A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Karácsonyi lidércnyomás

2013.12.17. 06:30 Carnivore

Azért, mert a fekete humornak is megvan a helye társadalmi életben, még nem jelenti, hogy a poénnak valósággá is kell válnia. A szociális temetés ugyanakkor a jelenlegi jogi keretek között egy halálos - és nagyon rossz - vicc, pláne Karácsony tájékán (merthogy nemrég fogadta el a Fővárosi Közgyűlés a maga törvényhez kapcsolódó frenetikus szabályozását).

Első olvasatra még örömmel nyugtáztuk, hogy a 2013. évi CXXXVIII. törvény a temetőkről és a temetkezésről (módosítva a 1999. évi XLIII. törvényt) 2014. január 1-vel lehetővé teszi a szociális temetés igénybevételét. Csakhogy a gyászoló szegényeknek az ingyenességért - megalázó és érdemtelen módon - aktívan "közre kell működniük" a temetésben. És ma már azt is tudjuk, hogyan: bár az állam (a gyakorlatban az önkormányzat) elvileg gondoskodik a temetési helyről, a holttest szállításáról, esetleges hamvasztásáról, az új törvény módosító passzusai (10. § (5), amely módosítja a régi 24/A. §-át) mégis egyértelműen leírják, hogy ha a temettetésre kötelezett személy elhunyt hozzátartozóját nem tudja saját maga megmosdatni, felöltöztetni, vagy nem ássa ki és (hantolja vissza) a sírhelyet, vagy nem helyezi a sírba az elhunytat, vagy nem maga szállítja a koporsót/urnát a temetőn belül (a ravatalozótól a sírig - ez több száz méter is lehet), akkor bizony megszegi a személyes közreműködés szabályait! Tehát nem jogosult a szociális temetés igénybevételére és a temetés során felmerült összes költséget ki kell fizetnie (az önkormányzatnak)! Hogy mennyit? Egy temetkezési vállalat becslése szerint a költség így - a Fővárosi Önkormányzat díjszabásai szerint - kb. 220 ezer forintra rúg. Vagyis megállapítható, hogy a szociális temetéshez nemcsak óriási lelki erőre (és megalázkodásra) van szükség, - nem beszélve az emberi méltóság ügye feletti elsiklásról, ami miatt az alapvető jogok biztosa, Székely László már vizsgálódik -, hanem nagy lelkesedésre és odafigyelésre is: nehogy a temetés valamelyik  lépéséről lemaradjunk.

home-made-coffin.jpg

Budapest vezetésétől azonban a karácsonyi hajrában még ennél is többre futotta: a Fővárosi Közgyűlés mindössze 5 csendes ellenszavazat kíséretében fogadta el azt a rendeletet, amely előírja, hogy szociális temetésre kizárólag Csepelen, egy elkülönített parcellán kerülhet majd sor - magyarul: sikerült megalapítani a szegények temetőjét. És ez már tényleg több, mint egy rossz vicc. Ez a megalázás második lépcsőfoka, az ostobaság bizonyítása: amikor a lelkes mamelukok ráerősítenek egy föntről leküldött baromságra.

Persze, ha szóvá tesszük, hogy a politika folyton ráerősít a szegények és nem szegények (pláne gazdagok) közötti szakadék tágítására - például elkülönítés útján, lásd: hajléktalan-ügyek -, akkor rögtön ránk sütik a szociális demagógia bélyegét. De hogy már holtunkban sem lehetünk egyenlők?! Hát ez meg miféle logika?! Ez az arisztokratikus, a kasztszerű, vagy feudális rendszerek logikája, ahol társadalmi rang határozza meg, ki hogyan élhet - és hogyan halhat. Ez azonban semmiképpen nem lehet a 21. századi Magyarország logikája. Pláne a konzervativizmusé és a kereszténységé. Ez csak egy lidérces álom lehet, aminek véget kell vetni. De ez csak akkor sikerülhet, ha megértjük végre: a szegénység nem egy fertőző betegség, amit karanténnal kell kezelni. Pláne, hogy ez egy olyan negatív gesztus, ami előbb-utóbb megbosszulja magát a társadalomban. Ezért azok a honatyák, akik támogatták mindezt, nemcsak lelki szegénységükről, tapintatlanságukról, de rövidlátásukról is tanúbizonyságot tettek. Ezért hiába is kérnénk, hogy szégyelljék magukat. Szégyelljük is magunkat mi, helyettük.

Kovács tizedes elesik a háborúban. A hadparancsnokságon egy őrnagyot bíznak meg, hogy személyesen közölje a tizedes feleségével a szomorú hírt. Az őrnagy sokáig gondolkozik, hogy lenne legegyszerűbben letudni a dolgot. Végül becsönget az asszonyhoz.
- Elnézést, özvegy Kovácsné?
 - Nem.
 - De.

Egyetértesz? Csatlakozz a KARD Facebook-csoportjához és oszd is meg a cikket:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

32 komment

Címkék: konzervativizmus abszurd szolidaritás államigazgatás szociálpolitika Budapest szociális temetés

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr205695849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ad Dio 2013.12.17. 14:46:34

Ok. Szabad a gazda. Mi a blogger szerint a megoldás?

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2013.12.17. 14:58:27

Mégis mi lenne, az állam kifizeti a költséget az illetékes településnek, ahol élt az illető. Két nap alatt lehetne törvényt hozni, hogy ebből tilos nyerészkedni. Csak az fájna az egyháznak...

s 2013.12.17. 15:33:41

" Ezért azok a honatyák, akik támogatták mindezt, nemcsak lelki szegénységükről, tapintatlanságukról, de rövidlátásukról is tanúbizonyságot tettek."

Van egy mondás, ami így szól: Nincs az a fényezés, ami képes lenne eltüntetni a fa igazi erezetét.

Lefordítom, gyengébbek kedvéért. Ha bunkó fasznak születtél, akárhány iskolát kijárhatsz, csak egy bunkó fasz maradsz sok iskolával. Képviselőink többsége ilyen. Nem úriember. Ilyet azok nem csinálnak, mert tudnak viselkedni.

is 2013.12.17. 16:17:28

Tehát lenne a nem szociális temetés, ahol x Ft-ért mindent megcsinálnak, a rokonnak csak el kell siratnia elhunyt hozzátartozóját.

És lenne a szociális temetés, ahol szintén bármely helyre, szintén teljes ellátással lehtne temetkezni, csak ingyen tehetné a hozzátartozó ugyanezt.

Tehát a szociális temetés legyen a sült galamb, ami a szádba repül. Mindenkinek ugyanaz a szolgáltatás járjon, ha pedig elkiáltom magam, hogy nincs rá pénzem, akkor is adják oda, csak akkor ingyen. Mert ha ingyen nem adják oda ugyanazt, akkor szemét, mocskos, lelketlen parasztok.

Nekem ingyen is pont ugyanaz jár, ami másnak pénzért, értem?

Netuddki. 2013.12.17. 16:37:18

@is: Neked? Neked egy méretes lószerszám jár a hátsódba...

sorstalan gáz 2013.12.17. 16:41:18

Bocs, de fordítva ülsz a lovon

Mert a világ legtermészetesebb dolga, hogy mindenki megteszi amit megtehet anyagilag és fizikailag, mielőtt igényt tart a közösség által nyújtott segítségre. Urizálni mindenki tud, pláne ha megkapja hozzá a pénzt állami juttatásként

Éppen az a baj, hogy ebben az országban már kevesebb mint 2 millió ember van aki ténylegesen termel, a többi az ő munkájukból él. Ide vezet az élősködő mentalitás, ami a koldustól a leggazdagabbakig jellemzi a posztkommunista világunkat

Larry Silverstein 2013.12.17. 16:42:24

A szoc. temetés egy qrvajó lehetőség, nem kötelező, ahogy karácsonykor temetkezni se.

ááásít

sorstalan gáz 2013.12.17. 16:44:20

"Csepelen sikerült megalapítani a szegények temetőjét. És ez már tényleg több, mint egy rossz vicc. "

Ezzel most tényleg nem értem mi a bajod?

sorstalan gáz 2013.12.17. 16:49:59

"De hogy már holtunkban sem lehetünk egyenlők?! Hát ez meg miféle logika?! "

Már hogy lehetnénk egyenlők? Mindenki más meg kell hogy fizessen a sírhelyért. Van akinek jut egy hangulatos sírbolt a Kerepesiben, van akinek ha el tudják valahol helyezni az urnáját, mert erre telik a hozzátartozóktól

Ha jól értem a logikádat, a hajléktalan mehet állami pénzen a kerepesibe a Baross téri aluljáróból, miközben más meg reménykedik hogy a félretett pénzéből jut neki egy urnahely valahol?

zsázsika 2013.12.17. 16:58:45

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]:
sajnos nem igazán értem, hogy került ide az egyház...

Trackers 2013.12.17. 17:14:10

Rendszerváltás óta, eddig nem volt lehetőség soha szociális temetésre.

Tehát maga a puszta lehetőség is hidd el sokat segít azoknak akiknek nincs elegendő pénze szerettei eltemetésére.

Hogy segíteni kell az elhantolásban, és nem elég lepasszolni a családtagunkat az önkormányzatnak, hogy ingyér elhantolja, nos ez lehet zavar eggyeseket, én általában magamtól is segédkezek amiben tudok minden családtagomnak a gyászában, amennyire tőlem telik.

Szúnyog 2013.12.17. 17:18:50

@zsázsika: Úgy került ide az egyház, hogy a kommentelő gyűlöli, ezért ideszart valamit, aminek semmi köze a témához.

Fogalmam sincs, mi a baj Csepellel. Már pár blogon rugóztak ezen, nyomva az egyenlősdi dumát, pedig a téma felvetése is nevetséges.

Larry Silverstein 2013.12.17. 17:21:04

Ez sok temetkezési hiéna és temetkezési hitelező sidó kezéből veri ki a kanalat. Velük meg a Zindex kapcsolata családi, hát sírnak, nem baj fognak még más miatt is.

panelburzsuj 2013.12.17. 17:46:43

@Ad Dio:
Közmunkásokat gyászhuszárrá kiképezni, majd járási nonprofit káeftét/szövetkezetet (leánykori nevén: költségvetési üzem) alapítani.

­regress 2013.12.17. 17:46:45

Teljesen egyetértek a posztolóval.

A hülye Fidesz mi a szarért csinált szociális temetést !??

Sokkal jobb volt amíg nem lehetett ingyér temetni.

Lettek volna ugyanolyan szociálisan érzéketlen tuskók, mint az MSZP volt.. Most egy szava se lenne akkor a Kard nevű konzervítv bloggernek.

panelburzsuj 2013.12.17. 17:50:44

@panelburzsuj:
A tanfolyam mehet uniós pénzből, akkreditált állami főidomárokkal és minőségbiztosított tananyaggal.

Amelyet az nemzeti közszolga egyetemről kikerült állami temetkezési mérnökök terveznek.

qwertzu 2013.12.17. 18:37:00

De tényleg a posztoló mit szeretne:
1: Vissza az egész ne legyen szociális temetés. Valahogy nem érzem hogy emiatt jobb lenne a szegényeknek.

2: Legyen szociális temetés, minden legyen az mint egyébként, de az állam fizesse a cehhet. Így a temetések 90% ilyen lenne, gyakorlatilag államosítaná a temetkezési ipart is. Ez az államosítási lendület már a hozzám hasonló fidesztrolloknak is sok egy picit.

Ad Dio 2013.12.17. 19:53:17

@HavocS [www.obsidianshell.com - sunametál]:

Mégis mi a jó ég fájna ezen az egyháznak?

"Két nap alatt lehetne törvényt hozni, hogy ebből tilos nyerészkedni."

Államosítsa a temetkezési vállalatokat? Vagy csak simán nyúljon bele a piaci folyamatokba állami árszabással?

Ad Dio 2013.12.17. 19:54:04

@panelburzsuj:

Te is államosítani szeretnéd a temetkezési bizniszt.? Csalódnék benned ha így lenne...

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.17. 20:03:15

@Ad Dio: A köztemető kialakítása és fenntartása pl. állami feladat. Nem tudom, hova lehet szerinted ezt tovább államosítani, de érdekelne :-)

Ad Dio 2013.12.17. 20:08:36

@Counter:

A temetkezési cégek (akikhez a temetkezés költsége megy), nem állami cégek.

Ad Dio 2013.12.17. 20:10:05

@Counter:

BTW engem meg az érdekelne, hogy meg tudod-e fogalmazni a mondanivalóat kötözködés nélkül ;-). Legközelebb megpróbálhatnád.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.17. 20:19:52

@Ad Dio: Mondd, mi volt ebben a kötözködés?

A temetkezés költségeinek jelentős része a temető üzemeltetőjénél landol, ami, ugye, önkormányzati tulajdon.

Ad Dio 2013.12.17. 20:30:35

@Counter:

A legtöbb nagy köztemetőt alvállalkozó üzemeltet. De a temetkezési költségek kis hányada kerül a temetőhöz. A nagyobb rész a temetkezési vállalkozó által nyújtott szolgáltatás (holttest szállítása, tárolása, koporsó, beszéd, krematórium stb).

"Mondd, mi volt ebben a kötözködés?"

Ha már észre se veszed, akkor hagyjuk.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.17. 20:45:21

@Ad Dio: A sírhely-, urna- vagy szóróparcella díja jelentős tétel.

A Budapesti Temetkezési Intézet ZRt. egyetlen részvényese a BVK Holding Budapesti Városüzemeltetési Központ Zrt., amely egyetlen részvényese pedig a főváros. Alvállalkozó, ja...

Érdekelne, mi a kötözködés, tényleg. Úgy látom, te értesz hozzá, mert amikor végigkérdezel egy rakás hozzászólót, hogy "ugye nem államosítani akarsz", azt úgy csinálod, hogy ne legyen kötözkedés. Tehát jól tudod, mi az, ha már ilyen szépen kikerülöd. Elmondod nekem? :-)

Ad Dio 2013.12.17. 21:57:24

@Counter:

Nem pesti vagyok. A szülővárosomban ez valóban alvállalkozóval van megoldva. Ott egy Kft üzemelteti a temetőket az önkormányzat megbízásában.

"A sírhely-, urna- vagy szóróparcella díja jelentős tétel."

Sajnos nemrég temettünk. Magam is meglepődtem, hogy mennyire nem ezek a nagy tételek.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2013.12.17. 22:19:32

@Ad Dio: A költségek megoszlását ezek szerint települése válogatja? Nálunk is történt nem olyan régen haláleset, s más a tapasztalat.

www.e-cegjegyzek.hu/index.html
Itt utána lehet járni némi captcha-bogarászás árán, hogy az az illető kft. milyen tulajdonosi szerkezettel bír. Mondjuk elég fura, ha tényleg kiadták gebinbe, de amely mondat úgy kezdődik, hogy "magyarországi helyi önkormányzat", az tényleg bárhogy folytatódhat.

Utána kellene járni, hogy más országokban hogyan oldják meg a temettetést; vannak-e állami szereplők, vannak-e magántemetők (vagy ténylegesen is egyháziak), hogyan temettethetnek a szegényebbek.
Ez a sajátkezű temetés a temető sarkába, főleg az esetleges kudarc/hiányosság esetén lesújtó költségek megfizetésére kötelezéssel, meglehetősen barbár megoldás, ilyen nem hiszem, hogy akad civilizált államban.

panelburzsuj 2013.12.17. 22:49:45

@Ad Dio:
Úgy saccolom, hogy a csóró nép körében célszerűbb kommunizmussal korteskedni, mint mérnökirodák és nyelviskolák környékén.

panelburzsuj 2013.12.17. 22:57:07

@panelburzsuj:

És ha a árokpucolás meg a krumpliosztás mehet közköltségen, akkor további basic szintű közszolgáltatások sem döntik romba a piacot.

Persze ahol nagytőkéseknek és tábornokoknak kedvezünk a megfeszített újraelosztásban, ott idegenül hat az efféle gondolat.

Ad Dio 2013.12.18. 08:14:43

@panelburzsuj:

A közunkás segíthetne (ha szociális helyzet alapján indokolt), az jó ötlet. Az egész temetkezés nonprofittá tétele nem (így értettem a nonprofit kft-det).

Ad Dio 2013.12.18. 08:16:56

@Counter:

A saját kezű temetkezés a liberális énemnek tetszik. Más kérdés az, ha valamelyik része nem sikerül, akkor a teljes procedúra megfizetése nem tűnik arányosnak.

panelburzsuj 2013.12.18. 09:25:36

@Ad Dio:
Mi az "egész temetkezés"?

A temetkezési piac egészének kötött formába kényszerítése - vagy egy-egy temetés teljes folyamata?
süti beállítások módosítása