A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Leváltható-e a kétpártrendszer?

2013.07.02. 06:30 timargabor

Két, egymásnak legalábbis a címükben ellentmondó, nagy vitát kiváltó írás jelent meg múlt héten nálunk, két blogtársunk tollából. Szavazzunk-e jövőre a Fideszre, vagy nem? A hosszú távú kérdés nem ez, hanem hogy ezt a választási törvénnyel bebetonozott (ál)kétpártrendszert meg lehet-e haladni, és hogyan?

Még inkább elszomorító, hogy ezt a palettát ők maguk hozták létre, gondosan leosztva egymás között különböző populista lózungokat és hatalomgyakorlási elveket, vigyázva arra, hogy kellőképpen azonosíthatatlan katyvaszt hozzanak létre, mely éppen aktuális egyéni ambícióik szerint szabadon alakítható. Az ő általuk mesterségesen megalkotott és fenntartott, magát és egymást jobb- és baloldalinak (nemzetinek, vagy demokratának, egyremegy) nevezett tartalom nélküli formációk pedig az oszd meg és uralkodj elvet magát a magyar választókon gyakorolják.

- írja garmr blogtárs, és bár diagnózisa precíz, a helyzet ennél rosszabb. Szárszó óta tudjuk, hogy nemcsak a Fidesz, de az MSZP is a másik legyőzésének érdekében a belső viták elnyomását, felszámolását kezdi. "Feltalálták a Fideszt" - írja Tóta W. Árpád - én pedig nem akarok katonás, a győzelemnek mindent alárendelő társulatra szavazni. "Le kell győzni a nemzetáruló szocikat, ezért senki nem lóghat ki a sorból" - mondja az egyik, "Le kell győzni a demokráciát lebontó Fideszt, mert velük a diktatúra jön" - mondja a másik oldal.

Ámde azt, hogy pontosan mit is akarnak ha nyernek, na azt nem tudjuk.

Azért valami feltételezésünk lehet. A Fidesz valószínűleg pont azt akarja, mint most; földmutyit, trafikmutyit, Közgépet még, még még. Köszönjük, de nem. Hogy az MSZP mit, arra legfeljebb tippelhetünk, de a "húzzanak ezek végre a francba" alapon választott zsákbamacska eddig sose jött be, legutóbb pl. 2010-ben sem. Ha megválasztanánk őket, pont ott lennénk, mint egy körrel korábban, aztán 2018-ban majd megint a narancs, és így tovább? Nem jó kilátás.

jin-jang_fideszmszp.jpg

A választási törvény pedig - nem véletlenül - kíméletlenül kétpólusúvá kívánja tenni a politikát. Naná, a Fidesznek mi sem kényelmesebb, minthogy mindig a szocik legyenek az ellenfelei, ezen a pályán ugyanis eséllyel nyerhet, akár sokszor is, és addig mindig széttárhatják a kezüket bármelyik mutyijuk után: "na jó, jó, de hát még mindig jobb így, mint ha ők jönnének, nem?"

Leváltható ez a rendszer egyáltalán? Nem könnyen, de azért nem is lehetetlen a dolog. A kettő egyszerre nyilván nem küldhető el a francba, na de az egyik? Ez talán összejöhet. (Minták itt láthatók, mondjuk az is látszik, hogy ez nem egy gyors játék.) Ekkor azok az érvek, amelyek kiválóan beválnak a szokásos ellenféllel szemben, hirtelen hatástalanná válnak. Az a blog olvasói számára nem lehet újdonság, hogy a Fideszre nem fogok szavazni. Viszont a fentiek miatt (is) az MSZP-re, és az őket tartalmazó szövetségre sem. Ha a második nem az MSZP lenne, akkor a Fidesznek legalábbis érvrendszert kellene cserélni.

Nem kicsit bonyolítja a képet, hogy a pillanatnyilag várható harmadik, a Jobbik sem alternatíva - ennek a mi szempontunkból fontos oka, hogy teljesen más hangszerelésben ugyanúgy képesek lennének pingpongozni bármelyik naggyal, de a Fidesszel biztosan.

Négy alternatíva marad. Nekem - de elfogadom, ha másnak nem - alternatíva lehet az LMP, még akkor is, ha ez esetleg elveszett - de legalább őszinte - szavazat lenne. Lehet reménykedni, hogy jön Ángyán vagy bárki más a fehér lovon - de ha nem teszünk érte (márpedig egy blogposzt ehhez kevés), nem fog jönni. Szavazhatok a kétfarkúakra, ha végre bejegyzik őket (nem véletlen ám, hogy az establishment tart tőlük: nagyon hatékonyan mutatják be a nagy pártok fentebb vázolt, egymást feltételező összefonódását). És hát ott van Bereznay András barátom sokszor hangoztatott javaslata, a szavazás elutasítása, az, hogy szavazatommal nem legitimálom a rendszert, fideszestül, szocistul, jobbikostul, mindenestül. Rizikós, mert ehhez minimum 80% nem szavazó kellene (akkor másnap az utcán minden 5 szembejövőből 4-ről, vagyis praktikusan mindenkiről tudhatod, hogy neki is ez a véleménye), és a két nagy, egymásnak feszülő falanx ennyit biztos nem fog hagyni.

Vérszegény és elég esélytelen alternatíva egyelőre mind (a kétfarkúak nem biztos, de ez még odébb van). De abban biztos vagyok, hogy ez a produktivitásra nem kényszerítő, de elképesztő mutyikra képes kétpártrendszer csak akkor váltható le, ha egyszer valamelyikük a harmadik helyre szorul - vagy ha a választó túlnyomó többsége látványosan és egyértelműen megvonja tőlük - de mindtől! - a bizalmat.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket!

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

181 komment · 3 trackback

Címkék: kétpártrendszer magyar demokrácia bal-jobb fideszmszp

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr125385082

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.07.03. 12:13:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Ki lesz az ellenzék? Nem mindegy? 2013.07.02. 15:48:22

Egyre hangosodnak azok a posztok, azok a cikkek, amelyek azt tárgyalják, hogy vajon ki lesz az az ellenzék, amely képes a mostani Fidesz teljhatalmat leváltani. Hogy vajon ki legyen a miniszterelnökjelölt, hogy melyik párt zászlaja alatt sorakozzanak f...

Trackback: Leváltható-e a kétpártrendszer? 2013.07.02. 09:37:33

A kettő egyszerre nyilván nem küldhető el a francba, na de az egyik? Ez talán összejöhet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

s 2013.07.02. 15:39:23

@Kim Jong Un: A velveten keressed. Ott kendőzetlen.

lavór 2013.07.02. 15:46:04

@Pan Modry:
"... kiallnak a valasztott partjuk mellett itt lofasz lesz, nem valtozas."

Na ja. Még 300 év a középkorban.

high up! 2013.07.02. 15:49:02

@Blogger Géza: "Tovább szerintem nem ők fordítottak hátat a Fidesznek (ha Mellára, Chikánra, Sólyomra stb. gondolunk) hanem pont fordítva, a Fidesz nem gondolt rájuk pozícióosztásnál, s emiatt kicsit meg vannak bántva. Ez óriási különbség."

A különbség a valóság! Ez pedig az, hogy Chikánnak nem is kellett soha pozíció.

Mellár a Szazadvéghez ment szakmai munkára 2010-ben, majd amikor látta, hogy ott nem kreatív szellemi munkára vették fel, hanem a hozzád hasonló "Mindenáron bizonyítjuk a Fidesz igazságát" nevezetű fidióta szellemi szolgaságra, akkor köszönte a pozíciót, de lelépett ebből a büdösségből.

Hamecz ott ült Orbán (most már tudjuk) kirakatba szánt 12 közgázdásza között 2010-ben, persze a felcsúti parasztharcos tett nagyot a Hamecz tudására is. Ezenkívül Hamecznak monetáris kérdésekben kiváló szakmai munkái vannak, nem ártott meg neki, hogy évekig MNB alelnök volt.

Urbán ugyebár már rég összerúgta a port Orbánnal, nem lett belőle 1998 pénzügymniszter mert kikotyogta, hogy a Fidesz kampány helyenként hazudozott. Azóta Urbán nem fidióta lett mint pl. Navracsics, Varga Misi stb, hanem lett valaki a bankvilágban.

Sólyomot meg nem kell elemezni, ez az ember hajnal 4-kor a legmélyebb alfa fázisban is több szaktudást bocsát mi magából, mint az egész fidióta frakció 4 évig éberen.

Szóval ha ezek összejönnek Ángyán mellé és jönnek a hasonló haverjaik is, akkor ők elszippantják az értelmesebb középréteget. 10-20%-os szavazói potenciál van ebben a felállásban.

Te meg maradasz a Fidióta pártban. Aztán majd eljársz birkamenetelni, hogy ellensúlyozd az ész hatalmát.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2013.07.02. 15:49:33

@Holger Hartland: Ez elég régi, szerintem bőven változtak a választási szabályok 2012. február óta.

s 2013.07.02. 15:50:30

@Kandeláber: Nem állítottam hogy a nép homogén. Ettől azonban még véleményem szerint létezik. Az ön álláspontja teszi leginkább lehetővé az oszd meg és uralkodj elv érvényesülését.

is 2013.07.02. 15:57:15

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: a Jobbik már olvad, az MSZP meg hangyfasznyi lépésekkel, de jön fel. ne próbálj egyátmeneti állapotot úgy beállítani, mint ha az lenne a mérce.

@poszt: én most döngetném egy kicsit a mellem, mert a 2010-es választások idején, a nagy FIDESzes ellenszélben is azt mondtam, hogy egyszerre kell elküldeni az MSZP-t és a FIDESZ-t. akkor ez Bokrossal még könnyebben ment volna (ha csak 5%-ot kap az MDF, most nincs kétharmad, stb. stb.), most a választási törvény miatt Bajnai nem tudja ugyanazt csinálni, pedig ugyanazt akarja, neki muszáj valamit az MSZP-vel kezdenie, ha már a választók olyan faszok, hogy nem állnak melléje, hanem csak sunnyognak. sajnos mint ez a blog is.

@Pan Modry: "Az atlag mszp szavazo jol toleralta gyurcsany amokfutasat, de az atlag fidesz szavazo is ugyanugy elfogadja a trafik meg a foldmutyit."

Pontosan, bár azért a hatalommal való visszaélés csúcsát a trafik, föld és takarékszövetkezet mutyik, és a rezsicsökkentés jelentik. Gyurcsány béna volt, meg hülye, meg nem politikus, meg amit akarsz, de az egyetlen épeszű (egészségügyi) reformot az elmúlt 25 évben mégiscsak ő tolta, még az MSZP-n keresztül is, amíg hagyták.

Kandeláber 2013.07.02. 15:58:12

@s: Az még mindig jobb, mint az olyan egyenlősdi, ahol például a suszterből igazságügyi miniszter lett (Nezvál Ferenc), villamoskalauzból meg az Állami Egyházügyi Hivatal elnöke (Kossa István).
"A nép" politikai értelemben nem létezik.
Sok más értelemben igen.

Szevasztok 2013.07.02. 16:01:07

@G. Wolf: "Szerintem valami olyan eredmény fog kijönni hogy Fidesz és az MSZP olyan 40-45%-ot fog elvinni a parlametnti helyekből"

Az egyéni helyek 95-99%-át a nagy pártok (fidesz - egyesült baloldal)fogják elvinni - ez az összes helyek 53%-a.

Mivel az egyéni szavazatok (a győztesre adottak is!) felmennek a listára, ezért a listás helyek legalább 50%-át (de inkább 60-70%-át) szintén a nagyok viszik el.

Vagyis a kis pártok osztozkodhatnak kb. 30-40 helyen, ez összesen 15-20%.

Blogger Géza 2013.07.02. 16:03:06

@high up!: Szóval ha jól értem, sehol semmi alapkő, csak ábrándoztál egyet, értem. :)

Bereznay A. 2013.07.02. 16:04:47

A Kibulizott ország arról szól hogy többpártrendszernek álcázott egypártrendszer működik kezdettől, 1989-től.

Józan(nak képzelt) ésszel
fölfoghatalan számomra, hogyan lehet ezt belátni, de közben az így azonosított valóságból a tennivalóra nézve logikusan adódó következtetést elutasítani.

Az a helyzet, hogy minden egyes leadott szavazat – mindegy kire – az adott keretek között a rendszert erősíti, egyidejűleg a változtatás lehetőségét gyöngíti.

Demokratikus közegben ha csak arról lenne szó, hogy a demokratikus alapon helyén lévő kormány ügyetlenül kormányoz, egyben az ellenzékétől sem lehet jobbat várni, lehet értelme vicceken alapuló pártok működésének, a dolgok fölrázásának. Magyarországon azonban a probléma nem így jelentkezik. Semmivel sem jelent többet a gúny pártra szavazás mint a kormányzó pártra szavazás annak a megközelítésében, aki nem csak odamaondani kíván, hanem kézzelfogható ereményt is akar elérni.

A nem szavazás értelme nem az elégedetlenség megmutatésában van, hanem abban, hogy szavukon fogja az áldemokratákat. Ha elsöprő tömegek nem szavaznak, az azt jelenti, hogy a rendszernek nincs többé hitele, demokratikus legitmációja. Ettől elkerülhetetlenül összeomlik, tér nyílik az alulről fölfelé kialakítandó új rendszer, azaz nem csak nevében demokrácia kialakítására.

Ha pedig az az alapállása a Kardnak, hogy nálunk demokrácia van és a viszonyok olyanok, amilyennek mondják őket, ha a rendszer demokratikus szempontból legitim és benne a szavazásoknak nem csak a kisebbiknek képzelt rossz kiválasztásába van értelmük, hanem úgy is, hogy általa a viszonyok a megfelelő pártra szavazással megváltoztathatók, akkor semmiféle értelmes célt nem szolgálhat a Kibulizott ország népszerűsítése.

Blogger Géza 2013.07.02. 16:05:08

@high up!: Jah, még annyit, hogy Urbán nevét eddig nem dobtad be, nem értem, pont most hogy jött ide, mert már kb. 15 éve semmi köze a Fideszhez, ellenben Bajnai szekerét tolja egy ideje...

Bereznay A. 2013.07.02. 16:19:19

Még a cím is megtévesztő.
Nicsen nálunk kétpártrendszer. Kolosszális szemfényvesztés műküdik, áldemokrácia, aminek az „ál” volta pontosan a két oldal szembenállásának hamis mítoszában áll.

Ami szembenállás tényleg van, az csak alsóbb szintekre áll. Azoknak nevében áll szemben egymással az ország mesterségesen megosztott népe, akik legfölsőbb szinten mind többek által is kimutatottan nagyonis együtt kormányoznak. Ha közben az ellekezőjáről is beszélnek, tetteik megmutatják.

A poszt megközelítése ezáltal a rendszerrel való azonosulást jelenti.

s 2013.07.02. 16:20:33

@Kandeláber:
1. Nem jobb.
2. Egyébként sem annak kell jobbnak lennie, amit itt propagálsz. Az ostoba egyenlősdi ugyanis NEM a nép uralma, azaz NEM demokrácia. Az ostoba egyenlősdi az, amivé a proletár diktatúra a demokráciát eltorzította, és elhitette mindenkivel, hogy ez még mindig demokrácia. Az okosabbja tudta, hogy nem, de nem mondta, mert nem akart uránt bányászni az Ural hegységtől keletre.

s 2013.07.02. 16:22:36

@Bereznay A.: Súlyos vádak ezek. Talán csak az a baj, hogy nem érti? Sokan vannak ezzel így manapság.

AvgDvl 2013.07.02. 16:28:58

Aki nem szavazáson gondolkodik, az inkább menjen el és rajzoljon faszt a szavazólapra, különben mindkét párt a saját passzív táborához fogja számolni őt.

siskalaszlo · http://vulgarian.blog.hu 2013.07.02. 16:33:16

Itt minden választás után megújul az ország...

Kandeláber 2013.07.02. 16:40:01

@s: Ugyanezt mondtam.
A demokrácia pedig nagyrészt az érdekek felfuttatásáról, érvényesítéséről, képviseletéről szól.Nyilván vannak össztársadalmi, össznemzeti vagy össznépi érdekek is, de ezek a többihez képest elenyésznek.
Az érdekek pedig igen gyakran konfrontálódnak, de ez nem baj. Még Hankiss Elemér írt le egy esetet egy brit munkáspárti képviselőről, aki a hetvenes években a kormánypárt tagjaként szembement a pártjával, mert a választói erre kérték.
És nem lett baja az illetőnek, mert normális demokráciában természetes, hogy a választók akarata fölülírja a párt akaratát.
Amíg ezt nálunk nem tanulják meg, csak ez a perifériás féldemokráciánk lesz.

Bereznay A. 2013.07.02. 16:47:49

@s:

Nem vád, csak egy nyilvánvaló dolog leszögezése. Én úgy gondolom, ha valaki, Gábor tényleg érti, de korábbi álláspontjához képest visszatáncol.

Ha a Kibulizott országnak értelme van, nem értem azt sem, hogy lehet működő demokráciákkal keresni párhuzamokat, mint itt pl. a „Minták itt láthatók” linknél.

Pontosan abban jelöltem meg az írés elején a magyar elemzők csődjét, hogy

„A fogalomrendszer, mely mellékvágányokra vezet, az, melyet hagyományosan a
képviseleti demokrácia viszonyainak értelmezésére, az ilyen keretekben zajló események
megértésére használnak. Magyarországon azért visz félre, mert a demokratikus keretek
valódi tartalom nélkül, csak formális értelemben léteznek. Az igazi vonatkozási pontok
mások.”

És akkor most Gábor is ezzel jön.

Az biztos, hogy nagyon igaz az, hogy sokan nem értik. Egyre jobban vagyok kénytelen azon tünődni, hogy alighanem jó részük legalábbis azért nem, mert nem akarja. Túl kellemetlen dolgok következnek a megértéséből, amivel rossz érzés szembenézni. Megértem, de a viszonyok javítását fontosabbnak tartom.

J.László 2013.07.02. 17:03:42

A probléma nem a két- vagy többpártrendszer. A probléma a bolsevizmus és a liberalizmus. Amíg e két eszme el nem tűnik a Föld színéről, figyelemelterelő sumákolás a kétpártrendszeren műproblémázni.

Husz_János_Puszita 2013.07.02. 17:05:12

Tetszik a poszt, hasonló dilemmákkal küzdök magam is. Két észrevételem lenne.

1. A Fidesz érvrendszere nem létezik. Ellenségkép- és bűnbakgyártás, a gyűlölet és irigység szítása folyik. A bűnbakok tetszés szerint változtathatók ebben a képletben. Példa rá a szélsőjobb arab ellenessége nyugaton, míg nálunk keblére öleli őket. Ellenséget mindig lehet gyártani, ha nem a szocik, lesz más.

2. A nem-szavazással az a gond, nálunk a győztes fél simán megvonja a vállát: tetszettek volna elmenni szavazni. A legitimitásukat megadja a két masszív hívő tömb.

Bereznay A. 2013.07.02. 17:05:37

@Emiksz:

Egyáltalaán nem valamiféle megmutatás és pláne nem erkülcsi fölény keresése az értelme a nem szavazásnak. Aki úgy fogja föl, téved. A nemszavazás értelme öntudatos szavazatmegvonás attól a rendszertől, amelyik a hamis alapon kicsalt szavazatokkal szerez magának eredetileg nem létező demokratikus legitimációt.

Mindenféle népi fölhatalmazás nélkül ült le néhány értelmiségi zárt ajtók mögött tárgyalni az ország sorsról az MSZMP-vel és amint azóta nagyon be is bizonyosodott, így már nemcsak föltevés: osztozkodni. Ezt utólag magukat egymssal szemnállónak álcázva szavazatokkal legitimálják. A nem szavazés értelme az, hogy erre rámutat. Így nem tudnak másra hivatkozni többé.

Bereznay A. 2013.07.02. 17:11:49

@Husz_János_Puszita:

Semmi ilyet nem lehet mondani, amikor a nem szavazók aránya mondjuk csak 75%, az legnagyobb pártra szavazóké mondjuk 10%. Rögtön kiderülne msról van szó, és az az önbizalamad ami most nics, rögtön megjönne, ha a 75%-ba tartozol. Nem segít az embernek, ha azzal bénítja le magát hogy az ellensége mivel szerelhetné le. Miért nem mondod azt, hogy oly mindegy, mire hivatkozik, az aki többé már nem számít? Mert ezt kellene mondani annak aki véltozést akr, nem jármot a fejére, ami legalább biztos.

Nem akarásnak nyögés a vége! Volt, lesz.

Conchobar 2013.07.02. 17:15:03

"elképesztő mutyikra képes kétpártrendszer csak akkor váltható le, ha egyszer valamelyikük a harmadik helyre szorul - vagy ha a választó túlnyomó többsége látványosan és egyértelműen megvonja tőlük - de mindtől! - a bizalmat." - Tetszetős elmélet ez a kétpártrendszerre, csak ne vegyünk rá mérget. A kétpártrendszer már '90-ben kialakult, utána ugyan volt némi helyezkedés (Fidesz megjobbosodott, az SZDSZ meg az MSZP mellé antifasisztálódott), a kezdő két párt szép lassan, fokozatosan visszább szorult, végül eltűnt a süllyesztőben, de a kétpártrendszer továbbra is megvan. És hiába, bukhat az MSZP is, meg a Fidesz is, más szereplőkkel meglesz mindaddig a kétpártrendszer, ha úgy tetszik a front két oldala, amíg a választók fenntartják. Amíg a két szavazótömb+a semlegesek tömbje létezik, addig illúzió a változás. Mikor a szavazók felfedezik a többi (40-50) párt létezését és nem hiszik azt, hogy a rájuk leadott szavazat elvész, akkor elkezd sokpólusúvá válni a politika, akkor meg fognak indulni a front két oldalán állók is, elkezdődik a kétpólus eróziója is

Conchobar 2013.07.02. 17:26:00

@Conchobar: Persze a pártok is erősen ludasak a kétpólus fenntartásában. A PM is, meg Bajnaiék odacsapódnak az MSZP mellé tömbösödni (a reálpolikára hivakozva), ahelyett, hogy türelmesen kivárnák a sorukat

Bereznay A. 2013.07.02. 17:26:42

@Conchobar:

Nem lehet olyan. Arra találták ki a begyűjtendő ajánló szelvények világviszonylatban egyedülálló rendszerét, hogy ne lehessen. Ez a csapda tökéletesen zár. Csak a blöffje megmondásával lehet kiiktatni. Az meg nem akarózik valahogy. Nevetséges. Élvezi a magyar nép ezt a csapdát, mert olyan jó elhinni, hogy nem az amit tud, hogy az. És az az illúzió kell, meg a mámor, hogy szavazok azt mondták számít és most milyen jó nekem szavazhatok. Mint aki nyomja magába a heroint amiről nem tud lemondani, miközben tudja, hogy csak ért neki. De addig olyan jó! Addig az öt percig.

Jól van, eleget beszéltem. Kár a magyar népért. Jobbra való volt valamikor.

Atrox 2013.07.02. 17:27:20

@Conchobar: "Mikor a szavazók felfedezik a többi (40-50) párt létezését és nem hiszik azt, hogy a rájuk leadott szavazat elvész,"

Ez velem megtörtént. Egyszer szavaztam egy kisebb pártra, amely végül nem jutott be a parlamantbe. Tehát ezek a szavazatok ténylegesen elvesztek. Ezek után én nem "hiszem", hanem tudom, hogy szavazat el tud veszni. Ez is a két szembenálló oldalnak kedvez. Ha valamiylen kis pártra szavazol (amely később nem fogja megugrani a parlamenti küszöböt), azzal gyakorlatilag azt kockáztatod, hogy a szavazatod elveszik. Így nagy a kísértés, hogy mégis valamelyik nagy pártra szavazz, arra, amelyiket kevésbé rühelled. Ezt könnyű lenne kiküszöbölni, mondjuk még egy szavazási körrel, ahol már nem indulhatnának az előző körben 5% alatt teljesítő pártok. És mindenki újra szavazhatna, ezúttal már a ténylegesen versenyben maradó pártokra. Vagy levinni nagyon alacsonyra a bekerülési küszöböt. 4,5%-so szavazatnál egy párt nem kerül be, azaz ennyi ember akaratát simán leszarják. Ha feltesszük, hogy több kisebb pártra is így szavaznak (volt már ilyen), akkor akár 15-20%-a a szavazatoknak "elveszik".

Husz_János_Puszita 2013.07.02. 17:30:51

@Bereznay A.:

Olyan tudatosságot és összefogást vársz el a magyar társadalomtól, ami nincs meg benne. Jobban szeretek a valóság talajáról nézelődni.

Kandeláber 2013.07.02. 17:30:59

@Bereznay A.: Pontosan.
A senki által fel nem hatalmazott ún. "Ellenzéki Kerekasztal" szépen kimutyizta a "rendszerváltást" az MSZMP-vel, aztán Antall lepaktált az szdsz-el, és ott folytatta a rablóprivatizációt, ahol az MSZMP abbahagyta.
Igazságtétel, elszámoltatás, lusztráció még véletlenül sem volt, de gazdasági és egyéb hatalom átmentés annál inkább.
És ugye a "Demokratikus Chartában" szépen összeborult az ex-marxistákból álló szdsz az MSZP-vel, a liberális Fidesz pedig nagy hirtelen nemzetivé vált.
Tényleg kár, hogy nem tetszettünk forradalmat csinálni.
Kellett volna egy kis vér.

is 2013.07.02. 17:31:51

@Kandeláber: Te sem ismered nagyon az amerikai rendszer történetét, ha 250 évről beszélsz. 160 lesz az.

@J.László: és mi van még? mi lenne a harmadik, aminek nem kell eltűnnie? az hogyan különbözik az első kettőtől?

s 2013.07.02. 17:32:51

@AvgDvl: A kettős könyvvitel iskolapéldája.

is 2013.07.02. 17:34:18

@Atrox: nem is értem, hogy az LMP miért nem küzd az 5%-os küszöb ellen. egyszer nem hallottam Schiffert erről beszélni. de persze lehet, hogy nem véletlen: Orbán nyilván beígérte neki a szükséges szavazatokat, monduk a külföldi, ellenőrizhetetlenekből, meg a bombabiztos FIDESZ szavazókörzetekből. áramlani fog a szavazat, mint Jávor főpolgármesterijéhez.

is 2013.07.02. 17:36:28

@Blogger Géza: én úgy emlékszem, hogy Chikán gazdasági miniszter volt, Gézám. de mondd, ha a történelemkönyvek szerint mégiscsak a FIDESZ nem gondolt rájuk pozícióosztásnál, és most már ezt így kell mondanunk, hogy ez öröktől így volt. befér a Pozsgay és Szűrös mindig is a barátunk volt mellé.

sanyix 2013.07.02. 17:40:24

félő ha a maszop eltűnik és a fityisz is, az utána jövő pártok ugyanúgy a maffia irányítása alatt lesznek, mert most ez alatt van a fityisz és a maszop, hacsak nem a 2 párt maga a maffia, de nekem inkább csicskáknak tűnnek.
Szóval az erősemberek az új pártok vezetésének is fognak adni egy visszautasíthatatlan ajánlatot, és menni fog minden a régiben...

Conchobar 2013.07.02. 17:42:54

@Bereznay A.: Milyen nem lehet? Nem lehet 'kis' pártnak gyűjteni/adni ajánlószelvényt?

s 2013.07.02. 17:43:44

@Bereznay A.: Nem akarok mentegetni senkit. Az mindenestre tény, hogy az ember egyáltalán nem annyira tudatos lény, mint amennyire hinni szeretné magáról ezt. A napi aktualitásokról történő gondolkozás még fiatal embereknél is magával hoz egy csomó régi reflexet, beidegződést. Az objektív gondolkozás sokkal inkább művészet, mint bármi más egyéb. Ennek megfelelően kevesen is képesek erre, a legtöbben leragadnak ott, hogy a saját előfeltevéseik számára keressenek igazolást. Ez nem gondolkozás. Annak látszik messziről, de nem az.

Az elemzőkről sajnos tehát többnyire igaz, amit írsz. A politikusok még náluk is hitványabbak, mert az ostobaságuk hatalom éhséggel párosul. Halálos elegy, bár szeretném remélni, hogy inkább a számukra az, semmint szeretett hazámra nézve.

Bereznay A. 2013.07.02. 17:46:45

@Husz_János_Puszita:

Ha nincs meg, az az ember dolga, hogy hozza össze. A közös érdekek adottak és egy nap senki sem fogja érteni, hogyhogy nem jött össze sokkal előbb.

A valóság a közös érdek. Az amire lehet építeni, nem a hazug álvalóság, amit eléd kínálnak nagy gonoszul, hogy itt van, mozogj benne.

Arra a zen történetre emlékeztetsz, amiben a zen mester és tanítványa egy holdfényes éjjel be akarnak jutni egy házba aminek korábban elvesztették a kulcsát. Van a fák között egy kis tisztás, a tanítvány ott nézelődik körbe, körbe és körbe. Egy idő után a mester megkérdezi, miért ott keresi az elvesztett kulcsot? Hát mert csak ide világít a fény, itt lehet egyedül látni, mondja a tanítvány. És tudod azt is, hogy ott vesztetted el? Nem azt nem tudom, és keres ugyanott tovább, ahol addig sem találta. De van fény! Igaz?

Amiben részt veszel, amit védsz annak neve, kollektív elmebaj. Ha bántó, ha nem. Legyen bántó. Ébredjetek rá a valóságra! Nem arra amire nektek odavilágítanak. Az nem az, hanem ostoba önpusztító illúzió. Ne az ellenséged határozza meg neked mi a valóság, hanem te nézz szét és keresd meg! Ezt hívják úgy, hogy felelős hozzáállás.

Úgy külöben nekem olyan mindegy. Ha ártani akarsz magadnak, tőlem! Neked nem mindegy. Csináld. csak.

s 2013.07.02. 17:48:43

@Bereznay A.: Ennél több kell. Ez a rendszer - leváltva, vagy leváltatlanul - elzörög még egy ideig a szavazatok megtagadásával együtt is.
Tehát több kell. Ki kell mondani, amit a parlament elbaszott, azt csak az utcán lehet visszahozni. Ki kell mondani, meg kell tenni.

Conchobar 2013.07.02. 17:48:51

@Atrox: "Tehát ezek a szavazatok ténylegesen elvesztek" - Ugyan miért vesztek el? Akkor nem vész el, ha a Fideszre, vagy az MSZP-re adod, vagy másik parlamentbe jutó pártra adod és utóbb csalódsz bennük? Jó érzés birka módra odacsapódni a szavazattal a megszokott akol körül gyülekező nyájhoz?

Bereznay A. 2013.07.02. 17:50:36

@Kandeláber:

Igen, kivéve a vér részét, mert azt nem hiányolom. Nem oldott volna meg semmit Egy kis józan eszű öndudat hiényzott, semmi más.

Egyebek között azért is javaslom a nemszavazást, mert úgy tűnik nekem ez az egyetlen lehetőség a komolyabb méretű eszelős öldöklés elkerülésére.

Bereznay A. 2013.07.02. 17:51:34

@Conchobar:

Elvben igen. A gyakorlatban, csak nem képzeled? Gondold át.

Kandeláber 2013.07.02. 17:53:01

@Bereznay A.: Csak egy kir orrbaverésre gondoltam. :D

valódi 2013.07.02. 17:53:32

@Blogger Géza ej-ej Géza, már megint bajod van Ángyán tanár úrral...
Okosodj hát:
Ezt írta a HaszonAgrárMagazin 2013.márciusában:
"A varsói Agrárminisztérium úgy döntött, csak 2016-tól vásárolhatnak a külföldiek korlátlanul földterületet. A földvétel most is lehetséges, de ahhoz egy belügyminisztériumi engedélyre van szükség, amelyet nagyon nehezen adnak meg. A céljuk, hogy az említett dátumig a hazai gazdáknak annyi földet adjanak el, amennyi csak lehetséges. A lengyel mezőgazdaság rengeteg kicsi (2,5 millió) gazdaságból áll, az átlag birtokméret nyolc hektár. Többnyire gyenge minőségű földeken folyik a munka és egyre többen inkább mellékállásban gazdálkodnak."
Ezt pedig Raskó György állítja egy mostanában gyakran idézett írásában:
„Velünk szemben a lengyel mezőgazdaság a sovány uniós támogatási csomag és termelési kvóták mellett is kiválóan teljesít. A mezőgazdasági termelés ott egy évtized alatt közel 12%-kal nőtt, míg élelmiszeriparuk egészen látványos – éves átlagban közel 2,5%-os – növekedést produkált. Élelmiszer-kivitelük bővülése szintén elismerésre méltó: a csatlakozás óta értékben megnégyszereződött, s már meghaladja a évi 10 milliárd eurót. A lengyel nyomulást a magyar vásárlók is naponta tapasztalhatják, különösen amikor 'árelőnyös' termékekre vadásznak az élelmiszerboltokban.”
Hogy is van ez? Lengyel parasztcsaládok 100%-os tulajdonában lévő, gyenge minőségű, apró parcellákon, félállásban, a saját országuk önellátásán túl verik meg a nagybirtokos magyar mezőgazdaságot? Mennyiségben, minőségben, élelmiszerbiztonságban, exportban, lakosság megtartó erőben – azaz mindenben? Nálunk pedig a magyar népnek nevezett "altatott" tömeg és mélységesen erkölcstelen, csótányszerű ún. elitje hagyta elsorvadni a minden épeszű nemzet alapját képező saját parasztságát... még az írmagját is ki akarja irtatni az "integrátorokkal"!
Alighanem Ángyán lesz a gyújtózsinór a változásban - ha úgy tetszik, rendszerváltásban...
Részletek itt: www.elolanc.hu

Conchobar 2013.07.02. 17:55:33

@s: "Ki kell mondani, amit a parlament elbaszott, azt csak az utcán lehet visszahozni" - Illúzió azt hinni, hogy amit a szavazattal nem tudunk megcsinálni (a mutyiknak és más efféléknek táptalajául szolgáló kétpólusú felállás megszüntetését), azt majd a puskával meg tudjuk.

Bereznay A. 2013.07.02. 17:55:36

@s:

Nincs is szükség mentegetésre, ez semennire sem személyes kérdés. Mondom. De ha arról beszélünk amiről, akkor nem tényező, hogy ki milyen fáradt és hogyan fáj a feje, vagy a nagylábujja.

Ezek a dolgok nem efféléről szólnak. Egy posztban olvasottakra reagálok, érdemben.

Blogger Géza 2013.07.02. 17:57:14

@is: Na, látom, kissé buta vagy a folyamat megértéséhez, ezért segítek: A múlt században igen, akkor kapott egy gazdasági tárcát, akkor érdekes módon nem volt semmi baja a Fidesszel, viszont a mostani kormányzati ciklusban nem ajánlottak neki semmit és hogy hogy nem, rögtön kritikusabb lett, jé...

Blogger Géza 2013.07.02. 18:00:32

@valódi: Teljesen felesleges bemásolnod mindenhova ezt a zagyva kisregényt, itt sincs sok értelme. A kisgazdapárt halott, legyen a vezetője Torgyán vagy Ángyán, egykutya. Senki nem támogatja a felfogásukat, és az a szűk réteg, amelyet képvisel, már a parlamenti küszöbhöz sem elég.

Holger Hartland · http://hartland.blog.hu 2013.07.02. 18:02:36

@Balt: Ha nem adhatók össze, az a Fideszt erősíti.

@Távmunka blog: Ha változtak, valószínűleg nem úgy, hogy a Fidesznek rosszabb legyen... Megjegyzem, a régi választási rendszer is kedvezett a győztesnek annyira, hogy (ez persze csak elméleti kérdés) a Fidesz a jelenlegi népszerűségével akár egy olyat is megnyerjen, ha nem is kétharmadot, de sima többséget. Egy arányos, listás rendszerben pedig az lenne a kérdés, hogy lesz-e Fidesz-Jobbik koalíció. Ennyit a baloldal álmairól.

@iiibphun: Hogyne, bármi megtörténhet, például a Földnek ütközhet egy kisbolygó. Vagy megjelenhetnek a földönkívüliek, és Orbán Viktor megpróbálhat államkötvényt eladni nekik.

Conchobar 2013.07.02. 18:03:14

@Bereznay A.: Nem tudom mit akarsz. Ha a Jobbik és az LMP bejutott 2010-ben 'kis' pártként, akkor a parlamentbe való bejutás nem egy lehetetlen küldetés ('kis' párt számára)

Bereznay A. 2013.07.02. 18:04:30

@s:

Ne gondold. Most félretéve minden aról szóló tépelődást hogy összejöhet-e, mennyi jöhet össze stb, ha föltesszük, hogy 75% nem ment el szavazni – különösen ha ezt egy olyan gondolatokra alapuló, a nem szavazésra ilyen szellemben buzdító mozgalom előzte meg, amilyent hirdetek – akkor biztos, hogy a rendszernek befellegzett. A 24 éves rendszernek.

Furcsa, ahogyan Magyaroszágon a legtöbb ember nem fogja föl a politikai mozgások természetét és csak paragrafusokban, meg mazochisztikusan abban tud, illetve akar gondolkozni, hogy ”ők” mit mondhatnak, meg mit enged a rendőr. Miért nem arról beszélnek, hogy „én”, azaz ők maguk mit mondhatnak, lépnek? Eleve semminek fogják föl magukat, miközben a valóságban ők minden. Erre igyekszek ráébreszteni mindenkit.

Bereznay A. 2013.07.02. 18:05:48

@Conchobar:

Én meg nem tudom miről beszélsz. Azt tudom, hogy valami másról, mint én. Nélkülem.

Husz_János_Puszita 2013.07.02. 18:06:50

@Bereznay A.:

Nem védem én őket egy percig se.

Ébredjenek rá a valóságra.

Ez kb egyenértékű azzal, hogy múkoggy!

Irigylem az idealizmusodat, de most már valami működő megoldáson kellene a fejünket törni. Lesz 2000 db tudatos nemszavazó, és? Kinn vagyunk a vízből?

Husz_János_Puszita 2013.07.02. 18:08:31

@Bereznay A.:

Túl sokan akarták már megváltani ezt a társadalmat olyanok, akik nem ismerik.

s 2013.07.02. 18:09:21

@Conchobar: Akkor az összes puskás történet kamu. A történelem viszont ezt nem igazolja vissza. Sőt. A történelem hitelesíti ezeket.

s 2013.07.02. 18:10:41

@Bereznay A.: "Egy posztban olvasottakra reagálok, érdemben."
Igaz. A posztot viszont egy ember írta. Fontos megérteni a gondolkozását, már ha van ilyen egyáltalán.

Bereznay A. 2013.07.02. 18:12:08

@s:

Ja, csak az elzörög részére vélaszoltam.

Ami az utcát illeti, jó ki ellen? Ki és miért ő az ellenfél? Én nem lennék mindig mindenhol ellene egy tömegmezmozdulásnak, de nálam a hazai talajon a dolog ott kezdődik, hogy felejtsék el a népek, hogy magukat jobbosnak meg balosnak tekintsék, mert ha nem, abból csak vérfürdő lehet, azt sem tudom minek a szolgálatában. Békésen szeretném, bár tartalmilag radikálisan. Holnapután is ő lesz a szomszédod, hiába belezted ki az anyját. Össze kell fognotok, ez a föladat, nem kölcsönos irtása egymásnak.

Conchobar 2013.07.02. 18:13:14

@valódi: "Alighanem Ángyán lesz a gyújtózsinór a változásban - ha úgy tetszik, rendszerváltásban" - Valahogy nem tudunk mi szavazók megszabadulni a messiás-hittől/ a messiás-várástól. Nem bír intő jel lenni, hogy Orbánt ugyanúgy messiásként várta 2010 előtt az ország jó része, mint most Bajnait meg másokat, holott, ha józanul gondolkodnánk rájöhetnénk, hogy se Orbán, se Bajnai, se Ángyán nem tud (és tán nem is akar) megváltást hozni

Bereznay A. 2013.07.02. 18:13:53

@s:

Igen, de nem értem miért ragaszkodsz annyira az elszemélyesítéshez. Egy ország sorsa a téma. (Egyébiránt láthatod a cikkből is, hogy barát.)

s 2013.07.02. 18:16:53

@Bereznay A.: Én az első bekezdésben írtakat naivságnak gondolom. Egy igazi önáltatásnak. Ha ez ilyen egyszerűen menne, senki nem törné magát balestvaszélyes eszközök használatával. Ez nem így megy. A kimondott szónak nyomatékot kell adni, különben nem lesz komolyan véve.

A második részben kifejtett törekvésed egyébként dicséretes. Remélem többeknek is eszébe fog majd jutni két kuka felgyújtása közben.

Bereznay A. 2013.07.02. 18:20:37

@Husz_János_Puszita:

Törd nyugodtan tovább. Amint jobbat tudsz, lelkesen támogatlak. Eddig nem hallottam jobbról.

Üdvözlök mindenkit, távoztam

s 2013.07.02. 18:24:13

@Bereznay A.: Véleményem szerint utcára nem balosok vagy jobbosok fognak menni. Oda emberek fognak menni, az ok pedig egészen nyilvánvaló. Nem lesz más módjuk arra, hogy a demokratikus intézményrendszert visszaállítsák a nevükben cselekvő állami erőszakszervezetekkel szemben. Csak idő kérdése, hogy ez mikor fog bekövetkezni. Egyetlen módon lenne elkerülhető ez, ha a jelenlegi hatalom önként visszatáncolna bizonyos - nem kevés - pozicióból. Erre orbánt képtelennek tartom, mert egy tanulatlan suttyó, akinek fogalma sincs a hatalom természetéről. Megásta a sírját, meg még néhánynak a közvetlen közelében lévők közül.

Conchobar 2013.07.02. 18:24:21

@s: Nem akarod talán megérteni, hogy amíg a szavazattal nem merítetted ki a rendelkezésedre álló összes lehetőséget, addig nincs értelme puskát kézbe venni. Lehet, hogy te úgy gondolod, hogy puskát a kézbe és az összes Fidesz tagot és szavazót, meg az összes MSZP-DK-E2014 tagot és szavazót le kell lőni és akkor evvel minden meg is oldódik. Csakhogy a valóság az, hogy hiába, nem fognak melléd állni a semlegesek (hiszen eddig is megtehették volna, hogy a szavazataikkal buktatni próbáljanak, mégse tették), viszont ama két tábor (és hívei) egyaránt ellened furdulnának

Husz_János_Puszita 2013.07.02. 18:24:39

@Bereznay A.:

Ha tudnék jobbat, nem a lábammal szavaznék. Nyomós okra lesz szükségem, hazajöjjek szavazni, az biztos.

s 2013.07.02. 18:28:26

@Bereznay A.: Ez jó. :-)

"Egy ország sorsa a téma."
Viszont egy ember írt róla. Elválasztottam a két dolgot egymástól magamban, megvizsgáltam őket külön-külön, aztán összeraktam megint. Értem a problémát, és azt is, hogy a szerző hogyan gondolkozik erről.

"(Egyébiránt láthatod a cikkből is, hogy barát.)"
Melyikünk is ragaszkodik annyira az elszemélyesítéshez?

Bereznay A. 2013.07.02. 18:35:14

@s:

te.

De mondom, elmentem.

s 2013.07.02. 18:36:14

@Conchobar: "Nem akarod talán megérteni, hogy amíg a szavazattal nem merítetted ki a rendelkezésedre álló összes lehetőséget, addig nincs értelme puskát kézbe venni."
Bizonyos esetekben nem kívánom kimeríteni a rendelkezésre álló összes lehetőségemet. Megvilágítom egy példával, ha megengeded. Éjjel betör hozzám három ember késekkel. Nem fogom őket megkérni, majd nyomatékosan felszólítani, hogy távozzanak. Talán így illene, de mégsem. Elbújok. Magamhoz veszek egy fejszét titokban. Lesből szétbaszom az egyik fejét, aztán a többiekét is, szépen sorban.

Társadalmi méretekben sem zajlik ez másként. Élet-halál harc folyik egy ideje. Kár, hogy te eddig ebből semmit nem vettél észre, pedig eléggé nyilvánvaló jelei vannak. A hatalom elidegenedett a néptől. Konkrétan ez a helyzet. Ezt fecnikkel, meg ikszekkel nem fogjátok megoldani, most szólok. Ide ennél kicsit több kell majd.

Conchobar 2013.07.02. 18:42:55

@Husz_János_Puszita: "Ha tudnék jobbat, nem a lábammal szavaznék. Nyomós okra lesz szükségem, hazajöjjek szavazni, az biztos" - Talán nem is baj, ha távoznak azok, akik a dolog könnyebb végét keresik, akik nem igazán tudnak és akarnak küzdeni az igazukért, magukért és másokért. Dobó István is azt mondta az ostrom előtt, menjen, aki menni akar, inkább kevés oroszlán legyen, mint sok nyúl

Conchobar 2013.07.02. 18:51:40

@s: "Társadalmi méretekben sem zajlik ez másként. Élet-halál harc folyik egy ideje. Kár, hogy te eddig ebből semmit nem vettél észre, pedig eléggé nyilvánvaló jelei vannak" - Élet-halál harc, ugye? 'Ez a harc lesz a végső', ugye? Ha rám hallgatsz, megpróbálod inkább megérteni a dolgokat, minthogy fiatalos forrófejűséggel valami olyasmit csinálj (nem majd, már most is), aminek az eredményeképp nem hogy hős nem leszel, hanem kifejezetten szánnivaló balekké válsz

camilló 2013.07.02. 18:56:25

@Bereznay A.: Te biztosan nem veszthetsz semmit! Azért kérdezz meg pár embert Borsodban, vagy Szabolcsban, esetleg Nógrádban. Ha ez így megy tovább, reális az éhséglázadás. Nem statisztika alapján kell nézni, mennyi az átlagkereset, A Bosch-ban, vagy a Jabilban robotoló "droidok", de akár más vállalkozásoknál, effektív munkát végzők nettóban a 100 ezret sem keresik meg, ne beszéljünk azokról, akiknek ennyi sem jut. Nos Nekik, nekem, van vesztenivalóm, ha nem megy Orbán, és a sleppje oda, ahová való!

G. Wolf 2013.07.02. 19:19:36

@Szevasztok: ezzel kb ugyanazt mondtad mint én :) szerintem a többi kis párt nem fogja megugrani az 5%-os küszöböt, így az összes 15-20% a jobbiknál fog lecsapódni

szuperkrumpli 2013.07.02. 19:40:39

Nemcsak poén lenne az MKKP bejuttatása, hanem kibaszottnagy káröröm is, hogy néhány szarrágó narancsos/szegfűs megélhetési gerinctelen patkány meló nélkül marad!

Husz_János_Puszita 2013.07.02. 20:40:59

@Conchobar:

Nyugodtan megyek, ha tudom hogy te tartod a frontot helyettem. Szólj majd mire jutottál.

Husz_János_Puszita 2013.07.02. 20:53:53

@high up!:

"kell egy olyan szakmai párt, amelyik nélkül nem lehet 2014-ben koalíciót kötni."

Szerintem is ez a járható út. Több realitása van, mint a többi variációnak. Egy olyan normális párt, aki nélkül nincs meg a parlamenti többség. Anélkül bajos lesz bármilyen törvényt végigvinni.

Husz_János_Puszita 2013.07.02. 21:39:35

@Bereznay A.:

"Magyarországon azért visz félre, mert a demokratikus keretek valódi tartalom nélkül, csak formális értelemben léteznek. Az igazi vonatkozási pontok mások.”

Azt hiszed, hogy nem értjük, pedig de.
Tartalommal nekünk kellett volna feltölteni, pl. aktív érdekérvényesítéssel. Volt rá 23 évünk, nem tettük. Nem is akartuk.
A többségnek teljesen megfelel ez a dagonya. Nem akarnak rendszerváltást, jólétet akarnak lehetőleg úgy, hogy ne kelljen érte nagyon megerőltetni magukat.
Különben nem vinne mindig mindent a populizmus és a demagógia.

Bereznay A. 2013.07.02. 21:40:38

@szuperkrumpli:

Nyilván. Ettől lesz jobb az életed. Ezért biztosan érdemes.

sztd 2013.07.02. 21:50:57

@s: Nem értek egyet azzal, hogy Bajnai jól tudná menedzselni a gazdaságot, de azt elismerem, hogy eddig nem volt lehetősége bizonyítani. Azért nem gondolom, mert szerintem Magyarországon szinte senki nem ért a gazdaságpolitikához. A Fideszről azt hittem ért hozzá, de most már nem hiszem.

Persze vannak, akik értenek hozzá, de nagy szavuk eddig nem volt.

Politikai oldala Bajnainak sokkal egyértelműbb. Folyamatosan komoly és nehezen visszafordítható stratégiai hibákat követett el. A politikának (demokráciában) része az, hogy többséget kell tudni szerezni, és meg kell tudni tartani. Ha bármelyikre képes lett volna, akkor most nem itt tartana.
Mesterházyval szemben most már csak azt érheti el, hogy egy választási győzelem esetén, ha ő lenne a miniszterelnök, akkor a ciklus közepén neki (Mesterházynak) adhatja át a helyet. Ez elég gáz pozíció, de ehhez képest Orbán Viktorral kellene megküzdenie (persze évek múlva ő is sokkal gyengébb lesz, nem lesz mindig csúcson, de az nem azt jelenti, hogy akárki eséllyel kiállhat ellene).

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.07.02. 22:03:09

Leváltható-e a kétpártrendszer? Szól a kérdés.

A kétpáértrendszert a fidesz hozta létre, mert csak ebben a MI és TI relációban tudja mozgósítani a híveit.
Az ÉRTÉKEINK mellett folytatott kampányban a fidesz elvérezne.

Sajnos szocialisták elkezdték önmagukat a fideszhez pozicionálni, ezáltal rengeteg protestszavazót adtak a nem_demokratikus_pártnak, valamint a váratlan sikerével azóta is mit sem kezdeni tudó elempének.
Ezekhez jött, hogy a szocik képtelenek voltak leszámolni a saját mamelukjaikkal, helyett a nagy öregek megkreálták mesterházit, aki a háttérből irányítható.
A fiatal technokraták ezért váltak ki, de nem tudtak eleget vinni, hogy komoly és mérhető táboruk legyen, ami miatt sok ember nem tendál hozzájuk, mert félnek az esélytelenek csendes sikerétől, ami a MI és TI frontján nekik bukás, kudarc. Ebbe a kudarcba a GyF-jeléenség már nem játszik annyira bele, hiába igyekszik a kormánypárt napirenden tartani a hazudtunk témát, a programokból világosan kitetszik, hogy a DK háza táján van tenni akarás, vannak ötletek, de még a függetlenebb média is csak Öszödig lát.

A szociknál valódi új arcok kellenének, a DK-nak be kellene áldozni Ferencet, de látni kell, jelenleg Ferenc az egyetlen a demokratikus oldalon, aki szenvedélyesen, de érthetően tud beszé(de)lni, ugyanakkor egy interjúban közérthetően is el tudja és el meri mondani a kellemetlenebb dolgokat is.

Az elemések-millások-fodorgáborok-satöbbik nem normálisak, mert ugyan mindegyikük tenne Nyúl úr önkényuralma ellen, de sokszor még a tárgyalások előkészítéséről szóló tárgyalások helyszínéről szóló tárgyalásokról folytatott informális megbeszélések alkalmával fogyasztott kávé márkájában sem tudnak megegyezni. Ezzel kapcsolatosan elhangzott Szárszón egy józan hang, miszerint három ember csak akkor beszélgethet egymással, ha nem alakítanak egy újabb pártot, de az a kezdeményezés lel lett farkasházizva és mimivécéjézve.

Az emberek többsége mára már iszonyatosan elégedetlen a kormánnyal, és köszöni szépen, de nem kér belőle tovább. A kormány tudja ezt, és egyrészt látszat és kampánypolitizál, másrészt próbál libásdémonozni (erről később még).

A narancsszezon elején a Nyuszi igyekezett a trianonisták és übermagyarok vitorlájából kifogni a szelet, hogy szavazatot szerezzen tőlük, ami sikerült is. Mára a mélyturulisták esetleges kitiltásával felvállalnak egy konfrontációt, amivel igyekeznek a mérsékeltebbek közül szavazatokat visszaszerezni, valamint a rezsikamut benyelő balosok közül a butábbakat (és mozgósíthatóbbakat megnyerni). Az sem utolsó dolog, hogy a jogvédők egy ilyen tiltás után megvédenék a kitiltottakat, hiába nem_demokratikus_pártként jellemezte saját elnökük őket, de hosszútávon a propaganda összemoshatná a jelenlegi demokratikus ellenzéket egy nem_demokratikus_párttal.

Bajnai.
Jelenleg ő az egyik leghitelesebb ember, óriási reménységgel indult. Ahhoz túl korán, hogy a kezdeti nagy lelkesedést egy folyamatos kampánymaratonban fenn tudja tartani, de ahhoz túl későn, hogy a Nyúl minden kijátszható adujára legyen kész forgatókönyve és kidolgozott válasza.
Ugyanakkor az már most látszik, hogy ő lehet az az ember, aki egy demokratikus fronton egységesíteni képes azokat az erőket, akik még nem adták fel a demokrácia utáni vágyukat. Van annyira pragmatikus és technokrata, hogy érdemi fejlődést is lehessen várni tőle.
Ugyanakkor nagyon sok olyan témáról ma még nem nyilatkozott, amiről véleményem szerint egyértelműen el kellene dönteni már most, mit kívánunk vele tenni. Ezek a dolgok lehetnének az a bizonyos demokratikus minimum.
Például 9 éves kinevezések, trafikkoncessziók száma (nem kell elvenni a pártkatonákét, elég ha kiosztunk újabb húszezer koncessziót), médiatörvény, pártfinanszírozás,......

Ezek után úgy látom, hogy a jelenlegi választásokon csak kétpártrendszerben szabad gondolkozni.
Ha győznek a demokratikus erők, akkor a kétpártrendszer hozza el a többpártrendszert.
Ha veszítünk, akkor nagyon közel kerülünk az egypártrendszerhez.

Bereznay A. 2013.07.02. 22:13:15

@Husz_János_Puszita:

Így valahogy, igen.

Hadd tegyem közben hozzá, nem volt mód, 1990 után már nem, a tartalommal megtöltésre. Rákerült minden egy rossz sínre, ami logikusan csak lefelé vihet és a tapasztalat is ezt mutatja. Az emberek nem maguktól mentek át nagyjából hülyébe ha politikáról van szó. Módszeresen hülyítették meg őket, bombázták őket rossz szempontokkal, teljesen összezavarták őket. Majd mindenki zavarodott, ezen a ponton, vagy azon. Ezért mondom, hogy a rendszer eltüntetése nélkül semmit sem lehet rendesen megjavítani.

Rwindx 2013.07.03. 01:22:00

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
Úgy egyszerűen: ez faszság. Vitára sem érdemes, az alapvetéseken elbukik.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2013.07.03. 02:00:05

@Rwindx:
"A kétpáértrendszert a fidesz hozta létre, mert csak ebben a MI és TI relációban tudja mozgósítani a híveit.
Az ÉRTÉKEINK mellett folytatott kampányban a fidesz elvérezne."

Úgy érted ezen? Lassan 16 éve a fidesz csak ezt a fajta kommunikációt ismeri!

Egyébként nem vagyok egy tanult elemző, mindössze a véleményemet, sejtéseimet, megérzéseimet írtam le, melyet befolyásolnak a tapasztalataim, valamint a nálamnál idősebbek és bölcsebbek tényekkel és adatokkal alátámasztott elbeszélései.

kisQtya 2013.07.03. 09:20:08

@Rwindx: Ezt én is így gondolom. Azért fogok a Fideszmaffiára szavazni, hogy kidögöljön végre az MSZP és utána megdögöljön végre a Fidesz is.
Eddig egyedül az SZDSZ tette meg azt a szívességet, hogy méltóztatott feldobni a bakancsot.

Most még nem látom, hogy 2018-ban (ha egyáltalán kihúzza addig a harmadik Fidesz-kormány) kire lehet majd szavazni, lesz-e kormányképes alakulat?
Egy félelmem van. Ha a 2014-es választásokig berobban valami MÁS (mindegy, hogy ki, csak ne ezek legyenek), akkor elveszítem a józan eszemet és arra fogok szavazni. (Pl. Kétfarkú....)

valódi 2013.07.03. 09:20:30

@Blogger Géza: ... mindig nagy-nagy ámulattal olvasom politikai/pénzügyi "szakértők" magyarázatát arról, hogy a „fejlődés” során a világ javainak fokozatos felélése ellenére miért rosszabb egyre minden... Magyarázataikból lassan már megértem, hogy minden ellenkező híresztelés ellenére mégiscsak lapos a Föld!
A XX század végén egy angol ökológuscsoport az alábbi szarkasztikus megjegyzéssel zárta egyik tanulmányát: "Napjainkban egy városlakónak számtalan kérdést végig kell gondolnia, mielőtt reggel útnak indul: tömegközlekedéssel menjen, vagy gépkocsival, hol vannak útlezárások, hogyan hangolja össze a munkába menetet a gyermekek iskolába jutásával, hol érdemes vásárolni, hol lesznek árleszállítások, stb. stb. Mennyivel egyszerűbb lesz a dolga néhány évtized múltán, amikor napkeltekor mindössze egyetlen kérdése marad: ebédelek, vagy ebéd leszek?"
Gazdasági növekedés, Hankook, Coca Cola stb. stratégiai együttműködés - egyenes út ide!
Aki megtagadja Ángyánt és az általa is közvetített elveket, annak a gyerekei fogják „élvezni” a hiányát!!!

valódi 2013.07.03. 09:33:00

@Conchobar: ...nem erre gondoltam. Ángyán nem is akar aktív szerepet vállalni, de -mint a mártogatós technikával készülő gyertya esetében - kohéziókeltő, iniciáló szerepe lehet abban folyamatban, ami megindult nemcsak a bizonytalan, hanem a Fideszben csalódott szavazókban is. Magam is közéjük tartozom - iszonyú nehezen, szembeköpésemként élem meg "kétharmadék" eszement cinizmusát és erkölcstelenségét. Persze csak magamra vethetek - miért nem vettem észre hamarabb? Erre az a magyarázatom, hogy egészen egyszerűen 60 évem alatt nem tapasztaltam meg olyan mérvű gátlástalanságot és aljasságot, mint amit megengednek maguknak... Gondolom, nagyon sokan vagyunk így ezzel!

kisQtya 2013.07.03. 09:54:17

@Bereznay A.: A nem szavazástól miért omlik össze elkerülhetetlenül?
Szerintem pont leszarják, hogy kaptak-e szavazatot, az a lényeg, hogy az ellenzék ne kapjon náluk több szavazatot.
Ha érvénytelen lesz a választás, akkor lekapcsolják a villanyt és hazamennek? Ezeeeek? Na ne már!

kisQtya 2013.07.03. 10:14:42

@valódi: Akkor valóban nagyon naiv vagy. Én is Fidesz szavazó vagyok, de pontosan tudtam, hogy ez következik. (Tény, hogy a trafikmutyit magam sem gondoltam volna.)
Tudomásul kell venni, hogy a politikai ilyen.
Ha szétnézel a világban: más országban is plagizált az elnök, vagy éppen tollat lopcsizott. Az IMF-nek az elmúlt időszakban nem volt olyan vezetője, amelyik ne lett volna érintett köztörvényes bűncselekményben (ha pasi, akkor erőszakosan keféli a nőket, ha nő, akkor korrupt), a francia pénzmosás elleni hatóság első számú vezetője pénzt mos, USA - terrorizmusra hivatkozással - gyűjtögeti az ujjlenyomatokat, és kémkedik a fél világ után, na meg demokráciaexportot folytat megrendelés nélkül katonai eszközökkel. Brit parlamenti képviselők trükköznek az elszámolásukkal. Folytathatnám a sort a végtelenségig.
Ha ez benned törést okoz, akkor ne foglalkozz politikával, választásokkal, hagyd a francba az egészet.

valódi 2013.07.03. 11:02:38

@kisQtya: ... nem is azzal foglalkozom, hanem az unokáim jövőjével. Nem másnak, hanem nekem kötelességem megvédeni őket! Akik az ő életlehetőségüket közönséges áruvá, piaci profittá próbálják zülleszteni, azok nem „gazdasági versenytársaim” vagy „politikai ellenfeleim”, hanem gyilkos, esküdt ellenségeim.
Bármilyen logó alatt hazudoznak...

Bereznay A. 2013.07.03. 11:51:36

@kisQtya:

Írtam erről eleget már a Kibulizott országban, de voltak követhető utalásaim itt is. Aki nem tud mást, mint a már többszörösen megválaszoltat valódi vagy tettetett értetlenséggel újra kérdezni, annak számára nincs mondanivalóm. Ugyanezt a kötekedés-trükköt játszotta el messze túl sokszor az emiatt nem kissé idegesítő légügyi f.

s 2013.07.03. 12:10:20

@Conchobar: Fiatalos, mi? Fél évszázada létezem. Ennek most örülnöm kellene.

s 2013.07.03. 12:27:10

@sztd: "Nem értek egyet azzal, hogy Bajnai jól tudná menedzselni a gazdaságot, de azt elismerem, hogy eddig nem volt lehetősége bizonyítani. Azért nem gondolom, mert szerintem Magyarországon szinte senki nem ért a gazdaságpolitikához. A Fideszről azt hittem ért hozzá, de most már nem hiszem."

Volt lehetősége. Egy éve volt rá, és nagyjából jól is csinálta. Nem indult, mert a szocik után, kormánytagként eléggé elbaszott szituáció lett volna, tehát ezt inkább teljesen érthetően kihagyta.

"Magyarországon szinte senki nem ért a gazdaságpolitikához"
Elfogadom ezt az állítást, bár kicsit reszelek rajta. Akik értenek is hozzá kevesen, azok nem jutnak szerephez. orbán lényegében kiciánozta maga körül az értelmesebb gazdasági szakembereket.

"A Fideszről azt hittem ért hozzá, de most már nem hiszem."
Attól még, hogy a korábbi favoritod leszerepelt, még nem biztos, hogy nincs másik. Szarul tippeltél, van ez így. Lóversenyen nagyobbat is bukhattál volna. A fideszről egyébként messziről bűzlött, hogy nem ért a gazdasághoz. Annyit tud, hogy mindent odaad a hűbéreseinek. Ez egy 1000 éves modell, eljárt felette az idő.

Késes Szent Alia 2013.07.03. 12:35:15

Vajon milyen aláfestő zene való kétpártrendszer leváltásához? Ötleteket ide lehet írni:

milyenzenet.blog.hu/

2013.07.03. 14:07:17

@Késes Szent Alia: Joe Satriani - Summer Song, ha váltás, ha nem, ez épp aláfest.

sztd 2013.07.03. 22:12:17

@s: Bajnai volt a gazdasági miniszter az előző ciklusban, majd volt miniszterelnök. Ha az eredményeit nézzük, akkor egy elég komoly zuhanás van benne. Az egy év elégtelen bármilyen gazdaságpolitikához, hisz egy gyors befektetés is 2-3 év alatt eredményes. Az alatt szerintem spekulációról lehet beszélni. Miniszterként viszont szerintem meg volt kötve a keze. Ez ugyan minősíti politikailag, de a gazdaságirányítási képességét csak tippelni lehet, ismerni nem igazán.

Ettől még előkerülhet egy gazdasági zseni, ebben igazad van, de, ha előkerül, szerintem nem Bajnai lesz az.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2013.07.23. 17:17:50

@dr kotász: nem állítom, hogy vona nem orbán és ezáltal a posztkomcsik fegyverhordozója, nekem már gyöngyösi diplomataszülei is gyanúsak.
csurka viszont haláláig beszervezett ügynök maradt, mi sem bizonyítja jobban, hogy szánalmasan még a kórházból is kijött, hogy orbánra szavaztassa a rajongóit. nagyon égő, hogy ennyire nylítan elárulja magát.
állítólag amúgy tényleg egy álellenpártnak indult a jobbik, csurkáér, kovácsék az élő bizonyíték erre.

" Csurka proletárpártnak nevezte a Jobbikot, gyanús hogy két sáros csapat dobálja egymást."

nem gyanús. ez semmit nem jelent, mindkettőnek két pártja van. és csurka lehet h kovácsék leváltása után mondta ezt vonáékra, a mítosz szerint vona ráébredt, hogy orbán nem jó ember, ami tény. ezért vezeti ő már a jobbikot.
ami szintén tény: csurka raszk. fedőnéven jelentéseket írt.

csillaberk 2013.07.30. 23:24:40

Egyetértek, hogy nem szabad hagyni a kétpárti rendszert, mert így a vesztes is tulajdonképpen nyertes, mivel ő lett a legnagyobb ellenzéki párt. Régóta szorgalmazom, hogy tenni kellene valamit és nem a már leszerepelt, közpénzből való megélhetésre pályázó arcokkal, hanem értelmes, valóban civil civilekkel.

csillaberk 2013.07.30. 23:26:24

És betiltanám a frakciófegyelmet az országgyűlésben. Azokat, akik szorgalmazták, utólag is felelősségre vonnám, nem okozna nehézséget bebizonyítani, hogy jogellenes eljárás. A szavazás előtt és alatt pedig néma csönd, mert az már vérlázító, hogy kiabálják mit nyomjanak meg.
süti beállítások módosítása