A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Mi a bóvli?

2012.01.13. 07:15 timargabor

Az elmúlt hónapokban sorra bóvli-osztályzatokat adtak hazánknak a nemzetközi hitelminősítők. Mit osztályoztak? A kormányt? Ugyan már. Magyarországot? Hát... Igazából a politikai rendszerünket, a közösségi problémamegoldó képességünket sajnálták le - joggal. Az a bóvli!

Valójában a hitelminősítés szó szerint azt jelenti, ami a neve. Milyen minőségű, biztonságú befektetésre számíthat, aki kölcsönt nyújt a magyar államnak. A visszafizetés képessége azonban a pénzügyi-gazdasági folyamatoktól és az ezeket befolyásoló politikai döntésektől - és végső soron az azokat meghatározó morális tartástól - függ. Milyen minőségű politikai döntéseket hoztunk - nemcsak most, de az elmúlt tíz évben - ennek van kardinális hatása az osztályzatunkra.

Egy dolgot tisztáznunk kell: a sorok írója - bármennyire kritikusa is a jelenlegi kormányzatnak - nem híve a megelőző időszak meghatározó politikusának, Gyurcsány Ferencnek, és nagyon nem tartaná jónak, ha az Orbánnal szembeni elégedetlenség esetleg őt hozná vissza ismét a hatalomba. Ők ketten - a kettővel ezelőtti és a jelenlegi kormányfő, kétszeres vitapartnerek - véleményem szerint személyükben nemcsak kifejezik, de generálják is azt a politikai alapállást, amely az elmúlt évtized hazai politikáját jellemzi, és ők tartják azt minden külső hatás ellenére pályáján.

Nem a hibáikról beszélek, bár megemlítem, hogy hibáik ellentétesek. Gyurcsány legnagyobb hibája volt, hogy nem tett, nem kormányzott, 2006-ig azért, mert nem akart (és ezzel konzerválta Medgyessy lehetetlen - és a Fidesz által sem ellenzett - költségvetési lazítását), 2006 és Öszöd után pedig mert nem tudott. Lehet mondani, hogy azzal a párttal a háta mögött nem is lehetett volna (erről a sorok írójának, aki 2009-ig MSZP-tag volt, van némi fogalma, nem véletlen, hogy azóta nem), de hát olyan nagyon különböző pártja most sincs. Orbánra ez nem mondható el: ő kormányoz, itt inkább a túlkormányzás, az összes szabályozórendszer kikapcsolása vethető a szemére. Mint a csernobili operátoroknak: kísérletükhöz módszeresen kikapcsolták az összes szabályozórendszert, aztán már semmit nem tudtak tenni a nagy bumm ellen.

A gond, ismétlem, nem a hibáikkal van, hanem azzal, hogy saját oldaluk identitását komoly részben még mindig a másik iránti zsigeri gyűlölet teremti meg - Gyurcsány esetében a "saját oldal" alatt mindazokat értem, akik őt vezetőként újra el tudnák fogadni. Ezt az ő oldalán talán nem kell elmagyaráznom, hisz az érvrendszerük világos: "Ezek ellen? Persze, jöjjön a Feri, aki nem csinált ilyeneket" (mást sem, mint mondtam). Orbán oldalán is világos a képlet, elég csak megnézni az egyik oldalhoz sem sorolható blogoknak a mostani kormányt bíráló cikkei alatt megjelenő indulatos kommenteket: aki Orbán ellen van, az az ő hívei szerint csak Gyurcsány híve lehet, és hát az már maga a nemzetrombolás.

Márpedig gyűlöleten nem alapulhat semmi, valóban eredményes dolog. Amíg ez a gyűlölet, és a kapcsolódó "fortélyos félelem" igazgat, addig esély sem lesz idehaza arról, hogy a politika valóban tudjon beszélni, véleményeket ütköztetni akár a legfontosabb dolgokról: erkölcsről és morálról, ezen alapulva nemzeti célokról, és az azokhoz vezető gazdasági jellegű döntésekről. Nem, addig nem kell érvelni, gondolkodni, elég kimutatni a másik oldal elleni utálatot, és már rendben is van minden - pedig pont ezzel pont nincs rendben a dolog. Sem nemzetpolitika, sem szakpolitika nem lehet így eredményes (igaz, kedves Pokorni Zoltán?)

A Fidesz és holdudvarának szerepe ezen vélt kétpólusú rendszer fenntartásában kritikus, hiszen hatalmon lévén, felelősségük is nagyobb. Ennyire meghatározó többséggel még a csökkenő népszerűségük mellett sem szabadna tényezőként sem tekinteni a korábbi ellenfélre, nemhogy a saját döntéseket befolyásoló veszélyként. De hát a kényelem nagy úr: ez a politika tette lehetővé a hatalmas győzelmüket, miért kéne rajta változtatni? Miért kéne dolgozni, a törvényalkotáskor az érintettekkel egyeztetni ("hát hiszen láttuk Fletónál, hogy hová vezet ez"), ne adj Isten, a törvényeket egymáshoz és a valósághoz illeszteni? Minek? Elég a szimpla utálat a másik fél felé, ahhoz nem kell nagyon izzadni. Egyszerűbb az LMP-re azt mondani, hogy SZDSZ (hisz azt már tudjuk mi is, meg a törzsszavazók is, hogy az ismert politikai rendszerben hol a helye, és aszerint lehet utálni), pedig hát nagyon nem az. Elég baj az is, hogy Jobbik esetlegesen meglevő szakpolitikája sem látható: az ő esetükben is sokszor elég identitásképző az, hogy kit kell rühellni.

Mindkét oldalon: elég hívószavakat mondani az egymás közti beszélgetésekben, azok igazolnak mindent. És az ezekkel megalapozott gyűlölet falán át nincs, vagy minimális az átjárás. Nincs párbeszéd, csak a saját híveknek szóló műsor.

Hogy visszatérjek a címben feltett kérdésre: ez a bóvli, pontosan ez. Ráadásul a saját párthíveknek szóló médiaprodukcióvá váló politika itthon sem arat sikert. A pártok népszerűségének példa nélküli hanyatlása mellett kormányt és ellenzéket egyaránt "leminősít" - a hazai közvélemény! A kizárólag fekete-fehérben gondolkodni képes politikai attitűd már komoly kisebbségben van!


Mit lehet tenni? Magától ez a két, egymást létével igazoló oldal nem fog eltűnni, és ami a nagyobb baj, hogy megváltozni sem. A mostani külső pénzügyi és nemzetközi politikai szorítás és belső népszerűségvesztés a kormányoldalt akár késztethetné paradigmaváltásra is, de erre azért nagy pénzben nem fogadnánk. Az ellenzék persze megteheti, hogy - hiába próbál Gyurcsány mindenkire "rámászni" - nem fogadja el vezetőnek. De a fő kérdés természetesen most is az, hogy kit és még inkább mit - és hogyan - szeretne az az 57%-nyi szavazójogú polgártársunk, akinek egyik párt sem kell?

Nemcsak váltópárt kell - még ilyen sincs - hanem egy, ebből a kétosztatú, egymás rühellésén fennmaradó rendszert meghaladó "váltó-paradigma" is; ahol az erkölcsi-morális kérdéseket nem írhatják felül a "de a másik fél még rosszabb" alapú relativizálási kísérletek. Ezzel kerülnénk ki a bóvliból, legalább magunk számára. A külső minősítés ehhez képest másodlagos - és valószínűleg így javítható a legkönnyebben.

Ehhez keressünk - vagy ha nincs, alkossunk - politikai erő(ke)t.

 

(Ez itt a reklám helye. Így reggel-pihenten, olvassatok outiszt, mert az jó.)

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

52 komment · 5 trackback

Címkék: morál bóvli politikai rendszer kölcsönös gyűlölet

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr23541870

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mennyire vagy fanatikus? 2012.01.13. 18:11:26

Ott leszel a kormánypárti tüntetésen? Bezúznál kirakatokat? Gyújtogatnál? Ölni tudnál Viktorért? Meghalnál a Fideszért? Mennyire vagy fanatizálható? Felvonultál május elsején az átkosban? Ne legyenek illúzióink. Kormány mellett tüntetni diktatúrákban...

Trackback: Testbeszéd: Matolcsy, Varga és Fellegi Orbán előszobájában toporog 2012.01.13. 18:11:01

Mit árult el Varga, Matolcsy és Fellegi testbeszéde, miközben Simor letette a kabátját a miniszterelnök előszobájában? Tegnap reggel - a kormányzati tájékoztatás szerint - a jegybankelnök kérésére ült össze Simor András, Varga Mihály, Matolcsy Györg...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.13. 18:10:28

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.13. 18:09:37

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Trackback: Miért éppen Bajnai Gordon? 2012.01.13. 17:21:17

Orbán Viktornak jelenleg nincs alternatívája sem a kormányoldalon, sem az ellenzékben. Magyarországon jelenleg egy ilyen ember van, de őt – egyelőre – nem érdekli a politika....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

soproni1 2012.01.13. 16:25:47

Bóvli az iskola, a kórház,a vasút, a vízvezetékszerelő, a villanyszámla. Magyarul a nemzetünk az,nemcsak az elit.

Ree-Tard 2012.01.13. 16:48:38

Maximálisan egyetértek.

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.13. 17:16:09

hehe, a poszthoz nem kívánok hozzászólni, csak magamban azon mosolygom, hogyan lett a KonzervatívAnarchista ReformDiplomáciából Konzervatív Alternatíva: Reform és Demokrácia

sithól 2012.01.13. 17:22:39

Csak azt nem értem, hogy miért nem használja ki senki a baloldalon támadt űrt? Miért van az, ami az LMP-nél is történt? bekerültek a parlamentbe, és pont olyan impotensek lettek, mint a többi párt.

Egy olyan pártra szívesen szavaznék, aki képes racionálisan, gazdasági alapon gondolkodni. Igen, gazdasági alapon. Azért így, mert a racionális gazdasági gondolkodó kalkulál szociális problémákkal is.

Jó, tudom a választ, a népnek cirkusz kell és kenyér. De mi van akkor, ha a kenyeret már csak téglaporból tudjuk sütni?

Gábor, szerintem azon kellene gondolkodni, hogy hogyan fogd össze magad körül a fiatal, racionálisan gondolkodó értelmiségieket. Azokat, akiket nem lehet egyszeri bérkiegészítéssel lekenyerezni. Szerintem ez kezdésnek jó alap lenne.

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.13. 17:31:32

sithól, ezzel amit mondasz, egy gond van. Ha valaki racionális és véletlenül még jó gazdaságpolitikát is folytat, annak néha megesik, hogy van eredménye...nos itt kezdődnek a gondok. Egyszerű érdekellentétekről van szó nem kell túlmisztifikálni a dolgot. Ami nekünk jó, az másnak nem feltétlenül. Ugyebár az uzsorás sem abban érdekelt, hogy az adósa kifizesse a tartozását, hanem, hogy élete végéig nyögje, s ha netán az a pimasz ennek ellenére törleszteni szeretné, hát eltöri pár bordáját, abból majd tanul :)

6Viking6 2012.01.13. 17:41:32

Vegre egy normalis gondolatsor,bar tobben latnak igy a dolgokat...

sithól 2012.01.13. 17:43:40

nem értem, hogy mire gondolsz... aki hitelt vesz fel, az legyen tisztában azzal, hogy mit ír alá. aki pedig uzsoráshoz fordul... nos... az saját döntéséből teszi. Vannak dolgok, amiket az államnak kell szabályozni, pl ilyen lehet a devizahitelek kihelyezésének a korlátozása, de nekem azt ne mondja senki, hogy azzal meg lehet oldani a problémát, hogy a bankot büntetjük azért, mert a fogyasztó nem képes mérlegelni ill nem látja a saját határait.

Am minél nagyobb teret adsz az államnak, annál nagyobb lesz az össznépi elbutulás.

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.13. 17:50:25

@sithól: egyszerű, nem egyéni léptékben értettem, hanem kissé elvonatkoztatva, állami léptékkel. Azt pedig hogy állami léptékben azért fordul-e az uzsoráshoz valaki, mert más szereplő nincs a piacon, vagy netán egyéni érdekekből, nem releváns az uzsorás megítélésben.

sithól 2012.01.13. 17:59:21

nézd, az uzsorázás illegális, szóval ezen nincs mit vitázni. A bankok nem uzsorázhatnak, mivel a PSZAF ezt figyeli. ergo a személyi hitelek bedőlése az egyéni tudatlanság/tájékozatlanság indexe, ami éppúgy fáj a bankoknak, mint a bedőlt hiteleseknek.

Talán a PSZÁF előírhatta volna a szigorúbb tájékoztatást, bár szvsz az emberek ettől függetlenül a devizát választották volna.

Az egyetlen kiút ebből, ha gondolkodásra kényszerítjük az embereket. Ez pedig szinte lehetetlen Magyarországon :)

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.13. 18:01:51

@sithól: nem tudom hogyan tegyem nyilvánvalóbbá :) nem a PSZÁFról beszélek, és kisnyugdíjasról a devizahitelével. Magyarországról beszélek, valamint hitelezőiről, kiemelt példaként említhető az IMF (USA/EU). Nos ő lenne az uzsorás. De legalábbis nagyon hajaz rá :)

sithól 2012.01.13. 18:12:14

@-Astaroth-: :D az állam a jog szempontjából pont olyan, mint te vagy én, ha hitelért folyamodik. Senki nem kényszeríti rá, hogy felvegye azt. Ha a mindennapi működését finanszírozza hitelből (márpedig mi ezt tettük) akkor ne csodálkozzon Viki, hogy a hitelezőnek elvárásai vannak. lásd a régi mondást: aki kurvának áll...

nem okolhatod az IMF-te azért, mert nem ad pénzt a felelőtlen kezébe, hanem először elvárásokat támaszt vele szemben, hogy biztosítsa a pénzének jó kezekbe kerülését.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.13. 18:12:33

@sithól: nem lehetetlen gondolkodásra késztetni az embereket, sőt. Csak sokkal macerásabb, mint hülyének nézni őket.

különvélemény 2012.01.13. 18:20:05

"A kizárólag fekete-fehérben gondolkodni képes politikai attitűd már komoly kisebbségben van!"

Nem baj, majd jön a lehet más a politika... :D

-Astaroth- · http://1500lm.blog.hu 2012.01.13. 18:20:50

@sithól: azért más jogi szempontból, ahogy más a nemzetközi és a magyar jog is, valamint az állam esetében ugye mondhatni nem a kispisti vette fel a hitelt az uzsorástól, hanem az apja, a Géza. Az uzsorás meg Pistit tekinti ugyebár jogutódként, s szeretné szedni tőle továbbra is a sarcot, így ha sokat mocorog, hogy ő szeretné kifizetni, akkor jön az a bizonyos bordatörés.

sithól 2012.01.13. 18:26:02

@-Astaroth-: inkább hagyjuk, ez már puszta vizionálás és tévhit :)

MTulliusC · http://disputalas.blog.hu 2012.01.13. 18:44:27

@timargabor: Ráadásul az elit számára nem csak ráfizetéses a gondolkodásra tanítás, hanem két okból is politikai öngyilkosság.
Egyfelől vége lenne a szólamokkal vezérlés technikájának, másfelől lépten-nyomon jönnének a kérdések, attól pedig joggal ódzkodnak és félnek.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.13. 19:02:31

@MTulliusC: ha az elit tartósan hülyíti a népet, abből csak totális csőd lehet, az meg az elitnek is ráfizetés, sőt.

Igen, jöjjenek a kérdések! És azok maradjanak állva, akik jól tudnak válaszolni. Azt se felejtsük el, hogy a kérdés (jó) feltevése már egy lépés a megoldás felé. Legyen meg minél többünknek ez az élménye, tutira jobb mint a valóságsók.

torró 2012.01.13. 19:08:31

"Senki nem tud annyit ártani nekünk, mint mi saját magunknak"! Hofi!
Nem is akarom ragozni tovább.A politikusoknak kötelezővé tenném Hofi mondásainak tanulmányozását!

Axum 2012.01.13. 20:09:45

@sithól: Csak azt nem értem, hogy miért nem használja ki senki a baloldalon támadt űrt?

Minden jelenlegi parlamenti párt baloldali (kommunista, kapitalizmus-ellenes) pont hogy egy rendes jobboldali piacpárt kellene ide. (Vagy más néven Munkavállalók Pártja). Minthogy vannak ilyenek Szlovákiában, Romániában, csak nálunk nincsennek. Arra szavazna az az 57%.

hirokin 2012.01.13. 20:43:04

@sithól: Azért a devizahitelesek felelőtlenségéhez még hozzátartozik, hogy felelős döntést csak a teljes információ birtokában tudsz hozni. Ha valaki eltitkolja előtted,
(pl mert neki érdekében áll jobb képet festeni, hogy megnyerje a választásokat) hogy milyen állapotban van a gazdaság, akkor ha megfeszülsz se tudsz felelős döntést hozni.

2007-ben dübörög a gazdaság, 2009-ben meg csak az IMF ment meg minket az államcsődtől? Hogy is van ez? Valaki másfél évig úgy tesz, mintha kormányozna, és közben nem csinál semmit? Valakik hazudnak éjjel és nappal? Mért lehet nekünk büntetlenül hazudni? És azóta is, egyfolytában!

2000-ben ha új állás kellett, még 3, azaz három hét alatt mindig találtam. 2010-ben már egy évig tartott, pedig közben tovább képeztem magam. Erre nem lehetett felkészülni.

Quicksilver 2012.01.13. 20:52:36

"gyűlöleten nem alapulhat semmi"

Itt van a kard elásva, ez a lényeg. Oké, nem CSAK ez, de főleg mégis. Mert ha ez nincs, akkor megoldható szinte minden.

...

Nem, mégsem. Mert nem a gyűlölet mint fogalom létezik, hanem emberek, politikusok, akik gyűlölnek. Egy fogalom sem létezik ha nincs aki a zászlójára tűzze. Akár nyíltan, akár háttérből suttogva.

...

Nem, mégsem. Mert nem tíz-húsz-ötven-száz politikus gyűlölete miatt létezik ez a fogalom. Hanem tíz-húsz-ötven-százezernyi ember gyűlölete miatt. Akik gyűlölni akarnak, mert azt a legkönnyebb a szomszédtól a pirézekig, és nem, nem a szegénység/kilátástalanság/agymosás hajszolja őket bele, mert akkor Thaiföldön is mindenkinek gyűlölködnie kellene és a francba hát nem teszik. Egy-két-száz politikus nem tud kétharmados diktatúrát létrehozni, államcsődöt összehozni, ha nincs elég ember, aki a gyűlöletet választja meg a demokrácia csatornáin keresztül.

...

Miért gyűlölünk? Hát mert félünk, régi igazság ez, nem én találtam ki. A gyűlölet válaszreakció, védekezés a végletekig elvive. Mitől félünk? Hát ez a lényeg. Te ettől, én attól, a harmadik amattól, a századik megint mástól... a gyűlöletünk is más, alapból. Irányítani kell. Célt adni neki, hogy használható legyen. Arab terroristafenyegetés, iráni atomfenyegetés, zsidó-liberális világösszeesküvés, a büntető EU... ezek mind gyűjtőfogalmak. Arra valók, hogy a mi kis egyéni félelmeinknek arcot, célpontot adjanak. Mert szégyenkezünk még magunk előtt is, hogy rühelljük a főnököt, a szomszédot, az akárkit - tisztább, szárazabb, biztonságosabb érzés egy készen elénktett csoportot gyűlölni, akiket sokezer másik ember is gyűlöl, és én elbújhatok köztük; ha győzünk, ha vesztünk, én biztonságban vagyok, mert nem különcködtem - és kiélhettem amit ki kellett.

...

Mindig is volt, van, lesz ilyen csoport. Kell, hogy legyen, mert az ember ilyen gyűlölködő de alapjában véve gyáva állat. Pl. a kereszténység is volt ilyen össznépi célpont, meg is tanulta a leckét rendesen (ennyit a keresztény erkölcsről mondjuk). Csak manapság már kicsit több az ember, bonyolultabb a világ, picivel több csoport kell, hogy valóban mindenkinek (ill. a 99 %-nak, mert ugye van pár szent jógi is a világon meg hasonlók) meg tudják adni a célpontot. Sok nem lehet, mert az kaotikus, a két-, max. háromosztatú világrendszer a legtöbb országban megfelelő. Nem, nem gondolom azt, hogy a fejlettebb demokráciákban ez másként lenne. Csak elegánsabban csinálják, szebben van megvezetve, elfedve, majdhogynem civilizálva. De néha ott is kitör, lásd pl. a norvég tömeggyilkos, Breivik. Hogy elfeledkeztünk róla, mi?

...

Na, csak ennyit akartam mondani. Nem, nincs olyan, hogy paradigmaváltás, amikor a gyűlöletről beszélünk. Alapvető emberi tulajdonság, és nem fog elmúlni. Nem, nem fog. Hiába szeretnénk. Hiába gyűlöljük a gyűlöletet. Nem fog elmúlni.

...

Mindkét/sok oldalon.

sithól 2012.01.13. 20:54:49

@hirokin: az árfolyamkockázat feketén fehéren benne van minden ilyen szerződésben. Most is, és akkor is így volt ez. ha meg így sem megy, akkor felcsapod a guglit, és beírod, hogy "deviza". Ennyire képesnek kell lenni az embernek, ha az egész életét meghatározóhitelt vesz fel :)

és az is benne van egyébként, hogy a hitelfelvevő viseli az árfolyamkockázatot!

tundrazuzmo (törölt) 2012.01.13. 21:04:52

Mi a bóvli? A cikkek és blogok, amelyek mostanában születnek. Ma már mindenki azt hiszi, hogy tud írni (kivéve a köztársasági elnököt), aki az aktuális IMF illetve EU nyilatkozatnak megfelelően ki tud préselni egy kis fikát az orrából, és hajlandó azt a kormányra kenni.

almatermelő 2012.01.13. 21:26:40

Tímár Gábor ezen cikk erejéig a valóságot tárta elénk. Fáj.
A politikai rendszerünk lehetővé teszi, hogy a "nem tudatos" többséget marketing, pszihológia stb. eszközökkel a választásokon meg lehet nyerni. Ezt minden oldal tudja. A pártok, az elit választja ezt az utat a hatalom elnyerésére, nem a nép.
Az elit bűne, hogy ezt az eszközt használja!
Az elitet minősíti az, hogy értelmes vita, párbeszéd, kooperatív stratégiák helyett a gyűlölet stratégiája irányítja a nép sorsát.
Nem kissebbítve a többiek "érdemeit" OV sokat tett ebben a műfajban, amióta a politikai színpadon van.

tundrazuzmo (törölt) 2012.01.13. 21:40:48

@almatermelő: "Az elit bűne, hogy ezt az eszközt használja! Az elitet minősíti az, hogy értelmes vita, párbeszéd, kooperatív stratégiák helyett a gyűlölet stratégiája irányítja a nép sorsát. "

Hehehe, ezen jót röhögtem. Most a vidéki seholnincsfalván élő kisebbséginek akarod a kooperatív stratégiádat bemagyarázni, vagy a vele farkasszemet néző jobbikosnak? A kettő IQ-ja együttesen nem éri el egy átlagos bevásárlókocsi intelligenciaszintjét.
Vitatkozni velük? Sok értelme nem lenne. A gyűlölet stratégiája ugyanis az ő sorsukat irányítja, és nem a politikusokét. Ők nem utálják annyira egymást, ha találnak egy Nokiás dobozt, akkor szépen megosztoznak rajta - 4 évig az enyém, 4 évig a tiéd.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.13. 21:51:04

nem kell okvetlenül görcsösen kooperálni. elég elhinni, hogy a másik nem az ország vesztét akarja, kiindulópontnak már ez is jó. az együttműködés majd kijön ebből.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.13. 21:52:12

(vagy nem. de ha nem lövünk kapura, biztos nem lesz gól. na jó, maximum helsinkiben)

Mesterlövész 2012.01.13. 22:56:50

Egy nem-kapitalizmusellenes és nem-populista pártot kellene előásni! Mert ezért nincs sehol előrelépés. Mindenki akkorát ígér, amekkorát még éppen nem szégyell, csak hát ebben a politikai ördögi körben kétféle megoldás létezik így: a, ígéretek betartása = CSŐD, b, homlokegyenest szembe menni az általad vázoltakkal = hitelességvesztés. Ez a magyar "politikai elit" örökös rákfenéje.

A bóvli kormány most már a lottóval is csal!! 2012.01.13. 23:11:01

Orbán a bóvli!

A hvg.hu információi szerint dr. Schmitt Pál köztársasági elnök doktori disszertációja plágium, szinte szóról szóra azonos egy bolgár sporttörténész tanulmányával, amelyet szó szerint lefordítottak franciáról magyarra, majd Schmitt Pál a maga neve alatt doktori disszertációként nyújtotta be a testnevelési egyetemen. A csalásnak van egy súlyos közjogi következménye is: ha Schmitt doktori disszertációja lopás, doktori fokozata pedig hamis és érvénytelen, akkor az általa dr. Schmitt Pálként aláírt valamennyi dokumentum, így Orbán Viktor diktatúrájának önkényes törvényei és a fideszes alaptörvény is, amelyet az ő aláírásával iktattak be, érvénytelen.

Orbán és csaló maffiája nem tudja alulmúlni önmagát, a legújabb hírek szerint az Orbán által kiválasztott Schmitt Pál nemcsak a KGB leányvállalataként működő kommunista állambiztonság együttműködő segítője volt az Astoria Szállóban, nemcsak felfüggesztett börtönbüntetésével nem számolt el, hanem még a doktori címét is lopta, miután a disszertációja plágium, egy bolgár sporttörténész munkája. Egyes vélemények szerint a csalás azért lett feltűnő, mert a dolgozatban nem volt helyesírási hiba. (Ez nem igaz, a hvg.hu által közzétett dokumentumból kiderül, hogy a lefordított szöveg is hemzseg a helyesírási, elsősorban ékezethibáktól.)

Schmitt közönséges csaló, szélhámos, akinek azonnal le kellene mondania a történtek után. A köztársasági elnöki méltóság olyan intézmény, amely megkövetel bizonyos mértékű erkölcsi tisztaságot, közismerten bűnöző személyek nem tölthetik be. Az ügyészségnek az ügyben azonnal vizsgálatot kell indítania, demokratikus országokban az őt jelölő politikusnak le kell mondania, de Orbántól ilyet nem várhatunk el.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.13. 23:59:32

köszönöm az illusztrációt :-)

naiszen · https://www.rebelmouse.com/holczermarton/ 2012.01.14. 00:33:02

A poszt igen józan hangvételű. Mindenki vakarja a fejét a hogyan továbbon, pedig valahol nagyon egyszerű: új pártok kellenek. Ezek a pártok magukat tartják bizonyos alapszabályokhoz a kommunikációban, illetve konkrétan megjelölik azokat a cselekvéseket, amelyek biztosan vállalhatóknak tűnnek (nem abszurd finanszírozási szempontból). Van tér, mindenkit arra buzdítok, hogy induljon el. Nézzük meg a parlamenti képviselőink színvonalát, valamint a népszerűségi mutatóikat, aztán rájövünk, hogy csak egy kis bátorság kell.

radikalisviccek 2012.01.14. 02:16:27

Oké, nem győlölködünk. De előbb legyenek szívesek felelősségre vonni azokat, akik 45-90-ig kirabolták/hagyták kirabolni az országot. Elég a nácivadászokból, kapják el a komcsik tökét is!
Ha majd minden fasz, aki a komcsi diktatúrát szolgálta, megkapta a büntetését, lehet egyenlősdit játszani. De perpill olyan (Fábry), mintha a koncentrációs tábor őre közölné az addig évekig kínzott fogollyal: ugyan már haver, na, spongya rá, haverok vagyunk, nem?
Addig a baloldalnak legalább akkora történelmi felelőssége van abban, hogy ezeket a bűnöket rejtegette, mint a szélsőjobbnak a nemzetiszocializmus pusztításai miatt.
Azzal a különbséggel, hogy egy volt nyilast se látok a pártokban, akkor volt MSZMP-sek mi a faszért vannak?

droidpatkány 2012.01.14. 04:37:59

A következő írásod meg gondolom a mostani postod utolsó mondatát fogja kitárgyalni. Ugye? Gondolom nem akarsz a kettős mérce blog hibájába esni.

Egyébként a post jogos, csak kb 4-8-20 évet késett, de ezt betudom mszp-s múltadnak. Sokan sokszor leírták, mondták, nyilatkozták már ezt, de kb egy öszöd kellett hozzá és egy nagy adag gazdasági-válságos szarkupac, hogy ez megváltozhasson és eljuthassunk oda ahogy te fogalmaztál: "A kizárólag fekete-fehérben gondolkodni képes politikai attitűd már komoly kisebbségben van!"

Kár, hogy a hétköznapokban még mindig nem ezzel szembesülök, álljon példának okán az előző komment.

Politikai tartalom nélkül kívánok:

Szebb Jövőt!

K

lenoardo999 2012.01.14. 07:29:20

Én azért újra gondolnám ezt az egészet: vagy lehetséges, hogy igen, Európa bóvli? Amerika meg nem?

Semper Fidelis 2012.01.14. 07:30:21

index.hu/gazdasag/magyar/2012/01/13/leminositettek_europat/

Na, most kiderült, hogy Portugália meg Ciprus is bóvli! (Nem is szólva több mint 1000 pontos CDS felárról, ami Magyarország esetében 600 körül van "csak")

Mekkora nagy bűvész ez az Orbán, még a portugál leminősítést is elérte :o)

α Ursae Minoris · http://noreg.blog.hu/ 2012.01.14. 08:14:31

@Quicksilver: "Thaiföldön is mindenkinek gyűlölködnie kellene és a francba hát nem teszik"

Ezek szerint még nem hallottál a pirosingesek és sárgaingesek viszonyáról.
Ami viszont rokonszenves Thaiföldön, hogy ott legalább etnikai alapon nem gyülölködnek. Ahogy ésrevettem, nem sokat izgatják magukat azon, hogy valaki thai, lao vagy khmer (meg hát sokan rendelkeznek ilyen meg olyan felmenökkel is).

contractor 2012.01.14. 08:23:51

Olyan nincs, hogy bóvli! "Junk" van, ami szemetet jelent, ugyebár!

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.01.14. 08:26:27

persze nem Portugália vagy Ciprus a hasonlítási alap, hanem Szlovákia, Lengyelország, és (na ezt se hittem volna pár éve) Románia.

@leonardo999: igen, több okból is. De a fő ok azt hiszem, ez (ez esélyes következő posztnak itt is, nyugdíj-összefüggésben):
mandiner.blog.hu/2012/01/13/az_ember_es_gyermeke

@droidpatkány:
akkor szigorúan politikai tartalom nélkül: Adjon az Isten! :-)
Komolyabbra fordítva: az utolsó mondat utáni dolgokat (na jó, nem egészen azt) a blog legelső posztjában fejtegettem:
kard.blog.hu/2011/12/30/merre_tovabb_ellenzek_olajfasodas_vagy_konzervativ_alternativa

Tudom, hogy ez nem pontos válasz arra, amit felvetsz, de - egyelőre - kénytelen vagyok a "Mérce hibájába" esni (már ha arra gondolsz, hogy csak észt osztok, programot nem). Egyelőre ezt tehetem, hogy körüljárom, tényleg kéne egy morális alapokon álló, közben gazdaságilag és politikailag az aktívak bázisán álló párt. Amikor majd itt tülekszik 200 kommentelő, hogy ez kéne, meg van a dolog mögött egy legalább ezerfős bázis, akkor bele lehet csapni.

Még valami: ha valaki tud olyan fórumról, blogról, bármilyen valós vagy cyber-közösségről, amely szintén ezen agyalog, erre fókuszál, osszátok meg. Biztos más is rájött már erre.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.14. 08:33:22

A cikkel jobbára egyetértek. A gyűlöletnek persze okai vannak. A politikusoknak elsősorban megélhetési kérdés, hogy politikusok maradjanak. Ork bán nem tudna civil munkahelyen dolgozni, mert soha nem dolgozott ilyen helyen. Fletó meg simán visszamehet gyárat igazgatni. Ez hatalmas különbség! Rendszeresen felröppenő sóhaj, hogy mit fog csinálni egy parlamenter, ha nem választják meg. Ez nyugaton nem kenyérkérdés.

sulcus (törölt) 2012.01.14. 09:41:43

@TrueY: +1
Meg még itt van Deutsch (für all lefele)Tamás aki az euban "öregbíti" mo.hírnevét!

naiszen · https://www.rebelmouse.com/holczermarton/ 2012.01.14. 12:51:28

@timargabor: Aki ilyenen agyal még: drszegedilaszlo.blog.hu/2012/01/13/program_i_resz
Csak és kizárólag a teljes politikai elit cseréje működik. A bejáratott közpénzre alapuló "vállalkozásokat" csak így lehet megtörni, ezzel a gazdasági alapját kiiktatni a rendszernek.
Persze, hasonló kapcsolati hálózat elkezd majd újraépülni, de már egy új szabályozási környezetben ez minőségileg különböző eredményt hozhat.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.14. 15:52:47

"közösségi problémamegoldó képességünket sajnálták le"
Akkor ezzel sok száz évet késtünk. Nálunk a nepotizmus, a mutyi, az ügyeskedés nemzeti sport. Móricz: Rokonok című műve óta semmit sem változott a mentalitásunk! Semmit! Ne lepődjünk meg, ha nem visszük semmire!

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.16. 11:05:46

@sulcus: Az az igazság, hogy szerintem Deutsch Tamás a legkevésbé mutyista. Ő csak egyszerűen buta, mint a főd. Gondolom azért engedték diplomázni, mert tudták, hogy nem jogászként fog dolgozni...

sulcus (törölt) 2012.01.17. 08:32:42

@TrueY: Értem.tehát ha én buta vagyok és mellesleg kineveznek miniszternek,néhány hét alatt megkapom a diplomám?
Akkor Schmitt is ugyan úgy megérdemli,ő még legalább vívni tud.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.17. 14:53:05

@sulcus: Szerintem igen. Milyet szeretnél? :)

Schmitt valamikor tudott. Bár azok, akik akkor éltek, amikor ő pályájának csúcsán volt, azok azt mondják, hogy ott is ügyesen csalt. Kiszúrt a pást mellé és találatnak jelezte az elektronika. Én ezt nehezen tudom elképzelni, bár nem voltam vívó és tudom, hogy voltak ilyen és mindenféle nyomógombos csalások a hőskorban.

sulcus (törölt) 2012.01.17. 16:08:43

@TrueY:
Ő személy szerint nem is volt olimpiai aranyérmes,hanem a magyar csapat,ahol jó időben volt jó helyen.
Én ezzel nem Őt puncsoztam,hanem Deutsch úr diplomájáról alkottam véleményt ami úgy látszik a feledés homályába merült és kb. ugyan olyan értékű mint az Övé.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.18. 12:01:25

@sulcus: "Ő személy szerint nem is volt olimpiai aranyérmes,hanem a magyar csapat,ahol jó időben volt jó helyen."
Ez olyan, hogy az a focicsapat, amelyik VB-t nyer, a cserepadon ülő nyert-e VB-t. :) Igen.

"Deutsch úr diplomájáról alkottam véleményt ami úgy látszik a feledés homályába merült és kb. ugyan olyan értékű mint az Övé."
Deutsch diplomájáról azt gondolom, hogy azért kapta meg, mert megígérte, hogy nem fog jogászként dolgozni! :)
süti beállítások módosítása