A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Az asszony verve jó, hejhó!

2012.09.11. 09:51 Carnivore

Még hogy nem lehet szembehugyozni a széllel? Ugyan már! Csak hajnalban kell csinálni, amikor mások alszanak: így a pisifolt a nadrágon megszárad reggelre. Na, ezt csinálták a mi honatyáink is tegnap/ma. Hajnali gusztustalankodás.

A „Tisztelt” Háznak sikerült ismét alulmúlnia magát. Tekintélye immár totális nulla, intellektusa a pince padlóját nyaldossa, empátiája elpárolgott. Mert az aztán nagyon fontos, hogyan büszkélkedik Orbán saját kormányzásáról, meg hogy éhes-e Gyurcsány a Kossuth téren. Az, hogy a családon belüli erőszak legyen végre úgy büntethető, hogy annak elrettentő hatása is legyen a suttyóra, az nem menő. Az nem érdekes, az le van szarva. Majd éjfél után adásba kerül, amikor már lement a Himnusz.

eroszak-csaladon belul.jpg

Azon merengek, vajon milyen kérdések fogalmazódhattak meg azon képviselő hölgyek/urak fejében, akik éjjel bent ültek az ülésteremben (mind a 18-an, ÁFA-val). Jó, nyilván nem érdekelte mindegyiküket a téma, de hát miért is érdekelte volna? Hiszen ez csak egy buta népi kezdeményezés volt.

Kit érdekel az egész? Azt a potom 106 ezer embert, aki aláírta az ívet? Na jó, meg még néhány felnőtt hozzátartozót, pár ezer gyereket, egy-két feminista hajlamú férfit (vagy mit?). 

Miért érdekelne ez bárkit is? Tavaly is csak 44 nő halt meg családon belüli erőszak következtében Magyarországon. Ennyi szavazóval kevesebb, na bumm. (Úgyse tudtak volna elmenni az urnáig. Gyerekek meg nem szavazhatnak.)

Miért probléma ez? Hiszen ennek népi hagyományai vannak! És ha az araboknak lehet, akkor nekünk miért nem? Különben meg el lehet válni, igaz? (Az elvált nők közel 70%-a bántalmazó kapcsolatból menekül. Semmi gáz.)

Ja, és magánügy: a rendőrség ne jöjjön már be a hálószobámba! Én se futkosok betörők után!

Amúgy meg mindenki csinálja: most olvastam, hogy „az orvosok, a bírók és a politikusok is verik a feleségüket”. Milyen megnyugtató. Ez aztán a Nemzeti Együttműködés.

És mi ez a baromság, hogy a társadalom „ne tekintse a családon belül elkövetett erőszakot az idegenekkel szembeni bűncselekményekkel egyenrangú jogsértésnek”? Hölgyeim! E-gyen-ran-gú-ság! Önök egyenrangúan agyon lesznek verve! Ez a helyzet!

„Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága hétfői ülésén nem támogatta a népi kezdeményezést. Arra is nemet mondtak a kormánypárti képviselők, hogy Halász Pálma (a kezdeményező civil) e késői órában felszólalhasson a parlamentben.” – írja a hír24. Na ugye! A szakértőkre kell bízni az ügyet: mert a jogász lányok-fiúk aztán tudják, hogy mi fontos és mi nem az. Hiszen már Varga István (Fidesz) is megmondta, hogy „a Btk. jelenleg is bünteti a családon belüli erőszakot” – és hozzátette, hogy „a nők legfontosabb dolga a gyereknevelés”. Nem értik? Fogják be a pofájukat és húzzanak vissza a fakanál mögé!

Na, hát nagyjából a fenti „elveket” képviselték tegnap/ma a „Tisztelt” Házban. Az okosok. A szakik. Csak hogy tudják.

Szép volt, fiúk!

Magyarország Alaptörvénye (részlet)
(2011. április 25.)

Nemzeti hitvallás

"Valljuk, hogy együttélésünk legfontosabb keretei a család és a nemzet, összetartozásunk alapvető értékei a hűség, a hit és a szeretet."


L) cikk

"(1) Magyarország védi a házasság intézményét mint férfi és nő között, önkéntes elhatározás alapján létrejött életközösséget, valamint a családot mint a nemzet fennmaradásának alapját.

(2) Magyarország támogatja a gyermekvállalást.

(3) A családok védelmét sarkalatos törvény szabályozza."

Tetszett a cikk? Csatlakozz a KARD Facebook-csoportjához:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

484 komment · 5 trackback

Címkék: parlament családon belüli erőszak magyar demokrácia

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr864767980

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Az asszony verve jó, hejhó! 2012.09.11. 20:48:01

A „Tisztelt” Háznak sikerült ismét alulmúlnia magát. Tekintélye immár totális nulla, intellektusa a pince padlóját nyaldossa, empátiája elpárolgott

Trackback: Méhében él a nemzet? 2012.09.11. 18:55:35

Igen, új szellemi színvonal. A családon belüli erőszakot elbagatelizálva (ami lehet lelki, szexuális és anyagi kényszerítés is, nem csak ütöm-vágom), hajnali háromkor emancipációs kérdést rendeznek, aminek nem is értem, mi keresni...

Trackback: A nők tehetnek róla 2012.09.11. 15:57:10

Ha eddig nem is, ma már óta tudja minden nő, hol a helye: lehetőleg évente egyszer a szülőszobán, amennyiben a kormányunknak óhajt megfelelni. Hiába, az utóbbi évtizedekben elkorcsosult a női nem a magyar honban - képesek önmegvalósítani meg emancipáló...

Trackback: Asszony verve jó? 2012.09.11. 14:51:28

Írtam már, és fenntartom: a Sorskönyv nélkül nem fog átmenni politikai blogba. Ugyanakkor időnként akadnak olyan politikai történések, amelyek mellett nem vagyok hajlandó elmenni szótlanul, mivel nagyon is van pszichológiai relevanciájuk. Ilyenek azok ...

Trackback: Mélyvízi intermezzo, azaz Vigyázat, mély víz! 1,5. rész 2012.09.11. 14:15:11

Az előzőekben megírt földmunkás értekezlethez azért tartozik még néhány gondolat. Ugyebár ott hagytam abba, hogy a setét kígyóutánzat elnyerte végső nyughelyét, úgyis fogalmazhatnék, alászállt a mélységek bugyraiba, hogy majdan onnan, bugyogva ontsa él...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2012.09.11. 19:10:02

@katog: O.K. Akár nézhetted volna azt is. Az ember elég sokféle kötelezettségét képes megszegni. Az asszonyoddal, gyermekeddel bánj jól.

Anti Anyag (törölt) 2012.09.11. 19:12:46

Hihetetlen, mint a Népszabadságban. Kint egy vezércikk és "független blogerek" hada "véletlenül" ebben a témában szólal meg.

Persze vérlibsik posztjához eleve hozzá sem lehet szólni, blog, libsi módra:)

s 2012.09.11. 19:15:24

@kzoltana: Nincs monokli. Az akkor már + pont?

s 2012.09.11. 19:16:37

@Anti Anyag: Ne ríjál, baszod. itt hozzá tudsz szólni, nem?

s 2012.09.11. 19:18:41

@katog: Kurva életbe. Pedig néha de szeretném. :-)

Roquentin 2012.09.11. 19:19:44

@Fekete Dália: Semmiképpen sem haragszok rád, csak szeretném felhívni a figyelmedet arra, hogy a kérdés egy kicsit bonyolultabb.

Igazad van, a fizikai erőszak esetében felülreprezentáltak a férfiak. Azonban az agresszivitásnak nem ez az egyetlen fajtája (még a Btk. szerint sem).

Márpedig, ha ide soroljuk az érzelmi zsarolást, manipulációt, vagy mindazokat a praktikákat, amelyekkel a nők - általában valamivel fejlettebb empatikus készségük okán - sokkal ügyesebben és kegyetlenebbül élnek, mint a férfiak - akkor a kép már egyáltalán nem ennyire egyértelmű.

Lehet, hogy egy ilyen folyamat eredménye nem annyira látványos, mint mikor agyba-főbe vernek valakit - de mégis vezethet egészen tragikus következményekhez is. Ezt szerettem volna elmondani.

almodhi 2012.09.11. 19:31:37

Bréking! Fideszdroidok figyelem! Irányváltás! Elhatárolódunk képviselőtársunktól! Támogatjuk a nők onmegvalósítását! tessék mostantól ebben az értelemben hozzászólni!

chirkebaszó 2012.09.11. 19:38:12

nem muszáj mártírkodni, el lehet válni.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.09.11. 19:40:56

Kedves Blogíró. Ez a családon belüli erőszak egy rohadt trendy téma. S nem szeretem a trendy témákat. A nők éppúgy ki tudják csinálni a férfit, mint az a nőt csak más eszközeik vannak.
44 nő halt meg családon belüli erőszakért. S vajh hány férfi került az utcára, lett hajléktalan a válás után, miután az asszony vitte a lakást, a gyereket. Ja plusz gyerektartás. Az is egy súlyos probléma.

Egyetértek azzal, hogy ez az egész visszaüthet úgy, hogy a nő visszaélhet vele, s egyszerűen ráfogja a férfira az erőszakot. Kapnak egy újabb eszközt a férfi ellen.
Most is megvannak a jogi eszközök arra, hogy fellépjenek az ellen, ha az apa kékreveri a gyereket. Az más kérdés, hogy akiknek ez dolguk lenne, ilyenkor semmit nem tesznek.

Szóval megint egy hüje poszt.

Zb627 2012.09.11. 19:45:49

@McDobbent: Tény: rokonom dolgozott együtt OV rokonával, onnan hallottam. OV rokona által elejtett megjegyzés kb. így szólt a 2010-es választások előtt: "Ha nem nyeri meg a Fidesz a választást, Anikó talán nem éli meg a másnapot." Szintén onnan származó infó: az egyik testőrt azért bocsátották el, mert OV-t lefogta asszonyverés közben.

Reggie 2012.09.11. 19:56:44

@Fekete Dália: De ebben az esetben tudom. Mert ervelsz, hogy miert kell kulon tetel, es kozben azt magyarazod, hogy kene belerakni minositett esetet es hogy a rendorsegrol szolo torvenyt kene modositani. Tehat te egy adott cimen mast ertesz, hiszen az altalad leirt(amugy helyes) feladatokhoz nem hozza tartozo cimet adod.

@s: Nem is mondtam, hogy tema, hanem hogy pont ugy viselkedsz. Ez csak mellekvagany.

LallyPop 2012.09.11. 19:56:49

@Zb627: Ténynek hangzik....:)))))

nudniq 2012.09.11. 19:57:22

@n4rover: "A családon belüli erőszak (csbe) egy komplex, specifikus természetrajzzal bíró cselekménysorozat [...] Ha a csbe önálló tényállás lenne, akkor a TELJES folyamatot látná a bíróság (vagy lehetne végre láttatni velük) és minden egyéb érintett szerv is."

Na, ez már egy megfontolandó érv az önálló BTK-tényállás mellett.

De ennek az érvnek nem itt egy kommentben kellene elhangzania, hanem az Országgyűlésben, nappal.

Ehelyett elhangzott éjjel az, ami elhangzott... ez a különösen szomorú. (Amellett, hogy itt meg nemek-harca soviniszta vita kezd kialakulni, amit főleg indulatok és félelmek uralnak.)

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.09.11. 19:57:54

@Zb627:
Ja .. Kurva nagy tény. Akkora tény, hogy új regisztráció kellett hozzá:

Zb627 0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

greatwideopen · http://baconakbisztro.blog.hu 2012.09.11. 20:02:19

@greatwideopen: JA és még valami: az anya is kékreverheti a gyerekét, ez se nemfüggő. Láttam én már egyet, s mást. Kőbányán élek.

Muad\\\'Dib 2012.09.11. 20:12:09

@Zb627:
OMFG!
Úgy látszik nem ugyanazt értik egyes emberek tény alatt, mint a többség.
Azért az súlyos, amikor ilyen komoly "tények" röpködnek a levegőben. Ez már nagyon mókás volt Gyurcsány alatt is, ahogy terjedtek róla a vadabbnál vadabb urban legend-ek.

zotyikaa 2012.09.11. 20:13:11

@n4rover:
Marhaság. Ez csak reklám.

zotyikaa 2012.09.11. 20:16:02

@nudniq:
A bíróság most is feltérképezi a hátteret és aszerint ítél.

Nyilvánosak a bírósági tárgyalások akit érdekel beülhet.

nudniq 2012.09.11. 20:17:32

@greatwideopen: "ez az egész visszaüthet úgy, hogy a nő visszaélhet vele, s egyszerűen ráfogja a férfira az erőszakot. Kapnak egy újabb eszközt a férfi ellen."

Ez egy valódi félelem, sok kommentelőt láthatóan ilyenek aggasztanak. (Bár a jelenlegi törvényekkel is vissza lehet élni, lásd @Gondolkodni Próbáló Birca idézetét.)

De ezt a valós veszélyt nemcsak az új törvényi tényállás határozott és teljes elutasítással lehetne elhárítani, hanem azzal is, hogy a visszaélésektől tartó képviselők kidolgoznának garanciákat. Törvényi garanciákat arra, hogy csökkenjenek a visszaélések lehetőségei. (És ha a gyakorlat bizonyítja, hogy maradtak kiskapuk a számító ál-áldozatoknak, akkor azokat mihamarabb be kell zárni. Közben a _valódi_ áldozatokról gondoskodni.) Ez lenne a törvényhozás dolga...

zotyikaa 2012.09.11. 20:22:10

Ha utánaolvastok a gyilkos nőknél minden esetben felvetődik, hogy a férj már előzőleg évek óta vegzálta és ez csak válasz reakció volt. Esetleg önvédelem. Ezt igen súlyosan értékelik javukra. Tehát nem igaz, hogy jelenelg nem vizsgálják a teljes "folyamatot".

Bár azt még soha nem hallottam, hogy egy férfi ha megvert egy nőt felmentése érdekében értékelték volna, hogy előzőleg kizárta, minden este veszekedett vele, stb. Ilyenkor azt szoktam hallani, hogy akkor miért nem hagyta el...

nudniq 2012.09.11. 20:23:48

@zotyikaa: már amikor eljut a bíróságig az ügy. Az általam kárhoztatott rendőrségi gyakorlat szerint el sem jut addig. (Ezért érveltem azzal,h nem a BTK-t kellene módosítani, hanem inkább a rendőrségi gyakorlatot, mert az "ameddig nem folyik vér, nem avatkozok be" hozzáállás szerintem a jelenlegi törvényekkel sincs összhangban. És ez az igazi baj.)

n4rover 2012.09.11. 20:23:52

@karaván2: nem, félreértettél. Természetesen az önmagában, egyszer előforduló könnyű testi sértés az könnyű testi sértésként lenne attól még szankcionálva.

Azonban a családon belüli erőszaknak éppen az a jellegzetessége, hogy folyamatos és szisztematikus bántalmazást (érzelmi, szóbeli, fizikai és szexuális) tartalmaz, amelyek mindig egyoldalúak és a bántalmazó hatalmának kialakítását, megtartását és megerősítését szolgálja.

Azonban, ha a bíróság a bántalmazásnak csupán egyes elemeit látja és bünteti (amelyek valahogyan bizonyíthatóak), akkor maga a tényleges probléma, a bántalmazás nem fogható meg, nem büntethető és az áldozatok nem védhetőek meg.

Erre írtam azt a példát, hogyha a bántalmazót csak könnyű testi sértésért tudják elítélni, mert ez bizonyítható és mert a csbe, mint önálló tényállás nélkül csak ez látható (az ezt kísérő egyéb erőszakok, érzelmi, fizikai, ha van, akkor szexuális is nem), és a jelenlegi rendszerben ugye nem vonhatók (vagy a bíróságok nem hajlandóak) össze a bántalmazó egyéb cselekedetei, akkor az áldozatok teljesen védtelenek és kiszolgáltatottak maradnak.

És nem, nem minden bántalmazó megy el a szexuális erőszakig, sok megáll "csak" érzelmi vagy verbális, vagy gazdasági erőszaknál, amelyek hasonlóan súlyos károkat okoznak az áldozatoknak, és a jelenlegi Btk. egyiket sem bünteti.

n4rover 2012.09.11. 20:25:47

@nudniq: egyetértek :(
Sajnos azokat a szakértőket és aktivistákat, akiknek sok-sok évnyi tapasztalatuk van valódi áldozatokkal és a rendszerrel, még soha nem vonták be a vonatkozó törvények előkészítésébe.

Látszik is. A távoltartási törvényeket jelenleg vagy leszarják, vagy nem adják ki, vagy használhatatlanok.

katog 2012.09.11. 20:26:36

@almodhi:
Nono, figyelmesen olvasni! Csak a gyereket szült nőkét!
"Meggyőződésünk szerint Magyarországon a nők szerepe messze túlmutat a család keretein. A magyar nők aktívan kiveszik részüket a családfenntartásból, és a gyermeknevelés mellett munkát is vállalnak."

Mellett, is.

freetibi 2012.09.11. 20:26:41

@n4rover: Ez kamu. Ugyanúgy láthatja a bíróság most is a teljes folyamatot, ugyanis minden körülményt illik megtárgyalni. Ez csak szócsavarás, amit előadsz. A jelenlegi btk is lehetőséget ad a büntetésre.

zotyikaa 2012.09.11. 20:27:45

@nudniq:
Bírósági tárgyaláson a férfi azzal védekezett, hogy nem történt semmi és a feleségén nem is látszott semmi külsérelmi nyom. A hölgy azzal védekezett, hogy azért nem mutatta meg nővérének és a rendőr járőröknek (nők) a nyomokat a combján, mert szégyenlős volt.
Ezt persze a női bíró ezt el is fogadta.

Szóval a garanciák kidolgozása igen fontos lenne, mert már most is sokan visszaélnek a rafinált hölgyek közül. És épp a valóban bántalmazott hülgyek terhére, mert már a rendőrség is fenntartással fogadja a bejelentéseket.

De a NANE és a többi szervezet még sem kíván ezen a joggal visszaélő hölgyekkel szemben szigorúbb fellépést.

Vagy egyáltalán következetesebb bizonyítást.

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.09.11. 20:31:46

@FILTOL: Már megbocsáss de ki volt az aki egyetértett Varga Istvánnal.
Tudtommal a ballib blogerek voltak azok, akik Varga kijelentéséből kiindulva eljutottak odáig, hogy a Fideszesek támogatják a családon belüli erőszakot.
AMi meglehetősen demagóg ostobaság.

Zb627 2012.09.11. 20:31:54

@Trompf: Egy bírósági tárgyaláson sem nézik, hogy egy tanú hány tárgyaláson volt már tanú. (Ó, ez még nem vett részt tárgyaláson, nem számít a "véleménye". - Mennyire könnyű ledegradálni egy ember szavát, igaz?)

Ha meg azt vártad, hogy közelebbit elárulok magamról vagy a résztvevőkról, azt ajánlom nézz utána a "védett tanú" fogalmának.

n4rover 2012.09.11. 20:32:38

@freetibi: A csbe áldozatoknak jogi és egyéb segítséget nyújtó jogászok és ügyvédek tapasztalata szerint sajnos nem kamu.

A bíróságok bevett gyakorlata, hogy a bántalmazó ügyeit nem kapcsolják össze, a tárgyaláson nem veszik figyelembe a korábbi eseteit.

Arról nem is beszélve, hogy a rendszerek nem átjárhatóak, ezért RENDSZERESEN előfordul, hogy a bíróság a váláskor megállapítja, hogy a volt férj veszélyes, és a nőnek kedvező ítéletet hoz, amíg a másik ágon, a gyerek érdekeire hivatkozva, a "papa" láthatást, sőt, akár felügyeleti jogot is kap. (Sokszor arra hivatkoznak, hogy a nő veszélyeztette a gyereket, mert nem lépett ki előbb a kapcsolatból, miközben a legalapvetőbb releváns szakirodalmak és a tapasztalat is azt mutatja, hogy egy bántalmazó kapcsolatból eleve életveszélyes is lehet megpróbálni kilépni, másrészt ugye támogató rendszer híján itt Magyarországon még nehezebb)

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.09.11. 20:34:26

@n4rover: vagy gazdasági erőszaknál,"
ez az a plecsni mikor eltartja az ember a nőt, aztán amikor megpendíti, hogy a plázákon kívül is van élet, illetve félrekúrás után el kéne költözni a pecójából az embernek akkor a férfire rásütik?

a témához, ma Mo-on a nőknek különleges kényszerképzetük van.
nekik jár a régi férfiközpontú rendszerből minden ami jó, ajtókinyitástól az eltartásig, az új feminista központú rendszerből meg az önmegvalósítás és a szabadság teljes tárháza....akár a félrekúrásig bezárólag.

pedig jobb helyeken az önmegvalósító nők, bizony risztelik az étteremcehhet az udvarlójukkal, van lakásuk, illetve totál eltartják magukat, nem várják ezt valami alfahímtől...

Trompf · http://trompf.blog.hu 2012.09.11. 20:36:14

@Zb627:
Oké.. Engem meggyőztél..
2010-ben: "Ha nem nyeri meg a Fidesz a választást, Anikó talán nem éli meg a másnapot."

Hát igen. Rendkívül szoros meccs volt. Ilyen szoros küzdelem választáson még soha nem volt. Nagy mázlista az Anikó na. Kicsin múlt hogy él lássuk be.

safranek 2012.09.11. 20:37:01

Nem az a baj, hogy ezt nyilatkozta, hanem az hogy nem mond le vagy a Fidesz nem rúgja ki automatikusan. Ha másik párt tagja mondta volna, akkor már rég követelnék a lemondást!

zotyikaa 2012.09.11. 20:38:51

@n4rover:
Téged valakik félre tájékoztatnak. Ne hallgass rájuk, de legalábbis ne terjessz marhaságokat.

A gyermeknek akkor is szüksége van az apa mintára ha az épp rossz. Ugyanis abból is tanul és majd képes lesz felnőtt korában választani. Első félév pszichológia.

Azért megnézném azt az anyát, akitől elveszik a gyermekét és a kapcsolattartást is tiltják, mert naponta verbálisan zaklatta a férjét. Ezen el kellene gondolkodni, hogy fordított esetben miképp érintené a hölgyeket.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.09.11. 20:39:02

@safranek: jaj tudjuk, jön a mantra, nem határolódnak el, ők is így gondolják, ja...elhatárolódtak, ehhh pech, akkor monnyon le...

ne légy már nevetséges....

n4rover 2012.09.11. 20:39:53

@FILTOL: nem, ez az a "plecsni", amikor a bántalmazó kontrollál minden bevételt, minden kiadást, és mindent, ami a pénzzel függ össze.
Gazdasági erőszak továbbá az is, amikor a bántalmazó megrongálja az áldozata tulajdonát, legyen az lakás, vagy bármi más.
A gazdasági erőszak a legtöbb családon belüli erőszak esetében jelen van és a rettegésen és fizikai veszélyen túl az egyik legmeghatározóbb faktor abban, hogy olyan nehéz kilépni az áldozatoknak.

zotyikaa 2012.09.11. 20:40:06

Tényleg emlékeztek?

A szoci kormány alatt nem is bántották a nőket. Ez a rohadt fidesz miatt meg minden férj veri a nejét...

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.09.11. 20:43:47

@n4rover: a bántalmazó kontrollál minden bevételt, minden kiadást, és mindent, ami a pénzzel függ össze."
ajaj, sok ilyen asszonyt ismerek

Gazdasági erőszak továbbá az is, amikor a bántalmazó megrongálja az áldozata tulajdonát, legyen az lakás, vagy bármi más."
ez nettó hüjeség, a rongálás az rongálás, btk.s tényállás....

szerintem azt a felet aki el tudja magát tartani, nem lehet ezzel sakkban tartani. ha meg számára kedvezőtlen helyzetbe kerülne horribile dictu menni kell a pasi lakásából, akkor jön a sírás-per ésatöbbi.

n4rover 2012.09.11. 20:45:23

@zotyikaa: Én azt gondolom, hogy egy gyereknek gondoskodásra, biztonságra és arra van szüksége, hogy támogassák. Amelyekben nincs, azaz NINCS benne, hogy felpofozzák, megüssék, becsméreljék, terrorban tartsák, az anyját a szeme láttára üssék, verjék, rugdossák és becsméreljék.

De egyetértek: A gyereknek szüksége van szülői mintára, méghozzá az "elég jó szülő" mintájára (ha nem csak az elsős pszichológia anyagot nézed, akkor megtalálod a fogalmat). Az elég jó szülő pedig onnan ismerszik meg, hogy a fenti három dolgot, amire egy gyereknek szüksége van, azt megadja neki, következetesen neveli és terelgeti, illetve nem lusta megtanulni, hogy nem csupán a "lekeverek egyet te büdös kölök, ha nem csinálod azt, amit én akarok" nevelési módszer létezik, hanem sok egyéb, messze konstruktívabb és messze kevésbé ártalmas is...

Kevesen tudják, mert él a mítosz, hogy a bíróságok az anyának kedveznek, hogy ez nincs így. körülbelül 58-42%-ban ítélik a gyereket a bíróságok az anyának, ill. az apának (ebben a sorrendben), és rendszeresen előfordul, hogy az ügyet tárgyaló bíróhoz vagy nem jut el, vagy az nem veszi figyelembe, hogy az apa bántalmazó, és odaítéli.

bigél 2012.09.11. 20:51:35

@FILTOL: Nem tudom, hogy te milyen nőkkel találkozol, de egyáltalán nem az az általános, amit itt leírtál. Biztos vannak ilyenek is, nem kétséges, de szerintem nem ez a jellemző.

n4rover 2012.09.11. 20:53:02

@FILTOL: oké, akkor egy kis statisztika: nemzetközi és magyar felmérések szerint is a csbe áldozatainak 95% nő és gyerek, a maradék férfi.

"szerintem azt a felet aki el tudja magát tartani, nem lehet ezzel sakkban tartani. ha meg számára kedvezőtlen helyzetbe kerülne horribile dictu menni kell a pasi lakásából, akkor jön a sírás-per ésatöbbi"

ugyan már utaltam rá (de facto leírtam), de még egyszer: a bántalmazás egy KOMPLEX dolog, SPECIFIKUS TERMÉSZETRAJZZAL. Az egyik ismérve, hogy a bántalmazó szisztematikusan leépíti az áldozat családi és egyéb kapcsolatait, elszigeteli (pl érzelmi erőszakkal), de mivel okosan és taktikusan csinálja, először, az elején csak apró dolgokat kér (ne találkozz már annyit a barátaiddal, úgy szeretlek, mért nem velem vagy? stb)
ugyanígy szisztematikusan leépíti az önbecsülését később (pl verbális erőszakkal)
és csak aztán, amikor a bántalmazó már megfelelően kiépítette és megszilárdította a hatalmát (ilyenkor az áldozat már meg van félemlítve, az önbecsülése romokban)
akkor jönnek a "durvább" eszközök, az adja oda a fizetését, a kizárása a közös bankszámláról, az első lökdösődések, pofonok és a többi...
És az áldozat környezete, ha maradt még egyáltalán, még ilyenkor is sokszor bátorítja, hogy maradjon, vagy elbagatellizálja az őt ért sérelmeket (de hiszen szeret, bocsánatot kért, nem? De örülj neki, legalább nem kell dolgoznod, lehetsz a gyerekekkel, milyen gáláns, hogy eltart... )

zotyikaa 2012.09.11. 20:53:19

Ne haragudj, de ferdítesz. Itt nem azokról van szó akik, ütik, verik, rugdossák az anyát. Azok ellen jelenleg is fel lehet lépni.

itt olyan dolgokat akarnak bevezetni, amit a bíróság képtelen tisztázni és csak visszaélésekhez vezetne.

Sok nő él egyedül, sok gyermekkel. Őket hazudtoljátok meg, hogy miért is ne lehetne elhagyni egy férfit. Persze nehéz egyedül. De a gyermekét elvesztő lakásból kitett férfiknak is. Főképp ha ártatlanok.

zotyikaa 2012.09.11. 20:55:34

Egyébként abban is tévedsz, hogy a gyermeknek csak a jó és szép mintára van szüksége.
De hogy egy egyszerű hasonlattal éljek. Ha világ életedben jó kocsid volt, nem is tudod, hogy van rossz is, és ne azt válaszd majd ha nagy leszel. Oké?

zotyikaa 2012.09.11. 20:56:52

Akkor a statisztikát azzal is egészítsd ki, hogy az öngyilkosok többsége férfi és a családi konfliktusok miatt végez magával. Ők hol vannak? Nem látom a táblákon.

nudniq 2012.09.11. 20:57:56

@greatwideopen: "JA és még valami: az anya is kékreverheti a gyerekét, ez se nemfüggő. Láttam én már egyet, s mást. Kőbányán élek." Hajjaj!

Az én családomban hál'Istennek nem volt semmilyen erőszak, se testi, se lelki. De osztálytársaim nem mind voltak ilyen szerencsések.

És ahol volt családon belüli fizikai erőszak, ott a gyereket _minden_esetben_ bántalmazta _mindkét_szülő_ (az anya akkor is rajta állt bosszút, amikor a férje előzőleg őt verte el, meg anélkül is ütötte-verte, mert ez volt náluk a bevett gyereknevelési gyakorlat, az apa verte a gyerekeket is, a feleséget is). Ezt tudom a fizikai erőszakról, másodkézből.

Gazdasági erőszak: Másik családban anyagi kizsákmányolás áldozata is a gyerek lett, nem engedték továbbtanulni, 16 évesen dolgozni küldték, keresetét elvették tőle, és tehették, mert a 18 év alatti "kiskorú" törvény szerint is az alárendeltjük volt. (Ezt is a két szülő teljes egyetértésben követte el lányuk ellen.) Nem csoda, hogy ez a lány 18 éves korában húzott el otthonról... és csodás új alaptörtvényünk szerint neki kellene majd gondoskodni "tisztességben megőszült" "szerető" szüleiről. (de ez itt off)

Persze ez nem reprezentatív minta, az igazán durva esetekben egész más is lehet az erőszak mintázata. De nagyon sajnálom, hogy ez az egész téma átcsúszott a férfi vs. nő vakvágányra. (Persze ez a félresiklás már a képviselő úr soviniszta kiszólásánál megtörtént.)

zotyikaa 2012.09.11. 21:00:40

Mintha a barátaimat (férfiak) hallanám:

(ne találkozz már annyit a barátaiddal, úgy szeretlek, mért nem velem vagy? stb)
ugyanígy szisztematikusan leépíti az önbecsülését később (pl verbális erőszakkal)
és csak aztán, amikor a bántalmazó már megfelelően kiépítette és megszilárdította a hatalmát (ilyenkor az áldozat már meg van félemlítve, az önbecsülése romokban) bezzeg a kovácsék új kocsit vettek, olyan balfasz vagy, hogy nem tudsz előrébb lépni, miért nem megyünk idén nyaralni, lusta vagy,

Akkor most a bíróságra kellene szaladniuk???

bigél 2012.09.11. 21:01:15

@zotyikaa: Azért bizonyos rossz mintáktól én megkímélném a gyerekemet. Meg egyébként sem értelek: most akkor pl. direkt verjük meg a házastársunkat, hogy a gyerek lássa, van ilyen is? Aztán tudjon választani?

zotyikaa 2012.09.11. 21:02:45

@nudniq:
De nagyon sajnálom, hogy ez az egész téma átcsúszott a férfi vs. nő vakvágányra.

Igen, valóban. De a fogalmazásotokban minden esetben nő az áldozat és férfi az elkövető. Szerintem aki így fogalmaz, már előre megoszt.

n4rover 2012.09.11. 21:02:55

@zotyikaa: ugyanezzel a logikával akkor azt mondhatjuk, hogy kellene egy gyilkos mintát is látni, hogy a gyerek felnőve ne legyen gyilkos, tehát egy gyilkos szülőt is minden gyereknek.

Sőt, ha homofób lennék, akkor azt is mondhatnám, hogy egy buzi szülőt minden gyereknek, hogy felnőve nehogy azt válassza és a többi...

Mindenesetre nem értek egyet. Épp ellenkezőleg, a bántalmazók nagy része éppen a feldolgozatlan traumák miatt válik bántalmazóvá. Az általános tendencia az, hogy azokból a bántalmazott gyerekekből NEM lesz bántalmazó, akiknek volt legalább egy megértő, és a bántalmazást nyíltan elítélő felnőtt segítőjük és később fel tudták dolgozni a velük történteket.
Akik azonban bántalmazó környezetben nőttek fel, és azt látták, hogy a bántalmazás nincs megbüntetve, hogy senki nem mondja azt, hogy az rossz, azok nagy eséllyel bántalmazóvá váltak maguk is.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.09.11. 21:05:30

Az ilyen képviselőknek azt kívánom, hogy a feleségük minden este verje el őket! Mert megérdemlik! ;)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.11. 21:07:25

@zotyikaa: Ugye te is erzed, hogy a veszekedes es a felholtra veres nagyon nem egy kategoria? Mondom ezt ugy, hogy total termeszetes, hogy nemtol fuggetlenul buntetendo legyen a csaladon beluli eroszak, barki is az agressziv fel.

zotyikaa 2012.09.11. 21:08:40

@bigél:
Nézd. A szülő minden rossztól megkímélné a gyermekét. Nem minden család tudja megadni a felhőtlen gazdagságot és/vagy boldogságot.

Egyszerűen írhatnám, hogy az élet nem habostorta. Mindenki mást él meg életében. Ha a gyermek nem tanul egyest kap. Én ettől is megóvnám szívem szerint. De mégis szükség van rá, hisz abból (talán) tanul.

Tudod a bírónőktől sokat hallottam, hogy amikor az anya elveri a gyermekét az nevelési szándékkal történt.

n4rover 2012.09.11. 21:09:16

@zotyikaa:
"De nagyon sajnálom, hogy ez az egész téma átcsúszott a férfi vs. nő vakvágányra. "

Én is sajnálom, hogy a statisztikák azt mutatják, hogy 95%-ban a férfi a bántalmazó.
Ez azt jelenti, hogy 95%-ban az ő felesége és fiú vagy lánygyerekei az áldozatok.

Akikből aztán felnőve, attól függően, hogy melyik szülőjük mintáját követik, bántalmazók és áldozatok lesznek.

Viszont olyat még nem láttam több, mint tíz éves tapasztalatom során, hogy bármely csbe áldozatokkal foglalkozó bármely segítő elutasított volna egy férfi áldozatot. Csupán a gyakorlati tapasztalat és a statisztikák is azt mutatják, hogy belőlük nagyságrendileg kevesebb van. (Még olyan országokban is ugyanilyenek az arányok, ahol a látenciának sokkal kisebbnek kellene lennie, mert előrehaladottabb a törvényi szabályozás és a társadalmi légkör, és nem csak a macho, önálló, pénztkereső és asszonytól soha pofont nem kapható férfi minta elérhető)

n4rover 2012.09.11. 21:10:35

@zotyikaa: Most komolyan el szeretnénk vinni a vitát sztereotípia hegyek egymásra dobálásának az irányába?

agyameldobom42 2012.09.11. 21:11:22

Varga egy fasz, monnyonle.
De ha a problema az, hogy valakivel torvenytelenseg tortenik (mondjuk megverik), es az elkoveto megussza, ott a rendorseggel-birosaggal van a gond, plusz torvenyek nem fognak segiteni.

Esetleg hozzunk egy olyan torvenyt, hogy bunozni tilos, igy aki mondjuk bankot rabol vagy kozpenzt sikkaszt, az rogton egyszerre ket torvenyt is megsertett. A bankrablot azutan is lecsuknak, a sikkasztot azutan sem.

Gesztusnak jo, en alairtam.

Zb627 2012.09.11. 21:12:58

@freetibi: "Szóval a cél az, hogy ne kelljen bizonyítani a családon belül? Ez lenne a megoldás?"

Nem ez a cél, igenis kelljen bizonyítani. De ezt a rendőrség tegye meg, hivatalból, pont mint amikor az utcán verekszik össze két ember. Ne várjon a rendőrség arra, hogy a sértett fél feljelentést tegyen, amit egyik fél sem tenne meg. A nő félelemből, mert újra megverné a férje. A férj pedig - ha ő a sértett - szintén félelemből és szégyenből, mert hogy néz az ki, hogy hagyja, hogy egy nő megverje.

zotyikaa 2012.09.11. 21:15:09

Hát én sok olyan bántalmazót láttam aki normális családban nőtt fel. Most hozhatnánk pszichológiai téziseket pro és kontra. Csak azt tudom ajánlani, minél több szakkönyvet olvassunk és kevesebb NANE-t.

Hát van aki buzi mintát is lát és gyilkosat is. De hagyjuk mondják el ők a véleményüket és ne adjuk a mi álláspontunkat a szájukba. mErtt ők is elmondják ám, de csak a szakembereknek akik ezeket le is jegyzik. Ezeket kell olvasgatni.

n4rover 2012.09.11. 21:15:44

@nudniq: Igen, igazad van, és ezért mondom egy ideje már, hogy a csbe egy KOMPLEX dolog, ahol nagyon gyakran az anya valóban kettős szerepben van. Egyrészt áldozat, mert a férje bántalmazza, másrészt maga is elkövető, mert a gyerek a leggyengébb, a teljesen kiszolgáltatott.

De a hatalmi viszonyokat látni kell, mert a hatalmi viszonyok átlátása nélkül egyszerűen nem lehet kezelni és visszaszorítani a csbe-t. És a tapasztalat, a statisztikák és évtizedek szakirodalma mind ugyanarra mutat: az esetek nagy többségében a férfi (már a szavak is árulkodók: családfő, úr, stb) bír a legtöbb hatalommal, amivel visszaél, az anya pedig vagy képes megvédeni a gyereket, vagy, legtöbbször, nem, vagy az esetek kisebb százalékában maga is bántalmaz.

zotyikaa 2012.09.11. 21:17:25

@n4rover: És mennyi férfi fordul a segítőkhöz? Miben is tud segíteni annak a férfinak, akitől elveszik a gyermekét és kirakják az utcára. Ugyanis 98%-ban az anyánál helyezik el a gyermeket és a lakás is az övé marad.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.11. 21:17:26

@FILTOL: Aki valoban kepben vana feminista eszmekkel, az nem keveri ossze ugy a dolgokat, ahogy te tetted. Magyaran egyenrangusagert kuzd, es nem esik le a karikagyuru az ujjarol ( ertsd nem sertodik meg) , ha nem segitik le rola a kabatot, stb. stb.

"a témához, ma Mo-on a nőknek különleges kényszerképzetük van.
nekik jár a régi férfiközpontú rendszerből minden ami jó, ajtókinyitástól az eltartásig, az új feminista központú rendszerből meg az önmegvalósítás és a szabadság teljes tárháza....akár a félrekúrásig bezárólag.'

A valodi feminista kifejezetten ugyel arra, hogy ne legyen eltartott helyzetben, csak ha tenyleg muszaj es nincs mas lehetoseg, fontosnak tartja, hogy tudasat elismerjek, illetve hogy ne kezeljek masodrangu allampolgarkent, hanem ugy , mint barkit: emberkent.

Valahol a liberalis szemlelethez all ez kozel, nincs olyan, hogy ferfi , vagy noi munka csak es kizarolag. Mindezek mellett elfogadja, hogy vannak olyan esetek es dolgok, amikben a ferfiak tobbnyire jobbak. De azt is elfogadja, hogy ez nem altalanos ervenyu. Hogy pl. lehet egy ferfi szenzitivebb erzelmi teren, mint egy no, hogy nem lehet skatulyazni, mert ott az egyen elveszik.

Szovala feminista nok nem azt akarjak, hogy kivaltsagosok legyenek, hanem hogy szimplan ne legyenek csak amiatt hatterbe szoritva, csak mert nem log semmi a labuk kozt.

zotyikaa 2012.09.11. 21:18:44

@tildy:):
Tildy nem olvasol? Épp az a lényeg, hogy a veszekedést nem lehet a Btk-ba emelni. A "félholtra verés" pedig már benne van.

bigél 2012.09.11. 21:20:14

@zotyikaa: Nyilván nem egyszerű az élet. Plusz még a legjobb szándék mellett is követhetünk el hibákat, ami pl. a gyerekre rossz hatással van. De csupán nevelési célzattal nem tennék helytelen dolgot, csak azért, hogy legyen negatív minta is.

Egyébként mindenki lát negatív mintát, nem kell annak felétlenül megjelennie a családban. És ebből is tanulhat a gyerek, főleg ha a saját szüleje segít az értelmezésben, segít neki feldolgozni, hogy mi is történt.

n4rover 2012.09.11. 21:20:47

@zotyikaa: "Hát én sok olyan bántalmazót láttam aki normális családban nőtt fel. Most hozhatnánk pszichológiai téziseket pro és kontra. Csak azt tudom ajánlani, minél több szakkönyvet olvassunk és kevesebb NANE-t."

Oké :) Már úgy tizenvalahány éve azon vagyok. Két témába vágó diploma is. De ahogy gondolod. :) A NANE-t pedig akkor tessék lesajnálni, amikor fel tudunk mutatni annyi gyakorlati tapasztalatot és elméleti tudást, amennyi az ott dolgozóknak van.

Jah, és nem emlékszem, hogy kizárólagosságokban fogalmaztam volna. Tendenciákról és arányokról beszélek. Persze, hogy vannak olyan bántalmazók is, akik "normális" családban nőttek fel.
Persze azt is érdekes lenne megnézni, hogy mi volt húsz-harminc évvel ezelőtt a "normális család" és miféle gyereknevelési eszközök voltak a "normálisak"...

zotyikaa 2012.09.11. 21:21:07

@tildy:):
Ha nem segítem az irodában le a kabátot vagy nem engedem előre a hölgyeket, mindenki azt mondja rám, BUNKÓ. És az udvariassság nekem nem esik egyébként sem nehezemre. Akkor legyetek szívesek egy feliratot elhelyezni magatokon, hogy "feminista vagyok, ne légy előzékeny".

n4rover 2012.09.11. 21:22:12

@zotyikaa: " Ugyanis 98%-ban az anyánál helyezik el a gyermeket és a lakás is az övé marad. "

Ilyesmire már reagáltam feljebb, légyszíves görgess fel.

bigél 2012.09.11. 21:23:15

@zotyikaa: Bizonyára van olyan is, aki normális családban nőtt fel. A jellemünket nem tudja teljesen felülírni a nevelés. Persze az is egy jó kérdés, hogy honnan tudjuk egy családról, hogy normális-e. Mert kifelé gyakran nem az látszik, mint ami a mélyben lapul.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2012.09.11. 21:26:09

@tildy:): ez tiszta, és oké...hozzászólásomban nem én kevertem össze a fogalmakat, hanem szélsőségesen karikírozva bemutattam azt a nőtípust a ki keveri.

zotyikaa 2012.09.11. 21:30:19

@n4rover:
A baj az, hogy csak azt látják meg amit szeretnének a NANE-sok.

De hogy a megoldás felé vegyük az irányt:
Például írd már meg, miért nem kérik sohasem, hogy pl a látlelet felvételénél követeljék meg a sértett személy beazonosítását. Ugyanis fényképes igazolványt sosem kér az orvos. A sérüléseket sosem fényképezik le., pedig most már minden kórházban van erre mód. Stb. Az áldozatokat segítsük és ne az ezzel visszaélőket.

A férfi miért nem dönthet saját életéről, amikor a párja teherbe esik? Nem lenne jobb ha az apa nyilatkozna, hogy akarja-e a gyermeket vagy nem. Az anya is tudná mire számítson. És az ő élete sem menne tönkre 25 év fizetéssel és bűntudattal.

Az arányokról tudomásul kell venni, hogy egy férfi nem panaszkodik, nem sír.

Egyetlen esetre emlékszem, akkor a bíró és szakértő azt mondta ez nem jellemző viselkedés a férfiakra, ezáltal valószínűsíthetően labilis és képtelen a gyermek nevelésére az apa.

Akkor tessék mondani mi is sírjunk vagy sem?

zotyikaa 2012.09.11. 21:32:26

@n4rover: Ugyanis 98%-ban az anyánál helyezik el a gyermeket és a lakás is az övé marad.

Ne haragudj de legalább az idejét írd meg, mert képtelen vagyok minden bejegyzést visszaolvasni.

zotyikaa 2012.09.11. 21:34:38

Arra nem válaszoltatok, hogy helyes-e azon bírói gyakorlat amely megengedi, hogy az anya nevelési okból elverhesse a gyermekét.

Az apa miért nem nevelhet?

bigél 2012.09.11. 21:35:15

@zotyikaa: persze, dönthessen a férfi is az életéről, hogy akarja-e a gyereket vagy sem. De! Ha nem akarja, de megtörtént a dolog, akkor mit csináljon a nő? Menjen abortuszra? Vagy tartsa el egyedül? Nem igazán látom egyenlőnek az esélyeket. Az aktusban mindketten benne voltak, a következmények viszont nem egyformák számukra.

(Most nem arról beszélek, amikor valaki csellel, pl. direkt nem beszedve a fogamzásgátlót, esik teherbe, hogy aztán zsarolással kényszerítse a férfit.)

Ianas 2012.09.11. 21:36:41

"Az ország többsége felhatalmazást adott"

- Egy diktátornak, hogy azt tegyen a jövőnkkel, amit akar
- Egy rakás ingyenélőnek, hogy vagy hozzá nem értésből, vagy önérdekből, vagy a kettő kombinációjából lerabolja a... jövőnket
- Hogy a gyerekeink vagy egyházi, vagy Hoffman "Hülye" Rózsa (legnagyobb tisztelettel a naccsádnak) által kézivezérelt iskolába járjanak
- Hogy (szintén) a gyerekeink megtanulhassák ezen iskolában Mi A Magyarok Úristene, vagy fakultatíve, Mi A Magyarok Szent Erkölcse.
- Hogy a fiataljaink választhassanak a karrierjük vagy a fizetés között
- Hogy megutáltassuk magunkat az egész civilizált világgal, no meg a kevésbé civilizált (ún. feltörekvő) világ egy részével.
- Hogy megmutassák, hol az asszony helye.
- Hogy elindíthasson bennünket A Nagy Gazdasági Hullámvasúton, Amin Valamiért Mindig Hosszabb A Lejtős Rész.

Igen, ez a Nemzeti Együttműködés Rendszere, pontról pontra.

Kérnék mindenkit, egészítse ki bármivel, ami eszébe jut.

bigél 2012.09.11. 21:36:41

@zotyikaa: én nem látom helyesnek a gyerekverést

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2012.09.11. 21:36:53

@zotyikaa: En szolni szoktam, vagy pl. fogom az ajtot es mondom, menjenek befele. Nem szamit , nem lenyegi kerdes elore engednek-e, a kabatlevetelt meg kulonosen nem szeretem, koszonom, le tudom venni magamtol is.

En amugy nem tartanalak bunkonak:)

Egyebkent nem kell feltetlen csaladon beluli eroszaknak lennie, viszont a hosszan tarto, egymastol valo fuggosegi viszonyon alapulo serteseket valahova be kell sorolni. Es ez tobbnyire azert csaladon belul tortenik, par kiveteltol eltekintve.

@FILTOL: Ebben az esetben elnezesed kerem. Valoban, van ilyen notipus is, de az ilyen no valojaban nem feminista, hanem onzo , hulye picsa:D

zotyikaa 2012.09.11. 21:41:43

@bigél: Érdekes, hogy nem a szokásosat írtad, mármint miért nem vigyázott jobban a férfi.
Mert ugye akor a nő is jobban vigyázhatott volna.

Itt nem a hibás keresését kívánom. Van egy helyzet. MI a jó megoldás ezeknek a fiataloknak. Írd meg te.
Abortusz?
Leányanya, suli, karrier vége, egyedül nevelés, fiú 25% levonás?

Persze lehet most már esemény utáni tablettát venni, amelynek a veszélye semmi ezekhez képest. persze azt a fiú nem kaphatja be.
A fogamzásgátló tablettákról nem is beszélve. Mielőtt letámadtok a sok mekllékhatással, megjegyzem leányom 19 éves és az egyik legjobb orvos szedeti vele, mert a menstruációs ciklusát szabályozza. Én nem értek hozzá, de örülök hogy szedi.

zotyikaa 2012.09.11. 21:44:40

Mennem kell mert a feleségem hív a szobába...
és ha vitatkozunk mindig azt mondja, ha nem tetszik mehetek...
a gyermekeim (3) viszont nem szeretném elveszíteni...

Akkor most vegyem fel amit mond és majd jövőre elválhatok és velem maradhatnak a gyermekeim???

Ezen gondolkozzatok el.

n4rover 2012.09.11. 21:46:20

@zotyikaa:
"A baj az, hogy csak azt látják meg amit szeretnének a NANE-sok."

A NANE-sok azt látják, ami AKTUÁLISAN, a valóságban történik a hozzájuk fordulókkal. Találkoznak olyan áldozatokkal, akik még csak épp kezdik felismerni, hogy mi történik velük, egészen olyan áldozatokig, akik már megjárták az összes rendszert és arról be is számolnak. Az rendőri nem cselekvésről (tisztelet a kivételnek), a bírósági kálváriákról, a gyerekelhelyezési visszázsságokról.

"Például írd már meg, miért nem kérik sohasem, hogy pl a látlelet felvételénél követeljék meg a sértett személy beazonosítását. Ugyanis fényképes igazolványt sosem kér az orvos. A sérüléseket sosem fényképezik le., pedig most már minden kórházban van erre mód. Stb. Az áldozatokat segítsük és ne az ezzel visszaélőket."

A látlelet felvétele még nem jelent automatikusan feljelentéstevést is. Az utóbbinál nyilván azonosítják a sértettet.
A sérülésekről készítendő pontos látlelet (külföldi szakirodalomban rape-kit) pedig igen, fontos lenne. Elképesztően kevés az az orvos és nővér, akik ezt szakszerűen és az áldozat méltóságát amennyire csak lehet tiszteletben tartva meg tudják csinálni. Vagy hajlandóak szarakodni vele.
A NANE szakmai anyagaiban, amelyeket többször benyújtottak már van erre is szakmai javaslat... kár, hogy egyszer sem olvasta el senki, vagy legalábbis egyszer sem vette figyelembe senki, se a mindenkori országgyűlés, se egyéb szerv.

"A férfi miért nem dönthet saját életéről, amikor a párja teherbe esik? Nem lenne jobb ha az apa nyilatkozna, hogy akarja-e a gyermeket vagy nem. Az anya is tudná mire számítson. És az ő élete sem menne tönkre 25 év fizetéssel és bűntudattal."

Igen, optimális és ideális esetben (egy egyenlőségen alapuló társadalomban) ez közös döntés lenne. Viszont azt ne hagyjuk figyelmen kívül, hogy egy embrió/magzat sorsáról a nélkül nem lehet dönteni, hogy a nő testének 9+ hónapig való használatáról ne döntenénk. És amíg egy transzplant donor nem befolyásolható és végképp nem kötelezhető, hogy a testét vagy annak részeit használatra átadja másnak, addig egy nő sem... Mert ugye a nő is ember.

bigél 2012.09.11. 21:48:51

@zotyikaa: most arról az esetről beszélünk, ha megesett a dolog. Védekezés esetén is előfordulhat, hogy becsúszik a baba. Esemény utáni tabletta megoldás lehet, ha nem védekeztek vagy elszakadt az óvszer. De ha gyógyszert szed, óvszert használtak és azzal minden rendben volt, akkor ugye ez fel sem merül. És akkor ott van egy helyzet, amit nagyon nehéz megoldani. És erre írom azt, hogy ez mindkét félt érinti, viszont a lányt azért jobban. Szerintem ebben az esetben a fiúnak is vállalnia kell a felelősséget.

Te mit tanácsolnál ilyen esetben a lányodnak?

zotyikaa 2012.09.11. 21:52:03

@n4rover:

Nem is értem miről írsz. Donor, stb.
Nekem három gyermekem van a feleségem kétszer volt abortuszon (ő akarta) de nekem nem tűnt úgy, hogy ekkor olyan nagy áldozatot hozott volna. Két hét múlva újra virgonc volt, nem hogy kilenc hónapig szenvedett volna. Sok barátom ennél ritkábban fekszik le a feleségével.

n4rover 2012.09.11. 21:54:01

@zotyikaa: " @n4rover: Ugyanis 98%-ban az anyánál helyezik el a gyermeket és a lakás is az övé marad.

Ne haragudj de legalább az idejét írd meg, mert képtelen vagyok minden bejegyzést visszaolvasni."

Az volt a lényege, hogy ez tévhit. A számok 58%-42% az anya, illetve az apa javára.

zotyikaa 2012.09.11. 21:54:19

@bigél:
Az esemény utáni tablettát.
Semmiképpen nem azt, hogy egyedül döntsön és egy másik embert akarata ellenére 25 évig fizettessen. Ráadásul az unokám legalább az elején ismerhesse meg az apját. Ha már minden 10 házasságból 7 válással végződik.

bigél 2012.09.11. 21:55:57

@zotyikaa: az abortusz számtalan nőnél életre szóló lelki problémát okoz (típusa válogatja). nekem szerencsére nem volt, de magfamat ismerve én mély depresszióba süllyedtem volna, ha pl. amiatt, mert a fickóm nem akarja, el kell vetetnem. Emellett olyan szövődményekkel is járhat, ami a későbbi gyerekvállalást megnehezíti, ill. megakadályozza.

És nem, nem vagyok az abortusz tiltása mellett, ezzel csak azt akartam írni, hogy egyáltalán nem olyan könnyű ez a döntés.

n4rover 2012.09.11. 21:56:10

@zotyikaa: "Nem is értem miről írsz. Donor, stb.
Nekem három gyermekem van a feleségem kétszer volt abortuszon (ő akarta) de nekem nem tűnt úgy, hogy ekkor olyan nagy áldozatot hozott volna. Két hét múlva újra virgonc volt, nem hogy kilenc hónapig szenvedett volna. Sok barátom ennél ritkábban fekszik le a feleségével."

Igen, félreértettem, ne haragudj. Szóval igen, azt gondolom, hogy egy normális világban közös felelősség lenne a védekezés, a gyerektervezés és a döntés.

bigél 2012.09.11. 21:57:46

@zotyikaa: vagyis inkább az abortusztablettát, ha jól értem, mert ugye az esemény utánit 72 órán belül (a jól tudom) be kell venni. Normál védekezés mellett pedig azért nem azzal kezdik a nők, hogy a bk. még vegyünk be egy ilyet is.

zotyikaa 2012.09.11. 21:58:16

@n4rover:
Az volt a lényege, hogy ez tévhit. A számok 58%-42% az anya, illetve az apa javára.

De jó lenne. De hát ez megint ferdítés.

Légyszíves kérd meg az Államháztartási hivataltól hány egyedüláló anya vagy apa kapja a családi pótlékot. Megkapod a választ.

Ugyanis az általad írt arány csak azokban az esetekben igaz, amikor az apa kéri a gyermek nála történő elhelyezését, hivatkozva arra, hogy az anya nem képes a gyermeknevelésre.

zotyikaa 2012.09.11. 22:01:53

@bigél: Nem az abortusztablettát, arról sok rosszat halottam és a kórházban kell alkalmazni ha jól tudom.

Az esemény utánit. Ha esetleg elfelejti bevenni a normális fogamzásgátlóját, akkor is vegye meg erre inkább adok neki 5.000 forintot.

Azt hiszem annyi esze meg van, hogy 72 órán belül el tudja dönteni a barátjával együtt, hogy akarják-e a gyermeküket az egyetem alatt.

bigél 2012.09.11. 22:03:32

@zotyikaa: akkor nem olvastad el/nem érted, amit írtam. akkor is jöhet a baba, ha minden rendben volt a védekezéssel. Én erről az esetről kérdeztelek. Amikor már nem oldható meg ilyen egyszerűen.

bigél 2012.09.11. 22:06:09

@bigél: de mindegy is, átcsúsztunk egy teljesen más területre, mint ami a poszt lenne

zotyikaa 2012.09.11. 22:06:50

Nem foglalkozom 1:100000 eséllyel. Nem is lottózom. De nem is ez a jellemző, amit ki akarsz provokálni.
De hogy azért válaszoljak, saját anyjából és tapasztalatából kiindulva abortusz párti vagyok. De ha akarják, én örülni fogok az unokámnak, ha kell el is tartom.

bigél 2012.09.11. 22:10:58

@zotyikaa: ez nem provokáció volt, érdekelt a véleményed. Fölösleges minden mögött hátsó szándékot látnod.

n4rover 2012.09.11. 22:11:44

@zotyikaa: egy pillanatig nem titkoltam, hogy a topic témájánál maradva csbe-os ügyekről beszéltem. Amelyekben igen, az "apa" megpróbálva megtartani legalább a gyerek fölötti hatalmát, sok esetben kérvényezi, és sokszor sajnos meg is kapja vagy a felügyeleti jogot, vagy a láthatást, és így tovább folytathatja a gyerek és az anya bántalmazását.

nudniq 2012.09.11. 22:13:47

@n4rover: "És amíg egy transzplant donor nem befolyásolható és végképp nem kötelezhető, hogy a testét vagy annak részeit használatra átadja másnak, addig egy nő sem..." Én is hasonló érvet szoktam használni arra, ha egy férfi az abortusz ellen beszél. Ha egy nőt rá lehetne kényszeríteni arra, hogy szüljön, a magzat élete védelme érdekében, akkor bárkit rá lehetne kényszeríteni arra, hogy kiműttesse a fél veséjét, és átadja annak, akinek pont arra lenne szüksége a túléléshez. Mindkét esetben egy ember élete érdekében egy másik embert komoly egészségügyi kockázatvállalás (és tortúra) elviselésére kényszerítünk.

Node szerintem zotyikaa nem "életvédelmi" alapon kért beleszólást az abortuszba, hanem azon az alapon, hogy ő is mondhasson véleményt a saját gyerekéről (akarja/nem akarja) azon a jogon, amilyen jogon a nő mond ilyet. Ha a férfi nem akarja a gyereket, akkor neki ugyanolyan joga legyen az apává-nem-váláshoz, amilyen joga a nőnek megvan az anyává-nem-váláshoz.

Persze a nőnek plusz joga is van, hiszen az ő testéről van szó, és így a végső döntés a nőé. (A férfi joga olyasmi lehetne, hogy ha a férfi az abortusz ellen van, attól a nő még abortálhasson; viszont ha a férfi az abortusz mellett van, mert nem akarja a gyereket, akkor azzal lemond az apaságáról, és ha a nő ennek ellenére mégis a gyerek megszülése mellett dönt, akkor az a gyerek kizárólag a nőé, a férfit semmilyen anyagi kötelezettség nem terheli, cserébe az apát semmilyen szülői jog meg sem illeti. Persze ezt csak most itt helyben találom ki, fogalmam sincs, zotyikaa mire is gondolt. És ez a téma amúgy is OFF.)

n4rover 2012.09.11. 22:25:14

@nudniq: Igen-igen, közben rájöttem, hogy félreértettem, még egyszer elnézést.

nudniq 2012.09.11. 22:27:55

@n4rover: amikor a bíróság kifejezetten segít a tettesnek a válás után a bántalmazás folytatásában, az különösen felháborító.

De ez is a joggyakorlat hibája. Miért nem vizsgálják, hogy miért is akarja a másik fél a gyereket? Jó helye lenne-e tényleg nála? Miért nem kérdezik meg a gyereket? (Olyan szakemberek, akik meg tudják nyitni, ha félne elmondani, mi is történik otthon.)

Ezt amúgy sohasem értettem? Miért a felnőttnek van _joga_ a gyerekhez? (A meleg párok gyerekvállalásánál - amivel amúgy egyet értek - is azt az érvet szokták felhozni, hogy a felnőttnek joga van ahhoz, hogy gyereke lehessen... ezzel az érvvel nem értek egyet.) Nem inkább a gyerekeknek lenne joguk a szerető (akár "csonka", akár egynemű szülők alkotta) családhoz?

n4rover 2012.09.11. 22:36:06

@nudniq: Teljesen egyetértek a felháborodásodban.

Viszont azt gondolom, hogy ez nem csak a joggyakorlat és a jogalkalmazás miatt van így. Hanem a miatt is, hogy nincsenek képzések (a nagyon kevés pénzből finanszírozott Nanés képzéseken kívül, amik meghívásos alapúak és a bíróságok notóriusan nem hívják a Nanét)
nincsen megfelelő, komplex törvényi szabályozás, azaz pl egy komplex családon belüli erőszak tényállás, amelynek alapján ki lehetne mondani az a bántalmazóról, hogy bántalmazó és az automatikusan a gyerekfelügyeleti és láthatósági jog megvonását jelentené.
Egy ilyen komplex tényállás híján a büntető bíróság egyenként, kapcsolat nélkül látja a bebizonyított eseteket, de nem magát a gyakran évekig tartó bántalmazást,
a válóperben a válóperes ügyvédek gyakran arra ösztönzik az áldozatot, hogy hallgassa el a bántalmazást,
a gyerekelhelyezési perekbe pedig be se jut a bántalmazó fél másik, büntetőjogi tárgyalása, ha van is.

Amúgy a témában remek, magyar szakirodalom létezik, "Rendszerbe zárva" címmel a magyar viszonyokról:
patent.org.hu/Rendszerbe_zarva.pdf

nudniq 2012.09.11. 22:40:46

@tildy:): Az a baj, hogy "feminizmus" szóval két teljesen különböző hozzáállást illetnek (te és vitapartnered is, de általában saját magukat "feministaként" meghatározók is). Az egyenlőségre törekvés, és az, hogy csak az számítson, amit az adott ember letett az asztalra, függetlenül attól, hogy férfi-e vagy nő, az lenne az alap.

De van egy "reakciós" feminizmus is. A hímsovinizmusra adott reakcióként kialakult egy "nősténysovinizmus" is, aminek itt a korábbi kommentelők között is akadtak képviselői. (Ez hasonló ahhoz, mint amikor az uralkodó helyzetben lévő dél-afrikai fehérek rasszizmusára reakcióként kialakult a feketék körében a fehérellenes rasszizmus, vagy amikor itthon a cigányellenességre reakcióként egyes cigány csoportok körében nem antirasszizmussal válaszolnak, hanem a többséget gyűlölő "ellenrasszizmussal". Ezek értehtő, de sajnálatos emberi reakciók.)

nudniq 2012.09.11. 22:54:06

@n4rover: "nincsenek képzések (a nagyon kevés pénzből finanszírozott Nanés képzéseken kívül, amik meghívásos alapúak és a bíróságok notóriusan nem hívják a Nanét)" ezt nem értem. A nanés képzés meghívásos alapú? De akkor a bíróság hogy hívhatna meg, és kit, és hogy hívhatná meg rá magát a Nanét? Bocsánat, de ezt nem tudtam értelmezni.

"a válóperben a válóperes ügyvédek gyakran arra ösztönzik az áldozatot, hogy hallgassa el a bántalmazást" ezt nem értem, hogy miért? A válóperes ügyvédek nem inkább abban érdekeltek, hogy minél inkább befeketítsék a másik felet?

"a gyerekelhelyezési perekbe pedig be se jut a bántalmazó fél másik, büntetőjogi tárgyalása, ha van is." Ez meg szimplán dühítő. De ez a bírósági eljárásjog hibája. (Amióta egy-két kiemelt ügyben láttam a bíróságokat elítélni olyan embereket, akik számomra nyilvánvalóan ártatlanok, és olyanokat, akik bűnösségéről a bírósági indoklás egyáltalán nem győzött meg, azóta amúgy sem vagyok feltétlen híve az igazságszolgáltatásnak...)

n4rover 2012.09.11. 22:59:32

@nudniq:
"ezt nem értem. A nanés képzés meghívásos alapú? De akkor a bíróság hogy hívhatna meg, és kit, és hogy hívhatná meg rá magát a Nanét? Bocsánat, de ezt nem tudtam értelmezni."
Elnézést, nem fogalmaztam elég tisztán. Nyilván a Nane nem mehet oda bárhová és mondhatja azt, hogy akkor most képzést fogok tartani. A rendőrség viszonylag gyakran kér képzést. Azonban a bírók, jogászok (pongyolán fogalmazva bíróságok) notóriusan nem kérnek a Nane képzéseiből, pedig rájuk férne.

"A válóperes ügyvédek nem inkább abban érdekeltek, hogy minél inkább befeketítsék a másik felet?"
Meg abban, hogy ne legyen túl sok melójuk az üggyel. Illetve ők is tökéletesen alulképzettek, mondhatni képzetlenek, fel se ismerik a legtöbb esetben, hogy mi zajlik.

"Ez meg szimplán dühítő. De ez a bírósági eljárásjog hibája."
Igen, amelyet szintén lehetne szabályozni, nem beszélve arról, hogy egy komplex törvényi szabályozás átjárhatóvá tenné a három fő rendszert, amely ilyen esetekben játszik. De amíg nincs komplex szabályozás, akkor a "rendszerhibák" is az elkövetőket védik.

wowerman 2012.09.13. 15:28:17

@McDobbent: Nem csak Vargát köszönhetjük a fidesznek hanem az utóbbi 2 évet is. Mellesleg ki mondta hogy mszp-s vagyok? Az a legviccesebb hogy te mocskolódtál, én nem :D
süti beállítások módosítása