A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Diáktüntetések: a hazugság ára

2012.12.13. 06:33 timargabor

Hétfő után szerdán is utcára vonultak az egyetemisták és középiskolások a diákhitel mögé bújtatott költségtérítéses képzés, magyarul a tandíj ellen. Ráadásul fagyos hideg ide vagy oda, valószínűleg folytatás is lesz, márpedig ez ismét egy nagyon kellemetlen szituáció a kormányoldal számára. De miért az indulatok?

1. A legnagyobb részt mindenképpen a nyilvánvaló hazugságok számlájára kell írnunk. Feltehetően nem lenne ekkora, és főképp nem lenne a tandíj kérdésén ennyire túlmutató a tiltakozás, ha pont a Fidesz nem állt volna ki ellenzékben többször is a tandíjnak még az ötlete ellen is. Az, hogy 2008-ban népszavazásra vitte Gyurcsány tandíj-elképzelését, majd elég komoly kampány végén leszavaztatta, mindenkiben azt a jogos hitet ültette el, hogy kormányon nem fog tandíjat szedni. Ráadásul ekkor már túl voltunk Öszödön, és a Fidesz végig kritizálta Gyurcsányt amiatt, hogy elismerten hazudott, emiatt elveszett legitimációról és leválthatóságról is beszélt. Most pedig ez hullik rá vissza együtt. Ha most tandíjat szed, akkor a 2008-as kampány nyilvánvalóan nem a tandíjról, csak és kizárólag támogatásról és hatalomról szólt, vagyis hazugság volt. Hazug kormány pedig nem lehet legitim, mondták ők maguk. Az akkori lépések politikai árát kell megfizetni most.

Lerágott csont ez már persze és régen is volt. Lehet felejtésre is játszani, és ha ma elkezdenének érvelni, számokat mutatni, talán több esélyük lenne (persze hogy ez miért nem megy, a következő pontban látjuk). Ehelyett most is, hát hogy mondjam, nem fejtik ki az igazság minden részletét. Mert amikor azt mondják, hogy az ideinél sokkal többen tanulhatnak majd ingyen, az így elég durva hazugság, lévén a hitel nem ingyen pénz. Hadd tegyem itt hozzá, hogy Gyurcsány meg Bajnai ellen komoly fideszes érv volt a közelmúltban, hogy nem léptek fel a lakossági eladósodás ellen, hogy nem hívták fel a figyelmet a kockázatokra. Ehhez képest az, hogy most úgy írunk kommünikét, hogy hitelből = ingyen, az megint elég érdekes bakugrás. És a hallgatók ráadásul nem Habony úr átlag célcsoportja, amely bevesz mindent, ha elégszer ismételgetik neki: szépen megmondják, hogy értik ők, csak nem szeretik, ha hülyének nézik őket. Arra meg kifejezetten berágnak, hogy mindez értük van.

2. A következő gond ugyanis a céllal van. Akár még értük is lehetne, de nem. Azt még meg lehetne magyarázni (bár mint 2008-ban láttuk, nem egyszerűen), hogy szedjünk valamilyen tandíjat, amelynek az összegével növekedjen a felsőoktatásra fordítandó összeg. Most azonban nem erről van szó: kell a pénz a sorozatos Matolcsy-csomagokhoz, így a tandíj bevezetését évi több tízmilliárdos forráskivonás mellett tervezi a kormány. Persze, szorító gazdasági szükség is van a világon; azt azonban kifejezetten nehéz elmagyarázni, hogy miközben innen kivonjuk a pénzt és tandíjat szedünk, a profi focira az itteni kivonás többszöröse megy,a közmédia költségvetése kiemelten nő, egyházi rendek különösebb indoklás nélkül kapnak milliárdokat, és miközben szinte minden intézmény a csőd szélén áll, most kell teljesen kistafírozott közszolgálati egyetemet építeni. Ja, és nagyjából ennyi a Szajol-Püspökladány közti vasúti pályafelújítás Közgéphez köthető keretösszeg-növekménye is.

3. A harmadik baj a mérték és az időzítés. A tandíjmentes helyek harmadára vágása, mindez két hónappal a jelentkezési határidő előtt, ez nagyon durva dolog. Lehetett volna előbb mondani? Talán igen, hisz amire hivatkoztak (Széll Kálmán terv 2. ütem), az másfél éve ismert. Az ember fejében ott motoszkál a gondolat, hogy kivárták a vizsgaidőszakot meg a fagyokat, hátha kisebb lesz a tüntetési kedv. És tényleg, eddig egy-két-háromezer ember ment ki az utcákra, hidakra.

Most vagy kitart a tüntetéssorozat addig, amíg a kormány úgy ítéli meg, hogy ennyit már nem ér meg a huszonvalahány milliárdnyi kivonás a szektorból, vagy nem, és marad minden a régiben. Ez a döntés nagyrészt a tüntető hallgatók és gimnazisták, illetve az esetleg hozzájuk csatlakozók kezében van. Köztes út nincs, és ez megint a kormány politikájának következménye. Ígéretekben ugyanis már senki nem hisz, ilyen irányú hitelességüket (is) elvesztették, gondoljunk csak a pedagógus életpálya-modell visszavont ígéretére, vagy a többször becsapott Bankszövetségre. Ennek a vége vagy fekete lesz, vagy fehér. Viszont legalább a mai fiatalság is tétre játszhat, mint fideszék 88/89-ben. Ellenük.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

311 komment · 3 trackback

Címkék: tandíj felsőoktatás hitelesség diáktüntetés

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr804962772

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.12.13. 12:36:05

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: 24 milliós tandíjtartozást vihet magával a sírba Orbán Viktor 2012.12.13. 11:43:37

Alsó hangon 10,7 millióval tartozik majd a magyaroknak nyugdíjba vonulásakor a sose használt, ingyen szerzett diplomájáért Orbán Viktor, ami 85 éves korára közel 24 millió forintra duzzad. Ez persze csak afféle “erkölcsi” tartozás, egy gond...

Trackback: Mennyivel drágább idén a karácsony, mint tavaly volt? 2012.12.13. 11:32:56

Egymás mellé tettem a TESCO friss és egy éve kiadott akciós újságját az élelmiszer árakkal. 20 tétel árát néztem meg, amelyeket a városomban a tavalyi és az idén december elején kiadott újság is tartalmazott. A bejgli ára ugyanannyi, mint egy éve volt,...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2012.12.13. 09:21:19

Ezek a fiúk mérhetetlenül buták és aljasok,ráadásul megzápult az agyuk a teljhatalmuktól,vizióiktól,nemzetálmaiktól.

bádogos 2012.12.13. 09:33:13

Amit írtál, mind igaz, de egy fontos körülmény elkerülte a figyelmedet. Régen kiszámolták már, és több helyen le is írták, hogy a Diákhitel II. kamattámogatása néhány éven belül több pénzt fog elvinni, mint amennyit az egész felsőoktatáson megspórolnak, és ez még egy kérdést nyitva hagy:

1) Lehet, hogy a hitel feltételei később (akár visszamenőlegesen is? - láttunk már ilyet) szigorodni fognak, hogy csökkentsék a költségeket
... vagy ...
2) a kormánynak ezzel az egész konstrukcióval valami más célja van, ami adott esetben még magasabb költségek mellett is vonzóvá teszi számukra ezt a megoldást. (Az adós függő helyzetben van, esetleg fél, nem pattog, meghúzza magát, nehogy megakadjon rajta a hatalom szeme.)

Morcos Kartal (törölt) 2012.12.13. 09:33:40

Piszok érdekesen működik a történelem. Anno az egyetemista fideszék lázadtak fel az állampárt ellen, aztán ahogy most lassan de biztosan létrehozzák az állampártot az egyetemisták lázadnak fel ellenük.

Nem tudom eldönteni, hogy ez most történelmi szükségszerűség, vagy saját fiatalságuk elfeledéséből fakadó politikai idiotizmus (vagy épp a feledékenységből fakadó hülyeség a történelmi szükségszerűség), de épp ideje volt, hogy valaki a kiöregedett antidemokraták tökére lépjen. És csak remélem, hogy mindez nem ismétlődik meg a mai fiatalokkal majd 20-25 év múlva...

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.12.13. 09:37:37

@bádogos: szerintem csak annyi, hogy ne *most* kelljen kifizetnie ezt a pénzt, hanem költsék el a következő kormányok kamattámogatásra. Ha bírják. Ha meg nem bírják, majd a Fidesz viszi ki a hiteleseket az utcára.

Kandeláber 2012.12.13. 09:40:45

Szegény diákok, rojtosra beszélik a szájukat, hogy a pártok kíméljék őket, aztán Török Zsótitól kezdve Bajnaiig bezárólag már ott lihegnek mögöttük.
Nem lehet megérteni, hogy mit akarnak?

2012.12.13. 09:50:12

"Jó lenne, ha a tüntetés vezetői megértenék: céljaikkal sokan azonosulnak, de legalább annyian vannak, akik nem fogják tűrni, hogy a diákok engedetlenségét a gyarmatosítók céljaira használják fel."

hunhir.info/index.php?pid=hirek&id=60121

debreceni.blog 2012.12.13. 09:53:51

"Hoffmann meséire rászakadt a magyar valóság. Nincs tandíj, diákhitel van. Persze. És az ingatlannak sincsen ára, csak devizahitel van."
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3496_orban_a_szarban

tataugebu 2012.12.13. 09:54:08

@Morcos Kartal: igazad van, erre mondják, hogy nincs új a nap alatt! :/

reszeg tengeresz 2012.12.13. 09:54:36

Ilyenkor megertem azert, hogy az szdsznek honnan volt szavazobazisa. Rohadjanak meg.

Frizuravarjú 2012.12.13. 09:56:23

Kár, hogy sokan még mindig nem értik a nagy orbángayurcsánybajnaizás közepette, hogy Magyarországot még mindig nem a mindenkori magyar bábkormány irányítja, hanem "magasabb körök" megmondják nekik mit kell intézkedniük.

Nehéz ezt belátni, de így van.

Csak tegnap:

index.hu/gazdasag/2012/12/12/nem_tetszik_az_eu-nak_a_husipar_megmentese/

index.hu/belfold/2012/12/12/az_eu_ragaszkodik_a_budapesti_dugodijhoz/

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 09:58:39

@timargabor:
Ez ugyanaz, mint a lakáshitel támogatás, az is a következő kormány idején ütötte a lyukat a költségvetésben.

barata 2012.12.13. 10:04:07

Akik nem akarják felvenni a hitelt, nem tanulnak tovább (1. cél pipa), akik felveszik, röghöz kötve (2. cél pipa), módosabbak kezébe adni a hatalmat (3. cél pipa).
Követendő stratégia: tanulni, nem foglalkozni mással, mert a jövő úgyis megváltozik. Ha végképp összeomlik minden akkor azért mindegy, ha nem, akkor meg azért.

Keresztyén és Magyar (törölt) · http://szentkoronaradio.com/ 2012.12.13. 10:06:39

Azért nem véletlen, hogy a tegnapi tüntetésen alig volt pázmányos diák. Ez is mutatja, hogy a vallásos családból érkező fiatalok egy magasabb értékrendet képviselnek. Nem olyanok, mint a tegnapi tüntetők, akiknek csak a balhé, a buli, a drog meg a szex fontos.

WYW 2012.12.13. 10:06:47

@reszeg tengeresz: Megértem az elkeseredésedet, bánccsák a fideszet!

Pfujj!!

WYW 2012.12.13. 10:07:26

@Keresztyén és Magyar: A vallás birkát csinált belőlük.

barata 2012.12.13. 10:07:52

@Morcos Kartal: Jogos a felvetés. A fiatalok felháborodásában/tól lehet bízni/tartani tőle. Nagy a baj, ha ezt bármilyen hatalomnak - főleg egy magát fiatalnak tartónak - külön magyarázni kell.

piefke 2012.12.13. 10:09:40

Mindenki csak arról beszél, ír, hogy ki fizesse a felsőoktatást, de arról nem, hogy valójában milyen is és hogyan is működik ez a magyar felsőoktatás.

...Mi írtunk róla: progressziv.blog.hu/2012/12/12/le_az_egyetemi_autonomiaval - kíváncsi lennék egy "bennfentes érintett" véleményére!:-)

barata 2012.12.13. 10:09:53

@Keresztyén és Magyar: Lehet, hogy igazad van, de ezt itt most nem kellett volna...

fizetekmegegysort 2012.12.13. 10:10:27

@Keresztyén és Magyar: az volna a magasabb értékrend, hogy majd apa anya kifizeti? Vagy felveszem a hitelt? És honnan tudod, hogy nem volt Pázmányos, listáztál?

RaveAcE 2012.12.13. 10:10:45

@Frizuravarjú: Ha MTI híreket olvasol, azt tartsd észben, h kormány-propagandát olvasol.
Az EU nem ragaszkodik a dugódíjhoz. Kiszámíthatóbb BKV költségvetést szeretnének látni. Csak ezt ugye ciki lenne kitenni a hírekbe, ezért a fidesz trollok tolmácsolják.

Lajos bacsi 2012.12.13. 10:13:22

@Keresztyén és Magyar: Elég nagy baj, hogy a kormány fényezése fontosabb neked, mint a honfitársaiddal való kib..ás.

fizetekmegegysort 2012.12.13. 10:14:45

@Frizuravarjú: rohadék EU, ad egy csomó pénzt a metróra, és cserébe elvárja, hogy tartsuk magunkat az eredeti feltételekhez. Mekkora szemétség, igaz?

Lajos bacsi 2012.12.13. 10:14:52

@wmiki: Neked is hosszú a hajad, mégse gondolom, hogy lány vagy.

greycup 2012.12.13. 10:16:31

@fizetekmegegysort:
Ja, ráadásul telerakatták az országot "Készült az EU támogatásával..." táblákkal. Szemetek!!! :)

Laeisz 2012.12.13. 10:16:37

@Keresztyén és Magyar:

Nem bizony: nem véletlen, hogy alig voltak a Pázmányról ott!
Ám ennek nem valamiféle állítólagos „magasabb értékrend” az oka, hanem nagyon is evilági dolgok, úgymint:
• A Pázmányosok körében az átlagosnál sokkal nagyobb a mostani rezsim nyertes családjaiból jövő fiatalok aránya.
• Ismerve annak az egyetemnek és oktatóinak a szellemiségét, nagyon valószínű, hogy „retorziókat” helyezhettek kilátásba a tüntetésen résztvevő diákokkal szemben. (Persze csak jó keresztények módjára informálisan, csupán célozgatva rá…)
(…Magáról a Pázmányról: ez az egyik leggyengébb magyarországi egyetem. Jóval alacsonyabb pontszámokkal be lehet kerülni és a piacon sokkal kevesebbre értékelik az ott szerzett diplomákat.)

Gulyáslikőr 2012.12.13. 10:19:28

@reszeg tengeresz: szerintem választójoguk sem volt akkor, mikor az szdsz utoljára hatalomra került. sőt, szerintem ezek a srácok álltak a 2010-es választásokkor több órát sorban az átjelentkezések miatt. gondolom nem véletlen, hiszen a 2008-as népszavazás kapcsán mutatott fidesz attitűd elhitette velük, hogy nem lesz tandíj

Fullánkos Algol 2012.12.13. 10:19:41

Aki Orbán Viktorra szavaz az Kun Bélára szavaz.
Aki Pintér Sándorra szavaz, az Garbai Sándorra szavaz.
Aki a Szájer Józsefre szavaz az Ágoston Péterre szavaz.
Aki Kövér Lászlóra szavaz az Tisza Istvánra szavaz.
Aki a Fideszre szavaz az a hagyományos uralkodó osztály és a Tanácsköztársaság szövetségére szavaz.
Aki a keresztény hagyományos uralkodó osztályra szavaz, az azokra szavaz, akik eladták a népüket rabszolgának azért a hatalomért cserébe, amit azért kaptak hogy a kereszténység által tiltsák a kamatszedést, fenntartva a monopóliumot etéren, és irtsák a pogányokat, valamint hogy második eljövetelként állítsák majd be a leendő világkormány felállítóját a ’30-as évek elején.
Aki a Jobbikra szavaz az a nácikra szavaz, akik úgy csinálnak mintha a zsidóknak nem csak egy nagyon szűk kisebbsége tudna arról hogy mire használja a saját papi kasztja a zsidóságot.
Aki Gyurcsányra szavaz az Klebelsbergre szavaz, és Metternichre szavaz.
Aki az alul lévők érdekeinek a képviselőjére szeretne szavazni, olyanra aki nem része a hagyományos uralkodó osztálynak, annak oda kell figyelni, hogy ne csatornázzák be régebben a pályán lévők a saját tervükbe.

kommunistadisznó 2012.12.13. 10:24:12

Anno orsós vendelt nem zavartó, hogy cimborája a fityeszke legnagyobb nőcsábásza dajcs tomika majd tíz-tizenkét évig járt az egyetemre aztán valahogy kapott egy diplomát!!!!!!!!!!

wmaki · http://szuklatokoruekdemagabiztosak.blog.hu/ 2012.12.13. 10:24:25

@wmiki:

Ajvékolnak a libsik!!!!
Aztán majd amikor jönnek a zsidók a lajtoskocsival, és elrabolják hazánk édesvízkészletét, akkor majd ráébrednek az igazunkra, de akkor már késő!

Jön Zion népe a lajtoskocsival!!! !

irógép 2012.12.13. 10:26:09

Durva , drasztikus és elkapkodott lépesek zajlanak az oktatásban!!
És sokban megértem a tüntetőket!!
És az is igaz, hogy Orbán 4 éve teljesen más dolgokat mondott!!! És ezek nem akkor összegek, hogy ezt csak a válságra hivatkozva el kell vonni!!
Át kell alakítani az oktatást, de nem így és főleg nem agyatlanul drasztikusan!!!
A Baj azzal van, hogy a szánalmas szocik meg libbantak persze a saját politikai pecsényéjüket sütögetik ezen is, elfeledve ők miket akartak és ők mennyit rontottak az oktatáson!!
A legnagyobb baj az, hogy nem csak a kormány kicsinyes és demagóg, hanem az ellenzéke is, így aztán sajnos a jövő sem sejtet szebb képet!!

wmaki · http://szuklatokoruekdemagabiztosak.blog.hu/ 2012.12.13. 10:27:29

Már megint citáljátok a szent tudomány tanait, hívők? :O
Mit is várhatnék mást egy szektától :x
Az én seggemen is van piros pötty, megnézte nekem a Lencsés István.

nnnnnnnn 2012.12.13. 10:28:51

De miért az indulatok?

Kimaradt a 4-es pont, hogy a ballibsik keltik a tömeghisztériát ezerrel.

Amexrap · http://amexrap.org 2012.12.13. 10:29:55

Van még egy negyedik gond is: "Nem az a baj, hogy az almáért fizetni kell, hanem hogy hosszabb távon is a rohadt alma forgalmazását akarják fenntartani a pénzünkből." amexrap.org/fal/tandij-hivatalos-amexrap-allaspont

vénkujon 2012.12.13. 10:29:57

@wmiki: a módosabb kiccsajok kiállnak a szegényebb kiccsajok, meg kisfiúk mellett. hol itt a baj?
az külön bravúrostobaság a részedről, hogy libsizel, még ebben az esetben is.

kommunistadisznó 2012.12.13. 10:30:07

Ha belegondolunk ez rohadt jókor jött a fityesznek mert, azóta mindenki elfelejtkezett a választási regisztrációról.Remélem ezek az öntudatra ébredt fiatalok majd regisztrálnak és választanak és akkor majd remélhetőleg nem felejtik mekkorát hazudott orsós vendelke, aki a szájából segget csinált.

irógép 2012.12.13. 10:31:22

@Keresztyén és Magyar:
Ennek a beírásodnak mi értelme volt????
Én hívő vagyok katolikusnak vallom magam, de nem tudok egyet érteni veled picit sem!!!!
A hit lényege nem a butaság és a mások lenézése!!
Hanem pont ennek ellenkezője, a megértés!!!
És nagyon sok gond van itt ezzel az átalakítással, ami súlyt mindenkit vallástól és származástól függetlenül!!
És az ilyen beszéddel csak a gyűlölködést szítod!!
Amit szítanak elegen, és ami pont ellentétese az igazi hittel, de nagyon!!!!

JosephSmith 2012.12.13. 10:31:39

@$$$=$$$:

Igen, a sok libsi hisztizik, nem tudjak ok, hogy milyen fontos a foci!!!!!

Rákbetegen spórolás: 2 milliárd

Új FTC staion: 12 milliárd
Új Loki stadion: 12 milliárd
Új felcsúti stadion: 4 milliárd

Eljen soka Orban!!!

WYW 2012.12.13. 10:31:56

Orbán Viktor:

"Tandíj nem lesz, semmilyen fizetési kötelezettség nem zárhatja el egyetlen fiatal előtt sem a felemelkedés útját." (2012. október 1.)

"A tandíjnak ellensége vagyok, és az is maradok." (2012. július 24.)

Ha megtudja hogy mégis lett tandíj bizonyára csatlakozni fog a tiltakozókhoz!

Vitéz László 2012.12.13. 10:31:59

@kommunistadisznó: :))))

ahogyan a manyup álamosítást is elfelejetette mindenki....

miért gondolod hogy HÜJÉK az emberek... ne drmatolcsiból, drbajnairózsábóll, drsnittből, drsemjénből indujj ki....

mahet 2012.12.13. 10:35:56

@JosephSmith: nem érted :)

A stadionoknak MEG KELL épülniük, különben a 2006-ban igen aktív szurkolótábor elkezdene fecsegni.

Be kell tartani az akkori megállapodást.

vénkujon 2012.12.13. 10:36:53

@Keresztyén és Magyar: a pázmányosok pedig lehet, hogy jobban tennék, ha nem folytanák el az ösztöneiket ebben a korban. később meg ugye jönnek a bajok...

1bak 2012.12.13. 10:39:17

@Keresztyén és Magyar:
Meglehet, de én kétlem, hogy mindkettő vagy. Viszont humánusan gondolkodni egyik jelződ sem volt hivatott megtanítani, ezért rosszindulatú, soviniszta buta maradtál.
Mi az, hogy Pázmányos, azok kicsodák, azok valami elithadsereg, ők a jóravalók? Ott, a Pázmányon 3 ismerősöm is szerzett diplomát, és egyik sem vallásos, nem keresztény családból érkezett. Az általánosítás is a butaság jele!
Ezek meg, a nem Pázmányosok, ugye a züllött aljanép, és annak gyerekei.
Ez így keresztényi, ez így kerek?
Az aljanép, akinek mindössze a balhé, a buli, a drog, és a szex fontos, az nem is magyar? Azt, hogy magyar-e azt a felkent majomparádé Semjén és környezete dönti el? Ők, bizony az erkölcsbajnokok. Ha meg nem magyarok a bulizósok, majd jól levadásszuk, lekaraktergyilkoljuk őket.
Ennek volt az első lépése a kormányszóvivő felettébb undormányos megjegyzése, próbálkozása, bemutatni, - a nála már kijegyzeteltek - azok ott ni, naplópóként élnek és ők ifjúsági képviselők.

Szelid sunmalac 2012.12.13. 10:39:48

@Lajos bacsi: Nem hosszu a haja. Rovid haja van. A kepen egy elvetemult, szektas, nephulyito pocs van.

nyugger100 2012.12.13. 10:40:11

Végre valami amivel megpróbálnak kezdeni valamit ezek a fidesznyikek. Azt nem tudom, hogy a koncepciójuk meghozza-e a várt eredményt vagy ugyanolyan elbaszott lépés lesz, mint az egy kulcsos adójuk, de nekem tetszik az elképzelésük.

barata 2012.12.13. 10:40:24

@irógép: A tragédia az, hogy nem merem mondani: ezt így nem lehet, mert azonnal rám sütik: szoci-libsi, vagy akármi más. Pedig én csak a lányom jövője miatt aggódok. Az országé miatt már nem.

The Engineer 2012.12.13. 10:41:47

@wmiki:

D bírom azokat, akik azzal jönnek, hogy az egyetemisták mekkora pénzeszsákkal indulnak neki a féléveknek.
Fél éve végeztem a PTE-n, és sokszor hónap végén már messiásként kellett várnom a diákmunkából származó fizetésemet, és ezzel sokan az ismerőseim között így voltak.
Akik az ilyen képeket csinálták, azok még egyetemet kívülről se láttak.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.12.13. 10:43:51

Erre azt mondom, hogy tetszettek volna elfogadni Bokros 2000 Ft-ját és most nem lenne ekkora a felhajtás. (l. még 300 Ft az eü finanszírozásban).

Speciel én azt csinálnám, hogy ingyen mindenki elkezdheti az első félévet. A második félévtől a legjobb eredményt elérő 10%-nak lenne ingyé. A második 20%-nak 10%-os térítésért és így tovább... +egyéb civil alapítványi ösztöndíjak.

bendl 2012.12.13. 10:44:57

36 éves vagyok, amikor én jártam főiskolásra tandíj köteles volt a főiskola... !!!( Horn kormány volt) nem tudom, ezt már mindenki elfelejtette. Akkor az lehetett tandíj mentes,és az juthatott be kollégiumba, akinek az egy főre jutó 15 ezer Ft alatt volt. Nálunk mivel szüleim már akkor is nyugdíjasok voltak, ezért ez az összeg 15 párszár Ft volt. Tehát tandíj, albérlet stb. kellett fizetni. Miért is kell annyi közgazdászt, marketingest, kommunikációs menedzsert képezni, mikor valamennyi multitól, jelenleg őket küldik el... miért ne lehetne szabályozni... ezt mesterségesen ???

bendl 2012.12.13. 10:46:10

15 ezer párszáz :) csak sikerült leírni :)

The Engineer 2012.12.13. 10:46:57

@Keresztyén és Magyar:

Persze, neked a vallás meg a pártod elvette az eszed. Szerinted, akik tüntetnek, azok csak buliból teszik, így vizsgaidőszak elején a téli hidegben??
Vedd be a gyógyszert..

2llkedő 2012.12.13. 10:47:13

@bendl: Még mindig nem érted, hogy hazudtunk reggel, délben, meg este, meg álmunkban. Ez a lényeg.

nyugger100 2012.12.13. 10:47:23

@TrueY: Én nem százalékot határoznak meg ingyenesség feltételeként, hanem tanulmányi átlagot. Mondjuk 4,5 átlagtól mindenki ingyen.

Szelid sunmalac 2012.12.13. 10:50:27

@barata: Micsodaaaa?! Te aggodsz a gyereked jovoje miatt?! Mocskos hazaarulo libsi-bolsi zsidoberenc!!!

nnnnnnnn 2012.12.13. 10:51:57

@TrueY: én pont fordítva csinálnám. mindenki fizetősen kezdené a mostani koncepció szerint (kivéve persze a 15% ösztöndíjast, stb). viszont aki az 5 éves képzésből az első 3 éven átverekszi magát mondjuk 3,5-4es átlaggal, annak az utolsó két év ingyenes. az hogy az első év legyen mindenkinek ingyenes, semmire nem ösztönző és pénzkidobás, a fele úgyse kezdi meg a második évet. esetleg még azt vezetném be, hogy aki mondjuk 4-es vagy magasabb átlagú, annak a diploma megkapása után az állam lenullázza a tandíjhitelét.

clegane 2012.12.13. 10:52:22

na pontosan erről van szó.
aki azt hiszi, hogy most csak a tandíj miatt tüntetnek a diákok, az nagyon el van tévedve.

hallod, @reszeg tengeresz: @wmiki: @Keresztyén és Magyar: ?

nektek amúgy (mivel tudom hogy veletek szemben minden érv totál fölösleges, így hát) egyenként is a kurva anyátokat

Szelid sunmalac 2012.12.13. 10:54:04

Mar miota mondom: A keretszamokat csak a karok szamaval kapcsolatban kene megszabni, illetve a tanitasi es kovetelmenyi szinteket kene ellenorizni. A tandijjal kapcsolatban pedig savosan meghatarozni, megpedig ugy, hogy az elso tanev vagy szemeszter mindenkinek ingyenes (ott mar amugy is pontszamok alapjan szures van), majd az elert eredmenyek alapjan az adott szakon es evfolyamban az elso 10% ingyenes, a masodik 10% mondjuk fizet 20% tandijat, a harmadik 30% stb. Ezentul minden felevben az eredmenyek fuggyvenyeben felulvizsgaljak, hogy a kovetkezoben melyik savba kerul.

Ennyi az egesz. Megvan a verseny, aki hulye fizessen, vagy essen ki, aki jol tanul, annak meg ingyen, de a lehetoseget mindenki megkapja.

Szelid sunmalac 2012.12.13. 10:54:57

@$$$=$$$: A te koncepcoiddal pont az a baj, hogy a joeszu, de szegeny diakok el sem kezdenek, pedig lehet, hogy pont beloluk lenne az uj Einstein.

nyugger100 2012.12.13. 10:55:24

@$$$=$$$: Én pedig a felvételi ponthatárok figyelembe vételével már az első évtől ingyenességet biztosítanák mindenkinek mondjuk 450 ponttól.

nnnnnnnn 2012.12.13. 10:56:37

@Szelid sunmalac-Elmeny designer: nem érted a koncepciómat. ingyen kezdhetné, ha aláírta a diákhitel 2-es szerződést. ahogy most is ingyen kezdheti. ha végigjárná jójegyekkel, akkor eltekintene az állam a tandíjhitelétől.

wowerman 2012.12.13. 10:56:57

@bádogos: ez hülyeség. a barátnőmnek is van diákhitele, de ettől még nem érzi úgy hogy nem pattoghat. Mit tudnának csinálni vele? Semmi sincs a nevén, szóval elvenni sem tudnak tőle semmit. Csukják börtönbe, van kaja és fűtés.

nnnnnnnn 2012.12.13. 10:57:13

@nyugger100: ez most is így van. x pont felett ingyenes sztem.

Gyermekem jövője 2012.12.13. 10:59:18

Ha a romániai Magyar Egyetemnek tudnak pénzt küldeni, ha van pénz az önkormányzatok konszolidációjára, ha van pénz felesleges stadion építésre miért nincs a felsőoktatásra?

wowerman 2012.12.13. 10:59:57

@Keresztyén és Magyar: 1: honnan tudod hogy nem volt pázmányos, mindegyiknek fogtad a kezét otthon? Arcról megismered mindet?

2: egyetlen oka lehetne annak hogy kevés lett volna a pázmányos, kint van a fenében az egyetem :) Könnyebb a belvárosból jönni

nyugger100 2012.12.13. 11:00:00

Akkor miért tüntetnek a diákok?

wmaki · http://szuklatokoruekdemagabiztosak.blog.hu/ 2012.12.13. 11:01:50

Ez mind azért van, mert a libsik hisznek az evolúcióban!

chop 2012.12.13. 11:02:33

@Keresztyén és Magyar: és a gazdád (Semjén, ugyebár) hol olvasta, hogy lehet plagizálni, te fájdalmasan keresztény?!!!

Elmentek a picsába ezzel a rohadt álszenteskedéssel, hogy ti jobbak vagytok, megmondom: lófaszt vagytok jobbak, ugyanolyan gyarló szarok vagytok, mint a többség, szóval be lehet fejezni az okoskodást!

Tömjén Zsolti 2012.12.13. 11:06:24

Hányszor kell még elmondanom bazmeg, hogy nincs tandíj!

vallatas 2012.12.13. 11:06:34

ez a magyarság jövőjét jól megmutatja.
a tandíj 2008-ban nemzet ellenes volt, nemzethalálhoz vezetett, fel lehetett használni politikai célokra, nem módosításra törekedtek inkább csak a politikai nyerészkedésre, ebben kurvajó a fidesz.
de ma már a tandíj a Fidesz és a magyarság jövőjét erősítő megoldás, becsomagolva nemzeti szalagban már minden jó és klafa.

nem is értem, hogy lehet a magyar annyira a világ legjobb, legkiválasztottabb faja, ha egy ilyen egyszerű "TÉNY"-t nem lát át.

Multi üldözésből is csak annyi lett, hogy ma a Tescoval állapodtak meg hosszútávon, ez már a 10. nem magyar multi amelyikkel hosszú távú stratégiában állapodtak meg, persze a köztévében mint nagyvállalat szerepelt, nem mint multi.
okosok kurvára, meg is érdemeljük őket, ha ennyire tudnak minket manipulálni.

Jobban élünk mint 2 éve!

tede 2012.12.13. 11:06:41

Amerikai ismerősnek mondtam, mikor kérdezte, hogy most azért van lázadás, hogy ingyen tudjanak tanulni a felsőoktatásban. Az volt a válasza, hogy wtf?

Az ingyenes tanulás az egyik kommunista csökevény, aminek a lebontása szükségszerű. A munkabért terhelő adószinteket kell alacsonyan tartani, aminek az az ára, hogy az állam csökkenti a szolgáltatásokat.

Ismerős gyerek, 30 felett beiratkozott egyetemre, fizetős persze, tanul mint a kisangyal. 12-13 évvel ezelőtt még az ingyenes korszakban szintén járt felsőoktatásba, számtalan uv-ja, bukása volt, nem járt be órákra, évet ismételt majd végleg abbahagyta. Most tanul, mint a kisangyal, mert fizet érte.

Aureliano Buendía ezredes 2012.12.13. 11:07:00

@wmaki: Ahogy téged meg a druszádat olvaslak, én egyre kevésbé hiszek az evolúcióban...

A témához: Gíró-Szász nyilatkozata (azok tüntetnek, akiket nem is érint) szerintem az elmúlt 20 év egyik legundorítóbb megnyilatkozása. Tisztán mutatja, mit is gondol a Fidesz demokráciáról és annak alappilléréről, a gyülekezési jogról.

chop 2012.12.13. 11:07:24

@Tömjén Zsolti: Zsolti, a kutyafáját neki, már megint itt rosszalkodsz a rúzsos pofiddal?!! Na, futás, menj kicsit vizet (bort) prédikálni!

prometheus_X 2012.12.13. 11:09:57

@bendl: Itt nem erről van szó, vagy nem csak erről (hozzá jobban értők biztosan jobban tudnának érvelni azzal szemben is, amit te írtál). Ez - részemről legalábbis, mert kimegyek hétfőn - arról szól, hogy módszeresen szét hoffmannolják az egész közoktatási rendszert, pár év múlva pedig már a Jóisten is csak kínkeservesen fogja tudni helyreállítani azt a mérvű rombolást, ami az utóbbi 2 évben történt. Mert ez most történik, és a ma 5 éves kisfiam 10 év múlva is inni fogja a levét, ha hagyjuk, hogy tovább történjen. Nem csak a felsőoktatásról van már szó, hanem a középiskolai és általános iskolai tanulás és tanítás végletekig történő ellehetetlenítéséről. Arról, hogy biblikus doktrínák mentén és hasraütés-szerűen, mindenféle egyeztetések nélkül, az igéreteket be nem tartva ellehetetlenítenek intézményeket, tanárokat, intézményvezetőket. A jövőnket, a fiaink és lányaink életét. Én minden hülyesége, sötétsége ellenére is szeretem ezt az országot. De amikor majd el kell magyarázzam pár év múlva a fiamnak is, hogy ez miért helyes így, érvekre is szükségem lesz - hogyan fogom meggyőzni majd, ha egy sem fog maradni?

bolondok közt viktor a király 2012.12.13. 11:10:40

@Schindler Pistája: Ott láttam anyádat is. Az most zsidó, komcsi vagy náci? Vagy mindegyik egyben, attól függ merről fúj a szél.
Hülye vagy te arany apám.

Tömjén Zsolti 2012.12.13. 11:11:13

@chop: Azt teszem folyamatosan, már kurvára megy.
Majd vasárnap meggyónom.

WYW 2012.12.13. 11:11:28

A Nemzeti Tandíj az jó.

Mikor értitek már meg végre?

Aureliano Buendía ezredes 2012.12.13. 11:11:32

@tede: Szerintem sokan egyetértenek azzal, hogy valamilyen formában kell tandíj. Na, de az nem műxik, hogy kivételezett 10 e ember nem fizet semmit, a többi meg akkora összegeket, ami bőven meghaladja egy átlag magyar család teljesítőképességét.
Mellesleg Mo. egyetlen hosszútávú reménye a tudás, így nálunk 1000-szer inkább támogatni kéne a felsőoktatást, akár ingyenességgel is, mint pl. a jómódú USA-ban.

bolondok közt viktor a király 2012.12.13. 11:13:05

@Keresztyén és Magyar: Látjuk baszd meg milyen a kereszténység. Olyan semmilyen féle ugye?
Anyátok pic.áját. Alkalmi hívők.

gigacherry 2012.12.13. 11:13:06

@libbancs: Szerintem az általad idézett cikk szerzőjének elgurult a gyógyszere.

Szelid sunmalac 2012.12.13. 11:13:51

@$$$=$$$: Azert nem tartom jo otletnek, mert az egvilagon semmi garancia nincs arra, hogy valoban nem kell kifizetnie a hitelt, meg akkor sem, ha evfolyamelso lesz, holott mondjuk ha tudna, hogy vissza kell fizetnie, inkabb nem menne tanulni, mert nem biztos benne, hogy valoban ki tudja majd fizetni.

Nekem pl. mikor eloszor felvettem a diakhitelt (mert szuksegem volt ra, ugyanis melo mellett sem tudtam magam fenntartani, meg az ingyenes, alamilag finanszirozott szakon a felevi 150e "nyelvi hozzajarulas"-t kifizetni!) akkor meg fixkamata volt. Aztan jott az elso Orban kormany es jol a banki alapkamathoz kototte, plusz kamatos kamattal kezdtek szamolni. Az elos munkaban tolott eveim alatt hiaba fizettem a minimum osszeg ketszereset torleszteskent, evrol-evre csak nott a tartozasom.

Most meg ket ilyen hitellel kene kezdenie, mellette dolgozni, meg persze osztalyelsonek lenni. Azert ahhoz, hogy ezt valaki is igy bevallalja, igen batornak, vagy inkabb botornak kell lennie!

nnnnnnnn 2012.12.13. 11:14:11

@vallatas: dehülye vagy édesfiam.

legszebbferfi 2012.12.13. 11:14:34

abszolút egyetértek, ennyi a lényeg

chop 2012.12.13. 11:15:07

@bolondok közt viktor a király: "most ezt azért mondod, mert keresztény vagyok?!!! Mi vagy te, fajgyűlőlő?!!!"

Hát, kopizni ugye volt kiről...

tede 2012.12.13. 11:15:54

@Aureliano Buendía ezredes: amerikai ismerősöm egyébként tanít valami ottani főiskolán és mondja, hogy vannak ingyne tanulók ott is, jó sportolók meg nagyon jó tanulók is kaphatnak ösztöndíjat (meg a híres emberek, politikus gyerekei, ha pofátlanok a szülei :), de nem jellemző, de van pr értéke, ha odajár híres ember gyereke, úgyhogy előfordul )

A lényeg, hogy nagy hajtás van, mert csak a legjobbak kapnak majd komoly egyetemi ösztöndíjakat meg állásajánlatok is úgy jönnek, hogy mondjuk az első 10-et megkeresik, a többinek meg maguknak kell munkahely után futnia.

Szerintem a tandíj fontos, ahogy komoly anyagi tétje lesz a tanulásnak, mindjárt megváltozik az egész légkör.

s 2012.12.13. 11:17:06

A vascső a barátod. Meg a benzines palack.

chop 2012.12.13. 11:22:10

@tede: A tandíjjal én is egyetértek, de ezt nem így kellene bevezetni. Túl hirtelen és túl drasztikus a váltás és Orbánék óriási felelőssége, hogy 2008-ban leszavaztatták a másik konstrukciót, - ne legyenek illúzióink - csak és kizárólag a szavazatért és a hatalomért.

A destruktív ("nem - és ha minden szakad -, akkor sem!") politika még sokáig fog fájni mindenkinek...

Navracsics, Szijjártó, Semjén, meg az öreg Zsiga - ez a legalja.

lyken 2012.12.13. 11:23:56

@Keresztyén és Magyar: "Ez is mutatja, hogy a vallásos családból érkező fiatalok egy magasabb értékrendet képviselnek. Nem olyanok, mint a tegnapi tüntetők, akiknek csak a balhé, a buli, a drog meg a szex fontos."

Ezek ugye azok az értékeikben biztos diákok, akik beülnek a misére és meghallgatják, hogy a pap mit mond, éppen kire kell szavazni? Miután a papnak kiadták odafentről, hogy mit kell prédikálni.
Ha ezek az értékeiket ilyen marhára jól tudó diákok elolvasgatnák a szentírást, azt találnák, hogy Jézus a maga idejében ilyenkor besétált és a pultokat borogatott. Aztán elmesélte, hogy a biznisznek semmi keresnivalója a hitéletben.
Persze Neked, mint kereszténynek ezt nyilván nem kell elmesélni.

bolondok közt viktor a király 2012.12.13. 11:24:43

@wmaki: Ti még azért vagytok a fán, mert nem hisztek. A név mindent elárul. " maki "

bendl 2012.12.13. 11:26:56

én inkább neveltetem gyermekeimet biblikus doktrínák mentén, mint "máshogy"...
és az ország nem az elmúlt két évben lett tönkretéve, ezt mindenki jól tudja... már a rendszerváltáskor, a szétlopásokkal kezdődött...(akinek nem inge ne vegye magára)... és folytatódik tovább az adócsalókkal..

amayan 2012.12.13. 11:29:09

A rendszer rossz teljes egészében. Ha lenne munka kilehetne fizetni a tandíjat és menne minden. Külföldön nagyon ritka az a főiskola, egyetem ami ingyen van. Itthon meg mindenki megy idiota szakokra csak hogy csinaljon valamit, persze bukdácsol is 6 évig. Ennek semmi értelme, akinek jó átlaga van mehessen ingyen, a többi fizet és pont.Nem azért kell iskolába járni hogy a nap gyorsabban eltejen. De megértem azt is aki nem tudja finanszirozni a tanulmányait. Ha lenne munka, lenne pénz a tanulámyait mindenki tudná fizetni és minden jó lenne ja meg rendbehoznák talán a szakközépeket, mert nem kell 200 mmillio manager meg media kommunikációs meg stb.. ( talán 20 év múlva)

Squid 2012.12.13. 11:30:49

Ez megvolt már?

Giroszász aki bejelentette a sztorit:

"Egyetemek:
2002-2005: Pécsi Tudományegyetem, Politikatudományi Kar Regionális politika PhD Doktori Iskola
1998-2000: Budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem-Századvég Politikai Iskola, Politikai Szakértő Szak
1996-1999: Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Történelem PhD Doktori Iskola
1991-1996: Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar, Történelem Szak"

AHAHAHAHHAHAHAHAHHAHAHHAHAHAAH
HAHAHAHHAHAHAHAHAHAHA
HAHAHAHAHHA
-nagylevegő-
HAHAHAHHAHAHAHAHAHAA
stb stb

nnnnnnnn 2012.12.13. 11:31:21

@amayan: "Ha lenne munka kilehetne fizetni a tandíjat és menne minden."

szerintem aki értelmes szakot végez, az talál jól fizető munkát magyarországon is. könyvtárszakkal persze megértem a pislogást :)

WYW 2012.12.13. 11:32:44

@Squid: Gondolj bele mibe fájt ez neki!!
Iszonyú pénzt kellett fizetnie, hogy olyan kvalifikált fidesz zombi legyen, mint amilyenné vált.

bolondok közt viktor a király 2012.12.13. 11:32:55

@chop: Cimbora én nem vagyok fajgyűlölő. Nem voltam és nem is leszek. De nekem egy szar hazug tolvaj ember ne bújjon a kereszténység meg a hit mögé.
Olyanok vagytok ti mint a cigányok. Ha segély kell, meg ház, akkor " igazsi " magyarok vagytok, de ha számon kérnek rajtatok általános dolgokat, amelyek minden emberre kötelező, akkor meg jön, hogy fajgyűlölet van.

Kandeláber 2012.12.13. 11:33:24

Van abban valami diszkrét báj, ahogyan a tandíjat annak idején bevezetni szándékozó MSZP prominens személyisége, az egyébként diplomátlan Török Zsolt arra buzdítja az államilag finanszírozott felsőoktatási férőhelyek drasztikus csökkentése ellen tiltakozó szimpatikus diákokat nyíltan arra buzdítja, hogy foglalják el az összes kormányhivatalt.
Annak is, ahogyan a minap az ATV-n egy népszabadságos skribler üveges szemmel a vér folyásáról vizionál. "Patakvér" - emlékszünk még Torgyán Józsi bácsira?

Kandeláber 2012.12.13. 11:34:18

Bocs, elcsesztem, de talán érthető.

legszebbferfi 2012.12.13. 11:34:33

vicces ez a nincs semmi ingyen dolog. én támogatom egyébként, legyen MINDEN fizetős, az egészségügytől a felsőoktatáson keresztül, ilyen a kapitalizmus, tök jogos.
Ez esetben azonban szeretnék a mostanihoz képest TÖREDÉKNYI adót fizetni és szeretném, ha nem a rezsi díj csökkentésén lovagolna a kormány, hanem a fizetések EU szinthez közelítésén.

ex-dr. vuk 2012.12.13. 11:34:49

Szivbol gyulolom orbant es bandajat, de...

A tandijjal egyetertek. Nem keves ismerosom lebecol mindenfele bufe szakokon, melegszik, felveszi az ingyen berletet az utazasi kedvezmenyt, mindent. Hogy utana diplomas semmittevo legyen belole. EZT NE! Az ember gondolja meg, hogy mit akar, mibol akar megelni es csinalja azt. Ne azert menjen egyetemre mert nincs kedve meg dolgozni vagy szakmat tanulni.

A fidesz hulye volt, mert ellene kampanyolt ertheto okokbol (nepszeruseghajhaszas), es a tandij merteke is megkerdojelezheto. Ezen kivul az emberek hulyenek nezese ("ez nem tandij!") is szanalmas. Az egyetlen vesztesek az orovosok lennenek, mivel nekik a kezdo fizetesbol eselyuk sem lenne visszafizetni a kepzest, de mivel kozalkalmazottaknak nem kell, ezzel sem lesz gond.

Ja es meg visszasabb, hogy olyan ismeroseim mennek ki tuntetni, akik a melegedes mellett raadasul egyaltalan nem szegenyek es diakhitel nelkul sem lenne problema kifizetni a tandijat... Ezert alsagos ez az egesz.

nnnnnnnn 2012.12.13. 11:34:55

@WYW: nálad minden valószínűség szerint kvalifikáltabb.

Aureliano Buendía ezredes 2012.12.13. 11:35:01

@$$$=$$$: Könyvárszak, aha. Tehát pl. egy magyar szakos bölcsész, aki később gimis tanár lesz, a simán visszafizeti a diákhitelt. Háhogyne.
Vagy konkrétan a könyvtáros-képzésre gondolsz?

fizetekmegegysort 2012.12.13. 11:35:20

@tede: aha, értem. Két dolog:
1. Ezek szerint Gyurcsány tandíját is helyeselted, párhuzamosan elítélted Viktor akkori népszavazàsát?
2. Nem lehet, hogy 12 év alatt eleget szívott az ismerősöd diploma nélkül, és rájött, hogy muszáj tanulnia, ha nem tecsó pénztáros vagy közmunkás akar lenni? A példád akkor lenne helytálló, ha 12 évvel ezelőtt kibukik, és ugyanazon egyetem , ugyanazon fizetős szakán, ugyanabban az időben tanul mint a kisangyal, csak mert fizetni kell. Jelen esetben nem tudjuk, ugyanoda jár-e és azt sem 12 év alatt mennyivel lett bölcsebb.

amayan 2012.12.13. 11:36:01

@$$$=$$$: az iskola közbeni munkára gondoltam. De persze ez így van hülye szak nem szak, habár mamár elég 3 nyelvet folyékonyan tudni és nyerő az ember.

chop 2012.12.13. 11:36:27

Idézet volt, nézd csak meg jobban! A klasszikus történet, azért írtam, hogy a kopizás jól megy már.

Nekem is pont az a bajom (olvasd vissza a korábbi kommentemet), hogy álszenteskedő banda ez és ha az egyén csintalankodik, akkor ráhúzza, hogy azért baszogatják, mert cigány/zsidó/keresztény, nem pedig azért, mert lop/sikkaszt/plagizál.

morbiczer 2012.12.13. 11:38:18

@$$$=$$$: Miert, a (!)polgari(!) Magyarorszagon konyvtarakra meg konyvtarosokra nincsen szukseg?

Vagy pl. tortenelemtanarokra?

Frizuravarjú 2012.12.13. 11:38:36

@fizetekmegegysort: Ad egy csomó pénzt az EU? De mire, könyörgöm? Fejlődésre, termelésre? Nem. Kényelmesebb utazásra, szép környezetre, a 287. szökőkútra. Közgépre.

És mennyit visz el, mit vesz el cserébe? Ezen gondolkoztál már?

Ez a tandíj mizéria is csak a diákság bankárok kezére játszásáról szól:

Vegyél fel még hitelt a cionistától! Vagy mehetsz sepregetni.

dr. trafik nomac 2012.12.13. 11:39:37

@Keresztyén és Magyar: "Azért nem véletlen, hogy a tegnapi tüntetésen alig volt pázmányos diák. Ez is mutatja, hogy a vallásos családból érkező fiatalok egy magasabb értékrendet képviselnek. Nem olyanok, mint a tegnapi tüntetők, akiknek csak a balhé, a buli, a drog meg a szex fontos." Magadnal vagy ember ? A tortenelem eleg jol bebizonyitotta, hogy a keresztenynel nincs mocskosabb fajta, es erre a Pazmany mar eddig is sok lapattal meg ratett, mirol beszelsz akkor?

Frizuravarjú 2012.12.13. 11:41:07

@RaveAcE: Az Indexen olvastam, ami azért nem mondható Fidesz-közelinek.

bolondok közt viktor a király 2012.12.13. 11:41:40

@chop: Bocs hogy megsértettelek, tényleg idézet volt.

Karcolt lendület 2012.12.13. 11:42:21

@tede:
A tanulás akkor sem ingyenes, ha konkrétan a tanításért nem szednek külön pénzt. Fizetni kell a lakhatást, kaját, jegyzeteket, könyveket, mindenféle taneszközt, miközben az ember nem tud elmenni normál 8 órás munkába. (Különben a fizetős oktatásoknál a tananyag is benne van az árban, nem kell a jegyzetboltban külön fizetni érte...)

Amerika pedig egy másik világ, ahol nemzedékek óta tudnak öngondoskodni és ezt van is mire építeniük - nem rég volt cikk, hogy a jelenlegi oktatási rendszerük amúgy elég szar a társadalmi mobilitás szempontjából.

Aureliano Buendía ezredes 2012.12.13. 11:42:23

@Frizuravarjú: Az én munkahelyemet pl. több tízmillió forinttal támogatta az EU, és mi termelünk. És még több 1000 ilyen van az országban.
Talán, ha nem arra menne el az energiád, hogy minden bokor mögött "cionista összeesküvést" keress, akkor tudnál gondolkodni is.

fizetekmegegysort 2012.12.13. 11:44:39

@Frizuravarjú: meg fogsz lepődni, egészen pontosan arra, amit megpályázunk, és egészen pontosan olyan feltételekkel, ahogy nyerjük a pályázatot.
Egyelőre többet kapunk mint adunk.
A veled való csevegés lezártam, aki cionistàzik, ahhoz nem kívánok szellemileg lealacsonyodni.

Karcolt lendület 2012.12.13. 11:44:46

@fizetekmegegysort:
Igen, az ember nem attól tanul, hogy fizet-e vagy sem, hanem hogy belülről mennyire motivált, mennyire látja, hogy az jó lesz neki.

noviktornoparty 2012.12.13. 11:45:16

@Kandeláber: egy pillanatig nem fogom az mszp-s bohócokat megvédeni, de az általuk bevezetni kívánt fer-nek sokkal több értelme lett volna. mindenki által fizetendő, évi 105 ezer forint (és nem évi 500ezer-1millió forint, mint most), amihez rászorultsági alapon különböző szociális támogatásokon (és legvégső esetben, de csak akkor a már akkor is létező diákhitelen) keresztül és teljesítmény alapján könnyítéseket is lehetett volna eszközölni.

a tandíj mint olyan szerintem nem ördögtől való gondolat (sőt), de ilyen összeggel, ilyen rossz időpontban (két hónappal a jelentkezések előtt) bevezetve és ilyen pofátlanul cinikus és bicskanyitogató módon tálalva több mint gáz.

nnnnnnnn 2012.12.13. 11:46:34

@Aureliano Buendía ezredes: inkább arról van szó, hogy aki könyvtáros meg magyartanár akar lenni, az ne sírjon hogy nem lesz belőle milliomos.

irógép 2012.12.13. 11:46:36

@barata:
Hát ebben igazad van amúgy!!
De pont ezért nagy gáz, ahogy a ballib ellenzék, akik bőven kivették a részüket az oktatás és az ország rombolásából, próbál erre is rátelepedni!!
Amúgy meg hidd el fordítva sincs ez másképpen, ha az ember nem is tetszik ami itt folyik, de nem a nápszabi , 168 óra , ATV vagy épp a ballib blogok amúgy teljesen egysíkú propagandáját szajkózza vissza, akkor rögtön meg kapja, hogy te büdös fidesznyik vagy meg hasonló birka beszólásokat!!
sajnos megy a gyűlölködés mindkét oldalon, és persze mindig a másik oldal a gyűlölködő:)

nnnnnnnn 2012.12.13. 11:49:02

@noviktornoparty: szerintem aki eddig fidesz szavazó volt, az ezután is az marad, aki pedig eddig se szavazott volna rájuk, az akkor se szavazott volna rájuk, ha nem hozzák meg ezt a tandíjintézkedést.

Aureliano Buendía ezredes 2012.12.13. 11:49:06

@$$$=$$$: És ha nem lesz belőle milliomos, akkor hogyan is fogja visszafizetni a milliós diákhitelt?! Pláne, ha még lesz mellé egy kocsi- és lakáshitel is.

Kandeláber 2012.12.13. 11:49:59

@noviktornoparty: Mondtam, hogy nem bicskanyitogató?

Lencsés István 2012.12.13. 11:52:29

Nincs is tandíj , meg nem is lesz tehát a tiltakozás és a sírás is tök felesleges .

Frizuravarjú 2012.12.13. 11:52:47

@Aureliano Buendía ezredes: @fizetekmegegysort: Értem. Tehát dübörög a gazdaság, minden a legnagyobb rendben. Örülök, hogy Közgépesek is írogatnak ide. Már hátra is dőltem teljes megelégedésben. :)

nnnnnnnn 2012.12.13. 11:54:57

@Aureliano Buendía ezredes: úgy, hogy majd az megy el tanárnak, akinek erre van affinistása meg hivatástudata, és nem zavarja, hogy eltelik pár év mire visszafizeti. az ilyen legalább tényleg tanár akar lenni.

WYW 2012.12.13. 11:55:53

@Lencsés István:
"Önműködő és önfenntartó pénzügyi rendszerre van szükség a felsőoktatásban a miniszterelnök szerint. Orbán Viktor ezt kedden mondta a Magyar Rektori Konferencia (MRK) legfőbb döntéshozó szerve, a plénum ülésén a Debreceni Egyetemen, ahol úgy fogalmazott: a kormány nem az "el lehet innen menni", hanem a "vissza lehet ide térni" pártján áll.

Az önfenntartó felsőoktatásról szólva a kormányfő kifejtette: az egyetemi, főiskolai végzettségűeknek a saját befizetéseikből kell folyamatosan működésben tartaniuk a felsőoktatást. "

Nem tandíj, hanem önfenntartási hozzájárulás.

fizetekmegegysort 2012.12.13. 11:56:57

@ex-dr. vuk: a lèbecolásra más megoldás is van. Nem egy egyetem van már most is, ahol ha nem végez a delikvens megfelelő idő alatt (praktikusan 5 év), automatikusan átkerül költségtérítésesbe. Ennyire egyszerű.
Egyébként magàt a tandíjat én sem tartom ördögtől valónak, de nem így, ahogy most történik. Pl nem lehet azt mondani felvételi előtt pár hónappal, hogy márpedig ilyen szak nem indul. És óriási hiba hitelbe kényszeríteni a fiatalokat, ilyen munkahelyi kilátásokkal.
Abban nem hiszek, hogy visszafizetik a közalkalmazottaknak, hisz eddig senkinek nem tartották be az adott szavukat (làsd pl Bankszövetség, nyugdíjszámlák). Ráadásul ha mégis, az az összeg plusz a kamattámogatás sokszorosa lesz annak, mint amit most kivonnak - akkor meg minek?!

nnnnnnnn 2012.12.13. 11:57:01

@Frizuravarjú: ja, 10%-al csökkennek a rezsiárak például, és jövőre ismét egy valag kedvezményt kapnak a munkavállalók / munkáltatók, lásd akcióterv. és még a kata-t is bevezetik. épül a szép új komcsihitelmentes világ ahol vége a hereverésnek, és az érvényesül, aki tesz is érte.

fizetekmegegysort 2012.12.13. 11:58:25

@noviktornoparty: és az intézménynél maradt volna...

Aureliano Buendía ezredes 2012.12.13. 12:00:19

@$$$=$$$: Hát nem. Hanem a kutya nem fog tanári pályára menni, ha ahhoz több milliós hitel kell, aztán meg lehet éhbérért dolgozni. És ugye milyen boldog jövő vár egy országra, ahol nincs megfelelő mennyiségű és képzettségű pedagógus.

nnnnnnnn 2012.12.13. 12:03:46

@Aureliano Buendía ezredes: egyelőre van épp elég, szóval kb évtizedekig nem lenne gond, ha egy fia új tanár se képződne. addig meg a fidesz rég megoldja a pedagógusok életpályáját is. azon nem gondolkodtál még hogy 80%os államadósság és IMF hitelvisszafizetési kényszer mellett a Fidesz nem fog mindenkinek röpke pár év alatt kánaánt teremteni? ha a komcsik 8 éven keresztül csak a szakadék felé kormányozták az országot, szerinted jön egy másik párt és mindent egy csapásra megold? ez a ti bajotok. gondolom afelett simán elsiklasz, hogy milyen kedvezmények és eredmények történtek 2010óta. érdekes azokról senki nem nyit blogot.

rabelais · nacifacebook.blog.hu 2012.12.13. 12:04:25

"Lerágott csont ez már persze "

így van. az index kénytelen ilyen kreatívnak nem mondható kis bloggereket kitenni. mivel a többieket kicenzúrázta.

Karcolt lendület 2012.12.13. 12:05:16

@Lencsés István:
Ha a "dékáni hivatal előtti járdára lépési illetéknek" nevezitek, az oktatásért fizetett pénz az akkor is tandíj.

Ugye nem tűnik fel, hogy pont ez a pofátlan, csillagokat az égről lehazudó kommunikáció az egyik oka, ami miatt most ekkora a felháborodás?

barata 2012.12.13. 12:06:26

A diákhiteltől nem kell félnetek, jó lesz. Bocsánat, az újabb elnevezés szerint állami diákhitel. Más ám ez, mint a csúnya banknak tartozni.
Államnak tartozni nem kell félnetek, jó lesz.

ex-dr. vuk 2012.12.13. 12:06:59

@fizetekmegegysort: oke abbol tudok kiindulni, amit igertek. fidesznel ez tudjuk hogy mukodik. ha megigernek valamit, akkor nem biztos, hogy az ellenkezoje igaz ;)

lebecolas alatt azt ertem h pl. elmegy szociologiara aztan meg mekibe, esetleg nem is az orszagban. szoval erre ne koltsek a penzemet.

morbiczer 2012.12.13. 12:07:00

@$$$=$$$: "gondolom afelett simán elsiklasz, hogy milyen kedvezmények és eredmények történtek 2010óta. érdekes azokról senki nem nyit blogot. "

Gondolom nem veletelenul nincs blog a Kozgep eredmenyeirol.

Mária 2012.12.13. 12:07:12

Nem lenne ekkora, és főképp nem lenne a tandíj kérdésén ennyire túlmutató a tiltakozás, ha az interneten nem lehetne évekre visszamenően mindent visszakeresni.

A Fidesz most azért néz, és azért nem érti, hogy mi van, mert sokmindennel számolhattak, mint reakcióval, de az nem szerepelt a forgatókönyvükben, hogy mi lesz, ha a Google sorra dobja ki a találatokat 10+ évre viszamenően a kampányaikra :D

Így járnak azok, akik úgy akarnak terrorizálni meg manipulálni egy országot, hogy egy mailt nem tudnak elküldeni, az internetről meg legfeljebb annyit tudnak, hogy azon laknak a tollforgató terroristák :D

Karcolt lendület 2012.12.13. 12:07:19

@$$$=$$$:
Köszönjük a Fidesz propaganda osztályának értékes meglátásait.

Aureliano Buendía ezredes 2012.12.13. 12:08:44

@$$$=$$$: keress ma egy fizika-kémia szakos tanárt. Sok sikert!De a fidesz majd megoldja, sőt, megfejti a húrelméletet, Orbán megeteti az összes afrikai éhezőt, és szétválasztja a Vörös tengert.
De sorold már lécci-lécci az eredményeket, amiket a dicsőséges kormány elért 2010 óta!

multi84 2012.12.13. 12:09:22

az a baj hogy túl jól neveltek ezek a diákok, Franciaországban ennél sokkal kevesebbért is lebontották volna a fél várost... ezek csak ebből értenének + a fél világ figyelne miatta így meg had tüntessen majd megunják 1 hét alatt aztán az élet megy tovább hozzáállással simán elintéződök a fidesz számára a dolog, még csak megerőltetniük sem kell magukat...

Amúgy meg nem lenne ezzel a tandíjjal semmi gond ha adnának rá mondjuk 5 évet hogy akik most kezdik a gimit már előre felkészüljenek rá aztán vagy elkezdenek már most spórolni rá és a nyári munka által keresett pénzt nem a különféle jövedéki adóalapba(cigi, pia) tennék hanem egy számlára...

fizetekmegegysort 2012.12.13. 12:10:30

@$$$=$$$: van elég tanár? Tényleg? És jó tanárok is vannak? Van fogalmad róla, hogy mennyi különóra kell manapság ahhoz, hogy a gyerek egy viszonylag jobb középfokú oktatási intézmènybe kerüljön?
Egész érdekes, hogy a sikeres társadalmak inkàbb az önfenntartó focira, és a színvonalas oktatásra helyezték a hangsúlyt, és ez volt a felemelkedés útja (pl Skandinàvia). Ehhez pont az kéne, hogy a tanári a legjobban fizetett àllások között legyen, annak érdekében, hogy hosszú, tömött sorokban várakozzanak felvételire a legjobb diákok. Az európai első finnországi oktatásban pl a tanári szakokra 10x-es a túljelentkezés, és a tanári fizetésből el lehet tartani egy családot.

nnnnnnnn 2012.12.13. 12:12:17

@Aureliano Buendía ezredes: hogy csak egyet mondjak 10%al csökkentik a rezsit. ilyet még egy kormány se tudott csinálni, pláne ilyen gazdasági helyzetben. de amúgy pont ezért nem öngyilkosság ez a mostani tandíjbevezetés se. az ilyeneknek mit te és barátaid, semmi se jó, és semmit se vesztek észre, ezért ígyse úgyse szavaznátok a fideszre, még ha a fidesz fizetne az egyetemistáknak, akkor sem. épp ezért nem is fogok neked felsorolást tartani, ha lenne agyad, látnád azokat te is.

fizetekmegegysort 2012.12.13. 12:14:16

@ex-dr. vuk: persze, erre lenne megoldás, hogy ha nem végez időben, akkor lehet fizetni a suliért.
Egy Fidesz ígéretre én nem buzdítanám a gyereket, hogy vegyen fel milliós hitelt, mert Viktor bácsi azt ígérte hogy visszafizeti, ès ugye tudjuk, hogy Viktor bàcsi soha nem hazudik...:)))

nnnnnnnn 2012.12.13. 12:14:53

@fizetekmegegysort: lehet inkább foglalkoznod kéne a gyerekeddel, nem a tanárra bízni a nevelését. egyébként természetesen nincsenek jó tanárok, mert a leghülyébbek mennek pedagógusnak általában.

Aureliano Buendía ezredes 2012.12.13. 12:15:35

@$$$=$$$: "10%al csökkentik a rezsit. ilyet még egy kormány se tudott csinálni" - valóban nem, mert a kommunizmus elvileg véget ért 1990-ben.

noviktornoparty 2012.12.13. 12:17:34

@$$$=$$$: én azért meghallgatnám azt a felsorolást :) egyértelmű egyébként a 10%-os gázárcsökkentés miértje: valószínűleg érezték már a Pártban, hogy az zembereknél kezd betelni a pohár, így kellett valami pozitív dolog, amit majd lehet szajkózni hónapokig, hogy lám, ők ezt is megcsinálták. Kár hogy még ez sem lesz elég ilyen infláció, tranzakciós illeték, ekkora áfa stb. mellett arra, hogy ne csökkenjenek a reálbérek...

nnnnnnnn 2012.12.13. 12:17:36

@Aureliano Buendía ezredes: igen? akkor minek sírjátok vissza egyfolytában? annyit rinyáltok mióta a fidesz hatalomra került, hogy öröm nézni. napi 20blog sírja tele az indexcímlapot. úgyhogy erről ennyi. szavazz a libásra.

nnnnnnnn 2012.12.13. 12:18:36

@noviktornoparty: utána tudsz járni magad is, bár gondolom ahhoz nincs elég agyad.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.13. 12:20:32

@fizetekmegegysort: Félmilliós hitel? 3-4 millió a tandíj, mire megkapja az egyetemi diplomát, ha nem sztárszakra jár.

Emiksz 2012.12.13. 12:20:42

@$$$=$$$:
"hogy milyen kedvezmények és eredmények történtek 2010óta. érdekes azokról senki nem nyit blogot."

Hmmmm. Tényleg. Miért nem? Vajon... Hmmmm.

noviktornoparty 2012.12.13. 12:21:01

@$$$=$$$: segíts nekem egyszeri eltévelyedett ostobának, merre vezet az út a narancsködbe? csüngök szavaidon :)

Mária 2012.12.13. 12:22:02

"A tandíjmentes helyek harmadára vágása, mindez két hónappal a jelentkezési határidő előtt, ez nagyon durva dolog. Lehetett volna előbb mondani?"

*

Tudatosan csinálták így. Azt is lehet mondani, hogy egy aljas marketingfogás volt.

Arról van szó, hogy arra akarták szorítani a diákokat, hogy közülük minél többen VEGYENEK FEL diákhitelt. Ehhez a presszióhoz használták az időtényezőt.

Ha ugyanis egy marketingkampányt úgy szervezel, hogy a fogyasztóra nyomást raksz, hogy csak záros és RÖVID határidőn belül juthatnak hozzá valamihez, akkor a fogyasztók hozzá akarnak majd jutni ahhoz a valamihez, minden áron, vagy legalábbis aránytalanul kedvezőtlen áron is, mert úgy érzik, veszítenek azzal, ha lemaradnak róla.

Ilyenkor a presszió miatt az érzelmek felülírják a józan és logikus érveket, és hibás döntés születik, mert az emberek nem gondolkodnak.

Szóval a rövid határidő tudatos volt, arra ment ki a játék, hogy a célcsoport ne gondolkodjon, hanem az idő sürgető rövidsége miatt érzelmi alapú, számára kedvezőtlen döntést hozzon.

Vagyis:

1. adja be a jelentkezését

2. ha felvették, érezze úgy, hogy ha lemondana a fizetős tanulmányokról, azzal "elvennének" tőle valamit

3. kezdjen dacoskodni, hogy ha már felvették, akkor juszt se mond le arról, hogy tanuljon

4. majd menjen a bankba hitelt kérni és évtizedekre eladósítani magát

Mindezt nem logikus és megfontolt döntések során át, hanem végig érzelmi manipuláció hatása alatt.

gigacherry 2012.12.13. 12:23:31

@$$$=$$$: Te miről beszélsz? Milyen komcsik és mi megoldani? Ha valamit nem teszünk teljesen tönkre, az még nem jelenti azt, hogy minden problémát megoldunk.

Emiksz 2012.12.13. 12:24:57

@Mária: "Ehhez a presszióhoz használták az időtényezőt."

Szerintem csak megnéztés az időjárás előrejelzést. Két hétig mínuszok, meg ónos eső, most menjen tüntetni, aki akar...

fizetekmegegysort 2012.12.13. 12:25:25

@$$$=$$$: hehe.... 10%? Mennyi az? Mondjuk 500 ezer/év rezsinél 50 ezer/év? Ha havi 100 ezer a rezsim, akkor is csak 120eFt/ év a spórolás. Cserébe perkálhatok mondjuk fél millát évente a gyerek sulijáért (ha monnyuk a büdös kölke nem fizikus hanem közgazdász akar lenni)? De jól jártam! Főleg, hogy több gyerekem van.
De tudod mit, költsük ezt a sok pénzt rezsi támogatásra. Mit gondolsz, hány lakást lehetne ebből évente leszigezelni, hogy örökre kevesebb legyen a rezsi? Nem mellesleg munkát adva a halódó építőiparnak, adóbevételt generálva, gazdaságot pörgetve? 40 ezret. Ja, hogy a nyugdíjas nem fog ránk szavazni, ha nem azzonnal kap hanem pályázgatni kell?
A gyerekrm nevelèsét nem a sulitól várom, de a tanítás az ő dolguk volna.

gigacherry 2012.12.13. 12:25:41

@$$$=$$$: Én szavazok is a libásra. By the way, te miért örülsz mások szenvedésének? Szerinted nem az a jó kormány amellyel az emberek elégedettek és nem szenvedést okoz nekik?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.13. 12:25:45

@Laeisz: Azt azért érdemes tudni, h 2006-ban még a tüntetéseken való nem részt vevés esetén helyeztek retorziókat kilátásba a Pázmányos tanárok. Jelenléti ív is volt a tanárnál a Kossuth téren.

fizetekmegegysort 2012.12.13. 12:26:33

@Távmunkás: bocs a per év/félév lehet h lemaradt...:(

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.13. 12:26:51

@Emiksz: Meg ünnepek, a vidéki diákok mennek haza.

quendelapo 2012.12.13. 12:29:33

@bendl:

Pontosan hány forint tandíjat fizettél Horn Gyula latt a főiskolán Bélám?

Mária 2012.12.13. 12:30:05

@$$$=$$$:

"hogy csak egyet mondjak 10%al csökkentik a rezsit. ilyet még egy kormány se tudott csinálni"

*

Ez nem más, mint olcsó próbálkozás arra, hogy lekenyerezze a lázadozó lakosságot és pár odalökött morzsával betömje az emberek száját, amit később, ha mégis picsognának, a szokásos lekezelő, gúnyos fideszes stílusban a pofájukba vághat.

Egyszerűbben, hogy te is megértsd:

Gázárcsökkentéssel vásárolna magának szimpátiát VAGY kussolást a Pávatáncos.

nnnnnnnn 2012.12.13. 12:30:28

@gigacherry: ezt pont te kérdezed aki a libásra szavaz? majd meglátod ha nyernek 2014ben, milyen szenvedés fog lesújtani az országra.

@fizetekmegegysort: ja, csak az hogy te egyetemre járatod a gyereked, kb érint xtízezer családot, az hogy leviszik a rezsit meg többmilliót. lehet nem körülötted forog a föld?

Gyuri bá 2012.12.13. 12:31:43

Mit mondott Orbán? Önfenntartó felsőoktatást!Ez mit is jelent? Azt, hogy a diákok befizetéséből kell biztosítani a tanári kar fizetésétől kezdve az épületek rezsiköltségein keresztül mindent. Azért, hogy érezzék a felelősséget a diákok.
Itt most leginkább a középiskolás diákoknak, az Ő szüleiknek kell nagyon hangosan és határozottan kiállni. Mindenkinek van gyermeke, testvére, unokája stb.
A diákhitelről meg annyit, a nevében is benne van, hogy hitel, ezt nem lehet kimagyarázni!

Aureliano Buendía ezredes 2012.12.13. 12:35:37

@$$$=$$$: A magyar politika (párttól függetlenül) mindig az ilyen emberekre épít, mint Te. Akinek be lehet fogni a száját néhány ezer forinttal, aki látszat jóléti döntésektől elhiszi, hogy itt a Kánaán. Az, hogy az ország beledöglik, meg nincs fedezet a rezsi csökkentésére, az egy másodpercig se zavarjon. Csak dagonyázz a rózsaszín álomvilágban.

fizetekmegegysort 2012.12.13. 12:37:21

@$$$=$$$: minden családban van gyerek vagy unoka. Kivétel a szinglik. Fizetős a bölcsi, az egyetem. Szerinted az oviban és az általánosban hány percen belül lesz valamilyen hozzájárulás? Az egyetem nem csak engem érint meg a gyerekemet, hanem a nagyanyját is, mert a gyerek fog nekünk öregkorunkra termelni. Ha én elmegyek innen külföldre, mert szar a sulirendszer, akkor anyám is szarul jár, mert előbb utóbb csökken az ő juttatása is.
A 10 százalékos csökkentés olcsó komcsi trükk. Aki meg nem látja be, hogy miért térül meg lóvét pumpálni a következő nemzedékbe olcsó kampányfogások helyett, az rövidlátó èpp mint te.

Mária 2012.12.13. 12:38:50

@$$$=$$$:

Négynapos nickkel osztod az eszet.

Gondolom, valami jól fűtött köztisztviselői irodából, vagy kormányhivatalból.

Lebuktak már páran a te fajtádból itt a bloghu-nál, oszt' úgy jártak, hogy tele lett a valódi nevükkel a blogoszféra.

Itt van például a Zsemjénsóti konzulense, régebben az is nagyban osztotta az eszet a nickje alól, vagy például az egyik mandineres díszpinty, aki szintén közpénzeken hergelte az embereket a kényelmes budai önkormányzati irodából.

Úgyhogy jobban tennéd, ha visszafognád magad, ha nem akarsz a sorsukra jutni ;-)

nnnnnnnn 2012.12.13. 12:38:52

@Aureliano Buendía ezredes: szerintem meg te vagy az a fajta akit az ilyen bajnaifélék megfognak, akik hiába tették tönkre az országot, vitték csődbe, lövettek emberekre és vettek fel atomhitelt, te ismét rájuk szavaznál, mert hitelből osztogatnak, és az neked pillanatnyilag jó.

Lencsés István 2012.12.13. 12:38:57

@Karcolt lendület: Nem tandíj , de tudod mit ? Hívjuk annak ha neked így jobb .... Az tény hogy drasztikusnak tűnik a keretszám csökkentés , de volt diákként tapasztaltam az államilag finanszírozott helyekre bejutok 90 % - a nagy ívben tojik a tanulásra , szóval egyetértek hogy így les lesz csökkentve . A felháborodást meg nem érzem olyan nagynak . Az hogy pár ezer diák hülyét csinál magából , meg ahelyett hogy készülne a vizsgákra , meg tanulna , süketségeket kiáltozik , meg tüntet ( meg a tápos ha fázik hazamegy , ez a " nagy " kiállás .... ) attól még nem lesz változás .... Fogadnék hogy a tüntető diákok háromnegyede nem is volt anno szavazni , tehát a helyében csöndben lennék , de hát itt sok mindenki sok mindent megtehet ....

Emiksz 2012.12.13. 12:40:12

@$$$=$$$:
"tették tönkre az országot, vitték csődbe, lövettek emberekre és vettek fel atomhitelt,"

engem pedig gyíkká változtattak... de már elmúlt.

nnnnnnnn 2012.12.13. 12:41:02

@Mária: és te ki vagy hogy engem fenyegess? 4 napos nickkel nem lehet véleményem, vagy mi? egyébként megnyugtatlak nem vagyok köztisztviselő. már ez a felvetés is, hogy hánynaposan nyilváníthat valaki véleményt is arra vall, hogy te elég nagy hülye vagy alapjáraton.

nnnnnnnn 2012.12.13. 12:42:22

@Emiksz: nem úgy néz ki mintha elmúlt volna :D

Fahrenheit451 2012.12.13. 12:44:08

Én is megszenvedtem anno,hogy elvégezzem a jogot!Sajnos nekem sem volt szülői hátterem, így dolgoztam!Soha nem volt semmi ingyen!Viszont tudomásul kell venni,hogy átalakult minden!Az oktatást nem most baszták el!Ez már csak a kegyelem döfés volt!De régebben is a gazdagok privilégiuma volt a tanulás!A baj az ,hogy most azok a zsidó gyerekek tüntetnek,akik amúgy is lezsírozott, fizetett szakra járnak!Menj el egy pesti egyetem elé és nézd meg, hogy milyen autók állnak ott!Aki jól tanul,az kapjon is támogatást!De sokan csak buliból mennek egyetemre mert jó a buli!Át narkóznak 6-8 évet!

nnnnnnnn 2012.12.13. 12:46:10

@Mária: ja, hogy a világ olyan amilyennek te látni akarod? azt hívják akkut skizofréniának. azt hiszem jobb, ha továbbiakban mellőzzük az egymással való kommunikációt :)

Mária 2012.12.13. 12:51:02

@painkiller21:

"Az oktatást nem most baszták el!"

*

Tuggyuk: az elmútnyócééév a hibás :)

Azért is volt jó, hogy 2008-ban Orbánék szocális népszavazást rendeztettek és eltöröltették a mocskoskomcsikkal a tandíjat!

A mocskoskomcsik képesek lettek volna akár 30.000 forintot is beszedni félévente a hallgatóktól! Hát lószart a pofájukba - gondolta a nép bölcs vezére, Orbán Viktor.

Igaz, hogy most több százezer forintot kellene fizetni félévente egy hallgatónak, nem pártíz ezer forintot, DE EZ NEM TANDÍJ lenne!

A tandíjat a mocskoskomcsik akarták bevezetni, de Orbán eltöröltette!

EZ MOST NEM TANDÍJ!

Mária 2012.12.13. 12:52:20

@$$$=$$$:

Mi van szívecske, elfogytak az észérvek?

Felőlem verheted magad a személyeskedéssel, engem nem zavar, a többiek meg jól szórakoznak :D

ex-dr. vuk 2012.12.13. 12:53:46

@Gyuri bá: En onfenntarto parlamentet szeretnek. A kepviselok befizeteseibol kellene fenntartani az epuletet, rezsit, sajat fizetesuket, stb :)

2012.12.13. 12:54:18

@Keresztyén és Magyar: Az egyház mindig kap elég pénzt ahhoz, hogy őket ne érintsék a többiekre kirótt sarcok.

Az egyházaknak és intézményeiknek egy kanyi közpénzt sem kellene adni, tartsák el őket a híveik!
Ilyen környezetben vajon mennyi pázmányos menne az utcára, mert nem győzi a tandíjat?

ex-dr. vuk 2012.12.13. 12:55:28

@Mária: lol en ezen rohogok mar hetek ota :)

Mikor rozsika "nezzek meg az ertelmezo szotarban mi a tandij" lol.
neeem nem tandij, onkoltseg :)

Nincs bajom a tandijjal de ez amit csinalnak szanalmas, agyon kellene verni mindet szivlapattal.
Ismerjek be, hogy "igen, bevezettuk a tandijat. problem?", mar nem lennenek ekkora erkolcsi hulladekok.

kzoltana 2012.12.13. 12:55:30

Előbb fórumoztak, aztán a főtérre vonultak és demonstráltak Debrecenben (videó)
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3508_a_magyar_szurkeallomany_a_tet

Csetepaté márki 2012.12.13. 12:58:05

Vagy negy eve olvastam egy cikket egy fejvadässzal. Kerek-perec kimondta, hogy letezik egy lista, ahonnan egyszerüen meg van tiltva pälyäzok ajänläsa, mert fos az egesz.
Jo, akkor ne vältozzon semmi? Az oktatäst függetlenitsük a gazdasägtol,szarjunk le mindent, a lenyeg, hogy mindenki közepiskolai kettesekkel föiskolän meg egyetemen tanulhasson!

Aureliano Buendía ezredes 2012.12.13. 13:00:10

@Csetepaté márki: most is tanulhat majd bárki középiskolai kettessel egyetemen, ha anyuci-apuci elég tehetős, vagy hajlandó eladósodni. Ettől semmivel sem lesz jobb a felsőoktatás, sőt. A gazdag hülyék fognak elsősorban bejutni.

Mária 2012.12.13. 13:00:18

@ex-dr. vuk:

Azt hiszem, ezt a részét nem akarja átvenni a Fidesz-kormány annak a dicső múltnak, aminek a visszaállításán munkálkodnak :)

El tudod képzelni, hogy ez az álságos, díszmagyarra cicomázott banda egyetlen forintot is ADOMÁNYOZNA közcélokra a magánvagyonából?

nnnnnnnn 2012.12.13. 13:01:37

@Mária: minek beszélgessek veled? te jobban tudod hogy mit dolgozom mint én. totálisan hülye vagy, ez nem kérdés, én meg ilyen ótvarokkal nem társalgok.

Fahrenheit451 2012.12.13. 13:02:46

Legyen az első év ingyenes, és akkor kiderül, hogy ki tanul. A 4-es alatt teljesítőket (ha túl sokan vannak, 4,5) kitenném. Szerintem túl sok a diplomás, és ráadásul olyan diplomával, aminek nem sok értelme van.

Emiksz 2012.12.13. 13:03:57

@$$$=$$$: "azt hiszem jobb, ha továbbiakban mellőzzük az egymással való kommunikációt :) "

Lécci, ezt írd meg nekem is!

is 2012.12.13. 13:04:39

@poszt: "Viszont legalább a mail fiatalság is tétre játszhat, "

Miután egy generáció Rogánostol, Zuschlagostol, Mesterházystól, Szíjjártóstul, Lázárostul és a teljes blogoszférástul még beszopta az MSZP-FIDESZt (leginkább ez utóbbit) és elfelejtett lázadni. Elveszett generáció.

fizetekmegegysort 2012.12.13. 13:04:51

@Csetepaté márki: valóban létezik ilyen lista. Csak egy a bökkenő: a rajta szereplő szakok jellemzően eddig is fizetős szakok voltak.

is 2012.12.13. 13:05:37

@painkiller21: vigyázz, ez Gyurcsány javaslata 2006-ból! te mire szavaztál 2008-ban?

Mária 2012.12.13. 13:06:50

@Csetepaté márki:

Szerinted mennyire kellene, hogy égjen a magyarok pofája amiatt, hogy a fiatalok kénytelenek idegen népek adójából fenntartott külföldi egyetemekre menni az ingyenes képzésért meg az ösztöndíjért, ha tanulni akarnak, mert a bunkóproli Fidesz-kormánynak előbbre való a közpénzek magánzsebekbe csorgatása, mint a közoktatás és a felsőoktatás?

Szerinted mennyire szégyellhetjük magunkat, hogy a fiataljaink más országokba kényszerülnek, mások pénzéből fenntartott egyetemekre, mások által biztosított ösztöndíjat kapva, ha tanulni akarnak?

Szerintem nagyon szégyellhetjük magunkat.

nnnnnnnn 2012.12.13. 13:06:55

@painkiller21: szerintem legyen az utolsó két év ingyenes, az első 3 meg fizetős. de az első mindenképp.

2012.12.13. 13:10:59

@$$$=$$$: "ingyen kezdhetné, ha aláírta a diákhitel 2-es szerződést"

A hitel mióta ingyen????

fizetekmegegysort 2012.12.13. 13:12:14

@Ylim: mióta Viktorbàcsi aszonta...:)))

Gulyáslikőr 2012.12.13. 13:31:26

@Mária: meg a tüntetések megakadályozása:
1. vizsgaidőszak
2. karácsony (vidéki hallgatók hazamennek)
3. hideg

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 13:37:17

@Csetepaté márki:
Akkor tessék elvenni a listán szereplő intézményektől az akkreditációt, nem a többit kellene szopatni.

Zabaalint (törölt) 2012.12.13. 13:38:25

@painkiller21:
Ezzel elérnéd, hogy villamosmérnökből évente 15 végezne országosan, szabad bölcsészből meg 1000.

belekotty 2012.12.13. 13:38:50

@reszeg tengeresz: @Frizuravarjú: @Schindler Pistája: Nagyon egyszerre van a három fő zsidózó. Pont annyi a különbség a három röfi között, ami a megíráshoz és másik nickre jelentkezéshez kell.
Tán csak nem egy náci van mindhárom mögött? :-))

belekotty 2012.12.13. 13:40:17

@$$$=$$$: "ingyen kezdhetné, ha aláírta a diákhitel 2-es szerződést." - Aha. A devizahiteles kéró is ingyen van.

belekotty 2012.12.13. 13:41:04

@painkiller21: Ezt szavazták le 2008-ban.

belekotty 2012.12.13. 13:42:18

@$$$=$$$: "szerintem legyen az utolsó két év ingyenes, az első 3 meg fizetős. de az első mindenképp. " - Az nem jó, mert a szegények akkor be sem próbálkoznak.

Gulyáslikőr 2012.12.13. 13:42:53

@painkiller21: szerinted sok az elhelyezkedni nem tudó diplomás. ez pedig a KSH -azaz a tények- szerint: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qlf012.html

ex-dr. vuk 2012.12.13. 13:49:11

@Mária: naja rohogtem is mikor ez az allamadossag-szamla elkeszult, tutifix, hogy egyetlen politikus egy kurva fillert nem adomanyozott erre a celra...

Ezen kivul kurvanagy lehet az az allamadossag elleni harc, ahol a miniszteriumok 90 mrd (!!) ft-ot basznak ki az ablakon uj butorra meg kocsikra, valamint 800 milliobol kommunikaljak h "emultnyocev" oriasplakatokon. Szoval a faszomat, azt.

Moin Moin 2012.12.13. 13:51:07

@painkiller21:

Aranyapám, te nemhogy a (jogi) egyetemet nem végezted el, de talán még a közép-, sőt esetleg az általános iskolát sem – hiszen két szóba írod a „kegyelem döfés”, illetve az „át narkóznak” szavakat. (Helyesen, csak hogy tanulj: „kegyelemdöfés”, és „átnarkóznak”.)

"the dragon" · http://kigondoltam.blog.hu/2013/08/26/elrendezett_hazassag 2012.12.13. 13:52:13

Nem értem, hogy mire ez a hirig, elvégre az Atilla Király Népfőiskola, vagy a Bálványosi Szabadegyetem a jövőben is ingyenes képzést biztosít a leendő értelmiségnek... Persze ezeknek a hőzöngő hippiknek az Isten pénze sem elég!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.13. 13:53:20

"Köztes út nincs, és ez megint a kormány politikájának következménye."

Ez a szomorú, hogy a kormány is csak fekete fehérben képes politizálni, és kommunikálni nem ismerik a "szürke 50 árnyalatát".

turulpina 2012.12.13. 13:54:38

Amit a lajoson keresztül kilopatnak, az mondjuk a felsőoktatás, rákgyógyszerezés többszörösét fedezné.

Demagóg-e vagyok?

Ya Basta! 2012.12.13. 13:57:35

Aki meg emlekszik ra, ez megtortent Agliaban masfel eve.

Itt egy doku film arrol, h az ottani diakokhogyan kezeltek a helyzetet.

www.realsocialnetworkfilm.com/

turulpina 2012.12.13. 13:57:50

Egyébként, miközben maximálisan egyetértek a 'diákság' felháborodásával, szolídan megkérdezném, hol voltak az elmúlt 2 évben, amíg még nem az ő zsebükre ment a játék.

És kire szavaztak 2010-ben (aki már elmúlt 18)? Ugye, akkor még harciasan ment a komcsizás, hagyózás, kúrcsányozás?...

frew 2012.12.13. 14:00:27

@$$$=$$$:

"egyelőre van épp elég, szóval kb évtizedekig nem lenne gond, ha egy fia új tanár se képződne"

"egyébként természetesen nincsenek jó tanárok, mert a leghülyébbek mennek pedagógusnak általában."

Az igen bazdmeg. Olvasom már egy ideje az index/bloghu kommenteket, de ez mindent visz.

Moin Moin 2012.12.13. 14:01:24

@$$$=$$$:

"Leviszik a rezsit" - na ja, az valóban több millió családot fog érinteni, majd akkor, amikor ennek a populista, a gazdaság legalapvetőbb szabályaira is szaró intézkedésnek a valódi árát-kárát kell megfizetniük!
Javaslom, olvasd el ezt a cikket a témában – és próbált felfogni, miről is van itt szó!
www.portfolio.hu/vallalatok/a_rezsifetis_margojara_egy_strategiai_agazat_nem_jatekszer.176841.html

JohnHenry 2012.12.13. 14:02:03

üsse kavics, aszondom, ne legyen tandíj, de cserébe legyen 25 éves alsókorhatár az alkoholfogyasztásra és este 10-kor kapuzárás minden koleszben.

tede 2012.12.13. 14:04:27

@Moin Moin: populista? na ne nevettess

például ott van a tüzifa ára, amikor felvitték a gáz árát vele párhuzamosan emelték a tüzifa árát is pedig nem nagyon változott a termelőknek/előállítóknak a költsége csak az volt, hogy a parasz úgyis megveszi, mert a gáz drága akkor többet kifizet a fáért is

nehogy már könnyeket hullajtsak a szegény szolgáltatókért

a gázzal is úgy játszanak, ahogy akarnak, az hogyan van, hogy szobahőmérsékletű víz 2-3x annyi idő alatt forr fel télen?

Moin Moin 2012.12.13. 14:04:32

@$$$=$$$:

Úristen, hát már csak ekkora marhákat kap bérkommenzetőnek Kubatov?

Tegnap fellázadt Szörényi is - úgy látszik, tényleg lefarol mindenki a Fidesz mellől, akinek van egy csöpp esze!:-)))

turulpina 2012.12.13. 14:05:49

@Moin Moin: Ha levinnék parancsszóra az euró-árfolyamot, az lenne még csak a tuti.

Reggel kiállna orbánúr, hogyaszondja, ma reggeltől 230 az euró, öcséim.

Aureliano Buendía ezredes 2012.12.13. 14:08:04

@turulpina: Ezen már túl vagyunk, úgy hívják árfolyamrögzítés.

JosephSmith 2012.12.13. 14:08:28

@Lencsés István: Mert te nem tojtal a tanulasra, megis egy peksegben dolgozol fehervaron... errol nekem tenyem van...

belekotty 2012.12.13. 14:09:54

@turulpina: "Demagóg-e vagyok?" - Nem, mert nem lélegeztető gépben számoltál.

Moin Moin 2012.12.13. 14:10:34

@turulpina:

Nem lehetne inkább Orbánnak a gravitációt lefeleznie? Múlt szombaton is elestem, k.-ra be.-sztam a térdemet - komoly népjóléti intézkedés lenne, ha télen, csúszós időben a Kárpát-medencében a nehézségi gyorsulás értéke 9,81 m/s2 helyett csak úgy 4-5 körül lenne!

Gondold csak meg, mi pénzt megspórolna a TB az el nem törött lábakon!:-)

belekotty 2012.12.13. 14:10:36

@JosephSmith: Neki meg fáj az igaz. :-))

belekotty 2012.12.13. 14:12:15

@tede: A szobahőmérsékletű víz sehogy sem forr fel. :-))

turulpina 2012.12.13. 14:15:34

Az volt már, hogy az ótvarcigánybünözőorbán minek, és miből veszi meg az e.on-t? És abból hány ösztöndíj jönne ki?

Con Storm · http://pszichohistoria.uw.hu/ 2012.12.13. 14:20:53

Ha Ha Ha... elmúlt 8 év a hibás...

Szerintem 2 éven belül totálisan összeomlik a gazdaság.. és szerintem vagy egy évtizedig nem is lesz pénz felsőoktatásra... meg kb az összes közalkalmazott 70%-át le kell építeni..

Ez csak a kezdet... a csőd elkerülhetetlen... ha kell bíróság előtt is bizonyítom, csak tartson a tárgyalás legalább két évig!

tede 2012.12.13. 14:27:00

@belekotty: funkcionális analfabéta-e vagy?

azért írtam szobahőmérsékletűt mert télen a falból jóval hidegebb víz folyik, ha felétek nem így van, akkor érdekes

ergó nem lenne fair az összehasonlítás simán a csapvízzel, hanem megvárom, amig eléri a kb 22-23 fokos hőmérskéletet

télen felmelegíteni ugyanazt a mennyiségű és hasonló hőmérskéletű vizet 2-3x annyi ideig tart, 2-3x annyi gázt elégetve

nem érdekes?

Uzi 2012.12.13. 14:28:43

@tede: Ezért van a gáz fűtőértékével korrigálva a számlád, ha alaposan megnézed...

My Name is Nick 2012.12.13. 14:29:03

Örüljenek a diákok, hogy az érdekeiket nem a "Nemzet Védőnője" (Selmeczi Gabika) védi meg, bár ha muszáj lesz lehet, bevetik mint valami csodafegyvert.

Frizuravarjú 2012.12.13. 14:30:41

@$$$=$$$: Ámen.

@belekotty: Kikérem magamnak, én nem vagyok zsidó. Nőket és gyerekeket sem ölök és gazdaságokat sem döntök romba. Halottakból sem profitálok. Szégyeld magad!

turulpina 2012.12.13. 14:32:03

@Frizuravarjú: gyáva szobanáci-e vagy, szarcsimbók?

valaki senki 2012.12.13. 14:32:52

@Csetepaté márki: Igen. Vannak jobb, és rosszabb egyetemek is. Mint ahogy általános- és középiskolák iskolákról is készül rangsor. Zárjuk be? Ez, lehet egy döntés. Vagy azt mondani, ha nem tudsz ilyen - olyan nívót, bezárlak. A mostnai bejelentés, nem ezt tartalmazza! A jobb-és rosszabb iskolákra együttesen határoz meg keretszámokat, tisztán RÖVIDTÁVÚ költségvetési érdekek miatt. Hosszabb távon ugyanis, az állami kamattámogatás miatt, akár még többe is fájhat a büdzsének a cehh! Az eladósításon keresztül- fogyasztás - akár sokszor többe is! Ugyanakkor, a képzés MINDIG IS EGY ORSZÁG FELEMELKEDÉSÉNEK ZÁLOGA! Aki kimarad, az lemarad... Régen, egy jó középiskolai végzettség, ért annyit, mint ma egy közepes egyetem. Ma azonban, a szalagognál lehet csak elhelyezkedni középfokú végzettséggel. Kisebb pénz= kisebb adó+ kisebb fogyasztás is. Leszakadás folytatódik, megyünk a levesbe. Mármint, egész Magyarország. Nemzeti kormány?

tede 2012.12.13. 14:34:33

@Uzi: láttál te már gáz számlát vagy csak mondod az okosságot?

a téli és nyári fűtőérték között nincs 2-3x különbség, max pár százalék, de az jöhet a számtalan egyéb paraméter változása miatt is

belekotty 2012.12.13. 14:44:12

@tede: "az hogyan van, hogy szobahőmérsékletű víz 2-3x annyi idő alatt forr fel télen" - ezt írtad.
A szobahőmérsékletű víz NEM FORR FEL. Főképp nem télen. :-))

belekotty 2012.12.13. 14:44:58

@Frizuravarjú: Ki mondta hogy zsidó vagy? Náci, az vagy.

Ianas 2012.12.13. 14:48:28

@$$$=$$$: A hülye az te vagy a kenyéradó fikusz gazdáddal együtt. Kussol, ül.

Uzi 2012.12.13. 14:49:20

@tede: OFF Azonos nyomást feltételezve, ha neked 3* annyi ideig tart felforralni, akkor csak a fűtőérték lehet más.. (és az energiáért fizetsz, nem m3-ért) Ha éves leolvasáson (részszámlázáson) vagy nyílván egy átlag fűtőértéket kapsz, ha havi számlázason akkor láthatsz valamennyi különbséget számlánként.
(Mondom ezt szoftverfejlesztői oldalról pár közműves projekt után)
Ha nem így lenne, panaszt tehetsz a szolgáltatónál vagy a felügyeletnél
www.eh.gov.hu/gcpdocs/200703/microsoftwordafldgzminsgnekellenrzsemehhonlapraj.pdf

tede 2012.12.13. 14:50:19

@belekotty: na jó, totál primitív emberekkel nehéz, ezt már látom

tudod mit jelent a magyar nyelvben a vizet forralni kifejezés?

több módja van, csak azért írom, hogy ebbe a részébe ne köss bele, az egyik, amire nyilvánvalóan gondoltam, hogy fogod az edényt, megtöltöd vízzel és ráteszed a tűzhelyre (szintén ne köss bele, tudom, tisztában vagyok vele, hogy van villanytúzhely is, de nyilván nem arról beszéltem ezt a szövegkörnyezetből ki tudod találni) aztán felforralod

a forralás során nem szokták mérni a hőmérsékletét, de a víz viselkedéséből kiválóan lehet arra következtetni, hogy mikor érte el a kívánt hőfokot

nyilván, mivel ez a módszer nem pontos mérésen alapul nem fog kisebb eltéréseket kimutatni, de amikor nyáron x perc és télen 2-3 x perc, akkor azt azért már észre lehet venni

capish? vagy magyarázzam még neked víz forralásának a rejtélyeit?

a szobahőmérséklet a kiinduális állapot és azért fontos, ahogy írtam, mert a csapból hidegebb víz folyik télen, tehát ha nem várod meg, míg eléri a szobahőmérsékletet, akkor az okozhatná az eltérést

remélem világos volt neked is

2012.12.13. 14:54:52

@$$$=$$$: "szóval kb évtizedekig nem lenne gond, ha egy fia új tanár se képződne"

Mérhetetlenül buta vagy. Ha évtizedekig nincs egy képzés, leépül és elillan az ehhez szükséges infrastruktúra, tudás, oktatói gárda etc. Utána újra megteremteni rettenetesen nehéz.

amit még megtehetsz 2012.12.13. 14:56:22

@$$$=$$$: Többet nem is tudsz mondani. Baszod azért csökkentették a rezsit, mert akkora inflációt gerjesztenek márciustól h cseszheted a rezsicsökkentést.
Ja és nemsokára áramszünetek lesznek, mert az energiaszolgáltatók nem tudják finanszírozni a különadókat (amik azért kellettek, h az elit jól járjon).
Tapsoljál!

2012.12.13. 14:58:21

@$$$=$$$: "hogy csak egyet mondjak 10%al csökkentik a rezsit. ilyet még egy kormány se tudott csinálni, pláne ilyen gazdasági helyzetben."

Megsúgok egy titkot: ennek egyenes következménye lesz az infrastruktúra leépülése. Majd ez jusson eszedbe amikor ülsz a zsírmécses fényénél, és IFA akkuról nyomod a laptopodon a hülyeségeidet.

Arra meg ne legyél büszke, hogy ezt eddig egyetlen kormány sem lépte meg, mert ez csak annak köszönhető ilyen szinten hülye még egyik sem volt a gazdasághoz.

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.12.13. 14:59:09

@Frizuravarjú: te szerencsétlen, legalább olvasd el a cikket amit linkelsz. Az első - a kormány nem menti meg, hanem hagyta csődbe menni a húskombinátot. A másodikra, pedig tényleg bicskanyitogató az EU-ra fogni - ha egyszer úgy kaptunk 181 milliárdot a nyomorék metróra hogy megígértük hogy bevezetjük a dugódíjat (mondjuk azt is választhattuk volna hogy normális tömegközlekedést csinálunk p+r-eket és normális körgyűrűt ) akkor szerinted nem jogos az elvárás? Szerinted? Az szemét EU számon kári a szerződéseket.. nem semmi!!

2012.12.13. 14:59:32

@$$$=$$$: Hallod, ha a te családodban a gyerekkel való foglakozás szokta pótolni a szaktanárt, akkor már mindent értek :-)

2012.12.13. 15:04:46

@tede: "mikor felvitték a gáz árát vele párhuzamosan emelték a tüzifa árát is pedig nem nagyon változott a termelőknek/előállítóknak a költsége csak az volt, hogy a parasz úgyis megveszi, mert a gáz drága akkor többet kifizet a fáért is"

Ezt kb. az első mikorökonómia óra után már minden hallgató tudja. Tudod, ilyen ez a szemét tróger kapitalizmus.

Gulyáslikőr 2012.12.13. 15:08:18

@Lencsés István: az melyik egyetem/fősuli volt? csak gyarló kíváncsiságból

Totof 2012.12.13. 15:19:47

@tede: És az megvan, hogy mivel fűtesz? Gondolom leesett, hogy többe kerül a csapból kiengedett hideg vizet szobahőmérsékletűre melegíteni a szobában, utána a gázra feltenni, mint egyből a gázra tenni.
Fizika b+

tede 2012.12.13. 15:20:22

@_zulu_: jó, csak akkor most ne legyen itt siratókórus, amikor 10% meg csökken például a gáz ára és utána majd figyeld meg a tüzépeseket hogy a tüzifa ára vajon követi-e?

amikor felment a gáz ára szinte azonnal emelték a tüzifát is, remélem nem egyirányú utca ez

Totof 2012.12.13. 15:23:23

@tede: A téli tüzelőfát már megvette mindenki. A kereslet nemigen fog nyomot hagyni a fa árán.

tede 2012.12.13. 15:24:54

@Totof: b+ ezt csak kipróbáltam egypárszor, mert kíváncsi voltam, nyilván nem fogom a vizet mindig egy fél napra ott hagyni, csak azért, hogy felmelegedjen, de ettől függetlenül amúgy hamár fizika, akkor nagy baromságot mondtál most

ha 100 fokos vizet akarsz, akkor ha nem számolsz egyéb külső energiaforrást csak a gázt és a ház melegét (pl napsugárzás), akkor ugyanannak kell lennie a két módnak az energiafelvételének

ennyi agyas okos ph.sz, komolyan mondom

látzik, hogy buta városi emberek, kötözködnek azon, hogyan kell vizet forralni :))

ennyi pihent agyút régen láttam már, de legalább felvidítottatok

Totof 2012.12.13. 15:29:46

@tede: OK, tehát a szobában "magától" melegszik a jéghideg víz, nem fűtesz. Akkor igazad van. Ha fűtesz, a hideg víz felmelegítése 10-23 fokra több energiát fogyaszt (tudod, lehűti a szoba levegőjét, bármilyen hihetetlen), mint egyből a gázra téve, 10-23 fokra.

tede 2012.12.13. 15:34:26

@Totof: nem magától, éppen úgy, ahogy a tűzhelyen sem magától

sajnálom, ha nem érted

a szükséges energia pontosan ugyanannyi, ha pontosan ugyanarra a hőfokra akarod felmelegíteni a vizet

na mindegy, ezen nincs értelme vitatkozni, nekem arra nincs időm, hogy alap fizikát oktassak

Frizuravarjú 2012.12.13. 15:35:51

@Legelő Őse: Te melyik kormányról beszélsz? Igazad van, tökmindegy.

@belekotty: Az nem ugyanaz? Igaz, rosszabb.

Totof 2012.12.13. 15:38:53

@tede: Akkor ugyanannyi. Ebben megegyezhetünk. Te kezdted a hülyeséget azzal, hogy kevesebb energia kell hozzá.

belekotty 2012.12.13. 15:46:40

@tede: Hol írtad hogy vizet forralni?

belekotty 2012.12.13. 15:48:32

@Frizuravarjú: Nem, az nem ugyanaz. Ja hogy a nagyapád zsidó keretlegény volt? Akkor már értem miért vagy összezavarodva. :-))

reszeg tengeresz 2012.12.13. 15:50:13

@belekotty: ne magadbol indulj ki te libsi hanyadek. :)

belekotty 2012.12.13. 15:51:07

@tede: Különben ha a szobahőmérsékletű vized teszem az felforr, akkor az entrópia növekedésére melyiket kell felírni a párhuzamos entrópia axiómák közül?

tede 2012.12.13. 15:51:58

@Totof: mi van???

én nyárról meg télről beszéltem és felforraláshoz szükséges időröl hasonló hőfokról indítva

élénk a fantáziád, máshol kamatoztasd...

belekotty 2012.12.13. 15:52:05

@reszeg tengeresz: Nikket váltottál Frizuravarjú? :-))

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.12.13. 16:13:17

Boldog diák tanul s fizet,
Vagy botütést kaphat, tízet!
Nem nyafog, a könyvbe hajol,
Vagy behúzunk neki ma jól!
Nem tetszik a diákhitel?!
Zavartatunk mindenkit el!
Jön a TEK kutyákkal hamar,
Akkor jó a blöki, ha mar!
Sok szamárból jönnek Iááá!-k,
Undorító minden diák!
Üvöltök, a torkom rekedt:
"Utálom a zembereket!"

;-)))

Boldog Chuck Norris-os Karácsonyt mindenkinek!:
fradyendre.blogspot.hu/2012/12/chuck-norris-karacsonya.html
:)

McDobbent 2012.12.13. 16:19:55

@Mária: Tájékozódjon kedves Mária. Az Unióban 8 országban ingyenes a felsőoktatás. Kérem értse meg, hogy SEMMI sincs ingyen. Az ajánlatom a következő: lecsökkentjük a nyugdíjakat, vagy emeljük az adókat, hogy a diákok ingyen tanulhassanak. Ja, hogy 40% sosem végzi el? Nem baj! Ja, hogy büfé-ruhatár szakosokat képzünk? Nem baj! A lényeg hogy ingyenes.
Egyébként a tandíjra felvett hitelt hosszú éveken ét lehet törleszteni HA nem állami szférában helyezkedik el, HA nem vállalja át a munkáltató. Mert akkor zéró a fizetendő. Mivel úgyis a legtöbben kimennek az országból, hadd ne vérezzen a szívem, hogy 40 euróval havonta törlesztgetnek. Demagógia az egész. A rektorok szervezik, mert elvesztik az élet-halál uralmukat a pénz felett.
Helyes és korrekt döntés. Hajrá Fidesz!

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.12.13. 16:22:17

@turulpina: "És kire szavaztak 2010-ben (aki már elmúlt 18)? Ugye, akkor még harciasan ment a komcsizás, hagyózás, kúrcsányozás?...
"
Kedves Pina!

Hogy Te is megércsed! Az, hogy Orbán Matolcsy idióták, nem jelenti azt, hogy Kúrcsány nem kúrt el mindent amit lehetett. Úgyhogy továbbra is menjen a kúrcsánozás, mostmár felzárkózhat Gy mögé Orbán is.

Na Pá!

belekotty 2012.12.13. 16:23:55

@Frady Endre:
Frady Endre újra versel,
a netről ezzel mars el!
Fáraszt minket rímjeivel,
nem mondja az angol - well
Kontra versem fárasztó,
olyan mint a száraz tó
Netes fűzfapoéta klavin teker
az Ip szolgáltató pénzt zsebel

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.12.13. 16:27:56

@belekotty:

Versed télleg bamba,
húzzál el a francba.

(Frady Endrével együtt)

reszeg tengeresz 2012.12.13. 16:29:52

@belekotty: ez nagyon gyenge provokacio te cigany.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.12.13. 16:33:51

@belekotty:
Jaj, ellenvers úgy megvisel,
Könnyem nyelem s tűnök is el!
Hídra mászok, vár a turul
Ám tűzoltó dühbe gurul,
Följön s mint horgász a halat
Lecipel a hóna alatt.
Lent aztán hülyére vernek
S jó tagja leszek a NER-nek.
:)

mazolika 2012.12.13. 16:34:25

@Lencsés István: Részben igazad van. A változás nem a tüntetésektől, hídfoglalásoktól és fórumoktól lesz.

De ez a kezdet. A forradalmi hevület arra jó, hogy az eddig hitt határokat, a régi status quo-t ledöntsük. És nem kell autógyújtogatásra és székházfoglalásra gondolni. Elég, ha a fejekben megkérdőjeleződik a régi rend. És ha elég emberben merül egyszerre fel ez, akkor ott elkezdődik a párbeszéd, a megoldások keresése.

Most jön egy átmeneti állapot, ami még rosszabb lesz, mint előtte, de a folyamat közben fognak azok az "emberek", megoldások, programok kitermelődni, amik egy nyugodt állóvízben soha fel sem merülhettek volna.

Az egyetemisták nem fognak autókat borogatni és székházat foglalni. "Békés" álarcos tüntekőként kockaköveket dobálni.

Miközben azzal vagy elfoglalva, hogy 20-an elfoglalnak egy nyamvadt előteret, addig a háttérben 200-an dolgoznak ki terveket, 2000-en szervezik a következő fórumot, 20 000-en szívják a fogukat a csökkent keretlétszámok miatt,
200 000-en fognak rájönni, hogy ez a kormány nem érti a dolgát, és 2 000 000-an fognak másra szavazni :)

belekotty 2012.12.13. 16:35:20

@greatwideopen: :-))))))))))))))))))))))))))))

belekotty 2012.12.13. 16:36:27

@reszeg tengeresz: Ez tény közlése, nem provokáció.

reszeg tengeresz 2012.12.13. 16:41:24

@belekotty: jaja. Szoval mar tenyleg csak annyi maradt, hogy a szel lengeti a szadat es kesz? Ejj ti aljas libsi szemetladak sem vagytok mar a regiek. :)

joseph1970 2012.12.13. 16:42:57

@painkiller21: Már bocsánat de mi a facért kell zsidózni. Csak zsidók tüntettek? És még ez az ember járt egyetemre és méghozzá jogra.SZÁNALMAS.

poor 2012.12.13. 17:10:30

@McDobbent:
Egy újabb vakhitű figyess droid. Nem baj bármit csinál a vezér tapsolunk.Gondolkodni biztos nem szoktál. Takarodjon orbánc és bandája nem ezt ígérték!!

Lencsés István 2012.12.13. 17:11:04

@JosephSmith: Nem pékségben dolgozom , tehát hazudsz , ráadásul se neved , se írástudásod . Szánalmas vagy .

@Gulyáslikőr: Ha megtanulsz írni , akkor válaszolni fogok a kérdésedre .

@mazolika: Változásra nincs szükség . MAGYARORSZÁGon most javulnak a dolgok. Amúgy meg el foglak keseríteni . 2014-ben is a FIDESZ fog nyerni .

Squid 2012.12.13. 17:14:34

@McDobbent: "Tájékozódjon kedves Mária. Az Unióban 8 országban ingyenes a felsőoktatás. Kérem értse meg, hogy SEMMI sincs ingyen. Az ajánlatom a következő: lecsökkentjük a nyugdíjakat, vagy emeljük az adókat, hogy a diákok ingyen tanulhassanak. Ja, hogy 40% sosem végzi el? Nem baj! Ja, hogy büfé-ruhatár szakosokat képzünk? Nem baj! A lényeg hogy ingyenes.
Egyébként a tandíjra felvett hitelt hosszú éveken ét lehet törleszteni HA nem állami szférában helyezkedik el, HA nem vállalja át a munkáltató. Mert akkor zéró a fizetendő. Mivel úgyis a legtöbben kimennek az országból, hadd ne vérezzen a szívem, hogy 40 euróval havonta törlesztgetnek. Demagógia az egész. A rektorok szervezik, mert elvesztik az élet-halál uralmukat a pénz felett.
Helyes és korrekt döntés. Hajrá Fidesz!"

Ah! Gondolom 2008-ban meg jó helyre Xeltél ugye aranyapa?

Figyi! Van egy kompromisszumos megoldás ajánlatom, hogy lást mi nemfideszhívők is tudunk engedni ha akarunk!

Fogjuk meg a focira és stadionépítésre szánt milliárdokat és költsük az oktatásra, és mindenki jobban jár!

A focirajongóknak nem kell silány ultraszar focimeccseket nézniük vadiúj stadionokban feszengve arra a régiek is jók, a diákok meg mondjuk járhatnak egyetemre!

No mit szólsz? Olyan fals és űberkínos lenne, ha valaki valahol elkezdené feszegetni azt az összefüggést blogban vagy újságban, hogy a felsőoktatásból kivont pénz szinte forint fillérre annyi mint amennyit a foci támogatására szán a kormány.

Olyan hülye üzenete lenne az egésznek, mintha a foci többet érne mint a gyerekeink több generációjának jövője..

Ugye ezt te sem szeretnéd hagyni?

Mária 2012.12.13. 17:23:24

@Totof:

"A téli tüzelőfát már megvette mindenki. A kereslet nemigen fog nyomot hagyni a fa árán."

Jövőre nem lesz tél? Arra nem a most télen kivágott fát veszik meg az emberek kora nyártól?

Mi a Fidesz hivatalos álláspontja ebben a kérdésben?

Matolcsy mit mond?

belekotty 2012.12.13. 17:25:35

@reszeg tengeresz: Ja hogy csak annyi hogy ömlik a mocsok a szádból amire az édesanyád tanított? Inkább nyelt volna le!

belekotty 2012.12.13. 17:26:30

@Lencsés István: De pék vagy, bevallottad. Meg sportkommunikációs büfészak diplomád is van.

mazolika 2012.12.13. 17:27:45

@Lencsés István: Nem értelek :) Azt mondod nincs változásra szükség, a következő mondatodban meg hogy magyarországon most JAVULNAK a dolgok. A javulás is változás. Pozitív irányú változás, nem?

Talán úgy értetted, hogy magyarországon nincs ARRA a változásra szükség, amit az a pár tíz-száz-ezer-stb. egyetemista képvisel? Ellenben az a "javulás", ami jelenleg folyik és amit a kormány képvisel, na az egy jó irány?

Mert akkor nem értek egyet teljesen :) A felsőoktatás jelenlegi átalakítása mindenképpen szükséges, ebben mindenki egyetért. Ellenzék és kormány, zemberek és politikusok itt még egy oldalon vannak. De a módszer, az új szabályok, az időzítés ... jaj. Ennél még én is nagyságrendekkel jobban csinálnám :)

Sajnos nem nyerhet a FIDESZ. Ha jövőre lennének a választások még talán csak-csak. De van még egy teljes évük "csinálni" valamit.

Mária 2012.12.13. 17:29:48

@McDobbent:

"Egyébként a tandíjra felvett hitelt hosszú éveken ét lehet törleszteni HA nem állami szférában helyezkedik el, HA nem vállalja át a munkáltató. Mert akkor zéró a fizetendő."

Ezt a hülyeséget sürgősen felejtds el, a Fidesz összes többi hülyeségével együtt.

A Fidesz 15 hónap múlva megy a szemétdombra, az összes gazdaságellenes, fejlődésellenes, nemzetellenes törvényével együtt.

Még akkor is, ha most tudatosan úgy fogalmaznak, mintha ÖRÖK időkre maradnának a hatalomban.

A Fidesz 2014 tavaszán pakolni fog.

Lencsés István 2012.12.13. 17:30:42

@belekotty: Igen pék az egyik szakmám , de nem abban dolgozom . Érted a kettő között a különbséget ? A másik mondatodban meg van hiba ....

@mazolika: Ha idézel , pontosan tedd . Amit a kormány képvisel az jó irány , vannak benne hibák , mivel ők is emberek , de az irány jó . " .... zemberek .... " Ilyen nincs . Most is jót csinál a FIDESZ . Nyerni fog , aztán sírhatnak tovább az anonimok . :)

Mária 2012.12.13. 17:33:43

@mazolika:

"A változás nem a tüntetésektől, hídfoglalásoktól és fórumoktól lesz."

Valóban.

A változás a fejekben kezdődik el.

Például azzal, hogy TUDATOSAN nem veszed át a Fidesz fordulatait, szómágiáját.

Például azzal, hogy odafigyelsz, hogy NE ÚGY beszélj az intézkedéseikről, mintha hosszabb távon a hatalomban maradhatnának.

reszeg tengeresz 2012.12.13. 17:43:28

@belekotty: ne a sajat cigany kurva anyadbol indulj ki, akinek az veri bele a szajaba, aki csak akarja. :D

mazolika 2012.12.13. 17:51:56

@Lencsés István: Nem idéztem sehonnan :)
Minden saját gondolat. Az idézőjelek csipetnyi szarkazmust fednek :) Illetve mások gondolatainak kreatív módon való felhasználása. A "zemberek és politikusok" felosztás egy közszájon forgó kifejezés, ami a "birkák és marhák" egy politikailag korrekt megfogalmazása.

Most SEM csinál jót a FIDESZ. Veszíteni fog, aztán sírhatnak újra a neves emberek :) De majd 1,5 év múlva kiderül kinek lesz igaza, nem?

mazolika 2012.12.13. 18:02:04

@Mária: Igen, még el kellene döntenem, hogy azt, amit a FIDESZ most főz, az 2014-ben ki fogja megenni.

A kisördög bennem azt mondja, hogy egye meg, amit főzött, de sajnos a kakitakarításban eddig nem nyújtottak túl jó teljesítményt.

Ennél még én is jobban lapátolom mások xarát. Jó kedvvel, bőséggel! :D

Úgyhogy drukkolok magunknak, hogy jó, munkás emberek legyenek a következő ciklusban a bársonyszékekben.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.12.13. 18:05:46

"Kedves diákok!
A megváltozott felsőoktatási keretszámok miatt, holnapra szervezett
országos diák demonstráció ügyében az iskolavezetés a következő
döntést hozta. A bizonytalan helyzetben az Isteni bölcsességbe vetett
hit és bizalom adhat segítséget, ezért a holnapi első órában a 11-12.
évfolyam diákjai szentmisén vesznek részt az 1. órát tartó tanáraikkal
és itt ajánlhatják sorsukat, jövőjüket Isten irgalmába."
www.crnlg.hu/index.php?pg=news_1_61

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.12.13. 18:43:59

@belekotty: Pfűűű! Kösszy, most megnyugodtam NER tesó! ;-)

Gulyáslikőr 2012.12.13. 18:53:06

@Lencsés István: Akkor tőmondatban, hogy Te is megértsd. ;) Melyik egyetemre jártál? Mert szerintem az élő példája vagy annak, hogy miért nem kellene spórolni az oktatáson. Komolyan, Téged kellene kiállítani szónokolni a tüntetésekre. :D

Legelő Őse · http://legeloose.blog.hu/ 2012.12.13. 18:57:37

@Frizuravarjú: nem értem. Ha neked is tökmindegy, akkor miért linkelsz ilyeneket azt vizionálva, hogy valamiféle fura hatalom kívülről irányít minket? Mintha az Eu nem nemzetek közössége volna, melynek működését szerződések, és tagállamok által delegált parlament döntései szabályoznák. Nem értelek, de tényleg..

pityipalkó 2012.12.13. 19:39:15

Ez a kormány által "NEMTANDJNAK" hazudott valami elég felháborító,pláne annak a fényében,hogy minden valamit a hitelesség miatt magára adó tv. lejátszotta O.V. régebbi nyilatkozatait a tandíjjal kapcsolatos megnyílvánulásairól. Más : A kormányszóvivő milyen alapon meri feltenni azt a kérdést,hogy olyanok is tüntetnek akit nem is érint a tandíj !! És a lengyel elvtársak amikor itt voltak "BÉKEMENETELNI ?? Az nem b...ta a csőrét ?

Lencsés István 2012.12.13. 19:58:31

@mazolika: De tőlem idéztél de pontatlanul . Közszájon forgó , egyébként nem létező kifejezés . A birkák és a marhák pedig állatok , tehát nem tartoznak a témához . A FIDESZ most is jót csinál . Nem fog veszíteni . Persze hogy kiderül .

@Gulyáslikőr: Főiskolára jártam . Dunaújvárosba . A véleményed meg nem érdekel .

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.12.13. 20:28:11

@Lencsés István: A Fidesz sokkal inkább a választási machináció miatt nyerhet, ha egyáltalán.

Squid 2012.12.13. 20:35:37

@Lencsés István: A Dunaújvárosi főiskolán nincs sporttagozat, nem nyert.. Próbálkozz újra!

mazolika 2012.12.13. 21:15:56

@Lencsés István: Bocs, legközelebb pontosan idézek tőled, de átjött az üzeneted :) És remélem az enyém is.

A kifejezés létezik, különben nem kellene letagadnod a létét :D

A birka és marha szavaknak a pejoratív értelmükben használtam. Szerintem frappáns és vicces, ahogy a "zemberek és politikusok" kifejezést a "birkák és marhák" kifejezéssel vontam párhuzamba, ami a "megvezethető/bamba és buta/fogalma-sincs-hogy-mit csinál" jellemvonásokra utal. Oké?

capacete 2012.12.13. 22:08:17

@McDobbent: Kedves McDobbent!
Orbán Viktor önfenntartó felsőoktatást akar. Tudja hány olyan ország van a világon, ahol az állam nem támogatja a felsőoktatást? 0
Még a legnagyobb amerikai magánegyetemek fenntartásában (pl. Harvard) is legalább 20%-ot vállal az amerikai állam.
Az Ovi-modell dedós képzéshez fog vezetni, mert a felsőoktatásból számolatlanul vonják ki a milliárdokat, viszont elvárják, hogy a képzés színvonala növekedjen. Ez pontosan hogy fog Ön szerint megvalósulni?

Szúrófény 2012.12.14. 04:53:31

@belekotty: 3 Antiszemita!

MÁRIA TERÉZIA, Ausztria, Magyarország és Csehország királynője (1771-1789)
"A továbbiakban egy zsidó sem maradhat itt, mindegy milyen indoklással írásos engedélyem nélkül. Nem ismerek egy másik kellemetlen kártevőt az államon belül, mint ezt a fajt, akik csalásukkal, uzsorájukkal és pénzkölcsönzésükkel elszegényítik az embereket és semmitől sem riadnak vissza, amit egy tisztességes ember nem csinál. Következésképpen amennyire csak lehet, meg kell szabadulnunk tőlük."

LISZT FERENC, 1811-1886, Die Israeliten
"A zsidó folytatja a pénz kisajátítását, és az állam torkát pénzeszsákja szájának a szorosabbra vagy lazábbra engedésével fojtogatja.A sajtó minden eszköze a kezében van, hogy a társadalom alapjait szétzúzza. Ő az alapja minden olyan vállalkozásnak, amely a trón ledöntésére, az oltár széttörésére és a polgári jog megszüntetésére irányul."

Luther Márton:
“A nap még sohasem sütött egy olyan vérszomjas és bosszúálló népre mint ők, akik azt képzelik magukról, hogy ők Isten kiválasztott népe és úgy gondolják, hogy nekik meg kell gyilkolni és szét kell morzsolni a pogányokat. Úgy gondolják, hogy Messiásuk első cselekedete az lesz hogy megöli és kiirtja az egész világot kardjával. Ahogy ezt már bemutatták ellenünk keresztények ellen és ha csak tudnák, szeretnék újra bemutatni.”
“Ezért, kedves keresztény feleim, az ördög mellett nincs keservesebb, mérgezőbb, hevesebb ellenségetek mint az a zsidó, aki komolyan zsidó kíván lenni. Lehet hogy van köztük néhány, aki abban hisz, amiben a tehén vagy a liba hisz, de mind vérrel és a körülmetéléssel van körülvéve.

belekotty 2012.12.14. 08:18:21

@reszeg tengeresz: Látom nagy tapasztalatod van anyucikád orális nemi életével kapcsolatban. :-))

@Szúrófény: És? ez mit bizonyít? Csak annyit hogy az antiszemitizmus a kereszténység körében elterjedt dolog.

belekotty 2012.12.14. 13:09:58

@Lencsés István: Jól van, te pék. Fáj az igaz? Nekem tényem van!

Totof 2012.12.14. 14:53:10

@Mária: Szerinted mikor vesz az ember téli tüzelőfát? Nem ősszel?
A másik kettőt meg kérdezd tőlük.

Totof 2012.12.14. 14:55:08

@tede: Nem gondoltam, hogy azt az alapvető tényt nem ismered, hogy télen hidegebb minden (képzeld el, nem csak a víz, hanem a gáz is)

Frizuravarjú 2012.12.14. 15:45:40

@Legelő Őse: Itt nagyon sokan nem akarnak érteni dolgokat. Egyszerű rosszindultból, hatalmi törekvésből, pénzért illetve butaság okán.
Te melyik "nemértő"-csoporthoz tartozol?

www.youtube.com/watch?v=1ul4ZoeJV_s

Mária 2012.12.14. 16:10:21

@Totof:

Nem ősszel vesz, mert a vizes fa ősszel már nem szárad. A téli vágásból kell kora nyáron venni, nem súlyra, hanem erdei köbméterre (1x1x1,7 m), és az őszig szépen kiszárad. De még jobb, ha nem azon a nyáron veszed, amikor fűteni akarsz vele, hanem egy évvel korábban, hogy tényleg jól kiszáradjon.

lyken 2012.12.14. 17:51:40

@Mária: Hány olyan embert ismersz aki így jár el? Akiket én ismerek és fával fűtenek, ősszel vásárolnak és nincs annyi tőkéjük, hogy egy évnyi fát bepufferljenek.

belekotty 2012.12.15. 07:02:14

@Frizuravarjú: Az értjük hogy te náci vagy. Csak azt nem tudjuk hogy rosszindulatból, butaságból, vagy pénzért? De hogy megértsük, az annyira nem fontos hogy ezért végignézzünk egy filmet.

Lencsés István 2012.12.17. 12:53:23

@GeoCracker: A választás nem lesz machinálva mégis simán nyer .

@Squid: Előbb tájékozódj , aztán írj .

@mazolika: A hülyeség ha vicces neked , ahhoz csak gratulálni tudok ....

@belekotty: Új ?

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.12.17. 13:13:24

@Lencsés István: A választási törvény eleve befolyásol....

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.12.18. 11:13:25

@nyugger100: "Én nem százalékot határoznak meg ingyenesség feltételeként, hanem tanulmányi átlagot. Mondjuk 4,5 átlagtól mindenki ingyen."

Ez azért nem jó ötlet, mert mondjuk egy faiskola, ruhatár szakon az 5,00 átlag sem ritka. De mondjuk a Műegyetemen egy 3,5-ös átlag már jónak számít bizonyos karokon.

Ezért (szerintem) nem jó ötlet országosan meghatározni az átlagot. Inkább az adott karra, szakra specifikusan.

@$$$=$$$: "én pont fordítva csinálnám. mindenki fizetősen kezdené a mostani koncepció szerint (kivéve persze a 15% ösztöndíjast, stb)."

Ez azért nem jó (szerintem), mert sok tehetséges, de szegényebb családból származó (főleg aki vidéki és még az albérletet is fizetnie kell) nem is tudná elkezdeni a sulit.

"viszont aki az 5 éves képzésből az első 3 éven átverekszi magát mondjuk 3,5-4es átlaggal,"

Mondjuk a Műegyetemen ezek a nagyon felső kategóriás átlagok. :)

Viszont az Ms.C. diploma támogatását 5 évben korlátoznám. El lehet végezni az egyetemet 10 év alatt, de csak az első 5-öt támogatnám. Hasonlóan a Bs.C.-t.
süti beállítások módosítása