nők voltak vezető szerepben (érdekes, mert nem vezették a férfi társadalmat, hanem együtt működtek velük), egy gondolatébresztő link:

konteo.blogrepublik.eu/2011/03/08/a-noellenes-vilagosszeeskuves/

nevetőharmadik 2015.02.23. 15:57:11

@rdos: Érdekes felvetés, de természetellenes, hiszen az érdekközösségek kialakulása (kooperáció) az emberi természet lényegéből fakad, és mint ilyen, kiiktathatatlan késztetés. Azaz a pártosodás szükségszerűen végbe fog menni. Mármost az a kérdés, hogy még ha adminisztratív eszközökkel meg is akadályozod, hogy pártok legyenek, az informális érdekközösségek kialakulását és működését hogyan tudod megakadályozni. Hogyan tudsz szembemenni az évmilliók során kialakult, és a történelem kezdete előttről bennünk levő zsigeri késztetésekkel. Ehhez képest a cölibátus kismiska.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.23. 16:11:04

@nevetőharmadik: "érdekközösségek kialakulása (kooperáció) az emberi természet lényegéből fakad"

Igen, igazad van. Éppen ezért nem is kell megakadályozni az egy-egy ügy menti kooperációt. De! Szigorúan a tárgyalt ügyek - törvénytervezetek melletti kooperáció legyen csak, intézményesített, pölö "fiatal-demokraták" ne lehessen!

Más, de még ide tartozik. Az amiknál (egybesült államok) az érdemi ogy munka (ott nem ogy a törvényhozás neve, de ez most lényegtelen) a bizottságokban van. A plenáris ülés meg "csak" formailag szentesíti a bizottságok ajánlását. Függetlenül attól, hogy a háromszáz főből csak három van jelen.

Ludovikás Levente 2015.02.23. 16:17:13

Hogy mi ennek a választásnak a jelentősége?

KészZ kapott egy esélyt arra, hogy bebizonyítsa, nem is olyan hibbant, mint amilyennek kinéz. Meg most talán könnyebben tud majd csajozni

Ludovikás Levente 2015.02.23. 16:23:13

@rdos:
"Az amiknál az érdemi ogy munka ... a bizottságokban van."

Az US kongresszusban az érdemi munkát a lobbisták, kijáróemberek végzik. Gyakorlatilag készen hozzák a megrendeléseket, a képviselők pedig több időt fordítanak a lobbistákkal való kapcsolattartásra, mint egymásra

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.23. 16:33:23

@Ludovikás Levente: Lobbisták - gengszterek - lánykereskedők - politikusok (egy szóval a legalja) mindenhol vannak. Az csak a különbség pl az amik és közöttünk, na jó moszkoVitya és elődei ámokfuátsa között, hogy nálunk 5. éve norma a visszamenőleges törvénykezés, az amiknál meg sokszor hosszú évekig, évtizedekig folyik az egyeztetés az érdekeltek között, majd amikor kialakult az optimálisnak tűnő konszenzus, akkor törvényt - jogszabályt hoznak rá, hogy 5 év múlva már ez lesz a szabály. Minden szereplőnek van ideje felkészülni rá.

Röviden. Nem rángatják a piacot, hanem kiszolgálják. Lobbistáikkal együtt. Nálunk meg a moszkoVitya bolseViki egy hétvégén bedöntötte pl a szerencsejáték autómata ipart. Mint az ötvenes évek "padlás lesöprése".

Ha érted az "árnyalatnyi" különbséget.

Ludovikás Levente 2015.02.23. 16:48:03

@rdos:
Az USA-ban van egy több mint 2 évszázados kontinuitás. Ha úgy tetszik ez a viszonylag fiatal állam az egyik legkonzervatívabb a maga módján

Sajnos ilyen kontinuitás nincs Magyarországon. Számold össze hány teljesen ellentétes irány volt az elmúlt pár évtizedben. És ameddig külföldről rángatják a gyeplőt nem is lesz rá esély hogy kiépüljön egy jogfolytonosság

Ezért a belső konszenzuskeresés Magyarországon nem kifizetődő. Ha Orbán nem lép a maga - elismerem vitatható - módján, még mindig az 1949-es a Szovjetunió által ránk oktrojált, majd össze-vissza toldozott-foldozott alkotmány lenne érvényben. Konszenzussal nem lehetett volna belátható időn belül megváltoztatni

unionista (törölt) 2015.02.23. 16:54:44

@maxval bircaman szerkesztő:
ez már a fidesz 3 valójában. sőt ha úgy vesszük, akkor fidesz 4 ha a fidesz '89 volt az első változat. de tekintsük azt nulladiknak.

unionista (törölt) 2015.02.23. 16:59:13

@inebhedj - szerintem:
ezzel a fideszen belüli erőviszonyok változtak meg. illetve megnőtt az előrehozott választások esélye.

program készítő 2015.02.23. 17:06:21

Most mi lesz? ennyi volt kész vagy megy vissza a tüntetésekre pénzt kunyerálni.Ellenzéki balos magyar pártpénzből nem is indult,az amerikai népszava megint megcsinálta--a semmit.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.23. 17:20:08

@Ludovikás Levente: "az 1949-es a Szovjetunió által ránk oktrojált"

Khmm. Azt a szövetségesek adták nekünk, elismerve, a primátus az akkori SzU-é volt (SZEB = Szövetséges Ellenőrző Bizottság). Ugye ebből egyenesen következik (és etekintetben mindegy is hogy a SzU vagy a szövetségesek alakították sorsunkat) hogy igenis szükség van (elsőre mai kishatárainkon belüli) magyar - magyar konszenzusra, ebbe nyilván beleértve a magyar állampolgár, de nem magyar hazánkfiait is.

Nyilván ebbe a halmazba a kollaboráns - lejáratódott eddigi politikumunk nem fér bele, őket szerintem "ki kell dobni" a közéletből. Mind. Sajnos nem nagyon látok ás kiutat. :-(

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.23. 17:21:25

@rdos: "látok ás kiutat" helyett "látok más kiutat" Boccs.

unionista (törölt) 2015.02.23. 17:22:05

@rdos:
önkormányzati keretek között működhetne. akár 19-től: "akarja ön, hogy a politikai pártok kivonuljanak az önkormányzatokból?"

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.23. 17:52:18

@unionista: Egy híján húsztól akár kérdezhette volna azt is, "akarja ön, hogy a politikai pártok kivonuljanak az ogy-ből"?

Szerinted mi lenne a válasz? :-)

timargabor · http://kard.blog.hu 2015.02.23. 17:57:06

@rdos: tetszik a weblapja, kolléga úr. Civilben is volna miről beszélnünk :)

empoftla 2015.02.23. 17:57:50

@maxval bircaman szerkesztő: Az nem gond, hogy OV elárulta Sorost/Obama-t, hiszen Putyin segítségével minden így kiesett támogatást (politikait/gazdaságit) bőségesen kompenzálni lehet. (Pláne, hogy a nyugat a hanyatló, a kelet meg a felszálló ágban van).

unionista (törölt) 2015.02.23. 18:01:30

@timargabor:
a budapestről egyébként joggal megcsodált tusk úgy kormányzott, hogy a PO a 5,6 millió szavazatot kapott 30 millióból. 18% elég volt szejmben a kényelmes többséghez. azért, mert a lengyelek több, mint fele senkire sem szavazott.

az rendben van, hogy a köznép nem legitimálja a pártokat és a pártelnök kormányzókat. de ebben az esetben pártatlan önkormányzatiságot kell megerősíteni. különben átmeneti anarchia lesz, amiből errefelé nem a demokrácia következik, hanem a diktatúra. kádárt 57 májusában korábban sohasem látott tömegek ünnepelték. alig több, mint fél évvel a forradalom leverése után. a magyarok többek ezért utálják a liberálisokat. nem akarnak anarchiát. nem a forradalmat, hanem szimplán az összefogást óhajtják. de ez nem működik országos méretekben.

vidéken a megyék képesek lennének összefogni. a megyerendszer a fővárosnak olyan nagyon nem jó. de az ország érdekei sokkal fontosabbak. budapest az elkövetkező 20-30 évben nem nagyon tud fejlődni. abban a szemléletben, ami a fővárosban uralkodik nem lehet semmi. nyilván nem lehet fejlődés egy olyan városban, ahol tömegek követelik, hogy a hajléktalanok az utcára szarhassanak és pisálhassanak. ezt a libsi csapatot kívánja eltaposni a nemzet. persze nem lehet, és nem is szabad. de ez a közakarat valójában.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.23. 18:03:13

@timargabor: Kedves Gábor. Eddig ismeretlenül is, de tegeződtünk. Nem maradhatna ez így? Akkor azt is kitaláltam, a névazonosság személyazonosság is.

h2o.ingyenweb.hu/keret.cgi?/tema/7.html

Lapon 6. linkem a linkgyűjteményedre mutat, ha nem tévedek. Szolnok körüli felszín süllyedés, a doktorid, nagyon tetszett.

unionista (törölt) 2015.02.23. 18:47:47

@rdos:
oké, de ebben az esetben egyáltalán nem lennének pártok. és az úgy nem nagyon működik.

az embernek szüksége van a familiriatásra, az etnikai és a szexuális kiválasztódásra. ezekre az értékekre épülnek a pártok. csak ezek persze a magánéletben fontosak. a közéletben kontraszelekciót eredményeznek. de ezeket nem lehet teljesen kiküszöbölni. az amerikai politikai elit is kontraszelektált. és nem kicsit korrupt. amerika mégis szuperhatalom és az emberek viszonylagos jólétben élnek. az amerikaiak többsége a világgal elégedett. mert ők ezt a kétpártrendszeren alapuló kontraszelekciót majdnem tökéletesre fejlesztették. persze ez úgy működik, hogy a politikai elitek a színfalak előtt egymás ellen kampányolnak, de a szakértők a hátsó szobában kiegyeznek. elvben ez a nyugati modell. de ez nem működik magyarországon.

a keleties alapmodell kína, vagy oroszország. oroszországban kvázi egypártrendszer van. putyin elégedettségi mutatója 80% fölötti a megválasztása óta. és gyakorlatilag nincs legitim ellenzéke. de nem kizárólag azért, mert az orosz értelmiséget brutális módon elnyomják. nekem vannak orosz ismerőseim. ők majdnem mind putyin pártiak. persze ha külön-külön beszélgetek velük, akkor szinte mind azt mondja, hogy ők igazából nem kedvelik vlagyimir vlagyimirovicsot. de ha együtt vannak, akkor mind szeretik. azért, mert ő az elnök. és tényleg szeretik. a keleties népeknek ugyanis a legfontosabb, hogy legyen egy csúcsvezetőjük. evolúciós érelemben ehhez szoktak. az orosz ortodox vallás lényege az, hogy minden oroszoknak legyen pátriárkájuk. és ha már nem lehet cárjuk, akkor legyen egy óriás hatalommal felruházott elnökük.

a magyarok gondolkodása ehhez az utóbbi világhoz áll közelebb. de itt igazán az autokratikus berendezkedés sem működik. alighanem valamilyen vegyes rendszer kell. vannak politikai pártok, de attól függetlenek az önkormányzatok. az alapmodell bika egyszerű. és szerintem félig tudatosan, de ebbe az irányba mozog a társadalom. túl azon, hogy a jobbra tolódik. mert nem akarja a zsidókeresztények visszatérését. a magyarok többsége nem akar totális demokráciát, se diktatúrát, se totális anarchiát. a zsidókereszény kultúra totalitárius elméleteket képes gyártani. a világkommunizmus, a globális kapitalizmus, a szentatya a szentszékben az isten földi helytartója. és lehetne hosszasan sorolni. újabban a civilek globális hatalma. ez mind zsidókeresztény ideológia. polgári magyarország sem kell. mert az egy üres lózung. a magyarok többsége egy működő félelnyomó rendszerre vágyik. és aki ettől megriad az jobban teszi ha külföldre menekül. mert hosszú ideig nem lesz másik út, feltéve a demokráciát.

centenárium 2015.02.23. 20:08:53

Vissza ennek a barom népnek a zsidó Gyurcsányt.
Meg Dopement!!!!!!!!!!

Bereznay 2015.02.23. 20:17:29

@rdos:

Gábor jól mondja. Annyira, hogy kifejezetten hibának tartom a saját megközelítésemben az érvénytelen szavazás elképzelését.

Függetlenül attól, hogy világos, hogy nincsenek rá vevők. Az logikátlan ugyan, hogy ez hibásságát mutatná, a nem vétel oka lehet egészen más és az is. De tényleg minek erőltessem? Nem kizárt, hogy addigra az egész kérdés úgyis átalakul.

Ludovikás Levente 2015.02.23. 21:00:29

@rdos:
Persze, dobjuk ki az összes régi bútort, minden politikust, majd csak megoldódnak nélkülük is a dolgok valahogy

Helyette a királyságra szavaznék, feltéve ha én lehetek a király

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2015.02.24. 08:19:36

@unionista: "..egyáltalán nem lennének pártok. és az úgy nem nagyon működik"

Hát éppen a létező pártjaink ellenére sem működünk valami fényesen. :-( A magyar "néplélekről" ma reggeli hír. A nagyhatalmak talán fontosabbak, mint népünk "lelke". :-(

hvg.hu/kultura/20150224_Le_volt_ez_zsirozva__Spiro_Gyorgy_a_re

@Bereznay: Szerintem jó ötlet volt az érvénytelen szavazás, de direkt figyeltem pár körzetben az érvényteleneket, azt biza "kozmetikázták". :-(

@Ludovikás Levente: Levente király? :-) Északi rokonaink az észtek szó szerint kidobtak mindent, ami egypártállami volt. Majdnem a mi szintünk feléről jó pár éve leelőztek minket. Hogyan?

offforever.blog.hu/2014/11/24/az_esztek_bemutatjak_mit_lop_el_tolunk_a_kormany

Ludovikás Levente 2015.02.24. 09:45:11

@rdos:
Olyan kicsik a lettek, hogy kvázi Finnország egyik megyéje lettek
süti beállítások módosítása