A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

2012 - a KARD legolvasottabb posztjai

2012.12.31. 06:18 timargabor

Az év utolsó napján visszatekintünk 2012-re: lássuk, hogy blogunk posztjai közül melyek voltak a legolvasottabbak az óévben. Minthogy egy éve indultunk, az első félévben meg alapból kevesebb olvasónk volt, nem is volt annyi poszt, nem véletlen hát, hogy e posztok zöme az év második feléből való, három pedig épp decemberből.

kard_2012_top10.jpg

10. Selmeczi Gabriella a Közgép szóvivője lett?
Az LMP önláncolós performanszai közül eddig tudtommal az utolsó volt a nyári Közgépes eset. Az akció média-visszhangjáról nem is annyira a párt akciója, hanem Selmeczi Gabriella, a Fidesz szóvivője gondoskodott, aki példás gyorsasággal, még az akció ideje alatt megjelent az LMP irodáját is rejtő ház előtt sajtótájékoztatni. A népszerű kérdés akkor és most is csak az, hogy a Fidesz hogyan lett érintett az ügyben? A választ persze sejtjük, de ez akkor is a nyár egyik mosolyra fakasztó jelenete volt.

* - * - *

9. Már rólatok szól
"a háború: béke - a szabadság: szolgaság - a tudatlanság: erő" - írja Orwell, ma pedig nálunk a "lenyúlás: megvédés - a recesszió: növekedés - a regisztráció: a demokrácia kiteljesedése". És melyik politikai erő jut eszünkbe a citromba harapó Bástya elvtársnak mondott mondattól: "Az új magyar narancs. Kicsit sárgább, kicsit savanyú, de a miénk"?

* - * - *

8. A magyar, aki dombra megy fel a pofonért
Nyár, uborkaszezon, és kevés politikai hír: ilyenkor még Hugh Grant egy elejtett és különben teljesen visszhangtalan, hazánkat mellékesen bíráló félmondatából is ügy lehet. És ha már ügy, szokás szerint mi magunk tesszük azzá, hogy kormánypárti szinten reagálunk rá. Hogy erre mi szükség volt pár hazai politikus szereplési lehetőségén kívül, az nem világos, de a "Love actually" kép sok olvasót vonzott hozzánk is.

* - * - *

7. Bajnai vagy Orbán? - Válasz Róna Péternek
Ez a poszt akkor született, amikor Róna Péter még az LMP egyik potenciális kulcsembereként fejtette ki véleményét amellett, hogy miért kell a pártnak távolságot tartania az (akkor még meg sem nevezett) Együtt 2014-től. Aztán ez az irányvonal később szoros többséggel nyert az LMP kongresszusán, Róna pedig mégsem lett a párt egyik arca, hanem inkább távozott a hazai közéletből. Egy újabb meglepő fordulat, ez azonban a poszt írásakor még a jövő volt.

* - * - *

6. Diáktüntetés: Olaj volt a tűzre a nyilatkozat
Volt néhány olyan posztunk (és a listában is lesz még kettő), ahol a gyors reagálás hozta a sok olvasót. A decemberi diáktüntetések kiinduló megmozdulásán, a hídfoglaláshoz vezető első lágymágyosi gyűlésen részt véve még a tüntetés ideje alatt írtuk meg, hogy mi tűnt olyan momentumnak, amely elindíthatta az akció utcai részét: bizony a minisztériumnak az addigi kormányérvelést szajkózó közleménye.

* - * - *

5. Sólyom kontra Kövér - az amnézia újabb példája
Be kell valljam, ennek a posztnak a népszerűsége minket is váratlanul ért, hisz az állítás mindössze annyi volt: miután 2005-ben a Fidesz segítette államfői székbe Sólyom Lászlót, most, amikor a Fidesz mostani tevékenységét bírálja, értelmes dolog-e váalszul előhúzni Sólyom ellen 2005 előtti alkotmánybírói tevékenysége miatti kritikákat? Persze azt se feledjük, hogy sokáig volt címlapos a poszt...

* - * - *

4. Prostitúció felsőfokon
A blog-újságírás egyik szakértője mondta a Goldenblog idei gáláján, hogy a posztokat akkor nézik sokan, ha szex van bennük, vagy vaskos politikai vitalehetőség. No, ebben a posztban valamilyen szinten keveredik a kettő: meg is hozta a sikert. A téma egyébként - egy brit tudósítás kapcsán - az, hogy mennyire elterjedt a tandíjnak olyan mesterséggel megkeresése, amelyet főként lányok űzhetnek.

* - * - *

3. Így csinál a Fidesz szemetet a forintból
A posztban közölt elemzés nem újdonság: pénzügyi elemzők az itt vázolt szcenáriót, az adósságok forintra konvertálásának majd elinflálásának menetrendjét leírták már. A népszerűség és a sok olvasó jelezheti azt, hogy az információ nem közismert. Sokáig volt ez a poszt is címlapos, de hát az épp az olvasottság miatt van.

* - * - *

2. Tulassay Tivadart köztársasági elnöknek!
Kerüljön bár címlapra valami, ekkora olvasottságot csak akkor ér el, ha a téma akkor épp "a levegőben van". A Semmelweis Egyetem rektora Schmitt előtt egy nappal nyújtotta be lemondását az ügyben őt - nyilvánvaló, hogy milyen irányból - ért támadások miatt. A kontraszt nem is lehetett nyilvánvalóbb: a konzervatív, Professzorok Batthyány Köre-tag rektor, és a plagizáláson kapott, mondjuk úgy, hogy másfajta előélettel érkező, de a hatalom által aznap még favorizált államfő vitájában világos, hogy hol állt a közbizalom.

* - * - *

1. Diáktüntetés: elszakadt a cérna a hatalomnál?
Ismét forró téma, még az esemény közben posztolva. Visszanézve bizony nem kicsit szenzációhajhász a cím, és mint TuRuL_2k2 a Mandineren felhívta a figyelmet, az 1986-os eseményekkel egy lapon említés is erős túlzás. A 80-as évek végén előállítás alatti Orbán Viktor és a mostani előállítás képei egymás mellett - bár a demagógia-skálán is kétségtelenül értékelhető páros ez - ugyanakkor mindenképpen elgondolkodtatóak.

Holnap egy olyan válogatással jövünk, amely az 2012-es év 12 hónapjának általunk legérdekesebbnek tartott cikkét mutatja be. Érdemes a lencseleves után is benézni!

Egy kattintás, és nem maradsz le a jövő évi posztokról sem:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

2 komment

Címkék: összefoglaló 2012 öntömjénezés

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr914988736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemkilövetők seggnyalói kíméljenek 2012.12.31. 07:33:23

wow, milyen őszinte poszt, demagógia skáláról meg egyebekről beszélni saját írások kapcsán...

érdekes

Szúrófény 2012.12.31. 07:34:59

Remete levele: az újévről

Tudod van nékem, 1 kis rádióm, aztat hallgatom. Nincs mán szabad Európa, csak az unijó, vagy mi a rossebb. Aztán, ugye, jön az újév, de nem látnak a jövőbe, mint én a hajnali ködbe. Csak tapogatnak, mint a vak, merre kéne menni. Közbe vitáznak, kell-e kőccsön, nem kell kőtsön, ezt se bírják fizetni, ami van, de kőteni azt nagyon szeretnek. Ha mást nem, hazugságot, aztán elvitatkoznak, melyiké nagyobb. Aztán az egészet parlamentnek híjják! Bizony mondom, mag lebírtam menni a szendrői cigány kocsmába, ott hallottam ilyen vitát, mék hazudik nagyobbat, és melyiknek van igaza. Egyiknek se. Magáét, fújja, mint bolond a trombitát, oszt leszólja másik „rícsaját”
Az utat végig kell járni, úgy látom. Ezek akkor építették a betonodút, mikor máshol már bontották! Akkor építenek ótópályát, mire a benzin elfogy, vagy megfizethetetlen drága! Az ökröt meg országházba kűdik, bőg is a marhája becsülettel, de húzni azt nem fog, Legfeljebb jó fizetését! Mindenik ojan okos, olyan nincs más, de mégiscsak szarság sül ki belűle. Te érted ezt fijam? Meg tudja ezt valaki magyarázni? De nemcsak kilátás nincs, belátás se! Egyszer elfogy a nép türelme, oszt elzavarja, az egész pióca bandát, oszt bedobálja a forró vízbe, pokol tűzibe, ahová valók vónának! Leszámolásrúl sutyorog a nép, de hogy tudják kiválogatni, melyiket kell agyonütni, melyiket felakasztani? Sok egyenruhás is meg van zavarodva, eddig legalább pénzér vitte vásárra a bőrit, végezte a piszkos munkát, azt hitte a marha, maga hatalmát védi, most meg megint az urakét kéne! Mennek az új polgárság eszme kötőfékén, mint marha a kolomp után! Oszt nem veszi észre, kilóg a segge nadrágbúl, újra meg nem telik, elszedik adóba! De hát másról se szól az irodalom is, mint a felül lévőkről, oda vágyik az ember. Egyszer próbálta meg lelökni, elzavarni őket, de buta vót hozzá, meg erősebb vót a vágya, felülre kerülni. Ezért újra meg kellett engedni, ő meg megint a gödör alját ássa! Óvastam valahol, régi korba az okosakat agyonütték, mert kihasználta a többit. Kár vót elfelejteni. Most vannak okosok, akinek a pénz is fial, mint a malac. No mindenki malacot akar. De kölcsönből vesz, a kamat nevű takarmányért dógozik, amitől a kölcsön adó disznója hízik, néki fial, te meg sovány nyomorúlt leszel. Az ólad is elveszik, ami a köccsönből lett! Osztán bankrendszernek híjják ezt a disznó ólat! Vót, Horthy rendszer, szocialista rendszer, most bankrendszer van? Kódusabb a nép lassan, mint Horthy alatt vót, megint, 3 millió kódust emlegetnek! Annyi a hajléktalan, hogy fogom a konkurenciát bírni, nem tudom elképzelni se! Hallom Pesten bűntetni akarják űket, mint a kurvákat! De ha megfizeti az adót, lehet kurva vállalkozó! (Lesz e kódus vállalkozó, mit hallasz?) Szerintem minden vállalkozó az, csak leköll adja a sápot az államnak, hogy lopni hagyja! Ha nem lop, nem él meg!
No Esten áldjon! Te mit gondolsz ezekrűl? Csak vénemberesen töprengek magányomba, de a nagyfejűek se okosabbak nálam, ahogy hallom. Akkor mért űk vannak ott, azt mondaná meg valaki?
2011-11 30.
süti beállítások módosítása