A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Paks: az oroszok kijöttek a spájzból

2014.01.14. 18:00 timargabor

Megállapodott Orbán és Putyin: pályáztatás nélkül a Roszatom épít két új erőművi blokkot Pakson.

Bár jómagam nem vagyok eleve atomenergia-ellenes, ez - különösen a beruházás költségeiben mutatkozó nagyon komoly bizonytalanságok és a hosszú távú anyagi és technológiai elköteleződés miatt - így, ezen a módon megkötve nagyon komoly aggályokat vet fel. Ami ezek közül talán a leglényegesebb, az a legitimáció kérdése. Az ügyben az Országgyűlés érdemben tudtommal 2009-ben hozott határozatot:

Az Országgyűlés előzetes, elvi hozzájárulást ad az atomenergiáról szóló 1996. évi CXVI. törvény 7. §-ának (2) bekezdése alapján - összhangban a 2008-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikáról szóló 40/2008. (IV. 17.) OGY határozat 12. f) pontjával -, a paksi atomerőmű telephelyén új blokk(ok) létesítését előkészítő tevékenység megkezdéséhez. (kiemelés tőlem: TG)

A határozat tárgyát (elvi hozzájárulás az új blokkok létesítésének előkészítésére) nehéz úgy interpretálni, hogy az Országgyűlés döntött volna arról, hogy (ebben a logikai sorrendben):

  1. Hosszú távú energiaigényünket atomerőmű-építéssel kívánjuk megoldani;
  2. A tényleges költségek figyelembevételével kell nekünk a paksi bővítés;
  3. Pontosan két blokkra van szükség, 2400 MW névleges kapacitással;
  4. Az építési költségek erejéig vállalja az ország további jelentős eladósítását (első ránézésre a GDP-arányos adósság 100% fölé megy ezzel);
  5. A beruházási megbízást pályázat nélkül adja meg;
  6. A beruházási megbízást az orosz Roszatom kapja.

Lehet, hogy ebben naiv vagyok, de a fenti döntések mindegyikét valamiféle népképviseleti alapon kellett volna meghozni. Nem így történt: Orbán gyakorlatilag egyedül döntött ezermilliárdok és az ország jövőbeni mozgástere felett. Persze lehet a kétharmados felhatalmazásra hivatkozni, de ez az érv csak akkor állná meg a helyét, ha a kétharmados parlamenti felhatalmazást kapó kormány megválasztása előtt nyilvánvalóvá tette volna: ez a szándéka, az szavazzon rá, aki ezt szeretné. Ilyen pedig ebben az ügyben sem mutatható fel.

backagain.jpg

Még azt is el tudom képzelni (sőt, ez akár egy lehetséges helyzet is), hogy hazánk következő évtizedekre vonatkozó energiaellátása csak atomenergiával oldható meg. Ebben az esetben viszont érdemi társadalmi vitára kellett volna ezt bocsátani. Én például erről a dologról meggyőzhető vagyok, nem utasítom el a dolgot alapból. A sumákolás láttán viszont nehéz megszabadulni a gondolattól, hogy a fő szempont nem ez, hanem a leendő építkezési munkák baráti irányba terelése lenne. Egy ilyen kérdés akár a mostani választáson is középpontba kerülhetne (nem fog), ad abszurdum az ellenzők le is győzhetnék (nem fogják) a Fideszt. Akkor mennyibe kerülne a visszalépés? És bár a kapcsolat nem közvetlen, egy kérdést kötelező felvetni: vajon az INA szóba került a moszkvai találkozón?

Az pedig már csak hab a tortán, hogy 2007-ben a Fidesz szakértője hasonló, de ennél lényegesen kisebb volumenű megállapodások után nevezte elvtelennek az akkori kormányzat Oroszország-politikáját, illetve hogy 2008-ben Orbán emlegetett puccsot a parlament ellen ugyanilyen háttérrel. Hívei - sőt nemcsak ők - nyilván egyetértettek ezzel. És most mi a helyzet? Ez most nem "puccs"?

Egyetértesz? Csatlakozz a KARD Facebook-csoportjához és oszd is meg a cikket:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

271 komment · 1 trackback

Címkék: atomenergia Orbán Viktor Paks Vlagyimir Putyin orosz megállapodás

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr405758398

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Paks: Orbán megpuccsolta 2008-as önmagát 2014.01.15. 21:37:32

Orbán Viktor tegnap aláírta Putyinnal a Paks bővítéséről szóló szerződét... ezzel, 2008-as beszéde szerint megpuccsolta önmagát! Két új orosz blokk Pakson több évtizedes eladósodással... Kérdés minden magyar állampolgárhoz: Van fölös 300.000 forintod ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Blogger Géza 2014.01.15. 11:49:14

@tobeor: A megépült atomerőmű természetesen csökkenti az energiaimporttól való függést - teljesen függetlenül attól, hogy ki építi meg. Az nem olyan, mint a "gázcsap", amit bármikor kint elzárhatnak. Nem az oroszokkal mint néppel van a baj, hanem az importfüggőséggel.

MACISAJT 2014.01.15. 11:51:08

@flort:

Kedves flort.
A 2008-2020 közötti időszakra vonatkozó energiapolitikáról szóló 40/2008. (IV. 17.) OGY határozatot ajánlom figyelmedbe.
Ahhoz csatlakoztak mindenféle számítasok, hatástanulmányok.Is.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.01.15. 11:51:15

ugyanakkor latni kell az oroszok miert csinaljak...
egyreszt valag sok penzuk van
masreszt felnek hogy energetikailag hatterbe szorulnak a palagaz es palaolaj miatt, igy nekik lepniuk kellett

a nagy zsetont valoszinuleg az oroszok fogjak ezen besoporni, viszont mint korabban irtam, a jelenlegi magyar allamadossag finanszirozasaval sokkal de sokkal tobb penz elment volna barmire...

belekotty 2014.01.15. 11:51:29

@Pan Modry: "raadasul Magyarorszagnak nem feltetlen baseload-ra van szuksege. " - jaj, jaj, jaj. Inkább színezz Ablakzsiráfot! Az való neked!

Memnon 2014.01.15. 11:51:31

Magyarország meg a társadalmi vita... jó vicc. Abból csak egy újabb Bős-Nagymaros lenne, azt is milyen jól megvitattuk. Az emberek nagy része az érvek-ellenérvek, racionalitás helyett érzelmi/politikai meggyőződés alapján foglalna állást ezért egy ilyen vitában teljesen elsikkadna, hogy van egy probléma - áramra van szükség - amit meg kell oldani valahogy. Lenne helyette egy demagóg politikai vita ami nagyjából így nézne ki.
- atomot nem akarunk mert fukusima meg csernobil
- fosszilist sem akarunk mert mindenféle monoxid és dioxid meg az égetni valót is a ruszkiktól kéne venni
- vizienergiát sem akarunk mert szegény halak, meg a folyók természetes lefolyása, meg mi van ha összedől a gát
- szelet sem akarunk mert rontják a tájképet, meg szegény madarak, meg zajosak, meg mivan ha nem fúj a szél
- napenergia nem jó mert nem vagyunk szahara, meg amúgy is mivan éjszaka meg ha nem süt nap, meg rohadt drága lenne a delej a madzagban

Ja de azért áram az legyen, lehetőleg úgy magától az éterből erőmű és madzag nélkül, mert a magas fesz. kábelek sem jók, mert azok meg rákot okoznak, azok is zavarják a madarakat és rombolják a táj természetes szépségét.

A tenderen rugózni meg hülyeség. Senki sem tudja, mibe is fog neki kerülni egy orosz technológiájú erőmű bővítése. Bemondanak egy szép számot aztán a végén majd a 3x-osa lesz nem várt kompatibilitási és az eltérő szabványokból eredő problémák miatt, vagy csak simán benyögik, hogy bocs de ez így ebben a formában nem megy.

Az ország érdekei szempontjából meg a Moszkvával történő barátkozás a legjobb amit bármelyik kormány tehet, ennek meg van ára is, tetszik vagy sem ez van. Nem kellett volna korábban olyan ellenségesnek lenni, akkor most nem kéne akkora számlát fizetni a barátságért.
Sajnos nem mi fújjuk a passzátszelet. Az egyetlen lehetőség, hogy a valóban nagyhatalmak érdekei, és érdekellentétei mentén próbálunk egyensúlyozni, mindenkinek (Brüsszelnek, Berlinnek, Moszkvának) adni valamit amit szeretne cserébe kérni valamit ami meg nekünk kell. Ebben az esetben lehet reménykedni abban, hogy védve saját érdekeiket (és a megszerzett pozícióikat féltve) egymást tartják féken és mi is nyerünk a bulin. Azaz mi adunk valamit saját akaratunk szerint amiért ők is adnak valamit nekünk, nem pedig viszik amit akarnak azt jónapot. Nem vagyunk elég kemény gyerekek, hogy 1v1-ben bárkivel szemben bármilyen érdekünket érvényesítsük, és ugráljunk ahogy az nekünk tetszik szarva mindenkinek a fejére.

2014.01.15. 11:51:48

@Brix: ez a kommented: "Referendumot kellene kiírni a bővítés kérdésében és széleskörű társadalmi vitát indítani, hogy akarják -e egyáltalán az emberek. A tőlünk okosabb népek mint pl. a németek, elvetik az atomenergiát
Magyarországnak a legfontosabb az lett volna , hogy elszakadjon az orosz energiafüggőségtől , ehelyett Orbán Viktor elárulta az országot.
Inkább a biogáz erőműveket kellene fejleszteni és más alternatív forrásokat alkalmazni az energia termelésben
Az atomenergia felhasználás már globálisan leszerepelt lsd.: Csernobil és Fukusima. Nem ez a jövő útja!" - , szóval ez a kommented parádésan mutatja, hogy miért nem kell az átlagembert kérdezgetni ilyen témában. Mert fogalma nincs róla, és csak hülyeségeket beszél.

Szociknak vége 2014.01.15. 11:52:01

@szgyula: Tüzelj fával 30 évig, Gyula!

Khonsu 2014.01.15. 11:52:17

Úgy tudom az erőmű jelenlegi létesítményei közül is többet fel akarnak használni az új blokkokhoz takarékosságból, hogy végül is ne egy "komplett" erőművet kelljen építeni. Ezért, mivel a mostani erőmű orosz technológia, lehet hogy nem is volt más lehetőség ennek megoldására.

smartdrive 2014.01.15. 11:52:17

képzeljük el a népszavazást

"akar ön 775 ezer forintot fizetni az áramért?"

na vajon átmenne-e az "igen"

öreg zsidó blogger 2014.01.15. 11:52:24

@szgyula:
Az asszonyra többet kellett volna számolnod...

Blogger Géza 2014.01.15. 11:52:45

@Pan Modry: Elég régóta. De meséld el, mivel tud ma Magyarország olcsóbban energiát előállítani.

belekotty 2014.01.15. 11:53:32

@tobeor: "hanem gáz- meg szénerőműveik is, és folyamatosan fejlesztik a kapacitásaikat,"
- Istenem, mekkora hülyeségeket beszélsz! Most csuknak be többet is mert gazdaságtalanok.

navan 2014.01.15. 11:54:21

:-) azert az is mulatsagos, hogy mikozben megkerdojelezik itt sokan a nepszavazast, mint legitimizacios eszkozt (mondvan, hogy mit is ert az a sok budoslabu paraszt a magas energetikahoz), ugyanazok a legnagyobb majerkent toljak itt be a kulonbozo szakmainak szant hivatkozasokat meg adatokat.

nektek, okosok, se lett volna mit mondanotok, ha emberszamba vesz es megkerdez a nagysagos hatalom, ugye? :)

citrix 2014.01.15. 11:55:18

Ez a beruházás lesz a fidesz(kdnp benyalópárt) Bős-Nagymarosa.Az Dunaszauruszként híresült el és döfte a kést a szocialista pártállamba,a Dunaszaurusz II. Pártunk és Kormányunk bukásának mérföldköve lesz.

belekotty 2014.01.15. 11:55:36

@Nyekenyóka.: Az a bajom, hogy mindig ugyanazokkal a műszaki analfabétákkal kell vitatkozni, minden ilyen témában, ugyanazokat a hülyeségeiket megcáfolva. @tobeor: Az egyik legnagyobb ilyen hülye, aki állandóan a baromságait hajtogatja.

belekotty 2014.01.15. 11:57:45

@Memnon: És ráadásul ha az oroszok építik és ők hitelezik meg, akkor ki függ kitől? Ki lesz bajban ha Magyarország nem fizet? Ha elég nagy pénzzel tartozol az már nem a te bajod, hanem a hiteleződé.

eßemfaßom meg áll 2014.01.15. 11:58:29

@Nyekenyóka.: szerintem csak azokkal a témához segghülyékkel ingerült akik az ismereteiket küldetéstudattal helyettesítik.

Nyekenyóka · http://www.hir24.hu/elet-stilus/2014/02/19/itt-a-bizonyitek-a-netes-trollok-pszichopatak/ 2014.01.15. 11:58:36

@belekotty:

Akkor legyen népszavazás, vigyék le 30%-ra a részvételi arányt, hogy eredményes legyen a szavazás és döntsön a nép! Elvégre közünk van ehhez a dologhoz. Hisz 2008-ban is a nép döntött, meg a konzultációkat is a nép dönti el :)))

MACISAJT 2014.01.15. 11:59:15

@_most_: (" hát ennyire jó ez a megállapodás, akkor miért nem jelentették be előre, miért kellet sunyiba aláírni és persze miért nem nyilvánosak a részletek. ")

Ha jól olvastam, ez egy igencsak kényes és sokoldalú ügylet volt, amit például az Európai Uniós magasságokon is át kellett vinni( sikerült).

Hogy miért nem jelentették be előre, hanem tartották titokban?
Erre vonatkozóan is egyszerű a magyarázat.
Mert Magyarországnak hagyományosan még nemzetárulóból is csakis a legalja jutott.
akik mindent megtettek volna ennek a sikeres megállapodásnak az ellehetetlenítéséért.
Ha gondolod, a barátod Google segítségével
keresd el hogyan tálalta a balliberális média és politika az Orbán-Putyin viszonyt.

És látni fogod, Orbánnak az egyetlen esélye volt ha csendben dolgozik az ügyön, ha ellenfelei(na jó, ellenségei) lenézik, lesajnálják, ha debreczeni jóska stopperrel méri
a moszkvai budiban azt hogy Orbán hány percet beszélt Putyinnal a piszoárban majd ezen hangosan hahotáznak hetekig.

Amúgy szerintem hamarosan az Országgyűlésben is megvitatják a megállapodást és szavazni is szavazhatnak róla.

belekotty 2014.01.15. 12:00:53

@Nyekenyóka.: Haggyá má! Bős-Nagymarosról is a "nép" döntött. Az a fasz is népszavazhat ebben a kérdésben, aki szerint Fukusima mellett halálos sugárzás van miközben zabálja a banánt.

www.origo.hu/idojaras/20110411-csernobil-fukusima-mekkora-a-halalos-sugardozis.html

31 banán a Fukusima közeli extra dózis. :-))

Khonsu 2014.01.15. 12:01:37

@belekotty: Max. elzárják a gázt, de sebaj, majd fűtünk árammal. :D
Míg működnek a régi blokkok is, addig annyi áramunk lesz, hogy nem győzzük eladni/elhasználni :D

Blogger Géza 2014.01.15. 12:01:41

@szgyula: Ne haragudj, ez teljesen rossz gondolatmenet, OV nem áramot vett, hanem kapacitás fog kiépülni, amivel évtizedekig áramot állítunk elő. A kb. 5 évtizedes áramfogyasztást kell összevetni a beruházás költségeivel. Továbbá nem lehet úgy tenni, mintha Paks II. csak lakosságnak szolgáltatna áramot, itt nem csak arról van szó, hogy te jól járj, hanem arról is, hogy a magyar ipar versenyképessége megmaradjon vagy javuljon.

navan 2014.01.15. 12:02:07

@MACISAJT: "Magyarországnak hagyományosan még nemzetárulóból is csakis a legalja jutott"

ah so. igy mar vilagos.

Jancsipapa (törölt) 2014.01.15. 12:02:35

Egyszerű emberként azt látom hogy egy ilyen hosszú nemzedékekre ható döntést igen is a nép hozzon meg (18 évestöl-100-valahány évesig)."nem pedig akármilyen népszerű NÉGY ÉVRE! megválasztott politikus

belekotty 2014.01.15. 12:03:47

@Blogger Géza: Ez a sok barom azt felejti el, hogyha nincs megfelelő alaperőműved, akkor sokkal kiszolgáltatottabb vagy és sokkal drágábban kapod az import áramot. Nem értik hogy az oroszok által, orosz hitelből épített nukleáris alaperőművel csökken az orosz függőségünk.

belekotty 2014.01.15. 12:05:05

@Khonsu: Nézz utána az üzembe helyezés ütemének, jó?

JT_Biopower 2014.01.15. 12:07:06

Nem csak csótány feri hazudott(/hazudik) reggel, délben, meg este. Ez hozzá tartozik a miniszterelnöki és az ellenzéki vezetői státuszhoz. (és szerintem bennük van a hiba)

eßemfaßom meg áll 2014.01.15. 12:07:41

@Jancsipapa: szerintem a nép szavazza meg azt is, hogy a doktor kivegye-e a perforálódni készülő vakbeledet, elvégre fontos döntés és a nép mindenhez jobban ért mint a szakemberek.

belekotty 2014.01.15. 12:11:34

@Nyekenyóka.: Illés egy hülye. Ez szakmai döntés

borzimorzi 2014.01.15. 12:16:52

@Blogger Géza: Jelenleg semmivel. Ez a döntés most nem tűnik feltétlenül rossznak. Viszont jó esély van arra, hogy 10-15 éven belül áttörés lesz a megújuló energiák felhasználásában, és onnét visszatekintve nagyon rossz döntésnek fog bizonyulni. Csakhogy nem vagyunk jósok, és nem kockáztathatjuk meg, hogy mégsem lesz ilyen áttörés. Mert 15 év múlva észbe kapni kicsit későn lenne...

Azt egyébként a mai napig nem értem, hogy miért kell a fogyasztás tekintetében axiómaként elfogadni, hogy olyan módon oszlik meg, ahogy, és senkinek semmi köze hozzá. Ahhoz, hogy a megújulók ne jelentsenek nagy lökéseket a rendszerben, és a tárolás se jelentsen akkora problémát, az kéne, hogy amit megújulókból megtermelünk, azt prompt használjuk is fel. Ehhez az kellene, hogy a fogyasztás is minél jobban igazodjon a termelés időszakosságához. Ez nem lehetetlen. Csak kötelezővé kell tenni, hogy az összes közszolgálati TV és rádió az összes időjárás-jelentés végén bemondja, hogy mivel ma jó szeles/napos idő lesz, kérjük, hogy aki csak teheti, az ma a napos órákban járassa csúcsra a háztartási elektromos berendezéseit: mosson, vasaljon, porszívózzon és süssön, főzzön. Hazánkban alsó hangon 2 millió olyan háztartás van, ahonnét nem, vagy nem mind járnak el napközben dolgozni az emberek. Klasszikusan ilyenek a nyugdíjas háztartások, a kisgyerekes háztartások és persze a segélyen élők és a távmunkások is. Mivel nincsenek munkahelyhez kötve, simán alkalmazkodhatnának, csak meg kéne őket kérni rá.

Üdv:
b

flort 2014.01.15. 12:17:13

@MACISAJT: www.complex.hu/kzldat/o08h0040.htm/o08h0040.htm - erről írsz?

Olvasd el a 12/f pontot. Tudod mit? Bemásolom:

"kezdje meg az új atomerőművi kapacitásokra vonatkozó döntés-előkészítő munkát. A szakmai, környezetvédelmi és társadalmi megalapozást követően a beruházás szükségességére, feltételeire, az erőmű típusára és telepítésére vonatkozó javaslatait kellő időben terjessze az Országgyűlés elé;"

Nincs szó arról amit írsz, a mindenféle hatástanulmányok szükségességéről van csak szó. Ha hivatkozol valamire, könyörgöm, legalább Te olvasd el! Kösz!

Bocs, mennem kell.

2014.01.15. 12:27:16

@Jancsipapa: a népnek szerinted mekkora rálátása van az atomenergetikára? Milyen alapon dönthetne a tizenévestől a százévesig a sok félkegyelmű, akinek egy része még a nevét is nehezen írja le? Milyen alapon dönthetne az, aki épp elvégezte a nyolc általánost? Én ugyan jóval többet végeztem, de nekem is csak homályos fogalmaim vannak a dologról, én se tudnék megalapozottan dönteni, az országban kábé 500 ember tudná pontosan, hogy miről is kell voksolni. Ha már képviseleti demokráciában élünk, akkor be kell nyelni, hogy akiket megválasztottak, ezt választották. Egy népszavazás csak arra lenne jó, hogy minden oldal a végletekig hergelje a táborát, és a végén szakmai helyett pártszimpátián alapuló végeredmény szülessen.

eßemfaßom meg áll 2014.01.15. 12:32:28

@borzimorzi: " Csak kötelezővé kell tenni, hogy az összes közszolgálati TV és rádió az összes időjárás-jelentés végén bemondja, hogy mivel ma jó szeles/napos idő lesz, kérjük, hogy aki csak teheti, az ma a napos órákban járassa csúcsra a háztartási elektromos berendezéseit: mosson, vasaljon, porszívózzon és süssön, főzzön."

Ugye a lelked mélyén te is érzed, hogy ez mekkora marhaság.

navan 2014.01.15. 12:33:54

@shitgun: Azert, mert rengeteg tompa figura vesz korul, meg nem szukseges elfogadnod, hogy nem kapsz tajekoztatast a dolgok folyasarol. Tovabba a mostani szuper-ketharmad is ugyanettol az analfabeta felkegyelmu-hadtol erkezett. Egy kormanynak kotelessege az embereket a sorsukat erinto kerdesekrol tajekoztatni - fuggetlenul attol, hogy lesz boven, aki a kerdest sem erti majd meg. Megegyszer mondom: tajekoztatni, nem torvenyszeruen kikerni a velemenyuket.

Blogger Géza 2014.01.15. 12:35:45

@borzimorzi: Gondolom, ez valami vicc akart lenni, mert komolynak elég durva lenne...

Elképzelem az itteni hisztiblogokat, mit reagálnának arra, ha a kormány a közszolgálati tévében akarná megmondani, ki mikor süssön vagy vasaljon. :)

Spacecake 2014.01.15. 12:39:47

majd minden csip-csup ugyrol nepszavazast kiirni...na az baszna meg be...

2014.01.15. 12:44:52

@navan: én épp nem tompa figurák között vagyok, hanem olyanokkal érintkezem, akik bőven az ún. értelmiség körébe tartoznak, diplomás, értelmes emberek, de szerintem egyikük se tud sokat, sőt keveset se az atomenergiáról és a kapcsolódó kérdésekről, én is csak annyi nyúlfarknyit, amennyit az általam kedvelt asztrofizikusok (Paul Davis, Hawking) laikus közönségnek íródott szórakoztató könyveiből felszedtem. Szóval szerintem a lakosság bő 98%-ának a szakszerű magyarázat magyarul ugyanannyit érne, mint kínai nyelven, teljesen felesleges, úgyis annyi jönne le belőle, hogy X ezt mondja, ezért tuti igaza van, Y meg amazt, ergo nyilván hazudik (és fordítva). A tájékoztatás detto, tájoztathatnának, de ha ez olyan témában történik, amihez a többségnek lövése sincs, a tájékoztatásnak nincs tájékoztatás-értéke. Persze szimbolikusan meg lehetne tenni, hogy minden este szakállas professzorok feszülnek egymásnak a stúdiólámpák fényében izzadva a tévében, de ez felesleges színjáték lenne csak.

Khonsu 2014.01.15. 12:46:11

@belekotty: Ezaz, hogy megnéztem és jópár évig darabig párhuzamosan működnek majd.

Amúgy szerintem nem a reaktorépítésről kellett volna a lakosságot megkérdezni, mert arra szükségünk van tetszik nem tetszik, hanem arról, hogy mit ígérünk cserébe az oroszoknak. De attól tartok, majd lesz itt meglepetés néhány év múlva.

Félkifli 2014.01.15. 12:59:11

Megnéztem a képeket, meg a felvételt erről a találkozóról, Orbán és Putyin úgy néztek ki rajta, mint akik ezen a "baráti" találkozón több savanyú uborkát kaptak, mint vodkát.

Úgy kell elképzelni, hogy van a nagy orosz medve, akinek már kicsit megfakult, meg helyenként ki is hullott a bundája, fogai megkoptak, vagy kiestek, erre odamegy a girhes bárányka, hogyaszongya: na jó medve koma, harapj rá egy kicsit a nyakamra, mintha erődnek teljében lennél, hadd lássa a világ, hogy mi az orosz virtus, (de meg ne karcold a nyakamat a megmaradt 1 fogacskáddal!), majd bejöhetsz az országba, és ami báránykát még ott találsz, azt szívathatod 30 évig..

Talán nem is maga ez a konkrét beruházás lesz hasznukra, hanem a mögötte rejlő politikai szándék? - persze ehhez igazi kártyazsonglőrnek kellene lenni, hogy Mo.-nak is jó legyen a lapjárás.

Már olyan címeket is olvastam, hogy "Orbán eladta az országot?", hát el, de teszem hozzá gyorsan, ez csak idő kérdése volt, és ráadásul független is Orbántól, a kérdés csak az volt, hogy ki és kinek adja el az országot, MSZP az IMF-nek, vagy a történelem furcsa fintora révén Orbán az Oroszoknak. Azért geopolitikailag is gondoljunk bele, Putyin ezzel az egyik lábával ugyan, de mégiscsak megveti / megerősíti pozícióját az unióban, ami mindamellett, hogy erre állítólag az EU is áldását adta, szerintem nem arra utal, hogy ismét szívesen bekebelezné európát, vagy az EU is ellenségesen tekintene rá. Ez most vajon azt is jelenti, hogy az EU inkább együttműködne (bizonyos távolságtartással) Putyinnal, semmint az oroszok Kína felé erősítsék a kapcsolataikat?

Mi van, ha nem is Magyarország energiapolitikája a kulcs, mi van, ha - állítólag 2-3 éves előkészítési fázis van emögött a megállapodás mögött - de maga a találkozó, a szerződés is túl hirtelennek, túl eröltetettnek tűnik nekem. Az jut róla eszembe, hogy Orbánnak ugyanilyen arckifejezése volt a megválasztása utáni Barroso-val való első találkozója után, amikor nem engedték neki a monetáris lazítást, szóval én még azt is bele tudom képzelni az eseményekbe (már úgy összeesküvés-elméletileg), hogy Orbán és Putyin is kelletlenül ment bele ebbe a megállapodásba, és inkább az EU-nak volt ez érdeke, még választások előtt gyorsan kizavarták Orbánt, "lesz-ami-lesz, ha nem nyersz Viktorkám, ezt még hozd tető alá." Még az is lehet, hogy Orbán most adta el az országot (bár az eladás szerintem kicsit túlzó), de a látszattal ellentétben nem az oroszoknak, hanem az EU-nak?

Memnon 2014.01.15. 13:01:45

@navan:

Bármilyen hihetetlen, azt gondolom saját magamról is, hogy ha megkérdeztek volna erről egy népszavazáson akkor nem lettem volna képes kompetens döntést hozni. Mivel bármilyen szakértő állíthat bármit, én magam pedig nem vagyok képes eldönteni az egymással ellentétes véleményű szakértők közül kinek van igaza így érzelmi, emocionális döntést hoztam volna, ami ilyen esetben akkor sem buli, ha esetleg jó döntést hoznék. Jellegénél és volumenénél fogva, ráadásul közgazdasági és külpolitikai viszonylatai is vannak az energetikai és környezetvédelmi mellett.

Alapvetően amit tudok, hogy az áram nem magától keletkezik, és akárhogy állítjuk elő az környezeti kárral jár. Olyan, hogy tiszta zöld energia olyan nincs, nekem viszont kell az áram. Ezenkívül azt is tudom, hogy ha Magyarország tótágast áll akkor sem tud olyan energetikai rendszert összetákolni - a jelenlegi szinten legalábbis - amivel függetleníteni tudja magát másoktól. A kérdés, hogy kitől, mennyire és milyen formában függünk.

A politikusokat meg azért választom(juk), hogy ezeket a döntéseket meghozzák. Remélhetőleg minden negatívuma ellenére is jobban döntenek mint ahogy én dönteni tudnék. A foci válogatottat állítsa össze a szövetségi kapitány, az ilyen ügyeket meg rendezze le a kormány. Én meg majd kiabálok a pálya széléről ha elbaszták. Nem azért mert én jobban tudom, hanem pont azért, hogy tudják helyettem mivel én tudom, hogy nem tudok jól dönteni.

Félkifli 2014.01.15. 13:02:00

az Oroszoknak -> az oroszoknak
európát -> Európát

navan 2014.01.15. 13:06:16

@shitgun: A tajekoztatas soha nem "felesleges szinjatek" szerintem. Egy ilyen fontos temaban kulonosen nem (ami tenyleg "felesleges" meg "szinjatek", az az Orban-fele levelezos "konzultacio", hiszen ott erdemi informacio nem erkezik, csupan nyers propaganda).

Amit itt el kellett volna mondani, az nem csupan az energetikai es energiapolitikai vetulete ennek az egesznek (amit nyilvanvaloan a legtobben nem ertenenek), hanem a tagabban vett gazdasagi-penzugyi kovetkezmenyek is. Feketen-feheren: itt (ujra) rendesen eladosodunk (lattunk mar ilyet: eloszor hurra, aztan szamonkeres). Nem Orban Viktor es a kormanyanak es partjanak tagjai adosodnak el, hanem minden egyes magyar allampolgar. Meghozza nagyon. Ezt - annak idejen - a holdraszallassal kapcsolatban Kennedy elnok igy oldotta meg: "We choose to go to the Moon in this decade [...] not because it is easy, but because it is difficult". Es "el is adta" a manovert a nepenek. Orban and Co azonban hallgat.

Pan Modry 2014.01.15. 13:07:16

@shitgun:
ez tisztan anyagi kerdes, meg senki nem mutatott semmilyen szamitast arrol hogy miert erne meg.

szgyula 2014.01.15. 13:08:45

@Blogger Géza: Ez világos, de az erőműnek ki kell termelnie a költségét, különben rossz üzlet. Itt kb. úgy jön ki, hogy a lakossági fogyasztás kb. annyi, mint az erőmű kapacitása. Ennek megfelelően egy ALSÓ BECSLÉST lehet kapni a megtérülésre, ha az erőmű építésének egy főre eső költségét elosztom az egy főre eső fogyasztás árával. Ez egy nagyon durva becslés, de ha megfeszülsz, akkor is alsó becslés, ennél hamarabb nem térül meg. Ezt becsültem sok évre, akár 10-re is. Ami ráadásul sokkal hosszabb, ha az üzemeltetéshez is kell pénz. A fűtőanyag sincs ingyen. A megtérülést az is rontja, hogy nem az atomerőmű csak folyamatosan működhet, ezért csak ilyen áramot válthat ki. Azaz nem drága, hanem alapból olcsó áramot nem kell megvenni Paks miatt.

Csak az egy bitesek kedvéért: Franciák azt állítják, hogy 50 EUR-ba kerül 1 MWh előállítása nukleáris erőműben. Az új Paks 2400 MW, azaz 120 000 EUR/óra, 2.5 millió/nap, 1 milliárd/év. Azaz ha csak az erőművet építed meg és nincs fűtőanyag költséged, nincs bérköltséget, nem kell javítani, stb., akkor is 10 év minimum. Ennél rövidebb nem LEHET a megtérülése. Az meg, hogy 20 év múlva (10 év építés, 10 év megtérülési idő) milyen lesz az energiapiac, azt senki nem tudja.

A függőség is jó kérdés. Németország 607 TWh/év. Magyarország 43. Az EU 3000 felett van. Amiből szerintem eléggé nyilvánvaló, hogy Paks nem fog semmit megoldani EU szinten. Ha viszont az EU bajba kerül, akkor édes mindegy, hogy Magyarországon mi van, mert egy ekkora hangyapöcsnyi ország nem életképes magában.

Csak nagyon halkan megkérdezve: 400kV távvezetékből alsóhangon 10 000km épülhetne ennyi pénzből. Aminek töredéke elég lenne egyszer és mindenkorra leválni az oroszokról. Mert hiába miénk az erőmű, ha a fűtőanyag, alkatrész, stb. az oroszok kezében van. Ugye nem Józsi bácsi fogja fusiban javítani a turbina csapágyát (én láttam kis, 60t-s lendkerék csapágyűt tönkremenni). Ugye nem a felesége fogja a Hajdú centrifugában előállítani a fűtőelemeket? Hol is a függetlenség akkor?

Egyallampolgar 2014.01.15. 13:11:11

@MACISAJT:
"De ha valakinek ez nem tetszik. Kérem.
Akkor mondjon ennél jobbat.
Ilyen egyszerű ez."

Na állj! Szemét Orbán egyedül eldöntötte: Aláírta. Akkor számít, hogy van e jobb?
Gratulálok, hogy sikerült idevágnod az index cikket. Én is vágok neked valamit:
index.hu/tudomany/2012/12/14/68_milliardos_temeto_az_atomhulladeknak/
A videon elhangzik: 10 000 évig kell tárolni csak a középtávon bomló hulladékot. Szerinted az mennyibe kerül?
Paks egg geológiai törésvonalon van. Megéri a kockázat?
A jövő a megújuló energiáé, a fúziós (egyenlőre csak elvben működő) erőműjé, itthon a geotermikus energiá lehet. 30 év múlva ha addig nem robban szét Paks egy méregdrága veszélyes hulladék gyár lesz mely időzített bombaként ketyeg az ország közepén.

szgyula 2014.01.15. 13:20:25

Csak leírva, hogy jól értem: Paks bővítése annyira bonyolult, hogy átlag ember sosem lenne képes felfogni, ezért (itt jön a lényeg) bízzuk rá egy jogi egyetemet végzett, de ügyvédségig el nem jutott, soha semmilyen cégnél (leszámítva a Soros által pénzelt kutatócsoportot) nem dolgozó emberre a döntést. Aki ráadásul a liberális egyetemen a félév végén, a vizsgák előtt inkább hazajött politizálni. Cak hogy jól értem-e. Kb. olyan, mint anno Avar István képviselő a Bős-Nagymaros szavazáson. Emberileg le a kalappal a gerincéért, kiállásáért, de nem ért hozzá...

Miért a Grippen ügy jár egyfolytában az eszemben???

navan 2014.01.15. 13:21:21

@Memnon: Nem hihetetlen - en magam sem vagyok kelloen tajekozott ahhoz, hogy pl ebben az ugyben felelosen dontsek igy vagy ugy. Ugyanakkor nem ertek pl a nyugdijrendszerhez sem, es azt sem tudom eldonteni, hogy milyen kolapokkal burkoljak le a lakhelyem foteret. Ezek a dontesek "megszuletnek" - velhetoen - hozzaertok altal. En azonban TUDNI szeretnem, hogy mi es miert tortenik. Lehet, hogy nem tudnek beleszolni, lehet, hogy nem is akarnek: de ez az en dontesem. A donteshozoknak ettol teljesen fuggetlenul kotelesseguk engem/minket tajekoztatni. Ez marad el most (ismet).

Memnon 2014.01.15. 13:26:02

@szgyula:
Mert ha távvezetéket építünk akkor nem függünk attól akitől kapjuk bele a delejt? A pusztán számszaki gazdaságosság mellett számszerűsíteni kellene az egyéb hatásokat is.
Egyáltalán tudod majd számszerűsíteni, hogy 5 centtel olcsóbban kapod ezért a gázt is mondjuk mintha nem lenne? Ezt hova számolod? Hova számolod, hogy egy Berlin - Budapest vagy Brüszel - Budapest, Vagy Pozsony - Budapest ellentétben Moszkva mondjuk oda áll a magyar érdek mögé és a magyar kormány keresztül tudja vinni az akaratát? Hol számszerűsíted az erőmű megtérülésében, hogy esetleg nem kell lefeküdni Pozsonynak, vagy Párizsnak, hogy kapjunk delejt Berlin helyett a Bősi erőműből meg a Francia atomenergiából abba a távvezetékbe amit atomerőmű helyett építettünk? A be sem következő külpolitikai konfliktusok meg aztán végképp nem számszerűsíthetők. Egy ekkora erőművi kapacitás nem csak közgazdaságtani számtan.

tomwar 2014.01.15. 13:33:49

@Blogger Géza: Azzal, hogy nem hasznalja el es feleslegesse teszi az uj beruhazasokat.
Nezd meg, mennyiert van ma zsinoraram a spot piacon...

Szociknak vége 2014.01.15. 13:36:07

@szgyula: Te nagyonhüéye aki a jogi egyetem első szemeszterét teljesíti az okosabb mint te 100 évesen leszel.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.01.15. 13:41:00

@Brúsz Pringstein: talán van még pár nicked, mert most ez is elhullott.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.01.15. 13:43:27

meglepően visszafogottan NEM írták alá azonnal a finanszírozási szerződést, vajh miért?

ez volt az5ik, a másik 4nél nem voltak aggályaik.

vajon hogyan szól egy tenyér, ha csattan 2014.01.15. 13:48:41

@Memnon: Az még nem is lenne baj, ha te népszavaznál. De azok is népszavaznának, akik azt követelik, hogy nyissuk meg újra az "uránbányáinkat".

Memnon 2014.01.15. 13:49:12

@Egyallampolgar:
Geotermikus energia, aha. A hazai geotermikus energia jelentős része leginkább hőenergiaként hasznosítható és csak korlátozottan alkalmas direkt villamos energia előállítására jelenlegi technológiák felhasználásával.

A megújuló energia valóban lehet a jövő, ha Magyarország és általában Európa képes feladni nemzetállami viselkedését, és mondjuk a déli államokba meg a Szaharába telepíti a naperőműveit, meg a tengerbe-óceánokba a szélerőműveit ezekhez mindenki egyformán hozzáférhet, és senki sem használja politikai zsarolásra a helyzetet. Ugyanis a megújulókat oda kell tenni ahol bőségesen rendelkezésre áll, és nem oda ahova a határok alapján tenni szeretnénk. A mindenkinél magasabb rendű erkölccsel megáldott europai polgárok meg elfogadják, hogy ezeket az erőműveket adott esetben közösen katonai erővel is meg kell védeni nem csak szép szavakkal, aztán ha gáz van futni Washingtonba, hogy küldjön bombázókat mert mi pacifisták vagyunk.
Talán 60 év múlva Paks 2-őt már leválthatjuk vele meg a fúziós energiával. De addig is valahonnan kell áram feltéve, hogy nem gyertyával szeretnénk átvészelni addig 60 évet.

Lord_M_ 2014.01.15. 13:49:14

Nem tudom. Valahogy van egy olyan erzesem, hogy eddig sem irtak ki nepszavazast, es nem ult be a teve kozepere a miniszterelnok, ha felvett az orszag egy halom penzt. Nem nagyon volt IMF nepszavazas sem.
Arrol sem szoktak sem igazan nepszavazni, sem radios hirdetest leadni, ha meginditanak egy gigaberuhazast. Nem emlekszem az M6 nepszavazasra...
Pedig mindegyik hosszu idore eladositotta az orszagot.
Annyira pedig sunyinak sem erzem a dolgot, hiszen lehetett tudni, hogy lesz errol szo, azt nem tudtak valoszinuleg elsore, hogy alairjak e, fuggott attol, hogy mi lesz a csomagban. Felteszem megvoltak a "keretek" ami menten az alairas megszulethetett. Es amint megvolt, azonnal tudta mindenki, es nem hetekkel kesobb "szivargott ki" a dolog, hanem az alairas utani percekben bejelentettek hivatalosan.

Aram kell, megbizhato es folyamatosan. Jelenleg a megbizhatoan es viszonylag tisztan atomenergiaval lehet ezt elerni. Tessek ezt ugy felfogni, hogy a zold energia kapott ujabb 20-30 evet, hogy megbizhato szintre fejlodjon (vagy a fuzios energiatermeles vegre stabilan hasznalhato legyen)

Mashol is epul atomeromu, nem veletlenul, szenet, olajat es gazt tuzelni nem a legjobb (lasd meg co2 es a globalis felmelegedes osszefuggeset), a tobbi meg jelenleg nem feltetlenul eleg megbizhato. Egyelore.

Arrol a hozadekrol nem is beszelve, hogy a szinte sehogy nem teljesito gazdasagnak kell az az 1% novekedes, kell az a nehanyezer munkahely. Ami nem csak kozvetlenul, de kozvetetten kepes masok eletet is javitani.

Vegre egy megfontolt es jovobe lato dontes, ami persze dragabb mint a 4es metro, de valoszinuleg haszna is tobb lesz.

Az oroszokkal kapcsolatban pedig, ahogy mar valaki irta fent, nem vagyunk olyan hatalmas orszag, hogy pusztan duzzogasbol rosszban legyunk a nagyokkal, valoszinuleg az szolgalja az erdekeinket, ha mindenkivel joban vagyunk. Akkor lesz meg nemet autogyar, lesz meg orosz foldgaz, meg ami meg kell.

A fuggetelnsegunk viszont a sajat eromuvel garantalt, mert ha importalni kell az aramot, vagy a gazt (tobbet), akkor konnyen jarhatunk ugy, hogy az araknak leszunk kiszolgaltatva, meg ukrajnanak, es egyszercsak megint eltekerik a gazcsapot.

Szerintem.

2014.01.15. 13:52:59

@Egyallampolgar: A fúziós erőmű egyelőre kb sci-fi, a geotermikus energia meg jelen állapotban arra jó, hogy drága passzívházakban üzemeltesse a mosógépet hétvégenként. Ha már nagyon akarnánk kezdeni valamit az energiahelyzettel, és fantáziálunk, akkor nem kapacitást kéne bővíteni, hanem fogyasztást csökkenteni, de radikálisan. Betiltani a klímákat, kibaszni a hűtőket, mikrókat, használat után azonnal kihúzni a konnektorból a dugókat ésatöbbi.

MACISAJT 2014.01.15. 14:09:34

@MACISAJT: "Ha jól olvastam, ez egy igencsak kényes és sokoldalú ügylet volt, amit például az Európai Uniós magasságokon is át kellett vinni( sikerült).

Hogy miért nem jelentették be előre, hanem tartották titokban?
Erre vonatkozóan is egyszerű a magyarázat.
Mert Magyarországnak hagyományosan még nemzetárulóból is csakis a legalja jutott.
akik mindent megtettek volna ennek a sikeres megállapodásnak az ellehetetlenítéséért.
Ha gondolod, a barátod Google segítségével
keresd el hogyan tálalta a balliberális média és politika az Orbán-Putyin viszonyt.

És látni fogod, Orbánnak az egyetlen esélye volt ha csendben dolgozik az ügyön, ha ellenfelei(na jó, ellenségei) lenézik, lesajnálják, ha debreczeni jóska stopperrel méri
a moszkvai budiban azt hogy Orbán hány percet beszélt Putyinnal a piszoárban majd ezen hangosan hahotáznak hetekig.

Amúgy szerintem hamarosan az Országgyűlésben is megvitatják a megállapodást és szavazni is szavazhatnak róla. "

Egy nap sem telt el, már rohantak Brüsszelbe, fellármázni az "illetékeset", hétha ki lehet csikarni egy "még nem biztos hogy egyetértünk" c. nyilatkozatot:

nol.hu/gazdasag/brusszel_meg_vizsgalja_az_atomugylet_kozbeszerzesi_oldalat

Hát erről beszéltem.

♔batyu♔ 2014.01.15. 14:12:45

Magyarul Orbánék nem beszélték meg azzal a pár db. libsivel, aki szerint nélkülük nincs demokrácia.

♔batyu♔ 2014.01.15. 14:13:57

@MACISAJT: Igen, nagy a pánik, öröm olvasni most az Indexet. Orbánt már Sztálinhoz hasonlítják:)

♔batyu♔ 2014.01.15. 14:17:51

@belekotty: A kritikusok csordában gratulálnának, ha ezt a szerződést kormányfőként Gyurcsány írta volna alá.

Szóval nem kell olyan bonyolult indokokat keresni.

csorsza 2014.01.15. 14:34:46

@Pan Modry: nyilván, ez főleg politikai döntés.
De a jövőbeni energiaigény megoldásának (Paks jelenlegi kapacitása végességének) problémája létezik, erre megoldás kell. ez is egy lehetséges közülük. Nem kockázatmentes, de szvsz egyik sem lenne az.

csorsza 2014.01.15. 14:35:54

@Pan Modry: biztos, h nem így történt.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.01.15. 14:46:31

@szgyula: "Végén meggyőzöm magam, hogy legyen ismét OV, hogy meg kelljen ennie a következő 4 évben beérő összes szart, amit főzött... " - emiatt kár, lesznek elegen, akik - ha nem is pont emiatt - megteszik ezt neki.

Az LMP nem szűnt meg :)

nyünyüge 2014.01.15. 14:46:42

@navan:
Annyira nem marhaság - főleg ha megtámogatnák valami tarifakedvezménnyel az ilyen időszakokat.
Gondolom az ún. okosmérők segítségével nem volna nagy kaland.

Jancsipapa (törölt) 2014.01.15. 14:50:37

@eßemfaßom meg áll:sajnálom hogy összemosod a dolgokat én a ciklusokon átívelő főirányra gondoltam úgy nem lehet mutogatni "ki a nagyobb moszkovita"

navan 2014.01.15. 15:01:54

@nyünyüge: Mondom, en nem tudom, hogy jo-e az atom, vagy sem. Azt sem tudom, hogy hova ikszelnek, ha feltennek nekem is a kerdest.

Azt viszont tudom, hogy ha a miniszterelnok (barmelyik) azt fontosnak latja, hogy postan egyenesen a lakasomba juttassa el magvas gondolatait arrol, hogy "egyutt" meg "hajra" meg mas ilyen bullshit, akkor egy ilyen mervu dontesrol igazan fogalmazhatott volna par szivhezszolo sort, hogy aki kivancsi, az ertse, hogy mi es miert tortenik. Sot elmondhatta volna a kozteveben is, fomusoridoben, barmelyik bio-mikrofonallvany elott. Vagy valami.

Lehetoleg meg mielott olyan hiteles forrasok ertelmezo interpretaciojara kellene hagyatkozzak, mint pl a COF-os Csizmadia Laszlo.... (edesjo istenem...).

navan 2014.01.15. 15:05:10

@timargabor: "lesznek elegen, akik - ha nem is pont emiatt - megteszik ezt neki"

Marmint hogy megeszik a szart, amit OV fozott? Hat lesznek boven.

tomwar 2014.01.15. 15:11:34

@Memnon: Hmmm...csak egy megjegyzes....az ukranok olcsobban vettek a nemetektol orosz gazt tavaly, mint az oroszoktol....

Igy Putyin tett egy 30%-os kedvezmenyes ajanlatot, melle egy akcios hitelt, es maris tem targyaltak az EU-val.

Imadom, hogy mindenki megszerette a nagy orosz medvet a jobboldalon hirtelen:-)))

Jart valamelyikotok Pakson valaha? Esetleg akkor, amikor epult? Hm?

tomwar 2014.01.15. 15:14:09

Ja, csak ugy megjegyzem, a kormany tem teljesitette a Parlament 40/2008-as hatarozatanak szamos pontjat, pl. a 12/f-t:
"f) kezdje meg az új atomerőművi kapacitásokra vonatkozó döntés-előkészítő munkát. A szakmai, környezetvédelmi és társadalmi megalapozást követően a beruházás szükségességére, feltételeire, az erőmű típusára és telepítésére vonatkozó javaslatait kellő időben terjessze az Országgyűlés elé;"

www.complex.hu/kzldat/o08h0040.htm/o08h0040.htm

Ezert nem jarni az Orszaggyules elnoketol egy kis ejnyebejnye? Vagy csak molinozasert jar?

Vahakomb 2014.01.15. 15:19:26

@Republic Forever!: "Most telt be a pohár? Komolyan? A demokrácia felszámolását, az orbáni Alaptörvény bevezetését, a manyup vagyon lenyúlást még fidesz fanként nézted végig? "

Az új alaptörvénnyel és a magánnyugdíjak kimenekítésével a harácsoló magánpénztárakból, na, azokkal egyetértettem, s ma is egyetértek. (Ezeket a lépéseket egyre több európai ország meg is lépi.) A demokrácia felszámolását Orbán részéről meg eddig még nem tapasztaltam. Sőt, jobban tiszteletben tartja, mint eddig bármelyik elődje.

De ezzel az atomerőműves dologgal tényleg nem tudok mit kezdeni! Kíváncsian várom a holnapot...

tomwar 2014.01.15. 15:25:43

@Vahakomb:
Az uj Alaptorveny nepszavazas nelkul.... (es most a tobbi bajom nem sorolom)
MANYUP: 2.6MFt-befizettem, 4MFt felett van jelenleg. Tenyleg el van lopva....ja....nyilvan a Publimont a 20% nyeresseggel nem haracsol, pedig szinte csak allami ceg hirdet naluk....de az EON 8% profitja luxus....

Erre most kiabrandulsz!?!? MINEK!? Nem lenne jobb a megszokott akol melegeben?

Jancsipapa (törölt) 2014.01.15. 15:37:13

@shitgun: nyegleség provokáció nem tudom de hidd el vagyunk egypáran még akinél nem járt Alzheimer doki téged olvasva a NER fő kómunikátora jut eszembe

LallyPop 2014.01.15. 15:39:41

@Jancsipapa: Ahhoz mit szólsz pubi megint leszerződött csalódott fejjel bukni a választást?

Milyen geci dolog hogy mindig rajta csattan az ostor nem?

eßemfaßom meg áll 2014.01.15. 16:03:42

@nyünyüge: egy ország áramellátását nem lehet arra alapozni, hogy majd az emberek akkor porszívóznak meg főznek amikor süt a nap.

nyünyüge 2014.01.15. 16:16:13

@eßemfaßom meg áll:
Az "arra alapozásról" szó sem volt.
Amúgy meg ahogy lassanként felfogja a társadalom - nálunk is, más országokban is- hogy az energiával és mindennel takarékoskodni kell, a környezetünket védeni kell, sok mindenre hajlandó lesz.
Főleg, ha nem rezsiharcra nevelik, hanem takarékosságra.

navan 2014.01.15. 16:20:18

@nyünyüge: Csakhogy rezsiharcra nevelik. Legyen mindenbol meg tobb, raadasul olcsobban.

szgyula 2014.01.15. 16:21:46

Itt azért senkit nem zavar, hogy eddig egyetlen hiteles, nem könyvtár-büfé szakos, hanem atomenergetikai ÉS energiapiaci szakember sem állt fel és magyarázta el, hogy mi van? Mert ez azt jelenti, hogy vagy nincs ilyen (és akkor szét kell rúgni annak seggét, aki ilyenekkel nem beszélt hosszasan, hogy értelmes döntést hozzon), vagy van, de nem akar kiállni a kamerák elé. Akkor meg az a gáz.

A függetlenséghez: Tetszettek mostanság TV-t nézni? Pl. Ukrajnában mi megy, az megvan? És ezek után ki mer bárki állni, hogy az ország energiaellátását 80%-ban (igen, kb. ennyi lesz, amikor már kész az új de még nem áll le a régi) az Oroszoknak kiszolgáltatni olyen jó ötlet? Mert hiába van itt a reaktor, az nem a levegőbül vonja ki az energiát, azaz Putyin bácsi kicsit lassabban, de le tudja kapcsolni.

És igen, inkább az EU-nak legyünk kiszolgáltatva, mint az oroszoknak. Rángógörcsöt kapok az orosz elnyomást visszasíró nemzeti elemektől...

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.01.15. 16:48:02

@szgyula: lmgtfy.com/?q=MTA+Paks+b%C5%91v%C3%ADt%C3%A9se

5. link ami egy hir es nem velemeny vagy PDF...
inforadio.hu/hir/gazdasag/hir-266713
"az MTA Energetikai Bizottságának elnöke. Aszódi Attila az InfoRádiónak azt mondta, a cég 30 éves üzleti modellel számolt, ám a harmadik generációs reaktorok üzemideje 60 év. Ezt, valamint 16-22 éves megtérülési időt figyelembe véve Paks bővítése jó üzlet és lehetőség - tette hozzá."

szolj maskor is ha gondod van a vilaghalo hasznalataval!

bomszika 2014.01.15. 16:48:26

Mielött kimentek azt mondták,hogy milyen jo lesz mert:nem zabálják fel készleteinket,sok kaja és felszerelés megmarad.A laktányakat átalakitják lakotelepi lakásokká.Ezekböl semmit nem valosult meg,hová tették a raktári készleten levö élelmiszereket/konzervek/,mi történt a felszerelésekkel!Na és most megint szidjuk öket,Orbán egy nagy fasz de ez jo üzleti huzás volt a részéröl.Akkor miért nem ugattak mikor kiderült,hogy Boros miniszter saját egzotikus szállodát és éttermet csinált és üzemeltetett egy egzotikus üdülöhelyen.A hozzávalokak az országbol reülön vitték ki.Ennek az ügynek ki tudja mi lett a folytatása.Na ennyit arrol,hogy ki mikor mit lop és mit foszt ki.Tényleg ki tudja,hogy hova tünt a Munkásörség teljes készlete és vagyona.Mi történt a felszámolt állami vállatok és stb-ik készleteivel és vagyonukkal.Na erre varjanak gombot azok akik most fosztják ki az országot,amugy tehetnek egy szivességet!

eßemfaßom meg áll 2014.01.15. 16:52:25

@nyünyüge: akkor miről? Az atom az alapozásról szól, az áramról aminkek mindig jönnie kell a falból, ebbe próbáltátok belekeverni, hogy majd a gyesen levők akkor mosnak ha bemondja a tv, hogy süt a nap.

@szgyula:

Ha putyin nem ad el nekünk több fűtöelemet (amiből szemben pl a gázzal nem csak pár hétre eleget lehet tárolni, egy évszázadra előre is megvásárolhatod), majd veszünk mástól, a gáz és olaj szálitásával ellentétben ehhez nem kell vezetékrendszert kiépíteni, elhozza a vonat. Ha lerobban az erőmű, azt is tudnak mások is szerelni. Az atommal szinte bármi másnál kisebb az egyoldalú függőség.

eßemfaßom meg áll 2014.01.15. 16:59:24

@bomszika: ezeket a baromságokat hol álmodtad a felszereléssel meg kajával? Emellett jelezném, hogy pl Szolnokon az egykori ruszki laktanyát jópár éve felujították és fiatalok bérlakásaként üzemel, ugyanitt az egykori ruszki kórház vállalkozási inkubátroházként müködik.

www.nol.hu/archivum/archiv-407062

és ilyen fogalmatlan hülyékkel kellene konzultálni energetikai meg atomtechnológiai kérdésekben :)))))

borzimorzi 2014.01.15. 18:45:37

@eßemfaßom meg áll: Miért, az ipari termelést hozzá tudnád igazítani nem hagyományos energiatermeléshez? Mert ha nem, akkor be kell látnod, hogy csak a lakossági fogyasztást lehet úgy alakítani, hogy a megújuló forrásokból megtermelt áram egyből el is fogyjon. A háztartások együttesen már komoly fogyasztást jelentenek. Ha csak 1-1,5 millió olyan háztartás lenne, amelyik rendszeresen akkor fogyasztja a legtöbbet, amikor a megújulók jól muzsikálnak, vagyis süt a nap és fúj a szél, akkor már kevesebb szenet meg gázt égetnénk, jóval kevesebb károsanyag-kibocsátással. De amíg nincs ilyen összefogás, addig a hagyományos erőművek úgy működnek, hogy egy állandónak tételezett fogyasztást szolgáljanak ki.

Üdv:
b

borzimorzi 2014.01.15. 18:57:04

@Blogger Géza: Nem azt kell megmondani, hanem azt, hogy az időjárás épp kedvez-e aznap a megújuló energiahordozók kihasználásának, vagy sem. S ha valaki védeni akarja a környezetet, akkor fogyasszon sok áramot olyankor, amikor a rendszerben a megújulókból termelt áram aránya magasabb. És ne akkor, amikor csak a hagyományos, környezetszennyező erőművekben termelt áramot használhatja. Szélcsendes és borús napokon menjen inkább sétálni, moziba meg barátokkal találkozni. 3-3,5 millió nyugdíjas van, és legalább félmillió kisgyerekes anyuka, akik szabadon döntik el, mikor fogyasztanak sok áramot a háztartásaikban. Ez a magyar háztartásoknak durván a fele, de lehet, hogy még annál is több.

Egyelőre sajnos még ott sem tartunk, hogy legalább mérés-alapú becslés lenne arról, hogy milyen változásokat okozna a fogyasztásban egy ilyen összefogás.

Üdv:
b

borzimorzi 2014.01.15. 19:12:18

@eßemfaßom meg áll: Senki se mondta, hogy arra alapozni. Csak azt mondtam, hogy érdemes lenne, mert akkor nem az lesz a fő szempont, mint ma, hogy ne legyen túl sok megújulóból termelt áram, mert annak az átvételével a rendszer alig birkózik meg, és így még az 5% is elérhetetlen álom marad. Hanem elérhető lenne, hogy legyen 1-1,5 millió háztartás, amelyben az idejüket szabadon beosztó emberek környezettudatosságból úgy döntenek, hogy akkor fogyasztanak a legtöbbet, amikor az általuk fogyasztott áram megújuló forrásokból származik. Ebben az esetben ki lehet tűzni célnak, hogy legalább az 5%-ot elérjük, hogy a fogyasztásunk 5%-a megújuló energiaforrásból származzon. Már az is sokat jelentene szerintem.

Mellesleg az emberek a szelektív hulladékgyűjtést is megszokták hamar, pedig ahhoz több munka kell.

Üdv:
b

borzimorzi 2014.01.15. 19:24:25

EZ a cikk volt már? Egyes szakértők szerint egyáltalán nem kell:

index.hu/gazdasag/penzbeszel/2014/01/15/paks/

Üdv:
b

eßemfaßom meg áll 2014.01.15. 20:09:53

@borzimorzi: LOL energiagorillablog meg mol-dolgozók privátblogja. Ennél komolyabbnak ismertelek meg.

a korábbira meg nem, nem lehet semmit építeni arra, hogy majd mariska lesz kedves napsütésben mosni, mert az a rossz hír, hogy mariskának nem csak nyáron kell monsi, hanem télen is, az áramnak rendelkezésre kell állni felhő és szélfüggetlenül. Az atom meg azért (is) jó mert nem kell hozzá szenet - gázt - olajat égetni.

borzimorzi 2014.01.15. 20:47:57

@eßemfaßom meg áll: Hogyne. Nem kérdés, hogy erőművek kellenek. Csak az a kérdés, hogy biztosan olyan sokat kell-e velük termeltetni télen-nyáron, mint ma. Tekintet nélkül a károsanyag-kibocsátásra ill. atomerőművek esetén a magas építési költségekre és az elhasznált fűtőelemek tárolásának megoldatlanságára. Vagy pedig picit alacsonyabb szintre beállítani az erőművek termelését, és együttműködni a lakossági fogyasztókkal, hogy a megújulók hasznosíthatóságának idején végezzék a sok villamos áramot igénylő melókat. Nyilván nem a tél az az időszak, amikor ez a legjobban tud menni. De tavasztól őszig miért ne?
Még a legjobb esetben is csak az lenne amúgy elérhető, hogy a fogyasztásunk 5%-át fedezzük megújulókból. De már az is nagy eredmény lenne.
Persze, csak ötletelünk, mert nincsen mérés, nincsen kalkuláció. Csak mindenki axiómának veszi, hogy nemcsak mindig kell áramnak lennie, hanem mindig a csúcsterhelésre is elegendőnek kell lennie. Pedig szerintem ez nem feltétlen van így.

Üdv:
b

röhögő 2014.01.15. 22:41:31

@eßemfaßom meg áll: "Az atommal szinte bármi másnál kisebb az egyoldalú függőség. " - pontosan.

röhögő 2014.01.15. 22:43:54

@szgyula: "Mert hiába van itt a reaktor, az nem a levegőbül vonja ki az energiát, azaz Putyin bácsi kicsit lassabban, de le tudja kapcsolni."
- Putyin bácsi semmit sem tud csinálni a mi reaktorunkkal, a mai technológiával akár mi magunk is dúsítunk 3.5 százalék 235-ös uránt tartalmazó cuccot. De kilóra megvesszük bárhonnan, akár Irántól is.

röhögő 2014.01.15. 22:46:53

@timargabor: Ne izgulj, van neki bőven.

röhögő 2014.01.15. 22:49:25

@szgyula: "Ez világos, de az erőműnek ki kell termelnie a költségét, különben rossz üzlet."
- Ez nem egészen igaz. Az ország stabil áramellátása sokkal többet jelent. Arról nem is szólva, ha csak az extraterheléseket kell megvenned külföldről, akkor sokkal kevesebbet fogsz fizetni, sokkal kevésbé vagy kiszolgáltatott, mintha az áram 60 százalékát kintről kell szerezned.

röhögő 2014.01.15. 22:50:30

@szgyula: "Mert hiába miénk az erőmű, ha a fűtőanyag, alkatrész, stb. az oroszok kezében van."
- ez hülyeség. Mellesleg ez az erőmű végső esetben MOX-al is mehet.

Nick Ez a név jelenik meg a blogokban, kommentekbe 2014.01.15. 23:54:42

@borzimorzi: "legyen 1-1,5 millió háztartás, amelyben az idejüket szabadon beosztó emberek környezettudatosságból úgy döntenek, hogy akkor fogyasztanak a legtöbbet, amikor az általuk fogyasztott áram"

jelenleg is letezik a tavhonel a tekknologia, csak az a franya szabalyozas hianyzik, marmint hogy megerje nekik

ertsd: a melegvizet a napnak abban a szakaszaban melegitik amikor akarjak mert napi szinten a melegvizet siman el lehet tarolni, es a melegvizet meg kogeneraciossal allitjak elo
nagyon nem ohajtok joule -okba belemenni igy a Ft alapjan maradva nekem a villanyszamlam 8e mig a melegvizfutesem 4e

mit lehet a szent ugy erdekeben tenni? meg tobb tavhot, ezeret!!!

MACISAJT 2014.01.16. 03:20:53

inforadio.hu/hir/belfold/hir-608866

Benne egy lényeges momentum,a nyilvánosságot/felhatalmazást követelőknek:

"Tájékoztatása szerint a Magyarország és Oroszország között kedden aláírt államközi szerződést az Országgyűlés február 3. és 10. között tárgyalja, majd dönt róla. A Fidesz pedig, csakúgy, mint 2009-ben, most is igennel fog szavazni. A kormánypárt meggyőződése szerint ugyanis a paksi erőmű által előállított olcsó villamos energia lehetővé teszi a rezsicsökkentés folytatását, és kevesebb energiát kell majd importálni, ezzel pedig erősödik az ország energiabiztonsága.

"Mesterházy Attilát arra szeretném kérni, ne gyurcsányosodjon, ne tegye azt, hogy a politikai céljai érdekében ma egészen mást csinál, mint amit 2009-ben vagy 2010-ben tett" - fogalmazott a frakcióvezető, hozzátéve, kíváncsian várják, hogyan voksolnak majd februárban a parlamentben a szocialista képviselők.

A politikus több kérdésre is azt válaszolta, hogy az államközi szerződés részleteit az Országgyűlés elé kerülő dokumentumból lehet majd megismerni."
süti beállítások módosítása