A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Befuccsolt feljelentések: egy bocsánatkérés azért elkelne

2012.05.25. 15:59 timargabor

Két pontra még ne illessz egyenest - hangzik a műszaki és természettudományos alapbölcsesség. Hasonlóképpen, két példából nehéz lenne ítéletet hozni az elszámoltatások és a politikai ügyek kapcsán indult feljelentések megalapozottságáról. A példák és a mögöttük felsejlő folyamatok azonban elég ijesztőek, és sokkal több figyelmet érdemelnének, mint amit eddig megkaptak. Természetesen az UD Zrt-perről és a filozófus-ügyről beszélek.

A napokban megszüntette a "filozófus-eljárásokat" a rendőrség. Bűncselekmény hiányában elvetélt Budai Gyula főelszámoltató feljelentése. Ez nem igazán vert nagy visszhangot a médiában, annak ellenére, hogy kipattanásakor és közben is a filozófusok itt el lettek mondva mindennek, csak épp rendes embernek nem. Most valahogy nem akkora a hírverés, elnézéskérésnek pedig hírét sem hallottam. Ez azért elég kellemetlen.

Ennél még sokkal húzósabb az UD. Zrt-perben Szilvásy György, Dávid Ibolya és mások ügyében hozott felmentő ítélet, pontosabban annak az indoklása. Az elsőfokon eljáró bíró nem egyszerűen felmentette a vádlottakat, akikről szerinte bebizonyosodott, hogy nem követtek el semmit, hanem - a harmadik magyar Köztársaság történetében tudtommal példátlan módon - indoklásában többek közt egyoldalúnak minősítette az ügyészségi vádiratot:

...élesen bírálta az ügyészséget, szóvá tette, hogy a megvádolt politikusok egyes riválisai, illetve azokkal együttműködő személyek, sértettek, feljelentők, illetve terhelő tanúk kifogásolhatóan jártak el, és szavahihetetlennek bizonyultak a büntetőperben.

(HVG, 2012. április 25.)

Ilyent magyar bíró az elmúlt 20 évben még nem mondott az ügyészségről. Nem kicsit kellemetlen ez sem, és itt sem tudok következményekről. Azt pedig majd kiderül, hogy a Handó Tünde vezette bírósági adminisztráció juttat-e még tyúkpernél komolyabb ügyeket Vasvári Csaba bírónak.

Mi a közös a két ügyben? Mindkét esetben a regnáló kormány - úgy három évtizeddel ezelőtti szóhasználattal: a rendszer - ellenfeleit vádolták meg. A filozófus-ügy ügyészi szakba sem jutott, az UD Zrt. perben a feljelentés vádemelésig jutott, ami - pillanatnyilag elsőfokon, nem jogerősen - a bíróságon lett elutasítva. A filozófusok nem tudom, keresték-e az ügy előtt a konfliktust a kormánnyal (azóta nyilván igen), vagy csak egyszerűen egy intézetet kellett el-lehetetleníteni. A jó hírükön mindenesetre komoly csorba esett, a rendőrségi vizsgálat szerint alaptalanul. A másik ügyben többek közt az MDF, mint lehetséges, Fidesztől független jobboldali erő korábbi vezetőinek jó hírét járatták le, az elsőfokú bírósági ítélet szerint alaptalanul.

Persze örülhetnék, hogy az igazságügyi rendszeren nem megy át minden. Viszont legalább egy bocsánatkérés, az nagyon hiányzik a történetből, még ha csak elsőfokon is. Mégiscsak emberek jó hírével játszadoznak - és ez azért nem kéne, hogy játék legyen.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

25 komment · 2 trackback

Címkék: igazságszolgáltatás filozófus ügy ud zrt per

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr764546023

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Schmitt plagizált doktorija: számok, tények, grafikon 2012.05.25. 19:29:40

Nézzük a Schmitt-botrány tényeit számokkal, grafikonnal, érzelmek nélkül! 215 számozott oldalból áll a dokumentum 10 oldalnyi diagram és táblázat tartozik hozzá 16 oldalnyi teljes szövegazonosság található a dokumentumban Klaus Heinemann tanulmányának ...

Trackback: Szinte szavanként vághatta össze a Hír TV az iskolaigazgató szavait Gyurcsány plágiumbotrányához 2012.05.25. 19:26:24

  A vágásokról árulkodik a fény-árnyék váltakozása, és hogy a vágásoknál a férfi mintha levegő után kapkodna. Az arc ki lett takarva, így nem tűnik fel, hogy nincs folyamatos arcjáték az összevágott mondatfoszlányok alatt. (Videó a poszt végén.) *...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ágica1 2012.05.25. 19:56:35

A bocsánatkérés csak úriemberek között szokás...

utópista 2012.05.25. 20:05:07

Ne várjunk semmi jót ezektől! 1997-ben elfogadott Be. (büntetőeljárási törvény)2000-ben, Polt Péter akkori legfőbb ügyész javaslatára úgy lett módosítva, hogy a nyomozóügyészségek szakmai felügyeletét a nyomozóügyészségek látják el. A nyomozóügyészség úgy viheti az általa végzett nyomozást vádemelésig, majd birói szakba, hogy gyakorlatilag nincs törvényességi kontrollja. Előtte kitétel volt, hogy a helyileg vagy illetékességgel rendelkező ügyészség törvényességi-szakmai felügyeletet látott el a nyomozóügyészség munkája felett éppen úgy, mint a rendőri nyomozások felett, utasíthatott, megszüntethetett stb. Polt javaslata óta a nyomozóűgyészségek kontrollja megszünt, bedobták a pórázt a lovak közé! Polt javaslatát a Fidesz lelkesen megszavazta, így történhetett meg, hogy a 2002-es kormányváltás után Orbánék ellen egy eljárás sem indulhatott korrupció miatt. A törvényességi felügyeletet a nyomozóügyészség maga látta el maga felett, így az működött, hogy külső űgyészi szervek be sem nézhettek a nyomozóügyészek aktáiba. Igy van ez azóta is. A Dávid Ibolya-Szilvási György, valamint a filozófusok ellen indított bűntetőeljárások azt mutatják mennyire kétélű politikai fegyver az ügyészség kontrollja. Az előzőekben a nyomozóűgyészek égtek be a bíróság előtt, a másikban a rendőri nyomozás felügyeletét ellátó Fővárosi Főügyészség nyomozásfelügyeleti osztálya utasította a rendőrséget a nyomozás a., pontos, tehát bűncselekmény hiányában tett megszüntetésére. Ha a filozófosok közül csak egy lett volna mentelmi joggal felruházott vagy magas beosztású személy akkor bíróságon kellett volna évekig tölteniűk idejüket, a Fazekes Géza nyomozóűgyészségi szóvivő sajtó előtti " korholó " szavait hallgatva. Mint Dávid Ibolyának és Szilvási Györgynek.
Akkor Fazekas szóvivő sem kampányrendezvényen, sajtóhaddal kisérve adta volna át Molnár Gyula polgármesternek a gyanúsítotti idézést.

Remélem, érthetően írtam le, milyen veszélyt rejt magában a kontroll nélküli ügyészi túlhatalom. Amennyiben ez megmarad, akkor Polt Péter Handó Tündével együtt megbéníthatja a teljes hazai igazságszolgáltatást.

mese1 2012.05.25. 20:22:50

Bírók bosszúja csak, a nyugdíj miatt...

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.05.25. 20:33:26

@utópista: nagyon is érthető volt, köszönöm!

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.05.25. 20:43:25

@mese1: a kép alapján nem tűnik nyugdíjaskorúnak:
kereso.nava.hu/gallery/show/id/1648396
viszont ha ugyanez a bíró az, akkor a jövőben marad a gyermek-elhelyezési ügyeknél:
www.birosag.hu/engine.aspx?content=PestiKozpontiKeruleti-alapadatok&group=BIR_PestiKozpontiKeruleti&page=courtdata&type=V

ob.szerver 2012.05.25. 20:46:54

@utópista:

"Amennyiben ez megmarad, akkor Polt Péter Handó Tündével együtt megbéníthatja a teljes hazai igazságszolgáltatást."

Mivel ez a cél. Az orbánrezsim eddigi összes intézkedése két kategóriába sorolható. Az egyik az állami erőforrások átjátszása a fideszmaffiának. A másik ezek leplezése a médiában, az igazságszolgáltatásban.

Amit viszont nem értek, az az hogy az UDZ áldozatainak megvádolása még a szoclib alatt történt. Ilyen szinten voltak töketlenek, hogy nyolc év alatt sem sikerült kisöpörni az ügyészségről a fideszmocskot? Akkor viszont csak azt kapták, amit megérdemeltek.

milyen szép a Vértes, ó 2012.05.25. 20:53:46

Heller pl. úgy lett 'tolvaj', hogy még a Fidesz-rendelte cikkekben is elszólták magukat többször, hogy ha történt is bármi törvénytelenség, neki semmi anyagi haszna nem származott a dologból.

PeEersze, bocsánatot fognak kérni, magyarnemzet-címlapon, óriásbetűkkel. Kérek egy pónit is.

komplikato 2012.05.25. 21:16:44

@utópista: És ez a Polt Péter a mai hírek alapján még mindig ott van a szeren.

utópista 2012.05.25. 22:28:03

Köszönöm a hozzászólásokat, én szakmai szemmel próbálom azt figyelni, hogyan teszi tönkre a politika az ügyészi és bírói szervezet tényleges függetlenségét. ob.szerver: az előző ciklusban nem nem megvádolták, hanem meggyanúsították őket, Éppen erről írtam. A központi nyomozó főügyészség gyanúsít, nyomoz, vádiratot készít és képviseli a vádat a bíróság előtt úgy, hogy elfogulatlansággal igazán nem lehet vádolni azokban az esetekben amikor a fidesz kurzusnak nem tetsző személyek kriminalizálása a cél. A többi nyomozóhatóságot felügyeli az illetékes ügyészi szervezet, de a nyomozóügyészséget mint nyomozóhatóságot nem felügyelheti senki. Gyakorlatilag azt visz bíróság elé, akit akar. Az ERÜBS / Egységes Rendőrségi és Ügyészségi Bűnügyi Statiszika / lap kitöltése rá is vonatkozik, de a váderedményessége ezen belül nem kimutatható. Az ügyészség kormányzati " átvétele " akkor kezdődött amikor Áder János házelnök elbeszélgegett Györgyi Kálmán akkori legfőbb ügyésszel aki másnap lemondott hivataláról. Ennek oka soha nem szivárgott ki. Az utána kinevezett Polt Péter menesztette az akkori fővárosi főügyészt, Bócz Endrét. Helyette egy bábot rakott erre a posztra. Gyurcsányékról sok rosszat el lehet mondani, de azt nem, hogy belenyúltak volna az igazságszolgáltatásba! Kínosan nem mertek! Most már a legfőbb ügyész is kijelölhet bíróságot ahol tárgyalhatják valakinek az ügyét, nem csak Handó Tünde.
Megsérthetik a legalapvetőbb jogelvek egyikét: mindenkinek joga van a saját bírájához! Ennek a bírónak abban a közegben kell élnie és dolgoznia, ahol a bűncselekmény történt, így mint a helyi társadalom tagja tudja nézni objektíven a cselekményt és bírálni is felette, tekintve annak helyi veszélyességét. Egy kecskeméti bíró akkor sem tudja mi folyik a fővárosi társadalomban ha a legjobb szakmai múlttal rendelkezik Bács-Kiskun Megyében, igy megítélni sem lesz képes büntetőügyek sűlyát akkor sem, ha azzal az indokkal jelölik ki bíróságát, hogy az azért van, hogy gyorsabban legyen ítélet! Azt viszont ezek az okosok nem képesek felfogni a az ítélkezés is több lépcsős, mint mond majd a másodfok, vagy az LB! De talán nem is ez a lényeg már!

Hát mostanában így állunk!

Megfigyelo 2012.05.25. 22:54:13

Nem értem a csodálkozást: nem adhatnak mást, csak mi lényegük...

Spiro 2012.05.25. 23:38:17

Talán ezért is volt sürgős a kormánynak az UD Zrt.-vel peren kívül kiegyeznie a másik, kártérítéssel kapcsolatos perben.
Hiszen a Bíróságon valszeg semmit sem kapott volna az UDde így ki lehetett szépen stafírozni őket az MDF leszalámizásáért.

Na, legénykék az ilyen peren kívüli egyezségek helyett kellene szabadságharcolni a Bíróságon, az utolsó töltényig.

belekotty 2012.05.26. 05:22:46

@ob.szerver: "Ilyen szinten voltak töketlenek, hogy nyolc év alatt sem sikerült kisöpörni az ügyészségről a fideszmocskot? Akkor viszont csak azt kapták, amit megérdemeltek. " - Demokratikus államban ez nem szokás. Normális vezetőt tesznek oda, aki szépen a szakmai munka alapján szelektál.

ob.szerver 2012.05.26. 07:35:16

@utópista:

"az előző ciklusban nem nem megvádolták, hanem meggyanúsították őket.."

Igen, tudom, hogy rossz szót használtam, de nem ez volt a kérdés lényege, hanem az, hogy hogyan lehetséges, hogy mindez az előző ciklusban kezdődött. Mármint az, hogy egy politikai vonatkozású eljárásban a laikus számára is nyilvánvalóan, a bűncselekménnyel alaposan gyanúsíthatóakkal (kiszivárogtatott hangfelvételek) nem foglalkozik az ügyészség, az áldozataikkal szemben viszont eljárás indul, és ha Handó megfelelően választ, másodfokon még el is ítélhetik őket.

Vajon a demokratikus ellenzék tanult-e ebből? Ha nem, az orbánrezsim bukása után az összes állami intézménybe beépített nyílt és fedett fideszdiverzánsok és fideszkollaboránsok tömegei szét fogják szabotálni az új kormány összes intézkedését.

nu pagagyí 2012.05.26. 09:16:01

@ob.szerver: Ez pontosan így lesz, hacsak nem forradalom söpri el ezt a bagázst. Orbán megmondta, hogy 15 évre meghatározza a mindenkori magyar politikát, így is cselekedett, minden alkotmányos intézmény élére elhelyezte saját bábjait, erre kellett új alkotmány nem másért. A ciklus végéig az MNB-elnök és az állampolgári biztos megbizatása is lejár, totális lesz a Fidesz hatalom. Puccs történt, csak egyelőre nem akarjuk észrevenni.

Hogyan is jutott a Fidesz hatalomra? Megtagadta a demokrácia lényegét, a konszenzus kényszert. Volt itt csonka kuratóriumtól, hiányos AB-ig minden. Politikája abban merült ki, hogy demokratikus jogaival visszaélve a demokrácia lényegét ásta alá, majd az általa okozott totális anarchia közepén bejelentkezett, mint rendcsináló.

Eddigi kormányzati ténykedése abban merült ki, hogy lezárja azokat az utakat, ahogyan hatalomra jutott. Mindent megszálltak, minden ellenkezés büntetőjogi, vagy egzisztenciális következményekkel jár. Átláthatatlanná tették a hatalom döntési mechanizmusát, hogy leplezzék a valódi döntéshozókat. Réthelyi-szerű, eszköz és koncepció nélküli csúcsminisztereket, saját törvényjavaslatukat nem ismerő képviselőket, álkonzultációkat toltak előtérbe, miközben ismeretlen helyen ismeretlen emberek hozzák meg a döntéseket, fogalmaznak meg törvényeket, beleértve az alaptörvényt is.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.05.26. 09:34:35

@nu pagagyí: "Átláthatatlanná tették a hatalom döntési mechanizmusát, hogy leplezzék a valódi döntéshozókat." - e törekvéseik ellenére ma már kezd kiderülni, kik is azok (lásd az előző posztunkat).

salamander 2012.05.26. 09:44:14

1. Azért egy ilyen "filozófus társaságot" nem büntetőjogi eszközökkel kellene megfogni.
Sajnos a hatalmon lévő értelmiségi elitünk nincs a helyzet magaslatán és nem tudta - most már nem is fogja tudni - kivetni magából a kommunista szarháziakat.
(Ez nem mai jelenség ez volt a gond a monarchia idején is és a első második világháború alatt/után is.)

Ők már részei a "nemzetközi munkásmozgalomnak" nem munkásbérért nem munkás színvonalon és nem semmi múlttal a hátuk mögött.

Nyilvánvalóan tessék-lássék volt ez a büntetőeljárás csakúgy mint a többi...

2. Szeretnék mindenkit megnyugtatni a Fidesz soha nem akarta "bántani" Helleréket - mert egy oldalon állnak... csak egy kis vircsaft volt a jobbik miatt, a jobbik szavazók részére.
Azért ez a nagy Viktor-féle elszámoltatás - még a liberális barátainknak is feltűnt, hogy - nem sikerült veszélyesre.
(A nagy erőlködés után valahogy senkit sem sikerült rács mögé helyezni...)
Biztos, hogy ez büntetőjogi és a büntető-eljárásjogi - egyáltalán biztos, hogy jogi kérdés mindez?

Szerintem nem.

***

salamander 2012.05.26. 09:47:31

@nu pagagyí: "Puccs történt, csak egyelőre nem akarjuk észrevenni."

Azért ezt a "puccsot" megszavazta jó sok magyar állampolgár... sajnos!

"Kis többség kis változás, nagy többség nagy változás" emlékszel?

***

mese1 2012.05.26. 09:57:15

@milyen szép a Vértes, ó: Ez a Heller már bizonyított, közel majd nem a hazaárulásig...

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.05.26. 10:00:57

@mese1: azért mondhatnál érveket is, tegnap is és most is csak bedobsz egy-egy szlogent, és ha választ kapsz rá, mint tegnap, azt ignorálod.

egyenlítő 2012.05.26. 11:53:23

@mese1: Így van. Disszidált a Magyar Népköztársaságból, és ezzel lényegileg elkövette a hazaárulás bűntettét, hiszen joggal feltételezhető, hogy az ellenséges titkosszolgálatok (amelyekkel valószínűleg azóta sem szakított) felvették vele a kapcsolatot.

utópista 2012.05.26. 16:32:46

mese1: 2010-ben az Orbán kormány nem adott ki állami díjakat azért mert azokat még Bajnaiék terjesztették fel. 2010 őszén feloszlatták a Széchenyi- és Kossuth díjakat javasoló testületeket. 2011-ben Keresztes Imre a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője állami kitüntetést kapott Orbánéktól kimagaslóan eredményes munkájáért, ugyanekkor Fazekes Géza szóvivőből főosztályvezetőt csináltak! A disszidensekről: Nem csak Heller ágnes, hanem Kékessy Dezső is elhagyta hazáját, úgy lett az előző Orbán kormány előtt párizsi nagykövet, hogy nem is élt ténylegesen itthon. Előtte megvette Orbán akkori értéken 6.000.000,- Ft-ot érő Aranykéz utcai lakását 60.000.000,- ft-ért, tehát tízszeres áron. Mindenkinek állampolgári joga, hogy hülye legyen! Simicska monda még Apeh-elnökként. Azóta Kékessy Orbánnal és Varga mihállyal együtt rátette kezét a Jásztej rt-re. Ha nem hiszel nekem, higgyél a szemednek, menj le a legközelebbi CBA-ba és nézd meg melyik tejipari cég termékeit forgalmazzák 90%-ban. Ma ott tartunk, hogy Kékessy Dezsőék 1400 hektár földet kapnak egy szürkemerha tenyészteleppel együtt, ami eddig állami tulajdon volt. Tavaly az állam teljesen új, korszerű gépeket vásárolt, most már nem kell neki, átadja Kékessynek. Mai Nol. hu, / Nagykunsági földmutyi / Tehát, ha Heller hazaáruló volt, akkor a színtén hazáját elhagyó Kékessy hogyan lett nemzeti nagytőkés!
Heller felemelte szavát, kriminalizálták, Kékessy gazdag embert csinált Orbánból, ő a mi tőkésünk!
Nem kell mást csinálni, mint nyitott szemmel járni!

Szégyen, hogy ez megtörténhet ma ebben az országban! De Orbánék nem szégyellik magukat, büszkék arra amit tesznek! Rabszolga országot építenek, Orwell most tudná megírni igazán 1984 c. könyvét.

outisz 2012.05.26. 21:19:33

mi ez a hangnem emberek? egy kicsit komolyabb a cikk, és sehol a kurvaanyázó trollok? melegszem az intelligencia tüzénél.

utópista 2012.05.28. 18:03:07

Minden nyomozóhatóság felett ügyészi felügyeletet lát el az illetékességgel és hatáskörrel rendelkező ügyészség, fontosabb, vagy bonyolult megítésű ügyekben " fokozott ügyészi felügyeletet " rendel el, tehát a nyomozóhatóságnak meghatározott időközönként be kell számolnia arról, mit, miért csinált és milyen lépéseket tervez a közeljövőben. Ha a fokozott felügyeletet ellátó ügyész úgy itéli meg, hogy ez nem elég, előírja, milyon nyomozási cselekményeket kell határidőre a nyomozóhatóságnak ellátnia! Ma ez az eljárási rend a Központ Nyomozó Főügyészséget és a Terrorelhárítási Központot nem érinti. A TEK a felügyelő ügyészség és bíróság kikerülésével kérhet ki adatokat bárkiről bármilyen állami, magán vagy egészségügyi szervtől, ha valakit meg akar figyelni, lehallgatni stb., akkor csak az igazságügyi miniszteri engedély szükséges, ő pedig a kormány tagja. A trió akkor lesz teljes, ha jövőre, január elsején megalakul a Kövér László házelnök kizárólagos parancsnoksága alatt álló Parlamenti Őrség, akinek tagjai színtén behatolhatnak operatív eszközökkel magánlakásokba és élvezhetik a felügyelet nélküli operatív eszközök tárát. Hogy a házőrségnek mi köze lesz valakinek a magánlakásába behatolni, azt tudjuk Orwelltől! Persze mindent meg fognak magyarázni, csak azt nem, hogy miért gründolt magának egy TEK-et Orbán a magántestőre, és Kövér egy Parlamenti Őrséget a saját kedvére! Szélesebb hatáskörrel pedig ott figyel a központosított nyomozó főügyészség teljes és korlátlan lehetőségekkel.
süti beállítások módosítása