A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Schmitt és Semjén: hasonlóságok és különbségek

2012.11.21. 00:01 timargabor

Nem egészen egy évvel a Schmitt-ügy kirobbantása után újabb plágiumgyanút fogalmazott meg a HVG: ezúttal Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, KDNP-elnök doktori dolgozatában vél felfedezni hivatkozás nélkül használt idegen gondolatokat. A kormányzati válasz hasonló: "szánalmas politikai provokáció"-nak minősítik az ügyet, és Schmitt esetével ellentétben rögtön elérhetővé is tették Semjén kérdéses dolgozatait. Lássuk, mi a hasonlóság és a különbség a két eset között. Elöljáróban meg kell említsem, hogy diploma- és doktori dolgozatok témavezetésében és bírálatában van némi tapasztalatom, igaz, eltérő területen, a műszaki- és természettudományban.

Az első különbség az, hogy míg Schmitt Pál dolgozata terjedelmének nagy részét tölti ki az idegen szerzőktől sok esetben szó szerinti fordításként másolt anyag, tehát nem a lóláb lóg ki, hanem a ló egy kis részét fedi valami, addig Semjénnél nem ez a helyzet. Ahogy a Véleményvezér is leírja, az ő esete inkább hasonlít Karl-Theodor zu Guttenberg volt német védelmi miniszterére, aki hasonló ügy miatt kényszerült lemondani. Az, ha valaki más gondolatait átfogalmazva saját szövegének összefüggésébe helyezi és meghivatkozza (a szövegben jelzi, hogy a gondolat honnan származott, és egyértelműen utal irodalomjegyzékének egy elemére) az teljesen rendben van. A probléma ott kezdődik, amikor ez a jelzés, a hivatkozás hiányzik, amikor a szövegből nem derül ki, hogy a szerző megmondja: ez nem saját gondolat, hanem. Az, hogy az irodalomjegyzékben szerepel a forrás, de a szövegben nincs rámutatva, hogy ez onnan van, doktori szinten nem fogadható el. (Igazából ma már sehol sem.) Nem értvén a társadalomtudományokhoz, nem tudom biztosan eldönteni a HVG adatai alapján, hogy ez ott mennyire elfogadott. A saját szakterületemen a vitatott részeket nem engedném át, így egy szakértő vizsgálatot szerintem megérne a dolog.

És itt jön a másik fő különbség. Minden ilyen ügyben (Guttenberg és Schmitt, vagy ha már itt tartunk, Gyurcsány esetében is) a fokozatot, diplomát kibocsátó egyetem vagy intézmény kezében van a lényegi döntés. Ha ők egy ilyen vizsgálat eredményeként - felülvizsgálva a korábbi opponensek elfogadó véleményét - kimondják, hogy a szöveg plágium és visszavonják a fokozatot, akkor a politikus lehetetlen helyzetbe kerül, ha meg nem, akkor a végzett diák vagy doktor nem számít vétkesnek. Amint erre magunk is rámutattunk, Schmitt ügyében a Semmelweis Egyetem lépéskényszerben volt, nemzetközi szinten jegyzett reputációját, erkölcsi tőkéjét és így legközvetlenebb létérdekeit sértette volna, ha elkeni a dolgot: nem is tette meg. A döntés most a Pázmány Péter Katolikus Hittudományi Akadémia jogutódja, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem kezében van, a nyilvánosságra hozott dolgozatokat persze bárki elemezheti, de annak nincs közvetlen hatása az egyetem döntésére.

Várható tehát egy vizsgálat az ügyben, és kíváncsian várom a fejleményeket. Ugyanakkor meg kell mondjam, egy ponton a HVG feleslegesen veti el a sulykot. Semjén nyelvtudásának ugyanis semmi köze ahhoz, hogy kire hivatkozhat. Egyrészt attól, hogy nincs német nyelvvizsgája, még olvashat németül, ráadásul - a már említett műszaki- és természettudományokban egyértelműen igaz ez - a szaknyelv olvasása általában könnyebb mint az általános szövegé. Nem felvágásból mondom (na jó, egy kicsit...), nekem sincs nyelvvizsgám németből, olaszból vagy románból, de a szakmai szövegeket elég jó biztonsággal el tudom olvasni és felismerni a lényegi pontokat, ahol rá kell szótárazni. A másik ok még súlyosabb: a hivatkozásnál alapszabály, hogy azt hivatkozzuk, aki az említett gondolatot először megfogalmazta. Mi van akkor, ha a jelölt tudja, hogy ez egy latin nyelvű szöveg de ő maga nem ért latinul, illetve nincs belőle nyelvvizsgája? Nem hivatkozhatja? Ugyan már...

Egy másik, alaphelyzetben értelmetlen kifogás, hogy Semjén a doktorija megvédését követően az ELTE-re benyújtott másoddiplomás szakdolgozatában forrásmegjelölés nélkül vett át szövegrészeket a saját doktorijából. Amennyiben az átvett doktori szöveg nem plágium, akkor ezzel semmi gond nincs, sőt teljesen bevett gyakorlat, az pedig, hogy egy már másutt, más fokozat elérésére benyújtott munkában milyen mértékű továbbfejlesztést vár el, az az elfogadó intézmény döntése - egy az egyben nyilván nem fogja elfogadni a korábbi dolgozatot. A saját gondolataimat viszont (amennyiben tényleg sajátok!) nem kötelező hivatkoznom akkor sem, ha korábban már leírtam azokat (kivéve, ha a szerzői jogokat átengedtem a kiadónak, de itt nyilván nem ez a helyzet) - más kérdés, hogy viszont érdemes hivatkoznom magamra is, mert ezzel kvázi "reklámozom" a korábbi munkámat. Amennyiben viszont az eredeti szöveg maga is plágium, akkor az "magával rántja" az ezt használó későbbi munkát is, ha hivatkoznak rá, ha nem. A másoddiplomát kiadó ELTE érintettsége így érdekes szálat visz az ügybe: a saját diplomájuk és az azt megalapozó szakdolgozat ügyében ők a Pázmánytól függetlenül is vizsgálódhatnak, és elvileg az eredmény is lehet eltérő.

Összességében: ha lesz vizsgálat a doktori cím ügyében, azt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem doktori ügyekben illetékes bizottsága kell lefolytassa, és annak kell tartalmi javaslatot tennie az intézmény szenátusa felé. Ha nekik ez így megfelel, és szerintük nem történt plágium, akkor az ügy le van zárva. A balhét - már ha van - onnantól ők viszik el, nem a végzett doktor. Az viszont, hogy a korábbi egyetemi doktori fokozat Ph.D.-vá minősítése rendben megtörtént, a kérdés szempontjából nem tűnik relevánsnak, hiszen akkor valószínűleg nem vizsgálták újra a dolgozatok szövegeit, a most megkérdőjelezett részleteket.

Tetszett a cikk? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

217 komment · 4 trackback

Címkék: Semjén Zsolt plágiumvád

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr904916888

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Semlyén takarodj! 2012.11.28. 13:41:36

ErkölcsTan és etikaoktatás Semlyén Zsolt részre: A plágium lopás és csalás. Takarodj a közéletből!

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.21. 12:00:06

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: A méltatlan bulvárkacsától a lemondásig – Ki mit mondott Schmitt Pál doktorijáról? 2012.11.21. 11:08:27

Idézetek fideszes politikusoktól, akik az első naptól kezdve összezártak Schmitt Pál mögött a plagizált kisdoktori ügyében. A hvg.hu január 11-én írta meg, hogy plágiumgyanús Schmitt Pál 1992-es doktori disszertációja. A cikk lead-jében akkor ezt írták...

Trackback: Hogyan maradhatott volna köztársasági elnök Schmitt Pál? 2012.11.21. 11:06:53

Ha nem hallgat a tanácsadókra, nem gabalyodik bele az általuk kreált, hazugságokból és csúsztatásokból építkező “szómágiába”, hanem kiáll a kamerák elé, és elismeri, hogy a Tényfeltáró Bizottság állításai megalapozottak és jogos a doktori c...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

cosmopol 2012.11.21. 14:43:33

@KG2000: Ebben nagyon tévedsz. Ha például kiderült volna valami mélypszihológiai vizsgálat révén, hogy Schmitt azért plagizált, mert egyszerűen nem volt képes felfogni a tudományos munka alapvető elveit, azaz annyira ostoba volt, attól még a műve plágium = azaz nem felel meg a követelményeknek, ergo a címet vissza kell vonni.

Vannak persze olyan esetek, amikor mérlegelés tárgya lehet a plágium mértéke (mondjuk pár mondat egy disszertációban, ami akár jöhet abból is, hogy valaki a saját jegyzeteiben összekeverte a kiírt idézetet és a saját gondolatait, majd a megírásnál nem ellenőrizte újra), s ilyenért azért nem szoktak visszavonni doktorit, de a fenti esetekben (Semjén, Schmitt) messze nem erről van szó.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 14:46:15

@spinat:

"Milyen új tudás létrehozása várható a teológusoktól?"

Ez folyamatosan megtörténik. Pl. sok könyvet olvastam UGYANARRÓL. Viszont egy kivételesen jó teológus képes ugyanazt merőben új megvilágításba helyezni.

Pl. Vladimir Lossky (Vlagyimir Losskij) orosz-francia teológus munkái, Alexander Schmemann (Alekszandr Smeman) orosz-amerikai teológus munkái, de mást is mondhatnék nem mondanak mást, mint előtte évszázadokon keresztül mások, de alapvetően új módon mondják el, ezzel új tudást létrehozva.

Hunor Levente 2012.11.21. 14:47:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
"A teológia egy tudomány. Nem természettudomány, hanem társadalomtudomány."

Ilyen pofátlan hazugságot! Lám, az ilyen fanatikus keresztény a legnagyobb ordas baromság leírásától sem riad vissza!
(A teológia nevű abszurdum kurvára nem társadalomtudomány. Ezt mindenki tudja, még a leghülyébbek is, kár a gőzért.)

Scagnetti 2012.11.21. 14:49:29

"Az, hogy az irodalomjegyzékben szerepel a forrás, de a szövegben nincs rámutatva, hogy ez onnan van, doktori szinten nem fogadható el. (Igazából ma már sehol sem.)"

Igazából ennek ellenére alacsonyabb szinten sok helyen nem csinálnak belőle problémát. Irodalomjegyzékben legyen meg, és ennyi elég.

Érdemes lenne átnézni az egész parlamenti bagázs munkásságát. Gyanítom, nem csak Scmittről meg Gyurcsányról derülne ki, hogy simlisek, lenne ott még bőven hasonló.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 14:49:29

@Hunor Levente:

Nézz utána, tanulj, tájékozódj, művelődj!

Magyarországon is mindig elismert tudomány volt a teológia, leszámítva az 1949-1990 közti ateista diktatúra korát.

Mr. Bear 2012.11.21. 14:57:08

@KG2000: ... politikai értelemben ki lehet emiatt nyírni Semjént, akinek a munkája minden kétséget kizáróan jelentős eredeti gondolatokat tartalmaz

Ez az, éppen ez az, könyörgöm, mutassa meg már valaki, hogy milyen eredeti gondolatot tartalmaz a disszertáció. Üsse kő, azt sem bánom, ha nem jelentős, csak eredeti legyen!

Hogy a rockzene az ördögtől való? Ezt 1990-ben disszertáció nélkül is nyomta a katolikus egyház, én is hallottam elég sokszor a prédikációkban. Vagy hogy mi a hinduizmus? Vagy hogy a buddhizmus hisz a lélekvándorlásban?

cosmopol 2012.11.21. 14:58:47

@KG2000: Jó, akkor visszavonom amit korábban írtam: mégsem kezded érteni. Így a dolog nem vicc, csak magadat teszed nevetségessé. Részemről a szmájli így is jogos.

Ami meg a politikusi vonalat illeti, persze, hogy van politikai vonzata a "támadásnak". Csakhogy ez egy ilyen dolog, mert két dolog nem kötelező: tudományos címet szerezni, és politikusnak állni. De ha valaki mégis ezt teszi, számítania kell a következményekre. Azaz, hogy betartsa a tudományos normákat, politikusként meg legyen nem kikezdhető ilyen erkölcsi ügyekben, pláne ha maga az erkölcsösség nevében lép fel. A többi félrebeszélés, és elkenés.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 14:59:01

@Scagnetti:

Annak idején a Pázmányon évfolyamdolgozatot kellett írni "Három választás Magyarországon" címmel, az 1990-es, 1994-es és 1998-as választások tanulságairól.

Én azt csináltam, hogy letöltöttem az adatokat a valasztas.hu-ról, majd azokat elemeztem, következtetéseket vonva le. Lett 40 oldal.

Aztán mondták, hogy oké, jelest adnak, de ezt nem így kell csinálni, mert amit én csináltam, az egy szakdolgozat vagy egy doktori váza, s nem évfolyamdolgozat. Úgy kellett volna csinálni, mondták, hogy én nem magukat az adatokat elemzem, hanem elolvasom 10 neves politológus elemzését, s ezeket összegzem, megállapítva miben egyeznek és miben térnek el. Magyarul: a túl sok önálló elem nem való évfoyamdolgozatba.

spinat 2012.11.21. 15:02:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem ismerem az arcokat, de attól még hogy egy ismert dolgot máshogy magyarázok el, attól csak a magyarázat lesz új, a dolog már ismert volt. Ettöl az még vezethet késöbb új tudáshoz. De ezek az urak milyen konrét új tudást hoztak létre, mint pl. "eddig mindenki úgy tudta, hogy a növények csak oxigént termelnek, de AB kimutatta, hogy más is termelödik közben, pl hidrogénperoxid". Ezek az urak kimutatták, hogy a menyországba jutáshoz nem elég az 5 miatyánk naponta, hanem szükséges hetente egyszer a szenteltvízzel locsolkodás is?

Mr. Bear 2012.11.21. 15:03:01

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Ha a Pázmányon így álltak a dolgozatodhoz, az csak a Pázmány színvonaláról állít ki igencsak szomorú bizonyítványt. Egy rendesebb egyetemen érdem az, ha a hallgatónak önálló gondolata van.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 15:05:39

@Mr. Bear:

S mindez nem eredeti gondolat? A dolgozatában körbejárt egy témát kifejezetten alaposan.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 15:06:39

@Mr. Bear:

Jelest adtak, de mondták nem ez volt a feladat, hanem a témabeli források megismerése és azokról beszámolni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 15:09:08

@spinat:

Halvány fogalmad sincs a teológiáról, de véleményed az van.

Kb. mintha a zöldségtermesztő Józsi bácsi véleményezne egy filozófiaitörténeti dolgozatot, majd kijelentené "hülyeség, ezek a semmiről vitatkoznak, miért nem mennek inkább paradicsomot kapálni?".

Mr. Bear 2012.11.21. 15:10:09

@spinat:

A teológia (éppúgy, mint a filozófia, etika, stb.) valóban nem hoz létre semmi kézzelfoghatót, ezért könnyű megvezetni azokat az embereket, akik semmit nem értenek ezekhez a tudományokhoz, és elhitetni velük, hogy csak fölösleges pénzkidobás. V.ö. minek újra lefordítani Platónt, amikor már megvan magyarul.

Semjén is írhatott volna értékes dolgozatot, a new age izgalamas szellemi áramlat, ehelyett nem tett többet, mint közhelyeket hordott össze, nulla hozzáadott értékkel.

Mr. Bear 2012.11.21. 15:12:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Olvastad? Kérlek, foglald akkor össze egy-két mondatban, mi a dolgozat tudományos újdonsága, nekem sehogy sem sikerül.

spinat 2012.11.21. 15:12:42

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Ahha, tehát a dolgozatának 40%ában mások gondolatait mutatta be, de nem tette egyértelmüvé, hogy ezek nem saját gondolatok. Mivel alapvetö, hogy az hivatkozásokat be kell mutatni, ezért az olvasó feltételezi, hogy az a szöveg, ahol nincs hivatkozás, az a szerzö saját terméke (én spec 5-10% hivatkozási hibát el tudnék fogadni) Tehát ez megtévesztés, még ha nem is szándékos. Na de tegyük fel, hogy egy szerzötöl egy hosszabb gondolatot idézek, monsjuk 2-3 bekezdést, akkor ott van elöttem az eredeti mü (esetleg fordítás), elolvasom azt a részt, amit fel kívánok használni, leírom (miért is fogalmazom át, ha eghyszer idézek), és elfelejtem odaírni, hogy ez kitöl is van. Pláne, ha a dolgozat további részében odaírom, hogy honnan van. És ezt S.ZS. esetében kb 50 oldalnyi anyagal teszem. Aki olvassa, arra gondol, hogy lát egy idézetet, hogy Kovács Béla (1973) azt mondta... és Kovács Béla 1973 müve ott is van az irodalomjegyzékben. Tehát feltételezhetö, hogy a szerzö mindig megjelölte, ha töle vett át valamit.
Nem ismerem a hvg elemzését, nincs kedvem elolvasni. De ha 2-3 szerzötöl 50 oldalt átvesz átfogalmazva, és nem hivatkozva, az nekem gyanúsan szándékos. Ha az 50 oldalnyi szöveg vagy 50 különbözö forrásból származik, akkor még hajlamos lennék elhinni, hogy hanyagul idézett.

Tudom miröl beszélek, írtam már doktorit is, és jelent már meg cikkem (nemn magyar folyóiratban).

Hunor Levente 2012.11.21. 15:14:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Szokásodhoz híven megint mocskosul félrebeszélsz, terelni próbálsz. Azt állítottad, hogy társadalomtudomány (és én erre a nyilvánvaló hülyeségre reagáltam), most meg már "elismert" tudományozol! Legfeljebb hittudomány (ami egy vicc kategória) az a baromság, azért is "oktatják" hittudományi intézményben, ha nem tűnt volna fel. (Hogy régen minek számított az meg most nem számít, mert most most van. Ateista diktatúra is csak a te sajátos víziódban volt. Semmelyik történelemkönyv nem ír ilyesmiről, szocializmus, kommunizmus volt. Úgyhogy inkább te művelődj! Bár amilyen ostoba vagy, az se fog segíteni.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 15:18:16

@Mr. Bear:

Nem olvastam, csak belenéztem. Leírja az újpogányság történetét, kiváltó okait - a mű jó. Hozzáteszem, összesen kb. 15 oldalt olvastam el.

Scagnetti 2012.11.21. 15:22:49

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Hehe! A vicc az, hogy annak idején nálunk is azt a hallgatót szopatták agyon a védéskor, aki saját mérésekkel, következtetésekkel rakta tele a dolgozatát, míg aki nem vitte túlzásba, az pár perc alatt túl volt az egészen. Mondanom sem kell, a többség nem vitte túlzásba, csak egy plusz nyűgnek tartotta a szakdolgozatot.

De ennek ellenére azért a többség megírta rendesen, nem másolta le valakiét, mint példamutató politikusaink.

Lehet persze, hogy csak azért, mert nem találták meg a sógoruk dolgozatát. :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 15:23:21

@Hunor Levente:

Buta vagy sajnos.

A világ legrangosabb egyetemein is van teológia szak.

Persze biztos mindenki hülye rajtad kívül - ez az egyetlen logikus magyarázat valószínűleg...

Mr. Bear 2012.11.21. 15:27:35

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Akkor kérlek, olvasd el a többit is, és utána gyere vissza vitatkozni. Ez így - bocsáss meg - nevetséges.

Addig is, az újpogányság történetében mi az az aprócska saját gondolat, amiért leírta? Hiszen még az is felületes és elnagyolt, amit az újpogányság terjedésének okairól összeszedett.

Ultracivil 2012.11.21. 15:30:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

"A te logikád alapján a szociológia, a pszichológia, a közgazdaságtan is szimpla baromság."

Kevered a fogalmakat megint barátom, mint ahogy szoktad, illetve nem olvasod alaposan el amit írnak az emberek.

Nem aszerint a logika mentén gondolom ahogyan te próbálod magadnak, másoknak magyarázni a dolgokat.
Nem nyilatkoztam róla és nem is tekintettem baromságnak a társadalom és a közgazdaság tudományokat. Bár kétségtelen, hogy mérnök lévén sokkal többre tartom a természettudományokat.
A hittudományokat pedig egyszerűen semmire sem tartom jónak. Milyen tudomány az amely folyamatosan meghátrálásra, magyarázkodásra és átértelmezésre kényszerül?

Mr. Bear 2012.11.21. 15:36:38

@Ultracivil: A hittudományokat pedig egyszerűen semmire sem tartom jónak. Milyen tudomány az amely folyamatosan meghátrálásra, magyarázkodásra és átértelmezésre kényszerül?

Valószínűleg csak felületesen ismered a hittudományt, de hidd el (ez milyen vicces :)) nem kényszerül folyamatosan meghátrálásra. Vagy ha igen, akkor a fizika is, hiszen valamikor elég komoly tudósok tartották a Földet laposnak.

A teológia változik, mint minden más tudomány. Ettől még Semjén dolgozata színvonalatalan fércmű.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 15:40:13

@Ultracivil:

"Milyen tudomány az amely folyamatosan meghátrálásra, magyarázkodásra és átértelmezésre kényszerül?"

Az összes természettudomány. Régi elméletek megdőlnek, újak jönnek.

A teológiában ez szinte ismeretlen, hiszen az alap fix.

spinat 2012.11.21. 15:49:54

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: nem mondtam, hogy értek hozzá, de te sem hoztál példát, hogy mi újat tud mutatni a teólógia.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 15:53:20

@spinat:

Pl. új megvilágításba helyezi az V. századi vitákat Krisztus emberi és isteni természetének kapcsolatáról.

spinat 2012.11.21. 15:56:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: vagyis semmi új nincs benne? :)

@Ultracivil: ez nem igaz, birkával ellentétben én ismerek egy konkrét példát az alkalmazott teológia területéröl(micsoda gyönyörü kifejezés). Miszerint hogy zsidóknak szabad-e ugyanabban a mikróban tejet és húst melegíteni. :)

tehát a nem alkalmazott teó az csak habosítja a már meglévö abszolút igazságot/tudást.

Globetrotter2014 2012.11.21. 15:57:07

@Mr. Bear: @Hunor Levente:
Tetszik vagy nem a hittudomány társadalomtudomány.

És a társadalomtudomány nem arrl szól hogy feltaátlsz valamit.

Rendszerezel kategorizálsz, összefüggésekre mutatsz rá. Ez éppúgy igaz a jogra mint a szociológiára, és a hittudományra is.

A hittudomány nem a vallás gyakorlása, nem vagy pap, nem is kell vellásosnak léenned. Filiózófiakutatók nem filéozófiákat gyártanak hanem azt elemzik. Ahogy a politológus sem poltikus.

I_Isti 2012.11.21. 16:04:50

Egyébként nem is rossz maga disszertáció. A '90-es években Magyarországon elképesztő mértékű robbanást ért meg az okkultizmus és a szexuális erkölcsi hanyatlás. Addig is volt, de a rendszerváltás/változás és a szabadság légköre egy jelentős nyitást, és érdeklődést is létrehozott az okkultizmusra. Akkoriban vált általánossá a horoszkópok közlése olyan sajtótermékekben is, amelyekben addig nem fordulhatott volna ez elő.
A Semjén-féle munka azt mutatja, hogy igen, a katolikus egyházon belül az értelmiség egy része is választ keresett erre az okkult robbanásra, ami - szerintem - a '90-es évek közepén-végén tetőzött.

A dolgozat egyébként megmutatja azt, hogy
1) a katolikusok nem tudnak vallási szabadpiac körülményei között gondolkodni,
2) semmilyen épkézláb válaszuk sincs az
- távol-keleti vallási kultuszokkal kapcsolatos kihívásokra,
- a fiatalság demokratikus, és jogállami kereteken belül történő elérésére (ti. hittérítésére)
- maga a római katolikus vallás nem tud választ adni azokra a valódi természetfölötti megtapasztalásokra, élményekre, amelyekre ezek a keleti vallások, (include budhizmus) és az azokból erőteljesen merítő New Age különböző ágai, illetve az okkultizmus teszik képessé az embereket.

Zabaalint (törölt) 2012.11.21. 16:04:59

@Hunor Levente:
Én egyetértek vele, hogy a teológia tudomány, el is mondom miért.

Szóval először is abból indulok ki, hogy a teológia baromság, de egyszerre mondom azt, hogy tudomány is. Első a szubjektív értékítéletem, ami nem zárja ki a másodikat. Ugyanis a teológia a következőt teszi:

1. Feltételez egy irracionális dolgot, Isten létét, aki teremtette a világot. Értelemszerűen az én véleményem az, hogy ez a pont, amit sem pro, sem kontra nem lehet bizonyítani, léteznek a teológiában "bizonyítások" erre, de egytől egyig bizonytalan alapokon vannak. Konkrétan keresztényeknél ide tartozik még a Biblia hitelességének elfogadása, ezt sem vonják kétségbe, nyilván ez is irracionális alapokon nyugszik. Muzulmánoknál például ugyanez a Korán.

2. Miután 1-et nem vitatja, tehát olyannak veszi, mint a matematikában az axiómák, ezen kereteken belül gondolkodik tovább. Itt már lehet tudományos igényességű a munka. Az euklideszi geometrián belül is elfogadjuk azt, hogy a párhuzamosak a végtelenben sosem találkoznak, függetlenül attól, hogy igaz-e a valóságban.

Tehát az igazság az, hogy ha a teológiát marhaságnak vagy értelmetlennek minősítjük, attól még ugyanúgy tudomány, lehetnek hülye tudományok is.

spinat 2012.11.21. 16:05:30

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: ez inkább vallástörténetnek tünik, vagy esetleg egy új megoldása lett a vitának. Volt-e vajon Ádámnak köldöke? és hogy kerültek 100 millió éves fosszíliák a 6000 éves födre? épp aktuálisan melyik része a bibliának az ami szó szerint igaz, és melyik az amit a legújabb kutatások szerint már csak átvitt értelemben kell igaznak tekinteni, és melyik az ami már tényleg csak mese?
Érvényes-e az Ószövetség a mai keresztényekre, vagy csak részben? Ezek mind komoly kérdések. De legalább azt megtudtuk a minelnhely nem csalással készült nagyon komoly munkájából hogy a Sympathy for the Devilt nem ö írta (pontosan jelölte meg a forrást). Ellenben lehetséges, hogy Mick Jagger tényleg sugallatot kapott a sátántól. ès mindezt egy komoly egyetem teológiai doktorátussal jutalmazta.
Köszönöm, nincs több kérdésem.

Zabaalint (törölt) 2012.11.21. 16:08:31

@Mr. Bear:
Nem attól tudomány valami, hogy van kézzel fogható haszna. A természettudományon belül is voltak dolgok, amelyeknek úgy tűnt abban a korban, amikor kutatták, hogy soha semmilyen haszna nem lesz. Szerencsére ennek ellenére kutatták.

Zabaalint (törölt) 2012.11.21. 16:10:47

Egyébként nekem az is meglátásom, hogy attól, hogy én ateista vagyok, lehetnék keresztény teológus is. Ugyanis a Biblia alapján ugyanúgy elemezhetem Istent, a teremtést, Jézust, Ádámot és Évát, stb., csak feltételeznem kell, hogy Isten létezik, azt meg akkor is feltételezhetem, ha amúgy nem hiszem el.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 16:16:08

@spinat:

"Volt-e vajon Ádámnak köldöke? és hogy kerültek 100 millió éves fosszíliák a 6000 éves födre?"

Ez nem teológiai kérdés, azaz erről nem szól a teológia.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.11.21. 16:18:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Itt arról is szó van, h azokból a munkákból, amiket "elfelejtett" idézni, a hivatkozásokat minden skrupulus nélkül átvette, mintha azokat ő olvasta volna az eredetiben. Ez azért egyértelműen szándékos rosszhiszeműség.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 16:19:32

@I_Isti:

Az, hogy a kereszténység nem tudja felvenni a versenyt újpogány hitekkel nem a kereszténység problémája.

Ez kb. olyan, mint az, hogy Bach nem tudja felvenni a versenyt Lady Gagával.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.11.21. 16:21:29

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Igen, egy (ill 2) kiváló ismeretterjesztő munka átvétele :)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 16:23:06

@spinat:

"épp aktuálisan melyik része a bibliának az ami szó szerint igaz, és melyik az amit a legújabb kutatások szerint már csak átvitt értelemben kell igaznak tekinteni, és melyik az ami már tényleg csak mese?"

Látod, itt ismét az a gond, hogy - mint az átlag ateista - te is a leghangosabb újprotestáns propagandát azonosítod a kereszténységgel.

Amit mondasz - Biblia szó szerint igaz, 6000 éves bolygó, stb. - ez mind újprotestáns nézet, melyet a hagyományos kereszténység sosem vallott.

Egyszerűen egy nemlétező problémát vetsz fel.

A keresztény teológia 90 %-a NEM vallja azt, amit te számon kérsz rajta.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 16:23:48

@spinat:

"Érvényes-e az Ószövetség a mai keresztényekre, vagy csak részben? Ezek mind komoly kérdések."

Ez 2000 éve tisztázatott kérdés.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 16:31:33

@MolnarErik:

Bevallom, elfogult vagyok Semjénnel kapcsolatban. Bár politikusi tevékenységével nem rokonszenvezem, emberi minőségét ismerem személyesen, s ő egy tiszteletreméltó, rendes, kedves ember. Egyszerűen nem hiszem, hogy hazudik. Biztos vagyok benne, hogy jóhiszemű volt, s tényleg komoly munkát fejtett ki a dolgozata megírásakor. Ha hibázott is, hülyeségből eredt ez, nem szándékos csalás miatt.

Az meg, hogy gyenge-e a munkája nem számít. Tény, hogy Semjént nem tartják számon a világ vezető teológusai között, de ettől még elvégezte az egyetemet és írt egy doktorit is, ami megfelelt a követelményeknek, akkor is, ha a dolgozatából nem lett bestseller.

I_Isti 2012.11.21. 16:42:36

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: érdekes, hogy a dolgozatban is idézett Simon-mágus féle esetben még felvette a versenyt, sőt győztes tudott lenni a kereszténység az okkult vallási kultuszokkal szemben. Lehet, hogy nem az államhatalommal való visszaélés ereje, hanem a Jézus Krisztus keresztáldozatába, eltemettetésébe és harmadik napon történő feltámadásába vetett hit ereje hiányzik az egyházból?

Hunor Levente 2012.11.21. 16:53:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem is vonom kétségbe, a teológiát elég sok helyen oktathatják. (A keresztény szellemi fertő globális elterjedtségét figyelmbe véve ez nem túl meglepő.)

Én csak azt állítom, hogy a hülyeséged dacára a teológia nem társadalomtudomány, és ezzel az alapvető ismerettel a túlnyomó többség egyébként tisztában van. (Illetve tudománynak nevezését is megkérdőjelezem, de ez mellékes.)
Még a nyamvadt wikipédia szerint se társadalomtudomány:
en.wikipedia.org/wiki/Social_science (Felsorolja a társadalomtudományokat, ám a teológia valahogy kimarad.)

Te persze képes vagy annak hazudni, ez a borzasztó. A fanatikusságnak, az elvakultságnak ez a foka. Azért hazudod társadalomtudományak, hogy hitelesebbnek, vállalhatóbbnak tüntesd fel.
(Vagy a jobbik esetet, elfogulatlanságot feltételezve a fenti bejegyzés hatására. Pedig a szerző egyrészt nagyvonalúan ír társadalomtudományról, másrészt Semjén a szociológiába is belekontárkodott, az pedig már tényleg az.)

Nem mindenki, szerencsére csak kevesen ilyen eszelős hülyék. (Egyébként a magyarázatokat illetően a logikusság általában nem elegendő vagy lényegtelen. A keresztény világképet is logikusan össze lehet rakni, csak attól a megállapításai még nem lesznek helytállóak.)

Nagyon bénák ezek a tereléseid. Feleslegesek is, mert a vak is láthatja milyen konkrétumokban tévedsz.

A múltkor, TGM ominózus beszédénél is ezt csináltad - csak akkor hiteltelenítés céljából! -, marxistának nyilvánítottad. Mire én rámutattam, nem volt marxista a szövege, erre azzal jöttél, hogy általában TGM marxista (az egyébként külön bejáratú anarchista-marxista nézeteit simán a hagyományos marxizmusnak megfeleltetve). Csakhogy a beszédét illetően ez totál irreleváns volt. Most is, amiket ide erőltetve összehordasz, mind nem számítanak. Tulajdonképpen hozhatsz bármit, a teológia akkor se lesz társadalomtudomány.
(Túlzásba vittem a magyarázatot, de te olyan egy konok hülye vagy, hogy neked nem árt.)

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 17:01:29

@I_Isti:

Milyen államhatalom az I. században?

Valójában az, hogy a kereszténység államvallás lett Rómában a IV. században végülis véletlen. Abban az időszakban a római lakosok fele-fele arányban voltak keresztények és mitraisták, ráadásul az elit inkább mitraista volt. A császár családjának keresztény tagjai döntötték el a mérleget a kereszténység felé.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 17:05:58

@Hunor Levente:

Hagyományosan a teológia külön ág, ezért nem sorolják itt fel.

julios 2012.11.21. 17:07:13

Meglátásaim:
1. a dolgozat hivatkozásai első ránézésre rendben vannak (elégé részletesen átfutottam, csakazértis), szerintem pontosan látszik mindenhol, hogy hol kezdődnek és hol érnek véget az átvett gondolatok. (Idézőjelek nincsenek valóban, de gondolati idézésnél pl. nem is szabad; és itt értelmező-gondolati idézések vannak.) Olykor több oldalon keresztül tartanak ezek a részek, de aki látott már karón varnyút, az érti, hogy miről van szó. Szerintem épp ezért konkrétan aljasság volt a plágiumot megfogalmazni, arra utazva, hogy aki még nem látott dolgozatot, az ezzel egyet fog érteni. Függetlenítsük már a személy (hvg-szerkesztőbizottságban nyilván negatív) megítélésétől az adott minősítő eljárás megítélését!!

2. éppen a dolgozat szükségszerűen mozaikos szerkezete miatt néz úgy ki a dolog, hogy a doktori eljáráshoz tartozik egy tézis, amiben a jelölt a saját eredményeit összegzi. A jelölt A TÉZIST védi meg, nem a dolgozatot! Plágium akkor van, ha a tézisben állít a jelölt olyat, ami nem az ő gondolata, hanem másé, és tudott róla, hogy ezt ellopta.

I_Isti 2012.11.21. 17:14:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: xxi. Században. Amelyik elveszi az iskolafenntartàs lehetőségét a budhistáktól, és kötelezővé teszi a romkat világnézeten alapuló hit vagy erkölcstant.

KG2000 2012.11.21. 17:41:40

@cosmopol: Még Schmitt esetében is meg lehet kérdőjelezni a doktori bizottság döntését a visszavonásról (összehaslításképpen, 1) Schmitt nem követett el olyan szándékos csalást, mint Guttenberg, hiszen összes forrását szerepelteti az irodalomjegyzékben 2) az ő doktorija nem is PhD vagyis alacsonyabb követelmények vonatkoznak rá, mint Guttenber PhD-jére).

Másrészt Semjén esetében még nem is vizsgálódott egyetlenegy tudományos bizottság sem. A HVGt én semmilyen szempontból nem fogadom el, sem tudományos értelemben, sem politikai értelemben, 2000 óta nem veszem a kezembe, és mind szakmailag, mind politikailag kiválóan meg vagyok nélküle.

bozon 2012.11.21. 17:59:08

@KG2000: "Addig, amíg a társadalom nem diszkvalifikálja teljesen Gyurcsányt a szőlős szakdolgozata miatt, amely a cosmopol által idézett link alapján a legsúlyosabb, "clone", addig nincs értelme az összes többi politikusi szakdolgozattal foglalkozni."
Már elnézést, de ez egy ótvar nagy kenés. Én lennék a legboldogabb, ha Fletó lebukna azzal, ami már gyakorlatilag egy fényévekről bűzlő nyílt titok, azonban ha azok a szakdolgozatok eltűntek, az érintett egyetemek saját hatáskörben nem tudnak már dönteni. Ez van. Ez nem akadályozhatja azt, hogy a többi patkány bűnhődjék.

Az egy másik kérdés, hogy ezek után valakinek köztörvényes ügyben kellene felelnie Fletó dolgozatainak az eltűnéséért, de a szükséges feljelentések megalapozása, bizonyítékok felkutatása messze nem triviális. Ezt az is mutatja, hogy még a dicsőséges és mindenható NER sem volt rá eddig képes.

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.11.21. 18:14:21

Ha már itt megjelölésre került egy írásom a nevem melletti blogból, azért kötekednék kicsit
1./
"egy ponton a HVG feleslegesen veti el a sulykot. Semjén nyelvtudásának ugyanis semmi köze ahhoz, hogy kire hivatkozhat. "
Ez csak részben igaz. Ha ugyanis X hivatkozik a saját művében Z egy gondolatára, mely gondolat forrását meg is adja, de megerősítő vagy cáfoló kritikai észrevételt tesz az teljesen rendben van.
Ha most jön Y, és átveszi X gondolatfűzését Z kritikájával, de forrásként nem X szerepel és nincs idézőjel, hanem forrásként az egészhez Z van megadva, akkor már probléma merülhet fel. A hiányos nyelvtudás okán, mivel a hiányok ilyenkor az értelmező olvasás gátjává válnak. Nem tudván elkülöníteni, hogy mi tartozik Z gondolatához, és munkásságához, és mi X-hez.

2./ "Egy másik, alaphelyzetben értelmetlen kifogás, hogy Semjén a doktorija megvédését követően az ELTE-re benyújtott másoddiplomás szakdolgozatában forrásmegjelölés nélkül vett át szövegrészeket a saját doktorijából. Amennyiben az átvett doktori szöveg nem plágium, akkor ezzel semmi gond nincs, sőt teljesen bevett gyakorlat, az pedig, hogy egy már másutt, más fokozat elérésére benyújtott munkában milyen mértékű továbbfejlesztést vár el, az az elfogadó intézmény döntése - egy az egyben nyilván nem fogja elfogadni a korábbi dolgozatot. A saját gondolataimat viszont (amennyiben tényleg sajátok!) nem kötelező hivatkoznom akkor sem, ha korábban már leírtam azokat (kivéve, ha a szerzői jogokat átengedtem a kiadónak, de itt nyilván nem ez a helyzet) - más kérdés, hogy viszont érdemes hivatkoznom magamra is, mert ezzel kvázi "reklámozom" a korábbi munkámat. "

Teljesen nyilvánvaló, hogy az önhivatkozásnak ilyen esetben nem az odézettség növelése, vagy az önreklám a célja, hanem az a nyilvánvaló elvárás, hogy a második diploma megszerzéséhez kötődő tanulmányok során megszerzett új ismeretre alapozott rész elválasztható legyen attól, amita szerző korábban már publikált. A szakdolgozat egyik fő kritériuma ugyanis éppen az, hogy az adott tanulmányok elsajátítása során megszerzett új jártasságról adjon számot.
Ez nyilvánvalóan nem jelenti az agymosás elvárását, és a jelölt nyugodtan folytathatja a saját gondolatmenetét. Ilyenkor elvárás lehet, hogy ismertesse a korábbi gondolatokat, melyek alapjai az említett továbbfejlesztésnek, majd ismertesse az új ismereteket, gondolatokat, melyek erre épülne. Az is nyilvánvaló, hogy a korábbi gondolatoknak ilyen esetben van egy ésszerű terjedelmi korlátja.
Amennyiben tehát a jelölt gyakorlatilag a kötőszavak átírásával lényegi újdonságot ne tár elő, akkor azt a dolgozatot nem azért kell semmisnek tekinteni, mert "önplágium", hanem mert alkalmatlan a jelöltnek az adott képzés során megszerzett releváns ismereteit bemutatni.

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.11.21. 18:19:42

Ez "a nyilvánosságra hozott dolgozatokat persze bárki elemezheti, de annak nincs közvetlen hatása az egyetem döntésére." egyébként valóban így van. Ahogy Orbán Viktor nyilvánosságra hozott szakdolgozata is több kérdést vetett fel, mint amennyit megválaszolt. Miközben formai okokból sem adhattak volna rá jelest még az akkori viszonyok között sem. Már akkor, ha valóban a szakdolgozat került nyilvánosságra (de higyjük el). Ennek ellenére az elemzésnek incs lényegi hatása. S nem csak azeért, mert "csak" egy blogon jelent meg :-)
endresy.blogspot.hu/2012/05/konyvtari-rekonstrukcio.html
endresy.blogspot.hu/2012/05/konyvtari-osszeeskuves.html

sötéthülye.tahóbarom 2012.11.21. 18:23:42

@poszt: "Ha nekik ez így megfelel, és szerintük nem történt plágium, akkor az ügy le van zárva."

Így van, lehetőleg minden gyanús ügyünkben olyasvalaki hozzon döntést, aki a zsebünkben van, és ha nekik megfelel, akkor az ügy le van zárva. A Pázmány meg különben is fel van hatalmazva arra, hogy a "plágium" szó jelentését saját hatáskörében újradefiniálja.

Mr. Bear 2012.11.21. 19:03:46

@julios: éppen a dolgozat szükségszerűen mozaikos szerkezete miatt néz úgy ki a dolog, hogy a doktori eljáráshoz tartozik egy tézis, amiben a jelölt a saját eredményeit összegzi. A jelölt A TÉZIST védi meg, nem a dolgozatot! Plágium akkor van, ha a tézisben állít a jelölt olyat, ami nem az ő gondolata, hanem másé, és tudott róla, hogy ezt ellopta.

Bár nem tudom, hogy a new age-ről miért "szükségszerű" mozaikosan írni, de legyen. Immár harmadszor kérem, tárja már fel valaki azokat az önálló gondolatokat, amik köré Semjén a dolgozatát írta! Vagy a Pázmányon ez nem kritériuma a doktori fokozatnak? És ha nem kritériuma, akkor hogy minősíthették át csont nélkül PhD-vé?

Maxval, három órája mentem el, sikerült azóta elolvasnod a dolgozatot?

Sajnálom, hogy a vita nem tudott túllépni a sztereotípiákon, és sikerült ateista/baloldali - hívő/jobboldali szembenállássá silányítani, ezen belül pedig gondolkodás nélkül, papagáj módjára ismételgetni frázisokat.

A nyelvtudás nem irreleváns, ezt a dolgozatot egy olyan ember írta, aki 1990-ben nagyon jól tudott németül olvasni. Ez nem zárja ki, hogy Semjén maga legyen az, de jó lenne, ha ha szólna erről is, ne csak méltatlan üldözést emlegetne. Sajnos épp ez teszi gyanússá a dolgot, miből állt volna azt mondani, hogy akkoriban még jó voltam németből, ami sajnos mára megkopott. Van ilyen, ezt mindenki tudja. Annyira életszerűtlen, hogy ha valaki tud angolul, akkor nem az angol eredetit veszi a kézbe, hanem a német változatot fordíttatja le valakivel (itt a New Age három kordokumentumáról van szó, Marilyn Ferguson, George Travelyan és Fritjof Capra műveiről, amiknek a német kiadására hivatkozik a dolgozat 43-45. oldalán). Vagy - és erre gondolni sem merek - úgy írt disszertációt a new age-ről, hogy ezeket a könyveket el sem olvasta.

Én hívő vagyok, nem a 90 után hirtelen megvilágosodott és a hitén politikai pecsenyét sütögető fajtából. Valamelyes jártasságom van a teológiában, legalábbis a Semjén által forrásként feltüntetett könyvek mind itt állnak a polcomon, és olvastam is őket. Valamint elolvastam Semjén dolgozatát is, és ezek után jelentem ki, hogy az egy színvonaltalan kompiláció, ami szégyen a Pázmányra nézve. Ha pedig a Pázmánynak ez így jó, akkor magára vessen, ha rossz a híre.

capacete 2012.11.21. 19:35:45

@KG2000: Nem lehet egy műből hosszú oldalakon keresztül idézni. Ez már önmagában olyan szakmai hiba, ami miatt a disszertáció elfogadhatatlan. Ha ráadásul a szerző még "el is felejti" jelölni, hogy idéz valakitől, akkor az már plágium is.
Az, hogy hátul az irodalomjegyzékben feltünteti, az már semmin sem változtat, mert nem derül ki, hogy a dolgozat jelentős része nem a saját szellemi terméke.

capacete 2012.11.21. 19:40:24

@MolnarErik: Nem erről van szó. Egy tudományos műben minden állításnak meg kell adni a forrását. Ha valaki ezt elmulasztja - pl. jogtudós hivatkozik egy jogszabályra, de nem adja meg a forrását -, az súlyos szakmai hiba, de nem plágium, ha közben nem tulajdonította magának más gondolatait.

Mr. Bear 2012.11.21. 19:45:38

@capacete: Ha ráadásul a szerző még "el is felejti" jelölni, hogy idéz valakitől, akkor az már plágium is.

Nem felejtette el jelölni. Ha szó szerint vesz át, akkor kinn vannak az idézőjelek, csak van a dolgozatban három oldalnyi egybefüggő idézet is, egy olyan könyvből, ami alapmű, és mindenki olvasta (Vanyó: Az ókeresztény egyház és irodalma). Ha nem szó szerint idéz, csak majdnem szó szerint, akkor van egy lábjegyzet az elején, amiben közli, hogy a továbbiakban ennek és ennek a könyvnek a "gondolatmenetét" követi. Szavunk nem lehet. Csak ezt a műfajt nem disszertációnak hívják, hanem kompilációnak.

doxi2 (törölt) 2012.11.21. 20:10:57

Nem akarnám a sok értékes hozzászólást negligálni,de van egy nagyon logikus kérdésem: hernyó hogy' írhat doktorit?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.11.21. 20:36:18

@capacete: Hát én is ezt mondtam. Itt viszont másról van szó, hisz nemcsak, h nem hivatkozza meg rendesen az átemelt szöveget, hanem az abban szerepelt hivatkozásokat viszont szépen átveszi, mintha mindezt ő szűrte volna le abból a sok műből, nem pedig csak egy szintézist olvasott volna.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.11.21. 20:40:38

@capacete: Nálunk még több oldalnyi (megfelelően hivatkozott) kivonatolásra is 2-est ajánlottak meg, nem pedig summa cum Laudét (igaz azt nem is lehetett volna, mert csak szimpla diplomamunkáról volt volt szó).

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.11.21. 20:46:08

@Mr. Bear: A kisdoktoriknak nem volt kritériuma az önálló gondolat, kutatás, pont ezért botrányosak ezek a PHD átminősítések. Hisz ma már aki ad magára, már diplomamunkának sem ír ilyesmit.
Ráadásul ilyen hivatkozási "hibákat" csak első évben néznek el (kettessel).

Francekellregisztralni 2012.11.21. 20:47:16

Tudom ti itt most nem errol vitaztok igazan...DE

Nekem ezzel a plagizalas vs. sajat gondolat meg forrasmegjeloles dologgal kapcsolatban az kavarog a fejemben. Van-e ember akinek a gondolatai nem 90-100%-ban az olvasott, hallott, masok altal "kitalalt" gondolatok remixe?

Pl plagium-e, ha valaki elmeseli nekem Kant egyik gondolatat. En elfelejtem mit mondott hol hallotta, de emlekszem ra mi volt az...aztan jol beleirom a dolgozatomba, mintha a sajatom lenne. Adott esetben nem is tudva, hogy plagizaltam.

Masik vonulat itt az uuuuuj meg epito gondolat letrehozasa. Csak en nem latom, hogy egy diplomamunkanak vagy akar egy doktorinak az lenne a celja hogy barmi ujat hozzon letre? Ugy ertem diplomamunka="ertesz hozza", doktori="kurvara ertesz" hozza. A tortenesz professzor az egyetemen sem attol lesz professzor, hogy felfedezett valamit, hanem attol hogy egy ketlabon jaro lexikon es mindent tud a szakteruleten amirol valaha valaki tudott...vagy legalabbis megprobalja.

Nyilvan a tudas, intelligencia es kreativitas kombo, magaval vonzza, hogy alkalmasint sajatot is gondolj. Nekem gondot okozna megallapitani, hogy amit gondolok azt tenyleg most talaltam-e ki vagy csak olvastam valahol es atgyurtam...netan valaki mar pont le is irta, csak en nem olvastam.

</off> Ha valaki ezt mar leirta: eskuszom nem olvastam;)

Mr. Bear 2012.11.21. 21:10:27

Látom senki nem veszi a fáradságot, hogy belenézzen legalább. Akkor idézek.

88. oldal: "Régi boszorkánymesterek vallomásaiból ismert, hogy a sátánimádás rítusa a fekete mise. [...] A fekete misén fekete ostyát ettek, amit lenyelés előtt meg kellett rágni, miközben a gonosz pillangó képében volt jelen.
Hivatkozás Lewis Spence The encyclopedia of occult c. művére.

És ennyi. Az még csak említés szinten sem jelenik meg, hogy a fekete mise létét elég sokan megkérdőjelezik, és puszta rágalomnak, kitalációnak tartják. Az nem zavarna, ha Semjén végül amellett tenné le a voksot, hogy ilyen szertartás tényleg volt, de legalább egy icipici érvelést, bizonyítékot, magyarázatot nem kéne hozzátenni? 1989-ben jelent meg Carlo Ginzburg korszakos könyve, a Storia notturna, amiben komoly tudományos apparátussal bizonyítja, hogy a boszorkányszombat (fekete mise) soha nem létezett. OK, nem kérem számon, hogy egy olasz művet egy évvel a megjelenése után ismerjen valaki, de ha ezt nem, akkor legalább valami mást.

Második idézet:

85. oldal: "A sátánisták megkísérlik ellopni az Oltáriszentséget, hogy ördögi rítusaikon meggyalázzák. Ezért is szükséges nagy figyelem az Eucharisztia őrzésénél és kiszolgáltatásánál! Mesterkedéseik tragikus következményei - a rendőrségi hírekből ismertté vált - gyilkosságok és öngyilkosságok.
Hivatkozás: dr. Csanád Béla nyilatkozata a TV 1 A hét c. műsorában, 1990 november 4.

Ennyi. Egyetlen konkrét eset nincs megnevezve, egyetlen nyomozati jegyzőkönyv nincs idézve, semmi, csak a korabeli szegedi megyéspüspök nyilatkozata. Ezt nevezik egy téma tudományos feldolgozásának? Egy ekkora horderejű kérdést, hogy ti. jelen van-e Magyaroszágon a sátánizmus vagy nem mindössze egy tévéműsorra (és mégcsak nem is egy oknyomozó riportra) való hivetkozással el lehet dönteni?

A 86. oldaltól kezdve oldalakon keresztül kivonatol egy "Sátán Bibliája" című, magyar nyelvű művet. Annyit tüntet még fel, hogy 1968-ban jelent meg. Lenyomozhatatlan, hogy ez mi, az irodalomjegyzékben nem szerepel. Ha valami korabeli undergroud vagy szamizdat, akkor azt illik a disszertáció végén forrásközlésként csatolni, hiszen olyna műre hivetkozik, ami nem hozzáférhető.

Folytasam? Tele van ilyen gyöngyszemekkel.

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.11.21. 21:28:26

@Mr. Bear: Egyébként elkezdtem olvasni :-) Éppen azért, hogy ne pusztén formalizmus alapján ítéljek. Bár ítélkezni nem érzem magam hivatottnak. Véleményem szerint még helyesírási hiba is annyi van, amiért furcsak a summa cum laude. Legalább annyira, mint Orbán jelese.
Azonban még formalista alapon is, ha 52%-a a szociológiának a doktoriból származik, az már önmagában is megadhatatlan lett volna.

M. Péter 2012.11.21. 21:33:33

"Egy másik, alaphelyzetben értelmetlen kifogás, hogy Semjén a doktorija megvédését követően az ELTE-re benyújtott másoddiplomás szakdolgozatában forrásmegjelölés nélkül vett át szövegrészeket a saját doktorijából. Amennyiben az átvett doktori szöveg nem plágium, akkor ezzel semmi gond nincs, sőt teljesen bevett gyakorlat, az pedig, hogy egy már másutt, más fokozat elérésére benyújtott munkában milyen mértékű továbbfejlesztést vár el, az az elfogadó intézmény döntése - egy az egyben nyilván nem fogja elfogadni a korábbi dolgozatot. A saját gondolataimat viszont (amennyiben tényleg sajátok!) nem kötelező hivatkoznom akkor sem, ha korábban már leírtam azokat"

Hát ez nem így van, a saját munkájára is hivatkozni kell. A hivatkozás nélküli újrahasznosítást önplágiumnak hívják. Jobb helyeken aláíratnak a diákkal egy nyilatkozatot, hogy ugyanazt a disszertációt vagy annak jelentős részét nem adta be és nem adja be másutt. Itt van pl. Cambridge-ből (www.ames.cam.ac.uk/postgraduate/BGS%20Declaration%20Form.pdf)

I hereby declare that my thesis/dissertation entitled
[...]
• Is not substantially the same as any that I have submitted or will be submitting for a degree or diploma or other qualification at this or any other University, except as declared in the Preface and specified in the text

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.11.21. 21:34:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: én egy vallásfilozófiai művet olvasok franciául. jobb a nyelvtudásom, mint B1. de volt egy bekezdés, amelyet nem értettem. A2-vel semmit nem lehet megérteni humán tudományban.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.11.21. 21:39:16

@spinat:

"nem tudom milyen területen követelik meg az eredeti helyett a fordítások hivatkozását, de hogy nem természettudományokban, az tuti."

halkan mondom neked, Semjén NEM természettudományból doktorált. természettudományokban elég nagy részt az ember teljesen friss cikkekre hivatkozik angolul, és nincs fordítás, ritkán merül fel egyáltalán a probléma.

szóval ne hadoválj!

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.11.21. 21:41:19

@qwertzu: Semjén nem geológiából, és nem informatikából doktorált. a különbség köztünk az, hogy én informatikából is doktoráltam, meg filozófus is vagyok. többet tudok nálad, ne ugrálj!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 21:42:21

@Brendel Mátyás:

Ha egy adott humán szakterületről van szó, meg lehet érteni. Nyilván ha pl. valaki teológus, akkor egy nyelvészeti szöveget nem fog érteni, s fordítva.

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.11.21. 21:45:25

@online távmunkás:

" A doktorandusznak nem az a feladata, hogy fordításokat keresgéljen."

de. az is.

" Lehetőség szerint eredeti nyelven kell olvasnia, ezért felvételi feltétel a legtöbb doktori iskolába 2 nyelv ismerete."

az frankó, ha eredetiben olvassa, de elmagyaráztam, hogy ha magyarul ír, akkor a legjobb magyar fordítás letétele is a feladata. ez pedig valószínűleg inkább a szakfordító, mint amit ő rak össze.

nem tudom, hogy miért nem fogod fel. IQ hiány?!

"Tehát magyar fordítás csak akkor kell, ha szó szerint idéz belőle magyarul."

erről van nagybaszó. jó reggelt!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.21. 21:49:11

@Mr. Bear:

Nem olvastam el, s nem is fogom. Semmi kedvem oldalanként pdf-fájlokat nyitogani. Ha valahol fent van egészben, akkor esetleg végigolvasom.

julios 2012.11.21. 21:49:53

@Mr. Bear: Igen, így van. Ez a dolgozat NEM plágium. Részben (40%? több?) tisztességes kompiláció, részben meg (saját példák stb.) esetleg nem ütik meg a PhD mércét. Az az egyik állítás, hogy ilyenkor mi a cím sorsa, az egy másik állítás, hogy ilyenkor mi az egyetem reputációjának sorsa. Ezekről lehet beszélni. De az egy aljas állítás, hogy plágium történt.

Semjén 1991-ben szerintem senki sem volt, egy egyetemista, nem tudom, hogy miért kellett volna külön hátszélben részesíteni. Nem látom az indítékot! Schmitt: ebben is teljesen más dolog.

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.11.21. 21:51:57

@MolnarErik: "A kisdoktoriknak nem volt kritériuma az önálló gondolat, kutatás, pont ezért botrányosak ezek a PHD átminősítések. "
Tévedsz. A dr. univ.-nek követelménye volt.

Mr. Bear 2012.11.21. 21:54:27

@GeoCracker: Egyébként elkezdtem olvasni :-)

És tetszik? :)) Közben lenyomoztam az egyik fő forrását, akinek az okkultizmusról szóló művére állandóan hivatkozik. Így kezdődik a Wiki szócikke:

James Lewis Thomas Chalmbers Spence (25 November 1874 – 3 March 1955) was a Scottish journalist, whose efforts as a compiler of Scottish folklore have proved more durable[1] than his efforts as a poet and occult scholar.[2]

Hmm, nem valami biztató... 1920-ban írta azt a művet, amit Semjén egy sokkal későbbi kiadásból idéz. Ez persze nem baj, csak 1920 óta pöttyet fejlődött az okkultizmus megítélése is a tudományban....

Brendel Mátyás · http://ateistaklub.blog.hu/ 2012.11.21. 21:54:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: "Ha egy adott humán szakterületről van szó, meg lehet érteni. "

nem lehet. fogd már fel, hogy humán tudósok természetes módon olyan toposzról írnak, és olyan szókinccsel diszponálnak, hogy nem lehet. minden paragrafusban van pár olyan adjektivum, amely nemhogy A2, de B1 nívó felett van. és sokszor ez a jelző kruciális. vazze, ne tettesd már a hülyét!:)

julios 2012.11.21. 21:55:31

@Mr. Bear: A 30. oldal körül volt egy utalása arra, hogy a boszorkányszombatok tényleges megtörténte vita tárgyát képezi, pro és kontra oldali hivatkozásokkal. Most nem keresem elő a pontos helyet, 30 plusz-mínusz 10.

Csanád Béla c. apát, bodrogi főesperes volt abban az időben, Gyulay Endre volt a szeged-csanádi megyés püspök.

Mr. Bear 2012.11.21. 21:58:23

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Nem olvastam el, s nem is fogom. Semmi kedvem oldalanként pdf-fájlokat nyitogani. Ha valahol fent van egészben, akkor esetleg végigolvasom.

Ok, ezesetben megtennéd, hogy nem foglalsz állást abban a vitában, hogy plágium-e vagy sem, ill. hogy nívós munka-e vagy sem? Olyan tisztességes dolog látszata lenne tudniillik.

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.11.21. 22:01:42

@Mr. Bear: Illetve a sátán bibliájáról írtak.

capacete 2012.11.21. 22:02:13

@Mr. Bear: 3 oldal szó szerinti idézés?! Ez nálam azonnali elégtelen!
Ha valóban mindenhol feltüntette, hogy honnan gereblyézte össze mások gondolatait, akkor az valóban nem plágium, "csak" egy minősíthetetlenül alacsony színvonalú kontármunka...

Mr. Bear 2012.11.21. 22:05:52

@julios: Ez a dolgozat NEM plágium. Részben (40%? több?) tisztességes kompiláció, részben meg (saját példák stb.) esetleg nem ütik meg a PhD mércét.

Kompiláció: Idegen forrásokból eredeti koncepció nélkül összeállított mű.

Nem "esetleg" nem üti meg a PhD mércét, hanem biztosan. A gáz az, hogy mint ahogy újabban minden, ez is csak jogi szempontból vagyon vizsgálva. Jogilag OK, mit hőbörög egy újság, kérjen bocsánatot, nem?

Hát nem. Éppen egy magát hívőnek valló ember elmélkedhetne egy kicsit arról, hogy a világtörténelem jogilag legkoherensebb ítéletét egy bizonyos Pilátus nevű helytartó hozta jó kétezer éve. Merthogy az mind a római mind a zsidó jog alapján teljesen rendben volt.

A dolgozat felőlem lehet jogilag rendben. Semjén egy erkölcsi nulla, hogy ezt így megcsinálta, és még mindig neki áll föjjebb, valamint a Pázmány lejjebb van színvonalban a legutolsó tyúkszaros főiskolánál, ha ezt így elfogadták.

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.11.21. 22:08:37

@capacete: Mi tagadás azért kezdtem el olvasni, mert gondoltam végigmegyek rajta, mint orbán dolgozatán. Ez nagyobb kényszermunkának bizonyult. Közben beleakadtam olyanokba, amit @Mr. Bear: is talált.
Megkerestem a Sátán Bibliáját. Az 1968-as szövegre való hivatkozás alighanem vitatható.
Török József 1995.- ös A Sátán és a gonoszság szolgái c. írásában szó szerint megatlálható a www.katolikus-honlap.hu/0807/torok2.htm linken. Azzal a különbséggel, hogy itt hibbantak egyleteként definiálja a kiadó szerző Lévay Sándort (Anton Szandor LaVey), aki sátánista pap (prdikátor) volt.

Mr. Bear 2012.11.21. 22:09:33

@GeoCracker:

Szép munka! De 1991-ben még nem volt Google, és Lavey neve bizony nem szerepel az irodalomjegyzékben!

Mr. Bear 2012.11.21. 22:12:48

@capacete:

Erről beszélek, én simán visszavágtam volna még egyszerű szemináriumi dolgozatként is azt, ha valaki azzal merészelne előállni, hogy három oldalon keresztül kivonatolja Vanyót.

Dehát jogilag - ugye - rendben van, ezért most nagy a mellény, dönget a mell, és lehet orrba-szájba mocskosbaloldalisajtózni. Erkölcsileg meg... Fentebb már megírtam.

julios 2012.11.21. 22:12:53

@Mr. Bear: Az a helyzet, hogy mi itt konkrétan hatáskör túllépésben vagyunk sajnos, még akkor is, ha teológiai doktorink van esetleg. Épp a jogi helyzet miatt. Nem mondhatunk semmit. Nem MI mondhatunk valamit.

Az egyébként sokkal zurább szerintem, hogy egy doktori light verzióval szerzett egy szociológiai diplomát is. Ez jóval nagyobb támadási felület lenne, ha tisztességes módon feszegetnék az ügyét. Csak éppen a tisztességesség az, ami nem érdekli azokat, akik azért támadnák Semjént, mert tisztességtelen volt. Ronda farizeus magatartás. Irtózom.

(Tisztázzuk: szerintem nem Semjén az alkalmas személy arra a pozícióra, amit most betölt. Nem vagyok elfogult, nem érzem úgy, hogy védenem kellene, tehát nem is védem, a plágiumbotrányoktól van herótom, ami itt ráadásul nincs is, de mégis van.)

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.11.21. 22:14:41

@Mr. Bear: Láttam, hogy nem. Sem Antonként, sem Szandorként Amugy gyanítom, hogy Török, és Semjén valami korábbi közös firrásból palizáltak. Ami olyan régi, hogy nincs nyoma a neten.

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.11.21. 22:17:40

@julios: Ahogy itt írtam @GeoCracker:
"Amennyiben tehát a jelölt gyakorlatilag a kötőszavak átírásával lényegi újdonságot nem tár elő, akkor azt a dolgozatot [szociologia] nem azért kell semmisnek tekinteni, mert "önplágium", hanem mert alkalmatlan a jelöltnek az adott képzés során megszerzett releváns ismereteit bemutatni. "

julios 2012.11.21. 22:18:51

@Mr. Bear: Én is az igazság pártján vagyok, mint te. Az is jó lenne, ha a másik - ennél mondjuk súlyosabb - eset is eltűnne a közéletből. De a legjobb lenne, ha azok az újságírók tűnnének el a közéletből, akik az igaztalan rágalmakat gyártják, tudva, hogy hazudnak, és akarva, hogy a hazugsággal ártsanak valakinek - aki a konkrétan meghazudott tényállásban konkrétan ártatlanok. Na EZT akarom leginkább.

Mr. Bear 2012.11.21. 22:22:36

@julios:

Letöltöttem a szakdolgozatot is, de még nem olvastam végig. Első látásra feltűnő, hogy az irodalomjegyzéke sokkal nívósabb, mint a doktoriban.

A plágiumbotrány meg olyn dolog, mint az internetre "véletlenül" kikerült szexfotók ügye: lehet kiabálni, fenyegetőzni, magunknak kikérni, sajnáltatni magunkat, bármit. Pedig a dolog baromi egyszerű: aki nem csinál magáról szexfotót, annak nem is tölthetik fel a képeit gonosz kezek. Aki tisztességes munkával tisztességes dolgozatot ad be és tisztességesen szerez diplomát/fokozatot, annak soha nem lesz plágiumbotránya.

Mr. Bear 2012.11.21. 22:26:29

@julios:

Az újságírók nem hazudtak ebben az esetben sem. Ez a dolgozat nulla, teljes joggal megérdemli, hogy rászálljanak. És a tudomány kritériumai szerint plágium. Majd most jön a jogászkodás, és bebizonyítják, hogy nem az.

Tetszettek volna tisztességes dolgozatot írni.

julios 2012.11.21. 22:29:59

@Mr. Bear: "Aki tisztességes munkával tisztességes dolgozatot ad be és tisztességesen szerez diplomát/fokozatot, annak soha nem lesz plágiumbotránya. "

Hát épp ez az! EZZEL az újságírói "tisztességgel" számolva, ebben már egyáltalán nem vagyok biztos. Képzeld el, hogy Semjén dolgozata saját munka szintjén rendben lenne. Lenne akkor plágiumbotránya? -- Feltételezem, igen, mert a mostani botrány is a tartalmi nívótól teljesen függetlenül keletkezett.

És olyan országban meg nem jó élni, ahol bármit rá lehet fogni bárkire, akár igaz, akár nem.

(A másikra: a kompiláció nem plágium, hanem kompiláció. Lehet egy kompiláció jó is, a koncepció nélküliség nem feltétele a kompilációnak; sőt, az a jó, ha valamilyen szempont szerint készül. Ilyenkor az új szerkezetben kialakul egy olyan perspektíva, amely nem volt meg a forrásokban. -- A konkrét dolgozattól ez most egy tejesen független állítás.)

Mr. Bear 2012.11.21. 22:42:08

@julios: Hát épp ez az! EZZEL az újságírói "tisztességgel" számolva, ebben már egyáltalán nem vagyok biztos. Képzeld el, hogy Semjén dolgozata saját munka szintjén rendben lenne. Lenne akkor plágiumbotránya? -- Feltételezem, igen, mert a mostani botrány is a tartalmi nívótól teljesen függetlenül keletkezett.

Nem, nem a tartalmi nívótól teljesen függetlenül keletkezett. Megkockáztatom: ha nem összesen három db könyvből ollózza össze a munka döntő többségét, hanem - mondjuk - harmincból (ami azért elvárható lenne egy doktoriban), akkor

1) nyugodtan hivatkozhat mindegyikre tisztességesen, még ha az átvett gondolatokon túl egyetlen deka saját ötlet sincs a munkájában

2) soha nem fogja senki plágiummal vádolni, mert az valóban nem is lenne az.

Csakhát übergáz lett volna egy oldalon belül 3-4 lábjegyzetben utalni ugyanarra a könyvre, meg akkor - ugye - ki is lógott volna a jól álcázott lóláb (haha, a sátán, ugye), miszerint ez egy csekély fáradsággal összeollózott fércmunka.

Ha a HVG azzal érvel, hogy ez a doktori elfogadhatatlan színvonalú, akkor meg az lenne a baj, hogy minek ártja bele magát abba, ami az egyetem kompetenciája, nem?

Vagyis a te logikád egyáltalán nem engedi meg, hogy egy közszereplő hajdani műveit bárki kritizálja.

És ezredszer is leírom: kompiláció, magyarul összeollózás, ez te sem vitatod, azt sem, hogy ez nem üti meg a doktori színvonalat. Akkor miért baj, ha erről lerántják a leplet?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.21. 23:21:58

@Brendel Mátyás: Math, te nem sokat változtál, pedig legalább 4-5 éve nem vitatkoztam veled :)

GeoCracker · http://endresy.blogspot.com/ 2012.11.22. 00:13:49

@Mr. Bear: A hozzászólásodra van ebben egy link endresy.blogspot.hu/2012/11/semjen-dolgozati-satanja.html
Különben megvan Semjén ismefretlen sátánistája. Nem úgy írták, ahogy Zsoltunk beleírta a dolgozatba.

cosmopol 2012.11.22. 02:20:12

@KG2000: Bocs, de az tényleg átsüt, hogy nem igazán vagy képben a tudományos irományok szabályai terén. Schmitt írása plágium, akár szándékosan, akár csak óriási ostobaság miatt (nem tudva, hogy hosszú oldalak másolása nem kóser) csinálta. Az, hogy fügefalevélként odateszi a használt művet nem teszi azt nem plágiummá. Mellesleg, ha már a szándékosság kérdését feszegeted, az, hogy Schmitt olyan módon jelezte az általa felhasznált főművet, hogy azt gyakorlatilag csak nagyon nehezen lehessen azonosítani (lásd magyar cimmel egy franci nyelvű munkát, más város és kiadási év), ott bizony én látok szándékosságot. De ez, ismétlem, lényegtelen. Nincs az a magát komolyan vevő doktori bizottság amely ezt nem plágiumnak értékeli. Méghozzá elég durvának.

Ami meg a HVG-t illeti, ezért is fogalmaztak a plágium "gyanújáról," és nem tényéről, mert valóban, nem az ő hatáskörük a ténymegállapítás. De azok alapján amit bemutattak, számomra a gyanú valóban nem légből kapott. De nem olvastam végig a munkát, összevetve a felhasznált művel, megnézve, hogy ahol nem idéz, csak parafrázisként utal, eléggé átdolgozta-e a szöveget ahhoz, hogy az már ne másolásnak minősüljön. Azt a részt, amit a HVG-n láttam, én bizony nem engedtem volna át, ha saját diákom adta volna be szemináriumi dolgozatként (hogy doktoriról ne is beszéljek).

Hunor Levente 2012.11.22. 07:39:47

@Francekellregisztralni: "diplomamunka="ertesz hozza", doktori="kurvara ertesz" hozza."

Azért vegyük észre, a diplomamunka komplett tudományhoz való hozzáértést nem tanúsít, csupán annyit mutat meg, hogy a jelölt ért a választott témájához. Tehát a diplomamunkához csak az adott témát kell tudni, mást nem, azért van záróvizsga.

Francekellregisztralni 2012.11.22. 13:55:47

@Hunor Levente: "Azért vegyük észre, a diplomamunka komplett tudományhoz való hozzáértést nem tanúsít, csupán annyit mutat meg, hogy a jelölt ért a választott témájához."

En eszrevettem, pont ezert irtam amit.
A diplomamunka arra jogositja fel az embert kb, hogy a gyakorlatban folytathatja a tanulast es kiprobalhatja tud-e barmit kezdeni az adott teruleten. A PhD meg az amikor ezt mar megtetted es a tudomany teruleten bellul ra akarsz koncentralni egy szakteruletre es abban megprofibb lenni...ugy hogy papirod is legyen rola.
Itt egyesek akkora vilagmegvaltasnak es 1000% uj termeknek allitjak be a diplomamunkakat meg a doktorikat, hogy nem tudom kit akarnak hulyere venni. Szeretne mindenki hinni, hogy az o munkaja a kanaanba vezeto ut legujabb kove sot mitobb dragako, de sajnos maximum a kavics meg a por kovek kizott. Enen az se valtoztat, hogy szakszeruen hivatkoztal-e masra.

...persze lehet az a baj, hogy nem bolcsesz vagyok ;)
süti beállítások módosítása