A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Homokozónk, távoli perspektívából

2013.02.28. 06:35 timargabor

Tegnap már írtunk arról, hogy az a napi politikai abszurd, amelybe kezdünk belefásulni (pedig nem kéne!) hogy nézhetett ki sok évvel ezelőtti nézőpontunkból. Ma egy levelet közlünk, amelyet egy hosszabb ideje, kb. 10 éve Németországba szakadt, de a hazai dolgokat követő kollégám írt. Hozzájárult, hogy közöljük, úgy gondoljuk hogy tanulságos. Hadd szóljon, előre elnézést kérek a lustaságomért, hogy nem ékezetezem végig az anélkül jött szöveget:

FarPerspective.jpg

Nem fogsz meglepodni, hogy racuppantam a magyar exodus temara a blogotokon.

Vegigolvastam, mind a 658 kommentet. Nem volt rovid, nem is volt idegsejt-kimelo. Tobbszor ugy ereztem, valaszolni kene, de civilizalt ember ugye elobb read, aztan write (a write-only-user elvileg raszolgal, hogy kozrohej targya legyen). Vegul arra jutottam, hogy nem vagyok en eleg edzett, kiallni a kopkodok koze, de azert egypar eszrevetelem volna.

Szoval igen, a gazdpol. szar helyzeten kivul nekem a kovetkezok tunnek fel Mo.-gal kapcsolatban, ami miatt mar gazdpol valsag meg a sok szakember nelkul is, egyre csokken a kedvem a hazamenetre. Nem merem mondani, hogy ezek okai volnanak az otthoni bajnak, de valami kozuk lehet hozza. (Jaigen - ugye a parom elvben barhol lakhat, a munkaja megvan, eltartani akar egyedul is el tudna minket - szoval per pill. me'g meg is tehetnem, hogy hazamegyek. Megaztan, ugye en nem elvbol "menekultem", hanem a szakmai specializaciom otthonrol egyre inkabb kigolyozott. Persze ennek is van flexibilitasa.)

1) Beidegzodesek. Amig valaki mondjuk allandoan felhuzza magat a homofobokon, de a masodik leggyakoribb szitokszava a hulyebuzi, addig nehez kidumalni, hogy "de o nem ugy gondolja". Nyomorult rasszistak egyidoben a gyerekgyaros segelyezett sztorikkal detto.

2) Az emberek kozti minimalis tisztelet hianya. Ket idegen az egymastol eltero velemenyt tenyleg csak "te meg huzza' a gecibe vaze" stilusban tudjak reagalni? Aki mast gondol, az hulye, teved, es a felmenoi mind az osi mesterseget uztek me'g ferfiagon is.

3) Megengedhetetlen tartalmak. Amilyen szinten megy a ciganyozas, zsidozas, nyuggerezes (mindre erti, aki mondja, vagy csak az altala alaposan kistafirozottnak gondoltakra?), ertelmisegizes (ez azert meglepett), meg a tobbi; en naivan azt hinnem, hogy az ilyeneknek naponta tobbszor kell nicket valtaniuk, a kommentek fel oran belul le vannak tiltva, egyebkent meg hamarosan egyiknek sem lesz penze internetre a buntetesek utan. Itt ellenben a legtobben me'g erdemi partnerkent vitaznak is veluk.
Nem azt hianyolom, hogy Te tiltsd ki oket, hisz elolvasni se volt keves ero. De nem az volna a skala nullpontja, hogy az ilyen kommentezo otthon a nappaliban egeszen halkan gondol hasonlot, es meg azert is raszol valaki? Vagy legalabbis ignoraljak.

4) Formalhato fogalmak. Azt, hogy "magyarok", mindenki (esetenkent meg posztonkent is) mas-mas ertelemben hasznalja: orszag, allampolgar, ott lako allampolgar, minusz a romak, minusz a hazaarulok, vagy esetleg mind a "15 millio magyar". Akkor kiknek is kene osszefogni, orszagot epiteni?

/Naiv on:/ Szerintem a dolog bottom-up mukodik: ha a lepcsohazban lakoknak mar hajlandoak vagyunk segiteni, akkor meg lehet probalni az ugyanazon kozertbe jarokkal / egy buszon utazokkal, ha az is megy, akkor johetnek az otletek a varos / kerulet jobba tetelere... (Tudom, ebbol nem lehet allamaparatust epiteni, de a legtobb ember egyelore nem is resze az allamaparatusnak. Nekik talan ez is jo lenne, kiprobalasra.) /Naiv off/

5) Informacioaram hianya. Hogy lehet annyi utanajarhato dologrol mindig (legalabb) 2 igazsag kozszajon? Hogy tud hivatalos hely kulonbozo napokon felhivott kulonbozo Micikeje egymasnak ellentmondo "hivatalos" felvilagositast adni, persze anelkul, hogy garanciat vallalna a helyessegere? Hogy lehet, hogy felnott es idos emberek sokasaga (tehat akik elvileg tapasztalatbol mar ismerik a redszer mukodeset) nem tudja, mely bajaban melyik intezmeny illetekes, stb.

Najo. Nem sirok (tovabb), csak szomorkodom.

Ennyi, nem teszek hozzá semmit, ez így jó, ahogy van. Így látszunk ezer kilométerrel nyugatabbról.

 Egyetértesz a fentiekkel? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

190 komment · 3 trackback

Címkék: közállapot magyar demokrácia távoli nézőpont

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr525108745

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2013.03.01. 11:52:03

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Trackback: Távozik az Indexforttól Dolores Umbridge igazgató 2013.02.28. 13:22:49

A hatalmát visszanyert Valdemorban parancsára a Médiaügyi Minisztérium lejárató kampányba kezdett a demokratikus ellenzéki erők ellen. A médiaügyi miniszter ezért küldte Indexfortba Dolorest, aki a sötét manipulációk kivédését tanította volna, de az l...

Trackback: Fegyveresek támadtak Habony Árpádra 2013.02.28. 13:21:01

Egyikük kezében banyatank volt, másikuk zsebében akármi is lehetett. Piacra igyekvő idős párnak álcázta magát két provokátor, akik Habony terepjárója elé ugorva kényszerítették kiszállásra a miniszterelnöki kommunikációs tanácsadót. Az eset még 2006 ő...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vitéz Kőbányai Világos 2013.02.28. 14:53:42

@Ezténírtam: Nem szeretnék részletekbe menni, de ez az Ugandázás már tényleg nevetséges. Az megvan, hogy Zimbabwéban még mindig több embert esznek meg évente az oroszlánok, mint itthon?

TrueY · http://qltura.blog.hu 2013.02.28. 14:54:03

Jó érzés mindig másokra fogni a problémáinkat. A mocskos <és ide tetszőleges nációt, csoportot beírhatunk>-k.

Én mindig jókat nevettem azokon, akik a suliban a tanárokat szidták, amiért "pikkelnek" rájuk. Vajon rám miért nem "pikkeltek" sohasem? Ha rossz jegyet kaptam, mindig tudtam, hogy azért kaptam, mert nem készültem.

Ennyi...

Makkasz 2013.02.28. 14:54:05

@panelburzsuj: Nem, haza akar menni, mert bohó.

sárkányfő 2013.02.28. 14:58:21

@Ezténírtam:
A magyar nyugdíjasok palotában laknak??? Te tényleg teljesen bediliztél? Mit szívsz? Te agyhalott debil, ebben az országban a nyugdíjasok többsége szegény, és semmiféle palotában nem laknak... Az ugandázásod eddig röhejes volt, most már inkább szánalmas...

de hogy a magyar nyugdíjasok palotában laknak... hát ez kész... te egy igazi nehézsúlyú eszement barom vagy...

ob,szerver 2013.02.28. 14:58:49

@sárkányfő:
Nyomorilag megjegyzem az MSZP növelte meg számolatlanul az államadósságot, ők duplázták meg a munkanélküliségi rátát, és ők pakolták szinte minden gazdasági versenyképességi mutató tekintetében EU utolsó helyre hazánkat 2010-re.
Pedig 2002-ben a szlovákok elött voltunk és 2006-os Euró bevezetéssel kampányoltak a szocik.

Szóval a nyomor okozóit az MSZP-t inzultáld a lélegeztetőgépezéseddel majom !

sárkányfő 2013.02.28. 15:01:44

@ob,szerver:
Te nikktolvaj először is a saját, rád oly jellemző néven írjál, te nem ob.szerver vagy, hanem Balibgeczyk vagy, csak piti tolvaj módjára egy nálad kb. ezerszer okosabb és normálisabb fazon nevéhez hasonló név mögé bújsz, te kis sunyi.
Az agyhalott elmúlt8évesézeddel, meg hogy a fidesznek mindent szart szabad mert a szocik így meg úgy, na ezzel meg menj az mno-ra, ott még beveszik...

leroi 2013.02.28. 15:02:24

@Ezténírtam: Idióta. Ne hasonlítgass minket Ugandához, mert ez tényleg sértő, hogy egy olyan országot, ami mögött ezer évnyi államiság áll össze akarsz mosni egy olyannal, ami cirka 50 éve lett összetákolva, meglehetősen hülyén, és azóta is saját létezése miatt áll háborúban saját magával. ott egyébként meleg van, gyümölcs van a fán (márha nincs éppen szárazság) szóval nem lehet Mo-val összevetni.
Nyomor meg igenis van menj le Ózdra, kérdezd, meg a 15 éve kirúgott volt ózdi melóst hogy hogyan él....

Ezténírtam 2013.02.28. 15:06:23

@Makkasz:

"A "viszik a profitot" urban legend. Mit jelent ez? Tesco biztos hogy netto befektető, tehát sokkal többet ruházott be, mint amennyi pénzt kivitt az országból. Nézzük a casht. Kiviheti:
- osztalék,
- anyacég nyujtott szolgáltatása számla,
- tulajdonosi hitel."

Hidd el, sokféle technika van, de ez nem valami szitokszó, hogy kiviszik a profitot, egyszerűen csak így van... De mondom, a magyar tulajdonos sem garancia arra, hogy itthon fogja elkölteni/befektetni a megtermelt hasznot.

"Ezeket mind megnézheted éves jelentésükben, ahogy eszközértéket, mindent.

Amúgy, természetes, hogy beruházásától mindenki megtérülést vár, hiszen azért teszi ide tudását, pénzét. Tesco "rendet tett", nagy választék, olcsó termékekek, elérhetőség, normálisan kezelt garancia.

Sok hazai vállakozás nem tudott vagy nem is akart felnőni hozzá, vagy változni, megkeresni a vevőszegmenst ahol sikeres lehet."

Ez így van, ezért vitatják sokan, hogy nem biztos, hogy szerencsés volt ráengedni a piacainkra a sokkal profibb külföldieket.

"Minden "multi"-ra igazak a fentiek. Ha valaki benyögi hogy kivitték a profitot (beruház, tőkét köt le, tudását adja, munkahelyet teremet, befizeti összes adó), akkor tegyen mellé bizonyítékot.

Még valami, ahol profit van ("extraprofit" lol), biztonság, kiszámíthatóság, onnét nem viszik el a nyereséget, hanem visszaforgatják, sőt, még tőkét hoznak."

Ez nevetséges, ha valaki ezt negatívumként állítja be, mivel ez természetes. Aki pedig még egyszer kimondja az "extraprofit" szót, azt személyesen agyonütöm :D

"Tehát ha valaki profit kivitelről, tőkekivonásról beszél, saját magát rugja tökön, elárulja hogy nem vállalkozásbarát a környezet.

Ezeke az alapellentmondásokon, hogy "extraprofit" és hogy "kiviszik a profitot", el kell gondolkodni. "

Ezek a nyugdíjasoknak szóló bohócparádé részei, természetesen ha lehetővé tesszük, hogy ezek a cégek itt működjenek, ki fogják vinni a profitot.

Sírköves Slomó 2013.02.28. 15:06:41

@ob,szerver: Ezt hiába magyarázod félkegyelmüeknek amíg a hitelt is ugyanúgy meg lehet enni mint a készpénzt.

ob,szerver 2013.02.28. 15:08:25

@sárkányfő:
Okold a cenzúrázó fizetett komcsi blogger elftársadat ezért majom !

Nála panaszkodj gyökér !

Ezténírtam 2013.02.28. 15:08:53

@sárkányfő:

"A magyar nyugdíjasok palotában laknak??? Te tényleg teljesen bediliztél? Mit szívsz? Te agyhalott debil, ebben az országban a nyugdíjasok többsége szegény, és semmiféle palotában nem laknak... Az ugandázásod eddig röhejes volt, most már inkább szánalmas...

de hogy a magyar nyugdíjasok palotában laknak... hát ez kész... te egy igazi nehézsúlyú eszement barom vagy... "

Miért, szerinted a falusi házak, amelyek igen nagy többsége 1960-1990 között épült és az alapterületük 100-200 nm közötti, azok vajon mik? Szerinted ilyen házakban kellene laknia nyomorgó nyugdíjasoknak? Szerintem inkább 40-50 mn-es lakásokban...

Ezténírtam 2013.02.28. 15:11:42

@leroi:

"Idióta. Ne hasonlítgass minket Ugandához, mert ez tényleg sértő, hogy egy olyan országot, ami mögött ezer évnyi államiság áll össze akarsz mosni egy olyannal, ami cirka 50 éve lett összetákolva, meglehetősen hülyén, és azóta is saját létezése miatt áll háborúban saját magával. ott egyébként meleg van, gyümölcs van a fán (márha nincs éppen szárazság) szóval nem lehet Mo-val összevetni.
Nyomor meg igenis van menj le Ózdra, kérdezd, meg a 15 éve kirúgott volt ózdi melóst hogy hogyan él..."

Mennyi pénzt is adnak az 1000 éves államiságért??? Nem tudom, ez mennyit számít az életszínvonal szempontjából, de ha ki tudod számolni, kérlek, küldd el, érdekelne.

Az ózdi melós miért nyomorog? Azért, mert valaki nyomorba taszította? Vagy ő sem nagyon igyekszik javítani a saját helyzetén? Nem tudom...

sárkányfő 2013.02.28. 15:12:13

@ob,szerver:
Na mond, te kis sunyi nikktolvaj, melyik blogger kényszerített rá téged hogy "ob,szerver" néven regisztrálj, hogy lopd más nikkjét?
És miért is dobtak ki? Csak nem trollkodtál már megint?

sárkányfő 2013.02.28. 15:14:04

@Ezténírtam:
be kell látnom, győztél. Te akkora hülye vagy, hogy nem tudok, és szerintem nem is lehet veled mit kezdeni. Meg már nem is akarok. Sok hülye kering a neten, de hogy palotázzon valaki, hát ez kész...

Ezténírtam 2013.02.28. 15:22:24

@sárkányfő:

"be kell látnom, győztél. Te akkora hülye vagy, hogy nem tudok, és szerintem nem is lehet veled mit kezdeni. Meg már nem is akarok. Sok hülye kering a neten, de hogy palotázzon valaki, hát ez kész... "

Már megint csak személyeskedsz, de semmit nem írtál erre, amit írtam:

"Miért, szerinted a falusi házak, amelyek igen nagy többsége 1960-1990 között épült és az alapterületük 100-200 nm közötti, azok vajon mik? Szerinted ilyen házakban kellene laknia nyomorgó nyugdíjasoknak? Szerintem inkább 40-50 mn-es lakásokban... "

Vagy szerinted az úgy jó, hogy ekkora házakban laknak ezek az ún. nyomorgó emberek???

ob,szerver 2013.02.28. 15:24:26

@sárkányfő:
Engem általában azért cenzúráznak a magadfajta komcsik, mert le merem írni az igazságot.

Hogy az MSZP növelte meg számolatlanul az államadósságot, ők duplázták meg a munkanélküliségi rátát, és ők pakolták szinte minden gazdasági versenyképességi mutató tekintetében EU utolsó helyre hazánkat 2010-re.
Pedig 2002-ben a szlovákok elött voltunk és 2006-os Euró bevezetéssel kampányoltak a szocik.

És az igazságot a magadfajta komcsi nehezen viseli.

sárkányfő 2013.02.28. 15:26:14

@Ezténírtam:
Mondom, győztél, nem vitatkozom. Teljesen igazad van, a magyar nyugdíjasok 200 nm-es palotákban laknak, és különben sincs ebben az országban se nyomor se szegénység, de ha mégis az azért van mert paloták fűtésére pazarolják a pénzt, és különben is pofa satu mindenkinek aki nem az ugandai életminőséghez hasonlítja a magyarországit.

Így jó lesz? Mindenben tök igazad van, le a 3 millió palotában élő luxusnyugdíjassal, stb.

sárkányfő 2013.02.28. 15:28:25

@ob,szerver: Hű, ez ám az igazság, Geczy. Azt ugye tudod, hogy a mostani számaink sokkal rosszabbak, mint voltak 2010-ben?

És továbbra is kérdem, miért nem a saját neveden, miért lopott néven írsz itt? Nem sül le a pofád, hogy lopod más nikkjét?

panelburzsuj 2013.02.28. 15:31:02

@sárkányfő:

Nem emlékszel, hogy hívták azt a szomszédországbeli faszit, aki a sok palotában terpeszkedő falusit össze akarta terelni blokkházakba?

ob,szerver 2013.02.28. 15:33:53

@Vitéz Kőbányai Világos:
1 pont rólunk szól.

A többi az ballib standard a rasszistázás, homofóbozás, nácizás, .... mentén.

Vitéz Kőbányai Világos 2013.02.28. 15:35:38

@ob,szerver: Oké, akkor nem gyanús. Csak érdeklődtem :)

pixelatedbear 2013.02.28. 15:38:45

A Batthyány téren a gáton ücsörögve olvastam a posztot. Épp nekikezdtem volna a kommenteknek, amikor is egy bicós hipster 'ménemmészmá innen a kurvaanyádba' böffentéssel tekert el előttem.

Pár méterre tőlem két német fickó fotózta egymást meg a Parlamentet.

Szóval ja.

sárkányfő 2013.02.28. 15:39:06

@Vitéz Kőbányai Világos: Nem, a sunyi és hazug trollok nem érdemelnek mást. Hidd el, ha valaki, akkor én próbáltam nekik ész érvekkel, finoman magyarázni, istenem milyen sokat... nem volt semmi értelme. még ki is röhögik, baleknak nézik azt aki értelmesen szól hozzájuk, és persze a hazugságaikat szajkózzák mindenáron. Sok-sok tapasztalat beszél belőlem, hidd el nekem.
A megoldás az lenne, hogy a bloggerek vállalják a felelősséget hogy ne öntse el a szenny a kommenteket, de hát nem vállalják. Így meg az ember kénytelen úgy védeni magát a hülyékkel és aljas hazugokkal szemben ahogy tudja.

Makkasz 2013.02.28. 15:41:52

@Ezténírtam: A ráengedés mikéntjét lehet vitatni, de tőkehiány volt, így gyorsabb volt a fejlődés, de valóban a kisvállakozásokat megölheti. Mindenesetre én a pozitív oldalon kezdeném, kisboltosok képzése, hitellehetőségek, szoftver, kassza támogatás, hálózatok kialakítása, franchise, és nem a nagyok korlátozásával.

A profitot mindaddig amíg itt jobban keres befektetésén mint másutt, nincs értelme kivinnie. Miért fizetné be a nyereségadót, hogy úgy fektesse be, mikor lehet anélkül itt (ez az ugrás amit meg kell tennie, ha máshol akarja).

Milyen célja lehet a kiitt pénzzel? Fizethet osztalékot tulajdonosoknak, de ez azt jelenti, nem bízik saját profiljában, nem tud annyi profitot termelni (most globálisan értve), mint hogy a tulaj másba átteszi vagy bankba rakja. Ez ritka csoda, tehát befektetni viszi el.

A különböző "technikákon" APEH, NAV, éberen örködik, mint pl. értéken felül számlázott anyavállalati teljesítmény.

De nem a technikát kell nézni.

Vagy tőkebeáramlás van a cég részéről, vagy marad, vagy kivon. Ez az ország, gazdaság állapotától függ, nem a befektető alaphozzáállása hogy ő német, ezért németbe akar befektetni.

Ennek a kiviszi a profitot, mégha legális is lenne, mint kifejezés nincs értelme. Egyébként az ő pénzéről beszélünk.

Mondok neked egy technikát. OMV megvette Petromot, X összegért, kötelezettségeket vállava.

Majd eladta Petromnak környező országok OMV kiskereskedelmét X összegért. Így a tulajdonért fizetett pénz két év alatt visszahúzta.

Mondjuk ebben sem látok semmi rosszat, főleg mert közben milliárdokat költött Petrom felvirágoztatására, adót fizetett, és egy romániai központú leányhoz kerültek külföldi kiskerei is, kvázi románok lelkileg is ugyanúgy jártak, buktak és nyertek.

ob,szerver 2013.02.28. 15:43:33

@sárkányfő:
Teljesen igazad van.
Ezért szarunk le téged magasról, és cáfoljuk minden észrevételed !

Mert egy tetű komcsi hazudozó vagy csupán.

regress 2013.02.28. 15:43:41

@Ezténírtam: te tényleg nagyon hülye vagy.azokat a házakat önerőből,családi,rokoni, és a munkatársak segítségével építették.akkor még volt stabil munkahely,fizetés.ma már csak lófasz van,szopogasd

Makkasz 2013.02.28. 15:44:06

Hopp, a profit kivitele legális, csak vannak különféle említett technikák. Elnézést a zavaros mondatért.

regress 2013.02.28. 15:45:22

@ob,szerver: előkerültél takonygerinc?nem volt eligazítás a héten?elég gyér a szókincsed

Ezténírtam 2013.02.28. 15:55:32

@regress:

"te tényleg nagyon hülye vagy.azokat a házakat önerőből,családi,rokoni, és a munkatársak segítségével építették."

Nagyon színvonalasan fogalmazol... És ha úgy építették? Vagy ha lottón nyerték? Nem tökmindegy? Akkor sem bírják fenntartani azokat az irreálisan nagy ingatlanokat...

"akkor még volt stabil munkahely,fizetés.ma már csak lófasz van,szopogasd"

Most visszasírod a 90 előtti időket? Az szuper volt...

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2013.02.28. 15:58:25

@Ezténírtam: Abban igazad van, hogy vidéken jellemzőek a 100-120 négyzetméteres házak, csak sajnos jelenleg nem jelentenek elegendő tőkét ahhoz, hogy egy városi 40-50 négyzetméteres lakásra cseréljék. Lehet ekkora házban nyomorogni, ugyanis a nyomor szót a költségek és a bevétel bizonyos arányára használjuk, és ebben a mobilizálhatatlan tőke nem sokat segít.

A mobilitást is megnehezíti ez, alapvetően az átlagosan elérhető bérek nem feltétlenül elegendőek arra, hogy valaki maga mögött hagyja az eladhatatlan házát, és kifizesse egy lakás bérleti díját, költségeit, miközben egy lakatlan háznak is vannak költségei (télen 0 fok felett kell tartani, a füvet, kertet kaszálni vagy kaszáltatni kell, az apró állagromlásokat időben meg kell fogni, hogy ne nőjenek kezelhetetlen mértékűvé, stb).

Természetesen még mindig ott van lehetőségként a magas bérrel kecsegtető külföldi munka, de ezzel visszaértünk a kiinduláshoz.

Ezténírtam 2013.02.28. 15:59:28

@Makkasz: egyetértek azzal, amit írsz

Vannak azért technikák, rendszerhasználat, menedzsmentköltség, licencdíj stb.

Hát igen, csak ez a képzés és támogatás elmaradt és enélkül szabadultak be ide a sokkal profibb "cápák", ez persze nem bűn vagy nem szitokszó, csak egyszerűen nem biztos, hogy annyira okos dolog volt így intézni.

Ezténírtam 2013.02.28. 16:05:11

@szomorutojas:

"Abban igazad van, hogy vidéken jellemzőek a 100-120 négyzetméteres házak, csak sajnos jelenleg nem jelentenek elegendő tőkét ahhoz, hogy egy városi 40-50 négyzetméteres lakásra cseréljék. Lehet ekkora házban nyomorogni, ugyanis a nyomor szót a költségek és a bevétel bizonyos arányára használjuk, és ebben a mobilizálhatatlan tőke nem sokat segít."

Ezzel egyetértek, de ettől függetlenül ezt nem nevezném nyomorgásnak.

"A mobilitást is megnehezíti ez, alapvetően az átlagosan elérhető bérek nem feltétlenül elegendőek arra, hogy valaki maga mögött hagyja az eladhatatlan házát, és kifizesse egy lakás bérleti díját, költségeit, miközben egy lakatlan háznak is vannak költségei (télen 0 fok felett kell tartani, a füvet, kertet kaszálni vagy kaszáltatni kell, az apró állagromlásokat időben meg kell fogni, hogy ne nőjenek kezelhetetlen mértékűvé, stb)."

Igen, de akkor ne azon fröcsögjünk már (nem te, hanem itt sokan), hogy itt milyen borzalmas nyomor van, hanem arról beszéljünk, hogy itt sokan sok pénzt belebombáztak nagyon rossz befektetésekbe, amivel valamit kezdeni kell.

"Természetesen még mindig ott van lehetőségként a magas bérrel kecsegtető külföldi munka, de ezzel visszaértünk a kiinduláshoz. "

Még az is jobb, mint otthon ülni és várni a segélyt.

2013.02.28. 16:09:06

@Ezténírtam: "Akkor sem bírják fenntartani azokat az irreálisan nagy ingatlanokat..."

Egy energiaválság teljesen lenullázhatja ezt a vidéken, többnyire falvakban vagy kisvárosokban élő réteget. A 80-as évek végéig sok ilyen épületet húztak fel a kedvező támogatásokat kihasználva. Sajnos azt nem mondta nekik senki hogy nincs értelme a szomszédot túllicitálni, versengve hogy kinek magasabb a háza. Az ingatlanpiacnak egyrészt pont ez a rákfenéje hogy ezektől a házaktól sokan igyekeznek megszabadulni, idővel majd egyre inkább irreálisan alacsony áron.

Makkasz 2013.02.28. 16:13:05

Megjelent az igert masodik cikk a kivandorlasrol, nincs idom szetszedni, folyik a kodosites.

Gyengebb mint az elso, a neutralizalason, Matolcsy benyogesenek kezelesen tul, problemasabb lett (nem volt eleg ido?), szakmailag is, meg kevesebb teny, meg tobb lekerekites, csiszolgatas.

Ezténírtam 2013.02.28. 16:20:36

@dr kotász:

"Egy energiaválság teljesen lenullázhatja ezt a vidéken, többnyire falvakban vagy kisvárosokban élő réteget. A 80-as évek végéig sok ilyen épületet húztak fel a kedvező támogatásokat kihasználva. Sajnos azt nem mondta nekik senki hogy nincs értelme a szomszédot túllicitálni, versengve hogy kinek magasabb a háza. Az ingatlanpiacnak egyrészt pont ez a rákfenéje hogy ezektől a házaktól sokan igyekeznek megszabadulni, idővel majd egyre inkább irreálisan alacsony áron."

Ez természetesen így van, de azért ezt a problémát akkor sem nevezném nyomornak... Az a baj, hogy amíg ki nem hal ez a generáció és áll be Mo-n is az a helyzet, ami tőlünk nyugatabbra természetes, vagyis:

- Falun a gazdagok laknak, akik megengedhetik maguknak a nagy és drága ingatlanok fenntartását, illetve a munkásréteg kizárólag a mezőgazdasághoz kötődő emberekből áll
- Mindenki más, vagyis a szegények, akik nem találnak munkát a falukban, beköltöznek legalább a régióközpontokba, de lehetőleg minél nagyobb városokba

addig pénzelni kell ezeknek az óriási ingatlanoknak a fenntartását azért, hogy akik bennük laknak, azok ne "nyomorogjanak".

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2013.02.28. 16:26:40

@Ezténírtam: Gondolom arra célzol, hogy akinek van fedél a feje felett, az már nem feltétlenül nyomorog, ráadásul egy kertes házban az éhezés is inkább a befektetett munka hiányát jelenti (legyen az készség, egészségi állapot vagy lustaság eredménye). Hiányzik a nyomor definíciója, de ha a harmadik világhoz hasonlítjuk, valóban luxusban él mindenki, aki képes túlélni egy telet, pláne saját ingatlanban.

Nagyon sok vidéki ház rossz befektetés volt, nem ritkán a mérete státuszszimbólum, és a tulajdonosa nyáron a nyári konyhában, télen maximum egy szobában lakik, nem anyagi, inkább kulturális okokból. Ráadásul műszakilag elavultak, a mai energiaárak mellett magas fenntartási költségűek.

Mindez igaz, viszont ez az állapot jelenleg fennáll, tele van a vidék olyan ingatlanokkal, amik a bekerülési költségüket sem érik, gazdaságosan nem fenntarthatóak, a benne élők pedig a ház fenntartása és az életük fenntartása között őrlődnek, mindkettőn úgy spórolva, ahogy tudnak.

Nem könnyű nekiindulni a külföldi munkavállalásnak, pláne nem szakképzetlen, vagy legfeljebb szakmunkásként. Jellemző, hogy az utolsó alkalmazója is elavult technológiát használt, nemhogy nyelvtudása nincs, de sokszor még a munkatapasztalata sem ér sokat, a papíron létező szakképesítése, és a munkában megszerzett tudása nem használható (gondolj például egy mezőgazdasági gépszerelőre, aki hosszú éveken át tartotta a lelket a cseh ipar remek traktoraiban, és most modern traktorok karbantartásában kellene versenyképesnek lennie, vagy egy tetőfedőre, aki éppen azoknak a gazdaságtalan épületeknek a felépítésében jeleskedik).
Ha pedig szakképesítés nélkül keres külföldi munkát, minden költségével (és kockázatával) együtt nem ritkán rosszabbul jön ki, mintha semmit sem tenne, és segélyt kapna.

panelburzsuj 2013.02.28. 16:28:29

@Ezténírtam:

Eszembe jutott!

Ceasescunak hívták az ürgét, és falurombolásnak az elgondolásit.

Legalábbis a budapesti Hősök terén ellene tüntető magyarok ilyesmiket írtak a transzparenseikre.

panelburzsuj 2013.02.28. 16:45:09

@Makkasz:

Tedd hozzá: az sem árt észrevenni, hogy ezek a "józan hangvételű" elemzések az indexen jelentek meg - én nem a vélemény rovatban.

Ezténírtam 2013.02.28. 16:45:30

@szomorutojas: ezzel mind egyetértek, és örülök, hogy te is egyetértesz azzal, hogy akkor ez azért nem az a nyomorgás...

És igen, ez mind így van, csak mi erre a megoldás? Adjunk annyi segélyt ezeknek az embereknek, hogy meg tudjanak élni egy ekkora házban úgy, hogy semmit nem termelnek (most ez van)? Vagyis hogy ne "nyomorogjanak" az ő fogalmaik szerint? Vagy kinek a fogalmai szerint ne nyomorogjanak? Én egyáltalán nem szeretném pénzelni ezeket az embereket, akik így vagy úgy, de sokkal szebb/jobb/nagyobb lakásban laknak, mint én...

Ezténírtam 2013.02.28. 16:48:22

@panelburzsuj:

"Eszembe jutott!

Ceasescunak hívták az ürgét, és falurombolásnak az elgondolásit.

Legalábbis a budapesti Hősök terén ellene tüntető magyarok ilyesmiket írtak a transzparenseikre. "

Ceaușescu nem azért rombolt falvakat, hogy az ott lakó, eltartott tömegeket, akik nem dolgoznak, és ahhoz képest iszonyat jó körülmények között élnek, bezavarja a városokba dolgozni, szóval ezt nem értem, miért kevered ide...

Makkasz 2013.02.28. 16:50:57

@panelburzsuj: A foszerkeszto valtasok hatteret nem ismerem. Valoban furcs, valamilyen nyomas erezheto.

Amit tudok, hogy bizonyos esetekben akar jobb akar baloldali szemelyek, projektek erdekevel ellentetes dolgokat pillanatok alatt levetettek, szoba se kerultek, vagy fel orad volt hogy elcsipd.

Kandeláber 2013.02.28. 16:53:17

Az volt már, hogy "kitántorgott Amerikába hárommillió emberünk"?
A szörnyű Monarciából, a "népek börtönéből", amelyről aztán kiderítették, hogy liberális volt, mert Galíciából mindenki bejöhetett, aztán jött a szörnyű Horthy-, Rákosi- majd Kádár-korszak, majd a posztfaszista Antall, utána a megint pozitív Horn-Kuncze (megélhetési bűnözés éra), ezt követően Orbán-Torgyán rémuralma.
Megyó, Gyurcsány és Bajnai idején minden ismét remek volt, virágzott minden virág, csak úgy özönlöttek Magyarországra a szabadságszerető népek, most pedig ismét lement a nap, és egy-két év múlva már csak annyi lakos lesz Magyarországon, mint a tatárjárás és a törökdúlás után. A felszabadúlásról nem is beszélve.

panelburzsuj 2013.02.28. 16:59:24

@Makkasz:

Én nem annyira külső nyomásnak, inkább belső idomulásnak gondolom.

Most tarthatnak ott a "független" szerkesztőségek, ahol annak idején Prinz Gábor a VIP-gyűjtögetésssel: nem árt, ha a portfóliónkat úgy rakjuk össze, hogy abban legyen mindenféle irányultságú majdani kormány előtt "igazolásul" mutogatható "írói munkásság".

panelburzsuj 2013.02.28. 17:00:49

@Ezténírtam:

Racionalizált, nem?

Legalábbis ő is ezt állította. Ahogy te is.

Makkasz 2013.02.28. 17:02:24

@panelburzsuj: Hehe, mar nem olvasol figyelmesen. A nyomast csak gondolom, a kesztetesben oncenzuraban igazad van (ezert kellene Papcsak feljelentest nagyon komolyan torolni, hiszen oncenzurara kesztet mindenkit).

Ahol azt irom tudom, ott tudom :)

Makkasz 2013.02.28. 17:03:50

@panelburzsuj: Tisztazom, mar inditottam levetetest.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2013.02.28. 17:05:24

@Ezténírtam: Abban a házban és ott, ahol az a ház van, nem hiszem, hogy szívesen laknál. Egy lakás nem csak négyzetméter és fürdőszobák száma, hanem egy élet helyszíne, munkáé (ami nincs), szórakozásé (20-50-100 km a legközelebbi város), pihenésé (aminek élvezetéhez nem árt ha van mit kipihenni).

Az a baj a megoldással, hogy nincs egyetlen, instant, vízben oldódó megoldás, ami mindenkinek jó.
Egyrészt már rég nincsenek korrekt kutatások, amikből az érintett csoportok méretét ismernénk, vagy éppen valamiképp kategorizálni lehetne.

Másrészt nincs erre irányuló akarat sem. Az állam az elmúlt évtizedekben kizárólag arra koncentrált, hogy minél több adót behajtva és azt szétosztva minél szélesebb rétegeknél garantálja az újraválasztását. A fenntarthatóság szinte szitokszó, a hal és a háló közül mindig a hal tűnt olyan megoldásnak, ami miatt hálásak lesznek a szavazók, és jó helyre teszik az ikszet. Az éjt nappallá téve fusizóban nem a potenciális vállalkozót látjuk, hanem az adócsalót (valóban nem fizet adót, de munkájának célja nem az adó elkerülése, hanem a munkája által hajtott haszon)

Harmadrészt pedig a mi kis vadkeletünkön tét nélkül lehet minden segítségre szánt forintnak a 90 százalékát eltüntetni, majd hibáztatni másokat.

Nem tudom az általános megoldást, az én megoldásom napi 220km (110 oda, 110 vissza) ingázás külföldre, és még szerencsésnek érzem magam, mert kétszer másfél óra utazással minden este otthon alhatok.

panelburzsuj 2013.02.28. 17:22:25

@szomorutojas:

Nincs általános megoldás.

Húsz éve Budapestről Budapestre jártam dolgozni, békávéval napi 4-4,5 órát. Hóban kicsit többet.

Trabival időben egy órával kevesebbe, munkabérben kettővel többe került az út...

Ezténírtam 2013.02.28. 17:29:12

@panelburzsuj:

"Racionalizált, nem?

Legalábbis ő is ezt állította. Ahogy te is."

Nem, hanem össze akarta keverni a magyarokat és a románokat, hogy ne legyenek homogén magyar területek. Te most az ostoba jobbikos tempót nyomod? Szerintem citálj ide egy idézetet Lenintől is, ami a racionalizálásról szól, nagyon értelmes megoldás, tényleg...

Ezténírtam 2013.02.28. 17:35:02

@szomorutojas:

"Abban a házban és ott, ahol az a ház van, nem hiszem, hogy szívesen laknál. Egy lakás nem csak négyzetméter és fürdőszobák száma, hanem egy élet helyszíne, munkáé (ami nincs), szórakozásé (20-50-100 km a legközelebbi város), pihenésé (aminek élvezetéhez nem árt ha van mit kipihenni)."

Igen, de ezek azért már nem a nyomor fogalomkörébe tartozó kérdések... Munka pedig nincs, azért kellene őket biztatni, hogy MINDEN ÁRON költözzenek el olyan helyre, ahol viszont van, mert ami most folyik, az nem megoldás...

"Az a baj a megoldással, hogy nincs egyetlen, instant, vízben oldódó megoldás, ami mindenkinek jó.
Egyrészt már rég nincsenek korrekt kutatások, amikből az érintett csoportok méretét ismernénk, vagy éppen valamiképp kategorizálni lehetne."

Nem kényszeríti ki senki, mert (mint ezen a blogon is), megy a mekkora szar hely Mo. című lemez, ahelyett, hogy értelmes és fontos kérdésekről beszélgetnénk.

"Másrészt nincs erre irányuló akarat sem. Az állam az elmúlt évtizedekben kizárólag arra koncentrált, hogy minél több adót behajtva és azt szétosztva minél szélesebb rétegeknél garantálja az újraválasztását. A fenntarthatóság szinte szitokszó, a hal és a háló közül mindig a hal tűnt olyan megoldásnak, ami miatt hálásak lesznek a szavazók, és jó helyre teszik az ikszet. Az éjt nappallá téve fusizóban nem a potenciális vállalkozót látjuk, hanem az adócsalót (valóban nem fizet adót, de munkájának célja nem az adó elkerülése, hanem a munkája által hajtott haszon)"

Igen, mert sajnos az a réteg választ, aki nem termel és eltartják, így persze nagyon nehéz...

"Harmadrészt pedig a mi kis vadkeletünkön tét nélkül lehet minden segítségre szánt forintnak a 90 százalékát eltüntetni, majd hibáztatni másokat."

Éppen ezért egyáltalán nem kell "segíteni", mert a "nyomortól való megmentése" ezeknek az embereknek valójában az ablakon kidobott pénz.

Nem tudom az általános megoldást, az én megoldásom napi 220km (110 oda, 110 vissza) ingázás külföldre, és még szerencsésnek érzem magam, mert kétszer másfél óra utazással minden este otthon alhatok. "

panelburzsuj 2013.02.28. 17:36:00

@Ezténírtam:

Lehet trollkodni sok-sok unalmas, sehová e vezető locsogással - ahogy te csinálod.

És lehet tömören, epigrammaszerűen - ahogy én.

Tanujjá...

Ezténírtam 2013.02.28. 17:38:40

@panelburzsuj: hát szerintem inkább az a trollkodás, ha valaki a mai magyar falvak helyzetét és annak megoldását összekeveri Ceaușescu falurombolásával, de ez talán több is, ez szimpla hülyeség.

Alonee 2013.02.28. 17:57:49

@Ezténírtam: Szerintem a kérdés nem az, hogy hol tartunk a világban, vagy a világhoz képest, sokkal inkább az, hogy önmagunkhoz képest hol tarthatnánk és ehhez képest hol is tartunk. No offense, de gondolod, hogy nyugodtan hátradőlhetünk mert megelőztük Ghánát?

Ezténírtam 2013.02.28. 18:05:42

@Alonee:

"Szerintem a kérdés nem az, hogy hol tartunk a világban, vagy a világhoz képest, sokkal inkább az, hogy önmagunkhoz képest hol tarthatnánk és ehhez képest hol is tartunk. No offense, de gondolod, hogy nyugodtan hátradőlhetünk mert megelőztük Ghánát?"

Nem dőlhetünk hátra, de mit jelent az, hogy magunkhoz képest? Elképzeljük a mennyországot, és ha még nem tartunk ott, akkor már nyomor van??? Én ezt csak arra írtam, hogy folyamatosan megy az óriási sírás-rívás, pedig az ebben a pillanatban az emberiség által létrehozott összes ország közül azért eléggé az élmezőnyben vagyunk...

bohuš 2013.02.28. 18:08:44

"Sajnos ez még mindig a Vadkelet, ahol az elemi udvariasság a feltűnő, nem pedig annak a hiánya. Itt a "bocsánat" szóra kapják fel az emberek a fejüket, nem a "hülyeköcsögre"."

Velem előfordult olyan, hogy Pesten eligazítást kértem valakitől, és a végén megkérdezte, hogy magyarul beszélő külföldi vagyok-e. Nem értettem, miért lennék az, és zavartan mondta, hogy olyan furcsán udvarias mondatokat használok. Ez annyit jelentett, hogy köszöntem, és úgy kezdtem, hogy "Meg tudná nekem mondani...". Én azzal vigasztaltam magam, hogy ez (mármint a meglepetés) Budán nem fordulna elő :-)

Gamma Leonis · http://gombamania.blogspot.com 2013.02.28. 18:11:49

@Alonee: Nálad az igazság, az egyén szintjén kell szétnézni, és rádöbbenni, hogy tovább kell lépni. Minden más pótcselekvés és a szorongás táplálása.

Ezténírtam 2013.02.28. 18:11:57

@bohuš:

"Velem előfordult olyan, hogy Pesten eligazítást kértem valakitől, és a végén megkérdezte, hogy magyarul beszélő külföldi vagyok-e. Nem értettem, miért lennék az, és zavartan mondta, hogy olyan furcsán udvarias mondatokat használok. Ez annyit jelentett, hogy köszöntem, és úgy kezdtem, hogy "Meg tudná nekem mondani...". Én azzal vigasztaltam magam, hogy ez (mármint a meglepetés) Budán nem fordulna elő :-)"

Velem meg előfordult, hogy Stockholmban ledudáltak a zebrán, miközben szabályosan át akartam menni... Hirtelen megkérdeztem magamtól, hogy nem Oroszországban vagyok-e... :D

Alonee 2013.02.28. 18:12:19

@Ezténírtam: A nyomor az tényleg viszonylagos fogalom. Tulajdonképpen értem én, hogy a magad kissé korszerűtlen módján, a nyomor, az éhezést, az otthontalanságot, a teljes eü. ellátás hiányát jelenti. Nekem pl. a nyomor szintet jelenti többek között és a fentieken túl, ha valaki nem tud megvenni egy könyvet, nem jut neki színvonalas egészségügyi ellátás, nem tud eljutni egy étterembe stb., avagy, hogy számodra is érthető legyen, bár mindig mindent ki tud fizetni, de ezért állandó szorongással él/létezik. Én azért nagyon tisztellek, hogy ilyen optimistán tudod látni a világot, hajrá... :))

Alonee 2013.02.28. 18:14:01

@Ezténírtam: Jó egy dologban igazat kell, hogy adjak, a magyarok szociális kódja a sírás, ahogy erről Mérő László egyszer remek tárcát írt.

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2013.02.28. 18:18:16

@Ezténírtam: A nyomor témáján szerintem azzal túlléptünk, hogy kiderült, te abszolút értelemben veszed a nyomort, míg a korábbi túlfűtött beszélgetésben a vitapartnereid relatív nyomorról, tehát inkább nagymértékű életszínvonalesésről beszéltek.

A segítségnek elég széles köre van, finom szabályzókkal, és jól elhelyezett pénzzel a segélynél értelmesebb módon lehet segíteni. Ezzel szemben urbanizáció akkor megoldás, ha a képzetlen, vagy elavult tudású embereknek van a városban munkalehetőség, máskülönben még lakással sem rendelkező, lebegő tömegek jönnek létre. A késő XIX. századi - kora XX. századi ipari proletariátus (és általában velük kapcsolatban is nyomorról beszélünk) éppen így alakult ki, azzal a nagy különbséggel, hogy munkaerőkereslet volt a városokban.

Ha feltesszük, hogy a segély nem segítség, hanem valamiképp egy rossz struktúra fenntartója, elgondolkodhatunk azon, milyen hatása lenne, egy egyszeri azonnali és teljeskörű segélybeszüntetésnek. Egyrészt valószínűleg beköszöntene sokak számára a harmadik világból ismert nyomor (szükségszerűen halálozás aránya is megnőne egy rövid időre), másrészt megemelkedne a bűnesetek száma, harmadrészt valószínűleg elindulna a belső irányú, és a külső irányú migráció. Természetesen mindenki életszínvonalán rontana, nem csak az érintettekén, a bűnözésnek csak az árnyéka komoly mértékben rontja a szubjektív életminőséget.

Ezténírtam 2013.02.28. 18:18:36

@Alonee:

"A nyomor az tényleg viszonylagos fogalom. Tulajdonképpen értem én, hogy a magad kissé korszerűtlen módján, a nyomor, az éhezést, az otthontalanságot, a teljes eü. ellátás hiányát jelenti. Nekem pl. a nyomor szintet jelenti többek között és a fentieken túl, ha valaki nem tud megvenni egy könyvet, nem jut neki színvonalas egészségügyi ellátás, nem tud eljutni egy étterembe stb., avagy, hogy számodra is érthető legyen, bár mindig mindent ki tud fizetni, de ezért állandó szorongással él/létezik. Én azért nagyon tisztellek, hogy ilyen optimistán tudod látni a világot, hajrá... :))"

Aha, értem, tehát aki egyébként nem dolgozik, mert kamu rokkantnyugdíjas vagy korkedvezménnyel elment 45 évesen nyugdíjba, annak biztosítanunk kell ahhoz, hogy ne "nyomorogjon", olyan szintű ellátást, hogy étterembe járhasson? Vagy hogy ne szorongjon? Az ilyen emberek az USA-tól kezdve Svájcon át Japánig mindenhol "nyomorognak" a te fogalmaid szerint, szóval emiatt nem kell Mo-t kiemelni, vagy mellé kell tenni, hogy itt sem élnek semmivel sem jobban, mint máshol, de azért azt ne várd, hogy emiatt szomorkodjak...

Az én "korszerűtlen mód"-om az, amiben élsz, ha nem tűnt volna fel, amit te leírsz, az pedig a kommunizmus, ami szép álom volt, csak a megvalósításba csúsztak apróbb hibák, biztos észrevetted, itt is néztük olyan 40-42 évig...

Ezténírtam 2013.02.28. 18:22:39

@Alonee:

"A nyomor az tényleg viszonylagos fogalom. Tulajdonképpen értem én, hogy a magad kissé korszerűtlen módján, a nyomor, az éhezést, az otthontalanságot, a teljes eü. ellátás hiányát jelenti. Nekem pl. a nyomor szintet jelenti többek között és a fentieken túl, ha valaki nem tud megvenni egy könyvet, nem jut neki színvonalas egészségügyi ellátás, nem tud eljutni egy étterembe stb., avagy, hogy számodra is érthető legyen, bár mindig mindent ki tud fizetni, de ezért állandó szorongással él/létezik. Én azért nagyon tisztellek, hogy ilyen optimistán tudod látni a világot, hajrá... :)) "

Erre válaszoltam, de valamiért nem rakja ki, még egyszer nincs kedvem bepötyögni, de amiről te írsz, az a kommunizmus, ami nem vált be, amiről pedig én, az a ma valósága

Ezténírtam 2013.02.28. 18:28:24

@szomorutojas:

"A nyomor témáján szerintem azzal túlléptünk, hogy kiderült, te abszolút értelemben veszed a nyomort, míg a korábbi túlfűtött beszélgetésben a vitapartnereid relatív nyomorról, tehát inkább nagymértékű életszínvonalesésről beszéltek."

Szerintem a nyomor elég erős kifejezés ahhoz, hogy objektíven mérjük...

"A segítségnek elég széles köre van, finom szabályzókkal, és jól elhelyezett pénzzel a segélynél értelmesebb módon lehet segíteni. Ezzel szemben urbanizáció akkor megoldás, ha a képzetlen, vagy elavult tudású embereknek van a városban munkalehetőség, máskülönben még lakással sem rendelkező, lebegő tömegek jönnek létre. A késő XIX. századi - kora XX. századi ipari proletariátus (és általában velük kapcsolatban is nyomorról beszélünk) éppen így alakult ki, azzal a nagy különbséggel, hogy munkaerőkereslet volt a városokban."

Most is van munkaerő-kereslet, biztos jobban, mint a falvakban + állítólag nagyon sokan kivándorolnak, az ő helyük is üresen marad, és azért nem csak orvosok mennek ki... Még mindig jobb, ha ez a tömeg, ami, lássuk be, a legnagyobb probléma, egyben van és nem szétszórva mindenfelé, mert így az intézkedéseket is sokkal hatékonyabban lehetne végrehajtani, bármit is akarunk tenni az érdekükben.

"Ha feltesszük, hogy a segély nem segítség, hanem valamiképp egy rossz struktúra fenntartója, elgondolkodhatunk azon, milyen hatása lenne, egy egyszeri azonnali és teljeskörű segélybeszüntetésnek. Egyrészt valószínűleg beköszöntene sokak számára a harmadik világból ismert nyomor (szükségszerűen halálozás aránya is megnőne egy rövid időre), másrészt megemelkedne a bűnesetek száma, harmadrészt valószínűleg elindulna a belső irányú, és a külső irányú migráció. Természetesen mindenki életszínvonalán rontana, nem csak az érintettekén, a bűnözésnek csak az árnyéka komoly mértékben rontja a szubjektív életminőséget. "

A segélyt nem lehet megvonni azonnal, de a belső irányú migrációt viszont a legerősebb eszközökkel is KI KELL KÉNYSZERÍTENI, hogy mindenki menjen a munka után és ne otthon üljön a langyos posványban. Azt nem írom, hogy aki meg nem tud itt boldogulni, az menjen külföldre, mert akkor azonnal megvádolnának nemzetvesztéssel meg ilyenek :D

panelburzsuj 2013.02.28. 18:37:53

@Ezténírtam:

Ez a locsogás.

Ha bejössz velem a negyven közmunkás asszony közé, akiknek ellátandó iskolás gyerekük, otthonuk, öregeik vannak (és akiknek a főnöke voltam pár hétig...), és nekik is elmondod, hogy "banyák, mobilizálódni!" - na az lesz a beszéd.

(A negyvenből 4-5 cigány, és a felének van minimum szakmunkása. És nem falu, hanem a megyeszékhely után következő város.)

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2013.02.28. 18:42:44

@Ezténírtam: Vigyázz :)
Az nem nyomor, csak nagyon kicsi lakás, amiben azért élnek, mert elhagyták vidéki otthonaikat a városi relatív jólét érdekében :)
És tényleg többszörösét keresik, mint a szüleik, csakhát szűkösen élnek. Van mit enniük, fedél a fejük felett, még gyerekeket is vállalnak, iskoláztatják őket, stb.

Hamár abszolút nyomor:

25.media.tumblr.com/tumblr_m3uloxrH6x1qixx0lo1_400.jpg

www.smashingapps.com/wp-content/uploads/2008/09/unicef-poverty-2.jpg

Ezténírtam 2013.02.28. 18:48:55

@panelburzsuj:

Minden komment locsogás, én nem vagyok vezető politikus, így nem tudok semmit tenni az itt tárgyalt ügyek érdekében...

"Ha bejössz velem a negyven közmunkás asszony közé, akiknek ellátandó iskolás gyerekük, otthonuk, öregeik vannak (és akiknek a főnöke voltam pár hétig...), és nekik is elmondod, hogy "banyák, mobilizálódni!" - na az lesz a beszéd."

Ez nem az én dolgom, hanem a többségi társadalomnak kellene valamilyen módon rákényszeríteni őket, hogy menjenek a munka után.

(A negyvenből 4-5 cigány, és a felének van minimum szakmunkása. És nem falu, hanem a megyeszékhely után következő város.)

Ezténírtam 2013.02.28. 18:52:55

@szomorutojas:

"Az nem nyomor, csak nagyon kicsi lakás, amiben azért élnek, mert elhagyták vidéki otthonaikat a városi relatív jólét érdekében :)
És tényleg többszörösét keresik, mint a szüleik, csakhát szűkösen élnek. Van mit enniük, fedél a fejük felett, még gyerekeket is vállalnak, iskoláztatják őket, stb."

Azt nem mondom, hogy így kellene élniük a mi "nyomorgóinknak" is, de azért ez is túlzás (ez pont a Békés megyei Furta, de kiválaszthattam volna bármilyen más "nyomorgó" falut is) ...

ww2.legifotok.hu/foto/data8/furta07szept0009.jpg

Alonee 2013.02.28. 20:08:21

@Ezténírtam: Neked fogalmad sincs, hogy miről beszéltem, csatlakozom Sárkányfőhöz, neked van igazad. Részemről lezárom a vitát és ofc a Te teljes győzelmeddel. Dixie. :)))

leroi 2013.02.28. 20:19:10

@Ezténírtam: Az ezeréves államiságnak vannak bizonyos anyagiasítható előnyei. Pl. a polgárháborúk hiánya. Iparosítás, infrastruktúra kiépítése, oktatás, miegymás. Ezen mi már túl vagyunk, Ugandának még lenne tennivalója.
Az ózdi melóst meg akkor taszították nyomorba, amikor felépítették a Kohászati Műveket, majd aztán hagyták bedőlni. Egyikről sem kérdezték a szerencsétlent, mindegyik döntést a feje fölött hozták, ő csak elszenvedte őket.
Közben látom szorgalmasan trollkodsz, de csak annyit kívánok neked búcsuzóul, hogy álj úgy, mint au emberek Ózdon, és csak a saját erődet használhasd a kitörésre. Ennél súlyosabb átkot per pillanat nem ismerek.

panelburzsuj 2013.02.28. 20:39:47

@leroi:

(Tipp: "Társalkodjanak veled a rokkant bányászok!"....)

Ezténírtam 2013.02.28. 20:42:55

@leroi:

"Az ezeréves államiságnak vannak bizonyos anyagiasítható előnyei. Pl. a polgárháborúk hiánya. Iparosítás, infrastruktúra kiépítése, oktatás, miegymás. Ezen mi már túl vagyunk, Ugandának még lenne tennivalója."

Oké, akkor talán még sincs itt akkora nyomor...

"Az ózdi melóst meg akkor taszították nyomorba, amikor felépítették a Kohászati Műveket, majd aztán hagyták bedőlni. Egyikről sem kérdezték a szerencsétlent, mindegyik döntést a feje fölött hozták, ő csak elszenvedte őket."

Aha, szóval az ózdi melós egy farönk, amit valakik hol kitesznek a napra, hol meg a hóban kell szenvednie... Nincs saját akarata, törekvése, szándékai. Amíg így tekintünk rájuk, biztos nem is várhatunk többet tőlük...

"Közben látom szorgalmasan trollkodsz, de csak annyit kívánok neked búcsuzóul, hogy álj úgy, mint au emberek Ózdon, és csak a saját erődet használhasd a kitörésre. Ennél súlyosabb átkot per pillanat nem ismerek. "

Nem tudom, szerinted a trollkodás mit jelent, ha azt, hogy értelmesen vitázok pár emberrel (nem veled, mert te eléggé fogalmatlan vagy),akkor oké.

Miért élnék úgy? Én tanultam,van diplomám, megtanultam 3 nyelven a magyaron kívül, van jó munkám, nem értem, miért kéne úgy élnem...

szomorutojas · http://tojas.blog.hu 2013.02.28. 22:18:49

@Ezténírtam: Van elborzasztó nyomor Magyarországon is, főleg faluvégeken, cigánytelepeken, de egyértelműen nem erről volt eddig szó, hanem a nyomor szó két értelmezéséről.

A kivándorlók jelentős része vagy munka nélkül volt kivándorlása előtt, vagy olyan űrt hagy maga után, amit szakképesítés híján nem tud betölteni bárki, vagy olyan alacsony volt a bére, hogy vidékről feljönni, minden költségével együtt nem éri meg. Amíg itthon dolgoztam azt tapasztaltam, hogy fizikai munkaerőből is a szakképzettekből van hiány, szakképesítés nélkülieket inkább a mezőgazdaság és az építőipar keres, előbbi vidéken van, utóbbi lassan nincs.

Kicsit hozzászólva leroival folytatott vitátokhoz, a kohász éppen olyan szakma, amivel sehol sem lehet elhelyezkedni, és modern munkahelyeken, főleg azokon, amik ma a magyar ipart jelentik, minimális mennyiségűre van szükség. Átképezni is igen nehéz, nem nagyon kapcsolódik egyik másik szakmához sem, és az ismerete nagyon kevés olyan pluszt tartalmaz, ami használható máshol.

Ezténírtam 2013.02.28. 22:32:44

@szomorutojas: igen, ez így van, de azért ezek az emberek nem is nagyon igyekeznek, hogy javítsanak a helyzetükön, egyszerűbb okolni mindenkit...

Husz_János_Puszita 2013.03.02. 14:40:31

@sárkányfő:

Azon képedtem el, a KSH foglalkoztatási statisztikájában benne vannak, akik kint dolgoznak, csak épp elkapta itthon a kérdezőbiztos őt, vagy a rokonát. Azt gondoltam, a munkaügyi hivatal nyilvántartása alapján születnek a számok. Igaz, abban nem szereplenek a gyesen, gyeden lévők stb.

Rábukkantam az ÁSZ egy tanulmányára, amiből világosan kiderül, milyen gyalázatos állapotban van mindenféle nyilvántartás, az államháztartásnak az alapvető munkához szükséges adatok sem állnak rendelkezésre. Nehéz anyag, de ha valakit érdekel, mi a baja a magyar gazdaságnak:

www.asz.hu/szakmai-kutatas/aszkut-munkatarsak-tanulmanyai/2

A legfelső link, az állam célszerű szerepvállalásáról a 21. század gazdaságában.

Husz_János_Puszita 2013.03.02. 14:48:50

@panelburzsuj:

"most készül összedőlni egy (építőipari!) cég, mert bár megrendelése van bőven, nem tudja tartani a határidőket, mert nem tudja a jó hegesztőket, lakatosokat, festőket olyan ütemben pótolni, amilyen tempóban azok lelécelnek "nyugatra". "

Ezzel más iparágak is küzdenek, ahol minőségi szakképzett munkaerőre van szükség. A kivándorlás először a strukturális munkanélküliséget növeli, a kieső termelékenység, kieső GDP azután továbbgyűrűzik és szétterül a gazdaság egészében.

Husz_János_Puszita 2013.03.02. 14:56:32

@Makkasz:

"Minden "multi"-ra igazak a fentiek. Ha valaki benyögi hogy kivitték a profitot (beruház, tőkét köt le, tudását adja, munkahelyet teremet, befizeti összes adó), akkor tegyen mellé bizonyítékot."

Pedig így van sajna, komoly és gyorsuló ütemű szerkezeti torzulásokat okozva. Különös tekintettel a GDP és a foglalkoztatottság kapcsolatára. Fent belinkeltem egy ÁSZ tanulmányt, a 29. oldaltól elég megrázó grafikonokat és táblázatokat találsz. Bizony hogy el lett rendesen cseszerintve a dolog, a rendszerváltástól kezdve.

Husz_János_Puszita 2013.03.02. 15:06:32

@Makkasz:

"Sok hazai vállakozás nem tudott vagy nem is akart felnőni hozzá, vagy változni, megkeresni a vevőszegmenst ahol sikeres lehet."

A hazai vállalkozásokat zsákbanfutásra ítélték, annyira csak a külföldi tőkére, az exportra koncentráltak, tőlük elvonva a multiknak juttatott állami támogatások, adókedvezmények fedezetét. Esélyük nem volt, eleve hendikeppel indultak. Persze nem a multik hibája, ők csak teszik a dolgukat. Nem rajtuk kell számon kérni, hanem a mindenkori kormányokon.

Makkasz 2013.03.02. 15:47:55

@Husz_János_Puszita:
Belinkelted, de melyikre gondolsz, 29 tanulmány van ott. Ha megmondod megnézem, de továbbra is igaz:
- ha profitot tud realizálni, minden adóját befizette, az ő pénze, azt csinál vele amit akar (képzeld el, ha a betéted kamatát cswak abban a bankban tarthatnád, amiben a betét van, ki sem vehetnéd, max újra lekötnéd), beruházott, munkahelyet teremtett,
- rendszerváltáskor meglévő "vagyonból", úgy ahogy volt, nem gondolnám hogy ki lehetett vinni bármit,
- megtérülés, 3-10 év között teljesen normális elvárás, vagyi hogy ennyi idő alatt valaki annyi pénzt "hazavigyen", amennyit befektetett. Ha 3 évnél rövidebb megtérülést várhat valaki, nemhogy visszaforgatja a nyereségét, hanem még hoz tőkét,
- a tőkekivonás (ami nyereség nélkül, pl. szimplán az amortizáció nem fedezésével megtehető) akkor következik be, ha a befektető pénze számára van jobb lehetőség (nagyobb profit vagy kisebb kockázat). A válság hatására a kockázatos piacokról menekültek a befektetők, és szerintem tőke felesleg van, ami tükröződik igen alacsony kamatokban, Svájcban deflációban.

A hazai vállakozások esetén a tudatlanság, innováció hiánya, korrupció, sogór-komaság nagyon erős tényező lemaradásukban. A siránkozásra való hajlam, a tehetetlenség nagyon nagy úr.

Valójában alacsony adó kell, a kivételek, kedvezmények (vagy épp egyedi maffia (stratégiai) megállapodások cégekkel) torzítják a versenyt, mint ahogy EU hülye támogatási rendszere is.

A kiskereskedelem kivételével (nem tudom azok kaptak-e bármilyen kedvezményt), nem jellemző hogy a magyar kisvállalkozót ellehetetlenítette volna egy multi (gondoljunk híres magán autógyártásunkra avgy bármire), de nyitott vagyok az új információkra.

A tőkekivonás nem a multi sajátja. Oda teszi a pénzt ahol nagyobb haszon, kisebb kockázat (ill. ezeknek számára ideális kombinációja) van. Ez nem csak a multik, hanem minden gazdasági szereplő sajátja, teljesen normális dolog.

Husz_János_Puszita 2013.03.02. 16:05:48

@Makkasz:

Egyetértek veled abban, amiket leírtál. Én makrogazdaság szempontjából közelítettem a kérdést. Arányokról van szó, a magyar GDP 75%-át adja a külföldi tulajdonban lévő vállalatok exportja ( magas importhányaddal, vagyis alacsony hozzáadott értékkel ), kevésbé hozzájárulva az NNI-hez ( nettó nemzeti jövedelem ), miközben a belpiacot hagyták ebek harmincadjára.

A korrupció, mutyi, sógor-komaság, a sírás-rívás a járadékvadászat kategóriájába tartozik, óriási társadalmi költségeket okoz. Szintén van szó róla a tanulmányban. A legfelső link, az állam célszerű szerepvállalásáról a 21. századi globális gazdaságban. 29. oldaltól lefelé taglalja, amiről beszélünk.

Makkasz 2013.03.02. 16:16:02

@Husz_János_Puszita: Megnéztem, bár a felütés rossz (ÁSZ politikai szerepvállalása és a cím miatt "Állam célszerű szerepvállalása a gazdaságban", ami nyilvánvalóan = 0, a többi izzadtságszagú).

ÁSZ azt mondja, hogy nem realizálódik a magas export eredménye a magyar gazdaságban (abban nem foglal állást, hogy jó-e ilyen arányú multi-kivállalkozói kör, különösen nem tulajdonosi kör tekintetében - a tőke globális), és annak okakánt nem a tőkekivitelt, profitkivitelt, hanem az alacsony magyar hozzáadott értéket, nagy importtartalmat látja (én példám: autóösszeszerelés).
Ez csak azt jelenti, hogy 100 Ft-nyi exportból mondjuk 20%-os profittal nem 20 Ft az országban teremtett érték (feltételezve minden Moon előállított), hanem (100 Ft-80Ft import))*20%, azaz 4 Ft. Még ez is csak arányokról beszél, vagyis hogy csalóka a magas exportot figyelembe venni, és nem arról hogy ez "egészségtelen" lenne, hiszen a feladat csak annyi, hogy 5* anyit kell pl. összeszerelni, és ha valaki arra szakosodott, nem bizots hogy rosszul jár (nincs vasércbányászat sem hazai energia).

Ha van még pontosabban valami ami a tőkekivitelről szól, igéd be, Gábor szerintem beengedi.

Husz_János_Puszita 2013.03.02. 16:28:01

@Makkasz:

Ha összeveted a foglalkoztatás adataival és a reálbér alakulásával, illetve a hozzánk hasonló országokkal, akkor látszik, hogy egészségtelen. Azonos koordináta rendszerben ábrázolva a GDP lineárisan felfelé mutató egyenes, utóbbi kettő gyakorlatilag vízszintes vonal ( lehet ezt más tanulmány(ok)ban láttam, nem emlékszem ). Magyarul a lakosság alig profitál a GDP növekedéséből. Vagy nem az lenne a cél?

Makkasz 2013.03.02. 16:39:20

@Husz_János_Puszita: Nem, az az ábra azt jelenti, a növekedés a gazdaság termelékenységének (pontosabban humán erőforrás termelékenységnek) növekedése okozta, és nem a több dolgozó kéz. Egyébként figyelembe véve a nyugdíjasok gyarapodó táborát, ez azt is jelenti, hogy az aktív korúak körében nőtt a foglalkoztatottság ezen az időtávon.

Amit mondasz arra abból lehetne következtetni, ha a GDP (valamikori reálértéken) és összes nettó bérkifizetés reálértékének változását néznénk (vásárlóerő lehet még jobb, mert 27% áfa az erős), és összehasonlítanánk más országokéval.

Vannak ilyen számok, pl. úgy emlékszem, hogy a gazdaság növekedéséhez képest a reálbérek növekedése 2002-ig lassabb volt nálunk mint lengyeleknél, utána a száznapos program meg a pazarlás addig növelte, hogy 2006-ban a fidesz rosszabbul élünk mint négy éve kampánya megbukott, mert jobban éltünk mint előtte.

De a munkaerő hatékonysága is fontos tényező, tehát lehet összehasonlítani, csak nem ugyanaz a gazdaság, úgyhogy nehéz lenne következtetést levonni csak abból, GPP növekedéshez képest hogy áll vásárlóerő növekedése.

panelburzsuj 2013.03.02. 16:40:26

@Husz_János_Puszita:

Ki mivel bánik, azzal kenődik:

A dísznövénytermesztésre, faiskolára semmiféle kvóta, támogatás, "ágazatpecifikus" piaceltérítő támogatás és elvonás nincs - legalább 20-25 éve. Az EU-ban és azon kívül is minden állam úgy támogatja (stikában vagy nyíltan), mint bármely más vállalkozását.

A lengyel faiskolások összeszedték magukat, és szervezett, kemény munkával a "volt szovjet" újgazdag piacok jelentős részét megszerezték. (Pedig nekik is lehetnek bőven "tovarisi konyec" érzelmeik. Sőt...)

A német piacból is ki tudtak harapni szeletkéket.

Mi - az állítólag sokkal jobb "természseti adottságainkkal" évi párszáz milliós exportot tudunk prudukálni - néhány milliárdos (olasz, holland - és lengyel... ) import mellett.

Ki a hunyó?

Makkasz 2013.03.02. 16:41:42

@Husz_János_Puszita: Ha valamit le lehet vonni a konstans foglalkoztatottak száma és növekvő GDP-ből, hogy a munkaerőpiacon nincs képzett, vagy munkáltató számára elérhető, jó munkaerő, ezért csak a hatékonyságnövelés marad mint megoldás.

Husz_János_Puszita 2013.03.02. 17:13:33

@Makkasz:

- A foglalkoztatottság 20 éve beragadt 56% körüli szinten, 2011.-ben csak a görögöké volt a miénknél alacsonyabb.
- A munkavállalók kétharmadát a kkv szektor foglalkoztatja, amelynek termelékenysége nem nőtt számottevő mértékben.
- Humán erőforrás termelékenységének nem a képzettség hiánya, hanem az élőmunkát terhelő magas elvonások az akadálya.
- A visegrádi országok bérszínvonala jobban követte a GDP növekedését, mint nálunk.

Normál esetben kisebb az olló a szóban forgó mutatók között, jobban együtt mozognak, mint nálunk. Náluk, és a fejlett nyugati államoknál még inkább, úgy is van. Ezt az ollót kellene becsukni hatékonyabb állami újraelosztással, a belső fogyasztás és piacok helyzetbe hozásával.

Husz_János_Puszita 2013.03.02. 17:20:35

@panelburzsuj:

Nem ismerem a dísznövénytermesztés ágait és bogait. A lengyel gazdaság egészében hasít el mellettünk, talán általános okokkal magyarázható, nem tudom.

panelburzsuj 2013.03.02. 17:42:19

@Husz_János_Puszita:

És milyen ágazatot ismersz annyira, hogy abból indukálni merészelj általánosabb jelenségeket?

Husz_János_Puszita 2013.03.02. 17:57:20

@panelburzsuj:

Nem ágazatokból, hanem makro tanulmányokból, elemzésekből indukáltam a saját véleményemet. Meg a folyamatokból, trendekből, amik 20 éve a szemem előtt zajlanak. Ha a konkrét ágazati tapasztalataim lesz a téma, akkor majd arról írok.

Gondolom te jobban otthon vagy a dísznövényekben, leírod a véleményed? Miben jobbak a lengyelek? Tényleg kíváncsi vagyok. Minden érdekel, ami gazdaság.

Makkasz 2013.03.02. 17:58:01

@Husz_János_Puszita:
Az első háromban igazad van, de pusztán a grafikonból úgy tűnik, van egy erőteljes GDP növekedés, miközben nem tudnak több humán erőforrást bevonni. Ennek lehet oka a nagy elvonás munkajövedelmeknél, de öngmagában az nem elég.
Bármi is az oka, nincs elérhető munkaerő (még egyszer, csak a felfelé mutató GDP és konstans munkavállalói létszám alapján), más értelmes magyarázat erre nincs.

A 4-et te is hallomásból mondod (hogy visegrádi országokbn bér növekedés jobban követte GDP növekedését), én is így tudtam 2002-ig, utána nem. De ez nem tény.

A béreknél pedig vásárlóerőt kellene nézni (hamburgerindex), és azt méregetni GDP növekedéssel.

Az alacsony foglalkoztatottság és kevésbé növekvő bér pedig eléggé piaci normát mutat (kereslet-kínálat), hiszen a bér a munkaerő piacon alakul ki, nyilván olcsóbban kap ahol a munkahely ritka, mint ahol a legjobb emberekért kell versenyezni.

Szúval a kevésbé növekvő bér az alacsony foglalkoztatásnak egyenes következménye versenypiacon, normális esetben pont ez indítaná el a foglalkoztatás növekedését, kiegyenlítődést országok között, és pont az állam belenyúlása az (rettenetes újraelosztás) ami ezt nem engedi.

nem vitatkozom, csak árnyalom.

panelburzsuj 2013.03.02. 18:15:21

@Husz_János_Puszita:

Nagyból kicsibe - az dedukció.

Nem "a lengyelek" voltak jobbak, hanem akadt két-három fazon, aki a sirámokat félretolva nekiállt szervezni.

Mondjuk azzal kezdte az egyikük (vén szivar, már akkor hetvenen felül), hogy nem muszáj ám mindenkinek faiskolázni, meg kamarai tagnak lenni, csak annak, aki hajlandó rendesen a saját zsebébe nyúlni, amikor közös ügyekről van szó. Például piackutatásról, ágazati marketingről, "kémek" kiküldéséről.

panelburzsuj 2013.03.02. 18:23:01

@panelburzsuj:

Ehhez képest nálunk opl. alakult egy közös értékesítő szövetkezet - ahol az első lépések közé tartozott, hogy a 35 faiskola által összedobott pénzből kialakítot larakatban az ügyvezető a saját vállkozása által IMPORTÁLT olasz motyót kezdet kipakolni.

"Választékbővítés!" - magyarázta.

Két évet élt a cég, addigra nagy anyázások közepette, bírósági segédlettel mentette mindenki a maga irháját.

Husz_János_Puszita 2013.03.02. 18:38:31

@Makkasz:

Nincs nagy különbség a véleményünk között, én is a rettenetes újraelosztást okolom. Nem is annyira a mértéke a baj, az is. Hanem hogy honnan hová csoportosít át jövedelmet és azt milyen hatékonysággal teszi.

Azért mondom, ha nincs szakképzett munkaerő, akkor annak az ára normál esetben nőne, a kereslet-kínálat törvényei szerint. De nem nő, mert az állam elvonja és kénye-kedve szerint adja oda másnak, piac- és versenyellenes módon. Multinak, oligarchának, kedvezményezett társadalmi csoportoknak, versenyhátrányba hozva a többit.

De a megoldás nem az, hogy különadókkal veszteségbe hajszoljuk a multit, ellene hangolva a közvéleményt. Egyszer megunja és odébb áll és akkor fog igazán látszani, mennyire sérülékennyé tesz a szinte kizárólag rájuk épített gazdaságszerkezet. Az sem, hogy szemezgetünk közülük, te jó multi vagy, te meg nem. Vajon mit rejtenek azok a stratégiai megállapodások? Megint durva beavatkozás a versenybe.

A 4-ekről olvastam összehasonlító elemzést nemrég. Szépen le vagyunk maradva.

Makkasz 2013.03.02. 18:44:41

@Husz_János_Puszita: Egyetértünk. Köszönöm az ÁSZ dokumentumok lelőhelyét!

Husz_János_Puszita 2013.03.02. 19:02:04

@panelburzsuj:

Nem egyedi eset, hallottam hasonlót mezőgazdasági társulásról, az is a bíróságon végződött. Most hogy így mondod, egyetlen ismerősöm nincs, aki társult valakivel és nem örihari lett a vége. Egyik mindig kihasználta a másikat.

wowerman 2013.03.07. 22:24:29

trollok németországban is vannak...

Szúrófény 2013.04.30. 07:11:58

@Makkasz: Rögtön sírva fakadok, ennyi jóságtól!

Szúrófény 2013.04.30. 07:13:59

elsőhöz a hiúság és rokonai: önhittség, önáltatás, öncsalás tartoznak, a másodikba lelkesedés és szalmatűz, harmadikba közrestség, negyedikbe végül irigység és szülöttei, pártviszály és uralomvágy.” Széchenyi mindegyiknek részletes természetrajzát adja, melyből itt csak néhány részlettel szolgálunk:
„Nagy hiúság azon fatális nyavalya, melyben mi magyarok igen nagyon szenvedünk.”
„Századokon keresztül a magyar hízelkedéshez szokott, amibül honosink nagy részének önmaga túlbecsülése, gőgje s hiúsága támada; az igaz, egyenes szótúl pedig elszokott, amibül megint soknak azon teljes meggyőződése vevé eredetét, hogy Hunniát, mint dicsőségtül ragyogót, s lakosit, mint magas helyen állókat a világ bámulja és irigyli.”
süti beállítások módosítása