A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A manyup-probléma lehetséges megoldásai

2012.03.14. 07:36 timargabor

Lassan itt a március vége, amikor újra döntenem kéne, visszalépek az állami rendszerbe vagy maradok magánban: azt mondta decemberben a kormány, hogy mostanra meglesznek a döntést segítő eljárási szabályok. Nem látom őket. A jelenlegi jogi szabályozás pedig nemcsak diszkriminatív, de egészen cinikus módon ellentétes az Alaptörvénnyel és a hatályos EU-normákkal: lássuk a helyzetet hangsúlyozottan a saját szemszögemből.

1998-ban léptem be a magánpénztárba, én abba a korosztályba tartozom, amelynek ez valódi döntés volt. Kezdetektől fizetem az ún. tagi kiegészítést, vagyis 10%-ra egészítettem ki a befizetéseimet: mivel átleg felett keresek, 12 év alatt ez a rész több milliós összeget jelent. Hangsúlyozom: ezt a pénzt zsebre is tehettem volna folyamatosan, vagy számlára vagy önkéntes pénztárba. Nem látszott a különbség.

Kézenfekvő lett volna tavaly visszalépni és felvenni ezt az összeget: azért nem (sem) tettem, mert senki nem tudta megmondani, hogy mi mennyi. 2011 januárban visszavonhatatlan döntést kellett volna hoznom, hogy egy későbbi árfolyamhelyzetből levezetett összeget kapjak, ami nem kicsit emlékeztetett egy véletlen számra. Nem, inkább maradtam, 10% befizetésből elleszek, az állami nyugdíj diszkriminatív megvonását meg a következő 20-25 évben majd csak sikerül orvosolni jogilag - ha lesz annak bármilyen következménye addigra.

Erre decemberben hazánk pénzügyi főzsenije kitalálta, hogy vissza az egész, a saját maguk által hozott törvényt sem kívánják betartani amikor épp életbe lépne: nem fizet semmit az állam utánam a pénztárba. Én meg kapok állami nyugdíjat rendesen - de egy buzgó egyéni módosító ezt is levitte 75%-ra.

Ez a szabály ma. Ja meg az, hogy március végéig visszaléphetek. Nem fogok, már megint nem tudom, mit kezdjek a döntés utánra belőtt időpontban vett árfolyamokból való számolgatással. Igen ám, de ha nincs kötelező befizetés a pénztárakba, akkor ők miből maradhatnak meg, pláne hogy még vastag pénzügyi feügyeleti díjat is kell fizetniük az államnak? Önkéntes tagdíjból vagy adományból, szép menet lesz még ez is. Néhány pénztár már be is dobta a törölközőt, hogy erre az egészre nem kíváncsi. A megszűnő pénztártagok átvihetik a megtakarítást más pénztárba, vagy ha ezt nem teszik, az az állami nyugdíjrendszerbe kerül, pontosabban az ott vezetendő "egyéni számlára", amelyet S. G. már tavalyra ígért, de a nyugdíjzsarolás sikere után mintha nem lenne annyira sürgős.

Eddig minden (na jó: majdnem minden) törvényes és szabályos volt. A 2010-11-es zsarolás egy érdemi alkotmányos kontrollt valószínűleg nem élne túl, de ilyenre sok kilátás most nincs. Ámde most jön a csavar, ráadásul nem is direkt, hanem mulasztásos formában:

Mi lesz ugyanis az utolsó magánnyugdíjpénztár megszűnésekor? Nem tudok erre vonatkozó külön szabályról, pedig a kormány egyértelműen erre játszik. A mostani szabály szerint ugyanaz mint most: átlépsz máshová vagy államiba kerülsz. Ja, hogy nincs máshová? Így jártál, mi aztán igazán nem tehetünk róla... azazhogy de, csak nem tudsz mit csinálni. És ez az a pont, ami erősen támadható, és bármilyen meglepő, de ellentétes mind a hatályos Alaptörvénnyel, mind pedig az EU alapjogi chartájával.

Tetszik, nem tetszik, a manyup-megtakarítás ugyanis magántulajdon. A most hatályos törvény szerint is az (5. paragrafus 4. pont). Lemondhatsz róla magad - tavaly ezt tette 97%, még ha erősen megkérdőjelezhető törvényi alapon nem tevőlegesen tette is, de jogállamban nem vehető el! Még ilyen trükközéssel sem, amit az előző bekezdésben írtam. A magántulajdont a mostani Alaptörvény is védi (XIII. cikk), csak a hazai fórumok előtti alkotmányos védelmet függeszti fel, de védi az alapjogi charta 17. része is.

A jogszerű elvétel tehát nem megy, elég hosszú procedúra végén valószínűleg ez nyerhető. Célszerű, ha a konszolidációra hajtó kormány nem is akarna ebbe az utcába bemenni - bár itt talán nem kizárólag a józan ész vezérli a döntést. Mi lehet akkor a megoldás?

Én két megoldást látok, a teljes jogú állami nyugdíj helyreállítása mellett:

  • a megmaradt vagyon átvitele/átengedése az önkéntes pénztárak valamelyikébe, ill.
  • a megtakarítások kifizetése a megmaradt tagoknak.

Nézzük az egyes megoldások előnyeit és hátrányait.

Mindkét esetben jogos valamekkora adót kivetni: a kötelező befizetés ugyanis mindkét esetben többletjövedelem, amelyre a második esetben személyi jövedelemadó rendes kulcsát kellene alkalmazni, az első esetben persze csak akkor, ha a 2011 előtti állami nyugdíjjogosultság számításakor a 75% ennek arányában emelkedne. A tagi többletbefizetések esetében a korábban ténylegesen igénybe vett adókedvezmény visszafizettetése merülhet fel, természetesen a második esetben, lévén hogy az önkéntes pénztári befizetések is adókedvezménnyel történtek. Az adókedvezmény egy bizonyos jövedelemhatár felett nem járt, tehát ez a számítás nem automatizálható: emiatt az elmúlt 5 évben ténylegesen felvett kedvezmények állami visszafizettetése kivitelezhető - azért 5 év, mert azokról meg kell lenni az adóbevallásoknak.

Az első esetben az állam a magánpénztártól az önkéntes pénztárba történő transzferkor megkapná az adót (a pénztár által kezelt eszközökben vagy készpénzben), a második esetben valamivel több adóbevételhez jut készpénzben, de ez elég nagy felzúdulást váltana ki a visszalépettek körében. Emiatt a kormány helyében az első megoldást preferálnám. Ezt egyébként hírek szerint az LMP frakciója javasolja is.

Száz (meg sokkal több...) szónak is egy a vége: én a jelen szabályozás mellett nem fogok visszalépni, és az államnak nagyon fel kell kötnie a gatyáját, ha a még bent maradt tőkére fáj a foga. Lehet persze, hogy ez a kormány elveszi és elkölti, de mint az ÁFA-visszatérítési ügyben tavaly történt, egy későbbi kormánynak valószínűleg helyt kell majd állnia ezért a követelésért.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

269 komment

Címkék: jogállam magánnyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr664315701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bgp 2012.03.14. 19:06:31

Már elvették. Persze erre lehet mondani, hogy nem jogállamban élünk. És tényleg.
Az elvesztett bírósági pereket pedig nem a politikusok magánvagyonából térítik meg, hanem adóból.

Blogger Géza 2012.03.14. 19:27:09

Kötözködsz. Egyénieskedsz. Nem hallgattál a jó szóra. Megszívtad. Ez van.

És még mindig olyan hülyeségekben reménykedsz, hogy te a manyupos kimutatásodon lévő összeget valaha megkapod. (Soha senki nem mondta, hogy megkapod.) És még emellett ugyanúgy kapsz majd állami nyugdíjat mint más.

Ez már szánalmas.

2012.03.14. 19:28:17

engem az izgat inkább, hogy pl az OTP havi ötezer forintot akar kérni (az államiba nyomott szokásos járulékon túl) azért, hogy egy év alatt talán újra 7-8% veszteséget halmozzon fel. Csányi ügyes: aki még ezután is maradni akar, azt szépen megnyúzza... az "ellenállók" őt hízlalják.

Ezeket ott akarnám hagyni, de a pénztárak többségéről még most sem tudni, működnek-e tovább, és ha igen, mekkora adományra van ehhez szükségük. És amiről senki nem beszél: hogy hogyan lehet váltani. Lehet egyáltalán, vagy a mész-maradsz csak a lehetőség?

Pan Modry 2012.03.14. 19:31:23

En sem fogom odaadni. Mivel a manyuplenyulas nem volt benne a programjukba ezert felhatalmazasuk sincs ra. Na jo, ez nagyon naiv volt tolem.

Most azert szurkolok hogy ezeket a kommumista allamositokat jol megszorongassak az eu-bol. Azt sem banom ha emiatt rengeteg penztol esik el az orszag.

Aki maradt manyupos az a gerinces ember, sajnos ahogy a magyarok nagyresze tovig benyalt kadarnak, most ugyanezt teszi a fidesznek.

Pan Modry 2012.03.14. 19:38:10

@Blogger Géza:
Szerintem meg te vagy szanalmas hogy tovig benyalsz a kommer allamositoknak. Ha a penzedet mar te odaadtad, akkor csao megszoptad, a te bajod. Aki nem adta vissza annak legalabb eselye van.

Mindenesetre eleg szegyenletes bizonyitvany a magyarokrol hogy ennyien fosatjak a szaros kis nyugdijaseveiket es egy bianko igeretre amit egy kiflitolvaj tett lemondtak a manyuprol.

En lehet hogy persze bukom az allami nyugdijat, de legalabb a gerincem egyenes marad es ha reggel belemezek a tukorne nem egy szar alakot latok aki szaros nyugdijaspenzet feltve beterdelt egy kommunista alla,osito partnak.

Pan Modry 2012.03.14. 19:39:36

@bigthereal:
Persze, ezt mondtak a kommunistak is amikor allamositottak a foldeket es a gyarakat.

Kalmár 2012.03.14. 19:43:45

Remélem simán elveszik és még ki is zárnak a nyugdíjból. Majd kijön valaki és még ad is nyakast, hogy:
Hülyegyerek komolyan azt gondoltad, hogy az anyád nyugdíját fizessék a többiek, mert te már magadnak gyűjtögetsz?? A mama meg le van szarva? Éljen az öntudatos, liberális, egoista, individualistra, nihilista Pista. Vagy Gábor
A hiányzó pénzre meg vegyen föl hitelt az állambácsi?
Tényleg nem értetted, hogy azért adózuk a legtöbbet a világon, mert az ilyen ostoba közpénzszivattyút kellett etetni?
Nem engedhetjük meg, hogy hirtelen átáljunk ilyen típusú öngondoskodásra. 300 milliárdot vitt évente. Ha marad a rendszer, csődbe megy az ország és SENKI nem kap nyugdíjat.
Most hosszú évek óta először, a nyugdíjkassza egyensúlyban van, nem kell pótolni extra hitelekből.
Ezzel biztosítják, a te szüleid nyugdíját.
Fogd be szépen a szád és köszönd meg.
A saját tuljadonú nyugdíjpénzről meg annyit, hogy vegyél belőle egy üveg sört.
Nem fog menni. Annyira mégsem a tiéd.

Pan Modry 2012.03.14. 19:47:13

@Kalmár:
Na megegy hulye jott a szeeldben aki nyomja a kommunista mantrat. Eleve csak 25% ment a manyupban, eleg lett volna eppen ennyivel megvagni a kiadasokat.

A magyar nyugdijak amugy egyaltalan nem alacsonyak a magyar atlagfizetesekhez kepest.

Pan Modry 2012.03.14. 19:49:49

@Kalmár:
Jo nagy fos ember lehetsz te. En a szuleimnek adok penzt ha raszorulnak, viszont annak a kommumistanak aki teged a vilagra szart es egy kommumista gyokeret nevelt beloled minek adjak.

Mondhatni ha a te gelmenoid ehenhalnak az nem az en problemam, oldd meg te, de ne akard mas adofizetok faszaval a csalant verni.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.03.14. 19:50:31

Orbán takarodj, mert:
1. Ön a jelenlegi politikai-gazdasági-pénzügyi helyzetben immár alkalmatlannak tűnik az ország vezetésére, szemlátomást nem érti, ami itthon és a világban történik.

2. Az Ön vezetésével megalakult, s változatlan összetételben regnáló bóvli-kormány időközben bóvlivá züllesztette az országot is.

3. Ön nemcsak itthon, de a térségben is rekord szintre növelte az államadósságot a magánnyugdíj pénztáraktól elvett pénzek ellenére.

4. Ön a hatalomra kerülése óta – Unió ellenes álláspontot képviselve, a demokratikus alapintézményeket és jogokat kiiktatva illetve felszámolva – konfrontálódott a világ számos országának politikai vezetőjével, és a hatalmi központok egyikében sem szívesen látott vendég.

5. Az Ön által meghirdetett szabadságharc eredményeként a magyar kormányzat éles konfliktusba került a világ legbefolyásosabb politikai, üzleti, pénzügyi köreivel.

6. Önt a külföldi sajtó Chavezhez, Lukasenkohoz, a Ducehez és más diktátorokhoz hasonlítja, nemrégen pedig az egyik legtekintélyesebb francia napilap egyenesen Hitlerre emlékeztető figuraként ábrázolta.

7. Az Ön megoldásait, unortodox programját a legtekintélyesebb szakértők, a tudomány elismert képviselői tartják teljes képtelenségnek.

8. Az Ön javaslatára a Magyar Köztársaság élére egy olyan, erre a feladatra teljességgel alkalmatlan személyt választottak meg, aki időközben itthon és külföldön is köznevetség tárgyává vált.

9. Ön a hazai és nemzetközi bírálatok ellenére továbbra is ragaszkodik a kulcstárcák élén a feladatukra alkalmatlan embereihez, s a politikai-gazdasági kudarcok ellenére sem hajt végre kormányátalakítást.

10. Ön a gazdasági válság idején egy strómant nevez ki nemzeti fejlesztési miniszternek, és továbbra is helyén hagyja fantaszta gazdasági miniszterét.

11. Ön a Magyarország jövője szempontjából kulcsfontosságú oktatási reform felelősévé azt a Hoffmann Rózsát nevezte ki, aki az általa kidolgozott felsőoktatási és közoktatási programmal – miközben kontraszelektál, s elveszi a továbbtanulása lehetőséget a szegényebb rétegek gyermekeitől – nem a XXI., hanem a XIX. századba vezeti vissza az országot.

12. Ön az elmúlt másfél évben szavahihetetlen emberré vált.

13. Ön a jelenlegi törvénykezési gyakorlattal kiüresítette a parlamentet és a parlamentarizmust.

14. Ön felszámolta az alkotmányos jogállamot, a demokrácia fő garanciáját képező hatalommegosztást, a fékek és ellensúlyok rendszerét (megszüntette a Magyar Köztársaságot, kiüresítette a jogállam intézményeit, s ma már egy autokratikus rendszert álcáz az idézőjelbe tett demokráciával.

15. Az Ön által megfogalmazott „centrális politikai erőtér” létrehozása érdekében a saját embereit – megbízható pártkádereket, barátokat, üzlettársakat, azok feleségeit, férjeit – nevezte ki nemcsak a közigazgatás és az állami szféra gazdasági vezetői pozícióiba, hanem többségében hosszú, kormányzati ciklusokat átívelő időtartamú mandátummal az ország demokratikus működése szempontjából kiemelten fontos testületeket – az Országos Választási Bizottságot, az Állami Számvevőszéket, a Gazdasági Versenyhivatalt, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöki posztját és a Médiatanácsot, a közszolgálati médiát, a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét, a jegybank monetáris tanácsát, a Költségvetési Tanácsot, az Alkotmánybíróságot is – „gleichschachtolta”, formalitássá silányítva a törvényhozást és a Nemzeti Együttműködés Rendszerét.

16. Ön régóta csúfot űz a törvénykezésből azzal is, hogy megengedi, érdemi viták nélkül, egyéni képviselői indítványok alapján – sokszor az európai jogrenddel ellentétben, a szakmaiságot nélkülözve – szülessenek meg a sarkalatos törvények is a parlamentben.

17. Ön a civilizált Európában példa nélküli módon mindennapos gyakorlattá tette az önkényuralomra jellemző, visszamenőleges hatályú törvénykezést is.

18. Ön a megbízhatóságot, hűséget és szervilitást sokkal fontosabb „erénynek” tartja egy kormányzati vagy pártfunkció pozíció betöltésénél, mint a szakmaiságot, ami döntően hozzájárul az ország jelenlegi állapotához.

19. Ön a választások előtt, 2010 februárjában azt nyilatkozta az MTV Ma reggel című műsorában: „Én úgy gondolom, hogy a médiarendszeren belül minden mozdulatot ötször-hatszor meg kell gondolni. Tehát semmilyen kapkodásra, összevonásra, szétválasztásra, átrendezésre itt, legalábbis rövidtávon föltétlenül szükség nincsen.” Ennek ellenére hatalomra kerülése után létrehozták a Médiatanácsot, amelynek sajtószabadságot veszélyeztető törvényjavaslatai, szakmai körökben félelmet keltő intézkedései a határon túl is hatalmas botrányokat kavartak, elszigeteltségbe taszítva az országot.

20. Ön azóta a közigazgatásban, az igazságszolgáltatásban, a médiában egy hatalomfüggő, kiszámíthatatlan és kiismerhetetlen kafkai rendszert hozatott létre, s ennek okát is deklarálta, amikor 2010 kora nyarán az osztrák Kronen Zeitungban kijelentette: „Nem csinálok titkot abból, hogy a kétharmados törvények területén megkötöm a következő tíz magyar kormány kezét.”

21. Ön és mamelukjai ennek a szándéknak az érdekében a nemzet megkérdezése és jóváhagyása nélkül – a kétharmados többség akaratából – létrehozták a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, amelyből a nemzetet alkotó társadalmi csoportok jelentős részét vagy kihagyták vagy azok nem kívántak csatlakozni ehhez az önkényuralmi alapvetéshez.

22. Ön megígérte, hogy rendet tesz az országban, de a társadalmi feszültségek ma nagyobbak, mint hatalomra kerülése elején.

23. Ön nem tesz érdemi lépéseket a szélsőjobboldali térnyerés visszaszorítása érdekében, szava sincs a pártjához közelálló orgánumokban megjelenő tűrhetetlen hangnemű, és elfogadhatatlan tartalmú írásokhoz, megnyilatkozásokhoz.

24. Ön már csak szűkülő rajongótábora szerint hiteles ember, népszerűségi indexe 30 pont közelébe zuhant, s a felmérések szerint pártjának támogatói közül csaknem másfél millió ember elfordult, a választók kétharmada pedig már megvonta Öntől és pártjától a bizalmát.

25. Önnek az újévben sajátos módon sikerült előbbre hoznia az emelkedés évét. 2010 májusa óta a svájci frank 195 forintról 265 forintra drágult. Ugyanakkor a dollár árfolyama 250, a font 400, az euró 324 forintra emelkedett.

26. Az Ön által preferált pénzügypolitikának köszönhetően az ország állampapírjainak kockázati felára rekord nagyságúra nőtt.

27. Ön azt ígérte, hogy az adóbevallás elfér egy söralátéten, de most több adónem van, mint kormányra kerülése előtt.

28. Az Ön adópolitikája eközben a vagyonos keveseknek kedvez, de milliókat tesz földönfutóvá.

29. Az Ön regnálása alatt az ország gazdasági teljesítőképessége, az itt élő nagy többségének életszínvonala tovább süllyedt a környező országokhoz képest, kormányzása a társadalom legszélesebb rétegeinek ma már nem nyújt semmilyen valódi perspektívát.

30. Önnek nincs átfogó stratégiája a nyomorban élő milliók helyzetének megoldására.

31. Ön ugyanakkor eltűri, és tudomásul veszi, hogy a magyar politika befolyásos háttéremberei, csoportjai „keresztapaként” tevékenykedjenek

32. Az Ön szociális politikája ma már mindennapi megélhetési gondokat, és létbizonytalanságot a társadalom nagylétszámú csoportjai számára

33. Az Ön politikája nem ad a fiatalok tömegeinek perspektívát. A csaknem 30 %-os munkanélküliség ismeretében nagyon sokan már lábbal szavaztak és elhagyták az országot, a rezidensek pedig testületileg adtak ultimátumot a kormányzatnak, hogyha nem változtatnak a munkakörülményeiken és életfeltételeiken, akkor felmondják állásukat.

34. Az Ön hatalomra kerülése óta az ország csaknem minden pénzügyi mutatója stagnál vagy csökkent.

35. Ön azt ígérte, hogy senkit nem hagynak az út szélén, most pedig a hajléktalanokat is bűnözőként büntetik.

36. Ön sorsára hagyta a magyar vidéket.

37. Önt hidegen hagyja az „emberi tényező” életkörülményeinek minden szinten tapasztalható romlása a születéstől a halálig.

38. Ön a tudástársadalom építése helyett minimális összegeket biztosít kutatásra és fejlesztésre.

39. Az Ön gazdaság és kultúrpolitikája nyomán a kultúra és annak intézményrendszere egyre inkább megsemmisülőben van Magyarországon, s helyette a kialakuló idiokrácia új fórumai kapnak teret.

40. Az Ön kormányzása alatt megkezdődött az előző évtizedek során megerősödött középosztály szétverése, tönkremenetele, ellehetetlenülése is.

41. Ön ma már nem bízik még híveiben sem, hiszen különben nem fizetett tapsoncok körében mondta volna el március 15. beszédét, s nem engedné cenzúráztatni a médiában az Önre vagy rezsimjére előnytelen, bíráló szavakat, jeleneteket.

42. Ön a választások előtti évértékelő beszédében 2010-ben kijelentette: „Mi, mai magyarok olyan országot akarunk a gyermekeinkre hagyni, ahol a törvény szava mindenkire vonatkozik, és kivétel nélkül, és ahol minden embernek – a politikusoknak is – vállalniuk kell a felelősséget szavaikért és tetteikért.”

43. Ön hatalomra kerülése óta elfelejtette számos korábbi kijelentését, mint például ezt is, amit 2009. szeptember 11-én mondott a FIDESZ Országos Gyűlésén: „Mi nem akarunk olyan országban élni, ahol mindent elvehetnek az embertől, amiért megdolgozott, ahol a hazugság az igazság, ahol a lopás nem bűn, ahol a hatalmasokra nem vonatkozik a törvény.”

44. Az Ön amnéziája sajnos, ma már társadalmi csoportokra akár végzetes is lehet, hiszen Rákay Philipnek és Csermely Péternek 2009. szeptember 18-án azt mondta: „És a kórházakat is rendbe fogjuk tenni, és az orvosokat meg fogjuk becsülni meg az ápolónőket is – erkölcsileg is és anyagilag is. Ez meg fog történni sokkal hamarabb, mint azt ma Magyarországon sokan gondolják.”

45. Sokak szerint Ön csúnyán becsapta a választókat, mert a TV2 Tények Este című műsorában 2010. február 9-én azt ígérte az ország népének, hogy „...megpróbálunk a következő években egy olyan Magyarországot fölépíteni, amelynek a lelki jegyei, tulajdonságai a mai türelmetlenség helyett inkább a türelem, az azonnali megtorlás iránti vágy helyett a segítőkészség, a mások megrövidítése helyett a másoknak nyújtható segítség, az elesettekkel szembeni félelem és fönntartás helyett inkább a „hogyan tudnánk szolidárisak lenni egymás iránt” életérzésével írható le.”

46. Ön ma már szemmel láthatóan fél az utca szereplőitől, különben nem titokban, oldalajtón érkezve és távozva, népétől távol ünnepelte volna a nemzeti együttműködés rendszerét.

47. Az Ön távozása felszabadítaná az országot a ránehezedő külső-belső nyomás alól.

48. Az Ön távozása megakadályozhatná az államcsőd bekövetkeztét.

49. Ön egyébként is azt ígérte, hogy ha az IMF jön, akkor Ön megy…

50. S nem utolsósorban Ön vállalta azt a vállalhatatlan mondatát, miszerint "Megtanultam, hogy amikor esélyed van megölni a riválisodat, akkor nem gondolkozol, hanem megteszed.” Demokrata ilyet nem mond, pláne nem cselekszik. Inkább azon gondolkodik, hogy ha egyedül nem képes megoldani a rá nehezedő problémákat, akkor miként tudna szövetségeseket találni, s másokkal összefogva eredményes lenni.

Talán ennyi is elég!

Miniszterelnök Úr! Mindannyiunk, az ország érdeke volna, hogy minél hamarabb benyújtsa a lemondását. Ha valóban szereti a hazáját, s foglalkoztatja annak sorsa, akkor megteszi érte, értünk!

Blogger Géza 2012.03.14. 19:52:55

@Pan Modry: Én ugyan nem szívtam meg (még egy aprócska váratlan reálhozam is landolt a számlámon bónuszként...), de jót fogok rögöni, ha te sem az államtól, sem a törvényszerűen becsődölt manyupodtól sem kapsz majd egy fityinget se... Több marad majd nekünk, 97%-nak, no problem. :) De legalább a gerinced - szerinted - egyenes lesz, büszkén húzogathatod, miközben majd tőlem koldulsz. :)

Aligha lesz olyan kormány, amelyik a 97%-ot megrövidítené 3% kedvéért (akkora amúgy sem lesz már az 3%, csak pár futóbolond marad belőle.)

gumirocker 2012.03.14. 19:58:07

Na most, aki azt mondja, hogy a többiek finnanszírozzák az én anyám nyugdíját, azoknak üzenném, hogy ugyanaz a 10%, amit ti is fizettek, azt én is fizetem az államnnak. Ti se fizettek többet, mint én.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.03.14. 19:58:14

IMF vagy más hitelt kell felvenni, azzal szerintem ez is megoldható.

A magyar ember nagyon szereti a hitelt. Kétpofára.

The butcher strikes back 2012.03.14. 19:58:52

@Blogger Géza: "Több marad majd nekünk, 97%-nak, no problem. :)"

Semmi nem fog maradni senkinek, no problem :)

Netuddki. 2012.03.14. 20:01:00

@Kalmár: Hülyegyerek, azt hiszed a nyugdíjak miatt fizetjük ezeket a horror adókat? Akkor elég naiv is vagy...

Pan Modry 2012.03.14. 20:01:41

@Blogger Géza:
Tipikus ordenare kommunista szoveg, eleg egy szanalmas ember lehetsz ha esetleg mas bajan akarsz nevetni.
Tipikusan az a fos alak vagy aki mason akar nyereszkedni ahelyett hogy sajat maga alkotna valamit.

En sokszor az elveim alapjan dontok, es ezek a dontesek eddig mindig bejottek hosszutavon. Miert hinnek en matolcsynak vagy a fidesznek, hisz tavaly is hazudtak. Ez ket elvemmel is ellenkezik, hazug emberrel nem uzletelek es kommumistaknak semmit ugyancsak.
Egyebkent sem olyan bonyolult bebiztositania magat az embernek, konkretan az elvi vetulete sokkal zavarobb mint az anyagi, elet szanalmasnak tartom hogy valaki beterdel a kommumistaknak mai erteken szamolva kb. 100 ezer forintnyi havi nyugdijert.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.14. 20:01:48

@endike: Semmilyen hitelt nem kell felvenni. Ott a pénz - amíg el nem költik fociakadémiára meg stadionra.

(Bocs a populista felhangért, de amikor padlássöprés van meg államadósság elleni - egyébként jogos - "szabadságharc", akkor pont nem kéne ilyen marhaságokra költeni.)

Blogger Géza 2012.03.14. 20:02:13

@The butcher strikes back: Ezzel persze lehet riogatni (ezen a téren nagy tehetségek vannak e hazában), de nem tudok olyan államról, amelyik egyszer csak azt mondta volna, hogy mostantól nem fizetek nyugdíjat. Ez teljesen elképzelhetetlen, ennyi erővel persze hihetünk a maja naptárnak is...

pandava 2012.03.14. 20:02:55

@Kalmár: neked Selmeci meg Szíjjártó lehet a példaképed, másképp nem gondolhatnád hogy az általad leírtaknak köze van valósághoz.

Bambulka 2012.03.14. 20:03:00

Legszivesebben ezt is kivinném külföldre ahova ennek a tolvaj bandának nem ér el a keze.

Pan Modry 2012.03.14. 20:03:28

@gumirocker:
Nalad apont. Szerintem akik ezt mondjak azok valam elfuseralt semmirekellok lehetnek, es irigylik a magunkfajta embeket valojaban akik nem adjak el magukat holmi szaros igeretekert.

Laciii 2012.03.14. 20:05:11

"Kezdetektől fizetem az ún. tagi kiegészítést, vagyis 10%-ra egészítettem ki a befizetéseimet: mivel átleg felett keresek, 12 év alatt ez a rész több milliós összeget jelent. Hangsúlyozom: ezt a pénzt zsebre is tehettem volna folyamatosan, vagy számlára vagy önkéntes pénztárba. Nem látszott a különbség."
És ezek után még osztod az észt?
5% működési költséggel működtek ember, 100 Ft helyett 95-re elértek mondjuk 10%-ot az 104,5 Ft. És ráadásul ha felemelik 80 évre a nyugdíjkorhatárt meg nem lehet majd egyben felvenni akkor az életben nem látod viszont (ennyire magántulajdon). Ja meg ha produkálnak még pár veszteséges évet akkor el is illan.

Ennél csak értelmesebb befektetést lehet találni. Csányinak vagy kinek fizettél önként dalolva?

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.03.14. 20:06:46

@timargabor: Te nem akarod hogy hiteleket vegyünk fel? Te el akarod venni a magyaroktól a jólétet? Kb. minden politikus jót akar az országnak, ezért vesz fel hiteleket. A nép pedig élvezi.

;)

eax_ 2012.03.14. 20:06:46

"Mindkét esetben jogos valamekkora adót kivetni"

Ami megkozelitoleg 99.9999% lesz. Ne legyenek illuzioink.

Kalmár 2012.03.14. 20:07:01

@Pan Modry: Kussolsz és takarodsz, büdös patkány!

ezt találtam 2012.03.14. 20:07:57

@Kalmár: ezért kérni iq-cenzushoz kötni a választást is, mert sírva fakadok, ha belegondolok, hogy te is szavazol valamelyik pártra.. a magánynyugdíjpénztárban maradok mindegyike fizet az állami rendszerbe, csak nekik volt annyi lélekjelenlétük (és természetesen berakott pénzük, amit megérte védeni), hogy rájöjjenek: az államiból ők semmilyen pénzt nem fognak már látni (hol vannak az egyéni számlák? ja, hogy már akkor is megmondtuk, hogy a rendszer működése kizárja az ilyet) és a pénzüket inkább egyéni számlákon látják. azt gondolom, ez egy dícséretes magatartás, de a magyar, dögöljön meg a szomszéd tehene is mentalitás a kommunista kormánynak kedvez, lásd Blogger Géza, és így nehéz lesz kimászni.
Talán kevesen figyelnek fel erre, de lényegében a magyar társadalom 3%-a érett meg egy demokratikus jogállamra, amely öntudatos, önmagukról gondoskodni képes és akaró emberekkel működik igazán. Ezen talán illene elgondolkodni és máris érthetővé válnak a magyar politikai események.

Blogger Géza 2012.03.14. 20:08:14

@Pan Modry: Ez a kényszeres kommunistázás nálad valami pszichológiai alapú? Vagy szerinted az állami felosztó-kirovó nyugdíjrendszer mint alap, az valami kommunista találmány vagy trükk? Vigyázz, az EU tagállamaiban is ez a domináns...

tomwar 2012.03.14. 20:09:05

@Blogger Géza: Parszor mar belefutottam az allaspontodba MANYUP ugyben.
Tetszik-e, vagy sem, MAGANTULAJDON.Lehet vitatkozni azon, hogy a letrehozasa szukseges volt-e, vagy ebben a formaban kellett-e, de ettol meg van.
Megjegyzem, a jarulek az EN penzem, es abban kulonbozik az adotol, hogy valami jar erte...
Az egyeni jarulek megosztas mellett pedig ne feledkezzunk meg a munkaltato altal fizetetrol sem...amely egy ideje mar ado: tehat szart se kapsz majd erte.
Amugy nem az eredeti otlet, hanem a kivitelezes volt rossz...
Szoval a kedves nagymamad erje be azzal, amit NEM kapok meg a cegemtol, hanem az allam zsebebe vandorol... Hidd el, a brutto fizetesem 27%-aert nagyon komoly egeszsegugyi- es nyugdijbiztositas vasarolhato.

Pan Modry 2012.03.14. 20:11:22

@Kalmár:
Nem mi van, csaknem elotort beloled az igazi agressziv kommumista ened. Cak az agresszio maradt, mi?
Na, te is szepeket tanulhattal a kommunista szuleidtol akik ugyanolyan szar embert neveltek beloled amilyenek ok is voltak. Hogy is mondjak? az alma nem esik messze a fatol.

Neménvoltam! 2012.03.14. 20:12:18

@Blogger Géza: hehe, te még mindig az állami nyugdíjban reménykedsz? Bruhahahaha! Szerinted megvédi neked a kiflicsücsökgabika? Hahahahah!

Még a könnyem is kicsordult a röhögéstől.

Laciii 2012.03.14. 20:13:41

@tomwar:
Magántulajdon amiről az állam dönti el mikor és hogyan juthatsz hozzá, mondjuk 80 éves kortól havi 0,1%-hoz ha olyan kedvük lesz.

Komcsik anno nagyon jó üzletet csináltak, haverok vastag százalékért kaptak egy rakat pénzt ráadásul úgy, hogy veszteségesen forgatják akkor se tehetsz semmit, igen, ez nekik nagyon jó üzlet volt.

Pan Modry 2012.03.14. 20:13:51

@Blogger Géza:
Az allamositas kommumista dolog. A nyugdij menedzsmentrol lehet ertelmesen is vitatkozni hogy melyik rendszer a jobb. De magantulajdont elvenni kommunista dolog.

Kalmár 2012.03.14. 20:16:21

@kovi1970: Ezt most komolyan leírtad??
Ha a költségvetésben hiány van, azt pótolni kell.
Éveken át pótolták hitelből a nyugdíjkassza hiányát. Most nem kell. A hiteleket vissza kell fizetni. Mit tippelsz miből van az államnak pénze?
Ne keveredej ilyen vitába, ha ennyire hiányosak az ismereteid.
Nem volt fenttartható az a rendszer. Most minden ilyen rendszert addig faragnak, míg nem áll meg a lábán. Nem szabad újra hízlalni a hiányt.

Pan Modry 2012.03.14. 20:18:01

@Laciii:
A manyupokat lehetett volna jobban csinalni, lehetett volna olyan manyup torvenyt hozni ami kedvezobb, de nem, nekik a penz kellett, gyartottak ra egy ideologiat, beszopattak az emberekkel es begyujtik a penzt, ennyi.

Te is jol beszoptad, az akkori igeretek szerint ma egyeni szamlad kellene hogy legyen, van? Hat nincs...

Tipikus onallotlan hulyemagyar lehetsz te is, persze a pofad az tud nagy lenni.

tomwar 2012.03.14. 20:18:20

@Laciii: Teljesen igazad van. A teny attol meg teny marad.
Vegul is, nem is ertem, mire fel volt karpotlas? Hiszen csak ugy dontott az allam, hogy mar nem magantulajdon tobbe...
Vagy a szavaid kommunistakra nem igazak?

Blogger Géza 2012.03.14. 20:19:28

@tomwar: Nem, a járulék nem a te pénzed, hanem az államé. A tied a nettó, ami megmarad. És az meg végképp nem a tied, amit a munkáltató a saját költségére befizet az államkaszánka. Hiába is álmodozol ilyesmikről.

Kalmár 2012.03.14. 20:19:47

@ezt találtam: A sírást megértem. Kérd vissza, ha fizettél az iskoláért. Átbasztak.A manyup előtt minden pénz a ny.kasszába ment.
A manyup után egy része magánszámlára.
Ezt írtam én is pontosan. A kieső rész okoz 300 milliárd hiányt évente.
Mi a faszt hergeled magad iq témában, ha hülye vagy??

MAC-Ka 2012.03.14. 20:19:57

@Blogger Géza:
Reálhozamod volt, nemmondod, pedig a gabika 2 nap után már tudta, hogy ellopták, eltőzsdézték a pénzeket. Azt mondod hazudott, ej, ej, a pártközpontban a fejedre koppintank ha ilyet mondasz :DD
Azt mondod a maradók "egyénieskedtek"? Gondolom te jobbszereted az akolmeleget :)
Jó is az, együtt bégetni a többiekkel :)

Egyébként azt sem gondoltam, hogy eddig fennmaradnak a manyupok. orbánék nem az a fajta, akik eltűrik az "egyéni gondolkodást". Már csak bosszúból sem hagyják meg, ha rajtuk múlik.

tomwar 2012.03.14. 20:20:05

@Kalmár: Valamiert a csehek megoldottak... Szoval nem a rendszer a szar, hanem a magyaros megvalositas volt az...

Pan Modry 2012.03.14. 20:20:13

@Kalmár:
Ha a koltsegvetesben hiany van akkor a kiadasokat kell megvagni.

De gondolom te akkora semmirekello vagy hogyha a sajat koltsegvetesedben hiany van, akkor takarekossag helyett lopsz. Hat nincs is mire buszkenek lenned!

The butcher strikes back 2012.03.14. 20:20:16

@Laciii: "Komcsik anno nagyon jó üzletet csináltak, haverok vastag százalékért kaptak egy rakat pénzt ráadásul úgy, hogy veszteségesen forgatják akkor se tehetsz semmit, igen, ez nekik nagyon jó üzlet volt. "

Ezt felismerem, ez az állami nyugdíjrendszer, nem? :D

Neménvoltam! 2012.03.14. 20:21:11

Én megfogadtam a valamelyik kedves vezető tanácsát, nem tetszett a rendszer, elmentem. A magyar nyugdíjat már rég leírtam mint veszteség. Csak azért nem lépek vissza, mert érdekel, hogy mi lesz a bohózat vége. Vitya ráteszi a kezét, ehhez kétség sem férhet, pláne, hogy most az eu-s pénzcsapokat elzárták, és Vitya csak pislog mint a miskolci kocsonyában a béka, hogy miért nem jönnek ezek tárgyalni a pénzadásról. Elmondanám, hogy az itteni híradókban már tavaly sem értették, hogy mit ugrál ez a törpicsek, miközben a markát tartja a baksisért. Az eu nem hülye kérem.

Lesz itt nemulass, nem véletlen, hogy Kuszaszem már az MNB devizatartalékra kacsintgat, nem lennék a betétek helyében sem. Egy az ország, egy a jelszó: padlássöpréééés.

Blogger Géza 2012.03.14. 20:21:33

@Pan Modry: Csak éppen senki nem vette el. Választhattál, hogy akarsz állami nyugdíjat, és akkor visszalépsz, vagy lemondasz róla, és akkor nem. Ennyi.

ubaldo 2012.03.14. 20:22:31

@Kalmár:
Igazad van. Bajban az ország. Jegyezz békekölcsönt!

Laciii 2012.03.14. 20:22:55

@Pan Modry:
Igen lehetett volna jól is csinálni, de a szar helyett a semmi is jobb.
Nem szoptam be semmit. Én gondoskodok majd magamról.

A manyupos pénzed még fiktívebb, mint az állami nyugdíj, nézegesd a mostani manyupos "hozamokat" és számold ki nyugdíjas korodra elég lesz-e WC papírnak.

Pan Modry 2012.03.14. 20:23:11

@Blogger Géza:

Akkor majd ha egy cigany kirabol teged, onnantol a penz az ove, hisz ott lesz a kezeben nettoban. Hubazmeg de sotet vagy te!

Kalmár 2012.03.14. 20:23:12

@Pan Modry: Az ilyen büdös geciktől mint te, jó érzés kritikát kapni.
Örülök, hogy az ellenzéket "erősíted"
Te meg örülj, hogy a net megvéd,fotelvitéz.
Meglepő, hogy a stílust hánytorgatod, te görény.
Olvasd el mivel indítottál.
Amilyen az adjon Isten....
Ja, ezt nem ismered.

Blogger Géza 2012.03.14. 20:24:24

@MAC-Ka: Egy részét valóban elköltségelték szépen (az "ellopták" szó retorikai túlzás), ezért is volta hozam jóval kisebb egy sima állampírral elérhetőnél.

www.pszaf.hu/hirek_ujdonsagok/11_11_29-Axa.html

Blogger Géza 2012.03.14. 20:25:35

@Pan Modry: Hát ez aztán komoly ellenérv volt. :) Kommunista után most megjött a cigány is. :) Zsidó meg fasiszta mikor jön?

MAC-Ka 2012.03.14. 20:26:31

@Blogger Géza:
Ja, választhattál...istenem...
Maga a nagyvezéred megmondta, hogy majd átalakítják az állami rendszert, lesz egyéni számla...és a többi üres duma.... még most sincs fogalmuk mi lesz.
Ez így nem választás.
Beijesztettek azzal, hogy nem kapsz semmit, bedobták a gabikát néhány hazugsággal az eltőzsdézett pénzekről, ráadásul a "semmitseteszek"= visszalépek opcióval rásegítettek.

MAC-Ka 2012.03.14. 20:28:35

@Blogger Géza:
Hát az egész kormány egy retorikai túlzás.
Az is túlzás, hogy kormányoznak.

Kalmár 2012.03.14. 20:29:03

@tomwar: A Csehek sokkal kisebb részt kezdtek manyupba tenni és felemelték az áfát miatta. Szóval pont az történik, adóemelés. Ha gyűjteni akarok pénzt nyugdíjra, akkor szerintem jobb, ha több fizetés marad nálam és majd eldöntöm, hogy hova teszem.
Nekem az a komcsi módi, ha kötelezően oda KELL adjam pár brókernek aki kezelési költséggel diétáztatja a pénzt, majd az államnak adja oda kamatra. Érdemes ezt a kört megtennie a pénznek?
Szerintem nem. Ráadásul a Csehek fényévekkel jobban állnak. Ott nem rombolt Fletó.

Pan Modry 2012.03.14. 20:29:37

@Laciii:
A nyugdijra ugy tekintek mint esetleges nem vart zsebpenzre, ha kapok ok lesz, ha nem akkor meg nem...

A demografiai adatok alapjan ugysem fog a kirovo feloszto mukodni, tehat egyenileg erdemes osszegyujteni egy elet soran a penzt.

Az allami nyugdij max. Egy bonusz, meg en amugy sem akarom majd elazivni a penzt a kovetkezo generaciotol.

Engem egyebkent nem annyira az elvett penz hianya zavar, hanem leginkabb annak kommunisztikus modja. Azt se turom ha valaki erdemtelenul el akarna venni tolem 100 forintot, kommunistaknak es tolvajoknak elvbol semmit!

tomwar 2012.03.14. 20:30:05

@Blogger Géza: Draga Geza, megis ki a feneje lenne? En keresem meg. Az adot is...csak azert nem jar semmi.
Tudod, ha itthon ulok, es nem csinalok semmit, akkor nincs se jarulek, se ado... Es ha nincs fizetesem, nincs munkaltatoi jarulek se.
A kommunizmushoz kepest ennyi apro valtozast azert csak sikerult elerni.
A jarulek jogokkal jar. A neve is innen ered.
Azt az apro tenyt pedig ne feledd, hogy adozom is utana. Te adozol olyan utan, ami nem a Tied?

Blogger Géza 2012.03.14. 20:30:56

@Neménvoltam!: Semmiféle pénzcsapot nem zártak el. Majd 2013-ban esetleg elzárják egy részét, ezzel fenyegetőztek, de ezt szerintem ők sem gondolták komolyan.

Pan Modry 2012.03.14. 20:32:21

@Kalmár:
A csehek nyilvanossagra hoztak az ugynokaktakat is, sokkal kevesebb koztuk a magadfajta gerinctelen kommunista.
Te persze szivesen adtad oda azoknak a penzed akik meg ma is vedik a kommunista ugynokoket.

tomwar 2012.03.14. 20:33:01

@Kalmár: 1998-ban nem volt Fleto. Viki akkoriban nem ertett hozza?
Amugy meg par evtized lemaradasban vagyunk eleg sok tekintetben, penzugyi ismeretekben is. Kene tanulni egy keveset.

Totof 2012.03.14. 20:34:50

@Blogger Géza: Tisztességes helyeken ezt hívják zsarolásnak

MAC-Ka 2012.03.14. 20:35:22

Egyébként valóban lehet a fenntarthatóságról vitatkozni, DE:
FÉL évvel korábban a fidesz nagy betűkkel írta a választási cetlijére, hogy "MEGVÉDJÜK A MAGÁNNYUGDÍJPÉNZTÁRAKAT!"
Na ne mondjátok már, hogy akkor még nem tudta volna... ha fenntarthatatlan...ugyanmár.
Az indok mindössze az volt, hogy koppantak amikor "trükközni" akartak az eu-val, és hirtelen kellett a pénz. Valaki rámutatott: manyup.
Innentől lett nyugdíjvédelmi biztos, 2 nap alatt már nyilvánvalóan eltőzsdézett pénzek.
Hoci 300milliárd, amiből pár % rögtön "diadalmas adósságcsökkentés", mol-ra erre arra széthajigált pénz... és most viktorka folytatja az eu-ellenes harcot merthogy mi "jól teljesítettünk"... ja, a manyup-pénzekból...egyszer...
Ebben az évben miből lesz megint ennyi?

tomwar 2012.03.14. 20:35:41

@Blogger Géza: Hat vagy Viki szarik a sajat kepere, vagy elzarjak. A vilag jobb helyein nem oda jarnak koldulni, ahol elotte kokikat es salllerokat osztogattak...

tomwar 2012.03.14. 20:36:25

@MAC-Ka: Ezt Fidesz-hivotol sosem hallod viszont.

Pan Modry 2012.03.14. 20:37:42

@Blogger Géza:
En remelem elzarnak minden penzcsapot es falhoz szoritjak ezt a kommumistakat vedo bagazst.
Persze ha ez nem tortenik meg, de jobb belatasra kenyszeritik a kormanyt azzal is elegedett leszek.

The butcher strikes back 2012.03.14. 20:37:59

@Blogger Géza: majd miután választottál, ellehetetlenítették az egész MANYUPot egy ügyes kis törvénnyel :) Ezt a részét kihagytad a történetnek :)

Mindegy, leszarom igazából az egészet, nektek van igazatok, legyen úgy, ámen. Ha minden igaz, jövő nyárra össze tudok gyűjteni annyi devizát, amennyi elég egy új élet kezdéséhez egy másik kontinensen, aztán dobbantok :)
Ez az egész manyup-ányup harc csak egy újabb politikusi trükk, hogy egymás torkának essünk, amíg ők talicskázzák ki a lóvét a hátsó ajtón :) Jegyezzétek meg gyerekek, az egésznek ennyi a lényege: Divide et impera :) Lefossák, hogy az államisoknak, vagy a magánosoknak lesz-e nyugdíjuk, az a lényeg, hogy nekik már rég megvan, és most az ükunokáiknak lopják a pénzt :)

Blogger Géza 2012.03.14. 20:38:33

@tomwar: Hogyne, amióta itt van ez az elcseszett félszuperbuttó, évek óta kell adóznom olyan dolog után, amit tényleg nem kerestem meg.. ez van, köszönhetjük Bajnainak, Oszkónak meg a többieknek.

Laciii 2012.03.14. 20:39:19

@Pan Modry:
Akkor a komcsik bizony jól átvertek, mert az egész manyup arról szól, hogy lenyúlják a pénzed. 5% megy a Csányinak meg a többi havernak, ami a számládra ment ahelyett meg hitelt vettek fel amit a te adódból fizetnek, szóval valójában lófaszt se kaptál.
Ja de igen, egy éppen reálértéket sem tartó számlát amit magadénak érezhetsz, csak nem dönthetsz róla semmit (azon kívül, hogy lemondasz róla).

Mindegyik téged, minket nyúl le. Most OV egyben nyúlt le, a komcsik meg hosszútávon. Az a baj, hogy OV is talál más lenyúlást hosszútávra.

Blogger Géza 2012.03.14. 20:40:08

@Totof: Ezt hívják államnak. Hoz egy szabályt, és ha nem úgy cselekszel, ahogy elvárja, megbüntet. :) Ennyi erővel az egész KRESZ egy zsarolás.

MAC-Ka 2012.03.14. 20:40:39

Utoljára csak annyit:
Én maradtam, akkor is ha az a pénz elvész, ha a nyugdíjam se lesz 100%, van még emellett saját megtakarítási formám.
De Blogger Gézához (meg egyik fideszfanhoz se) megyek majd koldulni.
Úgyhogy nyugodj meg szépen. :D
Hidd csak hogy jót akar a viktor neked, és jól döntöttél.
Valamivel meg kell magyaráznod magadnak.

MAC-Ka 2012.03.14. 20:41:36

@MAC-Ka: Csak mielőtt valaki kijavít: 3000milliárd :)

Blogger Géza 2012.03.14. 20:42:02

@tomwar: Látod, pedig a Cohn - Bendit is megint ide tolja a képét, hiába a sok pofon jobbra-balra. Amúgy mi nem koldulunk, hitelkeretről tárgyalunk, koldus nem hitelt, hanem alamizsnát akar.

MAC-Ka 2012.03.14. 20:44:47

@Blogger Géza:
A kreszben hoznak visszamenőlegesen olyan szabályt, hogy pl ugyan tényleg ott 70 volt a seb.határ, de most azt mondjuk etikátlan volt és mostmár csak 50 és mindenki aki mégis többel ment megbüntetjük?

Totof 2012.03.14. 20:45:30

@Blogger Géza: Attól lesz zsarolás, hogy
- nem ezt mondták, hogy bünti lesz, hanem szabad a választás
- akkor kapok büntit, ha szabályokat megszegem
- nem kap a Manyupos állami nyugdíjat egyáltalán, holott keményen fizet ő is az államiba meg a munkáltatója is.

Mondj egy példát légyszi, a Kresz hol lesz zsarolás?

Blogger Géza 2012.03.14. 20:45:43

@The butcher strikes back: Jól van, jó utat, akkor még több nyugdíjpénz marad nekünk :)

MAC-Ka 2012.03.14. 20:46:21

@tomwar:
Naná hogy nem...
Vagy mert nincs annyi esze, vagy mert nem illik a képbe ezért töröl-töröl.

MAC-Ka 2012.03.14. 20:48:59

@Blogger Géza:
Majd amikor az utolsó orvos, a legeredményesebb tudósok, mérnökök elhagyták az országot, és ittmaradtok az orbánok, vonák, betyársereg meg gárda társaságában, akkor talán kinyílik a szemetek.

Pan Modry 2012.03.14. 20:50:15

@Laciii:
Bar utalom azt a helyzetet amikor csak rossz opciok kozul kell valasztanom, de 5% lenyulas jobb min a 100%.

Egyebkent kalapot emeltem volna a kormay elott ha a manyuprendszert valoban javitottak volna.

Ehelyet egy nem annyira jo rendszert egy kifejezetten szarra csereltek.

Mar amikor meglattam selmeczi otromba pofajat tudtam hogy az egesz gaz lesz. Gondolom varga vagy jarai nem akarta magat ezzel lejaratni.

Blogger Géza 2012.03.14. 20:50:18

@Totof: Ha nem úgy választod meg a sebességet, ahogy az állam szeretné, jön a bünti, elveszik a jogsit stb. Ha nem úgy választod meg a nyugdíjpénztárat, hogy a nemzeti kockázatközösség része maradsz, nem jön az állami nyugdíj.. Ennyi.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.14. 20:51:55

@Blogger Géza: és ha nem értesz egyet azzal, amit a Kedves Vezető mond, akkor kiíratkozol a nemzet közösségéből és elvisz a nagy fekete autó?

Blogger Géza 2012.03.14. 20:52:29

@MAC-Ka: Őket tényleg érdemes megpróbálni itt tartani, az egykulcsos adó (amire részben pont a nyugdíjreform adott lehetőséget ugye), meg az orvosi fizuk emelése ebben segíteni fog vélhetően.

Pan Modry 2012.03.14. 20:53:53

@MAC-Ka:
Igazi gerinces ember vagy, kar hogy keves van az ilyenbol. Te buszke lehetsz magadra es a gyerekeid meg buszkek lesznek rad.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.14. 20:53:59

@Blogger Géza: Ja, de egyébként nekem az megfelel, hogy nem maradok a "nemzeti kockázatközösség" része, nem jön az állami nyugdíj, de akkor ehhez ugye az tartozik, hogy tőlem nem vonnak járulékot? Az úgy teljesen kerek lenne.

Blogger Géza 2012.03.14. 20:54:33

@timargabor: Nem, erről ne is álmodj, egyrészt senkit nem érdekelsz annyira, és ez a téridőnek nem is az a szelete, ahol ilyesmik történnek. Ahhoz máshol és máskor kellett volna születned, hogy mártírrá válj.

Laciii 2012.03.14. 20:56:04

@Pan Modry:
Na úgy tűnik nem volt tiszta.

100 Ftod ment a manyupba, 5 Csányinak 95 számlára.
100 Ft hitelt vettek fel a 100 Ft-ra ami a manyupba ment. Ezt a 100 Ft hitelt te fizeted az adódból kamatostól.
Elvettek tőled _200_-at!! kaptál 95-öt, amivel akkor és azt csinálhatsz amit ők mondanak, feltéve ha marad belőle valami.

Egy kifejezetten szart dobtak ki, ez annyiból jó, hogy ha jön egy normális kormány majd egyszer (tudom, bilibe lóg a kezem) annak eggyel kevesebb szarkupacot kell majd eltakarítani.

Totof 2012.03.14. 20:56:51

@Blogger Géza: Ha elfogadom a Kresz példádat, az azt jelenti, hogy ha nem úgy választom meg a sebességet, ahogy az állam szeretné, viszi a jogsit, kocsit, de nem ám, mert ez a bünti, hanem aláíratja, hogy önként adom oda. Mert így véd engem a gyorshajtás miatti balesetektől. Ja, és megígéri, hogy ad buszbérletet. Egyszer.
Szóval baromságot írtál.

Pan Modry 2012.03.14. 20:57:55

@Blogger Géza:
Tipikus kadari gondolkodas. Megvan a napi moslek, a trabant, egy het a balatonon es jajdejo.

Eyebkent az egykulcsos szja t jonak tartom, de az nemfogja itt tartani a valamire valo embereker, en peldaul 10 millio dollarert sem valnek komumistava.

Blogger Géza 2012.03.14. 20:58:07

@timargabor: Sajnos a közterhek megfizetése általában nem választás meg szabad akarat kérdése. :)

Én is szívesen választanám, hogy nem fizetek áfát, cserébe én nem finanszírozom mondjuk az óvodákat, mert ahhoz semmi közöm.

Totof 2012.03.14. 20:58:22

@Totof: Továbbá a benzint, amit az autó használ, azért továbbra is én fizetem. Jó, mi?

Blogger Géza 2012.03.14. 20:59:33

@Pan Modry: Te, menjél már egy valami szakemberhez ezzel a kommunistázással, ez már tényleg beteges. Állami nyugdíjrendszer =/= kommunizmus, fogd már fel.

Blogger Géza 2012.03.14. 21:01:44

@Totof: Az a baromság, amit te írtál, mert nem az állam adta neked a saját kocsiját, hanem azt te vetted a saját megtakarításodból. Hatalmas különbség...

Totof 2012.03.14. 21:03:23

@Blogger Géza: Te hülye, a Manyupot az állam adta?

Pan Modry 2012.03.14. 21:03:55

@Blogger Géza:
A feneket. Z allam a sebesseghatarokkal es a szabalyszegok buntetesevel noveli a kozlekedes biztonsagat.

Azzal viszont hogy a manyup penzt elveszi es elkolti folyo kiadasokra abbol semmi hasznom nincs.

Blogger Géza 2012.03.14. 21:05:48

@Totof: Igen, állami járulékbevételeket csoportosítottak át (most már tudjuk, hogy ideiglenesen, próbaként) az első pillérből a másodikba. Nem jött be, vissza az egész, mintha mi se történt volna. Ennyi a történet röviden.

Blogger Géza 2012.03.14. 21:07:10

@Pan Modry: De, az a haszon, hogy nem megy csődbe az állam azonnal, és nem leszünk második Görögország. Ez sokkal nagyobb haszon.

tomwar 2012.03.14. 21:07:23

@Blogger Géza: Elotte meg a szuperbrutto... Egyfajta igazolasa annak, hogy megis csak az enyem, vagy a szarmaztatott jog. Abban egyeterthetunk, hogy ami utan adozok, az az enyem. Szoval egyelore nem is ertem azt a jarulekelterelest.

Szoval kezdjuk ujragombolni a kabatot.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.14. 21:09:14

@Blogger Géza: az nem is, de mintha az Alaptörvény az egyenlőséget hirdetné: vagyis ha ugyanannyit fizetünk az államnak, akkor ugyanazt adja érte. És azt se felejtsd el, hogy én az 1998-2010 közti éveim után - jogosan - csak az állami nyugdíj 75%-ára vagyok jogosult, mert a 25%-ot nem oda fizettem.

Amire fel akartam hívni a figyelmedet, hogy a kreszben az államnak abszolút hatalma van, itt meg nem. Ha valamikor valamit mondott (pl. hogy ezt az utat kövessem, mert ezek a törvények, nesze), akkor 13 év után nem lehet egy tollvonással visszacsinálni, hogy, oppardon, tévedtem. Legalább megpróbáltak volna érvelni, de nem, csak Gabika jött, meg az, hogy eldöntöttük, punktum.

Pan Modry 2012.03.14. 21:11:54

@Blogger Géza:
A csod ellen a kiadssokat kell csokkenteni, nem pedig a manyuppenzeket ellopni.

tomwar 2012.03.14. 21:12:30

@Blogger Géza: Nos, ez a Bendit gyereknek mi koze ehhez!?
Hitelt kerunk, nem alamizsnat...aha...azoktol, akiket elzavartunk fel eve. Ez nalam koldulas, megbocsass.

Laciii 2012.03.14. 21:14:33

@Pan Modry:
Igen, oda kellett volna állni és kimondani, hogy mostantól a nyugdíjakat 25%-al csökkentjük, mert ennyivel kevesebb a befizetés. Akarsz róla népszavazást?
Ez lett volna a megoldás a manyup rendszer megtartásához és utána még lett volna rajta mit javítani.

Pan Modry 2012.03.14. 21:16:30

@Blogger Géza:
Meghogy nem koldulnak, muhaha

Ez a kormany kapja a pofonokat jobbrol es balrol. Meg Angela Merkel is gaznak tartja oket, igaz merkel valodi jobboldali, nem pedig egy balkani kommunista.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.14. 21:17:10

@Laciii: nem akarlak elkeseríteni, de ezt a szcenáriót max. pár évvel sikerült odébbtolni annak az árán, hogy nagyobb lesz a csökkentés.

Blogger Géza 2012.03.14. 21:17:45

@timargabor: Rengeteg érv volt, magas működési költségek, sok esetben negatív reálhozam, pénzügyi helyzet, Brüsszel merevsége az elszámolásoknál stb. Sajna (vagy inkább hálistennek) az állam megváltoztathatja a szabályokat akár menet közben is. Nekem is kellett tandíjat fizetnem Bokros miatt, pedig mikor elkezdtem oda járni, nem kellett... Ez van.

Azok az igazi kádáristák, akik azt szeretnék, hogy soha ne változzon semmi, legyen örökre 3,60 a kenyér és kész. Nem ilyen világban élünk, lassan ideje felébredni.

A nyugdíjrendszer mindig is bonyolult volt, soha nem volt az igaz, hogy csak a befizetett összeg számított volna... Ilyet az alaptörvény sem mond.

Blogger Géza 2012.03.14. 21:20:09

@Pan Modry: Én meg gáznak tartom Merkelt, és a német nép is, legalábbis sorra veszítik el az időközi választásokat. Na bumm. Tényleg olyan NDK-s feje van, nem is értem, hogy válhatott ott bárkivé is.

Pan Modry 2012.03.14. 21:20:29

@Laciii:
Igen, ha nincsen eleg bevetel akkor a kiadast kell csokkenteni. Ha a nyugdijak kifizetesere ninvs eleg bevetel, akkor a nyugdijakat kell csokkenteni.
Errol pedig nem nepszavazas kellett volna, hanem csak azokat megkerdezni akik a nyugdijjarulekot fizetik, ugyanis ertelmes helyeken az dont a dolgokrol aki a cehhet allja.

tomwar 2012.03.14. 21:21:03

@Blogger Géza: Akkor esetleg kezdeskepp ne dobjunk ki az ablakon 500Mrd forintot. Ennyibe kerult az egykulcsos ado es hozadekai.

Szamomra egyertelmu teny, hogy a Fidesznek halvany fogalma se volt, es ma sincs a gazdasagrol. A lopashoz viszont igencsak ertenek.

Blogger Géza 2012.03.14. 21:21:46

@Pan Modry: Ez is a kiadáscsökkentés egy része. Innentől nem folyik el nem nyugdíjcélokra a beszedett nyugdíjjárulék.

Pan Modry 2012.03.14. 21:22:10

@Blogger Géza:
De utolag nem kellett kifizetned a tandijat azokert az evekert amikor epp nem fizettel.

Laciii 2012.03.14. 21:22:35

@Pan Modry:
Old meg és vendégem vagy egy sörre, tényleg.

Totof 2012.03.14. 21:23:43

@Blogger Géza: Mi vagy te, baszod, hogy ennyire az állami csecsen lógsz? Az, hogy nyugdíjjárulék az én jövedelmem után van, tehát én takarítom meg, az fel se merül benned?
Jó, mondjuk úgy, hogy az önkéntes nyup az a saját autó, a manyup, meg az államtól lízingelt. Akkor már az államtól lízingelt autót is viheti jogsistul ÚGY, hogy "de nem ám, mert ez a bünti, hanem aláíratja, hogy önként adom oda. Mert így véd engem a gyorshajtás miatti balesetektől. Ja, és megígéri, hogy ad buszbérletet. Egyszer."

mahet 2012.03.14. 21:24:00

@Blogger Géza: Általában azok maradtak manyuposok akik jobban keresnek.

Persze lehet az értelmiségi középosztályt szívatni, de mi adjuk az szja 90%-át.
www.vg.hu/lapokkepek/cikkek/27000/27549_ados.jpg

A túlnyomó többség semmivel nem járul hozzá a közös kiadásokhoz.

Persze nem gond, a liberalizmushoz hozzátartozik az empátia is, szívesen adunk, ha van értelme. Fizetem az orvosod, a rendőrt a tűzoltót helyetted - cserébe meg fröcsögsz és lejáratod az országomat.

Jelenleg szégyellem, hogy magyar vagyok - odaszarunk az EU asztalára majd két perc múlva hitelért könyörgünk. Visszataszító és ostoba.

Ha megunom külföldre megyek, bár nem vágyom rá. Ti meg majd világítotok gyertyával.

Pan Modry 2012.03.14. 21:24:44

@Blogger Géza:
A magantulajdon elvetele nem kiadascsokkentes.

Ha elfogy a penzed a honap vegen nem az a megoldas hogy lopsz.

Pan Modry 2012.03.14. 21:27:42

@Laciii:
Megnezed mennyi a koltseged, megssorzod a szamot 0.75 tel es innentol annyibol gazdalkodsz. :)

tomwar 2012.03.14. 21:27:48

@Blogger Géza: Nos, igazad van: ha valami nem mukodik, eloszor is meg kell vizsgalni, miert nem? Utana a javithatosag...
Szoval a valtozas nem jelent megsemmisitest.

Blogger Géza 2012.03.14. 21:29:06

@Totof: Után van =/= te fizeted a saját pénzedből.

tomwar 2012.03.14. 21:29:30

@Blogger Géza: ...egy resze. A tobbi nyugdijcelokat szolgalt VOLNA.

Blogger Géza 2012.03.14. 21:30:22

@tomwar: Hát én ezt semmiképpen nem pénzkidobásnak, hanem hosszútávon nagyon megtérülő reformnak tartom.

Pan Modry 2012.03.14. 21:31:27

@Blogger Géza:
A nemet nep nem tartja gaznak.

Az hogy te gaznak tartod azon nem csodalkozom, a kadari kommunista kispolgar meg kennedyt tartotta gaznak.

Totof 2012.03.14. 21:33:07

@Blogger Géza: Pardon, én fizetem a sajátomból. Én a munkáltatómmal bruttó bérben állapodok meg. Abból vannak kötelezettségeim, meg vannak szabad felhasználási lehetőségek. Tehát nem "után" fizetem, hanem belőle.

Blogger Géza 2012.03.14. 21:33:29

@mahet: Az értelmiségi középosztály nagy szívatása a progresszív adórendszer meg a szuperbruttó volt...

Blogger Géza 2012.03.14. 21:36:10

@Totof: Valójában nem fizeted, hanem kötelező érvénnyel levonják. Lényeg az, hogy te a nettód felett rendelkezel szabadon.

Blogger Géza 2012.03.14. 21:37:33

@tomwar: Volt rá 13 éve hogy bizonyítson, az eredmények siralmasak voltak... Jó, hogy nem kapott még 13 évet.

Totof 2012.03.14. 21:38:34

@Blogger Géza: Ez csak technikai kérdés, attól még nem "után" fizetem, hanem belőle vonják le.

Rwindx 2012.03.14. 21:38:34

"Tetszik, nem tetszik, a manyup-megtakarítás ugyanis magántulajdon. "

Hoztak egy törvényt 97-ben, ami magántulajdonná tette a korábbi közpénzt. Majd tavaly hoztak egy törvényt, ami visszaállított, egy a korábbi állapothoz hasonló állapotot.

Én valóban geci lettem volna: mindenki szabadon megtarthatja az mnyp számláját, de a nyugdíjrendszerből kieső pénz által generált adósság rá eső részét és annak kamatait neki kellene visszafizetnie. (gyk.: eddig is ez történt, csak éppen az adórendszeren keresztül, csak nem jöttél rá)

Blogger Géza 2012.03.14. 21:41:14

@Totof: És akkor most ezzel mire lyukadtál ki?

tomwar 2012.03.14. 21:41:39

@Blogger Géza: 1998-2008 kozott KIZAROLAG allampapirt vehettek. 2008 januar 1-tol be is fektethettek. Jott a valsag...
Amugy a torvenyi szabalyozasok nem 2/3-os torvenyek voltak. A torvenyi szabalyozas a parlament dolga, nem a penztarake. Szoval a kepviseloket szidd! Mind.

tomwar 2012.03.14. 21:43:22

@Blogger Géza: Arra, amit en is mondok: a bruttot is en keresem meg. Az enyem. Egy reszet elveszik. Egy meg se kapott resze utan adozom...ami januar ota ado. Ado utan adozom.

ásványi répacukor 2012.03.14. 21:43:42

@The butcher strikes back: Sajna, de igazad van ! OTT A PONT az utolsó mondatban.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.14. 21:44:47

@Blogger Géza: a működési költségeken lehetett volna változtatni (ezt meg is tették). Brüsszel merevsége: ez jogos, tényleg nem láttak tovább az orruknál.

A többi sajnos erősen vitatható (ismétlem: benne lettem volna 2010-ben egy ilyen vitában, de meg sem próbálták), a pénzügyi eredmény az, hogy a visszaszedett 3000 Md forint kb. 35-40%-ával csökkentették az államadósságot, a többiből meg finanszírozták a folyó mérleghiányt. Bő egy év alatt erre ment el az összes megtakarítás.

Azt tényleg nem mondja az Alaptörvény, hogy a nyugdíjad csak a befizetéseidtől függ, de azért az gyorsan levezethető belőle, hogy ha azonos elvek alapján adózol, akkor azonos elvek alapján is részesülsz.

És egy gondolatkísérlet: nem vagyok egy Fletó-fan, de azt meg kell kérdezzem: ha ezt ugyanígy ő lépte volna meg, az is tetszett volna?

Totof 2012.03.14. 21:45:14

@Blogger Géza: F@sz ki van veled, mi lett volna, ha a lényeggel foglalkozol.

Pan Modry 2012.03.14. 21:46:19

@Rwindx:
Teugyanolyan rongy ember lehetsz mint a szuleid. Ellopni a masoket az megy, de dolgozni mar budos.

Majd ha felveszel a bankautomatabol penzt es azt valaki ket pofon kiseteben elveszi toled, akkor csak az 5 perccel eloti allapot all vissza, nemde?

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.14. 21:47:30

@Laciii: mert a kiadási struktúrán alig változtatott a dolog, és a jövőbeni nyugdíjasok számára így csak az aktuálisan beszedett járulék marad. Ha maradt volna a manyup, akkor 3 millió embernek negyedével kevesebbet kellett volna fizetni az államiból.

mahet 2012.03.14. 21:49:09

@Blogger Géza: Bocsánat, félreérthető voltam.

Az értelmiségi középosztálynak az anyagiak mellett ugyanolyan fontos a jogbiztonság, a demokrácia és az ország megítélése.

Elég ha arra gondolunk, hogy ha az ország megítélése romlik akkor a lehetőségeink jelentősen beszűkülnek - nincs befektetés, nincs fejlődés, nincs munka, romlanak a közszolgáltatások.

Felháborító, hogy nekem nőtt a fizetésem és nem az orvosoknak, nővéreknek, tűzoltóknak és rendőröknek.

Szívesen visszaadnám a pénzt, ha cserébe újra tudnám azt, hogy Magyarországon akarok élni, házat venni és gyermeket nevelni.

Ez már eltűnt. Korábban, eszembe se jutott, hogy lehetne máshogy is - most meg a pénzem nagy része már külföldön van.

Most csak a bizonytalanság maradt és ennek főleg az elmúlt 2 év az oka. Ostoba populizmus TOMBOL Magyarországon és a politikában, ennyire soha nem volt rossz.

tomwar 2012.03.14. 21:49:27

@Blogger Géza: Folyo kiadasokra megtakaritast kolteni nem epp reform...

Rwindx 2012.03.14. 21:49:47

@Pan Modry:
Kisfiú, majd ha feléred ésszel mi is történt ezzel a manyup bevezetéssel akkor ugassál, jellemzést meg arról akit ismersz, pl saját anyádról.

Blogger Géza 2012.03.14. 21:50:59

@tomwar: De indokolatlan pénzcsapot elzárni az. És növekedésösztönző adórnndszert kiépíteni is az.

¿Qué tapas hay? 2012.03.14. 21:53:12

Nem értem a poszter álláspontját az adózással kapcsolatban. Miért kellene adózni akkor, ha egyösszegben kifizetnék a magánnyugdíjpénztárban felhalmozott befizetéseimet? A tőkerészt az adózott jövedelmemből fizettem, miért lenne jogos azt másodszorra is megadóztatni? Különös tekintettel arra, hogy a "régi" kétkulcsos rendszerben cca. másfélszer akkora adót fizettem.

Persze a hozam lehetne adóköteles.

Blogger Géza 2012.03.14. 21:53:45

@mahet: Szóval szerinted túl sok pénzt hagy nálad az állam, erre cserébe meg sokat kiviszel. Csodálatos ellentmondás. Aggódsz az orvosokért, de megpróbálod még nehezebb helyzetbe hozni őket a pénzkivonásoddal. Gratulálok.

tomwar 2012.03.14. 21:54:32

@Blogger Géza: Az. Az atiranyitas a rendszer REFORMJAIG elfogadhato szerintem. Vagyis lett volna.

A novekedesosztonzo adorendszer pedig nem generalt novekedest. Amugy szep elnevezes...az aranyos is...meg az egy kulcsos a kettore... A marketing szoveget ne tedd melle, es akkor lephetunk tovabb. Virtualisan persze, mert amirol beszelunk az nincs.

Pan Modry 2012.03.14. 21:55:08

@mahet:

Sokat elmond hogy peldaul a mav alkalmazottak annyi pluszpenzt kizsaroltak amennyibol rendezni lehetett volna az orvosi bereket.

De a csuti akademiara elert milliardokbol is lehetett volna akar adossagot csokkenteni vagy vmelyik allami elosztorendszert rendbetenni.

tomwar 2012.03.14. 21:57:17

@Blogger Géza: Elmagyarazom, mert hasonlo cipoben jarok: 135 kollegambol 44-nek KEVESEBB lett a fizetese. Jellemzoen a keveset keresoknek, karbantartoknak, takaritonoknek, stb. Nekem nem. Nem boldogit. Szetoszthatnam, igen...kerdes, miert?
Valaki azt mondta, senki sem jar rosszul... Hazudott, vagy tevedett?

Pan Modry 2012.03.14. 21:57:29

@Rwindx:
En pontosan latom, a magadfajta semmirekelloknek a mi penzunkre faj a foga.

Blogger Géza 2012.03.14. 21:57:54

@tomwar: Ez nem igaz. Egyáltalán nem csak állampapírt vehettek.

Rwindx 2012.03.14. 22:00:26

@timargabor:
Én azért a helyedben kiszámolnám hogy abban az átmeneti időben míg szignifikáns létszámú nyugdíjas lesz, az alapján hogy mekkora pénzekkel kell kiegészíteni hitelből a nyugdíjkasszát, összességében mekkora államadósság és ezáltal adósságszolgálat halmozódik fel. Mondjuk ebben a 13+15 évben, ha utoljára 330mrd volt a kiesés éves mértéke.
Ezzel együtt kell nézni hogy mi lesz a jövő nyugdíjasaival. Szerintem 2008 óta elég tisztán látható hogy mire vezet a túlzott eladósodás, márpedig a megközelítésd ezt még csak nem is érinti.

tomwar 2012.03.14. 22:00:35

@Blogger Géza: Ja, es majd elfelejtettem azt a zsenialis lehetodeget, hogy egy ceg ne adot fizessen, hanem focicsapatot szponzoraljon...
Miert nem lepett meg, hogy epp a Puskas Akademia tetszik a cegvezetoknek?

Blogger Géza 2012.03.14. 22:00:37

@tomwar: A régióban szinte mindenhol bevezették és egy idő után mindenhol magasabb növekedés lett az eredménye, mint a mienk... Várjuk ki a végét, még most sincs 100%ig bevezetve.

ásványi répacukor 2012.03.14. 22:01:16

@Laciii: Lehet, hogy eggyel kevesebb a szarkupac, de helyette csináltak egy SZAR HEGYET.10-15 év múlva is nyugdijakat kellene fizetni, de miből is? Az eltapsolt manyup pénz nincs, helyette állomadóság hegy van. Mekkora lesz akkor öcsi nyugdíjad? Le tudsz menni belőle az utcára kukázni? A mostani széparcú min. elnők hol lesz már akkor. Igaz neki és a falkájának nem lesznek megélhetési gondjaik. Ha nem fognád fel ezek évtizedekre kiható döntések.

Pan Modry 2012.03.14. 22:01:40

@tomwar:

En ezt nem tartom problemanak. Az altalad felsorolt emberek igyis kevesebb adot fizetnek mint te.
En azt vallom hogy az alacsonykeresetueknek halasak lehetnenek a jobban keresoknek mert nelkuluk meg kevesebb es rosszabb allami szolgaltatas lenne.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:02:13

@tomwar: Csupán azt feltételezte, hogy a munkaadók betartják a háromoldalú megállapodásban rögzített béremelési ajánlást.

tomwar 2012.03.14. 22:03:14

@Blogger Géza: Esetleg feltunt, hogy kisse mas volt a vilaggazdasagi kornyezet... De mondj egy europai orszagot, amely dekonjunkturaban vezette be.

MAC-Ka 2012.03.14. 22:03:20

@Blogger Géza:
Pont fordítva!
Többek között az egykulcsos által okozott kiesés miatt IS kellett a manyup-lenyúlás!

Amúgy még a nemzet jobbkeze (matolcsy) is azt mondta hogy nem lesz szja csökkentés... másnap viktor meg azt, hogy pedig de (saját egója okán...ha már ezt szajkózta régen). Onnantól már a jobbkéz is azt mondta. Lett is. Hiába mondták, hogy sokaknak csökken majd a jövedeleme.
Először foggal-körömmel tiltakoztak, hogy ez csak gyurcsányista hazugság.
Aztán elismerték, hogy hát igen, de "azok is jobban járnak, akik kevesebbet kapnak majd, mert kevesebb idő kell az adóbevalláshoz".
(Ezt meghallva adtam volna egy "sallert" a szóvivőnek, pedig még életemben nem ütöttem meg embert, pláne nőt, de ez azért iszonyatos pofátlanság :( )
Ja azóta meg "emeljen bért nekik a munkaadó.
Ezt IS "faszányosan" megoldották.

Amúgy meg ha az orvosok itt tartását helyesled, akkor másokét, pl az ápolókét, tanárokét miért is nem?
Vagy csak fideszes maradhat?

Blogger Géza 2012.03.14. 22:03:54

@timargabor: Igen, amúgy az MSZP-SZDSZ is megpróbálta visszanyesni a manyupokat, csak olyan kis impotens módon, újra megnyitott lehetőségek visszalépésre és hasonlók.

Rwindx 2012.03.14. 22:04:56

@Pan Modry:
Jóbarát, 98-ban alapítottam a cégemet, azóta "elvegetálok" valahogy, leszarom a pénzeteket.

Sokkal inkább aggaszt hogy az orrotoknál tovább nem láttok, rendszerszintű szemlélet nulla, csak odáig tellik hogy mint a zombik: én pénzem, én pénzem...
Dettó ugyanaz a eset amikor az én 2 mondatomból már ismered a "rongy" családomat is és engem is. Hogy hülye vagy az messziről világlik.

mahet 2012.03.14. 22:05:06

@Blogger Géza: Nem igazán értem, eddig úgy volt, hogy vonja az állam tőlem a teljes nyugdíjjárulékot, de cserébe nem kapok semmi nyugdíjat. Akárhogy nézem ez azt jelenti, hogy én csak adok és nem kérek semmit cserébe, csak hogy magamnak hagy takarítsak meg.

Egyébként szívesen odaadtam volna a magánnyugdíj megtakarításomat, ha kérik és nem zsarolnak, fenyegetnek.

tomwar 2012.03.14. 22:06:01

@Pan Modry: Ebben nem ertunk egyet. De talan Szechenyi se.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:06:17

@tomwar: Kötvényt, részvényt, befjegyet... és nem csak 2008-tól

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.03.14. 22:06:48

@Kalmár: Vicces. Ma sincs egyensúlyban a nyugdíjkassza, pedig kiszerveztek belőle egy csomó kifizetést, amelyet eddig belőle fizettek. És jövőre még a nyugdíjak csökkentése is kinéz (mármint a jövőre nyugdíjba menőké). Így könnyű lenne, de így se fog sikerülni.

tomwar 2012.03.14. 22:07:42

@Blogger Géza: Nem remlik, hogy a cegem kepviseltette volna magat ott. Mas faszaval meg nem illik a csalant verni...
Raadasul az ajanlasban szereplo emeles sem lett volna eleg. Egyszeru matek.

tomwar 2012.03.14. 22:09:49

@Blogger Géza: Ezt esetleg be is linkelhetned...

Blogger Géza 2012.03.14. 22:17:10

@tomwar: Ez a céged egyéni problémája...

tomwar 2012.03.14. 22:18:25

@Blogger Géza: Ja, es segitek: az EREDETI torvenyt keresd meg, ne a most hatalyost. Nem egyezik a tartalmuk. Tudod, olyan ez, mint az Alkotmany...csak a szama 1949-es, a tartalma mar reg mas...

Pan Modry 2012.03.14. 22:18:58

@Blogger Géza:
Az eppen korrekt volt. Nem volt kotelezo az ember szabadon donthetett.
Miert nem volt az neked jo? Te visszalephettel volna, mi a faszert akarsz masoknak belepofazni hogy mit csinaljanak.

ásványi répacukor 2012.03.14. 22:18:59

@Blogger Géza: Te hülye gyerek. A nyugdij járulék és az adó a te nettó béreddel együtt bérköltség. Te igy együtt érsz a munkaadódnak annyit. A gyepmester kevesebbet, az egyetemi prof. mérnök stb. többet. A dolgozó az egész bérköltségét ki kell hogy termelje, tehát Ő keresi meg. Az állombácsi az adót és járulékot lenyúlja és kuss. Ha akarok adok vissza, ha akarom nem. Szerinted ez igy van jól? Nézz egy kicsit a púder mögé szerencsétlen.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:19:23

@mahet: Valami rossz filmet néztél, az az alapszabály, hogy szépen fizeted a járulékot, és szépen kapod a nyugdíjat... Ha most itt egyénieskedsz, akkor vállald annak következményeit, és ne sírjon a szád.

tomwar 2012.03.14. 22:20:52

@Blogger Géza: EZT KOMOLYAN MONDOD?
Ajanlas. Hogy melyebben ne menjek bele.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:21:02

@Pan Modry: Én nem akarok, de akkor ne sírjatok itt, mert hülyék voltatok. :)

Blogger Géza 2012.03.14. 22:22:02

@ásványi répacukor: Hogy jön ide a púder? :) Meg ez az egész hablaty?

MAC-Ka 2012.03.14. 22:22:31

@Pan Modry:
Azért ezt nem érdemlem. :)
Egyszerűen csak úgy gondolom NEKEM kell majd magamról gondoskodnom, mert sem a hatalom-(és ebből következően pénz-)éhes politikusok, sem a gyűlölködésbe taszított és abban felnövő magyar társadalom (néhány itt is jelenlevő jeles tagja) nem fogja ezt helyettem megtenni.

tomwar 2012.03.14. 22:23:22

@Blogger Géza: Aha..ja. De mennyit es mikor?
Az a baj, hogy ellogtad a makro- es mikrookonomiat is.
Szerencsenkre... Matolcsy Gyuribol egy is eleg.

Pan Modry 2012.03.14. 22:26:01

@Rwindx:
Aki az allamositassal egyetert az rendes ember nem lehet. Nekem inkabb van rendszerszemleletem, mert a demografiai adatok alapjan nem mukodhet hosszutavon a feloszto kirovo rendszer.
Es a mai nyugdijasok nem az en problemam, a szuleimnek barmikor adok szivesen penzt, de masok szulei nem az en problemam.

MAC-Ka 2012.03.14. 22:28:09

@Blogger Géza:
"az az alapszabály, hogy szépen fizeted a járulékot, és szépen kapod a nyugdíjat"

Amikor dönteni kellett az volt a "szabály", hogy
szépen fizeted a járulékot, és NEM kapod a nyugdíjat.
Pl. emiatt volt zsarolás és nem reális választás.

Pan Modry 2012.03.14. 22:28:55

@MAC-Ka:
Igazad van. Most itt tul sok olyan ember van aki nagyon okosnak hiszi magat abban hogy masok penzet elkoltse, ahelyett hogy arra koncentralna hogy maga megtakaritson.

En egyebkent magamra is buszke vagyok, ha visszaleptem volna az allamiba akkor szegyelnem magam.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:29:48

@tomwar: Te ennyire nem értesz ehhez az egészhez? A kedvedért egy linket bevágok neked, de mostantól befejeztem az oktatásodat.

"A PSZÁF előzetes adatai szerint a magánnyugdíjpénztári ágazat továbbra is jelentős állampapír-kitettséggel rendelkezik, ennek mértéke azonban némileg csökkent a 2005 végi állapothoz képest, az akkori 73.5 %-kal szemben 2006 december végén 67.3 % körüli volt a magyar állampapírok részaránya. "

www.portfolio.hu/befektetesi_alapok/nyugdij/merre_tartanak_a_magannyugdijpenztarak.80041-2.html

Blogger Géza 2012.03.14. 22:31:24

@MAC-Ka: No de ha van ilyen hülye, aki ezt választja, akkor miért ne járjon jól az intelligens többség? Miért jó az, ha a pénz a hülyéknél marad?

mahet 2012.03.14. 22:31:51

@Blogger Géza: ez az alapszabály ami miatt romba dől az ország.

Még véletlenül se legyen szó öngondoskodásról, vizitdíjról, tandíjról semmiről ami esetleg rádöbbentené az embereket, hogy semmi sincs ingyen.

Jó az a járulék... befizeted a valós költség 1%-át és máris megkapod a teljes ellátást és még büszke is vagy, hogy de hát én fizetek TB-t, de hát én fizetek nyugdíjjárulékot.

De ne aggódj, továbbra is eltartalak - amíg meg nem unom. Ideje lenne megtanulni horgászni, nem csak várni az a rohadt halat.

Magyarország még mindig - sőt egyre inkább - kommunista ország.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:34:43

@mahet: Na, még egy kommunistázó. :)

Megsúgom neked, hogy az öngondoskodás az, amikor TE gondoskodsz saját magadról, és nem az államnak járó járulékra bazírozol, hogy majd abból kapsz nyugdíjat. Tehát a manyupnak nem sok köze volt az öngondoskodáshoz.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:35:20

@tomwar: Akkor hogy kaptam 5-öst belőle? :)

MAC-Ka 2012.03.14. 22:35:31

@Pan Modry:
Igen, talán én is szégyellném magam.
De nem ítélem el azokat, akik visszaléptek. Abban a zsarolási szituációban, talán a ny. elvesztése miatti félelemből, vagy másért sokan tényleg így döntöttek a környezetemben is.
De senkitől sem hallottam, hogy ők emiatt lehülyéztek volna, vagy örülnének annak, ha a maradók rosszabbul járnának.
Igaz nem sokan vannak közöttük fideszfanok :)

Pan Modry 2012.03.14. 22:37:09

@Blogger Géza:

Te meg mindig nem erted. Ha az allamtol nem kapok nyugdijat akkor nem kapok, alapesetben igy keszulok, mert nem latok arra semmi garanciat hogy lesz az-allamnak nyugdijra penze amikor en olyan idos leszek.

Viszont a magantulajdon elvetele rohadtul zavar, es nem az a nehany millio amit ezen bukhatok, mert az annyira nem oszt nem szoroz, hanem az hogy egy kormany megteheti hogy kizsarolja az emberek magantulajdonat.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:37:38

@MAC-Ka: Rossebet nem, csak nem mondják a szemedbe.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:39:16

@Pan Modry: EL kéne már dönteni, hogy itt mi volt, lopás vagy zsarolás, azt tedd meg a feljelentést, hadd röhögjön a rendőrség is rajtad...

Rwindx 2012.03.14. 22:40:56

@Pan Modry:
Mindegyik rendszer működhet, ha nem piszkálják.
Az mnyp rendszer is működne, ha mindig is ez lett volna és nem kelle átállni. De mivel az átállás költségeit úgy tűnik senki nem állja szívesen, a mellette kardoskodók sem, ezért marad a megszüntetés.

A felosztó kirovó rendszer is tökéletesen működik, csak az a fontos hogy ne hitelből menjen, persze adott esetben kisebb nyugdíjat eredményez.

Aki a magánjellegű problémáit csakis állami hitelvállalással tudja megoldani (akár az mnyp átálláson keresztül, akár magasabb nyugdíj biztosításán keresztül, az állami mnyp garanciavállalásról nem is beszélve) az ne sírjon nekem az államosítás miatt. Akkor sírt volna amikor az állami kezelést privatizálták.

Ha fogalmad sincs arról hogy mivel jár az átállás akkor neked is ajánlom a cseh mnyp bevezetés tanulmányozását. A "marhák" nemhogy nem 8%-os mnyp járulékot határoztak meg, hanem csak 3%-ot, ami valljuk be szinte semmi. De nekik volt annyi eszük Bokrosékkal ellentétben hogy még ez is iszonyú sok pénzt fog felemészteni. Így arra is rájöttek, ha hitelből csinálják úgy járnak mint mi, ezért rögtön a kiadások ellentételezésére, még ÁFA-t is emeltek hogy egyensúlyban maradjon a költségvetésük.
Itt hol gondolkodott így akárki is? Senki, masszívan leszarták mi lesz pár év múlva, most pedig odajutottunk hogy eltelt az a pár év és itt állunk pipiskedve állig a szarban.

tomwar 2012.03.14. 22:41:03

@Blogger Géza: Gyakorlatilag a jelzett szazalakok jol mutajak, hogy gyakorlatilag allampapirt vettek. De koszi, tenyleg igaz...a kicsi tobb a semminel.

A tortadiagrammok nagyon jol mutatjak, hogy gyakorlatilag loszart fektettek be.
Miert is nem? Konjunkturaban nem reszvenyt kellett volna venni?

mahet 2012.03.14. 22:42:00

@Blogger Géza: hát a Fidesz az valami skizofrén nacionalista szélsőbal.

Hozzá képest az MSZP kapitalizmus és piacbarát volt.

"nem az államnak járó járulékra bazírozol" - az lenne a jó, ha az állami újraelosztás sokkal kisebb lenne a mostaninál. Ne legyen ingyenes felsőoktatás, ne legyen ingyenes egészségügy - ne legyen semmilyen átalány-díj mert az nem ösztönöz senkit a rendszer hatékony használatára.

Az állam csak azzal foglalkozzon amivel muszáj a többit bízza az egyénre.

tomwar 2012.03.14. 22:42:16

@Blogger Géza: Az csak valami kommunista trukk volt! Ha a Marxon, akkor meg ervenytelen. :-)))

Pan Modry 2012.03.14. 22:44:18

@MAC-Ka:

Az a durva hogy en soha nem voltam fidesz ellenes, de a manyup miatt mar egyaltalan nem hiszek nekik. Szamomra ledegradaltak magukat gyurxsany szintjere.

komplikato 2012.03.14. 22:44:44

@Kalmár: "Éveken át pótolták hitelből a nyugdíjkassza hiányát. Most nem kell."

Erre miben fogadnál?

MAC-Ka 2012.03.14. 22:44:48

@Blogger Géza:
Tudod nem mindenki olyan mint te vagy :)
Attól, hogy te mindenkit hülyének tartasz aki nem azt csinálja amit te, vagy azt amit a vezéred mond, azért még nem mindenki ilyen.
Próbálj kinézni a jó meleg akolból, megismerni a világot, tedd félre a fideszes szemüveget...meg fogsz lepődni :)

Blogger Géza 2012.03.14. 22:45:01

@tomwar: Gyakorlatilag messze nem csak államapapírt vettek... Több száz milliárd Ft értékben voltak NEM állampapír befektetéseik. És azokon a részvényeken jöttek aztán a nagy bukták, amit akkor megvettek.

¿Qué tapas hay? 2012.03.14. 22:46:50

@Blogger Géza: Én szívesen öngondoskodnék. Nem kérek egy fillér állami nyugdíjat sem. Cserébe viszont az állam se tartson igényt "nyugdíjjárulékra" a jövedelmemből. Megoldanám. Hogy tiszta legyen a helyzet, kérném vissza az eddig befizetett kb. 25 Mft járulékot, illetve ne kelljen a havi járulékot és nyugdíjadót befizetnem. Ez lenne még havi kb. 300 eFt. 21 évem van a nyugdíjig, megoldom.

tomwar 2012.03.14. 22:47:14

@Rwindx: "felosztó kirovó rendszer is tökéletesen működik"
Mukodne...ha annyit osztanank ki, amennyi a bevetel. Sved modell.

Pan Modry 2012.03.14. 22:47:23

@Blogger Géza:

Ha jol emlekszem az akkori jog szerint ugyebar rakosi se rabolt meg zsarolt, hanem onkentesen ajanlottak fel a gyarakat es foldeket a proletardiktaturanak.

Feljelentes, vazze, hulye vagy? Majd jon egy kormany a kov. 20 evben aki megallapitja hogy a manyuposok is teljes nyugdijat kapnak oszt csokolom...

Blogger Géza 2012.03.14. 22:48:26

@mahet: Pont ebbe az irányba megy a rendszer. Nem lesz túl sok pillér, lesz egy kötelező (ami vélhetően garantálni fog egy minimális megélhetést), a többi meg önkéntes. Senki nem fog rá kötelezni.

MAC-Ka 2012.03.14. 22:48:47

@Pan Modry:
Én sosem tartottam őket nagyra, de azt mondtam, ha jó lesz a gazd.politikájuk, akkor egye-bassza elnézem nekik az öntelt pökhendi stílust a "választási" hazugságokat. De ez nem jött be :(

Pan Modry 2012.03.14. 22:48:57

@Blogger Géza:
De nem akkora bukta amekkorat az allam cumizott a mol-lal...

Vagy amekkora penzkidobas a csuti akademia

Esatobbi esatobbi....

Pan Modry 2012.03.14. 22:49:51

@Blogger Géza:

Messze nem buktak akkorat mint amennyit az allam a mol on bukott.

komplikato 2012.03.14. 22:50:15

@Rwindx: Az lehet, de fényévekre vagyunk az elcseszett Cseh gazdasági rendszertől is, hála Matolcsy "privatizációs zseni" Gyurikának.

tomwar 2012.03.14. 22:50:35

@Blogger Géza: A nagy bukta 2008-ban volt, ossszel, mire jol bevasaroltak a tularazott papirokbol...

A rendszer messze volt az idealistol, ebben egyetertunk, de nem hiszem, hogy lenne mas ut. De egy otletet szivesen hallgatnek, nem csak kritikat.

Ez mindenki masnak is szol.

Rwindx 2012.03.14. 22:52:06

@tomwar: Igen, a mondat amit voltál szíves csak részben idézni, a svéd modelre utal.

Pan Modry 2012.03.14. 22:52:23

@MAC-Ka:

Engem csak az eredmenyek erdekelnek, nem zavar ha vki ontelt stb...

Csakhogy az a helyzet hogy az orban kormany a lakossag es a vallalatok meglopasan kivul nem nagyon tud eredmenyt felmutatni.

Egyetlen ertelmes huzasok talan az egykulcsos szja volt meg az hogy a rendeszeti dolgozok nyugdijbamenesenek idejet felemelik.

komplikato 2012.03.14. 22:53:26

@Blogger Géza: Ja, de önkéntes se hazai intézménybe fogok befizetni, nehogy valami sunyi visszamenőleges saláta árvízvédelmi törvénnyel jól "megvédjék". Ha lesz rá lehetőségem tutira osztrák nyugdíj takarékossági számlára megy. Aki azt próbálja meg "megvédeni" annak ledugok a torkán sörétest és kitárazok.

Nem Penny hajója 2012.03.14. 22:55:22

"2011. március 3., csütörtök
Selmeczi ismertette azt is: a hétfőn elfogadott törvény részletezi többek között az egyéni számla szabályait is. Már nemcsak kimondja, hogy 2012. január 1-jével minden magyar állampolgárnak egyéni számlája és egyéni nyilvántartása lesz, hanem tartalmazza azt is, hogy milyen adatokat kell majd ezen a számlán nyilvántartani."

Csókolom egyéni számla.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:55:45

@Pan Modry: Oszt ez a kormány honnan fogja erre előteremteni a pénzt? És hogyan számol el a 97% felháborodásával, akik nem értik, hogy ha ők visszaléptek, akkor hogyhogy ugyanúgy járna állami nyugdíj azoknak, akik meg nem? Arról nem is beszélve hogy ezt tuti elkaszálná az AB is.

Arról nem is beszélve, hogy szerintem belátható időn belül nem fognak többségbe kerülni azok, akik ezt támogatnák.

Ebben szerintem egyáltalán ne bízz - ezt jó szándékból mondom...

tomwar 2012.03.14. 22:56:13

@Rwindx: Reszemrol mehet....csak a szent tehenek bogese lesz kemeny!

Rwindx 2012.03.14. 22:56:46

@Kompli:
Én úgy vettem észre nem gazdasági rendszer itt a téma, hanem nyugdíjrendszer. Márpedig az itteni megvalósítás összevethető az ottani megvalósítással, hisz a nyugdíjrendszer egy alrendszer aminek ugyanúgy egyensúlyban kellene lennie mint a főrendszernek. Ők megoldották az egyensúlyt megfelelő paraméterválasztással, erre idehaza 97 környékén nem voltak képesek.

Blogger Géza 2012.03.14. 22:56:50

@¿Qué tapas hay?: Aham. És ki és miből fizeti a mostani nyugdíjasok nyugdíját?

komplikato 2012.03.14. 22:56:57

@Pan Modry: A rendészeti dolgozók nyugdíj korhatár emelése visszamenőleges lett volna és/vagy tervezték rendőrök, tűzoltók visszahívását állományban. Persze csak amikor pofázni kellett, mert hirtelen gyorsasággal elkezdtek leépíteni rendőrségnél és tűzoltóságnál is. Tehát ahhoz bénák voltak munkahelyeket teremtsenek, de faszán olyan helyre akartak embereket visszatenni, ahol leépítenek. Van olyan élő hülye aki ezt megeszi? Viktor meg ott virul a Knorr Brehmse megnyitón, hogy de fasza van +100 melóhely, többi 800.000 le van szarva, közben meg jelentik be a Philips vagy Nokia mekkora leépítést tervez.

mahet 2012.03.14. 22:57:51

@Blogger Géza: ez tök jó, szerintem sincs értelme a kötelező magánnyugdíjpénztárnak az önkéntes mellett.

Mint mondtam feljebb odaadtam volna ha nem zsarolnak és fenyegetnek.

Ez a szomorú a Fidesznél a kevés épkézláb ötletüket is döbbenetes mértékben tudják elkúrni, lásd CHF hitelesek megsegítése.

Bár persze itt a fő szempont nem a nyugdíj-átalakítás volt hanem a 3000 milliárdos pillanatnyi bevétel.

komplikato 2012.03.14. 22:58:08

@Blogger Géza: Ez engem is érdekelne, mivel sajnálatos egyensúly problémák miatt tuti nem a nyugdíj járulékokból ...

tomwar 2012.03.14. 22:58:30

@Pan Modry: Nos, egyetertunk: felolem viheti a koronat is, ha jol el az orszag.

A rendvedelmiseknel azert a funyiro kicsit zavar...a tuzoltok resze. Ok ugyanis tenyleg a fronton vannak.

komplikato 2012.03.14. 22:59:57

@Blogger Géza: Akkor végül is csak pofán csapták a befizetéseim 75%-át (feltéve ha bennmaradtam) amiért lófaszt nem fogok kapni. értem. Ez tök igazságos. Ja nem az.

tomwar 2012.03.14. 23:00:03

@Nem Penny hajója: Visszamenoleg? Ez nagyon megy... Az elso szamlakivonatnal kezdem elhinni...majd.

Blogger Géza 2012.03.14. 23:00:16

@tomwar: Aki nem bízik a tisztán állami pillérben, fizessen az önkéntesbe. Vagy simán tegyen félre máshogy. Ennyi.

De jelen pillanatban az állam nem áll olyan jól, hogy több négyes metrónyi pénzről lemondjon azért, hogy majd egyeseknek 30 év múlva talán (!!!) jobb legyen.

Pan Modry 2012.03.14. 23:00:53

@Kompli:

En se tartok megtakaritast mo on. A manyup ellopasok elott kb. a megtakaritott penzem fele magyarorszagon volt, most kb. Az a 20% maradt amit vmiert maceras lenne megszakitani (pl.eletbiztositas)

Egyebkent szerintem a magan megtakaritasokat nem fogjak lenyulni, de en a manyuprol is ezt hittem, viszont szeretek biztosra menni. Meg egyebkent is tul sok hulye ember van ebbe az orszagba akik peldaul nem akarjak hogy visszafizesse az orszag a hiteleket stb... Inkabb nem reszkirozom meg hogy valami meg aljasabb kommumista csocselek itt egyszer kormanyra keruljom es bebukjak komolyabbat is annal mint a manyup penz.

Rwindx 2012.03.14. 23:01:39

@tomwar: igen, kemény, de jelenleg számomra ez tűnik az egyetlen járható útnak. Remélem a fidesz is komolyan gondolta amikor annak idején beszélt róla. Ha nem, akkor ezt még sokan fogjuk az orrára koppintani.

Pan Modry 2012.03.14. 23:02:40

@tomwar:

De akkor sem a nyugdij a megoldas, mondjuk 30-35 eves koruktol kezdve el lehetne oket kezdeni atkepezni masra.

Egyebkent egy atlag ember normalis eletmoddal sokaig teljesen fitt tud maradni.

Blogger Géza 2012.03.14. 23:03:07

@Pan Modry: Ez nagyon vicces. Ha ugyanaz a MOL részvény manyup kezében lett volna, pont ugyanannyit "bukik". Amúgy a MOL megvásárlása főleg az oroszok kiszorítása miatt volt szükséges, nem rövid távú spekuláció miatt. Egyébként az osztaléka majd jól fog jönni... Ha az MSZP nem adta volna el, nem kellett volna rajta "bukni"

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2012.03.14. 23:04:06

Gyurcsány is elvette volna az MNYP pénzeket.. Már Oszkóék elemzéseket készítettek a lenyúlásról.

komplikato 2012.03.14. 23:06:49

@Rwindx: "Remélem a fidesz is komolyan gondolta amikor annak idején beszélt róla."

Hát időben visszatekintve 2-4 évet amit akkor állítottak mindennek ellenkezőjét csinálják, szóval nem tudom létezhet olyan amit "komolyan gondoltak" és ha úgy is volt mikor találják ki ellenkezőjét?

tomwar 2012.03.14. 23:07:37

@Blogger Géza: Tudod, van onkentesem. +nyugdijtakarek.
Es eszervek menten odaadtam volna penzt.

Az orokolhetoseg miatt maradtam.

Pan Modry 2012.03.14. 23:07:50

@Blogger Géza:

Nem kaszalna el az ab, egyebkent a marafek 97% ot a magadfajta irigykedo seggfejeken kivul senkit nem zavarna.

En mimt irtam nem szamitok ra, bar szinte biztos vagyok hogy a kovetkezo 20 evben ezt megkapom. Akar fel is tennek ra megegyszer ennyi penzt, ez egy jo risk reward ratio fogadas lenne.

mahet 2012.03.14. 23:08:13

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: nekik oda is adtuk volna :)

A MSZP is szar volt (Bajnai-Oszkó kivételével), de ezt a demagóg ostoba Fidesz stílus utolérhetetlen.

tomwar 2012.03.14. 23:09:03

@Rwindx: Hat igeretbetartasban nem jeleskednek...

Blogger Géza 2012.03.14. 23:09:25

@Kompli: ha most én összesen 5 évig fizetek nyugdíjjárulékot, azért sem kapok lófaszt sem. Az igazság odaát van, itt meg nem kell megpróbálni kihúzni magunkat a közteherviselés alól, és akkor nem kell utána sírni, hogy csúnya állam bácsi nem szeret, és utána az lesz, hogy amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten

Hihetetlen szarrágó a magyar lakosság nagy rése, ha ne adj isten kicsit több adót kell fizetnie, vagy kicsivel kevesebb kedvezményt kap, már ajvékol, ki akar vándorolni, elviszi a pénzét sokkal kevesebbet fialó osztrák számlára stb.

komplikato 2012.03.14. 23:09:31

@Blogger Géza: "Ha ugyanaz a MOL részvény manyup kezében lett volna, pont ugyanannyit "bukik". "
Hmmm. Mint ha nem pont a vásárlás tényétől zuhant volna sokat a apapírok értéke. Minden esetre sikerült a ruszki olajipar tyúkszemére lépni, akik egyszer ezért bedarálják a MOL kirendeltségeket ...

Pan Modry 2012.03.14. 23:10:05

@Blogger Géza:
De a mol reszveny nem manyup kezben volt. A mol reszveny oriasi buko eddig, ez a teny, az osszes tobbi ures mellebeszeles. Mondhatni ekkora buktat meg a meg legbalfaszab manyupok sem tudtak osszehozni.

Rwindx 2012.03.14. 23:10:26

@tomwar: Meglátjuk, a reményeimet fejeztem ki.

tomwar 2012.03.14. 23:11:59

@Pan Modry: Hat en multkor egy csaladi rendezvenyen beszelgettem par vonulos tuzoltoval...hat nem vallalnam, tizszer annyiert se. Es itt nem a veres dolgokrol beszelek, a halottakrol...

Az atkepzesi tamogatas, stb. egy jarhato ut.

Pan Modry 2012.03.14. 23:13:11

@Blogger Géza:
A kevesebbet fialo osztrak szamla is jobb mint anak az eshetosege hogy egyszer valaki gondol egyet es allamositja a penzem es utana azt magyaazza hogy ez nekem mennyire jo.

komplikato 2012.03.14. 23:13:16

@Blogger Géza: Évről évre egyre szarabbul élünk, a fizetésünk egyre inkább lófaszt sem ér, és akkor szerinted miért nyivákol aki 10-20 ropival keres kevesebbet miközben eddig is alig tudott megélni? Akiktől elvették a pótlékokat és akár 40 ropit is buktak? Persze nem fáj azoknak, akik jól jártak a kamu egykulcsossal, értem én, hogy nem az övéket verik a csalánba, nem nekik fáj. És pontosan lehetett látni miket és hogyan kúrt el a jelenlegi kormány, ami ezen szitukra rátett egy lapáttal vagy eleve nem lett volna szükséges. Basszus a Putyin is egy nem picit véres diktátor, de nekik 8 év alatt 100% reálbér emelkedés volt és nem papíron hanem tényleg!

mahet 2012.03.14. 23:14:28

@Blogger Géza: mintha ez fordítva történt volna.

A középosztálynak sokkal *kevesebb* adót kellett fizetnie de annyira megszűnt a kormány iránti bizalom, hogy kivittük a pénzt külföldre. Ez pont nem szarrágás.

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten:
Ha megfenyeget a kormány akkor kapja be inkább kidobom az ablakon a pénzt, minthogy hagyjuk ezt a stílust.

tomwar 2012.03.14. 23:14:56

Bocs sracok, var a csalad. Orulok, hogy a vegere (ha nem is lett egyetertes), kikoptak a gyokerek. Ez is egy eredmeny. Kezdetnek nem rossz.

Pan Modry 2012.03.14. 23:15:06

@tomwar:

Valami eletut program kell az ilyen szakmat uzoknek. Peldaul a teljes back office szemelyzet lejetne volt tuzoltokbol a tuzoltosagnal.

tomwar 2012.03.14. 23:17:09

@Pan Modry: Muszaj mennem...de igerem reggel atolvasom az otleteket.
Jo ejt!

mahet 2012.03.14. 23:17:54

A nyugdíjasokon és a Fidesz-közeli vállalkozókon kívül gyakorlatilag mindenki utálja a Fideszt.

Szegények: csökkenő támogatás, növekvő árak
Középosztály: csökkenő jogbiztonság, iszonyatos nemzetközi megítélés

Bár lehet, hogy előbb-utóbb sorra kerülnek a nyugdíjasok is ha nincs más út.

Blogger Géza 2012.03.14. 23:18:45

@Pan Modry: Manyup kézben is volt. És egyáltalán nem olyan nagy bukás (10%), pláne hogy ez nem realizált veszteség. Ennyi erővel a parlament is bukó, ha most olcsóbban tudnád eladni, mit pár éve.
Hiába nézed, hogy most épp mennyi az aktuális árfolyam, semmi garancia nincs arra, hogy az oroszok ennyiért eladták volna - stratégiai pakettjük volt. Amúgy már magasabb célárfolyamot mondanak a MOL-ra, mint amennyi a vételár volt...

www.portfolio.hu/vallalatok/energia/szereti_a_mol-t_a_wood_a_kurdisztani_lehetosegek_miatt.164315.html

Blogger Géza 2012.03.14. 23:21:16

@mahet: Ez még a szarrágásnál is rosszabb. De nyugodtan dobd ki, mindig lesz, aki elkapja, és jól jár rajtad.

Blogger Géza 2012.03.14. 23:22:17

@Pan Modry: A remény hal meg utoljára...

mahet 2012.03.14. 23:29:05

@Blogger Géza: nem minden a pénz, vannak elvek is amiért érdemes áldozni és kockázatot vállalni

Például, hogy a kormányom nem zsarolhatja az állampolgárokat, nem rombolhatja a jogbiztonságot, nem kommunikálhat úgy az mintha 3 éves óvódásokkal beszélne.

Főleg nem rombolhatja le a jövőmet a dilettánst intézkedéseivel. Nekem a Fidesz többet ártott, mint az MSZP valaha - pedig több millió forinttal többet viszek haza.

Májkül 2012.03.14. 23:30:16

@Blogger Géza: A bosszantó az, hogy az orosz kézben lévő MOL pakettet a Bajnai kormány is vissza akarta vásárolni, ennél jóval kedvezőbb árfolyamon. De akkor valahogy a fidesz frakció kézzel-lábbal ellenkezett... Ennyit a következetességükről.

mahet 2012.03.14. 23:33:32

Elfáradtam, jó éjt! :)

Laciii 2012.03.14. 23:34:30

@ásványi répacukor:
Nem vagyok az öcséd szerencsére.
Fel kéne fogni, hogy _jelenlegi_ állapotában a manyup adósságot termelt. Igen, kéne _normális_ manyup rendszer, de a jelenleginél a semmi is jobb.

MAC-Ka 2012.03.14. 23:38:03

@Pan Modry:
Én azt látom, hogy vannak akiknek lenne mire önteltnek lennie, de többnyire nem azok. Sokkal többen vannak akiknek nincs is mire.
A jelenlegi kormánynak sincs :(
Még a két általad említett törvényt is elb.ták.
Az egy kulcsost pár nap alatt összecsapták, aztán meg foggal körömmel ragaszkodtak hozzá, minden (akár jobbító) kritika ellenére, a másikat pedig a visszamenőleges hatályossággal ölték meg.
A diplomatikus viselkedés totális hiányát pedig mostanában tapasztalhatjuk.
A fanok ugyan bíznak benne, hogy ez valami nagy stratégiai trükk része, és egyszer majd előugrik a csoda...de azért nagy pénzt nem tennék rá :(

Az itteni fanokról meg az az egyszeri autóvásárló jut eszembe, aki belenyúlt valami leharcolt roncsba, de körömszakadtáig bizonygatja, hogy milyen szuper a verda, és mindenki hülye aki nem ilyet vett stb, hogy már maga is inkább elhiszi, mintsem beismerje, hogy átejtették.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2012.03.14. 23:58:12

@Kalmár:
A tudatlanság hatalma...

Tudsz arról, hogy a nyugdíjkassza most sincs egyensúlyban? kb. 250 milliárd minuszt termel és ez csak romlani fog.
Tudsz arról, hogy attól, hogy ezt a pénzt másra költik el, az államnak még ugyanannyi hitelt kell felvenni?
Tudsz arról, hogy egy életbiztosításból se tudsz venni egy üveg sört?

Májkül 2012.03.15. 00:00:11

@Laciii: Ha a MNYP rendszer adósságot termel, akkor hogyan akartak még 13. és 14. havi nyugdijjat fizetni? Márpedig ezt minden párt támogatta volna, ha az IMF nem húzza be a kéziféket. Talán mert lehet, hogy nem is a MNYP-vel van a baj. Csak könnyebb volt a fityesznek a MNYP pénzt lenyúlni, és a birkákat megvezetni, mint kiállni az emberek elé és azt mondani a sok ingyenélőnek, hogy "bocs, ennyi volt, ezután kevesebb lesz".

Amúgy a jelenlegi rendszer a lehető legrosszabb. Az állami egypilléres rendszernél nincs rosszabb. Vagy Te hiányoztál amikor a diverzifikációt, mint kockázatcsökkentést tanították? Lapozd csak fel a könyvet annál a résznél, hogy "bolond az aki, ha a piacra megy, minden tojást egy kosárba tesz..." . Ráadásul ha az állambácsiéba, akkor duplán az.

komplikato 2012.03.15. 00:02:52

@Lord_Valdez: Sőt. Lekötött betétből se vehetsz sört.

Joooe 2012.03.15. 05:26:27

Azt nem nagyon értik meg a magántulajdon fogalma körül bűvészkedő jogértelmezők, hogy mind az állami mind a magán nyugdíjrendszerek jogállami konstrukciók, mindkettőnek van létjogosultsága, és semmilyen jogi kavarásból meg nemzetközi chartázásból nem következik, hogy egy ország egyiket vagy másikat kell hogy válassza: ez politikai döntés, ha nem tetszik nem a bíróságra hanem a szavazófülkébe kell rohangálni. A nyugdíjrendszer mögötti tuljadonjogi védelem a nyugdíjjogosultságra jár (ami ugye megmarad) és nem a rendszer működésének technikai részleteire.
Mint adófizető örülök neki, hogy mostantól a jelenlegi nyugdíjasok eltartásából annak is ki kell vennie a részét, akinek más elképzelései vannak a rendszerről, és egyéb megatakrítási fornákat csak a saját pénzéből, a saját kárára választhat és nem az adófizetőket terheli a döntése. Azt viszont el kell ismerni, nem volt elegáns ezt két lépésben megtenni és tavaly beetetni a manyup-pártiakat azzal, hogy maradhatnak, most meg bocs mégse... ugyanakkor meg mégis csak válság van, inkább ez mint újabb adók...

Blogger Géza 2012.03.15. 06:12:52

@Májkül: A bosszantó az, hogy egyeske el is hiszik Oszkóéknak ezeket a nevetséges önmentegetési próbálkozásait. Ha a kormány ezt akarta, akkor tette volna meg. Semmiféle kézzel-lábbal tiltakozás nem volt, minthogy a parlament nem is tárgyalt ilyet.

Pan Modry 2012.03.15. 06:24:08

@Joooe:
A szavazolfulket megbaszhatod, ugyanis a Fidesz programjaban nem volt benne a manyupok allamositasa. tehat a fidesznek annyi felhatalmazasa volt a manyup allamositasra mint amennyi Gyurcsanynak az adoemelesre.

Pan Modry 2012.03.15. 06:27:41

@Blogger Géza:

Muhahaha... ennyi erovel velt a manyup veszteseg sem realizalt volt, ugyanis a poziciok aktualis erteket veszik figyelembe a portfoliok ertekelesekor.

A MOL uzlet buko, ezen nincs mit szepiteni. A magyar allam 1.5 ev alatt kb. az elvett manyup penzek 70%-at bukta. Ebbe benne van a MOL uzlettol a soha meg nem terulo beruhazasokon keresztul sokminden.

Koszonom, de meg ennel egy evente 20%-ot buko manyup is jobb gazdaja lenne az emberek penzenek.

Pan Modry 2012.03.15. 06:30:23

@Blogger Géza:

Hulyegyerek, ha megnezed a MOL arfolyamat es hogy a kormany mikor vette meg, a MOL eppen lokalis csucson volt.
Ha jol kezeltek volna a penzt akkor inkabb shortolni kellett volna a MOL-t es zarni a pozit zuhanas utan, majd elkezdeni targyalni az oroszokkal. Igaz ehhez esz is kell, nem csak rohadt nagy pofa!

Pan Modry 2012.03.15. 06:33:23

@mahet:

Igazad van. A Blogger geza meg Kalmar tipusu emberek azok akik elveztek a Kadar rendszert is, mert eladjak magukat apropenzert.
ha megvan nekik a napi csulok, uveg bor, trabant a panel elott es egy weekendhaz akkor ok elvannak.

Pan Modry 2012.03.15. 06:37:00

@mahet:

Ezzel en is igy vagyok, inkabb vesszen a penzem mintsem allamositsak!

Ha gyartulajdonos lettem volna a Rakosi korszakban es megtudom hogy allamositani akarjak a gyaramat inkabb felegettem volna elotte.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.15. 06:40:34

@Joooe: az tényleg nem következik semmilyen más forrásból, hogy egy ország milyen nyugdíjrendszert választ, ez politikai döntés. Ideális esetben a többséget jelképezi: pártprogramok és programokra szavazás útján, de lehet máshogy is, mint most nálunk, rendkívüli helyzetre hivatkozással és az utólagos hozzájárulás kérésével a következő választáson (azért amikor ebből - pártfüggetlenül - rendszer lesz egy országban, akkor nem csoda, hogy a nagy többség proteszt-szavazatot ad le...)

Csakhogy ha egyszer az állam lefekteti a törvényekben, hogy ezt és ezt (pl. a manyup-megtakarításokat) magántulajdonnak tekinti, akkor ehhez is kell tartsa magát. Megjegyzem, a stílust leszámítva eddig ebben nincs hiba, de a jövőben, az utolsó manyup (feltételezett) megszűnésekor a mostani szabályok szerint lenne.

(Az itt most mellékes de hosszú távon fontos, hogy kérem, a EU kvázi alkotmányaként működő alapjogi chartához ne keverjük az itthoni, teljesen más minőségű a "Demokratikus Charta"-hoz kapcsolódó "chartázás" fogalmat!)

Pan Modry 2012.03.15. 06:40:36

@Kalmár:
"A saját tuljadonú nyugdíjpénzről meg annyit, hogy vegyél belőle egy üveg sört.
Nem fog menni. Annyira mégsem a tiéd"

Nekem van 20 eves futamideju eletbiztositasom, abbol sem tudok most sort venni.
Varom hogy mikor talalja ki Matolcsy hogy a magan eletbiztositas valami liberalis huncutsag es allamositja oket.

Pan Modry 2012.03.15. 06:46:12

@timargabor:
De ha igaz amit irsz, akkor az allam lefektetheti azt is hogy peldaul egy magan eletbiztositas holnaptol nem magantulajdon es elveszi.

Szerintem a manyup penzzel kibujt a szellem a palackbol es sok polgar egyszeruen gazdasagi es magantulajdon kerdesekben nem bizik a fideszben.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.03.15. 06:53:06

@Pan Modry: visszafelé jogállamban nem megy.

A bizalmi kérdésben (is...) egyetértek.

mahet 2012.03.15. 07:16:32

@Pan Modry: Jogilag és logikailag a lakásmegtakarítás és a hosszú távú életbiztosítások / befektetések pontosan ugyanabba a kategóriába esnek mint a magánnyugdíjpénztár.

Hosszú távú befektetés és magántulajdon. Ha már egyszer megtették akkor ugyan miért ne vennék el ha szorul a hurok?

A nép szerint megtakarítása úgyis csak a gonosz karvalytőkének lehet aki Magyarországot kiszipolyozza - még választókat is nyernének vele :)

Magyarországon a dögöljön meg a szomszéd tehene választási szlogen lehetne! :)

Blogger Géza 2012.03.15. 07:29:20

@Pan Modry: Ez a 70% hogy a fenébe jött ki? Ez valami kommunista matek?

Blogger Géza 2012.03.15. 07:32:35

@Pan Modry: Piac után okos a paraszt... Ennyi erővel nem kellett volna bagóért privatizálnia az MSZP-nek, mert most többszörösét éri az akkori eladási árnak. De még egyszer. Az állam nem rövid távú spekulációs céllal vett a MOL-t.

tomwar 2012.03.15. 07:51:18

Sajnalattal latom, hogy egy forradalmi napra virradva nem szulettek forradalmian uj otletek..:-))

@mahet:
Hosszutavu strategia? Ime: CSAK A FIDESZ!
Aki ilyet leir, kiad, hangoztat, elfogad, megtapsol, stb. az nalam vegleg leirta magat.
Aki azt hiszi, egyedul o tud mindent, az a legostobabb.

PonDrow 2012.03.15. 08:29:38

@Pan Modry: "Szerintem a manyup penzzel kibujt a szellem a palackbol es sok polgar egyszeruen gazdasagi es magantulajdon kerdesekben nem bizik a fideszben. "

Maximálisan egyetértek. A "mini" bank és forintválságot pont ez okozta. Az emberek már képesek voltak elhinni, hogy a kormány lenyúlhatja a bankszámlájukat is.

Erre az okos kormány mit kommunikált? Hogy az Országos Betétbiztosítási Alap jótáll a betétekért. Ja, de csak akkor, ha egy-egy bank megy csődbe. Akkor nem, ha az állam nyúlja le a pénzt a bankból. :)

Úgyhogy: aki nyugdíjat akar magának (bármilyet, ami havi egy fagyin kívül másra is elég) az magának gyűjtöget, az állam számára legalább részben nem hozzáférhető módon. (külföldi bankszámla, készpénz, stb.)

Pan Modry 2012.03.15. 09:32:46

@Blogger Géza:
Ha nem privatizaljak akkorr mar csodbe ment volna, mert a fidesz-mszp termeszek szetloptak volna.

c 2012.03.15. 17:26:24

Jó írás.
Különben én sem lépek vissza.
30 év múlva regnáló kormányunk nyugdíjtörvénye szerinti nyugdíjra én inkább nem építek.

Állami+manyup+önkéntes+egyéb úgy érzem nagyobb biztonságot jelent öreg koromra.

Aki minimálbéres volt, azt megértem hogy visszalépett. Aki az átlag felett keresett és régóta manyup tag volt, az rághatja majd a kefét.
Mindenesetre kezdjen el takarékoskodni öreg korára.

c 2012.03.15. 17:29:46

Az ország nem volt csődhelyzetben!
Aki ezt állítja, az hazudik!

Az igaz, hogy mozgástér nem sok volt.
A lóvét eltapsolták, és most ott tartunk mint 2 éve.
Csak épen az államnak kell 100%-ig eltartania majd a jövő nyugdíjasainak jelentős részét!
Biztos el fogja, no de milyen szinten? Nem a jelenlegin, abban biztos vagyok.

ghck 2012.03.17. 22:09:25

Elkezdtem elölről olvasni a hozzászólásokat. Nos, úgy látom az oszd meg és uralkodj remekül működik..

Meg az is bizonyosságot nyert, hogy sokszor a leghangosabbak a legbutábbak. Tiszta Állatfarm ez a sok bégető, komolyan mondom... :(

Ugyandehogy (törölt) 2014.11.22. 13:50:43

@somewhat damaged: az ing meg 2 év alatt csinált nekem +30%-ot...
süti beállítások módosítása