A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Így csinál a Fidesz szemetet a forintból

2012.11.09. 07:52 garmr

Az elmúlt napokban, hetekben több olyan kormányzati döntés is született, amely egyre világosabban mutatja, milyen sorsot szán a kormánypárt a hazai fizetőeszköznek. 

27-én jelentette be Orbán Viktor, hogy az állam megsegíti a reménytelenül eladósodott (zömében fideszes vezetésű) önkormányzatokat, lényegében átvállalva hiteleiket (aztán majd vélhetően ezt is áthárítva a bankokra). Néhány nappal később a monetáris tanács külső (Fidesz kézivezérelt) tagjai újabb kamatvágást nyomtak át a jegybankon, 6,25%-ra csökkentve az alapkamatot. Matolcsy a Heti Válaszban a devizahiteles cégek megmentéséről elmélkedik. Mindeközben az állam a bankokkal a forrásokért folytatott versenyben elképesztő összegeket fizet ki az állampapírok kamataira.

A fenti események, illetve a korábbi "gazdaságpolitikai" döntések alapján felvázolható egy olyan forgatókönyv, mely valószínűsíti az elkövetkezendő fél év pénzpolitikai irányvonalát és támpontot ad abban a kérdésben, mire is számíthatunk a forinttal kapcsolatban. Sok jóra nem. 

Úgy tűnik, hogy a Fidesz minden eszközt felhasznál arra, hogy a különféle deviza adósságokat minél gyorsabban konvertálja forintra, illetve az újonnan keletkező forint adósságokat állami kézben akkumulálja. Ezután a felhalmozott forint adósság terheit a folyamatos kamatcsökkentéssel kívánják enyhíteni. Ezzel nem is lenne önmagában túl nagy probléma, hogyha emellett nem lenne meg a szándék az adósság minél gyorsabb ütemű eltüntetésére is. Ennek legegyszerűbb eszköze ugyanis az adósság elinflálása. Az elv nagyon egyszerű: adott mondjuk 100 egységnyi hitel, 2% kamatra, 3% infláció mellett. Egy év múlva a hitel a kamattal együtt 102 lenne, de az inflációval korrigálva ez valójában csak 99 lesz. Az infláció nagyon jó annak aki hitelt vett fel, és ugyan olyan rossz annak aki a kölcsönt nyújtotta. Ugyanis ebben az esetben az ő vesztesége a hitelt felvevő nyeresége. 

Magyarországon az infláció a jelenlegi adatok alapján 6,6%. Az alapkamat már ez alá, 6,25%-ra csökkent, a Fidesz által irányított külső MNB tanácstagok épp a napokban vízionáltak 4,5-5%-os kamatot. Ez a jelenlegi körülmények között is azt jelentené, hogy 2% körüli forint értékcsökkenéssel számolnak. Magyarán minden forint megtakarítás ennyit veszítene az értékéből, míg például Hódmezővásárhely forintra konvertált tőzsdei kalandjának ára ennyivel csökkenne.

Érdemes észben tartani a tényt, miszerint jövő márciusban az MNB élére új jegybank elnök kerül. Nincs kétségünk afelől, hogy az új elnök immáron a "motorja és nem gátja" kíván lenni a Fidesz törekvéseinek, vagyis az álmodozás a jegybanki devizatartalékok egy részének felszabadításáról valósággá válhat. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a jegybank a devizatartalék terhére, forintot bocsát ki. Ebből csökkenthetik az adósságot államkötvény vásárlás révén, vagy pedig pénzt injektálhatnak a Közgépbe vállalkozói szférába, hogy felpörögjön a gazdaság. Ez nem szokatlan megoldás, az USA lényegében évek óta ezt teszi, igaz évek óta lényegében hatástalanul.

Egy olyan kis és sérülékeny gazdaság mint a magyar, amely ráadásul az elmúlt két év folyamatos jogbizonytalansága révén minden vállalkozni és beruházni szándékozó entitást kivetett magából minden bizonnyal  másként reagálna egy ordas pénzfröccsre, mint a amerikai. Mert míg ott a plusz forrás elég volt a gazdaság szinten tartására, Magyarországon a jegybanki tartalék felszabadítás lesz az az utolsó lépés ami felteszi a narancsvirág koszorút a forint sírjára. A pénztömeget itt nem fogja felszívni a tenni vágyó beruházói réteg, mert olyan már nincs, így az lényegében csak az infláció felpörgetését és a forint drasztikus gyengülését vonja majd maga után. 10-15% körüli infláció és 4%-os kamatok mellett, a felhalmozott adósság már jelentősen csökken majd a forint megtakarításink terhére. Kár, hogy 350 lesz egy euró, illetve 500 egy liter benzin. De ennek is örülni kell, mert így nőnek majd az ÁFA bevételek is például. Addigra már lehet, hogy az is 30% lesz.

Emlékszünk még Lázár János törvényjavaslatára, miszerint a Magyarországot ért pénzbüntetések kifizetésére különadó vethető ki? Nos megkapjuk, az infláción keresztül. Kár, hogy a büntetést a Fidesz rótta ki az országra.

Tetszett a cikk? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

472 komment · 1 trackback

Címkék: gazdaság fidesz hitel infláció forint matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr954894816

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Váltsátok le orbánviktort, aztán írjatok ki új választást! 2012.11.09. 13:33:47

Sokszor, sokan leírják, és igazuk van: az Együtt 2014-nek piszok nehéz dolga van, mert már tagjai is vállaltan homlokegyenest ellenkező módon látják a világot. Ami összeköti őket: a tapasztalat, hogy a dolgaink ma Magyarországon pocsékul mennek, és az ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

J.László 2012.11.09. 22:14:17

@kerekes pereces:
Roosevelt-et is meginterjúvolhatjuk erről. New Deal. Állami beruházások (közvetlen állami szerepvállalás a gazdaságban) segítségével húzták ki a kakiból Amerikát. Miután Hoover-nek (elődjének) mindenre a "láthatatlan kéz" volt a válasza, ami nem vezetett semmire.

A ma ismert nyugat-európai úgynevezett jóléti államok a keyness-i gazdaságfilozófiának az eredményei. Ez szigorú állami beavatkozást ír elő és azt állítja, hogy a gazdaság legnagyobb szereplője (ha úgy tetszik, vállalkozója) az állam. Az állam még olyan klasszikus versenypiacokon is vállalkozó, mint pl. az autógyártás (VW: lényegében állami tulajdonú, Renault: szintén).

A kommunizmus attól az, ami, hogy kizárólagossá teszi az állam szerepét, mert maga mellett mást nem ismer el. Súlyos tévedés ezért kommunizmusnak nevezni a manchasteri kapitalizmust bíráló hangokat.

Arra az államkapitalizmusra, amire te gondolsz, nem Kína az egyetlen példa. A náci Németország akkora erőket volt képes mozgósítani, hogy a világ három legerősebb hatalma együttes ereje volt csak képes legyőzni.

Ezzel együtt szerény személyemben nem a kínai vagy a nemzetiszocialista modellről beszéltem fentebb.

orient 2012.11.09. 22:14:43

@veracity:
1. mert látom egyre másra nyílnak a gyárak. A Daimlert még az előző kormány hozta. Aki kommunista módon egyoldalúan szerződést módosít (akár bankokkal) az üzleti környezetet kiszámíthatatlanná teszi. Várhatjuk a gyárakat ezek után.
2.Bankokra(hitelezésükre), telco cégekre(fejlesztett infrastruktúrára) is nagyon szüksége van a gazdaságnak...nem fejtem ki, ha magyaráznom kell akkor már régen rossz.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.09. 22:22:23

@vakapad:

Jól látod.

Egyébként vannak olyan érdekcsoportok, amiknek ez a 38 mrd sem kottyan meg különösebben. De a kockázat is ennyivel nagyobb.

kerekes pereces 2012.11.09. 22:24:56

Roosevelt és a New Deal olyan, mint amikro egy kibillent rendszert akarsz egyensúlyba hozni.
A túl kevés állami szerepvállalás (szabályzóként) nem volt elég, ezért a másik véglet eszközeivel operáltak: belenyúltak a gazdaságba. Ebből újra egyensúly alakult ki.

"A ma ismert nyugat-európai úgynevezett jóléti államok a keyness-i gazdaságfilozófiának az eredményei."
Na várj, akkor most megbukott 2008-ban ez a működés, vagy nem? Van európai válság, vagy nincs?

VolksWagen: annyira állami tulajdonú, hogy külön törvény van arra, hogy egy tulajdonosnak, akármekkora a részesedése, akkor sem lehet 20%-nál több szavazata.
32%-ban a Porsche a tulajdonosa (amit a Volkswagen AG tulajdonol, tkp. ennyi százalékban vannak saját részvényei a cégnek), 25%-ban külföldi befektetők, 12%-ban Alsó-Szászország, 17%-ban a Quatar Holding. Hol lényegében állami tulajdonú ő? Nem látom.
Forrás: www.volkswagenag.com/content/vwcorp/content/en/investor_relations/share/Shareholder_Structure.html
A Renault 15%-ban állami tulajdonú csak.
www.renault.com/en/finance/action/pages/repartition-du-capital.aspx
Hol van itt a lényegében állami tulajdonlás?

"A náci Németország akkora erőket volt képes mozgósítani"
Mivel a náci Németország egy rabszolgatartó társadalom volt. Persze, úgy könnyű ám termelni, hoy élőmunka költsége gyakorlatilag nincs.

J.László 2012.11.09. 22:43:30

@kerekes pereces:
"A túl kevés állami szerepvállalás (szabályzóként) nem volt elég, ezért a másik véglet eszközeivel operáltak: belenyúltak a gazdaságba. Ebből újra egyensúly alakult ki." - erről van szó.

A mai jóléti államok az 1950-60-70-es években jöttek létre. Ahogy Budapest mai arca 100 éve alakult ki, úgy alakultak ki a '80-as évekig a mai nyugat-európai jóléti rendszerek.

2008-ban az 1980-as években visszatért liberális rendszer bukott meg. Ettől "neo"-liberális: egyszer volt már liberalizmus, 1929 előtt. Ekkor fel kellett hagyni vele.

Úgy tudom, a Volkswagen legnagyobb részvényese Alsó-Szászroszág. Annyira, hogy a mindenkori alsó-szászországi miniszterelnök helyből tagja a felügyelő bizottságnak. Innen származik Schröder egykori kancellár (aki előtte Alsó-Szászország miniszterelnöke volt) ismeretsége Hartz úrral, aki a Volkswagen üzemi bizottságának elnöke volt. Kérdezz meg egy németet, mi az a Hartz IV.

Száz szónak is egy a vége: ami nem megy, azt ne erőltessük, ezt már Lenin elvtárs is megmondta, amikor meglátta gyermeke bizonyítványát. A nagy emberek új utakat szoktak maguknak keresni.

kerekes pereces 2012.11.09. 22:47:42

@J.László:
"Úgy tudom, a Volkswagen legnagyobb részvényese Alsó-Szászroszág. "
Megnézed a linket?
Current voting rights distribution (as at December 31, 2011)
20% State of Lower Saxony, Hanover
Ezek a szavazati, nem a részvény tulajdonjogok.

"Kérdezz meg egy németet, mi az a Hartz IV."
A Hartz IV-nek mi a halál köze van a VW tulajdonosi szerkezetéhez?

J.László 2012.11.09. 22:47:58

@kerekes pereces:
Még egy mondat, ha nem haragszol. A náci Németországban minden munkásnak volt munkája. Nemzetközi összehasonlításban jól keresett és a világon akkor példa nélkül álló szociális juttatásokban részesült. Ennyivel tartozunk a tényeknek a rabszolgaság helyett.

J.László 2012.11.09. 22:50:54

@kerekes pereces:
Schröder bízta meg Hartzot egy brutális reformcsomag kidolgozásával. Schröder Hartzot a Volkswagenen keresztül ismerte. Nincs jelentősége, csak hogy milyen az élet és az állami be nem avatkozás.

2012.11.09. 22:51:06

@J.László:

"Úgy tudom, a Volkswagen legnagyobb részvényese Alsó-Szászroszág. "

Honnan?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.09. 22:52:06

@kerekes pereces: Én nem azt mondtam, hogy direkt csinálták, hanem ez lett az eredménye a működésüknek :)

Koncepció most is van, a 1-2 kivétellel mindegyik törvénynél pontosan látszik, melyik cég/magánszemély jár vele jól...

2012.11.09. 22:54:42

@J.László:

"Schröder bízta meg Hartzot egy brutális reformcsomag kidolgozásával. Schröder Hartzot a Volkswagenen keresztül ismerte. Nincs jelentősége, csak hogy milyen az élet és az állami be nem avatkozás. "

Erre viszont ez a tökéletes modell:

www.youtube.com/watch?v=2yEdAbsAV3c

;)))

Pszt! 2012.11.09. 22:59:26

Minden megtakaritasomat külföldre mentettem. Rohogve fogom nézni a biztosan bekövetkező államcsődot! :-D

kerekes pereces 2012.11.09. 23:03:35

@J.László: "A náci Németországban minden munkásnak volt munkája. Nemzetközi összehasonlításban jól keresett és a világon akkor példa nélkül álló szociális juttatásokban részesült."

Ezt a munkatáborok lakói is tudták, amikor előállították a V2-ket, a fegyvereket és egyebeket?

Az 1933-39-es időszakra valóban igaz, amit mondtál, azonban mindenki tudja, hogy egy ilyen fajta növekedési ütem nem tartható fenn. El is vettek nagyon komoly vagyonokat a zsidóságtól, embereket zártak ki a társadalomból, persze a vagyon az a németeké lett. Így könnyű ám finanszírozni a növekedést.

2012.11.09. 23:19:37

@Tartós Béka: "Orbán tárgyalási módszerei az egyedüli módszerek eddig, amik sikerre vezettek. Igaz, a ballib kormányok meg sem próbáltak nemzeti érdeket védeni, nekik tökéletesen megfelelt az ország kiszolgáltatottsága.
De ha tényleg nem vetted észre, hogy mekkora nemzetközi sajtókampányok folytak már itt ellenünk politikai és más gazdasági ürügyekkel, és azt gondolod, hogy itt nem érdekháborúzik az ellenfél, hanem úriember, akkor nem tudom, hogy eddig melyik filmet nézted. "

Az ne zavarjon, hogy Orbán harcol a nyugattal. Tudod, azt már illene kinőni, hogy Pistike a hibás, mert visszaütött.

Az erősebbel meg lehet szívózni, csak nem érdemes.
Ha a bankok torkán lenyomják a további ökörségeket, lehet, hogy te kielégülsz, se ha egy hitelminősítő leértékeli az országot, akkor sokat fogsz fizetni az ejakulációért. Mondjuk a teljes vagyonod.

marco74 2012.11.09. 23:24:02

@orient: S akkor mi a helyzet, a görögök, spanyolok, írek, és portugálok partnerségi politikájával. Ők még jobban visszaestek. Magyarországnak egy pechje van a többi kelet-európai országhoz képest. Mi vagyunk a leggyengébb láncszem. Egyrészt a súlyos eladósodás. Másrészt pedig a túlzó privatizáció miatt. Tudod, amikor a "szakértő" Horn-kormány privatizálta a teljes energia és telekomszektort és verték a mellüket, hogy milyen királyok, mert ide jön be a legtöbb müködő tőke, valójában a jövőbeli poziciónkat gyengítették (jövedelmet csatornáztak külföldre). A nyugati integrációval egyetértek. Csak nem mindegy, hogy a mosogatófiú vagy a konyhában vagy a hotelvezető. Az Orbán-kormányt nem tesz mást, mint az érdekeit próbálja érvényesíteni.

2012.11.09. 23:24:49

@marco74: Kedves Marco. Tudod, büdös az öndícséret. Ráadásul hülyeséget írtál. Talán ha vizsgálnád Magyarország potenciális kibocsájtását, rájönnél, hogy a gdp csökkenése csak egy mutató a sok közül.

2012.11.09. 23:26:56

@marco74: A legnagyobb probléma az, hogy a hiteleket, amiket a szocik vettek fel, vissza kell fizetni. Orbán és csapata ezt 300 forintos euro árfolyamon teszi meg. Mikor átvette a gazdaságot, 272 volt a forint. Tehát 10%-kal többet fizetünk a hitelekért.

marco74 2012.11.09. 23:26:57

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Milyen hitelminősítők, amelyek a válság előtt AAA minősítettek, napok alat teljesen értéktelenné vált alapokat. Több milliárd AAA minősítésű befektetés tűnt el 2008-ban. Ha erről az írek és izlandiak mesélni tudnának!

marco74 2012.11.09. 23:28:54

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem magamat dícsértem.:) Nem vagyok a kormány tagja.

2012.11.09. 23:29:36

@J.László: "Még egy mondat, ha nem haragszol. A náci Németországban minden munkásnak volt munkája. Nemzetközi összehasonlításban jól keresett és a világon akkor példa nélkül álló szociális juttatásokban részesült. Ennyivel tartozunk a tényeknek a rabszolgaság helyett. "

Viszont Hitler egy háborúra való felkészülés révén tudta felpörgetni a gazdaságot, és nem tartott sokáig a fellendülés.
Szeretnél háborút?

marco74 2012.11.09. 23:32:52

A hiteleket változó árfolyamon vették fel. S eltérő ütemben fizetik vissza. Ott van az infláció, ami befolyásolja a reálértéket. A hitelfelvétellel el kellene tudni számolni, mire ment el. Az árfolyam meg egy nagyon könnyen befolyásolható dolog, legalábbis egy bizonyos kör részéről.

Kámasuka 2012.11.09. 23:33:34

@Könnyen elkaptuk, uram!: Viszont Hitler egy háborúra való felkészülés révén tudta felpörgetni a gazdaságot

Az USA is pontosan ezt csinálja most a hódító háborúval, vagyis 2001 óta.

Csak az a kérdés, hogy a zsidókért vagy a zsidók ellen harcolunk, mert most is háború van, és mi benne vagyunk.

orient 2012.11.09. 23:38:11

@marco74: A "görögök, spanyolok, írek, és portugálok " sokkal jobban élnek még mindig mint magyarok valaha is fognak. Görög nyugdíjak és bérek jóval magasabbak a magyar béreknél és még mindig azon megy a hiszti hogy el akarják venni a 13. havi juttatását szegény közszolgáknak. Itt már rég nincs olyan (nagyon helyesen). Te csak ne sajnáld őket, ők most rosszabbul élnek mint korábban, de még mindig jobban mint itt még nagyon sokáig. Mi konzerváljuk a agzdasági visszaesést, nincs is honnan esni vagy stagnálni. A görögöknek, íreknek van honnan. Még a IMF hiteles románoknál is nagyobba a növekedés mint nálunk pedig ott 30% kirúgták a közszolgáknak és minden más megszorítások voltak, de tartós emelkedő pályán vannak / lesznek mostantól. Nálunk nem is lehet álmodni növekedésről. (bocs 0.9% meg 1% az nem növekedés...)

2012.11.09. 23:45:17

@marco74: Saját irományodat linkeled be.

2012.11.09. 23:47:16

@BenFranklin:" Csak az a kérdés, hogy a zsidókért vagy a zsidók ellen harcolunk, mert most is háború van, és mi benne vagyunk. "

Mi köze a zsidóknak ehhez? A pénzről van szó.
Ugye, nem azt mondod, hogy Magyarországot a zsidók támadják?

HomicideWatch (törölt) 2012.11.09. 23:57:54

Az mszp alatt 8% is volt az infláció. Az alacsonyabb alapkamat Nórinak teszvavgazdaságnak.
Arról nem is beszélve, hogy folyamatosan csődöt és forintösszeomlást vizionáltok 2010 óta, csak az időpontot toljátok.

Az utobbi időben 2x volt csődhelyzet az országban. Horn Gyula majd Gyurcsány kormányzása alatt. Azt kell gondoljam a szocik szeretik a csődöt. Ha nincsenek hatalmon,ballot a csődnek szurkolnak, ha hatalmon vannak, akkor csődöt okoznak.

2012.11.10. 00:00:23

@marco74:" A hiteleket változó árfolyamon vették fel. S eltérő ütemben fizetik vissza. Ott van az infláció, ami befolyásolja a reálértéket. A hitelfelvétellel el kellene tudni számolni, mire ment el. Az árfolyam meg egy nagyon könnyen befolyásolható dolog, legalábbis egy bizonyos kör részéről. "

A devizahiteleket nem forintban vették fel, és nem forintban kell visszafizetni. Így az infláció itt nem játszik. Az infláció és a deviza árfolyam nem ugyanaz.
Az árfolyam pedig a fidesz részéről volt befolyásolva, és van ma is.
Vagy Kósa és Szíjjártó libsibolsizsidó?

Kámasuka 2012.11.10. 00:02:26

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem, jelenleg NATO tagként mi Izrael oldalán harcolunk most épp Afganisztánban.

12341234 2012.11.10. 00:03:25

Buzikáim!

1. Ameddig stabil a forint lehet csökkenteni a kamatot, más országokaban még ennyit sem kapnak a kapitalista befektetők miközben szarrá nyomtatják a dollárt meg az ajrót. Azt meg senki ne feledje, hogy a gdp a fogyásztást is tartalmazza. Export mérleg pozitív nagy baj nincsen.
2. Persze, hogy lesz infláció a magyar termelékenység nem fedezi még ezt a nyomorult életszínvonalat sem, nyuggerrek dőzsölnek, mindenki az állam faszát szopja vagy valami nulla hozzáadott értékű okoskodó fos munkát végez. Tessenek úgy termelni mint a németek és akkor majd úgy fogunk élni mi is, de ahhoz innováció kell nem szalagmunka.

2012.11.10. 00:10:47

@marco74:" Milyen hitelminősítők, amelyek a válság előtt AAA minősítettek, napok alat teljesen értéktelenné vált alapokat. Több milliárd AAA minősítésű befektetés tűnt el 2008-ban. Ha erről az írek és izlandiak mesélni tudnának! "

Lényegtelen szempont. Amíg a piacon a befektetők jobb híján ezen hitelminősítők adatai alapján döntenek, tök mindegy, joggal, vagy jogosan minősítik-e le Magyarországot.

Ha rosszabb lesz az ország megítélése, akkor a Templeton kaszálni fog. Egész addig, míg nem ér el olyan magas szintet az államkötvények kamata, ami már nem lesz kitermelhető. Akkor elkezd szép lassan megszabadulni a kötvényeitől. A végén gyorsan dobja majd piacra a maradékot, de akkor már szakad össze az egész.
A másik variáció, hogy bízik az országban, ezért egyszerre dobja piacra a papírjait. Akkor bedől az állampapírok piaca, zuhan a forint, még magasabb kamatozással tud csak az állam hitelhez jutni. A Templeton pedig ismét bevásárol, az olcsó papírokból. Ennek persze alapfeltétele, hogy ne lehessen megvédeni a forintot, tehát már alig várják, hogy eltűnjön az MNB tartaléka.

Ja, csak olvass utána: a gazdasági válság azért csapott oda Gyurcsánynak, azért kellett az IMF, mert nem volt tartalék. Ha megtámadják a forintot, államcsőd lehetett volna.
Ezért mintegy 3,5 -szeresére emelték az MNB tartalékát, és 3-szorosára az államkincstárét.
Ha ezt lenyúlja Matolcsy, visszaáll a gyurcsányi helyzet. És a Templeton boldog lesz...

2012.11.10. 00:12:19

@12341234: Te nagyon buta vagy, de az utolsó mondat az ül.

2012.11.10. 00:13:06

@BenFranklin: A gazdaságról beszélgettünk. Ha itt államcsőd lesz, minket szétszednek.

Kámasuka 2012.11.10. 00:16:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: Eddig Horn és Gyurcsány alatt volt államcsőd, jobboldali irányjtás alatt sosem, és nem is lesz.

Kámasuka 2012.11.10. 00:17:29

@12341234: Ja ja azért a Marschall segély sem ártott.

2012.11.10. 00:19:05

@12341234: "Export mérleg pozitív nagy baj nincsen."

Hülye

2012.11.10. 00:20:41

@BenFranklin: Nem volt még államcsőd. És Kádár alatt voltunk határon, nem Horn alatt.
A gyurcsány meg arról tehet, hogy világválság robbant ki, hiszen ő az oka az USA hitelkáoszának.

Kámasuka 2012.11.10. 00:22:11

@Könnyen elkaptuk, uram!: a gazdasági válság azért csapott oda Gyurcsánynak, azért kellett az IMF, mert nem volt tartalék. Ha megtámadják a forintot, államcsőd lehetett volna.

- most abba ne is menjünk bele hogy 6 év kormányzás konjunktúrában, de tartalék nem volt...köhömm

- ÁCS lett volna, de felvették az IMF csomagot gyorsan. Igy ezek a zsenik olyan pénzt raktak tartalékba, ami után kamatot kell fizetni...:)

Asszem ebben is világelsők a 'megtakarításaink' után mi fizetünk kamatot..:)

Kámasuka 2012.11.10. 00:23:24

@Könnyen elkaptuk, uram!: Jaja, a szomszédaink is felvették a gigahitelt a válság első lehelletére, ugye? Nem.

12341234 2012.11.10. 00:25:47

@Könnyen elkaptuk, uram!: attól, hogy beleböfögsz az éterbe minden légből kapott baromságot te sem vagy okos, gondolkozz egy kicsit mielőtt telefosod a forumot, ha van mivel. Setét vagy mint az éjszaka.

2012.11.10. 00:25:54

@BenFranklin: Ezzel szemben most nem veszünk fel hhitelt, mert az állampapír kibocsájtás, és nem fizetünk rá kamatot, mintegy 6-9 %-ot, ami ráadásul változik is, a piac állapotától függően.
Csak hogy ne legyél eltévedve, az állampapírok ugyan több éves futamidejűek, de fél éves, éves kamatozásúak. Tehát évfordulókor szakít a tulaj.
Számold ki, egy 5 éves futamidejű, 300 milliárdos kibocsájtás 9%-os kamat mellett mennyibe kerül?
És ugyanez IMF 4,5 %-ra?

2012.11.10. 00:27:12

@12341234: Buta vagy. Te vagy a jövő embere. Lemégy a bányába, feljön a sötét.

12341234 2012.11.10. 00:28:52

@Könnyen elkaptuk, uram!: az legalább a magyaroknak megy, te judeista hülye majom nem a hittársaidnak.

Kámasuka 2012.11.10. 00:29:17

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem változik, hanem csökken.

Ahogy az adósság is csökkent, és a kamatszolgálat évi értéke is, a GDP arányában. Pont mint 98-02ben. Nem bonyolult dolog.

+ az IMF megmondja milyen adót szedjél és milyet ne. Mivel az IMF részéről nagy sikereket nem láttam elmehetnek a picsába.

2012.11.10. 00:29:30

@BenFranklin:" Jaja, a szomszédaink is felvették a gigahitelt a válság első lehelletére, ugye? Nem. "

Bocsánat, félreértés van: én nem védem a szocikat, nem mondom, hogy jól gazdálkodtak, és legkevésbé állítom, hogy Gyurcsány nem hibás. Tőle nagyobb bajforrás csak a szadesz volt.
Illetve most a fidesz .
de a jelenlegi helyzet elbaltázása nem az elmúttnyócév hibája.

12341234 2012.11.10. 00:30:39

@Könnyen elkaptuk, uram!: judeista bértroll vagy te is, kitépem a szakálladat.

2012.11.10. 00:30:53

@12341234: Magyar vagyok, ha ez zavar. A családom nevét tanítják minden iskolásnak.
1234, te kis hülye, hová mégy?

2012.11.10. 00:31:38

@12341234: Mert ismerem a számokat 4 után is, még nem vagyok zsidó.

marco74 2012.11.10. 00:31:56

@Könnyen elkaptuk, uram!: A lényeget nem érted! Pontosan ezt a rendszerrel szállt szemben Orbán, hogy lennének léngyegtelen a hitelminősítők? Egyébként az Európaiaknak is gondjuk van vele. Azt a devizatartalékot félted, amelyet nem milliárd, hanem lassan már billiós névértékben bocsátanak ki az USA-ban. Az egész rendszer felborúlóban van. Olyan tömegű pénz van a rendszerben és ráadásul kevesek kezében, hogy bárkit megtámadhatnak? Ez egy normális világ szerinted? Az USA valóban egy nagyszerű ország....volt:), de elérte, minden birodalom végzete: a túlterjeszkedés.

2012.11.10. 00:32:46

@12341234: Vigyázz, miket írsz, mert ha a zsidók megveszik az országot, neked véged.
Levágják a fitymád, de téged dobnak el, mint használhatatlant.

J.László 2012.11.10. 00:33:23

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Németország is hülye. Többek között az exporttöbbletből él 100 éve.

Kámasuka 2012.11.10. 00:33:57

@Könnyen elkaptuk, uram!: A szadeszben egyet értünk, a fideszben nem. Milyen helyzet van elbaltázva?

12341234 2012.11.10. 00:34:43

@Könnyen elkaptuk, uram!: a zsidó is magyarnak mondja magát, a lelked mélyén hozzájuk tartozol... mikor takarodtok már izrealbe osszt nyaljátok ott az ájmef meg az usa valagát tovább?

2012.11.10. 00:34:58

@marco74: A lényeget értem, csak jelenleg nem gondolom, hogy a széllel szemben pisálástól ne lenne vizes a nadrágunk.
De, magyarázd már el nekem, miért jó, hogy az adósságunk jelentős része (10%) egyetlen (zsidó) érdekeltség kezében van?

Kámasuka 2012.11.10. 00:37:19

@J.László: Bár ilyen egyszerü lenne. A németek uygan megélnek az exporttöbletből, de a német ipar még mindig azok kezében van, akiket a Marschall segéllyel együtt kapott a reich hozományként, kötelezően.

2012.11.10. 00:40:55

@J.László: Az exporttöbblet csak egyetlen mutató.
Mondom a lehetséges veszélyeket:
Az exporttöbblet úgy is kialakulhat, hogy az import csökken.
Az exporttöbblet nem hoz többletbevételt az országnak, mert olyan cég termeli, amelyik kiviszi a hasznot, esetleg állami támogatással beruházott, vagy adómentességet élvez.
Tudod, a Mercedes mennyit fizet be az államnak, és mennyi támogatást kap?
Konkrétumokat tudok mondani (de nem teszem) egy világcégről Magyarországon, amelyik az adómentes öt éve után új beruházásba kezdett, amelyben valahogy eltűnt a termelődő nyereség, viszont az is adómentes volt öt évig, majd állami segítséggel vásárolt magyar vállalatot, majd fokozatosan leépítette a magyarországi érdekeltségét.
Sajnos nem egyedi.
Viszont az exportunkat növelte.

2012.11.10. 00:41:54

@BenFranklin:" Milyen helyzet van elbaltázva?"

A jövő.

J.László 2012.11.10. 00:44:08

@BenFranklin:
Annak ára volt, igen. Példának okáért az Európában egyedülállóan egyoldalú sajtójuk is ennek lehetett az ára. Nem annyira a Marshall segély összege lehetett jelentős, mert az Franciaország, de még Olaszország esetében is nagyobb volt, hanem annak volt óriási ereje, hogy a berlini blokád után az USA Nyugat-Németországot "nevezte ki" legfontosabb szövetségesének (Nagy-Britannia mellett természetesen). Ez nagy fordulat volt három évvel a háború után. Megkérhették az árát.

12341234 2012.11.10. 00:45:39

@Könnyen elkaptuk, uram!: az exportnak a forint árfolyama miatt van jelentősége, nem azért mert olyan jó a bérmunka. Gizike meg a gőzeke. Setét majom. Össze-vissza beszélsz hetet havat zsidó ködösítés, ehhez értetek, de a munkához lusták vagytok! Arbeit macht frei!

2012.11.10. 00:46:36

@12341234: Gyengeelméjűkém! Azért, mert én nem rettegek a zsidóktól, inkább azt mondom, hogy csináljuk jobban, mint ők, még nem vagyok zsidóbérenc.
Te miért rettegsz tőlük? Félsz, hogy alulmaradsz? Hogy okosabbak, genetikailag, mint te?
Hogy őket kell tisztelni a legtöbb magyar világhíres tudósban? Vagy a sportolóink között?
Hogy a számítógéped elé nem tudsz úgy leülni, hogy a golyóstollad nem tudod úgy kézbevenni, hogy ne kelljen egy zsidó-magyar teljesítményét elismerned?

Miért rettegsz?
Ha nem rettegnél, nem volnának félelmeid velük szemben. Le lehet győzni őket, csak oda kell figyelni.

2012.11.10. 00:47:37

@12341234:" az exportnak a forint árfolyama miatt van jelentősége, nem azért mert olyan jó a bérmunka. Gizike meg a gőzeke."

Ezt fejtsd ki, mert nem értem.

Kámasuka 2012.11.10. 00:49:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: Azért valamiből csak sikerült a hiányt elfogadható szintre hozni, a devizaadósok egy részét megmenteni, növelni a foglalkoztatottságot, segélyrendszert átalakítani, valós termelő munkát és családot vállaló emberek nettóját emelni, GDP-t kicsit emelni, önkormányzatok semmittevő sleppjének számát felezni(14től a parlamentiekét is).

Nem jó a helyzet de szerintem felesleges hangosan óbégatni. Az elmúlt években a bezzegNyeU már 65-67 éves nyuggerkorhatárokat vezetett be.

2012.11.10. 00:49:41

@12341234:
Talán fordítva: az árfolyam befolyásolja az exportot. Erős forint csökkenti az exportkedvet, gyenge forint növeli.
Te kevered az inflációval.

12341234 2012.11.10. 00:50:15

@Könnyen elkaptuk, uram!: nem rettegek, de jogom van utálni őket, hogy miért az legyen a magánügyem, te meg szeresd őket tovább...

J.László 2012.11.10. 00:51:09

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Ez rendben van, a hülyézést furcsállottam.

12341234 2012.11.10. 00:53:37

@Könnyen elkaptuk, uram!: nem vitázok veled olvassd vissza amiket írsz. Ha euroért exportál és forintra váltja akkor az erősíti, az meg szint egy liberális téveszme, hogy az erős forint csökkenti az exportkedvet.

2012.11.10. 00:53:49

@BenFranklin: A hiány sosem volt még ilyen magas.
Euróban, vagy forintban nézd, ne a GDP-hez, az egy viszonyszám!
A hiány egyszeri tételekkel lett leszorítva, manyup. Még egy manyup nincs.
Viszont a beruházások csökkennek. Ez viszont a gdp csökkenéséhez vezet(Matolcsy NGM is 1% körüli gdp növekedést vár, ami jövőre még alacsonyabb lesz)

A nevező csökkenése pedig, ha a száláló nem is változna, növelni fogja a viszonyszámot is.

2012.11.10. 00:55:56

@12341234: Euróért exportál, és miért is váltaná forintra????? Hisz euróért importál nyersanyagot! Pont ez a bajunk, hogy alacsony a magyar beszállítók aránya! Hogy nincs ásványkincs, nincs feldolgozóipar!
Hogy nem fejlesztjük a kutatást, a "szürkeállományt".

Kámasuka 2012.11.10. 00:57:56

@Könnyen elkaptuk, uram!: Igen, a viszonyszámot kell nézni, az abszolút érték ugye a kutyát nem érdekli.

A jövőt ne jósoljuk meg, Bajnai óta ugye csak nőtt az a fránya GDP, a beruházások azok szerint csökkennek akik szerint a világvége eljött.

A manyup nem volt jó húzás OV szerint se, csak hát ugye ki mit tett volna a helyében?

2012.11.10. 00:58:35

@12341234: "euroért exportál és forintra váltja akkor az erősíti, "

Értem. Tehát az a jó az exportőrnek, ha az erősödő forint miatt a 300-ért vásárolt árut nem egy euróért adja, hanem 1, 10 -ért?
Te tényleg hülye vagy. Most megyek aludni, holnap dolgoznom kell. Vár a projekt.

12341234 2012.11.10. 00:58:57

@Könnyen elkaptuk, uram!: azért mert forintban készít mérleget, az a veszélyes amikor a hozzád hasonló felszínes emberek okosnak képzelik magukat és másokat meg lehülyéznek.

2012.11.10. 01:00:01

@BenFranklin: "Igen, a viszonyszámot kell nézni, az abszolút érték ugye a kutyát nem érdekli."

Te mit adsz a kenyérért? Viszonyszámot, vagy abszolútértéket?
Mire kell kamatot fizetni? százalékra, vagy összegre?
Hú, de nagy a zavar!!!

J.László 2012.11.10. 01:01:15

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"A hiány sosem volt még ilyen magas.
Euróban, vagy forintban nézd, ne a GDP-hez, az egy viszonyszám!
A hiány egyszeri tételekkel lett leszorítva, manyup. Még egy manyup nincs.

Az első mondat nagyon tetszik. Az USA hiánya mondjuk 10 000, Monaco hiánya pedig csak 9 000. Tessék. Mennyivel jobb kormánya van Monaconak.

A második se rossz. Maga az atyaúristen, az EU fogadta el a 2013-as 3% alatti hiányt, (ami manapság ritkaságszámba megy az EU-ban, mint tudjuk). Jövőre nem lesz "manyup".

2012.11.10. 01:01:34

@12341234: Azért, mert forintban készít mérleget???? Normális vagy? A Mercedes?
A vállalat azt nézi, mennyi a haszna. Nem forintban. Vásárlóerőben.

Kámasuka 2012.11.10. 01:04:08

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ez a bizonyos viszonyszám még sosem volt ilyen alacsony, elolvashatod az EU friss jelentésében.

Elég nagy a zavar, csak nem nálam. Viszonyszámot adsz a kenyérért, természetesen, vásárlóértéknek hívják.

2012.11.10. 01:04:59

@J.László: Az első mondat nagyon tetszik. Az USA hiánya mondjuk 10 000, Monaco hiánya pedig csak 9 000. Tessék. Mennyivel jobb kormánya van Monaconak.

A második se rossz. Maga az atyaúristen, az EU fogadta el a 2013-as 3% alatti hiányt, (ami manapság ritkaságszámba megy az EU-ban, mint tudjuk). Jövőre nem lesz "manyup".

Az ne zavarjon, hogy Magyarország saját viszonyait vizsgáljuk. Azt néztük, mennyi a hiány növekedése. Nem Monacohoz viszonyítottuk.
Márpedig a 22 milliárd több, mint a 19 milliárd.
De még a gyurcsányi 21,7-hez képest is több.

Az EU nem fogadta el a 3%-ot, azt mondta, tartható, HA a megszorító intézkedéseket végre tudja hajtani a kormány.

2012.11.10. 01:06:12

@BenFranklin: Nem, nem viszonyszámot adsz ,nem vásárlóértéken vásárolsz kenyeret, hanem áron. Forintot adsz érte, ember!

J.László 2012.11.10. 01:12:48

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nem zavar.
Mi az a 19 milliárd? Mi az a 22 milliárd? Mi az a 21,7 milliárd?
2004 óta jövőre lesz a legalacsonyabb a költségvetési hiány. Bizony, a nemzeti jövedelemhet viszonyítva, hiszen csak ehhez viszonyítva értelmezhető. És még "manyup" sem lesz még egyszer. A kutya fáját.

Közben a triplanullás minősítésű Magyarország a saját jegybanki alapkamata alatt adja el a piacon túljegyzéssel az államkötvényeit. Nem tudom, esetleg tud-e valaki hasonló esetre példát mondani az elmúlt 50 év gazdaságtörténetéből.

Kámasuka 2012.11.10. 01:13:18

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem tudtam.

2000ben keresel 1000et, kenyérre adsz 500at.

2010ben keresel 1500at, kenyérre adsz 600at.

Igy értettem. A pénznek (áraknak) nincs objektív értéke, csak viszonyszámok.

Pl. Jancsi 1000et keres, akar 2000 hitelt. Lófaszt se kap.

Béla 10000et keres, felívelőben a pályája. Kap 30.000 hitelt, pedig nem is kér.

Geci bank milyen hülye már nem, 2000et nem ad 30at meg de.

2012.11.10. 01:19:22

@BenFranklin: Közgazdaságtan. Elemi. A piac fogalma, kategóriái.
A kenyérnek ára van, mely a kenyér értékét fejezi ki a piacon.
A pénzednek vásárlóértéke van, mely kifejezi, mennyi kenyeret tudsz belőle megvenni.
Ez két, különböző szempont, két különböző irányú megközelítés.
A jövedelmednek van vásárlóértéke, megmutatja, hogy 120 ezer forintból mennyi kenyeret tudsz venni.
A hitelkártyád (modern pénz) és a készpénzed vásárlóértéke már különböző lehet, mert mondjuk megterhelnek a kártyahasználatért , így többe kerül a kenyér, mint készpénzért. (ez nem szentírás, csak példa)

Tehát amit írtál, az igaz, csak nem erről beszéltünk.

2012.11.10. 01:24:12

@J.László: Te százalékos mutatót nézel. A hiány a gdp százalékában.

tatuman 2012.11.10. 01:30:26

sortolj posztoló, ne nyavalyogj.

Blogger Géza 2012.11.10. 07:07:13

@Spiro: De bizony, hogy hatalmas baromságot írtál. Nagyon mellélőttél azzal a 9%-kal.

"Szakmailag furcsának találom, hogy egyes szakemberek és a sajtó is a legmagasabb hozam mellett a legkisebb mennyiségben értékesített állampapírt emeli ki, amelyből következtetést von le a teljes államadósság hosszú távú kamatköltségeire. A teljes adósság 56%-t kitevő forint adósság átlagkamata is mindössze 6,9% volt április végén, miközben a devizaadóssággal kiegészülve a teljes adósság átlag költsége 5,7% volt."

www.allampapir.hu/rolunk/hirek/nem-realis-a-magyar-csod-feljunk-a-spanyoloktol

tomwar 2012.11.10. 08:22:22

@Tartós Béka: IGAZSAGOS, A BEVEZETESE IGAZSAGTALAN.

2012.11.10. 08:27:55

@Blogger Géza: Viszont az IMF hitel 5% alatti kamatozású. Visszafizettünk 3 milliárdot 2012-ben, 3 milliárdot fizetünk 2013-ban és 2,7-et 2014-ben.
Helyette veszünk fel hitelt 6,7-9 %-on.
Ez rontani fogja az átlagkamatot.
Az infláció meg csak a forintállományra igaz. Az eurora, dollárra a forint árfolyamváltozása van hatással, ami rosszabb , mint 2010 áprilisában.

2012.11.10. 08:39:26

@12341234: Namégegyszer, utoljára: Ha exportál a vállalat, devizáért/valutáért ad el.
Mondjuk 1000 euro a termék ára.
A forint 300 legyen.
Tehát kap 300 000 foerintot.
Erősödik a forint, 250
Ugyanazon termékért 250 000 forintot kap.
Miért jó neki a forint erősödés?????
Ez erősen matolcsyzmus, amit írsz.

ingyenebed 2012.11.10. 09:17:58

@kamerasmobil:

nem így van.
1.a tulajdon fogalma nem nézőpont kérdése.
2.nem én veszem el a 90%-tól most, ők vettél el az én tulajdnomat (a pénzemet) a progresszív szja idején, és Orbánék tették helyre (adták vissza azt, ami az enyém).

csak akkor lenne igazad, ha a költségvetésből kapnám a fizetésemet. a90% adójából. de nem így van. egy magáncégnek dolgozom, a vele kötött munkaszerződés alapján a bérem az én tulajdonom, nem a magyar államé, társadalomé.
az állam ebből annyit vehet el, amennyi a fenntartásából rám jut. még az egykulcsos szja-val is többet vesz el, hiszen én háromszor annyit fizetek mint aki harmadennyit keres, de az államtól nem kapok háromszor annyi szolgáltatást mint ő, ugyanannyit kapok.
de a komcsiknak ez sem elég, ők még több pénzt akarnak elszedni tőlem, mert úgy gondolják, igazságtalan, hogy nekem több van. akkor lenne igazuk, ha a véletlennek, vagy a szerencsének (rajtam kívüli tényezőknek) köszönhetném a fizetésem. de ez nem így van.
a progrsszív szja erőszakos állami jövedelemkiegynelítzés, magyarul közönséges lopás.
ilyen alapon elvehetnék alakásomat, a kocsimat, bármilyen tulajdonomat, ami több mint az átlagé, mert az "igazságtalan".
ez teszi a bankrabló, az autótolvaj. kell neki, tehát elveszi és kész.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.10. 17:19:27

Egy megjegyzés az alábbi részhez:

"Magyarországon az infláció a jelenlegi adatok alapján 6,6%. Az alapkamat már ez alá, 6,25%-ra csökkent, a Fidesz által irányított külső MNB tanácstagok épp a napokban vízionáltak 4,5-5%-os kamatot. Ez a jelenlegi körülmények között is azt jelentené, hogy 2% körüli forint értékcsökkenéssel számolnak."

Szerintem folyamatok hibás értelmezéséből adódó hibás következtetésről van szó. A 6,6%-os szeptemberi infláció egy csúcsérték volt, abban az időszakban pedig az alapkamat is 6,5% volt még. Tehát az elmúlt hónapok jegybanki alapkamat csökkentései csupán a pozitív reálkamatot tüntették el a rendszerből. A magasan tartott jegybanki alapkamattal létrehozott pozitív reálkamatok épphogy restriktív monetáris politikát jelentett. Jelenleg pedig semlegesnek tekinthető alapkamat van, hiszen az inflációhoz közeli. Sem reálkamat nem képződik a betéteken, sem az értékét nem veszíti el a befektetés.

A jövőre nézve hibásnak érzem azt az összehasonlítást, hogy 4-5%-os alapkamatot vet össze 6%-os inflációval.

Egyrészt a 4-5%-os alapkamat elérése nem egyik napról a másikra történik, hanem egy-másfél éves távlatban. Ugyanerre az időszakra az elemzők csökkenő inflációval számolnak, pontosan ebbe a 4-5%-os sávba várják a pénzromlást.

Tehát a legvalószínűbbnek az tűnik a jövőre nézve, hogy a korábbi restriktív jellegű kamatpolitikát egy semleges, nulla közeli reálkamatot biztosító kamatkörnyezet létrehozása a cél.

Ez egyrészt biztosítja a megtakarítások értékállóságát, másrészt serkenti a beruházási tevékenységet.

Összességében az elméleti levezetés helyes, miszerint egy esztelen monetáris lazítás az infláció felpörgésével, és ezáltal a megtakarítások és adósságok elinflálásával jár, de nem hinném, hogy Ma Magyarországon ez lenne a helyzet.

Inkább ez eddigi magas reálkamatok letörése lehet logikus cél, és ezáltal a beruházások elősegítése, amire ugye égető szükség van a beruházási adatok láttán.

Ráadásul azért is logikus a kamatcsökkentő lépéssorozat, hiszen az államháztartási hiányt az EU szerint is sikerült leszorítania a kormánynak középtávon is egy alacsony, 2-5-3,5%-os tartományba. (Ne feledjük, a magas államháztartási hiány, tehát a laza fiskális politika éppúgy inflációs hatású, mint a laza monetáris politika.)

Továbbá a külső környezet ismeretében is logikus a kamatcsökkentés, hiszen sehol a világban nem jellemző jelenleg a pozitív reálkamatot biztosító jegybanki kamatpolitika.

farcsika67 2012.11.11. 08:59:46

@ccactus: értem én az észjárásodat, csak te meg nem érted az unortodox gondolkodást. a lényeget abban látom, hogy a mnb pénztartalékához gyorsan hozzájussanak,és egy rakás fejlesztésnek nevezett projekten keresztül a nemzetg.i asszonyság átutalhassa Simicska és tisztességes barátai számlájára. elmondhatják, hogy van munka dögivel, csak hát egyedül ők fognak fejleszteni, te csak közmunkás lehetsz, más nemigen. szóval jön a vagyon további kíméletlen lerablása.
ha egy kormány az adósságot mindig úgy próbálja eltüntetni, hogy rálőcsöli a bankokra, amikor eszébe jut, elvégre kétharmad van, akkor nincs az a bank amelyik ezek után egy fillért is kihelyezne a gazdaságba. nem is fog. pénzszűke lesz, nincs a gazdaságba pumpált lóvé, tehát gazdaság sincs. képzeld el az országot, gazdaság, hitel, munka nélkül. marad a leszakadás, belső fogyasztás híján nincs adóbevétel, de az meg kéne, tehát van megszorítás. de kitől?nem folytatom. üdv

farcsika67 2012.11.11. 09:04:29

@ccactus: ja és ne felejtsd el eddig azért erős a forint, mert a tőzsde kurva jól teljesített az elmúlt 1 évben. de ha 1 szer az is beszakad, a forint piacán vérengzés lesz, úgy odabasznak a neki hogy amire észrevesszük mi is történt, már rég elhagytuk a 320-at. ezért nem kéne állandóan felhívni magunkra a figyelmet, de ezek a bugyuták állandóan az oroszlán bajszát húzgálják.

farcsika67 2012.11.11. 09:06:14

@12341234: hol van export? én nem sokat látok.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 09:36:10

@farcsika67:

Igen, de ez messzire vezet. Most a posztra próbáltam reagálni.

farcsika67 2012.11.11. 11:13:54

@ccactus: én értelek, amit te mondasz az a szakma. amit meg ők csinálnak az a valóság.2 különböző dolog. sajnos

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 15:55:19

@farcsika67:

Mint láthatod, szakmailag alátámasztható amit csinálnak.

farcsika67 2012.11.11. 16:41:25

@ccactus: ezt most viccből mondtad? mert ha vicc, akkor tudok egy jobbat.

Orbán Viktor, Merkel és az angol királynő találkoznak a pokolban. Merkel megkéri az ördögöt, hogy hazatelefonálhasson Németországba, mert tudni szeretné, hogy mi történk az országban a távozása után. Beszél is két percet, leteszi a kagylót, majd az ördög közli vele, hogy a számla kétmillió euró lesz, amit Merkel ki is fizet.
Amikor ezt látja, az angol királynő is megkéri az ördögöt, hogy hadd telefonáljon haza, és fel is hívja Angliát, beszél öt percet. Az ördög átad neki egy ötmillió fontról szóló számlát.
Erre Orbánnak is kedve támad hazatelefonálni, beszél is fél órát, és amikor leteszi, az ördög azt mondja, 25 forint lesz. Miután látta, milyen drága volt a többieknek a telefonálás, Orbán nem bírja ki, és megkérdezi, Magyarországra ugyan miért ilyen olcsó a hívás. Mire az ördög:
- Nézd, Viktor, ezzel a rengeteg munkanélkülivel, világbajnok ÁFÁ-val, európabajnok inflációval, minimálisra visszavett szociális ellátásokkal és munkanélküli segéllyel, leépítendő húszezer közszolgával, csipszadó, telefonadó, bankkártyaadó és az ilyen, olyan, amolyan újabb és újabb adókkal, a büntetéspénzekre vadászó rendőrökkel és más hatóságokkal, a szigorodó adóellenőrzéssel, a rengeteg újabb és újabb megszorítással, a politikusok szűnni nem akaró hülyeségeivel és hazugságaival, a mélységes korrupcióval, az igazságszolgáltatás politikai elfogalásával, a média korlátozásával, a felsőoktatás leépítésével, az országból elvándorló rengeteg magyarral... Magyarország nyilvánvalóan maga a pokol. Márpedig a pokolból a pokolba helyi tarifával lehet telefonálni...
>

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 17:06:41

@farcsika67:

A te érveid viszont szakmaiatlanok.

farcsika67 2012.11.11. 17:18:49

ÉN NEM AKAROK SZAKMAIASKODNI. elég amit látok, abból bőven levonom azokat a következtetéseket amik fontosak a munkámhoz. jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a fideszt leírták, ember ezekkel már nem tárgyal, befektetni senki nem fog, ha magas a kamat, ki hiszi hogy ezek visszafizetik, ha alacsony, ki a fene teszi be a bankba, vállalkozni csak az fog akinek táncosnő volt a mamája shanghajban, egyszóval szar van a palacsintában. ehhez nem kell közgázt végezni, csak egy kicsit gondolkodni. ennek az országnak vége. már az oktatás sem lesz húzóágazat, ez a barom a maga képére formál mindent, beteg elméje szüleményét követik a felcsúti esküt-tevők baromarcú seggnyalói, oktatás kampó, gazdaság kampó, és nem nagyon van olyan része az igazgatásnak amely jól működne. és ez azért van, mert tehetségtelen, kapzsi, harácsoló, a saját zsebüket tömögető bűnözőket tett meg az idétlen nép, elhitte nekik a 8 év lejáratásait és gyakorlatilag program nélkül kaptak kétharmados felhatalmazást. imához emberek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 17:24:31

@farcsika67:

Értelek! Illetve még sem. Miért pont ennél a posztnál adod elő mindezt? Itt a Fidesz monetáris politikája lenne a téma, amire egy szót sem vagy hajlandó fecsérelni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.19. 22:46:15

Infláció november: 5,2%
MNB alapkamat: november: 6%, december: 5,75%

Infláció 2013, MNB előrejelzés: 3,5%

Tehát a posztban vázolt félelmek továbbra sem látszanak beigazolódni.
süti beállítások módosítása