A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Felsőoktatás: jön a tandíj, meg a fal

2012.12.05. 05:39 timargabor

Nyilvánosságra kerültek a 2013. szeptemberben induló felsőoktatási évfolyam állami finanszírozási keretszámai. Bár a hivatkozott cikkben elég zavarosan vannak összedobálva a számok, az világos, hogy a már eleve igen súlyos vágást hozó 2012-es évhez (az Elrugaszkodás Éve, ugye) képest is komoly elvonást tervez a kormány a szektorban.

Az idei évfolyamban alap- és osztatlan képzésben (ez a "bolognai rendszerre" áttért intézményekben az első 3 éves, ún. B.Sc. képzéseket, illetve a néhány továbbra is egységes, 5 éves képzést folytató szakot jelenti) 30 ezer teljes állami ösztöndíjas hallgató felvételével számoltak, emellett 15 ezer hallgató jelentkezhetett volna "részösztöndíjra", vagyis nekik az önköltség felét kellett megfizetniük. Illetve kellett volna, mert az oktatási tárca csodafegyverének szánt képzési formára nagyon kevesen jelentkeztek.

Ehhez képest jövőre (ez már az Emelkedés Éve - valaki szólhatna a főnöknek, hogy ez a másik irány...) ugyanebben a képzési körben 10480 fő jelentkezhetne teljes állami ösztöndíjra. A teljes állami támogatású felsőoktatási helyek száma ebben a körben egy év alatt a harmadára csökken! A részösztöndíjas helyek száma - itt a felsőfokú szakképzéssel együtt - 46330 fő lenne, ami ahhoz képest, hogy idén a 15 ezres eredeti tervből harmadolt 5000-es keretszámot is csak kb. felében sikerült feltölteni, elég drámai változást tételez fel a fiatalok jelentkezési prioritásaiban. Ha ez mégsem következik be, több tízezerrel csökkenhet az egyetemi jelentkezések száma, és ezzel arányosan lehetetlenül el ekkora hallgatói tömeg képzési kapacitása. És hát ezt - a felsőoktatásban résztvevők nagy többsége számára félévenként sok helyütt több százezres költséget jelentő rendszert - ugyanaz a párt rendeli el kormányon, amely 2008-ban elsöprő többséget állított fel e népszavazási kérdése mögé:

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?

A HÖOK már kimondta: a tervezet elfogadása gyakorlatilag a tandíj bevezetését jelenti. Emellett folytatják a hallgatói szerződések alkotmányossági vizsgálatát is.

Lehet, hogy a számokat némileg árnyalja majd a mesterképzés finanszírozási módja. A miniszterelnök víziója az önfenntartó felsőoktatásról mintha programmá kezdene válni. Persze lehet, hogy úgy gondolja: nem is kell felsőoktatás egyáltalán, legalábbis az államnak mintha nem lenne érdeke, hogy legyen. És hát nem tudom kihagyni, bocs: az önfenntartó profi futball mintha nem lenne kormányzati cél. Az értékrend pedig egy magát konzervatívnak tartó kormány részéről egészen elképesztő. Az pedig, hogy a győzelmükhöz vezető kampányban kőkeményen képviselt álláspontjukon most már totálisan fordítottak, számomra felér egy öszödi beszéddel.

Lehet persze, hogy azt gondolják, hulljon a férgese, majd a jelentkezések elmaradása miatt elvérzik a valóban túl sok hazai felsőoktatási intézmény nagy része. Ám ha ez lenne a kormány célja, tessék felvállalni, mondják meg, lehet róla vitatkozni, és meg lehet csinálni - tervezetten. Mondják meg azoknak a fideszes képviselőknek, akik közül minden harmadik választókörzetében ott egy kisebb vidéki főiskola vagy egyetemi kar. De ezt nem merik. Helyette jöjjön a vízözön, ami viszont elmoshatja az egészet.

UPDATE: Annak a poszt írása óta nyilvánosságra került elképzelésnek, miszerint a közvetlenül a képzési szakokhoz rendelnék az állami támogatást (tehát nem az egyetem kapná egyben és osztaná el saját döntése szerint) még értelme is lenne. Ám ha ez a cél, akkor miért nem ezzel kezdik?

(a szerző egyetemi oktatóként a felsőoktatás átalakításában személyesen is érintett)

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

88 komment · 3 trackback

Címkék: tandíj felsőoktatás

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr614947786

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A felsőoktatásban is eljön az utasításos rendszer? 2012.12.06. 22:49:13

Kormányunk új szlogeneket vetett be a tandíj védelmében: "nagyobb felelősségvállalás", "minőségjavítás", "piac igényeinek figyelembevétele" - pedig az egész nem más, mint annak elmaszatolása, hogy a hatalom egy fillért sem óhajt költeni az új generáció...

Trackback: Felsőoktatás: jön a tandíj, meg a fal 2012.12.06. 00:06:01

Az önfenntartó profi futball mintha nem lenne kormányzati cél. Az értékrend pedig egy magát konzervatívnak tartó kormány részéről egészen elképesztő.

Trackback: Mese a földbegyalult királyságról 2012.12.05. 23:38:24

Franciaországban tévedésből földbe gyalultak egy kastélyt. A négyszögletű kerek erdőben azonban már meg sem lepődünk ezen. Itt mindennapos az ilyen tévedés. Egyszer volt, hol nem volt, a négyszögletű kerek erdőn túl, de az Óperenciás tengeren in...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

forgalomkorlatozas · http://forgalomkorlatozas.blog.hu/ 2012.12.05. 06:40:45

A legszebb a HÖOK reakciója:
"nem talál szavakat" "ha ez igaz, akkor Magyarországon bevezették a tandíjat"
Ennyi. Szerintem: megemelt tandíjt nekik, ha eddig nem fogták fel, hogy mi ez. Mit keresnek ezek a főiskolákon / egyetemeken?

napról napra 2012.12.05. 11:39:25

@forgalomkorlatozas: :-)Igaza van!
Erre meg én nem találok szavakat. Ha csak most esik le nekik, akkor tényleg kár rájuk pazarolni a állami támogatást...

gabcigirl 2012.12.05. 11:52:53

Egyfelől ez szomorú és összetett a kérdés : másfelől meg nem bánom, hogy a szakmámat nem fogja tanulni boldog-boldogtalan, mert nagyon unom, hogy csak azért, mert 90 százalékban alkalmatlan embereknek is van róla papírja, amiatt a maradék 10 százalék is folyton revolverezhető.:S

Link Elek 2012.12.05. 12:03:57

2012 az elrugaszkodas éve
2013 a zuhanas éve
2014 a becsapodás es a halál éve

Oktogon8 2012.12.05. 14:15:24

@gabcigirl: Ha kevesebb embernek az X%-a alkalmatlan, attól még végzettek X% alkalmatlan lesz. Vagy akár több is.

A tandíj bevezetése egyik évről másikra és a finanszírozási rendszer reformja nélkül nem tehetségtelenek, hanem a kevésbé tehetősek lemorzsolódásához vezet.
Pl. a pedagógusgyerekek, akik eddig a hallgatók jelentős, de tipikusan kevésbé tehetős rétegét alkotják, helyzete ellehetetlenül.

Bubala 2012.12.05. 14:41:26

Buta országnak, buta polgárait, buta politikusai, butaságra tanítanak.

gabcigirl 2012.12.05. 15:02:04

Biztos, hogy nem a legjobb ez így. A fiataloknak peche, hogy a diplomások évek óta jellemző túlképzésére egy ilyen erőteljes, a "ló túloldalára átesős" válasz érkezik.

Kivancsi 2012.12.05. 18:06:51

ez van nincs a kasszaban zseton nem tellik ra hogy evekig eloskodoket bulizokat tartsanak az egyetemeken......

kell zseee az orszag felemelkedésére stafirungozni a holdudvart, felkeszulni a valasztasokra es az utan elkovetkezo szuk 8 evukre megint :):)

lassacskan telnek meg ofshore szamlak....
2014 re mar jo lesz... nekik :):)

flippant 2012.12.05. 18:20:52

Hol az 1 milla új munkahely, te büdös félázsiai baltás? Arról pofázzál, ne a kiadásokon faragj!

Haloperidol 2012.12.05. 18:34:00

En is erintett voltam a felsooktatasban egyetemi oktatokent, amig le nem leptem kutatni Angliaba.

Szerintem a tandij alapvetoen nem az ordogtol valo otlet, ha melle meg egypar feltetel teljesul, nevezetesen:
1. szigoruan TANULMANYI alapu osztondijrendszer, ami semmileyen mas szempontot (meg szocialisat sem) vesz figyelembe, mint a tanulmanyi (eseleg egyeb iskolai) teljesitmenyt. Az osztondijak olyan osszeguek lennenek, hogy abbol meg lehessen elni egy hallgatonak anelkul, hogy mas tamogatast kapna. Ez tenne lehetove, hogy a szegeny, de tehetseges hallgatok tanulhassanak.
2. Megfelelo diakhitel rendszer.
3. Vegul a legfontosabb: a diplomaszerzes utan megfelelo perspektiva, hogy valaha nemzetkozileg is versenykepes fizetest kap a hallgato, ha jo eredmennyel elvegez egy jo hazai egyetemet. Amiert erdemes a tandijjat es a diakhitelt fizetni, amiert tudja, hogy megterul a befektetese.

Ez igy egyutt sajnos nem korvonalazodik egyelore.

poor 2012.12.05. 18:45:15

@wmіkі:
Már a másik blogban is ezt a hülyeséget nyomtad. Talán már a te fideszes agyadhoz is elért, hogy ezek védhetetlenek.

Fahrenheit451 2012.12.05. 19:13:56

Sajnos ki kell mondani hogy Magyarországon mindenki tömegkommunikációt meg anyám kinnyát akar tanulni.Ezeket szimplán az élhetetlen embereknek nevezem.Féktelen bulizás,többszörös év halasztás és sorolhatnám.Ilyenekre van szükségünk?Be kéne vezetni egy helyszíni felvételit ahol már ki lehetne szűrni a link embereket hiába van meg a pontszáma az ingyenes szakra(apuci által elintézett nyelvvizsga stb.)

qwasder 2012.12.05. 19:14:11

Elrugaszkodtak a valóságtól! Rég utcán kéne lennie a HÖOK-nak. Ha nem mennek, akkor hallgatás beleegyezés. Ezek nem értenek másból, csak a teljes ellenállásból.

dr. Balta$ár 2012.12.05. 19:15:55

@forgalomkorlatozas: erről van szó...

minek fizetik az adónkból az ingyenes egyemistákat ha enynire HÜJÉK maradhatnak mint ahogy a HÖK gyerekek...
amugy meg ijjen egyemistákat se képezzenek a pénzemen ezek BIRKÁK !

dr. Balta$ár 2012.12.05. 19:18:52

@painkiller21: "Be kéne vezetni egy helyszíni felvételit"

így van! megint legyen KISZ akarom mondani fidel itass felvételiztetés !

Fahrenheit451 2012.12.05. 19:20:45

@dr. Balta$ár: Hogy jön ide a fidesz?Én csak azt mondtam hogy a normális emberek tanuljanak egyetemen a linkek meg tanuljanak szakmát.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.12.05. 19:23:08

Ismeri valaki személyesen wmikit?

Könyörgöm, akassza fel!

:D

dr. Balta$ár 2012.12.05. 19:24:55

@painkiller21: így van...

de előre megmondani ezt csak bizalmi alapon lehet...
kidönti el ki menynire megbízható...
szerintem erre csak egy 2/3os többségű 10% os többségi párt képes...
illetve lehet felhatalmazva

Önnek megyünk (törölt) 2012.12.05. 19:29:35

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarország kormánya a bankszektort érintő adók megemelésével (ismételten) tegye lehetővé az ingyenes felsőoktatást?

IGEN NEM

Most elválik, hogy ki az, aki tényleg az emberek érdekében akar tenni, valamit, és ki az, aki csak politikai hasznot húz az egészből.

A kormány ezzel átlépett egy határt, amit nem szabadna hagyni!

UI: vagy ott van a mai index cikk, hogy kik nem vesznek részt a következő Eurovizion. Az a 100 akárhány millió (120??) ilyen viszonylatban nem sok, de százszor inkább az oktatásra költsék. Az talán kicsit nélkülözhetetlenebb.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.12.05. 20:06:21

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

"Pásztor Miklós vagyok, Tapolcán élek, itt is születtem, 1975-ben. Régóta érdekel a spiritualitás. Sok problémám van a munka, a pénz és a párkapcsolat területén."

Ok, mindent értek. Többet nem baszogatom a csávót.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.12.05. 20:09:04

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

Mondjuk problémáim nekem is vannak, de nem hígítóval próbálom oldani... :D

ember67 2012.12.05. 20:10:01

Máshol már írtam, most ide nagyon kívánkozik: Magyarország a világon az EGYETLEN ország, ahol TÖBB FOCISTÁT KÉPEZNEK ÁLLAMI FINANSZÍROZÁSBAN, MINT KÖZGAZDÁSZT, VAGY JOGÁSZT!! (lásd állami adóbevétel elengedése a felcsúti fociakadémia javára 2,7 milliárd) Ettől van még lejjebb, csak ahhoz át kell menni másik kontinensre!!!!!

dr. Balta$ár 2012.12.05. 20:13:38

@ember67: hejes...

ezért dübörög a foci és a gazdaság együtt egyszinten

minden részlettudományt komojan kell venni...

Csore60 2012.12.05. 20:27:20

Teher az iskolás, mert az iskolákat fenn kell tartani, teher a beteg ember, mert gyógyítani kell, teher az egyetemista, mert sokba kerül a képzése, teher a nyugdíjas, mert fizetni kell neki...
Ebben az országban lassan mindenki teherré, sőt, feleslegessé válik... kivéve a politikusokat. Természetesen rájuk szükség van, nélkülük megállna a világ.
Meddig mehet még ez a gyalázat????

zellerlevél 2012.12.05. 20:36:55

Sok a diplomás munkanélküli? Igen.
Sokan visszaélnek az ingyenes állami felsőoktatással? Igen.

A válasz ez. Kemény válasz, és kétségtelen, hogy vannak, akik számára igazságtalan. (Hogy leginkább a legtöbb helyen csak élősködő HÖK-ösök morognak, azon nem csodálkozom.)

Aki tényleg tanulni akar, és nem nyolc-tíz évig alapképzést végezni, az tanuljon, és férjen be a 10 ezer helyre. Akinek meg olyan gazdagok a szülei, hogy képesek finanszírozni a sok félévig való lébecolást, annak a számára semmi nem változik.

Чебурашка 2012.12.05. 20:40:43

Ez nem tandíj, hanem önköltség. Tandíj nem lehet, mert az nemzethalált jelent, 2008-ban megtudtuk. A legszomorúbb mégis az, hogy ezt a kormányt a nép választotta meg, nem kellettek hozzá tankok segítsége idegen hatalmaktól, mint az előző évszázadban...

Zabaalint (törölt) 2012.12.05. 20:43:02

@zellerlevél:
Sokkal több a nem diplomás munkanélküli. Ráadásul a műszaki szakterületet is közel tizedelik, pedig ott jók voltak az elhelyezkedési esélyek.

qwasder 2012.12.05. 20:43:04

Még több stadiont! Minden városba egy 30-ezrest! Azt majd építhetik a hallgatónak valók! Minek itt tanulni, hiszen a vezetők mindent tudnak, oszt jónapot!

2012.12.05. 20:46:39

Na akkor diploma nélküli munkanélküliek lesznek.

ember67 2012.12.05. 20:50:09

@zellerlevél: Barom!!!!! Ha van lógós, akkor szüntessük meg? Még Kádáréknak is több esze volt! Valszeg neked sincs diplomád, nem is lesz, a gyerekednek sem szánsz ilyet! Tehát szerinted a szülő pénztárcája döntse el, hogy a gyerek elkezdheti-e az egyetemet!!! Tehetség, szorgalom, rátermettség smafu!!!! Csak az állami érdek: focista kell, közgazdász nem kell! HALLAK, DE FOGD BE A SZÁD, előre nem tudja mibe kell beleférnie, egyébként a 0 főbe NEM LEHET beleférni!!!!!!!!! Olyan jól mennek nálunk a dolgok, hogy nem kell közgazdás. Punktum!!! Anyádp..áját akarsz te ahhoz érteni, mitől működik a gazdaság, majd a párt megmondja!. Megmondom mi a felsőoktatás bűne: Kósa egyetemi vitanapja mutatta meg! Azok a hülye egyetemisták kérdeztek!!!!!! Sőt, visszakérdeztek!!!!!! Ami meg felháborító, figyeltek és gondolkodtak!!! Na ezt nem engedheti meg a demagógiát alkalmazó hatalom! Teszem hozzá a legszebben virító tényt, mely megvilágítja a dolog undorító cinizmusát: a fidesz frakcióban ülő tisztelt uraknak élén orbánnal és kövérrel a DIPLOMA BORÍTÓJÁN A komenistának mondott MAGYAR NÉPKÖZTÁRSASÁG CÍMERE CSILLOG!!!! pfuj!

ember67 2012.12.05. 20:51:29

@Чебурашка: viszont kell a manipulálható egyszerű primitivitás, melyet gátol a működő oktatás!

ember67 2012.12.05. 20:52:37

@Csore60: míg fel nem falják azt, amin élősködnek: a nemzetet.

különvélemény2 2012.12.05. 21:20:54

"Mondják meg azoknak a fideszes képviselőknek, akik közül minden harmadik választókörzetében ott egy kisebb vidéki főiskola vagy egyetemi kar."

A tipikus maszopos megalkuvó gondolkodást láthattuk, köszönjük.
Nehogy bárkinek is kellemetlen legyen, inkább vegyünk fel egy raklap kölcsönt, és tartsuk meg a látszólagos "jólétet".
Ja, ez már a kádár korszak?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.05. 21:36:43

@gabcigirl: 1990ben kb 16 ezer hallgato nyert nappali tagozatra felvetelt. Forras, ksh: www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/jel/jel30812.pdf

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.12.05. 21:40:37

@ember67: Szegeny csaladbol jovok. Annak idejen, gyerekkent az utcarrol hordtuk a vizet, lavorban furdotunk, a lakasunk egy kb 15 negyzetmeteres, pajtabol atalakitott mellekepulet volt. 19 eves koromban , a szuleim azt mondtak, nem tamogatjak tovabb a felsofoku tanulmanyaim. Nyaron dolgoztam, evkozben meg hajtottam , hogy osztondijat kapjak. Aztan volt, hogy nem siekrult, akkor evkozben is dolgoztam. Igy lett az, hogy a nappali diplomam mellett 2-2.5 ev munkaval eltoltott evem mar volt, mire vegeztem. Ha tandij lett volna ( mi meg ugy jelentkeztunk, hogy volt) , akkor is mentem es csinaltam volna.

Termeszetesen akkoriban az a 2000 forint ( most 8000 lenne kb) havonta szerintem megerte volna a tanulasert.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.12.05. 21:49:12

Szarjankók, állandóan szemen köpitek magatokat, de hát ez a nemzeti fidesz!

Az orbanista fideszeseknek bármit mondasz érdemben a szarháziságaikról, lepörög róluk.
Beteg, kretén, műmagyar,sunyi, álszent banda.
Ha veszélyt éreznek, az utolsó pillanatban megint módosítják a választási törvényt a kedvük szerint.
PL.
- csak 10 évente lesznek választások
- vagy csak felcsúti kötődésű, a munkaerőpiacon sose dolgozott pártkatona, 150 cm mély, bodzaszedő színű, focistaagyú, O. V. monogramú, nemzeti kretén lehet miniszterelnök!

Nagy a baj emberek, össze kell fogni az orbáni rezsim leváltására!

KolompárRómeó 2012.12.05. 21:50:18

Jól csinálják. Most, hogy Viktor, Áder, meg a többi nagykutya kölyke már felsőbb évfolyamokon INGYEN tanulnak, akik utánuk jönnek, azok meg rohadjanak meg.

KolompárRómeó 2012.12.05. 21:53:14

Akik pedig kifizetik a teljes tandíjat, azok ugye a magasabb fizetésükből nem fognak szja-t fizetni? Mert ugye mire is, ha már nem támogatta őket az állam?

2012.12.05. 21:56:41

@KolompárRómeó: jó, hogy mondod. aki önköltséges (mert tandíj ugye nincs) képzésben szerzett diplomát, és szakmabeli munkája van, annak az SZJA fizetési kötelessége a minimálbérig 16%, afölött nincs.

ja, hogy a diplomások béréből van kitermelve a legtöbb bőszen bólogató ostoba proli anyjának a havi 40e Ft-os gyógyszerár-támogatása? hát az kit érdekel.

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2012.12.05. 22:15:55

Vicces, hogy most azt akarják bevezetni, ami ellen pár éve még népszavazást írattak ki. Lehet, hogy egyesek elfelejtik a régebben történteket, de azért mindenkit nem lehet átverni. A tanulás a jövő záloga, és aki ezt nem érti meg, nincs helye a döntéshozó pozíciókban. A minisztériumból éppen az aktuális napi hangulat alapján dönteni egy ennyire meghatározó kérdésről több mint felelőtlenség; ez már kimeríti a tökéletes hozzá nem értés fogalmát. Az első diploma ingyenessége jó dolog volt, így mindenki tanulhatott, aki akart. De ha ezért is fizetni kell, többnyire a gazdag szülők gyerekei kerülnek be a felsőoktatásba, akik gyakran inkább a buli miatt mennek egyetemre, mint tanulás céljából.

béla a görög (törölt) 2012.12.05. 22:21:17

@Link Elek 2012.12.05. 12:03:57
2012 az elrugaszkodas éve
2013 a zuhanas éve
2014 a becsapodás es a halál éve

Made my day! thx :)

dr. Balta$ár 2012.12.05. 22:24:07

@RozsaNiki: tanítottam fizetős egyetemi szakon is...

gyakorlatilag NEM LEHET KIRÚGNI... NEM LEHET EGYET ADNI...

a színvonal zéró volt... akármilyen tudással át kell engedni...
pontosabban kicsit lehet "jáccani" de tulfeszítnei a hurt nem lehet...
hisz az ÉRDEK hogy minél több szem esztert járjon végig a feka...
anynival is többet fizet... de ha elmegy a kedve (nem mondom hogy a tanulástól... ) akkor lőtek azegyetemi bevételeknek

dzsugasvili 2012.12.05. 22:32:17

@Link Elek: Nagyon találó, bár nem teljesen így látom. Az elrugaszkodás szerintem már régen megtörtént, de ha szigorúan a mai őrületet vesszük alapul, akkor is már 2010-ben. A zuhanás azóta tart, egyre gyorsuló sebességgel. És egyáltalán nem vagyok biztos, hogy 2014-ben véget ér.

Amennyiben a becsapódást a kormányra magára értetted, úgy több esélye van, hogy így valósuljon meg, de szerintem ez az egész országra igaz sajnos.

Zollye 2012.12.05. 22:33:05

@painkiller21: És hol tanuljanak szakmát???? A szakképzést a mélygarázsig lenyúlóan lebontották!!! NINCS értelmes szakképzés ebben az országban!!!

:-(

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2012.12.05. 22:36:01

@dr. Balta$ár:
A tandíjtól nem javul a színvonal... Lehet szép álmokat dédelgetni azzal kapcsolatban, hogy majd ösztöndíj, és akkor majd tanulnak, mert az ösztöndíjakat még mindig a jegyek alapján adják, a jegyeket meg a tanár, és nem mindenki a tudást értékeli. Nem mondom, hogy mind ilyen, de többhöz volt szerencsém.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.05. 22:39:12

Miért nem emelik inkább az állami ösztöndíjas képzéseken a ponthatárt minimum 300-350 pontra? Akkor talán kevesebb olyan jutna be például pedagógus szakokra, akinek szövegértési gondjai vannak és nem kellene segget csinálniuk a szájukból, betartható lenne az a 2012 elejei ígéret, hogy mindenkit felvesznek, akinek van elég pontja...

Zollye 2012.12.05. 22:39:39

@tildy:): 1990-ben még volt értelmes szakképzés! Jól felkészült szakmunkásokat képeztek és aki akart és tehetséges volt mehetett tovább érettségizni és főiskolára. Én is így csináltam. Ma nincs értelmes szakképzés. A gyerekemet nem engedném a mai szakmunkásképzők nagy részének a közelébe sem, mert tele vannak mindenhonnan kiesett kirúghatatlan debilekkel :-((( tisztelet a kivételnek.

dzsugasvili 2012.12.05. 22:42:32

Nekem még az jutott eszembe, hogy a lecsökkentett állami helyek száma még tovább nagyon komoly torzulásokat is előidéz majd. Ezt is elemezni kell majd.

Ha pl. 550 bölcsész hely lesz, az már óriási, hihetetlen érvágás. De ha még adnak is mellett részösztöndíjas helyeket is, akkor is, ki fog egyáltalán fizetősen ezekre a bölcsész szakokra menni a továbbiakban, a mai viszonyok ismeretében?

Amikor elkezdtem a töri szakot 2006-ban, 160 körül voltunk az évfolyamban. Akkoriban még 130 állami helyet kapott a szak. 3 év múlva 76-an záróvizsgáztunk.

Ha most ugyanitt mondjuk 10 vagy 15 állami hely lesz, egyáltalán nem hiszem, hogy lesz mellett 30 körüli ember, aki fizetni hajlandó ilyen szakért (ami egyébként kulturális szempontból a legfontosabbak közé tartozna). Vagyis a szak kb. 20 fős évfolyammal működik majd BA-ban szerintem! És ez az angol és a magyar szak mellett a legnagyobb!

Jó pár tanszék működött párhuzamosan, hogy ez a szak működhessen, sok oktatóval. 20 fős évfolyamoknál viszont elég egy tanszék is, ami óriási leépítéseket vetít előre. Elképesztő.

Zollye 2012.12.05. 22:43:42

@Távmunkás: betartják az ígéretüket... Mindenkit felvesznek, csak lesz akinek majd fizetni kell... az nem ígérték hogy ingyen lesz, csak hogy felveszik....

Mindenesetre elkezdek gyűjteni, mert mire a gyerek felnő egy külföldi egyetem olcsóbb lesz mint a magyar. Ide meg addigra úgyis csak azokat veszik fel akiknek érdekében a (párttitkár elvtárs papa) bocsánat szóval akiknek a ..... odaszól hogy vegyék fel.

röhögő 2012.12.05. 22:50:18

@zellerlevél: Ebben igazad van. Csak ez a mocskos demagóg törpe ez ellen szervezett népszavazást 2008-ban.

qwasder 2012.12.05. 22:56:57

@VicGilson: Meghatározza majd a párt X-ik kongresszusa, meglásd!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.05. 23:02:22

@RozsaNiki: Lehet objektivitást vinni az osztályzásba és fontos lenne, hogy a szóbelin se legyen soha kettesben a tanár és a diák.

Perzse sok az elrettentő példa. Nemrégiben láttam egy zh-t egy nyugdíjaskorú, de még mindig elismert egyetemen dolgozó tanártól (mellesleg olyan pozícióban van, amihez nem volt meg a képesítése, de a férje jó helyen ül az államigazgatásban), ennek a legfőbb jellemzőit felsorolnám:
- minimum 10-15 éves kérdéssor
- a kérdések kb. 15%-a nem kapcsolódik a tananyaghoz, hanem attól teljesen független érdekesség (kb. olyan szinten, hogy Petőfi a fehér vagy a vörös bort szerette jobban), ebben csak a tragikus, amikor az egyik csoport szemináriuman el sem hangzik az adott információ...
- a fénymásoláshoz kiadott gépelt lapon legalább öt helyen kézzel írt javítás volt, pedig az összesen nagyjából 25 sornyi lehetett
- egyenlőtlen pontozás: az egyik feladatnál négy fogalom megnevezéséért összesen három pont jár, a másiknál 8 pontot ér egyetlen szó leírása, pedig mindegyik a törzsanyag része
- az egyik feladat kétszer szerepelt(!) és még mindig nincs kihúzva a lapról...
- az egyik feladat mellett nem volt ott a kis négyzet, amibe a pontszámot bele lehet írni, így még szép, hogy a végső összeadásnál rendszeresen lemaradt és a diákok hosszú sorokban álltak reklamálni...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.05. 23:03:56

@Zollye: Azt ígérte Hoffmann Rózsa januárban vagy februárban, hogy államilag finanszírozott képzésre vesznek fel mindenkit. Ha a hallgató finanszírozza, akkor az legfeljebb magánfinanszírozású, nem állami.

na-ki 2012.12.05. 23:08:41

@napról napra: Még nem képzettek, még nem végeztek, ezért nem tudják értelmezni... :((

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2012.12.05. 23:08:55

@Távmunkás:
Persze, lehet, csak sokszor nem teszik. Volt olyan évfolyamtársam, aki "benyalt" a tanszékvezetőknek, és, meglepő módon, demonstrátor lett. Illetve volt olyan tanárom, aki a "nyalizós" embereket szerette, de őket nagyon. Az ilyentől még mindig rosszul vagyok.

dean23 2012.12.05. 23:28:32

Idén 30 ezerrel kevesebben jelentkeztek, jövőre még ennyivel kevesebben fognak. A szakok 90%-ra minimum ponttal fogják felvenni a hallgatókat!

dr. Balta$ár 2012.12.05. 23:35:59

@dean23: foglajjuk össze, csinájjunk kaszát...

BŰNLAJSTROM
-a hatalom koncentrációra törekvés
-ÁLAMOSÍTÁS (pl. mal és manyup)
-visszamenőleges törvények
-malév, húsipar és egyéb csődök (bkv máv stb)...
-oktatás (egyetemek)
-építőipar (pl lakásépítés 70es években 90, most 5ezer)
stb
-(köz)média megszállása (+klubrádió gyilkolása)
-közpénzből finanszírozott pártkampány
-IMF hitel megtagadása miatti finanszírozási többlet
-kulturális komiszárok (náci + fekete kerényi elftársak stb)
-zsarolással megszerzett magáncégek
-jogszabájjal egy este alatt kivégzett IPARÁGAK (pl játékgépek)

ez kasza... eddig... van még valami lényeges?

anonymus0911 2012.12.05. 23:42:35

Van két gyermekünk. Még kicsik, de ha jobb életet szeretnénk számukra, akkor tanulniuk kell.
A tanuláshoz már most pénz kell, "jövőre" még több. Hosszú évekig takarékoskodnunk kell tehát, hogy ki tudjuk fizetni a tandíjat.

Amíg megtakarítunk nem fogyasztunk, tehát most ebből nem lesz GDP, így ebből most nem lesz növekedés sem.
Igaz a megtakarított összeget és még többet, valamikor gyermekeink tanulmányai finanszírozására majd elköltjük valahol. Akkor valahol ebből ott lesz GDP..... Ennek mi értelme van így?

dr. Balta$ár 2012.12.05. 23:45:00

@anonymus0911: mijjen tandíj? az nincs... nem is lesz... ;)

anonymus0911 2012.12.05. 23:54:37

@dr. Balta$ár:
Nekem teljesen mindegy hogy minek nevezik. A cél és a szándék a lényeg.
Nekem egy zsemle "elvétele" is lopás, nem csak ha mondjuk pl Manyupot adnak önként oda. Remélem érted.

Én nem mentem el tüntetni Bokrosnál, mert kevesebb lett az ösztöndíjam. DE
legutóbb elmentem szavazni, hogy én igenis kifizetem a 300 ft-t az orvosnál, hja ezért nem kell órákig betegen ott ülnöm, vagy mert kicsit lehet jobb az ellátásom (pedig fizettem a TB is, ugye)

Fahrenheit451 2012.12.06. 00:08:51

A fidesz úgy látszik szisztematikusan átjátsza a fiatalok egy részét a jobbiknak.Ész hová mész...

dekol84 2012.12.06. 01:30:17

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?"
"Szociális" népszavazás 2008.

Aki annak idején igennel válaszolt erre, és utána a fityesz csürhére szavazott 2010-ben, az most gyorsan takarodjon a tükör elé és egy gigantikus csulát helyezzen el a bamba képén. Húzzon bohóc sapkát a fejére, mert jó mélyen beszopta a zorbán hatalmi törekvéseinek eszközéül szolgáló cumit!

Azon kívül csókoltatom az összes agymosott idiótát, aki ezeket 2/3-dal a nyakunkra ültette és kívánom, hogy a hülye fattya havi 200e-ért tanuljon bármelyik egyetemen! Már ha az ilyen fityesz seggnyaló idiótának egyáltalán igénye van arra, hogy a kölykét egyetemre járassa!

dekol84 2012.12.06. 01:34:57

@anonymus0911: "legutóbb elmentem szavazni, hogy én igenis kifizetem a 300 ft-t"

Baszhatod, mivel a sok idióta agymosott igénytelen fityesz seggnyaló barom arra szavazott, hogy ne legyen 300 Ft-os vizitdíj! Helyette a felcsúti faszkalap az összes létező adót a nyakunkba baszta!
Ha lehetne azt mondanám, hogy fizessen az a sok idióta barom, aki erre a mocskos csürhére szavazott. De nem lehet, ezért én is iszom a levét a sok idióta barom fityesz szavazó állat miatt nyakunkra ültetett fityesz horda elkúrásának. hogy rohadt volna le a kezük, amikor a zorbán neve mellé baszták a zikszet! BAROMAGYÚ FITYESZES AGYHALOTT DROIDOK!

komplikato 2012.12.06. 02:03:40

@zellerlevél: "Sok a diplomás munkanélküli? Igen."

Tök jó, hogy eztán majd diploma mentes munkanélküliek lesznek, mert abból nincs sok, ugye? :D

Amúgy egy vicc az egész az összes felmerült fórumon a témában az a vita tárgya színvonalas lesz az oktatás, lesz elég diplomás vagy se? Túl sok a diplomás vagy se, jó lesz ez így vagy sem a diákoknak, az oktatóknak, stb.

Pár helyen láttam leírva, hogy ebben a felállásban nem az lesz, hogy megtelik a fizetős részleg is, hanem az, hogy a kvóta csökkenések miatt egy halom iskola TÖNKRE megy, és egyetlen helyen írták le konkrétan, hogy az "egyetem városok" jó részt a diákok közvetett és közvetlen kiadásaiból élnek, tehát ezek a városok is szopni fognak. De ezek olyan mellékes kérdések.

No akkor lesz egy csomó nem diplomás munkanélkülink a sok diplomás munkanélküli mellé, meg az eddig is kevés munkanélküli tanár mellé lehet még húzni pár ezer strigulát, nincs semmi baj átképzik őket szociális munkássá (szigorúan OKJ, mert ugye rendes képzés úgy se lesz már), meg ápolónak (szigorúan OKJ, mert abból már most sincs), meg BKV ellenőrnek és teszünk rá nagy ívben, hogy alkalmasak rá vagy sem.

komplikato 2012.12.06. 02:07:41

"Álmunkban sem jutott volna eszünkbe, hogy 18 év után odajutunk, hogy arról kell győzködnöm a fiatalokat, hogy ne nyugodjanak bele abba az üzenetbe, ami úgy hangzik: ha nincs pénzed, nem tanulhat a gyereked. Ez a tandíj üzenete.

Csak a hírre, hogy tandíj lesz, több mint 26 ezerrel csökkent az egyetemre és főiskolára jelentkezők száma. Csak a hírre, kedves Barátaim! Több mint 20 ezer családnak azt üzente meg a magyar kormány, hogy hátat fordít nekik, menjenek Isten hírével. Nem törődik velük, nem adjusztálja őket, nem pallérozza a gondolkodásukat, nem fektet be a jövőjükbe."

mizrolist 2012.12.06. 05:55:12

@zellerlevél: a diplomások között a munkanélküliség alacsonyabb Magyarországon, mint bármilyen más végzettség esetén. De azért lehet jönni ezzel a "sok a munkanélküli diplomás" szöveggel nyugodtan...

Herr SturmLikudnik · http://archiregnum.blog.hu/ 2012.12.06. 06:52:43

gyerekek, megvolt azt esti mese BolseViktor bácsitól, most jön az ébredés a narancsos valóságban: pontosan annyi jogotok lesz, amennyit kiharcoltok magatoknak, szó szerint

im-ígyen működik NERisztán

Csacsicska 2012.12.06. 07:25:34

El kell foglalni az iskolákat, egyetemeket. Össze kell fogni az egyébként gyáva oktatókkal, tanárokkal. Szabotálni kell az államot - majd csak felébred a többi 10 millió bénagéza is.

Mutassatok példát az öregeknek, Petőfiék is ezt tették: az volt az igazi SZABADSÁGHARC, vagy nem?

különvélemény2 2012.12.06. 08:10:20

@mizrolist:
Bocs, de nem értem a logikát.
Tehát, ha mindenki diplomás lenne, akkor megszűnne a munkanélküliség?

Spiro 2012.12.06. 08:59:59

Nem kell aggódni. A rendszer átalakítás még nem fejeződött be.

A felsőoktatást is besorolják a látványsportok közé, - és az önellátás jegyében- a felajánlott TAO-ból lesz finanszírozva. Ezt a Fidelitas, mint szakági szövetség koordinálja.
Természetesen az összes Akadémia is pályázhat, azaz Felcsúti is, ahol addigra mester- és posztgraduális képzés is lesz (itt a védések, és a fej játék támogatása kap kiemelt szerepet – Bólints Viki jeligével).

A doktorik védésekre - az addigra felépülő Felcsúti stadionban –telt ház előtt lesz lehetőség. Lesznek kihelyezett szakok Debrecenben, az Üllői úton is.

A telt ház garantál, mert a választási regisztrációt addigra kiegészítik azzal, hogy csak az választhat, aki minimum 30db/év, névre szóló kezelt focimeccs belépőt is be tud mutatni.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.12.06. 09:37:37

"Tanulni, tanulni, tanul-
-ni!" - mondotta egykor Lenin.
Most csöppet sem váratlanul
Túllépünk e már-már zsenin.

"Butulni, butulni, butul-
-ni!" - új jelszó s kész az igád.
Tanulatlan vár az út túl-
-oldalán közmunka brigád.

;-)

Plagizáló+Asszonyverő+Gyilkos+Garázda=FideszMaffia 2012.12.06. 09:37:42

Csak jobbos és balos szólamokat hallok a kommentelőktől.

A jobbosok feltétel nélkül csókolgatják a maffia vezér picsáját, a balosok pedig szociálisan érzékenykednek. Nem unjátok még?

A viktor néhány bűne, ami soha nem fog elévülni:

-lopás (sok ezer milliárd)

-csalás (lexek, titkosítások, haverok helyzetbe hozása)

-megtévesztés (hazugságok)

-puccskísérlet (utcai megfélemlítés és erőszak legitimálása)

ennek ellenére a felsőoktatási törvény (amennyit eddig ismerek) tökéletes.

Ringlósztár 2012.12.06. 09:47:42

@különvélemény2:
Mert ezt írta a kolléga?
Elég ócska hozzászólás, de azt még te is képes vagy belátni (remélem), hogy nagyobb esélye van munkát találni egy bármilyen szakon végzett diplomásnak, mint egy funkcionális analfabétának (akiket a szakmunkásképzésben orbánék szeretnének előállítani).

MZ/x 2012.12.06. 10:09:31

A pénzt el kell venni! Ez egy újabb pénz kivonás a rendszerből. Az,hogy a HÖOK-os emberkék most kapcsolnak mínősíti magukat. A királyságban csak az arisztokráciának vannak kiváltságai, nem? Van ma M.o.-on tlszteséges megélhetési lehetőség? Van munka lehetőség végzettségnek megfelelő?
Ha, nem politikus az illető akkor az elöző kérdésekre az első kivételével nem vagy nincs a válasz!
A Főnők ideges, látszott a parlamentben hétfőn. Az oktatás írányát már megszabták, de még nem eléggé bekorlátozott. Most majd az lesz!

MZ/x 2012.12.06. 10:17:49

A középiskolások és Szüleik talán 10% fogja fel, hogy milyen terhet kaphat a nyakába az elfogadottak alapján.
A pedagógusok, szakszervezetek most foghatnának össze a diákokkal!
De mi lesz? Csend! Mert, mint a HÖOK úgy a szakszervezetek és pedagógusok sem fognak össze! Ebben az országban a FIDESZ-nek sikerült megteremteni a széthúzást!

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.12.06. 11:05:52

@Zollye: Melyik színvonalas külföldi egyetem lesz olcsóbb? Egyre több helyen van tandíj, a menő angol nyelvű képzésekért pedig mindenki pénzt kér. Egyelőre európai viszonylatban csak a fogorvosi tandíjak számítanak átlaghoz közelinek, de az már tíz éve is félévente 1 millió volt a költségtérítéseseknek. A pedagógus szakok százezres tandíja nevetséges, ebből nem lesz nagy bevétele az egyetemeknek, viszont cserébe mindenki utálja az oktatáspolitikusokat.

mizrolist 2012.12.06. 15:23:45

@különvélemény2: nem, mivel nem tud mindenki diplomát szerezni, ez egyértelmű. De ahogy @Ringlósztár: is említette, egy diplomás könnyebben talál magának állást, mivel több lehetősége van. Sőt, ilyen háttérrel talán könnyebb lenne olyan munkahelyeket teremteni, amelyek kimondottan tudásigényesek, viszont nem feltétlenül igényelnek óriási beruházást.
Persze az is igaz, hogy ezek a munkahelyek inkább kutatással és szolgáltatással foglalkoznának, és ezek szemmel láthatóan olyasmik, amiket a mostani kormány nem támogat. Nekik kubikos kell, a földeken kombájn helyett kaszával arató paraszt, illetve a gyárban létminimum alatti bérért 12 órázó kvázi-rabszolga...

zellerlevél 2012.12.06. 18:41:33

@Zabaalint:

A diplomások arányához képest tudtommal nem.

Másrészt: nem mindegy, hogy vonatkerékpumpáló szakkal munkanélküli valaki, vagy használható végzettséggel.

zellerlevél 2012.12.06. 18:42:57

@komplikato:

Az általános-. és középiskolák azért mennek tönkre, mert kevés a gyerek. A felsőoktatási intézmények csődjének az okai sokkal szerteágozóbbak.

különvélemény2 2012.12.06. 22:38:20

@Ringlósztár:
Hagyjuk, 6 általános logikával nem tudok beszélgetni.

különvélemény2 2012.12.06. 22:47:36

@mizrolist:
Nem érted a logikát, amire rá akartalak vezetni.
Nyilván, bármilyen világban, még a szomszéd galaxisban is, a magasabb végzettségű előbb fog álláshoz jutni.
A gond ott van, amikor akkora a gagyi tömegképzés, hogy a vécésnénit is diplomával veszik fel.
Tehát az az adat, hogy a diplomás hamarabb talál munkát, kb. azzal egyenlő, mint hogy télen hidegebb van, mint nyáron.

És légyszi ne kerüld meg a kérdést, ami az volt, hogy ha mindenki diplomás lenne, akkor nem lenne munkanélküliség?
Mert ez mutat rá leginkább a logikai bukfencre az okfejtésedben.
Az elmúlt évtizedben rengeteg diplomás keletkezett, mégis csökken a munkahelyek száma.
Hol van az a nagy nyereség, ami a sok diplomásból ered?
Sehol, mert csak lúzerek jönnek ki az egyetemekről.

zellerlevél 2012.12.07. 17:04:29

Hm... amikor valakinek elfogynak gondolatai és/vagy érvei, akkor feltételezi, hogy a másiknak (rokonsággal együtt) nincs diplomája.

Számomra az illető ilyenkor írja ki magát a párbeszédképes táborból.

A jelenlegi helyzet hosszútávon mindenkinek rossz, legyen az szülő, hallgató, adófizető, oktató. Sőt, még a régen diplomát szerzetteknek is rossz, mert az ő diplomájuk értékét is csökkenti a sok értéktelen diploma.
süti beállítások módosítása