A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Így csinál a Fidesz szemetet a forintból

2012.11.09. 07:52 garmr

Az elmúlt napokban, hetekben több olyan kormányzati döntés is született, amely egyre világosabban mutatja, milyen sorsot szán a kormánypárt a hazai fizetőeszköznek. 

27-én jelentette be Orbán Viktor, hogy az állam megsegíti a reménytelenül eladósodott (zömében fideszes vezetésű) önkormányzatokat, lényegében átvállalva hiteleiket (aztán majd vélhetően ezt is áthárítva a bankokra). Néhány nappal később a monetáris tanács külső (Fidesz kézivezérelt) tagjai újabb kamatvágást nyomtak át a jegybankon, 6,25%-ra csökkentve az alapkamatot. Matolcsy a Heti Válaszban a devizahiteles cégek megmentéséről elmélkedik. Mindeközben az állam a bankokkal a forrásokért folytatott versenyben elképesztő összegeket fizet ki az állampapírok kamataira.

A fenti események, illetve a korábbi "gazdaságpolitikai" döntések alapján felvázolható egy olyan forgatókönyv, mely valószínűsíti az elkövetkezendő fél év pénzpolitikai irányvonalát és támpontot ad abban a kérdésben, mire is számíthatunk a forinttal kapcsolatban. Sok jóra nem. 

Úgy tűnik, hogy a Fidesz minden eszközt felhasznál arra, hogy a különféle deviza adósságokat minél gyorsabban konvertálja forintra, illetve az újonnan keletkező forint adósságokat állami kézben akkumulálja. Ezután a felhalmozott forint adósság terheit a folyamatos kamatcsökkentéssel kívánják enyhíteni. Ezzel nem is lenne önmagában túl nagy probléma, hogyha emellett nem lenne meg a szándék az adósság minél gyorsabb ütemű eltüntetésére is. Ennek legegyszerűbb eszköze ugyanis az adósság elinflálása. Az elv nagyon egyszerű: adott mondjuk 100 egységnyi hitel, 2% kamatra, 3% infláció mellett. Egy év múlva a hitel a kamattal együtt 102 lenne, de az inflációval korrigálva ez valójában csak 99 lesz. Az infláció nagyon jó annak aki hitelt vett fel, és ugyan olyan rossz annak aki a kölcsönt nyújtotta. Ugyanis ebben az esetben az ő vesztesége a hitelt felvevő nyeresége. 

Magyarországon az infláció a jelenlegi adatok alapján 6,6%. Az alapkamat már ez alá, 6,25%-ra csökkent, a Fidesz által irányított külső MNB tanácstagok épp a napokban vízionáltak 4,5-5%-os kamatot. Ez a jelenlegi körülmények között is azt jelentené, hogy 2% körüli forint értékcsökkenéssel számolnak. Magyarán minden forint megtakarítás ennyit veszítene az értékéből, míg például Hódmezővásárhely forintra konvertált tőzsdei kalandjának ára ennyivel csökkenne.

Érdemes észben tartani a tényt, miszerint jövő márciusban az MNB élére új jegybank elnök kerül. Nincs kétségünk afelől, hogy az új elnök immáron a "motorja és nem gátja" kíván lenni a Fidesz törekvéseinek, vagyis az álmodozás a jegybanki devizatartalékok egy részének felszabadításáról valósággá válhat. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a jegybank a devizatartalék terhére, forintot bocsát ki. Ebből csökkenthetik az adósságot államkötvény vásárlás révén, vagy pedig pénzt injektálhatnak a Közgépbe vállalkozói szférába, hogy felpörögjön a gazdaság. Ez nem szokatlan megoldás, az USA lényegében évek óta ezt teszi, igaz évek óta lényegében hatástalanul.

Egy olyan kis és sérülékeny gazdaság mint a magyar, amely ráadásul az elmúlt két év folyamatos jogbizonytalansága révén minden vállalkozni és beruházni szándékozó entitást kivetett magából minden bizonnyal  másként reagálna egy ordas pénzfröccsre, mint a amerikai. Mert míg ott a plusz forrás elég volt a gazdaság szinten tartására, Magyarországon a jegybanki tartalék felszabadítás lesz az az utolsó lépés ami felteszi a narancsvirág koszorút a forint sírjára. A pénztömeget itt nem fogja felszívni a tenni vágyó beruházói réteg, mert olyan már nincs, így az lényegében csak az infláció felpörgetését és a forint drasztikus gyengülését vonja majd maga után. 10-15% körüli infláció és 4%-os kamatok mellett, a felhalmozott adósság már jelentősen csökken majd a forint megtakarításink terhére. Kár, hogy 350 lesz egy euró, illetve 500 egy liter benzin. De ennek is örülni kell, mert így nőnek majd az ÁFA bevételek is például. Addigra már lehet, hogy az is 30% lesz.

Emlékszünk még Lázár János törvényjavaslatára, miszerint a Magyarországot ért pénzbüntetések kifizetésére különadó vethető ki? Nos megkapjuk, az infláción keresztül. Kár, hogy a büntetést a Fidesz rótta ki az országra.

Tetszett a cikk? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

472 komment · 1 trackback

Címkék: gazdaság fidesz hitel infláció forint matolcsy

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr684894816

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Váltsátok le orbánviktort, aztán írjatok ki új választást! 2012.11.09. 13:33:47

Sokszor, sokan leírják, és igazuk van: az Együtt 2014-nek piszok nehéz dolga van, mert már tagjai is vállaltan homlokegyenest ellenkező módon látják a világot. Ami összeköti őket: a tapasztalat, hogy a dolgaink ma Magyarországon pocsékul mennek, és az ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

stoic79 · http://liberatorium.blog.hu 2012.11.09. 10:00:56

Ron Paul egy vitán ezt szép tömören megfogalmazta: "Well, inflation is theft, you're stealing value from people who save money."

Az egészben a legszörnyűbb, hogy az infláció negatív hatásai nehezen észrevehetőek, ugyanis ez egy lassan ölő méreg. Ugyanis a problémák ott lesznek, hogy akiknek megtakarításuk van, azok egyszer csak azt veszik észre, hogy a pénzük vásárlóértéke elkezd csökkenni, aminek következtében többen kiveszik a pénzüket és nem magyarországi bankba teszik be. Ez pedig tovább gyengíti a hitelezést és negatívan hat a befektetésekre, aminek következtében a gazdasági növekedés lassul. Ez persze csak évtizedes távlatokban érvényes, amit az emberek nagy része csak olyan formában érez meg, hogy az életszínvonala - még ha minden más változatlan is - csökken.

NYJetsTD 2012.11.09. 11:03:20

Ne az emberek fizessék meg... : )))

OrangeOrder · http://orangeorder.blog.hu 2012.11.09. 12:55:51

Szerinted hogy kéne? Tudsz jobbat? Időgép..?

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2012.11.09. 13:02:28

HUF/EUR árfolyam 2010 november 9: 274

HUF/EUR 2012 november 9: 283

Két év alatt 3,3 %-kal gyengült a forint, miközben volt kb. 10 % infláció. Sajnos ez éppen az ellenkezője annak, amit a poszt vizionál. A forint még mindig túl erős.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.11.09. 13:03:58

Nem is tudtam, hogy Stefánia Kisasszony volt az 1 milliárd B+ pengőn.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.11.09. 13:05:58

A fikázáson túl az összes mondanivalód annyi, hogy a kamatvágás és a devizahitelek forinthitellé váltása árt a gazdaságnak.

Holott ennek éppen az ellenkezője igaz.

Nevezetesen Gyurcsányék áldatlan tevékenysége nyomán (GDP arányos államadósság megduplázása, munkanélküliségi ráta megduplázása, ...) szökött a kamat az egekbe, és 8 éb alatt sikerült 90%-al növelni mind z állam deviza kitettségét, mind a lakosságét.

Blogger Géza 2012.11.09. 13:06:44

A katasztrófavíziókkal szemben a benzin ára csökken, az állampapírokra fizetendő kamat csökken, a jegybanki kamatvágásokat semmilyen drasztikus nem követte a piacokon, a Ft pedig több mint 10%-kal erősebb, mint a válságperiódusokban volt. Az infláció átmeneti megugrása pedig az egyszeri fogyasztási típusú adóemeléseknek és az élelmiszerárak globális emelkedésének köszönhető, nem valamiféle általános elszabadult inflációnak.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.11.09. 13:07:51

@OrangeOrder:

Nem. A közszféra racionalizálása, átlátható közbeszerzési rendszer, az élő munkára rakódó terhek csökkentése, kiszámítható jogi környezet, az állami pénznyelők megreformálása, korrupció felszámolása, az EU-s pénzek hatékonyabb lehívása, és nem szökőkutakra elbaszása.

Tudod, amiről Szeretett Vezéred ugatott az elmúltnyolcévben.

Blogger Géza 2012.11.09. 13:08:04

@Blogger Géza: "a jegybanki kamatvágásokat semmilyen drasztikus MOZGÁS nem követte a piacokon"

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.11.09. 13:09:19

@zombizan:
közben van azért eur-infláció is. jelenleg 2,5% y/y alapon. de volt 3% is.

kovaszos ubulka (törölt) 2012.11.09. 13:12:13

poszt tolo,netan a jovo heti lottoszamokat is tudod???

ennyi eszement talalgatason(es fikazason)kivul valami hasznosat is tehetnel,mondjuk menj csikket szedni a megalloba...

Anti Anyag (törölt) 2012.11.09. 13:12:25

Ja, aztán ha a forintot már nagyon lerontották és a benzin is elérte az 500 Ft-ot, megkezdik a zsidók és a demokraták dunábalövését.

Nem csodálom, hogy a már egyszer megbukott Bajnainak ennyi híve van még értelmiségi körökben is. Ráadásul még az sem számít, hogy a Ft és a CDS felár valójában épp Bajnaiék ügyködése miatt volt magas. Egy zéróra zsugorodott gazdaságot tele adóssággal nem Orbánék csináltak. Max. azzal lehet őket vádolni, hogy túl lassan keverednek ki.

Behajtó70 2012.11.09. 13:14:24

Egész ny-európában 450-600 Ft a benzin te jóóószág!

Miért nem inkább a DK-s gyűlésekre gyűjtesz?

K3rnel 2012.11.09. 13:15:12

Fizetett rettegő :)

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.11.09. 13:15:27

@Anti Anyag:

Komolyan nem tudom hova tenni mikor valaki a kurva nagy deviza kitettség, és a magas alapkamat mellett kőkeményen érvel, mint pl ez a hülye blogger itt.

Azaz ennek egy magyarázata van hogy neki mindig azt tetszik éppen, amit az MSZP elkúr.

Tetszett neki hogy az alapkamat és a devizakitettség az egekbe szökött 2010-re, ahogy a munkanélküliség, és a GDP arányos hiány is.

vitalis06 2012.11.09. 13:16:27

egy másik blogban (most nem emlékszem melyikben) épp tegnap írták le, hogy milyen katasztrofális, hogy az állam inflációkövető kamatozású kötvényket bocsát ki, ez el fogja lehetetleníteni, megdrágítani a visszafizetést, hatalmas teher...bla..bla..bla.
Gyerekek, ,döntsétek már el, hogy miért fikázzátok a gazdaságpolitikát. Vannak valóban támadható, megkérdőjelezhető rendelkezések, tendenciák, nem olyanokat állítani (egyetlen konkrét adat leírása nélkül) ami nem igaz.
A forinttal egyenlőre semmi gond, bár szerintem még mindíg túl erős.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.09. 13:16:51

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Mikor volt Gyurcsányék idejében kiszámítható környezet? Soha. Szinte kéthavonta változtattak valamin, ÁFA, EVA. Arról nem is beszélve, hogy egyes területek szabályzását magasról szarták le, pld. bankok.

laci0011 2012.11.09. 13:18:39

@Blogger Géza: Akinek lövése nincs a gazdaságról az harcol az adósság ellen.Akinek van,az invesztál a gazdaságba és a hozamból csökkenti az adósságot!Eccerű mint a választási regisztráció,Gabóca szerint!

laci0011 2012.11.09. 13:19:19

@Anti Anyag: Hülyék vagytok a gazdasághoz!

ingyenebed 2012.11.09. 13:19:22

@zombizan:

ez ennyire nem egyszerű.
más az euróhoz viszonyított árfolyam és más a vásárlóérték.
az inflációt (mondjuk van belőle többféle is) vásárlói kosár alapján számolják.
szted miért van az, hogy az éveleji munkáltatói inflációkövető bértárgyaláson (már ahol van) a ksh inflációs adat a téma és nem az eurhuf árfolyam?

mákospacal 2012.11.09. 13:19:22

@zombizan:
"A forint még mindig túl erős."
Miiiiafaszom??? Kinek? Mihez képest? Valaki ezt magyarázza már el. Mi a cél a gyenge forinttal?

dennisthemenace 2012.11.09. 13:19:45

@Behajtó70: Igen? Angliaban most eppen £1.33 literje az olommentesnek. Nyolc litert tudok venni az oraberembol. Es egy magyar kollegam mennyit tud venni?

dennisthemenace 2012.11.09. 13:21:10

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Magyarorszagon a korrupciot felszamolni kvazi lehetetlen.

irónika 2012.11.09. 13:21:11

Hat en a makrookonomiahoz nem ertek, de felenk mindenki rosszabbul el mint 2,3,4 eve!
A tobbicsak porhintes...

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.11.09. 13:21:21

aktuális ron95 benzinárak

1 Kuwait € 0,181 KWD 0,065
2 Algeria € 0,208 DZD 21,20
3 Egypt € 0,353 EGP 2,750
4 Tunisia € 0,678 TND 1,370
5 U.S.A € 0,733 USD 0,934
6 Belarus € 0,750 BYR 7500,00
7 Russia € 0,776 RUB 31,160
8 Ukraine € 0,972 UAH 10,150
9 Georgia € 0,986 GEL 2,090
10 Moldova € 1,120 MDL 17,590
11 Jordan € 1,125 JOD 1,015
12 Andorra € 1,26
13 Kosovo € 1,26
14 Romania € 1,267 RON 5,730
15 Cyprus € 1,27
16 Estonia € 1,28
17 BiH € 1,283 BAM 2,500
18 Latvia € 1,311 LVL 0,912
19 Luxembourg € 1,32
20 Bulgaria € 1,330 BGN 2,610
21 Montenegro € 1,34
22 Poland € 1,360 PLN 5,650
23 Macedonia € 1,361 MKD 83,00
24 Albania € 1,368 ALL 190,00
25 Spain € 1,38
26 Croatia € 1,387 HRK 10,450
27 Austria € 1,40
28 Lithuania € 1,410 LTL 4,870
29 Hungary € 1,424 HUF 406,90
30 Israel € 1,480 ILS 7,350
31 Czech Republic € 1,486 CZK 37,800
32 Slovenia € 1,50
33 Malta € 1,51
34 Serbia € 1,512 RSD 169,900
35 Switzerland € 1,533 CHF 1,850
36 Iceland € 1,535 ISK 251,60
37 Slovakia € 1,56
38 Ireland € 1,60
39 Germany € 1,62
40 Finland € 1,63
41 France € 1,64
42 Belgium € 1,65
43 Sweden € 1,663 SEK 14,230
44 Greece € 1,68
45 Denmark € 1,712 DKK 12,770
46 United Kingdom € 1,729 GBP 1,379
47 Portugal € 1,77
48 Italy € 1,78
49 Netherlands € 1,83
50 Norway € 1,982 NOK 14,460
51 Turkey € 2,025 TRY 4,610

K3rnel 2012.11.09. 13:22:40

@dennisthemenace: A kerítés kolbászból van-e ?

madarasi.abel 2012.11.09. 13:22:45

Az biztos, hogy a megtakarításaimat márciustól euróban fogom tartani.

ingyenebed 2012.11.09. 13:23:19

@mákospacal:

hát lehet cél vele a több munkahely. a gyengébb forint miatt egy bevételeit euróban könyvelő multinak kevesebb a bérköltsége, hiszen a fizut forintban osztja.

másfelől az exportra termelő magyar vállalatok árui olcsóbbak lesznek nyugaton. a svájci gazdaságnak van is kára az erős frankból emiatt. más kérdés, hogy kibírják, mert olyan jó minőségű árucikkeket gyártanak. evvel együtt mikor nagyon felmegy a frank, ők is szívják a fogukat.

Vannak olyan vélemények, pl Róna Péter is szokta ezt mondani (LMP kedvence), hogy jobb lenne a gyengébb forint. mondjuk olyan 300 körül ingadozó eurhuf.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2012.11.09. 13:24:39

@triumphator: igen, EUROSTAT adat szerint 2011/2010 november viszonylatban az EUR övezet inflációja 3,0 %, 2012/2011 október viszonylatban 2,5 % volt (idén novemberi adat még nincs). Ugyanez Mo eetében 4,3 % és 6,4 % (szeptember).

Ennek alapján 288 Ft kéne legyen a mostani árfolyam, aminél 5 Ft-tal erősebb.

Trejo 2012.11.09. 13:24:49

A fent látható bankjegy sosem került forgalomba. Az illusztráció alapján megkérdőjelezhető a blogbejegyzés hitelessége? :-D

Anti Anyag (törölt) 2012.11.09. 13:25:29

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

Tipikus magyar lakótelepi értelmiségi ez és mennyire oda vannak magukkal.

Voltam még 2006-ban egy pedagógus táborban és amikor Gyurcsány újra győzött, hangosan örültek, de szinte mind.

Megkérdeztem, miért szavaztak Gyurcsányra. A legfontosabb érv, hogy Orbánék arrogánsak és féltik a demokráciát. Gyakorlatilag visszahányták Lendvai érveit.

Miközben a táborban végig arról volt szó, hogy a pedagógus mennyire egy senki, olyan példákat hoztak, hogy felállt a szőr a hátamon. Vidéki kiskirályok széket cipeltetnek velük, most nincs jutalom, mert magas a víz, stb.

Persze Gyurcsány később jól meg is szívatta őket, pontosan tudta, ezeket lehet.

Provokat Úr 2012.11.09. 13:25:33

Valóban szar dolog az infláció, de még mindig ez fog fájni a legkevésbé. Mert ha szépen "elinfláljuk" az államadósságot, azt senki nem fogja sokként megélni. Mondj valami jobb módszert arra, hogyan lehet csökkenteni az adósságot. És azzal kérlek ne gyere, hogy pörgessük fel a gazdaságot, mert az nem fog menni. Akármit is fog tenni a kormány, növekedés kis hazánkban nem lesz a közeljövőben.

Vahakomb 2012.11.09. 13:26:45

Na, most, teszem azt, valami hasonlót tenne egy poraiból feltámadó Gyurcsányista rezsim vagy a balek Bajnai és az ő amerikai nagybácsija, akkor mit írna ezen fenti poszt írója? Pl. ezt: Míg a nyugatias, szakértői kormány hathatós intézkedéseket tesz, addig a buta FIDESZ mindenben gátolja ezt.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.11.09. 13:26:57

@zombizan:
a +5 forint azért nem egy tragikus felülértékeltség. elég egy napi korrekció és máris elszállt.

ingyenebed 2012.11.09. 13:27:20

amúgy annyit hozzátennék az íráshoz, hogy az LMP progresszív szja táblája 3-3,5 havi fizetésemet venné el, az MSZP-é 1,5-2 havit.

hiába lenne erősebb a forint ha a mai ellenzék visszaülne a tutiba (egyébként nem lenne), ha többszörösét szedik el a progresszív szja-val, mint amit az infláción bukok.

kedves bloggerünk ezt kihagyata a számításból.
szorri.

Anti Anyag (törölt) 2012.11.09. 13:27:59

@laci0011: Ezt épp egy ilyen pártzombi írja mint te?

Kutchek (törölt) 2012.11.09. 13:28:30

Senki nem mondta, hogy a következő év fasza lesz!
Igazábl azt mondta a főnök, hogy a 2014 után következő választásokig nem érdemes hazajönni. Legyen az bármikor....

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2012.11.09. 13:30:43

@ingyenebed: elsődlegesen, én is úgy gondolom, a hazai inflációra kell figyelni, de ezt nem lehet függetleníteni az árfolyamtól.

Számomra egyébként meglepő, mennyire nincs belülről generált inflációs nyomás a magyar gazdaságban, leszámítva az állami adóemeléseket. A versenyszféra bértárgyalásain se nagyon hiszem, hogy kétszámjegyű béremelést tudnának kiharcolni az érdekképviseletek (már ha ez a kifejezés a versenyszférában egyáltalán értelmezhető).

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2012.11.09. 13:31:25

@triumphator: ebben igazad van. Csak a poszt ostobasága miatt idéztem a számokat.

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.11.09. 13:32:31

@zombizan:
okés, a poszt meg olyan, amilyen. poszternak ilyen a szemüvege, nekem más.

kamerasmobil 2012.11.09. 13:33:22

@Blogger Géza: Igen ezt lehet ugy is mondani hogy itt ugralunk a 2 centi vastag jegen es megsem szakad be alattunk!

Mindenesetre nalam ezt meg mindig hazardjateknak hivjak es attol hogy eddig makunk volt meg semmi sem garantalja hogy mindig az lesz. Jelenleg par nap alatt a nyakunkba szakadhat minden barmifele apro kulfoldi problema miatt. De az is lehet persze hogy megusszuk.

kamerasmobil 2012.11.09. 13:35:19

@ingyenebed: Nezopont kerdese. A mostani fizetesed evi 500 milliard megszoritasba kerul az adofizetoknek. Elotte meg valoszinuleg joval kevesebbet kerestel szerintem mint amiket az MSZP meg az LMP javaslatai utan kapnal.

Szoval az orszag jo 90%-anak szemszogebol a valtas utan ok kapnak vissza azt amit te most elveszel toluk...

makronom 2012.11.09. 13:35:38

Van itt néhány tévedés. A FED monetáris politika nem sikertelen, hiszen sikerült stimulálniuk a gazdaságot, és a hosszútávú hozamokat is mérsékelni tudták. (ott az effektív kamatláb 00.00-00.25%, szóval nincs is más eszköz, mint a konvencionális eszközök használata).

Magyarországon nincs lehetőség ilyen beavatkozásra, mert az infláció nagyon magas, és még jobban feltolnák az inflációs várakozásokat, azaz a reálkamatlábak még jobban megzuhannának. Másfelől nincs például vállalati kötvény piac (elenyésző mértékű), így nincs hol stimulálni. Adósságlevelekkel, és államkötvényekkel megváltoztathatnák az MNB mérlegét, csak az tudjuk hova vezetne. Az MNB nem a FED, és nem is az EKB..mi egy kis nyitott ország vagyunk magas inflációval, így ehhez kell igazítani a monetáris politikát.

Lecsó75 2012.11.09. 13:35:39

Ez a kormány a javunkat akarja...

dennisthemenace 2012.11.09. 13:35:50

@K3rnel: Meg igen, de atepitik, mert a magyar beszallito tonkrement.

makronom 2012.11.09. 13:36:10

@makronom: *nemkonvencionális eszközök..

Vahakomb 2012.11.09. 13:36:11

Boldog olasz és görög nép, ahol már nem nemzeti, hanem szekértői kormány van! De jól is érezhetik azok most magukat! :))

Gondolom, olyan kormányra vágyik a poszt írója is!

Petykabá 2012.11.09. 13:37:43

ez az egész poszt szánalmas. Ész nélkül vásárolnak alacsonyabb kamaton államkötvényt. Ez a piac jelzése arra, hogy reálisnak tartja... Ennyi.

Nem hiszem el, hogy itt mindenki azon sír, hogy csökkentik az alapkamatot. Már 2 éve arról szólnak az állítólag nagyon hozzáértő önjelölt közgazdászok posztjai, hogy juj de rossz, és hogy bezzeg Simor tökéletes, közbe meg úgy néz ki, hogy 4 éve egy százalékkal több az alapkamat, mint kellene.

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2012.11.09. 13:38:33

@mákospacal: a forint azért túl erős, mert az euró övezet és Magyarország inflációs különbsége az elmúlt két év viszonylatában nagyobb, mint amennyire az árfolyam gyengült. Ergó az euróban kifejezett költségek (ha ezek változását a hivatalos inflációból vezetjük le) nőttek.

Blogger Géza 2012.11.09. 13:38:35

@kamerasmobil: Sokaknak hobbija a permanens rettegés valamitől, de azért erre ne alapozzunk már semmit, főleg ne gazdaságpolitikát.
Mindenki sír, hogy nincs elég vállalati hitelezés, ha meg most ennek elősegítésére csökkentik az alapkamatot, akkor meg azért van sírás.

csak egy néző 2012.11.09. 13:41:32

@Behajtó70:
Kiskancsó.Mennyi is ott az átlagkereset???

MACISAJT 2012.11.09. 13:42:41

Szemetet a forintból?:D
Idézzük fel, eftársak, a libaszakértő kormány dicső napjait, még a kormányváltás előtt:

Megint 280 felett az euró
2010.05.20. 10:22 - MTI
A szerdai esést követően csütörtök reggel tovább gyengült a forint a bankközi devizapiacon: az eurót csütörtök délelőtt fél tízkor 280,40 forinton jegyezték a szerda délutáni 279,70 forint után. Az MTI által megkeresett devizapiaci kereskedők elmondták, már a kora reggeli nyitáskor 282 forint volt az euró árfolyama, majd folyamatosan erősödtek a régiós devizák, így a forint a 279,40-es euró árfolyamig is eljutott.
----

És akkor nézzünk az Index címlapjára, mennyi is a mai árfolyam?

EUR/HUF (283,63)

*A biztonság kedvéért, felidézném a kormányváltás dátumát is:

Index

2010. május 31., hétfő 17:07 | [aznap frissítve]
Az átadás-átvétel folyamatáról és az első kormányülésről szólt Navracsics Tibor igazságügyi és közigazgatási miniszter valamint Nagy Anna kormányszóvivő első sajtótájékoztatója.
--------

Ez a poszt (is) bizony a régi "hazudtunk reggel, délben meg este"...

dr. mesterséges színezék 2012.11.09. 13:43:14

@triumphator: "elég egy napi korrekció és máris elszállt."

Szíjjártó ma 14:00-ig meg tudná oldani. Ha Kósa is segíti, 13:45-ig.

dr. mesterséges színezék 2012.11.09. 13:45:23

@kamerasmobil: "Igen ezt lehet ugy is mondani hogy itt ugralunk a 2 centi vastag jegen es megsem szakad be alattunk!"

Fletó ilyesmire "az isteni gondviselésként" utalt... aztán jött 2008.

Ringlósztár 2012.11.09. 13:45:25

Ember, nem is tudtam, hogy ennyien dolgoznak közvetlenül a buzisan melírozott habonynak! Vagy nincsenek is sokan, csak sok a reg?

Petykabá 2012.11.09. 13:46:17

@ingyenebed: még nem volt ember a földön, aki a progresszív adózás bármilyen értelmet sugalló hosszútávú előnyét be tudta volna bizonyítani egy olyan országban ahonnan el lehet költözni.

A progresszív adózás egy dologra jó, a kispénzűek irígységére appellálva szavazatot szerezni. Szockó trükk.

kamerasmobil 2012.11.09. 13:46:20

@Blogger Géza: A bankok 1% alapkamat mellett sem fognak hitelezni ebben az orszagban mert nincs BIZALOM.

Az hogy el tudjuk adni a kotvenyeinket nem annak koszonheto amit a kormany muvelt es ami az orszagunkban van - hanem annak ami a vilaggazdasagban tortenik. Ergo ha szamunkra kedvezotlen iranyu valtozasok jonnek akkor ugyanott leszunk mint a tavalyi panik idejen mert azota nem javult a helyzet. Sot inkabb romlott.

Amint megjelenik valami viszonylag alacsony kockazatu es magas hozamu penzkereseti lehetoseg a vilagban ugy fog innen elillanni a penz hogy meg integetni se fogunk tudni neki. Lehet arra jatszani hogy a FED tartja a 0-as alapkamatot es se az amcsi gazdasagban se mashol nem jelenik meg semmi tutisag... csak veszelyes.

kzoltana 2012.11.09. 13:46:41

Tévedések, hibák, vétkek, szélhámosságok, népbutítások, zagyvaságok. A második Orbán-kormány intézkedésiről az első Orbán-kormány minisztere.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3280_cirkuszolunk_az_imf_fel

zombizan · http://libertarius.blog.hu/ 2012.11.09. 13:48:27

@zombizan: pontosítok: az euróban kifejezett költségek jobban nőttek, mint az EUR övezetben (ergo a magyar vállalatok versenyképessége romlott).

MACISAJT 2012.11.09. 13:50:05

És akkor nézzük a teganpi aukciós adatait:

Elkapkodták az állampapírt, 6 százalék alatt is kellett a kötvény
2012. november 08., 12:43
MTI

A hozam tavaly szeptember óta először süllyedt 6 százalék alá. Három és félszeres túljegyzésre megemelt összegben értékesített hozamcsökkenéssel 12 hónapos diszkont kincstárjegyet az Államadósság Kezelő.

A négyhetente kínált 5 éves, változó kamatozású államkötvény is a meghirdetettnél nagyobb tételben és az előzőnél magasabb árfolyamon kelt el az erős keresletnek köszönhetően. Az Államadósság Kezelő Központ az év eleje óta megszokott 45 milliárd forint összegben hirdette meg a 12 hónapos diszkont kincstárjegyet, és a D131113 jelű, 2013. november 13-án lejáró papírra 159,065 milliárd forintnyi ajánlatot kapott, az idén a második legnagyobb ajánlati összeget.

Az ÁKK a magas túljegyzésre a tervezettnél 15 milliárd forinttal többet, 60 milliárd forintért értékesített 12 hónapos diszkont kincstárjegyet. Az előző aukción tett 125,721 milliárd forintos ajánlatra szintén 60 milliárd forintra emelte az értékesítést az ÁKK, négy hete pedig a 190,4 milliárd forintos, idei csúcsot érő kereslet nyomán 65 milliárd forintra. Mindkét korábbi aukció jelentős hozamcsökkenéssel zárult.

A mostani aukción 5,97 százalékos átlaghozam alakult ki, az előző aukcióénál 4 bázisponttal alacsonyabb, egy bázisponttal a 12 hónapos diszkont kincstárjegy szerdai 5,98 százalékos másodpiaci referenciahozama alatt. A minden második 12 hónapos diszkontkincstárjegy-aukcióval egyszerre kínált ötéves, változó kamatozású államkötvényből meghirdetett 5 milliárd forintra az elsődleges forgalmazók 20 milliárd forint ajánlatot tettek. Az ÁKK 2,5 milliárd forinttal megemelte az ajánlatot, és 7,5 milliárd forintért értékesítette a 15/B jelű, változó kamatozású kötvényt. Az aukción az előző, 97,11 százaléknál magasabb árfolyamon, átlagosan a névérték 97,65 százalékán kelt el az értékesített tétel.
----

Vagyis a 6% alá belőtt magyar papíroknál már beárazták a további MNB alapkamat csökkentést...

házelnök 2012.11.09. 13:50:59

Ezek már a kötelet sem érdemlik.Koronát és trónt nekik mint Dózsa Györgynek.Mocskos tolvaj orbán.

kela-bá 2012.11.09. 13:51:12

Ma reggel a tv-ben azt mondta Bokros Lajos (bankár, US-s képviselőnk), hogy "az állam adósságot nem lehet kifizetni, csak kinőni lehet ". No ez elgondolkodtató. A devizahiteles magán tartozóknak meddig kell nőniük ? Amíg bele nem pusztulnak ?
Meg azt is ígérte, hogy visszatér a politikába, és lehet , hogy pártot is alakít. Hát jó is lenne már egy bankár párt,aki pártolná a tisztességet a pénzpiacokon, mindnyájunk javára. Reménykedjünk ?

További szép napot !

makronom 2012.11.09. 13:51:18

@MACISAJT: 2012. január 5. forintárfolyam 324...miről beszélünk kérem? Még a 2008-2009-es válság idején sem ennyire gyenge a forint, mint a legsötétebb Fidesz órákban. Jelenleg hozamvadászat zajlik Magyarországon, amikor ez véget ér simán elszállhat megint a forint. Még az MNB kipakolása nélkül is. (és ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a FED,EKB ösztönző programjai pozitívan hatnak Magyarországra)

Tartós Béka 2012.11.09. 13:51:40

Az ala@Petykabá: az alapkamat nem egy százalékponttal, hanem legalább 3-4 százalékponttal több, mint kellene.
Ezzel Simor et. "csak" azt éri el, hogy a kereskedelmi bankoknak marhára nem éri meg a hitelkihelyezés, ha garantált magas hozamra a jegybankban is parkoltathatják a pénzüket. Meg is teszik.
Persze Simor et. a maga szempontjából jól teljesíti a feladatát, hiszen ezért van ott. Nem véletlen, hogy anyatiggerként védték a brüsszeliek (=pénzügyi szektor) Simor pozícióját a jegybanki függetlenség átlátszó ürügyével. Mert az MNB jelenleg valóban független, csak az a baj, hogy Magyarországtól.
Van még négy hónapjuk, februárban lesz egy hatalmas háború az új elnök jelölésekor, nemzetközi sajtóhadjárattal, forint shortolásával, bedöntési kísérletekkel, ahogy kell. De ezt ki kell hordani lábon és onnantól a héjáknak lőttek.
Addig is mehet szépen az óvatos kamatcsökkentgetés. Csak tudnám, hogy a kormánypárti delegáltak mindezt mért nézték másfél éven át ölbetett kézzel...

Skodakék Fábia 2012.11.09. 13:52:00

Lehetne már ötszáz a benzin, kurvára teli van Budapest autóval, legalább lehetne megint közlekedni

Ringlósztár 2012.11.09. 13:53:02

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:
Gondolom akkor is ilyen megengedőek voltatok, amikor járai orbán megrendelésére a 2%-os infláció mellett 12%-ra emelte a jegybanki alapkamatot, csak azért, hogy kibasszanak a hazaáruló fideszesek a magyar gazdasággal!
@MACISAJT:
Hát, annyi változott 2010-ben, hogy most már nem kell a napszakokat különválasztani, mert ezek folyamatosan hazudnak. Megvédik a magánnyugdíjpénztárakat, stb.

Fertőtlenítés a faluban 2012.11.09. 13:53:45

"Kár, hogy 350 lesz egy euró, illetve 500 egy liter benzin."

Miért is kár?

mákospacal 2012.11.09. 13:54:17

@ingyenebed:
Nyilvánvaló, hogy ellentétes érdekek mentén jelenthető ki az, hogy mennyi a "jó" árfolyam.
Volt 220 is, volt 320 is. És van import szektor is - erről miért nem esik soha szó?
Ja mert amúgy sem tud fogyasztani az ország? Értem. Akkor basszuk szét az import szektorhoz bármilyen szállal kapcsolódó szegmenseket.
Hány importcégnek kell még lehúznia a rolót, akik mondjuk importált termékeket forgalmaztak itthon, például azért mert az árfolyam okán versenyképtelenek (+a 27% Áfa is).

Kozmetikázni a külker mérleget, arra jó gyengíteni a forintot. De közben az export szektor is hanyatlásba kezdett. Közben a külker mérleg csak azért "jó", mert nincs fogyasztás (import). Ez így akkor most fasza?

Nem is beszélve a beragadt devizahitelesekről, akiket nem sikerült "megmenteni". Bárcsak ne mentettek volna meg senkit.
Ezeket az embereket kifejezetten a tudatos forintgyengítés vonja ki teljesen a forgalomból és teszi tönkre az életüket.
Könnyű azt mondani, hogy a kommonisták meg a zemberek maguk az okozói a devizahitelesek problémájának, de a valóságban ez nem így van. Ha már mindenáron felelőst kell keresni, akkor a 2 és fél éve tartó forintgyengítés az oka. A devizahitel termékek, alapvetően nem rosszak és nem drágák.

Blogger Géza 2012.11.09. 13:54:39

@kamerasmobil: Természetesen sokan megpróbálják rombolni a bizalmat ilyen 350 Ft-os eurós meg 500 Ft-os benzines álhírekkel, de a többség ezen csak röhög. Ha pedig a világban újra válság lesz, arra majd reagálni kell.. De nem úgy, hogy már most úgy teszünk, mintha itt lenne a világ vége.

MACISAJT 2012.11.09. 13:55:01

@kamerasmobil: (" A bankok 1% alapkamat mellett sem fognak hitelezni ebben az orszagban mert nincs BIZALOM.")

Biztos így van..:D
A bankok bizonyára ezentúl Kohn bácsi üzleti modelljét követik majd..:)
( Gyengébbek kedvéért: Mondd Kohn, hogy megy az üzlet? Ájvé, córesz, hétfőtől péntekig vagyok nyitva, mindennap csak veszteség. Borzasztó.De hát akkor miből élsz. Hát abból, hogy szombaton és vasárnap bezárok")

Mert meg nem tudom érteni hogy miből élnek a bankok, ha nem hitelek kihelyezéséből, illetve azok kamatokkal való visszaszerzéséből...
Pláné ha az MNB-nél megszűnik a napközbeni kamatos parkoltatás paradicsoma...

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.11.09. 13:55:19

@Anti Anyag:

Ja, hogy ezek szerint most épp kikeveredünk...

nolto 2012.11.09. 13:55:48

Nem szeretem sem Viktort, sem pártunkat és kormányunkat, de az önkorményzati adósságelengedéssel egyetértek. Mint ahogy minden adósságelengedéssel, mivel a válságból való kilábalás egyetlen útja ez. Izland meg merte lépni, az írek is pedzegették a dolgot, ha nálunk lesz önkormányzati adósságelengedés akkor reményeim szerint az előszele lesz a lakossági adósságok elengedésének. Egyszerűen nincs más út, előbb-utóbb meg kell lépni, és nem csak itthon, hanem az egész világon.

halor 2012.11.09. 13:57:30

bélbóz üttőve kéne megsimogatni azt az okos fejüket
www.youtube.com/watch?v=ppAz90zqI2A

MACISAJT 2012.11.09. 13:58:15

@makronom: (" 2012. január 5. forintárfolyam 324...miről beszélünk kérem? "

Arról beszélünk "kérem", hogy a kormányváltás
2010 május 31.-én volt.
És előtte tíz nappal 283 volt az euró. Pont mint ma.
És még valami volt közös: a 2010 áprilisában kirobbant újabb görög válság(amit azóta Olaszország, Portugália, Spanyolország&co. is megfejelt).

Hát erről beszélünk.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.11.09. 13:58:30

@Blogger Géza: "de a többség ezen csak röhög. "

Igen Gézám, mostanában különösen jókat röhög a "többség".

kela-bá 2012.11.09. 14:01:23

@házelnök: Ne izgassa magát, katt ide:www.logoszvilag.hu
További szép napot !

makronom 2012.11.09. 14:02:38

@MACISAJT: nézd meg a forint a cseh korona és a zloty volatilitását...majd meglátod miért szar a forint a Fidesz kormányzás alatt.

Peterpapo 2012.11.09. 14:03:01

Bírom a sok ovibérenc posztolót. Baromi okosak, csak a szövegértelmezéssel van egy kis bajuk

"A fenti események, illetve a korábbi gazdaságpolitikai" döntések alapján felvázolható egy olyan forgatókönyv,mely valószínűsíti az elkövetkezendő fél év pénzpolitikai irányvonalát és támpontot ad abban a kérdésben, mire is számíthatunk a forinttal kapcsolatban. Sok jóra nem."

Ezek meg ezerrel idecitálják a mai adatokat.

Agyasok!

Magyarázzátok már el, hogy ki beszél itt máról????

Ez a poszt mindössze egy előrejelzés. Nem arról szól, hogy ez biztos így lesz, hanem arról, hogy ez várható.

Ja értem! Fostok, hogy még a végén igaza lesz mi? De mitől féltek? Orbán-Matolcsy majd jól elmagyarázza nektek, mindent kétszer ismételve, hogy ti is megértsétek. :)

Petykabá 2012.11.09. 14:03:25

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !:

A poszt írójának véleményét egyébként így is meg lehet fogalmazni:

Az lenne a legjobb, ha az alapkamat bőven az infláció felett volna, mert akkor az egész világnak adakozhatnánk a magyarok kiapadhatatlan GDP forrásaiból...

Ezenkívül egészséges a minél nagyobb külső adósság és a belső adósság az meg rossz pfuj.

Mindent meg kell tennünk azért, hogy aki állampapírt vásárol az folyamatosan hülyére keresse magát a jobbnál jobb konstrukciókkal, mert egy bankár, aki nyilván lefizethetetlenül elkötelezett így gondolja helyesnek.

Tipikus alkoholista lánya gondolkodás ez, lúzereké: Apu majd nem üt, ha én egyre többet és többet jobban és jobban csinálok mindent amit csak kér. Miközben a valóság: Aki nem a saját érdekeit követi, hanem mások jóindulatát az ésszerűség határain felül keresi, azt csicskáztatni fogják. Welcome to reality!

dimitrij 2012.11.09. 14:04:06

@Anti Anyag: sokkal nagyobb baj, hogy nem kifele jönnek a susnyásból, hanem befele tartanak. :)

Petykabá 2012.11.09. 14:05:35

Magyarország sem sokkal különutasabb, mint a többi ország, de minket azért büntetnek érte folyamatosan, mert tőlünk nem ezt szokták meg. Tipikus történet, de aki ezt az utat nem járja végig, az örökké csicska lesz...

Peterpapo 2012.11.09. 14:06:53

@Anti Anyag:

"Max. azzal lehet őket vádolni, hogy túl lassan keverednek ki."

Ezek b+ nem hogy lassan nem keverednek ki, inkább csak jobban belegabalyodnak. Még ha lassan keverednének ki nem is lenne baj, csak az a gond, hogy annyira lassúnak látszik, mintha állna.

kamerasmobil 2012.11.09. 14:07:27

@Blogger Géza: Meg mindig nem erted. A teli hideg ellen nem ugy vedekezunk hogy majd amikor beut a minusz husz akkor megyunk ki fat vagni.

Persze en vagyok a hulye hogy be-beszallok ezekbe a vitaba.

is 2012.11.09. 14:09:43

@Anti Anyag: "A legfontosabb érv, hogy Orbánék arrogánsak és féltik a demokráciát."

És nem igazuk volt! Orbán arrogáns, a demokráciának meg annyi lett, amennyiben érti valaki a demokrácia szó jelentését, és nem azt szajkózza, hogy de nincs diktatúra. Egyrészt van diktatúra is itt-ott, másrészt a diktatúra hiánya még nem jelenti, hogy demokrácia van.

MACISAJT 2012.11.09. 14:09:49

@makronom: (" nézd meg a forint a cseh korona és a zloty volatilitását...majd meglátod miért szar a forint a Fidesz kormányzás alatt. ")

:D

2012. október 16., kedd 05:51
Világbajnok a forint
Mélyben a magyar csődkockázati mutató • Egyre olcsóbb az adósság finanszírozása

A világ legjobban teljesítő valutája lett a forint, miután az idén eddig a magyar fizetőeszköz erősödött a legnagyobb mértékben a dollárral szemben.
A gyakran vészjósló piaci előrejelzések ellenére az év eddigi szakaszában a forint teljesített a legjobban a világ valutái közül. Az amerikai dollárral szemben a hazai fizetőeszköz eddig 12,83 százalékot izmosodott – derült ki a Concorde Zrt. adataiból. A második helyen a chilei pénz áll 9,99 százalékos erősödéssel, a bronzérmes ebben a viszonylatban a lengyel zloty lett. Hétfő délután egyébként a dollár árfolyama 215,51 forint volt, ami további erősödést jelez a reggeli 217,26 forinthoz képest. Az eurót kicsivel 278 forint felett is váltották a bankközi devizapiacon, ami másfél hónapos csúcsot jelent.
Hétfőn a londoni piacon tavaly nyár óta nem mért mélypontra csökkent a magyar államadósság-törlesztési kockázat biztosítási tranzakcióinak árazása.

Az árfolyam közelmúltbeli erősödésének Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint külföldi és belföldi okai egyaránt vannak. – Egyértelmű, hogy az amerikai jegybank és az Európai Központi Bank válságkezelő intézkedései hatására a piacok most jobban bíznak a krízis megoldásában, ezért aktívabbak a feltörekvő piacokon – hangsúlyozta az elemző. A szakértő szerint a magyar kormány mostanra közelebb került a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötendő megállapodáshoz, ami biztatólag hat a befektetőkre. A piacok jól fogadták a Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által másfél héttel ezelőtt vázolt intézkedéseket is, amelyek mintegy négyszáz milliárd forinttal javítják a jövő évi költségvetés egyensúlyát.

Spiro 2012.11.09. 14:09:54

Ha az EU-n és az ERM2-n belül képzeljük el a jövőnket (azaz egyszer be akarjuk vezetni az EUR-t), akkor a problémáink megoldása a gyors EUR bevezetés lenne (de még akkor is ha egyszer az EU, vagy az ERM2 felbomlana). Ebben az esetben:

Az MNB deviza tartalékára (~38 MRD EUR = ma ~11400 MRD Ft) nem lenne szükség, hiszen a külker forgalmunk a sajátunkkal szinte teljesen azonos devizában zajlana.
Mivel a 11400 MRD Ft-ot kb. 6-7%-os hitelből biztosítjuk (amikor a deviza kamatok 0-1% körüliek), így minimum 5-6%-ot (~580-684 MRD Ft) vesztünk évente. Azaz nem lenne szükség semmiféle különadóra (még az 1 kulcsos SZJA mániát sem kellene feladni) és egyensúlyi költségvetést lehetne csinálni.

Az EUR bevezetésével, illetve az ehhez szükséges lépésekkel jelentősen javulna a CDS felárunk (~2-4%-kal), ami a fenti lépés után megmaradó 9100 MRD Ft államadóságon (ma~ 20500 MRD – 11400 MRD Ft) 182-364 MRD Ft kamat megtakarítást jelentene. Azaz a GDP 35%-ra csökkenne az államadósságunk a jelenlegi 80%-ról.
Azaz az EUR bevezetése esetén csak ez a két tényező 762-1048 MRD Ft éves kiadás csökkenést jelentene (ha lenne EU-IMF hitelkeretünk, akkor az EUR bevezetésig, ezt felhasználva, de nem lehívva ugyan ilyen megtakarításokat lehetne elérni).

Ha az állam nem ragaszkodna a földalaphoz (pláne a veszteséges áron történő haszonbérletbe adásokhoz), akkor ez is ~1000 MRD Ft-tal csökkentené az államadósságot. Ennek éves szinten ~50-60 MRD Ft finanszírozási költsége van, amit a bérleti díjak nem fedeznek!
Ha a MOL, RÁBA, Takarékban, stb. hülyeségektől megszabadulna az állam, akkor minimum 500 MRD Ft-tal csökkenhetne az államadósság. Ennek éves kamat költsége 25-30 MRD Ft.

Amennyibe a magán nyugdíj vagyonból még meglévő ~1000 MRD Ft-tal törlesztenénk, akkor további 50-60 MRD Ft éves kiadástól szabadulnánk meg.

Summa summarum az ilyen és ehhez hasonló lépésekkel 2-3 év leforgása alatt ~5000-6000 MRD Ft-ra (~GDP 20-24%) lehetne mérsékelni az államadósságot. Ráadásul a ~900-1500 MRD kamatmegtakarításunkból ez évente 200-600 MRD Ft-tal törleszthető lenne megszorítások és külön adók nélkül.
Na ez lenne a forradalmi ,és „szabadság” felé tett nagy lépés.

A jelen helyzetünkben pedig CDS biztosítást kellene eladnia az államnak illetve a ker.bankoknak, mert az ebből kapott prémium csökkenti a finanszírozási költséget és csőd esetén úgysem tudunk helytállni (azaz nincs mit veszítenünk, de a CDS felárat megnyerhetjük).
Másrészről a Görög példából is látszik, hogy a CDS piac 2-3%-át fedi le egy ország teljes adósságállományának, azaz ezek árazásából, egy ország kockázatosságát, finanszírozási képességét levezetni egy kissé merésznek tűnik.

A válság előtt az MNB deviza tartaléka ~17 MRD EUR volt, most ~38MRD. A 21 MRD EUR többletet hitelből vettük fel, de meg van, nem költöttük el, csak erőt demonstrálunk vele a piacok felé (szerintem feleslegesen és költségesen).

A 21 MRD EUR devizatartalék többlet mai árakon ~6.000MRD Ft, ami a ~21.500MRD Ft-os államadósságunk ~30%-ért felelős. Azaz valójában azért növekedett a BRUTTÓ adósságállományunk, mert hitelből túltartalékolunk, de a NETTÓ adósságállományunk csak néhány százalékkal mérsékelten növekedett, ami a külső körülmények tükrében érthető

Azaz amit sulykolnak, hogy a szocialisták felelősek a magas szintű adósságért, az marhaság hiszen– már ha érdekelnek minket a számok (és a Bruttót nem keverjük a Nettóval).
(A boszorkány üldözőket ki lehet rúgni, és lehet az érdemi munkával foglalkozni (jellemző, hogy az MSZP-nek sincs annyi sütnivalója, hogy ezzel a triviális összefüggéssel védekezne)).

Petykabá 2012.11.09. 14:10:04

@Peterpapo: Higgadjál le. A probléma abban rejlik, hogy ez nyilvánvalóan így lesz, csak a poszt írója ehhez képest preferálja az államcsődöt és a soha vissza nem fizethető hiteleket. 70 mrd dollárt visszafizetni valakinek fájni fog. Az a kérdés hogy meg tudnak-e szabadulni a külső adósságtól, mint ahogyan minden valamire való állam erre törekszik (USA, Japán ésatöbbi). Külső EUR/USD adósság az kb. a halállal egyenlő hosszú távon. A belső adósságra váltás is fáj valakinek, de hosszútávon csak vergődni lehet ilyen külső adóssággal.

Blogger Géza 2012.11.09. 14:10:06

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: Lássuk be, elég vicces pont akkor előjönni az égbe szökő benzinárakkal, amikor épp felülről átlépte a 400 Ft-ot, amire marha régen volt példa. Oké, hogy kellett valami rettegő poszt még mára a beosztás szerint, de legalább ne ennyire balfaszul legyen időzítve. :)

Az is szép, hogy amiatt, mert most szeptemberben csak 20 munkanap volt, az "okos" posztoló "rájött", hogy már senki sem akar itt beruházni. :) Miközben a naptári és szezonális hatástól megtisztított ipari termelés 0,7%-os növekedést mutat az előző hónaphoz képest.

No meg az is vicces, hogy beírja a 6,6%-os inflációs csúcsot, amikor pont mai hír, hogy a várakozások szerint túl van a csúcson, és megindult a csökkenése:

www.portfolio.hu/gazdasag/a_negyeves_csucs_utan_lassul_az_inflacio.175434.html

dr yetee 69 2012.11.09. 14:10:35

@MACISAJT: Munkaidőben vagy?Úgy könnyű!

kamerasmobil 2012.11.09. 14:10:56

@MACISAJT: A hazai bankok most eppen _tul_elni akarnak abban bizva hogy talan lesz meg itt stabil kornyezet. Egyebkent alapvetoen abbol finanszirozzak a megmaradt infrastrukturat amit az eddig kihelyezett hiteleik behoznak.

Egyebkent en ma kotottem le kisebb osszeget 6,5%-ra gondolom azt a hozamot nem MNB parkoltatassal sakkozza ki nekem a bank... de irhatjatok errol a vonatkozo hulyesegeket nyugodtan tovabb hiszen mar senki sem hisz nektek. Rolad is koztudott hogy kormanyberenc vagy Gezarol is biztosra veszi mar szinte mindenki aki talalkozik a hozzaszolasaitokkal.

homér 2012.11.09. 14:11:01

@zombizan:

1) euróban is van infláció
2) idei átlag euróra 290,26 Ft

is 2012.11.09. 14:11:33

@Blogger Géza: ja, ha 300 lesz Gyurcsány alatt, akkor ő a hibás, ha 300 lesz Orbán alatt, akkor válság van. érdekes, hogy szerinted nálunk akkor van válság, amikor máshol nincs, és akkor nincs válság (2008 ősze), amikor az egész világon végigsöpör.

Don Quixote de la Ferko 2012.11.09. 14:12:02

@makronom:

"mint a legsötétebb Fidesz órákban."
He-heee-hehehehe.

Erre a mondatodra majd akkor emlékezz, mikor a mostani sötét atomvillanás lesz a fidesz végnapjaihoz képest.

Várom is meg nem is, mert akkor végre örökre eltűnik viktor és a mocskos tolvaj ortodox rajongói és támogató bandája a pöcegödörben, de sajnos amit már két év alatt összeloptak maguknak, abból is rózsásan fognak élni hozzánk képest.

Kutchek (törölt) 2012.11.09. 14:12:58

@nolto: Izland megtehette. Kevesebben vannak mint pl. BAZ megye és nem import gázzal fűtenek.
Elengedjük azok adósságát, akik gondolkodás nélkül ugrottak bele mindenféle hitelbe, oké; de mit adjunk azoknak akik kicsit is felelősen gondolkodtak. Kapok én is egy fél házat, autót?
Az önkormányzatoknál meg nézzük meg kik és mennyiből csináltak sétáló utcát, szökőkutat. Hol nyomták be a sógort, testvért, havert jó fizetésért.
Vonjuk ki ezeknek az árát és a többit leírhatjuk.
Mi legyen azokkal a településekkel ahol nem ültettek 5000 muskátlit az út szélére, vagy nem építettek uszodát 2000 lakosnak, viszont adósságuk sincs?

Olyan verzió kellene, hogy ne a hülyék járjanak megint jól. Különben 5-10 év múlva megint lehetne választást nyerni "adósságkonszolidációval.
Saját kárán/pénztárcáján tanul az ember....

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.09. 14:13:04

"Az infláció nagyon jó annak aki hitelt vett fel"
Pontosabban: Az infláció nagyon jó annak, aki fix kamatozású hitelt vett fel. Mert aki nem, annak az infláció növekedésével a hitelkamatot is emeli a bankja...

Ha jól tudom, nagyjából 50-50% a forintban és külföldi devizában fennálló államadósság, vagyis még elég sokat kell átváltani, hogy el lehessen inflálni. Sajnos erre csak most jöttek rá, mert először beindították az elinflálást, aztán rájöttek, hogy forint értékvesztése miatt a devizahitelekre egyre többet kell fizetni...

dimitrij 2012.11.09. 14:13:15

@vitalis06: nem kell hozzá túl nagy ész, hogy megértsd, csak kell hozzá egy kicsit gondolkodni, meg függetlenedni a politikai preferenciát félretenni.

- az állampapír piacon magas hozammal adnak befektetési lehetőséget, ennek a célja az, hogy finanszírozni tudják az állaháztartást, ezért mahas az ígért hozam.
- gond az, hogy ez növeli az államadósságot, mert lejáratkor ki kell fizetni azt a befektetőnek, ami már a következő parlamenti választások után lehetséges (2015, 2016 a lejárat ideje).
- ennél lenne olcsóbb finanszírozási lehetőség, nem is egy.
- ezen túl elvonja a befektetéseket a kereskedelmi bankok elől, így azok nem fognak tudni hitelezni, hiszen a befektetők a kedvezőbb hozam irányába haladnak.

találós kérdés: a magas állampapírhozamokat vajon ki és milyen forrásból fogja megfizetni? segítek, az ÁAK, közpénzből, tehát a mi adóforintjainkból... ami majd 2015-ben és 2016-ban jelentkezik extra teherként.

MACISAJT 2012.11.09. 14:14:02

@Peterpapo: ("Magyarázzátok már el, hogy ki beszél itt máról????
Ez a poszt mindössze egy előrejelzés. Nem arról szól, hogy ez biztos így lesz, hanem arról, hogy ez várható.
Ja értem! Fostok, hogy még a végén igaza lesz mi? "

Bizonyára..:D
Hanem valéamit elfelejtettél kifejteni:mi lesz ha nem?
Mármint mi lesz ha nem lesz igaza ennek és a hasonszőrű ballib/hiszterolib óbégatásoknak, amelyek rendre elárasztják a megfelelő orgánumokat???

Mert ha gondolod, idézhetem a hasonszőrűeket az IMF kipaterolása óta, immár két éve..:D
Minimum nehehemzehehethalál volt azokban:D
Oszt...

Don Quixote de la Ferko 2012.11.09. 14:14:15

@Blogger Géza:

Vicces vagy. A beruházó és a fél ország nem azért menekül, mert szeptemberben csak 20 munkanap volt.

hulyeinformatikus 2012.11.09. 14:14:31

"adott mondjuk 100 egységnyi hitel, 2% kamatra, 3% infláció mellett"

Mutasd meg, kérlek, hol tudok a hatályos infláció alatti kamatért hitelt felvenni.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.11.09. 14:14:40

@Ringlósztár: Hülye vagy fiam..
Nem velem kell vitatkoznod. Én leszarom Járait és Simort is.
A posztíróval vitatkozz (én is ezt teszem)..
Itt és most, ő mondja hogy jó a magas alapkamat.

Mellesleg szerinted is jó ?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.09. 14:15:07

@Behajtó70: És mennyi a benzinár/fizetés arány egész Nyugat-Európában?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.09. 14:17:32

@kela-bá: A devizahitelesekre lefordítva ez azt jelenti, hogy a nettó fizetésüket gyorsabban kell növelniük, mint ahogy a törlesztőrészlet emelkedik :)

apd (törölt) 2012.11.09. 14:17:33

elég sok fajta államkötvény infláció + kb 6%-on kamatozik, meg alapból is, a sima pl. 2015/K ÁK is bőven infláción felül kamatozik

ha valaki forint államkötvényt birtokol akkor az a magas infláció ellenére is tudja realizálni a hozamot folyó áron

persze ha felpörgetik az inflációt 9%-10%-ra, vagy a fölé akkor már biztosan leértékelődik az adósság

egyébként jó cikk, egyetértek vele, csak azzal nem amit ide írtam :)

egyébként a forintban denominált, külföldiek által birtokolt forint állampapír állománya kb 4860 mrd HUF, az kb a GDP hetede.. és ha nagyon elszáll a Ft akkor nem fogják venni őket, de egyébként meg ha elszáll a Ft ennyire, mondjuk 350-re, akkor a piac be fogja árazni, és elszáll a picsába a BUBOR, a jegybank egy idő után kénytelen lesz alapkamatot növelni, mer a picsafazsa se fogja venni az állampapírt, márpedig ha a ennyi állampapírt tartanak a külföldiek, és kiszórják, akkor megnézem majd hogy mekkora rések lesznek, ott már nagyon nagy packagek kellenek!

chico 2012.11.09. 14:18:08

@ingyenebed:
ja, ezzel csak az a gond, hogy a magyar cégek egyetlen versenyképességi előnye a 300 hufos árfolyam. Piacképes termék nincs, leszámítva az audit és a mercedest.

Emlékszem, mikor még nagyon pörgött a gazdaság, meg az export kb 2005-2006 környékén, akkor a 235-240-es euró miatt visítottak a cégek, és a vágyott, értsd nyereséget is termelő exportárfolyam, aminek az elérését szerették volna 265 körül volt. Már akkor a forintgyegítésért lobbiztak. Most megint, mert képtelenek felvenni minőségben, árban és volumenben a versenyt az uniós cégekkel. Csak közben a bamba nyugati vevő is rájött, hogy érdemes neki is euróból visszaszámolni, hogy mennyi az forintban, és nem ad többet az árukért euróban sem, mert értelemszerűen nem érdeke, hogy extraprofithoz juttassa a kelet-európai beszállítóját.

Állam-vizsga 2012.11.09. 14:18:35

Az nem esik le senkinek hogy az állam által átvállalt hitel vissza nem fizetése tulajdonképpen részleges csőd? Ha emiatt a piac berág akkor nem hogy az euró 400 lesz de az alapkamatot is visszaverik 8-9%-ra, akkor pedig fél óra alatt lesz imf megállapodás és ebben benne lesz a kávészünet.

Blogger Géza 2012.11.09. 14:18:54

@kamerasmobil: Nem, te már + 20 fokban elkezdesz befűteni, mert mi van, ha majd egyszer csak hirtelen -10 lesz... :) Na ennek a perverz gondolkodásmódnak kell véget vetni, és jó irányba is haladunk errefelé. Ugyanis lehet, hogy majd egy komoly válságszituban rá kell dobni 100 bázispontot vagy még többet az alapkamatra hiszti ellen, de nem mindegy, hogy azt 450-re, vagy 600-ra dobod...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.09. 14:19:12

@dennisthemenace: Megpróbálni azért lehet, nem? Bár a balkáni mentalitásban szépen megfér ez a jó kis török örökség...

apd (törölt) 2012.11.09. 14:20:36

ha ennyire elszáll a forint, akkor azt árazni fogják a piacok, és nem lehet ilyen alacsonyan tartani az alapkamatot, mert senki nem fog államkötvényt venni, akkor pedig csődbe megyünk

is 2012.11.09. 14:21:03

@Petykabá: illetve bármely logikus ilyen irányú indoklást érzelmi és erőalapon lesöpörsz, hárítasz, elhallgatsz.

a progresszív adózás (jövedelem+fogyasztás+vagyon) jelenleg is van minden adózó országban. még nálunk is, mert a luxuscikkeknek, amit csak a gazdagabbak tudnak elfogyasztani, annak rögtön van még jövedéki, meg mindenfajta egyéb adója, amitől nem lesz lineáris az össz, egy embertől beszedett adó.

a progresszív adózás társadalmi gzságosság kérdése. mindenki tudja, hogy bankelnökből 40 van, miközben 200 ember lenne képes egy bankot vezetni. amikor egy bankelnök nyugdíjba megy, akkor van legalább 3 alkalmas ember a posztra, aztán csak egy lesz bankelnök, másik kettő meg nem. ez az élet minden területén és karrierjében így van. akik feljebb jutnak, azok csak részben köszönhetik ezt maguknak, részben a társadalom áldozata (a többi alkalmas jelölt kakukként kilökése) árán kerültek oda, ahova. most, a pártkinevezések korában különösen világos ez a helyzet. szó nincs arról, hogy valaki azért kap több pénzt, mert jobban teljesít. ezért aztán a társadalom jogosan mondja, hogy ha már tőlünk megkaptad a csak részben megérdemelt lehetőséget, hogy több zsozsót csinálj, akkor annak valamivel nagyobb részét folyasd már vissza, légyszi.

na ez pl. egy olyan logikus érvelés, amit nem logikusan, hanem erőből próbálsz majd meg elfojtani.

Blogger Géza 2012.11.09. 14:21:49

@Állam-vizsga: Nem, ha azzal a feltétellel vállalja át, hogy részleges leírás történik, tehát már nem az átvállaltban lesz leírás, hanem a már leírtat vállalja át. Ha nem teszik neki, akkor szenvedhet tovább az önkorival, elviheti a játszóteret magának, és, mihez kezd vele?

garmr · http://kard.blog.hu 2012.11.09. 14:22:46

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Sehol nem írtam, hogy a magas alapkamat jó. Azt írtam, hogy az infláció rossz. Ne keverjük a szezont.

Kutchek (törölt) 2012.11.09. 14:22:48

@hulyeinformatikus: Nem most veszed fel a hitelt.
A 3-5-10 éve felvett hiteleket szokták így jóárasítani. Feltéve, ha nincs inflációhoz, jegybanki alapkamathoz kötve a hozam.

Blogger Géza 2012.11.09. 14:24:57

@Don Quixote de la Ferko: De a posztban lévő link ezt sugallja. :) Egyébként mindenkinek jobb lenne, ha tényleg elmennének, akik ennyire pesszimistán látják a világot, de sajnos, nem teszik, itt maradnak, és ontják a hülye blogokat... :(

is 2012.11.09. 14:25:29

@hulyeinformatikus: nem egészen egyidejűleg. ez arról szól, hogy az állam felvesz egy adott %-on hitelt, aztán utánanyomja az inflációt. ha ezt te is így gondolod, akkor vegyél fel hitelt akárhány %-on, az állam úgyis utánatolja, hogy az infláció még több legyen.

egyébként diákhitel 2%, infláció 6%, tessék, felveheted. aki tudja, vegye is fel, bár ez megint az ország kirablása, egyenértékű a 100 napos programmal, Orbán feneketlen lakáshitelével, és a devizahitelezéssel.

hulyeinformatikus 2012.11.09. 14:25:33

"Az infláció nagyon jó annak aki hitelt vett fel, és ugyan olyan rossz annak aki a kölcsönt nyújtotta. Ugyanis ebben az esetben az ő vesztesége a hitelt felvevő nyeresége."

Az megvan, hogy a hitelkamatot nem kizárólag a jegybanki alakpamat határozhatja meg?

"Magyarán minden forint megtakarítás ennyit veszítene az értékéből"

Hogy vagy képes ekkora baromságot leírni?!

orient 2012.11.09. 14:26:26

Nem ez a legnagyobb gond. A legszarabb, hogy eközben gyakorlatilag csődben az ország.

8 éveznek miközben az összes önkormányzatnak olyan hitelei vannak amit nem tudnak visszafizetni, ezek kb. mind fideszes önkormányzatok.

A hitelek vissza nem fizetése(bankokkal való lenyeletése részben) tulajdonképpen=csőddel. Ha nem tudod visszafizetni a felvett hiteledet az egyenlő a csőddel, ez görögországi helyzet, ott engedték el a befektetők a hiteleik egy részsét ami gyakorlatilag csőddel egyenlő ott is. Tehát nem 2010-ben voltunk rosszabb helyzetben mint a görögök hanem MOST. És ezek a hitelek bizony fideszes önkormányzati hitelek, tehát még 8évezni is eléggé sántít.

is 2012.11.09. 14:26:38

@Blogger Géza: Esztergom példája mutatja, hogy mihez kezd vele.

is 2012.11.09. 14:28:15

@hulyeinformatikus: bocs, a nickedből vedd ki az informatikust. te tényleg hülye vagy. amit írtál, annak semmi köze ahhoz, amit beidéztél, hogy arra reagálsz. semmi köze hozzá. semmi.

Petykabá 2012.11.09. 14:28:24

@Tartós Béka: féltek hozzányúlni, aztán rájöttek, hogy nincs más választásuk, ha nem akarnak becsődölni szerintem.

Egyébként a banki függetlenség demokratikus szempontból nagyon aggályossá vált egy ennyire nyitott társadalomban. Az, hogy a demokrácia megszületésekor kívánatos volt, nem jelenti azt, hogy mindig kívánatos lesz. Persze kívánatos a nagyhatalmaknak, mert könnyen befolyásolni tudnak egy kis országot ilyen módon. Kis országok esetében véleményem szerint a nemzeti bank nem szabad, hogy teljesen független legyen, mert akkor jönnek az ilyen Simorok. Vagy a Nemzeti Bank szintjén is olyan vezetési struktúrát kell kialakítani, hogy egy ember ne rendelkezhessen ilyen szinten szemben az ország vezetéssel (pont ezt csinálták). No.-ban és az USA-ban a Nemzeti Bank szerű képződmények szinte soha nem kerülnek ellentmondásba a kormányokkal. Ez is csak Magyarországon lehetséges... Valószínűleg az ottani vezetők sejtik, hogy hosszan nem tudnak széllel szembe hugyozni...

hulyeinformatikus 2012.11.09. 14:28:41

@Kutchek: Nincs olyan (pénzintézetek által nyújtott) hitel a piacon, amit kizárólag az alapkamathoz rögzítenek.

hulyeinformatikus 2012.11.09. 14:30:00

@is: 8% a(z államilag dotált) diákhitel kamata.

kamerasmobil 2012.11.09. 14:30:07

@Blogger Géza: Nem az a kurva alapkamat itt a lenyeg

Es nem befuttetni akarok - csak szeretnem latni hogy valaki tuzifat aprit es pakolja a feszerbe. De ennek nincs semmi jele sot ami ott van abbol is jatekfocistakat faragnak hogy hadd oruljon a gyerek...

yerico1 2012.11.09. 14:30:15

@Anti Anyag: Azért Gyurcsányék idejében a pénzügyi törvényi szabályozás valóságos bebetonozott szabályozás volt. Ma már akkor felülírnak egy törtvényt, amikor még életbe sem lépett, vagy éppen meghozás után már hatályos 1 nappal, de a csúcs a visszamenőleges módosítás. A könyvelő ismerősök már nyugtatón élnek, ha jön az újabb közlöny, mert borul minden. A 4 évvel ezelőtti időkre, mint boldog békeidőkre emlékeznek.

hulyeinformatikus 2012.11.09. 14:30:53

@is: Tévedsz. A posztnak nincs köze a valósághoz.

makronom 2012.11.09. 14:31:13

@MACISAJT: nem nehéz a világ legjobban teljesítő pénzének lenni, miután a világ legszarabbul teljesítő pénze volt a forint 2011-ben (15%-os gyengülés az euróhóz képest)...persze te nagyon nem látod a fától az erdőt :)

Peterpapo 2012.11.09. 14:31:52

@Petykabá: Higgadt vagyok teljesen. :)

MACISAJT:

Mi lesz ha nem? Az jó lenne. Tudod vannak dolgok, amik nem két év alatt dőlnek el. A nemzethalált sem úgy prognosztizálták, hogy azonnal, vagy rövid időn belül. Ezek mind hosszú folyamatok. Ami viszont azonnal látható, hogy Te is hiszel a hazug Orbánnak és a hozzá nem értő, világ bohócának tartott Matolcsynak.

Blogger Géza 2012.11.09. 14:31:53

@is: Nem tudom, ezt a zagyvaságot hogy tudtad összeszedni. :) Én semmi olyat állítást nem tettem, amivel elkezdesz itt hadakozni.

tomwar 2012.11.09. 14:32:09

@Spiro: Na, ez mar valami!
Egyezzunk ki par kemenyebb evben, es csinaljuk!

Blogger Géza 2012.11.09. 14:33:05

@kamerasmobil: A devizatartalékaink továbbra is igen magas szinten vannak - ott a tüzifa, csak épp kiszúrja a szemed.

hulyeinformatikus 2012.11.09. 14:33:32

@is: Matolcsy már megmondta, hogy nincs válság.
Milyen válságról beszélsz?

Állam-vizsga 2012.11.09. 14:34:04

@Blogger Géza: nekem erről a görög példa jut eszembe. Ott sem volt csőd csak a hitelezők mondtak le a kihelyezett hitelük feléről.
Orbánnak ez kb olyan hogy nincs tandíj de az oktatásért fizetni kell, ami nem tandíj.

belekotty 2012.11.09. 14:35:55

@Blogger Géza: Amit a szemét Bajnai vett fel.

belekotty 2012.11.09. 14:37:40

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Miért? Szerinted nem jó? Járai 11 százalékon is tartotta az alapkamatot.

hulyeinformatikus 2012.11.09. 14:37:58

@belekotty: Eladósította egész európát ez az ártány.

dimitrij 2012.11.09. 14:38:15

@belekotty: fletóék vették fel, de a három lehívásból kettőt orbánék hajtottak végre, az egyik a mol részvények visszavásárlása volt, ami szintén nem egy sikersztori...

Petykabá 2012.11.09. 14:38:49

@is: társadalmi igazságosság. Reméltem, hogy mással jössz, mert ez a legrosszabb érv ami létezik. Túl könnyű.

Azokban az országokban normális a progresszív adó, ahol a jól kereső réteg eltűri (mert úgy érzi nem nagyon mehet jobb helyre innen), vagy ahonnan nem lehet menni máshová. (Mi egyik sem vagyunk.)

A progresszív adó mellett érvelők szinte mindegyikénél felmerül a következő érvelés: Aki többet keres fizessen többet...

ŐŐŐŐ, halkan megsúgom, erre való a százalék (nem progresszív adózás= aki gazdagabb lineárisan több pénzt fizet.

A progresszív adó mellet így érvelhetsz maximum. Nem igazságos, hogy aki gazdag többet fizet LINEÁRISAN, fizessen KVÁZI EXPONENCIÁLISAN TÖBBET. Érdeklődve várom fejtegetésedet mely szerint a progresszíven többet fizetés etikusabb és igazságosabb mint a lineárisan többet fizetés.

Aki 300ezret keres miért adja a fizetése 40%-t, aki 150-t az meg a 30%-t. Mi ebben az "etikus" és "igazságos"? Ja értem, hogy aki eleve több munkanélkülit lát el, az lásson el még többet? Ez igazságosan hangzik? A degresszív adósság lenne igazságos, de az meg hülyeség más okokból.

Elárulom, hogy engem egyébként nem érintene a progresszív adózás...

utalom a politologusokat 2012.11.09. 14:38:55

@MACISAJT: maciszar! 2012 majus 20-an mar megvolt a 2/3.
a vilag mar bearazta az alcsuti hujegyereket.
marciusban meg 260 korul volt az EUR.

tomwar 2012.11.09. 14:39:00

@Blogger Géza: Na ja...honnan is van? Mert 2008 ota nagybol azonosan magas szinten all....

Petykabá 2012.11.09. 14:39:59

@Peterpapo: nem Orbánnak hiszek, hanem irtózok az ilyen hisztérikáktól, mint te...

Peterpapo 2012.11.09. 14:41:45

@garmr:

Erről beszélek. :) A szövegértelmezési problémáik abból adódnak, hogy az ő logikájuk alapján, ami nem fekete, az csak fehér lehet. Ha szidod a kormányt, akkor csak is neolibsimszphívőgyurcsányista hülye lehetsz, aki nem érti ezt a jól átgondolt, a világ számos országában irigyelt, unortodox gazdaságpolitikát. :)

Tartós Béka 2012.11.09. 14:41:57

@Peterpapo: a tények idáig azonban Macisajtot (meg Orbánékat) igazolják.
Reménykedhetsz benne, hogy oké, ha belátható időn belül nem hajlandó összeomlani az ország az IMF hiányában, azért beláthatatlan időben még összeomolhat 8) de erre ne fogadjál nagy tétben.
Valószínűbb, hogy simán csak bakot lőttetek.

Petykabá 2012.11.09. 14:42:18

@Peterpapo: Ja ez nem nekem szólt, akkor bocs...

tomwar 2012.11.09. 14:43:13

@Petykabá: A megelhetes egy ember eseteben egy konstans tenyezo, fugetlenul attol, mennyit keres. De minel kevesebbet, annal nagyobb resze megy el megelhetesre, mint egy tobbet keresonek. Ezert is van, hogy a legtobb fejlett kulturaban progressziv adozas van.

Engem egyebkent erintene, de talan kevesbe, mint aon kollegaimat, akik buktak az egykulcsossal - en nyertem, es jovore meg tobet fogok. Az urom az oromben, hogy a takaritonokon nyereszkedek...:-(((

kamerasmobil 2012.11.09. 14:45:19

@Blogger Géza: Megint leirjam a BIZALOM szot vagy csak tetteted a hulyet? Jogbiztonsag szavahihetoseg fuggetlen intezmenyek es igy tovabb... Ezek is beleertendok a "tuzifa" fogalmaba.

Amig naponta valtoznak a torvenyek addig kiszolgaltatottak vagyunk. Most eppen nem elnek vissza vele de ez barmikor megvaltozhat.

Meg kivancsi vagyok mit mondasz majd marciustol erre a devizatartalekra. Lasd meg a megjegyzesemet a jatekfocistakrol.

Tartós Béka 2012.11.09. 14:45:45

@tomwar: "Az urom az oromben, hogy a takaritonokon nyereszkedek"

Nem. A valóság az, hogy a takarítónők ezentúl kisebb mértékben nyerészkednek rajtad (meg rajtam).

Kámasuka 2012.11.09. 14:47:58

Ez egy qrvajó terve Orbánéknak, persze nem biztos hogy így lesz de hagy így lesz az qrvajó lesz.

tomwar 2012.11.09. 14:50:39

@Tartós Béka: Ha neked ez jolesik...:-(((

Nyilvan ok nyereszkedtek....igen...szep gondolat. Sorolhattam volna a villanyszereloket, lakatosokat, stb.

Linealis, megy aranyos, meg egykulcsos....de milyen az, hogy a legcsorobbaktol vesznek el!? Es az a kb. 3-5000FT, amit buktak, az nekik jobban fajt, mint annak 10.000Ft-nak a hianya eddig nekem.

Petykabá 2012.11.09. 14:53:01

@tomwar: OK. Ott a pont, ez az egyetlen reális épelméjű érv a progresszív adózás mellett. (Megjegyezném, hogy a családi adózás ugyanezen logika mentén működik a poronytyoknak kaja meg pelus kell nő a megélhetési alap, és ugyanazok akik a progresszívet igazságosnak a családit igazságtalannak tartják és fordítva, ami alapjában véve önellentmondás, talán annyi, hogy a poronytyok majdan gazdasági értéket fognak képviselni, tehát az egy reális "befektetés" az országnak).

Amiért ezzel a realisztkusabb érveléssel is szemberszállnék a következő: DEMOTIVÁLÓ. Ha tök jól megélek mert kompenzálnak a lustaságért, ügyetlenségért, rosszul sikerült életvezetésért, (és igen ebben van igazságtalanság is), akkor mi a szarért törekedjek többre?

Ha pedig elkezdenek kompenzálni, akkor jönnek a bevándorlók, ami tudom nem szabad szidni, csak éppen hosszútávon kicsinál egy országot, ha nem tudja belülről fedezni az alja melókat.

Kutchek (törölt) 2012.11.09. 14:53:49

@hulyeinformatikus: Nem pénzintézetről van szó, hanem az államkötvényekről. Nem pedig Jóska Pista autóhiteléről.

www.akk.hu/object.a5e065df-0335-4ed6-a9a6-f93d532b97cc.ivy

"A Magyar Államkötvény a kötvényről szóló 285/2001. (XII.26.) Korm. rendelet szerint kibocsátott, névre szóló, dematerializált, jelenleg 3, 5, 10 és 15 éves futamidővel kibocsátásra kerülő fix kamatozású értékpapír. Névértéke 10.000,- Ft, azaz tízezer forint."

Tehát fix kamatozású.
Mindezek mellet már a vannak változó kamatozású kötvények, kincstárjegyek, diszkontjegyek is. De a magyar állam adósságának nem ez a nagyobb része.

Tartós Béka 2012.11.09. 14:55:31

@tomwar: az elvet nem érted.
Ha én 5* annyit keresek, mint egy takarítónő, akkor 5* annyi adót fizetek. Ettől még nem fog ötször olyan hamar kiérni hozzám a mentő, nem fognak ötször olyan jó villamoson utaztatni, és úgy általában semmiféle közszolgáltatásból nem részesülök ötször jobban.
Ezért teljesen komolyan azt gondolom, hogy marhára szolidáris vagyok a kisebb jövedelműekkel.
Pedig az, hogy nekem adott esetben magasabb a jövedelmem, az nem feltétlenül a vakszerencse meg a csillagok együttállásának a következménye.

kvadrillio 2012.11.09. 14:56:05

AZ INTERNETEN MEG AZ A F.SZ TEK....TEK....IKÁBB A DROGTERJESZTÉST FIGYELJE NE MÁS BAROMSÁGHOKAT !
igaz...hogy már ők is, a rendőrök is drogozak ezerrel.....hát legalább ŐK DÖGÖLJENEK MEG !!!!!

...ha ilyen lezseren veszik és a fizetett net-agitátorok is már gyilkosokkű váltak.....mert szívből ajánlják a drogokat a gyerekeknek is !

MILYEN ORSZÁGGÁ TETTÉK A HAZÁNKAT EZEK ????!

Blogger Géza 2012.11.09. 14:56:10

@kamerasmobil: Leírhatod ezerszer is a bizalom szót, ha ez neked segít valamit. :) Egyébkét nem sok értelmét látom. Miután 2004 és 2010 között soha nem tudtuk a kívánt 3% alá vagy akár közelébe szorítani a hiányt, soha egyetlen konvergenciaprogramunk nem jött be, ezért a nemzetközi bizalom eléggé erodálódott Magyarország iránt. Időbe telik visszaszerezni. Lehet, 6 évig kell majd 3% alatt tartani a hiányt, hogy a korábbi 6-ot elfeledtessük, amikor felett volt. A nagy tőkekivonás és beruházás visszaesés is 2008-ban kezdődött, erről is hajlamosak egyesek "elfeledkezni".

A devizatartalékok szintjét csökkentei kéne, mert drága tartani, évről évre elég magas a külker többletünk, és az első Fidesz-kormány alatt nem is volt ekkorára szükség. Reméljük, lehetőség lesz erre előbb vagy utóbb.

hulyeinformatikus 2012.11.09. 14:56:12

"Zavart tudatállapot, zavarodott viselkedés, összefüggéstelen beszéd, csapongó, túlpörgött vagy lelassult beszéd"

"Magyarország biztonságos beruházási környezetet jelent, igen alacsonyak az adók, kevés a bürokratikus akadály, és az ország politikailag igen stabil, ami szokatlan dolog Európában."

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.09. 14:56:13

@Állam-vizsga: Az egyik hitelminősítő már be is jelentette, hogy jogilag államcsődnek számít, ha a kormány önhatalmúlag kényszeríti az átvállalt adósságok egy részének elengedésére a hitelezőket.

@Blogger Géza: Egyesével megegyezik 1956 önkormányzat (milyen érdekes egybeesés az október 23-a és az 1956 önkormányzat...) a hitelezőkkel az adósság elengedéséről és utána átvállalja az állam? Nem túl életszerű.

bobijub 2012.11.09. 14:59:48

az első kommentelő (szándékolatlanul) elég jól megmagyarázta, hogy miért NEM fogja a fide$$ zrt elinflálni a forintot. ugyanis az inflációnak van egy olyan tulajdonsága, ami a fide$$ zrt eszmerendszere számára kibírhatatlanul elfogadhatatlan.

az infláció ugyanis mindenkire egyformán hat, sőt, a gazdagokra a bankban pihenő pénzük elértéktelenedésén keresztül talán még inkább hat, és ha még van különbség, akkor az leginkább csak abban van, hogy a hatás a gazdagoknak kevésbé fáj. Ez a mindenkire vonatkozó egyformaság azért nem fér a fide$$ zrt eszmerendszerébe, mert már majdnemhogy hasonlít valami demokratikusra. ettől aztán számukra nemcsak kifejezetten undorító, hanem minden eszközzel üldözendő is.

a fide$$ zrt, ha megérti, és ha eddig még nem érti, akkor ezt nagyon rövid idő alatt meg fogja érteni, hogy az infláció számukra való elviselhetetlensége abban rejlik, hogy nem teszi lehetővé annak személyre szabott kijelölését, hogy melyik szegény legyen tőle még sokkal szegényebb, melyik gazdag menjen azonnal tönkre, és melyik az a szűkkörű gazdag csoport, amelyik legyen tőle még sokkal gazdagabb.

konkrétan simornak, valamint az mnb-nek a monetáris tanácson keresztüli alázásán belül az infláció esetleges megmozdítása is csak egy később kikerülhető mellékhatás. elég szépen kirajzolódott (és fide$$ zrt hívők magánbeszélgetésein keresztül igazolható, hogy gondos propagandával népszerűsített) az a folyamat, amit végigvezetve majd egyszercsak megtörténik a kerbankok teljes tönkretétel utáni ingyenes államosítása, a papíron esetleg függetlenként megmaradóknál pedig a tényleges függetlenség teljes felszámolása. (lásd még távközlési szolgáltatók, energiaszolgáltatók, na ki nem tudja a többit.....?!?)

a bankok tönkretételének fő célja sem az infláció előmozdítása, hanem a független finanszírozási döntések lehetőségének teljes felszámolása. amíg van olyan bank, ami nem tartozik a fide$$ zrt közvetett vagy közvetlen befolyási körébe, addíg fennáll az, a fide$$ zrt számára elviselhetetlen veszélyhelyzet, hogy egy független bank esetleg hitelt ad egy sikerre esélyes beruházásra valami olyan vállalkozónak, akit a fide$$ zrt felrakott a gazdaságilag elpusztítandók listájára. a kerbankok teljes bedarálásának háttereként már minden bizonnyal előre kidolgozták azokat a húzásokat, amiket az mnb-n belül terveznek meglépni, és biztosan előbbre juthattak volna ezeknek a megvalósításában, ha nem kényszerültek volna arra, hogy kivárják simor hivatali idejének tejles kitöltését. lehet hogy ha sikerült volna simort terveik szerint eliminálni, akkor már takarékbankon és a közgépbankon kívül nem létezhetne állami tulajdontól független bank.

-HVC- 2012.11.09. 15:04:27

@HiphopStar: Akkor most boldog lehetsz, mert tündérmesében élünk éppen.

Blogger Géza 2012.11.09. 15:04:31

@online távmunkás: HA kényszeríti...

Nem az önkormányzatoknak kell megegezni, hanem a központi költségvetésnek és a bankoknak. Állam azt mondja: átvállalom az (esetenként gyakorlatilag csődbe ment) önkori hitelét bankocska, (amit úgyis le kéne írnod részben vagy egészben), cserébe csak 80%áról adok neked állampapírt. Na, okés? Ez a deal.

Nyilván itt megint 100 milliárdokról van szó, és a pénzügyi szféra belenget itt majd megint mindenféle fenyegetőzést (megharagszom, kivonulok, nem adok soha hitelt többé senkinek, szólok a mamának nyugat-Európában, ő meg majd szól Merkel néninek és letol stb-stb.), de ezeket higgadt mosollyal kell fogadni, és nem hisztivel mint pl ez a blog. Meg fognak egyezni.

KG2000 2012.11.09. 15:05:30

@bobijub: Az igazság az, hogy M$$P. Bővebben: csak ki kell cserélni az M$$Pre a szövegedben a Fideszt, és akkor igaz, amit írsz.

-HVC- 2012.11.09. 15:06:14

@kvadrillio: MILYEN ORSZÁGGÁ TETTÉK A HAZÁNKAT EZEK ????! Majd amikor Ovi összeugrasztja a szimpatizánsait a "gonosz, nemmagyar, kommunista kétkedőkkel" (értsd: polgárháborút robbant ki), akkor is aktuális lesz a kérdésed.

KG2000 2012.11.09. 15:09:09

@online távmunkás: Ez nem azt jelenti, hogy a hitelminősítőnek igaza van, hanem azt, hogy Magyarországot valóban ki akarják fosztani, így vagy úgy (úgy: bajnai minsizterelnök, és akadálytalanul ömlik majd a pénz kifele, a sok hülye meg örül, hogy BAjnai csökkenti a fizetését, nyugdíját). A hitelminősítő azt is bejelentett, hogy ha nem lesz IMF kölcsön, akkor is leminősít. Mindkettő fényes bizonyíték arra, hogy az államcsődöt MESTERSÉGESEN elő lehet idézni. De csak örüljetek ennek, nektek biztos jó.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2012.11.09. 15:10:07

@Peterpapo: Lóf@szt előrejelzés, mivel nincsen rendesen alátámasztva adatokkal, ez csak egy eccerü világvége vízió :-)

Én is tudok jót vizionálni, legalább olyan hiteleset, mint a poszttoló:

Zorbánék (mivel nem sikerül üket leváltani) átváltják forintra szépen lassan 1-2 év alatt a deviza hiteleket, aztán megugrik az infláció, amit ugye a hitelek kamata nem feltétlenül tud lekövetni. Az elértéktelenedett kötvényeket a nyomdából dömperrel szállított papírral kifizetik, majd bevezetnek egy új pézt, az Ájrót :-)

És ott lesz egy ország nulla adóssággal, és szegény lakossággal, miközben a politikai elit jót röhög a hitelezőkön ....

Ez is egy előrejelzés, legalább akkora konkrétumokkal, és legalább annyira alátámasztva mint a poszttolóé :-)

KG2000 2012.11.09. 15:13:05

@Blogger Géza: Valószínűleg igaz, hogy a hitelminősítők a leminősítéssel megzsarolták a kormányt. Valószínűleg igaz a hír, hogy akkor is leminősítenek, ha nincs IMF hitel. Elképesztő, hogy most már minden háború nélkül nyomorba tudnak küldeni 100 milliókat (nem csak a magyarokat).

KG2000 2012.11.09. 15:20:26

@Petykabá: EGY nagyon fontos dologra tapintottál rá. Már megy a propaganda az összes komcsi médiában, hogy milyen rossz, hogy a magyarok egyre inkább állampapírba rakják a megtakarításaikat, és nem a bankokba. Ebből a kampányból, és amit leírtál, logikus, hogy a lakosság nagyon jól teszi, ha minden megtakarítását államkötvénybe teszi, mert
1) Ha államcsőd van, akkor ugyan nem tud az állam fizetni, de akkor senkinek nem tud fizetni.
2) Ha nincs államcsőd, akkor az állam mind nagyobb arányban fizeti legalább a kamatot a magyaroknak, és nem a külföldnek. Minél több államkötvényt vesznek a magyarok, annál inkább szabad lehet az ország. Abban az ideális esetben, ha az államadósság 100%-ban magyarok kezében lenne, már nem lenne értelme a hitelminősítőknek Magyarországot leminősíteni, mert semmilyen hatása nem lenne.

Tehát a magyarok közép és hosszú távú érdekei éppen ellentétesek azzal, amit az index és csatolt részei ajánlanak a magyaroknak.

Magánvéleményem · http://maganvelemenyem.blog.hu/ 2012.11.09. 15:21:12

@bobijub: A földet, a gyárat, az embert(bérrabszolgát) nem lehet elinflálni. Az megmarad a hiperinfláció után is, és termelni fog, és az már az új pézben hozza a profitot. Szerinted Csányi mért nem az OTP-ben tartja a milliárdjait? Miért bővíti fejleszti folyamatosan a veszteséges élelmiszeripari beruházásait? Megmondom kiscsikó, azért, mert készül a várható inflációra, ahol gyakorlatilag az import megfizethetetlen lesz, de az igényeket valakinek ki kell majd elégítenie, akkor szépen megsokszorozza majd a vagyonát... figyelj és tanulj tőle, valamit tud, Ő már öreg játékos a pénzügyek terén. Aztán nem véletlen, hogy ennyire nyomul a fidesz a földek terén, az is értékálló dolog, és a termelési profit sokszoros, ha az import konkurencia megszűnik.....

Ami bizony sz@rrá megy az inflációban, az a péz, a bankbetét, és a hitelállomány. És ebbe beletartoznak az életbiztosítási megtakarítások, babakötvények, bankszámlák, kötvények stb, csak a részvény marad érték az értékpapírok közül, már ha a részvénykibocsátó nem megy csődbe!!!

telkoe 2012.11.09. 15:23:00

@Magánvéleményem: erdekes maganvelemeny, leginkabb azt mutatja hogy fogalmad sincs az eurozona belepesi kovetelmenyeirol.

madware666 2012.11.09. 15:23:17

@KG2000: Mi ebben a zsarolás? Ha a hitelező leírja az adósság egy részét, akkor az a hitelezett szempontjából technikai csőd. Olyan egyszerű, ez mint az 1+1, csak szegény kormányunk annyira hülye közgazdaságtan alapból is, hogy ilyen összefüggésekig már nem jut el, mikor kitalál v.mit.

Blogger Géza 2012.11.09. 15:23:53

@KG2000: Az az igazság, hogy hiába volt a bóvliba minősítés, mégis most olcsóbban jut forráshoz az állam, mint előtte. Bizonyos nagybefektetők köpnek (az amúgy eléggé leszerepelt) hitelminősítőkre, és saját maguk alakítják ki a véleményüket (Templeton és társai) Továbbá hiába tartják bóvli kategóriában a hitelminősítők Mo-t, töredékére esett a CDS felárunk is az elmúlt pár hónapban, tehát a piac itt is szembeköpte a hitelminősítőket.

Mindezzel együtt nem szabad őket teljesen leírni, itt az önkéntességnek fenn kellene állnia - ez így korrekt és jobb a békesség. Ha most valamelyik bank nem megy bele egy-két önkorinál, ott ugye az iskolák szépen átmennek állami finanszírozásba, tehát az oktatás nem lesz veszélyben a bankok miatt, de a többi... hát ott ki tudja, mi lesz.

mizrolist 2012.11.09. 15:25:17

@Petykabá: akkor egy kis emlékeztető: a 2010-es eredeti adószabályok szerint a magasabb kulcshoz 416700 Ft-ot kellett keresni. A 2011-es adótáblában a felső kulcs határa 1 millió 250 ezer Ft lett volna - ez alatt 17%, felette 32%.

@Blogger Géza: és ha a bankok nem írják alá, akkor mi lesz? Eddig ugyanis minden megállapodást felrúgott a Fidesz. Lassan ez vissza fog ütni... (és aligha örülne Csányi egy ilyen diktátumnak)
Sőt, az is lehetséges, hogy ha ezt alá is írják a bankok, mosoly helyett vicsorral az arcukon, attól még csődnek fogják tekinteni a lépést - és akkor itt földbe áll minden, ami csökkenhet és elszáll minden, ami emelkedhet. Te meg úgy jársz, mint én mostanában, és kénytelen leszel kizárólag margarinos kenyéren élni. Amíg lesz margarin.

Blogger Géza 2012.11.09. 15:26:11

@madware666: "Ha a hitelező leírja az adósság egy részét, akkor az a hitelezett szempontjából technikai csőd." Hahaha. Ekkora baromságot már rég olvastam. Először is, hogy a hitelező a könyveiben mit és mekkora mértékben ír le, az az ő dolga. Másodszor meg akkor Görögország csődbe ment? Frászt.

blah 2012.11.09. 15:29:30

Érdekes, hogy a sok fideszes komcsizik közben meg minden irányítást az állam kezébe adnának... idióták.

Blogger Géza 2012.11.09. 15:32:22

@mizrolist: Kizárt dolog, nem eszem hidrogénezett szarságot. :)

Más:

"A 2011-es adótáblában a felső kulcs határa 1 millió 250 ezer Ft lett volna"

Soha ne higgy el egy politikusnak olyat, ami nem arra a ciklusra vonatkozik, amikor ő van hatalmon. Más farkával könnyű verni a csalánt. Az Ő IDEJÉBEN csökkentse az adót, és hozza meg közben azokat a fájdalmasabb intézkedéseket, amik ezt lehetővé teszik, és ne más kontójára ígérgessen. Bajnai azt mondta, 2010 után nem lesz politikus, így teljesen mindegy, mit vizionált 2011-re.

A bankok szépen lenyelték a devizahitelesek előtörlesztését is, ezt is le fogják. A két probléma szinte ugyanaz amúgy.

madware666 2012.11.09. 15:32:33

@Blogger Géza: Technikailag már rég becsődölt Görögország, mivel az EU "nyomására" a hitelezők leírtak nem kevés adósságállományt. Meg is kapták ezt a besorolást.

És itt nem arról van szó, hogy a bankárok felébrednek, a hasukra süt a nap, és úgy gondolják, hogy jaj írjunk le pár száz milliárd adósságot - mert milyen jó a bankadó meg a tranzakciós adó. Itt arról van szó, hogy a kormány ki akarja kényszeríteni a hitelleírást, ami egyoldalú folyamat.

gabest1 2012.11.09. 15:32:41

Miért akarja a forint inflációját mindenki az euró árfolyamán lemérni? Miért nem azt nézi hogy két év alatt minden 50%-kal drágább lett a közértben FORINTBAN?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.09. 15:33:26

@KG2000: Valakivel összetévesztesz, én nem örülök és nekem nem jó az államcsőd. Nekem az sem jó, hogy 2001 óta folyamatos az ország lezüllesztése, nincs megállás, egyre csak lejjebb kerülünk.
Volt itt jópár kormány, de egyik sem csinált semmi értelmeset, reformok helyett a szőnyeg alá söpörték a problémákat és legfeljebb 1-2 újabb adóval betömték a lyukakat...

garmr · http://kard.blog.hu 2012.11.09. 15:33:49

@telkoe: Az eurót egyoldalúan is be lehet vezetni. Ahogy az meg is történt például Montenegróban. Az, hogy egy országnak mi a fizetőeszköze az a saját belügye. Nyilván ilyen esetben az adott országnak semmi ráhatása nincs a monetáris politikára. Nem mintha egyébként az eurozóna országok többségének lenne.

@Blogger Géza: allampapir.hu
Prémium Magyar Államkötvény 2015/K 9,50%
Ezt én nem nevezném olcsónak.

tomwar 2012.11.09. 15:34:15

@Tartós Béka: Felre ne erts, nem a szolidaritast hianyolom beloled, es megis. Nem az egykulcsos ado, hanem a bevezetes modja nem tetszik.

mizrolist 2012.11.09. 15:36:08

@Blogger Géza: ha nem tudsz mást megfizetni, akkor fogsz. Én sem akarok olyan párizsit venni, aminek kilója 400 Ft, de ha néha akarok húsfélét is enni, akkor muszáj - mert ellenkező esetben marad a kenyér és a margarin. Havi 5000 Ft-os élelmiszerkasszával ennyire telik.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.09. 15:37:34

@Blogger Géza: Nem ilyen egyszerű, mert ennek ez a menete:
1. Bank elengedi az önkormányzat hitelének egy részét
2. Az állam átvállalja a hitelt
3. Az állam megkezdi a törlesztést

A bankokkal kötött eddigi összes megállapodását megszegte a kormány, így szerintem joggal feltételezhetik, hogy amikor elengedik az önkormányzatok adósságát, akkor lehetséges, hogy hirtelen visszalép a kormány az átvállalástól...

tomwar 2012.11.09. 15:39:29

@Petykabá: Akkor az elso pontot kippipaltuk!:-) Alapvetoen - ahogy feljebb leirtam - nem is az egykulcsos a bajom, hanem a bevezetes modja.

Demotivalo? Bizonyos ertelemben igen. A kulcsok szama es merteke ezt erosen befolyasolja. Nem gondolom, hogy 10%-nal nagyobb kulonbseg lehetne a kulcsok kozott, es a savhatarokat is jol kellene meghuzni.

Az alja munkat vegzo bevandorlok problemaja egyertelmu - lasd Nyugat-Europa.

Blogger Géza 2012.11.09. 15:40:06

@madware666: Tévedés, nem ment csődbe. Azon dolgoznak ezerrel, hogy ne menjen.

Ha meg valamit el akarsz érni az életben, bizony erőlködnöd kell, a bankok önként nem fognak több pénzt adni.

pástétom 2012.11.09. 15:40:28

@online távmunkás: Pedig akár államcsődbe is torkolhat a nagy gazdasági szabadságharc:

index.hu/gazdasag/magyar/2012/11/09/technikai_allamcsod/

KG2000 2012.11.09. 15:40:36

@madware666: Azért zsarolás és egyben mérhetetlen butaság tőlük, mert Magyarország képtelen kitermelni azt az extrakamatot, amit követelnek, mert súlyos recesszióba kerül. Viszont ha engednének, a jövőben is bízhatnak egy tisztességes kamatban. Görögország adósságainak egy részét elengedték, mégis, tovább növekszik a bruttó adósság, az évi 25%-os bér- és nyugdíjcsökkentés miatt súloys recesszióban vannak, és soha nem fognak ebből az ördögi körből szabadulni, hacsak nem történik valami nagy kataklizma a világban.

béla a görög (törölt) 2012.11.09. 15:40:38

korrekt. nagyjából ezzel számolok én is.
a Közgépet nyugodtan ott hagyhatod. A fidesz a szocikon kivűl egy dologtól retteg jobban ez a piac. a saját feudális rétegét meg magát állami megrendelésekkel jóllakatja. Az ország nagy része meg elszegényedik.
Nem lesz magyarországon megtakaritás, befektetés vagy épp fogyasztás. Nem éri meg.
Massziv vegetálás lesz meg állami beruházás.
Feudalizmus.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.09. 15:42:45

@Petykabá: Az állam jövedelemkiegyenlítő szerepének egyik eszköze a progresszív adózás. Egy másik eszköz a családi pótlék, harmadik a munkanélküli segély, stb.

Egyébként az emberek 99,9%-ának semmi baja nem lenne a progresszív adókulcsokkal, ha a nyugati példákból a jövedelemhatárokat is átvennénk. Bajnai vezette be, hogy 2011-től havi 985 ezres fizetés felett van magasabb adókulcs, de Orbánék felülírták.

Blogger Géza 2012.11.09. 15:45:26

@garmr: Bocsi, de ez mikori kibocsátás? Talán nem a legfrissebbeket kéne venni egy friss íráshoz?

"A hozam tavaly szeptember óta először került 6 százalék alá."

www.napi.hu/tozsdek-piacok/jol_sikerult_az_aukcio.536262.html

madware666 2012.11.09. 15:48:30

@Blogger Géza: a technikai csőd még nem = a totális államcsőddel...

@KG2000: Következetes, befektetéseket nem elkergető, kiszámítható gazdaságpolitikával elkerülhető lenne a recesszió, és a hosszútávú hozamok mérséklése. Magyarországon nem ez zajlott az elmúlt 2 évben.

Görögöket meg vagy csődbe kell venni, és utána úrrá lenni az anarchián, vagy ki kell lépniük a zonából és leértékeléssel kell próbálkozniuk. Utóbbi a megmaradt vállalatokat is csődbe vinné + szép kis infláció lenne, de hát Görögország esetében nincs más megoldás. Így jár azaz ország ahol nem veszik észre, hogy egy év 12 hónapból áll, és még 16. havi fizetéseket és nyugdíjakat is kiosztanak.

Blogger Géza 2012.11.09. 15:50:14

@online távmunkás: Én egyetlen be nem tartott ígéretről tudok, az pedig az, hogy milyen gyorsan vezetjük ki a bankadót. De erre is az IMF-EU keménykedés miatt kényszerült a kormány. Elég világos az üzenet, ki is mondta OV: ha keménykednek velünk, azt mind a ti tulajdonotokban álló bankokon verjük le. Lássuk, mire megyünk. Erre gyorsan rájöttek, hogy jééé, már tartható a 3% alatti hiány 2013-ban! :)

Most már csak 2014-ről kéne egyetértésre jutni, ahol az EU már most kimondta, hogy az a költségvetés majd nem lesz tartható, amit még be sem nyújtottak parlamentnek. :)

Tartós Béka 2012.11.09. 15:50:47

@tomwar: eddig nem ezt mondtad, eddig az egykulcsos adót nevezted igazságtalannak.

tomwar 2012.11.09. 15:53:29

@Blogger Géza: Ne kortet hasonlits almaval! Garm LAKOSSAGI allampapirt hozott peldanak...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.09. 15:53:50

@KG2000: Nem. 2001 második félévében kezdődött az osztogatás, 2002-ben csak felgyorsult.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.09. 15:55:28

@Blogger Géza: A bankadó kivezetéséről már legalább 2 ígéret volt, mindkettőt megszegték. Ugyanígy azt is, hogy a bankszektor nem kap újabb terheket. Volt más ígéret?

kerekes pereces 2012.11.09. 15:56:06

@Magánvéleményem: Meg ami szarrá megy, az az import.
Az oké hogy sokat exportálunk is, de rengeteget importálunk az országba, például nyersanyagot, mondjuk például földgázt. Lófaszt nem érő forinttal szerinted mennyibe fog kerülni a földgáz?

Nem csak az megy szarrá inflációban, ami pénz jellegű, hanem minden, amiért nem forinttal fizetünk, azaz minden, ami külföldről jön.

Zka77 2012.11.09. 15:56:30

@kvadrillio: te teljesen kretén vagy, vagy ez még csak a bemelegítés? Spamelj össze mindent az agyfröccsöddel, kurva sokat el fogsz érni vele!

tomwar 2012.11.09. 16:00:22

@Tartós Béka: Nem tartom igazsagosnak, de igazsagtalannak sem - mas-mas szemszogbol nezve.

Nincs bajom vele, mert en jol jartam, bar en mar a Bajnai felevel is, ahogy a legtobben.

Szoval el tudom kepzelni, hogy egykulcsos adorendszer is mukodhet igazsagosan, ahogy progressziv is - a prioritasokban van a lenyeg: szarra adoztassuk es demotivaljuk a "gazdagokat", vagy vegyunk el kicsit tobbet azoktol, akik ez joval kevesbe erzik meg tarsadalmi szolidaritas alapon...

"Minden a matekon mulik."

fludd 2012.11.09. 16:01:55

És ha nem jön be a jóslat, majd nyilvánosan bocsánatot kér a szerző? :)

blah 2012.11.09. 16:02:16

@Blogger Géza: nem érted mi, hogy miért nem lesz tartható?

Tartós Béka 2012.11.09. 16:03:37

@online távmunkás: igen, volt más ígéret is. Például az, hogy a bankok a megállapodás után hitelezni fognak.
Nem tették meg. Ők rúgták fel először a megállapodást.

Spiro 2012.11.09. 16:03:40

@Blogger Géza:

akk.hu//kepek/upload/2012/2017I_nya.pdf
Ennek a papírnak 9,5% volt a hozama, amikor ugyanakkor kibocsátott szintén ÁKK-s papírnak ~7%.
Az ÁKK notóriusan 2-3%-kal túlfizeti ezekkel a papírjaival a lakósági forrásokat, ezzel kvázi elvonva a ker. bankoktól az olcsó forrásokat (és a Rogán pedig akkoriban kartelt vizionált, mert a bankok a HUF hosszú futamidejű hiteleket 10+ %-ért akarták, tudták adni).

Attól, hogy lelkendezünk, hogy a DKJ hozamok 6%-ot nyaldossák, az adósságállományunkat az IMF nélkül átlagosan~8-9%-on finanszírozzuk (ebből ~2% pusztán az elmúlt 2,5 év IMF-et elutasító magatartásának következménye – ami évi ~400 MRD ablakon kidobott Ft (kvázi egyensúlyba lehetne a költségvetés)

Putyilov gyári melós 2012.11.09. 16:04:01

Alakul az államcsőd!

"Magyarország államcsődbe kerülhet egy hitelminősítő szerint
2012. 11. 9. 14:19|Utolsó módosítás: 2012. 11. 9. 14:22|Gazdaság » Gazdaságpolitika
Harcias beszédben jelentette be Orbán Viktor, hogy az állam átvállalja az önkormányzatok adósságát. A miniszterelnök már akkor jelezte, hogy a bankok számíthatnak rá, hogy nem kapják vissza a teljes tartozást. Most mégis beszorul a kormány, az [origo] információ szerint ugyanis az egyik nagy hitelminősítő jelezte: ha önkényesen lépnek, azt államcsődnek tekintik majd."
www.vg.hu/gazdasag/gazdasagpolitika/magyarorszag-allamcsodbe-kerulhet-egy-hitelminosito-szerint-390822

Tartós Béka 2012.11.09. 16:04:36

@tomwar: a prioritásokat maga az adórendszer határozza meg.
Ezért nincs olyan, hogy az "egyik féle" egykulcsos igazságos, a "másik féle" egykulcsos meg nem.
Egykulcsos adó ugyanis strukturálisan csak egyféle van.

Tartós Béka 2012.11.09. 16:05:22

@Putyilov gyári melós: ennek a hitelminősítőnek mikor volt utoljára igaza?

Kakimaki0123456789 2012.11.09. 16:05:36

... illetve az újonnan keletkező forint adósságokat állami kézben akkumulálja. Ezután a felhalmozott forint adósság terheit a folyamatos kamatcsökkentéssel kívánják enyhíteni. Ezzel nem is lenne önmagában túl nagy probléma...

De, ez mar onmagaban is oriasi problema. Ha valasztani lehet a kisebbik es a nagyobbik rossz kozul, a kisebbiket kell valasztani.
Az eladosodott onkormanyzatokat hagyni kell csodbe menni es nem a tobbiek penzebol megmenteni - sot mar akkor a kezukre kellett volna csapni amikor eladosodtak, nadehat nem veletlenul vettek fel kolcsont hanem azert mert a fideszes vallalkozoknak ki kellett adni a megrendeleseket...

KG2000 2012.11.09. 16:06:32

@Zka77: Akkor már 1982 óta, amikor MAgyarország kénytelen volt (vagy kényszerítettek, avagy korrupció végeredményeként) csatlakozott az IMFhez

Avagy 1949 óta, amikor véglegesen kialakult a kommunista diktatúra, amely megölte a tisztességes kapitalizmust Magyarországon.

KG2000 2012.11.09. 16:09:35

@online távmunkás: Addig, amíg 2002 nyarán megvalósult az 50%-os fizetésemelés, semmi visszavonhatatlanul rossz nem történt. Pl. az MSZPsek által mérhetetlenül szidott állami lakástámogatásnak az volt az előnye, hogy legalább Forintban volt, vagyis kiszámítható vlt a költségvetési hatása. Nem úgy, mind a százezreket érintú lakás-devizahitel, amely látszőlag főnyeremény volt az állam számára, mert látszólag nem érintette, aztán kiderült, hogy hatványozottan érinti az államot is.

tomwar 2012.11.09. 16:10:00

@Tartós Béka: Progressziv vs. egykulcsos - igy gondoltam a kettot.

Kakimaki0123456789 2012.11.09. 16:10:38

@KG2000: Szoval a nemzetkozi helyzet fokozodik, Virag elvtars?

Zka77 2012.11.09. 16:13:10

@KG2000: azt hiszem, kb egyetértünk.

Tartós Béka 2012.11.09. 16:14:03

@tomwar: akkor most döntsd el, hogy az egykulcsos adó szerinted igazságtalan vagy nem...

zajos1 2012.11.09. 16:19:03

@orient: Ez orbitális hazugság, ugyan is az önkormányzatok 90%-a eladósodott, többek között az MSZP- SZDSZ kormányok alatt, ugyan is már akkor nem kapták meg a forráshiány nagy részét( a feladatok meg maradtak...), így aztán próbálták betömni a lyukakat...

zajos1 2012.11.09. 16:23:28

@Putyilov gyári melós: Az nem államcsőd, csak olyan lépés ahol előszokott fordulni... bakker tanuljatok már értelmezni, egyébként meg a hitelminősítők botránya miatt (tudjátok megrendelésre adtak minősítést, és ezzel hozzájárultak a válsághoz is) nem nagyon számít...

Kakimaki0123456789 2012.11.09. 16:25:05

@Tartós Béka: Szerintem ez nem tobb mint puszta ragalom, de ugyan idezd mar be a bankok es az allam kozotti szerzodesbol azokat a pontokat amiket a bankok megsertettek, es hogy ezt a szerzodes-szegest pontosan melyik birosag allapitotta is meg.

A szomoru helyzet amivel nem tudtok szembenezi az, hogy a kormany keptelen mukodokepes gazdasagpolitikat csinalni, hiaba igerget, ragalmaz, mutogat masokra, hiaba a csinnadrtatta, mindent csal elront amihez nyul.
Orban igert fut-fat csak hogy megvalasszak, azota a legfontosabb dolga az osztogatas es masok hibaztatasa, es a demokracia leepitese.

Vannak akik ezt nem latjak - es vannak akiknek az a dolguk hogy igy is maradjon - de egyre kevesebben hisznek nekik es egyre tobben csalodnak ebben a rezsimben, es egyre kevesebben hiszik el a ragalmaikat.

orient 2012.11.09. 16:28:01

@zajos1:

Meggyes Tamás Esztergom polgármestere 1999–2010 között. 2010 óta van csődben szinte folyamatosan.

Debrecen adóssága 29 Milliárd forint jelenleg.Kósa 1998 óta polgármester. Most az ő adósságuk felét is átveszi az állam.

Ezt így csak kapásból. Nem vagyok mszp-s de úgy beállítani, hogy csak az mszp adósította el az országot orbitális hazugság. Nyakig benne van mindkét oldal...

morbiczer 2012.11.09. 16:28:43

@bobijub: "az infláció ugyanis mindenkire egyformán hat, sőt, a gazdagokra a bankban pihenő pénzük elértéktelenedésén keresztül talán még inkább hat,"

Megfelelo idoben kell atvaltani, es idoben ki kell utalni kulfoldre. A problema mindjart meg is oldodott.

orient 2012.11.09. 16:31:05

@zajos1: ha valaki nem fizeti ki a hitelét az államcsőd. Görögöknek elengedték tavaly egy részét a befektetők önkéntesen, de az is államcsőd volt...ha valaki felvesz X pénzt Y feltételekkel és azt egyoldalúan felrúgja, nem fizeti vissza megállapodás szerint az sajnos csőd, lehet finomítani és magyarázni, de sok értelme nincs mert csak nevetségessé teszed magad. Tudom, tudom Chavez is mikor államosított meg a rákosi elvtárs az is mind a gaz imperialista tőke ellen volt és a gaz profitjuk ellen, de sajnos az elv ugyan ez. Ha valaki nem teljesít valamit a szerződés szerint az bizony éléggé csőd.

Spiro 2012.11.09. 16:33:48

@Tartós Béka:
A hitelminősítő arra próbált figyelmeztetni minket, hogy a rossz módszer szerinti kényszeríti ki az állam, az önkoriktól átvállalt tartozás esetleges nem teljes összegű visszafizetését (még ha a bankok is hajlanának erre, akkor is), az csőd eseményt jelent, és befektetésre nem alkalmas kategóriába kerülünk.
Ez az itt levő külföldi befektők eszközeinek kényszerlikvidálását idézi elő (saját belső szabályaik miatt nem mérlegelhetnek), ami azonnali teljes befektetésüknek megfelelő tőzsdei eladásokat, HUF árfolyam gyengülést, HUF kamatszint emelkedést jelent.
Szóval, ha kierőszakolunk valami hűlyeséget és leíratunk ~ 100 MRD-ot, a bukásunkjóval több lehet, mert 1%-nyi finanstírozás többlet évi ~200 MRD többletköltséget jelent csak az államadósságon (nem beszélve a devizahiteleseket sújtó hatásokról).

Azért szóltak előre, mert ők is látják, hogy nálunk „dilettánsok kezében van a pop szakma „(forrás: Sziget reklám)

Tartós Béka 2012.11.09. 16:40:44

@Kakimaki0123456789: előbb te idézd be azt, hogy a kormány hol szegte meg a megállapodást és ezt melyik bíróság állapította meg.
Utána tárgyalhatunk.

Tartós Béka 2012.11.09. 16:41:54

@Spiro: nem ez volt a kérdés, hanem az, hogy a hitelminősítőnek mikor volt utoljára igaza.
Mert - egyébként - aki az ország jelenlegi pénzügyi helyzetében - 35 milliárd euró devizatartalék mellett - csődöt emleget, az egész egyszerűe nem normális.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.09. 16:42:26

@madarasi.abel: Erre ismerőseim azt mondják, hogy ha baj lesz, akkor a fidesz a devizamegtakarításokat fogja először megvédeni. Egyrészt mert devizára lesz szüksége nagyon, másrészt mert az jóval szűkebb kört érint, mint a Ft megtakarítók köre.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.09. 16:46:50

@Anti Anyag: Szerencsére viszont Viktor nem szivatja a pedagógusokat.

És az milyen már, hogy jöttetek a Bloggergézával, mert még egy két narancstahóval és kb a 10. kommentnél eljutottatok a témától a bajnaizásig. Most ez lesz 2014-ig? Valaki ír egy posztot a virágkötészetről és ti jöttök mint a férgek és leírjátok, hogy bajnai úgy kötötte a virágot az emútnyócévben, hogy az fájt a virágoknak? Bezzeg viktor az nyalogatja a bibét.
Nem értem, hogy a fidesz hogy rezelhetett be ennyire bajnaitól, mikor még programja, sőt pártja sincs. Félénkek az elvtársak a székházban. Szólnak is a narancstahóknak, hogy minnél többet kell bajnaizni, meg libázni.

s 2012.11.09. 16:48:51

Akinek forintban van a megtakarítása, az annyit is ér. Hoppá. Vettél állampapírt? Nem köllött vóna. Azok épp úgy nem lesznek kifizetve, mint az önkormányzati hitelek. Tüntessed el a fürkésző tekintetek elől, ha van valamid, mert ez a mocskos cigány lótolvaj ráteszi a kezét. Az egyetlen módszer, hogy nem engeded, hogy tudjon a megtakarításodról.

orient 2012.11.09. 16:49:07

@Tartós Béka: nem ez tesz egy országot csődre nyilvánítottá. Ha valaki felvesz X összeget és nem akarja visszaadni a megállapodottak szerint akkor az csőd, akkor is ha a bankban ott áll 100000 milliárd dollár. Nem attól lesz csődben mert fizetőképes vagy sem , hanem attól hogy kifizeti-e a tartozását a hitelezőinek vagy sem.

Ha te a gizinek adsz 100 ezret kölcsön és ő mondjuk csak 80-t akar visszaadni önkényesen, akkor szerinted mások fognak neki adni pénzt? Hiába van neki 20 millió a számláján, ha a tőled kapott pénzt nem adja vissza mert csak, akkor azt a piac fizetésmegtagadásnak/fizetésképtelenségnek veszi, nevezzük akárhogy ez CSŐD. Ha nem érted akkor sajnálom.

s 2012.11.09. 16:51:31

@ormány triktor ("pocakos focista, az a halálom"): A "bibe" ebben a kontextusban a matolcsy kurva anyja picsája, igaz? Add ide a pénzt, ha jó a megfejtés.

Kakimaki0123456789 2012.11.09. 16:51:47

@Tartós Béka: Oh az otevesek szinvonala, elobb te csinald ha mar te kerted elobb :)
De a tobbseg ert az uzenetbol: amit a kormany leir az annyit er mint a papir amire leirtak.

Tartós Béka 2012.11.09. 16:51:49

@orient: te biztosan érted, azt nagyon látom :D
Miután a kormány belengette, hogy ÚJRATÁRGYALNÁ a bankokkal a hitelösszeget, máris elkezdenek csőddel fenyegetőzni.
Persze lehet nem észrevenni, hogy ez a nevetségességig ostoba és átlátszó nyomásgyakorlás, pláne egy ezerszer lejáratódott hitelminősítő részéről (ezek után ki ne látná világosan, hogy a hitelminősító pusztán a pénzügyi szektor érdekképviseleti szerve), de az ilyet az ember jobb esetben kinövi nagyjából egyidőben azzal, amikor rájön, hogy a Télapó nem létezik.

kerekes pereces 2012.11.09. 16:52:08

@Tartós Béka: Ha az állam hiteleinek egy részét nem tudja fizetni, az jelenti az államcsődöt. Légy tisztában a fogalmakkal. Amennyiben az állam azt mondja bankoknak, hogy engedjék el az adósság egy részét, mert nem fogjuk kifizetni (nem tudjuk kifizetni), az államcsődöt jelent.

Tartós Béka 2012.11.09. 16:52:47

@Kakimaki0123456789: itt egyedül te kérted, nem tudom, észrevetted-e.
Az ötéves színvonalban egyetértek, csakhogy ez rád vonatkozik, mert én fordítottam vissza a saját szövegedet, hogy lássad, mekkora ipari nonszensz volt, amit itt összehoztál.

Kakimaki0123456789 2012.11.09. 16:52:48

@orient: Na majd ez jo indok lesz a devizatartalek elherdalasara.
Lehet hogy arra jatszanak hogy uszkos romokat hagyjanak maguk mogott es a kovetkezo kormanynak kelljen eltakaritania a szemetet...

Putyilov gyári melós 2012.11.09. 16:53:40

@zajos1:

Neked meg a Mekkmester Matolcsynak nem számít, akinek pénze van, az viszont elhúzza a belét innen, mert ez bizony részleges államcsődöt jelent.

Egy állam akkor nem fizet vagy nem akar fizetni, ha nem tud, tehát fizetésképtelen.

Orbán és a narkós zsenicsapata ezt a fizetésképtelenséget verné nagydobra.

Amúgy Argentína jóval kisebb GDP arányos államadóssággal csinálta ugyanezt. Épp most foglalták le a hitelezői egy hadihajóját Ghánában.

Putyilov gyári melós 2012.11.09. 16:55:07

@Tartós Béka:

Hááát a dacos hülyegyerek figurát Orbán és a debil csapat játsza :o))))

Tartós Béka 2012.11.09. 16:55:09

@kerekes pereces: nem. Ti ballibek mind ennyire túlképzettek vagytok?
Ha az állam teljesen nyilvánvalóan nem fizetésképtelen, hanem nem AKARJA vakon visszafizetni a teljes összeget, hanem újratárgyalná, az nem csőd, hanem pozíciófoglalás.
Lehet, hogy jót tenne, ha két anyázás közé egy fél perc töprengés is beférne.
Aki azt mondja, hogy nem TUDJUK kifizetni, annak fogalma sincs a folyó fizetési mérlegünkről meg a devizatartalékunkról (sem), csak azt hiszi, pontosabban szeretné, ha mások azt hinnék, hogy az országnak pénzügyileg bármi köze van ahhoz az állapothoz, amit csőd néven szokás nevezni.

Kakimaki0123456789 2012.11.09. 16:55:11

@Tartós Béka: Igen, kertem valamit hogy mond mar el miert kell megbuntetni a bankokat, mit is szegtek meg, milyen megallapodast erre te egy teljesen masik dolognak az igazolasat kerted tolem.
Tehat semmit sem tudsz alatamasztani csak masokra mutogatsz, ezt jol eltanultad Orbanektol.

orient 2012.11.09. 16:56:48

@Tartós Béka: ja mert eddig a kormány arról volt híres hogy 'tárgyalt' a bankokkal. Aláírtak egy megállapodást, hogy kivezetik a bankadó felét 2013-tól. Betartották? Nem

Végtörlesztés fix árfolyamon is le volt tárgyalva igaz? Hoztak egy önkényes törvényt és a bankoknak kuss volt. Ebből indul már ki mindenki jogosan, hogy itt semmifajta tárgyalás nem lesz csak szimplán közlik velük a frankót és ők tudomásul veszik. Mint ahogy te is a gizitől csak 80-t kapsz vissza és kész, örülj neki, ha nem tetszik akkor jön a família és még be is fenyít. Így működik jelenlegi kormányunk. Ezek még a kádárnál is komcsibbak már ne haragudj. Felrúgnak minden szabályt és szarnak bele mindenbe, Chavez lassan ide jár majd ötleteket gyűjteni.

rezvez 2012.11.09. 16:58:27

Egy kis segítséget ollóztam ide, hátha segít egymás lehülyézésében:

"Szakmabeliként, volt vállalkozóként (abbahagytam, de tisztességesen) írom, amit írok.
A munkákat projektcégek és multik viszik el, rabló áron.
Ezt azért tudják, mert a rablóárból vannak "etetve" a politikusok (pártállástól függetlenül) és a döntéshozók, akik semmihez se értenek, de valakiknek a valakijei.
Az első alvállalkozó szintén bennfentes haver stb. Onnantól lefelé egyre lejjebb megy a színvonal. Mindenki azért alvállalkozóval dolgozik, hogy szabaduljon mindenféle felelősségtől.
A munkákat rendszerint 1-5 fős brigádok végzik. Innen a főnök +1-2 fő van bejelentve az is minimálbérre. A többi az "buksi". 3000ft-ért vásárolt percember.
Miért van ez így? Regényt lehetne írni és tudnék is róla. Nem minden fekete és fehér. Nem csak a maszekok a felelősök, hanem úgy ahogy van egy fertő az egész.
A fenti multik kegyetlenek, és lehúznak mindenkit lelketlenül. Etetnie kell, különben megdöglesztik.

A középen állók nyalnak felfelé és taposnak lefelé. Ők rendszerint azt játsszák, ha tőle lehúznak ezer forintot, kétezret kommunikál lefelé és röhögve zsebre teszi a maradékot.
Az alul álló vállalkozó az előző buktákból tele van hitellel, nem tud kiszállni. Ahhoz hogy kiszálljon el kéne helyezkednie normális bérért, de annyi nincs, hogy fizesse a hiteleit. Több okból kifolyólag esélye sincs. Kíméletlenül ki kell zsákmányolnia mindenkit, különben viszi a bank a házát mindenét. Ezért dönti be évente a kft-jét és csinál újat. A projektcég a garanciát akarja megúszni ugyanezzel a trükkel.
A munkavállalók meg. Roncs rom koszos alkoholisták. Be akarod jelenteni. Bakancs munkásruha védőfelszerelés lazán húszezerét. Elküldöd orvosi vizsgálatra +egy tízes. Harmincnál járunk az ember nem dolgozott egy percet. Azt se tudod ért-e hozzá. Felszereled. Másnap nem jön dolgozni. A kocseszban eladja az új munkásruhát meg a bakit 5ezerért. Két napig részeg és megy a következő vállalkozóhoz.
Aki jó szakember szarik megdögleni 120 ezerért. Kimegy nyugatra és megkeresi az 1500 eurót, ha kifizetik, ha nem akkor beáll ide lavírozik majd újra lelép.
Lesz e itt rend. NEM LESZ. Bennlévőként se tudom mi lenne a megoldás. Több pénz jutna alulra. Jachtot venne belőle az 5fős vállalkozó és el wellneszezné a feleség. Több pénz a melósnak? Még többet inna.
Drasztikusabb ellenőrzés. hajléktalanra lenne íratva minden cég.
Szar az egész Uraim!

magas adók=sok feketemunka=kevés adófizető,"

Kakimaki0123456789 2012.11.09. 16:59:16

@Tartós Béka: Annak ellenere hogy mindenki elore tudta hogy Orban pont ezt fogja tenni, az adossag leirasarol targyalni azt jelenti hogy csodot jelentesz. Mert ez a csod definicioja, amikor nem tudsz fizetni, nem tudod teljesiteni amit vallaltal.
A visszafizetes utemerol talan lehetne targyalni de hat Orban nem ezt mondta hanem az adossag leirasat.
Ami ez allamkotveny-vasarloknak is jelzes arra hogy mit varhatnak majd Orbantol. Ja hogy mire fieztni kell addigra nem Orban lesz a miniszterelnok, es ellenzekbol fogja jatszani a kibicet...

Don Quixote de la Ferko 2012.11.09. 17:01:39

@orient:

"És ezek a hitelek bizony fideszes önkormányzati hitelek, tehát még 8évezni is eléggé sántít. "

Kifelejted a képletből a fideszortodoxok értelmi színvonalát. Az elmúlt 8 év jelen esetben stimmel, hiszen időszakilag akkor történt (igazából 6, de az nem a megszokott mantra, azt sem értenék), és nekik nem jut el a tudatukig, hogy ez a része bizony az ő kegyeltjeik számlájára írható.

A lényeg, hogy az előző bandát kell szidni, mert a fideszes polgármesterük elbaszta a jövőjüket. Ennyi, ami ennél (vagy egy faéknél) bonyolultabb, az nekik már magas.

Tartós Béka 2012.11.09. 17:02:50

@orient: ahogy a bankok aláírták, hogy hitelezni fognak. Hiteleztek? Nem.
A szívem szakad meg a magadfajta, érveit cseppet sem az ostoba ballib médiából felnyaló figurákért, akik tényleg elő bírják adni, hogy szegény bankokat hogy megszívatta a csúnya kormány.
Hogy ezek a bankok a magyar hitelfelvevők millióit évtizedeken keresztül szopatták az egyoldalú szerződésmódosításaikkal és még kelet-európai szinten is rekordnyereséget vittek ki az országból, az meg kit érdekel, ugye?
Ahogy azt sem érdekel nyilván, hogy még a válság éveiben is nyereségesek voltak ezek a bankok, miközben a reálgazdaság lángokban állt, sorra csődöltek be a termelő vállalkozások és vesztek el a produktív munkahelyek.

De nem, ez nem érdekes, a lényeg, hogy a nem produktív pénzügyi szektor nyereségessége még a legzivatarosabb időkben is meglegyen.

Továbbá.
Valahogy fagyot, pusztulást és vashalált vizionáltatok az elmúlt két évben is folyamatosan, minden lépésnél, amikor a kormány kicsit visszavett a bankok nyereségéből.
Tessék mán mondani, hány bank ment azóta csődbe emiatt?
Hány bank vonult ki az országból emiatt? (Megjegyzem, legalább a fele nyugodtan eltakarodhatna, kifejezetten üdvös lenne, ha nem 30-40 bankot etetnének a bérből és fizetésből élők, hanem jóval kevesebbet.)
No ezekre a kérdésekre lehet válaszolgatni, aztán haladhatunk tovább.

kamerasmobil 2012.11.09. 17:04:37

@Tartós Béka: A hitelezo pont leszarja hogy azert nem kapja vissza a penzet mert nincs vagy mert Orban nem akarja visszaadni. A hitelminosito csodnek fogja definialni a helyzetet es mindenki szepen hazaviszi a penzet. Ez tipikusan az az aprosag amit mar a HulyeGezanak is irtam hogy barmikor egy pillanat alatt bedonthet minket.

Persze igy hogy szoltak nekik mar Orban stabja is rajott hogy ezt azert megse kene es most panikszeruen probalnak valami megoldast talalni...

Putyilov gyári melós 2012.11.09. 17:07:23

@Tartós Béka:

Faszikám, ballibezhetsz, de az amit a kormányod művel, amelynek te az agit-proposa vagy, azt úgy hívják kommunizmus.

Az egyoldalú szerződésmódosításokat meg ne nagyon emlegesd, hisz az állam törvényalkotói teszik ezt lehetővé a bankoknak.
Oszt mintha jelenleg a kedvenc kommunista pártod alkotná a törvényeket, akár visszamenőlegesen is.

Don Quixote de la Ferko 2012.11.09. 17:08:51

@rezvez:
No igen. Itt lép életbe az amit korábban írtam. Akinek lehetősége lenne a változtatásra, az a rendszer haszonélvezője.
Amíg a politikát ugyanazok művelik, csak négy évente átülnek egy másik helyre a patkóban, addig nem lesz változás.

Orbán a világ röheje, kétlem, hogy normális demokráciában pártot tudna irányítani egy három választást bukott embernek kinéző valami.

Tartós Béka 2012.11.09. 17:09:41

@kamerasmobil: biztos észrevetted, hogy minden hitelminősítőnél bóvliban vagyunk már jó ideje és mégis jobbak a hitelfelvételi képességeink meg a CDS-felárunk, mint a nagy balhék előtt.
Értem én, hogy ti annyira rühellitek Orbánt meg a Fideszt, hogy aztán mindenkinek automatikusan csak igaza lehet, akinek ez a kormány nem tetszik, de ettől még ez csak a ti saját víziótok marad, nem a valóság.
A valóság az, hogy aki kicsit is ismeri a számokat, az rég tudja, hogy a leszerepelt hitelminősítők sípolásának már vajmi kevés köze van a valódi pénzügyi helyzethez.
Ők a pénzügyi szektor érdekvédelmi szervezete és azonnal óbégatnak, amint érdeksérelem éri a bankokat.
Csakhogy én - pár millió szavazóval együtt - pontosan azért szavaztam erre a kormányra, hogy az én érdekeimet képviselje, ne az ellenérdekelt pénzügyi szektorét. A helyzet pedig úgy áll, hogy mi állunk nyerésre.

roki 2012.11.09. 17:10:21

@Spiro:

"Ez az itt levő külföldi befektők eszközeinek kényszerlikvidálását idézi elő (saját belső szabályaik miatt nem mérlegelhetnek), ami azonnali teljes befektetésüknek megfelelő tőzsdei eladásokat, HUF árfolyam gyengülést, HUF kamatszint emelkedést jelent.
Szóval, ha kierőszakolunk valami hűlyeséget és leíratunk ~ 100 MRD-ot, a bukásunkjóval több lehet, mert 1%-nyi finanstírozás többlet évi ~200 MRD többletköltséget jelent csak az államadósságon (nem beszélve a devizahiteleseket sújtó hatásokról).

Azért szóltak előre, mert ők is látják, hogy nálunk „dilettánsok kezében van a pop szakma „(forrás: Sziget reklám)"

No és ahhoz a verzióhoz mit szólsz, hogy a magyar kormány a kommunikációjával arra kényszerít egyes befektetőket, hogy a szabályzatuknak megfelelően kényszer likvidálják egyes eszközeiket, hogy azokra mások, barátibb tőkéscsoportok szállhassanak be?

Ez messze nem dilettáns/szakértő kérdése,hanem politika.

Jelzem, hogy Möbius akkor vásárolt legagresszívabban, amikor bóvliba vágtak bennünket és egy olyan prudens alap, mint a Templeton, elméletileg nem is igen tarthatott volna az eszközei között minket...most pedig itt van ez az azeri haver a mocskos olajpénzével.

Tartós Béka 2012.11.09. 17:11:13

@Putyilov gyári melós: nem, kommunizmusnak a sajátodat hívták, amikor lesöpörtétek a padlást, a nálatok okosabbakat pedig (azaz szinte mindenkit) népellenségnek nyilvánítottátok, erőszakkal kerültetek hatalomra és maradtatok ott, majd szépen szétcsesztétek az országot.
Na mindezekben a mostani kormány tökéletes ellentéte nektek. Megértem, hogy nem tetszik, és minél jobban óbégatsz, annál biztosabb vagyok abban, hogy jó irányba megyünk.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2012.11.09. 17:13:15

@Tartós Béka: Tartós Béka, te valami úgy narancsnyalonc vagy, vagy egy régi új néven?

Mindig eláruljátok magatokat a "Ti ballibek" megszólítással. Nyilván az akólotokban így kommunikáltok azokról, akik nem veletek, hanem ellenetek vannak a nagy szabadságharcban. A dolgok nem fehérek és feketék ám. Nem mindenki ballib, zsidó, buzi, komenista, szingli aki nem tapsikol mindenhez, amit a fidesz csinál. Vagy ha igen, akkor ebben az országban kb 8 000 000 ballib, zsidó, buzi, komenista, szingli él. Ez nagyon szar érzés lehet, nem csoda, hogy ilyen paranoiásak vagytok.

orient 2012.11.09. 17:13:17

@Tartós Béka: Sajnos igazuk is lett. Mikor bevezették a hatalmas bankadót 2010-ben minden szakértő megmondta itt nem lesz növekedés semmi. Ezt múlt hónapban már a matolcsy is elismerte de neki 2 év kellett mire erre rájött. Persze mind a válságra fogják. Érdekes a többi visegrádi országban, Németországban van növekedés, ott nincs válság csak itt tudjuk.

A lényeg. Ha valaki önkényesen elvesz tőled NAGYON sok pénzt, és tesz egy ígéretet hogy jövőre már csak fele annyit fog elvenni, viszont te cserébe adjál megint kölcsön mint régen(hitelezz újra) szerintem te is megvárnád , hogy betartja-e a szavát mielőtt újra kölcsön adnál. Ha nekem bankom lenne én így tennék, de te komcsi mentalitású vagy ízig vérig tehát hiába magyarázom. A gazdaság nem működik HITEL nélkül, még 2/3-nak sem sajnos. Ameddig a bankok terhei nem csökkennek addig nem fognak hitelezni ezt megmondták előre, és nem csökkentek eddig nekik 2010-óta, sőt jövőre növekszik majd jelentősen. De természetesen elvárnád , hogy miközben veszteségeket írnak le 2010 óta, még kölcsön is adjanak. Ne gyere nekem a komcsi mantrával, hogy viszik ki a nyereséget, mert a kapitalizmus alapja ez, az üzlet és profit. Senki sem üzletel szeretetből és jótékonyságból. Annak ellenére hogy profitot termelnek a bankok amit sokszor ki is visznek ha ez mellett mondjuk a gazdaság erőssen nő mint mondjuk lengyeleknél akkor kit érdekel? Mi is jól járunk ezzel és ők is keresnek rajta, ez a kapitalizmus ismétlem. Ha nem tetszik akkor költözz Cuba-ba, vagy Észak Koreába mert ott nem az van, mondjuk éhen is döglenek. Bár nem is kell költözz mert ahogy itt mennek a dolgok, már itt is komcsi önkényes gazdálkodás folyik és rég nem kapitalizmus.

kerekes pereces 2012.11.09. 17:15:06

@Tartós Béka: Ha egy kicsit gondolkodnál, tudnád, hogy nem erről beszélt a kormány. Olvass. Senki nem azt nyilatkozta, hogy szeretnének újratárgyalni 630 Mrd Ft-nyi hitelt, hanem azt, hogy az állam átvállalja azt. Eztuán nyilatkozták, hogy ez az átvállalást részben a bankoknak KELL viselnie, azaz nem tárgyalásról van itt szó.
Lásd: www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/giro-szasz_az_onkormanyzati_ugyrol_tartozkodjunk_a_talalgatasoktol.175432.html
Giró-Szász természetesen még cáfol, de ez nála nem jelent semmit.

Szerinted egy 20-25%-os kötelező leírás mi, ha nem államcsőd?
Ha egy állam nem fizeti az adósságait, akkor az államcsőd. Függetlenül attól, hogy az állam nem akarja, vagy nem tudja kifizetni azt. Nem ez a lényeg. Az akarja meg a tudja egymástól független dolgok.
Hiába akarod te kifizetni az adósságot, ha nem tudod, illetve hiába tudod kifizetni az adósságot, ha nem akarod. A tényeken ez nem változtat.
"z országnak pénzügyileg bármi köze van ahhoz az állapothoz, amit csőd néven szokás nevezni."
Az államcsőd nem azt jelenti, hogy az államnak nincs pénze és üres a kassza. Ebben téved mindenki, aki ilyen értelemben használja az államcsőd fogalmat. Az államcsőd azt jelenti, amikor az állam nem fizeti a felvett hiteleit, semmi mást. Semmi köze a tartalékokhoz, a GDP-hez, a folyó fizetési mérleghez, semmihez. Ahhoz van csak és kizárólag köze, hogy fizeted-e a hitelezőidet, vagy nem.
Azért mosódott össze a köznyelvben a csőd az üres kasszákkal és fizetésképtelenséggel, mert vállalatok esetében valóban ezt szokta jelenteni: akkor jelentenek csődöt, amikor már nem tudnak hitelt visszafizetni, a hitelezők meg már nem tudnak mit inkasszózni.
A magáncsőd intézménye is a hitelezéssel függ össze, semmi köze ahhoz, hogy mennyi vagyonod van.
A csőd valójában MINDEN esetben a hitelezések nem fizetését jelenti.

Putyilov gyári melós 2012.11.09. 17:15:32

@Tartós Béka:

A kedves édesanyád söpörte az én őseim padlását, prolikám!

Nézz már szét a szarosseggű kommunista elvtársaid között, mindet szarból mocsokból vakarta ki Kádár elvtársad Orbánnal az élen!
Csak azt gyakoroljátok, amit az MSZMP káderképzőiben tanultatok.

Putyilov gyári melós 2012.11.09. 17:17:43

@kerekes pereces:

Argentina ugyanezt csinálta, bejelentette, hogy csak az államadóssága egy részét hajlandó azon az áron visszafizetni, amit aláírt, amikor a hitelt felvette.

Ghánában most foglalták le egy hadihajójukat.

orient 2012.11.09. 17:20:00

@kerekes pereces: már leírtam 10x, nem érti, falrahányt borsó. A baj nem az hogy Ő nem érti mert ez még hagyján, hanem még a gazdasági miniszterünk és az ország vezetői sem értik ezt, és külön valakinek figyelmeztetni kell őket mert különben azt hiszik hogy ez így normális.

Mondjuk normális valami afrikai banánköztársaságban, csak ne csodálkozzunk ha ezután csak a putyin és más keleti maffiák fogják csak finanszírozni az országot, ők viszont nem csak magas kamatot kérnek majd hanem 'egyéb szívességeket' is. Ismerjük már ezt a múltból. A fidesz 2/3-t kapott azt hittem lesz egy kormány akinek lesz elég felhatalmazása megcsinálni sok olyan dolgot amit az elődei nem tudtak, erre ehelyett csak egy banánköztársaságot csináltak az országból. És még azt gondoltam a jobbik a dilettáns hülye, de még ők is értelmesebbnek tűnnek ezeknél a barmoknál...

zajos1 2012.11.09. 17:20:54

@Putyilov gyári melós: @kerekes pereces: Akkor fizessétek ti, ha nektek jó, úgy is a barátaitok miatt adósodott el az önkormányzatok nagyrészt (MSZP_SZDSZ), másrészt a bankok azt nem tudták, hogy az önkormányzatok képtelenek lesznek visszafizetni, nekem a 0 %-os önrészű autóeladásokra hajazz, mint példa ez a mód...

roki 2012.11.09. 17:21:21

@orient:

Éppen a növekedési kilátások elenyészése jelenti az okát annak, hogy a forint gyengítésére játszanak.
Az ipar nagyon érzi a hátrányát a 280-as eurónak, nem túl versenyképes ezen a keresztárfolyam szinten.
300-nál kezdenénk beindulni.

rohadjmegARCgeci 2012.11.09. 17:21:38

@Putyilov gyári melós: Ghánában most foglalták le egy hadihajójukat.

Óriási veszteség lehet.
Itt lefoglalhatják a parlamentet a hitelezők.
Én nem bánnám.

zajos1 2012.11.09. 17:21:39

@orient: Miért, mit vártál semmiből aranyat...

kerekes pereces 2012.11.09. 17:25:13

@Putyilov gyári melós: Igen, Argentina államcsődöt jelentett 2002-ben.
Ennek eredményeképpen láthatjuk, hogy például az infláció elérte nagyon hamar a 40%-ot, manapság 10% körül mozog.
www.tradingeconomics.com/argentina/inflation-cpi

Természetesen előtte 13%-kal csökkentették a köztisztviselői béreket és nyugdíjakat.
A dollár árfolyama megháromszorozódott.

Persze, ha ez kell nekünk, hát hajrá! Majd kapunk újabb 200 millióért "Az államcsőd csőd? NEM!" hirdetéseket.

rezvez 2012.11.09. 17:25:55

@Don Quixote de la Ferko:
A kormányok örökölnek egy hivatalnok gárdát, akik nehezen változtatnak a szokásaikon. Kialakult csatornák vannak, akiket nem lehet megpiszkálni, mert nagyon sok függ tőlük. Azt látom az egyik bajnak, hogy a törvények nem vonatkoznak mindenkire.
Sok embernek elveszi a kedvét, ha látja, egyiknek szabad, a másiknak nem.

orient 2012.11.09. 17:26:03

@roki: nyilván a 300-as euró a gazadaság szempontjából talán jobb. Még 320 is talán de 400 már nem...Nem ezzel van a gond, hanem azzal hogy minden szabályt felrúgnak, minden megállapodást semmibe vesznek és úgy viselkednek mint egy igazi diktatórikus vezetős dél-Amerikában, akik tesznek mindenre. Ezzel csak az a gond, hogy ezek az országok mind lehúzzák magukat a tőke térképéről, a nélkül pedig éhen döglenek..bár tudjuk jelenleg a tőke az karvaly és gonosz imperialista gyarmatosító....etc.

orient 2012.11.09. 17:26:48

@zajos1: nem, csak egy európai normákkal működő országot vártam és nem egy balkáni kommunizmust.

kerekes pereces 2012.11.09. 17:29:30

@zajos1: Kedves zajos, átlagnál nagyobb fizetésemből az átlagnál nagyobb mennyiségben adózom.
Így én fizetem majd azt a hitelt, amit olyan önkormányzatok vettek fel, ahol nem is éltem. Ehhez nem igazán van kedvem. Ha egy önkormányzat hitelt vett fel, fizesse vissza. Az ott lakók fizessék szépen vissza.
Másrészt elfelejted, hogy 2006 után (több, mint 6 éve már) az önkormányzatok többsége Fideszes és az igazi hitelfelvételek 2006 után kezdődtek, nézd meg a különféle kimutatásokat.

Saját személyes hitelem egy van, diákhitel, amit vissza is fizetek szépen lassan.

Nem azzal van bajom, ha hitelt vesz fel valaki, hanem azzal, hogy olyanokkal fizettetik vissza, akiknek semmi közük hozzá. Engem nem érdekel, hogy Kaposvár főtere hitelből újult meg. Az övék, fizessék ők vissza. Ha meg nem tudnak fizetni, akkor Kaposvár menjen csődbe. Majd az ott lakók tanulnak belőle egy kis felelősséget.

Tartós Béka 2012.11.09. 17:31:52

@kerekes pereces: te egészen konkrétan úgy viselkedsz, mint aki még soha nem látott fajsúlyos szereplők között egy kommunikációs csörtét.
Pedig ennél jóval értelmesebbnek tűnsz.
Kíváncsi lennék, hogy vajon akkor is itt leszel-e, amikor - a közeljövőben - mindenkinek világos lesz, hogy csak a kormány szokásos "két pofonnal kezdjük, aztán tárgyalhatunk" című pozíciófoglalását látjuk éppen kibontakozni.
A tényleges, bankokkal megállapodott hitelösszeg véglegesítése még nagyon messze van.
Ha nem csak az Indexről tájékozódnál, akkor biztos hallottad volna, hogy Orbán maga emlegette: ha az állam áll a tartozás mögött, akkor teljesen más a tárgyalási pozíciója.
Ez tárgyalást jelent. Az is lesz.
Majd akkor szedd elő a témát újra, ha nem előre jósolgatsz, hanem látod a történet végét.

roki 2012.11.09. 17:34:47

@orient:

Van olyan érzésem, hogy nincs 400-as opció, mert mindent összevetve még messze jó adósok vagyunk a piacon, ráadásul stratégiai értékkel is bírunk ahhoz, hogy az angolszász világ csak úgy eldobálja hirtelen a papírjainkat és hagyja, hogy mindenféle más érdek vásárolja be magát.

A kormánynak igenis van mozgástere, még, ha Goldman Sachsék nyüszítenek is néha a türelmetlenségtől.

Spiro 2012.11.09. 17:35:04

@Tartós Béka:
Láthatólag nem vagy tisztában azzal, amiről írsz.
A hitelminősítő által említett dolog, kvázi azt jelenti, hogy amennyiben a tartozásunkat teljes mértékben nem vagyunk hajlandóak, nem tudjuk, megfizetni, akkor ez a nemzetközi standardok szerint ez csődeseményt jelent (ezzel az eddiginél is rosszabb leminősítési kategóriába kerülünk). Függetlenül attól, hogy a speizunk dugig van, vagy sem, és csak úri passzióból nem fizetünk.
Ha ez bekövetkezik, az általam említett következmények lépnek be.

El kell, hogy szomorítsalak, a 35 MRD deviza tartalék uzsonna pénz a pénz- és tőkepiacokon (Sorosnak ennél jóval többre volt szüksége és, szépen szét kurta a Fontot (pedig Bank of England nem szarral gurigázott).
Egy 2 MRD EUR-val vigéckedő kis spekuláns 20-szoros tőkeáttétellel (ennél vannak vadabb szorzók is szóval kevesebb pénz is elég lehet) 1 hét alatt az IMF kebelére hajtana minket, pláne ilyen törékeny világgazdasági környezetben.

@roki:
Ez elég valószínűtlen, mert a Templeton, illetve a mögötte bujkáló Kínai, Azeri, …. komák sem a végtelenségig türelmesek, illetve ők sem fektethetnek be akárhová. Továbbá én a helyükbe semmi garanciát nem látnék a magyar ígéretekbe, ha az előző befektetőket is szétszopattuk (és ebből a ciklusból max. 1,5 év van hátra – ki a fene szállna be hosszútávra, ha nincs semmi biztosíték) .

kerekes pereces 2012.11.09. 17:38:28

@Tartós Béka: Dehogynem, én magam is tárgyaltam már komoly helyzetben.
Csakhogy jelen pillanatban a kormány még mindig azzal a módszerrel építi a tárgyalási pozícióit, amilyen módszerek már oda vezettek, hogy leminősítették az országot, a befektetések csökkentek, az ipari termelés csökkent és hasonlók.
Jelen pillanatban, ha valaki visszatekint a kormány eddig kommunikációjára bármilyen tárgyalássorozatban (a legjobb az IMF), semmi mást nem tud belőle kiolvasni, mint a kiszámíthatatlanságot. Egyik nap ezt, másik nap az ellenkezőjét állítják. Ez a teljes megbízhatatlanság jele, ami egy tényleg komoly helyzetben (630 Mrd forintról beszélünk) nem igazán a siker jele.
A kormánynak jelenleg egyféle pozíciója látszik: mindig éppen azt mondjuk, ami azoknak tetszik, akikhez beszélünk, még akkor is, ha ez teljes összevisszaságot jelent. Az IMF felé: gyertek, itt ülünk, várunk titeket, csak nem jöttök, a lakosság felé: NEM kérünk az IMF-ből!
Ugyanez igaz ebben a helyzetben is. A bankszövetség felé: nem lesz bankadó, a fele lesz, nem is úgy lesz, a lakosság felé: a bankadót nem vezetjük ki, nem felezzük meg, sőt!

Te mit gondolnál arról, amikor leülnél tárgyalni a szomszédoddal a közösen építendő kerítéssel kapcsolatban, és minden nap teljesne új véleménnyel állna elő?

Kakimaki0123456789 2012.11.09. 17:39:25

@rezvez: Na igen a regi-uj korbetartozasok - persze valojaban nem korbe tartoznak hanem a fovallalkozo/megrendelo egyszeruen nem fizet tovabb. Talan azert nem tortent ebben az ugyben eddig semmi mert a fovallalkozo es a (tipikusan onkormanyzati) megrendelo mondjuk ugy hogy eros politikai kepviselettel bir, szemben a melossal/alvallalkozoval.
Es a magyar polgari jogrend (=hosszu-hoszu evekig huzodo perek, vegelathatatlan koltsegek) sem segiti a helyzetet, hat nyilvan ezt sem veeltlenul nem valtoztatjak meg.
Most elinditottak egy mediahekket arrol hogy majd felszamoljak a korbetartozast, csak hogy ez a terv is annyit er mint a papir amire leirtak, ebben biztos leheetsz.

orient 2012.11.09. 17:42:02

@roki: amint írtam nem a 400-as dolog a gond.

"stratégiai értékkel is bírunk ahhoz, hogy az angolszász világ csak úgy eldobálja hirtelen a papírjainkat és hagyja, hogy mindenféle más érdek vásárolja be magát."

Ez szimplán baromság. 2008-as válságnál amikor nem forradalmi kormányunk volt akik a libsik támadtak külföldről, hanem egy libsi kormányunk akiket állítólag mindenhol szeretnek és imádnak, na még az kormányuk alatt is úgy öntötték ki a magyar papírt mint te a felmosóvizet. Szartak azok a stratégiai partnerségre akkor is most is. Hiába jobboldali -konzervatív EU nagy része (hiába állít mást a fidesz), ezeket a profitjuk érdekli, és sajnos meg lehet őket érteni. 1945 óta ez a rendszer megy lehet vitatkozni hogy ez jó vagy sem, de jelenleg a világ szabadabbik fele jobban él és jobban is élt mindíg. Kína aki ugy nem ide tartozik mert nem demokratikus meg azért nő mert a piaci szabályokat még ők is betartják. Sosem hallottál arról hogy a kínai kormány megszívatott volna befektetőket/bankokat önkényesen, ennyi eszük még nekik is volt. Most már olyan erősek, hogy ők diktálják a saját piacukat és a világ jelentős részét is, de az üzleti szabályokat akkor is betartják...nálunk még azt sem, ez a gond.

laci0011 2012.11.09. 17:43:09

@Blogger Géza: Géza a pártzombi,mennyit kapsz 1 leütésért cigánypálinkáztató?

Tartós Béka 2012.11.09. 17:44:47

@kerekes pereces: már az elején hibádzik, amit írsz. A leminősítésekhez és a pénzügyi kiszárításhoz az vezetett, hogy a kormány egy kicsit a normálishoz közelíteni próbálta a banxektor nyereségét.
Nevezhetnénk egyszerűen büntetésnek is.
A valódi tartalmáról mindent elárul, hogy nem vonultak ki a bankok, pedig azzal fenyegetőzött mindenki, és erőst úgy sejtem, hogy ezzel ti is egyetértettetek akkor.
Pedig ezzel is el lehetne akár számolni.
Most is annyira van igazatok, mint akkor. Semennyire.
Ami a kerítéses hasonlatodat illeti: a szomszéd tökéletesen megfelel annak, amit a bankok csináltak 20 éven keresztül, a ballib (pénzügyileg masszívan érdekelt) kormányok aktív támogatásával. Most, hogy a fagyi egy picit visszanyal, egy fikarcnyit sem furdal a lelkiismeret miatta, sőt, kifejezetten büszke vagyok arra, hogy a kormányunk ellenál a láthatóan hatalmas erejű pénzügyi lobbierőknek.
Még akkor is, ha ez átmeneti veszteségekkel jár. A rabszolga is számíthat arra, hogy kap pár ütést, ha fellázad. Utána viszont helyrejön, cserébe pedig szabad lehet.

Tartós Béka 2012.11.09. 17:46:52

@kerekes pereces: továbbá. Az IMF-ellenes kampány nyilvánvalóan nem a lakosságnak szólt, hanem az IMF-nek. Ez is a pozíciófoglalás egyik módja. A kormány így üzente meg, hogy mik azok a pontok, ahol semmiképp sem fog engedni a tárgyaláson (hiszen már elkötelezte magát a közvélemény felé).
Akármilyen ostobának is tűnt ez a belföldi kampány, mert felületesen nézve valóban ostoba is volt, az IMF-nek szólt, és ebben el is érte a célját.

Blogger Géza 2012.11.09. 17:47:55

@Spiro: "az adósságállományunkat az IMF nélkül átlagosan~8-9%-on finanszírozzuk " Ez hatalmas baromság, jóval olcsóbb az átlagos hozam.

Azon kívül a "mi lenne, ha" típusú IMF spekulációkat nehéz alátámasztani. Év elején azt mondták, fél-egy százalékpontot eshetne a kamat, miután lenne IMF megállapodás. Nem lett IMF megállapodás, és többet estek a hozamok: ) Tehát ha komolyan veszem az akkori "Szakértői számításokat", akkor valójában jobban megérte nem megállapodni a IMF-fel, mert anélkül többet estek. :) És azt se feledjük, hogy biza az IMF megállapodás sosincs ingyen. Annak nagyon is sokféle költsége van...

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.09. 17:48:49

@KG2000: Azt az 50%-os fizetésemelést a Fidesz is megígérte, ugyanúgy, mint a 13. havi nyugdíjat...
Egyébként csak az újságokban volt 50% az emelés, szerencsétlen diplomás közalkalmazottaknak akkor nagyjából 40-45%-kal nőtt az alapfizetése és közben elvették a pótlékok jelentős részét, azóta 10 év alatt összesen 5%-kal.

Tegyük hozzá, hogy a közalkalmazotti (nem kormánytisztviselői) fizetések még mindig nagyon alacsonyak, egy pedagógus házaspár 5 év tapasztalattal nem keres annyit, hogy egy gyereket fel tudjon nevelni, mert konkrétan a létminimumot sem éri el a bérük...

A lakásvásárlás állami támogatása 1500 milliárdba került 2008-ig és azóta is folyamatosan fizeti az állam. Szerintem ez nagyjából ugyanakkora összeg lehet, mint a közalkalmazotti fizetésemelés.

A devizahitelezés szabályozásának elmaradása nagyon komoly hiba volt, főleg úgy, hogy például a lengyelek már a válság előtt meglépték, így volt rá példa a régióból.

kerekes pereces 2012.11.09. 17:49:03

@orient: Kína az egy kapitalista állam, csak nem demokrácia. Plusz akkora munkaerővel és természeti erőforrással rendelkeznek, ami semmi máshoz nem hasonlítható.
A befektetőket meg a piacaikat meg azért nem piszkálják, mert belőlük élnek. Ők nem hülyék, ezért is tudnak fejlődni.
Anno a Kabarématiné műsorban (kabarészámok egy beszélgetés közben) egy magyar Kína-szakértő beszélt Kína helyzetéről. Elmondása szerint a "gagyikínai" már nem nagyon igaz, Kína exportja 95%-ban high-tech eszköz. Valamint a diktatúráról annyit, hogy igazából 3 témakört kivéve mindent lehet kritizálni. Ez a 3 témakör Tibet helyzete (tkp. a kínai szabadságjogok), Taiwan helyzete és a kínai atomprogram. Minden más kritizálható nyugodtan.
Nálunk persze nem lehet az MTV előtt tüntetni és a befektetőket sem nézzük jó szemmel, mert szemét köcsög nyugati multik.
Na mindegy.

A komment másik felére: a pénz egy olyan természetű dolog, hogy neki mindegy, hogy jobboldali vagy baloldali kormány van, a pénz ideológiafüggetlen valami. Viszont az nem mindegy, hogy a kormány mennyire ért a pénzhez.

roki 2012.11.09. 17:50:40

@orient:

Tévedsz, nem szartak a stratégiai partnerségre, éppen, hogy viharos gyorsasággal megérkezett az IMF segítő jobbja és jót röhögtek a gyengekezű balekokon, akik kiszórták a jól fialó papírjaikat.

Már bocsáss meg, de hiába jobboldali e nyugat-európai ország adminisztrációja, ha ők továbbra is abban érdekeltek, hogy a kereskedelem a tengereken folyjon, míg mi abban, hogy részben a szárazföldi útra terelődjön.

Jobban pedig csak és kizárólag azért élnek, mert a profit továbbra is a kereskedelmi utak mentén csapódik le. Sem az alapanyag, sem a termelés nincs már náluk.

Amúgy nem csak Kínára gondoltam, de az oroszok, egyes potenciális gázexportőr államok és középtávon élelmiszer importra szoruló más államok számára is értékkel bírunk, nem beszélve azokról, akik közvetítőként maguk szeretnék érdekrendszerükbe fűzni a lehetőségeinket.

Blogger Géza 2012.11.09. 17:50:59

@online távmunkás: Ok,de az első ígéretet még az MSZP tette, és ők nem vezették ki, azt azért ne ide könyveld.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.09. 17:54:18

@Tartós Béka: A hitelezéshez kellenének olyan cégek is, akiknek nem kockázatos pénzt adni. Persze a cégek nem akarnak se biztosítékot adni, se magas kamatot fizetni...

orient 2012.11.09. 17:56:34

@kerekes pereces: Erről beszéltem csak te szebben megfogalmaztad. Kína nagyobb kapitalista mint USA lassan...nálunk meg megyünk vissza a komcsi múltba mint Chavez ahol mindenki gonosz aki profitot mer termelni (természetesen csak akkor ha külföldi, mert nekik ingyen oda kéne adjanak mindent nekünk NON-profit cégeket, szolgáltatásokat szabadna csak idehozni különben gyarmatosít a rohadék. A MOL is azért ment Horvátországba, hogy a szegény horvát népen segítsen...

kerekes pereces 2012.11.09. 17:58:58

@Tartós Béka: "a kormány egy kicsit a normálishoz közelíteni próbálta a banxektor nyereségét."
Nem létezik ilyen, hogy normális/nem normális nyereség. Mindennek annyi az ára, amit hajlandók vagyunk érte fizetni. Amikor Orbán kormányra került, pontosan tudta (hiszen a Fidesz a legnagyobb ellenzési pártként része volt a parlamentnek az MSZP 8 éves "csodája" alatt), hogy az állam és az önkormányzatok pontosan milyen kondíciókkal vettek fel hitelt. És ő kormányozni akart. De a kormányzás nem arról szól, hogy "a múltat végképp eltöröljük", nem. Abból kell építkezni, amit itt hagyott az MSZP. Szarból nem lehet várat építeni, csak sajnos egyik intézkedésük sem afelé mutat, hogy megoldják, hogy legalább a jövőben ne legyen szar.
"A valódi tartalmáról mindent elárul, hogy nem vonultak ki a bankok, pedig azzal fenyegetőzött mindenki, és erőst úgy sejtem, hogy ezzel ti is egyetértettetek akkor."
Ki az a mi?
A nem vonulnak ki a bankokról csak annyit, hogy az AXA megszüntetett jó pár ügyfélcentrumot, az Erste jó pár bankfiókot bezárt és embereket küldött el (és első kézből származó információim szerint az informatikai megrendeléseit is csökkentette - eléggé sok cég megszívta).
A bankok kivonulását nem úgy kell érteni, hogy fogják magukat, bezárnak, és akkor kész.
Ennyire ők sem hülyék. A bank felépítése drága és időigényes, csak lassan szabad leépíteni. Ezt tudják amúgy az állattartók is, az 50-es években, a nagy padlássöprések korában a disznóállomány sokkal, de sokkal jelentősebben csökkent, mint a szarvasmarha-állomány, pedig a sertés jóval olcsóbb. De a szarvasmarha-állomány sokkal lassabban tud növekedni (keveseb borjút ellenek), mint a sertésállomány, ezért ha le kell építeni, azt a részt kell leépíteni, amit relatíve olcsón és gyorsan lehet majd újraépíteni.

"továbbá. Az IMF-ellenes kampány nyilvánvalóan nem a lakosságnak szólt, hanem az IMF-nek. "
Az IMF ennél sokkal kulturáltabb, minthogy ilyen módon kelljen neki üzenni. Le kell írni nekik hivatalosan, hogy mi a helyzet és kész. Ők úriemberek, akik értenek a szóból. Orbán gondolkodik azzal a stratégiával, hogy itt csak erővel lehet politizálni. Neki nem is ment máshogy, nem tud diszkréten tárgyalni soha.

kerekes pereces 2012.11.09. 18:03:23

@Tartós Béka: Ja és természetesen: ne gondold, hogy szerintem az MSZP jól csinálta. Politikai érdekből nem volt hajlandó 2008-2009-ben (vagy még korábbanÖ államcsődöt jelenteni, pedig olyan helyzetben álltunk. Szerintem egy akkori államcsőd nagyon is sokat jelentett volna. Igen, lettek volna áldozatok, megszívtuk volna eléggé. De az emberek ráébredtek volna, hogy nem lehet felelőtlenül szórni a pénzt. Sikerült egy olyan pályára állítani az országot, ami finanszírozhatatlan. Ez hatalmas bűn nekik. A Fidesznek pedig hatalmas bűne az, hogy jelenleg nem látszik az, hogy olyan pályára állítaná az országot, ami finanszírozható lenne.
De a Fidesz politikája a 14-ik havi nyugdíjak ígéretével, a fairytale-lel, a "2012 az elrugaszkodás éve" szlogenekkel is ugyanez, egyáltalán nem mutatja a felelős gondolkodást.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.09. 18:04:14

@Blogger Géza: Én így látom az eddigi kormányok tevékenységét:
- szórják a pénzt, növelik az államadósságot: Antall, Medgyessy, Gyurcsány
- megszorításokkal csökkentik az államadósságot: Horn, 2. Orbán-kormány
- megtörik az emelkedő trendet vagy hagyják a csökkenő trendet érvényesülni: 1. Orbán-kormány, Bajnai

kerekes pereces 2012.11.09. 18:08:13

@online távmunkás: Én azt gondolom, hogy ezek közül egyedül egy kormánynak, a Horn-kormánynak volt valamiféle gazdasági koncepciója, a többi kormány eléggé csak sodródott az árral (pl. Bajnai) vagy éppen azt csinálta, amiről éppen azt gondolta, hogy valakinek jó lesz (összes többi).
Koncepciótlan gazdaságpolitikákat látunk folyamatosan.

orient 2012.11.09. 18:08:18

@roki: érdekes a te és más komcsi elvű kommentelőknél ez az összeesküvés elmélet csak MO-ra igaz. Érdekes nem látom, hogy a többi visegrádi országban olyan rossz lenne a helyzet. Mert ők betartják a játékszabályokat és zárkóznak a nyugat felé. Amit ők nyugati tőkének és befektetésnek kezelnek, és kihasználják a saját érdekükben rendesen (természetesen a nyugati tőke is hasznot termel belőle), azt mi rohadt gyarmatosító gonosznak tituláljuk. A példa sajnos őket igazolja mert évek óta köröket vernek ránk és jobban élnek mint mi, és ez különösen igaz 2010 óta. A nyugat nem azért akar felhúzni minket a saját életszínvonalukra mert annyira szeretnek bennünket, hanem mert ez az érdekük. Több szart veszünk meg ami nekik termel profitot és egy gazdaságilag erősebb európa sokkal jobban felveszi a versenyt az USA-val, vagy Kínával. Ez nem rossz hanem egy természetes folyamat része. Lehet benne részt venni mint a lengyelek, szlovákok, vagy lehet lázadozni és félszocialista rendszert építeni ahol állandóan a libsi gyarmatosítót hibáztatjuk mindenért. Az a baj , hogy a második opcióból volt részem már 1990 előtt jelentősen és eléggé dejavu érzésem van mikor manapság hallok nyilatkozatokat. Nem tartod kádári dilettánizmusnak kicsit, ha valami jó hír jön a gazdaságbó néha, az rögtön a forradalmi kormányzás érdeme (mint régen a kommunizmusé) ha valami szar arról rögtön csak a gaz imperialista nyugat tehet és az ellenségeink. Önkritika az = a nullával. Nekem ez azonnal szembetűnő hasonlóság az előtő rendszerrel, hogy soha egy önkirtikus megnyilatkozása nem volt még a jelenlegi vezetésnek mindenért a libsi imperialista világ a felelős. Nem hangzik ez kicsit úgy mintha éppen Chavezt hallanád? Nem ferdítés ez egy kicsit? Ha a forradalom miat büntetnek minket esetleg akkor talán abba kéne hagyni és értelmesen kompromisszumokat kötni az érdekkörökkel ahogy más értelmes országok teszik és nem az állandó konfrontációt és harc lehetőségét ahol lehet. A háború lehet hősies eszme, de sajnos az átlag emberek általában mind beledöglenek, vagy éheznek, és csak káruk származik belőle. Ha mást nem erre már rég rájöhetett volna a sok okos ott fent.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.09. 18:09:54

@kerekes pereces: Ez a háborús stratégia. Nehogy az ellenség ki tudja számítani a lépéseket. Az ellenségnek több arca is van: IMF, EU, bankok, multik a kommunikációban. Bérből élő munkavállalók, munkáltatók, hitelet törlesztők a cselekedetekben...

Valaki mondja már meg nekik, hogy nincs háború!
Hogy egy klasszikust idézzek, akitől sokat tanult a kormány: A HÁBORÚ: BÉKE

kerekes pereces 2012.11.09. 18:11:38

@orient: Ez ugyanaz a zsidók esetén.
Ha ők tényleg annyira jók a pénz kezelésében és fialtatásában, akkor azt megtanulni kell tőlük és nem mást csinálni :)
A nyugatot is ki kell használni, és játszani a szabályok szerint a mi érdekünket építve, nem pedig haladni az árral szemben, hátha aranyrögre bukkanunk a folyóban.

Tartós Béka 2012.11.09. 18:13:55

@kerekes pereces: "Nem létezik ilyen, hogy normális/nem normális nyereség. Mindennek annyi az ára, amit hajlandók vagyunk érte fizetni."

Pontosan. Mi pedig nem vagyunk mostantól hajlandóak fejőstehénnek lenni, és nem akarunk több nyereséget fizetni nekik, mint amennyivel pl. Nyugat-Európában kénytelenek megelégedni. Elhiszem, hogy fáj a bankoknak, hogy csökken a nálunk szerzett nyereségük, de ettől még nem nekik van igazuk.

"csak sajnos egyik intézkedésük sem afelé mutat, hogy megoldják, hogy legalább a jövőben ne legyen szar."

Dehogynem. Amit gazdasági szabadságharcnak szokott nevezni, és amin a ballibek röhögni szoktak, az pontosan ezt jelenti. Hogy csökkentjük a kiszolgáltatottságunkat és a függőségünket. Nagy politikai veszteségeket is felvállalt a kormány ennek érdekében, ez egy teljesen nyilvánvaló és egyértelmű irány.

"az Erste jó pár bankfiókot bezárt és embereket küldött el"

Nagyon helyes. A Fehérvári úton például kb. 150 méterenként volt egy fiókjuk. Ennek a puccos irodának a fenntartását ki fizette? Mi. Bezárták? Nagyon helyes.
Az emberek elküldése nem öröm, de ez nem a produktív szektor. A piac pedig ilyen.

"Az IMF ennél sokkal kulturáltabb, minthogy ilyen módon kelljen neki üzenni. Le kell írni nekik hivatalosan, hogy mi a helyzet és kész. Ők úriemberek, akik értenek a szóból."

8)
Hány éves vagy, királyfi? Végsősoron mindenki az erőből ért. Vagy szerinted a két szép szemünkért majd visszafogják magukat, ha nem mutatunk erőt? Ugyan kérem.

Orbán tárgyalási módszerei az egyedüli módszerek eddig, amik sikerre vezettek. Igaz, a ballib kormányok meg sem próbáltak nemzeti érdeket védeni, nekik tökéletesen megfelelt az ország kiszolgáltatottsága.
De ha tényleg nem vetted észre, hogy mekkora nemzetközi sajtókampányok folytak már itt ellenünk politikai és más gazdasági ürügyekkel, és azt gondolod, hogy itt nem érdekháborúzik az ellenfél, hanem úriember, akkor nem tudom, hogy eddig melyik filmet nézted.

orient 2012.11.09. 18:15:25

@kerekes pereces: teljesen egyetértek....éna a nyugati integrációt egy WIN-WIN helyzetnek érzem, amiből sokat profitálhatunk és természetesen a nyugat is profitál belőle rendesen. De ezzel szemben jelenleg csak forradalom meg ellenséggyártás folyik partnerség és együttműködés helyett.

Parajpuding 2012.11.09. 18:18:24

Kellene az a csőd, mert bár szörnyű lenne-, de ez eltakarítaná végérvényesen ezt a hazaáruló nemzetrontó kormányt.

orient 2012.11.09. 18:20:00

@Tartós Béka: "Végsősoron mindenki az erőből ért. Vagy szerinted a két szép szemünkért majd visszafogják magukat, ha nem mutatunk erőt? "

Nem látom annyira erőt akarna demonstrálni bármelyik visegrádi ország, csak szépen jóban van mindenkivel és 3-5%kat nőnek válság alatt is mi pedig csak egyre inkább recesszióba süllyedünk. Úgy érzem az Ő partnerségi stratégiájuk célravezetőbb mint a mi erőmutogatós keménykedős forradalmunk már bocs. (lengyeleknél közel akkora devizahitelezés volt mint nálunk, de mivel az emberek jól élnek gazdaság erősödik simán fizetik anélkül hogy önkényes előtörlesztést kényszerítettek volna a bankokra..)

roki 2012.11.09. 18:20:38

@orient:

Nincs komcsi elv nálam, messze nincs....legfeljebb nem vagyok olyan szervilis a jelenlegi primér hatalmi központ érdekei irányába, mint ahogyan a moszkovita neveltetésű ballib oldal teszi, akik számára mindegy, hogy Rákosi alatt, vagy Kádár alatt szocializálódtak, de nincs más perspektíva.

Amúgy a cseheknél is gondok vannak éppen.
A többiek, főként Lengyelország és Szlovákia esetére igaz, hogy most különböző okokból konjunktúrális szakaszban vannak, de kezdenek előjönni a gondok.
Szlovákiát azért abajgatja rendszeresen pl. az EU, mert nem tesz lépéseket a humán erőforrások feltárása irányába, ami középtávon krízisekhez vezethet, de ugyanúgy az infrastrukturális lemaradottságuk is téma.

Amúgy pedig mit tudsz Te Chavezről azon kívül, hogy jó chavezezni, mert van neki valami extravagáns bukéja?
Vagy mit tudsz a politikáról, ha azt nem tudod, hogy ebben a műfajban a cél szentesíti az eszközt.
Ha azt nem tudod, hogy egy ország elitje szívbaj nélkül válkasztja a kommunizmust,ha annak eszközrendszere segíti adott társadalom gyors modernizációját.

Kínát modernizálta a kommunizmus, míg a polgárosulásnak indult magyar nemzetet visszavetette fényes homlokú és baromarcú kommunista elitünk ténykedése.

roki 2012.11.09. 18:28:13

@orient:

"Nem látom annyira erőt akarna demonstrálni bármelyik visegrádi ország, csak szépen jóban van mindenkivel és 3-5%kat nőnek válság alatt is mi pedig csak egyre inkább recesszióba süllyedünk."

Nézd, .... Lengyelország és Románia az angolszászok térségbeli elsődleges szövetségesei a német-orosz egymásratalálással szemben. Az általuk képzett fizikai ék képes szeparálni azt a két európai országot, amelyek erényeire alapozva Európa hatalmas fejlődésnek indulhatna és sérthetné az angolszászok érdekeit.
Csehország és Szlovákia elitje szintén ebben a projektben érdekelt, így ne csodáld, hogy jobban muzsikálnak átmenetileg.

mizrolist 2012.11.09. 18:28:32

@Tartós Béka: izé. Tavaly Magyarországon veszteséggel zárt a bankszektor, lásd az ábrát itt: www.portfolio.hu/vallalatok/penzugy/mentik_az_onkormanyzatokat_rettegjenek_a_sapszedok.175408.html
Egy veszteséges bank szerinted milyen hajlandósággal fog hitelt osztogatni?

orient 2012.11.09. 18:31:10

@roki: az a baj, hogy sokan a kommunizmust szídják, de elveikben, nyilatkozataikban teljesen egyeznek vele. A chavez egy hülye példa, írhatnék bármilyen más vezetőt is aki a saját és országa nyomorát mindig a külső elllenségekre fogja. Hozhatnám példának Észak-Koreát aholszintén ez a propaganda megy hogy minden a gonosz nyugat miatt van de ez nem vigasztalja az ország éhező részét szerintem. Főleg nem mikor látja hogy a szomszédos dél-Koreában ahol a nyugattal nem háborúznak és forradalmaznak állandóan meg a világ egyik legfejlettebb állama van és tele vannak pénzel. Ugyan ezt a paradoxont érzem nálunk is az állandó nyugat és gyarmatosító, ellenségkereséssel, miközben azt látom, hogy hozzánk hasonló országok sokkal többre viszik a nyugattal békében és partnerségben.

Kína rossz példa, mert hivatalosan nem demokratikus, gyakorlatilag kapitalistábba a kapitalistáknál is. Minden szempontból fenntartja a JÓ kapcsolatot az üzleti világgal és a nyugati tőkével, azért jutott oda ahova eddig és nem a forradalom miatt. Bár ők meg is tehetnék hogy ugrálnak meg forradalmaznak mert nagyhatalom, de nem teszik, mert tudják a pénz és üzlet nem szereti a viszálykodást, mi viszont pont az ellenkezőjét csináljuk. Keleti nyitás egy vicc. Lengyeleknek többszörös gazdasági együttműködése van Kínával hozzánk képest mert még Kína is látja hol érdemes befektetni és hol hasznos. Érdekes ők nem gyarmatosítók csak a gaz nyugat, ez is egy vicc...

kerekes pereces 2012.11.09. 18:33:51

"Orbán tárgyalási módszerei az egyedüli módszerek eddig, amik sikerre vezettek."
Melyik gazdasági mutatót értékeled sikeresnek?
A GDP csökken, az ipar teljesítménye csökken.
A munkanélküliség nő, az infláció nő.
Ha megnézed az államadósság alakulását:
www.akk.hu/ktgvetesadossag.ivy
Akkor láthatod, hogy 2010 áprilisa és 2012 szeptembere között 1300 Mrd forinttal nőtt nominálisan. Ehhez hozzászámítva a Nyugdíjvédelmi és Államadósság-csökkentési alapból elköltött 2300 Mrd forintját, azt kapjuk, hogy a magyar államadósság 3600 Mrd forinttal nőtt 29 hónap alatt.
A második Gyurcsány-kormány és a Bajnai kormány alatt (2004 októberétől 2010 áprilisáig) 8000 Mrd forinttal változott az államadósság. Mindez 67 hónap alatt.
Azaz időarányosan az Orbán-kormány rosszabbul teljesít az államadósság terén, mint az MSZP-kormány, még úgy is, hogy felélte 10 év megtakarításait.

orient 2012.11.09. 18:35:10

@roki: Ez a hiba amit elkövetsz. Te is mindenben ilyen politikai meg nemzeti partnerségeket, össze fonodásokat és összeesküvést és szövetségeseket látsz. AMi létezik az a pénz, tőke, profit, ez érdekli az országokat és cégeket a többi az kamu. A zsidók és arabok üzletelnek ha az érdekük ezt kívánja akkor is ha utálják egymást. Ugyan ez igaz mindenhol máshol is, de ameddig te és a vezetők mindenben ilyen nem létező összefüggéseket és ellenségeket láttok, kerestek, addig nem mászunk ki ebből soha.

kerekes pereces 2012.11.09. 18:35:24

@Tartós Béka: "De ha tényleg nem vetted észre, hogy mekkora nemzetközi sajtókampányok folytak már itt ellenünk politikai és más gazdasági ürügyekkel, és azt gondolod, hogy itt nem érdekháborúzik az ellenfél, hanem úriember, akkor nem tudom, hogy eddig melyik filmet nézted."
Most akkor döntsük már el végre, hogy az IMF a mi bankunk, vagy az ellenségünk. Az IMF-nek egyféle véleménye van, csak Viktor van ilyen skizofrén felfogásban.

poor 2012.11.09. 18:36:07

@Tartós Béka:
Nagyon sajnállak, ha ezeket komolyan gondolod. Tipikus példája, hogy van akit felesleges taníttatni.

kerekes pereces 2012.11.09. 18:39:15

@orient: A kommunizmus nyugodtan lehet szidni a szabadságpolitikája miatt, az emberi jogok semmibevétele miatt.
Gazdaságpolitikailag hatalmas kudarc volt, amit műveltek.

Kínai szabadságjogilag részben kommunista állam, gazdaságilag kapitalista.
Vegyük észre, hogy jólétet nem a demokrácia, meg a diktatúra különbsége hoz, hanem a kapitalizmus.
Természetesen a kapitalizmus működéséhez hozzátartozik bizonyos szabadságjogok megléte (pl. szabad vállalkozás), anélkül nem megy. De az sem megy (volt rá elég példa a történelemben), hogy mind gazdaságilag, mind jogilag diktatúra az állam.
Viszont az a modell mindenhol működik, ahol a gazdaság kapitalista és demokrácia van.

roki 2012.11.09. 18:47:43

@orient:

A hibát nem én követem el, hanem Te.
Nem vagy képes értelmezni a világgazdasági folyamatokat, érdekrendszerek alakulását.
Természetesen nem nehéz a hibát elkövetni, mert kevés egyértelmű jele van a rendszer összefüggéseinek, de némi intuicióval értelmezhetők a folyamatok.

Kopi3.14 2012.11.09. 18:51:03

@Tartós Béka: az OTP mint fideszközeli bank sem hitelez, s neki is akkor extraprofitja volt-van? Nekik sem vagy hajlandó nyereséget fizetni?

Egy nem önellátó gazdaság esetén a kiszolgáltatottságot hogy akarod megszüntetni? Pláne mindenkivel összerúgva a port? Vagy fúrsz egy olajkutat valahol a Deák téren? Gázt meg babból termelsz az országnak? Gépeket, számítógépeket, egyáltalán elektronikát, azokhoz nyersanyagot majd abakuszból oldjunk meg?

roki 2012.11.09. 18:52:49

@kerekes pereces:

A kapitalista viszonyok szabadságjogait sem nem a szociáldemokrácia, sem a liberalizmus nem képezi le helyesen, hanem az a viszonyrendszer a sajátja, amiből Jack London Vaspata című regényéhez az ihletet merítette.

kerekes pereces 2012.11.09. 18:55:28

@roki: Mondtam én, hogy a liberalizmus meg a szociáldemokrácia jó rendszer ilyen tekintetben?
Sehol nem állítottam.
Az alapfeltevésem az, hogy valódi jóléti társadalmat működő, jól szabályozott (de nem irányított) piacgazdaság nélkül nem lehet építeni.
Nem, nem fogyasztói társadalmat, hanem jólétit.
Az már más kérdés, hogy mi az a politikai rendszer, amely megvalósítja a működő piacgazdaságot.

roki 2012.11.09. 18:55:42

@Kopi3.14:

A logikádat aprópénzre váltva akkor tehát nem Londonnal és New Yorkkal kellene foglalkoznunk, hanem Bakuval, ahonnét a gáz jön és Pekinggel, aki az elektronikát szolgáltatja.
Mit is tesz Orbán?

kerekes pereces 2012.11.09. 18:56:59

@roki: Amíg Baku és Peking is csak pénzért és nem a két szép szemünkért adja az elektronikát a piacon, addig nekünk Londonnal és New Yorkkal kell foglalkoznunk.

Kopi3.14 2012.11.09. 18:58:57

@Tartós Béka: nemzetközi sajtókampányok? Akkora kuss van az országot tekintve, hogy ihaj. Ha vikiék nem fizetik be magukat valahova még vasárnapi színes sem jelenik meg. Németeknél konkrétan senki nem tud semmit, a lengyelek hiszik csak, micsoda gyuritél zajlik nálunk, akik a lengyel lapokból tájékozódnak.

@roki: a lengyeleket asszem az angolok utálják mint a szart, a németeknél is jobban, románokról nem is beszélve. Az angolok önmaguk az európai fejlödés kerékkötöi, mindenbe belepofáznak, s mindenböl kimaradnak. A románokat szerintem a psanyol-olasz vonalon sem szeretik jelenleg, igen komoly tökét vittek haza a vendégmunkásaik az elmúlt években, ami most szintén hiányzik az adott gazdaságokból.

Kopi3.14 2012.11.09. 19:02:11

@roki: mivel fizessünk nekik? Hogy hozzuk el? Marmonkannában hozod Bakiból sk az ország szükségletét? Kínából szintén? Az országot kinek a pénzéböl finanszírozzuk jelenleg? Csak nem a német, olasz, amerikai, auszrál nyugdíjkasszákból, tb-kasszákból, stb? A gépeket honnan vesszük? Szélerömüvet, s társait? A kínai azeri abajgatásnak mi az eredménye? Miért nem akarnak idejönni, pénzt hozni hozzánk?

orient 2012.11.09. 19:03:41

@roki: sajnos ez nem a te meg én vitám . A világ engem igazol.

Aki harcol és forradalmazik a tőke ellen az megszívja: Észak-Korea, Irán, Fehéroroszország...etc.

Aki meg jóban van vele és partnerségre törekszik az jól él: Egész nyugati világ. Sok kelet EU ország is. Kína...etc.

Hogy lehet hogy egy olajban gazdag országok közép amerikában szinte éheznek, közben meg más délamerikai országok ahol nincs olaj gáz jelentős mértékben jól élnek. Hogy lehet egy olajgazdag Iránban a hús is luxus, nyugat európában ahol szinte semmi olaj gáz meg jól él?

Ezekre ellenpéldát nem tudsz mondani, vagyis nem tudsz olyan példát ahol a nyugati és globális tőkével való háború eredményt és jólétet hozott volna. Ha mondasz egy példát a világban csak egyett akkor igazad van. És matolcsy baromsága sem állja meg a helyét, hogy úttörők lennénk és mi leszünk az elsők, mert már nagyon sokan megpróbálták ezt a harcot a történelemben és közelmúltban is de semelyik ország sem él jól...a tündérmese nem létezik. 2013- ra már 5% növekedést mondott még 2éve és most már 2014 re is szinte semmi növekedés nem lesz. Ez a forradalmazás nem vezet eredményre, eddig mindig igaza lett az okosabbaknak, akik megmondták itt nem lesz növekedés már évekkel ezelőtt, és matolcsy több éves késéssel jön rá ezekre, és sajnos te is tolod ebben a a nem létező álomban. Csak az a baj hogy az egész ország szív pint úgy ahogy az ilyen nyugatellenes országok mindig is szoktak, ebben semmi meglepő sincs.

roki 2012.11.09. 19:07:21

@kerekes pereces:

Már miért kellene?
Csak nem azért, hogy London és New York is megkereshesse a maga kis százalékát a közvetítésért?
Ez hol érdekünk nekünk?

roki 2012.11.09. 19:08:51

@Kopi3.14:

Ennél azért kicsit más természetűbbek az összefüggések....

kerekes pereces 2012.11.09. 19:09:39

@roki: Nem, hanem azért mert jelenleg ők adnak nekünk kölcsönt ahhoz, hogy egyáltalán vegyünk bármit is.
Persze ha megállapodunk abban, hogy Kína kölcsönözzön nekünk, hogy utána Kínától vegyünk termékeket, hajrá. Csak valahogy úgy néz ki, Kína nem annyira jó fej, hogy befektetne itt. Nem hülyék ők ennyire. Egyelőre azokat kéne megbecsülni, akik még jófejek.

orient 2012.11.09. 19:10:46

@roki: "hanem Bakuval, ahonnét a gáz jön és Pekinggel, aki az elektronikát szolgáltatja."
Nyugodj meg Kína és Baku sokkal több pénzt és kereskedelmet fog pumpálni bármelyik másik visegrádi országba ahol egészséges a gazdaság és jelentős profitot realizálhat. Értsd meg a tőkét nem érdekli hogy milyen a származásod meg milyen lovon jöttünk ide. Legyen az nyugati vagy keleti tőke csak a megtérülés érdekli és a lengyeleknél ahol 4-5% megy a gazdaság jobb években jól megy majd a pénze, ahol meg a bankokat és egyéb üzleti szerződéseket szarba veszik oda még egy keleti olajállam sem fog jelentős pénzt tenni, mert egyszerűen Ő sem hülye...én ezt leírtam 2010 ben is és akkor a hozzád hasonlók ugyan ezt írták, hogy majd meglátom pár éven belül minden a kormányt igazolja. Hát sajnos nem az pénzügyi szakembereket igazolta és szarban vagyunk. Lehet mondani Brüsszelnek nincs igaza és hülye de eddig 10 alkalomból 10-szer nekik voltak valósak az előrejelzéseik és 10 alkalomból 10 szer sült fel matolcsy terve. Ugye nem gondolod hogy a tavalyi költségvetés idénre sikeres volt? Ha jól tervezték volna nem kellett volna extra adókat hozni év közepén júliusban amit már Brüsszel már egy éve megmondott de matolcsy akkor is lehülyézte őket. Érdekes mégis matolcsy volt a hülye...

roki 2012.11.09. 19:13:31

@orient:

Nem csak teljes behódolás és teljes elutasítás között lehet választani, hanem van az érdekek között egyensúlyozó érdekérvényesítés is.

A ballib csak a farkat maga alá csapó teljeskörű behódolást ismeri a mindenkori hatalmi központ irányába, míg Orbán kemény érdekérvényesítő és nagyon messze az az idő, hogy teheráni mintára luxus lenne a hús.... egyelőre csak a ballib riogat ilyen opcióval, míg a valóságban rendre kiderül, hogy ül az Orbán által felvállalt konfliktus eredménye.

kerekes pereces 2012.11.09. 19:14:18

Ez megvolt mindenkinek?
"Illetékköteles körbe kerül a pénzváltási tevékenység, a kölcsöntörlesztés, a hitelkártyával történő ATM készpénzfelvétel, valamint a pénzforgalmi szolgáltató által levont jutalék- és díjbevétel"
Ha hiteled van, adózol, amikor törleszted. Ez fogja előrevinni a gazdaságot, és 2045 már tényleg az elrugaszkodás éve lesz!

roki 2012.11.09. 19:15:23

@orient:

Csakhogy választani kell sok esetben és nem lehet minden tőkének ugyanazt a kedvező feltételt kínálni, ami a másik elé pozícionálja.

JT_Biopower 2012.11.09. 19:16:29

Ez az infláció növekedése és az alapkamat csökkentése már a felminősítés, amit ov megjósolt? ;)

0914 2012.11.09. 19:17:51

1. A 350 Ft-os euró emlegetése nem több, mint puszta hangulatkeltés.

2. Ám még ennél is fontosabb, hogy adós maradtál a MEGOLDÁSSAL apafej! Szerinted mit kéne tenni? Nem tudod...te sem tudod. Csak a szád nagy. Ez édeskevés. Ha nem vetted volna észre, már régóta nem a legoptimálisabb, hanem a legkevésbé ártalmas módszerek maradtak. Kicsi a mozgástér, te is tudod. Amit nem tudsz (te sem): a jelenleginél jobb válságkezelő programot leírni.

Kopi3.14 2012.11.09. 19:20:39

@roki: mármint merre hozod el az azeri olajat? nicns vezeték onnan, valakinek szállítania kell, annak ára lesz, s azzal is célszerü jóban lenni. Az ország nem tud önellátó lenni, talán élelmiszert leszámítva midnen más téren importra szorul, vagyis rengeteg partnerországgal kell jóban lennie. Ha ezek közül csak keveset haragít meg, akkor már komoly gondok következnek be a rendszerben. Szándékosan nem akarod megérteni az erös példaállítás okát?

kerekes pereces 2012.11.09. 19:21:12

@0914:
1. Ebben igazad van.

2. Orbán mondta, hogy ő tud. Ő már 8 éve készült a kormányzásra elmondása szerint. Aztán kiderül, hogy ő sem tud. Ő vállalta ezt a feladatot, de nem tudja ő sem ellátni. Én sem akarok orvos lenni, tudom, hogy nem vagyok rá képes. De nem hitegetek senkivel, hogy majd meggyógyítom.
De most már azon dolgozik, hogy hatalmát bebiztosítva, ne lehessen neki ellentmondani. A király már régóta meztelen, de a hívek még kitartanak.

Megj. a többieknek: Mostanában egyre több a csak számokat tartalmazó hozzászóló. 2345 és hasonlók. Elfelejtették a betűket, vagy ez a párttagkönyv száma?

orient 2012.11.09. 19:25:33

@roki: na pont itt a baj. Nem csak az abszolút behódolás van, ahoyg a gyurcsányék csinálták, és nem az csak a totális háború és forradalom ahogy a fidesz csinálja. Én pont azt vártam a fidesztől, hogy megtalálja az értelmes párbeszédet behódolás és forradalom nélkül, ahogy a lengyelek teszik mondjuk de ehelyett nekik állandóan ellenségkép kell a háborúhoz és hiába állítod csak ez az egyetlen út, ez legalább akkora marhaság mint azt állítani a teljes behódolás az egyetlen jó. Egyik sem jó ez a gond és a normális partnerséget még senki sem csinálta eddig.

kerekes pereces 2012.11.09. 19:27:45

@orient: Mert a Fidesz nem politizál, hanem hatalomgyakorlást végez. Nem ugyanaz a kettő, de ez sokaknak nem esik le. Sajnos a magyar kultúrában a demokrácia és a szabad választások jelenleg azt jelentik, hogy 4 évente cserélünk kedves vezetőt, nem 40 évente.
Meg kell tanulnunk még a demokráciát.

garmr · http://kard.blog.hu 2012.11.09. 19:29:59

@0914: Lesz arról is poszt, de röviden felvázolva a lényeg a neokummunizmus felszámolása kell, hogy legyen. Az államnak a minimumra kell szorítania a jelenlétét a gazdaság és az élet minden területén, helyre kell állítani a jogbiztonságot, fel kell gyorsítani a jogorvoslati folyamatok átfutási idejét, drasztikusan csökkenteni kell az állami alkalmazottak és az államtól függő polgárok számát, fel kell állítani az egyéni nyugdíjszámlás rendszert és megszüntetni a nyugdíjrendszer állami dotációját, drasztikusan egyszerűsíteni kell az adórendszert, az oktatást a piaci viszonyokhoz kell alakítani, az egészségügyre fordított forrásokat racionalizálni kell, ahol szükséges ott bővíteni, természetesen a magán tőkét is be kell engedni. Az államnak szabályzó és szolgáltató szerepet kell felvennie, nem az államnak kell megmondania, hogy mi történjen a gazdaságban, pusztán ellenőrizni a folyamatokat és ha szükséges akkor szabályzókkal beavatkozni, hogy például ne fordulhasson elő még egyszer egy devizahitel robbanáshoz hasonló eset. Ez természetesen az állam és a politikusok "hatalmának" nagyarányú csökkenésével járna, amihez egy teljesen más politikusi gondolkodásmód kell.

alien 2012.11.09. 19:30:09

@ormány triktor ("pocakos focista, az a halálom"): a neved bearanyozta a napom, anti anyag, meg blogger géza mehet a csába az összes fideszes zombival meg békemenetelővel

kerekes pereces 2012.11.09. 19:33:38

@garmr: Ha lenne ilyen párt, szavaznék rá. Pontosan így gondolom én is.

0914 2012.11.09. 19:35:21

@kerekes pereces:

1. A nicknevem kritikájával kezdeném: tudod, jobb nem jutott eszembe, olyan gagyi szójátékot meg nem akartam, mint amilyen a tied. Ez minden...
2. 2014-ben meg majd eldől, hogy ki folytathatja a kormányzást. Szerintem marad a legkisebb rossz, vagyis Orbán. Egy biztos (ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni), 2002-ben a GDP-arányos adósságunk 52% volt, 2010-ben meg 80% lett. Gyurcsány király tehát meztelen, Bajnai király, aki még egy céget sem bírt tisztességesen rendbe hozni - na ő aztán a legnagyobb blöff odaát! Egyesek mégis egy országot bíznának rá! Na ez az, ami igazán félelmetes!
3. Végül: mivel szeretné a hatalmát bebiztosítani Orbán? Ez is csak egy (jól hangzó) hazugság...vagy netán neked is leküzdhetetlen nehézséget jelent a regisztráció? Figyelj haver! Nem deriválni kell - csak regisztrálni! :)

rezvez 2012.11.09. 19:40:49

@Kakimaki0123456789:
Még az is eszembe jutott, hogy esetleg nem csak a munkadíjat bukta az alalal...vállakozó, hanem lehet, hogy előre kellett "tejelni", hogy megkapja a munkát.

veracity 2012.11.09. 19:42:55

A legnagyobb baj ma Magyarországon az, hogy nincs BIZALOM! Nincs bizalom!

Az MSZP elnöksége nem bízik a kormányban sem annak politikájában. Hiányzik a bizalom. Nincs BIZALOM!

Megette a fene az egészet, amíg nincs BIZALOM az országban. Addig nem lesz itt semmi, míg BIZALOM nem lesz!

kerekes pereces 2012.11.09. 19:44:04

@0914:
A GDP arányos államadósság ütemében a Fidesz rosszabbul áll, már leírtam.

"Ha megnézed az államadósság alakulását:
www.akk.hu/ktgvetesadossag.ivy
Akkor láthatod, hogy 2010 áprilisa és 2012 szeptembere között 1300 Mrd forinttal nőtt nominálisan. Ehhez hozzászámítva a Nyugdíjvédelmi és Államadósság-csökkentési alapból elköltött 2300 Mrd forintját, azt kapjuk, hogy a magyar államadósság 3600 Mrd forinttal nőtt 29 hónap alatt.
A második Gyurcsány-kormány és a Bajnai kormány alatt (2004 októberétől 2010 áprilisáig) 8000 Mrd forinttal változott az államadósság. Mindez 67 hónap alatt.
Azaz időarányosan az Orbán-kormány rosszabbul teljesít az államadósság terén, mint az MSZP-kormány, még úgy is, hogy felélte 10 év megtakarításait."
A GDP arányos államadósság egy arányszám. Egy arányon kétféleképpen lehet javítani, a számláló vagy a nevező változtatásával.
Az Orbán-kormány jelen pillanatban a számlálóval nem kezdett semmit, magasabban áll, mint kormányzásuk kezdetén (közben mnyp pénz elköltve), a GDP viszont hivatalosan is csökken, recesszióban van, így ebben a mutatóban nem leszünk jobbak. A számláló nőtt, a nevező csökkent.

3. Deriválni egy lovat is meg lehet tanítani, ez rossz példa volt. Jobb esetben középiskolában megtanulod (mint ahogy én is, de persze egy műszaki felsőoktatási intézményben többet is megtanultam).
Arról van szó, hogy ha tudsz olvasni a sorok között, hogy amennyiben jön bármilyen ellenzéki csoportosulás, azonnal módosítanak a választási törvény TERVEZETÉN. Egy kis gerrymandering, egy kis kampány-átdefiniálás, mindenből csak egy kicsi. Olyan ez, mint a pillangó-effektus. Kicsi kis változások összessége hosszú távon előre nem látott következményekkel jár.
Arról már nem is akarok beszélni, hogy annyira gránitszilárdságú az alaptörvényük (amit eddig is maguknak írtak), hogy állandóan módosítani kell, mert még a saját feltételeiknek sem felel meg.

0914 2012.11.09. 19:44:06

@garmr: "Az államnak a minimumra kell szorítania a jelenlétét a gazdaság és az élet minden területén..."

Ne haragudj, de csak eddig olvastam el, amit leírtál... Hihetetlen, hogy egyesek még mindig megeszik ezt a maszlagot. Mindig elképedek, amikor ilyet olvasok...komolyan mondom: el sem hiszem!
Csak egy példa: az USA bedőlt bankjait ki konszolidálta? (Pontosabban szólva: tömte ki számolatlan dollármilliárdokkal?)

A válasz: a marslakók
B válasz: az állam

(A helyesen válaszolók közül a kisorsolt szerencsés 12 hónapon keresztül havi egymillió USA dollárt kap Lehman Brothers bankszámlára...)

kerekes pereces 2012.11.09. 19:46:06

@veracity: "Az MSZP elnöksége nem bízik a kormányban sem annak politikájában. "
Nyugodj meg, az emberek többsége (mint én is) az MSZP-ben sem bízik. Kit érdekel az MSZP elnöksége? Jelentéktelen, hiteltelen, megbízhatatlan senkik.

kerekes pereces 2012.11.09. 19:48:41

@0914: Abban a helyzetben az volt az a minimális szerep, amikor még nem dől össze a gazdaság.
Igen, van az a helyzet, amikor bele kell nyúlni a gazdaságba, mert alulszabályozott a rendszer.
Megtehették volna azt is, hogy felvásárolják és államosítják őket. Na, az is beleszólás lett volna a gazdaságba, de nem minimális.
Ne feledd: az államnak normálisabb helyeken feladata a működő gazdaság fenntartása.

vakapad 2012.11.09. 19:49:27

@orient:

Ez olyan aranyos, ez a "teljes behódolás". Agyurcsányéktól. Napersze. Etetik a maszlagot a fiúk, és bizony vannak maszlag fanok is, nem csak mindig az a Gordon (illetve Cordon) bleu, ugyebár.

Elárulnám itten, ne legyen mán olyan nagy titok, hogy a "megszorításokat" nem a ziemef meg a zeu miatt kell megtenni (akkor se, és most se), hanem tisztán magunk miatt, hogy az ország az adókból finanszírozható legyen. Ha se EU, se IMF nem lenne, akkor is meg kellene tenni. Utóbbiak csak az időbeli haladékot biztosítják. A régi meg a mostani közötti különbség abban van, hogy a jelen kormány nem akarja a zembereket sarcolni, hanem helyette a gazdasági élet szereplőit (ezt hívják nembehódolásnak). Így aztán a GDP csökken, az infláció nő (azt a zemberek úgysem érzik), a beruházási ráta zuhan, és azért egy kicsit, egy parányi csekélykét a zembereket is sarcolgatják, mintegy apró behódolásként (az mégse teljes behódolás), már amennyit a gazdasági élet szereplői át tudnak hárítani, meg egy kis tranzakciós adó, és némileg kevesebb államilag támogatott felsőfokú képzési hely (de ott aztán télleg nincs tandíj), egyebek. Különbség még az is, hogy akkoron régen a világválság nem elhanyagolható módon besegített a hiteligénylésbe, a mai hiteligényt viszont a jelen regnáló kormány tisztán önerejéből hozta össze.

shwarcz bácsi 2012.11.09. 19:50:33

@roki: konkrétan milyen érdekeit érvényesítette az orszagnak orban? Tételesen sorold mar fel nekünk kérlek.

Utaljak a multikat, de csontig benyal az autogyaraknak, hogy a coca colat meg se említsem.
Állandóan a hazai kis és kozepvallalkozasokkal kampányolnak, közben az adószám visszavonasokkal kicsinaljak a jónepet.

2012.11.09. 19:52:51

@0914:

"gy biztos (ezt nem lehet eléggé hangsúlyozni), 2002-ben a GDP-arányos adósságunk 52% volt, 2010-ben meg 80% lett"

Hangsúlyozni biztosan nem lehet eléggé, de ezeket a számokat bizony a megtakarításokkal és a tartalékokkal (amik ugyanebben az időben halmozódtak nagyrészt), amivel egy max két lépésben csökkenthető úgymond korrigálni kell!
Kérlek ezt tedd meg és utána gyere vissza az új számokkal!
Tudnod kell, hogy valójában az általad leírt két szám önmagában elégtelen abból a szempontból, amire célozni akarsz.
Magyarul rossz "kályhától" indultál el....

kamerasmobil 2012.11.09. 19:53:19

@Tartós Béka: "biztos észrevetted, hogy minden hitelminősítőnél bóvliban vagyunk már jó ideje és mégis jobbak a hitelfelvételi képességeink meg a CDS-felárunk, mint a nagy balhék előtt."

A hitelminositok az orszagot minositik es az eszreveteleik ugyanolyan pontosak most is mint amikor bovliba csaptak minket.

A kulonbseg az hogy a nemzetkozi piacon mozgo befektetok nem talalnak alacsony kockazatu realhozamot termelo eszkozoket. Nemeteknek amerikaiknak az allamkotvenye gyakorlatilag veszteseget termel. Ezert hajlandoak a mi papirjainkat is venni (aranyosan meg mindig nagyon kevesen!) a minosites ELLENERE.
Ez az allapot borzasztoan torekeny es barmelyik tenyezo valtozasa eseten borul az egesz.

" Értem én, hogy ti annyira rühellitek Orbánt meg a Fideszt, hogy aztán mindenkinek automatikusan csak igaza lehet, akinek ez a kormány nem tetszik, de ettől még ez csak a ti saját víziótok marad, nem a valóság."

Mas szemben a szalkat.

" Csakhogy én - pár millió szavazóval együtt - pontosan azért szavaztam erre a kormányra, hogy az én érdekeimet képviselje, ne az ellenérdekelt pénzügyi szektorét. A helyzet pedig úgy áll, hogy mi állunk nyerésre."

Te meg vagy bolondulva ha szerinted most jobban allunk mint ket eve. Egy par szazalekos kisebbseg az SZJA csokkentes es gyerektamogatas miatt tobbet tarthat meg a fizetesebol de mindenki mas egyre gyorsabban csuszik lefele.

Boli – Ch.T. is, meg hát! 2012.11.09. 19:58:58

@Blogger Géza:

Géza, egyszer baszod ne azzal kezdenéd, hogy "de az..."
Kb. olyan a szinted, mint a homokozóban Pistikének! :D

kamerasmobil 2012.11.09. 20:00:42

@Tartós Béka: "A valódi tartalmáról mindent elárul, hogy nem vonultak ki a bankok, pedig azzal fenyegetőzött mindenki, és erőst úgy sejtem, hogy ezzel ti is egyetértettetek akkor."

A bankoknak tobb szaz milliardos 5-15 eves futamideju kitettsege van csak a lakossagi hitelekben. Ezekbol folyamatosan jon vissza a befektetett penzuk.
Ha latvanyosan mindent becsuknanak akkor ezt a sok szaz milliardot is feladnak. Egyelore eddig a hatarig meg nem kergette el oket Orban...
Mondjuk barmikor lehet egy pont amikor a konszolidalasukhoz tobb penz kene mint amennyi a kintlevoseg es akkor az adott bank le is fog lepni. Remelem odaig azert nem jutunk el.

Egyebirant meg az ervenyes amit a tobbiek mar megirtak. Minden felesleges es konnyen ujraindithato elemet leepitenek es minden honapban kaszirozzak a jarandosagukat az adosaiktol. Kihelyezni vagy megujitani meg csak annyit fognak amennyit meg muszaj es aminek meg elfogadhato a kockazata.

veracity 2012.11.09. 20:05:46

@orient: Miért hiszed, hogy a Daimler Benz vagy az Audi útált tőke lenne a Fidesz szemében???

garmr · http://kard.blog.hu 2012.11.09. 20:14:49

@0914: Ne haragudj, de ha nem értesz egyet az állami szerepvállalás csökkenésének igényével akkor te is simán neokommunista. Így perszer értem miért nem tetszik az amit írtam. Az, hogy az USA kimentette a bankjait, már viszonylag régóta elfogadott dolog, hogy nagy hiba volt. Hagyni kellett volna, hagy hulljon a férgese, már régen kint lennének a válságból, ha nem mérgezné őket az akkori "válságkezelés" terhe. Amíg mások fizetnek valakinek az ostobaságáért az kommunizmus.

J.László 2012.11.09. 20:25:26

@garmr:
Eddig nem tudtam róla, hogy John Maynard Keynes kommunista lett volna.

kerekes pereces 2012.11.09. 20:35:45

Embereeeek, megjött a mai lelki manna:
www.hir24.hu/belfold/2012/11/09/kerenyi-mindannyian-spiritualis-kapcsolatban-vagyunk-orban-viktorral/
"Kerényi továbbá azt is elmondta, véleménye szerint mindannyian spirituális kapcsolatban vagyunk Orbán Viktorral, akivel, mint ismert, ő személyes jó viszonyt ápol."

Dr.Zemberevő 2012.11.09. 20:38:38

@Tartós Béka: Rendes helyen egy céget is fizetésképtelennek ítélnek és felszámoltatnak, ha nem tudja vagy nem akarja kifizetni a tartozását.

dennisthemenace 2012.11.09. 20:39:41

@Kopi3.14: "Asszem". Csak te hiszed azt. Nem utaljak oket, nagyon is jol beilleszkedtek a lengyelek, rengeteg cegnel mar vezeto beosztasokban vannak, nem veletlenul. "Mindenbe belepofaznak" Csak abba, ami oket is erinti, vagy serti az erdekeiket. Mellesleg, netto befizetoi az Eunak, joguk van eldonteni, mihez is asszisztalnak. Miert kellene a briteknek fizetni a gorogok, portugalok cehhet??

Spiro 2012.11.09. 20:50:37

@Blogger Géza:
Baromság az eszed tokja.
Az államadósság átlagos lejárata ~4-5 év ezeket nem DKJ-ből, hanem túlnyomó részt ilyen olyan 3-15 éves futamidejű államkötvényekből finanszírozzuk, amiket jócskán a válság kellős közepém 10% fölött bocsátottunk ki, és még évekig fenntartják az átlagot. (az ÁKK idén is adott el 5 éves Prémium Államkötvényt 9,5%-on, és most vállunk át az önkoriktól, fos kamatozású cuccot –ez sem hozam javító tétel-).

Ja, ja igazad van.
Gondolom te is attól a banktól vennél fel hitelt, aki 2x annyiért adja, mint az IMF (~4%), és mesélnéd a szomszédoknak, hogy mekkora karaj vagy (egyetlen racionális érv nincs, nem megállapodni az EU-IMF-fel).

Ha ezek a dilettánsok megállapodtak volna, az IMF-fel kb. 1 éve nem kellene az „n”-dik fasz, nem megszorító csomagjukkal bíbelődni (mert az időközi kismértékű javulás a nem a mi eredményünk, hanem a nemzetközi környezet javulása – de ez sokkal intenzívebb lehetett volna, ha nem outsiderként bámulnánk-).

www.youtube.com/watch?v=3uB3cOb5i3w

J.László 2012.11.09. 20:56:40

@Spiro:
Kötvénycseréről még biztos nem hallottál.

Spiro 2012.11.09. 20:59:42

@J.László:
Én halottam, de nem biztos, hogy a kormány igen (és ez a veszélyes), mert eddig nem nagyon jött be egyetlen lépésük sem (bár hallom, hogy szerintük minden rendben van).

Spiro 2012.11.09. 21:01:37

@0914:
A válság előtt az MNB deviza tartaléka ~17 MRD EUR volt, most ~38MRD. A 21 MRD EUR többletet hitelből vettük fel, de meg van, nem költöttük el, csak erőt demonstrálunk vele a piacok felé (szerintem feleslegesen és költségesen).

A 21 MRD EUR devizatartalék többlet mai árakon ~6.000MRD Ft, ami a ~21.500MRD Ft-os államadósságunk ~30%-ért felelős. Azaz valójában azért növekedett a BRUTTÓ adósságállományunk, mert hitelből túltartalékolunk, de a NETTÓ adósságállományunk csak néhány százalékkal mérsékelten növekedett, ami a külső körülmények tükrében érthető

Azaz amit sulykolnak, hogy a szocialisták felelősek a magas szintű adósságért, az marhaság hiszen– már ha érdekelnek minket a számok (és a Bruttót nem keverjük a Nettóval).

(A boszorkány üldözőket ki lehet rúgni, és lehet az érdemi munkával foglalkozni (jellemző, hogy az MSZP-nek sincs annyi sütnivalója, hogy ezzel a triviális összefüggéssel védekezne)).

J.László 2012.11.09. 21:05:55

@kamerasmobil:
Megfogott ez a mondatod:
"Te meg vagy bolondulva ha szerinted most jobban allunk mint ket eve. Egy par szazalekos kisebbseg az SZJA csokkentes es gyerektamogatas miatt tobbet tarthat meg a fizetesebol de mindenki mas egyre gyorsabban csuszik lefele.

A személyeskedéstől eltekintve (bár nem velem tettes), szeretnélek megkérni, hogy számolj:
www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator_2009_szeptember
A fenti link egy 2009-es bérkalkulátor-
www.hrportal.hu/index.phtml?page=berkalkulator_2013&edt_brutto=100000&edt_gyerekek=2&edt_egyedulnevel=0&btn_submit=+Kisz%E1mol+%3E%3E+
A fenti link egy 2013-as bérkalkulátor.

Számold ki 100 000 Ft bruttó fizetés nettóját 2 gyerek mellett 2009-ben és 2013-ban. Pár százalékos kisebbség.

Őszintén remélem, nem kell majd 2014 után a falba vernetek a fejeteket.

kerekes pereces 2012.11.09. 21:12:26

@J.László: Remélem beleszámoltad a 27%-os ÁFA-t, és az egyéb adóemeléseket (mondjuk telefonadó, meg ami még majd csak januártól jön) és a magas inflációt?
Nominálisan lehet, hogy többet mutat a bankszámla, de a vásárlóerőd csökkent.

J.László 2012.11.09. 21:17:00

@kerekes pereces:
A 2 százalékpontos ÁFA emelés 1,6%-os áremelkedést jelent abban az esetben, ha minden pénzedet 27%-os termékekre vagy szolgáltatásokra költöd. Ami nyiván nincs így (pl. élelmiszerek).

A többi adóra jó példa a kötelező biztosítás, mely 2 éve csökken, holott különadóval sújtják a biztosítótársaságokat is. Várjuk ki a végét.

jjoey 2012.11.09. 21:27:59

mindkét oldalnak annyit, hogy amikor majd elfogy a pénz, lehet egymás torkának esni. a szavazók cseszték el, hogy hagyják a felcsúti törpét és tsait regnálni, agyhalott dilletánsoknak az országot tönkretenni.
szarul, de büszkén. a lényeg.

kerekes pereces 2012.11.09. 21:28:20

@J.László: A magasabb inflációt viszont mindig fizeted. Ugyanúgy, mint a magasabb jövedéki adót (mondjuk a benzinárban).

Az élelmiszerek ÁFA-ja viszont sok esetben 27%.
Az alábbi élelmiszerekre nem 27% az ÁFA:
tej és tejtermékek, Gabona, liszt, keményítő vagy tej felhasználásával készült termék

Azaz például a gyümölcsök nem esnek ide. Vagy mondjuk a zöldségek. Meg még jó pár dolog. Csak a legalapvetőbb élelmiszerek ÁFA-ja alacsony.

kerekes pereces 2012.11.09. 21:28:55

@jjoey: És aki egyik oldalnak sem drukkol, hanem csak egy normális országban szeretne élni, az kinek ugorjon?

J.László 2012.11.09. 21:34:49

@kerekes pereces:
Ha demagóg lennék, most azt mondanám, hogy az előző kormány 20-ról 25-re vitte fel az ÁFÁ-t. Miután kamuból levitte 25-ről 20-ra.

1947 óta először van olyan kormányunk, amely nem a népre terhel mindent automatikusan. Kb. 30 éve arról szól a "gazdaságpolitika", hogy 5 évenként elszáll a büdzsé, amit a nép nyakára rakott terhekkel rendbe teszik azok, akik elkúrták.

Ha valami 30 éve nem működik, akkor ott valami egészen mást kell kitalálni. Legalábbis józan paraszti ésszel szemlélve az eseményeket.

kerekes pereces 2012.11.09. 21:39:38

@J.László: A közvetett terhelés miben más, mint a közvetlen?
"1947 óta először van olyan kormányunk, amely nem a népre terhel mindent automatikusan."
Egyelőre ez a biztos.
hvg.hu/gazdasag/20121109_Igy_dragulnak_a_banki_koltsegek_itt_az_eg
Ezek csak az ingyenes számlacsomagok adatai (azaz azok, ahol a legnagyobb mértékű, végtelen%-os lenne az emelés)

Valamint ezzel az első Orbán-kormány gazdasági tevékenységéről (pl. lakáshitel-támogatás) is elismered, hogy pl. én fizetem azok kedvezményes lakáshitelét, akihez közöm sincs.
Most is ugyanezt csinálják.

J.László 2012.11.09. 21:45:10

@kerekes pereces:
Nekem úgy tűnik, Te egy doktriner liberális vagy. Az nagy baj, hidd el.

"én fizetem azok kedvezményes lakáshitelét, akihez közöm sincs." Azok pedig lehet, hogy egyszer a házad oltási költségeit fogják fizetni, holott közük sincs hozzá.

A liberalizmus kétszer bukott meg. 1914-ben (vagy 1929-ben) és 2008-ban. Két eset már gyanús, szerintem nem kéne kivárni a harmadikat.

PokerPeti 2012.11.09. 21:52:35

@J.László:
várjuk. a gond az, hogy ami csökkent, az nem napi fogyasztási cikk. a kötelező annak érdekes, aki fenn tud tartani egy autót. kenyeret meg venni kell....

J.László 2012.11.09. 21:53:34

@PokerPeti:
Éppenséggel a kenyér ÁFÁ-ja nem nőtt.

PokerPeti 2012.11.09. 21:56:15

@J.László:
hát legyél vele boldog....

kerekes pereces 2012.11.09. 21:58:36

@J.László: Nekem úgy tűnik, Te egy doktriner liberális vagy.

Nem mondanám. Mondjuk úgy, gazdasági téren az ausztriai iskola híve vagyok.

"A liberalizmus kétszer bukott meg. 1914-ben (vagy 1929-ben) és 2008-ban. Két eset már gyanús, szerintem nem kéne kivárni a harmadikat."
Soha nem állítottam, hogy a teljes szabad piac jó. Megfelelően szabályzott, állami szerepvállalást minimalizáló piac kell. Az államnak a gazdaságnak nem szereplőjének, hanem szabályzójának kell lennie. Mint a bíró a focipályán. Sajnos ha ettől eltérően nyúl bele az állam a gazdaságba (pl. nem szabályoz vagy egyszerűen gazdasági szolgáltatást akar nyújtani), akkor kezdődnek a bajok.

Azt összeszámoltad, hogy az etatizmus és a kommunizmus hányszor bukott meg?
Az államkapitalizmusra egy működő példa van összesen, Kína. Kína természeti erőforrásai és emberi erőforrásai miatt saját, külön kategóriát alkot, róluk mintázni a gazdaságot botorság lenne.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.09. 21:59:36

@Spiro:

"A válság előtt az MNB deviza tartaléka ~17 MRD EUR volt, most ~38MRD. A 21 MRD EUR többletet hitelből .... erőt demonstrálunk vele a piacok felé (szerintem feleslegesen és költségesen)."

- Fogadjuk el, hogy ezek igaz számok.
- Fogadjuk el, hogy ezekről a számokról a spekulánsoknak is tudomásuk van.

-- Mekkora sikkerrel tud(na) interveniálni a jegybank a spekulációs támadások ellen 17 mrd Ft-al, és mekkora sikerrel 38 mrd-al?

--- Hallottam egy olyan hírt (sajna nem tudom leellenőrizni, bankos körökből jött), miszerint azért kellett a 21 mrd-os duzzasztás, mert a válság leple alatt megtámadták a Forintot. Ferencék 4 NAP alatt letárgyaltak az IMF-el mindent, és a Forint (és vele az ország) nem dőlt be.

PokerPeti 2012.11.09. 22:01:45

s@J.László:
az lehet, nem tudom, de a benzin, gázolaj stb emelése miatt az ára nőtt....

tehát mégegyszer és lovagolhatsz a kenyér áfáján:

aki nem tud fenntartani egy autót, annak tök mindegy havi ezer forintos kötelező csökkenés, ha az élelmiszer, a banki utalások, gyerekek taníttatása, amik nem kikerülhető költségek, közben az egekbe mentek

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.09. 22:02:05

@J.László:

Azért 2009 és 2013 között ennél jobban romlott a pénz vásárlóereje. Alapvető élelmiszerek zöme ment fel 20-30%-al!!!!

vakapad 2012.11.09. 22:03:31

@J.László:

Úgy hallottam, a 20 %-ra csökkentés (kamuból) 2005-ben volt, a 25 %-ra növelés meg 2009-ben. 4 év kamu. Érdekes ez a kamuzásod ezzel kapcsolatban, ugyanis úgy hallottam, akkoriban világválság volt és az addig 20 % áFA nagy gondot nem okozott, a világválság idején viszont már igen.

Nem kéne ezt a kamuzást revideálni?

2012.11.09. 22:05:04

@vakapad:

"Nem kéne ezt a kamuzást revideálni? "

No azt megnézem.... :))

vakapad 2012.11.09. 22:06:43

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:

A spekulánsok (pláne, ha összefognak, és mivel most már tudják kik voltak, bizonyosra vehető) elég nagy tőkereőt tudnak összehozni. A 38 milliárd viszont már az ő lehetőségeiket is meghaladja.

J.László 2012.11.09. 22:14:17

@kerekes pereces:
Roosevelt-et is meginterjúvolhatjuk erről. New Deal. Állami beruházások (közvetlen állami szerepvállalás a gazdaságban) segítségével húzták ki a kakiból Amerikát. Miután Hoover-nek (elődjének) mindenre a "láthatatlan kéz" volt a válasza, ami nem vezetett semmire.

A ma ismert nyugat-európai úgynevezett jóléti államok a keyness-i gazdaságfilozófiának az eredményei. Ez szigorú állami beavatkozást ír elő és azt állítja, hogy a gazdaság legnagyobb szereplője (ha úgy tetszik, vállalkozója) az állam. Az állam még olyan klasszikus versenypiacokon is vállalkozó, mint pl. az autógyártás (VW: lényegében állami tulajdonú, Renault: szintén).

A kommunizmus attól az, ami, hogy kizárólagossá teszi az állam szerepét, mert maga mellett mást nem ismer el. Súlyos tévedés ezért kommunizmusnak nevezni a manchasteri kapitalizmust bíráló hangokat.

Arra az államkapitalizmusra, amire te gondolsz, nem Kína az egyetlen példa. A náci Németország akkora erőket volt képes mozgósítani, hogy a világ három legerősebb hatalma együttes ereje volt csak képes legyőzni.

Ezzel együtt szerény személyemben nem a kínai vagy a nemzetiszocialista modellről beszéltem fentebb.

orient 2012.11.09. 22:14:43

@veracity:
1. mert látom egyre másra nyílnak a gyárak. A Daimlert még az előző kormány hozta. Aki kommunista módon egyoldalúan szerződést módosít (akár bankokkal) az üzleti környezetet kiszámíthatatlanná teszi. Várhatjuk a gyárakat ezek után.
2.Bankokra(hitelezésükre), telco cégekre(fejlesztett infrastruktúrára) is nagyon szüksége van a gazdaságnak...nem fejtem ki, ha magyaráznom kell akkor már régen rossz.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.09. 22:22:23

@vakapad:

Jól látod.

Egyébként vannak olyan érdekcsoportok, amiknek ez a 38 mrd sem kottyan meg különösebben. De a kockázat is ennyivel nagyobb.

kerekes pereces 2012.11.09. 22:24:56

Roosevelt és a New Deal olyan, mint amikro egy kibillent rendszert akarsz egyensúlyba hozni.
A túl kevés állami szerepvállalás (szabályzóként) nem volt elég, ezért a másik véglet eszközeivel operáltak: belenyúltak a gazdaságba. Ebből újra egyensúly alakult ki.

"A ma ismert nyugat-európai úgynevezett jóléti államok a keyness-i gazdaságfilozófiának az eredményei."
Na várj, akkor most megbukott 2008-ban ez a működés, vagy nem? Van európai válság, vagy nincs?

VolksWagen: annyira állami tulajdonú, hogy külön törvény van arra, hogy egy tulajdonosnak, akármekkora a részesedése, akkor sem lehet 20%-nál több szavazata.
32%-ban a Porsche a tulajdonosa (amit a Volkswagen AG tulajdonol, tkp. ennyi százalékban vannak saját részvényei a cégnek), 25%-ban külföldi befektetők, 12%-ban Alsó-Szászország, 17%-ban a Quatar Holding. Hol lényegében állami tulajdonú ő? Nem látom.
Forrás: www.volkswagenag.com/content/vwcorp/content/en/investor_relations/share/Shareholder_Structure.html
A Renault 15%-ban állami tulajdonú csak.
www.renault.com/en/finance/action/pages/repartition-du-capital.aspx
Hol van itt a lényegében állami tulajdonlás?

"A náci Németország akkora erőket volt képes mozgósítani"
Mivel a náci Németország egy rabszolgatartó társadalom volt. Persze, úgy könnyű ám termelni, hoy élőmunka költsége gyakorlatilag nincs.

J.László 2012.11.09. 22:43:30

@kerekes pereces:
"A túl kevés állami szerepvállalás (szabályzóként) nem volt elég, ezért a másik véglet eszközeivel operáltak: belenyúltak a gazdaságba. Ebből újra egyensúly alakult ki." - erről van szó.

A mai jóléti államok az 1950-60-70-es években jöttek létre. Ahogy Budapest mai arca 100 éve alakult ki, úgy alakultak ki a '80-as évekig a mai nyugat-európai jóléti rendszerek.

2008-ban az 1980-as években visszatért liberális rendszer bukott meg. Ettől "neo"-liberális: egyszer volt már liberalizmus, 1929 előtt. Ekkor fel kellett hagyni vele.

Úgy tudom, a Volkswagen legnagyobb részvényese Alsó-Szászroszág. Annyira, hogy a mindenkori alsó-szászországi miniszterelnök helyből tagja a felügyelő bizottságnak. Innen származik Schröder egykori kancellár (aki előtte Alsó-Szászország miniszterelnöke volt) ismeretsége Hartz úrral, aki a Volkswagen üzemi bizottságának elnöke volt. Kérdezz meg egy németet, mi az a Hartz IV.

Száz szónak is egy a vége: ami nem megy, azt ne erőltessük, ezt már Lenin elvtárs is megmondta, amikor meglátta gyermeke bizonyítványát. A nagy emberek új utakat szoktak maguknak keresni.

kerekes pereces 2012.11.09. 22:47:42

@J.László:
"Úgy tudom, a Volkswagen legnagyobb részvényese Alsó-Szászroszág. "
Megnézed a linket?
Current voting rights distribution (as at December 31, 2011)
20% State of Lower Saxony, Hanover
Ezek a szavazati, nem a részvény tulajdonjogok.

"Kérdezz meg egy németet, mi az a Hartz IV."
A Hartz IV-nek mi a halál köze van a VW tulajdonosi szerkezetéhez?

J.László 2012.11.09. 22:47:58

@kerekes pereces:
Még egy mondat, ha nem haragszol. A náci Németországban minden munkásnak volt munkája. Nemzetközi összehasonlításban jól keresett és a világon akkor példa nélkül álló szociális juttatásokban részesült. Ennyivel tartozunk a tényeknek a rabszolgaság helyett.

J.László 2012.11.09. 22:50:54

@kerekes pereces:
Schröder bízta meg Hartzot egy brutális reformcsomag kidolgozásával. Schröder Hartzot a Volkswagenen keresztül ismerte. Nincs jelentősége, csak hogy milyen az élet és az állami be nem avatkozás.

2012.11.09. 22:51:06

@J.László:

"Úgy tudom, a Volkswagen legnagyobb részvényese Alsó-Szászroszág. "

Honnan?

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2012.11.09. 22:52:06

@kerekes pereces: Én nem azt mondtam, hogy direkt csinálták, hanem ez lett az eredménye a működésüknek :)

Koncepció most is van, a 1-2 kivétellel mindegyik törvénynél pontosan látszik, melyik cég/magánszemély jár vele jól...

2012.11.09. 22:54:42

@J.László:

"Schröder bízta meg Hartzot egy brutális reformcsomag kidolgozásával. Schröder Hartzot a Volkswagenen keresztül ismerte. Nincs jelentősége, csak hogy milyen az élet és az állami be nem avatkozás. "

Erre viszont ez a tökéletes modell:

www.youtube.com/watch?v=2yEdAbsAV3c

;)))

Pszt! 2012.11.09. 22:59:26

Minden megtakaritasomat külföldre mentettem. Rohogve fogom nézni a biztosan bekövetkező államcsődot! :-D

kerekes pereces 2012.11.09. 23:03:35

@J.László: "A náci Németországban minden munkásnak volt munkája. Nemzetközi összehasonlításban jól keresett és a világon akkor példa nélkül álló szociális juttatásokban részesült."

Ezt a munkatáborok lakói is tudták, amikor előállították a V2-ket, a fegyvereket és egyebeket?

Az 1933-39-es időszakra valóban igaz, amit mondtál, azonban mindenki tudja, hogy egy ilyen fajta növekedési ütem nem tartható fenn. El is vettek nagyon komoly vagyonokat a zsidóságtól, embereket zártak ki a társadalomból, persze a vagyon az a németeké lett. Így könnyű ám finanszírozni a növekedést.

2012.11.09. 23:19:37

@Tartós Béka: "Orbán tárgyalási módszerei az egyedüli módszerek eddig, amik sikerre vezettek. Igaz, a ballib kormányok meg sem próbáltak nemzeti érdeket védeni, nekik tökéletesen megfelelt az ország kiszolgáltatottsága.
De ha tényleg nem vetted észre, hogy mekkora nemzetközi sajtókampányok folytak már itt ellenünk politikai és más gazdasági ürügyekkel, és azt gondolod, hogy itt nem érdekháborúzik az ellenfél, hanem úriember, akkor nem tudom, hogy eddig melyik filmet nézted. "

Az ne zavarjon, hogy Orbán harcol a nyugattal. Tudod, azt már illene kinőni, hogy Pistike a hibás, mert visszaütött.

Az erősebbel meg lehet szívózni, csak nem érdemes.
Ha a bankok torkán lenyomják a további ökörségeket, lehet, hogy te kielégülsz, se ha egy hitelminősítő leértékeli az országot, akkor sokat fogsz fizetni az ejakulációért. Mondjuk a teljes vagyonod.

marco74 2012.11.09. 23:24:02

@orient: S akkor mi a helyzet, a görögök, spanyolok, írek, és portugálok partnerségi politikájával. Ők még jobban visszaestek. Magyarországnak egy pechje van a többi kelet-európai országhoz képest. Mi vagyunk a leggyengébb láncszem. Egyrészt a súlyos eladósodás. Másrészt pedig a túlzó privatizáció miatt. Tudod, amikor a "szakértő" Horn-kormány privatizálta a teljes energia és telekomszektort és verték a mellüket, hogy milyen királyok, mert ide jön be a legtöbb müködő tőke, valójában a jövőbeli poziciónkat gyengítették (jövedelmet csatornáztak külföldre). A nyugati integrációval egyetértek. Csak nem mindegy, hogy a mosogatófiú vagy a konyhában vagy a hotelvezető. Az Orbán-kormányt nem tesz mást, mint az érdekeit próbálja érvényesíteni.

2012.11.09. 23:24:49

@marco74: Kedves Marco. Tudod, büdös az öndícséret. Ráadásul hülyeséget írtál. Talán ha vizsgálnád Magyarország potenciális kibocsájtását, rájönnél, hogy a gdp csökkenése csak egy mutató a sok közül.

2012.11.09. 23:26:56

@marco74: A legnagyobb probléma az, hogy a hiteleket, amiket a szocik vettek fel, vissza kell fizetni. Orbán és csapata ezt 300 forintos euro árfolyamon teszi meg. Mikor átvette a gazdaságot, 272 volt a forint. Tehát 10%-kal többet fizetünk a hitelekért.

marco74 2012.11.09. 23:26:57

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Milyen hitelminősítők, amelyek a válság előtt AAA minősítettek, napok alat teljesen értéktelenné vált alapokat. Több milliárd AAA minősítésű befektetés tűnt el 2008-ban. Ha erről az írek és izlandiak mesélni tudnának!

marco74 2012.11.09. 23:28:54

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem magamat dícsértem.:) Nem vagyok a kormány tagja.

2012.11.09. 23:29:36

@J.László: "Még egy mondat, ha nem haragszol. A náci Németországban minden munkásnak volt munkája. Nemzetközi összehasonlításban jól keresett és a világon akkor példa nélkül álló szociális juttatásokban részesült. Ennyivel tartozunk a tényeknek a rabszolgaság helyett. "

Viszont Hitler egy háborúra való felkészülés révén tudta felpörgetni a gazdaságot, és nem tartott sokáig a fellendülés.
Szeretnél háborút?

marco74 2012.11.09. 23:32:52

A hiteleket változó árfolyamon vették fel. S eltérő ütemben fizetik vissza. Ott van az infláció, ami befolyásolja a reálértéket. A hitelfelvétellel el kellene tudni számolni, mire ment el. Az árfolyam meg egy nagyon könnyen befolyásolható dolog, legalábbis egy bizonyos kör részéről.

Kámasuka 2012.11.09. 23:33:34

@Könnyen elkaptuk, uram!: Viszont Hitler egy háborúra való felkészülés révén tudta felpörgetni a gazdaságot

Az USA is pontosan ezt csinálja most a hódító háborúval, vagyis 2001 óta.

Csak az a kérdés, hogy a zsidókért vagy a zsidók ellen harcolunk, mert most is háború van, és mi benne vagyunk.

orient 2012.11.09. 23:38:11

@marco74: A "görögök, spanyolok, írek, és portugálok " sokkal jobban élnek még mindig mint magyarok valaha is fognak. Görög nyugdíjak és bérek jóval magasabbak a magyar béreknél és még mindig azon megy a hiszti hogy el akarják venni a 13. havi juttatását szegény közszolgáknak. Itt már rég nincs olyan (nagyon helyesen). Te csak ne sajnáld őket, ők most rosszabbul élnek mint korábban, de még mindig jobban mint itt még nagyon sokáig. Mi konzerváljuk a agzdasági visszaesést, nincs is honnan esni vagy stagnálni. A görögöknek, íreknek van honnan. Még a IMF hiteles románoknál is nagyobba a növekedés mint nálunk pedig ott 30% kirúgták a közszolgáknak és minden más megszorítások voltak, de tartós emelkedő pályán vannak / lesznek mostantól. Nálunk nem is lehet álmodni növekedésről. (bocs 0.9% meg 1% az nem növekedés...)

2012.11.09. 23:45:17

@marco74: Saját irományodat linkeled be.

2012.11.09. 23:47:16

@BenFranklin:" Csak az a kérdés, hogy a zsidókért vagy a zsidók ellen harcolunk, mert most is háború van, és mi benne vagyunk. "

Mi köze a zsidóknak ehhez? A pénzről van szó.
Ugye, nem azt mondod, hogy Magyarországot a zsidók támadják?

HomicideWatch (törölt) 2012.11.09. 23:57:54

Az mszp alatt 8% is volt az infláció. Az alacsonyabb alapkamat Nórinak teszvavgazdaságnak.
Arról nem is beszélve, hogy folyamatosan csődöt és forintösszeomlást vizionáltok 2010 óta, csak az időpontot toljátok.

Az utobbi időben 2x volt csődhelyzet az országban. Horn Gyula majd Gyurcsány kormányzása alatt. Azt kell gondoljam a szocik szeretik a csődöt. Ha nincsenek hatalmon,ballot a csődnek szurkolnak, ha hatalmon vannak, akkor csődöt okoznak.

2012.11.10. 00:00:23

@marco74:" A hiteleket változó árfolyamon vették fel. S eltérő ütemben fizetik vissza. Ott van az infláció, ami befolyásolja a reálértéket. A hitelfelvétellel el kellene tudni számolni, mire ment el. Az árfolyam meg egy nagyon könnyen befolyásolható dolog, legalábbis egy bizonyos kör részéről. "

A devizahiteleket nem forintban vették fel, és nem forintban kell visszafizetni. Így az infláció itt nem játszik. Az infláció és a deviza árfolyam nem ugyanaz.
Az árfolyam pedig a fidesz részéről volt befolyásolva, és van ma is.
Vagy Kósa és Szíjjártó libsibolsizsidó?

Kámasuka 2012.11.10. 00:02:26

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem, jelenleg NATO tagként mi Izrael oldalán harcolunk most épp Afganisztánban.

12341234 2012.11.10. 00:03:25

Buzikáim!

1. Ameddig stabil a forint lehet csökkenteni a kamatot, más országokaban még ennyit sem kapnak a kapitalista befektetők miközben szarrá nyomtatják a dollárt meg az ajrót. Azt meg senki ne feledje, hogy a gdp a fogyásztást is tartalmazza. Export mérleg pozitív nagy baj nincsen.
2. Persze, hogy lesz infláció a magyar termelékenység nem fedezi még ezt a nyomorult életszínvonalat sem, nyuggerrek dőzsölnek, mindenki az állam faszát szopja vagy valami nulla hozzáadott értékű okoskodó fos munkát végez. Tessenek úgy termelni mint a németek és akkor majd úgy fogunk élni mi is, de ahhoz innováció kell nem szalagmunka.

2012.11.10. 00:10:47

@marco74:" Milyen hitelminősítők, amelyek a válság előtt AAA minősítettek, napok alat teljesen értéktelenné vált alapokat. Több milliárd AAA minősítésű befektetés tűnt el 2008-ban. Ha erről az írek és izlandiak mesélni tudnának! "

Lényegtelen szempont. Amíg a piacon a befektetők jobb híján ezen hitelminősítők adatai alapján döntenek, tök mindegy, joggal, vagy jogosan minősítik-e le Magyarországot.

Ha rosszabb lesz az ország megítélése, akkor a Templeton kaszálni fog. Egész addig, míg nem ér el olyan magas szintet az államkötvények kamata, ami már nem lesz kitermelhető. Akkor elkezd szép lassan megszabadulni a kötvényeitől. A végén gyorsan dobja majd piacra a maradékot, de akkor már szakad össze az egész.
A másik variáció, hogy bízik az országban, ezért egyszerre dobja piacra a papírjait. Akkor bedől az állampapírok piaca, zuhan a forint, még magasabb kamatozással tud csak az állam hitelhez jutni. A Templeton pedig ismét bevásárol, az olcsó papírokból. Ennek persze alapfeltétele, hogy ne lehessen megvédeni a forintot, tehát már alig várják, hogy eltűnjön az MNB tartaléka.

Ja, csak olvass utána: a gazdasági válság azért csapott oda Gyurcsánynak, azért kellett az IMF, mert nem volt tartalék. Ha megtámadják a forintot, államcsőd lehetett volna.
Ezért mintegy 3,5 -szeresére emelték az MNB tartalékát, és 3-szorosára az államkincstárét.
Ha ezt lenyúlja Matolcsy, visszaáll a gyurcsányi helyzet. És a Templeton boldog lesz...

2012.11.10. 00:12:19

@12341234: Te nagyon buta vagy, de az utolsó mondat az ül.

2012.11.10. 00:13:06

@BenFranklin: A gazdaságról beszélgettünk. Ha itt államcsőd lesz, minket szétszednek.

Kámasuka 2012.11.10. 00:16:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: Eddig Horn és Gyurcsány alatt volt államcsőd, jobboldali irányjtás alatt sosem, és nem is lesz.

Kámasuka 2012.11.10. 00:17:29

@12341234: Ja ja azért a Marschall segély sem ártott.

2012.11.10. 00:19:05

@12341234: "Export mérleg pozitív nagy baj nincsen."

Hülye

2012.11.10. 00:20:41

@BenFranklin: Nem volt még államcsőd. És Kádár alatt voltunk határon, nem Horn alatt.
A gyurcsány meg arról tehet, hogy világválság robbant ki, hiszen ő az oka az USA hitelkáoszának.

Kámasuka 2012.11.10. 00:22:11

@Könnyen elkaptuk, uram!: a gazdasági válság azért csapott oda Gyurcsánynak, azért kellett az IMF, mert nem volt tartalék. Ha megtámadják a forintot, államcsőd lehetett volna.

- most abba ne is menjünk bele hogy 6 év kormányzás konjunktúrában, de tartalék nem volt...köhömm

- ÁCS lett volna, de felvették az IMF csomagot gyorsan. Igy ezek a zsenik olyan pénzt raktak tartalékba, ami után kamatot kell fizetni...:)

Asszem ebben is világelsők a 'megtakarításaink' után mi fizetünk kamatot..:)

Kámasuka 2012.11.10. 00:23:24

@Könnyen elkaptuk, uram!: Jaja, a szomszédaink is felvették a gigahitelt a válság első lehelletére, ugye? Nem.

12341234 2012.11.10. 00:25:47

@Könnyen elkaptuk, uram!: attól, hogy beleböfögsz az éterbe minden légből kapott baromságot te sem vagy okos, gondolkozz egy kicsit mielőtt telefosod a forumot, ha van mivel. Setét vagy mint az éjszaka.

2012.11.10. 00:25:54

@BenFranklin: Ezzel szemben most nem veszünk fel hhitelt, mert az állampapír kibocsájtás, és nem fizetünk rá kamatot, mintegy 6-9 %-ot, ami ráadásul változik is, a piac állapotától függően.
Csak hogy ne legyél eltévedve, az állampapírok ugyan több éves futamidejűek, de fél éves, éves kamatozásúak. Tehát évfordulókor szakít a tulaj.
Számold ki, egy 5 éves futamidejű, 300 milliárdos kibocsájtás 9%-os kamat mellett mennyibe kerül?
És ugyanez IMF 4,5 %-ra?

2012.11.10. 00:27:12

@12341234: Buta vagy. Te vagy a jövő embere. Lemégy a bányába, feljön a sötét.

12341234 2012.11.10. 00:28:52

@Könnyen elkaptuk, uram!: az legalább a magyaroknak megy, te judeista hülye majom nem a hittársaidnak.

Kámasuka 2012.11.10. 00:29:17

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem változik, hanem csökken.

Ahogy az adósság is csökkent, és a kamatszolgálat évi értéke is, a GDP arányában. Pont mint 98-02ben. Nem bonyolult dolog.

+ az IMF megmondja milyen adót szedjél és milyet ne. Mivel az IMF részéről nagy sikereket nem láttam elmehetnek a picsába.

2012.11.10. 00:29:30

@BenFranklin:" Jaja, a szomszédaink is felvették a gigahitelt a válság első lehelletére, ugye? Nem. "

Bocsánat, félreértés van: én nem védem a szocikat, nem mondom, hogy jól gazdálkodtak, és legkevésbé állítom, hogy Gyurcsány nem hibás. Tőle nagyobb bajforrás csak a szadesz volt.
Illetve most a fidesz .
de a jelenlegi helyzet elbaltázása nem az elmúttnyócév hibája.

12341234 2012.11.10. 00:30:39

@Könnyen elkaptuk, uram!: judeista bértroll vagy te is, kitépem a szakálladat.

2012.11.10. 00:30:53

@12341234: Magyar vagyok, ha ez zavar. A családom nevét tanítják minden iskolásnak.
1234, te kis hülye, hová mégy?

2012.11.10. 00:31:38

@12341234: Mert ismerem a számokat 4 után is, még nem vagyok zsidó.

marco74 2012.11.10. 00:31:56

@Könnyen elkaptuk, uram!: A lényeget nem érted! Pontosan ezt a rendszerrel szállt szemben Orbán, hogy lennének léngyegtelen a hitelminősítők? Egyébként az Európaiaknak is gondjuk van vele. Azt a devizatartalékot félted, amelyet nem milliárd, hanem lassan már billiós névértékben bocsátanak ki az USA-ban. Az egész rendszer felborúlóban van. Olyan tömegű pénz van a rendszerben és ráadásul kevesek kezében, hogy bárkit megtámadhatnak? Ez egy normális világ szerinted? Az USA valóban egy nagyszerű ország....volt:), de elérte, minden birodalom végzete: a túlterjeszkedés.

2012.11.10. 00:32:46

@12341234: Vigyázz, miket írsz, mert ha a zsidók megveszik az országot, neked véged.
Levágják a fitymád, de téged dobnak el, mint használhatatlant.

J.László 2012.11.10. 00:33:23

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Németország is hülye. Többek között az exporttöbbletből él 100 éve.

Kámasuka 2012.11.10. 00:33:57

@Könnyen elkaptuk, uram!: A szadeszben egyet értünk, a fideszben nem. Milyen helyzet van elbaltázva?

12341234 2012.11.10. 00:34:43

@Könnyen elkaptuk, uram!: a zsidó is magyarnak mondja magát, a lelked mélyén hozzájuk tartozol... mikor takarodtok már izrealbe osszt nyaljátok ott az ájmef meg az usa valagát tovább?

2012.11.10. 00:34:58

@marco74: A lényeget értem, csak jelenleg nem gondolom, hogy a széllel szemben pisálástól ne lenne vizes a nadrágunk.
De, magyarázd már el nekem, miért jó, hogy az adósságunk jelentős része (10%) egyetlen (zsidó) érdekeltség kezében van?

Kámasuka 2012.11.10. 00:37:19

@J.László: Bár ilyen egyszerü lenne. A németek uygan megélnek az exporttöbletből, de a német ipar még mindig azok kezében van, akiket a Marschall segéllyel együtt kapott a reich hozományként, kötelezően.

2012.11.10. 00:40:55

@J.László: Az exporttöbblet csak egyetlen mutató.
Mondom a lehetséges veszélyeket:
Az exporttöbblet úgy is kialakulhat, hogy az import csökken.
Az exporttöbblet nem hoz többletbevételt az országnak, mert olyan cég termeli, amelyik kiviszi a hasznot, esetleg állami támogatással beruházott, vagy adómentességet élvez.
Tudod, a Mercedes mennyit fizet be az államnak, és mennyi támogatást kap?
Konkrétumokat tudok mondani (de nem teszem) egy világcégről Magyarországon, amelyik az adómentes öt éve után új beruházásba kezdett, amelyben valahogy eltűnt a termelődő nyereség, viszont az is adómentes volt öt évig, majd állami segítséggel vásárolt magyar vállalatot, majd fokozatosan leépítette a magyarországi érdekeltségét.
Sajnos nem egyedi.
Viszont az exportunkat növelte.

2012.11.10. 00:41:54

@BenFranklin:" Milyen helyzet van elbaltázva?"

A jövő.

J.László 2012.11.10. 00:44:08

@BenFranklin:
Annak ára volt, igen. Példának okáért az Európában egyedülállóan egyoldalú sajtójuk is ennek lehetett az ára. Nem annyira a Marshall segély összege lehetett jelentős, mert az Franciaország, de még Olaszország esetében is nagyobb volt, hanem annak volt óriási ereje, hogy a berlini blokád után az USA Nyugat-Németországot "nevezte ki" legfontosabb szövetségesének (Nagy-Britannia mellett természetesen). Ez nagy fordulat volt három évvel a háború után. Megkérhették az árát.

12341234 2012.11.10. 00:45:39

@Könnyen elkaptuk, uram!: az exportnak a forint árfolyama miatt van jelentősége, nem azért mert olyan jó a bérmunka. Gizike meg a gőzeke. Setét majom. Össze-vissza beszélsz hetet havat zsidó ködösítés, ehhez értetek, de a munkához lusták vagytok! Arbeit macht frei!

2012.11.10. 00:46:36

@12341234: Gyengeelméjűkém! Azért, mert én nem rettegek a zsidóktól, inkább azt mondom, hogy csináljuk jobban, mint ők, még nem vagyok zsidóbérenc.
Te miért rettegsz tőlük? Félsz, hogy alulmaradsz? Hogy okosabbak, genetikailag, mint te?
Hogy őket kell tisztelni a legtöbb magyar világhíres tudósban? Vagy a sportolóink között?
Hogy a számítógéped elé nem tudsz úgy leülni, hogy a golyóstollad nem tudod úgy kézbevenni, hogy ne kelljen egy zsidó-magyar teljesítményét elismerned?

Miért rettegsz?
Ha nem rettegnél, nem volnának félelmeid velük szemben. Le lehet győzni őket, csak oda kell figyelni.

2012.11.10. 00:47:37

@12341234:" az exportnak a forint árfolyama miatt van jelentősége, nem azért mert olyan jó a bérmunka. Gizike meg a gőzeke."

Ezt fejtsd ki, mert nem értem.

Kámasuka 2012.11.10. 00:49:03

@Könnyen elkaptuk, uram!: Azért valamiből csak sikerült a hiányt elfogadható szintre hozni, a devizaadósok egy részét megmenteni, növelni a foglalkoztatottságot, segélyrendszert átalakítani, valós termelő munkát és családot vállaló emberek nettóját emelni, GDP-t kicsit emelni, önkormányzatok semmittevő sleppjének számát felezni(14től a parlamentiekét is).

Nem jó a helyzet de szerintem felesleges hangosan óbégatni. Az elmúlt években a bezzegNyeU már 65-67 éves nyuggerkorhatárokat vezetett be.

2012.11.10. 00:49:41

@12341234:
Talán fordítva: az árfolyam befolyásolja az exportot. Erős forint csökkenti az exportkedvet, gyenge forint növeli.
Te kevered az inflációval.

12341234 2012.11.10. 00:50:15

@Könnyen elkaptuk, uram!: nem rettegek, de jogom van utálni őket, hogy miért az legyen a magánügyem, te meg szeresd őket tovább...

J.László 2012.11.10. 00:51:09

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Ez rendben van, a hülyézést furcsállottam.

12341234 2012.11.10. 00:53:37

@Könnyen elkaptuk, uram!: nem vitázok veled olvassd vissza amiket írsz. Ha euroért exportál és forintra váltja akkor az erősíti, az meg szint egy liberális téveszme, hogy az erős forint csökkenti az exportkedvet.

2012.11.10. 00:53:49

@BenFranklin: A hiány sosem volt még ilyen magas.
Euróban, vagy forintban nézd, ne a GDP-hez, az egy viszonyszám!
A hiány egyszeri tételekkel lett leszorítva, manyup. Még egy manyup nincs.
Viszont a beruházások csökkennek. Ez viszont a gdp csökkenéséhez vezet(Matolcsy NGM is 1% körüli gdp növekedést vár, ami jövőre még alacsonyabb lesz)

A nevező csökkenése pedig, ha a száláló nem is változna, növelni fogja a viszonyszámot is.

2012.11.10. 00:55:56

@12341234: Euróért exportál, és miért is váltaná forintra????? Hisz euróért importál nyersanyagot! Pont ez a bajunk, hogy alacsony a magyar beszállítók aránya! Hogy nincs ásványkincs, nincs feldolgozóipar!
Hogy nem fejlesztjük a kutatást, a "szürkeállományt".

Kámasuka 2012.11.10. 00:57:56

@Könnyen elkaptuk, uram!: Igen, a viszonyszámot kell nézni, az abszolút érték ugye a kutyát nem érdekli.

A jövőt ne jósoljuk meg, Bajnai óta ugye csak nőtt az a fránya GDP, a beruházások azok szerint csökkennek akik szerint a világvége eljött.

A manyup nem volt jó húzás OV szerint se, csak hát ugye ki mit tett volna a helyében?

2012.11.10. 00:58:35

@12341234: "euroért exportál és forintra váltja akkor az erősíti, "

Értem. Tehát az a jó az exportőrnek, ha az erősödő forint miatt a 300-ért vásárolt árut nem egy euróért adja, hanem 1, 10 -ért?
Te tényleg hülye vagy. Most megyek aludni, holnap dolgoznom kell. Vár a projekt.

12341234 2012.11.10. 00:58:57

@Könnyen elkaptuk, uram!: azért mert forintban készít mérleget, az a veszélyes amikor a hozzád hasonló felszínes emberek okosnak képzelik magukat és másokat meg lehülyéznek.

2012.11.10. 01:00:01

@BenFranklin: "Igen, a viszonyszámot kell nézni, az abszolút érték ugye a kutyát nem érdekli."

Te mit adsz a kenyérért? Viszonyszámot, vagy abszolútértéket?
Mire kell kamatot fizetni? százalékra, vagy összegre?
Hú, de nagy a zavar!!!

J.László 2012.11.10. 01:01:15

@Könnyen elkaptuk, uram!:
"A hiány sosem volt még ilyen magas.
Euróban, vagy forintban nézd, ne a GDP-hez, az egy viszonyszám!
A hiány egyszeri tételekkel lett leszorítva, manyup. Még egy manyup nincs.

Az első mondat nagyon tetszik. Az USA hiánya mondjuk 10 000, Monaco hiánya pedig csak 9 000. Tessék. Mennyivel jobb kormánya van Monaconak.

A második se rossz. Maga az atyaúristen, az EU fogadta el a 2013-as 3% alatti hiányt, (ami manapság ritkaságszámba megy az EU-ban, mint tudjuk). Jövőre nem lesz "manyup".

2012.11.10. 01:01:34

@12341234: Azért, mert forintban készít mérleget???? Normális vagy? A Mercedes?
A vállalat azt nézi, mennyi a haszna. Nem forintban. Vásárlóerőben.

Kámasuka 2012.11.10. 01:04:08

@Könnyen elkaptuk, uram!: Ez a bizonyos viszonyszám még sosem volt ilyen alacsony, elolvashatod az EU friss jelentésében.

Elég nagy a zavar, csak nem nálam. Viszonyszámot adsz a kenyérért, természetesen, vásárlóértéknek hívják.

2012.11.10. 01:04:59

@J.László: Az első mondat nagyon tetszik. Az USA hiánya mondjuk 10 000, Monaco hiánya pedig csak 9 000. Tessék. Mennyivel jobb kormánya van Monaconak.

A második se rossz. Maga az atyaúristen, az EU fogadta el a 2013-as 3% alatti hiányt, (ami manapság ritkaságszámba megy az EU-ban, mint tudjuk). Jövőre nem lesz "manyup".

Az ne zavarjon, hogy Magyarország saját viszonyait vizsgáljuk. Azt néztük, mennyi a hiány növekedése. Nem Monacohoz viszonyítottuk.
Márpedig a 22 milliárd több, mint a 19 milliárd.
De még a gyurcsányi 21,7-hez képest is több.

Az EU nem fogadta el a 3%-ot, azt mondta, tartható, HA a megszorító intézkedéseket végre tudja hajtani a kormány.

2012.11.10. 01:06:12

@BenFranklin: Nem, nem viszonyszámot adsz ,nem vásárlóértéken vásárolsz kenyeret, hanem áron. Forintot adsz érte, ember!

J.László 2012.11.10. 01:12:48

@Könnyen elkaptuk, uram!:
Nem zavar.
Mi az a 19 milliárd? Mi az a 22 milliárd? Mi az a 21,7 milliárd?
2004 óta jövőre lesz a legalacsonyabb a költségvetési hiány. Bizony, a nemzeti jövedelemhet viszonyítva, hiszen csak ehhez viszonyítva értelmezhető. És még "manyup" sem lesz még egyszer. A kutya fáját.

Közben a triplanullás minősítésű Magyarország a saját jegybanki alapkamata alatt adja el a piacon túljegyzéssel az államkötvényeit. Nem tudom, esetleg tud-e valaki hasonló esetre példát mondani az elmúlt 50 év gazdaságtörténetéből.

Kámasuka 2012.11.10. 01:13:18

@Könnyen elkaptuk, uram!: Nem tudtam.

2000ben keresel 1000et, kenyérre adsz 500at.

2010ben keresel 1500at, kenyérre adsz 600at.

Igy értettem. A pénznek (áraknak) nincs objektív értéke, csak viszonyszámok.

Pl. Jancsi 1000et keres, akar 2000 hitelt. Lófaszt se kap.

Béla 10000et keres, felívelőben a pályája. Kap 30.000 hitelt, pedig nem is kér.

Geci bank milyen hülye már nem, 2000et nem ad 30at meg de.

2012.11.10. 01:19:22

@BenFranklin: Közgazdaságtan. Elemi. A piac fogalma, kategóriái.
A kenyérnek ára van, mely a kenyér értékét fejezi ki a piacon.
A pénzednek vásárlóértéke van, mely kifejezi, mennyi kenyeret tudsz belőle megvenni.
Ez két, különböző szempont, két különböző irányú megközelítés.
A jövedelmednek van vásárlóértéke, megmutatja, hogy 120 ezer forintból mennyi kenyeret tudsz venni.
A hitelkártyád (modern pénz) és a készpénzed vásárlóértéke már különböző lehet, mert mondjuk megterhelnek a kártyahasználatért , így többe kerül a kenyér, mint készpénzért. (ez nem szentírás, csak példa)

Tehát amit írtál, az igaz, csak nem erről beszéltünk.

2012.11.10. 01:24:12

@J.László: Te százalékos mutatót nézel. A hiány a gdp százalékában.

tatuman 2012.11.10. 01:30:26

sortolj posztoló, ne nyavalyogj.

Blogger Géza 2012.11.10. 07:07:13

@Spiro: De bizony, hogy hatalmas baromságot írtál. Nagyon mellélőttél azzal a 9%-kal.

"Szakmailag furcsának találom, hogy egyes szakemberek és a sajtó is a legmagasabb hozam mellett a legkisebb mennyiségben értékesített állampapírt emeli ki, amelyből következtetést von le a teljes államadósság hosszú távú kamatköltségeire. A teljes adósság 56%-t kitevő forint adósság átlagkamata is mindössze 6,9% volt április végén, miközben a devizaadóssággal kiegészülve a teljes adósság átlag költsége 5,7% volt."

www.allampapir.hu/rolunk/hirek/nem-realis-a-magyar-csod-feljunk-a-spanyoloktol

tomwar 2012.11.10. 08:22:22

@Tartós Béka: IGAZSAGOS, A BEVEZETESE IGAZSAGTALAN.

2012.11.10. 08:27:55

@Blogger Géza: Viszont az IMF hitel 5% alatti kamatozású. Visszafizettünk 3 milliárdot 2012-ben, 3 milliárdot fizetünk 2013-ban és 2,7-et 2014-ben.
Helyette veszünk fel hitelt 6,7-9 %-on.
Ez rontani fogja az átlagkamatot.
Az infláció meg csak a forintállományra igaz. Az eurora, dollárra a forint árfolyamváltozása van hatással, ami rosszabb , mint 2010 áprilisában.

2012.11.10. 08:39:26

@12341234: Namégegyszer, utoljára: Ha exportál a vállalat, devizáért/valutáért ad el.
Mondjuk 1000 euro a termék ára.
A forint 300 legyen.
Tehát kap 300 000 foerintot.
Erősödik a forint, 250
Ugyanazon termékért 250 000 forintot kap.
Miért jó neki a forint erősödés?????
Ez erősen matolcsyzmus, amit írsz.

ingyenebed 2012.11.10. 09:17:58

@kamerasmobil:

nem így van.
1.a tulajdon fogalma nem nézőpont kérdése.
2.nem én veszem el a 90%-tól most, ők vettél el az én tulajdnomat (a pénzemet) a progresszív szja idején, és Orbánék tették helyre (adták vissza azt, ami az enyém).

csak akkor lenne igazad, ha a költségvetésből kapnám a fizetésemet. a90% adójából. de nem így van. egy magáncégnek dolgozom, a vele kötött munkaszerződés alapján a bérem az én tulajdonom, nem a magyar államé, társadalomé.
az állam ebből annyit vehet el, amennyi a fenntartásából rám jut. még az egykulcsos szja-val is többet vesz el, hiszen én háromszor annyit fizetek mint aki harmadennyit keres, de az államtól nem kapok háromszor annyi szolgáltatást mint ő, ugyanannyit kapok.
de a komcsiknak ez sem elég, ők még több pénzt akarnak elszedni tőlem, mert úgy gondolják, igazságtalan, hogy nekem több van. akkor lenne igazuk, ha a véletlennek, vagy a szerencsének (rajtam kívüli tényezőknek) köszönhetném a fizetésem. de ez nem így van.
a progrsszív szja erőszakos állami jövedelemkiegynelítzés, magyarul közönséges lopás.
ilyen alapon elvehetnék alakásomat, a kocsimat, bármilyen tulajdonomat, ami több mint az átlagé, mert az "igazságtalan".
ez teszi a bankrabló, az autótolvaj. kell neki, tehát elveszi és kész.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.10. 17:19:27

Egy megjegyzés az alábbi részhez:

"Magyarországon az infláció a jelenlegi adatok alapján 6,6%. Az alapkamat már ez alá, 6,25%-ra csökkent, a Fidesz által irányított külső MNB tanácstagok épp a napokban vízionáltak 4,5-5%-os kamatot. Ez a jelenlegi körülmények között is azt jelentené, hogy 2% körüli forint értékcsökkenéssel számolnak."

Szerintem folyamatok hibás értelmezéséből adódó hibás következtetésről van szó. A 6,6%-os szeptemberi infláció egy csúcsérték volt, abban az időszakban pedig az alapkamat is 6,5% volt még. Tehát az elmúlt hónapok jegybanki alapkamat csökkentései csupán a pozitív reálkamatot tüntették el a rendszerből. A magasan tartott jegybanki alapkamattal létrehozott pozitív reálkamatok épphogy restriktív monetáris politikát jelentett. Jelenleg pedig semlegesnek tekinthető alapkamat van, hiszen az inflációhoz közeli. Sem reálkamat nem képződik a betéteken, sem az értékét nem veszíti el a befektetés.

A jövőre nézve hibásnak érzem azt az összehasonlítást, hogy 4-5%-os alapkamatot vet össze 6%-os inflációval.

Egyrészt a 4-5%-os alapkamat elérése nem egyik napról a másikra történik, hanem egy-másfél éves távlatban. Ugyanerre az időszakra az elemzők csökkenő inflációval számolnak, pontosan ebbe a 4-5%-os sávba várják a pénzromlást.

Tehát a legvalószínűbbnek az tűnik a jövőre nézve, hogy a korábbi restriktív jellegű kamatpolitikát egy semleges, nulla közeli reálkamatot biztosító kamatkörnyezet létrehozása a cél.

Ez egyrészt biztosítja a megtakarítások értékállóságát, másrészt serkenti a beruházási tevékenységet.

Összességében az elméleti levezetés helyes, miszerint egy esztelen monetáris lazítás az infláció felpörgésével, és ezáltal a megtakarítások és adósságok elinflálásával jár, de nem hinném, hogy Ma Magyarországon ez lenne a helyzet.

Inkább ez eddigi magas reálkamatok letörése lehet logikus cél, és ezáltal a beruházások elősegítése, amire ugye égető szükség van a beruházási adatok láttán.

Ráadásul azért is logikus a kamatcsökkentő lépéssorozat, hiszen az államháztartási hiányt az EU szerint is sikerült leszorítania a kormánynak középtávon is egy alacsony, 2-5-3,5%-os tartományba. (Ne feledjük, a magas államháztartási hiány, tehát a laza fiskális politika éppúgy inflációs hatású, mint a laza monetáris politika.)

Továbbá a külső környezet ismeretében is logikus a kamatcsökkentés, hiszen sehol a világban nem jellemző jelenleg a pozitív reálkamatot biztosító jegybanki kamatpolitika.

farcsika67 2012.11.11. 08:59:46

@ccactus: értem én az észjárásodat, csak te meg nem érted az unortodox gondolkodást. a lényeget abban látom, hogy a mnb pénztartalékához gyorsan hozzájussanak,és egy rakás fejlesztésnek nevezett projekten keresztül a nemzetg.i asszonyság átutalhassa Simicska és tisztességes barátai számlájára. elmondhatják, hogy van munka dögivel, csak hát egyedül ők fognak fejleszteni, te csak közmunkás lehetsz, más nemigen. szóval jön a vagyon további kíméletlen lerablása.
ha egy kormány az adósságot mindig úgy próbálja eltüntetni, hogy rálőcsöli a bankokra, amikor eszébe jut, elvégre kétharmad van, akkor nincs az a bank amelyik ezek után egy fillért is kihelyezne a gazdaságba. nem is fog. pénzszűke lesz, nincs a gazdaságba pumpált lóvé, tehát gazdaság sincs. képzeld el az országot, gazdaság, hitel, munka nélkül. marad a leszakadás, belső fogyasztás híján nincs adóbevétel, de az meg kéne, tehát van megszorítás. de kitől?nem folytatom. üdv

farcsika67 2012.11.11. 09:04:29

@ccactus: ja és ne felejtsd el eddig azért erős a forint, mert a tőzsde kurva jól teljesített az elmúlt 1 évben. de ha 1 szer az is beszakad, a forint piacán vérengzés lesz, úgy odabasznak a neki hogy amire észrevesszük mi is történt, már rég elhagytuk a 320-at. ezért nem kéne állandóan felhívni magunkra a figyelmet, de ezek a bugyuták állandóan az oroszlán bajszát húzgálják.

farcsika67 2012.11.11. 09:06:14

@12341234: hol van export? én nem sokat látok.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 09:36:10

@farcsika67:

Igen, de ez messzire vezet. Most a posztra próbáltam reagálni.

farcsika67 2012.11.11. 11:13:54

@ccactus: én értelek, amit te mondasz az a szakma. amit meg ők csinálnak az a valóság.2 különböző dolog. sajnos

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 15:55:19

@farcsika67:

Mint láthatod, szakmailag alátámasztható amit csinálnak.

farcsika67 2012.11.11. 16:41:25

@ccactus: ezt most viccből mondtad? mert ha vicc, akkor tudok egy jobbat.

Orbán Viktor, Merkel és az angol királynő találkoznak a pokolban. Merkel megkéri az ördögöt, hogy hazatelefonálhasson Németországba, mert tudni szeretné, hogy mi történk az országban a távozása után. Beszél is két percet, leteszi a kagylót, majd az ördög közli vele, hogy a számla kétmillió euró lesz, amit Merkel ki is fizet.
Amikor ezt látja, az angol királynő is megkéri az ördögöt, hogy hadd telefonáljon haza, és fel is hívja Angliát, beszél öt percet. Az ördög átad neki egy ötmillió fontról szóló számlát.
Erre Orbánnak is kedve támad hazatelefonálni, beszél is fél órát, és amikor leteszi, az ördög azt mondja, 25 forint lesz. Miután látta, milyen drága volt a többieknek a telefonálás, Orbán nem bírja ki, és megkérdezi, Magyarországra ugyan miért ilyen olcsó a hívás. Mire az ördög:
- Nézd, Viktor, ezzel a rengeteg munkanélkülivel, világbajnok ÁFÁ-val, európabajnok inflációval, minimálisra visszavett szociális ellátásokkal és munkanélküli segéllyel, leépítendő húszezer közszolgával, csipszadó, telefonadó, bankkártyaadó és az ilyen, olyan, amolyan újabb és újabb adókkal, a büntetéspénzekre vadászó rendőrökkel és más hatóságokkal, a szigorodó adóellenőrzéssel, a rengeteg újabb és újabb megszorítással, a politikusok szűnni nem akaró hülyeségeivel és hazugságaival, a mélységes korrupcióval, az igazságszolgáltatás politikai elfogalásával, a média korlátozásával, a felsőoktatás leépítésével, az országból elvándorló rengeteg magyarral... Magyarország nyilvánvalóan maga a pokol. Márpedig a pokolból a pokolba helyi tarifával lehet telefonálni...
>

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 17:06:41

@farcsika67:

A te érveid viszont szakmaiatlanok.

farcsika67 2012.11.11. 17:18:49

ÉN NEM AKAROK SZAKMAIASKODNI. elég amit látok, abból bőven levonom azokat a következtetéseket amik fontosak a munkámhoz. jelenleg úgy áll a helyzet, hogy a fideszt leírták, ember ezekkel már nem tárgyal, befektetni senki nem fog, ha magas a kamat, ki hiszi hogy ezek visszafizetik, ha alacsony, ki a fene teszi be a bankba, vállalkozni csak az fog akinek táncosnő volt a mamája shanghajban, egyszóval szar van a palacsintában. ehhez nem kell közgázt végezni, csak egy kicsit gondolkodni. ennek az országnak vége. már az oktatás sem lesz húzóágazat, ez a barom a maga képére formál mindent, beteg elméje szüleményét követik a felcsúti esküt-tevők baromarcú seggnyalói, oktatás kampó, gazdaság kampó, és nem nagyon van olyan része az igazgatásnak amely jól működne. és ez azért van, mert tehetségtelen, kapzsi, harácsoló, a saját zsebüket tömögető bűnözőket tett meg az idétlen nép, elhitte nekik a 8 év lejáratásait és gyakorlatilag program nélkül kaptak kétharmados felhatalmazást. imához emberek.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.11.11. 17:24:31

@farcsika67:

Értelek! Illetve még sem. Miért pont ennél a posztnál adod elő mindezt? Itt a Fidesz monetáris politikája lenne a téma, amire egy szót sem vagy hajlandó fecsérelni.

ccactus · http://nivo.blog.hu/ 2012.12.19. 22:46:15

Infláció november: 5,2%
MNB alapkamat: november: 6%, december: 5,75%

Infláció 2013, MNB előrejelzés: 3,5%

Tehát a posztban vázolt félelmek továbbra sem látszanak beigazolódni.
süti beállítások módosítása