A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Nem kell betojni

2012.11.20. 07:54 kundl

Szombat éjjel annyi történt, hogy az LMP bejelentette, hogy politikai riválisának tartja egyik politikai riválisát, aki éppen a szavazóira hajt. Továbbá, hogy önbizalma és önmagába vetett hite változatlan. Az, hogy (volt) frakcióvezetője kisgyerekként viselkedik, értelmetlennek nevezi, és nem tudja elfogadni saját pártjának demokratikusan meghozott döntését, az szánalmas, de nem igazán érdekes.

Fontos lenne persze látni, hogy miként kívánnak válaszolni a Bajnai-párt kihívására. Hogyan lesznek a második legnagyobb és ugyanakkor abszolút orientációs pontot jelentő erő a demokratikus oldalon. Hogyan változtatják hitelüket és szakmai tudásukat politikai tőkévé, pontosabban szavazatokká. Hogyan használják ki versenyelőnyüket egy a Milla nagyszínpadát – egy rosszul elmondott, majdnem jó beszéd erejéig – kibérlő, a Szolidaritás apró és gyenge szervezeti hálóján pályát kezdő ex-miniszterelnökkel és annak gyakran össze-vissza-beszélő új, és ismerős-ismeretlen régi barátaival?

Mert ugye ezzel szemben – az országgyűlési frakción kívül - azért van egy 2010-es sikeresnek mondott kampány, egy koherens program, működő szervezeti háló: benne önkéntesekkel, tagokkal, önkormányzati képviselőkkel, és nem utolsó sorban helyi ügyekhez konyító szakértőkkel. No és persze sok-sok potenciális egyéni képviselőjelölttel, akiket jó szívvel ajánlhat majd a választások idején együttműködni kívánó partnereinek.

Persze, ha kivernék az „elmúlt két évtizedben, aki a közélettel foglalkozott az mind vállalhatatlan” gondolatát a fejükből, ami ugyanakkora marhaság, mint a Fidesz emútnyócévezése, még értelmes, érdekalapú választási szövetséget, amolyan taktikai fajtát is köthetnének a 2014 januárjában lábonálló erőkkel, és leválthatnák Orbánt. Nem mellesleg megmenthetnék a hazájukat.

(Vendégszerzőnk szociológus, önkormányzati szakértő)

Egy kattintás és nem maradsz le a posztokról:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

13 komment · 2 trackback

Címkék: lmp magyar demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr64915330

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A lufi kipukkadt – de Bajnai még mindig le akarja fedni az LMP-t 2012.11.20. 14:03:44

Bár a pezsgők már be voltak hűtve, végül másfajta pukkanás hallatszott Bajnai és a MILLA E14-es csoportja felől, lufipukkanás. De mielőtt tovább mennénk, szeretnénk együttérzésünket kifejezni minden LMP-s felé, akiknek az elképzelése, akarata nem valós...

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.11.20. 11:06:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kandeláber 2012.11.20. 09:13:19

"Nem mellesleg megmenthetnék a hazájukat."
Szokatlan és mulatságos ez a patetikus ömlengés.
Netán a szerző az LMP döntésének kapcsán egy esetleges nemzethalálról vizionál, amely elkerülhetetlenül be fog következni abban az esetben, ha nem sorakozik fel valamennyi "demokratikus" párt, egyesület (beleértve a horgászokat és bélyeggyűjtőket is) stb... a Felkent Messiás mögé?
Nem hiába fertőzte annak idején a jobb sorsra érdemes magyarság gondolkodását annak idején Rákosi Mátyás:az "aki nincs velünk, az ellenünk van" doktrína több generációval a kopasz vezér közéletből való távozása után is élénken él a lelkekben.
Ugyanígy beleásta magát az elmékbe az orbáni "egy a tábor, egy a zászló" szlogen is, hiszen a külön ösvényen menetelő, más színű lobogót lengető alakulatok ki lettek átkozva.
Népfront vagy nem népfront, ez itt a kérdés.

2012.11.20. 09:35:20

Attól, hogy valami demokratikus, még lehet értelmetlen. Ezt szánalmasnak nevezni szánalmas.

wowerman 2012.11.20. 10:08:10

Német nagyvárosokban lépten nyomon lehet látni BMW-ket a zöld párt matricájával. Amíg LMP-s barátaink Hugo Chavez győzelmét ünnepelték, a nemet zöldek Hugo Boss-t választották, a globalizáció nyertese technokrata középosztály partja lettek, ők pedig nem az ideológiai tisztaságot értékelik, hanem a pragmatikus probléma megoldó képességet. Az Energiewende, a német energiaipar megújuló alapon történő ujjáépitese elképzelhetetlen lett volna zöld gondolat középosztálybeli elfogadása nélkül, amihez éppen az kellett, hogy a zöldek elfogadták a játékszabályokat, részt vettek a koalícióra épülő politikai folyamatokban, és hihetővé vált, hogy tudnának egy modern ipari államot irányítani. Kormányra leptek az energialobbyhoz ezer szálon kötődő SDP-vel, Schröder mellettük tárgyalta végig a Northstream csővezetéket, és Joscha Fisher igazi neocon külügyminiszterként elsőként küldött éles misszióba német erőket. Miután az ENBW fő tulajdonosa Baden Würtenberg, a zöld tartományi kormányzat atomerőműveket üzemeltet, és ezek nem kerültek a hamar leállítására kerülők közé, mert szükség van rájuk. Csupa rossz szájizű kompromisszum, amelynek eredője egy történelmi győzelem lett. Realista politizálás helyett folytathatták volna a "tiltakozunk és hozzaláncoljuk magunkat az atomerőművekhez meg lignitbányákhoz" megközelítést, ami ugyan jó buli, csak éppen ilyenkor a gyors rendőri beavatkozás után a státus quo megy tovább. Ha az a cél, hogy a jövőben ne legyen szükség odaláncolásra, ahhoz meg praktikus politikai lépések kellenek. Egyébként az hogy az LMPnek 2 évvel a parlamentbe kerülés, 4 évvel a megalakulás után 600 tagja van országosan, az egy vicc. Konkrétan vannak megyék amik fehér foltok számukra a térképen. Ha "harmadik pólus" akarnak lenni minimum akkora támogatottsággal mint az MSZP akkor már legalább 2000 tagnál kellene tartaniuk. De a népszavazás elbukása is azt mutatja hogy se a hálózatuk, se a népszerűségük nincs ott ahol lennie kellene. Ahogy pedig máshol is leírták, a szavazó nem hülye, tudni fogja hova kell szavazni ha le akarja váltani a Fideszt és azt akarja hogy számítson is a szavazata. Az új választási rendszerben nem lesz értelme a protestszavazatoknak, maximum listán.

wowerman 2012.11.20. 10:11:14

@Kandeláber: "Together we stand, divided we fall" Indulhat mindenki 2 év múlva külön külön de az új választási rendszerben akkorát fognak koppanni hogy csak na. De végülis nem muszáj leváltani Orbánt, ráér az ugye?

zipe moha 2012.11.20. 10:21:48

@iii: ...sokáig igen lelkes voltál LMP ügyben...most is maradj az...."Szombat éjjel annyi történt, hogy az LMP bejelentette, hogy politikai riválisának tartja egyik politikai riválisát, aki éppen a szavazóira hajt."

aki ma még nem érti....holnapra megérti...így volt ez tegnap is :)
munka,munka, munka ...irány van, dolgozni kell (nem állandóan polemizálni),ha jót akarsz...ha nem az más

Kandeláber 2012.11.20. 10:23:25

@wowerman: Egyáltalán nem meglepő módon maga Bajnai az, aki képes empátiával viseltetni azok iránt, akik egyenlőre nem kívánnak beugrani a katyvaszba, magyarán kevésnek érzik a "váltsuk le Orbánt!" csatakiáltást mint közös nevezőt.
Az "Együtt 2014!" momentán semmiféle programmal nem rendelkezik a fentebb említett axiómán kívül.
Illő lenne némi megértéssel viseltetni azok iránt, akik jogos gyanakvással szemlélik a tetszhalálból felébredt egykori szdsz-káderekkel teletűzdelt mozgalmat, amely önmagárt "centrumként" igyekszik eladni, á la Kupa Mihály.
Persze az sem meglepő, hogy Bajnai táskahordozói azok, akik tüzet okádnak a behívóparancsnak ellenállni igyekvőkre.
És hol van még az MSZP, mint potenciális alárendelt szövetséges?
Talán a tündérmesékben.

wowerman 2012.11.20. 10:41:44

@Kandeláber: Felőlem mondhatsz amit akarsz, amit az előbb leírtam az nem vád vagy sértegetés, hanem a jövő valósága ha minden így marad. De gondolom 2016-ra talán már meg fogjátok szeretni Orbánt. Végülis muszáj lesz, hosszú ideig fog maradni.

Kandeláber 2012.11.20. 10:45:44

@wowerman: Egyáltalán nem fogtam fel sértésként.
Ha mindenki mindig mindenben egyetértene, nagyon unalmas világban élnénk.
Én mindössze a kétkedés jogának védelmében emeltem szót.

mrZ (törölt) 2012.11.20. 17:48:54

Szerintem is vállalhatatlan az elmúlt 20(30) év.

Szégyen.

4 év plusz nem számít.
A lényeg nem orbán-bajnai-gyurcsány elzavarása, ők csak egy rossz rendszer élősködői. (Az önkormányzati szakértőkkel egyetemben)

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.20. 22:14:09

A Zelempének fel kellene érnie ésszel, jelenleg nem érdekelnek a zöld értékek, tojok rá, mennyit füstöl egy busz, egy vonat,...

DEMOKRÁCIÁT AKAROK.

Szúrófény 2012.11.21. 04:22:27

Nem vagyok barom, csak "elbarmoltam"! Micsoda különbség!

norris21 2012.11.23. 21:48:38

Kérdezném a blog szerzőit, hogy a Felelős Magyar Társadalom Pártról van információjuk, véleményük?
süti beállítások módosítása