A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A lovakat megszámolják, ugye?

2012.07.06. 08:58 timargabor

Az utóbbi napokban többen fáradtan néztek az égre, mondván: "Nóóóórmális?". A lószámlálásról van szó: először a kórházakról, később az iskolákról röppent fel a hír: az átalakulási, illetve a vakációs időszakban fontos feladatot kaptak: meg kell számlálni a lovaikat és jelenteniük a számot, illetve minden, lóval kapcsolatos vagyonelemüket. "Ennyire hülyék?" - kérdezgetik mindenfelé, ahol a dolog szóba kerül. Pedig a tippem szerint nem nettó hülyeség, hanem az államapparátus rossz működtetése vezetett ide. Ami persze szintén baj, de ezen a szinten nem kormány-specifikus.

Megpróbáltam megfejteni a történetet - hangsúlyozom, hogy saját verzió, könnyen lehet, hogy sztori vége a valósággal köszönő viszonyban sincs. Szóval a Kormány február végén elfogadta a Kincsem névre keresztelt Nemzeti Lovas Programot - meg lettem volna lepve, ha nem kap egy patinás, régi nevet, mutatva, hogy régen minden jobb volt, de ez csak egy felesleges szurkapiszka a részemről. A program kivonata itt megtekinthető, mondjuk az én ízlésemnek kicsit erőltetett néhány pontban, de lehet ez jó dolog, a gyerekeimnek pedig tutira bejön. A 3.8. pont itt a lényeg, a címe: Egységes, hatékony állami vagyongazdálkodás.

Az ágazat vagyonelemeivel való felelős gazdálkodásnak elengedhetetlen feltétele az elfogadott stratégiához való hozzárendelés. Ennek első lépése, az állami ágazati vagyonleltár összeállítása.

Figyelembe véve, hogy az egyes elemek esetén a ráfordítás, valamint az ebből származó növekedés/haszon megjelenésének helyszíne nem feltétlenül esik egybe, célszerű ezt egységes irányítási, számonkérési rendszerben érvényesíteni. Szükséges, hogy az eszközöket és a forrásokat egy felelősségi rendszerbe helyezzük el. Ily módon az erőforrások hasznosulása nyomonkövethetővé és számonkérhetővé válik. A vagyonleltár elkészítését követően az egységes és hatákony vagyongazdálkodás érdekében egy állami tulajdonú gazdálkodó szervezet felállítása szükséges.

(Kiemelések az eredetiben)

Ezek után, március 12-én a kormány határozatban rögzíti a végrehajtáshoz szükséges lépéseket (valaki mondja már el, hogy ezt miért nem lehet állampolgári jogon elérni a Magyar Közlöny internetes változatából?). Érdemes elolvasni, ez ugyanis egy végrehajtási utasítás, amely azonban lényegében semmi fogódzót nem ad az érintett minisztereknek (sok miniszter érintett!), hanem gyakorlatilag szóról szóra megismétli az eredeti rendeletnek nem is a szövegét, hanem a fejezetcímeit. A vagyongazdálkodási részhez kapcsolódóan:

9. A Kormány felhívja az érintett minisztereket az egységes vagyongazdálkodás érdekében, egy állami lovaságazati vagyonkataszter elkészítésére.
Felelõs: vidékfejlesztési miniszter
              nemzeti fejlesztési miniszter
              nemzetgazdasági miniszter
              honvédelmi miniszter
              közigazgatási és igazságügyi miniszter
              nemzeti erõforrás miniszter

Ne felejtsük el: ennél sokkal több minisztérium nincs is.

Innen nehezen követhető, hogy mi történt minisztériumi szinten. A balhé az időközben Emberi Erőforrás Minisztériumra átkeresztelt Nemzeti Erőforrás Minisztériumnál pattant ki, hozzájuk tartoznak a kórházak és az iskolák. A Népszabadság közli a minisztériumból kiküldött levél eredetijét is. Ebben gyakorlatilag megismétlik az eredeti kormányhatározat fenti bekezdéseit, és kérik az EMMI irányítása alá tartozó valamennyi költségvetési szerv gazdasági vezetőjétől az adatszolgáltatást. A többi minisztériumnak vagy nincs ennyi irányított szervezete, vagy szelektáltak kiküldés előtt, hogy kitől mit is kérnek. Esetleg ha a HM kérdezte a debreceni dandártól, hogy hány lova van, ők nem adták ki a levelet. Tippem szerint a dolog végül egy egyszerű előadóra esett az EMMI-ben, aki megszülte ezt a levelet, és a munkaidő vége felé meg aláírta a főosztályvezető-helyettes, akinek nem tűnt fel, hogy mi is ez, hiszen a levél rutinszerű lehet, tartalma pedig nagyjából egy kormányhatározatot tükröz.

Én a történetben két hibát látok, de egyik sem a "hülyeség" kategóriába esik, de a végeredmény meg mégis:

  1. a végrehajtási utasítás nem adott részletesebb útmutatót az apparátusnak, hogy mit is kellene csinálni;
  2. az EMMI mechanikusan kiadta az ukázt, *.* jelleggel az összes irányítása, ill. fenntartói irányítása alá tartozó intézménynek, anélkül, hogy végiggondolta volna: életszerű-e lószámlálást kérni egészségügyi vagy oktatási intéményektől, amelyekre vonatkozóan a kormányhatározat sem adott útmutatást.


A tanulság, hogy mondd meg a beosztottjaidnak, hogy pontosan mit szeretnél, különben csak nagyjából fogják azt csinálni, amit gondolsz. Számítástechnikai bölcsességgel: "a számítógép nem a kívánságaid, hanem az utasításaid szerint működik". Ezt az emberi kapcsolatok jellege, a "postásjáték" (súgd az üzenetet a szomszéd fülébe ismétlés nélkül, és nézzük meg, hogy az elindított üzenet hogy ér a sor végére), az elvárások feltételezése csak bonyolítani fogja.

Tetszett a cikk? Csatlakozz a KARD Facebook-csoportjához:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

40 komment

Címkék: államapparátus lószámlálás

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr544632491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2012.07.06. 16:37:04

HINTALÓ

Hintaló előre lendül,
S hiszi, ő a bátrak bátra,
Ám az idő kegyetlenül
Továbblép és rántja hátra.

Ó, bár ló, és nem egy hinta
Lehetne ő! - ez az álma.
Horizontig futna kint a
Szabadban és meg sem állna!

Vad álmok és szűkös való
Között nincs híd, melyre rá tán
Léphetne a kicsi faló...
Így hát tovább lengek hátán.

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.com/2011/10/hintalo.html

ZéBé 2012.07.06. 16:58:42

Az iskoláknak simán lehetnek lovaik. A keszthelyi Georgikonnak pl van lovardája, legalábbis 10 éve még volt.

Egészségügyi intézményekről nehezebben tudom elképzelni, bár egy visszamaradott gyerekekkel, vagy elmebetegekkel foglalkozó intézménynek mért ne lehetne pár lova valahol bértartásban? Jót tesz az.

Kopi3.14 2012.07.06. 17:20:00

Nekem van még tíz centi lókolbászom. De nem hagyom összeírni.

dr. Bubó 2012.07.06. 17:22:44

jol értem? a lóhaoz tartozó eszközöket is számojják?

kell a lóf@sz nagyon... az mostanában hiánycikk...

ZsZ 2012.07.06. 17:30:23

@ZéBé: A Kaposvári egyetem (régen Keszthelyhez tartozott) mellett tuti van loverda, de sztem már rég ki lett szervezve a költségek miatt.

NGabor 2012.07.06. 17:33:22

Mi a valóság és mi a statisztika:
- Valóság: A valóságban sok kistelepülésen járnap a diákok testnevelés (vagy egyéb) címen lovagolni valamelyik helyi gazdához.

- Statisztika: összeírják, hogy az országban van 10 ló oktatási rendszerben, és megkérdezés alapján 1800 gyerek jár szervezetten lovagolni.

- Eredmény: a statisztika szerint a lovak 500%-on túlterheltek,
1. ergo állatkínzás és betiltják azt a 10 lovat is
2. vagy hú nagy az igény és az egy helyen lévő 10 ló helyett lesz 20 ami jó, csak nincs aki használja
3. nagy az igény és a heti 5 testneveléshez hasonlóan minden iskolának kell egy ló, igaz se hely, se képzetség, se igény

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.06. 17:56:39

A lóvátevéshez van köze az egésznek, statisztikailag. Összeszámolják a lovakat most, aztán egy éve múlva megint. A különbség fogja mutatni a kormány hatékonyságát. Tíz millió fölötti lószám 100%-os hatékonyságot fog jelezni. (Föltéve, hogy a jelenlegi összlószám nem több százezernél.)

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.06. 18:03:51

Nem kizárt ugyanakkor, hogy a Buzi Büszkeség Napjának száláról indult el az ügy, némi félreértéssel. A pferdehajlamúak listázása volt az eredeti cél. (Épp olvasta az illetékes a Forduljon Psmith-hez c. művet, ez megzavarta.)

HaKohen 2012.07.06. 18:05:13

@timargabor:

"A tanulság, hogy mondd meg a beosztottjaidnak, hogy pontosan mit szeretnél, különben csak nagyjából fogják azt csinálni, amit gondolsz."

1.) Honnan tudjam, hogy kik a beosztottjaim, amikor folyton cserélődnek?

2.) Honnan tudjam, hogy pontosan mit szeretnék, amikor a végrehajtási rendelet szerint a kormány sem tudja?

3.) Ha ettől függetlenül szeretnék valamit pontosan, akkor úgy rúgnak ki indokolás nélkül (ld. vonatkozó törvények, munka törvénykönyve stb.), hogy a lábam sem éri a földet. Nemde?

4.) örülnék, ha a beosztottjaim legalább nagyjából azt csinálnák, amit gondolok, mert ez azt jelentené, hogy célirányosan dolgoznak. Bár ez esetben fölvetődik, hogy honnan a rákból tudnák, hogy mit gondolok - lásd 3.) pont, valamint az általad említett postásjáték. Nemde?

5.) És ha már az eddigi kérdéseket meg is válaszoltad, akkor életbe lép mindaz, amit @NGabor: előző kommentjében fölvázolt.

Kopi3.14 2012.07.06. 18:17:33

@ByA: Azt még szeretném megkérdezni, hogy hány lába van a lónak, és ló elemért is beszámítják-é?
Pferdehajlamú :D

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.06. 18:23:40

@Kopi3.14:

Négy, mégis ilyen leveleket küld szét.

Elemér úr ügyéről nincs még tájékoztatás.

DR. INKVIZITOR 2012.07.06. 18:24:29

Kedveseim!
Jó lenne, ha komolyan vennétek a lóösszeírást!
Szeretett Pártunk és Kormányunk rövidesen meg akarja valósítani a Nemzeti Lóexport Akcióterv vonatkozó részeit, amelyhez ismerni kell az iskolázott és egészséges lovak számát, színét,ivarát, stb.
A pontos és részletes adatok ismeretében jó esély kínálkozik az esetleges szavatossági/garanciás ügyek megelőzésére.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.06. 18:36:58

@DR. INKVIZITOR:

Ne akard elterelni a figyelmet a lényegről! Abból indulnak ki, hogy ha a honfoglalók (Őket is beszámolni!) virágzó országot tudtak teremteni, akkor lehetetlen, hogy ezt ne lehetne megismételni ma kedvezőbb alapról. Mi volt az első lépés? Kalandozás: zsákmányszerző hadjáratok. Ezzel akarják megoldani a gazdasági nehézségeket. Minden összevág. (és Garam.) A svédországiak a terepet derítették föl. Megoldva a jövő.

svega 2012.07.06. 18:44:03

Akkor mi a fenének van bevezetve a járatlevél, vagy mifene, ahol még a disznók is nyilván vannak tartva. Dupla bürokrácia, kell a meló a 900.000 irodai semmittevőnek. Ezeket kellene alaposan lecsökkenteni, + minden politikus szolgálja ingyen a hazáját, és már kint is lennénk a szarból egy kicsit.

DR. INKVIZITOR 2012.07.06. 18:45:00

@ByA:
Igazad van!
De az sem volt semmi, hogy eleink milyen jó üzletet kötöttek Szvatoplukkal egy fehér lóért cserébe!
És ha időben értesültek volna arról, hogy III.Richárd országát adta volna egy lóért?!

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.06. 18:49:04

@DR. INKVIZITOR:

Látod?

De meg kell gondolni azt is – legyünk szigorúan tudományosak! – nem a gyurcsányi program megvalósításának kezdetéről van-e szó. (v.ö. „Lószart, mama”)

Úgy látszik mégiscsak igaz: együtt csinálják.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.06. 18:51:18

@svega:

Ne légy ilyen szigorú! A foglakoztatottséág növeléséről volt szó, nem? Nahátakkor.

zsitva 2012.07.06. 18:51:50

Van évente mondjuk 140 millió vasuti utas. Más szerint csak 115 millió. Amikor szóvá tették az államtitkár (dr.F.J.) annyit mondott :...."....mindegy mennyi van, nem lényeges..."...
Tényleg nem hisz "csak" évi 163 milliárd forintot (nem milliót) adunk értük a vasútnak.
Bezzeg a lovakat meg kell számolni.
Szerintem lesz 1-2 kisvárosi kórház ahol a gazdasági igazgatóságnak még van 1-2 lova vagy szamara egy kordéval amivel a moslékot hordják valahová.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.06. 19:00:42

@DR. INKVIZITOR:

Ahogy belegondolok ebbe a Szvatopluk/Richárd ügybe, egyre meggyőzőbbnek találom. Nincs IMF hitel, cserekereskedelemre épülhet a fölvirágzás. Megfelelő számú csereló számbavétele és kartotékolása után szóbajöhet a birodalmi terjeszkedés. Csak Svázifölddel lesz jó vigyázni, mert ott a Nagy Nőstényelefánt uralkodik. Még megsértődnének egy lóajánlaton.

lobaszopiatej 2012.07.06. 19:07:54

Hadd lássa az IMF mennyi lovunk van itten, mindjárt ők fognak sorbanállni minálunk...

DR. INKVIZITOR 2012.07.06. 19:11:03

@ByA:
Megdicsérlek, mert nagyon vágod ezt a témát!
Annyit tennék hozzá, hogy a végén jöhetne a két fiatal nőci a minisztériumi Boldogságkutató Műhelyből (ez utóbbi nem tréfa!) és vizsgálódhatnának...

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.06. 19:19:08

@DR. INKVIZITOR:

Hogy úgy mondjam, a téma akkora állatság, hogy lehetetlen ellenállni.

dr. Bubó 2012.07.06. 19:19:35

a vizilovakat vajon külön sorban számojják?

vajon a következő a számszeríjak megszámlálása lesz?

nagyon kihúzták románok és szlovákok a gyufát.... nem lennék a hejükben...

Környezettudatos 2012.07.06. 19:20:36

@svega: Hát ez az! Ilyen nyilvántartás már van, csak használni kéne. Nem tudja a jobb kéz, hogy mit akar a bal...vagy nagyon is tudja?

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.06. 19:37:39

Nem kizárt ugyanakkor az sem, hogy annak észlelésekor, hogy milyen sűrűséggel röpködnek hazánkban tömegesen a lófaszok, a felelősen gondolkodó illetékeseket a vonatkozó állomány vészes megritkulásának kilátása kezdte el foglakoztatni.

Éshát az a ló amelyiknek, szóval az a ló, hol máshol kössön ki, mint a kórházban?

vanRob 2012.07.06. 20:17:19

Majd a végén kiderül, hogy a zállamnak van 4512 lova. Fel kell rájuk ülni, aztán szaladozni a mezőn. De szép is lesz...!

nandras01 2012.07.06. 21:16:06

@ByA:
"Nem kizárt ugyanakkor az sem, hogy annak észlelésekor, hogy milyen sűrűséggel röpködnek hazánkban tömegesen a lófaszok..."
ezaz!
magyar seggbe magyar lófaszt!
ésdepersze magyar égre magyar ufót, valamint gyurcsányahibás és emútnyócév..... kihagytam valamit?

nandras01 2012.07.06. 21:42:24

@ByA: én sem, csak úgy eszembe jutott, mint a posztot indukáló hülyeséghez mérhető másik hülyeség...

KenSentMe 2012.07.06. 21:52:20

Javaslom, hogy minden intézménybe alkalmazzanak kiemelt bérért egy embert, akinek csak az a feladata, hogy a lovakat számolgassa.. így meg lehet előzni az eltűnésüket.

dr. Bubó 2012.07.06. 21:54:18

a fides kérdés beugratós... hány ló van?

vissza kell kérdezni:
mennyi legyen Nertársak? mennyi a terv?

JohnHenry 2012.07.06. 22:04:10

én vállalom, hogy a lovas körkérdésre beérkező válaszokat 20 millió forintért összesítem.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.06. 22:15:09

@nandras01:

Értem, de mindig aggaszt az egyik ún. oldal olyan elmarasztalása, aminek az az íze, hogy talán a másik (ugyanúgy nem létező) oldalról jön. (Ha nem, bocs.) Nem szabad egy pillanatra sem szem elől veszíteni: együtt csinálják.

Ismered a jelenséget amikor valaki érthetetlen módon marad meg az olyan párja mellett, akiről a környezetében abszolút mindenki tudja, hogy ha nem akar tönkremnni bele, mindenképpen, és azonnal ott kell hagynia? Mondják is neki, sokat. Ő érti, egyetért, bólogat és MARAD. Nahát ez folyik a magyar néppel.

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.06. 22:22:04

@nandras01:

Merthogy (folytatás) az utalt illető jobban fél attól amit az egyedül maradása jelent, a szabadságtól, mint a szenvedése biztos folytatódásától. Ezért panaszkodik ugyan róla, nem is keveset, de a gyakorlatban belenyugszik, együtt él vele, hiába kiúttalanul rossz neki. Nincs önbizalma megpróbálni élni a választott szabadságával.

(OK, nem erről volt pont szó, de ide lukadtam ki.)

nandras01 2012.07.06. 22:31:23

@ByA: tökéletesen értem a gondolatmenetedet és igazat is adok neked.
reflexből "oldalakhoz" sorolunk mindenkit, amikor esetleg kiderül, hogy dehogyis áll az illető bármelyik oldalon, akkor meg nézünk kifele bután a fejünkből és nem értjük, hogy ez meg hogyan lehet...
az én humorosnak szánt szösszenetem viszont nem azért született, mert bárhová is besoroltalak, mindössze el akartam sütni egy marhaságot és véletlenül éppen a te egyik hozzászólásodra rímelt.

Interlock (törölt) 2012.07.06. 22:46:50

Biztosan volt már a többségnek olyan élménye, amikor egy csökönyös főnök kiadta a világ legostobább utasítását: mindenki csak néz, mert szólni kéne neki, hogy orbitális faszságot akar, de senki nem mer szólni, annyira tartanak a haragjától. És némi késlekedés után beindul a gépezet, a szervezet, meg az akármi, hogy ha törik, ha szakad, a kívánt eredményt letegyék a főnök asztalára.
Na, ez is valami ilyesmi lehetett. Talán a focilabdákkal kellett volna kezdeni, akkor kisebb lehetett volna a köznép megütközése.
A magamfajta ecceri már csak azt nem érti, hogyan lehet a munkahelyért való rettegésnek ezen a fokán köztisztviselőként dolgozni - és ha már megteszik, mégis mi a hónaljmankós büdös lófaszért kell eltartanunk őket.

dr. Bubó 2012.07.06. 22:54:03

a lovakat számojják?

akkor mégiscsak kisegíti a kormány a bkv t?

Kormányváltás, önáltatás. Volt, lesz. (törölt) 2012.07.06. 22:55:29

@nandras01:

Rendben, biztos hirtelen rámtört csak valami rossz asszociációtól a komolyság. Ennek most vége.
süti beállítások módosítása