A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Attila, tényleg ez a szolidaritás lényege?

2013.10.19. 11:39 andrejbolkonszkij

„A gazdagoktól több felelősségvállalást kérünk, a kisebb keresetűeknek és a szegényeknek, pedig több segítségét akarunk adni, mert ez a lényege a szolidaritásnak, az igazságosságnak.”

Ezt mondta ma Mesterházy Attila pártja kongresszusán. Biztos ez a lényege? A kényszer és az állami újraelosztás? Tényleg ez volna a lényege a szolidaritásnak? Ez a szolidaritásnak nem a lényege, hanem az ellensége. A szolidaritás lényege a belülről fakadás, a segítségnyújtás iránti vágy, amire többek között lehetőséget biztosíthat a vallás, de semmiképpen sem az állam segítő medvemancsa, ami kezd akkora lenni, hogy az ember még a sarokig sem lát el tőle, nemhogy egy munkahelyig. A centralizálástól tehát láthatóan az MSZP-t sem kell félteni, csakhogy ők még roppant ízléstelenül a szolidaritást is kisajátítják, mint olyan értéket, amit csak baloldali ember vallhat magáénak. Ez semmivel sem jobb, mint az, aki szerint csak fideszes lehet magyar.



Szívesen mondanám, hogy az egyik tizenkilenc, a másik egy híján húsz, csakhogy sajnos mindkettő jóval túl van a határon. A jó ízlés határán.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

418 komment · 3 trackback

Címkék: mszp baloldal szolidaritás túladóztatás

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr635586196

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Társadalom - A szolidaritás hanyatlása a szocialista országokban 2013.10.23. 17:17:26

A szolidaritás hanyatlik a szocialista országokban, egyre kevésbé szolidárisak az emberek egymással - eközben a kapitalista országokban a szolidaritás nagyságrendekkel nagyobb. Ennek a folyamatnak egy nagyon egyszerű és logikus oka van. A szocialista ...

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.10.20. 12:39:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Egyik pártra sem. Legyen az is egy érvényes szavazat! 2013.10.19. 16:15:09

Nem kormányváltásra van szükség, hanem politikai és erkölcsi rendszerváltásra. Mik is a legnagyobb és alapvető fő gondok hazánkban? Már régebben felsoroltam és most a szavazási bojkott és feliratkozás mizéria miatt talán elgondolkoznak rajta egyesek...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2llkedő 2013.10.20. 07:43:44

@Fekete Pestis:
"Mérnöktöl függ, 40-60KEUR.
Financial engineer 60-90KEUR között."

Ez éves, vagy havi jövedelem? Bruttó, vagy nettó?

2llkedő 2013.10.20. 07:45:17

@neutreality: Aztat se ne feledjük el, hogy KERESZTÉNY ország vagyunk.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.10.20. 09:30:33

Igazad van. Ha ilyen alapokr építkezünk, az eredmény nem szolidaritás, hanem parazitatársadalom.

Fekete Pestis 2013.10.20. 09:55:49

@tobeor:

persze, de ez ugyanannak az eremnek a 2 oldala.

@félázsiai 2llkedő: természetesen évi jövedelem. És Hollandiában ( nem UKban).

@neutreality: Nézd, amig tölünk azt várják el hogy magunkról gondoskodjunk ( nem lesz nyugdíj, bármikor kirúg6nak a munkából, stb), addig csak erre tudok koncentrálni.

Másfelöl, emlékszem, amikor az elemiben p.l. külön matekra meg számtech szakkörre jártunk (és nem a csajokat hajtottuk 13-14 évesen, mint ezt néhány "nagymenö" csinálta ), akkor ezek a "nagymenök" kiröhögtek meg agyon szekáltak emiatt. Ma ezek a "nagymenök" nagy része a minimálbéresek közé tartozik.
Nem tudom öket sajnálni - tanulni kellett volna. Lehetöségük megvolt.

@hondamonda: Nézd, a megoldás a ktgv kiadások csökkentése lenne ( mert tenyleg koraszülött a jóléti állam), meg a magas added value-jú termelés [nem a suzuki összeszerelés] de ezt senki nem meri felvállalni illetve senkinek [elitnek] nem érdeke.

@fehérfarkas: Érvelési hibát követsz el:
a. nem kell fideszesnek lenni ahhoz, hogy a fidesz adórendszerével szimpatizáljon a képzettebb (így versenyképesebb => többet keresö) munkavállaló. saját magának senki sem ellensége.
b. a cba megemlítése nem tartozik a témához. nem ö fizeti a béremet, nem nála vásárlok, nem ö szabja ki az adómat.

"a magyas jövedelmű Nyugat-Európában sokkal többet adózik mint az "elmúlt8évben" a szocik alatt itt Magyarországon."

Ez konkrétan nam igaz.

www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/inkomstenbelasting/aftrekposten_boxen_en_tarieven/boxen_en_tarieven/overzicht_tarieven_en_schijven/u_bent_jonger_dan_65_jaar

Nézd csak meg : 0-18.000 EUR-ig 33%. (-adókedvezmények amelyek mindenkinek járnak).

Én emléxem, a kommerek (=mszp) alatt 5X% effektív adó terhelte a 6-8 milliót/év keresö bruttó jövedelmét. NLD-ben ez 3X%. Tehát Orbán a szociálisan igazságos Ny-Eu-i adórendszert valósította meg az 1 kulcsos adójával, HISZEN most a magyar adórendzzer jobban hasonlit a hollandra, mint a kommerek (=mszp) alatt.

"Ja, és a szocik az "elmúlt8évben" az SZJA sávjait csökkentették."

hazugság. Kúrcsány 2006ban, a választások után a "gazdagokra" 4% krízisadót vágott. Azért a krízisért, amit ö okozott.

De ha csökkentették, akkor miért nem szidod öket ? Ja, hogy a fidesz jobban csökkentette ? ;)

"Szádra nem merd venni a magyarokat!"

Mind a kommunizmus, mind idáig az elmult 20 évben aki akart tanulni és ki akart emelkedni, az ki tudott. A tanulás az egyetlen módja hogy a szegéeny meggazdagodjon. Sajnos sok szegény tanulás és tudásellenes értékrendben nevelkedett. Rajtuk csak a csoda segíthet => sültgalamb várás => "magyar-gyalázás".

"Akkor ezentúl műtsed meg magad, vagy fizets ki a gyógyítás teljes költségét. Akkor ezentúl te tanítsd a saját gyermeket "

Ha ezt mondanák, akkor végre elindulna valami normalizálódás a közügyek terén => kereslet-kínálat. Ugye, vagy több bevéetel (versenykéepesebb gazdaság), vagy kevesebb tanár, de több bér (verseny a tanári állásokért), etc. Hidd el, alig várom.

Lézerdzsonit meg nem kell idekeverni. Attól, hogy valaki szimatizál a fidesz 1 kulcsos adójával, még simán a pokolra kiván6ja ezt a férget.
Érvelesi hiba.

"Ha meg nem tetszik, akkor húzz el innen küföldre. Itt csak rontod a levegőt a tisztességes magyar emberek és dolgozók gyalázásával. "

With all respect azt kell mondanom : te idióta. Mi lenne, ha minden "gazdag" kúlföldre menne ? Kinek az adóit osztogatnád el?

Egyébként a félmilló HUF nem olyan sok, most ARRA irigykedsz és köpködsz ?! Nevetséges.

2llkedő 2013.10.20. 10:04:40

@Fekete Pestis:
"Tehát Orbán a szociálisan igazságos Ny-Eu-i adórendszert valósította meg az 1 kulcsos adójával, HISZEN most a magyar adórendzzer jobban hasonlit a hollandra, mint a kommerek (=mszp) alatt."

Bajnai elkezdte a sávhatárok kitolását, közelítve a kvázi egykulcsos adó felé.

A teljesen egykulcsos SZJA nem veszi figyelembe azt, hogy az egyszerű munkás max a munkaideje lejárta után tud mellékest keresni, míg egy polgármester egyszerre tud fizikailag különböző helyeken polgármester is lenni, parlamenti képviselő is lenni, bizottsági tag is lenni, stb.

"természetesen évi jövedelem."

Jelen gazdasági helyzetben szívesen fizetnék a fele után 40%-os adót, feltéve, hogy keresnék ennyit.

2llkedő 2013.10.20. 10:07:37

@Fekete Pestis: "With all respect azt kell mondanom : te idióta. Mi lenne, ha minden "gazdag" kúlföldre menne ? Kinek az adóit osztogatnád el?"

Mi lenne, ha az összes utcaseprő, wc pucoló, segédmunkás külföldre menne? Ki takarítaná el a "gazdagok" szemetét?

2llkedő 2013.10.20. 10:10:29

@Fekete Pestis: Meg kellene érteni, hogy a jelen gazdasági helyzetben bizony a gazdagoknak sokkal több áldozatot kell vállalniuk. A szegények nem azért szegények, mert nem dolgoznak, hanem azért, mert nem fizetik meg őket. És nem feltétlenül azért nem fizeti meg a vállalkozó, mert a saját zsebét töltögeti, hanem azért, mert az állambácsi annyit nyúl le, hogy képtelen magasabb bért fizetni.

Fekete Pestis 2013.10.20. 10:13:47

@fehérfarkas:
"Ha már így osztod az észt az 1 kulcsos adó áldásáról, akkor írd már le mennyit keresel! "

With all respect azt kell mondanom, hogy semmi közöd hozzá.
De azt szivesen elmondom, hogy
a. egyetem után 5 évet számtam arra, hogy egy természettudományos (erösen elméleti) témából ledoktoráljak. 19500 Ft-ért voltam doktorandusz.
b. kitanultam egy szakmát az egyetemen kívül, saját magam finansziroztam meg a könyveket ( 1 könyv 10.000 ft, stb), két évig tanultam otthon a munka mellett. harmincévesen álltam munkába hogy mindazokat az ismereteket megszerezzem amikkel többet tudok keresni.
c. itthon az a szabadidös program, hogy a szakirodalmat bújom, hogy uj 5letekkel jöjjek, meg a céges dolgokon gondolkodom, hogy hogy lehetne a módszereket javítani, stb.

Nos, ha mindezek mellett annyit keresek, amennyit, akkor nem irigykedni kell. Hanem utánam lehet csinálni - már a könyvekért sem kell fizetni, ingyen fenn vannak az interneten. ( Ja, hogy meg kell keresni ? És az idö ? És hogy tudni kell, hogy mit kell keresni ? És az is idö ? Tja, ez már csak ilyen ). El lehet menni ingyen doktorandusznak, lehet parciális differenciálegyenletekböl doktorálni és geometriát meg sztochasztikus analizist olvasgatni szabadidöben.

"Dögöljuenek meg? Ezt akarod? Sír a pofád wazze, ha visszaállítanák a több kulcsos sávos adózást, mert akkor újra többet kellene adóznod. Viszont az átlagbért és az alatt keresőknek meg kevesebbet."

Ne haragudj, de ez a tipikus egybites proli mentalitás, mert
a. irigykedik és
b. nem a megoldásban gondolkodik.

Az lenne a megoldás, hogy
a. a LEHETÖSÉGET kell biztositani a tehetségeseknek. Aki szegeny és tehetségtelen, az így járt, DE szorgalommal még kitörhet.
b. az elit azon ügyködne, hogy nagyobb added value-ju termelés jöjjön M.o-ra. => magasabb adóbevétel ugyanazon kulcsok mellett => a szegényeidnek is több jut.
c. egy szót sem szólsz arról, hogy ez mennyiben az elit (!= "gazdagok" ! ) büne, hogy ez a rendszer ilyen formát öltött, ameileynt.
Ugyanis minden tévhit dacára, aki pár 100000 HUF ot keres havonta az SEM NEM elit, SEM NEM gazdag.

"Tudod, ahol 1 kulcsos adó van, és nagyon alacsony, ott nincsen ingyenes egészségügy és oktatásügy. "

ha már itt tartunk, akkor a szegényeknek PONT TÖBB adót kellene fizetni, mert életmódjuk miatt többet veszik az e.ügyet igénybe. Én nem voltam orvosnál az elmúlt 5 évben.

"Én inkább választom a svéd modell, szolidaritással, jól működő szociális hálóval, több kulcsos sávos adórendszerrel"

Gondolom azért mert szarul keresel és nem adózol sokat. Vagyis más f@szával vered a csalánt, "inkább" fizessen más, amit neked jól "ujraelosztanak".

Igazam van?

2llkedő 2013.10.20. 10:25:50

@Fekete Pestis: Ahol egykulcsos adó van, ott jellemzően egy helyről kapják a fizetésüket. Letelik a munkaidejük, és nem rohannak másod, harmadállást vállalni, hanem élik az életüket, pihennek, szórakoznak, mert keresnek annyit.

Fekete Pestis 2013.10.20. 11:34:12

@tobeor:

with all respect, azt kell mondanom : te idióta. Elnézést, hogy ezt minden hozzászólásomban súLYkolom.

Fekete Pestis 2013.10.20. 11:39:47

@tobeor:
"aszerint háromszorosára nőtt a kivándorlás 2010 óta..."

bocs, be tudod bizonyítani, hogy ez EGYÉRTELMÜEN Orbánék miatt van így, nem pedig, mert
a. N.o-ba 2011 óta Bewilligung nélkül lehet menni és
b. a válság és az erre adott a szar EU-s válasz [restrikció] a magyar gazdaságot -és munkahelyeket- még a core EU-s országoknál is rosszabbul érinti ?

Fekete Pestis 2013.10.20. 11:58:13

@félázsiai 2llkedő:
Bocs, ez hogy függ össze ?
Ezt "if and only if" konstrukcióban gondolod ?
Mert ha igen, akkor logikai hiba : NyEu legtöbb országában sajnos progresszív adózás van, mégis 1 helyröl jön a jövedelem.

Egyébként nem megy az összes WC pucoló külföldre, mert nincs rá kereslet. Ha meg megy, hát menjen, legalább az eddigi nem hatékony rendszer minden hibája a felszinre jön, és muszáj lesz vele valamit csinálni, nem lehet a problémákat elhazudni es ugy tenni mint ha nem lennenek.

"Meg kellene érteni, hogy a jelen gazdasági helyzetben bizony a gazdagoknak sokkal több áldozatot kell vállalniuk."

Hadd mutassak rá, hogy az IGAZÁN gazdagok a válság alatt még gazdagabbak lettek. De vlsz. nem rájuk gondolsz, hanem ránk, akiknek csak addig megy jól, amig munkáank van. És álmnkban sem gondolhatunk arra, hogy p.l. a törvényhozást korrumpáljuk ("lobby" meg "érdekvédelem"). Mégpedig azért, mert nincs rá pénzünk.
Hallottál már arról, hogy a bankokban a privát banki szolgáltatás ( akiket a bankok "vermogende klanten" -nek neveznek) 60-80 milliónál kezdödnek ?! Na, valahol ott kezdodik a jólét , a "vagyonosság", ami még messze nem a gazdagság.

De én azt sem támogatom, hogy ezeket a gazdagokat megadóztassák.
Mégpediig azért nem, meert
a. úgyis elrejtik és kikerülik mert megvan rá a modjuk es
b. mivel ekkor a szellem kint lenne a palackbol, es a gazdagsagot atdefinialva ( p.l. 10 milliora, stb) engem is erintene.

Nem. Az a gond, hogy tul sok ember van. nem kellene ennyi, a jelen technologiai allapotaban. Ha a technologia fejlodik, johetne tobb is.
A masik gond, hogy a jelen rendszerben mindenki (es nem csak a jo genallomanyuak) is szaporod6nak. Igy az atlag lejjebb kerul, es sok lesz belole. Nem csoda, hogy nem tudnak boldogulni => szegenyek maradnak => mas adojara acsingoznak, hogy ne lazadjanak fel.

na, de ez messzire vezet.

"A teljesen egykulcsos SZJA nem veszi figyelembe azt, hogy az egyszerű munkás max a munkaideje lejárta után tud mellékest keresni"

Bocs, ha valaki egy multinal mint meernok, elemzo, vagy rendszertervezo az igazt huzza, akkor nem sok szabad ideje van. Es ha van, akkor is pihen, vagy az irodalmat olvassa.

tenyleg : te hol dolgozol, ha szabad kerdeznem ? Multinal ? Milyen iparagban ?

2llkedő 2013.10.20. 12:04:22

@Fekete Pestis: "NyEu legtöbb országában sajnos progresszív adózás van, mégis 1 helyröl jön a jövedelem."

A sok hülye!

"Az a gond, hogy tul sok ember van. "

Fogytán van a magyar.

"tenyleg : te hol dolgozol, ha szabad kerdeznem ? Multinal ?"

Kit nevezel Multinak? A versenyszférában dolgozok statikus tervezőként. Egyéb?

2llkedő 2013.10.20. 12:12:49

@Fekete Pestis:
"b. mivel ekkor a szellem kint lenne a palackbol, es a gazdagsagot atdefinialva ( p.l. 10 milliora, stb) engem is erintene."

Most már értem, hogy miért is ragaszkodsz az egykulcsoshoz.

Fekete Pestis 2013.10.20. 12:16:12

@félázsiai 2llkedő:
akkor nem értem, hogy hogy jöhetsz azzal, hogy valaki hány helyröl szerzi a jövedelmét.

nem titok : az adózást lopásnak tekintem. mert mindenki utánam csinálhatja, amit én csináltam. ez a vliág az emberiség történetének a csúcsa abban az értelemben, hogy mindenki tanulhat, fejlödhet, vagyont gyüjthet, stb. csak magától függ, hogy mit ér el.

sportszerütlen a mások zsebéeben turkálni ahelyett hogy maguk tennének meg mindent a boldogulásuk érdekébeen. tanuljanak, kockáztassanak, innováljanak, legyenek szorgalmasak és rugalmasak.

2llkedő 2013.10.20. 12:22:35

@Fekete Pestis: "akkor nem értem, hogy hogy jöhetsz azzal, hogy valaki hány helyröl szerzi a jövedelmét."

Én speciel egy helyről kapom a fizetésemet, mivel összeegyeztethetetlennek tartom azt, hogy a munkaidőmben maszekoljak. De azt is, hogy a munkaidő után a munkáltatóm eszközeivel maszekoljak.

"az adózást lopásnak tekintem. mert mindenki utánam csinálhatja, amit én csináltam. "

Ne feledd, hogy Te is bármikor kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor a másikra szorulsz. Az, hogy sikeres vagy, nem egy állandó dolog. Isten útjai kifürkészhetetlenek.

2llkedő 2013.10.20. 12:26:34

@Fekete Pestis: "sportszerütlen a mások zsebéeben turkálni ahelyett hogy maguk tennének meg mindent a boldogulásuk érdekébeen. tanuljanak, kockáztassanak, innováljanak, legyenek szorgalmasak és rugalmasak."

Az állam nem tud mást tenni. Az állami kötelezettségeket is el kell látni.

A gondolkodásod tipikusan az, amikor a böhöm autóval pofátlankodnak a rendesen sorban állók elé, mert ők megtehetik. Tipikus könyöklős, aki csak és kizárólag saját magával van elfoglalva. Az önző ÉN!

zobod 2013.10.20. 13:07:23

@félázsiai 2llkedő: éppen az ilyen kockázatok miatt kell megtakarítani, de ha elvonják a megtakarítható pénzt, akkor nem lesz miből. Egyébként a közteherviseléssel kapcsolatosan számomra elvi kérdés, hogy a közterheimet ne arra használják fel, hogy másnak kevesebb közterhet - pláne semmit - kelljen fizetnie, hanem hasznos közjavak előállítására. Nem zárkóznék el egy ésszerű (mondjuk 16% és 22%) sávos adórendszer elől, ha a többletből a MINŐSÉGI oktatási rendszerre jutna. Esetleg egészségügyre, de inkább a minőségi oktatási rendszerre.

@Fekete Pestis: Egyetértek, az egyén boldogulásáért önmaga a felelős, nem az állam. Hasonló utat bejáró emberek hasonlóan gondolkoznak. Amit viszont ez a sok díszfasz nem ért meg, hogy egy polgári demokrácia alapja a polgárság. Mivel nálunk 45-ig feudalizmus volt, illetve 44 és az ötvenes évek eleje közt megölték, kitelepítették, elűzték a polgárságot, így nálunk azt meg kell teremteni. Nincsen rá pár száz év, mint mondjuk Angliában volt, bár képzelem hogy reagálnának ezek az okostónik egy dickensi kapitalizmusra. Az egykulcsos adó egy polgári demokrácia gerincét adó polgári középosztály megteremtését teszi lehetővé, ezért nagyon fontos minden demokrácia szerető embernek, hogy még jó ideig fennmaradjon.

@neutreality: ha már nemzetieskedünk: a magyar nemzet nem tízmillió magyar állampolgárból, hanem tizenötmillió magyarból áll. A progresszív adó egy hibás szociálpolitikai stratégia, semmi köze nincsen a nemzetstratégiához. A nemzet az egy absztrakció, amivel szemben az őt alkotó egyének boldogulása a realitás. Az újraelosztás növelésétől nem fog egy nemzet sem felemelkedni, hiszen továbbra is ugyanannyi ember állítja elő a javakat mint korábban, legfeljebb az általuk megtermelt javak elosztása lesz igazságtalanabb (értsd: többfelé oszlik), ami végül a javak előállítói motivációjának, rosszabb esetben adott nemzethez tartozásuk elvesztéséhez vezet. Így végül lecsúszással fog járni a teljes nemzet szintjén, illetve a feketegazdaság térnyerésével fog járni. Pont ez történt az egyéni boldogulást tűzzel vassal irtó és büntető munkás-paraszt államban. Felemelkedés csak akkor lesz, ha több értéket állítunk elő, és több egyén fog részt venni az értékteremtésben. Ahogy minél több egyén emelkedik fel a saját maga teljesítményének köszönhetően, úgy emelkedik a "nemzet" is. Európa legjobb korszaka sem a jóléti államok idejére esik*, a jóléti államok alapvetően a gigászi adósságpiramisnak és a békének köszönhetők, nem a reálteljesítménynek.

(* = ne keverjük össze azzal, hogy mikor lehetett a reálteljesítménytől elszakadó legmagasabb fogyasztást elérni)

2llkedő 2013.10.20. 13:34:15

@zobod: "éppen az ilyen kockázatok miatt kell megtakarítani, de ha elvonják a megtakarítható pénzt, akkor nem lesz miből. "

Aki jelenleg 100 ezret keres havonta úgy, hogy télen, nyáron kint gürizik a szabadban, az miből takarítson meg?

2llkedő 2013.10.20. 13:37:34

@zobod: "Az egykulcsos adó egy polgári demokrácia gerincét adó polgári középosztály megteremtését teszi lehetővé,"

Az egykulcsos adó egy szűk gazdagabb, és egy nagyon széles elszegényedő réteget eredményez. Olyan, mint középosztály, gyakorlatilag megszűnik. Valaki vagy szegény, vagy gazdag.

Fekete Pestis 2013.10.20. 13:37:34

@félázsiai 2llkedő:
Nézd,
a. "Az állam nem tud mást tenni. Az állami kötelezettségeket is el kell látni. "

az egyénekre értettem, amit írtam. Az államnak egyenlö esélyeket kell teremteni, meritokrata alapon. Ha EZT kifogásolod, hogy nincs, ezzel egyet tudok érteni. De te nem EZT kifogásoltad, hanem a fiskális dolgokon lovagolsz és gazdagozol. Ez nem a megoldás része, amit te csinálsz, nem visz elöre.

"Ne feledd, hogy Te is bármikor kerülhetsz olyan helyzetbe, amikor a másikra szorulsz. "

Másfél évig munka nélkül voltam, bár mindent megtettem, hogy legyen munkám. Ezalatt 28.980 EUR nettó segélyt kaptam.
Az adott ország kasszájába adóként [szja] addig k.b. 110.000 EUR-t fizettem be.
Még mindig lógnak úgy 80.000 EUR-ommal. ;).

Ha érted, hogy mit mondok ....

Meg tudom én magam is oldani, nem kell segítség, HA náalam hagyják a keresményemet, hogy megoldjam abból.

@zobod:
+1 és
"bár képzelem hogy reagálnának ezek az okostónik egy dickensi kapitalizmusra. " :D :D :D

Nézd, engem ki akartak dobni NL böl, amikor lejárt a vízumom és munka nélkül voltam. Semmi gond, megoldást kellett találnom, megtaláltam, ottmaradtam.
A válság kellös közepén kirúgtak, az iparágam összezsugorodott. Megoldást kellett találni, megtaláltam. ( Képeztem magam, hogy jobb legyek az interjún, mint a versenytársak többsége, plusz rugalmasan kezeltem a munkahelykeresést : hajlandó voltam NL-en kivül is munkát találni.)

Satöbbi.

Amit hiányolok, az a probléma konstruktiv kezelése, és a sirás mellözése. Igen, a problema nem öröm, a francnak se hiányzik. DE meg kell oldani, erre összpontositani kell, ez szellemi és adott esetben fizikai meg mentális eröfeszitest igenyel. Ezt NEKEM kell meghoznom, nem várhatom el MÁSTÓL, hogy meghozz nekem.

Befektetés elött tájékozódni, hogy mi a konstrukció, mi a hozam, hol a bukta. Ha elbukom a pénzt nem sírok, mert én tehetek róla. ( Persze ha a bank sáros, mert nem csinált MIFID-et vagy félrevezetett, az más teszta ...). Legközelebb odafigyelek jobban.

Nagy részben ( mondjuk 80%) én vagyok a felelös, hogy mi történik velem, ha elkúrok valamit, az az én hibám, stb.

Satöbbi, satöbbi, asszem érted, hogy mire gondolok.

2llkedő 2013.10.20. 13:39:23

@Fekete Pestis: "Másfél évig munka nélkül voltam, bár mindent megtettem, hogy legyen munkám. Ezalatt 28.980 EUR nettó segélyt kaptam."

Ha itthon lennél, akkor három hónapig kapnál ugyanennyit, csak forintban.

2llkedő 2013.10.20. 13:42:43

@Fekete Pestis: "Ezalatt 28.980 EUR nettó segélyt kaptam."

Havonta kaptad? Ez átszámolva 300 Ft/EUR-ral 8.670.000 Ft. Ennyit én egy év alatt nem keresek úgy, hogy tervező mérnökként dolgozok.

2llkedő 2013.10.20. 13:43:47

@Fekete Pestis: Ha halovány fingod sincs az itteni helyzetekről, akkor jó lenne, ha nem szólnál bele az itteni dolgokba.

2llkedő 2013.10.20. 13:46:55

@Fekete Pestis: Amiket leírsz, az az egyszerű magyar állampolgár a tündérmese kategóriába tartozik. Csak amikor reggel felébrednek, akkor rádöbbennek, hogy a magyar valóság az teljesen más.

2llkedő 2013.10.20. 13:49:36

@Fekete Pestis: "Ezalatt 28.980 EUR nettó segélyt kaptam."

A hozzáállásod alapján semmit nem kellett volna kapnod. A félretett pénzedből kellett volna megélned, nem pedig a közösség pénzét dézsmálnod.

fehérfarkas 2013.10.20. 14:17:32

@Fekete Pestis:
Akkor most nézzük meg a tények és számok nyelvén miről is van szó.

Igaz, ezek nem 2013-as, hanem 2010-es adatok:

Fizetési sávok és munkavállalók arány a a fizetési sávon belül:
-90.000 Ft/hó-ig 16%
90.001-130.000 Ft/hó-ig 29%
130.001-170.000 Ft/hó-ig 15%
170.001-210.000 Ft/hó-ig 11%
210.001-250.000 Ft/hó-ig 7%
250.001-490.000 Ft/hó-ig 14%
490.001 felett 7%
Átlag: bruttó 176.500 Ft/hó
Medián: bruttó 140.000 Ft/hó
forrás: www.vg.hu/vallalatok/karrierklub/kevesebbet-keresunk-mint-hittuk-hol-mennyi-a-fizetes-320383

2010-ben a foglalkoztatottak 45%-a bruttó 130.000 Ft/hó alatt keresett. További 15% bruttó 170.001 Ft/hó alatt. Vagyis a foglalkoztatottak 60%-a 170.001 Ft bruttónál kevesebbet keresett (ha meg a 210.001 ft/hó alattiakat nézzük, akkor meg 71%). Velük az új 1 kulcsos SZJA kiszúrt.
És nem ők azok, akiknél havi 10.000 Ft is sokat számít a megélhetéshez, míg egy 300.000 Ft/hó jövedelműnél ez az összeg nem jelent megélhetési próblémát?

Nézzük a tényszámokat 150.000 Ft/hó jövedelmek hogyan alakultak a szocik sávos adózása, és a mostani 1 kulcsosa alatt
(0 gyerekes személyt nézek, hogy a különböző gyerekek utáni kedvezmények ne befolyásolják az eredményt, ha tisztán az adó hatását lássuk,
forrás: berkalkulator.info/):
2010-ben: 107.205 Ft/hó nettó
2013-ban: 98.250 Ft/hó nettó
(8.955 Ft/hóval csökkent a nettó)

Most nézzük meg 100.000 Ft/hó jövedelmek hogyan alakultak a szocik sávos adózása, és a mostani 1 kulcsosa alatt:
2010-ben: 76.510 Ft/hó nettó
2013-ban: 65.500 Ft/hó nettó
(11.010 Ft/hóval csökkent a nettó)

Most nézzük meg a 300.000 Ft/hó jövedelműeket:
2010-ben: 185.490 Ft/hó nettó
2013-ban: 196.500 Ft/hó nettó
(11.010 Ft/hóval nőtt a nettó)

Most nézzük meg a havi 1 milliót keresőket:
2010-ben: 522.095 Ft/hó nettó
2013-ban: 655.500 Ft/hó nettó
(113.3405 Ft/hóval nőtt a nettó)

Hiszel a saját szemednek? Látod már miért igazságtalan ez az egykulcsos SZJA rendszer?
A 150.000 Ft/hó bruttót keresők most majdnem 9.000 Ft/hóval keresnek kevesebbet nettóban.
És ők nem ingyenélők, hanem bérből-fizetősből élő dolgozók!!!

Ha te napi 8-10 órát dolgozol gyári melósként havi 130-150 ezer nettóért, vagy gyerekeket tanítasz havi 120-150 ezer nettóért, vagy óvodásokkal foglalkozol havi 90-130 ezer nettóért, vagy boltban szolgálod ki a vevőket havi 70-90 ezer nettóért, akkor majd pofázhatsz, hogy a magasabb jövedelműek kapjanak több adókedvezményt.

fehérfarkas 2013.10.20. 14:24:20

@fehérfarkas:
folyt.
Volt adójóváírás is a többkulcsos adórendszerben. Az adójóváírás nem szociális támogatás volt. Az adójóváírásra egy bizonyos jövedelemhatárig mindenki jogosult volt gyerekek számától és családi állapotától függetlenül. Ez a minimálbár adómentességével volt kapcsolatban. A minimálbér összegéig egy meghatározott jövedelemsávig nem kellett adót fizetni. Mivel sok vállalat könyvelése előre levonta a teljes adót (mintha a minimálbér összegéig levő rész is adózna), ezért azoknak a cégeknek az alkalmazottai az éves adóbevallás után kapták vissza ezt a különbözetet. De voltak cégek, ahol eleve így kapták a dolgozók fizetésüket (hogy a minimálbérig tartórész 0%-kal könyvelték). Vagyis a minimálbér összegéig terjedő jövedelmet írták jóvá 0% adóval (ami a cég könyvelésétől függően vagy már azzal számították az adót, vagy pedig a követező évben az adóbevallás során az APEH-től lehetett visszaigényeltetni).

Nézzük a tényadatokat:

2001-ben
•0-480 000 Ft-ig 20%
•480 001-1 050 000 Ft-ig (96 000 Ft és a 480 000 Ft-on felüli rész) 30%-a
•1 050 001 Ft-tól (267 000 Ft és az 1 050 000 Ft-on felüli rész) 40%-a

2004-ben
•0-800 000 Ft 18%
•800 001 - 1 500 000 Ft (144 000 Ft és a 800 000 Ft-on felüli rész) 26%-a
•1 500 001 Ft-tól (326 000 Ft és az 1 500 000 Ft-on felüli rész) 38%-a

2008-ban
•0 - 1 700 000 Ft 18%
•1 700 001 Ft-tól (306 000 Ft és az 1 700 000 Ft-on felüli rész) 36%-a

2009-ben
•0 - 1 900 000 Ft 18%
•1 700 001 Ft-tól 7.446.000 Ft 36%
•7.446.000 Ft feletti részre 40%-a

2010-ben (szuperbruttósított összeghatár):
•0 Ft –- 5.000.000 Ft 17%
•5.000.000 Ft feletti részre 32%-a

Ja, és szerinted melyikben adóznak többet a gazdagok? Ahol a szegények, átlagjövedelműek és gazdagok egyaránt ugyanannyi százalék adót fizetnek be, vagy ahol egy meghatározott jövedelemsáv feletti részre százalékosan több adót kell fizetni?

Érdekes, hogy a Fidesz az I. Orbán-kormány idején hozzá sem nyúlt az SZJA sávokhoz és kulcsokhoz. Amikor ellenzékbe került, és az SZDSZ az egykulcsos adót erőltette (szerencsére nem találtak hozzá partnert), akkor a Fidesz élesen tiltakozott ellene és társadalmilag igazságtalannak találta. Majd a II. Orbán-kormány idején meg bevezette.

2llkedő 2013.10.20. 14:45:29

@fehérfarkas: Ezekkel az aprópénzekkel ne fárasztd!

tobeor 2013.10.20. 14:52:02

@Dagiiron:
Röhejes, hogy a sokszor cáfolt "érveid"-del jössz elő, az meg szánalmas, és sokadjára bizonyítja silány emberi minőséged, hogy csak és kizárólag a tehetősebbek érdeke és szemszöge felől vagy hajlandó, sőt egyáltalán képes nézni a világot. Ennyit rólad, a szívtelenségedről és a nemzetietlenségedről.

Már leírtam sokszor: a TÉNY az, hogy 2010 óta, azaz a szegény-ellenes politika óta nőtt meg a kivándorlás, van tapasztalat a progresszív adó, és az egykulcsós adó korszakából is, 2010 előtt, az egykulcsos adó előtt, a progresszív adó idején sokkal kevesebben mentek ki.
Afelől is megnyugtathatlak, hogy nyugaton nem csak mérnökökre, hanem ápolónőkre is gyakorlatilag korlátlan igény van, ahogy a vendéglátás és az építőipar is óriási mennyiségben tud bármikor munkaerőt felszívni, a mezőgazdaság pedig nyáron, tehát ne aggódj, nem csak a mérnököket fogadják tárt karokkal nyugaton (és fogadták volna őket 2010 előtt is de mentek tömegével), a kispénzű embereket is itthon kéne tartani. Ennyit a te hazaszeretettől fűtött zsarolási próbálkozásodra.

Persze téged eleve nem érdekel mennyit keres egy ápolónő vagy egy óvónéni... szarsz rájuk magasról.

"Budapesten nincs olyan külső kerület, ahol egy 90nm-es egyszerű családi ház ne lenne 20MFt"
Így van, 20 misi. Azért 20 millió az a "pár tízmilló"-nak pont az alsó határa, inkább 30-40 milliótól mondom hogy gazdag valaki. A 20-30 millió az a tisztes közép. Sokan örülnének ennyinek, nagyon sokan.

"Az én másfél szobás lakásom 12,5MFt-ot ér, szóval én gazdag vagyok?"
Szerinted, Móricka, 12,5 millió az "pár tízmillió"?

tobeor 2013.10.20. 14:52:39

@Dagiiron: Gondoltam hogy nem Simicskát hozod fel, hogy terelj.

tobeor 2013.10.20. 14:57:07

@Dagiiron:
Hát ez nagyon árulkodó írás volt, egyrészt a képmutatásod bizonyítéka, hogy nem tetszik amikor a személyedről van szü miközben te már kétszer is megpróbáltál engem innen támadni. Másrészt összekevered a szegénységet a sok munkával, azaz azt hiszed aki szegény az nem vagy keveset dolgozik. Röviden: hülye vagy. Hosszabban: idióta barom vagy. Nézd már meg hogy pl. az előbb említett nővérek mennyit dolgoznak, vagy pl. csóró postás. A folyamatos elépítések miatt gyakran már két ember munkáját kell elvégezniük. A te beteg logikád alapján a szegények, méghozzá mind, maguk tehetnek arról, hogy szegények, mert nem dolgoznak eleget. Ez a korlátoltságnak olyan mélysége amire szó sincs...
Amúgy nem rinyálnod kéne, hanem többet dolgoznod, ha már szerinted ez a módja, ne csak a sült galambot várd...

fehérfarkas 2013.10.20. 14:59:53

@tobeor:

Tudod mi a vicces? az, hogy a fidesznyikek a szociknál csak egyet gyűlölnek jobban: az SZDSZ-t. Ellenzében végig szidták és ekézték az SZDSZ 1 kulcsos adótervét. Most meg Orbán azt vezette be, és a fideszdroidok a blogokon a körműkszakadtával védik az eredetileg SZDSZ-es személyijövedelemadózást :)

Én nem tmogattam az SZDSZ 1 kulcsos adóelképzeléseit. De úgy emlékszem, hogy akkoriban fidesznyikek is nagyon szidták azt, hogy mennyire igazságtalan. Sőt, 2006 körül még azt is mondták a fidesznyike, hogy az SZDSZ ráveszi a szocikat, hogy szavazzák meg, mert az SZDSZ a fővárosi gazdagok pártja, akik ezzel jól járnak - és az MSZP meg szolgai módon beadja a derekát. Aztán kiderült, hogy ebből semmi nem igaz, mert a szociknak eszük ágában nem volt az 1 kulcsos adórendszert bevezetni. De a 2006-os kampányban azért a Fidesz ezt megpróbálta eljátszani.
Most meg ők vezették be azt, amivel 2006-ban a szocikat vádolták: az SZDSZ 1 kulcsos SZJA rendeszerét.
:)

Vajon is 2/3-a lett volna a Fidesznek, ha már a kampányban bevallja, hogy az SZDSZ jövedelemadórendszerét fogja megvalósítani?

tobeor 2013.10.20. 15:11:27

@Fekete Pestis: Tévedsz, ha azt hiszed, egy percig is érdekel az olyan szívtelen és nemzetietlen, mások sorsát letojó, csak a saját pénzük maximalizálásán görcsölő emberek véleménye mint a tied meg a haverodé.
Illetve ha az ilyeneknek nem vagyok szimpatikus, az jó jel, ez tőled dicséret, akkor jó úton járok, pont a tiéddel ellenkező úton, a magyar, nemzeti és együttérző, emberi úton.

tobeor 2013.10.20. 15:13:58

@Fekete Pestis: Már rég be van bizonyítva, de ezt te sose fogod elfogadni. a németes baromságot hagy már, vagy 20x szétcáfoltam már.

@fehérfarkas: ja ezen nekem is mindig röhögnöm kell :)

hondamonda 2013.10.20. 15:26:47

@Fekete Pestis: "Nézd, a megoldás a ktgv kiadások csökkentése lenne ( mert tenyleg koraszülött a jóléti állam), meg a magas added value-jú termelés [nem a suzuki összeszerelés] de ezt senki nem meri felvállalni illetve senkinek [elitnek] nem érdeke."

Ezert igazan katasztrofalis a helyzet. Gyakorlatilag esely sincs a korrekciora. Inkabb mindent szetkurnak, eladostijak az orszagot, felelik a jovot, csak hogy ne kelljen erdemit vagni a kiadasokon.

zobod 2013.10.20. 15:26:58

@félázsiai 2llkedő: vannak nálunk szegényebb országok, pl. rögtön itt a szomszédban Románia, ahol arányaiban több embernek van megtakarítása, mint itt, nálunk.

@fehérfarkas: nagyon jó a példa, tehát szemmel láthatóan a mostani 16% SZJA kulcs alacsonyabb, mint korábban volt a legalacsonyabb kulcs.

2llkedő 2013.10.20. 15:28:41

@zobod: "vannak nálunk szegényebb országok, pl. rögtön itt a szomszédban Románia, ahol arányaiban több embernek van megtakarítása, mint itt, nálunk. "

Oszt?

2llkedő 2013.10.20. 15:43:41

@tobeor: "A te beteg logikád alapján a szegények, méghozzá mind, maguk tehetnek arról, hogy szegények, mert nem dolgoznak eleget."

Akinek nincs semmije, az annyit is ér!

zobod 2013.10.20. 16:08:38

@félázsiai 2llkedő: kevésből is lehet félretenni. Nem sírni kell folyton, meg azt nézni, másnak mennyi van, kitől lehetne elvonni.

Fehérfarkas szépen levezette, hogy csökkentek az adókulcsok mostanra 16%-ra, a korábbi 20%-ról. De azért megy a sírás, pedig ez fajlagosan a kiindulás négyötöde, a legkevesebbet keresőknél is! Már mondtam, felőlem lehetne egy magasabb kulcs - persze ésszerű keretek közt -, de abból ne holmi haszontalan adójóváírást finanszírozzanak, hanem hasznos dolgot: pl. minőségi oktatást.

Ami meg az adójóváírást illeti - mert tudom, az fáj a nagy "szolidáris" hozzászólóknak csak álszentek hogy beismerjék -, az adófizetésnek az a célja, hogy a közjavak előállítását finanszírozza. Az csak a mi beteg posztszocialista egyenlősdink miatt volt, hogy a jobban keresők adója a rosszabbul keresők adójóváírását finanszírozta. Pont a legrosszabb helyzetűeket, a munkanélkülieket zárva ki a "szolidaritásból".

2llkedő 2013.10.20. 17:28:02

@zobod: "kevésből is lehet félretenni."

Tudom, 47 ezerből is meg lehet élni. Ajánlom, próbáld meg. De ne egy hónapig, hanem folyamatosan egyik hónapról a másikra, és rakj félre havonta 5 forintot. Oszt nézd meg, egy év alatt milyen dúsgazdag leszel.

2llkedő 2013.10.20. 17:31:04

@zobod: "Pont a legrosszabb helyzetűeket, a munkanélkülieket zárva ki a "szolidaritásból"."

Nyugodj meg, te is lehetsz még munkanélküli. De lehetsz esetleg rokkant is, kaphatsz esetleg strok-ot, amikor majd másokra fogsz szorulni. Akkor is legyél ennyire szolidáris, és ne várd másoktól, hogy segítsenek.

fehérfarkas 2013.10.20. 18:13:02

@zobod: "nagyon jó a példa, tehát szemmel láthatóan a mostani 16% SZJA kulcs alacsonyabb, mint korábban volt a legalacsonyabb kulcs."

Csak míg az "elmúlt8évben" a minimálbér összegéig az átlagbérből élőnek is 0% volt az adókulcsa, és az afölötti jövedelme után adózott csak (erről szólt az adójóváírás rendszere), addig a 16% a teljes jövedelemre vonatkozik. Éppen ezért van az, hogy kb 270ezer bruttó Ft alatt csökkent a nettó az 1 kulcsos révén, és 270ezer bruttó felett meg nőtt.
A 0%-nál pedig nem hiszem, hogy bármi alacsonyabb lenne :)

Direkt ezért tettem be, hogy a különböző bruttó jövedelmeknél hogyan vátozott a nettó összeg. És medián értéket is, hogy bérből-fizetésből élők hány %-a mennyit keres, amiből tisztán látsziki, hogy a foglalkoztatottak 70%-nak (akik pont nem a magas jövedelműek) csökkent a nettója az egykulcsos adó miatt.

fehérfarkas 2013.10.20. 18:45:10

@fehérfarkas:

Ez az amit meg kellene érteni, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy van 100ezer bruttója valakinek, és a teljes 100ezer után adózik 16%-ot, vagy pedig csak 26.500 Ft után 17%-ot.
Aki meg 150ezret keres az mind a 150ezer után adózik 16%-ot, vagy 73.500 Ft-ig 0%-ot, és így csak 26.500 Ft után 17%-ot, és 50ezer Ft után 32%-ot. Vagyis csak 76.500 Ft után adózik, és 73.500 Ft után meg nem adózik.
És ahogy megyünk felfelé a fizetésekben úgy nőtt az összeg, ami után adózni kell. És volt egy összeghatár (3.188.000 Ft/év = 265.666 Ft/hó bruttó), ami után már nem járt az adójóváírás.
A 265.000 Ft/hót kereső 73.500 Ft-ig nem adózott semmit, és 192.166 Ft után meg 17%-ot
(ugyanis a szuperbruttó miatt a 32%-os kulcs évi 5 millió Ft feletti részre vonatozott, de az évi 3.188.000 Ft-ot kereső azt még messze nem érte el).
Aki meg 300.000 Ft/hót keresett, az a teljes összeg után 17%-ot adózott.
(2010-es, vagyis a kormányváltáskori adatokkal számoltam)

Vagy egy másik példával élve, ha az átlagbér mondjuk 100 egység, a létminimum 60 egység, a minimálbér 65 egység, akkor ha ebből elveszel 16%-ot, akkor az átlagbérből élőnek 24 egysége marad a létminimum feletti életre. A minimálbéresnek meg 54.6 egysége marad az adózás után, vagyis 10,4 egységgel a létminimum alá kerül.
Ezzel szemben az 1000 egységes jómodúnak meg 780 egysége marad a létminimum felett, a 10.000 egységes gazdagnak meg 8340 egysége.
Ez általános iskolai matematika. Ehhez nem kell integrálni és deriválni.
Pont emiatt bukott el Orbán-Matolcsy belső fogyasztást felpörgető terve is az 1 kulcsos SZJA-val, mert a minimálbérből és átlagbérből élőknek a jövedelme csökkent, aki emiatt a fogyasztásukat is csökkenteni kényszerültek - és ők adják a társadalom többségét.
A gazdagoknál meg hiába maradt több pénz, a fogyasztásuk nem bővül, hiszen az eddigi jövedelmükből is megvehették amikre szükségük volt.

Vagyis újra, de röviden összefoglalva a korábbi adatokal teli hozzászólásaimat: az új 1 kulcsos 16%-os SZJA-val, mivel az a teljes jövedelemre vonatkozik, és nincsen adójóváírás sem, ezért a 270.000 ft alatt keresőknek (a foglalkoztatottak 70%-a) csökkent a nettó bérük (a korábbi többkulcsos sávos adózáshoz képest).
És a 270.000 Ft. felett keresőknek meg nőtt. Orbán, Kövér, Áder és társainak havi 200.000 ft-tal nőtt a nettó keresete, míg mind a minimálbéresnek, mind az átlagbérből élőknek meg csökkent.

fehérfarkas 2013.10.20. 18:47:07

@fehérfarkas:
Elírtam, 2010-ben a bruttó 150.000-et kereső nem adózott 32%-kal semmit sem. Hanem 73.500 Ft-ig 0%-ot, és így csak 76.500 Ft után 17%-ot.

Fekete Pestis 2013.10.20. 19:15:27

@félázsiai 2llkedő:
1. ez másfél évre éertendö.
2. ez nem a közösség pénze, több adót fizettem, mint (a) a dolgozók 70%-a és (b) mint amennyit visszakaptam.

Az lenne a bün, hogy többet kapni, mint amennyit fizettem. Ezt csinálja a depriváltak igen nagy része.

Egyébként amit mondasz, az olyan mint a nácizmus. Csakúgy, mint a nácizmus ellen, a hülye szociális demagógia ellen is fel kell minden egészségesen gondolkodó embernek lépni.

@tobeor: "szívtelen és nemzetietlen"

Remélem, hogy a nemzetállamoknak minél hamarabb befellegzik és az EU-ból irányitanak mindent.

Részemröl mindent meg is teszek ezügyben, amit tehetek. ( p.l. hogy feljelentem azokat az EU-s államokat, amelyek kötelességszegést követnek el, és EU-s polgárokat vagy cégeket diszkriminálnak a saját szaros belsö piacuk/munkavállalóik/cégeik védelmében. )

@hondamonda: "Ezert igazan katasztrofalis a helyzet. Gyakorlatilag esely sincs a korrekciora. Inkabb mindent szetkurnak, eladostijak az orszagot, felelik a jovot, csak hogy ne kelljen erdemit vagni a kiadasokon."

1. Ezért kártékony Orbán meg a Demján, mert szvsz direkt az olcsó bérü állásokra játszanak.
Nem tudom, de maguk ellen játszanak, mert amit csinálnak az egyenes út a legatyásodáshoz, és nem lennék benne biztos, hogy nagyobb demonstrációk (stb) nélkül megússzák.
Megjegyzem, jellemzö, hogy te a lényegi részhez szoltál hozzá, a többiek meg a szívtelenségen (stb) lovagolnak. meg sem értik, hogy mi van elkúrva, nemhogy lövésük lenne, hogy hogy kell javítani.

@zobod: "az adófizetésnek az a célja, hogy a közjavak előállítását finanszírozza. Az csak a mi beteg posztszocialista egyenlősdink miatt volt, hogy a jobban keresők adója a rosszabbul keresők adójóváírását finanszírozta. Pont a legrosszabb helyzetűeket, a munkanélkülieket zárva ki a "szolidaritásból"."

Most erre mit lehet mondani ?
+1.

Fekete Pestis 2013.10.20. 19:19:25

@félázsiai 2llkedő:
"Nyugodj meg, te is lehetsz még munkanélküli. De lehetsz esetleg rokkant is, kaphatsz esetleg strok-ot, amikor majd másokra fogsz szorulni. Akkor is legyél ennyire szolidáris, és ne várd másoktól, hogy segítsenek."

Apa, @zobod: olvtárs mentalitását ismerve szerintem ö többet fizetett már be, mint amennyit valaha is vissza fog kapni.
ha kirúgják, lerokkan (stb), akkor ez a méerleg az állam szpontjából kevésbé lesz +, de még mindig + lesz.

Nekem is a befizetett 110KEUR-ból visszaadtak 30KEUR-t, munk. nélk. segély címén, még mindig bennragadt jó 70-80 K adóm.

Fekete Pestis 2013.10.20. 19:21:20

@fehérfarkas:
Nézd, én ezt értem.
Legyen adójóváírás.
Ötleted, hogy akkor HOL kellene a költs. vet. kiadásokat csökkenteni ?
Nyugdíj ?
Cigányok ?
( lehetöleg ne olyat mondjál, ami a dolgozó középosztályt érinti, mert végtére is ök termelnek 10 millió före. )

fehérfarkas 2013.10.20. 20:40:36

@Fekete Pestis:
Évente 500 mrd Ft marad a költségvetésben a több kulcsos SZJA visszaállításával, ami ráadásul szolidárisabb és igazságosabb, mint a mostani SZDSZ-Fidesz féle 1 kulcsos. Mert az átlag és átlag alatti jövedelműektől vesz el kevesebbet, és az átlag felettiektől vesz el többet (akik még így is messze jobban élnek mint az átlagbérből és az alatt élők).
Azért sírni meg rinyálni nem kell attól, hogy a sokszázezres fizetésből pár tízezerrel több az adó - de még így is többszörösét viszik haza, mint az átlagbérből élők.
Ha az átlagbérből meg lehet élni, akkor nyilván az annál magasabb fizetésből is.
Szánalmas, hogy az átlag felett keresők rinyálnak, hogy milyen nehéz a megélhetésük, de az átlag és az átlag alatti fizetésűektől meg még pár ezer Ft-ot is sajnálnak (hogy azoknak annyival több nettója legyen). Ez Orbánisztán. Azért jók a hozzád hasonló kommentelők, mert bemutatják Orbánisztán igazi arcát.
Ha ti nem lennétek, akkor a normális gondolkodású, szolidaritással, empátiával, és ortodox matematikai ismeretekkel rendelkező emberek el sem hinnék, hogy a fidesznyikek milyen érvekkel képesek védeni a fideszes politikát.

De aztán lehetne takarékosgatni a stadionokkal is.
Meg a Közgéppel is. Meg a trafimutyi és a földmutyi és milliárdos nagyságrendű lyukat üt a költségvetésbe, és a társadalom többsége helyett csak egy szűk fideszes érdekkör gazdagodását szolgálja.

Valamint unortdox helyett valódi ortodox gazdaságpolitika kellene, hogy a hazai kkv szetorbeli vállalkozók ne csődbe menjenek, és a külföldi vállalkozók is legalább olyan mértékben jöjjenek ide gyárakat építeni, mint az "elmúlt8évben". Legalább olyan mértékben, bár az lenne a jobb, ha annál 2-3x nagyobb mértékben jönnének. De jelenleg, még az "elmúlt8év" befektetői vonzereje is csak vágyálom kategória - sajnos. Padig akkor azt keveseltük.

fehérfarkas 2013.10.20. 20:51:33

@Fekete Pestis:
Az adózás, és a magánmektakarítás, magánbefektetés, nem ugyanaz.
Adózni nem azért adózol, hogy azt majd kamatosan kapd vissza, mint egy befektetést.
Azért adózol, hogy egy életképes ország legyen megfelelő közoktatással, megfelelő közegészségüggyel, megfelelő közbiztonsággal, megfelelően hatékony bürokráciával, megfelelően kiépített infrastruktúrával, stb...
És akinek több a pénze, az több pénzzel járul hozz úgy, hogy közben az életszínvonala nem romlik le ettől. Sőt, a fentiek miatt valójában többszörösen térül meg az adója.

De vegyük Latin-Amerikát. Ott az adórendszer a gazdagokat támogatja. De az adórendszer ott a szolidaritás és a szociális védőháló hiánya miatt csak a szegénységet és a nyomort termeli újjá. Emiatt a latin-amerikai gazdag élete sokkal rosszabb mint a svédé. Mert a svéd gazdag jó közbiztonságban él, és a gyermeke tanttatására, meg a családja orvosi ellátására nem kell külön fizetnie, mert az államtól megkapja szolgáltatásként a magasabb adóért cserébe. Ezzel szemben a latin-amerikai gazdagnak kölenie kell fegyveres testőrökre, páncélozott autóra, hogy ki merjen menni a városba, gyerekeit csak drága fizetős iskolába tudja járatni (mert a közoktatás annyira gyenge minőségű), és a családtagjait is csak magánkórházakba viheti, ha azt akarja, hogy életben maradjanak (mert a közegészségügy annyira alacsony színvonalú).
És ez csak az anyagi oldala, a másik a közértet, hogy melyik az egészségesebb s jobb közérzet? Ahol a nap 24 órájában fegyveres őröknek kell rád és a családtagjaidra vigyázni, vagy ahol egyedül is kimehetsz testőrök nélkül a városba (és a gyerekedet is elengedheted egyedül a városban mászkálni)?

Orbánisztán a latin-amerikaihoz közeledik, és a svédtől távolodik egyre nagyobb ütemben.

fehérfarkas 2013.10.20. 20:57:50

@Fekete Pestis: "Remélem, hogy a nemzetállamoknak minél hamarabb befellegzik és az EU-ból irányitanak mindent."

Akkor jól megszívtad, mert az EU a szolidaritáson és a szubszdiaritás elvén alapszik. Csak az Orbán és társai féle kelete-európai minidúcsék próbálnak a brüsszeli szabályok kijátszásával Latin-amerikt csinálni a saját országaikból.

Szolidaritás. Értelmezzed ezt a kifejezést. Mert az EU-nak ez az egyik alapelve.

Szerintem te nem azt akarod, hogy az EU-ból irányítsanak a kontinensen mindent, hanem azt, hogy a minidúcse (antiszolidáris és oligarchia támogató) eszmeisége irányítsa az EU-t. Na, abban a pillanatban lesz vége az EU-nak.
A hozzászólásiadból egyértelműen kiderül milyen világnézezet vallasz. Hazug módon az EU szádra ne vedd. Az EU nem arról szól, mint amit te megpróbálsz belehazudni. Arról Orbán Viktor rezsimje szól. A kettőt egymással ne mosd össze.
A szolidárisat és az antiszolidárat ne mosd össze egymással!

Fekete Pestis 2013.10.20. 20:58:35

@fehérfarkas:

Ne haragudj, de giondolkodási hibát gondolkodási hibára haalmozol.

1. Csak és pusztán az a tény, hogy Orbán 1 kulcsos adóját támogaatom, még nem jelenti hogy fideszes lennék, és kritikátlanul szemlélném ( vagy szemlélnénk ) a fidesz müködését. L. az egyik hozzászólasómat fenn.
Próbálj kicsit absztaktabban gondolkodni.

2. kevésbé nyilvánvaló gondolkodási hibád, hogy megoldásra javaslatot sem teszel, nem látod a probléma gyökerét.
Puszta proletár-irigységböl a pár százezres jövedelmüeket gazdagozod le és akarod öket megadóztatni. Arról nem szólsz, hogy
a. ez annak a (föleg komcsi = mszp) elitnek a hibája, aki 2X éven át nem tudta a hozzáadott értéket növelni => nincs kv bevéetel => tele van minden depriválttal és esélytelennel.
b. hogy ezt oktatással, kutatással, added value termeléssel lehetne javítani
c. hogy a kv kiadásokat is lehetne csökkenteni, és akkor a min béereseidnek is megmaradna valami.

3. Arra a felvetésre sem reagálsz érdemben, hogy az IGAZÁN gazdaagokat ez nem érintené mert ök játszi könnyedséggel bújnának ki az adóid alol.
Meg arra sem, hogy az altalad legazdagozottak igen mobilisek, és ha nekiálltok szívatni öket, akkor egyszerüen elmennek M.o-ról. Az jó lenne, ha 0 adót fizetnének be ?

4. A dolog morális oldalát figyelmen kivül hagyod.
Az egyenlösdi nem vezet + teljesitményre, extra eröfeszítésre, kockázatvállalásra, innovációra.
Sajnos, az emberek mintegy 90%-t nem motiválja, hogy ha többet keresnek, akkor progresszíven többet adóznak. Visszatartják a teljesítményt. Olyan lesz, mint a Vörösmarti Birkaaiskola c. versében, senki se fog odaballagni => bezár a bazár.

Esetleg reagálnál erre, hogy miért vállaljanak az emberek extra eröfeszitést, ha az így keleetkezó extra javakat az "igazságosság" nevében elszednétek tölük ?!

Hála Istennek, az a veszély nem fenyeget, hogy a kommunisták (=mszp) nyerneek a jövö választásokon. A mostani rezsim pont annyival jobb, hogy megpróbál a komm. ujraelosztással vaalamennyire leszámolni. Az mszp (=baloldal, kommunisták) a magyar politika Mariana-árka : náluk nincs mélyebben. Semmi szempontból sem.

UTurn 2013.10.20. 21:03:19

@fehérfarkas:

"Évente 500 mrd Ft marad a költségvetésben a több kulcsos SZJA visszaállításával"

55,5%-os állami redisztribúció után még mennyi bevétel kellene??? A svéd váltóőr tipikus alapesete...

Fekete Pestis 2013.10.20. 21:08:34

@fehérfarkas:

Még egyszer.
Az hogy Orbán adópolitikáját támogatom, még nem jelenti, hogy a politikáját, mint olyat támogatom.
Minahogy az, hogy a politikáját általában nem támogatom, sem jelenti azt, hogy nem rá szavazok jövöre.

Tudod, a világ kicsit absztraktabb, mint ahogy elképzeled. És abba az irányba halad, hogy az ilyen szociális marhaságokat jól leépítik.

"És akinek több a pénze, az több pénzzel járul hozz úgy, hogy közben az életszínvonala nem romlik le ettől."

Pontosan. Ha x% a lineáris adókulcs, akkor 300khuf pont 3X több adót fizet be, mint a 100 khuf.
case closed.

Ja igen. Beszélgess csak a svédekkel erröl a dologról, mielött öket is belekevered.

"De aztán lehetne takarékosgatni a stadionokkal is.
Meg a Közgéppel is. Meg a trafimutyi és a földmutyi és milliárdos nagyságrendű lyukat üt a költségvetésbe, és a társadalom többsége helyett csak egy szűk fideszes érdekkör gazdagodását szolgálja. "

Az absztrakt és 1 bites gondolkodás újabb példája. Soha és sehol nem mondtam hogy a stadionépítés értelmes és a fidesz mindenben tisztakezu.
Most ne menjunk bele hogy ki mennyit lopott/kurt el, az mszp megnyerne ezt a versenyt, adossag 8500 milliard => 18 ezer milliard a kommunistak (mszp) regnalasa idejen.

Ez sehova nem vezet.

Fekete Pestis 2013.10.20. 21:18:53

@fehérfarkas:
"Hazug módon az EU szádra ne vedd. Az EU nem arról szól, mint amit te megpróbálsz belehazudni. Arról Orbán Viktor rezsimje szól. A kettőt egymással ne mosd össze."

ne haragudj te vagy nagyon naiv vagy vagy idiota.

az eu a közös piacról szól, a tobbi csak malaszt.
kozos piac => verseny => versenykepesseg.

aki mobilis, kockáztat, akinek tobb tokeje, know how-ja van, aki innoval, beruhaz, az versenykepesebb.

akik erdekeben szonokolsz ( a minimalbereseid) nem ebbe a kategoriaba tartoznak. ha azert virschaftolnal, hogy tegyuk oket (es hogy) versenykeepesebbe, akkor abban 1etertenenk.

de ez fel sem merult benned.

mint ahogy az sem, hogy aki tobbet keeres ( es nem rohadt politikus meg csokos) az igen gyakran versenykepesebb.

tanul.
gondolkodik.
innoval.
kockaztat.
letesz vmit az asztalra.
szorgalmas.

satobbbi.

Na, az eu nekik kedvez.
mert p.l. megkonnyiti hogy orszagot valtsanak, ha valahol elkuras/ostobasag/mismanagement jelei mutatkoznak.
P.l. abban, hogy nem hagyjaa, hogy a nemet festo 700 euroert fesse be, amit a lengyel 200 ert is ugyanugy be tud festeni.
A nemet festo tanuljon mast, kepezze magat, stb, mert a vedett ipar altal garantalt extrajovedelmenek vege van. Az Eu-nak hala.

Es mivel a helyi politikai elit pont ezeknek az embereknek az erdeket vedi, akik mindennek a kerekkotoi, igy ezert udvozolnem, ha mindent brusszelbol iranyitananak.

[felreertes elkeerulese vegett : sajnos az en szakmamban az egesz vilaggal kell veersenyeznem egy jobb allasert : orosz, kinai, stb. jelolteket kell megvernem, hogy sikerre jussak. szoval nem csak szonoklok a vaakvilagba.]

fehérfarkas 2013.10.20. 21:24:45

@Fekete Pestis:

A fizetéseket az adott ország jövedelmeihez kell viszonyítani Te a felső 30%-ba tartoitol. Puntum. Ez tény. És közben jobban sírsz és rinyákolsz mint az 3 éves kislány, akinek elvették a kedvenc játékbabáját.

Németorszgban havi félmisi valóban nem egy nagy vasz iszt dasz összeg. De Magyarországon a félmilliós vagy afeletti fizetéssel már a legfelső 7%-ba tartozik az ember.
(Ázsiában, Latin-Amerikábn, Afrikában szintén a gazdagok közé tartoznak ennyi fizuval)

Igaz, ezek nem 2013-as, hanem 2010-es adatok:

Fizetési sávok és munkavállalók aránya a fizetési sávon belül:
-90.000 Ft/hó-ig 16%
90.001-130.000 Ft/hó-ig 29%
130.001-170.000 Ft/hó-ig 15%
170.001-210.000 Ft/hó-ig 11%
210.001-250.000 Ft/hó-ig 7%
250.001-490.000 Ft/hó-ig 14%
490.001 felett 7%
Átlag: bruttó 176.500 Ft/hó
Medián: bruttó 140.000 Ft/hó
forrás: www.vg.hu/vallalatok/karrierklub/kevesebbet-keresunk-mint-hittuk-hol-mennyi-a-fizetes-320383

2010-ben a foglalkoztatottak 45%-a bruttó 130.000 Ft/hó alatt keresett. További 15% bruttó 170.001 Ft/hó alatt. Vagyis a foglalkoztatottak 60%-a 170.001 Ft bruttónál kevesebbet keresett (ha meg a 210.001 ft/hó alattiakat nézzük, akkor meg 71%). Velük az új 1 kulcsos SZJA kiszúrt.
És nem ők azok, akiknél havi 10.000 Ft is sokat számít a megélhetéshez, míg egy 300.000 Ft/hó jövedelműnél ez az összeg nem jelent megélhetési próblémát.

De látszik, hogy te ezt úgysem érted meg. A szolidaritás és trsadalmi igazságosságot hírből sem tudod, hogy eszik-e vagy isszák. A hozzászólásaid ezt jól bizonyítják.
Amit pedig rólad gondolok, azt az általad leírt antiszolidáris hozászólásokból alakítottam ki.
Nem kell ilyenekt írni, és akkor nem fognak téged mások ilyennek tartani. Ennyi.

fehérfarkas 2013.10.20. 21:41:59

@Fekete Pestis:

És aki 100ezert vagy 170ezeret keres, akkor az buta, luista, tehetségetelen? Ugye nem ezt akarod mondani?

Ahelyett, hogy örülnél, hogy jobban élsz a magyarok 80%-nál, még lusta, tehetségtelen, butának is nevezed őket mert kevesebbet kerenek tenálad?

Ha pénz az értékmérő a szemedben, akkor Magyarországon te még király sem vagy, mert veled szemben az 1 kulcsos adót bevezető politikusok havonta tesznek többet zsebre 130ezerrel. De az oligarcháik meg százmilliókat vagy milliárdokat is megkeresnek évente. Hozzájuk képest te egy senki kis nulla vagy, hiába tartozol a felső 7%-ba. Ők a legfelső 1%-ba tartoznak. Ha a pénz az egyedüli értékméről, akkor te még a sajt hazádban is egy pitiáner kis senki vagy.
Nem beszélve a nyugati, kínai, és arab millirdosokról. Ő hozzájuk képest te még egy porszem sem vagy.
Ez a gond a te értékmércéddel, hogy mindenki annyit ér, amennyi a jöveldeme. Hogy még te is egy 0 vagy, wazza. Csak itt a magyarok 80%-nak el tudod adni magadat, hogy náluk értékesebb vagy, mert többet keres. De csak náluk, wazze.

Elhiszed, hogy kaőpásből tudok neked olyan embereket mutatni, akkor többször annyit dolgoznak mint te, szorgalmasabbak s becsületesebbek nálad és mégis a töredékét keresik a te fizudnak?
És olyanokat is tudok mondani, akik havonta csak pár napot dolgoznak, de mégis a többszörösét keresik mint te.
Na, most akkor melyik ér többet a te értérended szerint? És te akkor hol helyezkedsz el a te sját értékmércéd szerint?
Ezekután irogassál arról, hogy mi a kemény munka, szorgalom, tudás, becsület.

Éltem kint nyugaton. Rokonaim és ismerőseim közül most is sokan kint élnek. És a szorgalomnak és tudásnak semmi köze ahhoz, hogy pl. egy német, francia, svájci többszörösét keresi mint a magyar.
Sőt, sok magyar kint kevesebb munkával többet keres kint, mint itthon. Azért mert kint olyanok a bérek, hogy még a minimálbér is magasabb mint nálunk az átlagbér.

Ennek van egy történelmi és gazdaságpolitikai oka. De semmi köze ahhoz, hogy a magyar emberek lusták, becstelenek, buták lennének. Sőt, pár éve készült egy EU-s felmérés, hogy hol dolgoznak a legtöbbet az emberek az EU-ban? Magyarország és Lengyelország a dobogós helyen volt. A fizetéseket tekintve meg a sereghajtók között.
Nem az átlag magyar tehet arról, hogy a politikusok xarul menedzselik az országot, és az adópénzeiket a fejlesztések helyett ellopják. A magyarok ettől még keményen és szorgalmasan dolgoznak. Nem véletlenül állnak helyt a magyarok külföldön (szemben jó pár más országéval).
Persze vannak lusta, tehetségtelen, becsetelen magyarok is, de nem ők az átlag. Ahogy a gazdag magyarok közül sem mindenki becsületes és keményen dolgozó, csak azért mert gazdag, és több a pénze, mint az átlagnak.
Ez a gond az értékrendeddel, hogy egy nagyon torz világképet mutat.
Egyébként tényleg tévedtem, valóban nem fidesznyik vagy. A Horty-korszak társadalompolitikájának a világépe közelebb áll hozzád. Mert Orbán szavazatszerzési célból populista módon néhány szociális demagógiát is megfogalmaz (mégha az ellenkezőjét is gondolja). Horthy-korszak viszont nyiltan vallotta a gzadagok és szegénye társadalmát, hogy aki szegény, az annyit is ér.

fehérfarkas 2013.10.20. 21:50:07

@Fekete Pestis:

Azért azt ne felejtsd el, hogy amit írsz az nem teljesen igaz az EU-ról. Sőt, egyre növekszik ott is a munkanélküliség. Mert a termelő munka jelentős része átment Ázsiába. A szolgáltatószektornak és a Hi-tech iparnak pedig nincs annyi munkaerőre szüksége, mint a korábbi iparágaknak.
Pont ez növeli a bevándorlás ellenes hangulatot, hogy folyamatosan érkezik az új munkaerő az országaikba, miközben a munkahelyek száma csak néhány régióban tudja ezt felszívni - a többi helyen még a helyi lakosság számára sincsen elegendő munkahely.

fehérfarkas 2013.10.20. 21:56:29

@Fekete Pestis:
Egyébként ha nem fideszes vagy, akkor a szóhasználatod alapján jobbikos. Ennek a 2 pártnak a propagandája nyomatja folyton azokat a kifejezéseket, amiket te rendszeresen ismételgetsz az "elmúlt8évvel" kapcsolatban.

Egyébként meg furcsa ez a komcsizás, a rákosi óta legnagyobb államosító kormány idején. És amikor a parlamenti pártok a közül a legtöbb volt komcsi köpönyegforgató pont a Fideszben található: ex-MSZMP, ex-KISZ, ex-III/II tagok. Amikor az orszg miniszterelnöke egy ex-KISZ titkár, akinek az apja városi MSZMP titkár volt, és a parlament elnöke pedig az MSZMP KB egyik intézetének az alkalmazotta.
Van valami bájos bukéja ilyen légkörben lekomcsizni az MSZP-t.

fehérfarkas 2013.10.21. 02:49:32

@Dagiiron: "Pont én vagyok a nemzeti érzelmű, mert változtatni akarok azon, ami ebben az országban 20 éve van, hogy itt mindenkinek minden jár, csak a kötelezettségek, azok nem. Azon, hogy itt mindenki az államon akar élősködni."

Persze, és a hozzászólásaidból az derül ki, hogy úgy akarsz ezen változtatni, hogy az átlag feletti jövedelműeneknél még több pénz maradjon a zsebükben az adófietés után, és még több támogatást kapjanak az adórendszeren keresztül (az adórendszeren keresztüli családi támogatások), aki meg átlagkeresetű, vagy az alatti annak meg kevesebb pénz maradjon a zsebében az adózás után, és a támogatásokat se tudja maximálisan igénybe venni (mert nem keres annyit; mert nincs akkora bruttó jövedelme, hogy maximálisan ignybevegye, vagy visszaigényelhesse).
Valójában azt akarod, hogy az átlagbérből élők és a szegények tartsák el a gazdagokat (még akkor is, hamagadat a havi félmisis fizuval szegénynek titulálod - pedig csak a dolgozók 7%-a keres havi félmisi felett; 71%-uk bruttó 210.000 alatt keres; 45%-uk pedig bruttó 130.000 alatt keres).

Ha te folyamatosan csak sírni és rinyálni tudsz, hogy mennyire x@rul érsz és emmire nem elég a havi félmisi, és inkább téged meg a hozzád hasonlóakat kéne támogatni, akkor mit szóljanak a bérből élők 93%-a, akik kevesebbet keresnek nálad?
Te a felső 7%-ba tartozol a magyar fizetéseket tekintve. És még te sírsz és rinyálsz (egy másik szintén sokat kereső nickkel együtt).

fehérfarkas 2013.10.21. 03:09:03

@Dagiiron: "Lófaszt mama, én az igazságos közteherviselést támogatom, azaz majd ha mindenki rendesen bevallja a jövedelmét, akkor megnézhetjük, hogy ki teheti meg, hogy többet vállaljon. De addig, amíg kis hazánkban az adóbevallásoknak köze sincs a valós jövedelmekhez az esetek igen nagy számában, addig minden fajta progresszív adó a becsületes adófizetők fingatása, mert nekik azért kell olyan magas kulccsal adózniuk, mert a többiek adót csalnak. Majd akkor beszélj nekem az adózás terén nemzeti érzelmekről, ha ezt a 800.000-res minimálbéres is magáénak vallja, s elkezdi rendesen bevallani a jövedelmét, s nem, kér a Tescóban még a kutyakajáról is áfás számlát stb."

Szóval azért mert vannak adócsalók, azért a tisztességesen bérből és fizetésből élő átlagkeresetűek, meg alacsony keresetűek nettója csökkenjen, a magasabb jövedelműeké meg nőjön, ugye? Ez szerinted az igazságos közteherviselés, ugye?
Segíteni nem azokon kell, akik segítség nélkül is jól élnek - hanem pont fordítva.
A te havi félmisis fizudból 30.000 forintot észre sem veszel, de egy 130.000 forintos fizuból élőnek ez hatalmas mennyiségű pénz.
Nagyon jól tudom miről beszélek, mert voltak olyan időszakaim, amikor igencsak alacsonyan fizették meg a munkámat, és tudom milyen az, amikor még a knai gyorskajáldának is csak a kirakatát engedheted megnézni magadnak. Vagy amikor bulizásnál a harmadik pohár sör után már lelkiismeretfordalásod van. Nem azért mert sok alkoholt iszol, hanem azért mert a havi szórakozási kereteden túl költöttél.
Személyes tapasztalatból tudom milyen ez az érzés. Nem kívánom vissza, 2x bőven elég volt az életemben, de éppen ezért együttérzek azokkal, akik így élnek, és nem kívánok olyan adórendszert, ami tőlük vesz és a magas jövedelműeknek ad oda.

Direkt leírtam a tényeket és számokat, hogy melyik jövdelemsávban hogyan változott az 1 kulcsos SZJA-rendszer bevezetése után a nettó. Ezek a tények.
A félmisis fizud nettója nőtt, az övék (a munkavállalók 70%-a) meg csökkent.
Ezek után ne hazudozzál olyanokat, hogy a te az igazságos köztehervisels híve vagy. Nem, mert te az antiszolodáris közteherviselés híve vagy, ahol a szegények és az átélagbérből élők tartják el a magasabb jövedelműeket.

Az igazságos köztehervissel ugyanis ellentétes az, hogy az átlagbérből és az alatt keresők nettóját csökkentjük, a magasabb jövedelműekét meg növeljük.

fehérfarkas 2013.10.21. 03:26:42

@Dagiiron: "Egyébként benned nincs semmifajta nemzeti érzület, mert te azt a 10%-ot, akik eddig is befizették az SZJA 80%-át, na te őket csak fejőstehénnek nézed, s nem nemzet társaidnak, akiknek joguk van a kemény munkával a munkaadójuktól kapott jövedelmen a saját boldogulniuk. Nem szerinted ők dolgozzanak mint állat mondjuk a 2.000,-EURO bruttónak megfelelő jövedelmükért, s kapjanak a kezükhöz kevesebbet, mint a hasonlóan kereső nyugati munkavállalók, s ehhez vágjanak jó pofát, különben nincsenek nemzeti érzéseik. Jól vagy?"

Havi félmisiből nem tudsz megélni? Nem kell ez a szánalmas sírás és rinyálás.
Havi 2000 Euróból nyugaton is meg lehet élni, és itthon is. Csak nyugaton ezzel a fizuval a közepes kereset alsó felébe tartozol, itthon meg a felső 10%-ba.
És pontosan ezért alacsonyabb nyugaton a havi 2000 Euró adója, mert ott az csak a közepes fizu alsó résznek számít. De nálunk a munkavállalók 90%-a ennél kevesebbet keres. Aki Nyugat-Európában a felős 10%-ba tartozik a keresete alapján az jóval többet fizet, mint nálunk.
És az összehasonlításodban meg közben elfeledkezel a havi 400-600-800 eurót keresőkről. Velük mi van? Nyugaton nekik adózniuk sem kellene, hiszen az ottani minimálbérnél is kevesebbet keresnek.

De, ha nem Nyugat-Európához hasonlítod a havi félmisis fizodat, akkor már nemcsak Magyarországon tartozol a felső 10%-ba, hanem pl. Románia vagy Bulgária esetében is. Indiában, Pakisztánban, Afrikában havi félmisivel pedig szó szerint gazdagnak számítasz.
Az olajgazdag öbölmonarchiákban pedig se a szegénynek, se a gazdagnak nem kell adóznia semmit. Miért nem egyből azt akarod?

Egyébként pedig a bérből-fizetésből élők 70%-tól el akarhatsz venni még több pénzt, mondván, hogy a te félmisis fizud még több legyen - csak amikor már az éhhalál fenyegeti őket, akkor már nem lesz mit veszteniük, és kapával, baltával, molotov-koktélokkal fognak a házaitok alá vonulni. És majd akkor magyarázzál az ő szemükbe belenézve, hogy szerinted az az igazságos, hogy tőlük veszel, hogy neked a felső 10%-ba tartozónak még jobb legyen.
Én nem foglak téged megvédeni, viszont a jutyúbra majd felteszem a videót, amikor a nép meglincseli a kizsákmányolóit és a rajta élősködőket.
Volt már ilyen a történelemben. A francia gazdagok sem valódi szolidárisak, csak a saját történelmüből jól tudják, hogy a népet egy bizonyos pontnál jobban nem szabad kizsákmányolni, mert akkor a francia forradalom újra megismétlődik, és a francia gazdagok újra a lámpavasakon fogna lógni.
Nem, baj, majd a te magadfajtája is megtanulja ezt a saját bőrén.
Csak ne sírnál és rinyálnál állandóan a hozzászólásaidban a havi félmisis kereseteddel.
Ha nem írtad volna le mennyit keresel, akkor az ember azt hinné, hogy havi 47.000 Ft közmunkapénzből kell megélned.

fehérfarkas 2013.10.21. 03:36:19

@Dagiiron: "Mondom fingod sincs a valóságról. Az a 10 százalék alkalmazott mérnökök, középvezetők stb, s nem az ország leggazdagabb emberei, hanem a bejelentett alkalmazottak. Semmit sem tudsz a munkavilágáról, s így papolsz az adórendszerről.."

Akkor megismétlem megint a tényeket és adatokat.
Igaz, ezek nem 2013-as, hanem 2010-es adatok (de az elmúlt 3,5 évben hatalmas érdemi bérnövekedés sajnos nem volt - és az arányok sem változtak meg, pár %-os hibahatáron belül van a különbség):

Fizetési sávok és munkavállalók aránya a fizetési sávon belül:
-90.000 Ft/hó-ig 16%
90.001-130.000 Ft/hó-ig 29%
130.001-170.000 Ft/hó-ig 15%
170.001-210.000 Ft/hó-ig 11%
210.001-250.000 Ft/hó-ig 7%
250.001-490.000 Ft/hó-ig 14%
490.001 felett 7%
Átlag: bruttó 176.500 Ft/hó
Medián: bruttó 140.000 Ft/hó
forrás: www.vg.hu/vallalatok/karrierklub/kevesebbet-keresunk-mint-hittuk-hol-mennyi-a-fizetes-320383

2010-ben a foglalkoztatottak 45%-a bruttó 130.000 Ft/hó alatt keresett. További 15% bruttó 170.001 Ft/hó alatt. Vagyis a foglalkoztatottak 60%-a 170.001 Ft bruttónál kevesebbet keresett (ha meg a 210.001 ft/hó alattiakat nézzük, akkor meg 71%). Velük az új 1 kulcsos SZJA kiszúrt.
És nem ők azok, akiknél havi 10.000 Ft is sokat számít a megélhetéshez, míg egy 500.000 Ft/hó jövedelműnél ez az összeg nem jelent megélhetési próblémát.

Egyébként az 1 kulcsos adóval van akinek jobban nőtt a nettój: a nálad is jobban keresőké. Orbán, Kövér, Áder és társainak havi 200.000 ft-tal (= egy bruttó átlagbérnyi összeggel) nőtt a nettó keresete, míg mind a minimálbéresnek, mind az átlagbérből élőknek meg csökkent.
Gratula, és ezt ezt támogatod, és ezt nevezed társadalmilag igazságos közteherviselésnek.

Nem tudom milyen mérnök vagy, de a közgazdaságtanhot és a társadalomtudományokhoz egy kanyit sem értesz. De a számok terén is az unortodox számolás jellemző a hozzászólásaidra.

fehérfarkas 2013.10.21. 03:37:00

@Dagiiron: "Mondom fingod sincs a valóságról. Az a 10 százalék alkalmazott mérnökök, középvezetők stb, s nem az ország leggazdagabb emberei, hanem a bejelentett alkalmazottak. Semmit sem tudsz a munkavilágáról, s így papolsz az adórendszerről.."

Akkor megismétlem megint a tényeket és adatokat.
Igaz, ezek nem 2013-as, hanem 2010-es adatok (de az elmúlt 3,5 évben hatalmas érdemi bérnövekedés sajnos nem volt - és az arányok sem változtak meg, pár %-os hibahatáron belül van a különbség):

Fizetési sávok és munkavállalók aránya a fizetési sávon belül:
-90.000 Ft/hó-ig 16%
90.001-130.000 Ft/hó-ig 29%
130.001-170.000 Ft/hó-ig 15%
170.001-210.000 Ft/hó-ig 11%
210.001-250.000 Ft/hó-ig 7%
250.001-490.000 Ft/hó-ig 14%
490.001 felett 7%
Átlag: bruttó 176.500 Ft/hó
Medián: bruttó 140.000 Ft/hó
forrás: www.vg.hu/vallalatok/karrierklub/kevesebbet-keresunk-mint-hittuk-hol-mennyi-a-fizetes-320383

2010-ben a foglalkoztatottak 45%-a bruttó 130.000 Ft/hó alatt keresett. További 15% bruttó 170.001 Ft/hó alatt. Vagyis a foglalkoztatottak 60%-a 170.001 Ft bruttónál kevesebbet keresett (ha meg a 210.001 ft/hó alattiakat nézzük, akkor meg 71%). Velük az új 1 kulcsos SZJA kiszúrt.
És nem ők azok, akiknél havi 10.000 Ft is sokat számít a megélhetéshez, míg egy 500.000 Ft/hó jövedelműnél ez az összeg nem jelent megélhetési próblémát.

Egyébként az 1 kulcsos adóval van akinek jobban nőtt a nettój: a nálad is jobban keresőké. Orbán, Kövér, Áder és társainak havi 200.000 ft-tal (= egy bruttó átlagbérnyi összeggel) nőtt a nettó keresete, míg mind a minimálbéresnek, mind az átlagbérből élőknek meg csökkent.
Gratula, és ezt ezt támogatod, és ezt nevezed társadalmilag igazságos közteherviselésnek.

Nem tudom milyen mérnök vagy, de a közgazdaságtanhot és a társadalomtudományokhoz egy kanyit sem értesz. De a számok terén is az unortodox számolás jellemző a hozzászólásaidra.

fehérfarkas 2013.10.21. 03:50:18

@Dagiiron: "Ember, reménytelen vagy. Fingod sincs a multik világáról, a beírásaid alapján nem dolgoztál még versenyszférában. Feladtam. Majd akkor nézz ki a fejedből, amikor elviszik innen a call-centereket a multik, mert már senkit sem találnak 350 ezer Ft bruttóért, mert inkább kimennek a több nyelvet beszélő emberek, mert ezzel a fizetéssel itt már gazdagnak kiáltják ki őket.."

Már megint csúsztatsz és unortodox módon logikázol. Ugyanis nyugaton egy bolti eladó, egy villanyszerelő, egy segédmunkás, egy óvónő, egy ápolónő is sokkal többet keres mint idehaza. És kint az adósávok az ottani jövedelmi viszonyokhoz vannak igazítve. Egy call centeres azért adózik ott alacsonyan, mert ott az az alsó-közép keresetnek felel meg, míg nálunk meg már magasnak számít. De egy mérnök ott is sokat adózik, mert az ő fizetése meg az ottani fizetésekhez képest is magasnak számít.
Tehát jobb lenne, ha a körtét a körtével, és az almát az almával hasonlítanád össze.
A bolti eladót a bolti eladóval, a mérnököt a mérnökkel, a call centerest a call centeressel. Mind a fizetésben, mind az adósávokban. És akkor rájössz, hogy nyugaton is hasonlóan van a többkulcsos sávos adózás mint nálunk volt.

De amit te csinálsz az kontárkodás. A 350 ezres meg félmisis fizut nem szabad egy az egyben az ottani adósávokkal összehasonlítani, mert míg nálunk ez a felső 30%-ba tartozik, addig nyugaton még az 500Ft/hó-nak (kb. 1700 Euró) megfelelő kereset is alacsony jövedelemnek számít (2-3000 euró/hó átlaghoz épest).
És ha kimész mérnökként dolgozni akkor nem 1700 eurót fogsz keresni, hanem legalább 4-5000 eurót (de tényleg nagyon jó mérnök vagy, akkor 7000-15000 euró között keresel havonta).
És a call centeres sem 1200 eurót fog keresni, hanem legalább 2000-2500 eurót. És adózni és aszerint adózik, hogy az ottani viszonok között melyik sávba esik a keresete.

fehérfarkas 2013.10.21. 03:56:42

@Fekete Pestis: "a. nem kell fideszesnek lenni ahhoz, hogy a fidesz adórendszerével szimpatizáljon a képzettebb (így versenyképesebb => többet keresö) munkavállaló. saját magának senki sem ellensége."

A képzett munkavállalók többsége (akár szakképzettségről van szó, akár diplomáról) havi 270.000 bruttó alatt keres. Az ő nettójuk is csökkent az 1 kulcsos SZJA bevezetésével és az adójóváírás megszüntetéséel.
Ez a mai magyar valóság. Korábban tettem be tényeket és adatokat. A számok magukért beszélnek.

fehérfarkas 2013.10.21. 04:10:45

@Fekete Pestis: "ha már itt tartunk, akkor a szegényeknek PONT TÖBB adót kellene fizetni, mert életmódjuk miatt többet veszik az e.ügyet igénybe. Én nem voltam orvosnál az elmúlt 5 évben. "

Hitler ennél humánusabb volt. Éveig tartó hosszú szenveds helyett a frontra küldte őket golyófogónak. Pár hónap alatt túl voltak rajta, és utána már az eü rendszert sem vették igénybe.

Azon nem gondolkoztál el, hogy a szegények életmódja más lenne, ha nem lennnek szegények?
tudod, pont az lenne a célja társadalompolitikának, hogy a szegényeket kiemelje a szegénységből, és a közösség aktív és hasznos polgáraivá tegye. Jelenleg pont ennek az ellenkezője történik, és az 1 kulcsos adó bevezetése, a minimálbér adomentességének eltörlse, és az adójóváírás megszüntetése nemcsak a szegényeket és alacsonykeresetűeket tette még szegényebbé, hanem az átlagfizetésből élőneket is nehezebb anyagi helyzetbe hozta (mert az ő nettójuk is csökkent), és a szegénység felé tolta el.
De azért még több adót kivetnél rájuk, ugye? Normális vagy te?

Ha te sírsz és rinyálsz, hogy milyen nehezen élsz meg havi több százezer forinból, akkor ők mégis hogyan éljenek meg havi 70.000-150.000 Ft nettóból?

Matelcsy belső fogyasztást felpörgető elképzelése pont azért hiusult meg, mert az 1 kulcsos adó bevezetése után az átlagbérből és az alatt élők (= a munkavállalók 70%-a) nettója csökkent, és emiatt kevesebbet fogyasztottak. A 30% efölött kereső (akinek meg nőtt a bruttója) pedig érdemben nem költött többet idehaza, hiszen a mindennapokhoz szükséges dolgokat eddig is meg tudta venni, és ezért plusz fogyasztát nem generált. Inkább annak a 30%-nak a bankszámlája hízott - de a bankszámlából önmagából nem lesz fogyasztás. Mert ha így lenne, akkor nem tudnának a gazdagok bankszámlái sok milliósra, vagy sok tíz és számilliósra hízni, mert elköltenék a pénzt.

fehérfarkas 2013.10.21. 04:27:21

@Fekete Pestis: "harmincévesen álltam munkába hogy mindazokat az ismereteket megszerezzem amikkel többet tudok keresni."

Köszi, hogy leírtad. Nekem és a családomnak erre nem volt anyagi lehetőségünk, így én az első végzettségemet is már munka mellett csináltam meg. 19 évesen már dolgoztam, és mellette tanultam. Azért dolgoztam, hogy egyrészt abból fizessem a tanulmányaimat, másrészt legyen mit ennem.
Most 3 szakmám is van, és ha mond valamit, az ELTE-n diplomáztam ami a szigorú egyetemek közé tartozik (és nem politológus vagy kommunikációs büfészakon).

De nem panaszkodom, nem sírok, nem rinyálok. Mert ha Fehérvár helyett Kisvárdára születek, akkor lehett, hogy még ez a lehetőségem sem lett volna. Ha meg Ózdon, akkor meg ennyi lehetőségem sem lett volna.

Tudod, amikor sajnáltatod magadat a fizuddal, ,eg azzal, hogy 30 éves korodig tanultál, és csak akkor álltál munkába, az sok helyen inkább dicsekvésnek számít, mert a magyarok többsége nem engedheti meg, hogy 30 éves koráig munka nélkül legyen. Sokan a munka mellett tanulnak - és nem pedig helyette.
Szóval ne sírj, és rinyáljd folyton, mert te a nagyon szerencsések közé tartozol ebben az országban.
Ha most a viharsorokbeli volt munkatársam olvasná a hozzászólásaid, levinne a viharsarokba, hogy a saját szemeddel nézd meg milyen a mi magyar valóság, és hogyan élnek az IGAZI magyar emberek. Nem sokszázer forint/hó fizuból, hanem 100ezer alattiból. Ez a mai magyar valóság. Te a felső 30%-ba tartozol.
Ennek örülnöd kellene, és folyton sírnod és rinyálnod. És főleg nem az átlagos és átlag alatti jövdelműektől pénzetelvevő rendszert támogatnod.

De tudod, a mai világ olyan, hogy bárki lecsúszhat, még egy politikus és vállalatvezető is. Te is csak egy meber vagy. Te is bármikor lecsúszhatsz. Csődbe megy a munkahelyed. Új főnököt kapsz. Új tulaja lesz a cégnek. A feleséged összeköltözik a szeretőjével, és az ügyvédjük az utolsó filléredig kiperel belőled mindent. És még lehetne sorolni a helyzeteket, amik emberek lecsúszásához vezetnek. Csak míg nyugaton van szociális védőháló, ami a lecsúszókat az elszegényedéstől megvldi, nálunk már nincsen. Az utolsó elemeit szedi szét ez a kormány. És ha lecsúszol, akkor a szegénység vár rád. A megtakarított pénzed pár hónapig, vagy akár 2 évig is elég lehet (ha nem kell lakást meg autót fenntartanod mert elviszi a feleséged, vagy a bank), de utána már a szegénység vár rád. Ismerek korábban nálad sokkal jobban kereső embert, akik mostanában reggelente itt a hétkerben szokott kukázni. Egy rossz válás, pereskedés, ez a munkáján is megérződött, emiatt kirúgták, a nagy munkanlküliség miatt elhelyezkedni nem tudott, munkanélküli csak 3 hónapig jár, közben a felesége nyerte meg a pert, a megtakarított pénze 1,5 évig volt elég. Azóta az utcán él, mert még egy albérletet sem tud megfizetni.
És növekszik az ilyenek száma hétkerben. Lehet, hogy az egyik reggel téged is látni foglak.
Csak mondjuk velük ellentétben téged nem folak sajánálni, hanem egy káröröm vigyor lesz az arcomon azzal a mondattal: csak azt kapta, amit másoknak kívánt (=szegénységet).

fehérfarkas 2013.10.21. 04:36:06

@Fekete Pestis: "Gondolom azért mert szarul keresel és nem adózol sokat. Vagyis más f@szával vered a csalánt, "inkább" fizessen más, amit neked jól "ujraelosztanak"."

Ebben is tévedsz, mint a hozzászólásaid többségében. A svédek adóznak az egyik legtöbbet az egész világon. Sokat keresnek, de sokat is adóznak.
Az ő mentalitásuk neked teljesen idegen: ők ugyanis szociálisan nagyon érzékenyek, és nagy a társadalmi szolidaritás náluk.

És ha szarul keresnék, az valami értékmérő lenne?
A kereset alapján ítélsz meg másokat? Leírtam korábban miért torz ez az értékítélet és logika.
Ha Németországban élnék, akkor sokkal többet keresnék. Az egyik munkám, amit 6 évig csináltam kb. havi 15-20.000 eurót érne. A jelenlegi munkámmal meg kb. 6-8000 euró környékén keresnék.
De itt élek Magyarországon.
Ha nem jön be a számításom, akkor pár év múlva újra megyek ki külföldre dolgozni - de ezúttal végleg kint is maradok.

fehérfarkas 2013.10.21. 04:42:17

@Fekete Pestis: "Bocs, ha valaki egy multinal mint meernok, elemzo, vagy rendszertervezo az igazt huzza, akkor nem sok szabad ideje van. Es ha van, akkor is pihen, vagy az irodalmat olvassa."

Ha valaki a CBA-ban dolgozik, akkor sincsen több szabadideje, és ő is keményen dolgozik, de a fizetése mégis bruttó 90.000 Ft.

De ha valaki tanárként a gyerekedet tanítja, hogy okos és művelt legyen, a fizetése mégsem éri el a bruttó 200ezret sem.

Unom már az állandó önsajnáltatésodat, rinyálásodat és sírásodat. A felső 30%-ba tartozol a kerested alapján, de a másik nickkel együtt ketten úgy tudtok sírni és rinyálni, mintha 47.000 Ft közmunkabérből kellene megélnetek.

Ja, és sírás meg rinyálás közben arrogáns módon lenéztek mindekit, aki nálatok kevesebbet keres. Sőt, még jól meg is adóztatnátok őket, mert csak ingyenélőknek tartjátok az alacsonyabb keresetűeket.

fehérfarkas 2013.10.21. 04:49:00

@Fekete Pestis: "az adózást lopásnak tekintem. "

Költözz ki Szaúd Arábiaba wazze. Ott 0% az adókulcs. Ott nem kell adóznod.
CSak ott meg azért sírnál és rinyálnál mert nem tetszene az ottani életstílus.
A te fajtád folytan mindenért csak sír meg rinyál, és soha semmivel nem elégedett.

Ismerem ezt a fajtád, az ilyen akkor is szegénynek mondja magát, ha 100 milliója van megtakarításban, és luxusvillában lakik.
Depárgyő legalább tett is valamit azért, hoyg elkerülje a francia gazdagok magad adóztatását: Csecsenföldön Grozníjban kért orosz állampolgárságot (mivel Oroszország része) és vett ott a 2. orosz-csecsen háború után újjáépült modern városnegyed egyik felhőkarcolójában egy luxuslakást. És ő így már az orosz adózás szerint az orosz államnak adózik.
De szerintem neked nem csak a szaúdi, de az orosz életstílus sem lenne jó, és ott is sírnál meg rinyálnák csak.

fehérfarkas 2013.10.21. 05:11:50

@Fekete Pestis: "Másfél évig munka nélkül voltam, bár mindent megtettem, hogy legyen munkám. Ezalatt 28.980 EUR nettó segélyt kaptam.
Az adott ország kasszájába adóként [szja] addig k.b. 110.000 EUR-t fizettem be.
Még mindig lógnak úgy 80.000 EUR-ommal. ;)."

Te figyú, most azt írod, hogy a holland adófizetők pénzén élősködtél amig ott saz ő országukban munkanélküli voltál? Mi lenne, ha a hollandól is csak annyira lennének adófizetői hajlandósággal mint te, és csak annyira lennének szolidárisak mint te?
Akkor egy vasat sem kaptál volna.
Adózni meg az olajmonarchia arab országokon kívül mindenütt kell a világon. Még az offshore paradicsomokban is.

Egyébkét pedig te úgy gondolod, hogy ők lógnak neked 80ezer Euróval, mert te 110ezer eurót fizettél be a jövedelmed után adóban, és csak 28.980 eurót vettél fel szociális támogatásként munkanélküliként.

Megnyugtatlak, ma Magyarországon akármennyit adózol, ha elveszted a munkádat, a munkanélküli már csak 3 hónapra jár, és ez is csak egy minimális összeg (függetlenül attól mennyi járulákot fizettél be).
Ezzel szemben a hollandoknál 28900 euró munkanélküli segélyt kaptál. Ez kb 8,6 millió Frt-nak felel meg, hogy nem dolgoztál. Itthon ez kb havi 700ezer Ft-nak felel meg.
Miközben gyalázod a szolidáris rendszert, aközben Hollandiában annak révén kaptál kb 8,6 millió ft-nak megfelelő segélyt.
Ha a hollandok annyira lennének szolidárisak, mint amit te itt a kommentjeidben kifejtesz, akkor 0 segélyt kaptál volna.

Ja, és a 110ezer euró befizetett adóról annyit: a hollandok meg is fizették érte a bért, hogy te ennyit be tudjál fizetni adóként.
Ha magyar fizetésnek megfelelően fizettek volna, akkor soha a büdös életben nem tudtad volna ezt az adóösszeget befizetni. Úgyhogy ne srjál és rinyáljál folyton.
Elhiszed nagyon sok magyar szívesen keresne annyit, hogy tudjon belőle 110ezer eurót adózni?

Szerintem nem a szegények az inygenélősködők, hanem te vagy az. Elfelejted az, hogy téged a hollandok sokkal jobban megfizettek mintha itthon a saját hazádban csinálád ugyanazt, és amikor meg rászorultál, akkor meg a szociális rendszerükből támogattak. A szolidaritás miatt. Mert a hollandok veled ellentétben szolidárisak, és támogatják a rászorulókat.
És nem pedig azt követelik, hogy a szegényeket adóztassák jobban a gazdagok helyett, és a rászorúlókat támogatás helyett az árokba lökjék.

fehérfarkas 2013.10.21. 05:28:06

@Fekete Pestis: "mit hiányolok, az a probléma konstruktiv kezelése, és a sirás mellözése. Igen, a problema nem öröm, a francnak se hiányzik. DE meg kell oldani, erre összpontositani kell, ez szellemi és adott esetben fizikai meg mentális eröfeszitest igenyel. Ezt NEKEM kell meghoznom, nem várhatom el MÁSTÓL, hogy meghozz nekem.

Befektetés elött tájékozódni, hogy mi a konstrukció, mi a hozam, hol a bukta. Ha elbukom a pénzt nem sírok, mert én tehetek róla. ( Persze ha a bank sáros, mert nem csinált MIFID-et vagy félrevezetett, az más teszta ...). Legközelebb odafigyelek jobban."

Ne hazudjál! Te nem sírsz? Te? Te, aki folyamatos itt sírsz és rinyálsz, hogy havi több szászzer Ft-ból nem tudtál megélni mert milyen nagy volt rajta az adó, és ehelyett a csoró szegény adózott kevesebbet?
Ezek után hogyan, milyen erkölcsi alapból mered a fenti sorokat leírni?
Te, aki szegényekkel még több több adót fizettetnél "mert életmódjuk miatt többet veszik az e.ügyet igénybe"?
A pofám leszakad, amikor az egyik legsírósabb és legrinyálósabb kommentelő oszt ki másokat, nem sírni és rinyálni kell.
Te, aki 8,6 millió Ft-nyi szociális támogatást vettél fel NL-ben. Szerinted idehaza mennyit kap egy munkanélküli? A magyar munkanélkli és szociális segényekből vajon hány napig tudnál életben maradni? És ezek után te osztod ki a magyar honfitársaidat. Elmész ám a tudod hova. A bicska nyilik ki az emberben az antiszolidáris, arrogáns, mindekit lenéző aki nálad kevesebbet keres, észosztó, és közben mégis önsajnáltató és síró rinyáló hozzászólásaidat olvasva.

(azzal ne gyere, hogy de bezzeg mennyi adót fizettél be, mert írtam az élőbb, hogy a kinti munkaadód meg is fizette érte a munkabéredet, hogy annyit be tudjál fizetni adóba - vajon idehaza is kaptál volna annyi fizut?
Hű de sajnállak, hogy 110ezer eurót kellet adóban befizetned. Dehogy sajnállak. Mert van egy mondás /csak a számokat változtattam meg az aktuális helyzetre/: inkább keressek annyit, hogy 100ezer eurót kelljen adóznom, mintsem annyit, hogy csak havi 90ezer forintot kelljen)

fehérfarkas 2013.10.21. 05:37:00

@félázsiai 2llkedő:

Pont ez az, hogy mikozben antiszolidáris nézeteket vall, aközben lelkiismeretfurdalás, és a tükörbe való beleköpés nélkül felvett annyi pénzt szociális segélyként külföldön, amennyi itthon az átlagkerestből több évnyi fizetés.
Aki meg szociális segélyből él meg, annak ez több évtizednyi pénzt jelente (ha a szociális segélyből lenne mit félretenni).
Pont a külföldi ország szolidáris rendszerének köszönhetően vett fel ott munkanélküliként több évnyi magyar átlagfizunak megfelelőt.
És eközben itt a blogon a szolidáris rendszer ellen kommentel, sajnáltatja magát mennyire túl van adóztatva, és a szegényeket adóztatná meg még jobban, "mert életmódjuk miatt többet veszik az e.ügyet igénybe".

Hát igen, ennyit az antiszolidárisak elvhűségéről. másokkal szemben antiszolidárisak, de amikor ők vannak bajban, akkor nemcsak teljesen természetesnek veszik, hogy mások támogassák őt, de még kevesli is.
(a gúnyos megjegyzése, hogy azért több adót fizetett be, mint amennyi segélyt kapott, és az adott ország így még tartozik neki;
szerintem összekeverte az adózást a bankbetéttel,
vagy csak a szolidaritás hiánya miatt írta ezt a viccesnek gondold, de valójában szánalmasan cinikus megjegyzését)

fehérfarkas 2013.10.21. 05:48:46

@Fekete Pestis: "Az egyenlösdi nem vezet + teljesitményre, extra eröfeszítésre, kockázatvállalásra, innovációra."

Hagyd már ezt az egyenlősdi dumát. A több kulcsos adótól nem lesz ugyanannyi a jövedelme a keveset keresőnek mint a sokat keresőnek. A kettőjük közti jövedelmi különbség csökken. És a keveset kereső valamivel jobban fog tud megélni.
Ráadásul a több pénzéből fogyasztani fog (mert neki a pénz még a megélhetésre kell, és nem a félrerakásra, mert annyit sajna nem kap), amivel a belső piaci keresletet növeli, ami a magas jövedelműnek is, mert jobban pörög a gazdaság.
Míg a magas jövdeleműek már nem a megélhetésre költenek, ők a jövedelmük jelentős részét megtakarítják, ami nem generál fogyasztást, és így a belső piacot sem élénkíti.
Ismétlem: nem lesz egyenlő az alacsony s a magas keresető jövedelmi, csak a kettejük közti különbség csökken. Ez a kiindoló.
És az alacsonyabb jövdelmű is a magasabb jövedelműek közé szeretne tartozni, még ha ott neki is többet kell majd adóznia: de több marad nettóban is a zsebében.
Az egyenlítősdi elképzelésedet nem tudom milyen közgáz tankönyvből vetted, de van egy olyan érzésem, hogy közgáz könyvet még soha életben nem vettél a kezedbe. Azért írsz ekkora baromságokat.

2llkedő 2013.10.21. 05:50:46

@Fekete Pestis: "Nekem is a befizetett 110KEUR-ból visszaadtak 30KEUR-t, munk. nélk. segély címén, még mindig bennragadt jó 70-80 K adóm."

Neked egy lakatlan szigeten lenne a helyed, ahol úgy boldogulsz, ahogyan akarsz.

Amikor biztosítást kötsz mondjuk a lakásodra, akkor is pénzt teszel be egy közös kasszába, hogy ha baj van, akkor a közösből kapjál vissza. Lehet, hogy egész életedben nem lesz rá szükséged, és utólag azt mondod, hogy felesleges pénzkidobás volt, ezért mindenkit arra ösztönzöl, hogy ne fizessen biztosítást, inkább gyűjtögesse azt a pénzt. De lehet, hogy leég az egész lakásod, és ha nem is a teljes lakás értékét, de nagyrészét visszakapod, és tudsz tovább élni és örülsz, hogy nem lettél földönfutó. Továbbra is fizeted a biztosítást, újra leég az új otthonod. Ismét jó, hogy van a biztosítás.

Bármikor elüthet egy autó, bármikor karambolozhatsz, bármikor fejedre eshet egy cserép, bármikor megműthetnek, bármikor munkanélküli lehetsz, stb. Ha esetleg egy komolyabb műtét miatt (amit ki is kell fizetni) kiesel a keresők sorából, akkor kinél reklamálsz, ha kilépsz a közösségből?

2llkedő 2013.10.21. 05:54:07

@fehérfarkas: "inkább keressek annyit, hogy 100ezer eurót kelljen adóznom, mintsem annyit, hogy csak havi 90ezer forintot kelljen)"

Én speciel boldogan adóznék 40%-osan 100ezer eurót.

2llkedő 2013.10.21. 05:55:54

@fehérfarkas: "Az egyenlítősdi elképzelésedet nem tudom milyen közgáz tankönyvből vetted, de van egy olyan érzésem, hogy közgáz könyvet még soha életben nem vettél a kezedbe."

Szeretetről pedig halovány fingja sincs. A keresztényi szeretetről nem is hallott. Nem tudja, hogy az mi fán terem.

2llkedő 2013.10.21. 07:10:44

@Fekete Pestis: Nehogy azt hidd zsenikém, hogy a tizenszer annyi kereseted az azért van, mert tizenszer szebb vagy, tizenszer többet dolgozol, tizenszer többet teszel le az asztalra, hanem azért, mert nem két külön országban, két külön helyen dolgozunk.

Ne feledd, hogy lehetsz akármilyen szép és okos, ha nincs melletted senki, akkor semmit nem ér a szépséget, a tudásod, mivel mindig valamihez képest vagy szép és okos.

Ahhoz, hogy zseni legyél, nagyon sokan kellenek még melléd a lenézett emberekből, akik eltakarítják a szart utánad, megteremtik a lehetőséget neked, hogy zseni legyél. Ugyanis egy nap 24 órából, és egy éjszakából áll. Ha a szart magad lapátolod el magad után, akkor annyival kevesebb időd lesz arra, hogy zseni lehess.

hondamonda 2013.10.21. 09:47:01

Semmilyen melyebb osszefuggest nem sikerult megertenetek. Buta, irigy emberek vagytok, aki nulla szolidaritast erdemelnek.

Fekete Pestis 2013.10.21. 14:41:31

@fehérfarkas:
1. NL WW : jogom volt ra. A jogot azzal szereztem meg hogy >100K adot befizettem.
Miattam lehet a WW=0, de akkor az adokat is le kell szallitani.

idiota.

2. @és soha semmivel nem elégedett.@
De. a fidesz adorendszerevel elegedett vagyok. valamint azzal is, amit sajat erobol elertem.

3. Ki mondta hogy sirok ?
Idiota.
Ki mondta hogy 5 khuf bol elek ?
Tessek ertelmezve olvasni.
Ki mondta hogy nem tudok megelni ?
tessek ertelmezve olvasni.

4. @A több kulcsos adótól nem lesz ugyanannyi a jövedelme a keveset keresőnek mint a sokat keresőnek.@

Most erre mit mondjak : veled vitatkozom, aki meg azt sem ismeri el hogy a progressziv adorendszer nivellal, tehat egyenlosit.

Sajnos ismet magamat kell ismetelnem : idiota.

@félázsiai 2llkedő: gratulalok, inplicite nekem adtal igazat, amikor a BIZTOSDITAST emlitetted.

Biztositas = kockazati alapon.
tarsadalomBIZTOSITAS = annak kellene tobbet fizetni, aki nagyobb kockazatot jelent => beszeld meg ezt az ugyet a santafarkassal, aki pont azert hitlerezett le, mert ezt az elvet mondtam ;)

Meg egyszer gratulalok, bar azert meg nem vagy olyan melyen mint a farkas baratunk

fehérfarkas 2013.10.21. 15:30:26

@Fekete Pestis: "Biztositas = kockazati alapon.
tarsadalomBIZTOSITAS = annak kellene tobbet fizetni, aki nagyobb kockazatot jelent => beszeld meg ezt az ugyet a santafarkassal, aki pont azert hitlerezett le, mert ezt az elvet mondtam ;)"

A társadalombiztosítás a szolidaritáson alapul. Azokat segíti, akik rászorulnak.

Most képzeld el, hogy a kockázat alapján kellene a TB-t fieztni. Te jó helyre születtél, fiatal vagy, jó helyen dolgozol, jó helyen vettél lakást, egszséges vagy. Emiatt keveset kellene fizetned.
De a házad mellé a 2x1 sávos mellék út helyére egy 3x2 sávis főutat éptenek, az út túlsó oldalára meg egy nagy bevásárlóközpontot, amögé meg egy nagy ipari parkot.
Emiatt a biztosítsi kockázatod megnő: nagyobb forgalom miatti légszennyezés miatt nagy lesz tüdő és légzőszervi betegségek kockázata. Valamint a nagyobb forgalom miatt nagyobb a kockázata annak, elütnek az autók, és annak is, hogy karabolozol. Így jelentősen megemelnék a TB díjadat.
Te semmit nem tettél, ami miatt TB-det emelni kellene. Csak az önkormányzat úgy döntött, hogy főutat épít oda, bevásárlóközpontot és ipari parkot. Emiatt viszont az egészségügyi kockázatod is megnőtt.
Olyan lehetetlen ez?
Az "elmúlt8évben", amikor még a magyar gazdaság évi 4%-kal növekedett, akkor sok elővárosba kiköltözött ember vette azt észre, hogy a kellemes csendes kis elővárosi faluban ipari park épült, és hozzá vezető főút. És a kellemes csendes kis elővárosi falusi életnek annyi lett.
Most akkor mit szoltak volna, ha még a TB is büntette volna őket, hogy onnantól kezdve fizessenek több TB járulkot, mert megnőtt az egészségügyi kockázatuk.

Ja mellesleg, nekem, ha nyer a Fidesz jövőre meg fog nőne az egészségyü kockázat. A Városligetet átalakítja a kormány, és beépíti múzeumokkal (oda költöztet át 5 múzeumot), és így csőkken a zöld terület és nő a porkoncentráció. Sőt a 3 évre tervezett éptkezés alatt a teherautók és az építkezési por növelni fogja a környezeti terelést. Akkor most emiatt fizessek majd én is több TB járulékot a te logikád szerint? Vagy adjam el a lakásomat, és költözzek el másová? És tegye ugyanezt a Vársoliget környékén (a Liget 500 m-es sugarában) elő több mint 10.000 ember is?

"NL WW : jogom volt ra. A jogot azzal szereztem meg hogy >100K adot befizettem.
Miattam lehet a WW=0, de akkor az adokat is le kell szallitani.
idiota."

Látom nem érted. Az ottani szolidaritáson alapuló szociális rendszernek köszönhetően kaptál 8,6 millió forintnak megfelelő szociális segélyt, amikor munkanélküli voltát. Nálunk tök mindegy mennyit fizetsz be adóba, akkor is már csak 3 hónapig kapsz pár tízezer forintot.
És te azt a szolidáris rendszert szidod és ellenzed, aminek köszönhetően 8,6 millió foritnyi szociális támogatást kaptál.

De legyen 0% adó, ahogy szeretnd. Viszont akkor fizessél mindenért tényleges piaci ára! A gyereked oktatása évente 2 millió forint lesz (mert az iskolákat nem fogja támogatni az állam). Egy kéztörés begipszelése röntgennel és vizsgálatokkal együtt 500 ezer forint. Egy vakbélműtét 2 millió forint. Ha karambolozik a nagyobbik gyereked és meg kell műteni, akkor az 15 millió forint. Ha édesanyádnak pacemakert kell beépíteni, akkor az 20 millió forint.
Ha az aszfaltozott utakon akarsz közlekedni az autóddal, akkor az útépítési és útfenntartási és útjavítási költségeket is meg kell fizetned a haszálatakor: kb. kilóméterenkét 10ezer forint.
Ha egy hivatli ügyet el akarsz intézni, akkor a hivatalnokok szakmai munkadját (órabérben, hogy hány hivatalnoknak hány órát kell vele foglalkoznod, hogy el legyen intézve - mert a hivatali munka nemcsak az ügyfélfogadásból és űrlapkitöltésből áll), eszközhasználatát, anyagköltségét, energiaköltségét (a számítógép, nyomtató, irodai lámpák, fűtés mind energiát fogyaszt), irodafenntartási költségét (hiszen nem jurtasátrakban kell intézni az ügyeket) is ki kell fizetned. Így egy önkormányzati papír elintézése pl. 400ezer Ft. És még hosszan sorolhatnám a példákat.
Lehet ezt a logikát is eljátszani, hogy nincs szolidaritás, és mindenért piaci árat fizetsz. De akkor a többszázeres fizetésed semmire sem lesz elég. Akkor itt csak Csányi, Demján, Simicska, Széles tudja megfizetni az oktatást, egészségügyet, útak használatát, stb-t.
Ezt kéne felfognod, hogy te még mindig többet kapsz vissza, mint amennyit befizetsz adóban és járulékokban.
Mégpedig azért, mert nem egyenletesen veszed igénybe a szolgáltatásokat. Van aki a bürokráciából vesz igénybe többet, van aki az utaat használja többet, van aki az egészsügyet veszi igénybe többet, és van aki az oktatást. És így szétoszlanak a befizetett adók és járulékok.
De látod még ez sem elég a múködéshez, és ezért kell felvennie a kormányoknak hiteleket, mert a befizetett adók nem elegendőek. Még nyugaton sem elegendőek.
Viszont a másik logika a szolidaritással szemben a te általad képviselt: csakhogy akkor a felső tízezren kívül senki semmit nem tudna megfizetni, még a te töbszázezres kereseted is kevés lenne.

2llkedő 2013.10.21. 17:01:09

@Fekete Pestis: Addig örülj, amíg adhatsz. Mert az azt jelenti, hogy egészséges vagy, jól megy az üzleted, szerencséd van. Csak tudod a szerencse forgandó. Egyszer fent, egyszer lent. Eljöhet az az idő, amikor te fogsz többet kivenni, mint amennyit befizettél. Tudod a rák az nem nézi, hogy neked mekkora ego-d van. A kamion se nézi, hogy milyen autód van. De ha véletlenül (nem kívánom) eljutsz odáig, hogy többet költ rád az állam, mint amit befizetsz, remélem visszautasítod a plusz segítséget.

fehérfarkas 2013.10.21. 17:59:53

@félázsiai 2llkedő:

Erről jut eszembe Szalai Annamária esete. A gránitzsilárd új Alkotmányba betonozták bele a pozicióját és a fizetését, erre jön ez a mitugrálsz kis halál, és elviszi. Ez a kis mitugrálsz halál egyáltalán nem volt tekintettel a gránitszilárd Alkotmányra és a 2/3-ra.
Ez az amit sokan nem fognak fel, mert az egójuk, önzőségük, kapzsiságuk nem engedi az előrelátást, hanem csak harácsolásnak és önzésnek elnék: az ember esendő, és ha üzletileg/anyagilag sikeres is tud lenni, előbb utóbb mind ő, mind a családtagjai megbetegszenek, egészségi állapotuk romlik, egyedül már nehezen fogják tudni eltartani magukat, mások segítségre fognak rászorulni. Akkor viszont rá lesznek szorulva arra a szolidaritásra, amit most egészségesen, sikeresen és gazdagon lenéznek és másoktól megtagadnak.
A betegségek, legyengülések, meg a halál elől még az olyan nagy uralkodók sem tudtak megmenekülni mint Daireos, Xerxes, Iulius Ceasar, Viktóra királynő, Timurlenk, Dzsingisz Kán, Churchill, vagy az olyan sikeres üzletembere mint pl. Steve Jobs.
Az önző emberek nem gondolnak arra, hogy egyszer majd eljön az idő, amikor ők lesznek mások segítségére és szolidaritására rászorulva. Ők nem látnak és gondolnonak előre, őket csak az egójuk és önzőségük azonnali kielégítése élteti.

2llkedő 2013.10.21. 18:59:48

@Fekete Pestis: "Biztositas = kockazati alapon."

Valamit nem értettél meg. Ha elkezdesz egy biztosítást fizetni, és fél év után beüt a mennykű, akkor a biztosító nem nézi, hogy mennyit fizettél be, hanem a károdat fizeti ki a közösség által összedobott pénzből. Azoknak a pénzéből is, akik esetleg egész életükben nem vesznek ki a közösből. Ezt jelenti a szolidaritás. A szeretet pedig az adásról szól. Az önző EGO nem tud szeretni.

2llkedő 2013.10.21. 19:02:35

@fehérfarkas: Azért furcsa, hogy az állítólagos jobboldal kisajátította a vallást, azt a vallást, amelyik a szeretetről kellene, hogy szóljon. Pedig a vallás éppen a baloldalhoz van közelebb.

fehérfarkas 2013.10.21. 19:28:09

@félázsiai 2llkedő: "Azért furcsa, hogy az állítólagos jobboldal kisajátította a vallást, azt a vallást, amelyik a szeretetről kellene, hogy szóljon. Pedig a vallás éppen a baloldalhoz van közelebb."

Ez sajnos így van. Megfigyeltem, hogy mind a keresztény, mind a muszlim ismerőseim inkább a jobboldallal rokonszenveznek mintsem a ballal.
A zsidó ismerőseim is csupán azrt nem a jobboldalt választják, mert ott sok az antiszemita.
Ez érthető is, mert sok vallásos ember nem foglalkozik aktívan a politikával, csak amiket a mainstream mdiában hall és olvas. Ott pedig csak szlogeneket látja/hallja - és azt hiszi, hogy az adott párt tényleg a vallási értékeket képviseli azért mert sokat szajkózza.
Pedig a valóságban a vallási értékek képviselete és a politikai szlogenek szajkózása között pont fordított arányosság van.

Fekete Pestis 2013.10.21. 21:48:42

@félázsiai 2llkedő:

hülyeség amit írsz.
összekevered a várható érték és a realizált esemény fogalmát.
Nyilván ELÖFORDUL6, hogy 1 nappal a biztosítás megkötése ( satöbbi). De nem ez a jellemzö. Hogy mi a jellemzö, annak +6ározására hordányi aktuárius dolgozik a biztosítónál. Satöbb, satöbbi, satöbbi.

"A szeretet pedig az adásról szól. Az önző EGO nem tud szeretni."

Blablabla.
1. Miért szeressek vadidegen és ellenséges embereket?
2. Mi a garancia hogy RAJTAM segítenek, ha bajba jutok?

naugye. segíts magadon, stb^3.

@fehérfarkas:

már megint hülyeségeket beszélsz.
egy rendszer önnfentartó kell hogy legyen => egyesek strukturálisan többet fizetnek be.
Nos, igen, legyen 10% flattax.
És én SEMMILYEN szociális whateverre nem tartok AKKOR igényt.

Fogd már fel, hogy ez a szociális pénzszórás (a) csak a bürokráciát növeli és (b) jobb sorsra való embereket arra kényszerit, hogy jogcímek és pénz után vadászanak a rendszerben. Mert pénzüknél akarnak maradni => vagyis vaalamit vissza akarnak kapni a befizetésükböl.

"A társadalombiztosítás a szolidaritáson alapul. Azokat segíti, akik rászorulnak. "

blablabla.
Én senkitöl nem várok segítséget.
Megoldom magam.
megoldottam, amikor ki akartak az országból ddobni.
Megoldottam, amikor kirúgtak, és SEHOL nem volt állás.
Egyet kérek: ne vegyék el tölem azokat az eszközöket, amivel MAGAMNAK meg tudom oldani a problémákat. Ígérem, nem fogom a markomat tartani a segélyért, sem toeslagért, sem semmiért.

EGY DOLOGTÓL FÉLEK. HOGY AKKOR FOG A RENDSZER MEGVÁLTOZNI, AMIKOR MÁR GYENGE LESZEK.
ÉS AKKOR JÓL MEGSZÍVOM. MERT AMIKOR MÉG ERÖS VOLTAM (MOST) ELSZÍVTÁK AZ ESZKÖZEIMET, AMIVEL MEG TUDNÁM VÉDENI MAGAMAT, AMIKOR GYENGE LESZEK.

Mert hogy a rendszer meg fog változni, amikor NEKEM szükségem lesz rá, az biztos.
ÉN már nem fogok nyugdíjat kapni.
ÉN már nem fogok szociális ellátást kapni (incl. e. ügy), ha megöregszek.
Ezzel tisztában vagyok.

akkor miröl beszélünk ?

"Látom nem érted. Az ottani szolidaritáson alapuló szociális rendszernek köszönhetően kaptál 8,6 millió forintnak megfelelő szociális segélyt, amikor munkanélküli voltát."

Mind a 2 rendszer helytelen.
A pénz ostoba körbepumpálása.
Mondom : 15% flattax, és nem tartok semmi szociális ellátásra igényt.

egészséges és tanult vagyok => kis kockázat => olcsó e. biztosítás. (stb).

Sajnos másokkal nem tudok szolidaritást érezni. Ez föleg az eltérö kulturális háttér miatt van, meg amiatt hogy biztos vagyok abban, hogy ök is így gondolkodnak.

Hogy az alapvetésre visszatérjek : vissás dolog hogy pont egy olyan párt (mszp) hirdeti meg a vagyondézsmát, amelyik párt (a) mindent ellopott 1989ben és 94-98 között (b) amelyik párt adócsalókból (gyurcsán), államadósság leépitökböl (hujbert, zsurki vodkás népnevelö) meg offshore-osokból (bajnai) állt a 2000-s években.

Igen, a fideszesek is csalják az adót, DE ók legalabb nem akarnak einstandot csinálni, és nem is papolnak erröl a kommunisztikus akármiröl, amiröl az mszp.

fehérfarkas 2013.10.21. 23:20:50

@Fekete Pestis: "blablabla.
Én senkitöl nem várok segítséget.
Megoldom magam.
megoldottam, amikor ki akartak az országból ddobni.
Megoldottam, amikor kirúgtak, és SEHOL nem volt állás.
Egyet kérek: ne vegyék el tölem azokat az eszközöket, amivel MAGAMNAK meg tudom oldani a problémákat. Ígérem, nem fogom a markomat tartani a segélyért, sem toeslagért, sem semmiért. "

Ne hazudj össze-vissza mert a hazúg embert hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Te írtad, hogy 28.900 Euró vagy 8,6 millió, vagyis majdnem 4 évnyi burttó (= kb kb 7 évnyi nettó) magyar átlagfizetésnyi pénzt felvettél szociális segélyként amikor munkanélküli voltál.
Magyarországon egy átlagbérből élő kb 7 év alatt keres ennyit nettóban, mint amennyit te ott szociális segélyként felvettél munkanélküliként. És miért? Az ottani társadalom szolidáris támogatási rendszere miatt.
Nem utasítottad vissza szociális segély, hanem felvetted.
Nem magad oldottat meg a gondodat, hanem kb 7 évnyi magyar nettó átlagfizetésnek megfelelő pénzt elfogadták hozzá.

Ha itthon kerültl volna most a Fidesz 1 kulcsos SZJA és szocilis rendszerében munkanélkülivé, akkor nem 8,6 millió forintot kapnál munkanélküliként szociális segélynek, hanem 3 hónapig havi pár tízezret. Majd utána 1 évig semmit, majd 1 év után kevesebb mint 30ezer forintot, mint tartós munkanélküli. Valamint közmunkára behívhatnak havi 49.000 Ft-ért.

"Mind a 2 rendszer helytelen.
A pénz ostoba körbepumpálása.
Mondom : 15% flattax, és nem tartok semmi szociális ellátásra igényt."

Leírtam az előbb az állam működését. Benne dolgoztam 6 évig, apám orvosként dolgozik benne évtizedek óta. A húgom óvónőként dolgozik benne évek óta. A volt barátnőm anyja tanárnőként dolgozik benne évtizedek óta.
Ha ki kéne fizetned a piaci értékét az oktatásnak és egészségügynek, akkor a havi többszázeres fizetésed is kevés lenne a gyerekedet iskoláztatni, és akár a saját magad, akár a családtagjaid betegségeit meggyógyítani.
Nem véletlenül kötelező még az USÁ-ban is az egészségbiztosítás (csak ott nem állami, hanem magánbiztosítónál - de ugyanolyan kockázatközösségi elven alapul, ahol a befizetések szétterülnek az ígénybevevők között).

A Kajmán-szigeteken ahol éltem (a 2 küföldi ország közül, ahol laktam) nagyon minimáis az adó az ott dolgozónak. Cserébe nem is jár semmilyen szolgáltatás. Egy dolgot viszont megkövetelnek (a legális munkavállalói igazolás mellett): az egészségbiztosítás havi befizetését. Ezt az egyet minden munkavállalótól megkövetelik. Ha ezt nem fizeted, akkor egyrészt megbüntetnek (igencsak nagy összegre), másrészt megvonják a munkavállalási és tartózkodási engedélyedet.
Mivel nagyon minimális az adó, ezért nincsen állami egészségügy csak magán. Beteg embereket pedig nem akarnak a szigeten, akiknek nincsen pénze az orvosi ellátásra. Így a magán egészségbiztósításra köteleznek téged, hogy a magánegészségügy ellátási költsgeit legyen aki kifizeti helyetted, ha beteg leszel. Ugyanis egy komolyabb műtét piaci ára 10 millió forint felettinek megfelelő összegnél kezdődik. Ugyanúgy mint itt Magyarországon. Csak itt az állami TB fizeti helyetted, ott meg a magánbiztosító.

Az oktatás? Egy egyetemista diák taníttatása az államnak évi 2 millió forint feletti összegbe kerül. 4 évnyi egyetem 10 millió forintba kerül az államnak. Ha az egyetemista nem végzi el 4 év alatt, akkor ez évi 2 millióval növekszik. És ez csak a taníttatási költsége, a kollégiumi elhelyezés és az ösztöndíjrendszer ebben benne sincs (amit szintn az adófizető pénzéból fizet az állam).

Vegyük a legkisebb költségeket. A húgom most magánóvódában dolgozik. Ott piaci árakat kérnek a szülőktől (mert az óvóda nem állami pénzből működik). Egy óvódás éves költsége is 1 millió forint körül van.
Aztán utána a gyereket általános iskolába kell járatni. Ott most nem tudom mennyi a tényleges költség és piaci ár. De évi 1 millióba biztos az is kerül. Azután jön a gimi - szerintem azt sem becsülöm túl évi 1-1,5 millióval.
Szóval mire a gyereked diplomát szerez, addig 1 év bölcsi + 3 év óvóda + 8 év általános suli + 4 év gimi + 4 év egyetem = kb. 24 millió forint. És akkor csak 1 gyereről beszéltünk, és csak a taníttatási költségei. 2 gyerek esetben kb 48 millió forint. Ha beteg lesz, annak gyógyítási költségei efölött jönnek. Valamint ott vannak kötelező orvosi vizsgálatok, amik akkor is milliós kölstégek, ha mindegyiknél az derül ki, hogy makk egészséges, és nem kell semmiben sem gyógyítani.
De ha ne adj isten a gyerekedek van valami műtétre szoruló betegsége, akkor a legolcsóbb műtétet veheted 1,5 millió forintnak. Ha komolyabb műtétet igénylő betegsége van, akkor jobb ha vallásos leszel, és azért imádkozol nehogy olyan betegsége legyen, aminek a műtéti költsége akár 50 millió forintot is elérheti.
A havi pár százezer forintos fizud ennek a töredékét sem fedezi, akkor sem ha a feleséged is hasonló nagyságrendben keres.

fehérfarkas 2013.10.21. 23:22:15

@fehérfarkas:
folyt:

És akkor nem beszéltünk az infrastruktúra fejlesztésekről, a bürökrácia/adminisztráció működési költségeiről, a közbiztonság és az igazságszolgáltatás működési költségeiről (hogy az ország közbiztonsága ne olyan legyen mint a brazil favellákban), és még lehetne hosszan sorolni.

Persze, az állam nemcsak SZJA-t szed be, hanem számos más adókat. Meg a vállalkozásoktól is szed be adókat. Az SZJA és a fizetésből levont járulkok csak a töredékt fedezik a valós kiadásoknak. A többit az ÁFÁ-ból, a vállalkozások adójából, a benzin és a rezsi adójából, az import adójából, stb-ből szedi be az állam.
Szóval a te befizetett SZJA-d és járulékaid a töredékét sem fedezik a családod egészségügyi ellátásainak, a te taníttatásodnak, és a gyermekeid taníttatásának. A teljes fedezet onnan van, hogy az állam mindent megadóztat és mindenhonnan elvesz, és azt átcsoportosítja a különböző területekre. Pl. évi 1800 milliárdot az egészségügyre. Vajon az évi 1800 milliárdból te mennyit fizetsz be?

Ha egyszer ne adj isten karambolózól, és a baleseti sebészetre kerül fateromhoz, akkor tudd, hogy ott a műtéted költsége messze meghaladja a 10 millió forintot (és akkor még csak komplikáció mentes 1 órás rutinműtétről van szó - ha bonyolultabb műtétről van szó, akkor több órán át tartó életmentő műtét költsége az 50 millió forintot is elérheti;
persze ezt most nem te fizeted, hanem a TB;
de a te szolidaritás nélküli rendszeredben neked magadnak kellene fizetned - elég lenne rá a havi pár százezer forintos fizetésed?).

fehérfarkas 2013.10.22. 00:00:37

@fehérfarkas:
Ehhez annyit, hogy Anglia egy speciális eset. Ott az egészségügyben van magán és állami vegyesen. De az állami egészségügyre is nagyon sokat költenek azzal a mottóal, hogy ha az országna volt pénze háborúzni, akkor az egészsgügyre is kell legyen pénze. Ez a 2. vh háborús veszteségei és költségei után kialakult szemlélet - és ebben mind a két oldal, a konzervatívok és a baloldaliak is egyetértek.
Ezért van az, hogy egy angol állami kórházi alkalmazott annyit keres mint az USÁ-ban egy magánkórházbeli.

Persze az angol egészségügy sem tökéletes, mert ott sem mindre elég az adófizetők pénze /emiatt hatalmasak a várólisták/ - de a szolidaritási rendszernek a megszüntetése az egészségügyben ott blaszfémiának számít.
Egyébként az egészségügy nagyon drága dolog. Nagyon drágák az új gépek és eszközök. De a meglévők karbantarása és működtetése is drága. Az orvosi eszközös speciális fertőtenítése is drága, meg az új eszközök beszerzése. A betegségek gyógyításához szükséges technológia, gépek, eszközök nem véletlenül drágák. Nem a gyártás a drága önmagában, hanem a mögötte levő K+F és innováció. De ennek köszönhetően tudunk ma már olyan betegségeket gyúgyítani, amiket 50 vagy 100 évvel ezelőtt még képtelen volt az orvostudomány.
És akkor emellett ott van az orvosok és ápolók szaktudásának a megfizetése. Az adminisztratív munkatársak megfizetése (az 10 milliós Magyarországon is milliós nagyságrendben az embereket megvizsgálni, laborteszteket végezni, röntgenezni, stb... - ennek egyrészének elég a gyógyszer, más részének műtét is kell; ezt pedig csak nagyon pontos és precíz adminisztatív rendszerrel és munkatársakkal lehet nyilvántartani, ahol az adminisztratív alkalmazottakat és informatikai rendszert és fejlesztéseket is meg kell fizetni).

Éppen ezért a komolyabb műtéteket még az USA középosztálya sem tudja önerőből megfinanszírozni. Ezért is van olyan sok gond abból, amikor a biztosító nem akarja kifizetni a műtéti költséget (pl. az aláírt biztosítási szerződés adott betegségre vagy műtétre nem vonatkozik - az illető miért nema drágább biztosítást kötötte meg, ami arra is kiterjed?). Sok ember lett nyomorék amiatt, mert a biztosítása nem fedezte az adott műtét költségeit, és így egyik kórház sem vállalta el. A műtét költsége pedig önerőből a középosztálybeli keresetéből meg nem tudta kifizetni. Pedig ott a középosztály jóval többet keres mint nálunk.

Persze nálunk is van olyan, amit a TB már nem fizet. Nem is egy ilyen eset fordul elő évente.
Ismert jól menővállalkozó családot, amelyik a nagyobb gyermekük betegsége miatt szegényedett el. A TB már nem fizette, és csak Ausztriában tudták gyógyítani. És éveken keresztül az osztrák gyógytási költségek 100%-át nekik kellett fizetni (mert a TB azt mondta, hogy Magyarországon azt nem tudják gyógyítani, és osztrák kórházi gyógyítást meg fizeti). Sikeres kisvállalkozás ebben ment tönkre és szegényedett el. Egyrészt az osztrák kezelési költségek finanszírozása, másrészt a gyerek mellett kellett lenniük (hiszen szülőként a fiúk életét többre tartották az üzletnél), ami miatt a vállalkozásra már nem volt elég idejük, ami így csődbe ment.
(persze, lehet, ogy évekig pereskedve a TB-től mégiscsak ki lehetett volna csikarni a gyógyítás költségeit, de a gyerek életével nem várhatta éveket, amíg az ügyvédek a bíróságon pereskednek;
kit érdekel az évekkel későbbi pénz, ha a gyerekedet most kell meggyógyítani)
Persze az ilyen esetek ritkák, de előfordulnak. Ez arra példa, hogy még a szolidáris rendszer sem mindenben szolidáris. És a gond mindig ott van, ahol a szolidaritásban hiány van. És bárki, bármikor rászorulhat a szolidarításra - lehet, hogy nem ő közvetlenül, hanem valamely családtagja. A példa arra jó, hogy a szolidaritás hiányában még a sikeres vállalkozók is elszegényedhetnek. Nincs garancia arra, hogy valaki soha nem fog mások segtségére és szolidarítására rászorulni. Még az átlag felett keresőknél is bármikor előfordulhat, hogy a társadalom szolidarításán fog múlni a sorsuk/jövőjük/életük. Még azokkal is előfordulhat, akik itt a kommentekben szidják és megvetik a szolidaritást.
(bár amikor munkanélküli volt, akkor azért ígénybe vette az adott ország szolidaritáson alapuló szociális ellátórendszerének segélyeit - pedig,ha hű lett volna az elveihez, nézeteihez és itteni kommentjeihez, akkor vissza kellett volna utasítania azt)

fehérfarkas 2013.10.22. 00:26:39

@Fekete Pestis: "Sajnos másokkal nem tudok szolidaritást érezni. Ez föleg az eltérö kulturális háttér miatt van, meg amiatt hogy biztos vagyok abban, hogy ök is így gondolkodnak."

Én ezzel nem dicsekednék.
Az emberek többsége szerencsére itt Magyarországon sem ennyire önző és antiszolidáris.

Nyugat-Európában azért nem tűnik az átlagember olyan szolidárisnak, mert tudja, hogy az ő adójából az állam egy szolidáris rendszert működtet, és magas szociális védőhálót biztosít. Aki kiesik betegség, munkanélküliség, stb miatt középosztályból, azt a szolidáris rendszer és a szociális védőháló megvédi az elszegényedéstől.
Ezért ezzel sok nyugati nem is foglalkozik, mert az állam feladatána tartja ennek működtetését.

Az USA más, ott nincsen szociális védőháló. Az USA lakosságának 1/3 (kb 100 millió ember) ember nem rendelkezik egészségügyi biztosítással sem - mert nincs rá pénze. Viszont a másik 2/3 (kb 200 millió ember) viszont a világ legmagasabb életszínvonalán él.

Nálunk Magyarországon viszont a társadalom 40%-a amgyar viszonylatok szerint szegény. Az EU által meghatározott szegénységi köszüb alapján meg 70% feletti ez az arány.
És egy országot nem lehet sikeressé tenni ekkora szegénységgel. Ha a társadalom jobb módú rétegei nem vállalnak szerepet a többiek felzárkóztatásában, hanem inkább elvesznek a szegényektől (az ún. Máté elv a gazdaságpszichológiában: "akinek van, annak még több adatok, akinek meg nincs, attól az a kevés is elvétetik"), az az ország a leszakadó, elmaradó, elszegényedő országok közé fog tartozni. És pár évtized múlva a gazdagok is elezdenek szegényedni, mert nem lesz elég belső piac, nem lesz elég belső kereslet termelni és eladni, és a gazdagok vállalkozásai is sorra mennek majd csődbe. És a 22-es spirálja évről évre egyre több gazdagot fog elszegényíteni a belső piac szűkülése miatt.

Mielőtt valaki az exportot írná: vajon hányan élnek eportból a havi 500 ezer feletti jövedelműek közül (ez a bérből lő munkavállalók felső 7%-a)? És az újgazdag vállalkozók közül vajon hányan élnek exportból?
A magyar export és hi-tech 90%-át a multik adják. Mindenki más vagy az ő kiszolgálásukból (beszállításból) vagy a belső piacból él meg. És ha a belső piac az emberek szegényedése, vagyis a vásárlóerő szűkülése miatt csökken, akkor kevesebb vállalkozásra, és kevesebb munkahelyre lesz szükség. Ez leépítéseket, elbocsátásokat, még több munkanélkülit jelent. Ami után még kisebb lesz a belső vásárlóerő. Ami újabb leépítéseket, elbocsátásokat, még több munkanélkülit jelent. És így továb és így tovább. A 22-es csapdája, egy lefelé menő spirál.

A másik lehetőséget már korábban többször is leírtam meg mások is leírtál. Az nem a szegények tovább szegényítése, és a szegények támogatása helyett a jobb módúak támogatása. Hanem a szegénység felszámolása, a szegények felzárkóztatása. Ez viszont társadalmi szolidaritás nélkül lehetetlen.
(hiszen a szegény az pont azért szegény, mert nemhogy felzárkózásra, oktatásra, egészégügyre, stb-re nincsen pénze, de még a napi megélhetésére is alig;
ha nem így lenne, akkor nem hívnák szegénynek)

agyamputáltak 2013.10.22. 00:58:44

@Fekete Pestis: mivel nem itthon élsz ezért hiteltelen minden amit leírtál :)) ráadásul elég ezt az óriási ostobaságot elolvasni és kb. kiderül mennyire vagy képben :DDDDD
"Igen, a fideszesek is csalják az adót, DE ók legalabb nem akarnak einstandot csinálni, és nem is papolnak erröl a kommunisztikus akármiröl, amiröl az mszp."

2llkedő 2013.10.22. 05:45:15

@Fekete Pestis: "összekevered a várható érték és a realizált esemény fogalmát."

Egy lakásbiztosítás kb. 10e Ft/hó. Egy egyszerű lakás 12 milka. Ha leég a lakásod, akkor mennyi ideig kellene, hogy fizesd a biztosítást, hogy a károdat megtérítse a biztosító? Az ingóságról nem is beszélve. Ugyanez a gépkocsi biztosítás. Stb.

Te beszélsz össze-vissza.

"1. Miért szeressek vadidegen és ellenséges embereket?"

Nem személyeket kell szeretni, hanem a lelkedben kell szeretetnek lenni. A te hozzáállásod miatt vannak a háborúskodások.

2llkedő 2013.10.22. 05:50:03

@Fekete Pestis: "2. Mi a garancia hogy RAJTAM segítenek, ha bajba jutok?"

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Az egoista hozzáállásod miatt ne is várd, hogy segítsenek. Pedig amikor majd bajba kerülsz, akkor éppen olyanoktól fogsz kapni segítséget, akiktől nem is számítottál.

dagiiron 2013.10.24. 13:31:03

@fehérfarkas: S akkor kérlek mutasd meg nekem akkor pontos jövedelmi adatokat, mert ez csak az adóhatóság felé bevallott jövedelmeket mutatja. Speciel nem ismerek egyetlen olyan embert se, aki magyar tulajdonú cégnél dolgozik, s rendesen be lenne jelentve. Nem ismerek olyan EVA-st, aki nem a minimálbér után adózna , nem ismerek olyan orvost, aki számlát ad a magánrendelésén stb. Hozhatod nekem ezt a statisztikát, de magasan teszek rá, mert én a valós életet ismerem, te meg csak valami üvegburából írogatsz. Egyébként a javaslatom a számodra, keres másik munkahelyet, ahol jobban keresel..

fehérfarkas 2013.10.24. 13:52:18

@dagiiron:
Akkor nincsenek pontos jövedelmi adatok, és akkor minek és miről vitázunk? Akkor mindenki saját maga képzelje el - arról nem kell vita, mert akkor mindeninek a fantáziájár van bízva. Ugye nem ezt akartad érteni alatta?

Na jó, félre a poénkodást. Az átlagkeresetűek és az átlag alatt keresőknél mennyi lehet a zsebbe fizetett összeg, amit nem vall be a munkaadó? monduk 5.000-60.000 Ft közötti összeg? Éves szinten ez 60.000-750.000 Ft közöttire jön ki. Ha belekalkulálunk egy kis jutalmat, akkor 100.000-900.000 Ft között éves szinten. Itt a blogon néhány nick, akik a szolidaritást a legjobban szidják, 2 hónap alatt megkeresnek ennél többet (mint az általam leírt maximális érték). Sőt, közülük az egyik egyetlen hónap alatt ennél többet keresett (mint az általam leírt maximális érték), amikor kint külföldön dolgozot. Sőt, munkanélküli segélyként többet kapott ennél (mint az általam leírt maximális érték).

Az orvosok hálapénze. Nagyon jó, hogy leírod. Az egészségügyben dolgozóknak kb 5%-át érinti a hálapénz. A 95%-ok soha nem kap hálapénzt, és annak elosztásából sem részesedik.

Az EVA teljesen más dolog mint bérből-fizetésből élő alkalmazottak, mert ő az egyni vállalkozók közé van sorolva statisztikailag. És náluk az árbevétel számít. Egyébént az EVA-ba való bekerülsnek is az árbevétel adja meg a keretét: éves bruttó (ÁFÁ-val növelt) bevétele nem haladja meg a 30 millió forintot. 2012-től az EVA szerint adózóknak az éves bevétel 37%-át kell befizetniük. 50% evát kell fizetni, ha az adózó túllépi a 30 milliós bevételi határt. Az EVA befizetéssel kiváltja a társasági adót, az SzJA-t és az ÁFÁ-t. Nem váltja ki tehát pl. a kulturális adót, a helyi iparűzési adót és 2009-től a cégautóadót.
(forrás: www.eji.hu/adozas_es_tarsadalombiztositas/a_muveszek_adozasarol/a_muveszek_adozasarol/egyszerusitett_vallalkozo.html)
Kiemelem belőle neked a lényeget, hogy miért nem szabad az EVÁt összemosni a munkabérrel: Az EVA befizetéssel kiváltja a társasági adót, az SZJA-t és az ÁFÁ-t. Nem váltja ki tehát pl. a kulturális adót, a helyi iparűzési adót és 2009-től a cégautóadót.

Látszik, hogy ennyit értesz a dolgohoz, hogy az egyéni vállalkozást összekevered az alkalmazottakkal. A vállalkozói szfért összekevered a munkavállalói szférval.
de azért nyugodtan osszad csak az észt.

Dagiiron 2013.10.24. 15:12:16

@fehérfarkas: Látom fogalmad sincs kis hazánkról, hanem valami toronyból osztod az észt.Talán az MTA-nak hiszel

index.hu/gazdasag/2013/02/21/munkaeropiaci_tukor/

Ami pedig az EVA-t illeti, az a legalizált adócsalás, Az EVA-sok 99%- a minimálbér után fizet csak TB-t, s a többi jövedelmét pedig nem legálisan szedi ki. Az EVA-t nagyon sokan arra használják, hogy a normál adózó cégükből így vegyék ki a jövedelmüket kamu szerződések alapján. Ébresztő ember, ez Magyarország!!
süti beállítások módosítása