A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Góg és Demagóg fiai

2012.12.16. 06:37 Carnivore

Orbán Viktornak erős hete volt. Csökkentette a rezsiköltségeket, elfogadtatta a költségvetést, megoldotta a jövő évi minimálbért és ráadásként a hét végéig - de legkésőbb szerdáig - megoldja a felsőoktatási reformot is. Akinek kételyei támadnak korunk első számú politikai szuperhősének képességeivel szemben, emlékezzen csak vissza az elmúlt két és fél esztendő elsöprő lendületére.

Orbánék két hét alatt helyreállították a közbiztonságot. Egyetlen nagyobb huszárvágással (aztán még pár kisebbel) megvalósították a „nyugdíjvédelmi” reformot. Pár hónap leforgásával rendbe tették a jogállamiságot és megerősítették a sajtószabadságot. Kifehérítették a gazdaságot. Magyar kézbe került a stratégiai ágazatok nagy része.

Ki az, aki kibírta eddig röhögés nélkül?

És ki az, aki elhiszi ezek után, hogy a „felsőoktatási reform” valóban reform és nem lenyúlás, bedöntés? Orbán nem hitte el, amikor 2008-ban elemi erővel sújtott le a tandíj-tervezetre. Mi meg azt nem hittük el mostanáig, hogy egyszer ennyire szembe fogja köpni saját magát. Nem hittük el, hogy képes még a saját (stabil) választói rétegének tetemes hányadát is feláldozni Matolcsy tanár úr gazdasági fantazmáiért. A demagógiáért.

demagogia.jpg

Nem hittük el, hogy az államadósság ellen harcoló Fidesz adósságcsapdába akarja hajszolni a diákokat. Mert ép ésszel nem fogható fel, hogy mit érez egy 21-23 éves friss diplomás, amikor 2-5, vagy akár 10 millió mínusszal vág neki a nagybetűs életnek. Demagógia? Aligha.

A Fidesz Gyurcsányékkal szembeni sikerét nemcsak az garantálta, hogy Fletóék öngólok egész sorát lövöldözték be hálójukba, hanem az is, hogy az emberek mindennapjaira leselkedő veszélyekkel tudtak riogatni nyolc éven keresztül. Kezdve a „gáz-ár-emelés”től a tandíjon és az egészségbiztosításon keresztül a devizahitelekig minden olyan témára ráültek, amiről tudták, hogy biztosan érdekli a népet. Populizmus volt? Hát persze. Demagógia? Aligha.

Most viszont a rontás visszaszáll. Ezt pedig maguknak köszönhetik. Ma-guk-nak. Hiába kürtölik szét a jobboldali médiumokban, hogy az egész műbalhé, amit az ellenzék generál. Hiába sírnak, prüszkölnek, őrjöngnek, mert „az egész világ összefogott ellenük”: saját híveiken kívül már senkit nem érdekel. A tandíj nemcsak 2008-ban, hanem ma is életbevágó kérdés. É-let-be. Az ellene ágálás populizmusnak populizmus, de nem demagógia.

És ez az a pont, ahol Orbán Viktor „reform”-lendülete megtört. Rajta kívül talán már mindenki tudja - csak még nem merik megmondani neki. Bátorság.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on, és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

19 komment · 2 trackback

Címkék: tandíj felsőoktatás orbán viktor cinizmus államadósság

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr844966551

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Diákok! Mondassátok le Orbán Viktort! 2012.12.16. 20:10:41

Címlapra szerkesztette vezetőitek személyes adatait a Magyar Nemzet, melynek online főszerkesztője a Lomnici Zoltánt a köztévés híradókból kiretusáltató Élő Gábor. Ha én diák lennék, innentől nem a tandíjak mérsékléséért tüntetnék. Nem is a közpénzből ...

Trackback: Spiclikommandó is szolgálja Orbánt az egyetemisták ellen? 2012.12.16. 20:06:11

Hangulatjelentést kérhetett a Fidelitas-csemetéktől Viktor, ezt tálalta a közmédia úgy, mintha a tiltakozó diákok küldötteivel egyeztetett volna, TEK-hadsereg védelmében, egy felkapott és drága romkocsmában. Lépjük át azt, hogy Orbán a tiltakozó diákok...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

laci0011 2012.12.16. 10:11:43

A nyári akkulemerülés óta,zakkant próféta viktorka.Nemrég hiányolta a tüntetéseket...

wowerman 2012.12.16. 11:16:40

A Gyurcsány kormánynak 1 fő hibája volt: hogy a Fidesz volt az ellenzéke.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2012.12.16. 11:41:59

édes gyermeke annak a demagógnak az már biztos.

mrZ (törölt) 2012.12.16. 11:47:55

Nyáron még úgy látszott a poszt toló kezd felnőni a feladathoz, és kilép a dagonyázók közül.
Alternatíva, reform, demokrácia?

nemecsek ernő áruló 2012.12.16. 12:41:09

Eddig olvastam: "Demagógia? Aligha."

Mert az bizony, amiről itt beszélsz olyan vaskos demagógia volt, hogy Kim Ir Szennek is becsületére válna!

északdakota 2012.12.16. 12:55:09

orbán minimum személyiségzavaros...

Dr. No 2012.12.16. 13:01:31

A "romkocsmai paktumhoz" hasonló pofátlanságot utoljára Grósz Károly főtitkárnak volt képe elsütni az egyetemistákkal szemben 1988-ban. Hallgatói fórumra volt hivatalos a pécsi jogi egyetemre, a megbeszélt időpontban meg a kari KISZ-titkár bejelentette, hogy váratlan KB-ülés miatt Grósznak Pesten kellett maradnia. Az esti Híradóban pedig leadták a tudósítást, hogy Grósz Károly Pécsen találkozott a hallgatók képviselőivel. Persze, 3 gondosan kiválasztott KISZ-taggal. Hol van Bokros Lajos, aki a csomag idején maga állt ki a tüntető tömeg elé vitázni?

légügyi megfigyelő 2012.12.16. 13:27:26

@Dr. No: szívemből szólsz! Bátor csatárunk nem áll ki a diáksággal szemben, hogy "elmagyarázza", miért jó a kormányzati elképzelés.
Nincs előre lekezelve az ügy, nem vállal semmiféle szereplést. a romkocsma meg azért kellett, hogy lehessen mutogatni a köztévében (bár erről nem tudok meggyőződni mert sem köztv-m sem magántv-m nincs) :)

nu pagagyí 2012.12.16. 13:53:39

Kár ezt már csicsázni. Orbánék belevesztek saját hazugságaikba, elveszett a vezérfonal. Halvány gőzük sincs mit akarnak tenni az országgal, zombiként üzemelnek. Már csak vegetatív működésre képesek, sajnos ez náluk notórius lenyúlási ingerben manifesztálódik. Eközben persze tönkre tették az országot, ezért a jövő nem lesz egy habostorta.

A következő kormánynak jelentős tanító-nevelő munkát kell majd végeznie, hogy visszavezesse megtévedt jobboldali társainkat a harácsolás világából a magyar valóságba. Ezt úgy kell tennie, hogy az alkotóerő és tehetség, amely alapvetően bennük is megvan, a társadalom javára kamatozzon.

Az MMA-t önfinanszirozó akadémiává kell alakítani. Fix fizetés helyett, tagjai éljenek meg saját alkotásaikból. Amíg a leszegényített ország lakóinak nem futja kulturális javakra és az állam is a károk helyrehozásával bíbelődik, sajnos olyan örökérvényű dolgokat kell kiizzadniuk, amire külföldön is mutatkozik kereslet. Kövessék a másképp magyar Konrád György példáját, alkossanak remekműveket.

Kerényit meg lehetne bízni a Csepeli Szoborpark művészeti igazgatójának. Ő kapna annyi költségvetési lehetőséget, hogy egy új szoborral gazdagíthassa a park állományát. A szobor a vezánylő tábornokot ábrázolná, stoplis cipőben.

Matolcsyra a magyar játékipar fellendítését bíznám. A rubikkockához hasonló világsikert kell elérnie. Ez neki semmiség. Alkossa meg az "unortodox gazdálkodj okosan" társasjáték szabályait. A játék célja 3% költségvetési hiány elérése, bármilyen eszközzel. A lényeg, hogy a játék szórakoztató és kiszámíthatatlan legyen.

Schmitt Pált lebeszélném egy újabb PhD-ről. Helyette a Magyar Nyelvi Olimpia előkészítő bizottságában szorítanék neki helyet.

Szalai Annamáriának a Klubrádió pornórovatában szereznék helyet, bár ennek Bolgár György biztosan nem örülne. De így Annamária sajátos tudása is kamatozódna és véget lehetne vetni a rádió körüli méltatlan állapotoknak.

Simicska vagyonára tetemes adót kell kivetni, hogy megtanulja, a vagyon társadalmi felelősséggel jár. Nem cél persze az ellehetetlenítés. Az adóból kedvezményként leírhatja külföldi beruházásainak 10%-át.

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.12.16. 14:43:02

Egyáltalán nem tört meg a lendület, egyszerűen olyan darázsfészekbe nyúlt ezúttal a kreténcsapat, amivel eddig nem találkoztak.
Mindent behazudtak már, feketének adják el a fehéret szemrebbenés nélkül és az emberek félelmből és/vagy ostobasából kajálják az eléjük tálalt szart. Nyugdíjvédelem, szabadságharc, napi szinten vetítik a saját virtuális világukat.
Csakhogy a fiatal értelmiségi réteg pont nem arról híres, hogy túl sok vesztenivalójuk lenne, más fordulatszámon pörögnek, sokkal pragmatikusabb felfogásúak. És (ami a legrosszabb:) van eszük. Hülyét kapnak attól, ha néhány kretén köcsög a tévéből megpróbálja beadni nekik, hogy "ez nem is az, aminek látszik, de amúgy is nektek lesz jó".
Na, ezt kapják most telibe...

Hungry horse 2012.12.16. 16:08:36

Szerintem lemaradtatok pár nappal és az idő, buktorral és a diákokkal is túllépett ezen a poston és a postoló leragadt a múltban.

Nem első alkalommal.
Nem is utoljára.
Elmegyenge hőzöngőktől ennél több nem nagyon várható.

miért 2012.12.16. 16:15:26

@Hungry_horse: ha csak ennyire telik öreg, akkor jó lenne bemenned a központba új szlogeneket kérni kövérelvtásrtól!

Dr. No 2012.12.16. 16:38:43

@Hungry_horse: Mi van, jobbágy, kaptál a talpadra mogyoróvesszővel Döbrögi urad fogdmegjétől, mert nem kommenteltél elég sűrűn?

különvélemény 2012.12.16. 17:52:32

"Mert ép ésszel nem fogható fel, hogy mit érez egy 21-23 éves friss diplomás, amikor 2-5, vagy akár 10 millió mínusszal vág neki a nagybetűs életnek."

ROFL
Pont leszarja két romkocsma oldalbahányás közben.

Dr. simonmondja. · http://off.blog.hirszerzo.hu/ 2012.12.16. 18:09:17

@Dr. No:

- Orbán Viktor, Kövér és Dajcstomi.

Ők lehettek a 3 darab kiszemelt kiszesek.

Biztos ez ugrott be viktornak a leépült agyába.

Hajós 2012.12.16. 18:23:37

@különvélemény: pont nem. Vitatkozzunk még, légyszi.

különvélemény 2012.12.16. 19:01:55

@Hajós:
Én is lexarnám, ha ma lennék fiatal.
Diplomát nem buliból "csinálunk", hanem, mert minőségi munkát akarunk végezni, értelmes pénzért.
Kit érdekel, hogy a fizetésemből majd át kell utaljak 10e forintot havonta?
És bármennyire is visszataszító az mn listája, az látszik belőle, hogy a fiatalok "vezérei" nem dolgozni akarnak a diplomájukkal, csak "egyetemre kell járni" minél tovább, 5 évig ingyen, onnan 5 évig állami kamattámogatással.
Én a maszop tandíját is megszavaztam volna, a fityeszét is, de leginkább utólag! térítenék a tehetségeseknek, ha jól tanulnak.
Van rá x százmillám a költségvetésben és azt súlyozva a szakok között szépen szétosztanám a legjobb diákok között.

De olyan nincs, hogy elkezd "járogatni" az egyetemre.
Ha kapott támogatást, de valamiért mégsem végzi el, piaci kamatozással vissza a lóvét.
Ha elvégzi, de mégsem tetszik neki és újabb egyetemre megy, nem érdekel mikortól dolgozik, ketyeg a fizetési kötelezettség.

Pernahajder Viktor 2012.12.16. 19:56:35

Az ausztriai szanatóriumban már szeretettel várják egy hosszabb kezelésre.

Szúrófény 2013.01.16. 08:01:04

@doggfather:
Nem messzi tájak felfedezője...
...Demagógiában járt Gábor

Demagógia hatalmas, mondhatnám határtalan ország. Nagyságához mérten nagyon gazdag is. Jelenlegi határait másféle demagógok határozták meg, ezelőtt 75 évvel, de ezek a határok maradtak érvényben az új demagógiában is.
Demagógia síkságai terjedelmes, lapos közhelyek. Csúcsai a hazugság hegyvonulatában vannak. Folyója a parttalan mellé beszéd, melynek igen sok mellék ága van.
Ezek a hivatalokban, és a minisztériumokban erednek, és a tömegtájékoztatás csatornáin jutnak el mindenkihez, hogy megöntözzék demagógia földjét. Általában véve termékeny föld ez, megszokta már a régóta tartó bőséges öntö(mjéne)zést. Csak kevés helyen nem fogadja be az öntözést, ez az értelmiség szikes vidéke. Ezek Demagógia terméketlen területei.
Demagógia földművelése kapás földművelés. Aki nem hagyja megművelni magát, annak lesz kapás! A művelés alapműveletét nagy teljesítményű idegen erőgéppel végezték. Azóta csak hengerelni kell!
Demagógia ipara az ország stílusához igazított. Túlméretezett, nagytömegű, egyszerű, mondhatnám sablonos termékek gyártására képes. Raknak egy nagy tüzet (imádják a vöröset), mely mindent megéget, megolvaszt. Ezt a megolvadt masszát aztán vagy bele tömik a formába, vagy kihengerlik és részükről kész. Ezek a gyártmányok elavultak, törékenyek, eladni őket egyre nehezebb sok helyen már lehetetlen.
Az ország gazdaságában igen fontos a változatlanság nevű állóvíz. Ez egy nagy terjedelmű, sekély, iszapos mocsár. Ebben csak a kis igényű, béketűrő apró halak élnek meg, de igen nagy tömegben. Ez azért van így, hogy a nagy halak is békében élhessenek, és biztosítva legyen a megélhetésük. Ha lennének közepes, fürgébb halak is a vízben, akkor ezek zavarnák a kicsiket, nagyokat egyaránt. Ezért ezeket Demagógia nem engedi meg vizeiben. A mozgáshiány kínosan hat a változatlanság tavára. A kialakult oxigén hiány miatt fulladoznak a kishalak. Ezért most kísérleteket tesznek a Változatlanság tavának megmentésére.
Mert ha egy vihar találja a Változatlanság tavát felkavarni, annak beláthatatlanok lesznek a következményei!
Demagógia városai a panelek. Sok-sok betonlapokból összerakott kalitkában élnek Demagógia szolgái. Az igazi demagógok jobb szeretik a villalakást, keletre néző ablakokkal, hogy a felkelő nap is rögtön rájuk süssön. A panellakók meg töprengenek: Kellett ez nekünk?
A falun élő demagógok jobban veszik a központi ideológiát, mert a falun élő népesség mindenütt a világon kevésbé művelt, meg mint a természethez közelebb élő emberek, szabadabban, jobban élnek, mint városlakó társaik.
Demagógia fő terméke a demagógia. Ezt sajnos külföldön senki nem veszi, ezért is van túlsúlyban a belső felhasználás. A népbutítás mesterei az öregek, akik maguk is hittek és hisznek a demagógiában. De a régi demagógia elavult, egyre jobban kiütköznek hibái. A fiatalok meg nem akarnak újítással javítani rajta, hanem az egész demagógia elvetésén törik a fejüket. Ez Demagógia összeomlásához vezetne. Amit az öregek rémülten néznek, és még görcsösebben ragaszkodnak a régi ideológiához.
Így az ország helyzete meglehetősen kilátástalan. Jövőt az ország csak a demagógi megújulásától, a régi demagógok leváltásától remélhet, csak így érhet el megújulást.
Demagógia irodalma, művészete is elkötelezett a demagógiának. Nagy költője büszkén mondta hajdan: „Góg és Magóg fia vagyok én”. De Ő még nem volt demagóg.
A demagógia csak később jött ebbe az országba.

1985.szeptember
süti beállítások módosítása