A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Orbán féle "neminternetadó" - antiszérum tüntetés ellen?

2014.10.31. 16:56 Campek

Fél nap telt el azóta, hogy Orbán Viktor bejelentette, jelenlegi formájában nem lehet bevezetni az internetadót. Míg a kormány hívei Facebook-szerte ünneplik a hírt, "na tessék, nincs miért tüntetni" felkiáltással, a Százezren az internetadó facebook oldalán, a szervezők által reggel létrehozott, elsőre kissé félresikerült eseménye alatt ("GYŐZELEM! Orbán meghátrált - ünnepeljünk ma 18 órakor a József nádor téren") percek alatt több száz, azóta több ezer komment született, és mind egy gondolatot fogalmaz meg: NINCS MIT ÜNNEPELNI.

Vajon mi lesz a mai bejelentés után ezzel, a kormány ellen úgy általában is tüntetni vágyó, demokráciát és Európát is zászlajára tűző, de internetadós zászló alatt összecsődült tömeggel? Két verzió van:

1. a friss mozgalom alól Viktor sikerrel kihúzta a szőnyeget ezzel a bejelentéssel és elhal a lelkesedés rövid- és hosszabb távon is

vagy

2. sikerül megszólítani ezeket az embereket újra, elhitetni velük, hogy érdemes utcára menni és jelezni a kormánynak, hogy nem csak az internetadóról szólt a tüntetés, van egy határ amit nem léphetnek át.

Sok múlik azon, hogy a tüntetések mögött álló szervezők, és a velük szimpatizáló egyéb csoportok (többek között a KARD blog is!), hogyan fogják kezelni az új helyzetet az elkövetkező pár napban. A hamari, félresikerült kommunikációra érkező reakciók a Százezren az internetadó csoporton belül megmutatta, hogy a lehetőség adott, csak élni kell vele. Véleményünk szerint nem szabad engedni a november 17-re meghirdetett korábbi időpontból, itt az ideje, egy valódi polgári szervezésű, nyíltan a demokráciáért és az európai értékekért kiálló békés tüntetésnek.

Zárszónak:

"Ez nem internetadó, hanem a távközlési adó kiterjesztése. A távközlési adó kiterjesztésével kapcsolatban félelmeket előhívó képzet jött létre, ez nehézzé teszi az erről való párbeszédet"

Viktor, egy dakota erre azt mondaná, hogy attól, hogy íjnak hívod a puskádat, még puffanni fog ha elsütöd. A tüntetések pedig megmutatták, hogy van egy nem is olyan szűk réteg, aki nem kér az ilyesféle puffogtatásból.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

49 komment · 1 trackback

Címkék: tüntetés internetadó

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr556850291

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Netadós nemzeti konzultáció 2014.11.01. 07:51:54

  Az ügyben a konzultáció már régen elkezdődött és folyik is: Igaz kérdések nélkül történnek sokszor éppen egy Fmpsz (volt Fidesz) iroda falára festékszóróval felírva, vagy az internetadó tüntetők plakátjain, általuk készült mém képmontázsokkal.   ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wowerman 2014.10.31. 17:06:40

Már rég nem az az esemény neve. Addig tüntetnek amíg semmilyen formában sem lesz internetadó, és amíg ez 100% nem lesz. De nyugi, a 444-en is túl hamar adtak ki hasonló cikkeket.

wowerman 2014.10.31. 17:08:44

Egyébként ki tudja hogy szólt-e ez másról is mint az internetadóról. Áprilisban ezeknek az embereknek még tökéletes volt az Orbán kormány? Merthogy hatalomra segítették őket (megint), ezt tudjuk. Pedig 2 mozdulat lett volna "elkergetni" őket. És nincs az az isten hogy a Fidesz 2018 előtt elengedje a hatalmat.

Tyreo 2014.10.31. 17:22:14

@wowerman: Szerintem van egy jelentős 1-1,5 milliós tömeg akinek amúgy tökre elege van mindenkiből, de nincs aki képviselje őket. Ennek a tömegnek lehetett a megjelenése a netadós tünti.
De ez a tömeg jobb híján áprilisban szépen szétoszlott a nem-szavazók, fideszesek (mert nincs más), Összeomlás (mert tényleg durva ami itt van), az LMP (legyen más!), és a Jobbik (kurva anyátok!) között.
De ez a csoport egyik helyre sem jó szándékból és nem is tetszik neki ami az országban zajlik.

légügyi megfigyelő 2014.10.31. 17:32:19

@wowerman: Még hogy nincs lehetőség elzavarni OV-t és haverjait? Bármilyen körülmény összedönti az egész maszatvárat, és igen, a honfitársaink inkább pecázni mentek áprilisban, de ettől nem lettek a támogatóik. Mondjuk, magam sem értek egyet azzal, ha valaki úgy szavaz, hogy nem szavaz, mert azzal nem fejez ki véleményt. Aki el sem ment a választásra (nem volt boycott), az a regnáló kormányzatra SZAVAZott, akarata ellenére is. Kétségtelen, sok ember részére nem jelentett alternatívát az ellenzék, de az, hogy jobb lenne a Fidesz bármilyen ellenzéki kormányzásnál, azt végig kellett volna gondolni.
Szóval, 2018-ig nem feltétlen kell várni. 2013-ban egyszerre felfüggesztették az egyiptomi alkotmányt. Ilyesmi megtörténhet más országokban is. Ceausescu egy hónap alatt bevégezte, pedig ugyancsak ezeréves birodalmon dolgozott. És még sorolhatnám...

TrollSlayer 2014.10.31. 17:49:23

@légügyi megfigyelő: Ezek a választások nem választások voltak, csupán díszlet, hogy a rezsim demokráciának öltözve járja pávatáncát a nemzetközi közönség előtt. Orbán felszámolta a jogállamot és az álellenzék játssza a rá kirótt szerepet. Néhány bizottsági állásért, állami kocsiért, parlamenti fizetésért legitimálja a rezsimet.
A fidióták elmentek szavazni, a diktatúra liberális ellenfelei nem, mert nem akartak az álellenzékre szavazni, amely gyáva, korrupt, végtelenül tehetségtelen. A diktatúra nem arra van kitalálva, hogy demokratikusan leváltsák, hanem arra, hogy ne lehessen leváltani. Olyan feltételek vannak, h ez ne legyen lehetséges.
Mindenki, aki nem ment el szavazni, jól döntött, mivel tényleg nincs kire.

DrGehaeuse 2014.10.31. 18:22:07

Van miért tüntetni!
Itt van mindjárt a friss bejelentés a két bónusz TV csatornáról a "közmédia" berkeiben. Egy újabb több Mrd.-os bullshit!

wowerman 2014.10.31. 18:22:11

@légügyi megfigyelő: Egyiptomban lehet hogy ez megesett, de az egy másik világ, ahol katonai puccsok is szoktak lenni, és egyébként is valódi diktátor volt. Az 1989-es váltások is mások voltak, más kategória.

Nézzünk haza példákat. GyF-et nem lehetett kirobbantani a székéből 2006-ban, Orbánt se lehet 2018-ig. Az más kérdés hogy aztán GyF magától állt fel 2009-ben, olyat se nagyon látnánk Orbántól. Én feltenném erre minden pénzemet. Egy arrogáns, kicsinyes, hatalommániás ember, sosem szenvedne vereséget, de így főleg nem. Elég megnézni miknek titulálták a tüntetőket a jobbos médiában. Manapság aki nem fideszes az nem számít magyar állampolgárnak lassan.

wowerman 2014.10.31. 18:33:02

@TrollSlayer: Köszönjük Troll, ez is egy vélemény, csak épp kicsit bullshit. Semmi sem gátolta meg hogy olyan pártot szervezzenek az emberek 2010 óta amire hajlandó szavazni a kiábrándultak többsége.
És még nem tartunk ott hogyha a Fidesz 10%-ot szerzett volna áprilisban akkor ne adta volna át a kormányzást. Aki ezt gondolja az rémeket lát.
Ez a "nincs kire szavazni" meg csak a könnyű válasz, a menekülés, a mentegetőzés.

TrollSlayer 2014.10.31. 19:14:28

@wowerman: Éppenséggel a rendszerváltás óta mindegyik párt azon munkálkodott, h a társadalom ne tudja megszervezni magát, sőt, h ez eszébe se jusson (vö. kádári kisember és a pártállam viszonya).
A magyar társadalomnak nincs veszélyérzete, mindenki csak túl akarja élni az aktuális rendszert. Az Orbán-rendszer stabilitása részben ezen nyugszik: a túlélés iránti vágyon és az egzisztenciális függőségen, egyéni érdeken, félelmen. Kényelmes a langyos, jólismert uram-bátyám világban meghúzódni. Ez hatja át vertikálisan az egész társadalmat.

Mit kérsz számon? Polgári mentalitást? Szabadság kis köreit? Önszerveződést? Mikor és hol tanulta volna meg ez a társadalom? Mindezeket tudatosan el- és lefojtották.
Egyébként ki mondja, h a liberális demokrácia a magyarok többségének vágyálma lenne? Nekem nagyon úgy tűnik, h szótlanul elfogadta az antidemokratikus fordulatot.

„még nem tartunk ott hogyha a Fidesz 10%-ot szerzett volna áprilisban akkor ne adta volna át a kormányzást.” De. Ahol a közszolgálati médium goebbels-i pártpropagandát folytat, ahol a szavazókhoz való eljutás feltételei nem azonosak, ahol a választás nem egyenlő, ott egy ellenzék nem rúg labdába, ott először a demokratikus feltételeket kell megkövetelni. A diktatúra nem arra van kitalálva, hogy demokratikusan leváltsák, hanem arra, hogy ne lehessen leváltani.

Vicces (?) volt látni az LMP megalakulását: mindkét párt erősen fújt és köpködött rá, nehogy már egy kiszámíthatatlan, idegen harmadik bejöjjön a mi homokozónkba!

Szívesen Emese

freehckr 2014.10.31. 19:30:20

@wowerman: „Pedig 2 mozdulat lett volna "elkergetni" őket”

Ez valamilyen szinten egyébként megtörtént: m.cdn.blog.hu/no/novus/image/kamp%C3%A1ny%C3%A9rt%C3%A9kel%C5%91.jpg

Szúnyog 2014.11.01. 03:30:39

Milyen friss mozgalom? Megint millát vizionálsz? Ez még röhejesebb.

2014.11.01. 05:23:36

2.pontra szavazok!

Elég volt az átlag emberek nyomorgatásából!
Húzzon a fidesz a picsába,vagy adóztassa a gazdag sleppjét a továbbiakban!
Különben baj lesz!

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2014.11.01. 07:53:03

Az ügyben a konzultáció már régen elkezdődött és folyik is: Igaz kérdések nélkül történnek sokszor éppen egy Fmpsz (volt Fidesz) iroda falára festékszóróval felírva, vagy az internetadó tüntetők plakátjain, általuk készült mém képmontázsokkal.

vilagnezet.blog.hu/2014/10/31/netados_nemzeti_konzultacio

maxval birca hozzászóló · http://bircahang.org 2014.11.01. 07:57:14

A ballibák gyorsan rárepültek az eseményre, csinálták belőle egy újabb - ezredik - álcivil ballib szervezetet, s ezzel sikeresen ki is végezték az egészet.

Alick 2014.11.01. 09:18:51

@légügyi megfigyelő: "sok ember részére nem jelentett alternatívát az ellenzék"

Sajnos nincs olyan, hogy kormányképes ellenzék... a Jobbik (Vona saját bevallása szerint is) egy radikális protest-párt... LMP, a városi értelmiség párja, oszágosan küzdve az 5 %-ért... az egykori MSZP egymásnak is keresztbetevő "Júdea Népe frakciókra" szétesve.

Hasonló helyzetben Fletó szétverette volna az internetadó elleni tüntetést és beszólt volna az elégedetlenkedőknek, hogy "el lehet menni ebből a kurva országból"...

dont be such a jew 2014.11.01. 09:44:28

az egypólusú politika nem jó egy országnak

deviszont nincs más pólus csak orbán

deviszont lehet neki utcán mondani hogy nemkéne

deviszont jobb ha feri meg az amcsi követ nincs ott, mer akkor nem lesz hiteles + összerántanak egy békemenetet

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.01. 09:58:44

Döntsétek meg Orbán kormányát!

Juttassátok kormányra Gyurcsányt, Tóbiást, Fodrot, meg Szigetvárit!

Nektek tökéletesen elment az eszetek, ha azt hiszitek, hogy az átlagember támogatja ezt :)

Három elveszített választás egy éven belül nem elég világos üzenete annak, hogy a magyarok nem kérnek belőletek?

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.01. 10:02:48

@légügyi megfigyelő:

"Még hogy nincs lehetőség elzavarni OV-t és haverjait? Bármilyen körülmény összedönti az egész maszatvárat, és igen, a honfitársaink inkább pecázni mentek áprilisban, de ettől nem lettek a támogatóik"

Ugyanezek a honfitársak a TI támogatóitok SE lettek, ezt nem árt észben tartani :)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.01. 10:06:00

@légügyi megfigyelő:

"Mondjuk, magam sem értek egyet azzal, ha valaki úgy szavaz, hogy nem szavaz, mert azzal nem fejez ki véleményt. "

Dehogynem fejez ki véleményt.

Azt a véleményét fejezi ki, hogy a jelentkezők közül egyiket se tartja alkalmasnak arra, amire jelentkeztek, és ezért nem kér egyikükből se.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.01. 10:16:17

@Szúnyog:

"Milyen friss mozgalom? Megint millát vizionálsz? Ez még röhejesebb."

Visszavarratták a szűzhártyájukat az egykori Milla-szüzek :)

Orbán Mutyin (törölt) 2014.11.01. 10:29:23

@polyvinyl: "a magyarok nem kérnek belőletek"

A KORRUPT és TOLVAJ pártod nem magyarok, hanem bűnözők.
Takarodj innen a kurva anyádba, te mocskos hazaáruló Orbán-troll!

"Juttassátok kormányra Gyurcsányt, Tóbiást, Fodrot, meg Szigetvárit!"

Ha ez megnyugtat: inkább őket, de akár egy döglött kutyát is jobban elviselnék, mint te hazaáruló, tolvaj bandádat.
Na mesélj!
Miért LOPTOK?
Miért HAZUDTOK?
Miért vagytok KORRUPTAK?
Miért SARCOLTOK?
Miért nem tudtok HARÁCSOLÁS nélkül kormányozni?

Mocskos, hazaáruló Orbán-csicska, takarodj innen!

Orbán Mutyin (törölt) 2014.11.01. 10:32:48

@Alick: "Hasonló helyzetben Fletó szétverette volna az internetadó elleni tüntetést"

Hasonló helyzetben, ha anyádnak áramszedője lett volna, akkor villamos lett volna, nem ribanc az utcasarkon.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.01. 10:45:00

@Orbán Mutyin:

Biztos vagyok benne, hogy ezzel a kommenteddel ismát nagyon sok olvasót állítottál magad mellé :)

Orbán Mutyin (törölt) 2014.11.01. 11:03:13

@polyvinyl: Én meg abban voltam biztos, hogy erre nem tudsz válaszolni, de nem is akarsz. Szimplán csak azért, mert kollaboráns vagy és bűnpártoló.

István Tamasi 2014.11.01. 12:17:21

@DrGehaeuse:
A két újabb népbutító csatornával szemben nagyságrendekkel súlyosabb ügy az állami korrupció.
Egy normális országban az adóhivatal elnöke és az őt felügyelő miniszter azonnal lemond amikor az adóhivatalra csak a gyanú árnyéka /még jogerős bírói ítélet nélkül/ vetül az adóhivatalra vagy azonnal felfüggesztik őket egy független és alapos vizsgálat befejeztéig.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.11.01. 13:00:49

@István Tamasi:

Butaság.

Te is tudod, hogy alaptalan rágalmak miatt, ködös célozgatások miatt, bizonyítékok nélkül soha, sehol nem mondott még le senki. Máskülönben a mindenkori ellenzéknek nem lenne más dolga, ha kormányt akar buktatni, vagy el akar valakit valamilyen posztról távolítani, mint hülyeségeket beszélni, valótlanságokat állítani.

Akkor szoktak lemondani, amikor valamilyen módon, valahonnan KONKRÉT BIZONYÍTÉKOK kerülnek elő.

sanyix 2014.11.01. 13:02:21

@polyvinyl: az átlagember nem támogatja a gyurcsányékat, de a gazdáidat sem. Az átlagember azt szeretné hogy a narancskomcsik, és a vöröskomcsik is eltűnnének a picsába...

Bereznay 2014.11.01. 13:19:28

@Tyreo:

Abszolút hiba (ahogyan egy Kard cikkben is) egy ilyen csoportról beszélni. Van ebben egy adag félreértelmezett/interpretált valóság és egy legalább akkora adag vágyszerű gondolkodás. Hogy majd most mi, meg most, meg majd ezek és vezetjük. Így megy a logika tovább egy új politijai alakulat létjogosultágának tetszetősségéből a létrehozása csapdája felé. Aztán majd jól megtámogatja a rendszert, ugyanúgy, ahogyan a jobbik és az LMP függetlenül attól, hogy mit akarnak, vagy mit nem.
Amíg a rendszer természetét nem sikerül azonosítani azoknak akik ellene vannak, amíg belenyugszanak abba, hogy az álvalóság hamis keretei között mozogjanak, ügyeskedjenek, semmiféle jobbítást nem lehet remélni, mert ők maguk is, akárhgyan is élik át, a rendszer fönntartóivá válnak. Tudom, hog ynagyon unalmas ezt tőlem folyton hallani, akkor is ez a helyzet.

Végülis el kellene már végre dönteni azoknak akik kritikusak a rendszerrel szemben, demokrácia van-e nálunk, vagy nem. Az nem megy, hogy valaki azonosítja azt, hogy nincs, ami van az csak áldemokrácia, de közben ragaszkodik hozzá végtelenül logikátlanul, hogy úgy viselkedjen, mintha demokratikus keretek között mozogna.

Nincs ilyen értelemben ez az egy vagy mésfél millió akikről beszélsz. Az egész sokkal amorfab ennél. A képed fantom kép, zsonglőrködés a váasztók számával és efféle. Valójában a mozgósíthatók tábora annál sokkal, de sokkal szélesebb. Tömegek szavaznak különösebb kötődés nélkül a különböző pártokra, a kisebb rossz hamis logikája miatt. Teljesen fölösleges ilyen számokban gondolkodni, méricskélni, új erő megjelenést várni. Az ember ne egy elképzelt tömeg létét akarja kihasználni, hogy képviseletükben fölléphessen, hanem azt képviselje, amit helyesnek tart. Arra van szükség, hogy valaki az ország népét a kimondott igazság hangjával meg tudja szólítani, úgy, hogy az rezonáljon.

Őszintének kell lenni, a valóságggal kell fogalkozni, az ő érzéseiket kell tudni megfogalmazni, nem réseket keresni, ahova okos taktikéval be lehet férkőzni/szállni, hogy valami Új Erő találjon helyet a Nap alatt.

Biztos vagyok benne, hogy a legjobb szándék vezet, akkor is ki lehet érezni a tévutat a szavaidból. Nem személyeesen veled vitakozok, hanem egy szelmélettel, és nem is pontosan azzal amit mondtál, inkább a mögöttesde, kiérezhető logikával.

Nem akarok erről senkivel sem vitakozni, mindenki úgy árt magának, ahogy akar.

De újból kimondom, sem új poltikai alakulattól, sem semmiféle választástól, szavazástól, manőverezéstől nem lehet semmit sem várni a jelenlegi magyar zsákutcás helyzetben. Az, hogy az ember úgy tudja, (helyesen), hogy a demokrácia ilyen szálakon át működik, nem ok arra, hogy erre fecsérelje az energiáját amikor a demokratikus keretek hiányoznak, csak látszólagosak.

István Tamasi 2014.11.01. 14:42:42

@polyvinyl:
1. Nem alaptalan vádak! Ott van Horváth András zöld dossziéja, arrogántonyó naponta növekvő lakásai, szófosópetike ingatlanjai, mészáros víz-gázszerelő 1 év alatti milliárdossá válása, trafikmutyi stb,
2. Az adóhivatal ebből a szempontból /is/ egy különleges szervezet ahol a világ normális felén elég ha a vezetőre vetődik a gyanú árnyéka a lemondáshoz illetve felfüggesztéshez. Azon a szinten nem elég ártatlannak lenni, hanem annak is kell látszani.
3. Nem gondolnám, hogy az USA kormánya alaptalanul hülyeségeket beszélne egy /állítólag/ szövetségesével kapcsolatban.

grafjeno 2014.11.01. 17:52:43

...ez a kapitalimusnak nevezett úgy néz ki hogy itt nem úgy jött be ahogy gondolták,mindenki úgy gondolta hogy ő fog kiugrani,hát persze ,a nyolcadikról.áll a hajsza áll a bál a sátán örül..

DrGehaeuse 2014.11.01. 21:26:54

@dont be such a jew:
Lőrincze csókoltassa a szüleidet.
Vagy de, vagy viszont vagy esetleg ellenben.
Olyan magyar szó, hogy "deviszont" nincs.

Alick 2014.11.01. 21:29:04

@légügyi megfigyelő: "Bármilyen körülmény összedönti az egész maszatvárat"

Azt már a Weimári Köztársaság idejéből meg lehetett tanulni, hogy a puszta döntögetősdi nem vezet sehova... az anarchia végén már a "kemény rendpárti" megoldást is elfogadja a nép - nálunk Vona Führerrel az élen? vagy már azt a fejezetet írjuk, hogy a Fidesz kétharmad is a korábbi "döntögetős" indulat eredménye..?

"valaki úgy szavaz, hogy nem szavaz, mert azzal nem fejez ki véleményt."

Ha igazából kifejeztem volna a véleményemet, akkor termitet dobtam volna az urnába. :) a szavazólap kb. annyira fejezi ki a hatalom feletti ellenőrzést, mint egy bianko csekk a szigorú pénzügyi kontrollt. :)

A jelenlegi választási rendszer nem több egy "vetésforgó diktatúránál", nálunk a "kádárizmus újratöltve" verzióban. :)

Alick 2014.11.01. 21:30:52

@Orbán Mutyin: ekkora szóbeli elszántság mellé a távcsöves puska legalább már be van készítve..? :)

DrGehaeuse 2014.11.01. 21:34:48

@Orbán Mutyin:
De kemény vagy!
Sajnos igazat is adhatnék, ha nem lenne itt ez: www.hirarena.com/a-teljes-allamadossag-ket-es-felszereset-tuntettek-el_626
Mert ez nem csak orv-bán bandája műve, sőt nagyobbrészt az előző bandáké (98 előttieké).

DrGehaeuse 2014.11.01. 22:48:05

@Bereznay:
"Végülis el kellene már végre dönteni azoknak akik kritikusak a rendszerrel szemben, demokrácia van-e nálunk, vagy nem"
Ez nem kérdés. Ahogy nyugaton és USA-ban úgy nálunk is áldemokrácia van. Demokrácia a szó eredeti értelmében csak egyes ókori városállamokban volt és formáját tekintve egy patriarchális rabszolgatartó gazdasági modell tette lehetővé. Wikinéni írja: " Az athéni lakosság mindössze tíz százalékának volt politikai joga, de a politikai rendszerük hatására megindult a gazdasági fejlődés, ami a lakósságnak jólétet biztosított."
Amikor Periklész a déloszi szövetség pénzéből létrehozta az első monetáris birodalmat, a demokrácia már csak eszköz lett a monetáris hatalom kezében az egyes poliszok fölötti athéni hegemónia biztosítására. Ma ugyanez van az egész világon ahol állítólag "demokrácia" van. Az életminőség az egyes lokális társadalmakban (vö. poliszok Periklész korában) a helyi oligarchák és "elit" közti megegyezéstől és attól függ, mennyire látják be a társadalmi béke érdekében az "élni és élni hagyni" elvből következő teendők szükségességét.

Bereznay A. 2014.11.02. 17:38:48

@DrGehaeuse:

Nyilván segít a jó közérzet elérésében ilyenekben hinni. Ahogy akarod.

DrGehaeuse 2014.11.02. 18:28:55

@István Tamasi:
Teljesen igaz. A TV csak egy példa. De nem kis bullshit. A közmédia támogatásnövekménye a betervezett netadó több mint felére rúg.

DrGehaeuse 2014.11.02. 18:46:31

@Bereznay A.:
Nem a hitem része, csak egy valószínű magyarázat a világ nem publikus folyamatainak látható következményeire.

Bereznay 2014.11.02. 19:13:36

@DrGehaeuse:

Már régen zavar az az elerjedt magyar önmegnyugtatás, hogy semmi rendkívüli a hazai politikában, máshol is ugyanaz van. Jobb esetben, ez önbecsapás. A valóság nem is hasonlít. Annnyira nem, hogy bocs, nincs alapunk a beszélgetésre.

DrGehaeuse 2014.11.02. 20:52:20

@Bereznay:
Semmiképp sem nyugtat meg az, hogy a regnáló miniszterelnök (is) egy monetáris birodalmi alkumechanizmus eredményeként tesz ezt vagy azt. Ez nem menti őt fel és nem leszek elnéző vele emiatt. Mert pl. a tökéletesen hasonló helyzetben lévő Szlovákia vezetői tudtak máshogy alkudni és tudtak a szlovák nemzeti érdeknek jobban megfelelő döntéseket hozni. Ettől ők még ugyanúgy meg kellett, hogy feleljenek a birodalom elvárásainak.
De a lényeg nem is itt van, hanem ott hogy a demokrácia minősége mint toposz valójában önkényes és trendfüggő kritériumoknak való megfelelés.
Hogy egy adott lokalitás (mint pl magyarország) politikai rendszerét mennyire tekinti a "mainstream" "demokratikusnak" az inkább függ attól, hogy mennyire felel meg a monetáris birodalom aktuális elvárásainak és hogy az adott lokalitás oligrchái mekkora befolyással vannak a birodalmi véleményformálásra, valamint az adott lokalitás gazdasági súlyától, mintsem valamilyen objektíve leírható kritériumoktól. A leginkább "demokratikusnak" tekintett államok itt a közelnyugaton szinte kivétel nélkül alkotmányos monarchiák. Az Egyesült Királyságnak pl nincs kartális alkotmánya sem, csak hatalmas tömegű történelmi szerződés és joganyaga ill. bírói döntések sokaságában megtestesülő hagyománya. A brit választási rendszer a magyarénál lkényegesen aránytalanabb (a győztes szinte mindent visz). Mégse gondolja senki, hogy UK ne lenne demokratikus jogállam. De ez döntően annak, köszönhető hogy UK gazdaság mérete hatalmas, a City pénzügyi súlya a birodalomban még a gazdaság méretét is meghaladó arányú, a brit oligarchák tulajdonképpen a monetáris birodalom legbelsőbb körébe tartoznak.
Ami orv-bánt illeti, úgy tűnik nagy felhatalmazást kapott 2010-ben a birodalomtól is. Viszont túl mohó volt a személyes és vazallusai vagyonszerzése tekintetében. Most ezért meg lesz rendszabályozva. A netadót úgytűnik gőzleeresztő szelepnek tekinti.

Ez persze csak egy vélemény és egy lehetséges magyarázat.

DrGehaeuse 2014.11.02. 21:08:48

Most láttam az ATV-n Gulyás Balázst.
OFF

Bereznay 2014.11.02. 23:34:43

@DrGehaeuse:

Csak nem személyesen Bogár Professzor Úrhoz van szerencsém?

Akárkihez, rettentően máshogy látjuk. Én már Kádár alatt, hazai talajon sem éreztem semmilyen affinitást az ilyen lényegileg marxista zagyvalékok iránt (tapintatból nem említem, mit éreztem), hát még most, brit állampolgárként. A dolgok nagyon mások, mint amibe beleéled magad, hogy csak úgy lehet, úgy kell lennie. Nem szeretnék effélével többet foglalkozni. (Ennyit se szerettem.)

Maradjunk ennyiben.

DrGehaeuse 2014.11.03. 00:15:31

@Bereznay:
Rndben.

Megértettem.

Akkor néhány dolgot elárulok a puszta tényekről amik mindennapos tapasztalataim.

Én egy vidéki mérnök vagyok és végigcsináltam itthon az elmult 26 évet mint alkalmazott. Szegény családból származom, az apám korán meghalt alkoholproblémák miatt, így 0 indulótőkével kezdtem a pályámat.
Belülről látom a helyztünket. Egy német multicégnél dolgozom és jártam kinn az anyacégnél is. Elég jól látom mennyire gyarmatként tekintenek ránk. A fejlesztésekből csak a kulimunkát bízzák ránk. Készárú értékesítés csak az anyacégen keresztül van. így csaknem az összes nálunk megtermelt hozzáadott érték alapján képzett nyereség után németországban adóznak. A helytartóként működő magyar állam ennek ellenére fajlagosan sokkal nagyobb állami támogatást ad a beruházásaikhoz mint bármely magyar tulajdonban lévő cégnek.
Orv-bán annyira jó a német multiknak, hogy a végsőkig fogják védeni a keményebb szankciók ellen. Majd csak figyeljen a következő pár hónapban. Mire valami komolyabb figyelmeztetés érkezik Berlinből, már tavasz lesz.

Bereznay 2014.11.03. 09:42:10

@DrGehaeuse:

Teljesen biztos vagyok benne, hogy jól látod, ami veled és körülötted történt és abban is, amire jutsz ebből a világ működésre nézve az miért téves és mennyiben. Az összefüggések mások. Van okom azt gondolni a személyes háttered nélkül is, hogy nagyjából át tudom látni miért áll neked össze a kép úgy, ahogy. Az, hogy úgy áll össze nem bizonyít semmit.

De hagyjuk már, ha lehet. Végülis itt nem erről van szó. Semmi kedvem számomra abszolút zsákutcás, csak fölidegesítésemre alkalmas témával foglalkozni. Kérlek szépen, ne erőltesd tovább.

István Tamasi 2014.11.03. 12:48:58

@polyvinyl:
1. Nem alaptalan rágalmak! Ld. Horváth A. zöld dossziéját!
2. Az adóhivatal egyike azon hivataloknak ahol a lemondáshoz/felfüggesztéshez normális országokban bőven elegendő ha csak a gyanú árnyéka vetődik a vezetőkre. Egy ilyen különleges intézméynél a vezetőknek nem elegendő, hogy tiszták és vétlenek hanem annak is kell látszaniuk!

Tyreo 2014.11.06. 11:22:51

@Bereznay: Azt nem mondtam, hogy ennek a tömegnek el is kell indulnia a választásokon. De valahogy el kell kezdenie összeszedni, kialakítani magát. Ki kellene építenie egy alternatív nyilvánosságot vagy nem tudom.
Azt viszont tartom, hogy az országnak azon része amelyik képes felfogni, hogy mi a baj és érdekében is áll eszerint cselekedni az az általam emlegetett 1-1,5 millió fő. Aztán ha ők vannak és erősnek tűnnek akkor persze még egyszer ennyi ember tud majd hozzájuk csapódni.
És már csak a hogyant kéne kitalálni..

Bereznay 2014.11.08. 22:11:11

@Tyreo:

Nem gondolunk lényegesen mást, mindössze fölöslgesnek tartom az eleve számszerűsítést, mert nagyon aggaszt, hogy logikailag ez mintha benne hordaná egy új alakulat csíráját, ami viszont csapda.

A hogyannnal már magamat is untatom. Pedig nincs jobb.

Erről egy saját gyártmányú vicc jut eszembe:

Miért van az, hogy csak mostanában kezdik bevezetni Angliában a dupla (kettős) ablak üvegezést?

Az úgy volt, hogy amikor az angolok Angliába költöztek, látták, hogy hideg van. Fáztak és reménykedtek, hogy a kérdés megoldódik magától.

Ötszáz év után az értelmesebbeknek elegük lett, ezért jobb éghajlatot kerestek, így létrehozták a brit gyarmatbirodalmat.

Újabb ötszáz év múltán a dolgok úgy alakultak, hogy ennek vége lett, kénytelenek voltak visszaköltözni.

Látták, hogy még mindig hideg van. Belátták, tovább nem halasztható a dupla üvegezés bevezetése Angiában is, ahogyan máshol.

Ezért csak most.

Bízok benne, hogy kivehető a párhuzam. Ezer év múlva majd talán nálunk is leesik a hogyan. Amiről eleget hallottál tőlem. Addig lehet nyugodtan ötletelni.
süti beállítások módosítása