A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Politikai távoltartás

2012.08.01. 08:05 Carnivore

Katasztrófa, tömeggyilkosság, sztárbotrány. A kereskedelmi médiaszolgáltatás megmentői. Nemcsak az attrakció miatt, ami bevonzza a széles néptömegeket. Legalább annyira egy valós veszély elkerülése okán, miszerint: A gazda leváltható.

A kormányközeli sajtó („köz”média?) és a kereskedelmi szövetségesek mellé nem mindig szegődik oda a szerencse: bizony előfordul az év 365 napjában olyan, amikor egyszerűen nem történik semmi tragédia. Náluk ilyenkor van baj: kénytelenek közügyekkel foglalkozni. Vagy mégsem?

Van megoldás! De miért szükséges? A politika világa túl veszélyes: meglehetősen kiszámíthatatlan, szeszélyes, s különben túl sok tényező befolyásolja. Az ilyet nem szereti sem a kormány sem a kereskedő. Ők olyan rendet akarnak, ahol nyugodtan tudnak építkezni. És persze a nép is: szegény embereknek megvan a maguk baja, nemhogy még másokéval is foglalkozzanak. Ez a hozzáállás jól tükrözi az elmúlt évek passzív magyar valóságát: a rendszerváltozás kezdeti lelkesedése rég elhalványult; a politikai aktivitás a választások között rendre alacsony szintet mutat; a bizonytalankodók csak az utolsó pillanatban hajlandóak megnyilatkozni. Hogyan lehet ezen az áldatlan állapoton segíteni? A kormány elképzelése szerint a választási rendszert a tömegigények kielégítése felé kell vinni, így meg lehet óvni emberek millióit attól, hogy esetleg rossz helyre ikszeljenek. Erre való az előzetes regisztráció (és a jelentkezők kötelező voksolásának felvetődése): így szakszerűen el lehet riasztani a „kellemetlenkedőket” a nép ügyeitől.

A másik megoldás azonban sokkal rafináltabb – habár több erőfeszítést, állandó figyelmet igényel: a tömegtájékoztatás segítségével távol kell tartani a szavazót a közügyektől. Ez persze korántsem egyszerű feladat: nem lehet mindig imával elérni, hogy történjen aznap egy politikailag neutrális szenzáció, mint egy tömegkarambol - és nem születhet minden nap az állatkertben kiselefánt sem.

Azért a segítség nem marad el: erre találták ki a „politikaszűrő-rendszert” - és végszükség esetén még mindig ott vannak rendkívül kreatív T. Miniszterelnök Úr bevethető gumicsontjai is (made in: Félázsia). A cél maga az eszköz: teljes térfoglalás, a nép pedig (aki tisztességgel elvégezte dolgát 2010-ben, s azóta szerencsére nem annyira akaródzik politikával foglalkozni) csak akkor kapcsolódik majd be, amikor e kellemetlen tisztogatás a végére ér: mire felébred, már egy kigyomlált, sterilizált médiavilágban találja magát.

Egyedül az internetes portálokról mondható el, hogy nagyjából tisztességesen végezték munkájukat az elmúlt két évben: például annak ellenére, hogy az Index és az Origo is önkéntes szekértoló szerepet játszott a Gyurcsány-éra megbuktatásában (ez természetesen itt nem negatív vagy pozitív vélemény, pusztán ténymegállapítás!), a választások másnapján rögtön „váltottak”. Méghozzá úgy, ahogy azt kritikusan (és főleg önállóan) gondolkodó újságírók csapataitól elvárhattuk. Ez a felfogás azonban a kereskedelmi rádiókat és televíziókat azóta sem jellemzi: az RTL Klub és a TV2 is folytatja kínos elhallgató propagandáját, amikor pedig egy kis politikára vetemedne, a kormánypárt valahogy akkor is mindig jól jár. Persze, joggal kérdezheti egy kormánnyal szemben inkább kritikus olvasó: vajon hogy csinálják? Nos, úgy, hogy a politikai hírek is gondosan ki/meg vannak válogatva, sőt tervezve (amiben hathatós segítséget tud nyújtani az MTI szakértő csapata is).

elnemitas.jpg

A modern és sikeres „politikaszűrő-rendszer” működési alapelve nagyjából így néz ki:

 

KÉRDÉS: Mik azok a témák, amiket el kell kerülnünk és miért?

VÁLASZ:

a) aktuálpolitika: általában túl sok a támadási felület; túl sok az ellenzéki hozzászólás

b) szakmapolitika: senkit nem érdekel; mi sem értünk hozzá

c) elvi politika: ellentmondások tömkelege kerülhet felszínre; a kormányt hosszú távon is össztűz alatt tarthatja

MEGOLDÁS:

1. tompítás: hátrébb rakjuk a hírt; a kormánypárti vélemények domináljanak; emeljünk ki a hírből egy részletet és nagyítsuk fel - ebből lesz a gumicsont (pl. EU: MNB elnök fizetése, költségvetés: képviselői pluszjuttatások sorsa, fővárosi ügyek: utcanevek átkeresztelése).

2. hárítás, időnyerés: példák: "az érintett fél stábunk megkeresésére még nem reagált"; "a szembenálló fél az ellene felhozott vádakat nem kívánta kommentálni".

3. elhallgatás mindenáron: semmiképp ne kommunikáljunk a kínos témáról, hanem helyette hozzuk be gyorsan vezető hírnek: valahol a világon ma született egy kiselefánt/nyolcasikrek/fehér tigris/kancsal oposszum - és ehhez a témához feltétlenül ragaszkodjunk aznap! Gyártsunk le hozzá estére háttérműsort, a másnap reggelt pedig stúdióbeszélgetésekkel indítsuk - sok-sok meghívott szakértővel -, így nyerve két teljes napot! Legyen ismétlés is!

4. feláldozás: ha már nagyon nagy bajban vagyunk, "áldozzunk fel" egy olyan politikust a média oltárán, akiért (már) nem kár (pl. Schmitt Pál) - de csámcsogjunk még róla jó sokat és jó hosszan (mert addig is „védettek", vagyis nagyon elfoglaltak vagyunk).

KÉRDÉS: Milyen témákkal érdemes foglalkoznunk és hogyan?

VÁLASZ:

a) hiányozhatatlan hős: mindig olyan témákat válasszunk, amelyekben miniszterünk, államtitkárunk vagy polgármesterünk pozitív szereplőként jeleníthető meg (pl. Pintér belügyminiszter hősiesen üldözi a maffiát és közben, ha kell, kiáll az útra forgalmat terelni; Orbán Viktor közbenjárására Horn Gyula az Állami Egészségügyi Központban maradhat).

b) szemetelés: folyamatosan keressük a felnagyítható - egyébként teljesen érdektelen - témákat, embereket - vagyis gyártsunk szemetet (pl. dohányzás a parlamentben, képviselők fizetése, Damu Roland). Belőlük feltétlenül gyártsunk vezető hírt!

c) elhatárolás: ha képtelenek vagyunk fontos közéleti témát elkerülni (pl. költségvetés várható tételei, új adók, törvények hatályba lépése), akkor mindig kommentár és ellenzéki vélemények interpretálása nélkül mutassuk be azt (pl. Matolcsy bejelenti újabb adócsomagját - majd rögtön snitt!; Selmeczi Gabriella nyugdíjat ment - majd azonnal reklám!). A cél, hogy az ellenvélemények már csak egy szűk réteget érhessenek el (pl. internetezők, politikai rádió- és tévécsatornák nézői).

d) bespájzolás: az elhallgató propagandát úgy tudjuk a legbiztonságosabban üzemeltetni, ha mindig rendelkezésünkre áll egy-egy csali téma, amit szükség esetén eltereli a figyelmet. Tartsunk fenn hát egy olyan hírszerkesztő csapatot, amelyik az örökzöld témákat gyártja folyamatosan és tölti fel vele hírraktárunkat. Amikor tehát baj van, nincs más dolgunk, mint benyúlni a kamrába és kirántani egy megsérült (s azóta felgyógyult) pandamackót, a világ legöregebb indiánját, vagy egy bukfencező kardnyelőt, aki épp ráér interjút adni.

És még egy trükk: mindig lessünk el jó ötleteket másoktól! Ez azért is előnyös, mert ha az RTL Klub, a TV2 és az MTV is ugyanazt a „fontos” témát adja (pl. pünkösdi kutyafuttatás Szombathelyen; Guinness-rekord óriáspalacsinta Derekegyházon), akkor biztosan az lesz a nap vezető híre! Mert hát ennyi ember azért mégse tévedhet, ugye...?

A „politikaszűrő-rendszer” alkalmazói biztosítják a rendet és a nyugalmat a fejekben. Professzionális elhallgatásukért cserébe megtarthatják (és bővíthetik) fogyasztói körüket, kizárólagos működési frekvenciájukat pedig az állam garantálja (aki e védelmi alkuért cserébe még meg is tisztítja nekik a terepet: lásd Médiatanács kontra Klubrádió, ahol addig „számlálják újra a szavazatokat”, amíg ki nem jön a „Bolgárúr-Gameover”). A kormánytól pedig további megrendelések várhatók; a médiapiac így nemhogy hanyatlana, egyenesen felvirágzik! Jó-jó, egy kicsit irányítottabb, egy kicsit mesterkéltebb. De a miénk. Illetve: kié?

Tetszett a cikk? Csatlakozz a KARD Facebook-csoportjához:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

69 komment · 1 trackback

Címkék: média propaganda politikai rendszer Címkék politikaszűrő

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr284689030

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.01. 10:42:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OftF 2012.08.01. 09:17:55

Persze ez így van. De mi az ellenszer? :)

sikertelen kiégett frusztált (törölt) 2012.08.01. 09:28:24

@OftF: nem kell nézni tv-t. egyszerűbb, mint gondolod.

spontan · http://erdekessegek.info 2012.08.01. 09:40:21

Az RTL híradóba belenézek néha, ott foglalkoznak kényes ügyekkel is, miután lementek a gyilkosságok és a betörések.

Hasonlóképpen a Blikk is lehoz a kormányra kínos témákat, például hogy mennyivel nőtt a fizetésük, miközben az embereké csökken.

A bulvármédia szereti ezeket a témákat, mert tudják, hogy a nép vevő a hatalmasok leleplezésére, és ez elég sok embert elér.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.01. 09:42:09

"Egyedül az internetes portálokról mondható el, hogy nagyjából tisztességesen végezték munkájukat az elmúlt két évben: például annak ellenére, hogy az Index és az Origo is önkéntes szekértoló szerepet játszott a Gyurcsány-éra megbuktatásában (ez természetesen itt nem negatív vagy pozitív vélemény, pusztán ténymegállapítás!), a választások másnapján rögtön „váltottak”. Méghozzá úgy, ahogy azt kritikusan (és főleg önállóan) gondolkodó újságírók csapataitól elvárhattuk."

*

Naná. Az Index pláne.

Elhajtották a főszerkesztőjüket, elhajtották a sztárbloggereiket, elhajtották a valóban színvonalasan író újságíróik nagyrészét.

A blogketrecből száműzték a korábban sztárolt baloldali privát blogokat, sűrűn előfordul, hogy 9 és 17 óra között polblog nélkül díszeleg a blogketrec.

Van helyettük pina meg főzőcske, meg sorozatblog rogyásig, bár már a főzőcske se a régi, mert már a Malackaraj blog is bezárt, az írója átigazolt az Origóra.

Az éppen aktuális politikai hírek sokkal rövidebben, felületesebben tálalva és többórás késéssel jelennek meg náluk, mint a konkurenciánál, ha ugyan megjelennek, mert sokmindent meg se írnak.

Nyomatják az olyan fosblogokat, mint a kormánysegg-nyaló Véleményvezér, amin most éppen arról áradoznak, hogy Budapest TURISTASZEZONBAN történő elsötétítése az JÓ, a kommentezés persze kikapcsolva, és ezt a posztot a Facebookon sem lehet kommentezni.

Nem véletlenül esik látványosan az olvasottságuk a webaudit.hu statisztikája szerint.

debreceni.blog 2012.08.01. 09:42:17

Orbán elhatalmasodott hatalommániája

A magyar miniszterelnök kétségbeesett kísérletei az önigazolásra: új világot teremtett. Való igaz, de csak magának.
www.vagy.hu/tartalom/cikk/2729_orban_elhatalmasodott_hatalommaniaja

Blogger Géza 2012.08.01. 09:46:29

Akinek ez nem tetszik, nézzen egész nap atv-t és hallgasson Klubrádiót Mondjuk szerintem ezektől hosszú távon mindenki depressziós és öngyilkos lenne, talán ezért sem időzik el ott tartósan a normális többség...

Érdekes, hogy egy olyan agymosásra van igény, amelyik állandóan csak azt sulykolná, hogy itt minden szar, nincs remény, el kell menekülni. Nem lehet, hogy a döntő többség ezt hülyeségnek tartja, és nem kívánja lelkét és szellemét ilyenekkel szennyezni?

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.01. 09:53:17

@Blogger Géza:

Van még két évetek, arany, utána le lesztek húzva a vécén, mint a szar, mert az emberek inkább hisznek a saját szemüknek, mint a kormánypropagandának.

gono 2012.08.01. 09:57:55

@No_Fidesz_No_Problem: és arra gondoltál-e, hogy nem kell mindenkinek az ízlesed szerint blogot írnia?
meg arra, hogy nem minden ugy és azért, történik ahogy te kigondolod? csillapodj kicsit mert a felháborodásod inkább csak hisztinek tűnik. én pedig azt hiszem, hogy effajta viselkedésnek örülnek leginkább a habonyárpiéknál.

Kutchek (törölt) 2012.08.01. 10:00:29

A pártmédia csak felmérte az igényeket.
Az embereket jobban érdekli a hamburgi állatkert pandája dinnyemajszolás közben, mint a saját nyugdíjuk, munkahelyük, gyermekük iskoláztatása.
A hárommillió manyup tagból 100ezer vette a fáradságot, hogy tegyen valamit.
Egymás után veszik át az egyházak az iskolákat, rúgnak ki tanárokat, igazgatókat, de alig van ahol tiltakoznának.
A fizetésünk szart se ér, de tucatszámra találják ki az új adókat, az emberek meg se pisszennek.
Lassan távolabb vagyunk az EU-tól mint 8 éve, de nekünk ez is jó.

Most őszintén, ha elkezdenének bármilyen megközelítésből politikai híreket adni, az emberek egyből elkapcsolnának máshova.
De sebaj, majd 20 év múlva is a tíz éve megvásárolt tévénken nézzük a hamburgi pandákat.

déjá vu39 2012.08.01. 10:00:50

A cikk jól foglalja össze a lényeget. Néhány ponttal azért kiegészíteném:

-Csúsztatás;
-Hangsúlyeltolás;
-Tematizálás.

@Blogger Géza: Én attól leszek depressziós, ha a TV valamelyik híradójában 5 percen keresztül tárgyalják, hogy valaki eltörte a lábát, vagy autóbalesetet szenvedett. Ennél azért több esemény történik a világban.

"Érdekes, hogy egy olyan agymosásra van igény,,,,". Nem, Géza, egyáltalán nincs szükség agymosásra. A cikk ép erről szól: az állami agymosásról. Hány tárgyilagos cikket tetszett hallani a köztv-ben pl. az IMF-ről? Nem dicsérőt: tárgyilagosat. Vagy egyes kormánybiztosaink múltbeli ügyeiről?

Blogger Géza 2012.08.01. 10:01:42

@No_Fidesz_No_Problem: Én is inkább a szememnek hiszek, mint az ellenzéki propagandának. :) Az MSZP mire képes, azt 2002 és 2010 között láttuk, az LMP brutális adóemeléses programja elég ijesztő, a Jobbik gazdasági elképzeléseiről meg szerintem még a Jobbikban sem tudnak.

A félidei válság minden kormánypártot elért eddig, de hogy a Fideszt még így sem tudta megelőzni senki, az elég sokat mond. Jövőre várhatóan beindul majd kicsit jobban a gazdaság, ez meg jobban meg fogja dobna hangulatot, úgyhogy az ellenzék igen nagy bajban van.

Blogger Géza 2012.08.01. 10:02:26

@déjá vu39: Nem szoktam cikkeket hallgatni. :)

Blogger Géza 2012.08.01. 10:04:55

@Kutchek: "A fizetésünk szart se ér," Hát, az enyémre ezt nem mondadám, de ha a tiedet kevesled, ne ellenzéki propagandát nézz, az segít ezen a legkevésbé. Tanulj, képezd magad, keress jobb állást, vállalj mellékest, tedd magad jobban eladhatóvá.

skipy 2012.08.01. 10:28:35

@Blogger Géza:

Mesélek neked valamit.
www.mnb.hu/Jegybanki_alapkamat_alakulasa
Nézd meg ezt az összeállítást, különös tekintettel a 2004-es alapkamatokra. Majd jusson eszedbe, hogy akkor az MNB elnöke Dr. Járai Zsigmond (2001. március 2. – 2007. március 2.)volt.

Gondolkodj. Mi a töcsnek kellett akkor (amikor nem volt válság) 12,5%-os alapkamat? Nézd meg, hogy hogyan alakult a forint/euró árfolyam akkoriban
www.ecb.int/stats/exchange/eurofxref/html/eurofxref-graph-huf.en.html

Járai egymaga nagyon sok milliárdos (egzaktul nem tudom, ha érdekel nézz utána) adósságnövekedést csinált, valamint az erős forint megöli az exportot. MIT is tettek tönkre a SZOCIK? Idióta mind, ezt nem vitatom, de Járai érdeme az "elmútnyócévben" vitathatatlan.

Ezt a bagázst véded.

Kutchek (törölt) 2012.08.01. 10:37:08

@Blogger Géza: Örülök, hogy csak ezzel nem értesz egyet.

Blogger Géza 2012.08.01. 10:41:46

@Kutchek: Hát ez a távolabb vagyunk az EU-tól, mint 8 éve nehezen értelmezhető, de tény, hogy 8 éve folyik ellenünk a túlzott deficit eljárás, viszont az utóbbi 2 évben már nem túlzott a deficitünk, tehát jó eséllyel jövőre végleg megszüntetik.

christophe 2012.08.01. 10:50:02

Tv2 azt hiszem tegnapi aktiv,szabad-e a miniszterelnoknek rovidnadràgot vennie a vakàcioja alatt?!A naplo(amit èvek ota szerettem,ès nèztem interneten)1honap alatt kèt pozitiv hangvètelu riport a TEK-rol, no komment....

Blogger Géza 2012.08.01. 10:54:26

@skipy: Erre leghelyesebb, ha maga Járai válaszol, idézzük fel:

"A 11 százalékos jegybanki alapkamat valóban magas, de az EU 25 tagállama közül jelenleg Magyarországon a legmagasabb az infláció - mondta Járai Zsigmond a Parlamentben. A jegybankelnök közölte: a magas alapkamat tükrözi a piaci bizonytalanságot, csökkentéséhez az államháztartás stabilitására és hiány mérséklésére van szükség."

"Járai szerint kétséges az is, hogy az ez évre ígért költségvetési, államháztartási számokat tartani lehet-e az év egészében. Véleménye szerint igen magas szintet ért el az államadósság GDP-hez viszonyított aránya és 2005 első felében valószínűleg átlépi a 60 százalékos mértéket, vagyis az egyik maastrichti előírást. A fiskális politika hitelességén javítani kell, mert az kihat a befektetői megítélésre is - húzta alá a jegybankelnök. "

www.origo.hu/gazdasag/hirek/20040921jarai.html

kisa 2012.08.01. 11:03:50

@Blogger Géza: Nem lehet, hogy az elmúltkétévet megelőző elmúltnyócévben PONT UGYANEZ ment a hörrtévén meg a hetiválaszban? Csoda, hogy a rajongótábor nem lett kollektíven öngyilkos. (Mellesleg kár is...)

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.01. 11:04:39

@gono:

"és arra gondoltál-e, hogy nem kell mindenkinek az ízlesed szerint blogot írnia?"

Nézd, hülye az a főszerkesztő, és az a tulajdonosi kör, aki azért mond le az olvasói - és ezáltal a hirdetői - egy részéről, hogy megfeleljen a kormány elvárásainak.

*

"Meg arra, hogy nem minden ugy és azért, történik ahogy te kigondolod?"

Ebben egészen biztos vagyok, sőt, a politikai manipulációs technikák ismeretében magát a folyamatot is értelmezni tudom.

*

"Csillapodj kicsit mert a felháborodásod inkább csak hisztinek tűnik."

A felháborodásom az felháborodás. Ha te ezt hisztinek minősíted, amögött az állhat, hogy gyerekkorodban gyakran aláztak meg a szüleid azzal, hogy ha nem tetted, amit mondtak, hanem saját véleményed volt, akkor hisztisnek mondtak.

*

"Én pedig azt hiszem, hogy effajta viselkedésnek örülnek leginkább a habonyárpiéknál."

Habonyárpi egy vicc. Eladhatatlan terméket tukmál, ráadásul tudja is, hogy a termék eladhatatlan. Jobban tenné, ha átállna valamelyik samponos, vagy mosóporos céghez szövegírónak, addig, amíg annyira le nem járatja magát, hogy már a korpa meg a gomba elleni kampányhoz se őt riadóztatják.

Blogger Géza 2012.08.01. 11:08:39

@kisa: Nem tudom (nem szoktam nézni), kampányoltak amellett, hogy meneküljön, ki merre lát? Vagy hogy ne is menjünk választani?

Squid 2012.08.01. 11:16:35

@Blogger Géza: "Hát ez a távolabb vagyunk az EU-tól, mint 8 éve nehezen értelmezhető, de tény, hogy 8 éve folyik ellenünk a túlzott deficit eljárás, viszont az utóbbi 2 évben már nem túlzott a deficitünk, tehát jó eséllyel jövőre végleg megszüntetik."

Géza bakker!

Hogyan jön ez a cikk témájához, és hogyan gondolod fenntarthatónak a deficit csökkenést a MNYP pénz felélése után? (reform nem sok volt)

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.01. 11:17:19

@Blogger Géza:

"Jövőre várhatóan beindul majd kicsit jobban a gazdaság, "

*

Ezt neked mondták a hangok, vagy a Kedves Vezetődnek mondták a hangok?

Netán a Habonyárpi küldte mailben, hogy ha naponta ötvenszer betrollkodod a kommentlistákra, hogy "most még nem, de jövőre majd eljön tündérország", akkor vacsorára kapsz egy libacombot?

Gazdaságélénkítő stratégia ugyanis nincs, és az elmúlt két és egynegyed évben ilyenje a Fidesznek nem is volt soha.

Squid 2012.08.01. 11:19:47

@Blogger Géza: "Erre leghelyesebb, ha maga Járai válaszol, idézzük fel:

"A 11 százalékos jegybanki alapkamat valóban magas, de az EU 25 tagállama közül jelenleg Magyarországon a legmagasabb az infláció - mondta Járai Zsigmond a Parlamentben. A jegybankelnök közölte: a magas alapkamat tükrözi a piaci bizonytalanságot, csökkentéséhez az államháztartás stabilitására és hiány mérséklésére van szükség."

"Járai szerint kétséges az is, hogy az ez évre ígért költségvetési, államháztartási számokat tartani lehet-e az év egészében. Véleménye szerint igen magas szintet ért el az államadósság GDP-hez viszonyított aránya és 2005 első felében valószínűleg átlépi a 60 százalékos mértéket, vagyis az egyik maastrichti előírást. A fiskális politika hitelességén javítani kell, mert az kihat a befektetői megítélésre is - húzta alá a jegybankelnök. "

LOL

Majd írd oda azt is legközelebb amikor ezzel dicsekedsz, hogy kizárólag ez az oka annak, hogy a CHF és egyéb külföldi valutahitelezés felé fordult Magyarország.. 4-5% CHF hitellel szemben a 16% fölötti forinthitel esélytelen volt!

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.08.01. 11:24:24

@Squid: jogos, de ezt @skipy: kezdte, nem Géza :-)

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.01. 11:25:22

@kisa:

"Csoda, hogy a rajongótábor nem lett kollektíven öngyilkos. "

*

Végül is, ha szektaként nézzük őket, akkor elég komoly mértékben mutatnak szektára utaló jegyeket.

Kötelező olvasmány:

Pratkanis - Aronson: A rábeszélőgép (Élni és viszaélni a meggyőzés mindennapos mesterségével.

35. fejezet: A szektavezérek hétparancsolata

Blogger Géza 2012.08.01. 11:34:36

@Squid: Ez egy kommentre adott válasz volt. Mivel a kormány eddig is 3% alatt tudta tartania hiányt, nincs okom benne kételkedni, hogy ezután is tartani fogja. A következő években várhatóan nagyobb gazdaági növekedés lesz, mint idén, ezen kívül a növekvő alkalmazotti létszám, a lefaragott állami kiadások is segíteni fognak.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.08.01. 11:38:44

@Blogger Géza:

A fennálló demokratikus, alkotmányos rend megváltoztatására/megdöntésére tett kísérlet (amit a fidesz művel), szóval, vagy tettel való támogatása (amit te művelsz), jobb helyeken (na nem itt, Buckalakófalván) szintén bűncselekmény.

Tanulmányozd az ide vágó paragrafusokat.

További szép napot.

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.08.01. 11:41:00

@Blogger Géza: Súlyosbító körülmény, ha ezt valaki nem meggyőződésből, hanem anyagi, vagy egyéb előnyök megszerzéséért teszi, noha tisztában van tettei lehetséges következményeivel.

Blogger Géza 2012.08.01. 11:42:10

@No_Fidesz_No_Problem: Nem, minden gazdasági szakértő ezt mondja, a 2103-aas növekedés várhatóan kb. 1-3% ponttal magasabb lesz az ideinél, persze nyilván mindenki kicsit mást mond, pontosan mennyi is lesz a javulás. Pl:

OECD: 2,6%

www.origo.hu/gazdasag/20120522-15-szazalekos-gazdasagi-visszaesest-jelez-az-idei-evre-magyarorszagon-az.html

EBRD: 1,7%

www.trademagazin.hu/piaci-hirek/ebrd-egy-szazalek-folotti-lehet-a-magyar-recesszio.html

Blogger Géza 2012.08.01. 11:44:23

@Dr. Gy. Dr. Fűegér: A Fidesz meg akarja dönteni a fennálló rendet! Nyilván el akarja zavarni a demokratikusan megválasztott kormányt! Vagyis saját magát! Azta, jelentsd fel őket izibe!

Blogger Géza 2012.08.01. 11:47:08

@Squid: Sajnos ha az állam hatalmas hiányt produkál, és ezzel elszívja a pénzt a privát szféra elöl, akkor a privát szféra is drágában jut hitelhez. Így működik a pénzpiac, ez ellen Járai nem sokat tehetett. Mert ugye azt nem hiszed, hogy te mint magánszemély majd az MNB-től fogsz jegybanki alapkamaton pénzt kapni...

Squid 2012.08.01. 11:49:24

@Blogger Géza: "Ez egy kommentre adott válasz volt. Mivel a kormány eddig is 3% alatt tudta tartania hiányt, nincs okom benne kételkedni, hogy ezután is tartani fogja. A következő években várhatóan nagyobb gazdaági növekedés lesz, mint idén, ezen kívül a növekvő alkalmazotti létszám, a lefaragott állami kiadások is segíteni fognak."

Nincs okod? Te tényleg ennyire hívő lennél, vagy csak mélységes cinizmus amit művelsz? Elmondom lassan hogy értsd: MNYP pénz elfogytával TARTHATATLAN a költségvetés, kozmetikázott számokkal ne erőlködj kérlek!

Várhatóan nagyobb lesz a gazdasági növekedés? Várj te nem Matolcsy vagy a 6%-os projekciókkal amikből év végére 1,5%-os recesszió lesz? Mire alapozod ezt az optimizmust?

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.01. 12:04:51

@Blogger Géza:

"Mivel a kormány eddig is 3% alatt tudta tartania hiányt, nincs okom benne kételkedni, hogy ezután is tartani fogja."

Gondolkozni azért nem ártana. Meg tudnád mondani, hogy HONNAN lesznek a bevételei a hiánycél tartásához?

Milyen tőkét lehet még államosítani? Milyen adókat lehet még kivetni? Hiszen eddig is ebben gondolkoztak, nem a gazdaság élénkítésében.

Az IMF megegyezést is azért halogatják, mert ha az meglenne, akkor nem nyúlkálhatnának büntetés nélkül mások mézesbödönébe, mások összegyűjtött vagyonához.

*

"A következő években várhatóan nagyobb gazdasági növekedés lesz, mint idén,"

Nem lesz. Erre semmilyen komolyan vehető jel nem mutat. Vágyálmok, meg propaganda üzenetek vannak.

*

"ezen kívül a növekvő alkalmazotti létszám, a lefaragott állami kiadások is segíteni fognak."

Az alkalmazotti létszám nem fog növekedni. A "megvédjükamunkahelyeket"program nem a foglalkoztatás bővítését, hanem azt eredményezi majd, hogy a cégek elbocsátják azokat az alkalmazottakat, akik után nem jár kedvezmény, és felveszik azokat, akik után támogatást és kedvezményt kapnak.

Ebből azonban nem plusz SZJA és ÁFA bevétele, meg járulékbevétele lesz az államnak, hanem pont ellenkezőleg: mivel kedvezményt ad, a kedvezmény összegét az állam bukja.

Hogyan is bővülne a foglalkoztatás, amikor NINCS kereslet semmire, hiszen az emberek is és a vállalkozások is egyre kevesebb terméket és szolgáltatást fogyasztanak.

Azért senki nem fog plusz embereket alkalmazni, hogy utána ott álljanak feleslegesen, feladatok nélkül az üzemekben.

christophe 2012.08.01. 12:15:07

@Squid: Ja ezt èn se èrtem, hogy jon ehhez a Jàrai?

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.08.01. 12:18:10

@No_Fidesz_No_Problem: Abban bíznak, h jövőre sikerül kiizzadni egy 0,1%-os növekedést, és azt az idei visszaesés után majd el lehet adni fantasztikus gazdasági szárnyalásnak.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.01. 12:22:24

@Blogger Géza:

"Nem, minden gazdasági szakértő ezt mondja, a 2103-aas növekedés várhatóan kb. 1-3% ponttal magasabb lesz az ideinél"

*

Idén nem volt növekedés. Idén lecsúszás volt. Ha idén csúszunk lefelé X százalékpontot, ám jövőre kevesebbet, csak X-y százalékpontot csúszunk, ahhoz képest, hogy honnan kezdve lennénk pluszban, az még mindig nem növekedés, hanem lecsúszás.

1-3%-ról egyébként senki nem is beszél Magyarországgal kapcsolatban. Azt mondják, hogy 2013-ban 0,4%-kal lesz KEVÉSBÉ ROSSZ a helyzetünk, mint most, 2012-ben van, de még ezt is csak óvatos becslésként, feltételes módban mondják.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.08.01. 12:23:40

@Blogger Géza: Járai alatt 12% volt a jegybanki alapkamat, akkor a pénzt adni volt jó az MNB-nek.

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2012.08.01. 12:25:56

@Blogger Géza: Mint a blog.hu egyik legnagyobb trollja nyilván tisztában vagy vele, de azért elárulom, a demokratikus rend felszámolásával általában hatalmat szoktak bebetonozni.

Blogger Géza 2012.08.01. 12:29:57

@Squid: És miből gondolod, hogy elfogyott az "MNYP pénz"? Valójában a kormány hatalmas értékű könnyen eladható vagyonelemekkel játszhat, ha akar, tényleg értékesítheti a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap vagyonát (600 Mrd felett), vagy akár a MOL-pakett egy részét is. Mondjuk szerintem rövid távon egyáltalán nem szorul rá, az idei év eddig nem néz ki vészesen:

"Az államháztartás központi alrendszerének 2012. június végi hiánya így 517,7 milliárd forintra teljesült, 2011. június végén e deficit 1034,7 milliárd forint volt.

Az egyszeri tételektől megtisztított, vagyis azonos bázisú 2011. évi és 2012. évi központi alrendszerű időarányos hiányok esetében az idei évi 58,8%-os mérték jóval kedvezőbb lett a tavalyi 79,5%-nál."

akadalymentes.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/allamhaztartasert-felelos-allamtitkarsag/hirek/gyorsjelentes-az-allamhaztartasrol-2012-junius

Blogger Géza 2012.08.01. 12:31:51

@No_Fidesz_No_Problem: Mária, kicsit még gyakorold ezt az olvasást, meg szövegértést... Senki nem kevésbé rosszról, hanem növekedésről beszél 2013-ra.

Blogger Géza 2012.08.01. 12:33:53

@MolnarErik: Te meg mint az egyik nagy rettegő, nyilván tisztában vagy vele, hogy ilyen hülyeségeket nem szop be a nép, ezét is közömbös, és nem tud komolyan venni olyan erőket, akik csak ezzel tudnak előjönni.

Blogger Géza 2012.08.01. 12:41:08

@No_Fidesz_No_Problem: Köszönjük ezt a gyönyörű katasztrófajövőképet, hálistennek a magyar gazdaság nem törődik ezzel, ontja ki magából exporttermékeket, és ezzel a gazdaság rekord külker többleteket produkál.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.01. 12:47:44

@Blogger Géza:

"Mária, kicsit még gyakorold ezt az olvasást, meg szövegértést... Senki nem kevésbé rosszról, hanem növekedésről beszél 2013-ra."

*

Nézd, manipulációs szempontból érthető, hogy a Fidesz propagandagépezete nem "kevésbé rosszról", hanem "növekedésről" beszél.

Ez azonban szómágia. A recesszió, vagyis a visszaesés ettől még visszaesés marad.

Növekedés majd akkor lesz, ha nem a rosszból lesz kevesebb, hanem a jóból lesz több. Amíg a mérleg azt mutatja, hogy csak annyit érünk el, hogy a rosszból van kevesebb, azt nem növekedésnek, hanem a hátrányok ledolgozásának hívják.

A számok egyébként, amiket a Fidesz sikersztoriként próbál meg beállítani, nos, ezek a számok, mint a "növekedés" bizonyítékai, egyébként is viccesek.

Roy 2012.08.01. 12:57:05

@Blogger Géza: Reménykedj.
A remény hal meg utóljára.
A magyar gazdaság meg miféle exporttermékeket ont ki magából?
Mit, és hova exportálunk?
Legfeljebb a nyomort tudjuk.
Azért felsorolhatnál egy-két olyan terméket amit bárhova is eladunk.

No_Fidesz_No_Problem 2012.08.01. 13:09:12

@Blogger Géza:

"Köszönjük ezt a gyönyörű katasztrófajövőképet, hálistennek a magyar gazdaság nem törődik ezzel, ontja ki magából exporttermékeket, és ezzel a gazdaság rekord külker többleteket produkál."

*

Igazad lehet.

Ez lehet a magyarázat arra is, hogy ma már komplett gyártósorokat hirdetnek eladásra, üzemcsarnokkal együtt, mindössze az alatta lévő telek áráért.

Blogger Géza 2012.08.01. 13:15:15

@Roy: Audi, Mercedes, OPEL, PHILIPS hogy csak a legismertebbeket mondjam.

Blogger Géza 2012.08.01. 13:16:47

@No_Fidesz_No_Problem: "Növekedés majd akkor lesz, ha nem a rosszból lesz kevesebb, hanem a jóból lesz több."

Hiába, ma is gazdagodott a közgazdaság-tudomány egy felejthetetlen Mária-bölcsességgel. Köszönjük!

Blogger Géza 2012.08.01. 13:22:26

@Roy: De azért ne várd, hogy mindet felsoroljam, de ha érdekelnek a részletek:

2012 első öt hónapjában a kivitel volumene 1,5, a behozatalé 0,5%-kal haladta meg az előző év azonos
időszaki szintet. A 2012. január–májusi kivitel értéke 9792 milliárd forint (33 081 millió euró), a
behozatalé 8961 milliárd forint (30 254 millió euró) volt.

www.ksh.hu/docs/hun/xftp/gyor/kul/kul21205.pdf

kifordított nagyanyó 2012.08.01. 13:54:20

@Blogger Géza: Te,nem tűnt fel neked,hogy a gazdaság az mindig:majd jövőre indul be???

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.08.01. 14:04:26

A médiák alapvetően azt adják, amit a médiák felhasználói igényelnek. Az alapfelhasználó pedig iszonyúan buta. Ezek után nem érdemes a médiákat hibáztatni, ők csupán kielégítik a többségi igényt.

Squid 2012.08.01. 15:47:15

@Blogger Géza: "És miből gondolod, hogy elfogyott az "MNYP pénz"? Valójában a kormány hatalmas értékű könnyen eladható vagyonelemekkel játszhat, ha akar, tényleg értékesítheti a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap vagyonát (600 Mrd felett), vagy akár a MOL-pakett egy részét is. Mondjuk szerintem rövid távon egyáltalán nem szorul rá, az idei év eddig nem néz ki vészesen"

Nem néz ki vészesen?

Figyi azt fejlődésnek eladni, hogy a receszió jövőre pár tizeddel alacsonyabb lesz mint idén csak te és a Fidesz tudja... Cinizmussal nem változtatod meg a tényeket!!

index.hu/gazdasag/magyar/2012/07/05/mnb_nincs_valos_tartalek_a_koltsegvetesben/

A huszadjára foltozott költségvetés is csúszik:

www.hir24.hu/gazdasag/2012/07/23/az-eves-hianycel-90-szazalekanal-tartunk/

Természetesen mindenki tudja, hogyan fogják a fijjuk megoldani ezt is! Ugyanúgy ahogy tavaly, amikor is Szeptember végétől az állam egyszerűen nem fizetett, és átütemezte a kifizetéseket Januárra, hogy az idei büdzsét terheljék!!! Go go számmisztika és szarlapátolás!

Könnyen eladható az Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alap(értsd: MNYP vagyon értékesítő alap) portfóliója?

Mond van a cinizmusodnak és az agitprop bullshitednek határa? A tőzsde a padlón van és tavalyhoz képest 50-60%-ot esett a forgalma? Ott akarsz esetleg dömpingszeráen eladni százmilliárdos részvénypakkokat? Normális vagy? Így is a te szuperalapod többszázmilliárdos buktát realizált így is a rá bízott vagyonon, és ezt te még tetéznéd?

Elmebeteg troll e vagy aranyapa?

Roy 2012.08.01. 15:49:38

@Blogger Géza: Nos ezek nem export, hanem beruházások. Ezek többsége még az előző kormány alatt jött létre a megállapodás.

Blogger Géza 2012.08.01. 16:49:05

@Roy: Nem, ezek exportáló cégek, illetve exportált márkák, nem beruházások.

Blogger Géza 2012.08.01. 16:55:23

@Squid: Jó, lehet hogy te olyan béna vagy, hogy nem tudsz eladni tőzsdén jegyzett részvényeket, de más hidd el, hogy megoldja ezt a feladatot. :) Miféle többszázmilliárdos bukta, te minden hülyeséget beszopsz?

Squid 2012.08.01. 18:49:49

@Blogger Géza: "Jó, lehet hogy te olyan béna vagy, hogy nem tudsz eladni tőzsdén jegyzett részvényeket, de más hidd el, hogy megoldja ezt a feladatot. :) Miféle többszázmilliárdos bukta, te minden hülyeséget beszopsz?"

Jézus ember!

Te vagy alapvető pénzügyi dolgokban vagy analfabéta, vagy olyan cinizmus van benned, hogy vagy Fideszes pártfunkci vagy, vagy Századvéges Narancsködgyáros!

Persze bármikor el lehet adni a részvényeket, de nem mindegy, hogy mennyiért bakker... Szerinted amikor a tőzsde 1 év alatt 60%-ot esik és a magyar cégek papírjai masszívan vesztettek értékükből akkor jó eladni?

Jééézus mi a faszért foglalkozom még a baromságaiddal..

Blogger Géza 2012.08.01. 19:53:43

@Squid: Ha te egy év alatt 60%-ot tudtál bukni a budapesti tőzsdén, akkor te egy igazi tehetség vagy (mondjuk eddigi beírásaid is ezt sejtették...) , tekintve, hogy tavaly augusztusban 18 ezer környékén járt a BUX, most is kb ugyanott van... (17 és 18 ezer között)

mi, többiek 2012.08.01. 23:18:50

Gézánk gyönyörűen illusztrálja a cikkben nem szereplő fogást:
ha elég sokszor ismétled a hazugságot, előbb-utóbb igazság lesz belőle.
(erre mondta a graffitis, hogy ha elég sokszor ismétled, akkor politika lesz belőle.)

megnéztem a BUX-indexet, puszta kíváncsiságból: tavaly ilyenkor 24e körül volt, most 18e.

tökegyértelmű, hogy Gézánkat fizetik azért, hogy tolja a kamukontentet.

Szúrófény 2012.08.02. 08:11:29

@No_Fidesz_No_Problem:

Tévedés: hatalmas, mondhatni határtalan terület, óriási lehetőségekkel. Talaja a valóság, melyet sok-sok szemét, hulladék, banánhéj, ürülék borít, amibe folyton belebotlik, gödreibe beleesik, rajta elcsúszik az óvatlan ember.
A területet e képzett újságírók számára a tabu feliratú karókkal teszik járhatóvá. A tabukkal kerített területre nem szabad belépni, sőt az azon belül lévőket meglátni sem! A tabu karóit időnként áthelyezik, (a hazugság változásai szerint) de a tabu tisztelete a KRESZ-nél ezerszer, jobban megkövetelt! Itt egy jelzőtábla tudatos, vagy véletlen kihagyása a jogosítvány, (újságíró igazolvány) azonnali bevonásával jár!
Ha valaki a tabun belüli területről hírt mer adni, oda bevilágít, annak titkairól fecseg, annak azonnal vége! Mehet dolgozni. Vége a kényelmes úri életnek, laza népbutításnak. Mivel a tévedés területe óriási, beugratási lehetőségei számtalanok, a kikerülés rendkívüli odafigyelést, koncentrációt követel meg. Így az újságíró élete csupa stressz. Folyton tényekbe botlik, de ha tévedésbe esik, és az igazat írja meg, az elvárt helyett, akkor megnézheti magát. Nem a tűkörben, hanem a főszerkesztő dühöngő őrült szemében. Aki még nála is jobban fél, mert ő felel azért, ami a lapban megjelenik.
Az állandó stressz miatt az újságírók, mint a mosónők, korán halnak. Fejük fáj a hazugságtól, eszük a téveszmék kavargó gőzétől, gyilkos párájától… Ezt az írást is tévedésből írtam, ennek témája is a tabu karóinak területén belül van. Nem is lát „nyomdafestéket” talán soha

Szúrófény 2012.08.02. 08:13:46

Boncorvosi jegyzőkönyv
A halott neve: Igazság. A halál beálltának időpontja nem állapítható meg. A tetem feltalálási helye: a városi szemétdomb szélén, újsághalmokon feküdt. A tetem leromlott, oszladozó állapotában is sokak számára elviselhetetlen volt. A maradványt kicsavart állapotban találták, arca a haláltusától eltorzult. Részei elváltak egymástól, és külön-külön is vádló bizonyítékai a gyilkos hazugságának.
A halál oka: fulladás, melyet hosszan tartó, kínzó elhallgatással véghezvitt fojtogatás idézett elő. A nyilvánosság megvonása, a bűnökkel való együttélésre kényszerítés okozta idegkimerülés következtében rendkívül leromlott állapot.
Állandóan eltitkolták a létezését, sötétzárkában tartották, ócska, kis megvesztegetett, vagy megfélemlített szerkesztőségi szobákban. Soha nem engedték fényre derülni, így rossz kedélyű lett. Soha nem engedték megmutatni. Lesoványodva, meggörbítve, befeketítve sem. Helyette kövér, vaskos, felcicomázott hazugságokat állítottak a nép elé példaképnek. És a nép tódult a zsíros, kézzelfogható valóság után. Mára kipukkadt az ideál. Sovány, üres mellét dühvel rágják a becsapottak. Állandó stresszben élt, mi lesz, ha mégis kitudódik. Ez elpusztította a nép idegeit, a valóság és a jó érzékelőit. Hamis képzetek, ideológiák kerítették hatalmukba. Összezavarodott, egyensúlya megbomlott és állapota a skizofréniáig fokozódott. Érdekes módon dührohamot negyven év óta nem kapott. Negyven éve, amikor rohama volt, nagyon megverték, megalázták.
Azóta óvatos, szégyellős, alázatos, bujkáló lett. Akkor telepedett rá a gyilkos kór, a „szocializmus igazsága”, amely felőrölte az egészségét, és amely a végső pusztulásához vezetett.
Pótolhatatlan veszteség ért bennünket. Az igazság olyan a társadalomnak, mint az embernek a szem. Szem nélkül nem látjuk meg a valóságot. Folyton mindenbe beleütközünk. Beleesünk minden válsággödörbe, és nem látjuk meg az igazi kapaszkodót. Azt a kötelet, amin az Ő gyilkosait kellene felhúzni.

Megjelent, 1997.01.23. Kórboncnoki jelentés címmel a Magyar Fórumban

Borókay Sámuel 2012.08.02. 12:43:57

Nem érdemes közélettel foglalkozni. Az okos embernek sokkal inkább mások magánéletével kell törődnie. A magánélet a kulcsa mindennek. A szegény ember lelkileg szegény, nem pedig anyagilag. Nem tudtátok, hogy a politikával csak a HÜLYÉK törődnek?

skipy 2012.08.02. 13:11:37

Nosza, vegyük sorra:

Járai: Az hogy ő mit mond indoklásként, az egy dolog. Azt kellene látni, hogy mi volt az a katasztrófa, ami miatt hirtelen meg kellett emelni az alapkamatot. Mert nekem valahogy nem ugrik be.

MANYUP: Nem kérdés, hogy elfogyott-e. Nem azért mert elfogyott, hanem azért, mert a gonosz EU kijelentette, hogy ilyen módon kozmetikázott költségvetést még egyszer nem fogad el. Nem gyanús a sorrend? MANYUP, ha azt nem szabad unortodox különadók, ha már azt se szabad, akkor valamicskét klasszikusabb adók (ld. telefonadó). Kezdenek kifutni a megmenthető pénzekből, és még csak a ciklus felénél vagyunk...

Borókay Sámuel 2012.08.02. 18:02:10

Az EU-nak vajmi kevés köze van szerintem ahhoz amit mi itt csinálunk Magyarországon. Sajnálom azokat akik az EU ilyen-olyan nyilatkozatait használják érvként. Ez csak azt jelenti nekik nincsenek saját érveik, és Barroso szájából kapják az eledelt meg a retorikai fordulatokhoz elengedhetetlen szellemi "táplálékot". Ezek a madarak tőlem csiripelhetnek, senki se lövi el őket, de ne várják el hogy a közvélemény komolyan vegye őket. A mai magyar ellenzék csak fokozza a politikától való undoromat.

skipy 2012.08.02. 19:23:12

@Borókay Sámuel: Az EUnak annyi beleszólása van, hogy kapunk tőle pénzt, amiért cserébe bizonyos elvárásokat támaszt (ld. túlzottdeficit-eljárás).

Amennyiben nem teljesítjük a feltételt, nincs pénz. Természetesen jogunkban áll fityiszt mutatni, de akarunk?

(Azt meg csak halkan kérdezem meg, mi lenne, ha a Türner-féle kommunista párt nyerne választást? Akkor is rossz dolog, hogy nem hagyja szabadon garázdálkodni a kormányt az EU?)

Borókay Sámuel 2012.08.02. 19:42:20

@skipy: Az EU-tagságunk eddig ráfizetés, ha pusztán az anyagi oldalát nézzük a dolognak. EU-tagság alatt természetesen a piacnyitást is értem, ami előkészítette az EU-csatlakozást. A vámbevételekről való lemondás, a gazdaság káros átalakítása és szétprivatizálása, a magyar mezőgazdaság tönkretétele. És sorolhatnám az Unióhoz való csatlakozásunk máig nem rendezett tételeit, amikért nyugodtan kérhetnénk a fejlett tagállamoktól kárpótlást. Csak halkan megsúgom, hogy az úgynevezett "Uniós támogatás" a magyar adófizetők pénzéből megy. Ennyi az ő állítólagos, vélt "nagylelkűségükről". Jaj de hálás vagyok nekik! Szerintem inkább a tényekből meg a konkrét adatokból érdemes kiindulni, és nem holmi mítoszokat ismételgetni.

skipy 2012.08.03. 11:00:49

@Borókay Sámuel: Vegyük sorra.

A 2004-2010 befizetés 5152,6 millió euró, a kifizetés 11648,7 millió.
(ld:www.euvonal.hu/index.php?op=kerdesvalasz_reszletes&kerdes_valasz_id=292)

Természetesen te a vámbevételeket is beleszámoltad, ez nagyságrendileg 2000 millió euró mínusz. Még így is pozitív a mérleg.

A gazdaság káros átalakítása, és privatizálása. Valami konkrétabbat mondj kérlek, ez így eléggé megfoghatatlan.

Azt szintén nem tudom hova tenni, hogy az uniós támogatás a magyar adófizetők pénzéből megy. Mire gondolsz? Arra, hogy a befizetett pénzt kapjuk vissza, vagy az önrészre?

"Szerintem inkább a tényekből meg a konkrét adatokból érdemes kiindulni, és nem holmi mítoszokat ismételgetni."
Most jönnek a te tényeid.

déjá vu39 2012.08.03. 17:51:43

@Blogger Géza: "Nem szoktam cikket olvasni".

Köszönöm a javítást, én sem.

De ha csak ennyi baja van a hozzászólásommal, akkor minden rendben.

skipy 2012.08.06. 00:06:06

@Borókay Sámuel: Nincs hozzáfűzni valód? :-(
süti beállítások módosítása