A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Sólyom, Róna, Ángyán és az LMP: erre van előre?

2013.06.02. 15:24 timargabor

Teltházas, nagy érdeklődéssel kísért előadónapot hirdetett az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz vasárnap délelőttre, "Merre van előre - Magyarország újragondolása" címmel egy fővárosi szálloda konferenciatermeibe. A fellépők előzetes listája impozáns volt, és bár Mellár Tamás az utolsó pillanatban lemondta a részvételt, így sem szégyenkezünk tavaly augusztusi tippünk és az LMP pártszakadását követő ötletek kapcsán. A mostani poszt egy része is wishful thinking, de miért ne álmodjunk? Mondjuk egy jobb országról? A poszt írásakor a rendezvény még tart, hadd szóljak csak a három, címben is említett előadóról.

Mondandójuk kapcsán akár álmodhatunk is. Nem tudom, mennyire beszéltek össze előzetesen, vagy mennyire készített vezérfonalat számukra az alapítvány - szerencsére egyikük sem olyan, hogy nagyon irányítani lehetne kívülről a gondolataikat. Egymástól függetlenül bár, de mégis, szerencsésen egymásra épülően a helyi döntések fontosságáról, a helyi közösségek szerepéről, az államhoz fűződő viszonyukról beszéltek. Sólyom a hagyományos politikai jobb-bal kétosztatúság megújulásra alkalmatlanságát, Róna a gazdasági és politikai sokszínűség szükségességét, Ángyán pedig - kevéssé meglepő módon - a vidék önszerveződésének elkerülhetetlenségét emelte ki. Nyilván sokan és sok módon értelmezni a mai előadások tartalmát, és annak jelentőségét, hogy pont az LMP rendezvényén hangzottak el. Én három gondolatot emelnék ki, egy megfigyelést tennék, s hozzá egy megállapítást a LehetMás lehetséges politikai mozgásteréről.

Róna Péter általam legfontosabbnak tartott gondolata az volt, hogy - miután végigvette, milyen gazdasági hibákat követtünk el mi magyarok 1990 óta, arra hívta fel a figyelmet, hogy e meglehetősen elemi hibákat nem követnénk el, ha mernénk különböző gondolkodású, világnézetű emberekből állva mégis egységes, a többieket is fenntartás nélkül befogadó nemzetként működni. Megemlítette, hogy egy hatvan évvel ezelőtti esemény az utolsó, amelyet minden magyar egységesen magáénak érez: a 6-3-as londoni futballgyőzelem. Az egymás elleni viták pedig nem engedik meg, hogy eséllyel válasszunk jó irányt gazdaságunknak - amit csak tetéz az Unió hibája, amely ugyanebbe a hibába esik: minden országnak azonos feltételeket szab, erősítve ezzel az erősek túlhatalmát, ellehetetlenítve a szegényebb tagok felzárkózását. Tudás, tudás, tudás, ismételte, enélkül csak bedolgozók lehetünk, és mintha most ez lenne a cél.

Bár előbb szólalt fel, Sólyom László egy gondolata mindenképp ide kapcsolódik: az uniós érdekérvényesítéshez beszélnünk kell az uniós nyelvet, magunkévá kell tenni az alapértékeket, fel kell ismernünk a saját érdekeinket éppúgy, mint ahogy tudnunk kell másokéról is - csak így érvényesíthetjük eredménnyel a nekünk fontos ügyeket.

A leghosszabb és - szubjektív megítélésem szerint - leghatásosabb beszéd Ángyán Józsefé volt. XI. Pius Quadragesimo anno körlevelével kezdte: amely problémákat az egyén meg tud oldani, a közösség ne vegye el tőle, amelyet a kisebb közösség megold, a nagyobb ne vegye át. Miközben részletesen elmondta a földügyekben a Fideszben folytatott vitáit, következetesen kiállt amellett, hogy a helyi kisközösségek a döntési szabadsághoz kapjanak érdekérvényesítési jogokat és tarthassák meg, sőt összefogva sokszorozhassák meg a helyi erőforrásokat - azokat, amelyeket a mostani kormányzat épp elvesz tőlük. Külön kiemelte - és a közönség igencsak vette a lapot! - hogy a harmadik (földügyi) alkotmánymódosítás szavazásakor hármójukon kívül a Fidesz és az MSZP szavazott együtt a nagybirtokrendszert lehetővé tevő jogi változtatásokra. Arról nem ejtett szót, miért szavazta meg a negyedik alkotmánymódosítást.

A mai kétpólusú politika helyetti harmadik út, a sokszínű, egy problémára sokféle választ adni képes társadalom képe sejlett fel vasárnap délelőtt. És bár a résztvevők nem köteleződtek el a szervező LMP mellett, én érdekesnek tartom, hogy Sólyom már többes szám első személyben beszélt. Mindannyian kiemelték, hogy igenis konfliktus, érdekkülönbség van a nemzetektől független tőke és a nemzetek, így a magyar közt, és a nemzeti politika legfőbb feladatának a nemzet és az azt alkotó kisebb közösségek nyilvánvaló hátrányának ellensúlyozását tartják - Ángyán előadása pedig eloszlatta annak maradék reményét is, hogy a hasonló célokat hangoztató kormánypárt valóban e cél érdekében járna el.

Biztató lehetőség ez az LMP-nek, és bőven kaptak tartalmi muníciót is a mai előadóktól, olyant, ami nem is esik messze alapértékeiktől. A szétválás óta a pártnak ugyanis nincs programja - a korábbi, jórészt erősen balos gazdaságpolitikát az azóta távozók javasolták. Miközben esetleg tekintélyes konzervatív politikusok jelennek meg a párt környékén, a programot is a ma vázoltak irányában lehetne felépíteni. A helyi közösségek, civil szervezetek lehetnek ebben a lehetséges partnerek.

Álom alig egy évvel a választás előtt? Lehet, hogy az - de legalább meg lehet próbálni.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

16 komment · 1 trackback

Címkék: lmp szubszidiaritás Ángyán József Sólyom László Róna Péter

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr495340350

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.06.03. 11:26:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tyreo 2013.06.02. 16:21:59

Nagyon ketyeg az óra, sietni kéne. Viszont a szavazatomra egyelőre nekik van esélyük és a kétfarkúaknak..

légügyi megfigyelő 2013.06.02. 16:46:02

Csak azt a múlt őszi Róna Pétert tudnám feledni...

Egyébként én egy utat látok, amelyből kinőhet a harmadik út. Ez pedig alapvetően az akárhanyadik út megnyitásának lehetősége: az Orbán-féle uralgás megszüntetése.
Vagyis a harmadik út sehanyadik út akkor, ha nem játszik össze az előtte levő valamelyik sorszámú úttal, amelyik a nem-Orbán útja. Örvendetes, csak nincs mese, választási szövetségre kell lépnie, mert nincs sem idő, sem lehetőség felhúzni egy újabb mozgalmat. És aztán az LMP-hez, Rónához, de még Ángyánhoz is juthat grimasz, vagyis így ők kevesek.

Az elmélettel egy józan választási rendszerben akár egyet is érthetnék. Ja, ez a magyar tőke, nem magyar tőke nekem magas. Egyszer majd megértem, de lehet, hogy ezen nem tudok túllépni... :((( Egyébként még az is lehet, hogy ebben tévedés van, vagy finomítása szükséges...

Dyra-Papa 2013.06.02. 18:18:13

Istenem, hogy lehet, hogy nem ezek az emberek vannak az ország élén? Persze tudom a választ.

NDX 2013.06.02. 18:52:46

ugyan ez tökéletesen kimaradt nemcsak a hírekből, hanem az elemzésekből is, a 4. alaptörvény-módosítás a háttérben alkotmányos szintre emelte a családi gazdaságokat /ld. P)cikk (2) bekezdés/, vagyis a 3. módosítás botrányai után - és azok ellenére - a kormánypárt végül szépen csendben meghajolt Ángyán előtt.
talán ez a válasz a kérdésre, hogy miért szavazta meg a nagyszabású negyedik módosítást: azért, mert ez volt a családi gazdaságok alkotmányos védelmének az ára.

explanatus 2013.06.02. 20:10:27

„amely problémákat az egyén meg tud oldani, a közösség ne vegye el tőle, amelyet a kisebb közösség megold, a nagyobb ne vegye át „

Igen, itt van a legnagyobb gond. Először, az egyént évtizedek óta szoktatják le, fosszák meg attól, hogy maga vegye át a maga gondjainak megoldását és az egyén ebbe örömest bele is nyugodott. Másodszor, a kisebb közösség, nevezzük faluközösségnek, olyan (választott) önkormányzattal bír, hogy az képtelen megoldani alapvető dolgokat, melyek hatáskörébe tartozna. Például sok helyen a csatornázás, az oktatási feltételek megteremtése. Ha a falvak még meglévő iskoláit csak úgy tudják/akarják fenntartani, hogy sokgyermekes családokat tobozoznak, közben az „őslakosok” ha bírják a közeli városba viszik/küldik gyermekeiket, akkor az nem megoldás, hanem csak a helyi hatalom „önfenntartás/önmegtartás” irányába mutató kétségbeesett próbálkozása. Emiatt került újra előtérbe az oktatás reformja során a mondjuk úgy, minőségi felügyelet visszaállítása, mert „bebetonozott helyi elit” meleg lavórnak degradálta le saját maga szerepét. Szülőként ezzel a meleg-lavór helyzettel akkor találkozik az egyén, amikor egyik gyereke a továbbtanulás során a meleg-lavórban kapott jó osztályzattal az új iskolában csak hatalmas erőfeszítéssel tud megmaradni. Ekkor már nyúl is az előbb vázolt megoldáshoz. Szóval, a kistelepüléseknek nem a legnagyobb problémája a földkérdés, hanem a megfelelő szintű helyi oktatás megteremtése, új helyi elit megjelenése.

légügyi megfigyelő 2013.06.03. 04:06:55

@explanatus: Isten! Magas Isten! Hát nem éppen azt írod, embertársam, hogy a helyi oktatásba igenis kavarjon be az állam, miközben éppen azt emeled ki Ángyán megszólalásából, hogy mindent a maga szintjén kell(kellene) megoldani! Persze, a tanfelügyelet lehetne szükséges, de az iskolák gigaszervezetbe tömörítése, a gittproblémák elbürokratizálása, a tanári önállóság megbéklyózása azért túlmutat a tanítás felügyeletén.
És hogy kistelepülések legnagyobb problémája nem a földkérdés? Hát akkor hanyadik problémája, ember? A tartós megélhetés alapja kellene legyen a föld, és jelzem vezéred ezt is ígérte, nem pedig a báróságra emelt cimborák rendjének kialakítását.
Remélem lesz még ilyen konferencia és el is mégy rá, mert talán felismersz valamit a mai rendszer hazugságaiból.

Kandeláber 2013.06.03. 10:18:37

@légügyi megfigyelő: A múlt őszi Róna Péterrel mi volt a baj?
Az, hogy megmondta a lesújtó véleményét a mítosszá emelt Bokros-csomagról, vagy az, hogy ugyanezt megtette Bajnairól is?
Ángyán pedig egyenesen kijelentette, hogy ő tüntetett a libás ellen...
Marad az annak idején ezerszer kigúnyolt Sólyom, azaz a nagy semmi...

kaktusztea 2013.06.03. 14:31:18

Ángyán vasárnapi beszéde az Ökopolisz alapítvány konferenciáján:
www.youtube.com/watch?v..

Tessék meghallgatni, nagyon kemény képet fest.. konkrétumokkal.

kaktusztea 2013.06.03. 14:32:05

Elrontottam a linket. Javítva:

Ángyán vasárnapi beszéde az Ökopolisz alapítvány konferenciáján:
www.youtube.com/watch?v=1LEu8gMCXMo

légügyi megfigyelő 2013.06.03. 15:57:59

@Kandeláber: A véleményemet megírtam akkor néhány bejegyzésben. Íme:
legifelvetel.blog.hu/2012/10/23/rona_peterhez_a_kard_irasa_nyoman

legifelvetel.blog.hu/2012/11/27/mire_a_magabiztossag

legifelvetel.blog.hu/2012/11/27/el_r_p

Magát Rónát, tisztelve tudását, kapcsolatrendszerét és elismertségét a múlt őszi ámokfutása után (v.Ö, itthagyja az országot, stb, aztán most meg mi van??? gyepáljuk az itteni "elitet", de közben ott teszünk-veszünk felügyelőbizottságokban, mivvaaan?) szóval ezután nem tartom kellően alapos és hidegvérű embernek. A "meglátásaival" meg sokszor nem értek egyet.

németh györgy 2013.06.03. 16:45:44

Semmi sem könnyebb, mint kitalálni egy szép politikai programot, hozzá ideológiát, de emberszabású megoldásokat találni a mai magyar társadalom együttélési és gazdasági feltételeinek javításához, az feladat. Ennek a megbeszélésnek az összefoglalójában erre utaló megoldás csírákat nem láttam. Bár lehet, hogy nem voltam elég alapos és nem vettem észre vagy nem értettem ezeket.

explanatus 2013.06.03. 19:39:26

@légügyi megfigyelő:
Persze, ha nem akarsz megérteni, akkor elbeszélünk egymás mellett. Jól látod, csak nem érted. Biztos nem szembesültél a problémával, hogy azt hiszed vagy egy okos, jó teljesítő gyereked, aztán ha bejut egy jobb gimibe, akkor szegény az általánosban nyújtott jó eredményei ellenére alig tudja követni a jobb iskolákból jötteket, és a szülő honnan tudná, hogy amit jónak hitt az minden csak nem jó. Olyan önállóak az iskolák, azt csinálnak, amit akarnak. Csak hát nem az önállóságon kellene legyen a hangsúly, hanem a színvonalon. Ha lóg a falon egy digitális tábla, attól még az oktatás nem minőségi, és igenis kellene legyen valamilyen szervezet, ami felügyeli a iskolákban folyó munkát és ha kell rúgja ki az igazgatókat és a pedagógusokat, ha mondjuk egy végzett nyolcadik osztály továbbtanuló diákjai nem megfelelő szinten, de jó jegyekkel fejezik be az általánost. A felsőoktatásról egy szót se szóltam, ott nincs személyes tapasztalatom.

Másik, amiről te beszélsz az állami nagybirtok. Azzal az van amit mondtál, de kistelepüléseken, falvakban a megszűnt téeszek földjei jó helyen vannak (többségük). Habár aki nem tudta vagy nem bírta a téeszekből kivinni a még használható eszközöket, az igencsak ott van, ahol a part szakad. Megélni a földből, ahogy mondod, családi gazdaságokkal, hát az megérne egy külön misét. Ott más gondok vannak. Ha nem szemestakarmányt termeszt a gazda, hanem kapásnövényt, de ezt a szót lassan el lehet felejteni, akkor olyan adminisztrációt kell vezessen a napszámosokról, hogy egyre többen hagynak fel az ilyen tevékenységgel. Ha így marad, akkor a határban nem lesz más csak kalászos, meg kukorica. Mikor ettél utoljára szántóföldön termett paradicsomot, fehérpaprikát, uborkát, ami családi gazdaságban termett? No, ugye?

Én is remélem, hogy lesz folytatás, és ott az is szóba kerül, amiről én beszéltem, mert most minden tele van a nagy dolgokkal, de a kisgazdaságok gondjairól még nem esett szó.

Még valami, a „vezérem” a te vezéred is, egyelőre, de ha csak ilyen módon tudunk egymással beszélni, akkor marad is. Nem csak a földdel van itt gond, hanem a vitakultúránkkal is.

légügyi megfigyelő 2013.06.04. 05:23:21

@explanatus: Nézd, a minőség biztosításának több módja is van, nem pusztán az államosítás. A jelenlegi rendszer, különösképp egy meglehetősen hatalomközpontosításra hajlamos, az emberek mindennapjaiba folyamatosan beletúrni akaró, a gazdaságot gatyamadzagon rángató kormányzat kezében, különösen amikor évtizedes kormányzásra készül, életveszélyes. Amennyire életveszélyes volt a kommunista felütésű iskolarendszer az átkosban. Az oktatás minőségére olyan megoldást kell találni, amely nem ideológiai alapú, hanem tudás és minőség alapú.

Ami a vezért (nem vezérünket) illeti, belátom, indulatos voltam, mert úgy láttam, hogy egy igen fontos válságtünetet illető posztban egy teljesen más jellegű kérdésben nyilvánulsz meg, és éppen úgy, hogy az Ángyán által idézett szubszidiaritás gondolattal gyökeresen szembehelyezkedsz. Ezért voltam ingerült, ami miatt - fenntartva álláspontomat - elnézésed kérem. A vezér nekem egyébiránt nem vezérem, tűröm, mint a jégverést. El fog múlni.

explanatus 2013.06.04. 12:49:50

@légügyi megfigyelő:
Azt hiszem ezzel a mondatoddal „ Ezért voltam ingerült, ami miatt - fenntartva álláspontomat - elnézésed kérem.” mi most valami korszakalkodó dolgot tettünk, ami teljességgel hiányzik a blogvilágból és a politikából. Mégpedig a megnyilvánulás, hogy sajnálom, hibáztam. A viták általában az anyázásnál véget érnek. Örülök, hogy mi nem jutottunk el addig a stádiumig. Tanulság számomra, pontosabb fogalmazás. Vedd úgy hogy koccintottunk egy pohár jóféle vörösborral.

légügyi megfigyelő 2013.06.05. 13:25:26

@explanatus: :) hát nem hiányzik mégsem, hiszen itt van a példa! Amúgy meg hiányzik mégis és ha ez így van, akkor ez baj.
Ha legközelebb vörösborhoz jutok, megemlékezem a koccintásról!
süti beállítások módosítása