A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Mesterházy a pajzson - 2010 reloaded

2014.01.26. 11:58 timargabor

Szombaton az MSZP - amelynek az Összefogás nevében jogában áll miniszterelnök-jelöltet állítani - "pajzsra emelte" Mesterházy Attila pártelnököt. Vele indul választási küzdelembe a magát "baloldali demokratikus ellenzéknek" nevező formáció. A belső egyetértést talán sikerült ezzel növelni, az erősen ellenük szóló választási esélyeket viszont nem igazán. Újra 2010-ben vagyunk?

Azt korábban már itt a blogon is megírtuk, hogy az elmúlt egy év lehetetlen konstrukciói - "majd megmondjuk a választás után, ki volt a jelölt", esetleg "döntsenek a szavazók a listák közt" - elvették volna annak a lehetőségét, hogy a média megtalálja a választási kampányban az "alternatív jelöltet". Ebből a szempontból a jelölt megnevezése előrelépés. Azon azonban érdemes lenne az őt támogató szövetségnek elgondolkodnia, hogy ha 2010-ben Mesterházyval (mert akkor is ő volt "a jelölt") agyagba lettek döngölve, akkor hogy juthattak oda, hogy az ő jelölése egyáltalán előrelépés a mondjuk pár hónappal ezelőtti helyzethez képest? Micsoda káprázatos stratégiai mélyrepülés kellett ehhez? Hogy felejthették el végig, hogy a fő ellenfél az, akivel majd most kell megmérkőzni, és nem a mostani "szövetséget" alkotó, egyébként 2010-ben még formálisan nagyrészt egy pártban lévő formációk? (Gy. k.: nem, nem kampányolunk itt se Gyurcsány se Bajnai mellett. Ők is ugyanennyire rossz választás lennének szerintünk.)

Véleményünk szerint a választás ezzel eldőlt. Az MSZP most még megpróbálkozhatott volna saját soraiból például Botka Lászlóval - hogy mi okból nem tette, most már mindegy - de inkább a bizonytalan eredmény helyett a tisztes vereségre látszik játszani. Jó lesz az a 0-2, ne kockáztassuk az esetleges 3-2-ért a 0-6 lehetőségét. Mesterházy karizmája, polarizáló, véleményt fókuszáló képessége nem is mérhető Orbánéhoz. Az egyetlen adu a kezében, hogy ő "a kormányváltás". A kormányváltást akarók egy része azonban őket sem szeretné, és még az "orrát befogva, kesztyűben" sem szavazna rájuk.

2010-ben vagyunk tehát ismét. A választás végeredménye - hacsak a szociknak nem sikerül valami nagyot gurítaniuk, de erre nem látszik sem a munició sem a képesség -, vagy nem száll el nagyon a forint, borítékolható. Blogtársammal, garmr-rel egyetértek, az LMP utolsó esélye ez, és hozzáfűzve posztjához: pontosan ez ad esélyt Schifferéknek. Ha egy kiélezett "fideszmszp" párharc lenne, mindenki "tétre" szavazna. Így, hogy ez, legalábbis a közvélemény szerint eldőlt, lehet "helyre" is szavazni, cizellálható a vélemény. Akinek pedig se a Fidesz, se a szocik nem jönnek be, marad két, illetve a szavazástól való távolmaradással együtt három választásuk.

Egy dologban különbözik a mostani helyzet 2010-től: nem várható éles verseny a második helyért sem. Akkor a Jobbik majdnem befogta az MSZP-t, a mostani előrejelzések szerint nem fogja. Marad tehát a két első befutó elitje számára kényelmes fideszmszp felállás. A mindkettőt rühellők meg már most tudhatják, tudhatjuk: érdemi saját politikai innováció nélkül 2018 is pontosan erről szólhat megint.

Egyetértesz? Csatlakozz a KARD Facebook-csoportjához és oszd is meg a cikket:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

164 komment

Címkék: választás választási esélyek Mesterházy Attila fideszmszp

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr945783007

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.26. 12:33:49

A korrektség jegyében említsük meg, vannak olyan miniszterelnök jelöltek is ebben az országban, akik már 94 óta négyévente kandidálnak, ha nyertek, ha veszítettek, a ME jelölt marad. Ehhez képest MA második újrázása bagatell.

Ugyanakkor ez az újrázás mutatja meg azt, hogy feltehetőleg igazak a pletykák, miszerint MA egy kreatúra csupán, és a Jurassic Park még mindig a hatalom igazi birtokosa.

Ám a jelenlegi kormánypárt szabadságharcából (megvédéséből, nemhagyjamagátjából, stb...) köszönöm nem kérek, mivel megítélésem szerint ez a kormányzat Európától távolodó irányba fordult.

Az lehtmás éretlen, és mint egyre inkább kiderül, nem más. Esélytelennek tartom őket.

MA jelöltségének sem örülök, egy súlytalan valakinek tartom, ahogy a szocialista pártot sem tartom a legmegfelelőbb választásnak.

Viszont orromat befogva, kesztyűben el fogok menni szavazni.

nevetőharmadik 2014.01.26. 12:46:20

Bár formálisan elmondható, hogy Mesterházy 2010-ben már megbukott, az igazság az, hogy akkor ő mégsem bukott meg, hiszen az egész MSZP eleve nem is játszott, játszhatott győzelemre. Akkor a cél csak annyi volt, hogy túléljenek és ne essenek szét (már ez is relatív győzelem), ezt pedig Mesterházy végül is hozta.

Sőt, pont emiatt a logika miatt talán most sem fog bukni a vereséggel, mert az elvárás az Összefogással kapcsolatban már szinte senkiben sem az, hogy győzzön. Fasza, mi?

Szerintem Botka helyes taktikusként nem akart magának ilyen "győzelmet", 2014. után viszont lehet, hogy aktivizálódni fog és előrébb lép, főleg, ha ősszel megint hozza Szegedet.

Ezzel együtt teljesen egyetértek a poszttal abban, hogy az ellenzék jó eséllyel csak 2010-et ismétli meg, bár az elmúttnégyév fényében ez mindannyiunkról elmond valamit. Amit nem tennénk a kirakatba.

Doberdo 2014.01.26. 13:22:26

Tekintettel arra, hogy Bokros ? kivételével nem látszik, illetőleg nem is létezik "konzervativ" szcenário, így nincs már hátra, mint előre...

wowerman 2014.01.26. 13:23:01

Az ilyen írások után mindig rájövök hogy a jobboldal úgymond kritikusai igazából azt akarják hogy még 40 évig Fidesz kormányzás legyen

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.01.26. 13:59:08

@wowerman: innen meg úgy látszik, hogy az MSZP akarja ezt.

feketeesfeher 2014.01.26. 21:39:47

Azt nem értem igazán, hogy aki közéleti - politikai blogírásra adja a fejét, az hogyan gondolja ilyen statikus, merev rendszernek a politikát.

Orbán egy majdnem végzetes bukás után egy épphogy összekalapált, zavaros ellenzéki együttműködés élén lett minelnök.
Oké, orbán politikai karizmája lényegesen erősebb.
Ehhez képest egy nulla karizmájú Medgyessy 2002-ben meg megverte.
A politika nem oly egyszerű mutatvány, hogy majd megnézzük ki mit csinált 4-8-12 éve, és azt behelyettesítjük a mába változtatás nélkül.

Nonszensz elképzelés.

Szúnyog 2014.01.26. 21:52:45

Ezen a botkázáson is mindig röhögök. Majd róla is kiderül, ami Bajnainál is mindig egyértelmű volt, nevezetesen, hogy alkalmatlan.
És nyugi, a ballib szavazó olyan, hogy orrát sem kell nagyon befognia, katonásan leszavaz a Gyurcsány-koalícióra.

Gabbesz 2014.01.26. 22:03:34

@Szúnyog: A fideszkomcsi meg olyan, hogy nem gondolkodik, csak szajkózza, amit a Bencsik a szájába ad...

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.01.26. 22:06:19

@Szúnyog: nekik nem kell befogniuk az orrukat, csak hát minden felmérés szerint kevesen vannak. Az ember azt gondolná, lépnek valami kreatívat azért, hogy legyen elég szavazójuk, ha máshonnan nem, legalább az "orrukat befogó" bizonytalanok közül. Az elmúlt egy évben viszont semmi ilyen nem történt. Minden lépés kiszámítható volt, ehhez képest a legmagasabb labdákat sem tudták lecsapni, mert épp rivalizáltak vagy összefogtak, és nem értek rá másra.

P.Freddy 2014.01.26. 22:10:22

Ez vagy álnaivitás, vagy ügyesnek gondolt álcázás, mintha bármi is múlna azon, ki Orbán kihívója..:)

Ugyan-ugyan. Mindenki (a saját szavazóik is) tudja, Orbánnak kizálólag a hülyéi, plusz a hűbéresei (vagyis a tolvajok: ez fontos kitétel, mert nyakig sárosak, tehát érdekeltek) maradtak meg. Ilyen brutális négyéves hazugságperformansz és rablógazdálkodás után ezeken kívül nincs olyan "gondolkodó" ember, akinek számítana, hogy Mesterházy, vagy akár Gyurcsány, Szanyi, Botka, akárki zavarja el ezt a Fidesz-csőcseléket a pcsába.

Ha pedig elég hülyéje és tolvaja maradt Orbánnak, akkor akárkivel se lehet elzavarni.

Ez van, hajrá Hülyék, hajrá Fidesz, hajrá Orbán Viktor! :-)))

Fulek 2014.01.26. 22:17:54

@P.Freddy: A tolvajbandát 2010-ben már elzavarták, de szeretnének visszajönni, IMF-el, meg csőddel...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.26. 22:24:44

@timargabor:

"a legmagasabb labdákat sem tudták lecsapni,"

- Ez egyrészt nagyon igaz, másrészt totál gáz. És még gázabb annak tudatában, hogy finoman fogalmazva sem szenvedtünk labdahiányban.

maroz 2014.01.26. 22:27:49

@wowerman: 2006-tól úgy egymillió balliberális szavazó egy masszív lemondó legyintéssel otthagyta a balliberális pártokat. Ez 2010-ben mérhetővé is vált, lásd a tényadatokat a választási honlapon.

Az elmúlt négy év olyan, amilyen orbáni kormányzása ellenére is a közvélemény-kutatások szerint ez a helyzet centit se változott. Ami szerintem érthető, hiszen a balliberális pártok úgy körülbelül lószart se csináltak az elmúlt négy év alatt, se egy kis szembenézés, elemezgetés, hogy miért is buktak akkorát, amekkorát, se egy kis megújulás, se ötlet, se érthető üzenet, se semmi. Egyetlen mondanivalójuk, hogy Orbánt le kell váltani.

Akkor te most egészen pontosan mit is várnál el a jobboldal úgymond kritikusaitól? Hogy csinálják meg ők a balliberális oldal helyett a házi feladatot? Vágják le Orbán fejét és tálcán szervírozzák Mesterházynak, Bajnainak, Gyurcsánynak és végül, de nem utolsó sorban a pótolhatatlan Fodor Gábornak? Nem érzed ezt egy egészen picit elkeseredett stratégiának? :)

grande milan (törölt) 2014.01.26. 22:28:06

Ha Mesterházy befürdik, akkor Bajnai és Gyurcsány is előre léphet, mert Mesterházy lesz a bűnös a vereségért. Ők most erre játszanak.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.01.26. 22:28:12

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: hát bizony nem.

És a fideszfanok sem tehetnek szemrehányást a ballibeknek, hisz ők is "orrbefogás nélkül" szavaznak vityára - a lecsapatlan, de azért feladott labdák garmadája ellenére.

feketeesfeher 2014.01.26. 22:32:56

@timargabor:

Erre lett felkenve Bajnai, csak ugye a probléma az, hogy Bajnai sikertelenségét nem illik Mesterházyn és Gyurcsányon leverni.

Tessék elolvasni Karácsony Gergő meglehetősen őszinte helyzetértékelését.

Másrészt meg a magas labdák lecsapásához pénz kell, infrastruktúra kell, sajtó kell.
Ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy az igen okos magyar blogszféra miért nem csapdosta le a magas labdákat, de nem mondunk ilyet, mert pontosan tudjuk, hogy az elérési ráta a blogszféra esetében is irgalmatlan alacsony.

Ugyanezzel küzdenek az ellenzéki pártok.
Mesterházy azért lett az ellenzék vezetője, mert neki van a legnagyobb szervezeti háttere. Alapszervezetektől kezdve aktivistákig, begyakorolt politikai eljárásokkal egyetemben.

Ma az ellenzék elképesztően forráshiányos, a fideszhez képest meg ezerszer az.
A tömegek eléréséhez nagyon de nagyon sok pénz kell. Már feltéve, ha az ember nem vérforraló ökörségekkel akarja traktálni a nagyérdeműt.

Egy komolyabb ellenzéki együttműködés kialakítása meg ilyen kínkeserves.

Amikor Orbán összerakta a maga politikai hátterét, az sem ment ennél egyszerűbben. Bencsik András például évekig cikkezett arról, hogy Orbán a róka a tyúkól felé menet, meg hogy nem szabad orbán szirénhangjainak engedni, mert csak a magyar jobboldal szétverése orbán célja.
És ebből a konfliktusból még volt száz másik.

Legyünk már kicsit realisták.

maroz 2014.01.26. 22:33:18

@timargabor: Vagy mert tehetségtelenek. :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.26. 22:40:46

@Fulek:

Marhák minden pártban vannak. Olyanok is, akik kötelet adnának. Nem csak a hallgatóságban.

feketeesfeher 2014.01.26. 22:53:47

@maroz:
Ez nem általában a tehetségről szól.
Mármint úgy értem, hogy nincs minden helyzetre érvényes általános "tehetség".

A mostani ellenzék legnagyobb problémája, hogy nagyon nehezen tud alkalmazkodni a "gátlástalanság rendszeréhez".
Másra vannak szocializálva.

Egyszerűen idő kell ahhoz, hogy egy politikai kapcsolati hálót, amelyik bonyolult, átalakíts egy erőből átstrukturált új rendszerhez.

Ilyen drámai gyorsasággal magyarországon 89-ben változott utóljára a politikai rendszer.

Fulek 2014.01.26. 22:56:03

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: És miniszterelnök-jelöltként még helyesel is hozzá...

Fulek 2014.01.26. 22:58:05

@feketeesfeher: " másra vannak szocializálva"... röhögnöm kell, ahol Gyurcsány van ott csak gátlástalanság van...

P.Freddy 2014.01.26. 23:17:14

@Fulek:

Lázár János oldalán állva, ilyet tudsz mondani, hogy a tolvajok 2010-ben megszűntek létezni???

Eszednél vagy??? :)))

2014.01.26. 23:18:18

Én ebből az egész összeállásból azt érzem, hogy van a baloldalon vagy inkább balliberális, vagy méginkább liberális oldalon, valami láthatatlan agytröszt, amely napi döntéseket hoz és a látható bohócok (ballib pártvezetők) kézcsókra eléjük járulva, Igenis-t sóhajtva teszik, amit kiadtak nekik.

P.Freddy 2014.01.26. 23:18:26

@P.Freddy:

Kósa "30százalék" Lajosról nem is beszélve... eszem-fszm megáll... mennyit kapsz belőlük? Százalékban fizetnek?

Fulek 2014.01.26. 23:24:55

@P.Freddy: Gyurcsánynál minden jobb... legalább nem állunk a csőd szélén, mint amikor a balosok oda kormányoztak minket..., nem baj jön az IMF, ugrik a nyugdíj, mindet eladunk, bedől az életpálya modell( hiába is szeretnék elhitetni, hogy megtartják), utána majd meglátjuk , mit fogtok itt írni..., csak akkor a normális Mo.-nak már vége lesz

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.26. 23:35:46

@Fulek:

Nem állunk a csőd szélén, mégis az adósság nőtt.

Nem állunk a csőd szélén, mégis most veszünk fel atomerőműre 10 Mrd dollárt.

Ugrik a nyugdíj, de a jelenlegi kormány törölte el a társadalombiztosítást, miután 'megvédte' a nyugdíjakat.

Jön az IMF és akkor 7% helyett újra 4%-on kapunk hitelt.

- Ezek csak apróságok, de ne zavarjanak.

P.Freddy 2014.01.26. 23:40:21

@Fulek:

- Fele ennyibe került a sajt, a tej,
- Megvolt 3000 milliárd nyugdíjpénz,
- Kétharmadába került a benzin,
- Sokkal erősebb volt a forint,
- Megvoltak a befektetők, akiket Orbán-Kúrmány elzavart az idióta seggfej baromságaival

És a slusszpoén: ugyanannyi volt az ÁLLAMADÓSSÁG, mint most, az elrabolt (Kajmán szigetekre kilopott) ezermilliárdok után!

Miafaszról beszélsz te? Milyen csőd? Miért jó neked kétszer drágábban ugyanúgy hitelekből élni?

Csak azért mert nem IMF-nek hívják? Ezt hol táplűltűk beléd, a birkaetetőben?

Agyatlan Fideszes barmok, rohadt kommunisták, Magyarország sírásói.

grande milan (törölt) 2014.01.26. 23:42:53

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Az atomerőmű bővítési projektet 5-10 éven belül így is- úgy is el kellett volna kezdeni. Hogy az IMF-től kaptunk volna erre a célra 30 éves hitelt azt kétlem.

Az IMF-nek a hitelezéshez kötötten túlzó követelései voltak a magyar kormányokkal szemben, túlságosan el akarta téríteni a gazdaságpolitikát nem jó irányba.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.01.26. 23:51:16

@grande milan: "Az IMF-nek a hitelezéshez kötötten túlzó követelései voltak a magyar kormányokkal szemben, túlságosan el akarta téríteni a gazdaságpolitikát nem jó irányba." - azon már túl voltunk, azt már Gyurcsány torkán lenyomták. Akkor szólnak bele a helyi dolgokba, amikor adják a pénzt, nem akkor, amikor visszakapják. Most már, egész addig amíg nem kérünk újra pénzt tőlük, nehezen szólhattak volna bele bármibe is.

A visszafizetés arra volt jó, hogy ki lehessen írni a plakátra, hogy IMF hitel = 0. Azt meg ugye nem írták ki, hogy a többi meg ugyanannyi (vagy több) lett, esetleg picit magasabb kamattal.

high up! 2014.01.26. 23:52:15

Nyeszlettházi Attila és a Nyócév ótvar arcai.

Na ezek 2018-at is elkúrták maguknak. Nem fogja egy bizonytalan szavazó sem az Öszödi válogatottat a börtön helyett a kormányba küldeni! Még 2018-ban sem!

high up! 2014.01.27. 00:01:20

@feketeesfeher: "Másrészt meg a magas labdák lecsapásához pénz kell, infrastruktúra kell, sajtó kell."

Bocsika, de az infrastruktúra 4 éven át készen állt a használatra!

Teccik tudni, Torgyán tizedennyi népalázáskor aszondta, hogy szar a kormányzás, és csináljuk meg a Harag napját.
100 ezer ember mozdult meg a hívó szóra, akkor lett Torgyán tényezö.

Nyeszlettháziékra meg ott várt a 200 ezer roki, 100 ezer egyetemista, az egykulcsossal leszegényített 7 millió NER-proletár, 700 ezer devizahiteles, 500 ezer kivándorló.

Hát mi a lóf.xom kellene még?
Ezt a tömeget még csak meg se szólították, mert egész idő alatt csak azzal voltak elfoglalva, hogy ki kaparintsa meg a min.elnök pozíciót. Mert ugye annak a háttérudvara fogja majd a legtöbb közpénzt lenyúlni.

Nem is lesz az baj, ha a ballibsi oldal végleg lerohad 25% alá, aztán majd jönnek helyette normális polgri meg alternatív pártok.
Ha meg nem, akkor meg 40 évig Tovares Orbanescu!

csapos1 2014.01.27. 00:10:27

valszeg az a legrövidebb út, ha most a zország elmegy a falig, egy röpke polgárháború után újjá lehet építeni a fideSS. és a maszop nélkül

bkkzol 2014.01.27. 00:15:10

szóba került, hogy kinek milyen rabló banda csapata, háttere van. Nem panaszkodhat ebben se a bal se a jobb oldal. Az MSZP és társai az IMF-nek és külföldnek dobta oda az országot némi kis hatalomért a FIDESZ meg megpróbált egy saját "arisztokráciát" megfizetni. Közben meg impotesnsek (LMP) statisztál hozzá. A hét legjobb vicce aSzél Bernadett miniszterelnöki jelölése. Mindenkinél elgurult a gyógyszer?

csapos1 2014.01.27. 00:17:09

a nazikat lehagytam a veszteséglistáról
bocs

P.Freddy 2014.01.27. 00:37:41

@high up!:

"Bocsika, de az infrastruktúra 4 éven át készen állt a használatra! "

Erre egy hasonlat: tudod, mindenkinek van a konyhájában konyhakés. Tudod, mire való, arra használod. No, Orbán nem arra használta az infrastruktúrát, amire való.

"Mert ugye annak a háttérudvara fogja majd a legtöbb közpénzt lenyúlni."

Nem, a legtöbb közpénzt Orbán Viktor Simicska Lajos Mészáros Lőrinc Sánta János Lázár János, és ezek seggnyalói nyúlják és fogják továbbra is nyúlni.

tisztapista 2014.01.27. 00:52:25

"Mesterházy a pajzson"

A rés a pajzson kevésbé volt veszélyes. Ott csak az atomcsapás volt a tét. Itt viszont Gyurcsány visszatáncolása a politikába

Gyurcsány a pajzson

tisztapista 2014.01.27. 00:57:24

Valamire való ellenzéki az LMP-re és a Momára pazarolja a szavazatát.

A komcsikkal nehogy már összefogjatok. Inkább az LMP-t toljátok be a parlamentbe. 4 év múlva mindenki jobban jár.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.01.27. 01:13:37

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: IMF hitelt többnyire akkor szoktak felvenni ha baj van.(Vajon miért bajlódnak országok állampapír kibocsátással, amikor ott van az a jó kis IMF hitel?)
Maga az adósságállomány nagysága nem jelent feltétlenül egyensúlyi problémát(pl néhány nyugati ország) Nem mindegy hogy egy adott adósságmennyiség államkötvényben testesül e meg, vagy egy rövid lejáratú kölcsönben.
Az a 10mrd pedig egy beruházási hitelkeret, amelynek a felső korlátja a 10 milliárd.

P.Freddy 2014.01.27. 01:20:23

@tisztapista:

"A komcsikkal nehogy már összefogjatok."

Na ezért kell TAKARODNIA a Fidesznek. Komcsik, lejárt az idő: utolsó ocsmány dobásotok volt Orbán rombolása.

Soha többé komcsikat, soha többé Fideszt!!!

Szúnyog 2014.01.27. 01:22:26

A nagy összefogósdi hívőktől még sosem olvastam, hallottam, ugyan mi lesz, ha nyernek? Mégis milyen programot szeretnének megvalósítani. Nem a most majd sebtiben összerakott jelmondat gyűjteményre gondolok. Vagy nincs is olyan nagy eltérés az elképzelések mögött? Akkor meg a személyes harcokon kívül minek ez a bábjáték évek óta több pártban? (S akkor a Gyurcsány és MSZP ellen is fellépő nagyon hiteles PM-es lovagokról még nem is beszéltünk.) Büdös az egész, latrinába való.

P.Freddy 2014.01.27. 01:23:51

@tisztapista:

Gyurcsány EZERSZER jobb, mint Orbán a csatlós vérszívó hazudozós seggnyaló arrogáns feljelentgetős kommunista lopó-szopó hordájával.

Orbán: FEKETE LYUK Magyarország számára, maga a megsemmisülés.

putris72 2014.01.27. 01:24:16

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: @P.Freddy: Az imf csak csődközeli országoknak ad hitel!!Néz utána,hogy a valutaalap mivel foglakozik!!Pont azért mert vannak érte követeléseik,elvárásaik!!Tőlük nem kapsz autópálya építésre vagy másra pénzt!Soha nem volt 4% az a hitel néz már utána,hogy milyen kamatokkal fizettük vissza!Közzel 4700 milliárd forintot lett vissza fizetve 3 év alatt!Te,és ti meg azért sírtok mert a ruszkiknak 30 év alatt kell 3000 milliárdot visszafizetni!Tele írjátok,mindenféle félinformációval a blogokat és hülyének nézek mindenkit!

P.Freddy 2014.01.27. 01:26:46

@putris72:

Azt hiszem te MTV és HírTV szennyújságokat nézel, felejtsd el amivel ott hülyítenek. NULLA igazság, NETTÓ HAZUGSÁG. Fogd már fel végre, át vagy bszva, csak hogy ezeket a (fidesz)csótányokat szavazd be újra.

Ne tedd, a gyerekeinkért ne tedd.

P.Freddy 2014.01.27. 01:30:15

@Szúnyog:

"Mégis milyen programot szeretnének megvalósítani."

Egyetlen programot kell megvalósítani: a Fideszes csótányokat el kell takarítani, olyan Fidesz-csótányirtóval, amelyik a kilencévesen bebábozott orbáncgeciket is kivakarja a penészből és lehetőséget ad a higiéniára, a rothadással szemben.

Ennél fontosabb dolog most nincsen, nem is kell mással foglalkozni egyelőre.

Fulek 2014.01.27. 06:25:49

@P.Freddy: ja aztán jött a válság, és a legyengített ország majd nem csődbe zuhant, ezt hozta az mszp- szdsz kormányzás, amit leírtál az szép és jó, csak a hitelen alapult, és mára kiderült a nemzetközi elemzők és az IMF hitelen tengődő országok példáján, hogy bizony az IMF hitel egyáltalán nem olcsóbb...
Ma utak épülnek ország szerte, önkormányzatok menekülnek meg az adósságtól, és drasztikusan csökken a lakosság hitel tartozása, ha mindezeket nézzük kevesebb, az ország adóssága, és én inkább csak arról hallok , hogy sok nyugati, és most már keleti tőke is, áramlik hazánkba, nem állítom, hogy minden jó, de sokkal jobb mint a baloldal idején...

ja Mesterházyék ki is adták a programot, kötelet a másként gondolkodónak, nem változott semmi 2006 óta a baloldalon...

Fulek 2014.01.27. 06:28:12

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ezeket hol álmodtad? IMF hitel sokkal drágább mindennél..., az adósság nem nőt, sőt a nettó adósság csökkent...

Conchobar 2014.01.27. 08:18:42

"ha 2010-ben Mesterházyval (mert akkor is ő volt 'a jelölt') agyagba lettek döngölve, akkor hogy juthattak oda, hogy az ő jelölése egyáltalán előrelépés a mondjuk pár hónappal ezelőtti helyzethez képest?" - Nem látni az MSZP politikáján, hogy kutatta és megértette volna a 2010-es bukása okait. Nem látni, hogy bármit is tett volna a 2010-ben elvesztett szavazói megnyerésére (noha ők többnyire földrajzi értelemben is behatárolhatóak). Azonban egy biztos, azért a vereségért nem Mesterházy okolható, és a következő, a 2014-es eredményekért sem (egyedül) ő okolható. A blogíróban talán munkálkodik valami rejtett vezérelvűség, és amiatt hiszi azt, hogy a vezér személyének 'helyes' megválasztása a választások megnyerését jelentheti

maroz 2014.01.27. 08:19:57

@feketeesfeher: Persze, hogy nem "általában" a tehetségről, hanem a politikusi tehetségről szól.

Volt nyolc évük. Ráadásul ők voltak hatalmon. Utána volt négy évük ellenzékben. Körülbelül 1998 óta azzal vannak, hogy Orbán egy gátlástalan sátán, maga a patás.

És akkor te azt mondod, hogy 4+8+4, azaz 16 év alatt, amiből ráadásul 8 évig ők voltak hatalmon nem tudtak kellően felkészülni, mert nem volt elég idejük erre. És persze ez egy picit se szól az ő tehetségtelenségükről, hanem még több idő kell.

Oké. Legyen. Kapjon még ugyanez a balliberális oldal, Mesterházy, Bajnai, Gyurcsány, Fodor és társaik újabb 16 évet, persze ellenzékben, aztán addig valahogy csak elleszünk Orbánnal. Most az egyszer legyen kivételesen neked igazad. :)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.27. 08:31:42

@A megvalósult amerikai ólom..:

"IMF hitelt többnyire akkor szoktak felvenni ha baj van."
- És nálunk ugye most minden rendben van?

"Maga az adósságállomány nagysága nem jelent feltétlenül egyensúlyi problémát(pl néhány nyugati ország)"
- Ez még igaz is, de ránk nem igaz.

" Nem mindegy hogy egy adott adósságmennyiség államkötvényben testesül e meg, vagy egy rövid lejáratú kölcsönben."
- Mindkettőt vissza kell adni. Érdemes utánaszámolni, hogy 10 év 4%, vagy 30 év 7% a jobb.

"Az a 10mrd pedig egy beruházási hitelkeret, amelynek a felső korlátja a 10 milliárd."
- Ez kurva jól hangzik, de tudjuk mindketten, az a 10 mrd 10 mrd lesz, és se nem 2, se nem 3.

Piréz Atya 2014.01.27. 08:31:46

@Fulek: Azt meg tetszik tudni mondani, kedves IMF-ezős kommenttárs, hogy azt a 3000000000000-ot mekkora kamattal adja Putyin elvtárs?

Konzervatív0 2014.01.27. 08:35:55

@P.Freddy: Egy jelentős részében MSZP tulajdonú nápszabi esetén természetesen ez nem áll fenn :)

Valaki fentebb emlitette, hogy a lopás rendszere, nos az vesse rájuk az első követ a jelen koalícióból aki tiszta ilyen téren.

Nos ezért nem elsznek megkövezve. :)

Meg egyéb téren is. Lehetne mesélni szép dolgokat, de ugye minek :)

A bejegyzéshez: Véleményem szerint attól hogy összeáll a fekália nem lesz szebb és teszetősebb, max nagyobb és büdösebb.

A szavazónak nam könnyű elmagyarázni miért kellett közös listát inditíni. ok, az egyéni helyeken megegyzés reális és érthető, de egy szoci szavazó nem fogja megérteni hogy miért kell a hátán bevinni egy gyurcsányt vagy bajnait akiknek a támogatottsága a küszöb alatt billeg.
Én sem értem meg.

Meggyőződésem, hogy azért hogyha buknak akkor legyen kire mutogatni. A felelősség szétmázgálása, ebben úgyis nagyok.

Piréz Atya 2014.01.27. 08:39:53

@Fulek: Van konkrét életpálya-modellje a 4000000 mélyszegénységben élőn , és az eliten kívül bárki másnak is ebben az országban? Éhezés az előbbieknek, úri muri az elitnek. A többi meg kapaszkodik, le ne szakadjon ő is. Mi dől be itt kedves uram?

feketeesfeher 2014.01.27. 08:41:35

@maroz:
Nincs másik "balliberális" vagy akármilyen oldal, csak az, ami látszik.
Hogy ugyanazok-e vagy nem, akik látszanak, az erős vitakérdés.
Én úgy látom, hogy nem teljesen.

De forradalmi változások nem várhatóak.
Új, ütőképes pártkezdemény sem látszik.

Nyafizni meg ugyan lehet, csak nincs sok értelme.
Ez a helyzet, és nem sok jel mutat arra, hogy záros határidőn belül megváltozik.

driopios 2014.01.27. 08:42:37

Orbán eddig hatszor indult választáson miniszterelnök-jelöltként, és csak kétszer választották meg. Az 33%. Ebből egyszer regnáló miniszterelnökként indult, és vesztett. Akkor ő nem egy bukott miniszterelnök?? Ilyen rossz százalékkal visszavonult politikusként kéne egy szőlőbányában tengődnie, a memoárjain dolgozgatva, nemde??

Piréz Atya 2014.01.27. 08:44:11

@Fulek: Mert ezt olvastad az óriásplakátokon, abból következtetted ki, hogy csökkent az államadósság? Sok plakáton olvashattad, nyilván nagyon csökkent.

safranek 2014.01.27. 08:49:00

@Fulek: nem történt semmi, csak Kövér Lászlót utánozzák.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.27. 08:51:53

@putris72:

" 4700 milliárd forintot lett vissza fizetve 3 év alatt!"
- Miből? Újabb hitelből.

"a ruszkiknak 30 év alatt kell 3000 milliárdot visszafizetni!"
- Ezt kamatmentesen adják?

.

www.kommunista.net/hir/a-draga-imf-hitel

Konzervatív0 2014.01.27. 08:58:34

@driopios: Mmutass még egy olyan "bukott" elnököt aki 2/3-ra hozza a következő választást :)

Konzervatív0 2014.01.27. 09:00:47

@Piréz Atya: nem tudom de nekem 2010 olyan trendfordulónak tűnik :)
www.google.hu/publicdata/explore?ds=ds22a34krhq5p_&met_y=gd_pc_gdp&idim=country:hu&dl=hu&hl=hu&q=%C3%A1llamad%C3%B3ss%C3%A1g
ÉS ezen szépen látod a 98-02 közötii idpszakot is :)

metal · http://electric.blog.hu 2014.01.27. 09:01:18

A cikkel nagyjából egyetértek. Ez a kormány annyi magas labdát adott, hogy simán nyerhető lenne a választás az ellenzéknek. Csak ehhez kellene egy ellenzék is, mert ami most van, az egy nagy kupac lószar.

szonár 2014.01.27. 09:04:45

Mesterházy szombati beszéde a brezsnyevi idők "szépemlékű" pártfőtitkári semmitmondását idézte.

Ha valamilyen fogalmat kellene társítanom ehhez az ellenzékhez, akkor az a "pangás" lenne. Mint a brezsnyevi idők esetén. És ezt a tökéletes terméketlenséget, tanácstalanságot és kibombázhatatlan belső status quo-t fokozódó agresszióval próbálják leplezni, mint annó Brezsnyevék. De minek?

Konzervatív0 2014.01.27. 09:15:01

@driopios: A választáson kiderül ki a bukott politikus és ki nem.
Ha valóban olyan vacak orbán akkor megbukik és ebből nem fog felállni, ha nyer akkor vélhetően egy jó stratéga :)
Egyébként, ha az elmúlt 4 év tényleg annyira szar volt mint amennyire itt siránkozik a bal-lib siratókórus, akkor gondolom megbukik orbán.
Ha nem bukik meg godnolom azért nem bukik meg mert a többségnek nem volt annyira szörnyű :)

Minden kiderül hamarosan.

maroz 2014.01.27. 09:45:15

@feketeesfeher: "Én úgy látom, hogy nem teljesen."

Például Mesterházy levágatta a pinaszakállát? ;)

Nyafizik a fene, én lassan évek óta sorolom azt, amire a baloldali és liberális értékek iránt fogékony, vagy potenciálisan fogékony embereknek rá kéne kényszeríteniük a saját elitjüket. Csak hát ugye ki figyel rám:

kakukkfeszek.blog.hu/2014/01/25/el_vagyok_bizonytalanodva

driopios 2014.01.27. 09:45:51

@Konzervatív0: érdekes ez a kettős mérce. A jobboldal szerint, akit leszavaztak, az "bukott politikus", és takarodjon. Gyurcsány, Mesterházi, Bajnai (mellesleg, ő sose indult jelöltként, de ez részletkérdés), ők mind "bukott politikusok".
Az eddig 4x leszavazott Orbán pedig, "jó stratéga", és "majd kiderül".

Aham.

bekerült 2014.01.27. 09:46:02

Aki ezekre akar szavazni, az ne Mesterházyra szavazzon, hanem szavazzon az LMP-re !

ndex.hu/gazdasag/2014/01/27/mol/

Minden szavazat, amit az LMP-re adnak ezt segíti elő !
Az LMP csak arra játszik, hogy Orbán nem legyőzhető és így neki is jut egy, két parlamenti hely, ezzel is gyengíteni tudja az Orbán elleni erőket!

Hajrá LMP !

driopios 2014.01.27. 09:49:48

@Konzervatív0: Mutass még egy olyan pártelnököt, aki ~40%-ról hoz két évvel később 7,7-et. De tudjuk, hogy ha Orbánról van szó, akkor ez sem "bukás". ;)

Berzengő 2014.01.27. 09:53:22

@ "Azon azonban érdemes lenne az őt támogató szövetségnek elgondolkodnia, hogy ha 2010-ben Mesterházyval (mert akkor is ő volt "a jelölt") agyagba lettek döngölve, "

Ez mire érv?

ORBAN VIKTOR az eddigi 6 választásból 4X BUKOTT.

Ebből egyszer (1994) majdnem kiejtette a Fideszt a Parlamentből, másodszor meg hatalomból bukott a senki, nyámnyila Medgyessy ellen (2002).

Ennek ellenére meg fel sem merült a szektaban, hogy valaki más legyen az elnök (egyszer indultak ellene a partkongresszuson, többet se)

DR. Lombrázó 2014.01.27. 09:55:43

Hitgyülisre turbózott pártbeszéd a nyuggereknek egy karuzma nélküli ripacstól hm....

♔bаtyu♔ 2014.01.27. 10:01:11

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: mennyivel is nőtt az államadósság Gyurcsányéknál?

És Orbánéknál?

Pedig egy orosz hitellel megegyező méretű IMF hitel is vissza lett fizetve ÉV ALATT!!!.

belekotty 2014.01.27. 10:01:52

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "feltehetőleg igazak a pletykák, miszerint MA egy kreatúra csupán, és a Jurassic Park még mindig a hatalom igazi birtokosa."
:-))

Ez jó volt.

♔bаtyu♔ 2014.01.27. 10:03:21

@bekerült: Ja, az LMP szépen megosztja a libsiket. Szeretjük az LMP-t, persze csak akkor, ha 4%-ot érnek majd el:)

belekotty 2014.01.27. 10:03:56

@grande milan: Hmmm... ez egy okos gondolat.

♔bаtyu♔ 2014.01.27. 10:05:02

@Berzengő: A "szektát" a teljesítmény érdekli, nem pedig az, hogy ki az elnök.

Vagy te hogy szavazol? Bármilyen szarok, csak ballibsi legyen?

Akkor pedig nem szektáznék.

belekotty 2014.01.27. 10:05:18

@Lindalinda: Libsiztél egyet? Na akkor rendben a mentális higiéniád, mehecc dolgozni a placcra.

belekotty 2014.01.27. 10:06:17

@P.Freddy: "És a slusszpoén: ugyanannyi volt az ÁLLAMADÓSSÁG, mint most, az elrabolt (Kajmán szigetekre kilopott) ezermilliárdok után!"
- Ez nem igaz, az államadósság nőtt.

feketeesfeher 2014.01.27. 10:17:25

@maroz:
"Csak hát ugye ki figyel rám: "

Miért is figyelne rád bárki?
Egy vagy a sokezer blogger közül.
A magányos bloggerek befolyása a közéletre az kábé nulla.

Ha 100 000-es olvasótáborod lenne rendszeresen, akkor persze más lenne a helyzet.
De hát még Bajnaiéknak, Karácsonyáknak is beletört a bicskája a nagy megújulásba, és nem azért, mert áskálódtak ellenük.
Schifferről meg az LMP-ről meg ne is beszéljünk.

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2014.01.27. 10:29:43

@Fulek:

"kötelet adnának"

Nagyon helyes. Remélem, fideszkomcsik, alkalmazni is fogjátok magatokon egytől-egyig, kivétel nélkül. Ahogy azt Kövér et. is mondta egykoron.

Nyehehehhehhe....

béla a görög (törölt) 2014.01.27. 10:46:38

Nos, nem, nem vagyunk 2010-ben...

Azóta eltelt 4 év és én mint választó túl vagyok egy manyup államosításon, egy adórendszer módosításon és nagyon sok mindenen.
Hogy bödös nekem Mesterhazy féle MSZP? Az.
De nem vagyok finnyás! Nem engedhetem meg magamnak azt a luxust. Ez az elmúlt év nekem nagyon sokba került Orbánnak 'hála' (pedig csak egy sima állampolgár vagyok aki még mindig abból él, hogy dolgozik.)

Egy újabb Orbán féle 2/3 esetén én kb. egy ismételt szabadrablásra készülök. (DE ez már nem ér készületlenül. Falusi jogász olyan törvény hoz amilyet akar a pénzemből már egy fillért nem lát - és amíg ezek a falusi parasztok vannak nem látnak)

Na most ehhez képest a Mesterhazy féle Összefogás remek alternatíva... Nekem. Lehet te nem így élted meg az elmúlt 4 évet. Neked lehet bödös a szar. Abban a helyzetben vagy. Te. Tudod mit? Igazad van. De én nem.

maroz 2014.01.27. 10:50:18

@feketeesfeher: Irónia volt, csak elfelejtettem kitenni a végére a kacsintós szmájlit.

Fulek 2014.01.27. 10:50:32

@Svájc kiadta a szökésben lévő elítélt expolitikust: Tévedsz ezt a "demokratikus" ellenzék akarja... he-he-he...

Fulek 2014.01.27. 10:51:12

@béla a görög: a komcsiknak biztos az volt...

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2014.01.27. 10:52:56

Én is az orromat befogva és kesztyűben fogok ugyan szavazni, de fogok. Az a bizonyos "elmúttnyóccév" kismiska volt ehhez a jelenlegi lenyúláshoz képest. Lopland jobban teljesít.
:)

Fulek 2014.01.27. 10:53:55

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: viszont kevesebb a személyi hitelállomány (árfolyamgát), és nincs önkormányzati adósság,az övékhez (mszp-szdsz kormányéhoz) ezt is ad hozzá, így a FIDESZ alatt kevesebb lett a valós adóssága az országnak..., és százalékosan akkor az államadósság 81 %, most pedig 78% ...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.27. 10:54:16

@♔bаtyu♔:

Nosza lássuk! - www.akk.hu/object.c693e119-153c-49bc-bc3d-71f805d83db1.ivy

"mennyivel is nőtt az államadósság Gyurcsányéknál?

19.933

És Orbánéknál?"

21.988

.

"Pedig egy orosz hitellel megegyező méretű IMF hitel is vissza lett fizetve ÉV ALATT!!!."
- Miből? Újabb hitelből. (Ne tetesd már magadat nagyobb szamárnak, mint)

konrada 2014.01.27. 10:55:17

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
"2010 május - 19.933
2013 december - 21.998
A mindöszsesen sort nézd."

...ha azt akarod, hogy megvezessenek féligazságokkal. Nem véletlen, hogy volunárisat hosszú évsoros statisztikában nem néznek, csak tendenciálisat, mert az infláció, és a gazdasági bázisok (vásrlóerő, GDP) figyelmen kívül hagyása csak olyan féligazságokra jó, amivel csak hazudni lehet. ...mint pédául: a banán ára 30 éve 34 Ft volt, most 340 Ft. Igaz-e az az állítás, hogy akkor volt olcsóbb megvenni a banánt? Igaz, de ha az átlagjövedelemhez, azaz reálértéken nézed, már nem.

No ezért nem lehet így összehasonlítani a 2 számot, ahogyan te tetted.
Mert az adott időszak alatt az infláció 11% volt összesen. No ha összeszorzod a 2010-es értéket ezzuel, úgy rájössz, hogy a tartozás reálértékben csökkent, és ez jelnik meg a GDP százalékában is.

Mr. Rustical 2014.01.27. 10:57:28

Nem föltételnül sorsdöntő, hogy mennyire karizmatukis Mesterházy, a "polarizáló képesség" meg pláne kétélű fegyver.
Szegény Medgyessy milyen messze állt a karizmától, de még az értelmes mondatok megfogalmazásától is, aztán mégis nyert Orbán ellen. Sőt, 2002-ben kifejezetten rossz ötlet volt a Fidesztől a választók polarizálása. Azt hitték, hogy ezzel megfogják a rejőzködő szavazók között sejtett miépes tömegeket, aztán nem. Igaz, hogy akkor az MSZP mozgósítási képessége hatalmas volt, a Fideszé meg pont nulla, ma meg minimum pariban vannak, de azért egy kormánypártnak szinte sosem jó a küzdelem élezése. Tehát egy polarizáló Orbánnal szemben egy kicsit semmilyen, kicsit esetlen Mesterházy talán nem is a legrosszabb választás. Minden esetre jobb, mint egy hasonlóan polarizáló Gyurcsány. Egyetértek, hogy talán Botka jobb lenne, de ki tudja, szinte semennyire nem ismerjük Botkát az országos politikában.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.27. 10:58:02

@Fulek:

Mibe került az árfolyamgát? - No nem a devizaadósoknak, hanem a többieknek.

Miért is nincs az önkormányzatoknak adóssága? Mert az állam átvállalta. Attól, hogy átvállalta, még megvan.

béla a görög (törölt) 2014.01.27. 11:04:18

@Fulek: Lehet. Turkáljatok a sajátsaitok meg a gyerekeitek zsebébe. Jaja.

putris72 2014.01.27. 11:06:27

@P.Freddy: Nem lettem átbaszva!!Ha két rossz közzel kell választani akkor a kevésbé rosszra szavazok!!Persze jobban örülnék ha jó lehetőségek közül lehetne választani!A kevésbé rossz az a Fidesz!

Emiksz 2014.01.27. 11:08:24

Megértem, hogy a poszt lényege, hogy az LMP parázik a szoros állástól, mert ha realitás a kormányváltás, és a bizonytalanok Orbán elzavarására játszanak, akkor az LMP úgy elfut az 5% alatt, hogy a menetszele sem veri le a lécet. Ettől függetlenül hittel és meggyőződéssel hülyézek le bármilyen szaktekintélyt, aki az gondolja, hogy Mesterházy nem nyerni akar idén. Ha csak egy erős ellenzéki szerepre bazírozna, akkor hagyta volna a retekbe a megállapodást Gyurcsánnyal, bízva abban, hogy azok kiesnek, vagy ha bekerülnek, akkor lesz max 4-5 listás képviselőjük, aztán kész. Gyurcsány csak a győzelemhez kell, a vereséghez csak útban van.
A rossz hír az LMP-nek, hogy az összebaloldal jelen lemaradása alig több, mint 2002. elején. Akkor is sima újraválasztást mértek, aztán mi lett belőle... A meccs még nagyon nincs lefutva.

elwood 2014.01.27. 11:09:09

@Mr. Rustical: +1
Medgyessy is nyert, egy hintaló is nyert volna, nem azért mert vonzó alternatívát kínált volna.

elwood 2014.01.27. 11:10:47

"Akinek pedig se a Fidesz, se a szocik nem jönnek be, marad két, illetve a szavazástól való távolmaradással együtt három választásuk."

Csak információképpen,

eddig 23 jelölőszervezet van bejegyezve, válogathatsz nyugodtan:
Seres Mária Szövetségesei (SMS), Magyar Republikánus Politikai Párt (MRPP), Nemzeti Értékelvű Párt (NÉP), Független Kisgazda- Földmunkás és Polgári Párt (Független Kisgazdapárt), Magyar Demokratikus Unió (MDU), Együtt - a Korszakváltók Pártja (Együtt), AQUILA Párt (AQP), Szociáldemokrata Párt (SZDP), Párbeszéd Magyarországért Párt (PM), Európai Roma Keresztények Jobblétéért Demokratikus Párt (Eu. Rom), Magyar Keresztény Szociális Unió (MKSZU), Magyar Gazdaság Párt (MGP), Összefogás Párt (ÖP), Megújult Magyarországi Roma Összefogás Párt (MMRÖP), Magyar Szocialista Párt (MSZP), Keresztény Magyarok Szövetsége (KMSZ), FIDESZ - Magyar Polgári Szövetség (Fidesz), Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), Sportos és Egészséges Magyarországért Párt (SEM), VÁLASZ Párt (A Válasz), Magyar Munkáspárt (Munkáspárt), Magyarországi Cigánypárt (MCP), Szabad Magyarok Pártja (SZMP).

maxval bircaman fȍszerkesztȍhelyettes · http://bircahang.org 2014.01.27. 11:11:35

@Fulek:

GYOGYÓS fideszkomcsi, kérjél a BencsFricztöl a cöf-Plakáthoz hasonlóan a kommentekhez is "értelemzési útmutatót" :)))))

Nyehehehhehhheheehehhhehe

Emiksz 2014.01.27. 11:13:21

@belekotty:
Mondjatok már egy dínót/raptort a pártból, akinek tényleges kártya van a kezében. A szavazó fórumok (elnökség, választmány) tele van kisdobosokkal.

pátyi 2014.01.27. 11:21:47

A jobb és baloldali elvakult párthívő között semmi különbség nincs. Mindegyik ez ellenfél politikusainak mutyijait nagyítja fel, miközben a sajátjait elnézi. Mindegyik felsorolja a saját bizonyítékait, amit a jobb és baloldali sajtó a szájukba ad. A világképük igen leegyszerűsített. Az ellenfél hívei agyatlanok, csak magukattartják világos és logikus gondolkodóknak. A pártok és politikusaiknak elsősorban ilyen elvakultakra van szükségük. Ők alkotják a derékhadat, akik, mindegy hogy kormányoznak, tehetségesek vagy nem, nem kell megyőzniük őket, csak kiadni a vezényszavakat, a hívek üdvözült mosollyal ismételgetik.
Vannak aztán olyan szavazók, akik hol ide, hol oda szavaznak. Ők mindíg az éppen aktuális tapasztalataikra, érzéseikre hagyatkoznak, ha választaniuk kell. Gyanítom, hogy ők döntik el a szavazásokat.
Ahogy Orbánéknak nem jött be 2006- ban, hogy rosszabbul élünk mint négy éve, mivel a többség nem ezt érezte, mindegy, hogy utána mi történt. Most Gyurcsányéknak sem hiszem, hogy ez bejön, mivel a többség tapasztalata, érzései mást mutatnak.
Nem gondolom, hogy akár egyik, akár másik oldal győzelme, az országunk romlását jelentené.
Nem a politikusok teszik tönkre ezt az orrszágot, hanem mi magunk, azzal, hogy nemtudunk viselkedni, nem becsüljük a másik embert, kapzsik, irígyek, gyűlölködők,gyávák és lusták vagyunk. Trehányul dolgozunk és síránkozunk. Miért csodálkozunk aztán, hogy a közülönk választott politikus olyan, amilyen.
Addig nem lesz változás, amíg mi nem változunk.

putris72 2014.01.27. 11:23:26

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Te szándékosan értesz félre mindent vagy alapból nem tudsz különbséget tenni a dolgok közt!Hosszú évtizedek folyamata,hogy az országok a piacról finanszírozzák magukat!!Mindaddig lehetséges az még a befektetök,pénzügyi alapok meg bíznak az adott ország vezetésében,és állampapírjában!Az orosz hitel egy gazdasági hitel,mert azon egy erőművet bővítenek!Ha teljesen másba és nem is az oroszokban gondolkodunk,ez akkor is pénzbe kerül,és lehet,hogy többe!!Ha szélerőművet csináltak volna akkor is, és a nap energiát akkor is!De ezek nem merültek föl alternatíva ként!Mert mindenki tudja,hogy jelenleg Magyarországon ez nem kivitelezhető!!hu.wikipedia.org/wiki/Nemzetk%C3%B6zi_Valutaalap

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.01.27. 11:27:46

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Az államháztartás mutatói stabilak. Márpedig akkor vesz fel egy ország IMF hitelt ha ez nincs így.
IMF hitelből fedezni a hiányt egész mást jelent, mintha állampapírokkal teszik ugyanezt. Már csak azért is, mert a hitel egyszerűen egy visszafizetendő adósság, míg a kötvény egy értékpapír, aminek piaca és árfolyama van.
A wikileaks iratok alapján pedig ma már tudható hogy az előző vezetés által a paksi bővítésre felvenni kívánt hitelek(IMF, EBRD, stb.) kedvezőtlenebbek lett volna mint az orosz ajánlat, ráadásul a hitelezők résztulajdont szereztek volna az erőműben.

conmorientes 2014.01.27. 11:33:29

Jó kis konzervatív "Kard" ki "Kard" mennyire meglepődne ha az összefogott ellenzékiek miniszterelnökjelöltje mégsem ez a szerencsétlen Mesterházi volna, és nem is az eddig ismert nevek, hanem valaki más.
Mert akkor dőlne a csőlátásfaktora.
Reformer konzervativizmus, bah antagonisztikus ellentét...

elwood 2014.01.27. 11:37:50

@A megvalósult amerikai ólom..: "Az államháztartás mutatói stabilak. Márpedig akkor vesz fel egy ország IMF hitelt ha ez nincs így."

azért volt valami világválság is

" előző vezetés által a paksi bővítésre felvenni kívánt hitelek(IMF, EBRD, stb.) kedvezőtlenebbek lett volna"

és nem is vették fel.

mint az orosz ajánlat"

mint a mostani ? azt még az oroszok sem ismerik. csak itt nálunk megy a szédítés, hogy hú de olcsó lesz.

belgabela 2014.01.27. 12:09:07

@Piréz Atya: Vagy ezért. Ez az utolsó éves jelentés:

"Az Eurostat közlése szerint a legmagasabb GDP-arányos hiány Spanyolországban (10,6 százalék) és Görögországban (10,0) volt, míg a legalacsonyabb Észtországban (0,3 százalék) és Svédországban (0,5 százalék). Az adósság a legmagasabb Görögországban (156,9 százalék) és Olaszországban (127,0 százalék), míg a legalacsonyabb Észtországban (10,1 százalék) és Bulgáriában (18,5 százalék) volt.

A magyar államadósság így a GDP 79,2 százalékán állt 2012 végén, alacsonyabb szinten az egy évvel korábbi 81,4 százaléknál. Az unió egészében 85,3 százalékon állt tavaly a GDP-arányos adósságmutató, magasabban a 2011. év végi 82,5 százaléknál."

belgabela 2014.01.27. 12:11:41

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Művlet ember vagy.:)) Soha nem a nomiális összeget nézzük (már aki komolyan veszi magát, meg akit a szkmához értők komolyan vesznek), hanem a GDP arányában nézzük a tartozást.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.01.27. 13:56:58

@elwood: Érdekes más országok miért nem kényszerültek a felvételére akkor? Ott nem volt válság?
Azért nem vették fel a hitelt a paksi bővítésre, mert nem volt rá módjuk .( Megbuktak.)

wowerman 2014.01.27. 16:37:54

@maroz: semmi ilyenre még csak nem is utaltam, de szeretem amikor ilyen regényeket költenek 2 mondatomból

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.27. 18:50:07

@putris72:

Demagóg leszek:

Tökmindegy, hogy a sarki közértben tartozol két csomag cigi és egy doboz tojás árával, avagy a Díjbeszedőnek 1300 Ft csatornadíjjal.

Mindkettő tartozás. Ezt értsd meg!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.27. 18:57:27

@A megvalósult amerikai ólom..:

"a hitel egyszerűen egy visszafizetendő adósság, míg a kötvény egy értékpapír, aminek piaca és árfolyama van."

- A kötvény kifizetése a lejáratkor ugyanúgy esedékes, mint egy hitel törlesztőrészlete. Az állampapírt aki megveszi, a lejárat folyamán eladhatja, de a kibocsájtó nem mentesül a kifizetés alól. Maximum nem annak fizet, aki megvette a kötvényt, hanem a papír pillanatnyi tulajdonosának.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.27. 19:23:24

@belgabela:

Elismerem, ez egyfajta viszonyítást ad hitelképességre vonatkoztatva.

Nézzünk egy kitalált államot, amelynek GDP-je 100 egység, adóssága 50 egység. Ez 50%-os GDP-hez mért adósság.
Következő évben jön egy válság, a GDP lemegy 80 egységre, az adósságból még a válság kitörése előtti napokban törlesztenek, így az adósság csak 40 egység lesz.
Jól látható, hogy a GDP arányos adósság maradt 50%, holott a válság utánra már most sokkal jobb kilátásai vannak az országnak.

De olyan lehetőség is előfordulhat, hogy a válság miatt a GDP 100-ról 70-re csökken, az adósság meg csak 5 egységgel csökken.
Hisz ilyenkor az adósság 50%-ról 64%-ra növekszik.

putris72 2014.01.28. 00:09:08

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Hát nem egészen így van!!Nem mindegy,hogy hitelt veszel föl,hogy a föl gyülemlett tartozásod kifizesd,vagy egy vállalkozó hitelben épít neked egy házat,és te törleszted!!Mert az utóbbiért kaptál valamit,az elsőt meg elcseszted!

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.01.28. 00:12:15

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Na ne mondd :)! Valóban, az új tulajdonos is jogosult a kötvény beváltására, ez nyilvánvló. Egyáltalán miért veszne el ez a lehetőség az eladás után.(Mellesleg a kötvényeket nem csak lejáratkor lehet eladni sztem) Csakhogy az államkötvényeknek megvan az az előnye hogy nem szokták őket egy időben beváltani , míg egy hitel részleteit és kamatait mindenképpen fizetni kell. Nem véletlen, hogy Gyurcsányék is akkor fordultak csak az IMF-hez,amikor kezdett nagy baj lenni.
Stabil államháztartási mutatókkal bíró országok egyszerűen nem igényelnek IMF hitelt, mert nincs rá szükség, ha megfelelő kamatozási szintű államkötvényekkel képesek fedezni a hiányt. Márpedig nálunk 2010 óta tendenciózusan csökken az állampapírok kamata, ami önmagában is rendkívül pozitív, hiszen az országkockázat csökkenésére utal.
A wikileaks Pakssal kapcsolatos információiról a sajtóból hallottam, amit nem cáfoltak a szocialisták.
mno.hu/ahirtvhirei/wikileaks-a-szocik-is-az-oroszokkal-bovitettek-volna-1206860

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.28. 00:18:06

@A megvalósult amerikai ólom..:

A kamatcsökkenés az esztelen alapkamatvágás következménye. sokak szerint ez egyfajta pilótajáték.

Az mno cikkből annyi feltétlenül igaz, hogy az oroszok előnnyel indulnak.

bekerült 2014.01.28. 08:51:05

@♔bаtyu♔:

A gond az, hogy inkább a JOBBIKOSOKKAL és a FIDESSZEL szimpatizálók választják az LMP-t !

Ugyanis a balosokkal egyáltalán nem akarnak közösködni !

A "tiszta" politikusokat szeretnék a hatalomban látni, akik még nem járatták le magukat a kormányzással !
Ilyet főleg a JOBBIKNÁL találhatnak és a FIDESZT pedig a múltbeli segítségükért fogadják el !
Lásd a szavazó cédulák esetét !
Már az is eléggé derogáló, hogy azt hiszik, hogy a különindulásukkal a FIDESZT segítik és a szövetséget akadályozzák meg abban, hogy 2/3-al le tudják győzni a FIDESZT.
Csak sajnos ezt alaposan elszúrták a pártjuk szétbarmolásával és azzal, hogy így kibújt a szög a zsákból !

Ezt nem nehéz belátni, mert akik még ki tudtak békülni a baloldallal, azok elmentek az LMP-ből a PM-hez és a szövetség tagjai lettek !

A függetleneket, mint pl. Vágó, pedig kitessékelték a pártból !

Maradt Schiffer és a jobboldalt kedvelők tábora !

Nagyon minimális baloldali szavazna rájuk !
A liberálisoknak meg, meg van a Kuncze, Fodor által fémjelzett tábora, ahova lehet csatlakozni.
Persze lesz olyan liberális, aki a DK-t, vagy az MSZP-t nem kedveli és azoknak még mindig ott van a Együtt-PM és azok is oda tudnak menni.

Ja, és azok akik sehova nem tudnak csatlakozni, azok otthon maradnak, mert az LMP-re nem érdemes szavazni az elvesző szavazatok miatt !

Szeretjük az LMP-t, ha a jobboldaltól viszi el azt a 4%-ot !

Hajrá LMP !

bekerült 2014.01.28. 08:51:05

@♔bаtyu♔:

A gond az, hogy inkább a JOBBIKOSOKKAL és a FIDESSZEL szimpatizálók választják az LMP-t !

Ugyanis a balosokkal egyáltalán nem akarnak közösködni !

A "tiszta" politikusokat szeretnék a hatalomban látni, akik még nem járatták le magukat a kormányzással !
Ilyet főleg a JOBBIKNÁL találhatnak és a FIDESZT pedig a múltbeli segítségükért fogadják el !
Lásd a szavazó cédulák esetét !
Már az is eléggé derogáló, hogy azt hiszik, hogy a különindulásukkal a FIDESZT segítik és a szövetséget akadályozzák meg abban, hogy 2/3-al le tudják győzni a FIDESZT.
Csak sajnos ezt alaposan elszúrták a pártjuk szétbarmolásával és azzal, hogy így kibújt a szög a zsákból !

Ezt nem nehéz belátni, mert akik még ki tudtak békülni a baloldallal, azok elmentek az LMP-ből a PM-hez és a szövetség tagjai lettek !

A függetleneket, mint pl. Vágó, pedig kitessékelték a pártból !

Maradt Schiffer és a jobboldalt kedvelők tábora !

Nagyon minimális baloldali szavazna rájuk !
A liberálisoknak meg, meg van a Kuncze, Fodor által fémjelzett tábora, ahova lehet csatlakozni.
Persze lesz olyan liberális, aki a DK-t, vagy az MSZP-t nem kedveli és azoknak még mindig ott van a Együtt-PM és azok is oda tudnak menni.

Ja, és azok akik sehova nem tudnak csatlakozni, azok otthon maradnak, mert az LMP-re nem érdemes szavazni az elvesző szavazatok miatt !

Szeretjük az LMP-t, ha a jobboldaltól viszi el azt a 4%-ot !

Hajrá LMP !

metal · http://electric.blog.hu 2014.01.28. 09:13:31

Ezek komolyan nagyon hülyék:
www.hirado.hu/2014/01/27/mszp-kampanyfonok-jelszokent-nem-elnevezeskent-hasznaljuk-az-osszefogast/

Ha már az eszük nem vág, legalább az Eddie Murphy film jutna eszükbe. A szavazók egy elég nagy része segg hülye ahhoz, hogy pontosan tudja, kire szavazzon. Ha a plakátokon látja, hogy Összefogás, akkor a szavazólapon is arra fog szavazni, csak az nem az az összefogás:)

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.01.28. 14:11:01

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Csakhogy a magyar államkötvények kamatai 2012 eleje óta tartósan estek az akkor 9 % körüli értékről 2013 eljére 6-7% körülire. Matolcsy pedig csak 2013 márciusa óta jegybank elnök.
Az előző vezetés paksi terveit firtató,a jobboldali sajtó által lebegtetett wikileaks információkat pedig a szocialisták nem cáfolták..

Arivistus 2014.01.28. 14:58:13

A posttal nem értek egyet, itt a halálbrand nem Mesterházy Attila, hanem az MSZP. Ha az MSZP Chuck Norist igazolná le akkor se tudna nyerni.

M.A. pedig bal oldali összehasonlításban még egy viszonylag szimpatikus politikus is, hisz ő volt az aki kiment Erdélybe bocsánatot kérni a kettős állampolgárságnál tanúsított MSZP-s kampányért. Ilyen gesztusok pedig nem jellemzőek például Ferire.

DFK 2014.01.28. 15:05:06

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Persze lehet befogott orral arra szavazni, aki gyakorlatilag államcsődbe kormányozta az országot (MSZP), csak aztán ne csodálkozz, ha furcsán néznek rád.

DFK 2014.01.28. 15:08:44

@P.Freddy: Bocs, de:
1. nem volt sokkal erősebb a forint
2. Államcsőd volt
3. az adósság folytonosan növekedett, most stagnál
4. az élelmiszer drágulás nem hungarikum, hanem összeurópai jelenség

DFK 2014.01.28. 15:11:08

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: egyszerű: nem veszel cigit, mert az nem szükség.

wowerman 2014.01.28. 17:56:42

@maroz: :)
Amúgy teljes jóindulattal mondom hogy én örültem volna a legjobban ha alakul egy új középpárt aminek semmi köze senkihez és 25 évesekkel van tele, nem lehet sem lekomcsizni, se lenácizni, se lelibsizni, (bár ahogy az országot ismerem úgyis ezt tették volna, lásd LMP ami -mint mindenki tudja- nyilvánvalóan az SzDSz utódja, ugye ugye)(most így próbáltam érzékeltetni hogy mekkora baromság ez), de nem jött össze. Olyan képződmények lettek mint a Milla, 4K, Szolidaritás, esetleg a Horgászok Pártja, Becsületes Emberek Pártja és egyébb viccek. Egyszerűen nem lett új nagy párt és kész, nem lehet vele mit csinálni. Mondhatnám úgy is hogy ez van. És lehet hogy ez a hibája valakinek, de nem hinném hogy pont a baloldali politikusoké. Sőt hogy egyáltalán bármelyiké. Apátia van. Jól mutatja hogy egy ellenzéki tüntetésen tizedannyian lesznek mint egy békemeneten. Persze előbbi őszinte igazi tüntetés, utóbbira meg utaztatnak, és a felvonulóknak még dolgozni sem kell másnap hisz 65 felett járnak már

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.28. 18:02:40

@A megvalósult amerikai ólom..:

Volt valami kívülről felduzzasztott monetáris tanács, vagy tévedek?

Azon nincs és nem is kell semmit cáfolni, hogy az oroszok előnnyel indulnak. Ez az előnyük a párhuzamos üzemeltetési időből ered.
A cikk többi információját nem nevezném konkrétumnak.

narmer 2014.01.28. 18:06:15

@P.Freddy: Te éhezel?Csak érdeklődöm.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.28. 18:09:06

@wowerman:

Anno a Kupa féle Centrum Párt jó lett volna, de későn indultak.

borzimorzi 2014.01.28. 18:25:45

@P.Freddy: Na, ehhez viszont nem egy Mesterházi kell, de nem is Gyurcsótány vagy Bajnai, hanem valaki olyan, akinek jól áll a kezében a bikacsök. Ilyen jelölt egy darab sincsen.

Arról nem is beszélve, hogy pl az én szavazatomat abban a pillanatban elvesztették, amikor bevették a Furkó Ferkót. Nem tagadható, hogy annak van a legnagyobb esze a bagázsban, de morálisan minősíthetetlen. Talán a "velejéig rothadt" az a minősítés, amely még megáll. S ne képzeld, hogy ezzel egyedül vagyok, Minden egyes szavazat, amit Gyurcsány a bizonytalanoktól elhoz, legalább öt másikba kerül, amelyik valahova máshova - akár még a Fideszhez is - fog becsorogni. Mert azok, akik Orbánt le akarják váltani, nem annyira agyhalottak, hogy épp Gyurcsányra válták le.

Ugyanis szerencsétlen Mesterházynak esélye nincs. Ha veszít, rajta fogják elverni a port, hiszen ő volt a jelölt. Ha meg nyer, akkor Gyurcsány pontosan ugyanúgy meg fogja puccsolni, ahogy Medgyessyt anno. A választások után ki fog derülni, hogy továbbra is magas az államadósság, nem lesz rezsicsöki 2.0, amit amúgy is csak mézesmadzagnak szánt a Fidesz. A bajokért a média - A balos is! - Mesterházyt fogja csesztetni. Ha nyer, legkésőbb 2 év múlva ki fogja túrni Gyurcsány. De inkább előbb.

Üdv:
b

borzimorzi 2014.01.28. 18:39:39

@conmorientes: Frászt. Maggie konzervatív volt a javából, mégis megreformálta az angol ipar szerkezetét, hogy csak úgy porzott. Bányász-sztrájk? Jól van, majd elunják. Évekig nem unták el, de Maggie nem tágított. És neki lett igaza. A deficites bányákat nem nyitották újra, a bányászok meg idővel találtak maguknak más munkát.

Üdv:
b

maroz 2014.01.28. 19:17:44

@wowerman: Nekem van egy olyan tripem, hogy ez a kilátástalanság a bal(liberális) oldalon, meg ez a fájdalmas kiürülése a középnek a balliberálisnak nevezett értelmiségi elit hibája. Ugye a pletykák szerint ez a nagy össze-visszafogás is az ő pressziójukra jött létre, lásd Farkasházy nyári buliját és a Fischer Iván lakásán összejött Parti Nagyékat. Csak sajnos ez a szeletkéje az értelmiségi elitünknek elég erősen erodálódott, nem igazán értik az országot, emiatt nem is nagyon tudnak mondani semmi olyasmit, ami inkább lelkesítő, biztató lenne, sőt, mivel lényegében véve ugyanazt a karcos, 25 éve nyomatott lemezt teszik fel újra és újra, így talán érthető, hogy még azok is unottan elfordulnak tőlük, akik középen szeretnének lenni.

Fiatalok meg nem nagyon vannak, vagy ha mégis, akkor egy kis HaHás kitérő után beállnak valamelyik gyurcsány mögé, vagy kiábrándulnak és hagyják a fenébe az egészet.

A Békemenetet picit másként látom. Oké, vannak egészen biztosan sokan olyanok is, akiket ilyen túlbuzgó helyi pártkomisszárok szerveznek be, de nekem nagyon úgy tűnik, hogy ettől még közülük nagyon sokan azért mennek ki, mert ők érzelmileg is elég jól tudnak azonosulni azokkal az üzenetekkel, amelyekkel őket vonulni hívják. Egy időben úgy tűnt, hogy talán a Milla is meg tud ilyesmiket fogalmazni, de aztán sajnos hamvába holt, mára az úgynevezett demokratikus ellenzék egyetlen üzenete mindösszesen annyi, hogy Orbánt le kell váltani. Amire persze valamennyien még ráizgulnak, de talán pont azok, akik amúgy középtájon szeretnék magukat tudni vállat vonnak, jó, le kell váltani, de mi lesz másnap? Erre viszont nem tudnak semmit mondani, némi álmatag, avíttas, ezerszer hallott semmitmondáson kívül.

Tényleg marad az a remény, hogy hátha a jobboldal megtanulná hatékonyabban kritizálni Orbánt. :)

wowerman 2014.01.28. 19:41:31

@maroz: Nos, az összefogás muszáj volt a választási rendszer miatt. Az hogy ez maga gátja lenne egy új pártnak, nem hinném. A Jobbik is megvan valahogy a balliberális oldal "engedlye" nélkül. A HaHa egyébként olyan LMP-s Fidelitas, legalábbis úgy tudom velük vannak kapcsolatban, és kicsit a HÖK ellen is alakult (amit a botrányok után egyáltalán nem sajnálok). Magában az LMP-ben (és persze a Jobbikban is) vannak még fiatalok (hát relatív, én 26 és fél évesen még annak érzem magam), szóval csinálnak valamit, de ha meg csak velük indítana egy párt, joggal lehetne rájuk sütni a tapasztalatlanságot. Egyébként sem biztos hogy 23 éves képviselőket szeretnék a parlamentbe.

Persze hogy vannak nyuggerek akik önszántukból és habzó szájjal mennek a Békemenetre, és természetesen azonosulnak a kádári eltartó állammal, a rezsicsökkentéssel és a többivel, ezt nem lehet vitatni.
Szerintem egyébként azon túl hogy le kell váltani Orbánt lenne és lesz programja. Egyrészt 2010-ben a Fidesz csinálta végig a kampányt kimondott program nélkül, másrészt nekik is bejött a "le kell váltani az MSZP-t és kész" üzenet.

wowerman 2014.01.28. 19:43:10

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Igen nekem is bejöttek 2006-ban, de a választások előtti pár hétig tényleg nem is lehetett hallani róluk.

maroz 2014.01.28. 20:46:58

@wowerman: Nem programról beszéltem, mert olyannal nem lehet választást nyerni. Érthető, egyszerű, érzelmileg is megélhető üzenetekről beszéltem. A jobboldali pártoknak volt ilyenjük 2010-ben, ez az "és kész" ebben a formában sajnos egy eléggé közelfogadott tévedés. Ennek a mostani ellenzéki összefogdosódásnak (ha elfogadjuk a választási rendszer sajátosságáról szóló narratívát, akkor miért is nem tesszük szóvá, hogy a Jobbik és az LMP ki lett hagyva az összefogásból?) pedig tényleg nincs szinte egy szava sem arról, hogy mi lesz az "Orbánt leváltani!" után.

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.01.28. 21:07:01

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Aha, csakhogy a jegybanki alapkamat 2008 októbere óta masszívan csöken( pl. a 2008 októberi 11,5%-ról 2009 októberére 7%-ra). Egy év alatt 4.5 %...Miközben valahogy nem volt tapasztalható az állampapírok kamatainak hasonló esése (sőt 2009 áprilisának elején pl. a kamatozó kincstárjegy kamata 10,5 %-on tetőzőtt)
Az állampapírok kamatának kialakulásában csak egy tényező a jegybanki alapkamat. Gyengén teljesítő gazdaság, és rossz államháztartási mutatók mellett hiába csökken az alapkamat.
Amennyiben pedig a szocialisták kacsának tartják a jobbos sajtó állatásait paksi terveikről, akkor talán ki kellene állni, és cáfolni kellene ezeket. Gondolom van sajtófigyelő szolgálatuk..

Mark Bolt 2014.01.28. 21:16:23

Ez már ott eldőlt hogy nem Bajnai az arc és Gyurcsányt meg bevették a szövibe. Onnantól a bizonytalan szavazókra nem volt esély, letettek róluk. Mesterházy eleve a bukást vezényli le, annyi a cél hogy ne legyen megint kétharmad a vége. Mindez persze azért történhetett meg, mert Bajnai mellé nem álltak tömegek, nem akartak korszakváltást. Ha sokan támogatják, most egészen más a kampány, a szavazók maguknak köszönhetik a balközép pártok kudarcát. Azok után hogy nem álltak melléjük, koncentrálják a biztos szavazóikat, ennyit tudnak tenni felelősen.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.28. 21:28:25

@A megvalósult amerikai ólom..:

Paks:

Azon nincs és nem is kell semmit cáfolni, hogy az oroszok előnnyel indulnak. Ez az előnyük a párhuzamos üzemeltetési időből ered.
A cikk többi információját nem nevezném konkrétumnak.

Ezen mit nem értesz? Ha holnap a Magyar Nemzetnek nevezett újság leírja róla, hogy gyermekek vérét iszom, ebédre pedig szűzek máját fogyasztom, nem lépné át az ingerköszöbömet, mivel azt is nézem, ki mondja.

Ahogy arra sincs most energiám, hogy visszakeressem, volt-e helyreigazítás az általad linkelt anyaggal kapcsoalatban.

Az mno Bajnairól is összehordott tücsköt-bogarat ugyebár....
mno.hu/migr_1834/helyreigazitas-422201

Előjöhetsz a Hvg video-ügyletével, csak azt ne feledd, hogy ott valaki emiatt távozott.

.

2008-ban volt valami válság féle......

Naga Jolokia 2014.01.28. 22:27:28

@P.Freddy: Köszönöm, hogy leírtad az összefogás bővített programját. Ez nagyon kevés, kb. mint árvaházban a szülői értekezlet. De azért hajrá!
Ne csüggedj, húzz bele!

wowerman 2014.01.28. 22:39:40

@maroz: Miért lett kihagyva? :D Na jó a Jobbik tényleg ki lett, mert neonáci párttal senki sem közösködik, bár nem hinném hogy a Jobbik be akart volna lépni. Az LMP pedig annyira nem akart közeledni egyik oldalhoz sem hogy szét is szakadt mint tudjuk.

Emlékszem 4 évről a Fidesz reklámjaira/plakátjaira, "Változás, Remény, Fidesz, Ingyen sör, Örök élet, P*nci" stb de kb ennyi

wowerman 2014.01.28. 22:43:03

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Á a fideszeseknek a világválság nem indok, arról is Gyurcsány/Bajnai tehet, és az ő rossz kormányzásuk mutatója. Láttam olyan parlamenti vitát ahol a fideszes fapofával mondta az összehasonlító statisztikákat, azt NYILVÁN teljesen kihagyva és elfelejtve hogy volt itt azért valami válság-féle dolog.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.01.28. 23:50:19

az mszp szerintem Németh Miklóssal nyerhetett volna, hála istennek hogy nem húzták elő a kalapból ezt az antallképű árulót
www.youtube.com/watch?v=1_EzuqoCbt4

"Véleményünk szerint a választás ezzel eldőlt."

jó lenne, de szerintem, majd mindenk bajanista/gyurcsány, jávor/ izé párti majd azt fogja mondani, hogy oké mesterházy, de ott van bajna jávor meg izé, aki A "dolgok menetét majd jó irányba fordíthajta", ők majd "belülről bomlasztanak", "visszafogják a rosszakat, korrupciót"

maroz 2014.01.29. 09:50:14

@wowerman: Nem az az érdekes, hogy miért, hanem maga a tény: ezek a pártok bizony ki lettek hagyva. Az, hogy a Jobbikot leneonácizzák az ennek a döntésnek a racionalizálása. Van nekik kb. 800 ezer potenciális szavazójuk. Mennyire hihető, hogy ennyi polgártársunk tényleg neonáci lenne? Az LMP tényleg karcsúbban áll, de még mindig tudna hozni egy-kétszázezer voksot. És ennek az egymillió potenciális szavazónak a kihagyása az, ami teljesen hiteltelenné teszi ezt a "minden áron össze kell fogni!"-narratívát. Gondolj bele: ég a házam, hívnám a szomszédokat oltani, de Kovácsék ne jöjjenek, mert káromkodósak és Kissék se, mert büdös a lábuk.

A jobboldali pártokra többek között azért szavaztak, mert azon túl, hogy a jólétet a polgároknak az állam által ígérte (szemben ugye a piacpárti baloldallal) és ezen túl jól követhető, érzelmi azonosulásra is alkalmas értékeket kínált, de nem csak hogy kínálta, hanem erősen megígérte, hogy ezeket állami eszközökkel is terjeszteni fogja. Szemben ugye a balliberális oldallal, akik olyan államot ígértek, amelyik a gazdaság fejlődését a gazdaság szereplőire hagyja, az értékekkel és normákkal kapcsolatban pedig nem ígért mást, csak annyit, hogy az ő állama majd őrködni fog az értékpluralizmus érvényesülését biztosító keretek fölött.

És hát a 2010-es szavazók közel 70%-a a jobboldali pártokra szavazott, ami bizony akkor is egy értékválasztás, ha ezt sokan nem hajlandóak elfogadni. És mivel nem hajlandóak elfogadni, ezért arra sem hajlandóak, hogy azt végiggondolják, hogy vajon miért is alakult ez így, melyek az okai annak, hogy ennyire megborult a bal-jobb egyensúly és ennyire eltűnni látszik a közép.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.29. 10:37:19

@maroz:

Pár dolgot tegyünk tisztába!

"Az, hogy a Jobbikot leneonácizzák az ennek a döntésnek a racionalizálása."
- A Jobbikot sokan a nyiltan és csak a sorok között vállalt és vallott értékei alapján tartják náci pártnak. Tény, hogy van olyan alapszervezete a Jobbiknak, mely kommunikációjában nyilaskeresztet használ. Tény, hogy van olyan Jobbikos alapszervezet, mely közösségi oldalakon kérdőjelezi meg a holokausztot.

" Van nekik kb. 800 ezer potenciális szavazójuk. Mennyire hihető, hogy ennyi polgártársunk tényleg neonáci lenne?"
- Őszintén? Simán. A magyar társadalomban benne van a cigányokkal és zsidókkal szembeni ellenszenv. Elég egy holokausztos poszt kommentjeit átböngészni.
Nem az a baj, amikor valaki cigány vagy zsidó vicceket mesél, mert még a demokráciabajnok Németországban is vannak a frízekről szóló viccek. Az a baj, hogy egy kis csoport a gyűlöletbeszéddel ekkora sikereket képes elérni. Ezt az ellenszenvet ki kell irtani, mert hosszú távon (és itt elég pesszimista leszek) Ruandába vezethet.

" Az LMP tényleg karcsúbban áll, de még mindig tudna hozni egy-kétszázezer voksot."
- Egy összefogáshoz minimum két fél kell. Nem lehet úgy összefogni valakivel, ha nem akarja.

" És ennek az egymillió potenciális szavazónak a kihagyása az, ami teljesen hiteltelenné teszi ezt a "minden áron össze kell fogni!"-narratívát."
- Ez egy teljesen hiteles demokratikus összefogás. Mivel a Fidesz szép csendben beállt a Jobbik mögé (mivel kellenek neki a jobbikos szavazók voksai), ezért elég hiteltelen dolog az lenne, ha egy náci párttal fognánk össze a náci párt programelemeit megvalósító párt ellen. A Jobbiknak megvolt a lehetősége rá, hogy demokratikus, ám radikális párt legyen, de nem óhajtott élni vele.

" Gondolj bele: ég a házam, hívnám a szomszédokat oltani, de Kovácsék ne jöjjenek, mert káromkodósak és Kissék se, mert büdös a lábuk. "
- A hasonlat rossz. Ha égő háznál maradunk, biztos nem hívnám oltani azt, aki segített felgyújtani.

"A jobboldali pártokra többek között azért szavaztak, mert azon túl, hogy a jólétet a polgároknak az állam által ígérte"
- Jobboldali pártok nem szoktak ilyet ígérni.

"jól követhető, érzelmi azonosulásra is alkalmas értékeket kínált"
- Ezt hívják máshol populizmusnmak

", de nem csak hogy kínálta, hanem erősen megígérte, hogy ezeket állami eszközökkel is terjeszteni fogja. "
- Ez meg már minimum súrolja az államszocializmus jellemzőit.

"Szemben ugye a balliberális oldallal, akik olyan államot ígértek, amelyik a gazdaság fejlődését a gazdaság szereplőire hagyja, az értékekkel és normákkal kapcsolatban pedig nem ígért mást, csak annyit, hogy az ő állama majd őrködni fog az értékpluralizmus érvényesülését biztosító keretek fölött. "
- Ez egy tipikus jobboldali-liberális értékrend

"És hát a 2010-es szavazók közel 70%-a a jobboldali pártokra szavazott, ami bizony akkor is egy értékválasztás, ha ezt sokan nem hajlandóak elfogadni."
- Magyarországon a szavazatok mögött eddig ritkán volt értékrend. Jellemzően mindig valami ellen szavaztak az emberek. 2010-ben például a szocialisták ellen.

" melyek az okai annak, hogy ennyire megborult a bal-jobb egyensúly és ennyire eltűnni látszik a közép."
- Amikor az egyik oldalon a szélsőségesek erősödnek, az magával hozza a másik oldal szélsőségeseinek az erősödését is. És ugye feltettük a kérdést, van-e 800.000 neonáci ebben az országban.

maroz 2014.01.29. 17:01:56

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Igen, egészen biztosan akad bőven olyan, a Jobbikkal szimpatizáló, esetleg pont akár még formális kapcsolatot is ápoló egyén, lokális szervezet, illetve ezek valamilyen megnyilvánulása, honlap, kiadvány, effélék, amelyek finoman szólva is gusztustalan módon nyilvánulnak meg bizonyos kérdésekben. Ez van, addig lett nekik mondogatva hosszú-hosszú éveken keresztül, hogy ti nácik vagytok, hogy ma már sokan úgy is viselkednek, mint ha tényleg azok lennének. Tetszettünk volna..., ugye.

De ettől még azt állítani, hogy 800 ezer honfitársunk náci lenne, nos ez elég nagy felelőtlenség. Igen, van egy erős zsidóellenesség és persze cigányellenesség is, de ezek egy része inkább csak szimbolikus, másik része pedig annak a következménye, hogy valós vagy nagyon valóságosan megélt problémákra a balliberális hatalom a regnálása során nem tudott jó válaszokat adni. Volt nyolc éve rá, és nem hogy "kiirtani" (ugye, mennyire adekvát már maga a fogalomhasználatod is, ha azt nézzük, hogy mi a téma) nem sikerült, hanem egyenesen fokozódott. De ismétlem, egyrészt ez egy tünet, az antiszemitizmus és a cigányellenesség leginkább szimbolikus, és ha úgy is lenne értelmezve valamint kezelve, akkor szerintem kezelhető is lenne. Tény, hogy a ballib hatalom nyolc év alatt képtelen volt kezelni.

Nem mellékesen ez a szimbolikus zsidó- és cigányellenesség szinte ugyanannyira jellemző az mszp szavazóira is, mint a fideszére, és még azt se lehet mondani, hogy a jobbikos szavazók annyira, de annyira túlszárnyalnák az előbbi kettőt.

De a mondandóm lényege akkor is az, hogy hiteltelen a választási rendszer sajátosságára ráfogni a balliberális összefogást, szükségszerűként magyarázva, ha abból eleve és mindenféle megfontolás nélkül kihagyták a Jobbikot és az LMP-t. Nyilván, az ilyesmihez két fél kell, de én nem nagyon tudok róla, hogy az mszp, vagy akármelyik másik összefogó ezt olyan nagyon forszérozta volna. Azt meg, hogy a Jobbikot miért is neveznéd gyújtogatónak nem értem: most akkor mégsem Orbánt kéne leváltani, nem erről szólna az összefogás feltétlen parancsa?

Hát, speciel 2010-ben pont egy értékrend ellen szavaztak, és ennek a proteszt-szavaztnak a ballib azért lett elszenvedője, mert sajnos rengeteg ember jutott arra a meggyőződésre, hogy a balliberálisok által hirdetett értékrend számukra nem igazán nyerő. Ennek egyik oka szerintem az, hogy a vallott és hirdetett értékrend valamint a balliberális társadalmi aktorok (pártok, értelmiségi elit, félpiaci szereplők) cselekedetei között igen látványos és erős ellentmondások voltak. Ez tántorított el a balliberális oldaltól egymillió szavazót, és azok bizony mind a mai napig el vannak tántorodva. És erre szerintem nem túl bölcs válasz ez a mostani összefogás, Gyurcsány, Kuncze és Fodor előhúzása, és ez a teljes ötlettelenség, hogy semmi mondanivaló nincs azon túl, hogy Orbánt le kell váltani.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.29. 17:56:01

@maroz:

- Szerintem a Jobbikra csak azután lett rámondva, hogy náci, miután okot adott rá.

- Vagy 5 bekezdésen keresztül hajtogatod, hogy mindössze szimbolikus a cigány és zsidógyűlölet. Az, hogy ezt ennyiszer leírod, napnál világosabb szimbóluma annak, hogy magad is osztod ezeket az ordas eszméket, csupán nem vagy még magaddal szemben sem elég gerinces ezt bevallani.

maroz 2014.01.29. 20:33:24

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Magyarán ha én nem gondolom magam nácinak neked attól még lenne rá igényed, hogy az legyek. Na, erről beszéltem. ;)

A megvalósult amerikai ólom.. 2014.01.30. 00:08:29

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Na igen a válság, az örök adu ász, amit mindig be lehet dobni. (Vajon a cseheket, lengyeleket miért nem vágta annyira földhöz a válság, hogy IMF hitelt kelljen felvenniük..)
A jegybank pedig már a monetáris tanács kibővítése előtt is élt az alapkamat csökkentés eszközével.(2009 októbere és 2010 májusa között pl. 1,75 %-kal csökkentették, ami még csak nem is realizálódott teljes mértékben a kamatozó kicstárjegyek kamatcsökkenése tekintetében.)
Összehasonlításként az utóbbi egy évben 2,65%-kal csökkent a jegybanki alapkamat, ami teljes mértékben megjelent a kamatozó kicstárjegy kamatcsökkenésében, sőt ez utóbbi még valamivel több is volt mint az alapkamat csökkenése.
A szocialista párt pedig egy választási győzelemre törekvő párt a kampányidőszak kellős közepén. Nem hinném hogy ne jutottak volna el hozzájuk az ellenérdekelt sajtó paks tervezett finanszírozásával kapcsolatos állításai, máskor ennél jóval kisebb horderejű állításokra is azonnal lőnek, ezt mégsem tagadták, mert lehet valami a dologban, és nem akarnak kínos helyzetbe kerülni a későbbiekben, így inkább mélyen kussolnak .

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.30. 01:24:50

@A megvalósult amerikai ólom..:

- A lengyelek hitelből adósodtak el, míg mi kötvényekből. Te írtad korábban: " hitelből fedezni a hiányt egész mást jelent, mintha állampapírokkal teszik ugyanezt".
Egy hitelt nagyon könnyen el lehet engedni.

- A csehek valamit biztosan jobban csinálnak, mint mi. www.portfolio.hu/gazdasag/dicseretet_kapott_csehorszag_a_moodystol.186908.html

- De nézzük meg Olaszországot. Vastagon 100% feletti a GDP arányos adósságuk. De igazából nem izgatja őket, mivel a bankokban levő megtakarítások simán fedezik a teljes adósságukat! - Ez csak még kiegészítés az adósság mértékének összehasonlításához.

- Csökken az alapkamat, hurrá! A mai OTP euro-közép 308,43 Ft. Egy hónap alatt 10 forint! Egyenlőre nem látni a végét a lejtőnek, az MNB nem avatkozott eddig be. Miből is avatkozott volna, mikor a deviztatartalékokkal mi is történt?

Jelenleg a forint kiválóan alkalmas egy spekulációs támadásra mint célpont. A lecsökkentett tartalék miatt nincsen miből interveniálni. Később (ha tényleg betámadnak minket) visszajön az árfolyam, de a köztes 360-as árfolyamba sokan beledöglenek.
Lehet piaci relációkra való tekintet nélkül is baszakodni a kamattal (a cél ugye az, hogy ne érje meg bankban tartani a pénzt, fogyassz! - Ezzel két baj van: 1 Sokan kiviszik a pénzt másik bankba a Duna vagy a Lajta másik oldalára. 2 Akik fogyasztanak ezt külföldön teszik /pl Karib hajóút/ és itthon ebből semmi fellendülés nincs), de a piac úgyis beáraz.
Szajkózhatod a kincstárjegy kamatát, a népet, a szavazók többségét kurvára nem érdekli, mert a mindennapjaikra a kenyér, a tej, a vaj, a sajt és a hús ára van komoly kihatással. Ezek pedig kíméletlenül drágulnak. A kedvenc vajkrémem például az elmúlt 4 évben közel 70%-al lett drágább!

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.30. 01:34:16

@A megvalósult amerikai ólom..:

Azon nincs és nem is kell semmit cáfolni, hogy az oroszok előnnyel indulnak. Ez az előnyük a párhuzamos üzemeltetési időből ered.
A cikk többi információját nem nevezném konkrétumnak.

Leírtam már egyszer.

Kampányban annyi mindent fog még a Magyar Nemzet, a CÖF, és egyéb csatlósaik összehordani, hogy egyrészt nincs az az apparátus, amely mindegyikre egyenként tudna reagálni, másrészt volt már ilyen kampány 2002-ben, és akkor is kontraproduktív lett.

Csak egy példa: Miért is szerepel a CÖF plakáton Hagyó együtt Gyurcsánnyal és Bajnaival? Mi közük volt egymáshoz? Tulajdonképpen nem sok.
Ám a plakát felveti azt is, ha Hagyó oly bűnös, mint sulykolják, miért nincsen még elítélve? És ezen a ponton fog visszaütni majd a dolog.
Teszem hozzá: Egy rágógumi áránál komolyabb összeget nem mernék H.M. ártatlanságára tenni, de lassan az elitélésére sem.

Bár lehet, hogy 2014 április 3-án megszületik majd az ítélet. Az sem baj, ha a másodfokon hatodika után nem áll meg.

maroz 2014.01.30. 11:53:37

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ahhoz az kellene, hogy te egy etikus diskurzusban rámutass arra, hogy mely állításom hibás és miért. Illetve előtte még azt is megkövetelné az a bizonyos diskurzusetika, hogy a párbeszédben résztvevő feleket magaddal egyenlőnek fogadd el, tehát ne hivatkozz arra, hogy te okosabb vagy én meg butább, hanem tekintsd inkább úgy, hogy egy (több) adott kérdésben eltérnek a véleményeink, és ha ezen véleményeltéréseket szeretnénk feloldani, szeretnénk eljutni valamiféle konszenzusra, akkor az csak úgy működhet, hogy az állításainkat addig ütköztetjük, addig érvelgetünk, míg meg nem találjuk azt az álláspontot, amelyik mindannyiunk számára legalábbis elfogadható. Ez egy szép, izgalmas és jó eséllyel termékeny folyamat lenne, amelynek a végén jó eséllyel mindketten egy picivel okosabbak lennénk.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.30. 21:34:54

@maroz:

Jobbik ügyben csak akkor közeledhetnek az álláspontjaink, ha magadévá tennéd az enyémet.

maroz 2014.01.30. 21:46:59

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ha meggyőzően érvelsz mellette és úgyszintén meggyőzően cáfolod az én érveimet, akkor még ez a forgatókönyv sincs kizárva.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.30. 22:01:11

@maroz:

Ez kezdésnek jó!

Nem fogok mosat érvelni a Jobbik ellen, mert sem időm, sem türelmem nincs hozzá, hogy végig levezessem, miért az a véleményem róluk ami, és miért tartom a véleményemet megalapozottnak. (Bár a blogomon fogok erről írni még a közeljövőben, a forrásmunka nagyjából kész)

Azonban:
- Meg kell nézni, miket hirdet (Nem reklámban).
- Meg kell nézni, a kitűzött céljait hogyan próbálja/akarja elérni.
- Meg kell nézni, hogyan és mit kommunikál.
- Meg kell nézni, ez a kommunikáció kiket szólít meg.
- Meg kell nézni, a megszólítottaknál mit lehet vele elérni.
Meg kell nézni a tágabb környezetünk értékeit/értékrendjét, a Jobbik ezekhez való viszonyát.
- Meg kell nézni, a Jobbik a saját maga által vallott értékrendek és célkitűzésekkel mikor cselekszik ellentételesen, és ezzel mit ér el.
- Egy két megoldási javaslatot gondolatban végig kell vinni, és megnézni, mennyire reálisak.

- Összefüggéseket kell keresni a dolgok között, és nem nyugodni, ha ezeket nem találod.

maroz 2014.01.30. 22:29:28

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ne feledd el, hogy én a Jobbik szavazóiról beszéltem. Arról a 800 ezer honfitárunkról, akik 2010-ben a Jobbikra szavaztak, és a felmérések szerint jó eséllyel idén is rájuk fognak szavazni. Róluk fogalmaztam meg állításokat, például azt, amit te ugyan elutasítottál, de ezt az elutasítást nem támasztottad alá érvekkel, jelesül, hogy ezeknél az embereknél a zsidó- és a cigánygyűlölet leginkább csak szimbolikus. Szíves figyelmedbe ajánlom a témáról Rudas Tamás írását: www.tarsadalomkutatas.hu/kkk.php?TPUBL-A-932/publikaciok/tpubl_a_932.pdf

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.30. 22:36:24

@maroz:

Előző hsz-emben felvázoltam valamit, amiből jó ha két pontot elvégez egy átlag Jobbik-szavazó (Mit átlag? Az általam ismertek közül a többségük), felkiált, hogy Hip-hip-hurrá, megvan a bölcsek köve, és megy húzni az ikszet.

És igen, van 800 ezer ember, aki csak ennyire képes. Ehhez vegyük még a társadalmunkban lappangó idegenellenességet, és ennyi.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2014.01.30. 22:37:46

@maroz:

A linkelt anyagot majd elolvasom, lehet csak hétvégén, mivel első pillantásra annál éertékesebbnek tűnik, hogy most (kicsit fásultan) átfussam. Köszönöm.
süti beállítások módosítása