A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Magyar exodus: mennyi a kritikus tömeg?

2013.02.25. 22:32 timargabor

Matolcsy januári bejelentése a külföldön dolgozó magyarok számáról a közgondolkodás tengelyébe emelte honfitársaink kivándorlásának ügyét. Számos írás, elemzés, vélemény és blogbejegyzés foglalkozott a kérdéssel, magunk is közzétettünk ilyent. Ma a Pézsma blog közölt remek összefoglalót a kivándorláshoz fűződő egyéni dilemmákról. Hadd kapcsolódjunk itt ehhez. Vajon az egyén és a közösség számára van-e a kivándorlásnak kritikus tömege? Van-e olyan pont, amikor már azért dönt valaki a távozás mellett, mert sokan mentek el, és milyen hatása van ennek a maradó társadalomra?

Először is látnunk kell, hogy reálisan nem képes bárki elmenni. Akit beteg, netán magatehetetlen szülei kötnek ide, nem fog felkerekedni, de általában az sem, akinek nincs használható nyelvtudása vagy szakmája (ez pl. a 110-120 évvel ezelőtti "amerikázás" idején nem volt korlát). A nyugdíjasok tömegei sem valószínű, hogy mennének, mert az a nyugdíj, ami idehaza még úgy-ahogy elég a megélhetésre, nyugatabbra az éhenhalásra is kevés. Eladható szakma, valamennyire meglevő nyelvtudás, vállalkozó szellem és kedv, vagy teljes itthoni kilátástalanság.

Ami miatt maradsz, az sok esetben a rokoni, baráti, kapcsolati háló. A kérdés az, hogy hol lehet az a pont, amikor ez a háló annyira szétszakad, hogy nem köt eléggé, és inkább magad is elindulsz? A Lobsterizmus blog már tavaly nyáron az "emigrálj barátokkal" gondolatot vetette fel, de van-e olyan pont, amikor - különösen bizonyos korosztályban vagy szakmákban - a barátaid érdemi része kint van, és emiatt mész te is, utánuk, vagy - hiányukban - bárhová? Megmondom, erre nem tudok választ. Egy vitát mindenesetre megér.

critmass.jpgA dolog, a "kritikus tömeg" másik oldala a maradó társadalom ügye. Ebből most kivesz egy részt az exodus. Nem is kicsit: számszerűleg is sok ez, a dolgot valószínűleg a családdal kimenetel tovább növeli. Csak megjegyzem: nem tudom de sejtem, hogy a 2010-12 es tragikus mélyrepülés a születések számában talán pont emiatt van: lehet, hogy ugyanannyi gyereket szül ez a generáció, de az ötödét már külföldön? Kikerül az eleve csak különadók sorozatával valahogy egyensúlyban tartott rendszerből valamennyi ember, ráadásul valószínűleg a jobban keresők: mekkora az a tömeg, ami után annyira fenntarthatalan marad a maradó társadalom viszonyrendszere, hogy az gyorsuló ütemben további kivándorlást indukál, még szélesebb rétegben?

A dolog politikai vetületéről se feledkezzünk meg. Dehogy mondok én olyant, hogy mindenki aki elmegy, a NER ellen szavazna, azt viszont valószínűsítem, hogy mégis erősen irányított mintáról beszélünk. Érdemi részük szavazata valószínűleg elvész: a Fideszt és az MSZP-vezette baloldalt egyaránt elutasító tömeg egy részének hiányában az erre induló pártok eleve hátrányban indulnak. Ráadásul a kivándoroltak a kezdeményezőkészebb részét is alkotják a kormány- (vagy inkább: rendszer-) kritikus tömegnek: nagyon kellene az aktivitásuk az életképesebb és általuk is elfogadható új politikai formáció(k) megteremtéséhez. Akik pedig a külföldön szerencsét próbálók közül továbbra is a Fidesz vagy a szocialisták hívei, intellektusukkal a saját táborukból fognak hiányozni. Így a kivándorlás bebetonozhatja a gyakorlati kétpártrendszert, tovább erodálva annak színvonalát. Ahol a felek a maradóknak kedves szociális ígeretek egymásralicitálásával próbálhatnak továbbra is kampányolni, hosszú ideig gúzsban tartva a maguknak kibulizott országot.

Nem tudom, elértük-e már a kritikus tömeget? Egyelőre kötelességemnek tartom a reménykedést.

 Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

433 komment · 2 trackback

Címkék: exodus kivándorlás magyar demokrácia fideszmszp

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr195105336

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.02.26. 11:26:00

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Siker helyett világnemzet 2013.02.26. 11:25:28

Kuss, én így szállok le a lóról - jelentette ki Orbán Viktor, miután Matolcsy véletlenül felhívta a figyelmet a pofára esésre. Ti ezt valószínűleg úgy hallottátok, hogy "Világnemzetet építünk". Mert a világnemzet igazából csak a B-terv, még nekik is....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2013.02.26. 06:11:47

"Eladható szakma, valamennyire meglevő nyelvtudás, vállalkozó szellem és kedv, vagy teljes itthoni kilátástalanság."

Ezt feltehetnéd véleménykutatásra is.
Szerintem teljes itthoni kilátástalanság.
Sokat ismerek (18-25 év között) akiknek se szakmája, se nyelvtudása, se munkája, csak kilátástalansága van. Egyszerűen nincs munkalehetőség.

EGYIKRESEM 2013.02.26. 06:33:03

Kapásból két olyan céget tudok mondani, ahol még nem volt februári fizetés, mert az állam bácsinak sikerült annyi és akkora átalakitásokat egyszerre eszközölnie január 1től, hogy gyakorlatilag minden lefagyott.
Senki nem tud fizetni senkinek.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.26. 08:39:40

Kb 6-7 évvel jártam az Ormánságban. Pont előtte olvastam egy cikket, hogy mekkora gond a kis elhagyatott falvakban a lakosság elvándorlása (Akkor még a hazai városok irányába vonult a falusi fiatal lakosság).
Akkor voltam olyan falvakban, ahol 2-3-400 méteren keresztül csak lakatlan házak voltak az út mellett. Voltam olyan faluban, ahol nem láttam autót. 30 kilométeren keresztül nem jött szembe más jármű.
Borzasztó érzés volt.

Szolgáltató szektorban dolgozó ismerősök már kezdik látni a kivándorlás következményeit. Van ahol drasztikusan visszaesett az előfizetők száma pl.

Én azt látom, hogy ahonnan sokan elmentek (Most mindegy, hogy külföld vagy belföld), ott egy idő után nő a munkanélküliség, mert a boltos elbocsájt egy eladót, a fodrász a segédjét, az autószerelő elköltözik oda, ahol még elég munka jut neki, a kőművesnek nincs megrendelése, .........

Saját személyes mérésem szerint aki elment, vagy csak fontolgatja, hogy elmenjen, az nem a mai kormány szavazótáborába tartozik.

A folyamat egy idő után valóban önmagát gerjeszti. egy dologra biztos jó lesz, ha a kormány dilettatizmusa erősíti ezt a folyamatot: Demokratikus módon lehet a parlamenti mandátumok 100%-át megszerezni.

EGYIKRESEM 2013.02.26. 08:43:09

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: igen, úgy.

Az egyik alkalmazott épp most árulja az autóját, hogy megéljenek valamiből, mert nem várható javulás még egy ideig a főnökség szerint. (ők legalább becsületesen odaálltak a melósok elé, és megmondták mi a helyzet)
A másik cégnél csak igérgetés meg terelés van, de pénzt nem tudják mikor látnak.

nevetőharmadik 2013.02.26. 08:59:57

Elértük. Nagyon jól látod, minden egyes kivándorlóval a maradék minősége - és reménye - csökken. (Ezen persze hörögni fognak a maradáspártiak, de válaszként számukra csak a pokolbéli magyar üst példázatát tudom nyújtani, és ráírni a homlokukra, hogy "QED".)

Elértük, de nem arról van szó csupán, hogy a kivándorlás kritikus tömegét értük volna el, mert legalább ilyen fontos tényező az, hogy az ország is elért egy "nincs visszaút" pontot.

Innentől kivételesen PESSZIMISTA leszek, NE OLVASSA EL SENKI!

Egyszerűen többé nincsen olyan felvázolható szcenárió, egyetlen sem, ami Magyarországot 10-15 éven belül élhető országgá tenné. Két fő irányt látok, függően attól, hogy az Orbán-kormány bukik-e, vagy sem. A kiindulási feltételeket most nem részletezném.

Ha marad az Orbán-kormány, és nincs szerencsénk, akkor a világgazdaság nem lesz kegyes, a külső finanszírozás megszűnik, az ország pedig pár éven belül fejreáll. Orbánt elviszi a népharag. De senki se gondolja, hogy ez esetben bármi javulni fog, mert a tömeg nem egy normális formáció, hanem a radikalizmus felé fordul, mint például a Jobbik. Tehát a Fidesz államcsődje inkább Jobbik uralmat hoz, ami nem a romok újjáépítése, inkább a maradék felégetése. És ha már minden elpusztult, akkor jöhet 10 év múlva valami újrakezdés esetleg. De addig, amit itt meg kell érni, nem kívánom senkinek. És remény akkor sem sok lesz, mert addigra a demográfiai katasztrófa kézzelfogható közelségbe kerül. A jóléti társadalom többé nem lesz újra felépíthető. Ha az akkori fiatalokkal együtt 40-50 évesen újra is tudjuk kezdeni, semmiképp sem áll majd módunkban szüleink, nagyszüleik számára a jólét megteremtése: sőt, tán a magunk számára sem. A maradék életünket nyomorban kell eltölteniük - és ha azt akarjuk, hogy a gyerekeink valaha normális életszínvonalon éljenek, nekünk el kell majd fogadnunk ezt a nyomort, nem terhelhetjük őket az eltartásunkkal. Akikről most beszélek, 25-30-40 évesek vagyunk.

Ha "szerencsénk" van, azaz a világgazdaság továbbra is viszonylagosan jó állapotban marad, akkor - fenntarthatatlan módon - de hitelből még el lehet éldegélni folyamatosan szétbaszott gazdaság mellett. De a nyomor, a kilátástalanság, a szegénység, a munkanélküliség terjedni fog. Uralkodó lesz az apátia, a depresszió, a kormánypropagandának való behódolás, az önkéntes agymosás. A megmaradó gazdaság egyre inkább a kínai típusú robotmunkára fog épülni, egyre inkább, ahogy 10-15 éves távlatban beérnek az oktatási "reform" gyümölcsei. A szociális rendszer előbb-utóbb pedig összeomlik, ez után pedig elsöprik a politikai rendszert is, Orbánostul-mindenestül. Hogy remény lesz-e? Talán addigra megtörténik annyi és olyan hosszú szenvedés, ami felnyitja a szemeket, és normális gondolkodásra ösztönzi az embereket, de addigra megvalósul a demográfiai katasztrófa, és a jóléti társadalom többé ugyanúgy nem lesz kiépíthető. Igaz, addigra ez megszokott lesz, de még ha az akkori fiatalok újra is tudják kezdeni, semmiképp sem áll majd módjukban szüleik, nagyszüleik (vagyis mi magunk, illetve a mi szüleink) számára a jólét megteremtése: a maradék életünket nyomorban kell eltöltenünk.

De tegyük fel, hogy az Orbán-kormány bukik! Tudni kell azonban, hogy ha bukik is Orbán, nem adja fel: ahogy elkezdte fellázítani az országot 2002-ben, utcára vitte 2006-ban, úgy ezt meg fogja tenni 2014-ben is, azzal a különbséggel, hogy most már egy végsőkig hiszterizált választói droidhadserege van. Rajtuk már az sem segít, ha mondjuk Bajnai netán tökéletesen gatyába rázza az országot, és soha nem látott növekedés indul, ha emelkedik az életszínvonal, az sem számítana. Azt a hisztérikus, gyűlölettől elvakult polgárháborús hangulatot legfeljebb elképzelni tudjuk most még, de folyamatosan menni fog a buli. Meddig? Míg Orbán van, míg a támogatói élnek és ki nem fáradnak. Ez minimum 5-10 év kemény belső lincshangulat oda-vissza. Aztán ez idővel csökken, és szép lassan meg is szűnik - talán. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy csoda akkor sem történik az országban: ugyanúgy demográfiai katasztrófa felé sodródunk, ugyanúgy nem lehet fenntartani a jóléti államot, csak a vergődést lehet kitolni. Ha minden jól megy, akár 20-30 évvel is. Ha nem, akkor rövidebb időre, és akkor megint csak egy összeomlás jön. Persze mondhatnánk azt, hogy szüleink generációját leejtjük a padlóra, és a demográfiai katasztrófának nem lesz gazdasági kivetülése, csak szociális (vagy akár divatosan humanitárius). Akkor mi magunk és gyerekeink túlélhetjük, és gazdagodhatunk, de ezt néhány elvetemültön kívül senki sem tudná bevállalni. Együtt fogunk bukni.

Azonban egyáltalán nem valószínű, hogy ez alakulhat így. Orbánnak nem csak droidhadserege van már, hanem beépített bombái is, amik lehetetlenné teszik egy nem Fideszes kormány működését, ha Orbán érdeke azt kívánja. Ez a droidhadsereggel megtoldva az új kormány 2-3 éven belüli bukását jelenti. És innentől visszatérünk az első két lehetőség valamelyikére.

Bármi is történik, 20-30 éven belül nincsen esély élhető jövőképet adó Magyarországra. Hinni benne persze kötelesség, de a mi életünkben (a most 25-30-40 évesekéletében) Magyarország nem lesz fejlett nyugati ország. A legoptimistább - de reális - forgatókönyv szerint sem.

Ehhez képest a kivándorlás csak felgyorsítja ezeket a folyamatokat. Ami kivándorlás nélkül 20 év múlva lenne, az most lesz majd 5 év múlva.

Egy dolog adhat reményt: a magyarság gondolkodásának átformálása egy felelősségvállaló, sziklaszilárd szabadság melletti elköteleződéssel, tartással, és a szarházisággal szembeni zéró toleranciával rendelkező néppé. Ahol a problémákat meglátják, és nem tévesztik össze a bűnbakkeresést és ujjal mutogatást a megoldással. Csak a gondolkodás, a magyar néplélek átformálása hozhat reményt.

Ez azonban lassú folyamat, sok sok évnek, esetleg évtizednek, sőt, akár generációváltásnak is el kell telnie, remélve, hogy addig sem omlik össze minden. Naponta meg kell küzdeni a szellemi ellenállással még legalább 10 évig, amíg a másként gondolkodók el nem érik a kritikus tömeget. Ez szép feladat, de kínkeserves. Felőrli az embert, erre mennek rá a legszebb éveink. Közben pedig történik azok közül valami, amit fentebb vázoltam.

Én senkit nem hibáztatok, ha a szarban vergődés a és az itthoni jobb jövőért való majdnem reménytelen harccal eltöltött élettel szemben azt választja, hogy bassza meg, lelépek, de legalább lesz egy jó életem, mert ez az egy van belőle.

Viktus 2013.02.26. 09:11:59

Egyébként mi a probléma? A jelenlegi kormányzatnak megvan a jövőképe, és abba a jövőképbe ennyi sok magyar nem fér, akikkel ráadásul sok a probléma. Csak vándoroljanak kifele. Közben felépítik a saját plebsüknek a tutit állami cégeken keresztül majd a cigány tömegeket elirányítgatják vidáman lásd. békemenetre is őket tudják kiterelni a régi komcsi menetelő nyugdíjasok mellé.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.26. 09:44:12

@nevetőharmadik: igazad van. Ez egy érdekes és szomorú játékelméleti dilemma, egyéni döntésekből összeállva. Az egyéni "menni vagy maradni" döntésben benne van a jövőkép vagy annak hiánya, miközben minden kivándorló rontja a közös jövőképet és növeli a további kivándorlási döntések esélyét. És mint játékelméleti dilemmának nem látom a közösségi megoldását.

toportyánzsóti 2013.02.26. 09:49:55

Soha nem volt még ennyire alacsony szinten gondolkodó,vergődő kormányzata Magyarországnak!Ezek a srácok csak brossúrákból szerzett ismeretekkel akarnak országot vezetni,mindenféle gyakorlati tapasztalat nélkül,olyan helyzetben amikor már nincs lehetőség ezeket megtanulni!Szocializációjuk pedig elakadt valahol az oviban,ezért aztán nagyképű hazudozók csak!Aki teheti keressen máshol munkát,ne támogassa adójával ezt a gyökértelen szektát.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2013.02.26. 10:03:05

Alapvetően pozitívum a menési vágy növekedése: tapasztalatok kellenek az átlagmagyarnak.

Viktus 2013.02.26. 10:18:37

www.noltv.hu/video/4863.html nyugdíjasok örvendeznek a többi meg kit érdekel? 2002 óta elég őket megvenni ...

euAgWzgmmtq7K 2013.02.26. 10:19:17

Van kritikus tömeg, én pl hirtelen észrevettem, hogy a barátaim 70%a elköltözött, így ez nem tartott vissza. Uakkor felesleges nagy szavakat használni - exodus? távozás? Ugyan már... Teljesen felesleges a Kádár korszak fogalmait használni arra, hogy ma az EU-ban oda megy az ember lakni és dolgozni ahova akar. És sztem ez hasznos.

I_Isti 2013.02.26. 10:20:00

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "aki elment, vagy csak fontolgatja, hogy elmenjen, az nem a mai kormány szavazótáborába tartozik."

Nem véletlenül nehezítik meg a külföldön dolgozók szavazását...

Mészáros Laci 2013.02.26. 10:20:03

igen, van ilyen kritikus tömeg.

a négy-, hat- és nyolcosztályos gimnáziumok szabad választása azt eredményezi, hogy az általános iskolákból először a 4. osztály, majd a 6. osztály után elmegy a diákok egy része, így hetedikre már néhol elég rendesen megfogyatkozik az osztály.

ha NAGYON megfogyatkozik a létszám, az iskolának kevesebb lesz a pénze, kevésbé tudja megfizetni a tanarakat, így azok a szülők is gimibe íratják a gyereküket hatodik után, akik egyébként szívesebben maradtak volna a 8. osztály végéig.

az iskolák ilyen típusú morzsolódásából lehet becslést tenni: ha az egyik tanévben az osztálylétszámok 35-40%-kal csökkennek, akkor már a következő tanévben a hatodik után szinte minden akár átlagos képességű diák elmegy az iskolából, és marad egyharmad vagy kevesebb, akit már tényleg sehová nem vettek fel.

I_Isti 2013.02.26. 10:22:18

@nevetőharmadik: "20-30 éven belül nincsen esély élhető jövőképet adó Magyarországra"

Van az 200-300 év is...

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2013.02.26. 10:30:01

szóval visszatértünk ahhoz, hogy kalandvágyból maradunk akik maradunk. :D

centenárium 2013.02.26. 10:30:56

BAJNAINAK MONTI mutatja az utat. Irány a LEVES.

centenárium 2013.02.26. 10:32:13

Congrat...Signor Berlusconi!!!!!!!!!

lamb79 2013.02.26. 10:34:07

@nevetőharmadik:
Nagyon sok mindenben egyetértek, talán egy gondolatodat ragandnám ki-

"Egy dolog adhat reményt: a magyarság gondolkodásának átformálása egy felelősségvállaló, sziklaszilárd szabadság melletti elköteleződéssel, tartással, és a szarházisággal szembeni zéró toleranciával rendelkező néppé."

Sajnos ezért nem borították még rá az asztalt Orbánékra és az egész kis szaros poszt-kommunista rendszerére. Azok a generéciók akik még Kádár alatt nottek fel, képtelenek megérteni a demokrácia alapelveit viszont rendkívul jól tudnak (béke)menetelni. Innentol kezdve az általad említett 20-30 év lenne reális amíg ez a generáció eltunik.

Egy pozitív dolgot tudnék említeni (amirol természetesen a magyar sajtó hallgat)- legalább ott van elottunk a példa a múlt heti bolgár kormány lemondatással. Nekik nem elég az hogy lemond az egyik párt- alapvetoen akarják megváltoztatni a rendszert úgy hogy a politikusok felett ellenorzést tudjon a nép gyakorolni. Persze, ilyesmi feltételekkel a két legnagyobb párt már nem is vállalja a kormányzást! Nem meglepo... De ha náluk mukodni fog, akkor lehet hogy nálunk is menne?

phaidros 2013.02.26. 10:34:32

Értem a posztot, de szerintem az a rész, hogy az elmenők valahonnan hiányoznak, az sántít, mert szavazhatnak. Csak a gazdaságból hiányoznak.

VT Man 2013.02.26. 10:45:05

@EGYIKRESEM:
"Az egyik alkalmazott épp most árulja az autóját, hogy megéljenek valamiből, mert nem várható javulás még egy ideig a főnökség szerint. "

Hihetetlen, hogy olyan emberek vannak ebben az országban, akik ingyen dolgoznak a cégnek.

A kedves dolgozó még az autóját is eladja, csak hogy ingyen dolgozhasson a cégnek!

Nonszensz!

Állam-vizsga 2013.02.26. 10:46:22

@nevetőharmadik: Nagyon jó írás! Ilyen amikor a komment felülkerekedik a poszton. Amit írsz az már bennem is tudatosult régebben, csak én nem tudom ilyen szépen leírni.

Nem Penny hajója 2013.02.26. 10:46:57

@phaidros: "Csak a gazdaságból hiányoznak."
Csak?

VT Man 2013.02.26. 10:47:06

Én is drukkolok, hogy minél többen kimenjenek dolgozni (és utána azért egy részük jöjjön is vissza).

Aki éveket kint van, azt nem lehet majd azzal átverni, hogy "fizess azért, hogy bankban tarthasd a pénzed". Meg, "jajj de jó a 20% THM-es hitel", vagy "a gázóraleolvasó csak 10 és 15 óra között tud jönni".

Ezek az emberek az asztalra fognak csapni, és minél többen vannak, annál nagyobb esély van a változásra.

VT Man 2013.02.26. 10:49:29

@toportyánzsóti:
"Aki teheti keressen máshol munkát,ne támogassa adójával ezt a gyökértelen szektát. "

Azaz, lehet kritizálni.

De milyen jó lesz aki hatalomba készül! (Bajnai)

Kikiáltják a bruttó 400 ezer (nettó 250 ezret) keresőket köcsög burzsujnak, akiket le kell nyúzni!

Micsoda kommunista mentalitás ez a "pusztuljanak a gazdagok!"???

És ez lenne a kapitalista Bajnai?

KARD blog 2013.02.26. 10:49:40

@Állam-vizsga: ez így van :-)
(minket nem zavar, sőt örülünk neki!)

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2013.02.26. 10:50:15

Aki magyar, mind kint marad?
Mohács lesz itt, Muhi, Arad?
Szükséges az exodusunk
S Lajtát át közösen úszunk?

Lesz-e vajh' kolbászék a Á-n,
Tejes-mézes hun Kánaán?
Lesz-e jog és lesz-e jólét,
Vagy ihatunk sózott hólét?

Én, a nejem s a két kölök
Maradunk s tán eszközölök
Változást, ha leszek cár tán.
Frady Endre áll a vártán!

további mélylírák:
fradyendre.blogspot.hu/
:)

ursus artos 2013.02.26. 10:52:56

@Dr. jenőke (jenőke): "akiknek se szakmája, se nyelvtudása, se munkája, csak kilátástalansága van. Egyszerűen nincs munkalehetőség. "
Se szakmája, se nyelvtudása, se semmije? Mégis milyen munkalehetőségre ácsingózik az illető?
Ha nincs szakmája az mennyiben más hibája - teszem azt a kormányé - mintsem a sajátja?

nincs1itt 2013.02.26. 10:53:08

@Lucky Larry Silverstein: Te mondd, a pakisztáni bevándorló az mire is lesz jó???
Továbbá, akik elmennek, azok Nálad tanultabbak, bátrabbak, de mindenek előtt, sokkal világosabban látják a helyzetet. Szóval a bevándorlók, akik többen vannak, azokból mennyi marad ott Mo.-on és mennyi vándorol tovább?? Hm?? Kedvem lenne le "hüjegyerekezni" Téged, de szerencsére naponta megteszed magaddal, magadnak, a mi örömünkre!
Cicavirágom, akkor mondok egy ejus országot, ahol heti 20 óra közmunkáért fizetnek majd 300.000 (igen jól olvasod, háromszázezer forintot), meg a lakhatási költséget átvállalja az önkormányzat! Ehhez hol van 47.000 nettós lapátnyél görbítési verseny? De ez a pénz, sokkal magasabb a Mo.-i átlagbérnél is... Te tényleg ennyire setét vagy, esetleg fested magad???

sárkányfő 2013.02.26. 10:53:49

A témában javaslom az alábbi cikket Bulgáriáról, ők pár évvel előttünk járnak ebben a problémában, itt tartunk majd mi is pár év múlva:

fn.hir24.hu/itthon/2012/06/12/az-orszag-amely-lassan-kiurul/

"Több mint egymillió ember hagyta el az utóbbi húsz évben az országot, gyakorlatilag fiatal értelmiségi réteg már nincs."

„A kivándorlás döbbenetes nyomait lehet látni. Akik leülnek tárgyalni, bármilyen szinten, azok kedves, aranyos emberek, de láthatóan egy c2-es csapat tagjai. Elmentek a jó képességű emberek, az egész országban képességproblémákba botlik az ember.”

"Az elsősorban Nyugat-Európába irányuló bolgár elvándorlás oka elsősorban a magas munkanélküliség és az alacsony reálbérszint. A fiatalok alig kapnak munkát (pedig az unióban itt a legmagasabb a szakképzett munkaerő hiánya), és ha kapnak is, a bérből nem tudnak megélni. Nem véletlen, hogy aki tud, Németországba, Angliába vagy más országba költözik. Másrészt a zavaros politikai-gazdasági viszonyok is sokakat elriasztanak az országból."

"A Nyugaton élő bolgárok jó része sikeres, jó helyen dolgozik, de sokan fenntartják lakásukat Szófiában. Amikor esetleg visszamennek, nem bírják az ottani viszonyokat, a leromlott, szerencsétlen országot, egy idő után eladják a lakást, és onnantól már fel sem merül, hogy hazatelepülnének. "

"a politikai, kulturális, társadalmi viszonyok annyira leromlottak az anyaországban, hogy nem mennek haza az emigránsok, nem bírják a butaságot, a korrupciót"

Egy dolgot azért hozzátennék: ami az országnak rossz, az a politikának jó. Átlagosan butább népeket könnyebb hülyíteni és kifosztani és uralni.

fizetekmegegysort 2013.02.26. 10:57:01

Konkrétan a mi dilemmánk is ez. Három pici gyerekkel csak bámulom, ahogy szétverik az oktatást, ahogy szűkítik a lehetőségeinket, ahogy ki akarják venni a kezemből a gyerek erkölcsi nevelését, ahogy a férjem szétdgozza magát azért, hogy épphogy tartani tudjuk az életszínvonalunkat, ahogy száll el az esélyem, hogy a gyerekek mellett dolgozhassak...stb. Ketten, négy diplomával - nem büfészakokkal - tényleg annyit kéne melóznunk, hogy a gyerekeimet csak hét végén lássam? És normális, hogy így is ki kell gazdálkodni a nyaralást? Szerintem nálunk menésre áll a dolog, és főleg a gyerekeim jövője miatt. Unortodoxiában, ahol az egyetlen megbecsült réteg a nyugdíjas, nem érdemes gyereket nevelni. Nem várjuk meg, míg droidot csinálnak belőlük. És jó pár ismerősöm megy / ment mostanság. Családok, jól képzett, nyelveket beszèlő emberek, akik sok adót fizettek itthon. Biztos vagyok benne, hogy ennek pár éven belül következménye lesz. Két éve egy barátom azt mondta: "anyukám, figyeld meg, innen aki teheti el fog menni, marad az "elit" plusz eltartottak, meg akinek nincs piackèpes tudása...és akkor tudod mi lesz itt? Kuba. Egy szűk réteg dőzsöl, minket meg nyakon fognak szúrni 200ft-ért is az utcán. Fogjátok a gyerekeket, és menjetek innen míg lehet..." Félek, igaza lesz.

EGYIKRESEM 2013.02.26. 10:57:31

@VT Man:
Egy kisvárosban szerinted egy titkárnő hová menjen dolgozni?
A cég nekem is tartozik nem kevés pénzzel, mivel alvállalkozójuk vagyok. Viszont MINDIG fizetnek, ha beérkeznek a pénzeik. Tavaly pl 9 hónapos csúszással kaptam meg az egyik munka árát.
Sosem kamuznak, viszont ha megérkezik a pénz, akkor aznap szólnak, hogy vihetem be a számlát, és másnapra ezt át is utalják.

Bármennyire is szar, hogy csúsznak a pénzekkel, ez egy becsületes cég, és pont emiatt az alkalmazottak is kitartanak.

ursus artos 2013.02.26. 10:58:45

@VT Man: "Kikiáltják a bruttó 400 ezer (nettó 250 ezret) keresőket köcsög burzsujnak, akiket le kell nyúzni!"
Addigra a ped. életpálya miatt egy 25 éve a pályán lévő, szakvizsgázott pedagógus fizetése 418 ezer forint lesz. Nyilván az már gazdag, ergo: fizessenek a gazdagok!

Állam-vizsga 2013.02.26. 11:01:45

@KARD blog: A poszt is nagyon jó és az alapgondolatot az adja meg tulajdonképpen.

A kommentben egyszerűen benne van minden ami egy nyitott szemmel és füllel rendelkező hazájáért aggódó fiatal fejében most kering.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.02.26. 11:02:29

Kedves postoló!

Elnézést kérek, hogy elgurult a gyógyszer, látom törlésre kerültek a "részeg tengerész"-hez írt válaszaim. Sajnos van az a szint, amit már nem tudok szó nélkül hagyni.

Bocs!

lehet más a propaganda 2013.02.26. 11:05:31

"a Fideszt és az MSZP-vezette baloldalt egyaránt elutasító tömeg egy részének hiányában az erre induló pártok eleve hátrányban indulnak."

Ez is egy karosszékből megírt, spekulatív eszmefuttatás. Minden híreszteléssel ellentétben (ez már az XX-edik blog ugyanarról) nem azért mennek ki a zemberek, mert a hazai belpolitika idétlen hablatyolásait nem bírják elviselni (NER, váltsuk le a viktátort és hasonlók). Ha így lenne, kivándorolhatna valaki akár azért is, mert nem tetszenek neki az utcai reklámok, a tolakodó hajléktlanok, vagy a szomszéd kutyájának az ugatása

Ismerősök körében azt látom, hogy épp annyi Fidesz támogató megy ki, mint más pártoké. Akik nagyobb arányban maradnak azok az MSZP-sek, de nem a pártpreferencia miatt, hanem mert ők az idősebb nyugdíjas korosztályba tartozók akik már nem mozdulnak

nincs1itt 2013.02.26. 11:06:30

@ursus artos: Ne baszd+!!!! 25 év munka után, már 1200 ájrós fizuja is lesz, amiből lesz, kb 5-700 ájrós nyugdíja is??? emmá' döfi. Ne komolytalankodjunk már... Ott Mo.-on kb, 200-300 év elmaradás tapasztalható, minden területen. Móricz írt egy regényt: Rokonok címmel, szerinted bármit vesztett az aktualitásából???
Ugyan, hagyjuk. Aki teheti fusson, hagyják ott azt 386 barmot, rokonsággal, havercimbijóbaráttal együtt. Észre sem fogják venni! Marad még pár ezer kegyelt, azok elhitetik velük, hogy minden OK, azért nem látnak embereket az uccán, mert mindenki dolgozik a sok-sok munkahelyen, amit ŐK teremtettek.

nyisziati 2013.02.26. 11:06:33

@doggfather: "kalandvágy"... :)
Mindjárt elmegyek extrémturistáskodni a Lidl-be... :)

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.02.26. 11:06:59

@ursus artos: Márhogy szerinted. Mások szerint meg te vagy annyira ostoba, hogy közpénzen kell neked tolni a mantráznivalót. Különböző vélemények, mindenki szerint a magái az igaz.

KopaszMercis 2013.02.26. 11:08:02

@nevetőharmadik:
Zsenialis helyzetelemzes.... Rad szavaznek, ha lehetne.

nincs1itt 2013.02.26. 11:08:16

@ursus artos: a jobboldal meg: sz@r...
Ha meg kellene enned, melyiket preferálnád??

froton 2013.02.26. 11:08:28

@fizetekmegegysort: Mintha csak én írtam volna....Tökéletesen megértelek.

ursus artos 2013.02.26. 11:08:35

@fizetekmegegysort: azt hiszem éppen ez az a kormány, Unortodoxiában, ahol három gyerek után, gyakorlatilag nem kell szja-t fizetni...
Ja, és az oktatást nem most verik szét. Az már régen megtörtént. A gyereked erkölcsi nevelését senki sem veszi ki a kezedből. Vagy azt gondolod, hogy majd az iskolában azt fogják tanítani, hogy lopni igenis szabad?
Vagy mi az ami miatt "rettegsz" az iskolai etika és erkölcstan oktatástól?

I_Isti 2013.02.26. 11:09:01

@nevetőharmadik: " magyarság gondolkodásának átformálása"

Egyébként a "gondolkodásmód megváltoztatása" görögül valahogy úgy szól, hogy "metanoia". Ezt a szót a Bibliában úgy fordítják magyarra, hogy "megtérés".

Vagyis tulajdonképpen a magyarság előtt egyetlen egy lehetőség van: a megtérés.

Itt nem arról van szó, amit Hoffmannék kigondoltak, hogy a gyerek hittant fog tanulni, és attól majd jól erkölcsös lesz, hanem arról, hogy a felnőttek a saját, felelős döntésük eredményeképpen belátják, hogy ahogy most van, az nem csak kollektíven, de egyénileg sem jó.

És a belátás után átalakítják a gondolkodásmódjukat:
pl: akik eddig loptak és azt gondolták hogy lopni jó, ezután nem fognak lopni, mert belátják, hogy lopni bűn.
akik eddig csaltak az adóval, mert az állam elviselhetetlen adóterheket rogyasztott a nyakukba, ezután nem fognak csalni az adóval,
akik eddig vérszívó adótörvényeket hoztak, ezután nem fognak ember ellenes törvényeket hozni,
akik hazudtak azért, hogy hatalomba kerülhessenek, ezután nem fognak hazudni. stb.

Nagyjából ez a kimenekedés egyetlen lehetősége.

Ehhez viszont csoda kell.

Legalább az, hogy Jézus Krisztus személyesen szóljon mindenkihez.

nyisziati 2013.02.26. 11:10:36

@lamb79: "Azok a generéciók akik még Kádár alatt nottek fel, képtelenek megérteni a demokrácia alapelveit viszont rendkívul jól tudnak (béke)menetelni."

Na! Azért ezzel vitatkoznék. Ha megfigyelted, a békemenetelést javarészt nyugdíjasok + vidékről különbuszokkal felszállított "nemzeti érzelműek" csinálják, pont a 30-as-40-es generáció az, akiknek jelentős része pontosan látja a Fidesz-kormány diktatórikus törekvéseit. Csak ők javarészt vagy a megélhetéssel vannak elfoglalva, vagy épp húznak kifelé.

defender of the clown 2013.02.26. 11:11:04

@EGYIKRESEM: februári fizetés még sehol nem volt

ursus artos 2013.02.26. 11:11:24

@nincs_itt: "Ne baszd+!!!! 25 év munka után, már 1200 ájrós fizuja is lesz, amiből lesz, kb 5-700 ájrós nyugdíja is??? emmá' döfi. "
Gúnyolódhatsz, mivel csak ez és a cinizmus a baloldal osztályrésze. De! Legalább történik valami.
Lehetne 2800 ájrós fizetése is, de akkor nyista segély, nyista családi pótlék, nyista szociális háló.

nyisziati 2013.02.26. 11:11:40

@phaidros: valaki írta föntebb, hogy meg akarják nehezíteni a külföldön dolgozók szavazását.

EGYIKRESEM 2013.02.26. 11:12:20

@defender of the clown:
A februári fizetést úgy értettem, hogy ebben a hónapban még nem kaptak pénzt, értelemszerűen a januári fizetést.

es2300 2013.02.26. 11:12:47

@phaidros: igazabol a gazdasagbol sem, mert hazakuldik a lovet
pont mint albania mondjuk

VT Man 2013.02.26. 11:12:52

@EGYIKRESEM:
"Bármennyire is szar, hogy csúsznak a pénzekkel, ez egy becsületes cég, és pont emiatt az alkalmazottak is kitartanak."

Tiszteletem a cégnek, de ez akkor sem megoldás.

A gázműveknek mondhatod azt, hogy 9 hónap múlva fizetsz? Sajnos nem. Akkor pedig ez nem megoldás.

phaidros 2013.02.26. 11:13:31

@Hoffmann Rózsa Flores Eduardo: a cikk mondanivalójához képest gondoltam.

@nyisziati: na ezt nem tudtam. Érdekes lesz amellett, hogy viszont a határon túliak meg szavazhassanak.

KARD blog 2013.02.26. 11:14:25

@VT Man: @EGYIKRESEM: ne vigyétek félre, plz. Elhiszem, hogy jó téma hogy életszerű-e ha valaki kimaradt fizetés után tovább dolgozik, de nem erről szól a poszt.

nyisziati 2013.02.26. 11:14:44

@VT Man: nagyon igaz! Kéne már egy generáció, amelyik öntudatos POLGÁR, na nem a fideszes-laposkúszós-békemenetelős-bólogatójánosos értelemben. Akinek JOGAI vannak, mert már teljesítette a kötelességeit, és most várja, hogy az állam ne vizsgálat nélküli jókatolikus zsigamarcellekkel szúrja ki a szemét, hanem valódi, felelős politikusokkal álljon az ország élére.

sparklie (törölt) 2013.02.26. 11:15:39

Szerintem mar atleptuk azt a hatart, amikor mar azert is elvandorolnak sokan, hogy nehogy ok legyenek az utolsok, akikrol lenyuzzak az utolso bort is. Senki nem akar a behanyos buliban utoljara maradni, hogy neki kelljen takaritani a mocskot.
Magyar egyetemet vegzettek tomegei mennek hajos pincer, pizzafutar, akarmilyen vendeglatos munkakra nyugaton. Szanalmas es siralmas. De legalabb nem maradnak otthon a posvanyban vegetalni, megdogleni.

nincs1itt 2013.02.26. 11:18:18

@ursus artos: aha,mert annyira de annyira jártas vagy egy normálisan működő ország rendszerében. De biztos jön most, de Te igenis tudod! Jó tudd. Én meg élem...
Csak halkan jegyzem meg, hogy ott Mo.-on nincs, legfeljebb papíron mindaz, amit felsoroltál...
Mi a lófax történik??? Menekül, akinek lába van, ember. Az ország állig van a fekáliában, az a rendkívül bugyuta fidesz meg még lögyböli is a bilit... Názz már szét, ne csak a kormányzati siker-propagandát olvasd, mert qaz arról szól, amit Ferenc József is mondott: "Minten náttyon szep, minten náttyon jó, mintennel még váttyok elegedfe!!" Ja, hát tényleg, neki tényleg minden nagyon faxa volt, elvégre császár volt a lelkem...
Most van egy retardált, gyenge focistája a zországnak, aki még annyit sem érzékel a valóságból, mint a fenti császár...

csuti_putyin 2013.02.26. 11:19:09

@VT Man:
A fidesznél kommunistább párt ma nincs a parlamentben, mind programját, mind személyi állományát tekintve.

fizetekmegegysort 2013.02.26. 11:21:29

@ursus artos: három gyerek után igénybe tudja venni mondjuk egy pedagógus pár (bbto 300eft ketten) a teljes adókedvezményt? És a vezérigazgató? Melyiknek lenne rá nagyobb szüksége? Nem kedvezmény kéne, normális fizu...
Mennyibe is kerül a Fideszes nemtandíj a három gyerekre?
Az miért van, hogy az elsős gyerekek iskolai tájékoztatóján a pap bácsi beszél először a szülőkhöz és győzködi őket hogy hittan kell a gyereknek? (Állami iskola itt a kerületben, kb 2 hete történt)
Ja, nem verik szét az oktatást, de nyelvet meg számtechet, ami manapság épphogy a létezés alapja, azt nem kell elsőtől tanulni, az erkölcstant meg igen. És ovit nem építettünk, de majd levisszük 2nm/gyerek-re a követelményt, hogy még több gyerek legyen összezsúfolva, mert kitaláltuk, hogy 3 évesen már kötelező mindenkinek. Plusz a szülő NEM szólhat abba bele, hogy iskolaérett - e a gyereke...
Nem rettegek, de ha tegyük fel szerintem a homoszexualitás nem deviancia, a házasság meg nem követelmény az erkölcsös élethez, miért tanítják az elkenkezőjét a gyereknek?

nyisziati 2013.02.26. 11:21:45

@EGYIKRESEM: nagy ritkaság a becsületes cég. Nekem egy volt kollégám a P.-Spednél dolgozott, mint rakodógépes, és több, mint egymillióval lógnak neki. Egy évig hitegették, kapott 80-100 ezret egy hónapban, aztán amikor becsődölt a cég, akkor úszott minden.

sárkányfő 2013.02.26. 11:22:53

Egyébként a "kritikus tömeg" kifejezés a másik oldalról még indokoltabb, amit a poszt nem is érint.

Egyszerűen arról a tényről van szó, hogy ma már mindenkinek van 1-2-3-28 ismerőse, rokona, cimborája, aki már kint van, akik jó példája személyes tapasztalat, és akik akár segítenek is az itthon maradottaknak. Sokkal könnyebb kimenni úgy, hogy van hová menni, van aki segít, akire lehet számítani, aki átsegít a kezdeti nehézségeken.

Ez "hólabda-effektusnak" hívják. A hólabda már elindult rég, és csak nő és nő. Fentebb beidéztem Bulgária példáját, mely országot lényegében elhagyta az az elitje. Ez lesz velünk is. Szomorú.

fizetekmegegysort 2013.02.26. 11:22:57

És ezzel be is fejeztem, mert off... Nem az oktatás a téma.

Quadrille Lobster · http://oriblog.blog.hu/ 2013.02.26. 11:26:16

Van kritikus tömeg, de az itthonmaradók ebből semmit sem tanulnak.

Egy tömeg ugyanis nem tud tanulni, így a tanulságot sem vonhatja le, csupán meggyőzik magukat arról, hogy ezért is a .... a hibás. (Tetszőlegesen behelyettesíthető)

oriblog.blog.hu/2013/02/25/vilagnemzet_hat_persze

sárkányfő 2013.02.26. 11:26:17

Megjegyzem a Fidesz érdekelt a kivándorlás erősítésében. Nyilván azok mennek ki többségében, akiknek nem tetszik amit a Fidesz művel. Már az is látható, hogy akadályozva lesz a nyugatra kivándoroltak szavazási lehetősége.

Orbán kifejezetten örül neki, ha országot elhagyja a legnyugatosabb, legprogresszívebb egymillió ember, így nem marad akivel gondja lenne, aki szembesítené a hazugságaival meg a hülyeségeivel. Ez fideszes érdek.

Minél nagyobb a kivándorlás, annál stabilabb Orbán hatalma.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.02.26. 11:27:30

Szerintem a kritikus tömeget a fiatalok fogják megteremteni. Siccpali lányai is az USÁban őgyelegnek. Vajh miért? ;)

morbiczer 2013.02.26. 11:28:09

@ursus artos: Ez az a pedagogus eletpalyamodell, amit mar evek ota igergetnek, de az iden se fognak bevezetni, vagy egy masik?

sárkányfő 2013.02.26. 11:29:21

Sajnálom, hogy ki lett moderálva "részeg tengerész" kommentje, mert ő pontosan igazolta azt amit előbb írtam.

Röviden azt részletezte (és ezt már több helyen leírta máskor is), hogy inkább pusztuljon az ország, csak Orbán maradjon hatalmon. Megkapóan őszinte álláspont. A fideszesek tehát nem is tagadják, hogy a párt fontosabb mint az ország.

ursus artos 2013.02.26. 11:31:41

@morbiczer: az évek óta ígérgetés az kire vonatkozik? A Fideszre gondolsz? Arra, hogy már a 2006-os kampányban, sőt már 2001-ben is szó volt arról, hogy bevezetik? Igazad van. Kapják be, hogy 2006 óta nem tudta a Fidesz bevezetni.
Idén sem fogják bevezetni? Ez már biztos? Annyira mint tavaly a nyári államcsőd?

lehet más a propaganda 2013.02.26. 11:32:52

@nevetőharmadik:
"ha mondjuk Bajnai netán tökéletesen gatyába rázza az országot, és soha nem látott növekedés indul, "

Csak emlékeztetnélek, hogy Bajnai volt már gazdasági miniszter és miniszterelnök is, de ettől még nyoma sem volt az általad felvázolt aranykornak

Ábrándozni azért lehet, hátha megtörténik a csoda, kinek-kinek kedve szerint (Kádár elvtárs megtalálja az elvesztett fejét, Gyurcsány végleg Miskolcra költözik a panelba, a Milla eléri az ezres létszámot stb)

replikátor · http://reszegekistene.blog.hu/ 2013.02.26. 11:33:44

Aki elmegy, majd visszajön, Bulgária azért egy másik szint nem jó összehasonlítási alap.

Netuddki. 2013.02.26. 11:33:58

@ursus artos: Kisfácán! Egyre kevesebben dőlnek már be a fideszes propagandának.

"azt hiszem éppen ez az a kormány, Unortodoxiában, ahol három gyerek után, gyakorlatilag nem kell szja-t fizetni..."

Kisfácán! inkább fizetnék SZJA-t 3 gyerekkel normális adók és fizetések mellett.

"Ja, és az oktatást nem most verik szét. Az már régen megtörtént."

ÉÉÉÉS! Mi gátolt meg benne, hogy rendbetegyétek. 3 évet már elqrtatok, a helyzet nem lett jobb csak romlott. Mindenki ismeri kisfácán a 3 borítékos viccet. Most tiétek a felelősség és 3 év 2/3-os kormányzással már nem lehet a múltra mutogatva kibújni alóla.

"A gyereked erkölcsi nevelését senki sem veszi ki a kezedből. Vagy azt gondolod, hogy majd az iskolában azt fogják tanítani, hogy lopni igenis szabad?"

Ezt biztos nem. De miért nem hozod fel példaként a fidesz és kdnp-s propagandát? A vallást? Vallásoktatás (értsd. kizárólag keresztény) nem való az állami, közpénzből finanszírozott oktatásba.

"Vagy mi az ami miatt "rettegsz" az iskolai etika és erkölcstan oktatástól?"

Lásd feljebb. Nem rettegés ez, hanem undor. Attól ahogy a családok és emberek magánéletébe bepofátlankodtok...

nyisziati 2013.02.26. 11:34:06

@sárkányfő: az mszp-s plakátokra már ráragasztottak ereefelé egy kiegészítő csíkot, hogy "Veled Vagyunk Viktor!"

Kedvem lenne mögéírni: az utolsó fillérünkig.

medl999 2013.02.26. 11:34:15

@sárkányfő: Ez a láncreakciószerű folyamat már elkezdődött Magyarországon, most kezd láthatóvá válni.
Az elmúlt években 30-35 alatti mérnökök mentek el, most viszont már a magyar viszonylatban jól fizetett negyvenes közép/felsővezetők és szakértők távozása is megindult.
Ezt a kormány egy darabig még úgysem veszi észre, mert gyakorlatilag nincs műszaki beruházás Magyarországon. Ráadásul az államnál és cégeinél eddig is csak a műszaki értelmiség hulladéka dolgozott, akik meg nem mennek el.
A kontraszelekció beindult, jöhet Bajnai, vagy akárki, ez már nem fordul meg.
A pártok a szavazatszámra mennek rá, arra meg ott a milliónyi nyugdijas, az állami dolgozó és az egyéb.

Amidazophen 2013.02.26. 11:35:23

Mindkét nagykorú fiamat én beszéltem rá arra, hogy menjenek el innen két, ill. egy éve. Nem túl messze sikerült a saját szakmájukban munkát találniuk, hamar beilleszkedtek, jól érzik magukat, s rendesen keresnek is. Kb. három hetente, havonta 2-3 napra haza is tudnak jönni. Röv9desen a családok is velük tartanak. Attól már nem félek, hogy az unokáim már nem fognak magyarul beszélni: meg fogják szokni - mint oly sokan mások - az idegen nyelvű iskolát.

Egyik szemem sir, a másik meg nevet, ám nekik már mindkettő nevet.

sárkányfő 2013.02.26. 11:35:45

Bocs a fél-offért, de ez is egy olyan hír, amit igényes ember nem visel el:

hvg.hu/itthon/20130226_Kezi_vezerles_Hando_Tunde_leleptette_a_ne

Mint tudjuk, a demokrácia alapja több ezer éve a hatalmi ágak szétválasztása, hogy ne élhessenek vissza a hatalmukkal az emberek. Nálunk ezt Orbán megszüntette, amikor Szájernét kinevezte főbírónak. Ezzel Magyarországon megszűnt az igazságszolgáltatás függetlensége. És mint a hírből is látszik, Szájerné nem csak dísznek van ott, most konkrétan felülbírálta a bírói kar döntését, és egy olyan embert nevezett ki a Szombathelyi Törvényszék megbízott elnökének, aki még csak nem is pályázott. Már a látszatra sincs szükség, le se zavarnak egy kamu pályázatot, mindenféle hazug színház nélkül kinevezik akit akarnak pályáztatás nélkül és pont. A bírói kar le van szarva, kézi vezérlés van.

Ez persze - fideszes szóhasználattal - háború a magyar demokrácia ellen, de hát kit érdekel, a fidesznek jó így.

Hallja Menjeninnen_ 2013.02.26. 11:37:38

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
@d.hardman:

Hasznos LENNE, ha arról lenne szó amit a nyugati országok polgárai csinálnak: Tanulnak/dolgoznak/élnek pár évet külföldön és tapasztalatokat gyűjtenek meg szocializálódnak.

Azonban lényeges különbség, hogy utána ők azért hazatérnek előbb utóbb és a külföldi tapasztalataik, ismereteik hasznosulnak az anyaországban. Ez így kb mindenkinek jó.

Ezzel szemben a magyar nem fog hazatérni évek múlva sem mivel az ország nem tud annyi pozitívumot nyújtani (sem anyagi sem más értelemben) ami ezt indokolná. Na ez a probléma.

omboz 2013.02.26. 11:38:43

Nincs értelme a kérdésnek.

Van, aki pont azért marad, mert sokan mennek el...

morbiczer 2013.02.26. 11:38:57

@ursus artos: tobb szazezer milliard foritn hianyzik az idei koltsegvetesbol. Mar boszen dolgoznak az ujabb megszorito csomagon, hogy tartani tudjak a 3% alatti hianyt, plusz ugye valami nyugdijemelest ev vegere mindenkeppen ki kell gazdalkodni, mert anelkul nem elet az elet.

Szerinted lesz penz ezek utan a tanaroknak?

ursus artos 2013.02.26. 11:38:59

@kovi1970: nem olvastam végig a hozzászólásodat, így arra érdemben nem tudok reagálni. A kisfácánozós fölényeskedő dumádra ugyanis nem vagyok kíváncsi.

nyisziati 2013.02.26. 11:40:31

@phaidros: "Érdekes lesz amellett, hogy viszont a határon túliak meg szavazhassanak."
Pont azért. Támogatók welcome, a többieknek coki. Örüljenek, hogy nem unortodox fizetést kapnak, még le is akarják azt szavazni?! Piha. Majd ha ők is a jól megérdemelt plusz két kiló csirkefarhátas emelést kapják a kormánytól, majd akkor elmondhatják a (pozitív) véleményüket.

sárkányfő 2013.02.26. 11:42:06

@nyisziati: Na egy ilyen képet megnéznék :)

@replikátor:
"Aki elmegy, majd visszajön"

Megmondanád, mire alapozod ezt? nekem egy tucat ismerősöm ment el, de csak egy jött vissza. Felpakolni a korábban itt maradt családját, és viszi ki őket is.

Egyébként ez az egész kivándorlás-téma ismét jól rámutat, hogy a fideszeseknek fontosabb a pártjuk mint a hazájuk. Az ilyen híreken meg kéne döbbenni, ez tragikus, pótolhatatlan veszteség az országnak. Ja de ezt kimondani rossz lenne a fidesznek, na akkor bagatellizáljuk, relativizáljuk, kenjük el, stb.

Netuddki. 2013.02.26. 11:43:47

@Quadrille Lobster: A valóság sokkal prózaibb.
Egyik oldalról van egy múlt rendszerben szocializálódott állampolgári réteg. Ahol a legmesszebbmenőkig elnyomták az egyéni kezdeményezőkészséget, és ha ugráltál akkor jól megszopattak. Gyakorlatilag erre támaszkodtak a 23 éve regnáló pártok. Mindent meg is tettek, hogy a zemberek kiszolgáltatottság érzését erősítsék. Az alacsony fizetésektől kezdve a munkavállalók érdekeinek kiszolgáltatásán keresztül az állami bürokrácia és korrupció fenntartásáig.
Másik oldalról ott van a pártok örökös ígérgetése ami ideig-óráig reménnyel tölti el a zembereket, hátha végre változik itt valami. Rossz hírem van, nem fog. Legalábbis addig amíg fel nem tűnik a színen egy olyan párt amelyik az állampolgárok érdekében kíván tevékenykedni, elszámolni forintra (XXI.század!) a rábízott közpénzzel, fel akarja számolni a társadalmi igazságtalanságokat, és minderre természetesen kemény garanciákat is ad, hogy a megválasztása után meg is fogja valósítani...

százhuszat verő gumibot 2013.02.26. 11:44:02

@Hallja Menjeninnen (a finn portás):

Finn portásnak már zsenant hazajönni Magyarországra?

Pedig volna egypár ok:
- olcsóbb az alkohol és könnyebb hozzáférni
- néha még télen is süt a nap
- nincs olyan irdatlanul sok moszkitó nyáron

ursus artos 2013.02.26. 11:44:54

@morbiczer: " tobb szazezer milliard foritn hianyzik az idei koltsegvetesbol. "
Bizony, bizony több százezer milliárd forint hiányzik a ktvből!
Mert, hogy kábé 15 ezer milliárd a ktv. összege. Szóval tényleg hiányzik az a több százezer milliárd...

sárkányfő 2013.02.26. 11:44:59

@nyisziati:
A csík fölé-alá kéne ragasztani még két csíkot:
fölé: Mi nem...
alá: ...hanem a magyarokkal!

:)

Holotattoo Elie · http://www.eliewieseltattoo.com/ 2013.02.26. 11:45:49

@nevetőharmadik: Azért vicces, hogy a nagy levezetésed a felétől nagy orbánozásba fullad :-D Hiába, a vér nem válik vízzé...

Netuddki. 2013.02.26. 11:46:32

@ursus artos: Kisfácán! Te kis hazug! Naná, hogy végigolvastad!
Mellesleg nem kell válaszolnod, nem igazán érdekel a fideszes propagandád. Mivel mások is olvassák a blogot, ezekre a pontokra igyekeztem rávilágítani...

ursus artos 2013.02.26. 11:48:00

@kovi1970: nem olvastam végig, nem hazudok. Ellenben, te azt gondolsz amit akarsz.

VT Man 2013.02.26. 11:48:41

@sárkányfő:
"Minél nagyobb a kivándorlás, annál stabilabb Orbán hatalma. "

Ez tévedés: hiszen ki marad? A nyugdíjasok és a kisebbségiek.

Ők viszont inkább MSZP szavazók.

tonypek 2013.02.26. 11:48:59

@nevetőharmadik:
Remek komment.

"Egy dolog adhat reményt: a magyarság gondolkodásának átformálása"
Sajnos ez nemcsak reményt tartogat, hanem még rosszabbat is sejtethet. A gondolkodás átformálása mehet rossz irányba is, mint ami zajlik jelenleg az országban, bűnbak keresés megoldások helyett, ha hatalmon belül vagy azt csinálsz amit akarsz. Ez a gondolkodás előbb-utóbb kiterjed minden napi életünkre is.

nyisziati 2013.02.26. 11:49:30

@ursus artos: pedig a "kisfácán"-t leszámítva igaza van. Az meg, hogy a normális emberekből is ki tudjátok hozni az állatot a ti hibátok. Ennyi hazugsággal, féligazsággal, csúsztatással takargatni az igazságot, védeni a védhetetlent nagyon felbőszíti azt, akinek szemernyi igazságérzete van. Ráadásul amit fentebb írtál, hogy a cinizmus és a gúnyolódás a baloldal osztályrésze PONT nem igaz, ehhez csak olvasni kellett a kommenteket az elmúlt pár évben a politikai blogokon (amit én gyakran megtettem).

PONT a jobboldali kommentelőkre volt érvényes az "emúttnyócév"-"hazuggyurcsányahibás"-"libajnai"-"rettegőzsidrák" szintű gúnyolódó-cinikus hangvétel.

Persze a reakció sem maradt el többnyire, de ez a ti hibátok, akik árokásásban gondolkodtok és nem vagytok hajlandóak közösen, IGAZSÁG alapján tárgyalni, nem évértékelős lózungok alapján.

Rive 2013.02.26. 11:49:47

Ha csak szigorú pénzügyi-fenntarthatósági szempontból nézem, még messze nem értük el azt a pontot, ahonnan kezdve már nincs visszatérés (államcsőd nélkül).

Ha a mentalitást, a politikai csapdát is beleveszem, akkor viszont valamikor a 'négyigenes' népszavazás környékén lépte át az ország a kritikus vonalat.

Ennyi.

Netuddki. 2013.02.26. 11:50:07

@sárkányfő: 500ezer ember az gyakorlatilag Magyarország összlakosságának az 5%-a! Ebbe belegondolnak a fideszék amikor poénkodnak azokon akik elhúztak innen?
Jó, persze, tudjuk, számolni azt nem tudnak.

morbiczer 2013.02.26. 11:50:07

@ursus artos: Oke, elirtam, hulye vagyok. Nyilvan tobb szazmilliardra gondoltam.

lebegő levegő 2013.02.26. 11:50:39

@nevetőharmadik: a "maradáspártiak" csak egy dolgot nem értenek. Azt, hogy aki úgy dönt, hogy megy azt nem érdekli mit gondolnak a "maradáspártiak". A tény az lesz, hogy elmegy. Ez olyan mintha azt gondolnák valakik, hogy a Föld lapos és emellett sok-sok érvet sorolnának fel, ami szép, vicces, akármilyen, de a valóságot nem zavarja. Nyugodtan lehet tovább szidni azokat akik mennek, nyugodtan lehet okoskodni, ettől azok akik elmennek, akik döntöttek azok elhúznak és nem fogja őket érdekelni a sok acsarkodás, sem a megélhetési hazafiaskodás, meg a többi rossz duma. Szóval mindegy, jó dumcsizást, meg okoskodást akik a tettek mezejére lépnek és elhúznak azok meg teszik azt ami nekik jó, mentik az egzisztenciájukat, a családjuk megélhetését és kész, a többi csak blabla, itthonról meg úgysem kapnak mást csak arroganciát, cinizmust és irigykedést.

"Így a kivándorlás bebetonozhatja a gyakorlati kétpártrendszert, tovább erodálva annak színvonalát."

És? A legtöbben ezt akarják akik otthon vannak, az MSZP szavazók nagy részének is megfelel mindez, bizonyították már épp elégszer. Jól elvannak egymással. Hol itt a baj?

Netuddki. 2013.02.26. 11:52:19

@ursus artos: Az orbánod se hazudik, ő a megtestesült igazmondás példaképe. Muhaha!
Bocs, de ezt már tényleg nem lehetett kihagyni.

Squid 2013.02.26. 11:52:20

@timargabor: Igen Gábor, elértük!

Amint Nevetőharmadik is írta NINCS olyan szcenárió, ami akár csak a jelenlegi helyzet stagnálásával járna. Bármely általa felvázolt lehetőség igazolódik be, további lejtmenet várható és ezt minimális józan paraszti ésszel és kombinatorikai képességgel fel lehet fogni.

A bebetonozott pártkáderek és a kotmányba és egyéb rendelkezésekbe bedrótozott 2/3-os megkötések és aknák meglétei borzalmas következményeket hoznak. Számomra felfoghatatlan miképp hagyhattuk megtörténni ezt, Bajnai szerintem nincs felkészülve arra, hogy ezt kezelje ha esetleg hatalomra jut.

Mindenki hajlamos elfelejteni a Fidesz ellenzéki viselkedését a kivonulásokat a szabotázsakciókat, a "semmi sem drága" mentalitást legyen az szó emberekről,törvénykezésről vagy bármiről ha a nyerés a tét.

Ha 2014-ben nem ők nyernek, mindent megtesznek majd azért, hogy a nyertes minél előbb, de lehetőleg azonnal megbukjon. Mi Magyarok meg megyünk a "Járulékos Veszteség" feliratú kukába az országgal együtt. (csak tudnám min akarnak majd uralkodni)

Nem mellékesen az elvándorlás melletti másik igen durva indok:

"A munkanélküliek 46,8 százaléka egy éve vagy annál régebben keresett állást. A munkanélküliség átlagos időtartama 16,3 hónap volt."

Ez van most! Az idei év további recessziója és tőkekivonása, a péntekre esedékes jegybank elnöki bejelentés és annak következményei és a minden második napra jutó gazdasági stiklik jövő ilyenkorra még rosszabbá teszik a fenti számokat.

Hallja Menjeninnen_ 2013.02.26. 11:52:30

@d.hardman:
Olvasd el nevetőharmadik kommentjét ott feljebb, abban elég jól össze van foglalva

nyisziati 2013.02.26. 11:53:40

@kovi1970: azért figyeled, szorul a hurok! :)
Egyre kevesebb a nagyarcú, véleményét odapökő alak, óvatosabban fogalmaznak, mint másfél éve...

Hallja Menjeninnen_ 2013.02.26. 11:55:29

@százhuszat verő gumibot:

:) Ez csak egy felhasználónév, én még itt termelem a GDP-t.

lehet más a propaganda 2013.02.26. 11:56:48

Az a baj, hogy mindenki csak pofázik össze-vissza hogy mekkora nagy innen az exodus, az emigrálás, a disszidálás, a kitántorgás (ezek a leggyakoribb hangulatkeltő jelzők ahogy emléxem), de senki sem ismeri akárcsak a közelítő számadatokat. Tehát hogy összesen mennyien vannak kinn, országok szerinti bontásban, korcsoportok, szakmák szerinti bontásban, kinn töltött időtartam szerint. Továbbá egy intejú jellegű felmérés a motivációkról, elvárásokról, visszatelepedési szándékról. És egy összehasonlítást is megérne más országok (Románia, Bulgária, Lengyelország főleg) adataival

Röviden: a sok gagyi szöveg olyan igazi hazai vircsaft, ócska duma, üres pofázás, vég nélküli polémia, csak még az nem tudjuk hogy miről. Akik bírálják a rendszert (akár Orbán akár más közéleti szereplők nevesítésével) azok is részei a honi összbutaságnak, semmivel se különbek. Egyik 19 a másik 1 híján 20. Pont ettől olyan az ország amilyen

lamb79 2013.02.26. 11:59:01

@nyisziati:

Én is így értettem. Ehhez a 30-as/40-es generációhoz tartozom jómagam is, csakúgy mint a testvérem de van koztunk 6 év az o javára, korulbelul ez lehet szerintem a határvonal a korosztályon belul. O szereti a menetelést, én meg nem. O még volt uttoro/KISZ, én már nem. Politikai hozzáállásban meg is látszik sajnos a kulonbség, habár ennek ellenére egy rendes, dolgozó ember. Én elmentem Magyarországról tobb mit 8 éve, O maradt és frusztrálja magát a sok hulyeségen... kár érte, csak az idejét pazarolja.

Netuddki. 2013.02.26. 11:59:41

@Squid: "Mindenki hajlamos elfelejteni a Fidesz ellenzéki viselkedését a kivonulásokat a szabotázsakciókat, a "semmi sem drága" mentalitást legyen az szó emberekről,törvénykezésről vagy bármiről ha a nyerés a tét."

Hát én nem. Sőt a '98-2002 -t sem felejtettem el. Ezért nem is szavaztam rájuk. A fidesz 2/3 bizony jól meg is lepett. Főleg, hogy a környezetemből nem tudok olyat aki rájuk szavazott volna, inkább a jobbikra szavaztak. Máig nem értem ezt a 2/3 -ot, de egyszer talán erre is fény derül...

csak egy néző 2013.02.26. 12:03:21

@Viktus:
Nem minden nyugdíjas ilyen idióta, mint az itt szereplő bundás úriasszonyok és férjuraik.

Netuddki. 2013.02.26. 12:03:36

@nyisziati: Akad azért, csak mostanában visszakézből ki vannak osztva. Pl. én le szoktam süllyedni a szintjükre és így nem érnek semmit a rutinjukkal. ;)

euAgWzgmmtq7K 2013.02.26. 12:04:39

@Hallja Menjeninnen (a finn portás): azt elhiszem, és osztom is. azt meg tudom igy pár év után, hogy mennyire fárasztó néha 2-3 idegen nyelvet használni meg folyamatosan foglalkozni vele, nem vagyok biztos benne, hogy 20-30 év múlva nem mondanám azt, hogy kész, elég, mostantól maradok az anyanyelvemnél, pénzem már van elég, nem kell több. de mint mondtam, nem sikerült a külföldön élést és dolgozást lelépésként, szerencsepróbálásként meg emigrációként megélnem, úgyhogy nincs ennek nagy jelentősége, nem akarok külföldön megöregedni és simán lehet h 10 év múlva már más lesz a fontos

ursus artos 2013.02.26. 12:06:26

@nyisziati: nem tudom mit írt a kommer, mert mondom nem olvastam el.
Az elmúltnyolcévben semmi cinizmus nincs. Semmi gúny. Pusztán tény. Ez mindennek az alfája és omegája.
" a cinizmus és a gúnyolódás a baloldal osztályrésze PONT nem igaz, ehhez csak olvasni kellett a kommenteket az elmúlt pár évben a politikai blogokon (amit én gyakran megtettem)."
Na pont azokból lehet ezt kiolvasni: olyan jelzők vannak, bárkire aki csak egy kicsit is Fidesz, hogy arra már nincs is szó.

Netuddki. 2013.02.26. 12:06:46

@lehet más a propaganda: Nincs statisztika? Az orbánod beszélt 500ezer főről. Ha már ennyire elégedett vagy a tevékenységükkel akkor követhetnéd az eseményeket mikor mit alakítanak. Mikor milyen kis bullshitbonbont akarnak beadni a jónépnek.

sárkányfő 2013.02.26. 12:07:59

@VT Man: A nyugdíjasok többsége fideszes, nézd már meg a bayermenetet. a cigányok közt is sok a fideszes, pont ezt a célt szolgálja Farkas Flórián, hogy hozza a cigányszavazókat.

De a lényeg nem is itt van. Szó sincs arról, hogy mindenki elmenne kivéve a nyugdíjasokat és a cigányokat. Kb. egymillió ember távozás várható pár éven belül, ennyi emberről beszélünk, felük már ki is ment. Aktívak, fiatalok-középkorúak, műveltek, és főleg: többet akarnak. Jobbat. Igényesebbek. Az ő pofájukat nem lehet betömni fideszes hazugságokkal a sikerekről. Ők pont nem nyugdíjasok, nekik személyes tapasztaltuk van arról mi megy a munkaerőpiacon. Ezek pont mind nem fideszesek.

És egy elitjétől megfosztott országot Orbán sokkal könnyebben fog szétmanipulálni és uralni, bár most sincs nehéz dolga, pl. két napja szemrebbenés nélkül szónokolt egy órán át(!!!) egy olyan tábla mögött, amire ez volt írva: "Magyarország jobban teljesít". WOW! :))) Szerinted feltűnt ez akár csak egy fideszesnek is? :D Miközben Magyarország tényszerűen rosszabbul teljesít, konkrétan most jött ki a hír két hete, hogy recesszió van. Zavart ezt bárkit a híveik közül? Senkit. Kész, ezek ilyen szinten vannak, a recesszió és a kudarchegy után sikerről papol a vezérük, és simán beszopják. Jobban hisznek Orbánnak mint a tényeknek.

És ez a folyamat csak tovább romlik, akiket ugyanis az ilyen totális hazudozás zavarna, azok elhúzzák a csíkot. Többségében maradnak a fideszesek. Az ő pofájukat meg azzal tömi be Orbán amivel csak akarja...

kifordított nagyanyó 2013.02.26. 12:08:28

@nevetőharmadik: A jobbikos részt leszámítva tényleg egész jó.:))

sárkányfő 2013.02.26. 12:10:20

@kovi1970:
"500ezer ember az gyakorlatilag Magyarország összlakosságának az 5%-a!"

Ne ezt nézd. Ez az 500ezer ember az gyakorlatilag a magyar fiatal elit legalább 33%, vagy akár 50%-a. A szellemi-gazdasági veszteség sokkal nagyobb mint 5%.

RAMBO · http://szolo.blog.hu 2013.02.26. 12:11:00

@lehet más a propaganda: kicsit emlékeztetsz Atlantisz királyára az Erik a Viking c. filmből.

nyisziati 2013.02.26. 12:11:39

@lamb79: "korulbelul ez lehet szerintem a határvonal a korosztályon belul. O szereti a menetelést, én meg nem. O még volt uttoro/KISZ, én már nem."

Szerintem ez inkább mentalitásbeli különbség, nem generációs. Ha a nickedben lévő szám a születési éved, akkor én a bátyáddal pont egyidős vagyok ('73-as). A magam részéről pont semmivel nem értek egyet a jelenlegi kormánnyal, a békemenettől meg a hideg is kiráz. És nagyon sok velem egykorú ismerősöm, barátom így van ezzel, sőt, eddig "vérfideszest" inkább a nálam 10-20 évvel idősebbek körében láttam a környezetemben.

A fiatalabbak inkább jobbikosak voltak.

Netuddki. 2013.02.26. 12:12:39

@ursus artos: Tetszik vagy nem ma nyíltan és felvállaltan fideszesnek lenni szégyen. Mindezt köszönjétek szépen meg az orbánotoknak és a bandájának.
De ha zavar akkor létezik megoldás. Olvasgassatok narancsos blogokat és ahhoz szóljatok hozzá. Magatok közt biztos nem érnek ilyen megrázkódtatások, hogy valaki bírálni merészeli a fidesz kormány tevékenységét. Persze szerintem jobban tennétek ha odafigyelnétek és tanulnátok, mert így oltári nagy pofáraesés lesz 2014-ben. Még akkor is ha naponta 10ezerszer elmantrázzátok a "minden szép, minden jó, Magyarország fejlődik, mindenki szeret minket" mantrát.

Pan Modry 2013.02.26. 12:16:33

@d.hardman:
Szerintem pedig az ido mulasaval egyre nehezebb hazamenni. En par eve gondoltam arra hogy a kulfoldi let csak atmeneti lesz.
Ma viszont ugy latom hogy nem sanszos, szeretek hazajarni nehany napra, esetleg 1 hetre a Balatonhoz, de azt hogy en ujra MO-on eljek, dolgozzak es lenyeljem azt a napi szart hogy mennyire hulyenek neznek azok akiknek az adomat fizetem, de koszonom nem.
Es a dolog megcsak nem is a penzrol szol. Egyszeruen gusztustalan amit a politikusok lemuvelnek, Gyurcsany szerint a valsag nem gyuruzik be MO-ra (mondta 2008-ban), Orban szerint meg most jol teljesit az orszag. Egyszeruen akik ilyen hazugsagokat okadnak nekem azokat nem tekintem a vezetoimnek, ha viszont az orszag folyamatosan ilyen degeneraltakat valaszt, akkor meg mentalitas, attitud tekinteben nem tartozom a nemzethez, marpedig az hogy nap mint nap hogy erzed magad, ahhoz szerintem fontos hogy hasonlo mentalitasu kozegben elj mint amilyen te vagy.

hondamonda 2013.02.26. 12:17:04

@sárkányfő: Azt hagyod ki a szamitasbol, hogy adofizeto kozepreteg nelkul Orban keptelen lesz megvenni a nyugdijasok es a ciganyok tamogatasat. Kenytelen lesz drasztikusan csokkenteni a nyugdijat es a segelyt. Ez pedig tudjuk mit jelent egy olyan orszagban, ahol a nyugdijemeles elmaradasanak az otletere is nyugidjasholokausztot kialtanak.

Netuddki. 2013.02.26. 12:17:08

@sárkányfő: Pont ezért írtam, a 10milkához képest is bődületes érték az 5%. Ha az adófizetők vagy egyéb kategóriákhoz nézzük az arányokat akkor bizony sokkal rémisztőbb %-ok is kijönnek.

veracity 2013.02.26. 12:17:27

Ahogy elnézem, itt zömmel Orbán-ellenes kommentelés folyik! Nem túl szinvonalas módon. De úgy látszik, őfelsége ellenzékétől ilyen képességű aktivisták csatasorba állítása telik csak!

A blogíró legalább iparkodott kicsit realistának látszani.

Kik azok, akik a legkönnyebben mehetnek külföldre munkát vállalni? - Akik beszélik valamennyire a célország nyelvét és piacképes szakismeretekkel rendelkeznek.

Az ilyen emberek itt Magyarországon is az átlagnál jobban vannak megfizetve. Az Orbán kormány egykulcsos adója éppen ezt a réteget hozta kedvezőbb helyzetbe. De az ellenzéki aktivistákat ez csöppet sem zavarja, lelkesen dalolják az internacionálét, gágogva Bajnaival, és a külföldre távozó magyarokat arcpirulás nélkül varrják Orbán nyakába.

Mit nekik az az ellentmondás, hogy a modern ellenzék a 400 000 bruttó flött keresőket akarja ismét megsarcolni a priogresszív adókulccsal! Éppen ez az a réteg, amelyik könnyen itt tudja hagyni az országot, ha szívatják! Nem? Talán azt gondolja Oszkó és tarsa, hogy a nyelveket beszélő szakembereinknek az a legfőbb vágya, hogy a bankadók helyett ők fizessenek a költségvetésbe? Most komolyan? Ép ésszel lehet így gondolkodni, elvtárs urak, offshore adószakértők?

Miért akarja a szoclib ellenzék elüldözni innen a legjobbjainkat? És van pofája az itt kommentelőknek Orbánra kenni a szoclibe szarát? Van?

nyisziati 2013.02.26. 12:18:11

@kovi1970: "Sőt a '98-2002 -t sem felejtettem el."
Végre valaki!
'98: "más a kormányprogram és más a válsztási ígéret"
Koronabevitel. Az OEP vezetőjének leváltása először indokkal, majd amikor ezt megtámadta, akkor indok nélkül. 4 év alatt minden "ellensége" ellen könyvíratás. Torgyán segítségével került be a Parlamentbe, majd végigrugdosta őt és pártját a cikluson, végül bedarálta, akárcsak a MIÉP-et. Joszip Tot, Kaya Ibrahim stb. Nemzeti Színház a város és az ország szíve helyett a hajdani közvágóhidakhoz, udvari tervezőtől, mert CSAK, nehogymá' más döntse el. És ezek csak a kiemelt projektek.

Broáf.

dr. Wilbur Swain 2013.02.26. 12:23:41

@kovi1970: ne légy ostoba
500e. ember, oké, legyen ez az alap
de
- milyen végzettségűek
- melyik országokban
- mit dolgoznak?
lehetne még sorolni a szempontokat
amíg nincsenek ilyen konkrét adatok, csak a személyes tapasztalat marad - az enyém az, hogy akik ismerőseim közül kimentek, mind "büfészakos" diplomás volt (némelyik nyelvvizsga nélkül csak államvizsgázott), és takarítanak, szállodáznak Ausztriától az USÁig
ők hiányoznának, ha itthon lennének munkanélküliek/feketén dolgozók? kicsit igen, de inkább nem

sárkányfő 2013.02.26. 12:23:49

@hondamonda:
Dehogy. Minden rosszat ráken az ellenségre és kész. Még hálás is lesz neki a nép, hogy ahogy tudja védi őket az ellenségtől.

Mit gondolsz mire ez a görcsös, kétségbeesett ellenség-keresés meg ellenség-kreálás, meg az EU/IMF provokációja? Mire ez az egész háborús hangulat? Hát erre.

Mivel normálisan kimagyarázhatatlan az ámokfutás és a sok kudarc, háborút hazudik meg ellenségeket, és a szétmanipulált, hiszterizált, kvázi érzelmi rabságban tartott hívek beszopnak mindent, sőt, a megszorítások is csak igazolják az ellenség támadásait, ez csak fokozza az Orbán-hűségüket.
A valóságot tagadó érzelemre és hitre épülő agyatlan szekták persze általában csúnya véget szoktak érni, de az még messze van, az ország fokozatos leépítése még több ciklusnyi uralkodásig kitart Orbánnak. Pláne ha közben elmennek azok akiket nem tud széthülyíteni...

irógép 2013.02.26. 12:24:36

Ha valaki ki akar menni,mert ott jobban tudna érvényesülni, úgy gondolja az mennyen!
Nekem van diplomám is, szakmám is, nyelvtudásom is, és nem is vagyok elégedett azzal ami itthon zajlik (messze nem csak a fidesszel, mert akik a helyükre jönnének már bizonyították egyszer gazdasági és erkölcsi nullaságukat szintén), ezzel együtt nem tervezek külföldre menni, max mint turista.
Szeretek itt élni, minden gond ellenére, és gondok mindenhol vannak.
Az ember sosem azért lesz boldog, mert gondtalan, hanem a gondjai ellenére lehet boldog is!
Aki viszont azt érzi kint jobb próbáljon szerencsét, sok sikert kívánok nekik!
De azért vannak akik inkább itthon keresnék a megoldásokat és a boldogságot.

nyisziati 2013.02.26. 12:26:15

@ursus artos: "Az elmúltnyolcévben semmi cinizmus nincs. Semmi gúny. Pusztán tény. Ez mindennek az alfája és omegája."
Na itt a baj, amikor ez en bloc tény, a dolgok szétválasztása nélkül. Dehát fasírtkészítésben bajnokok vagyunk (legalábbis itthon).

" a cinizmus és a gúnyolódás a baloldal osztályrésze PONT nem igaz, ehhez csak olvasni kellett a kommenteket az elmúlt pár évben a politikai blogokon (amit én gyakran megtettem)."
Na pont azokból lehet ezt kiolvasni: olyan jelzők vannak, bárkire aki csak egy kicsit is Fidesz, hogy arra már nincs is szó.

Ezek szerint nem olvastad wmiki, várúr, eszkep és társaik kommentjeit a 2011-es moratórium lejárta után (amikor életbe lépett az EU elnökségünk miatti 6 havi halasztás a médiatörvényre). De már a választások előtt is undorító volt az a tömény szidalmazás, ami áradt a jobboldali kommentekből, baloldaliban kábé 1-2 akadt, de őket is leállították gyakran a saját táborukból. Ehhez képest a jobboldal inkább tüzelte magát.

IGAZSÁG SZERINTI MEGÍTÉLÉS! Ebben fejlődjetek.

Persze akinek a "kommer" valódi jelzőt jelent, annak mondhatom.

sárkányfő 2013.02.26. 12:26:34

@dr. Wilbur Swain:
Közismert, hogy a dokik 10+ %-a már kiment,m illetve folyamatos a kivándorlásuk. Az IT-sek és mérnökök is repülnek kifelé. Javaslom érdeklődj ilyen körökben.

csak egy néző 2013.02.26. 12:26:53

@veracity:
hol a f..szban voltál eddig köcsög, már úgy hiányoztál innen.

Netuddki. 2013.02.26. 12:29:16

@dr. Wilbur Swain: Nem hiányozik ez az 500ezer ember mert itt csak munkanélküliek lennének??? Kettőnk közül szerintem te vagy az ostoba. Miért? Csak gondolkozz el rajta ha még tudsz olyat...

dr. Wilbur Swain 2013.02.26. 12:29:19

@sárkányfő: akkor is túlzás azt állítani, hogy csak a kiművelt emberfők mennek el

ursus artos 2013.02.26. 12:29:40

@nyisziati: "Nemzeti Színház a város és az ország szíve helyett a hajdani közvágóhidakhoz"
Ahhoz képest, elég nagy hiszti volt, hogy most már nem Alföldi...
"Koronabevitel."
Ezzel mi a probléma?
"4 év alatt minden "ellensége" ellen könyvíratás. "
?????
Vagy ezekre gondolsz: dr. Kende, Debreczeni?
Torgyán meg saját magát darálta be. A parlamentbe meg nem Torgyán juttatta be, hanem a szavazók. Torgyán legfeljebb a kormányra segítette, ha nagyon erőltetni akarod a Torgyán-vonalat...

veracity 2013.02.26. 12:31:04

@irógép: mennyen? Fura nyelvtudásod lehet...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.02.26. 12:31:27

@sárkányfő: De olyan sem marad, aki adót fizetne. Ha így lesz, Orbán honnan eteti a pénzszivattyúkat?

Netuddki. 2013.02.26. 12:32:14

@veracity: "De úgy látszik, őfelsége ellenzékétől ilyen képességű aktivisták csatasorba állítása telik csak!"

Na mesélj csak kisfácán! Magatok között már "őfelségének" szólítjátok a vajdát? Kezet is kell neki csókolni? Ajjaj...

veracity 2013.02.26. 12:32:22

@csak egy néző: Kösz. Ez szép, frappáns megjegyzés! Bravó Bajnai aktivisták, bravisszimó!

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.02.26. 12:32:35

A kritikus tömeg tehát két nézőpontból értelmezhető:

1. Kapcsolathálózati szempontból: minél többen vándorltak el, annál könnyebb lesz az ittmaradó rokonaiknak az elvándorlás. Létrejönnek és minden kivándorlóval egyre jobban erősödnek a társadalmi értelemben vett ugyanis migrációs hálózatok: azaz egyre jobban meglesz a lehetőség a családi, ismerősi kapcsolatokon belül a kivándorlás anyagi és pszichológiai költségeinek csökkentésére.

2. Inkább az lenne az érdekes, hogy az adófizetők mekkora arányának elvándorlása döntené össze a magyar államháztartást. Vajon teszem azt további 100-150 ezer fő migrációja (mivel nem ide adóznak) bedöntené-e Magyarisztánt? Szerintem ezt a kérdést kellene prompt vizsgálni: hosszú távon ugyanis az 1. pontban említett migrációs hálózatok erősödése várható. Vika és Rauzsika például most erősített erre rá: a középszintű képzésben tanuló fiatalok számára a külföldi képzés, és így a külföldi karrier, az ország elhagyása egyre inkább nem egy opció lesz, hanem hosszú távon a legjövedelmezőbb befektetés saját életük szempontjából, különösen innováció szempontjából élenjáró szakmák esetében (pl. informatika).

"Így a kivándorlás bebetonozhatja a gyakorlati kétpártrendszert, tovább erodálva annak színvonalát. Ahol a felek a maradóknak kedves szociális ígeretek egymásralicitálásával próbálhatnak továbbra is kampányolni, hosszú ideig gúzsban tartva a maguknak kibulizott országot."

Ezzel nem értek egyet, mivel pont gazdasági szempontból fogja összedönteni az országot. A vékony versenyszféra ahonnan az adók jönnek, eltartva a nemzeti bunkókráciát, a 'zemberek rétegeit, az inaktívakat. Ez a csoport középtávon, ha Orbániában minden így marad, egyre kevésbé lesz képes, és egyre kevésbé akar itt termelni. Hosszú távon a külföldi befektetések elmaradását, a jelenlegi befektetések erodálódását, lassú de mérhető kivonulását eredményezi a jelenlegi agytalan szakpolitika. Ez pedig elhozza a 2. Mohácsot.

dr. Wilbur Swain 2013.02.26. 12:32:41

@kovi1970: ne légy már ilyen egyszerű - pont ez a bajom, hogy a mágikus 500e.-s számon kívül nem tudunk semmit, nem tudjuk, kik ezek az emberek (ami nem azt jelenti, hogy mind romkocsmás széplélek, de azt sem, hogy fél millió orvos/mérnök ment ki)

Csetepaté márki 2013.02.26. 12:32:44

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: „Saját személyes mérésem szerint aki elment, vagy csak fontolgatja, hogy elmenjen, az nem a mai kormány szavazótáborába tartozik.“

2007-ben jöttünk ki Nemetorszägba, 5 csaläd (hitel vagy alberlet, vagy BAZ), mernöki munkära.
5-böl härom semleges, vagyok meg en, meg az ötödik, aki ha lehet, meg nälam is jobban rühelli az mszp-t.

A kivändorläs okairol: aki nem volt teljesen hülye, mär 2004-ben läthatta, hogy oriäsi bukfenc lesz a vege, ezert is kellett a miniszterelnökvältäs.
Oriäsi költsegvetesi hiänyok, ällami es lakossägi hitelfelvetelekböl, nyaklo nelküli hitelezessel generält belsö fogyasztäsnövekedesböl generält GDP-növekedes, ami anelkül meg nulla lett volna (läsd ami jött 2007-ben), kormänyzäs meg zero, ami meg vegkeppn elkepesztö, meg csak meg se probältäk(!!!).( Forräs:Öszöd)
Amikor 2004-ben a tejbetök megbukott, es jött egy szelhämos, aki a szart is profin be tudta csomagolni es megnyerte a välasztäst, es a dräga jo mszp-sek meg fel is sorakoztak möge a bili kiboruläsa utän, betelt a pohärkeszlet.
Remelem, ezek a köcsögök egy jo darabig meg a kormänyzäs közelebe sem kerülnek. Na nem mintha egyältalän kormänyoztak is volna bärmikor.
Ennyit a “sajät szemelyes meresem”-röl mint hivatkozäsi alaprol, meg a kivändorläs okairol.

veracity 2013.02.26. 12:33:34

@kovi1970: Mutassátok csak meg magatokat! Vonzó alternatívát kínáltok...

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.02.26. 12:34:07

@Sunyi, aljas, mocskos,álcivil birkamenet takarodó!: Magyarázza a bizonyítványát Viktorka. Avagy recseg-ropog a rendszer. Reped a gránit.

Netuddki. 2013.02.26. 12:35:14

@pocakos focista: A választásokig kihúzza az MNB tartalékával. A matolcsi lesz az MNB elnöke, lesz "ingyenpénz", be lehet indítani az osztogatást.

Squid 2013.02.26. 12:36:07

@veracity: Jézusatyaúristenszentjózsef!

Ez bazm, ez a performansz tényleg feldobta a napomat, pedig a napsütés már megtette egyszer!

Mond neked mi lakik a lelkedben, a sötét csillagtalan gomolygó fekete lyukon kívül?

Fel sem dereng benned az, hogy esetleg az a réteg akit Oszkó "megsarcolna" rendelkezik annyi szürkeállománnyal, hogy felfogja a 16% SZJA kulcs abszolút tarthatatlanságát?

Elképzelhető e számodra, hogy mi értelmiségiek akik ennyit vagy ennél sokkal többet keresünk és a "nyertesei" vagyunk a dolognak, tudjuk mibe kerül a mi csökkentett SZJA terhünk az országnak?

Szerinted nekünk nehéz felfogni a millió kisadó,a magasabb áfa, a megemelt járulékok, a lenyúlt MNYP, a kifosztott K+F büdzsé a visszavágott egyetemek, és még ki tudja mi az ára ennek?

Szerinted én a gyerekemet a Hoffman féle iskolarendszerben akarom látni, miközben a befektetőket kiüldözik az országból és nem marad munka?

Szerinted ha nekem fölajánl a cégem 2 idegen nyelvvel ás ugyanennyi diplomával egy állást külföldön, akkor a csökkentett SZJA miatt fogok itthon maradni, amikor a szemem láttára rombolják földig az országot amit szeretek és imádok, 1 ember politikai ambíciója és víziói miatt?

A legjobbjainkat nem az ellenzék űzi el aranyapa, hanem a mostani kormány, és az olyan emberek mint te aki képes arra, hogy ilyen gusztustalan kifacsarodott agitálást leírjon!

Menj ki a mosdóba és nézz bele a tükörbe és próbáld magad nem szembeköpni!

aamen 2013.02.26. 12:39:14

@hondamonda: teljesseggel meghaladott, ortodox elmelet, hogy a nyugdij forrasa a jarulek lenne. lehet nyugdijat fizetni hitelbol, lopott penzbol (volt mar egy nagy bankrablas, most keszulodik egy meg nagyobb), aztan ha mar hitel sincs meg el sincs mit lopni, meg mindig el lehet adni paksot az mvm-et az allami foldalapot a szerencsejatek zrt es az orszaghazat is vissza lehet lizingelni
amig ez a folyamat le nem zarul, addig pediglen nyugdijemeles lesz
aztan lehet hogy tovabb is, mert peldaul igazan cocialis igazsagosnak tunik hogy minden aktivka dobja be az egyik vesejet, esetleg az unokakat is el lehet adni a bengazi rabszolgapiacon, es akkor az igy keletkezo penzbol is lehet nyugdijat emelni

Maitre 2013.02.26. 12:39:49

Ez most itt olyan sztártéma?

Netuddki. 2013.02.26. 12:40:11

@dr. Wilbur Swain: Nem tökmindegy! Orvosok, hentesek, vízvezeték-szerelők, fodrászok, culágerek. Ennyi szakember, adófizető hiányzik az országból, és nagy részük soha ide vissza nem fog jönni. Az teljesen lényegtelen, hogy most éppen lenne-e itt munkájuk. A lényeg azon van, hogy miért nincs munka és miért ilyen szar a légkör amiért érdemes elmenni ennyi embernek külföldre. Valakik itt nagyon lqrtak valamit...

Szűtté mamá? Szűjjé! 2013.02.26. 12:41:06

@veracity: Úgy érzed, itten báncsák a Viktort? Nem baj, jöttél, hogy megvédd, mostmár nem lehet baj. :-)

Amúgy igaz, aki kint sikeres lehet, annak egy jó része itt is annak számít. Keres annyit, mint kint egy éjszakai árúfeltöltő.
Emellett pl a szektoradókkal Viktor sajnos tönkretette pl az IT-s felvevőpiacot. Gyakorlatilag pl a bakszektortban alig van nagy volumenű fejlesztés, mert az erre szánt mént megy adóba. Az IS-sok pedig tudnak ám angolul.

Nem sorolom tovább, mert meggyőzni téged úgysem lehet. Időpazarlás.

sárkányfő 2013.02.26. 12:42:18

@dr. Wilbur Swain:
Azt nem is állította senki. Azok mennek el, akik többet akarnak, akik igényesebbek, akik ezért lépni is hajlandóak, és akik ezért keményen dolgozni is akarnak és tudnak is. Aki nem tud megkapaszkodni, jön is vissza. A kivándorlás egy szelekció, a jobbak meg tudnak ragadni kint, a resztli meg kénytelen visszajönni.
Nem a kiműveltség a közös a kivándorlókban, hanem a jobbat akarás, a többet akarás, az jelenlegi magyar szinttel való elégedetlenség, az igényesség, és hogy mindezért hajlandó tenni, dolgozni, sokat. Tehát pont azokat veszítjük el, akik a legjobban hajtanának, a legújítóbbak, leg vállalkozóbb kedvűbbek, stb, akik az ország fejlődését katalizálnák. Ezek az ország gazdasági-szellemi szempontjából legfontosabb réteg.

Megjegyzem egy jó esztergályos, kőműves, festő, autószerelő, stb. mind ugyanúgy veszteség, ráadásul a kivándorlókat nem csak magukban kell nézni, hanem folyamatukban. Mint írtam ha már valakinek kiment egy rokona, haverja, már ő is könnyebben megy ki, van aki segítse, van személyes példa előtte, minden egyes újabb kivándorló húzhat magával másokat.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.02.26. 12:42:42

@Squid: Felesleges ennek a trollocskának válaszolni. Kb. annyi értelme van, mint az akváriumban uszkáló guppiknak kiselőadást tartani a repülésről.

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2013.02.26. 12:44:03

Hogy nem sül a bőr a pofátokról, amikor ennyit károgtok, huhogtok ti vészmadár vénasszonyok?

Romániából a lakosság 14%-a (1/7-e) ment ki (á 3 milla).

Magyarországról a lakosság 5%-a ment ki (á 500 ezer), a lakosság 1/20-a.

Románia sem csődölt be, sőt, az államcsődöt a külföldön dolgozó romcsik hazautalásaival kerülték el.

A matematika tudom, hogy nehéz tantárgy volt, de legalább számolni meg kellett volna tanulni, lusta lurkók!

veracity 2013.02.26. 12:44:38

@Squid: Te már egy fokkal jobb vagy!

Aki elovassa, amit írtam, az majd elgondolkodik azon, hogy vajon hány munkavállaló meg külföldre dolgozni "ideológiai megfontolások" szerint. Vajon hányan mennek külföldre azért, mert ott sokkal több lesz a jövedelmük?

Egy józan paraszti ésszel ellátott magyar nem azzal foglalkozik, hogy szeresse vagy útája Orbánt, hanem azt nézi, mi történik körülötte, vele. Ha azt látja, már megint el akarják venni a pénzét a progresszív adóztatással, elvörösödik a feje, és azt mondja: na menjetek most már anyátokba!

Próbálgassátok csak szívatni őket!

fizetekmegegysort 2013.02.26. 12:45:15

@biturbo s - félázsiai bunkó állat: szerintem jól látod a fiatalok helyzetét. Én pl ledöbbentem nemrég, mikor az egyik barátom 16 éves lánya elmesélte, hogy az osztályában mindenki hajt, kemelten kezelve a nyelveket, mert - egyetlen ember kivételével - mindannyian külföldi egyetemen szeretnének továbbtanulni. A legnépszerűbbek Anglia, Ausztria, Hollandia, USA. Nem tudom hányan lehetnek ( 20-25?), de baromi ijesztő, hogy egyetlen ember számára jön szóba az itthoni oktatàs/munka, a többiek nem is gondolkoznak ebben. Oda kéne figyelni ezekre a gyerekekre, mert ha csak minden második valósítja meg amit akar, már az is rengeteg fiatal. És ők már ott lesznek szerelmesek, ott lesz az első munkatapasztalatuk az egyetem mellett, és nem jönnek majd haza. Nekem ez rémisztő.

VT Man 2013.02.26. 12:47:06

@Squid:
"Fel sem dereng benned az, hogy esetleg az a réteg akit Oszkó "megsarcolna" rendelkezik annyi szürkeállománnyal, hogy felfogja a 16% SZJA kulcs abszolút tarthatatlanságát?"

Nincs semmi tarthatatlan a 16% SZJA-ban.
A gazdagok ennyit se fizetnek be, ez csak a középosztályt érinti igazán.

Másrészt az adóelvonás mértéke nem 16% (de gondolom ezt te is tudod a nagy szürkeállományoddal!), hanem még mindig 50% körüli.

A szuperbruttóból kb. 50%-ot vesz el az állam TB,SZJA, egyéb jogcímeken.

Bajnai ezt az 50%-ot akarja még emelni, hogy még több legyen.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.02.26. 12:47:30

@aamen: Így van. És ilyen nyugdíjemelő áldozatokra a versenyszfére, tehát nem a klienskapitalista rétegek egyre kevésbé lesznek képesek. Számukra a menekülés az egyetlen alternatíva jelenleg. A magyarisztáni választók többsége az ostoba álomvilágában él, még mindig Kádár f@szát kívánja szopni, meg 3.60-as kenyeret enni. Ennek lehetősége rövidesen teljes mértékig véget fog érni. 2014-után Orbán és / vagy a Jobbik alatt mindenképp. Na az összeomlás lesz.

collateral collector (törölt) 2013.02.26. 12:49:27

Nem igaz! Nem elmennek, nem elvándorolnak, hanem már elkezdtek hazavándorolni!!

Miért? Mert már ők is látják, hogy Magyarország jobban teljesít!

:DDDDDDDDDDD

fizetekmegegysort 2013.02.26. 12:49:48

@Squid: :) Ráadásul ennek a rétegnek nem okoz gondot kiszámolni, hogy forintra mennyivel is fizet több adót, ha a 400 ezer feletti rész mondjuk 30 %-al adózik, nem 16-tal. Meglátja az összeget, összeveti azzal amiket felsoroltál, és röhögve azt mondja:"ja, nekem ennyit megér..." :)

Maitre 2013.02.26. 12:50:02

@Squid: Lehet hogy igazad van, és tényleg el kell menni. Ezekért maradni...?

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.02.26. 12:50:17

@fizetekmegegysort: Így van. Rauzsika meg a többi baromarcot nem lesz ki eltartsa hosszú távon, nem pedig a trollocskák korlátolt idősíkjának megfelelő választásig időtartamot kell figyalambe venni. Hajrá, döntsék csak össze a kibulizott országot fogva tartó rendszerváltozáskor leosztogató posztkommunista-posztfeudális bunkókráciát.

veracity 2013.02.26. 12:50:18

@pocakos focista: Nem engem kell meggyőznöd, hanem azokat a közepesen fizetett szakembereket, akik a jobb anyagi lehetőségek csábításának engedve vagy nem engedve, távoznak vagy maradnak.
Ha őket akarjátok fokozottan adóztatni, akkor könnyű kitalálni, hogy mit tesznek majd!

Normális ember nem Orbán Viktort szereti, hanem a feleségét, az apját meg a lányait, fiait!
Normális ember nem érzelmi alapon dönt, hanem azserint, hogy egy politika kedvező vagy hátrányos számára, családja számára. Te se azon erőlködj, hogy ki szereti Orbánt és ki gyűlöli. Ennek semmi értelme.

sárkányfő 2013.02.26. 12:50:19

@Kara kán:
Nagyeszű. Romániában a rendszerváltáskor 3 millió magyar volt. Most van 1,5 millió. Szerinted hova tűnt onnan 1,5 millió magyar?

Ők is szépen elhúztak nyugatra, egy részük hozzánk jött és pótolta a mi kivándorlóinkat (ezért látszik "csak" félmilliósnak a mi kivándorlásunk), de többi ment tovább Londonba meg Berlinbe.

Ja és több százezer cigány is kivándorolt Romániából, főleg olaszba meg spanyolba. A románok ugyanis újlatin nyelvűként könnyen megtanulják ezeket a nyelvet. Szóval az a 3 millió kicsit nagyon más, mint a mi a félmilliónk....

Ami azt illeti, könnyen lehet hogy Romániából több magyar vándorolt ki, mint Magyarországról.

Ja, és mér kell mindig másra mutogatni? A mi recessziónk is jobb mint a görögöké, akkor örüljünk neki? Ugye mindig mindenre található a világon egy még rosszabb példa és akkor lehet relativizálni, ugye-ugye?

VT Man 2013.02.26. 12:50:42

@kovi1970:
"Pont ezért írtam, a 10milkához képest is bődületes érték az 5%.

Már írták, de: lószar az 5%. Romániából 15% körül mentek ki, és a lengyelektől is tömegesen.

A magyarok (egy része) lusta disznó, inkább éhenhal, meg éhségmenetezik, minthogy dolgozzon!

collateral collector (törölt) 2013.02.26. 12:51:27

Komolyra fordítva: az itthon maradáshoz kell már kalandvágy, nem a kivándorláshoz..

aFx 2013.02.26. 12:52:21

@timargabor:

jaja, ez az. viszont sokváltozós és a maradás sok esetben suboptimális közép- és hosszútávon is. rövidtáv bonyolult helyzet, a kezdeti beilleszkedés eléggé energiaigényes (ad absurdum akár egy "túrót akarok venni/trappsista jellegű sajtot akarok" szintű triviális task is komoly többhetes questté válhat).

@VT Man: sajnos az utolsóra azt tudom mondani, hogy nem így működik. tavaly a kéményseprő miatt 500kmt utaztam egy 24órás ablakban, mert nem tudott várni három napot az évek óta befalazott kéményem inspektálása. a hajamra kenhettem a mentalitásom, és egy demokratikus student unionban felszedett tapasztalatom, ha Magyarország nem így működik. a Máv nyert kb 15k hufot, meg ugye egyéb költségek, fogyasztás, áfa. amit vesztettek, az meg nem azonnal jelentkezik. max ott, hogy ha esetleg vissza próbálna bárki is csábítani Magyarországra, akkor eszembe jut ez az "apróság" is.

viszont elgondolkodtam rajta, hogy ha nekik csak munkaidőben megfelelő, akkor mennyi GDP esik ki azért, mert egy dolgozó otthon vakarózik és várakozik meg mellette kiesik a fél munkanapja.

@I_Isti: ez is játékelmélet, viszont ha csak kevesen változtatnak és mindenki más megtartja a jelenlegi szokásait, akkor a változtatók buknak. ismét egy játékelméleti probléma. a változtatás pedig energia, annyiból pedig akár olyan helyre is áttelepülhetnének, ahol a változtatás megtörtént, tehát a kockázat kilőhető, miközben a költségek nem biztos magasabbak.

lehet, hogy kihagytam faktorokat, de szerintem ettől függetlenül ez még egy nehezen megoldható probléma marad.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.02.26. 12:52:59

Jó lenne, ha a békemenet felvonulna Orbán mellett, és hangosan bégetnék, hogy: Magyarisztán jobban teljesít! A negatív teljesítmény is teljesítmény! Éljen a -3%! Nem leszünk gyarmat, mi ahhoz is hülyék vagyunk!

Pszt! 2013.02.26. 12:53:18

Menjen aki tud, mielőtt ezek a majmok kilépnek az unióból!

sárkányfő 2013.02.26. 12:53:40

Látom a fideszzombik a mostani kivándorlást is a ballib hibájának látják :) Nem csalódtam a szerencsétlenekben...

ursus artos 2013.02.26. 12:54:00

@fizetekmegegysort: "árom gyerek után igénybe tudja venni mondjuk egy pedagógus pár (bbto 300eft ketten) a teljes adókedvezményt?" A lényeg az, hogy nem kell szja-t fizetni. Az csak egy aljas ballib fogás, hogy a figyelmet arra terelték rá, hogy nem tudja a keveset kereső mint a 3*260e ft-ot kihasználni. Naná, mert nem keres annyit.
Egyébként meg azt szeretnéd, vagy az lenne az "igazságos", hogy akik nem tudják igénybe venni a teljes összeget, adókedvezményként azoknak egészítsük ki annyira?
Nem ez a lényege az egésznek, de, mindegy, a magyar embernek ez sem jó.
"Mennyibe is kerül a Fideszes nemtandíj a három gyerekre? "
Tudsz róla, hogy nincs tandíj?

regress 2013.02.26. 12:54:23

@veracity: mit sír a szád,oxigénhiányos?te nyilván azért maradtál itthon mert egyik feltételnek sem feleltél meg. olyan vagy mint a bányaló,nem lehet veled vitázni

VT Man 2013.02.26. 12:54:52

@fizetekmegegysort:
"Ráadásul ennek a rétegnek nem okoz gondot kiszámolni, hogy forintra mennyivel is fizet több adót, ha a 400 ezer feletti rész mondjuk 30 %-al adózik, nem 16-tal. Meglátja az összeget, összeveti azzal amiket felsoroltál, és röhögve azt mondja:"ja, nekem ennyit megér..." :) "

Elképzelem: a szürkeállományos réteg elkezd számolgatni: havi 20 ezerrel kell többet fizetni adóban. De nem baj, ennyit megér Bajnai.

Ja, de a családi adókedvezményt is elveszik. Még +20 ezer adó (2 gyerekre).

Nem baj, ennyit megér Bajnai.

Ja, de bruttó 400 ezerrel már szemét gazdag vagyok, akinek nem jár a gázár-támogatás. Ezért a gázra havi +5-10 ezret kell fizetni.

Nem baj, ennyit megér Bajnai.

A gyerek a suliban nem számít hátrányos helyzetűnek, ezért dupla annyiba lesz az ebéd, hiszen ki kell fizetni a hátrányos helyzetűek ebédjét is. +10 ezer/hó.

Nem baj, ennyit megér Bajnai.

Az MSZP-s kormány idejében volt divat pl. a gázártámogatás, ami során a 3,6 millió lakossági végpontból 2 millióan kaptak gázár támogatást!!!

Több mint 50% szociálisan rászoruló volt! Normális???

panelburzsuj 2013.02.26. 12:54:58

"mégis erősen irányított mintáról beszélünk"

Az korántse biztos.

Számtalan szinte "békemenet-szagú" beszélgetést sikerült már új pályára álítanaom azzal az ötlettel, hogy hagyjuk a politikát - mi van a gyerekekel?

És erre a kérdésre a hazaffyas szóáradat egyre többször elakad, és helyette egyre gyakrabban jön a zavart orrpiszkálás, hogy hát élni is kell valamiből...

veracity 2013.02.26. 12:55:59

@Maitre: Éppen miattam maradnál, hiszen nem is ismersz?! Hogy micsoda figurák vannak! :)

KG2000 2013.02.26. 12:57:23

"Vajon az egyén és a közösség számára van-e a kivándorlásnak kritikus tömege?"

Van, lásd még Lengyelország, Románia, Bulgária, ahonnan nemcsak abszolút számban, hanem %-ban is többen mentek el, mint Magyarországról. Románia és Bulgária esetében a csúcs még hátravan, mert az EU csak 2014-ben nyitja meg teljesen nekik a munkaerőpiacot.

Ultracivil 2013.02.26. 12:57:55

@biturbo s - félázsiai bunkó állat:

Egyetértek az okfejtéssel!

Hozzá tenném még a nyugdíjak kitermelésének helyzetét.
Ugyanis a kritikus tömeg akkor indul majd meg igazán, amikor valóban azt érzékeli, hogy az aktív kereső élete után a passzív életének nem lesz meg a fedezete.
Ezt tetézi az egészségügy katasztrófális helyzete.
Vagyis nagyon el kell azon gondolkodnia az én rendszerváltó generációmnak, hogy 62-65 évesen lesz-e még esély egy kis nyugalomra, az unokák nevelgetésére, vagy mindjárt a munkapad mellől egy koszos kórházban teljes közöny mellett végezzük majd be.
A kritikus tömeg már létrejött !!
Csak néhányan még kivárjuk 2014-et.

Squid 2013.02.26. 12:58:49

@veracity: "Te már egy fokkal jobb vagy!

Aki elovassa, amit írtam, az majd elgondolkodik azon, hogy vajon hány munkavállaló meg külföldre dolgozni "ideológiai megfontolások" szerint. Vajon hányan mennek külföldre azért, mert ott sokkal több lesz a jövedelmük?

Egy józan paraszti ésszel ellátott magyar nem azzal foglalkozik, hogy szeresse vagy útája Orbánt, hanem azt nézi, mi történik körülötte, vele. Ha azt látja, már megint el akarják venni a pénzét a progresszív adóztatással, elvörösödik a feje, és azt mondja: na menjetek most már anyátokba!

Próbálgassátok csak szívatni őket!"

Aranyapa! Inkább fizetek progresszív szja-t, 16% helyett minthogy évtizedekre tönkretegyék az én és a gyerekeim jövőjét ebben az országban. Nem szeretnék elmenni innen, de sem a saját sem a gyerekeim jövője nem játékszere OV hatalmi ambícióinak.

Te meg bizonygasd csak nyugodtan, hogy Oszkó mit és hogyan akar csinálni miközben Matolcsy tönkreteszi az országot. Gratulálok, remélem megéri az agitálás, csak azt ne feledd, hogy semmi sem tart örökké!

Maitre 2013.02.26. 12:58:52

@veracity: Úgy általában az ország, meg a magyarság miatt, bármi is legyen az. De ahogy elnézem itt a jónépet, meg ahogy viselkedik... lehet hogy kurvasürgősen vissza kellene adni az állampolgárságomat, és letagadni, hogy valaha is volt.

chabusch 2013.02.26. 12:59:25

@sárkányfő: nem most szűnt meg a hatalmai ágak szétválasztása, az ugyanis soha sem létezett. Ha szét lettek volna választva, eleve nem lett volna lehetősége az egyik hatalmi ágnak (értsd Parlament) arra, hogy a másik két hatalmi ág összetételét, vezetőit megválassza. A hatalmi ágak szétválasztása tehát csak akkor volna lehetséges, ha a képviselőkön kívül sok más, hatalmi pozícióban lévő személy is választás útján nyerné el a tisztségét, kínosan őrködve afelett, hogy a kinevezések időpontjai között ne legyen átfedés. Ez volna a minimálisan szükséges struktúra ahhoz, hogy az ágak egymás fékeiként működhessenek. Emellett lehetne évente parlamenti választás is, ahol a 4 évre szóló parlamenti mandátum 25%-a cserélődne forgásban, ez a választók gyors reagálási lehetőségének megteremtése mellett elvenné a lehetőséget a "választási költségvetéstől" is, miután nem lehet minden évben ilyen költségvetés, stb.

Amíg ezekre a reformokra nem kerül sor, a politikai intézményrendszer nem fog tudni úgy működni, amely lehetővé tenne bármiféle pozitív változást.

irógép 2013.02.26. 13:00:42

@sárkányfő:
Ez Orbán részéről egy politikai taktikázás, azt ennyi.
És itthon mindenki a másikra mutogat nem csak Orbán. politikus itt még nem volt aki valóban vállalta a felelősséget a sok elkúrás miatt!
És azért az a hiány tartása meg a gazdasági növekedés nem megy együtt, főleg, hogy az olyan országok is mínuszba vannak, mint Németország, amitől nagyon függünk.
Szóval a kép jóval árnyaltabb azért.
És Bajnai, akit ma úgy szeretnek emlegetni, mit is csinált?
Megszorított kőkeményen elvett családoktól és mindenhonnan.
és, ha visszajönnek és törlik a különadók nagy részét a sok száz milliárdot velünk fogják lenyeletni ők is. Ráadásul Bajnai volt már az mszp alatt komoly szak politikus, és szarul nyomta nagyon.
nem is értem mi alapon áll ki, és fikázza a szét az mszp-t , mikor az mszp komoly és befolyásos tagja volt. De ez más lapra tartozik.
Persze ezzel nem Orbánt dicsérem, mert attól azért messze vagyunk, de a kép nem ilyen egyszerű...

KG2000 2013.02.26. 13:01:27

@veracity:
Így van.

Akik pedig mindenáron több adót akarnak fizetni, mert szerelmesek Bajnaiba, azoknak nyitva áll a lehetőség, hogy valamelyik MSZP-SZDSZ-LMP-DK-Bajnai közeli alapítványba havonta milliókat fizessenek. Hogy a hajléktalanoknak legyen lakásuk vagy hogy Bajnainak legyen elég papírzsebkendője a pislogáshoz.

sárkányfő 2013.02.26. 13:02:22

@chabusch: A Parlament az általa kinevezettekkel semmilyen intézményes függőségi viszonyt nem ápol, szemben a főbíróval.

ursus artos 2013.02.26. 13:02:23

@sárkányfő: "Látom a fideszzombik a mostani kivándorlást is a ballib hibájának látják :) "
nyilván, a 2010 előtt kivándoroltak is a Fidesz miatt vándoroltak ki.
Gondolom, mert tudták, hogy jön a zOrbán...

KG2000 2013.02.26. 13:02:58

@irógép: Bajnai nem volt tagja az MSZPnek, mint ahogy Medgyessy sem, de ennek nincs jelentősége. 100%-ban függtek az MSZPtől és holdudvarától, mint ahogy manapság is, és ez a lényeg.

fizetekmegegysort 2013.02.26. 13:03:34

@veracity: azt felejted el, hogy az SZJA csak egy pici szeletke az egészből. Konkrétan mi pl jól jártunk vele nettó bevételben, főleg családi adóstul. DE
- a bizonytalan forint árfolyam meglökte a hitelünket, nem kevéssel
- az élelmiszer és gyerekcucc árak baromi sokat nőttek az elmúlt 2 évben, nyilván ennek része az ÁFA is (konkrétan majdnem másfélszer annyiba kerül egy bevásárlás mint 2010ben)
- az új -"nemáthárított" adók növelik a költségeinket
- a tandíj miatt megint csak nőnek a költségeink, mert ép ésszel a gyerek egyetemére most (ovisan) elkezdek gyűjteni

Szóval az van, hogy bár látszólag forintban több pénzt kapunk, rosszabbul élünk.
Ezért azt gondolom, a szja nagyon kicsi tétel, önmagában nem jelent semmit.

nyisziati 2013.02.26. 13:04:20

@ursus artos: "Ahhoz képest, elég nagy hiszti volt, hogy most már nem Alföldi..."
Igazgatók jönnek-mennek, esetleg indulatokat gerjesztenek, de egy épületet EGYSZER lehet felhúzni, pláne, ha az szimbolikus. A két téma nem ugyanaz a súlycsoport.

"Koronabevitel."
"Ezzel mi a probléma?"
Demokráciában?
+ '98 ősze: "a Parlament tud működni ellenzék nélkül is"

"4 év alatt minden "ellensége" ellen könyvíratás. "
?????
"Vagy ezekre gondolsz: dr. Kende, Debreczeni?"
Nem. MSZP elleni könyv - Schmuck Andor, kisgazdák ellen - Molnár Róbert, az SZDSZ ellen is volt valami és a Hit Gyülekezete ellen is íródott egy, Bartus Lászlótól. Érdekes, a Fidesz ellen nem volt...

"Torgyán meg saját magát darálta be."
Ez a már előbb említett könyv miatt nem igaz, ráadásul a kisgazda képviselőt, akit tettenértek kenőpénz átvételéért, valahogy gyanúsan jól dokumentáltan kapták el, felvétellel, hamar ott termő rendőrökkel. Tisztára, mintha megrendezték volna.

"A parlamentbe meg nem Torgyán juttatta be, hanem a szavazók. Torgyán legfeljebb a kormányra segítette, ha nagyon erőltetni akarod a Torgyán-vonalat..."
Na itt már megint csúsztatsz, mert a Parlamentbe úgy jutott be, hogy Torgyán visszaléptetett 82 egyéni képviselőt, így az egységes jobboldali szavazatokat a fideszes jelölt söpörte be. Persze mondhatod, hogy ez csak "segítés", én meg erre azt mondom, hogy a fidesz-kormány "hozzásegítette" az mszp-t a devizaválsághoz, amikor 2001-ben lehetővé tette, hogy magánszemélyek is fölvehessenek devizahitelt (ami pl. Romániában a mai napig tilos). Magyarul ELSŐBBSÉGÜK vitathatatlan a devizacsapda megszervezésében.

Ennyit arról, hogy "Hinni akarok!".
Kár, hogy a tények nem téged és a jobboldalt igazolják, de sebaj, az évértékelőn is látszott, hogy Orbánt sem zavarják.

2013.02.26. 13:04:23

@sárkányfő: "Szerinted hova tűnt onnan 1,5 millió magyar? Ők is szépen elhúztak nyugatra, egy részük hozzánk jött és pótolta a mi kivándorlóinkat (ezért látszik "csak" félmilliósnak a mi kivándorlásunk)"

Matolcsy azt mondta, hogy félmillió magyar dolgozik külföldön. Egyrészt dolgozik, tehát nem kivándorolt, másrészt ennek semmi köze a népességhez. Nem azért félmillió, mert kimentek százmillióan és bejöttek kilencvenkilencmillió-ötszázezren, hanem azért, mert kint dolgoznak ötszázezren. Akik akkor is kint dolgoznának, ha közben többen jöttek be.

Láthatóan fogalmad sincs, hogy miről szövegelsz itt már órák óta.

veracity 2013.02.26. 13:04:27

@regress: Nem érzem, hogy olyan nagy kár érne, mert te nem vitatkozol velem!

regress 2013.02.26. 13:04:37

@veracity: és még valamit.aránylag friss hír,12-ezerrel nőtt a munkanélküliek száma ősztől.ehez még add hozzá akik már nincsenek regisztrálva,aztán szopd le viktorodat.az a köcsög cigány nem évet értékelt,hanem a tenyeréből jósolt.visszadughatod a fejed

hondamonda 2013.02.26. 13:04:50

@sárkányfő: En ugy latom, hogy az ellensegkep-kereses az alkotmanyos rendszert atalakitasanak es az unortodox lepeseknek az igazolasara szolgal. Az unortodox lepesek legfobb celja pedig az, hogy ne kelljen hozzanyulni a "szent tehenek" ellatasahoz.

Magyarorszagon valamiert hihetetlenul eros a "nekem jar" mentalitas. Ez hatvanyozottan igaz azokra, akik a legvidamabb barakkban eltek le az eletuk javat. Ezek az emberek alapvetoen leszarjak az alkotmanyt, a media torvenyt, az alkotmanybirosagot, az EU-val valo viszonyt vagy a gonosz multik megsarcolasat, azonban semmit nem turnek el, ami a sajat zsebuket erinti karosan. Orban a 19 ezer forintos ugy ota ugy fel a nyugdijasoktol, mint a tuztol. Ezert mondjak el rendszeresen, tagolva, hogy:
M.E.G.O.R.I.Z.Z.U.K A N.Y.U.G.D.I.D.J.A.K E.R.T.E.K.E.T!

Orban tudja, hogy a nyugdijasok tobbegenek a tamogatasa nelkul eselytelen valasztast nyerni.

fizetekmegegysort 2013.02.26. 13:06:53

@ursus artos: egyébként tudsz róla, hogy ha holnaptól a fiamat Gizikének hívom, attól még fiú marad?

panelburzsuj 2013.02.26. 13:08:52

@d.hardman:

Roppant közeli ismerőseim megszerezték az öt éves munkavállalási engedélyt, kiböjtölték a lakás-sorbanállást (nem luk, hanem pont akkora kétésfélszobás, mint az itthoni, csak nem beton...), dolgoztak, vásároltak, kirándultak, éltek pár hónapig, és amikor egy este összerakták a fizetésüket, a számláikat és a megtakarításaikat, akkor egyikükből ez jött elő:

"Hát erről a szerről kurva nehéz lesz lejönni..."

sárkányfő 2013.02.26. 13:09:33

Úgy bírom a fideszzombik sulykolását az egykulcsos adóról :D

Emberek, TÉNY hogy most, az egykulcsos adó alatt nőtt meg a kivándorlás. Ez tény, ez nem vita tárgya. Ennyit számít az adó.

Aki ebben az országban 3-400 fölött keres az vagy a magánszektorban vagy az állami szektorban keres sokat. Aki a magánszektorban, az akkor is a többszörösét keresi nyugaton, ha 0% adó fizetne, ezzel őket nem lehet itthon tartani, ez röhej. Nekik tényleg kéne egy fejlődő, perspektívákat kínáló, működő ország, ahol szívesen nevelnék fel a gyerekeiket is, nem pedig ez a fos amit megy.

Aki meg az állami szférában dolgozik, olyan magas poszton hogy tényleg ennyit keres, vagy még többet, az jó eséllyel fidesz haver-cimbora, benyomott rokon. Az meg sose fog ennyit keresni nyugaton, mert nem a piacképes tudásával keres ennyit, tehát tökmindegy mennyi az adója, sehol máshol nem tudna ennyit keresni.

Egyáltalán, a kivándorlás "picit" bonyolultabb motivációs rendszerrel bír, mint a múlt havi fizetés...

Bírom ezek az együgyűeket, még a tények sem zavarják őket, a csőlátásúak hozzájuk képest széles látókörűek :)

sárkányfő 2013.02.26. 13:10:17

@ursus artos:
TÉNY, hogy az elmúlt 3 évben nőtt a kivándorlás. Leszarom mit ballibezel, ez van.

aFx 2013.02.26. 13:10:46

@panelburzsuj:

anno pár éve egyik barátom apja MIÉP szavazó volt. eltellt pár év, említett barátom itt lakik párszáz méterre, nyáron találkoztunk a szülőkkel is, az ő baráti körükből (45-50 körüli háziorvosok) is sokan kivándoroltak. érdekesek az emberi sorsok.

morbiczer 2013.02.26. 13:11:59

@biturbo s - félázsiai bunkó állat:
1. Nemcsak arrol van szo, hogy rokonok es baratok vannak kint, hanem onmagaban a novekvo magyar kolonia lete is konnyebbe teszi a kivandorlast.

Ma mar minden nagyobb nyugati varosban fogsz talalni magyar orvost, magyar takaritonot, magyar kozmetikust, magyar vizvezetekszerelot, magyar bebiszittert, stb., stb. Ott meg nem tartunk, mint a lengyelek, hogy Londonban vagy Brusszelben minden masodik utcasarkon van lengyel kozert, de ha no a kulfoldon elok magyarok szama, akkor ez is eljon majd idovel. Brusszelben allitolag a CBA akar boltot nyitni.

2. Osszeomlast nem kell vizionalni. Tadzsikisztan vagy Moldova se omlott ossze, pedig ott sokkal nagyobb a kivandorlas.

Azoknak a diakoknak is alacsony lesz a szama, akik kimennek kulfoldre egyetemre. Konnyu azt mondani, hogy legfeljebb lelepek, ha itthon nem vesznek fel, de a gyakorlatban 18 evesen, sokszor legfeljebb kozepes nyelvtudassal, minden elettapasztalat nelkul egyedul neki indulni a nagyvilagnak azert nem egyszeru.

fizetekmegegysort 2013.02.26. 13:12:09

@VT Man: igen, és a narancssárga színt ki fogják venni a színpalettából, bezárják a templomokat, a nemzeti szót kihúzzák a szótárból, plusz 48% lesz a felső adókulcs, mert aztat a Fideszben a szakértők kiszámolták. Persze, az úgy van mind, igaz? Mer a Pártközpontban a Habonyárpijék aszonták.
Figyi, nem lehet, hogy a Bajnaiék még az embervér ivását meg a többnejűsèget is bevezetik majd?!

sárkányfő 2013.02.26. 13:13:47

@grundigg: Hát te tök hülye vagy :)

@hondamonda: Ez igaz, de azért a megszorításokat (amik persze nincsenek is :) is rákenik a szemét nyugatra.

A manipuláció mértéke döbbenetes. Tudod Orbán = angyali értékrend, sikerek vannak, stb. És ezt a zombik szó nélkül beszopják. Szó nélkül.

Maitre 2013.02.26. 13:14:57

@morbiczer: Talán aki végignézi egy a gyűlölettől nyáladzó, állatias csőcseléket, ami a blogon produkálja magát, úgy gondolja, hogy nem keresi meg őket a magyar kolónia állapotukban sem....

Maitre 2013.02.26. 13:17:10

ezt

Mindegy. Ha ez az országom, meg ez a népem, akkor ott bassza meg az isten, ahol van. Csak tőlem messze legyen.

sárkányfő 2013.02.26. 13:18:16

@VT Man:
Jelenleg a lakosság 100%-a kap gázártámogatást, még a rózsadombi medencéjüket fűtők is. Ezt a magyar cégekkel, gazdasággal fizettetik meg (illetve közpénzből is), tovább rontva a magyar gazdaság teljesítőképességét, növelve lemaradást, a munkanélküliséget, stb. Már az átlagos IQ is elég ennek átlátására.
Azért szépen szóltál :)

panelburzsuj 2013.02.26. 13:19:07

@aFx:

Hát én pont ebbe az ötvennek kicsit föle kategóriába tartozom, és ugye nehezebb hülyeségeket prédikálni annak, akivel együtt rúgtam az utcán a port - meg együtt kötöttem úttörőnyakkendőt, együtt építőtáboroztam...

fabricius 2013.02.26. 13:19:10

@VT Man: Jahh.. Én épphogy nem érem el a 400 e-t de valahogy én sem érzem magam burzsujnak. Talán az orbáni "erős középosztály" egyik utolsó képviselője vagyok:)
DE ha azt látnám hogy az adómból nem 10-szeres áron építenek vasutat, vagy 3-szoros áron autópályát, akkor nagyon szívesen adnék jóval többet a közösbe. Meg az is jó lenne ha közben versenyszférában soha meg nem mérettetett lézerjanik meg szenátorasszonyok osztanák az észt. Meg TEK meg .. meg .. meg .. jézusom mennyi pénzt szórnak ki az ablakon nem is gondolom tovább...

nyisziati 2013.02.26. 13:22:20

@Kara kán: na már csak te hiányoztál. Mondjuk nem tudom, kinek.

Romániából azért mentek ki sokan (javarészt ideiglenesen), mert MEGÉRTIK a beszélt spanyol/olasz nyelvet. Javarészt pedig culágerkedni mentek ki, nem letelepedni. Sokukat egyébként már a válság kezdetén elküldték és helyi munkásokat alkalmaztak.

Tőlünk pedig sokkal nagyobb arányban vándorol ki az értelmesebbje, mint onnan.

panelburzsuj 2013.02.26. 13:23:48

@morbiczer:

"Tadzsikisztan vagy Moldova se omlott ossze"

A helyénvaló kérdés az, hogy a föltétlen muszáj-e a mai Magyarország és az említett kies helyek közt azért még mindig fennálló különbségeket eldózerolni.

KG2000 2013.02.26. 13:24:21

@sárkányfő: Tény, hogy 2011 közepétől megszűnt Ausztriában és Németországban a munkaerő bevándorlás korlátozása, amely 2004-től volt érvényben az akkor újonnan belépő országokra. Ezen 2 ország tradicionálisan is Angila mellett a legnagyobb vonzerőt jelenti a magyarok (meg románok, lengyelek, szlovákok, csehek, bolgárok) számára.

Ez volt a döntő szempont, nem pedig az adózás.

Szelid sunmalac 2013.02.26. 13:24:24

@fizetekmegegysort: Mi bajod a tobbnejusegel? Hogy jon ez a tobbihez?

chabusch 2013.02.26. 13:25:35

@sárkányfő: a kinevezés jog a függőségi viszony egyik legalapvetőbb formája, miután lehetővé teszi informális okból függő viszonyban álló személyek kinevezését és mint tudjuk, a valóságban a függőségi viszony intézményesítése nem szükséges ahhoz, valakinek a függetlensége megszűnjön. Persze a választás egy sor más problémát is felvet (pl. választás útján nyer ügyészi mandátum kontra szakmaiság), de ez a függőségi viszony meg fog szűnni, mert legalább a lehetősége meglesz annak, hogy ne a többségi hatalomgyakorló párt kegyeltje kerüljön pozícióba.

Másfelől az a tény, hogy a Parlament jogalkotással függőségi viszonyokat tud intézményesíteni, azt mutatja, hogy az adott hatalmi ág nincs "leválasztva", ugyanis az nem tekinthető szétválasztásnak, ha csak azért ugrálhatunk, mert az erősebb bátyó - bár lecsaphatna - mégsem teszi.

veracity 2013.02.26. 13:26:49

@fizetekmegegysort:

Igazad van, nem csak az szja számít!

- a bizonytalan forint árfolyam nem löki meg a hiteledet, a devizaalapút is csak akkor, ha romlik a forint, a bizonytalanság nem oszt, nem szoroz!

- Az infláció 5 % alatt volt. Az élelmiszerek árak erősebb inflációja a legszegényebbeket érinti, nem téged.

- az új -"nemáthárított" adók növelik a költségeinket. Igen, egy kicsit, tényleg.

- a tandíjat Gyurcsány, Bajnai és Oszkó akarja bevezetni, nem kell azt készpénznek venned!

"Szóval az van, hogy bár látszólag forintban több pénzt kapunk, rosszabbul élünk." - Szerintem nem látszólag kapsz több pénzt, hanem a valóságban. És nem élsz rosszabbul! Gondolj csak gyereknevelő apaként arra, hogy mennyi adókedvezményt kaptál a gyerekek után. Ugye, ugye!

"Ezért azt gondolom, a szja nagyon kicsi tétel, önmagában nem jelent semmit." Nem kicsi tétel az szja és önmagában is jelent valamit! Kinek 30 000 forinttal több marad a családi kasszában, az bizony tudja, hogy az igenis jelent valamit!

Ha pedig a gáz és áram árcsökkenésére is gondolsz, akkor különösen.

KG2000 2013.02.26. 13:26:57

@fabricius: "10-szeres áron építenek vasutat, vagy 3-szoros". Igen, ezeket a "versenyszférában" (vagyis a lopásban) megedződött Bajnainak és Gyurcsánynak köszönhetjük, a Kókával együtt. Különösen szép teljesítmény volt az M6-osra alagutakat építeni. csókoltatom is az elftársaidat, vidd őket is magaddal, ha elmész Magyarországról!

veracity 2013.02.26. 13:29:51

@regress: Intelligens ember lehetsz. Érted biztosan sorban állnak a nyugati cégek! Tervezed a londoni munkavállalást? :)

Ugye nem hagysz itt bennünket?

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.02.26. 13:30:55

@Pszt!: Amíg Orbán döngetheti a mellét, hogy mennyi fejlesztési pénzt sikerült akasztani, addig e tekintetben is csak kettős beszéd marad.

Majd inkább Vona bajtárs. Ő nem fog szarozni, kilép az Unióból, és egyben el is indul Moszkvába segget nyalni.

David Bowman 2013.02.26. 13:32:01

Kedves Posztoló! Tökéletesen összefoglaltad az okokat, amiért könyörgöm a gyereknek, menjen amerre lát. Szőke, kék szemű, jó német lessz.

sárkányfő 2013.02.26. 13:32:46

@KG2000:
Még mindig ezzel próbálkozol? :) Hányszor kell hogy megcáfoljanak téged? :) Ja, hogy fideszes vagy,a cáfoltok neked nem számítanak...

Tudom, most is le fogod szarni, de azért írjuk le a tényeket: TÉNY, hogy Angiába sokkal többen mennek-mentek mint német nyelvterületre összesen, ez már önmagában cáfolt téged, ráadásul a német kvóta még akkor sem telt be amikor még élt, tehát a kvóta semmiféle gyakorlati jelentőséggel nem bírt... A kivándorlók kb. negyede megy német nyelvterületre, több mint a fele Angliába megy, a maradék meg más országokba... Különben is, ha csak a kvóta számított volna, akkor akik erre vártak mind azonnal kimentek volna 2011-ben, és csak egy egyszeri hullám lett volna, ezzel szemben a kivándorlás folyamatosan nő...

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.02.26. 13:33:10

@Ultracivil: Így van. A Nagy Pakolás időszaka 2014-2015 lesz, ha újraválasztják a Csúti Szauront, és / vagy kormányba kerülnek a nácik. Sokaknak jó okkal ez lesz az utolsó csepp a pohárban. Valószínűleg nekünk is.

csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj! 2013.02.26. 13:34:04

@veracity: Azért húznak ki a magyarok dolgozni, mert TALÁN a Bajnai meg Oszkó magasabb szja-t szedne tőlük HA nyerne :))))
Aszem itt kell abbahagyni a kommentek olvasását, ennél szórakoztatóbb aligha jöhet :))))))

sárkányfő 2013.02.26. 13:35:04

@chabusch:
Ne mond már. Pl. a Parlament által megválasztott államfő milyen módon függ a parlamenttől? Nem informálisan, mert azt tudjuk hogy valójában csak egy fidesz-csicska, hanem intézményesen.

dean23 2013.02.26. 13:35:17

Sajnos még csak a gondolati szinten jutottam el arra, hogy elhúzzak innen a picsába! Őszintén szólva - furcsa ilyet mondani - már én szégyellem magam, hogy még itt vagyok, miközben rengeteg ismerősöm akikkel anno iskolákba jártam, a FB-on viszontlátva azt tapasztalom, hogy már ő is kint él vhol...

sárkányfő 2013.02.26. 13:37:52

@csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj!:

Azt is megnézném, hogy vajon akik most kivándorolnak, azok közül hányan kerestek itthon 400e huf-nál többet :D

Ja, biztos azok mennek ki, akik havi fél millát tesznek zsebre, nem pedig a fiatalok meg a munkanélküliek, meg az 50 éves dokik, akik sose láttak még 400ezres havi fizetést...

nyisziati 2013.02.26. 13:38:47

@fabricius: "Meg az is jó lenne ha közben versenyszférában soha meg nem mérettetett lézerjanik meg szenátorasszonyok osztanák az észt."

Ja, akik '90-ben átültek az egyetemi padsorból a Parlamentbe és azóta ki se lehet robbantani őket. Tapasztalatuk a valós élet terén, ahol a teljesítménytől függ a fizetésed 0, azaz nulla.

NEKIK MÉG KÁDÁRIZMUS VAN, hé! Ez a baj. Ezt akarják fenntartani az utolsó (hazug) leheletükkel is.

Squid 2013.02.26. 13:40:21

@sárkányfő: "Azt is megnézném, hogy vajon akik most kivándorolnak, azok közül hányan kerestek itthon 400e huf-nál többet :D

Ja, biztos azok mennek ki, akik havi fél millát tesznek zsebre, nem pedig a fiatalok meg a munkanélküliek, meg az 50 éves dokik, akik sose láttak még 400ezres havi fizetést..."

Én több mint a dupláját keresem ennek, ha a kormány marad 14-ben én is tiplizek. Köszi nem szeretnék az első sorban ülni és a bőrömön érezni a horrorpornót ami következik.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.02.26. 13:40:21

@morbiczer: A kommentem a hálózatok, konkrétan a gyenge kötések erejére vonatkozik (Granovetter), nyilván ennek külső látható jele a "magyar infrastruktúra" külföldi megjelenése is lehet.

Az összeomlás nem biztos hogy robbansszerű-forradalmi folyamat lesz. Azaz megfordítva: nem tudhatjuk, hogy jelenlegi migrációs tendenciák mellett Moldova, Bulgária, Románia állami léte és működése 10-20 éven belül hogyan fog megváltozni a migráció eredményeként. Az biztos, hogy a potenciál, a piac által magasra értékelt teljesítmény az innováció és a migráció kézsége / szükségessége Magyarisztánban egyre jobban össze fog tartozni a jövőben. És ez a potenciál jelenlegi politikai gazdasági és társadalmi viszonoyok miatt egyre inkább az országhatárokon túl lehet otthon.

KG2000 2013.02.26. 13:41:12

@sárkányfő: Semmiylen bizonyítékkel nem szolgáltál, úgyhogy még véletlenül sem cáfoltál meg. Egyetlenegy szám, amit bizonyítani lehet, 2011. májusa, amikor megszűntek a korlátozások.

Ma is meggyőztél arról, hogy mindenképpen a Fideszre kell szavaznom, nem pedig a mérhetetlenül hatökör, pepitafülű nyuszika módjára pislogó Bajnaira, sem pedig a pszichopata terrorista-pojáca Gyurcsányra, sem pedig a papagáj-majom MSZPre, mert azok akkora vadbarmok, hogy olyat ritkán terem a világ (mondjuk a lopáshoz, a terrorizáláshoz nagyon értenek, de ahhoz nem kell ész, arra már a maga szintjén egy 4 éves kisgyerek is képes).

sárkányfő 2013.02.26. 13:44:50

@KG2000: Bizonyíték, te nagyin hülye, hogy bizonyítsam hogy Angliába nem volt kvóta, te agyhalott? :D És szerinted most leállt a kivándorlás? Aki akart, 2011-ben kiment, és már 2012-ben sem ment ki senki? :D

Jól van nyuszi, szavazz csak a fideszre, pont neked való.. tudod, gyorsnaszád, tündérmese, sikerek...

Makkasz 2013.02.26. 13:47:07

@veracity: Szerencsétlen módon, 210m Ft adóm nagyobb részét 85%-os adóékkel fizettem be. Ezzel szemben ez Orbánéknál ma 80% lenne. Ahol élek, ez az elvonás 30% körüli.

Mások is írják, az aljasság, görénység, hazugság, cinizmus végtelensége a politikuselit részéről, és az elveit (másoktól pénzelszedés szükségessége, és ő költségeinek megfizetése, vagy direkt támogatása) puffogtató, eltartott, valamint gondolkodni képtelen választók tömege riasztó.

Amiben egy kormánypárt sem különbözik rendszerváltás óta, hogy nagy államot, átláthatatlan gazdálkodást (cinizmust és hazugságot), valódi demokrácia rombolását (mindig szűkítik a beleszólást, lásd Gyurcsány, Kóka nem mond le, 0 támogatással, vagy fidesz államosít mikor kormányra kerül, ki adott erre felhatalmazást? Saját szavazóik sem), és belefolynak a polgárok hétköznapi életébe (kötelező óvoda, Broáááá).

A legriasztóbb, hogy emberek akarják a nagy államot, szökőkutat a főtérre, stadiont, "biztos" nyugdíjat, MÁV-ot, BKV-t, rezsicsökkentést, állami mobilcéget, tehát fogalmuk sincs a gazdaság alapjairól, a munkáról, értékteremtésről.

Ez félelemetes, folyamatos, szűnni nem akaró, arcodba vágó jeges szél.

Szerintem kétféle ember akar nagy államot, kik gondolja át, ő melyik:

1. Azt akarja, másoktól elvegyenek, és neki adják. Mivel nem meri orrbavágni a szomszéd Imrét, vagy gyermekétől elvenni, az állam, homályos elvek mögé bújik.
Jellemzői irigy, rövidtávon gondolkodó, önző, eltartott. Jelszava: Más faszával csalánt verni.

2. Ő akar többet adni, azt akarja, mások döntsenek arról, mire költsék az ő pénzét. Mindezt a végtelenségig korrupt, hatalmas állammal rendelkező Moon. Pedig csinálhat alapítványt, fizethet több adót (adókedvezmények nem igénybevételéért nem kap büntit, szíve joga), összefoghat a szomszédokkal hogy leburkolja az utcát, adományozhat, de neki jobb, ha kedvenc pártjára bízza. Nem tudom, ebbe a csoportba tartozik-e élő ember, nem lehetetlen, hiszen szektákba is belépnek. Igazhitűek, naivak, szervilisek, vakok.

Érdeke, lelkisimerete, pénze csak az egyénnek van, az államnak egyik sincs. Aki mást állít hazudik, csaló.

A hallgatók röghöz kötése nem maga a történet miatt (az is borzalmas, meg a diákoknak adott reakciók is), hanem amiatt ilyesztő, hogy gyermektelen vagy idősebb emberek a gyermekeimet, gyermekeinket saját kifizetőgépeiknek tekintik!!!!

Aki jót akar gyermekeinek, el kell hagyja az országot, akkor is, ha neki nehezebb lesz.

irógép 2013.02.26. 13:47:18

@sárkányfő:
A kivándorlás és a kilátástalanság nem most kezdődött szerintem.
A eladósodás a hiány elszállása vonta maga után a sok sok megszorítást, amit meg kellett már Bajnainak is lépni.
Sok dolgával én sem értek egyet a kormánnyal, pl az egykulcsos adóval sem! De az ország nem azért jutott ide, mert Matolcsy egy barom, tény ez sem segít, de story messze nem itt kezdődött.
Amúgy az egykulcsos adót ugye kik akarták anno pont bevezetni???? Akkor meg pont a fidesz mondta el, hogy az milyen igazságtalan.
Most meg fordult minden.
Azért kár, hogy mi itt sokan veszekszünk és hite szerint mindenki véd valamit vagy valakiket, és nem vesszük észre, ezek az emberek 3-4 évente homlok egyenest mást mondanak, amit addig, főleg, ha hatalomba kerülnek. És ez itt MINDENKIRE érvényes! Talán a Bokros az egyetlen (akivel én nem értek egyet) aki majd 20 éve ugyan azt képviseli következetesen.
De amíg mi a kicsi nép marjuk egymást, addig jó ezeknek ott fent, legyen szó bármelyik oldalról itt.

Leskin 2013.02.26. 13:47:29

@VT Man: Milyen 50% ?:) Álmodban.
Mindenki csak az szja-t nézi. Szja egy hangyafingnyi kis fos tétel. Teljesen mindegy hogy 16 vagy 36 %. Na jó, "kis" túlzással, de mindegy. Nem emiatt magas az adóelvonás mértéke.

A problem az hogy nem 50%-ot visz el állambácsi.
Példa: ahhoz hogy 100.000 nettót adhassak egy embernek a munkájáért kb. 300.000 ft értékben kell nyereséget produkálnom. Ugye 27%-os afanal 23x.000 marad a többi kapásból megy állambácsinak. A többi a tb a munkáltatói adók, az szja a kutyafüle befizetése után marad a szerencsétlennek 100.000 vagy pár ezerrel talán több. De itt még nincs vége, hiszan bármit vesz azon 27% áfa van... Azaz amit tulképpen elkölt és nem állambácsihoz kerül ilyen olyan módon 78.xxx körüli összeg.

AZAZ: kitermelek 300.000 ft -ot abból 222.000 kb megy állambácsinak és az emberünk elkülthet 78.000 pizet. Fasza.

Na még egyszer:
300.000 ft-ból 220.000 megy állam bácsinak , 78.000 annak aki megdolgozott érte.

És akkor még nem néztem az egyéb dologkat ne adj isten beruházás , valahol le kell ültetni az embert, könyvelőt - sőt ma már nem elég, adószakértőt is foglalkoztatni stb stb... Telefont sem tudod elköültségelni már, mert hívásonként tételesen megnézni mi volt magán mi üzleti - képetelnség, még akkor is ha a magán hívás csak 5%-át teszi ki a hívásoknak... De ha nem tudod bizonyítani hogy ez nem magán megbasznak ha elköltségeled. Tehát inkább nem költségeli el az ember, fizetes a "nyereségedből", ha van olyan - amit ugye már leadóztál, de így 2x fizeted utánna meg az áfát... És még sorolhatnám...

Ne adj isten undorító mocsok módon még valami hasznot is várna az ember... :)

Imádom az ilyen 50%-ot....

fizetekmegegysort 2013.02.26. 13:48:31

@veracity:
2010-hez képest a forint nagyot romlott, ezt te is tudod...szóval bőven többet fizetünk.
Lehet, hogy az infláció 5% alatt van, a bevásárlás viszont nem csak kajából áll (egyébként a spéci gyerek kaják abból is bőven 5 % felett emelkedtek) A pelus konkrétan most 6000/cs, 3éve 3500/cs. Gyerekcipő 3 éve 6000, most 10000. Gyerekruha -mondjuk farmer- 3 éve 1500-2000, ma 3800-5000... Sorolhatnám. Gyereknevelő ANYA ként arra gondolok, hogy a harmadikra már alig kapok gyedet, a férjem fizetésére bőven nem tudjuk igénybe venni az adókedvezményt, és kirúgható lettem, hiába toltam le tisztességgel 10 évet a melóhelyen. A csp összege meg nem nő mint a nyugdíjé. :)
A barátnőmék, ahol anya közép apa felsővezető, no ők röhögnek a markukba, mert már 2x1hét külföldi nyaralást beiktattak az adó és adókedvezmény eredményeként, plusz végtörlesztettek. Nagyon erősen rászorulók voltak, köszönik az adófizetőknek a két nyaralást. Az oviba egyre több mindenhez kell pénzt vinni, és egyre több gyerek szülei nem tudnak pénzt vinni. Pedig szerintetek a családok baromi jól jártak. Hát, csak szólok, hogy nem, illetve nagyon sokan nem.
A gáz és áramcsökkentéssel ne gyere, mindenki tudja, hogy a nagyfogyasztók állják a számlát, és amint a péknek több a számlája, nekem drágább lesz a zsemle. Az ilyen trükköket csak a hülyék veszik be.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.02.26. 13:51:33

A következő ciklusban amennyiben TörpeSzauron és / vagy Vona bajtárs jelentős szerephez jut, kormányra kerül, szinte biztos, hogy el fognak gondolkodni olyan intézkedéseken, várhatóan 2015 végétől, a Nagy Elvándorlás lecsengésével, ami lehetőség szerint az EU-s jogok kvázibetartása mellett nehezítik meg az itt élők számára a migrációt. Ilyen jogszabályok kitalálása nem lesz egyszerű ezeknek a zombiknak, de meg fognak vele próbálkozni. Lényegében valamiféle diszkriminációra, nyomásgyakorlásra számítok a migrálók családtagjaival kapcsolatban: meghatározott állami szolgáltatásokhoz nehezített hozzájutást fogják tartalmazni az ötletek. Persze az EU mindegyikért pics@n fogja rúgni Magyarisztánt, ahogy kell.

veracity 2013.02.26. 13:51:33

@sárkányfő: "Egyáltalán, a kivándorlás "picit" bonyolultabb motivációs rendszerrel bír, mint a múlt havi fizetés..."

Egyetértek ezzel. Eszembe sincs vitatni. Sok egyéb rendszerelem van, ami befolyásolja a kivándorlást.

Az hogy a magyar ember kimegy-e külföldre dolgozni, letelepedni, függ attól is , erősen, hogy mennyi itthon a jövedelme és hogy ott kinn mennyit kínálnak neki. Én a sok változós függvénynek csak az egyik meghatározó elemét emeltem ki.

De valóban, egyes embereknél nem az anyagi megfontolás a döntő, hanem egyszerűen belefáradtak már a 3 év alatt Orbán Viktor ábrázatának nézegetésébe és olyan fokú undor fogta el őket, hogy kezüket, lábukat törve menekülnek az országból, és addig vissza sem térnek, amíg ez a csuti báró bitorolja a miniszterelnöki széket. Amint azonban megjön az ország esze, és Bajnai Gordon kerül hatalomra a szakértő csapatával, akkor majd rögvest visszatérnek és a megújuló, liberális Magyarországon fogják szolgálatba állítani nemes tudásukat.

Sajnálatos módon, ilyen emberből meglehetősen kevés van, mint a fekete hattyúból! Hogy ez kinek fáj, azt nem tudom, nekem nem!

reálisan 2013.02.26. 13:53:07

Én nem félek attól, hogy kiürül az ország. A liberálisok biztosan itt maradnak, a kimenő magyarok helyére meg hoznak be embereket olyan országból, ahol nincs víz :)

Netuddki. 2013.02.26. 13:53:48

@VT Man: "A magyarok (egy része) lusta disznó, inkább éhenhal, meg éhségmenetezik, minthogy dolgozzon!"

Gondolom magadból indulsz ki kisfácán...

nyisziati 2013.02.26. 13:53:59

@KG2000: "Igen, ezeket a "versenyszférában" (vagyis a lopásban) megedződött Bajnainak és Gyurcsánynak köszönhetjük, a Kókával együtt. "

Tehát véletlenül sem a Joszip Tot-Kaya Ibrahim-bulikon, Gripen vásárláson, Tokaj-Hegyalján, gánti dolomitbányán, Hepiend, Ezüsthajó kft.-n stb. edződött fidesznek. Értem.

Orbán feleségének a nevén is véletlenül van 38 ingatlan. Szerintem nektek kéne menni, de nem nyugatra. Persze ez csak magánvélemény, majd jövőre eldől, hányan vannak még így.

biturbo s - félázsiai bunkó állat · http://oldfordworks.blog.hu 2013.02.26. 13:54:01

@Makkasz: Kommented minden szavával egyetértek, tökéletes összefoglaló.

sárkányfő 2013.02.26. 13:54:14

@Squid: Sajnálom és megértem hogy elmégy, bennem is vannak hasonló érzések. Ezzel együtt a te jövedelemkategóriádban nagyon kevesen vannak. De igaz, még ők is szarul érzik magukat.
Én tudok nálad is sokkal többet kereső emberről (vállalkozó, több tucat embert foglalkoztat), aki készül kifelé ()vagy már ki is ment?), mert egyrészt elege van az állapotokból, másrészt egy kiszámíthatatlan, állandóan változó adójú és szabályozási rendszerű, vállalkozásellenes országban képtelen élvezni amit elért, sőt, állandóan harcolnia kell hogy fennmaradjon a cége. Megunta, elmegy.

regress 2013.02.26. 13:58:06

@veracity: 6-éve németországban dolgozok,de nem magyar cégnél.mannheim.kielégít?nem fázik még a fejed?

irógép 2013.02.26. 13:58:16

@fizetekmegegysort:
Én nem vitáznék veled, mert csomó mindenben igazad van, és látod a hétköznapokban mi van.
A családi támogatást azért nem fidesz kezdte el nyirbálni, és azt ne gondold, ha mondjuk Bajnaiék maradtak volna, most te jobban élnél. Vagy, ha visszajönnek jobban fogsz élni!
Én sem értek egyet az egy kulccsal és a családok ilyen módon támogatásával, és nem is vitázom azzal aki emiatt szidj a kormányt! Csak abból kéne kinőnie már ennek az országnak, hogy mindent az éppen aktuális egy emberre fogunk mindent!
Ahol, ma tartunk, mint szociológiailag mind gazdaságilag az az elmúlt 22 év eredménye , amiből mindenki kivette a részét derekasan itt.

sárkányfő 2013.02.26. 13:59:38

@irógép:
Semmiféle megszorításra nem lenne szükség, ha lenne egy legalább szolid 2-3%-os GDP-növekedés, vagy lenne egy államháztartási reform, ami kiadáscsökkentést-hatékonyságnövelést eredményezne, vagy lenne legalább egy antikorrupciós reform, amivel dettó százmilliárdokat lehetne megspórolni.

Ezek egyike sem történt meg, ellenben lenyúlták a 3 billiós manyup-kasszát, amivel pedig tényleg csodát csinálhattak volna, ha okosan használják fel (azt is hová kúrták el basszameg???), kifejezetten háborút csinálnak a külföldi tőke és beruházások ellen, aminek eredményeképpen történelmi mélységben van a tőkebeáramlás, már kevesebb mint az amortizáció mértéke, azaz rohad le a gazdasági infrastruktúra is.
Ezek elkúrtak mindent pedig volt 2/3-uk, volt 3 billiójuk, voltak agyatlan híveik akik bárminek tapsoltak volna. ennél többet egy politikus ki sem találhatna magának, és így is elkúrták.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.26. 13:59:43

@sárkányfő:
"Röviden azt részletezte (és ezt már több helyen leírta máskor is), hogy inkább pusztuljon az ország, csak Orbán maradjon hatalmon. "

- Én azt szoktam mondani, ha kergetjük most el (2014), akkor megérdemeljük, hogy elpusztítson minket.

veracity 2013.02.26. 13:59:45

@Makkasz: Zavaros történetet hoztál össze.

Ami látszik, hogy bár régen elhagytad az országot, még most is forr a haradg benned, szikrázik a gyűlöleted.

És mégsem tudsz elszakadni ettől a szar országtól, ugye? Igyekszel megosztani gondolataidat volt honfitársaiddal. Szükséged van ránk.

Ennyire hiányzunk? Még mindig?

Yooha · http://indafoto.hu/yooha/lego_architecture 2013.02.26. 13:59:52

@nevetőharmadik: Szabad terjeszteni.
A gondolkodásmód átformálása: Nem sok olyan probléma van a világon, amit ezzel ne lehetne megoldani, csak sajnos ez maga az egyik legnehezebb dolog.

sárkányfő 2013.02.26. 14:02:10

@veracity:
Magadra vetted a "fideszzombi" kifejezést? :) Ez olyan bájos...

veracity 2013.02.26. 14:05:01

@csizsikpizsik _jobbulást Tito, Pique takarodj!: Azt mondtam volna? Ne fenyegess már!

Idehaza X forintot lehet keresni, Németországban 5X-et. Ha valakinek nagyon vonzó a 4X különbség, veszi a cókmókját és megy.

Ha valakitől az X-et is lefaragják és csak 0,8X-et hagynak neki, az nem háborodik fel? Nem kap még egy lökést, hogy akkor indulj kifelé? Nem?

Ja értem, Bajnai lesz a miniszterelnök és akkor már kóser lesz a 0,8X is! :)

panelburzsuj 2013.02.26. 14:06:23

@Makkasz:

"A felnevelt gyermek személyi jövedelemadójának egy része a felnőtt gyermek döntésétől függetlenül, növelje a szülők jövedelmét vagy nyugdíját, számításaink szerint 25%-át."

Aki ezt a javaslatot nevével jegyzi (Baranyi Károly), az az Antall-kormányban a Művelődési és Közoktatási Minisztérium Közoktatási Főosztályát vezette - manapság pedig mindeféle nemzetstragtégiákkal házal, többek között Hoffmann anyóval közösen szerkesztett "nemzeti" pedagógiai folyóiratokban.

nyisziati 2013.02.26. 14:06:39

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
"Én azt szoktam mondani, ha nem kergetjük most el (2014), akkor megérdemeljük, hogy elpusztítson minket."

20%-uk van, 5-tel mennek a szocik előtt MÉG MINDIG, csaxólok. Nehogy meglepetés érjen (ami sajnos már látszik, pláne a határontúli ~300 ezer biztos szavazattal).

Kubatov tényleg jól látta, a határontúliakkal 20 évre bebetonozzák magukat.

veracity 2013.02.26. 14:07:55

@sárkányfő: Én vagyok a zombi? :)

Hát mit mondasz Libajnai Lúdmilla Goosey Gordon volt szocialista miniszterelnökre, aki hófehér lepelben áll előttünk, mint reszkető térdű szűzleány a nászéjjszaka előtt!

panelburzsuj 2013.02.26. 14:07:59

@veracity:

Lehet ám, hogy nem pont te hiányzol neki.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.26. 14:09:03

@lehet más a propaganda:

Nézd meg mennyi itt egy rezidens orvos keresete!

NSZK-ban 4400€ bruttó. Levonva a lakást, adót, egyebet, megélhetést, marad neki 5-600 €-ja. 300€-ból el lehet menni hosszú hétvégére Mallorcara.

Elég motiváló nem?

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.26. 14:14:20

@kovi1970:

"Olvasgassatok narancsos blogokat és ahhoz szóljatok hozzá. Magatok közt biztos nem érnek ilyen megrázkódtatások, hogy valaki bírálni merészeli a fidesz kormány tevékenységét. "

- Orange Ordernál is megszűnt a kommentelési lehetőség.

bunkobrendelmatyi.blog.hu/2013/02/17/az_elvtelen_ember

Squid 2013.02.26. 14:14:29

@sárkányfő: Hozzáteszem ezt versenyszférában, vezető pozícióban multinál, majd két évtizede full adó és járulékfizetéssel.

veracity 2013.02.26. 14:15:02

@panelburzsuj: Persze, nem is mondtam, hogy én.

Mi, (érted, mi!) hiányzunk neki. Mi, magyarok.

Pedig örülhetne is, hogy megszabadult a magyaroktól, attól az országtól és végre boldogan élhetne, míg meg nem hal.

Aztán mégis jön ide közénk kommentelni.

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.02.26. 14:20:38

Sziasztok,

Mostmár sokadik éve foglalkozom -szinte megszállotként- a témával. A sok vihart felkavart honlapunkon (http://www.gyerehaza.org)keresztül elég sok emberrel sikerült vitatkozni, néha beszélgetni a kivándorlás politikai vonatkozásáról. A legfontosabb tanulság, hogy a kivándorlók 99,9% nem ideológiai okok miatt hagyja el az országot. Igaz ez most is, és igaz volt ez akkor is amikor mi (mármint a kerdem politikai közösség) voltunk ellenzékben. Az emberek pénzért mennek ki, és pont. Minden más állítás csak politikai vitakreálmány.

Az valamennyire bíztató, hogy mostanra már gyakorlatilag az összes magyar párt meghirdette a maga Gyere Haza Programját. Ez egy pozitív politikai verseny. A mi "túrórudis" kampányunk korai tapasztalatai azt mutatják, hogy professzionális karrier tanácsadással és "hazatérő példaképek" állításával lehet eredményeket elérni: gyerehaza.org/itt_is_lehet

Tristan

Void Bunkoid 2013.02.26. 14:24:12

@nevetőharmadik: elnézést, nem olvastam végig az egészet, de kifelejtetted a harmadik verziót, ami ráadásul a leginkább valószínű, és egyes tőlünk kicsit keletebbre levő államokban már gyakorolják is - mégpedig az, hogy nem "marad" a jelenlegi vezetés, és nem is bukik, mert egész egyszerűen _nem hagyja_ magát leváltani, minden további nélkül bevállalva azt is, hogy lesz*rja a demokráciát, és már nyílt kártyákkal, bevallottan diktatúra formátumban kormányoz.

panelburzsuj 2013.02.26. 14:25:19

@Azbej Tristan:

Van egy svájci-német teológus, bizonyos Klaus Douglass, aki szép nagy kavicsokat szokott dobálni a gyülekezetek poshadó pocsolyáiba. Pl. ilyet: Hogy olyan sokan nem mennek be a templomba, annak igen gyakran éppen a már bent ülők a legfőbb okai.

Valahogy így látom én ezt ti buzgólkodásotokkal is...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.26. 14:27:16

@Kara kán:

A románok nem örökre mentek el, ők dolgozni mentek, míg a magyarok letelepedni mennek. Nem ugyanaz.

Romkocsmák félhomályában merengő, félázsiai BPBP 2013.02.26. 14:27:19

@Azbej Tristan:
Takarodj a picsába a "mi", meg a "ti" személyes névmásaiddal együtt.
Pont az ilyenekből, BELŐLETEK van elege minden normális embernek, az elmúlt 22 évből en bloc!

"Mi", meg "ti", a kurva anyád!

Void Bunkoid 2013.02.26. 14:29:54

@Void Bunkoid: akkor pedig azzal lesz visszaszorítva a kivándorlás mint olyan, hogy egy diktatúrában már előfordulhat, hogy megtiltják a kivándorlást, és onnantól kezdve már nem lehet kivándorolni, maximum disszidálni.

Ami a legrosszabb, hogy a jelenlegi, és múltbeli (kb jó 400 évre visszamenőleg) trendeket számolva nekünk, a népnek ez áll jól, mert igazából a magyar nép akárhogyan is próbálja bárki is mondani, hogy nem így van, végső soron mindig is egy piszok hangos vezérürüre várt/vár, aki miután beénekelt, lehet vele együtt bégetni.

Ha nincs vezérbégetés, akkor indul a káosz és egymás taposása.

Squid 2013.02.26. 14:31:55

@Azbej Tristan: Magyarok vagyunk, nincs "mi" meg "ti" ezt az előttem íróhoz hasonlóan kikérem magamnak.

A túró rudit pedig köszi, de sokkal jobb ötlet lenne így első blikkre a jogbiztonság, és az oktatás terén kiszámítható és biztos víziót és jövőt építeni.

Addig közpénzherdálás sajna amit csinálsz.

anrab.comment 2013.02.26. 14:34:06

Tetszett ez a cikk. Nem vagyok hozzászólós típus, de most nem tudtam ellenállni.

Én jövő hónapban fogok külföldre költözni.

Nálam a fő oka az elmagányosodás volt. Éldegéltem az életem, és egyik este, egy konditeremben elkezdtem beszélgetni egy angol sráccal, akit a cége küldött ide 1 évre. És arra lettem figyelmes, hogy ugyanúgy élek itt, mint ő. Nem túl sok emberi kapcsolattal. Ezen elgondolkodtam, hogy miért lehet. Viszonylag könnyen megtaláltam a választ. Volt egy 14 fős bartáti társaságom, amiből mára 3-an maradtunk Magyarországon (a másik két ember is szívesen menne, de ők jogi végzettségükkel nem nagyon tudnának megfelelő állást találni). Ha már így alakult az életem, akkor miért ne vágnék bele én is? Barátaim már mind másfele, a havi fizetésemből annyit fogok tudni félretenni életszínvonal csökkenés nélkül, amennyi a mostani havi keresetem. Pedig nem keresek rosszul. Szoftver mérnök vagyok (szerencsére ez egy keresett szakma), angolul és németül majdnem anyanyelvi szinten beszélek.

A baráti társaságom vegyes összetételű. Volt benne valóban orvos is, mérnök is, de volt pilóta is (őt a Malév megszűnése kényszerítette Finnországba), szakács, tűzoltó, tanár, közgaszdász, marketinges.

Szóval valóban van az a kritikus szám. Amikor már mindegy hol él az ember. És ha mindegy, akkor miért ne választaná a magasabb kerestet.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.26. 14:34:32

@grundigg:

"Matolcsy azt mondta, hogy félmillió magyar dolgozik külföldön. "

Csak hogy tisztán láss:

A kiküldöttek számáról van pontos statisztika.

Valamint azokról, akik a kinti TB alá jelentkeztek be. A kiküldöttek megmaradnak hazai TB-alanynak.

Persze lehet variálni, én azt tudom, hogy abban az ágazatban ahol dolgozom, mindegy 3000 kiküldött dolgozik Németországban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.26. 14:37:36

@David Bowman:

"Szőke, kék szemű, jó német lessz. "

- Már nincsenek ilyen megkötések. elég a Nationalelf-en végignézni.

Makkasz 2013.02.26. 14:37:56

@veracity: Nem hagytam el régen az országot.

Rokonaim, barátaim ott élnek, vagyonom ott van, magyar vagyok és magyar állampolgár.
Mindennap szembesülök az ostobasággal fórumokon.
A politikai vezetést és oligarchákat személyesen ismerem.

Nyáron otthon jártam, Ferihegy, folyosót 3 felé elválasztó oszlopok útlevél ellenőrzéshez, utána kanyar. Egyik oszlopon EU, másikon minden útlevél. Utasok szerencsétlenkednek, egy sorba áll mindenki (képzeld el, két oszlopon felirat, ami a folyosót 3 részre tagolja). Odajön vámos hölgy, azt mondja magyarul, nem tudnak olvasni, ide is lehet állni (csak a hozzállásról, nyilván senki nem tudott olvasni, mindenki tud magayarul, és nem ők cseszték el a feliratozás).

Másik, bolt ajtaján, "Ha belépsz, köszönj".

Nem tudom mi a zavaros, ha pontosítasz megpróbálok választ adni. A helyesírási hibáktól tekints el, ha nem tudsz, jelents fel.

fizetekmegegysort 2013.02.26. 14:38:43

@irógép: egyetértek. A mostaniakkal nekem annyi a bajom, hogy semmi előremutatót nem találok a tevékenységükben, sőt inkább kicsit mintha visszafele mennénk. Ettől persze nem biztos, hogy a másik jobb lesz. Mi akkor maradnánk, ha arra reményt látnánk, hogy a gyerekeinket nem az ovinak/ napközinek szültem, mert a puszta létfenntartás embertelen munka. Velük akarunk lenni, amennyit csak lehet, és itt nem lehet. Ahol a 8 órás állásra alapból 10-12 óra melót várnak egy közepes fizuért, ott nem lehet. És ezen nem változtat az sem, hogy értem, hogy a céget így is agyonnyomja az adóteher, ezért nem vesz föl több embert. Nekem most picik a gyerekeim, most kell lépnem.

Makkasz 2013.02.26. 14:39:19

@panelburzsuj: Ezt nyilván nem nekem írtad, mert az idézőjelbe tett részt sem én írtam.

panelburzsuj 2013.02.26. 14:41:50

@veracity:

Temagyar nem hiányzol.

Neki se - nekem se.

Lószart ér a fölfújt plasztikmagyarságod, ha kiszorítja belőled az embert.

Azbej Tristan · http://kerdem.blog.hu/ 2013.02.26. 14:41:52

@Squid:

Szerintem sincs se "ti", se "mi", ez belemagyarázás, abba, amit írtam. "Mi" alatt, azt a fiatal, kereszténydemokrata szellemiségű önkéntes csapatot értem, akikkel a honlapot létrehoztuk. Szerintem ez nyelvtanilag többes szám első személy névmással írható le. :) Ezt az egész ügyet össznemzeti ügynek érzem, ahol nincs pro és kontra vélemény, hanem egy egy irányba tartó versengés.

A "túró rudi"-val általad beazonosított tevékenység pedig valójában nem más, mint képzett szakértők által, önkéntes munkában kínált ingyenes elhelyezkedési tanácsadás: gyerehaza.org/node/174

Még valami:
"Addig közpénzherdálás sajna amit csinálsz."
Bár reménytelen minden alkalommal megkűzdeni ezzel a bizalmatlan és cinikus hozzáállással, de Neked is írom, hogy a Gyere Haza Programra eddig fordított közpénz, az általunk hazahozott családók aktív tagjainak egyhavi adóbefizetéséből már többszörösen megtérült.

panelburzsuj 2013.02.26. 14:44:00

@Makkasz:

Konkrét példának írtam az állammal kikényszeríteni vágyott önzésre.

Érvelőkártya - neked, puszta szívességből... :)

Szelid sunmalac 2013.02.26. 14:45:35

@Azbej Tristan: Megterult a faszt hulyegyerek! Alltasd csak magad, de ne minket traktalj a hulyesegeiddel! Igenis elvi okokbol is tavozom, mert az orszag tele van olyan szuklatokoru, megvezetheto faszokkal, mint te!

veracity 2013.02.26. 14:46:39

@anrab.comment: Végre egy értelmes komment.

Miért nem próbálnád meg? Eltöltesz 3-4 évet Németországban, gyüjtesz sok szakmai tapasztalatot, élményt, a majdnem anyanyelvi szint teljessé válik, lesz majd egy kis vaskos bankszámlád is amikor visszatérsz. Esetleg még egy jó kis viatnami asszonykát is összeszedsz, vagy németet, vagy olaszt, ki tudja!

Teljesen rendjén van a dolog! Menj és gyere!

KömKel · http://komkel.blog.hu/ 2013.02.26. 14:47:03

@Azbej Tristan:
Szerintem is elmehettek Ti a bús picsába, a szarjaitokkal együtt.

Köszönöm, mi jól élünk az átlaghoz képest, még perspektivám is van a jövőt nézve, most épitkeztünk, van autó, kutya, macska, stb.
Viszont most jön az első gyerek, és az ő jövője miatt gondolkodunk azon, hogy elhúzunk innen, mert nem akarom ilyen gennygombócok között felnőni látni, mint a te fajtád.
Én még Kádártól hallottam, hogy "még egy kicsit kell kibirni", most meg a vezéred papolja ugyanezt, miközben rombol mindent maga körül.

Szelid sunmalac 2013.02.26. 14:47:26

@Azbej Tristan: Kepzett szakertok, mi?! Kar, hogy az egesz orszag a ti bekepzelt kepzett szakertoiteken rohogott! Attol, hogy TI mondogatjatok egymasnak, hogy kepzettek vagytok, meg szakertok, meg kozeleben sem lesztek!
Mar ne is haragudj, de meg a kotott zold pocak is fenyevekre volt a ti elkepzelt turorudis vilagotoktol.

chabusch 2013.02.26. 14:47:59

@sárkányfő: mint írtam, nem kell "intézményesített" kereteket alkotni ahhoz, hogy valaki függőségi viszonyba kerüljön. Elegendő, ha valakinek megvan az ereje, hatalma ahhoz, hogy ezt az intézményesített viszonyt kialakítsa, mert akkor a függésben lévő fél csak olyan lépéseket fog majd tenni, amelyekről tudja, hogy nem fog intézményesített válaszlépéseket generálni. Gyakorlati példa az Alkotmánybíróság. Elvileg független. Gyakorlatban túl sokat pattog, ezért Alaptörvény-módosítással már faragják. Emiatt az Alkotmánybíróság valszeg már nem fog olyan döntést hozni, ami hasonló válaszlépésre sarkalja a Parlamentet. A Te példádnál maradva: ha a köztársasági elnök akadékoskodik, módosítják az Alaptörvényt, hogy az elnök "kompatibilitási képtelenség" miatt visszahívható legyen, vagy akár megszüntetik az egész tisztséget. Miután a Parlamentnek megvan erre az ereje, az elnök intézményesített függés hiányában sem fog olyat tenni, amely ilyen reakciókat válthat ki. Azaz nem lesz valódi ellensúly.

Nota bene, ha valakinek megvan a hatalma arra, hogy a másik félre vonatkozó szabályokat módosítsa, és így visszahívja vagy a jogköreit megnyirbálja, akkor az függés, méghozzá igencsak intézményesített formában, csak nem jelenik meg konkrét szabályozási alakban.

Nota bene2: az, hogy a függés nem jelenik meg konkrét formában, az nem jelenti azt, hogy a másik fél független lenne, sőt. Ha papíron minden jó, de a gyakorlat más, az súlyosan romboló hatású a rendszer autoritására nézve, ezt látjuk ma Magyarországon.

veracity 2013.02.26. 14:48:29

@panelburzsuj: Már ne is haragudj: Miből gondolod, hogy kiszorult belőlem az ember? De tényleg, miből? Olyan gonosznak tűnök? Mondtam valami nagyon elítélendőt?

veracity 2013.02.26. 14:50:15

@Kőmíves Kelemen: Huh! És belőlem szorult ki az ember! Ember!

Makkasz 2013.02.26. 14:51:17

@panelburzsuj: Elolvastam figyelmesebben, jó:)

Mit várunk gyermektől (aki 20 évesen vélemények szerint ingyenélő, élősködő, gazdag hülyegyereke, cociológus, kosárfonószakos):
- tartson el 4 embert és egy politikust,
- fizesse vissza elődei megalapozatlan jóléte miatt keletkezett adósságot,
- találjon munkát, adózzon, fizessen járulékot,
- a saját nyugdíjára tegyen félre,
- fizesse vissza oktatási költségeit,
- alapítson családot, egzisztenciát, nemzen, szüljön, neveljen sok gyermeket (apró pici rabszolgácskákat),
- kussoljon ha róla van szó, megmondjuk mi jó neki,
- ne másutt keresse boldogulását, mikor itt jó neki,
- építsen nemzeti burzsoáziát, adóval támogassa az oligarchákat, munkájával is járuljon hozzá. Stadion! S T A D I O O O N!

Így értetted? :)

Szelid sunmalac 2013.02.26. 14:53:08

@Makkasz: Pontosan ez az elvaras. Mer persze, hogy nezze az Azbej Traistan hulye agitacioit es el is higgye, hogy kozben neki itt milyen jo, mashol meg milyen szar!

veracity 2013.02.26. 14:53:40

Viszlát mindenkinek. Dolgozni kell, itthon is!

Makkasz 2013.02.26. 14:54:36

@veracity: Szerintem ne adj tanácsokat ki mit csináljon.
Persze még jobb lenne, ha a te számládra tenné a pénzét, vagy az országvédelmi alapba.

ne gondolkodj más sorsáról, hagyd békén. Nem látod hogy az ostoba atyáskodásból, látszt jóakarattal teli van mindenkinek a hócipője?

Balfaszkommandós.

fizetekmegegysort 2013.02.26. 14:57:04

@Azbej Tristan: nem vitatkoznék a felméréseddel, de én nem ezt látom. Illetve nem csak ezt. Azt látom, hogy sokan a pénz miatt mennek el, de már más okokból maradnak. Pl tesómnak baromi sok pénz ajánlottak itthon a volt munkahelyén, a kinti fizetésének sokszorosát+hangzatos pozíciót, érdekes munkát. Azt mondta, "nem jövök azért haza, hogy politikai világnézeti alapon hülyék pofázzanak a munkámba." Sógornőm is többet keresne itthon, a kutatási tapasztalatával hetente keresik itthoni gyógyszercégek. Ő meg azt mondta, ha választania kell az itthoni meg a kinti oktatás/eü között, 2 gyerekkel inkább marad. Szóval tipikusan az a pár, aki itt jobban keresne, de a körülmények, nyugalmuk ott tartja őket. Nem a pénz.

Makkasz 2013.02.26. 15:02:48

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: @panelburzsuj: Tegnapelőtt belevertem egy balfaszkommandós orrát a szarkupacba. Arról vitáztunk, jó-e az Eon vásárlás. Először azt állította, hogy a multik kiviszik a pénzt, és extraprofitjuk van, Rávilágítottam, ez ellentmondás (ahol sok a profit, oda befektetnek), és hogy írja le, milyen csatornákon lopták ki a befektetők a pénzt (osztalék, anyacég költségelszámolás, tul. hitel kamat).

A lényeg nem itt van, hanem előjött a farbával, hogy a Stratfort nevű cég szakértője szerint, nem hogy 800 millió, hanem 2000 mrd-t ér amit orbán vett Eon-tól (mit vett meg, mennyiért, mennyit ér ma, miért vette meg, mi a célja senki sem tudja, de hagyjuk). Rákerestem Stratfortra. 3.ra dobta csak ki google első oldalon. Egy politikai tanácsadó cég, feltehetően sose járt Magyarországon szakértőjük. Módszertanuk, hogy internetről összegyűjtik a megjelent írásokat, megszűrik, és jelentést készítenek a megrendelőnek.

Két cikküket beidéztem, angolul, valószínűleg balfaszkommandós barátunk nem értette. Az egyik, a Hezbollah szélsőséges, de racionális, a másik megállapította hogy a nlmetek fő baja, hogy a nagy német síkság nem védett geológiai képződményekkel, ezért sebezhető.

Namost ezek a jobboldali sajtó hiteles forrásai.
Figura bevágta a durcát, azt mondta aludjunk. Pici világában, azt gondolta, hogy én délután 4-kor alszom. Eszem a csöpp balfaszkommandós szívét.

A másik kedvencem, mikor rádöbbennek, hogy buta vagyok, képzetlen:))))

Makkasz 2013.02.26. 15:07:22

@veracity: Nem nagyon látnálak viszont szívesen.
Képezd magad, olvass, beszélgess értelmes emberekkel. Utána talán.

Makkasz 2013.02.26. 15:08:19

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: @panelburzsuj:
Elfelejtettem hozzátenni:

Tegyél félre saját nyugdíjadra, és lelkesedj, ha később valamilyen stratégiai célra elvesszük.

Szelid sunmalac 2013.02.26. 15:08:21

@Makkasz: Nem. A te bajod, hogy a hittel akarsz vitatkozni eszervekkel.

Makkasz 2013.02.26. 15:11:50

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: Szerintem csak így lehet, akkor is ha olyan, mint sajtreszelővel maszturbálni.

Másik megoldás, hallgatsz, vagy hit a hittel vitázik.

Feltünt valakinek hogy a röghözkötéssel és a család fogalmának szűkétíseével fidesz a családok ellen fordult?

- gyermekek 40%-a élettársi kapcsolatban születik,
- szülő elvárása gyermeke felé az, hogy talája meg boldogságát, boldoguljon legjobban ahogy tud. Szülőnek a röghözkötés jó nem lehet (másodlagos, így aztán tuti nem fogják biztosítani hogy jó legyen neki otthon, minek).

Tyreo 2013.02.26. 15:16:47

@Azbej Tristan: Nem, nem a fizetések miatt lépnek le a legtöbben az országból. A perspektíva hiánya miatt mennek el a legtöbben és a kettő nem ugyan az, bár van kapcsolat. Értsd. Hiába adnának Németországban ötszörös fizetést, ha az itthoni is elég lenne valamire. Akkor sokkal kevesebben mennének el. És ebben a képletben bizony benne van a politika is, akárhogy is csavarod.

panelburzsuj 2013.02.26. 15:24:18

@Makkasz:

Igen, nagyjából ez a "kultúrkör" ... :(

Csak hát azok a nyomorult tények:

Én magam a "Ratkó-gyerekek" leszálló ágához tartozom. A nagyobb gyerekem már "elszállt", a kisebb most készülődik.

(Előbbi egyetem után - utóbbi már egyetemre. Ha mindenképp dolgoznia kell a tandíjért (szerződést nem ír alá), akkor miért is kéne ötszáz forintos szórólap-osztogatásból tengődnie? Most se "itthon" (azaz a szüleinél) él, mert itt se munka, se egyetem... Tehát ha a szülői ház elhagyása, az albérlet, az önálló "háztartás", a munkavállalás Magyarországon belül is parancsoló szükséglet - akkor tényleg olyan nagy szakadék, hogy kétszáz vagy kétezer kilométerről szkájpolunk és emilelezünk?)

A konkrét tény: ezt a "ki kit tart el" témát ragozgatva kisütöttük, hogy a 75 éves nagyanyja korosztálya népesebb, mint a múlt pénteken olyan nagy diccsel beharangozott 2012-es babasereg.

És még csak most jövünk mi, a tíz éven belül nyugdíjba vonuló/zavart "Ratkó-cunami": 200-250 ezres "nyuggerseregek" a 90 ezer bébi ellen...

És ekkora szakadékokat egészen egyszerűen képtelenség áthidalni a magyarországi gazdasági teljesítményekkel: az állam, munkaadók és munkaválallók azon kollektív pancserkedésével, amiből egy komplett emberöltő alatt se tudtunk kikecmeregni.

Szóval szép lenne itthon hatékonyabb világot kiverekedni, de ha nem megy, még mindig tisztességesebb - és éppen a "hazával", a majd tízmillió országlakossal szemben tisztességesebb!! - az egyéni képességeket jobban kamatoztató helyet keresni, mint ezt a förtelmes mocsarat magasztalni.

fizetekmegegysort 2013.02.26. 15:24:40

@Makkasz: igen! Ezt mondom én is, hogy látszólag családbarátok: szja csökkentés meg családiadózás a duma, közben meg egy csomó más intézkedéssel lehetetlenné teszik a szülők helyzetét, a gyerekek jövőjét.

sterimar 2013.02.26. 15:25:09

Már csak keveset kell kibírni elvtársak! Nemsokára jön a Bajnai egy második szja kulccsal és onnantól kezdve minden sokkal jobb lesz!

Makkasz 2013.02.26. 15:29:03

@panelburzsuj: @fizetekmegegysort:
Korábban tettem egy ilyen felajánlást:

Még azt is el tudnám képzelni a fiataloknak (ez most lehet csúnyán hangzik, de rendkívüli problémához kivételes megoldás dukál), hogy 20 év alattiak mind legyenek egy más rendszerben, EÜ, nyugdíj, adó szempontjából, a 20 év fölöttiek pedig futtassák ki a jelen felosztó kiróvó rendszert, dögöljünk bele mi a saját szarunkba, ne ők.

Ha igazi változás lenne, akkor a befizetett 1700 évnyi adómhoz hozzáteszek még 1700 évnyit, vállalom hogy életem végéig dolgozom, ha nem leszek képes, nem kérek állami nyugdíjat, max éhhaláltól kíméljenek meg. Szerintem mások is vállalnák, gyermekeinkért. Mi már úgyis a gulyáskommunista nyugdíjasok és politikuselit kihasznált rabszolgái vagyunk.

regress 2013.02.26. 15:31:34

@sterimar: hát jobb,minta zsigamarcell félék

fizetekmegegysort 2013.02.26. 15:33:32

@Makkasz: így van. Ha lenne a gyerekek számára remény, mi is sok mindent bevállalnánk.

Makkasz 2013.02.26. 15:36:43

@fizetekmegegysort: Tudtam.
Sajnos nem látszik, hogy megtörténhetne.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2013.02.26. 15:36:52

Matolcsy félmillió külföldön dolgozó magyarja szerintem csak annyira lehet valós szám, mint a tündérmese többi eleme, de nagy szolgáltatot tett azzal, hogy bedobta ezt a számot a köztudatba. Lehet, hogy visszatekintve ez lesz az ő nagy, történelmi tette.

Kritikus tömeg nincs, és az igen-igen valószínűtlen, hogy a keletnémetekhez hasonló lelkesedéssel indulna neki egy fél ország a határoknak. Szerény véleményem szerint egy kicsit későn eszmélt a magyar társadalom a globalizáció, és ezen belül az Európai Unió hatására az emberek mobilitására. Magyarország ilyen szempontból anakronisztikus zárkózottságban élt, hiszen amíg a lengyelek már a szocializmus alatt, majd később az EU csatlakozáskor is tömegével indultak útnak, addig nálunk sok embernek a 200 km-re lévő főváros is olyan, mintha a Holdon lenne. Vagy mondhatnám a 2 millió románt, akik úgy otthagyták szülőföldjüket, hogy a közmondásos Szent Pál a honfitársaikat.

Amit kesergés mellett-helyett lehet csinálni:

1) országon belül a vidékről Budapestre költözés támogatása

2) határon túli magyarok anyaországba csábítása

3) más európai országokból és EU-n kívülről is a bevándorlás szelektív ösztönzése - ilyen szempontból a magyar adórendszer jelenleg elég versenyképesnek tűnik, bizonyos jövedelmi szint felett!

4) És persze az ország élhetőbbé tétele....

panelburzsuj 2013.02.26. 15:44:02

@sterimar:

Szép tisztára mosott pelusod van a böfizéshez?

Mert csúnya lenne, ahogy lefolyik a nyakadba a nyál...

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2013.02.26. 15:44:23

@Makkasz: ebben igazad van, és szerintem lesz is ilyen megoldás. De nagyjából ez is megy mindenütt: a fiatalok már nem abba a rendszerbe lépnek be, amelyben a szüleik generációja dolgozott. Határozott idejű szerződések, jóval nagyobb munkahelyi bizonytalanság, vállalati nyugdíjrendszerek kihalása (UK). Ezek persze nem feltétlen jó dolgok, de ha a másik oldalról nem terheljük őket az idősebb generációk eltartásával, akkor ez lehet egy fair deal.

Void Bunkoid 2013.02.26. 15:45:25

@zombizan: a negyedik pont kiüti az elsőt, valamint annyira nem ezt támogatnám, már egyszer említettem, hogy az szintén piszokul nem jó, ha a 93 ezer négyzetkilométeres ország 10 millió lakosából mondjuk 8 millió egy 525 négyzetkilométeres területen koncentrálódik (azaz az ország lakosságának 80 százaléka az ország területének 0,5 százalékán...). Még akkor sem, ha csakugyan a meghirdetett állások 80 százaléka Budapestre van meghirdetve.

Na ezeket kellene egyenletesen elosztani. Hogy hogyan, az nem az én dolgom, én nem értek hozzá, de mondjuk elsőkörben az úthálózat és közlekedés fejlesztésével elérhetőbbé lehetne tenni olyan vidéki területeket, ahol manapság nemhogy vonat, vagy busz, de madár se jár már.

Arról nem beszélve, hogy akár még ez is munkahelyeket teremtene, úthálózatot fenntartani is kell. Pénz SZERINTEM lenne rá, egyetlen rohadt tankolással több mint 12 ezer forintot áldozok ilyen célokra.

tucano 2013.02.26. 15:48:55

sosem értettem, hogy miért baj az, ha vki kimegy külföldre diplomával, nyelvtudással fizikai munkát végezni. megérkezel valahová, kevés kapcsolattal, vagyon nélkül. Ilyenkor bármi jó első lépésnek. Aztán szépen "felverekszi" magát az ember. Aki ki tudta magát húzni a posványból (nem Magyarországra gondoltam, hanem a közállapotára), annak igazán nem nagy kunszt pár hónap irgalmatlan szopás. Azt ma már írtam a pézsmára, hogy Nyugat-Európában óriási munkaerőhiány van. Kell nekik a képzett ember és/vagy a motivált munkaerő. Előbb-utóbb találkozik a törekvő ember és a munkahely, nincs ebben semmi varázslat, a bevándorlásnak vannak fázisai, amit néhányan simán átugranak, másoknak meg egyenként kell venni a lépcsőfokokat.
@Azbej Tristan: A nemzetközi kutatások azt bizonyítják, hogy azok költöznek haza, akik külföldön a kifejezetten jó kereső kategóriába tartoznak. Még a külföldre ment expatek középosztálya sem. Ennek sok és bonyolult oka van, de ezt a kérdést kutatják már ideje, megvannak az adatok és elérhetők. Engem egyáltalán nem zavar, amit csináltok, bár elég bárgyú volt a kezdet, ezt azért nehéz tagadni. Ha valakit érdekel nemzetközi összehasonlításban, hogy a meséken kívül valójában mi újság kivándorlást illetően a nemzetközi trendeket nézve:
www.expatexplorer.hsbc.com/

Más: Az EU-ban munkát vállalni teljesen értelmezhető és kézen fekvő. Míg otthon vmi teljesen félrement kép él az unióról az emberekben, addig az szépen formálódik. Azaz egységesedik. Nem úgy, mint egy nemzet alkotta ország, hanem úgy, mint Svájc. Tehát ha vki mondjuk Németországba költözik, akkor az nem olyan, mintha Nyíregyről Veszprémbe, hanem Svájcon belül egy másik kantonba. Lehet, hogy más a nyelv és más a fejlettség, az adóteher, de a keretek ugyanazok, értelmezhetők.
Megint más: a magyar ember roppant könnyen beilleszkedik szerintem. Kivételek persze vannak, de a kultúránk igenis segít abban, hogy megálljuk a helyünket. Tudunk dolgozni és szeretünk is, meg motivációnk is van rá. Nem vagyunk olaszok, de elég könnyen barátkozunk. Ez rögtön érződik, ha vki kijut a londoni raktárosi bűvkörből. Kicsit sztem bele is részegül az ember, amikor látja, hogy működik a világ. Néha még ma is nehezemre esik úgy felkelni, hogy nincs mitől paráznom és nem azért mert Dagobert bácsi lettem, hanem mert egyszerűen ki van fizetve a rezsi és hasonló apróságok (ez otthon nem volt mindig így), pedig sosem kerestem rosszul.

Az expatség szerintem mára teljesen elfogadott életmód az egész világon, nem kellene ekkora feneket keríteni neki. De sajnos magyar viszonylatban kell, mert hiába a gazdasági indok az alap, nem úgy indulnak el a legtöbben, hogy helló, kaptam egy jó szerződést Birminghamben, hanem úgy, hogy betyárbútorral el innen. És ez egyáltalán nem ugyanaz.

Void Bunkoid 2013.02.26. 15:50:54

@Void Bunkoid: a kettes pont viszont nagyszerű.

Igaz, eddigi saját tapasztalataim alapján - elnézést kérek azon kivétel határontúliaktól, akik nem, ismerek is olyat, aki nem, de sajnos a legtöbbjük, főleg az Erdélyből érkezettek többnyire csak ugródeszkának használják Magyarországot, itt gyűjtenek tapasztalatot meg multis gyakorlatot, hogy utána mehessenek a multicég nyugati ágaihoz tovább.

Mondjuk meg kell jegyezzem, az átlag Erdélyből/Partiumból idekerült határontúli huszon-harmincéves magyar munkavállaló kifogástalanul beszél sokszor három-négy idegen nyelven (ugye beszél magyarul, az otthon használt román is jólmegy nekik, plusz szinte mindegyik tud felsőfokon angolul, jórészük franciául is mellé) is. Ez nem igazán mondható el anyaországi fiataljainktól.

Makkasz 2013.02.26. 15:52:57

@zombizan: @fizetekmegegysort:

A legszebb ebben az, hogy úgy lehet erről beszélni, hogy mi adunk hozzá, és nem másoktól kérünk.
Szerintem ilyen fajta gondolkodás még nem megszokott Magyarországon.

Köszönöm!

panelburzsuj 2013.02.26. 15:52:57

@Void Bunkoid:

Egy apró pontosítás: nem munkahelyeket kell "teremteni", hanem jövedelmet termelni...

A "munkahelyteremtés" csak olyan zárt rendszerekben működik, ahol a jobbaktól erővel elveszika pénzt, hogy hőzöngő szarabbaknak legyen mivel betömni a pofáját...

Azaz: ahol a hatalom "disszidensekre" és "káemkásokra" vadászik...

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2013.02.26. 15:54:50

@Void Bunkoid: nem fogod tudni egyenletesen elosztani az állásokat, mert oka van annak, hogy a gazdasági aktivitás központokhoz kötődik. Egy Magyarország méretű országban 2-3 jelentős gazdasági központnál több nem fog tudni fönnmaradni. Megértem, ha nem szereted a mai Budapestet, de egy várost fejleszteni lényegesen könnyebb, mint egy egész országot. Globális értelemben egész Magyarország nem több, mint egy nagyváros (lakosságszám, GDP szempontjából).

sterimar 2013.02.26. 15:56:44

@fizetekmegegysort: "Az miért van, hogy az elsős gyerekek iskolai tájékoztatóján a pap bácsi beszél először a szülőkhöz és győzködi őket hogy hittan kell a gyereknek?"

Hú bazz, tényleg ez volg? El sem hiszem. Ez már tényleg a világvége.

Makkasz 2013.02.26. 16:00:12

@panelburzsuj: @fizetekmegegysort: @zombizan:

De annyi mindent kellene még változtatni a pénzen túl.
Gyermekeimet itt "gifted" -nek tartják és nevezik (amelyiket nem, azzal is tisztelettel, emberként bánnak), otthon megalázandó kis ostobák.

Void Bunkoid 2013.02.26. 16:00:56

@panelburzsuj: igen, elnézést, igazából ez jövedelmet IS termelhet :), legalábbis az úthálózat-közlekedés rettentő állapota kb arra is enged következtetni, hogy az egész ország körülbelül EZÉRT Budapest-központú. Mert körülbelül oda vezet egyedül több olyan út is, amin normálsan lehet közlekedni, akár árut is szállítani, és sokkal inkább megéri egy XY termék terítésénél nyolc budapesti üzletben teríteni, mint országszerte nyolc helyre, ahol esetleg mondjuk Békés végébe közúton szállítva mondjuk mittomén Cserpes joghurtot (csak kiemeltem egy tipikusan "csak a fővárosban kapható" terméket) lehet, hogy többe kerül, mint mondjuk Prágába.

Ha normális infrastruktúra lenne, akkor lenne az úton normális forgalom, egyből lehet mindent körételepíteni. Ha jártál töriórára, te is tudod, hogy annak idején a nagy piacok, kereskedelmi központok igenis forgalmas utak mentén meg azok kereszteződésénél alakultak ki.

Na, amíg a magyar vidék jórésze úgy el van dugva, mint a Viharsarok, meg az Ormánság, meg akár a Felső-Bakony is (igen, a Dunántúlon sem mindenhol van csinnadrattás jólét), hogy igazából már az egy kaland, ha valaki oda el akar jutni, addig nem is fog a vidék fejlődni meg embereket felszívni, mert tök egyértelmű, hogy igazából a pár idióta jógi meg remete kivételével senki nem szeret a világ végén élni.

sterimar 2013.02.26. 16:00:58

@zombizan: Persze, hogy nincs kritikus tömeg.
A kivándorlás egyébként is hasznos, ha a félmilliót elfogadjuk, az azt jelenti, hogy eleve a munkanélküliek és feketén dolgozók hagyták el az országot. Ha tényleg a képzettek mentek volna el ennyien, akkor már rég összeomlott volna az ország.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2013.02.26. 16:03:03

@sterimar: pontosan ezért gondolom, hogy nem lehet igaz ez a szám, mert sem a foglakoztatottsági adatokban, sem a fogyasztásban nem látszik ennyi ember hiánya.

tucano 2013.02.26. 16:08:09

@Void Bunkoid: Az a baj, hogy tiltják a belső adóversenyt. Ha nem a nagy kalapba menne minden, akkor a kistelepólések csökkenthetnék a cégek adóját (most egy sincs, nem lenne nagy a kiesés, sőt), így odaköltöznének a cégek és egyáltalán vki fizetne adót, meg lenne pár munkahely, stb. De akkor kiesne állambácsi kezéből a harciműhímtag és azt otthon sohasem engednék meg. Ezt nevezték el az igazán buta Orbán adminisztráció emberei belső offshorenak és még azt az icipici mozgásteret is elvették a településektől.

Makkasz 2013.02.26. 16:12:09

@fizetekmegegysort: @zombizan:

Mostmár hagylak benneteke, ez az utolsó.

Nyáron hazavittem gyermekeimet levizsgáztatni (a pokol tüzén fogok égni érte, nem tudom miért tettem).

Az iskola adta meg az időpontot, 3 hónappal korábban, nekünk nagyon szar volt. Mikor hazaértünk, kérték, legyen egy héttel később.

A gyerekeknek 10-14 tantárgy éves anyagából kellett vizsgázni egy hét alatt (egyik tanár sem találkozott még ilyen kihívással szerintem).

Matektanár korábban: ott a könyv, készüljön fel, nem adok mintafeladatokat, az nem lenne fair:))))

Tesitanár vizsga után (aznap 4. a gyereknek, még hátra 2): most megadom a négyest, de tudod hogy nem érdemelted meg.

Együtt zokogott a család a hétvégén. Komolyan. Ez még egy jó iskola Magyarországon.

panelburzsuj 2013.02.26. 16:12:47

@Makkasz:

A néptanítók a "Horthy-rendszerben" kábé az átlagos ipari munkáskeresetek két és félszeresét kapták.

A Rákosi-rendszer legelején (talán 1950-ben?) "rendezték" az efféle fizetésbeli anomáliákat: akkor 2,5-ös szorzó 1,1-re "módosult".

Mekkora sikert jósolnál egy olyan programnak, ami azt mondaná, hogy a 4-10 éves gyerekek "kezelése" olyan kulcs egy nemzet, egy ország jövőjéhez, hogy most húzunk egy vonalat, és innentől kezdve olyan "elemista" pedagógusokat képezünk, akik nem a középiskolák "futottak még" sávjából vánszorognak elő, hanem mai pontban mondjuk 450 fölötti teljesítménnyel kerülhetnek csak be, viszont mai nettóban garantáltan legalább 300 ezret kapnak - persze ehhez cigányosztályok idomításátál rózsadonbi kisgenyák munkára szorításáig mindent tudni kell csinálni...

Kiállna egy ilyen "terv" mellett a magyar társadalom többsége?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.26. 16:14:28

@sterimar: El kell hogy keserítselek, mert nekem 90%-ban olyan ismerőseim mentek ki, akik szakképzettek, korábban jól kerestek Magyarországon is, viszont kint könnyebben tudnak karriert építeni. Olyanokról van szó, akik mondjuk Angliában az ottani átlagbér kétszeresét-háromszorosát keresik.

A maradék 10% is szinte kivétel nélkül diplomás, de nem volt normálisan fizető állásuk és úgy gondolták, inkább keresnek ötször annyit külföldön, mint itthon, ha már úgysem a szakmájukban dolgoznak.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2013.02.26. 16:14:33

@Makkasz: mi fizetős iskolában kötöttünk ki, ez érdekes módon működik

Makkasz 2013.02.26. 16:14:43

@panelburzsuj: Nem, csak álmodozás, hogy gyerekeimnek jobb lehessen, Magyarországon.

Ebből kimaradtál:

Nyáron hazavittem gyermekeimet levizsgáztatni (a pokol tüzén fogok égni érte, nem tudom miért tettem).

Az iskola adta meg az időpontot, 3 hónappal korábban, nekünk nagyon szar volt. Mikor hazaértünk, kérték, legyen egy héttel később.

A gyerekeknek 10-14 tantárgy éves anyagából kellett vizsgázni egy hét alatt (egyik tanár sem találkozott még ilyen kihívással szerintem).

Matektanár korábban: ott a könyv, készüljön fel, nem adok mintafeladatokat, az nem lenne fair:))))

Tesitanár vizsga után (aznap 4. a gyereknek, még hátra 2): most megadom a négyest, de tudod hogy nem érdemelted meg.

Együtt zokogott a család a hétvégén. Komolyan. Ez még egy jó iskola Magyarországon.
Válasz erre

tucano 2013.02.26. 16:15:37

@Makkasz: ez nekem is eszembe jutott már, mert ha leteszik (majd) a külföldi érettségit és az otthonit (kiegészítőt), akkor (gondoltam) annyi pontjuk lesz, hogy válogathatnak az otthoni egyetemi szakok közül, egy mission kipipálva. Erre nem szétcseszik a rendszert?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.26. 16:19:21

@panelburzsuj: A korkedvezményes nyugdíjak megszüntetésével és a nyugdíjak 2-3 éves befagyaztásával ezt simán ki lehetne gazdálkodni, sőt, még maradna is pár százmilliárd az államkasszában. Ha a pedagógusok fizetésé és a családi pótlékot be lehetett fagyasztani, akkor a nyugdíjakat is.

Makkasz 2013.02.26. 16:19:35

@zombizan: Tudod az ingyenes is működik itt.
reggel ajtótól viszi a gyereket a busz, délután ajtónál teszi le. Havonta van PTS (szülői), 6 hetente írásos értékelés. Aki lemarad segítséget kap. Az iskola ingyenes, kaja is.
Az ügyesebben gyorsabban haladhatnak (gifted).
Ha kocsival viszem a gyerekeket, a parkolóban (esőben is), mosolygos tanárok irányítják (iskola előtt!) a gyermekeket, felügyelik a biztonságot. Amelyik tanárnak nem kell kinnlenni, az a terme ajtajában mosolyogva vár és hangosan örül minden kölyöknek.
Alsóban, a gyerekek nemegyszer illetlenül (és szabálytalanul) odaszaladnak a tanárnénihez, és megölelik.
Kitüntetéseket kapnak mindenért.

Egyik gyerek sem akar hazamenni...

Makkasz 2013.02.26. 16:20:43

@tucano: Hát igen, itt az angol nyelvtudás nem előny:)). Sose bánd, magyar diplomákat a tudományos világban elfogadják, a munka világában kevésbé felkapottak.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.26. 16:21:18

@tucano: Külföldi érettségi után egy külföldi egyetem lenne logikus, nem?

sterimar 2013.02.26. 16:21:28

@Azbej Tristan: "hogy a kivándorlók 99,9% nem ideológiai okok miatt hagyja el az országot."

Persze, hogy nem. Ezt a legelvakultabbakon kívül nem is állítja senki.

Kandeláber 2013.02.26. 16:22:12

A német gazdasági csoda majd az általános nyugat-európai fellendülés idején Jugoszláviából, Olaszországból, Portugáliából és Spanyolországból, no meg természetesen Törökországból százezer számra mentek munkavállalók Németországba, Franciaországba és a többi gazdag államba.
És küldték haza a családjuknak a pénzt. Olvastam olyan jugoszlávról, aki a hazatérte után a kétszintes házába liftet szereltetett.
Egyébként hallottam olyat, hogy az unióban bárhol szabad a munkavállalás a polgárok számára, vagy tévedek?
Jó hogy már nem a vasfüggönyt sírják vissza egyesek, esetleg a berlini falat.

fizetekmegegysort 2013.02.26. 16:24:21

@Makkasz: horror, ahogy itthon kezelik a gyerekeket, idomítás folyik. Engem a hideg kiráz tőle. Néhány suli van csak ahol partnerként tekintenek rájuk. Közben meg hallom, ahogy a tesómék a finn ovi/suli rendszerről mesélnek. Ég és Föld... És mi most léptünk egy jókorát visszafelé. Közben sulykolják, hogy ez a tutiság. Mert nyilván egész Európa hülye, hogy másfelé megy, csak mi vagyunk Helikopter...:(

Makkasz 2013.02.26. 16:26:15

Azért posztoló kérédésre, szerintem csak közvetetten mennek el többen, mert már sokan mentek el. Egyrészt elviselhetelen terhek, könnyebb példakövetés és kinti segítség miatt.

Tegnap is volt egy poszt, ami meg arról szólt, hogy azok az igazi hősök, akik távoznak, nem is szóltam hozzá.

Az önálló gondolkodású, felelős, nehezen befolyásolható emberek mennek el mindig a leghamarabb.

Ennek fordítva is van hatása, tehát őket befolyásolja a legkevésbé, hogy 10 magyar van-e Sidney-ben, vagy már 83.

panelburzsuj 2013.02.26. 16:27:16

@Void Bunkoid:

Óvoda, iskola, gimi és szakmunkásképző, "esztéká" és bíróság, este tíz után is kapható kenyér ... - hadd ne soroljam, hogy az "életminőségnek" hány olyan összetevője van, ami egy teljesen hétköznapi "kétgyerekes melós-irodista" pár számára is "elemi elvárás", és nem "flancos felvágás".

A "magyar vidék" még az Ángyán-féle családigazdaságos számítgatásokkal sem tud félmillónál több embernek elsődleges jövedelmet biztosítani. Ehhez képest NÉGYMILLIÓ ember él községekben, és KÉTMILLIÓ olyan kisvárosokban, ahol vagy a gimi, vagy a későesti kenyér, vagy ehhez hasonló hiányzik.

Makkasz 2013.02.26. 16:28:23

@fizetekmegegysort: kötelező óvoda!
Nem vagyok érintett, mégis elborzaszt.
Jól mondod, idomítás, a tanár a fönök (ez a minta aztn megy át kiváló, csábító, versenyképes magyar cégekbe), de olyan ám, aki tudja a tutit, feletted áll, kiszolgáltatott vagy neki. Valahogy itt fordítva van. Ha a szülök morcosak, megy a tanár. A tánárnak az egy munka, a gyereknek az az élet.

fizetekmegegysort 2013.02.26. 16:28:50

@Távmunkás: nem ez lenne az egyetlen ok, ami miatt a nyugdíjak befagyasztása indokolt lenne...de tudjuk mindannyian: 3 millió szavazó...:(

sterimar 2013.02.26. 16:29:01

@Távmunkás: Nem keserítesz el. Az egyéneknek a benyomásai nagyon szubjektív dolgok, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni abból, hogy a te ismerőseid között milyen arányban voltak a (jól) képzettek.
Ami biztos, hogy ha félmillió képzett, itthon adót és járulékot fizető munkavállalót kivonsz a rendszerből, az összeolmik. Ha nem félmillióról, hanem pár százezerről beszélünk, annak is látszódnia kellene egy csomó mindenből.

Bizonyos felmérések szerint a jól képzett és itthon egyébként is biztos és jó munkahellyel rendelkezők körében pont kisebb az elvándorlás. De ez logikus is egyébként.
Persze a politikai propaganda ennek az ellenkezőjét fogja állítani (minél rosszabb, annál jobb elv mentén), de ez ne tévesszen meg.

panelburzsuj 2013.02.26. 16:34:17

@Távmunkás:

Persze, zsebpénz.

Épp azért merem feltenni ezt a kérdést, mert ennek a "tervnek" valódi pénzügyi akadálya aligha lehetne - sokkal inkább "akarom-nemakarom".

Egészen pontosan ez a mérlegelendő: hány ártány voksát veszítem el vele - hány épeszűét nyerem meg?

Na innentől kezd gázossá válni, hogy mekkora is "magyar nemzet" valódi mozgástere...

fizetekmegegysort 2013.02.26. 16:34:22

@Makkasz: az hagyján, de úgy, hogy nincs hely. 2nm/gyerek szerintük majd elég lesz... A matracuk nem fér oda szegénykéknek. Nyilván az egész célja a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása/integrációja. De könyörgöm, ennek alapja a kis csoport sok pedagógussal, sok idővel. Egyébként - csodálkozom is - még mindig vannak szuper, elhivatott pedagógusok, csak kevesen.
Mondjuk aki a törvényt kitalálta, azt azért beraknám 30 ovis közé 60 nm-en, januárban, aztán foglalja le őket...

sterimar 2013.02.26. 16:37:06

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: "A románok nem örökre mentek el, ők dolgozni mentek, míg a magyarok letelepedni mennek."

Még szerencse, hogy ilyen jól értesült vagy.

Makkasz 2013.02.26. 16:37:07

@sterimar:
Szerintem a felmérések nagyon logikusak és jók. Kár magadat győzködni, hogy nincs baj. A munkahelyeket betöltik a minőségi sorban következők (elnézést, ez racionális tény), tehát a lyuk nem azonnal keletkezik, hanem kevesebb üzeleti siker, kevesebb munkahely és beruházás.
Mondjuk nagyon sokan a pénzüket is viszik, bankbetét, részvény, tulajdonrész.

Nekem, és 5 távozott (egymástól függetlenül) barátom egyikének sem volt kevesebb a havi fizetése mint 1 millió Ft. Egyiküknek sem a munkáltatója akarta hogy elmenjen. Valamennyi gyermekkel, elsősorban gyermekeiért.

Lazábban ismerek 100 körüli kivándorlót, egyik sem döntött csak anyagiak miatt, egyiknek sincs kevesebb mint technikusi végzetsége, több mint fele diplomás.

Statisztikák, látszania kéne.
Kevesebb a beruházás mint az amortizáció.
2,7%-os GDP csökkenés utolsó negyedévben.

Min kéne még látszania?

Makkasz 2013.02.26. 16:40:17

@fizetekmegegysort: reggel épp erről beszélgettünk a gyerekekkel, hogy a magyar tanár milyen "gonosz". Arra jutottunk, ha egy elhivatott fiatal tanerő bekerül az iskolába, akkor a többi tanár kínozni kezdi:
- miért attál nekik mintafeladatot, az nem fair,
- a te osztályodban miért jobb az átlag, biztosan nem támasztasz követelményt,
- az íróasztalod áttettük a dohányzóba, neked az is jó lesz,
- mit foglalkozol a hülye szülővel? Így akarsz "jónak"látszani, mi?

Szóval ezen viccelődtünk, de nem jó hogy a gyereke is ezt gondolják.

fizetekmegegysort 2013.02.26. 16:41:49

@Makkasz: :) és szerintem közel jártok az igazsághoz...

Squid 2013.02.26. 16:42:38

@sterimar: "Bizonyos felmérések szerint a jól képzett és itthon egyébként is biztos és jó munkahellyel rendelkezők körében pont kisebb az elvándorlás. De ez logikus is egyébként.
Persze a politikai propaganda ennek az ellenkezőjét fogja állítani (minél rosszabb, annál jobb elv mentén), de ez ne tévesszen meg."

Biztos és jó munkahely ma Magyarországon? No mesélj légyszi, hol és milyen cégeknél képzeled el ezt?

panelburzsuj 2013.02.26. 16:48:46

@Squid:

Mér akarsz te cégnél dolgozni, miért nem állsz be inkább tankerületi vagy járási "biztosnak"? (Ha már biztosra vágyol... )

Vitéz László 2013.02.26. 16:53:08

a TEK feladatkörét ki kell terjeszteni a DISSZIDENSEK "intézésére" is

a családtagokat, rokonokat, ismerősöket egyéb itthon maradóktól
MEGVONNI MINDEN álami és egyéb jutattást
vagyonokat elkobozni...
és tarcsák el ezeket kintről a HAZAÁRULÓ megpattant libsik !

és köszönnyék meg hogy nem löbettyük főbe a nemzet a hazaárulók hozzátartozóit

tucano 2013.02.26. 16:54:55

@Távmunkás: Lehet, de otthon élnek a szüleim és a kölkök is magyarnak érzik valamiért magukat. Meg ahogy az lenni szokott, azért lassan tépődnek el azok a bizonyos szálak.

tucano 2013.02.26. 17:00:14

@Makkasz: szeptembertől megint új országba járnak majd a kölkök iskolába, bementünk asszonnyal a suliba megnézni milyen. Persze minden flotti, ingyenes, kulturált, gyerekszerető ahogy az kell, mezei körzeti ált isk.
Otthagytuk a telszámot, elintéztük a papírokat, nyugi szeptemberig.
Erre egy hónappal később csörög a teflon. Felveszem, hát az iskola IGAZGATÓJA, hogy mennek a gyerekek olajfákat ültetni a rétre. Nincs-e kedvünk elmenni megnézni, mert olyan jó program lesz, és akkor tudunk majd mesélni a gyerekeknek, hogy ilyenek is vannak, meg megismerkedhetünk más szülőkkel is. Tisztára, mint otthon nem?

Husz_János_Puszita 2013.02.26. 17:06:55

@nevetőharmadik:

"Elértük, de nem arról van szó csupán, hogy a kivándorlás kritikus tömegét értük volna el, mert legalább ilyen fontos tényező az, hogy az ország is elért egy "nincs visszaút" pontot."

Kár hogy igazad van, a francba.

Makkasz 2013.02.26. 17:13:22

@tucano: Ja, tisztára:).
Az király! Gondolom ha oda tudtok menni, odamentek (vagy mennétek).
Itt minden hónapban van iskolában valami program, projekt, tánc, süti, ahova hívják szülőket is.

Ha valami esemény van (rossz idő:)))), felhívnak. Ha nem megy a gyerek suliba, már délután felhívnak (nem lebaszás, hanem hogy tudjak róla).

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.26. 17:18:10

@tucano: Én azt látom, hogy egy külföldi diplomával Magyarországon simán vezető lehet valaki már 30 évesen is egy multinál. Nagyobb előny munkakeresésnél, mint a külföldi érettségi, bár az is biztosítja a nyelvtudást.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.26. 17:24:47

@sterimar: Felmérések? Nincsen semmilyen megbízható felmérés és ez hatalmas probléma!

Már vannak jelei a rendszer összeomlásának:
- működésképtelen egészségügy: az orvosok külföldön vannak, pedig a felmérések szerint kisebb a vándorlási hajlamuk, mint más diplomásoknak
- csökkenő GDP: egész Európához képest is nagy a visszaesés
- csökkenő foglalkoztatás: megint nőtt a munkanélküliek száma, hiába kisebb a népesség és bővítik a közmunkaprogramot

Még egy személyes benyomás: a háziorvosom szerint 2010 óta havonta többen kérnek tőle külföldi munkavállaláshoz orvosi igazolást, mint előtte 20 év alatt összesen. Korábban évente 1-2 eset volt, mostanában szinte minden nap van 1-2 ember.

komplikato 2013.02.26. 17:25:35

@sárkányfő: "Egy dolgot azért hozzátennék: ami az országnak rossz, az a politikának jó. Átlagosan butább népeket könnyebb hülyíteni és kifosztani és uralni."

Azért a bolgárok jól elküldték a francba az impotens kormányukat. Lehet csak a buták maradtak otthon, de még ÍGY is se perc alatt kormányt buktattak!

sterimar 2013.02.26. 17:28:08

@Makkasz: Min kéne még látszania? Ne viccelj, ha kivonnál félmillió (jól képzett) munkavállalót, akkor például a foglalkoztatási adatokból. A legtöbb ilyen munkakörben már eleve munkaerő hiány van, azokat nem tudnád az utcasarokról feltölteni.

Úgyhogy egyelőre nincs összeomlás.
Lehet, hogy nehéz elképzelni, de nem csak a politikai elitnek lehet jó. Én pl itthon 16%-os adóval terhelten veszek fel osztalékot (bár lehet, hogy már nem sokáig), minden évben egy lakás árányit, egyelőre kevés európai ország tudná nekem ezt az adókulcsot biztosítani.

sterimar 2013.02.26. 17:29:28

@Squid: Húzd ki a fejed a seggedből, szerezz egy használható diplomát, tanulj meg 1-2 idegen nyelvet, és lehet, hogy még te is fogsz találni.

panelburzsuj 2013.02.26. 17:29:44

@sterimar:

"Az egyéneknek a benyomásai nagyon szubjektív dolgok"

Ilyesmire gondolsz?

"Zoli, mondhatod a számaidat, de én másként látom az életet"...

Khonsu 2013.02.26. 17:33:46

Az újabb robbanás szerintem majd a választások után várható a kivándorlásban. Mert bármely oldal is nyer, a másik hívei elindulnak, már csak dacból is. Ráadásul a pártfüggetlenek számára is újabb pofon lesz, hogy ismét semmi sem változik, marad a megszokott jobb-bal mutyizás és arcoskodás, semmi remény. Így nekik is újabb lökést ad az indulásra.

Squid 2013.02.26. 17:35:04

@sterimar: " Húzd ki a fejed a seggedből, szerezz egy használható diplomát, tanulj meg 1-2 idegen nyelvet, és lehet, hogy még te is fogsz találni."

Köszi az aggódást, vezető poziban vagyok az utóbbi tizensok évben multinál a versenyszférában, angolul anyanyelvi szinten beszélek és a német sem hoz zavarba.

Ami viszont zavarba hoz az a hozzád hasonló jómunkásemberek, akik ha nem a fidesszel értek egyet akkor lekommunistáznak és elküldenek a hazámból, vagy esetleg mint te simán lehülyéznek.

tucano 2013.02.26. 17:35:21

@Távmunkás: Mindent megteszek érte, hogy ne multinál dolgozzon. Persze, amihez neki kedve van, de a legjobb az lenne, ha szépen ő is szabadúszó firkász lenne, már a 4. generáció:) Közben rájöttem, hogy én is dolgoztam multinál, tanulópénz és tsai, szóval mindent vissza. Illetve a lényeg az, hogy ami csak neki tetszik:)Egyébként, ha megváltoztatja a nevét, mondjuk Jr. Tucanusra, és külföldi multihoz külföldön áll be, akkor a magyar nyelv ismerete miatt pont 3x annyit keresne hazai kiküldetésben, mint bármelyik ugyanolyan beosztású magyar kollégája. Hány ilyet láttam...
A 2010-es választások előtt egyébként expateknek Magyarország volt a 2 legrosszabb hely kiküldetés szempontjából a világon, Németország után és Dánia előtt a bérekre pakolt adók miatt. Azóta az szja változás miatt voltunk 14., ami szép javulás lenne, de az egészségügy/oktatás színvonaltalansága és a nemzetközi sulik árai miatt szépen visszacsúsztunk a 4.-re.

sterimar 2013.02.26. 17:36:38

@Távmunkás: Szerintem nézzél meg egy GDP görbét az elmúlt tíz, tizenöt évre. Lehet, hogy meg fogsz lepődni.
Sok orvos elment (jól tették), de még az egészségügy sem omlott össze, pedig ha a képzettek közül valakiknek megéri, akkor azok az orvosok. Ez van, a társadalom kénytelen lesz ráébredni, hogy nincsenek csodák, kurva keveset költünk az egészségügyre, illuziú az, hogy havi pár tízezer forintért teljeskörű egészségügyi ellátás jár.

sterimar 2013.02.26. 17:38:36

@Squid:

"Biztos és jó munkahely ma Magyarországon? No mesélj légyszi, hol és milyen cégeknél képzeled el ezt?"

"Köszi az aggódást, vezető poziban vagyok az utóbbi tizensok évben multinál a versenyszférában, angolul anyanyelvi szinten beszélek és a német sem hoz zavarba"

Miszter kamandusz, hülyítsed a csajodat.

panelburzsuj 2013.02.26. 17:42:33

@sterimar:

"illuziú az, hogy havi pár tízezer forintért teljeskörű egészségügyi ellátás jár"

És ez számodra mikor derült ki, hogy illúzió?

Szociális népszavazás előtt vagy után?

Squid 2013.02.26. 17:43:16

@sterimar: "Miszter kamandusz, hülyítsed a csajodat."

Tudod a személyes inzultusok helyett eldalolhatnád nekem a kérdésre a választ. Tudod innen a versenyszférából úgy látszik, hogy senki állása nem biztos..

komplikato 2013.02.26. 17:49:12

@Azbej Tristan: Szép oldal.

"Magyarországon 16% a személyi jövödelemadó kulcsa.
Ez még európai uniós viszonylatban is alacsony adókulcs."

Igen, meg az átlag béres ember teljes 52%-os adóterhe is az!
Sokan kiszámolták már, hogy a bruttó fizetésed 52%-a megy el áfára, csekkadóra, telekom adóra, tranzakciós adóra, üzemanyag adójára, stb. Tehát mire kiveszed a fizetésedet, kifizeted a rezsit és kaját, átutalod a rezsit, közlekedsz, addigra a teljes pénzed ekkora része ADÓ.

Mutass még egy ilyen elszúrt országot. Ja persze X diplomás sok nyelvet beszélős átlag bér sokszorosát kereső emberkéknek biztos nincs ilyen gondja.

tucano 2013.02.26. 17:49:16

@sterimar:
"egyelőre kevés európai ország tudná nekem ezt az adókulcsot biztosítani."

Pontosan 5 ország. De ugye az sem mindegy az adózás miatt, hogy mennyi lesz az az osztalék, amit kivehetsz és ebben az óriási céges sarcok miatt szinte a legxarabbak vagyunk, bár ez sok mindentől függ, vannak olyan mutatók, amelyekben csak a középszar alján tanyázunk.

sterimar 2013.02.26. 17:57:00

@panelburzsuj: Számojál.
Az egészségügynek az a legnagyobb proglémája, hogy kurva keveset fizetünk érte. (és ezen nem változtat, hogy kevesen sokat fizetnek, mert mégtöbben meg semmit)

Nincs titok, ilyen egyszerű.

sterimar 2013.02.26. 18:00:59

@tucano: Hány európai ország van? Ehhez képest öt akkor most kevés, vagy nem kevés?

Melyik óriási céges sarcokra gondolsz? Volt neked már valaha céged?

Makkasz 2013.02.26. 18:04:14

@sterimar: Senki nem mondta hogy összeomlás van. Pont ez a súlyos, hogy az agóniát a jövő nemzedékeinek terhére tolja ki minden politikai erő, ahelyett hogy akár húsbavágó reformokkal fenntartható rendszereket teremtenének.

Az osztalék után (nem tudom él-e még) is kell járulékokat fizetni. Ahhoz hogy osztalékot tudj fizetni (persze lehet jövőbeli eredmény terhére), nyereséges gazdálkodás kell, fizeted iparűzési adót, nyereségadót, szakképzési hozzájárulást és nem tudom még mit. Ezután már csak áfát, jövedéki adót, illetékeket kell megfizetned.

Az osztalék mint kifizetési forma, egyének 99,5%-ának nem elérhető.

Egy hete vezették le indexen, hogy adóék 70%-os (bérjövedelemre), és arra APEH, NAV mindig vigyáz, ne legyen sokkal jobb az osztalék sem. A 70% átladjovedelemre jött ki nekik, tehát nem vették figyelembe, hogy ma is létezik második adókulcs, viszonylag csekély benzinfogyasztást gondoltak, nem vettél nagy hengerűrtartalmú gépkocsit, nem vettél illetékköteles dolgot (pl. ingatlan).

Szerintem, 1 m nettóval, ma is 80% körüli az adóék. Igaz, Gyurcsányék alatt 85% volt.

A 80% nem túl vonzó.

It tőlem vonnak 15% szja-t. Biztosításomról, nyugdíjamról magam döntök, magam fizetem, aszerint kapom, ahogy fizetem. A 3 gyermekem miatt, az szja-t valószínűleg teljes egészében visszakapom.
Az áfa 7% alatt. Nincs regisztrációs adó, a benzin literje 180 Ft.

A gyermekeknek van jövője, szeretik, megbecsülik őket, a tudást mindennél többre tartják, rendszereket ennek szolgálatába állítnak.

Így könnyű, az emberek 0,5%-ának szóbajöhető osztalékadóval versenyezni (lehet, osztlékra végül nem 80, csak 70% az adóék, baráti).

Makkasz 2013.02.26. 18:11:48

@sterimar:
Az egészségügynek az a problémája, mint minden állami rendszernek, hogy szar. Senki nem akar adni bele, mindenki minél többet akar kivenni belőle (beteg, alkalmazott, gyógyszercég).
Ezért bukott meg a kommunizmus.
EÜ rendszer magánbiztosítás nélkül nem tud működni.
Állami nyugdíjrendszer ámítás, csak a nagyon hülye hiszi el hogy működhet.

Múlt héten voltam dokinál. Nincs sor. Gyönyörű rendelő van. Nővér felmér, beszélünk. Kimegy. Orvos bejön, mér beszélgetünk, felír, tanácsol, mosolyog. Laborba küld (a folyosó végén balra). Nővérke leveszi a mintát. Másnap megírja doki az eredményt, és hogy mit javasol. Ez borravaló nélkül, ingyen (biztosításomból). Ezután bejelentkeztem online a nutritionist-hez, jót fogunk dumálni (30 perc), ingyen.

Érdeke, lelkiismerete, pénze csak az egyénnek van, az államnak egyik sincs. Aki mást állít hazudik, csaló.

tucano 2013.02.26. 18:16:14

@sterimar: Az EU tagállamok közül? Nézőpont kérdése.
Gondolom azért menekülnek a cégek az országból, mert jó nekik. Igen, van cégem, de már nem magyar. Csak és kizárólag osztalékadót kell fizetni (5%) és semmi mást. Persze az én tevékenységemmel könnyű, szabadon választható az adózás helye.
Egyébként örülök, hogy elboldogulsz az otthoni adókkal, nehogy félreértsd kérlek.

Void Bunkoid 2013.02.26. 18:18:01

@zombizan: igazából igazad is van, meg nem is :)

Egy várost tényleg egyszerűbb fejleszteni-fenntartani-felügyelni, mint egy országot.

De nem a 21. században, azért egy kicsit már azóta szerintem előrébb tart az emberiség, minthogy mintegy fallal körülvett városállamokba tömörüljön, mint két-háromezer éve.

A környező országoknál ezt mind meg tudták csinálni, lásd Ausztria pl. Ott vannak régióközpontok, és a régióközpontok között - meg a régiókon belül is - príma infrastruktúrával.

Itt igazából az a gond, hogy elnézést az utas vesszőparipámmal, de annak idején a nagy rákosis korban, de még lehet tán előtte Horthyéknál is minden úgy lett kitalálva, hogy minden az egy szem fővárosban fut össze, minden adminisztratív/végrahajtó/gazdasági dolog ott van. Ja, tényleg gazdasági meg kulturális központ, de ahhoz képest, hogy Ausztria alig feleakkora, mint mi, és jóval kevesebb lakossal is rendelkezik, valahogy mégis meg tudta oldani, míg itthon gyakorlatilag gazdasági szempontból létezik Budapestország, meg az Ugar, amiről nem is csak te, de úgy általában az aktuális vezetés is majdnemhogy lemondana.

Ennyi erővel - ezért kapnám csak a nagy ívet igazából - tényleg megoldhatnánk, hogy akkor költözzünk össze egy nagy dög városba, és ne sipákoljunk Trianonért, hanem mondjuk jó pézé' a Tiszától keletre ADJUK EL a területet a románoknak :D:D:D.

A baj mindössze abból lenne, hogy az egy darab, csakis szolgáltatásra, nem termelésre berendezkedett "ország" végül ilyen 8 millió helpdeszkes ügyfélszolgálatos droid országává válhat, esetlegesen még ennél is nagyobb elvándorlást is okozva (nem biztos hogy mindenkinek az a vágya, hogy negyven éven át három műszakban telefonnal-headsettel a fején angol/német/szuahéli/kínai nyelven kérjen elnézést a vele néha megalázó hangnemben beszélő "ügyfél"-től - Magyarországon, és ugye másféle lehetőség nemigen lenne...)

KARD blog 2013.02.26. 18:26:42

@sterimar: azért 2008 után a tandíjat bevezetni se gyenge, de a fizetős egészségügy komoly öntökönbököm lenne a fidesznek. De csak hajrá, szerintünk sem lehet elkerülni.

panelburzsuj 2013.02.26. 18:29:29

@sterimar:

ez egy elbaszott esztéká

ide mindenki csak szarni jár

senki nem fizet

a vécéjér

Estevez atya 2013.02.26. 18:29:45

Én tök jól vagyok itthon, de azért mennék, mert nehogy már csak a többiek keressenek rakat pénzt.
(meg ugye azoktól akik "elvették a nyugdíjamat", a magánnyugdíjamat, na azoktól mit várjunk?)

Egyallampolgar 2013.02.26. 18:30:10

Kedves timargabor posztoló!

Kezd elegem lenni az ilyen elutasítják a NER-t és az MSZP-t becslésekből.

Ez egy vak spekuláció, nyilvánvalóan a posztoló álmaival fűszerezve.
A valóság azonban az, hogy számos mérés jelenik meg időről időre. Ebből pedig egyértelmű, hogy az emberek:
- elhiszik Orbán meséjét
- nem hiszik Orbán meséjét és boldogan találnak pártot Gyurcsányos és nemgyurcsányos MSZP-ben,
- náci fajankók.

A többi várható szavazat elhanyagolható.

KARD blog 2013.02.26. 18:31:14

@Void Bunkoid: "annak idején a nagy rákosis korban, de még lehet tán előtte Horthyéknál is minden úgy lett kitalálva, hogy minden az egy szem fővárosban fut össze, minden adminisztratív/végrahajtó/gazdasági dolog ott van"

Na EZ tényleg Trianon. Megvolt a körkörös infrastruktúra (ahol földrajzilag lehetett), és megvoltak a régióközpontok: Pozsony, Kassa, Nagyvárad, Kolozsvár, Temesvár, Szeged, Szabadka. A többség épp odaát került. A többségük épp a körkörös infrastruktúra elcsatolása miatt. A mai régióközpontjaink többsége rendes középváros volt azelőtt.

Budapest egy húszmilliós országnak volt nem egészen milliós fővárosa. Aztán egy hétmilliósé lett hirtelen.

De ez egy másik téma.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.26. 18:36:32

@Egyallampolgar: Pedig ez a helyzet. Az összes megkérdezett 20+15%-a lelkesedik a fideszmszp-ért. Az tényleg csak "vak spekuláció", hogy a kimentek esetében ez az arány még alacsonyabb. De akit itthon mérnek, ott szűk kétharmad hónapról hónapra azt válaszolja, hogy se ezt, se azt. A többség pedig se a Jobbikot, se Bajnait, se senkit.

Husz_János_Puszita 2013.02.26. 18:49:07

@lehet más a propaganda:

Íme egy motiváció tőlem: nem fogom azért 50 évesen szívinfarktusban kifűzni a hócipőt a stressztől, hogy eltartsam a sok potyást Simicskától kezdve a segélyre ácsingózó semmirekellőig. Közte széles a skála. Szedjétek el egymástól, én lépek és eszemben sincs visszajönni.

panelburzsuj 2013.02.26. 19:03:36

@KARD blog:

A "minden Budapestre fusson össze" NEM Trianon.

Budapestet, mint vízfejet nem kisebb személyiségnek köszönhetjük, mint Széchenyi István, aki egy "ellen-Bécset" akart létrehozni, és életműve nagy részét éppen ennek az ellen-Bécsnek a "menedzselése" teszi ki.

(Mondjuk az ő fejébe aligha férhetett bele, hogy lehet majd egy olyan "nemzetmentő elitje" Magyarországnak, aki saját pillanatnyi túlése érdekében hajlandó lesz majd egy egyharmadnyi országgal beérni...)

aFx 2013.02.26. 19:07:20

@Makkasz: felesleges dolgot csinálsz, nem lesz szükségük a magyar oktatási eredményekre, hacsak nem akarod őket magyarországi felsőoktatásba küldeni.

amit pedig nem fogsz akarni.

sztori: hugom magyar állampolgár, svéd gimnáziumi érettségivel. leveleztek SOTÉval, hogy ilyenkor mi a helyzet. odamentek, ügyintéző a folyosón(!!!) megbeszélte velük, hogy angolra ha fizetnek sem veszik fel mert hát állampolgár, menjen haza, rakja le a magyar felvételit és felvételizzen.

namost, kiértékelés. hugom nem ment sotéra. ez a stílus megengedhetetlen.

panelburzsuj 2013.02.26. 19:11:35

@aFx:

Plíz ide mégeccer a másik fülembe is, hátha nem jól hallottam:

magyar állampolgár akkor se menjen a fizetős angol nyelvű orvosképzésbe, ha kifejezetten ezt kívánná?

Makkasz 2013.02.26. 19:14:12

@aFx: Tudom, akkor még nem tudtam meddig akarunk maradni, nem akartam hogy évet veszítsenek, csak 4 hónapot maradtak ki az egséz évből. Soha többé.

Akkor te is érzed, itt nem csak anyagiakól, rendszerekről, hanem valami mélyen beivódott, kultúrális problémáról lehet szó.

Ha az oktatást 47 mrd kivonás helyett ennyivel fejlesztenék, stadion helyett, nagyon sok oktatót, kollégát lehetne tréningekre és külföldre küldeni, és 3-5 év alatt levezényelni egy szép kultúraváltást (elindítani pontosabban).

Szerintem, sokkal többen képesek felismerni a jót, mint maguktól kitalálni, minták ellenére bevezetni, alkalmazni.

Tovább tudott tanulni másutt?

aFx 2013.02.26. 19:14:30

@Makkasz: egészben az a vicces, hogy svédeknél alacsonyabbak az adók. és ott tényleg van egy nagyon masszív szociális háló, ingyenes egészségügy (bár orvostalálkozókért fizetni kell, de van plafon gyógyszereknél ami felett már nem kell fizetni értük), ingyenes oktatás (inkl felsőoktatás és felnőttképzés).

magas elvonások, de a pénzért az ember kap is valamit.

2013.02.26. 19:16:46

Talán nem kéne még temetni az országot.
A kritikus tömeg messze van, további fél - egymillió ami minimum 10-20 év kérdése, legrosszabb esetben. Lehet megtörténik de nem tűnik valószínűnek. Van egy csomó ember aki nem minimálbérből él és elvan elég jól itthon is. Ha a sok kamu minimálbéres tolvaj elkezdene fizetni akkor még jobb lehetne.

Makkasz 2013.02.26. 19:21:36

@aFx: Arról hogy a nagy állam lehet jó, senki nem tud meggyőzni (tudom, nem is akartál, csak mondom).
Svédekenél:
- volt versenykapitalizmus, tőkefelhalmozás,
- gondolom volt nyugdíjfelhalmozás, megtakarítás,
- hatékony, versenyképes gazdaság van,
- van politikai, demokratikus kultúra,
- vannak ásványi kincsek.

Nálunk ezek nincsenek. A nagy állam, bármelyik oldali politikai elit csak kihasználja a lehetőséget, hogy saját oligarcháin keresztül gazdagodjon (ez nem urban legend). Amit látunk médiában, az a színház. Az emberek többsége pedig azt hiszi, az a valóság, érvelnek csatáznak, benne vannak a mátrixban (az értelmetlenség nem kelt gyanút, érthetetlen programok, "stratégia", nemzeti célok...). A politikai elit pedig szépen megtartja kiszolgáltatottnak, együgyűnek őket, és használja szándékai szerint.

aFx 2013.02.26. 19:23:43

@panelburzsuj: pontosan, magyar állampolgár akkor se mehet a fizetős angol nyelvű SOTÉs orvosképzésre, ha direkt ezt kéri ÉS a kezében egy külföldi érettségi, mert évek óta ott él. ennek megbeszélésére az ideális hely pedig a folyosón állva, hiszen nem többmillió forintról van szó.

@Makkasz: ok, ez így érthető.

persze, nem csak a pénz.

igazából nem tudom mi lenne a megoldás. a pénzelvonás az biztos nem:).

persze, végül sejt- és molekuláris biológusnak tanult tovább itt, most írja a diplomamunkáját:).

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.26. 19:36:14

@panelburzsuj: Széchenyi 1860-ban hunyt el, amikor még Budapest sem volt. Pest és Buda pedig lehetett egy reményteljen "ellen-Bécs" csak akkor épp másról szólt a mese.

aFx 2013.02.26. 19:37:17

@Makkasz:

ásványkincsben annyira nem állnak jól.

viszont a népesség túlnyomó része a polgársághoz tartozik.

aFx 2013.02.26. 19:38:18

@aFx: mármint nagyon erős a középosztály.

ahogy egyik csoporttárs illusztrálta, a helyi legnagyobb popsztár egy kétszobás lakásban lakik Stockholmban.

panelburzsuj 2013.02.26. 19:42:43

@timargabor:

Azért ez az "amikor még Budapaest sem volt" egy kicsit övön aluli, mondhatnám troll-mélységű érvelés...

Ismered a kort, olvastál, tanultál, önképeztél belőle - vagy agyalsz?

panelburzsuj 2013.02.26. 19:49:10

@aFx:

Nafene...

Töprengtünk ugyanis a lányommal, hogy ha majd aktuális lesz, akkor hol szüljön - a munkahelyéhez és a lakásához kötődve ("nyugat"), vagy "itthon".

De hát ha ez így megy, akkor eldőlt: minimum magyar-egyéb állampolgárt kell ahhoz szülnie, hogy az unokám majdan Magyarországon tanulhasson - pénzért...

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.26. 19:52:58

@panelburzsuj: Ismerem a kort. Tudom, hogy Széchenyi a szabadságharc után nem járt Pesten, sőt Döblingen kívül olyan nagyon máshol sem. A szabadságharcban Buda, Pest és Óbuda együtt lehetett talán 50000 lakosú. A nagy felfutás a kiegyezés után jött, és úgy 1880 után húzott bele. Széchenyinek ehhez már sok köze nem volt.

Makkasz 2013.02.26. 19:54:00

@aFx: Melyik Skandinávval keverem? A norvégoknak vannak a tengeri platformjai?

aFx 2013.02.26. 19:58:29

@panelburzsuj: lehet máshol máshogy van. illetve lehet az volt a baj, hogy nem angolul mentek hozzá oda.

de szerintem ha úgyis van külföldi kapcsolat, akkor jobban jár a gyerek ottani felsőoktatással.

@Makkasz: pontosan, azok a norvégok:). svédek állítólag élhetőbbek, de eléggé sok a hasonlóság.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.26. 20:06:34

@tucano: A külföldi multi külföldön opciót azért nem említettem, mert hazatérésről írtál...

Az a helyzet, hogy lehet a multikat szidni, de Magyarországon mások elég ritkán adnak bejelentett fizetést és béren kívüli juttatásokat.

Szabadúszó firkászként hol szogtál publikálni? Én is szoktam néha írni különböző angol portálokra, bár az ismerőseim között nálam profibbak vannak :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.02.26. 20:09:12

@sterimar: Az egészségügy nem omlott össze? Akkor miért alakult ki egy egy-árnyék egészségügy? Miért nem megy senki állami intézménybe, aki meg tudja fizetni a magánt? Miért vannak évek óta betöltetlen háziorvosi praxisok? Miért meglepő, ha egy kórházi mosdó tiszta és van benne wc-papír?

panelburzsuj 2013.02.26. 20:14:48

@timargabor:

"Széchenyi szerepe a vasút építésben

A Helytartótanácsban közlekedési osztályt létesítettek 1845-ben, melynek vezetője
Széchenyi István lett. Ő elvállalta a megbízást, hiszen ettől várta közlekedésfejlesztési
elgondolásainak könnyebb megvalósulását. Széchenyi sikeresen felismerte azt, hogy a hazai
közlekedés céltudatos fejlesztéséhez olyan javaslat szükséges, amely egységes rendszerbe
foglalja a kiépítendő vasútvonalakat éppúgy, mint a közúthálózat és a vízi úthálózat
fejlesztését.3 1848-ban jelent meg "Javaslat a magyar közlekedési ügy rendezéséről" című
munkája, mely korszakának legmodernebb közlekedéspolitikai tanulmányának minősül. A
közlekedési hálózat központi alapelve, hogy a főváros, Buda-Pest a centruma a sugaras vasúti
hálózatnak. „Széchenyi javaslata 4 fővonalat, 4 mellékvonalat és 4 szárnyvonalat (összesen
1884 km) irányoz elő, ami mellett összesen 5992 km hosszú közút építését javasolja, továbbá
a Duna, a Tisza és mellékfolyói rendezését, a Dráva hajózhatóvá tételét, a kisebb folyók
felmérését és hajózási tervek készítését, valamint a Sió-csatorna rendezését.”4
Széchenyi alapgondolata, főleg a vasúthálózatra vonatkozó Buda-Pest központi elgondolása
nagy befolyással volt a magyar vasúthálózat későbbi kialakulására, illetve közvetve a főváros
rohamos, túlsúlyos fejlődésére és világvárossá alakulására.

Az országgyűlés elfogadta ezt a javaslatot és az 1848. évi 30. törvénycikként törvényerőre is
emelkedett. A tervek megvalósítására 8 millió forintot szavaztak meg. A terv valóra váltását a
szabadságharc akadályozta meg."

A Gugli a barátod! :))

(Módszertan: konkrétan ezt forrást nem ismertem, a te biztatásodra bukkantam rá a "Széchenyi István" közlekedés háló "pest-Buda" keresőkifejezéssel. De: le se tojtam volna a az agyas erőlködésedet, ha nem lettem volna EGÉSZEN BIZTOS abban (nem a kisujjamból..), hogy több helyen, többször is belebotlottam már a kérdés részletse, adatokkal, nevekkel, helyekkel tűzdelt, szakszerű elemzésébe.

Tudod: pont ez elől az agyasság elől inalnak most százerrek olyan vidékekre, ahol az "evidence based" gondolkodásnak valamivel nagyobb az ázsiója, mint a gondulomformán bizonykodásnak ... )

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.26. 20:23:18

@panelburzsuj: no, már megérte. De akkor olvasd tovább is, hogy a centrális hálózat kiépülése után, sőt részben még azzal együtt elkezdődött az összekötő hálózati elemek építése is. A későbbi trianoni határt "kijelölő" Losonc-Rozsnyó-Kassa, aztán innen Csap-Beregszász_Nagyszőlős, illetve a Szatmár-Nagyvárad-Arad-Temesvár vonalak, és emellett talán a legfontosabb, a Nagyvárad-Békéscsaba-Szeged-Szabadka-Batina, majd Horvátország felé folytatódó vonal. Szóval messze nem volt ez annyira szélsőségesen centralizált, mint most, sem a hálózat képe, sem a városok méretének arányai tekintetében. Márpedig innen indult a beszélgetésünk.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.26. 20:23:22

@sterimar:

Van egy német cég, amely foglalkoztat magyarokat és románokat is.

A magyarok arra törekednek, hogy mehessen utánuk a család is, lassan a kisvárosban mindenhol a magyar feleségek takarítanak, bábáskodnak, bébiszittelnek. Ezek a fiúk hamar kiköltöznek a biztosítoptt szállásról saját bérelt lakásba, gyerekük kint jár iskolába, stb...

A románok laknak öten egy szobában, otthonról hozott penészes kenyeret esznek, eszméletlen túlórákat nyomnak, van olyan, amelyiknek 280 órája van egy hónapban! Gyüjtik a pénzt, amíg lehet, és küldik haza, hogy az otthoniak boldoguljanak.

Ezt első kézből tudom.

panelburzsuj 2013.02.26. 20:37:30

@timargabor:

Én itt kapcsolódtam be:

""annak idején a nagy rákosis korban, de még lehet tán előtte Horthyéknál is minden úgy lett kitalálva, hogy minden az egy szem fővárosban fut össze, minden adminisztratív/végrahajtó/gazdasági dolog ott van"

Na EZ tényleg Trianon."

Persze ragozhatod, de melyiket választanád egy érettségi-felvételi tesztben?

Mikor alakult ki az gondolat, kik voltak a bábái annak a helyzetnek, hogy "minden az egy szem fővárosban fut össze, minden adminisztratív/végrahajtó/gazdasági dolog ott van"?

1. rákosis kor

2. tán előtte Horthyék

3. Trianon

4. Széchenyi István

hot-spot (törölt) 2013.02.26. 20:41:24

100 majom hatás meg a kollektív tudat bejátszik.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.26. 20:46:29

@panelburzsuj: rákosit és horthyt hagyjuk, ők megörökölték, ahogy írod, magam is idéztem, hogy ők nem.

Te megírtad, hogy Széchenyi megírta a javaslatát 1845-ben a vasúthálózatról, amely aztán a kiegyezésig szép lassan, aztán pedig robbanásszerűen kiépült, és ez (több más dolog mellett) lehetővé tette, hogy Budapest egy húszmilliós ország európai szinten is jegyzett fővárosa legyen. De azért volt mellette Szeged, Szabadka, Temesvár, Nagyvárad, Kassa, Pozsony is, érdemi gazdasággal, bár egyenként egyik sem versenghetett a fővárossal, de együtt azért fontosak voltak. Aztán a Trianon előtti toplistás városaink közül Szeged maradt meg, és Debrecen. A már eleve valamennyire "vízfej" fővárosról levették az ország kétharmadát, a gazdaság kb. szűk felét.

Én *ezt* mondtam. De elég jelentősen off, javaslom a többit magánban.

hot-spot (törölt) 2013.02.26. 20:47:22

A bloghoz hozzászólva csak annyit,hogy én ugyan nagyon szeretem a hazámat és minden ilyesmi,de való igaz,hogy engem is egyre többet foglalkoztat a gondolat,hogy megpróbáljam valahol kint,annak ellenére,hogy egy nyikkot sem beszélek sem németül sem angolul.
Ez lehet a kollektív tudat,hogy mennék a külföldre párolgott ex vevőim után.D

hot-spot (törölt) 2013.02.26. 21:05:04

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Szcihomókus tényleg kevés van,tele van a kozigallas.hu vele.

timargabor · http://kard.blog.hu 2013.02.26. 21:05:41

R.I.P. veracity.

(Mottó: érvelj, ne személyeskedj)

paráznabillegető 2013.02.26. 21:08:43

én azt mondom csak, amit a hét vezérek egymás között anno még valahol messze keleten:
- uraim, itt szar a helyzet, ha maradunk, tuti megdöglünk, szóval irány nyugat!
igaz, nekik volt eszük, és nem belső, hanem külső problémákkal voltak elfoglalva...
és az is igaz, hogy végül mégiscsak megdöglöttek! :D

szerintem felesleges a filó, ez a mileszjajistenemkedés. hát majd lesz valami. igen, szar, az, egész pontosan. de senki nem fog a magyarokon segíteni, hacsak maguk nem. jé, nahát, fel kéne nőni, bazmeg.
ah, kit érdekel?

Makkasz 2013.02.26. 21:20:25

@timargabor: Ne moderált ki ezt a szerencsétlen veracity-t.

Kedves Veracity, nem vagyok milla aktivista.

Semmilyen pártnak nem vagyok az aktivistája. A világ nem fideszből és ellenségekből áll. A nettóm 2000 óta prémium és korlátlan magánautóhasználat nélkül hétszámjegyű.

Ha megküldöd email címedet, megosztom veled LinkedIn profilomat.

hot-spot (törölt) 2013.02.26. 21:26:29

Én úgy gondolom,hogy az utóbbi 3 évben lazán kivándorolt 1 millió ember és akkor még nagyon szűk adatot mondtam.

Makkasz 2013.02.26. 21:30:38

@hot-spot: Valószínű. Nem tudom mivel tudják pontosan mérni a kivándorlást, talán valamelyest adóbevallások számának csökkenése, de ez sem reáli, mert mások betöltik azokat az állsokat.

Az is valószínű, hogy a jelenlegi, Matolcsy által benyögött szám tartalmazza a korábban kivándoroltakat, viszont nem tartalmazza a 2012 során kivándoroltakat, arról majd 2014 júniusában lesz adat.

Hogyan mérik a kivándorlást?

Makkasz 2013.02.26. 21:33:33

@hot-spot: Ráadásul a ki-bevándorlás egyenlegét látják könnyebben, mint a kivándorlást, tehát ez is torzíthat. Eu-ba kilépő, Moon állandó lakcímmel rendelkező, még jogilag sem kell hogy kijelentkezzen. Ha igen, az is egy év után.

Szeretném tudni, melyik évben mennyien vándoroltak ki, és mennyien vándoroltak be.

Squid 2013.02.26. 21:43:31

@Makkasz: Nemrég volt egy népszámlálás is :D

Makkasz 2013.02.26. 21:47:00

@Squid: Valóban, 10 évenkénti népszámlálás eredményéből jól ki lehet számolni mennyi vándorolt ki, 2009, 10,12, 12-ben.
Az egyik folyamat (video), a másik egy állapot (fénykép).

Makkasz 2013.02.26. 21:56:05

@komplikato:

Moon az adóék 70%.

Átlagfizetéssel. Ma is van 2. kulcs. Aki többet autózik, vesz regadós autót, illeték köteles dolgot (ház), az inkább a 80%-nál jár.

Itt találod meg: kiszamolo.blog.hu/

hot-spot (törölt) 2013.02.26. 22:08:15

@Makkasz: A befogadó országok által,úgy tudom.
Az ottani regisztrációkon keresztül tudják azt,hogy pl németbe kivándorolt abban az évben 10 ezer magyar.

Na de a világ összes országától nem kérik le az infót.
Nem tudom hogy pl USA-ból, Kanadából lekérik e?
Ettől független szanaszét mennek a magyarok a nagyvilágba.
Tehát ha azt állítják,hogy kivándorolt 500 ezer magyar,akkor az szerintem csak az angliai és németországi adat.
Na és a többi?Akik Amerikába húztak el,meg Spanyolba,Olaszba és még ki tudja merre.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.26. 22:13:10

@hot-spot:

Amikor dolgozol, akkor TB jogviszonyod van a munkáltatód adóazonosítód alapján lejelent.

Ha nem dolgozol, és nem fizeted magad után a TB-t, akkor kapod a levelet, hogy fizess, ezután mikor magad TB-zel magad után, szintén látszol.

Ha kiküldött vagy, akkor max 2 évig lehetsz úgy kint, hogy itthoni TB viszonyod megmarad.

Ha kitelepülsz, illetve egyénileg kint vállalsz munkát, akkor a kinti TB-alá kell bejelentkezned, és innentől az itthoni hatezervalahányszáz Ft egyéni TB-t nem kell fizetned. Van erre egy nyomtatvány, amin be lehet jelenteni a TB-mentességet, és mellékelni kell mi alapján vagy mentes. Elvileg innen látszik, ki hova ment.

Makkasz 2013.02.26. 22:17:49

@hot-spot: Csodálkoznék, ha USÁ-ból a 10 különféle vízummal érkezőkről informálnák a magyar szerveket.

Az összeférhetetlennek tűnik az itteni renddel, még akkor sem ha kérnék. Dehát ki tudja.

Egyébként sokan itt vannak 1-5-10 éve turistavízummal (illegálisan)-USA. Arról nem tudnak jelenteni. Mire legalizálják magukat, akkor sem.

Egyetértek, ez anglia és német rész adat lehet (pl. feketemunkást, vagy legális hozzátartozója, gyerek, élettárs nincs is benne).

hot-spot (törölt) 2013.02.26. 22:20:19

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
El tudom képzelni,hogy az 500 ezer kivándorló kérte a TB-től külön kérvényen a mentességet.
Szerintem tojtak rá nagy ívben,azt majd ha egyszer még is hazajönnek,akkor lesz egy csilliárd ft tartozásuk a NAV-nál.

2013.02.26. 22:21:52

@hot-spot: Ezen kívül Vas és Győr-Sopron megyében rengetegen ingáznak Ausztriába, a legtöbbjük nem feketén dolgozik, tehát adó, szociális járulékokat ott fizetik. Minimum 50-60 ezret hozzá lehet adni a kivándoroltak számához...

Makkasz 2013.02.26. 22:21:54

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

ELvileg be kéne jelenteni, de pl. ha Eu-ban dolgozol, de otthon laksz (pl. Románia, Szlovákia), akkor jár az eü ellátás a járulékfizetés szerinti, és lakhely szerinti országban is (nem a turista féle minden euban használhatóról beszélek).
Nekem igénybe is kellett venni, mindkét helyen, nem jelentettem be semmit, nem is volt gond.

De lehet, innét vette Matolcsy. Alighanem akkor messze alálőtt a valódi számnak.

hot-spot (törölt) 2013.02.26. 22:24:07

@dr kotász: Sokkal többet.
Nem 500 ezer az,hanem nyugodtan beszélhetünk 1-1,5 millió emberről.
Amit érezni is lehet mindenütt.
Kevés ember van az utcákon,kevés autó, a plázákban is kevés az ember a BKV-n is kevés az ember.
Eltüntek:(

panelburzsuj 2013.02.26. 22:24:10

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Kérdés, hogy ezek a TB-adatok olyan technikai állapotban van-e, hogy a valóban létező adathalmaz valódi adatbázisként lekérdezhető-e.

Lehet, hogy igen - akkor viszont pár száz fős pontossággal tudnia kéne a kormányzatnak a "napi országlakos-létszámot", és akár jelenhetné is, mint az iskolai hetes...

Makkasz 2013.02.26. 22:24:15

@hot-spot: Az biztos hogy mindenki tojik a bejelentésre, de Matolcsy vehette innen. Akkor mélyen alábecsülte a számot.

hot-spot (törölt) 2013.02.26. 22:24:58

Utálom ezt a néptelenséget.

panelburzsuj 2013.02.26. 22:27:48

@hot-spot:

Járjál évértékelőkre!

Bálok helyett újabban ez a menő farsangban.. :)

Makkasz 2013.02.26. 22:28:48

@hot-spot: De ha megvalósul orbán-baltásgyilkos-demján-eon-államimobilcég-stadionos-occsogázos ország terve, mindenki hazaszalad, orvosok kitúrják egymást a 110 eFt-os állásokért, és megint teli lesznek a plázák.

Makkasz 2013.02.26. 22:30:21

@hot-spot: Vagy a progresszív adó terve, hogy végre ne 80, hanem 85% legyen az adóék a dőre, pazarló, újgazdag, vállalkozó, bróker rétegnek. Az is vonzó. Nagyon.

hot-spot (törölt) 2013.02.26. 22:39:23

Valakinek szólna kellene a kivándoroltaknak,hogy kérvényezzék a TB mentességüket itthon,mert ezek még az örökségükre is rá fogják tenni a koszos mancsukat, ha nem vigyáznak.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.26. 22:58:25

@panelburzsuj:

Szerintem majdnem naprakészek. Vannak ezirányú tapasztalásaim is.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.02.26. 22:59:51

@hot-spot:

Összeesküvés elméletek szerint a távozottak földjeit le akarják nyúlni. Ezért kell most bejelenteni a földterületeket. Én ezt a véleményt nem osztom.

I_Isti 2013.02.27. 12:33:48

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: Ugyan-ugyan, ezek _mindent_ le akarnak nyúlni, amit csak lehet.

greybull 2013.02.27. 15:19:34

Gyurcsány: innen el lehet menni.
Orbán: Innen? El? Lehet? Menni? Jé baszmeg, mán mennek is!...Marad itt valaki használható, vagy csak ez a sok semmirevaló nyugger?
Lőwy Árpád: Meg vagyunk már mi baszva mindörökre!
Kennedy JF: Ne azt nézd, hogy mi tehet érted a hazád, hanem azt nézd, hogy te mit tehetsz a hazádért.
Én: És ha a hazában nem jut egy falat kenyér sem? Akkor mit tegyek azért a hazáért?
süti beállítások módosítása