A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

A felsőoktatás védelmében: ez csak együtt fog menni!

2012.12.09. 06:20 timargabor

A magyar felsőoktatás, a mostani- és leendő hallgatók, családjuk, az oktatók és minden érintett hadüzenetet kapott a kormánytól: nincs vége az eddig is súlyos elvonásoknak - jövőre soha nem látott nemmegszorítás indul, nemtandíjjal és nemröghözkötéssel párosítva. Ha hagyjuk. Tiltakozni kell minden érintettnek, belső vitákat félretéve, és együtt kiáltani: ezt így nem!

A héten a kormány véglegesítette álláspontját: a teljes állami ösztöndíjas képzési helyek számát az egyébként is csökkentett idei szint nagyjából egyharmadára tervezik csökkenteni jövőre. A részfinanszírozású helyekből hiába kínálnak sok tízezret: idén kétezernél kevesebben választották ezt a - súlyos terheket jelentő - rendszert. Az idei jelentkezések alapján jövőre így 20-22 ezer fő körüli valóban kihasznált teljes- és részfinanszírozású hallgatói hely valószínűsíthető, vagyis az alap- és osztatlan képzésben majdnem feleződne az idei létszám. A kormánypártok tökéletesen szembefordultak a 2008-as népszavazáson képviselt álláspontjukkal.

panic_organise.jpg(klikk a képre és zene is lesz)

A döntés ellen megindult a tiltakozás a felsőoktatásban. A Hallgatói Hálózat hallgatói-oktatói fórumot hirdetett hétfő délutánra az ELTE lágymányosi kampuszára. Nem fogunk elférni: e sorok írásakor az esemény Facebook-oldalán 2300-an jeleztük részvételünket - nemhogy ekkora aula nincs, de az épületben összesen nincs ennyi hely a tantermekben. És ez csak felvezetése a szerveződő szerdai diáktüntetésnek, miközben a szegedi diákság sztrájkbizottságot állít fel. Az egyetemeket képviselő Magyar Rektori Konferencia is elutasítja a kormány határozatát.

A helyzet valóban nem rózsás. Jómagam egy fővárosi egyetem természettudományi karának helyzetére látok rá valamennyire. Jövőre az idei költségvetésének minimum negyedét, de lehet hogy harmadánál is többet veszíti el az intézmény, és ebben még nincs benne a mostani döntés hosszú távú hatása! Nem panaszként mondom ezt (na jó, egy kicsit...), hanem helyzetképként: ha az ország nemzetközileg legjobban jegyzett állami egyetemének az a kara, amely a kormány által megjelölt prioritási irányban oktat, ilyen helyzetben van, akkor mi lehet máshol? Tényleg az utolsó órában vagyunk, ha tiltakozni akarunk.

Három dolgot szeretnék a várható megmozdulások szervezőinek figyelmébe ajánlani.

Az első az, hogy ebben a helyzetben én nem igazán látok veszíteni valót. Persze, elegáns, és "politikailag nagyon korrekt" az az egyetemi és értelmiségi attitűd, hogy én tanulok, oktatok, kutatok, a tudománynak szentelem életem, politikával nem foglalkozom, vagy legalábbis nem diákként, tanárként teszem. Most a helyzet olyan, hogy ez az attitűd pontosan azt a tevékenységet veszélyezteti, amit szeretünk csinálni: a tudományokkal foglalkozást. Tessék megnézni a számokat, tessék hinni nekik: igen, ez rólunk szól, a mi jövőnkről. Ilyen egyszerű. Akkor is rólunk szól, ha nem politizálunk, hanem homokba dugjuk a fejünket.

A második, hogy az érintettek bizony sokfélék, sokféle prioritással, sokféle belső sérelemmel, adott esetben egymás felé is. Hallgatók, oktatók, nagy egyetemek és kis főiskolák, "prioritást" jelentő irányokban oktató orvosi és tanárképző intézmények, mérnöki, természettudományos és informatikai iskolák, illetve támogatásmegvonásra ítélt jogászok, közgazdászok; még mindig kormánypárti politikai szimpatizánsok és ellenzékiek: kicsit más helyzet, sok belső vita. Ezeket pedig most félre kell tudni tenni. Itt az egész rendszert érte támadás. Tisztában vagyok vele, hogy a fejkvóta-alapú tömegképzés nem jó rendszer. Ám amikor baltával jönnek változtatni, akkor erre nem jó válasz a patikamérleg: nem veszi rá a baltást a mérleg használatára.

Ha sikert akarunk elérni, ha ki akarjuk kényszeríteni a szektort lehetetlenné tevő döntés visszavonását, akkor tehát fel kell lépnünk, és ezt egységesen kell tennünk. Sem idő sem lehetőség nincs most a belső véleménykülönbségek cizellálására: együtt kell kiáltanunk: ezt így nem hagyjuk!

És ennek formájára vonatkozik a harmadik gondolatom. Nem érdemes a tiltakozási formákon sem sokat vitatkozni: ezek nem zárják ki egymást. Nem kérdés, hogy érdemes-e népszavazást szervezni, akár a 2008-as szórólapokkal: érdemes. Azt viszont látni kell, hogy még ha egységesen lépünk is fel, a kormány csak akkor fog engedni, vagy akár tárgyalni, ha úgy látja, sokat veszthet az ügyön. Ehhez pedig elsősorban látszani kell! A közmédiában sajtóvisszhangra nem számíthatunk, és a kereskedelmiek sem fognak diákfórumokról közvetíteni. Ehhez bizony utcára kell menni, ehhez akár a többi, sérelmet szenvedett csoportot is hívhatjuk. Ne féljünk tőlük: közalkalmazottként, tanárként, kisvállalkozóként, kirúgott gyári munkásként, tűzoltóként, még rendőrként is hasonlóan jártak; csak ők nem tudták elég hatékonyan képviselni az érdekeiket. Kitartónak is kell lenni: egy megmozdulás biztosan nem lesz elegendő. Annak az ábrán látható nagyhal-kontúrnak össze kell állni és kitartani.

Ismétlem: a felsőoktatási szektor hadüzenetet kapott. Ilyenkor a belső vitákat félre kell tenni, és olyan üzemmódra váltani, amely ezzel szembehelyezkedik. De kevesebbet követelni nem lehet, mint legalább a 2012/13-as keretszámok megtartását és az egyetemirányítás kancellári rendszerének visszavonását. Ha ez megvan, akkor pedig kitalálni együtt - egymással, és talán, ha ehhez partner, a kormánnyal - hogy mit is kell tenni a felsőoktatással ahelyett, hogy egy kormányzati ciklus alatt felezzük a költségvetési forrásait.

Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a cikket:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

204 komment · 2 trackback

Címkék: tandíj felsőoktatás tiltakozás keretszámcsökkentés nemmegszorítás

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr994955055

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Irány Kukutyin, zabot hegyezni! 2012.12.09. 15:56:28

Még hogy Hoffmann Rózsa bombázza porig a tudásalapú társadalmat? A kormány legvérmesebb oktatási reformjai is eltörpülnek attól a buldózertől, amely a szép újvilágban készül földbe gyalulni a klasszikus neveltetés még megmaradt gyümölcsfáit. A n...

Trackback: A felsőoktatás védelmében: ez csak együtt fog menni! 2012.12.09. 11:54:01

Sem idő sem lehetőség nincs most a belső véleménykülönbségek cizellálására: együtt kell kiáltanunk: ezt így nem hagyjuk!

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

majkanni 2012.12.09. 14:48:04

@Disintegrator Rising: nem modtam rád,hogy barom vagy, úgyhogy ne gyogyósozz. Egyébként pedig igaz, Angliában csak akkor kell visszafizetned a tandíjhitelt ha már jól keresel, és a kamat is csak 1,5%. De amit itt kereshetsz abból bőven futja erre is.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.09. 14:48:10

@Pop40: bocsánat de rájöttem hogy te gyurcsányista vagy, azokkal meg nemszívesen társalgok mer gyökerek.

@milyen szép a Vértes, ó: te is a fletót imádod úgyérzem.

@madware666: kommunista a szemkilövető mszp. demokratikus rendszert az számol fel aki ártatlanokat lövet. ez pedig a maszop. úgyhogy erről ennyit maszopkutya.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.09. 14:49:07

@majkanni: magyarországon is jól lehet diplomával keresni, csak nem régészdiplomával, hanem mondjuk műszaki informatikával. ez ilyen egyszerű.

anonymand 2012.12.09. 14:49:26

@Disintegrator Rising:

Tisztelt Disintegrator Rising!

Köszönettel vesszük, hogy írásban igazoltad, az emberi hülyeségnek nincs felső határa.
..."mert mindent amit mszp-sek, szocik csinálnak el kell tiporni, ez alap."
Gondolkozni amúgy soha ne próbálj, lehet, hogy az neked iszonyúan fáj!

Tisztelettel:
anonymand

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.09. 14:49:50

@Zollye: már miért kéne a teljes bérköltséged nézni? mikor ígérték azt neked bérként? vedd szépen elő a munkaszerződésedet, amit azon találsz, az a béred, abban egyeztetek meg, abból számolgassál.

madware666 2012.12.09. 14:52:08

@Disintegrator Rising: Látom elfogytak az érvek (igaz eddig se volt egy se, ami legalább 1 percig megállt volna a lábán) úgyhogy most személyeskedni kell. :)

fairi 2012.12.09. 14:53:25

@Disintegrator Rising:
ez az igazság.

5 évre előre senki nem tud látni, tendenciákat lehet tervezni, de jön vmi és utána borul.

Elég a hitelválságra és a hatásaira gondolni.

Igazából arra vok kíváncsi mennyi havi nettoval(összes bevézel) osztod az észt. Igazad van ez senkire nem tartozik, de vhogy idejön mégis.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.09. 14:53:58

@anonymand: pedig ez alap. te is csak egy hülye tudálékos maszopnyik vagy, buta mint a föld.

Pop40 2012.12.09. 14:55:40

@Disintegrator Rising:

Tévedsz , zombi, sajnos. Nem örülnék, ha Gyurcsány bármilyen pozícióba kerülne.

Az viszont más tészta, hogy a szarházi fideszeseket és zombijaikat láncon szeretném látni. Minimum a kezükön legyen, de ha a nyakukra kerül, az sem gond.

anonymand 2012.12.09. 14:56:18

@madware666:

Tisztelt madware666!

Már elnézést!
De olyanokat ír, hogy feláll a szőr a hátamon.
Kénytelen voltam véleményezni, s nem vitába szállni, mert akinek axióma, hogy "mert mindent amit mszp-sek, szocik csinálnak el kell tiporni", annak érvelhet itt bárki.
Mintha lóhoz imádkoznál.

Tisztelettel:
anonymand

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.09. 14:56:45

@fairi: hitelválság ide, hitelválság oda, vannak olyan szakok amik sose lesznek piacképesek, még ha a jósten száll le a földbolygóra akkorse. attól hogy neked nincs annyi agyad, hogy felfogd, hogy filozófia szakkal sose fogsz keresni, bármi is történjen a világban, ez még így van. szerintem szedegessél hangyákat, vagy menj el őslénykutatúnak, hátha 10 év múlva majd piacképes lesz. csak ne csodálkozzál, ha mégsem.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.09. 14:58:12

@anonymand: "mert mindent amit mszp-sek, szocik csinálnak el kell tiporni"

ezt minden jóérzésű és normális ember így gondolja, mondom. az mszp egy kártékony retekpárt, 8 évig rombolta az országot. aki a mai napig rájuk szavaz, vagy szimpatizál velük, az vagy hülye, vagy rosszindulatú, vagy mindkettő. más lehetőség nincs szerintem.

Szembefőtt 2012.12.09. 14:58:31

@Disintegrator Rising
Ha tudnád,hogy mi az a kommunizmus,akkor felismernéd,hogy ami most van a kőkemény kommunizmus 2.0
A példát egyenesen az oroszoktól vette át Vittorio: Társadalmi szakadék növelése.Jogok korlátozása.Látszat intézkedések.A vezető és a haverok jövőjének bebiztosítása.
Ha a kommunista kutyákat el kell zavarni,akkor az általad kommunistáknak titulált emberekkel együtt mehet a fidesz is...
A fidesz báránybőrbe bújt farkasokból áll.Jól működik a fideszes gépezet.Mutogatnak,hogy büdös komcsik.Előnyt akarnak kovácsolni az emberek kommunistákkal szembeni gyűlöletéből,és kihasználják,hogy a magad fajta nem látja a fától az erdőt.

Pop40 2012.12.09. 14:58:37

@milyen szép a Vértes, ó:

Nem beszélek fideszül :))

Kifejezetten egy olyan nyelv, amit fölösleges megtanulni.
Egyfelől naponta változik a szabályrendszere, másfelől még 2 év, és holt nyelv lesz.
Erre a kis időre már fölösleges.

Harmadrészt nézd meg, mekkora birkák beszélik. Isten őrizz, hogy értsem, mit mekegnek.
Még a végén kényszert éreznék, hogy lopni meg birkamenetelni járjak, mint ezek a trágyahalmok:))))

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.09. 14:59:03

@anonymand: tenném hozzá sose láttam még olyan mszp-st, aki ne lett volna vagy hülye, vagy rosszindulatú. szerintem nem is létezik másmilyen, lévén egy ilyen pártnak hogy is lehetne másmilyen fajta ember a szimpatizánsa? szvsz sehogy.

_Maverick · http://newdeal.blog.hu 2012.12.09. 15:00:07

Viszont közben ne essünk át teljesen a ló túloldalára, mert egy kompromisszumképtelen, szélsőséges álláspont nem fogja elősegíteni a felsőoktatás fejlődését, a problémák megoldását. Egy ésszerű (!), vállalható mértékű tandíj igenis előnyére is válhatna a rendszernek, legalábbis minimum megfontolásra érdemes lehet. Ez a kérdés szakmai fórumokra, szekértők megbeszéléseire való, nem pedig népszavazásra. Az átlagpolgár nem rendelkezik megfelelő ismeretekkel egy ilyen kérdés eldöntéséhez. A cél a megfontolt döntések meghozatalához szükséges szakmai fórumok kikényszerítése lehet csak. Félreértés ne essék, nem értek egyet a kormány döntésével, egyáltalán nem. De a szervezetek eddigi állásfoglalását, követeléseit is túlzásnak, károsnak tartom. Részletesebben:
wisconsin.blog.hu/2012/12/09/174_a_lo_tuloldalan

Pop40 2012.12.09. 15:00:27

@Disintegrator Rising:

Eeeemútnyócév. Ez erre a helyes kifejezés, droid.

Gondolom, nem karakterszám alapján fizetnek, hanem bizonyos kulcskifejezések használata után, akkor meg jobban jársz, ha így írod.

fairi 2012.12.09. 15:01:29

@Disintegrator Rising:
Emiatt már régészre sincs szükség? Ők is kellenek, igaz kevesebb de aki tud elhelyezkedik, ai kap állást igaz elég alacsony bérért és velük mi lesz, majd lopjanak egy kis aranyékszert és adják el dílernek hogy adósságukat törlesszék.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.09. 15:01:50

@_Márk_: "Ha tudnád,hogy mi az a kommunizmus,akkor felismernéd,hogy ami most van a kőkemény kommunizmus 2.0 "

nemnem. ami most folyik azt úgyhívják, hogy a faszverésnek vége. nem támogatja tovább az állam a dologtalan naplopó életvitelt az országban. ez fáj nagyon sokaknak, főleg a szociknak és szimpatizánsaiknak, hiszen világ életükben naplopók és élősködők voltak leginkább.

Pop40 2012.12.09. 15:02:19

@Disintegrator Rising:

Bizony, vannak hülyék ott is.
Képzeld, akkora hülyék is vannak, hogy volt, aki 2010-ben rátok szavazott!!!!!!!!

El tudsz te képzelni ekkora kretént?:)))

Zollye 2012.12.09. 15:02:53

@droid_: alkalmazotti szemlélettel számolsz. A te logikádat követve természetesen igazad van. Munkáltatói szemmel nézve viszont nekem van igazam.
Ez a megnevezés még a Kádár rendszerből öröklődött és ugyanolyan átverés mint a mai játékok amikor megszorítás helyett optimalizálást, adó helyett hozzájárulást, és kirúgás helyett munkakörök összevonását mondják.

Nyugodj meg. Amit ma munkáltatói hozzájárulásnak hívnak az ugyanúgy a te fizetésedből megy, csak átnevezték. Így nem tűnik fel hogy mennyire magas az adóteher. :-(

És ismétlem, a te alkalmazotti logikádat követve természetesen igazad van...

Pop40 2012.12.09. 15:03:31

@Disintegrator Rising:

"nem támogatja tovább az állam a dologtalan naplopó életvitelt az országban."

Feloszlatják a fidesz frakcióját?

Simicskával mi lesz, megy veled kapálni?

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.09. 15:06:19

@Zollye: nem az én fizetésemből megy. az én fizetésem az, ami a szerződésen van. a többi költség a munkáltató költsége, semmi közöm hozzá. ahogy ahhoz sincs közöm, mennyibe kerül neki az áram, a fűtés, az irodabérlet, amit munka közben használok, tehát rám kell költenie.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.09. 15:06:26

@Pop40: aki 2010ben a fideszre szavazott az döntött egyedül helyesen és átgondoltan. minden más pártra szavazás tudatlanságról vagy rosszindulatról árulkodik. persze voltak ilyen pubik mint te, akik 2010ben komcsi létükre a fideszre szavaztak, de ők ezt rosszindulatból tették.

Mariann19 2012.12.09. 15:07:33

Azt a kérdést, hogy legyen-e tandíj, vagy sem, azt a társadalmi igazságosság oldaláról érdemes vizsgálni.
Induljunk ki abból, hogy adózunk, és az adóinkból a kormánynak olyan állami feladatokat kell biztosítani és olyan állami szolgáltatásokat kell nyújtania, amelyeket az állampolgárok magánszervezésben nem, csakis közösségi megoldásban vehetnek igénybe.
Itt máris felmerül a kérdés, hogy jogos-e az az állampolgári elvárás, hogy igény esetén az utód felsőoktatásban való részvételét az állam oldja meg.Úgy vélem, ebben nem lehet vita, hiszen a szülő megteremtette a finanszírozás feltételeit az adójából.
Elhangzottak a kommentelők részéről kifogások az egyetemisták fianszírozása ügyében, a nyugdíjasok javadalmazásának csökkentéséről. Itt kell rendet teremteni a fejekben, ketté kell választani azt a kérdést, hogy ki legyen jogosult állami szolgáltatások igénybevételére, és ki, aki nem, vagy korlátozottan. Mindazok, akik adóztak és adóznak, azok igen,mert van jogalapjuk. Fentebb fel sem merült, hogy a magyar társadalomnak több százezres olyan tagja van, aki soha nem adózott és várhatóan soha nem is fog. Amikor a jogosultságokat mérlegeljük, célszerű ezeket a tényezőket kiinduló alapként kezelni.
Gondoljunk bele, hogy a társadalmi berendezkesésünk jelenleg olyan, hogy a kötelező állami szolgáltatásokat mindenki igénybe veheti, függetlenül attól, hogy hozzájárult-e ezekhez a forrásokhoz, vagy sem.
A másik kérdés a kormány felsőoktatáshoz való viszonya a finanszírozás kérdésében. Látható, hogy a kormány nem tartja prioritásnak a felsőoktatást, más, vitatott célokat helyez előtérbe ehelyett.Nem képes szétnézni a világban, és látni, hogy azok az országok fejlődtek és fejlődnek robbanásszerűen, akiknek elsőrendű célja volt a műszaki-gazdasági értelmiség kinevelése. Finnország, Japán, Dél-Korea, amely országok jelentős hiteleket vettek fel ennek érdekében, és hiteleik a tudás hozadéka által megtérülnek.

madware666 2012.12.09. 15:08:49

@Disintegrator Rising: Hát igen, én még emlékszem rá mikor Orbán Viktor ügyvédként dolgozott..ja nem az egy tündérmesében volt. :)

Nem beszélve Zsiga Marcellről, na ő aztán sokat tett a több mint egymilliós fizetésért! :D

Pop40 2012.12.09. 15:11:01

@Disintegrator Rising:

"aki 2010ben a fideszre szavazott az döntött egyedül helyesen és átgondoltan."

Téged meg a tolvajkúrmányod látva, ez a napnál világosabb :DDDDDDDDDDD

"persze voltak ilyen pubik mint te, akik 2010ben komcsi létükre a fideszre szavaztak"

Életemben nem szavaztam a fideszre. Attól, hogy Orbán hazudott orrba-szájba, még nem szavaztam rá:)

A komcsi létről meg, mint illetékes, bizonyára sokat tudnál mesélni :)

fairi 2012.12.09. 15:11:21

@Disintegrator Rising:

vannak olyan szakok akik tényleg sose, és vannak olyan szakok ami képesek azok lenni, ha kormány is azt akarja. és vannak oylan hogy most piacképes és helyzetből fakadóan nem biztos az lesz, és van olyan ami valószínűleg sokáig az lehet.

"annyi agyad, hogy felfogd, hogy filozófia szakkal sose fogsz keresni, bármi is történjen a világban, ez még így van."

attól még szükség van rájuk bizonyos mennyiségben,és nekik is meg kell élniük a kapott fizetésből.

Bölcsészből túlképzés van, vagyis ha intézkedést hozol azt kell elérni az maradjon ingyen akinek tényleg tehetsége van. Ki lehet dolgozni ép eszűbb rendszert is.

nem a kezdeti ingyenes keretlétszámot kell csökkenteni, hanem a bentmaradás feltételeit szigorítani. Aki jón, nemcsak ingyen tanulhat, hanem kis pénzt is kap, segíteni más költségekben(koli etc.) Aki nem tanul és büfészaknak nézi, az meg fizet mint a meszes ha csak a a papírra utazik vagy megy máshova.

Szembefőtt 2012.12.09. 15:12:32

@Disintegrator Rising

Hát nem talált...
Itt térek vissza arra,hogy "csakahaverok".Mióta is van az,hogy a tehetősebb réteg(politikusok,hivatalnokok,cégvezetők stb.) csak 16% adót fizet a (nap)lopással megszerzett vagyonából?Te nekem ne pofázz!Nem tudod ki vagyok!Nem tudod,hogy mennyit dolgozok szarér-hugyér!...

fairi 2012.12.09. 15:16:39

@Disintegrator Rising:

Hol dolgozol hogy tudod mi kell és mi nem?
mennyi régész kell államon múlik, ha nem érdekli a régészeti múlt akkor leépít, ha fontosnak találja akkor azonnal piacképesebb lesz a szakma.
Pl itt pl államon múlik a piacképesség!!
természettudomány pl nagyon sok függ az állam hozzáállásán.
Pl környezetvédelmet leszarom, nem kell szakember ha fontos azonnal lesz felvevő ereje.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.09. 15:20:47

@_Márk_: azok a tehetősök, akiket emlegetsz, pont leszarják az szja mértékét, amit egyébként nem a "vagyonából" fizet az ember, hanem a béréből. az a 16% azoknak kedvez valamennyit, akik nem szarér-hugyér dolgoznak, mert értenek valamihez, amihez más nem. és az a 16% még így is sokszorosa annak, amit tőled vonnak a szarból-hugyból, szóval leszel szíves megköszönni az extra hozzájárulást.

Szembefőtt 2012.12.09. 15:23:51

@Disintegrator Rising
Lehet,hogy durva voltam.Ha nem értenéd: Nem a hallgatók teszik el a nagy pénzeket!Nem ők harácsoltak az elmúlt 10 évben.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.09. 15:31:02

egyébként is röhejes ez a számháború, amikor a szegénymunkásról van szó, akkor 78%, amikor a gecitehetősről, akkor 16%...

Szembefőtt 2012.12.09. 15:32:21

@droid_:

Mert értenek valamihez?Nem azért.Azért,mert a pártnak ez az önérdeke.És annak ellenére is így van,hogy államháztartási hiányt okoz.Ez is a zsidesz bizonyítványa.A parlamentben mindenhez értenek,csak ahhoz nem,hogy hogyan kell kormányozni.Ami itt van az egyszerű sz@rkeverés.A sz@rkeveréshez nem kell szakértelem.Mégis felveszik azt a fizetést,amiből keveset adóznak...

mezoani 2012.12.09. 15:33:48

@fairi:
teljesen egyetértek veled!
Sokan emlegetik a "piacképes" és hűdefontos szakokat, szerintük a többi meg mind mehet a kukába...
Szerintem ez nagyon szegényes világképre vall, és jó példa arra, hogy pont olyan beszűkült és egyszerű gondolkodású valaki, mint amilyenből jó sokat szeretne az állambácsi előállítani.

Egyrészt komolyan van, aki azt gondolja, hogy a sikerszakokon tanultak mind hasznos és fontos munkát végeznek? Haha! Annyira fontos, hogy még sok-sok informatikus meg jogász meg közgazdász legyen, nincs is itt másra szükség! (nyilván kell valamennyi, de azért mégis...)

Ki a fene fog termelő munkát végezni, vagy épp értékeket őrizni, közvetíteni? Ki fog segíteni, ha beteg vagy és ápolásra szorulsz? Majd valamelyik jogászkolléga, vagy IT-s, vagy közgazdász, ugye? Merthogy az egészségügyi pálya is mehet a levesbe, az sem piacképes...

quendelapo 2012.12.09. 15:38:16

@Bicepsz Elek:
Mi van Elek, megkaptad reggel az emailt a pártközpontból, oszt egy az egyben bemásoltad?

2008-ban mit gondoltál erről, izomelek?

anonymand 2012.12.09. 15:39:19

@Disintegrator Rising:

Tisztelt Disintegrator Rising!

Egy élmény voltál.
Hát még az érvelésed.
Nem véletlen, hogy ott tart az ország, ahol.

Tisztelettel:
anonymand

kpityu2 2012.12.09. 15:42:37

Nagyon helyes. Nem szeretném, ha az adómat naplopó, haszontalan egyetemistákra költenék.
Melengeti szívemet ugyanakkor az új felcsúti stadion látványa: lám nem hiábavaló a sok verejték és kínlódás, épül-szépül kis hazánk.

takácsbálint (törölt) 2012.12.09. 15:44:25

@RozsaNiki:
mindig mindenki a jövőt építi. fiatalok, középkorúak, idősek. mindenki. ettől vagyunk egy társadalom.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.09. 15:46:46

@_Márk_: olvasd el mégegyszer, úgy kezdtem, hogy "azok a tehetősök, akiket emlegetsz, pont leszarják az szja mértékét". a többiek (= nempolitikus, nemcégvezető, nemhivatalnok de mégis jobbankereső) azok, akikről írtam.

takácsbálint (törölt) 2012.12.09. 15:47:50

@Zabaalint:
és amikor neveltek téged, akkor mit építettek. ha élnek, akkor mit építenek. nem kell megsértődni. mindenki a jövőt építi.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.09. 15:48:27

@Mariann19: "Nem képes szétnézni a világban, és látni, hogy azok az országok fejlődtek és fejlődnek robbanásszerűen, akiknek elsőrendű célja volt a műszaki-gazdasági értelmiség kinevelése"

ezeket a szakokat támogatja te agynyomorék.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.09. 15:50:36

@anonymand: az ország azért tart ott, ahol, mert 2002ben és 2006ban a hozzád hasonló agyirokkant orbánfóbiások a nyakunkba szavazták az mszp-nek nevezett tolvajbandát. ezér utállak titeket.

makronom 2012.12.09. 15:56:11

@Disintegrator Rising:

"ezeket a szakokat támogatja te agynyomorék."

2012: 250 támogatott közgazdász hely, 2013: 0 támogatott közgazdász hely!

2013: alig több mint 1000 támogatott mérnöki hely az új tervezet szerint

Te milyen műszaki-gazdasági értelmiség támogatásról beszél? A számok világa még mindig nem az erősséged :)

miserables 2012.12.09. 15:57:27

@bolondok közt viktor a király:
Fiam 23 éves és 21 évesen ment Angliába . Szakmunkásképzőt végzett ( ami ugye ingyenes minden országban ) valamint én fizettem a magánúton megszerzett nehéz és könnyű gépkezelői tanfolyamját ami nemzetközi jogosítványt adott !
Nos én nem megyek a te szintedre ,inkább magam szintjére hoználak .De sajnos nem akartok jönni könnyebb a bátrabb embereket lehúzni magatokhoz.
Heti 140 000 ft-t keresek ha átszámolom de évekkel ezelőtt hajléktalan is voltam ....Londonban !Rögtön mondom sosem iszom alkoholt de nem is dohányzom és bár Hollandiában a drog legálisan vásárolható ,a szagát is utálom .Tehát megküzdöttem azért hogy tudok 4 évente új autót venni és két alkalommal bárhova elmenni a világba üdülni egy hetet.Azért nem többet mert szabadságom felét veszem ki csak .Most karácsonykor nem veszem ki ,dolgozom.5 éve állandóan heti 60 -65 órát.Tudod mit gyere ki és csináld ,neked is van itt munka .

takácsbálint (törölt) 2012.12.09. 15:58:28

@Mariann19:
közszolgáltatásoknál két érv szokott ütközni. az egyik, hogy ez ugye "közösséget" szolgálja. mindannyian jól járunk ha vannak képzett tanárok, mérnökök, orvosok, stb.

a piacpártiak rendszerint erre azt mondják, hogy a diplomások döntő többsége nem irgalmas szamaritánus. személyes érdekektől vezérelve tanul. ezért a közszolgáltatást is piacosítani kell. azért ellenszolgáltatást kell kérni.

ebből általános tandíj-kötelezettség következik. szerintem inkább a második tábornak van igaza. mindenkitől tandíjat kellene szedni. a jó tanulóknak pályázati és ösztöndíj lehetőséget kell adni. mellette meg kell oldani a diákok humán alapellátást, és a hitelezést. a minőség úgy emelhető ha mindenki fizet minden tanóráért fizetne kvázi "vizitdíjat".

miserables 2012.12.09. 16:00:24

@Herr SturmLikudnik: Gondolod hogy Hollandiában rá lennék szorulva fityingekre ? Amúgy Orbánt egy cellába raknám a szocikkal .

Szembefőtt 2012.12.09. 16:04:13

@droid
Értem én.Csak ez az extra hozzájárulás csípi a szemem.Pont az a bibi,hogy az csak extra VOLT.

anonymand 2012.12.09. 16:04:20

@hower:

Tisztelt hower!

Nem etetem, vele befejeztem.
Egyébként pedig tehetek, tehetünk bármit, a fényevőkkel vannak egy szinten, csak ők sötétséggel táplálkoznak.

Tisztelettel:
anonymand

miserables 2012.12.09. 16:06:37

@Dr. jenőke (jenőke): Nos ez a fejlett világban jól működik, mert az emberek tudják tanulni kell de a tandíjat nem a szomszédommal fizettetem meg .Mint írtam ezt sokfelé az emberek SAJÁT maguk fizetik nem tudom mit írtam nem érthetően.
Az más tészta hogy ingyen kapni meg bármit nagyon sikk volt a szocializmusban.Meg Skandináviában.Mivel éltem Dániában ( is ) elég volt 6 hónap ottlét,belássam nem tudok szociálisan " jótékonykodni " .Küzdjön mindenki ha el akar valamit érni.Még ha nektek Kádár gyerekeinek,unokáinak ez nem is tetszik.

kanálwarrior 2012.12.09. 16:06:46

@miserables: "Szakmunkásképzőt végzett ( ami ugye ingyenes minden országban )"

De ugye a 2/3-ad arra jó hogy ilyen dolgokon lehessen változtatni? :)

Mariann19 2012.12.09. 16:10:50

@Disintegrator Rising: "Ezeket támogatja Te agynyomorék."
Műszaki-gazdasági értelmiségről fogalmaztam, ez magában foglalja a szakokat.
Hát Te aztán nem vagy egyetemista, de kétlem, hogy a 6. általánost elvégezted-e. Egy esetben megbocsátok, ha kommnetedet a külvárosi 4726.sz. italboltból küldted, mondjuk 3 liter kannás bor bevedelése után. Azokat láttam ilyen hülyének az utcán.

majkanni 2012.12.09. 16:12:39

Azt, hogy Orbán, Matolcsy, Lázár szánalmasan ostobák, majdnem mindenki látja. De ezt a tandíj dolgot el kellene vonatkoztatni a politikától. Nem biztos, hogy a csak szórakozásból iskolába járni akarókat is támogatnuk kell az adónkból. Szerintem az angol rendszer nagyon jó. Van tandíj, de mindenki kap tandíjhitelt(az első diplomára), amit közvetlenül az egyetemnek utal az állam. 1.5%-os kamattal kell visszafizetni, de csak akkor kell elkezdeni, ha elkezdesz keresni. A törlesztés nem lehet nagyobb a fizetés 15%-ánál. Nem hiszem, hogy nálunk ez lenne a terv, de higyjétek el, hogy van "jó" tandíjrendszer is.

makronom 2012.12.09. 16:23:43

@majkanni: Két dolgot azért érdemes számításba venni: a minőség és fizetésbeli különbségeket Anglia és Magyarország között.

majkanni 2012.12.09. 16:27:15

@makronom: mindenki megteheti, hogy külföldön tanul. Ugyanezek a jogok illetik az összes eu-s polgárt, így a magyarokat is.

fairi 2012.12.09. 16:29:58

@Disintеgrator Rising:

ugye nem azokhoz az önjelölt kőművesekhez tartozol akik olyan munkát végeznek, hogy a lakásban beköltözök csak szörnyülködni tudnak.

Ám a házat nem tudod megtervezni szakszerűen. Mérnöknek más a feladata mint egy kőművesnek.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.09. 16:30:43

marha jó hogy a bloggazda azzal szórakozik hogy hamis azonosítót gyárt a nevemre és ezzel próbál lejáratni. ennyire képesek a retkes kommunisták.

Mariann19 2012.12.09. 16:31:37

@takácsbálint: Azt írod, hogy a képzett értelmiség előnye a köz szolgálatába állítja tudását. Kommentemben a kötelező állami szolgáltatásokról szóltam, melyeket az államnak a befizetett adók fejében illene biztosítani. Ezt a véleményemet azért tartom fenn e tárgyban, és egyéb állami funkciók esetében is, mert lassan már hiába adózunk, amennyiben személyes ügyünkre kerül a sor, külön fizetséget kell lerónunk. Ilyen lenne a tandíj is.
A másik kérdésnél idézlek:"A diplomások döntő többsége nem irgalmas, szamaritánus okokból, hanem személyes érdekből tanul."
A megállapításod helyes, azonban csak az egyik oldalt képezi le. A diplomások a tudásukkal magasabb új értéket hoznak létre az átlagnál, hiszen a szellemi befektetésnek ez a lényege. A létrehozott új értéknek jövedelemként csupán a töredékét kapja vissza, nem szólva a magasabb jövedelem adótartalmával. Kvázi, az oktatás befektetését azért vissza is fizeti relative később.
Amennyiben piaci összefüggésben néznénk, az állam az oktatás finanszírozásával megelőlegezi a későbbi hozadékot.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.09. 16:31:57

@fairi: most nem az én hozzászólásomhoz szóltál hozzá, hanem egy hamis azonosítóhoz, amit a bloggazda kreált.

blog.hu/user/767100/tab/data

ez nem én vagyok.
már jelentettem az indának. remélem a blogjával együtt kibasszák.

makronom 2012.12.09. 16:32:49

@majkanni: migrációs tendenciák azt mutatják a magyar diákok így is tesznek..csak ez az országnak már középtávon sem lesz jó.

Disintegrator Rising · http://disintegrator.blog.hu/ 2012.12.09. 16:34:45

még szerencse hogy megtaláltam a régi szép fényképemet. kommunista azt is képes volt lerabolni.

netnepper 2012.12.09. 16:34:48

A politikusok azért indítottak támadást a diploma megszerzése ellen, mert az egész parlamentben és a kormányban talán nincs is egy valódi diplomás ember, csak amolyan snittpalis, és semmilyenzsoltis szarjancsik és marhára irigylik azokat, akiknek két böffentésen túl is terjed az értelmük.
A hívők pedig örülnek, mert hát nekik már a 8 elemi elvégzése is rettenetes kihívást jelentett.
Diploma, értelem, ne adj isten saját, önálló gondolatok? Na, ne vicceljünk már kérem...

smartdrive 2012.12.09. 16:37:44

te, dezintegrált, belinkelnél egy fotót magadról? úgy megnézném a fejed

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.12.09. 16:38:39

@Disintegrator Rising: én ugyan nem foglalkozom ilyesmivel, de amit Te csinálsz, az erősen gyanús, úgyhogy tovább nem fogod itt csinálni.

miserables 2012.12.09. 16:43:08

@fairi: Hollandiában nincs minőségi kifogás,csak jó minőséget fogad el az építtető .Valamint aki sz@rul dolgozik az első napon elküldik.Mivel itt a legmodernebb a technológia ,olyan blokktéglás ház építés vagy 40 éve nincs itt, az nagyon elmaradott technológia .100 lakásos lakóparkot építünk 20 szaki 0 segédmunkás van az építkezésen ami marhára gépesített és tökéletesen koordinált .Mérnök nem szükséges az építkezésre egy technikus és egy irodai alkalmazott van ,mivel egy komputerprogram alapján dolgozunk ,személy szerint kinyomtatva kapjuk kézbe az aznapi munkát.Aki tervezi az építményt az egy alkalommal jön megnézni ,amikor elkészült de nem ismerjük.

Tyreo 2012.12.09. 16:44:52

@timargabor: Lényeg a lényeg.
nagyon remélem h a holnapi fórum nem szardobálásba fog fulladni és azt is, hogy esetleg ön is felszólal ha úgy alakul. Aztán meglátjuk, hogy mi lesz.

Zabaalint (törölt) 2012.12.09. 16:47:03

@Disintegrator Rising:
Műszaki szakterületen ezért kellet tizedelni a keretszámokat, ugye?

Zollye 2012.12.09. 16:47:18

@Disintegrator Rising: Azok visszafogott, kultúrált és pancser amatőrök voltak ezekhez képest.

miserables 2012.12.09. 16:48:03

@kanálwarrior: Orbán ugyan úgy alkalmatlan Miniszterelnöknek mint Gyurcsány volt .Nagy bűne Orbánnak hogy a strukturális átalakítást nem tette meg első uralkodása alatt és most sem teszi meg .Pedig a piac már követeli és ez lesz a bukása mert Brüsszel belátja másképp nem megy csak ha eltávolítják .

Zabaalint (törölt) 2012.12.09. 16:48:20

@Disintegrator Rising:
Tehát túl kevésnek találtad az akkori tandíjat, ugye? :-)

Zabaalint (törölt) 2012.12.09. 16:50:22

@Disintegrator Rising:
"másrészt 3 nem-et nyomtam természetesen, mert mindent amit mszp-sek, szocik csinálnak el kell tiporni, ez alap. "

Az ilyet nevezik agyatlan fideszdroidnak.

A normális ember úgy működik, hogy nem azt nézi, ki csinálja, hanem hogy mit és miért.

Zabaalint (törölt) 2012.12.09. 16:52:24

@takácsbálint:

De nem is arról írtam, hogy ki épít, hanem arról írtam, hogy a felsőoktatásnak fontos szerepe van a jövő építésében. Mert igaz, hogy tarisznyás bölcsészeket is képez, de jó szakemberek is kerülnek ki onnan.

Bicepsz Elek 2012.12.09. 16:58:58

Mariann19

Sok demagog hulyeseget hallottam, es ez is azok koze tartozik. Nem lehet azt mondani, hogy minden diplomas automatikusan erteket teremt. Egyesek teremtenek, masok fenntartanak, megint masok vsak berbe adjak a tudasukat, mig sokan elmennek a ladagyarba szogelni.
A legtobb amerikai milliomos (pl. Bill Gates dtb.) otthagyta az egyetemet, mert a sajat uzletevel akart foglalkozni. Es ok erteket teremtettek felsofoku vrgzettseg nelkul. Mellesleg en is ugy gondoltam 17 eves koromig, hogy a szelyi igazolvannyal jar majd 18 eves korom utan a lakas, kocsi, jo allas sot a no is allampolgari jogon.

A fontos szakokat tamogatni kell, de ideje bezarni/megvagdosni/maganositani a melegedoket (pl. bufeszak, szocialis munkas szak, kommunikacios szakok stb stb.).

Orbanek jo uton haladnak, le kell nyeletni a bekat a mostani fiatalsaggal mert a vizfeju oktatasipart nem szabad az allamnak fenntartania. Az okos allamok (Anglia, USA stb.) inkabb agyelszivasban gondolkodnak.

Steve123 2012.12.09. 17:03:48

Én félve, de egyet értek a lenti bejegyzéssel. Valakinek fizetni kell a felsőoktatásért. Az lenne a legjobb, ha az állam ezt nagyvonalúan magára vállalhatná, de ez nem így nem van.

kerdezzbatran.blog.hu/2012/12/09/ingyenes_felsooktatast_ingyenes_sort

Pop40 2012.12.09. 17:08:42

@Bicepsz Elek:

"Az okos allamok (Anglia, USA stb.) inkabb agyelszivasban gondolkodnak."

Az lehet, csak nem az oktatás helyett, hanem mellett.

Legalábbis nem rémlik, hogy Oxfordot, Cambridge-t, a Yale-t vagy a Harvardot kivéreztette volna bármelyik kormányzat is.

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.09. 17:15:49

@_Márk_: megint nem érted, 150.000 16%-a 24.000, ehhez képest 500.000 16%-a 80.000, azaz 56.000 extra hozzájárulás.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.12.09. 17:17:27

@Pop40: magánegyetemeket ne keverjünk ide...

@Steve123: már írtam másnak, és most Neked is: bizony erről lehet vitatkozni, és Tőled el is fogadom ezt a véleményt. Azoktól viszont, akik 4 éve politikai okokból az ellenkezőjét mondták, most meg bevezetik, nem.

Pop40 2012.12.09. 17:24:39

@timargabor:

Igaz, ennyiben nem a legszerencsésebb a példa.
De az állami egyetemekre is igaz, amit írtam, csak a neveket kell kicserélni.

Arról nem is szólva, hogy most akkor milyen is az egyetem Magyarországon? Állami támogatás az nincs, eszerint nem állami. De az állam belepofázik mindenbe, kormányzati kiadásellenőrzési biztost vagy mi a tökömet küld a nyakukra ellenőrizni, stb - Na most akkor hogy is vagyunk? Dirigálni dirigálunk, de támogatni már derogál?

Bicepsz Elek 2012.12.09. 17:25:07

Oxford, Cambridge, Yale, Harvard. Ezek mind patinans maganegyetemek, amelyeket eltart az angolszasz elit penze. Mar evszazadok ota olyanok jarnak oda, akiket var a jo allas apuci-anyuci miatt. Az egyetemek helyett(kiveve a strategiai fontossaguakat) inkabb a diakokat kell tamogatni felelos hitelezessel. Amugy meg sohasem a legraszorulobb retegek mentek egyetemre. A magyar nappali rendszer 5-6 evig tavol tartja a munkaeropiactol az egyetemistakat (javitotta a munkanelkulisegi statisztikakat). Egyetlen szegeny csalad sem engedhette meg maganak, hogy ennyire kiessenek a munkaeropiacrol. Ezek sokaknak elvesztegetett evek is voltak. A rendszer nyertese az "oktatasipar" volt, amely jelentos vizfejje valt allami penzen.

makronom 2012.12.09. 17:32:48

@Bicepsz Elek: Ne keverjük már ide az angolszász rendszert, ez nem az a világ. Ráadásul az USA-ban épp egy tandíjhitel lufi van kialakulóban...aminek csúnya vége lehet.

Erős Pista, a magyar szuperhős (törölt) 2012.12.09. 18:14:15

Nem értem a hisztit, anyuci vagy te is megkeresheted a tandíjra valót, elsősorban a te érdeked tanulni, nem az államé, ahogy más országokban ez szokás, leperkálják a pénzt és kapnak érte szolgáltatást. Le kellene már szokni arról, hogy mindent az államtól várunk, nyugdíjat, diplomát, muffot...
Felelősséget kellene vállalnia a fiataloknak a jövőjükért, nem gagyi szakokra menni, hanem olyanokra, amik érnek is valamit a munkaerőpiacon.

Amúgy nyitva a határ, menni kell külföldre, de gondolom ezt nem kell mondani, mennek maguktól is.

Érdekes, a német fiatalok nem sírnak, picsognak, hanem mennek Ausztriába, Hollandiába, Dániába egyetemre, ahol olcsóbb vagy ingyen van, vagy jobb, vagy kapnak melót.
A magyarok meg szocialista agyakkal gondolkodnak és várják az állami lófaszt, kész picsa meleg málé, kinyalt segg.

valaki senki 2012.12.09. 18:18:03

Disintegrator Rising! Olyan jókat mosolygok magamban, a sok "kommunistázáson"! Akár milyen vicces, a mostani, magát jobboldaliként definiáló párt, a FIDESZ, alapvetően a baloldali gazdaságpolitikát valósítja meg- inkább politikai gazdaságtant, és működése is csak itt- ott tér el a magát kommunistának aposztrofáló MSZMP-től!

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.12.09. 18:18:08

@Erős Pista, a magyar szuperhős: nem kell ezt túlspirázni: a 2008-as Orbánon nevelkedtek.

Van, aki meg "El Lehet Menni" Fletón.

DR. Smit Pal 2012.12.09. 18:24:18

A sok kis drogos kocsog, csak nem kepzelik, hogy tovabbra is, ingyen lebecolhatnak 5-6-8 evet az egyetemeken, allami penzbol. Egy nagy loszart.
Sot szerintem 20 evre visszamenoleg mindenki kamatostul fizesse be a tandijat, aki allami intezmenybe jart.

Erős Pista, a magyar szuperhős (törölt) 2012.12.09. 18:27:18

@Bicepsz Elek: teljes mértékben egyetértek
az oktatás, egyetemi képzés hatalmas biznisz itthon, sok semmirekellő, haszontalan, munkaerőpiacon esélytelen embernek állást is ad (adminisztráció, oktatók, PPP beruházásokból lecsípett pénzek, közbeszerzések okosságai, plusz állami fejpénz)

a felsőoktatás bizony befektetés a jövőbe, ha valaki okosan fektet be, akkor jól jár, ha rosszul, akkor elúszik a pénze
nem lehet mindent az államtól várni, felelősséget kellene vállalniuk a szülőknek a gyerekeik jövőjéért
ahogy a nyugdíj, úgy a diploma is elsősorban az egyén érdeke, neki kell rá összekaparni a pénzt
az állam ebben nem éppen jól teljesít

a tandíj+diákhitel kombó bizony jó dolog
sose értettem azokat a takony fiatalokat, akik azt nyilatkozták a médiában, hogy ők nem akarják 1.5-2 milliós hitellel kezdeni az életüket... hát ezek mit hisznek, hogy majd a házukat egyben ki tudják fizetni, ha még a diplomát sem tudták?

nincs ingyen ebéd!

diplomásokra szükség van, de nem mindegy, hogy milyenekre (szociológia, üzleti kommunikáció stb. szarokra nincs) és elsősorban az ő érdekük, hogy diplomát szerezzenek, tanuljanak, levizsgázzanak, elvégre ők akarnak elhelyezkedni magasabb bérért, mint a prolik
ez szimpla befektetés, pénz, idő befektetése a jövőbe, a saját jövőjükbe

a hisztit azért sem értem, mivel nyitva a határok, lehet menni világgá, tanulni, dolgozni
akkor miért itt verik a seggüket a földhöz?

Szembefőtt 2012.12.09. 18:31:59

@droid_:
Hogy én nem értem?De értem,hogy sokkal több marad azoknak a zsebében,akikében mindig is több volt.Miről beszélek?Hát arról,hogy a nagy fizetésnek a 38%-a azért több,mint a 16%-a.Nem?Nekem marha jó,hogy csak 16%-ot adózok a 24 helyett.De annak milyen jó,aki ezt a 16-ot 38 helyett adózza...Nyilván jóval több marad a zsebében,mint korábban.Pedig valószínűleg a 38%-kal sem volt oka panaszra.Csak ugye soha semmi nem elég.Az egykulcsos rendszer bevezetésének nem volt semmi alapja.Előbb csökkenteni kell a fizetések közti hatalmas különbségeket,aztán be lehet vezetni.Nem vagyok én irigy.Soha nem voltam nagyra vágyó.De nagyon nem tetszik,hogy adott esetben közös teherviselésről beszélnek valakik,akik jelentősen több pénzt NEM TESZNEK BE AZ ÁLLAMKASSZÁBA mint eddig.Nem kicsit pofátlanság.Aztán mit nekik válság meg élelmiszer árak.Esetleg adók.Röhögve kifizetik.De egy munkásnak,pedagógusnak-a dolgozó embernek bizony még a 16%-kal is aggódnia kell,hogy a hó utolsó hetében lesz-e még pénz ételre.Főleg ha gyerekei vannak.De örülhet,hogy van munkája.

Erős Pista, a magyar szuperhős (törölt) 2012.12.09. 18:33:04

@timargabor: Orbán "pay no attention to what I say to get elected" Viktoron?

Annyira aranyosak a fiatalok, hogy elhitték, hogy itt nem lesz tandíj semmilyen formában, ez is mutatja, hogy közgazdasági, közpénzügyi ismereteik a béka segge alatt vannak. Csak reménykednek, bíznak a népvezérekben, hisznek, buliznak, kokárdával vonulnak, kifütyülik Bokrost és leszavaznak a 2/3-os, nevében még fiatal pártra.

ahelyett, hogy felmérnék a vágyaikat (diploma) és a hozzá vezető reális utat (pénz+idő) és tennének a sorsuk jobbra fordulásáért

a magyar ember az anyatejjel szívja magába a populizmus, államszocializmus, demagógia, tündérmesék mixtúráját, ami rögtön születése után elkezdi lebontani az agysejtjeit, így 18 évesen már annyira zombi, hogy elhisz bármit és bárkire szavaz, aki nagyobb kolbászt, kisebb adót, nulla tandíjat ígér neki

quendelapo 2012.12.09. 20:18:55

@Erős Pista, a magyar szuperhős:
Közgazdaságtani és pánzügyi alapismeretket kéne oktatni középiskolában fizika és kémia helyett!

Erős Pista, a magyar szuperhős (törölt) 2012.12.09. 21:36:27

@quendelapo: nem, ez egy hatalmas ostobaság lenne
a pénzügyi ismereteket otthonról, blogokból, józan észből kellene hozni, megismerni, mert hétköznapibb jelenségek, nem olyan elvontak

a kémia, fizika az olyan, amit iskolában kell tanítani mert hihetetlenül fontosak
szerintem a kémia, fizika, biológia, matek pöppet fontosabb, mint a pénzügyi ismeretek oktatása iskolákban

a pénzügyi józan ész, ismeretek más forrásból jöjjenek... azokat akár szabadegyetem szerűen is meg lehet tanulni azoknak, akik csak a mindennapi ügyeikben szeretnének tisztábban látni
a fizika, kémia meg megteremti annak lehetőségét, hogy jól kereső mérnök, orvos lehess a jövőben és legyen értelme pénzügyi kérdéseket felvetned :)

a pénzügyi, gazdasági ismeretek (mint társadalomtudományok) kiegészítő jellegűek a természettudományokhoz képest

droid_ · http://matyiszuro.blog.hu/ 2012.12.09. 23:08:52

@_Márk_: dehogynem vagy irigy. ha nem lennél irigy, nem azzal foglalkoznál, hogy mennyi marad a zsebében, hanem azzal, hogy mennyit tesz be a közösbe. pedig aki 3x annyit adózik, annak is ugyanolyan gyorsan jön ki a mentő, ugyanannyira védi a rendőr, ugyanolyan tanár tanítja a gyerekét. az egykulcsos rendszernek tényleg nincs alapja, mindenkinek forintra ugyanannyit kellene fizetnie, akkor tényleg igazságos lenne. csak hát a szolidaritás mi?
és én is a dolgozó emberről beszélek még mindig, ha esetleg elfelejtetted volna. de ugráljatok csak a 38%-ért, a végén még megkapjátok, és akkor a maradék jobbankereső (tehát nem a tehetős ugye) is szedi a sátorfáját, ti meg nézegethettek, hogy kinek az adójából működik majd az ország.

Bicepsz Elek 2012.12.10. 18:52:56

Penzugyi meg jogi(meg egyeb hasznos) ismereteket kellene tanitani a kozepiskolaban, de ugye senkinek se erdeke, hogy a prolinepek megtanuljanak sporolni, tudjak az allampolgari jogaikat, meg tudjanak fogalmazni egy levelet, megtanuljanak autot vezetni az iskolaban.
Persze a legjobb maganiskolak azok megtanitjak a kolkeket tervezesre, karriertervezesre, arra, hogyan kell penzt befektetni sot kisrepulogepet vezetni is.

HaHazaKellJönnömForradalmatCsinálok 2012.12.13. 11:24:25

@ob.szerver: PONTOSAN. rezsimvaltas utan nem kell szegyenlosnek es elnezonek lenni ezekkel a hazaarulokkal.elszamolas.gyorsan es kemenyen.

quendelapo 2012.12.27. 17:22:38

@Erős Pista, a magyar szuperhős:
Áruld már el, hogy valakinek, aki természettudományokkal foglalkozik mi a f@szért kell féléveket töltenie a citromsavciklus vagy a quantummechanika meértésével, bemagolásával.
Pont a fordítottja igaz annak, amit írsaz, a "hétköznapi" tudományokat kell mindenkinek megtanítani, mert ezeket az ismeretket mindenki használja az életben, a természettudományokból pedig bőven elég az alapokat. Akinek felkelti az érdeklődését, van hozzá tehetsége az magas szinten tudja folytatni a tanulmányokat.
Nézz utána, hogy a svédek, finnek milyen szinten tanítanak természettudományokat! Mégis az innováció élvonalában vannak.....
Kreatív emberekre van szükség, nem pedig szakbarbár droidokra!

A matek kivétel, az fontos!

quendelapo 2012.12.27. 17:26:15

@quendelapo:
bocs, helyesbítek: aki nem foglalkozik természettudományokkal....

HaHazaKellJönnömForradalmatCsinálok 2013.01.02. 23:27:44

@quendelapo: nem leszamolas.elszamolas.van kulonbseg.ahogy a nagyvezir mondta volt a szamado juhaszrol...hat akkor szamoljunk el.csak ennyi.de fillerre pontosan.a tobbit le lehet ulni..vagy kenyszermunkalni.
süti beállítások módosítása