A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Áder úr, mit szól a választási regisztrációhoz?

2012.11.27. 16:17 timargabor

Áprilisban megválasztott köztársasági elnökünknek, bár egyértelműen pártháttérrel érkezett magas tisztségébe, kialakult valamiféle pozitív hírneve. Lehet, hogy csak ezügyben tüntetően inaktív elődjéhez képest jelentett kellemes meglepetést, hogy néhány jogszabályt visszaküldött a parlamentnek, eljárási okokra hivatkozva. Igaza is volt, a végszavazás előtti utolsó pillanatos módosítók valóban nem elegánsak, konzervatív törvényhozók számára nyilván nem kellemesek és bizony a kapkodás az ellentmondó jogszabályok melegágya. Az elnök azonban nemcsak ennyit tett. Beszédeiben, megszólalásaiban, gesztusaiban eddig igyekezett kifejezni a nemzet egységét, már beiktatási beszédében is olyan hangnemet talált meg, amelyet nagyon rég nem hallottunk fideszes politikustól.

Épp ezért vagyok nagyon kíváncsi most. A választási előregisztráció törvénybe foglalásának módja meglehetősen hasonló a korábban kifogásolt jogszabályokéhoz. Ezen azonban túlmegy a dolog jelentősége: itt valójában a választójog sérül, elénk, választók elé tesznek feleslegesen egy adminisztrációs akadályt, és mivel érdemi indok nélkül teszik, nem érv erre az sem, hogy de hát nem is olyan teljesíthetetlen az. A nemzet túlnyomó többsége szeptemberben elutasító volt az új szabályozással szemben, azóta nem láttam újabb felmérést. Ilyen ügyben az elnök nem maradhat néma. Néma aláíró pláne nem.

A parlamenti fideszes kétharmad elfogadta, a hatályba lépéshez pedig az elnök aláírása kell. És most fog eldőlni, mennyire gondolja komolyan a köztársaság elnöke a nemzet egységének képviseletét. Ha aláírja: vége a még épp épülő "összes magyar embere" nimbuszának. De ha nem... (ezt egyelőre nem tudom elképzelni, de ne legyen igazam).

(Mindazoknak, akik szerint a nemzet ezt akarta, hiszen kétharmadot adott a Fidesznek, és azzal azt ír az alkotmányba amit akar, üzenem: erről szó sem volt a Fidesz 2010-es programjában, választási ígéreteiben, a felhatalmazást tehát nem erre kapták. Persze, át lehet szabni a választási törvényt is - de ha azt akarjuk, hogy ez tényleg a nemzet akaratát fejezze ki, egy népszavazást megérne a dolog. Addig maradnak a közvélemény-kutatások.)

Tetszett a cikk? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

110 komment · 3 trackback

Címkék: választási törvény előregisztráció Áder János

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr1004930038

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Hány lista egy élet? 2012.11.27. 20:12:47

A listák korszakát éljük - kormányunk mindent elkövet, hogy polgárait különféle szempontok alapján nyilvántartásba vegye. Ott van ugyebár a nemzeti konzultáció adatbázisa - ők azok, akik látszólag (írásbelileg dokumentálva) egyetértenek a kormány és O...

Trackback: 120 ok, ami miatt nem szavaznék a Fideszre 2012.11.27. 20:11:29

Fülkeforradalom, gyorsnaszád, alaptörvény, manyup, békemenet, választási regisztráció, pávatánc, félázsia, romkocsmázás, oligarchák, csekkadó… Bűnlajstrom 2010 áprilisától 2012 augusztus elejéig. Ha kihagytam valamit, írd meg kommentben! * 1. A K...

Trackback: Milyen Viki? Aki az országot tönkreteszi! 2012.11.27. 20:06:14

A Népszava címlapon vágott vissza a békemenetes óriásplakátok és buszmatricák miatt. Nem volt nagy kihívás, hiszen a közpénzekkel tömött kormányzati kommunikációs stáb által feladott labda nem szállt túl magasra. Az első képen a Népszava november 26-i ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Prien-u47 2012.11.27. 20:08:57

Szerintem már készen van az a módosítás. Áder a látszat kedvéért majd beleköt, és meglesz a na_tessék_az_elnök_kifejezi_a_nemzet_egységét érzés is.

efi 2012.11.27. 20:12:25

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Attól még külföldi, mivel külföldön lakik. Ergo semmi keresnivalója belhonban a szavazatának.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.27. 20:15:48

@efi:

Hülyeség.

Aki magyar állampolgár az nem külföldi, bárhol is van.

A te logikád alapján, egy külföldi turista Mo-n az meg automatikusan belföldi.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.11.27. 20:16:27

@efi: és aki Londonban mosogat?

De a lényegre térve: az nem baj, sőt természetes, ha a székely magyarként érez, és teljesen rendben van, hogy állampolgár legyen.

De attól nagyon kivan a hócipőm, ha a kormányom rájuk hivatkozik, amikor engem szivat.

2012.11.27. 20:17:07

mit vártok attól az embertől aki a botrányos sólyomválasztást rendezte

csapos1 2012.11.27. 20:18:07

nem annyira tökös a zelnökúr, hogy szembemenjen orbánnal

Fufo 2012.11.27. 20:26:53

Simán aláírja és valószínűleg szemen se fogja köpni magát a tükör előtt.

Anyámasszony_sanyija 2012.11.27. 20:42:00

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: Egyetértek.
Ha választók között az eltartottak vannak többségben, ők egyre több terhet akarnak róni az eltartókra (a vállalatokra és munkavállalókra). Az összes párt az eltartottak kegyeiket keresi. Ezért győzött a populizmus az utóbbi 22 év választásain.
Kellene már végre egy olyan párt, aki fellép az értéket teremtők (vállalatok és munkavállalók) érdekében. A másik megoldás lehet a cenzus: aki jövedelemadót fizet, az szavazhat (De ezzel a véleménnyel általában kisebbségben vagyok, és annyira nem ragaszkodom hozzá).

Parajpuding 2012.11.27. 20:43:45

Valakiben komolyan felmerül az az ostoba gondolat, hogy káder bármiben akadályozná a kormány rombolását? Csupán annyi a különbség közte és a skiccpali között, hogy káder legalább néha látszatból, formai, meg hasonló lózungokra hivatkozva visszadob néhány dolgot. Ennyi. Tökéletesen egy követ fúj orbánnal és a kormánnyal, csupán egy az orkseregben.

NIPREDIL 2012.11.27. 20:50:40

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: De szavazni az szavazzon, aki viseli annak következményeit.
Áder pedig semmivel sem különb, mint a cimbijei.

lehuto 2012.11.27. 20:55:39

@Prien-u47: Épp készültem azt mondani, hogy Áder hozzáállása attól függ, milyen hosszú időre tervez... De a hozzászólásod elgondolkodtatott, hogy valószínűleg nálad van a pont. :)

jófiu 2012.11.27. 20:56:21

És a másik dolog...azt hajtogatják, hogy egy perc a regisztráció...de...oda kell menni, sorba kell állni, majd hazamenni..ez minimum egy óra. Ha pedig ügyfélkapun akar regisztrálni, ugyancsak be az önkormányzathoz, hogy belépési jelszót kapjon..nem tudom, ki számolta ki ezt az egy percet...
És a legfontosabb dolog, hiába magyar aki külföldön él...de nem itt adózik, nem itt hallgatja vityáék hülye szövegét...milyen jogon szól bele a dolgainkba?

Prien-u47 2012.11.27. 20:56:31

@Anyámasszony_sanyija: (De ezzel a véleménnyel általában kisebbségben vagyok, és annyira nem ragaszkodom hozzá).

Kár, szerintem jó gondolat.

efi 2012.11.27. 20:57:59

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Nem kell szépítened, tudod te hogy értem.
Aki külföldön lakik (pláne állandóan, sőt kezdettől fogva), az külföldi ebben az összefüggésben. Külföldi ne szavazzon a magyar kormányra, akár magyar állampolgár amúgy, akár román, akár marslakó.
@timargabor:
Aki kimegy mosogatni az ugye magyar állampolgár, aki innen kiment (hozzáteszem, itt is megfontolnám a dolgot egy idő után), aki meg pl román állampolgár az úgy kapta a magyar állampolgárságot, pontosabban a lehetőséget, hogy kérhesse. Na és persze Mikola óta azt is tudjuk, hogy miért.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.27. 21:14:51

@Anyámasszony_sanyija:

Nem lehet bevezetni vagyoni vagy pénzügyi cenzust, megszűnt 1920-ban, s a mai európai értékrenddel ellentétes.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.27. 21:16:59

@efi:

Aki magyar állampolgár az ipso facto nem lehet külföldi. Nézd meg a "külföldi" szó jelentését.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.27. 21:19:11

@jófiu:

Ez az adózás érv nem működik. Általános választójog esetében az adózás nem számít. Egyetlen EU-tagállam sincs, ahol a választási jog bármi módon adózáshoz lenne kötve. Ez egy magyar urbanlegend, hogy az adózás és a választójog egymással kapcsolatban áll.

Mária 2012.11.27. 21:36:15

@Szúrófény:

"Akkor is ha tankok helyett magyarokkal tartatják magukat hatalomban!"

De durva :)))

Anyámasszony_sanyija 2012.11.27. 21:37:33

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Szerinted igazságos dolog az, hogy akik a pénzt adják, akik másokat eltartanak, azok kisebbségben vannak a döntéshozatalnál?

Az általános választójog csak akkor működik jól, ha a szavazók többsége alkalmas arra, hogy hosszú távú, felelősségteljes döntéseket hozzon, és ezért olyan képviselőket választ akik ebben a szellemben cselekszenek.

Pl. axiómának, megkérdőjelezhetetlen ténynek kellene lennie, hogy egy ország nem költ annál többet, mint amennyi bevétele van. Főleg nem 80%-os eladósodottság mellett.

punkfrog 2012.11.27. 21:39:53

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Szerintem te nem érzed ennek a dolognak a jelentőségét.Száraz jogszabályokra hivatkozol.Nem szabad engedni, hogy a hatalmon lévők saját érdekükben osztogassanak szavazati jogot.(akkor meg főleg nem, ha közben az országon belül élő magyar állampolgárokét éppen szűkítik!)Ennyi erővel adhatnának ötmillió kínainak is állampolgárságot+szavazati jogot.Te meg rezignáltan benyögnéd, hogy:"Aki magyar állampolgár az ipso facto nem lehet külföldi." Hány magyarországi lakcímmel nem rendelkező szavazónál kezdenél aggódni?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.27. 21:40:55

@Anyámasszony_sanyija:

"Szerinted igazságos dolog az, hogy akik a pénzt adják, akik másokat eltartanak, azok kisebbségben vannak a döntéshozatalnál?"

Nem igazságos, de ilyen a modern képviseleti demokrácia.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.27. 21:42:06

@Anyámasszony_sanyija:

"Az általános választójog csak akkor működik jól, ha a szavazók többsége alkalmas arra, hogy hosszú távú, felelősségteljes döntéseket hozzon, és ezért olyan képviselőket választ akik ebben a szellemben cselekszenek."

Ez esetben sosem fog jól működni, mivel ezek a feltételek sosem fognak megvalósulni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.27. 21:44:48

@punkfrog:

Osztogatva nem a szavazójog lett, hanem az állampolgárság.

Arról lehet legfeljebb vitázni, hogy jó döntés volt-e a könnyített állampolgárságszerzés. De a szavazati jogról vitázni abszurdum.

Azonban bármi is lesz, a magyar állampolgárság nem vehető vissza senkitől, így nincs értelme vitázni az egészen. Ma már ez az alap, ezen állva kell gondolkodni.

Tleilaxu · http://djofftopic.blog.hu 2012.11.27. 21:54:43

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: amikor az általános választójogért küzdöttek annak idején, az állam (még) nem az aktívak szervezett megkopasztásáról, meg a túlméretezett újraelosztásról szólt.

european commonwealth (törölt) 2012.11.27. 21:59:37

@timargabor:
a népet a regisztrációs téma nem érdekli. az emberek nem szeretik a diktatúrát. de az anarchiát még jobban utálják. ha az ellenzék az utóbbit kínálja fel, mert nem tud jobbat, akkor a patthelyzet borítékolható.

qwertzu 2012.11.27. 21:59:57

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A történelem soha nem áll meg. Ha a társadalmat munkájukkal fenntartók nem rendelkeznek politikai hatalommal, az előbb utóbb változáshoz vezet.

punkfrog 2012.11.27. 22:02:27

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Az állampolgárságot a szavazati jog miatt osztogatják.

Olyan nincs, hogy valamit nem lehet megváltoztatni!Te hol éltél az elmúlt 2 és 1/2 évben?Tudom nem Magyarországon!De talán tudod mi történt itt nálunk.
Például bármikor lehet törvényt hozni arról, hogy automatikusan elveszti a magyar állampolgárságát az aki nem regisztrál január 01.-31. között a Fiumei úton...ismerős? Ha a Fidesz érdeke úgy kívánná, akkor 1 nap alatt kész lenne a törvény.reggelre pedig 100 módosítóval meg is lenne szavazva.
Ezekre az állapotokra mondod te, hogy alap.

Brix 2012.11.27. 22:03:18

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: A magyarok többsége elutasítja, hogy azoknak , akik nem rendelkeznek magyar lakcímmel, legyen választójoguk
" Kibicnek semmi sem drága " alapon ők ne határozzák meg a magyarországi magyar állampolgárok életét! Majd ha idejönnek, letelepednek és adót fizetnek Magyarországon , akkor lesz joguk beleszólni a politikába!

Zuzu Petás 2012.11.27. 22:04:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: téged fizetnek azért, hogy minden blogon védd ezt az antidemokratikus választási törvényt?
Az nem alapjog, aminek érvényesítésért bármit tennem kell. Mit szólnál, ha azt mondaná szeretett pártod, hogy mostantól majd csak akkor lehet tied a lakásod, ha előtt bemész az önkormányzathoz és regisztrálsz. És ezt minden 4 évben meg kell tenned.

Victor McKerguelt 2012.11.27. 22:06:32

off
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Lengyel ugyan rosszul tudta, de te is.
A magyar igazolvány nem ment ki a divatból, azzal utazhatnak kedvezményesen. (a szavazáshoz nincs köze)
on

Áder aláírja

european commonwealth (törölt) 2012.11.27. 22:07:44

@Zuzu Petás:
és téged tényleg csak ez zavar? mert engem az, hogy századvéges tökfejeket néhány leszerepelt perfekt, altus, wallis tanácsadóra lehet lecserélni.

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2012.11.27. 22:11:39

Aláírja a sunyi fideszes, mert náluk van pártfegyelem.

qwertzu 2012.11.27. 22:13:22

@Zuzu Petás: Elég szar példa. Csak akkor lehet lakásod ha ügyvédhez mész. És évente adót kell fizetned, takarítani a járdát a ház előtt stb... .

biobender 2012.11.27. 22:36:53

@qwertzu: mert kilakoltatnak, ha nem soprod a jardat? Nagyon gyenge - persze Eszak-Koreaban elkepzelheto.

ügyfélszolgálatos 2012.11.27. 22:51:35

Alá fogja írni, mert nincs gerince.

Airgüzü 2012.11.27. 23:00:59

Ha maradt Áderben, mint a nemzet, a jogállamiság hivatalos őrében egy jottányi igény a demokráciára, akkor nem fogja aláírni a törvényt. Ez az egyetlen esélye, hogy a többiekkel együtt ne eméssze majd el a Nagy Nemzeti Süllyesztő. Rajta áll, hogy deklaráltan is a Francók, Trujillók, Papa Docok, Marcosok, Bokassák meg hasonszőrűek klubjába kerül, vagy életében egyszer - annak ellenére, hogy ő az alaposan elbaltázott új vjt. éces gébere - az eszére hallgat, s visszadobja. Drukkolok neki, hogy megvilágosodjon! Az ő köreiben ez példaértékű lenne...

qwertzu 2012.11.27. 23:04:46

@biobender: Ha nem takarítod le a havat, akkor bírságot kapsz. Ha elég sok kifizetetlen bírság gyűlik össze, akkor kilakoltatnak. De kilakoltathatnak közüzemi tartozás miatt is. És például a szemétszállítás lehet kötelező, akkor is ha nem veszed igénybe.

wowerman 2012.11.27. 23:06:54

Nem pont ő bütykölte össze a szavazókerületek határait? Nem biztos hogy keresztbe fog tenni a választási törvénynek

punkfrog 2012.11.27. 23:07:32

@european commonwealth:
Alternatíva? Dolgozzak ki egy új választási törvényt? :))) OK! szavazz rám!
"Szavazz rám!
Beváltom minden reményed.
Nincs hangod?
Használd az enyémet!"

wowerman 2012.11.27. 23:08:37

"(Mindazoknak, akik szerint a nemzet ezt akarta, hiszen kétharmadot adott a Fidesznek, és azzal azt ír az alkotmányba amit akar, üzenem: erről szó sem volt a Fidesz 2010-es programjában, választási ígéreteiben, a felhatalmazást tehát nem erre kapták. Persze, át lehet szabni a választási törvényt is - de ha azt akarjuk, hogy ez tényleg a nemzet akaratát fejezze ki, egy népszavazást megérne a dolog. Addig maradnak a közvélemény-kutatások.)" Érdekes volt olyan ember is aki akkor sem szavazott volna a Fideszre ha lett volna programjuk( a VÁLTOZÁS! nem program), és abban a tejjel-mézzel folyó Kánaán eljövetele lett volna. Merthogy kutyából nem lesz szalonna. De ezt 2 millió ember nem látta előre.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.11.27. 23:11:06

Áder úr, szépen kérem, írja alá ezt a törvényt! Legalább nem kellene beleszámolni a megismételt szavazásokba azt a kétmillió faszkalapot, akik azt sem tudják, hogy aznap van a választás, aztán hamarabb végezhetnénk. Meg így egy icipicivel kevesebb lenne az esély arra, hogy olyan lények döntenek a mi sorsunkról is, akik csak annyit tudnak az indulókról, hogy a ... párt küldött nekik egy ingyen szendvicset meg egy tök lyó gojóstollatt.

punkfrog 2012.11.27. 23:11:07

@Airgüzü:
" Ez az egyetlen esélye, hogy a többiekkel együtt ne eméssze majd el a Nagy Nemzeti Süllyesztő."

Áder már elemésztődött a 2005-ös KE választáskor...
vakondok:(((

Zuzu Petás 2012.11.27. 23:15:50

@qwertzu: és ahhoz, hogy elmehess az ügyvédhez, előtte regisztrálnod kell te gyökér? Akkor mész ügyvédhez és akkor szerzel magadnak tulajdont, amikor akarsz. Nem kell 4 évente bejelentkezned engedélyért!
Aki ilyen hülye válaszra képes csak, mint te, attól megvonnám a választójogot, mert biztos, hogy nem képes felfogni a jogállam lényegét!
Adófizetés, meg hótakarítás? Te tényleg retardált lehetsz ekkora ésszel!

Módfelett Kényelmetlen 2012.11.27. 23:15:53

Az adóhoz kötött szavazással egyetértek.
Legalább az ilyen Androsz félék kiesnének.

qwertzu 2012.11.27. 23:21:02

@Zuzu Petás: Veled társalogni olyan, mint sajtreszelővel rejszolni.

vargazoli 2012.11.27. 23:31:15

Szemernyi kétségünk se legyen afelől, hogy aláírja, hiszen ugyanolyan pártkatona mint az elődje volt, legfeljebb annyival több esze van, hogy legalább látszatból visszaküld néhány törvényt eljárási okokra hivatkozva, de a pártakarati tartalmat sohasem érinti. Főként, hogy a vétóval saját magát kéne szembeköpnie, hiszen erőteljesen közreműködött az antidemokratikus választási rendszer kidolgozásában.
Nagyon nagy naívság bárki részéről is azt gondolni, hogy megkísérli a nemzet egységét jelképezni. Ő nem a nemzet, hanem csak a fidesz egységét képviseli.

dekol84 2012.11.27. 23:34:46

@Androsz: "Meg így egy icipicivel kevesebb lenne az esély arra, hogy olyan lények döntenek a mi sorsunkról is, akik csak annyit tudnak az indulókról, hogy a ... párt küldött nekik egy ingyen szendvicset meg egy tök lyó gojóstollatt."

Így meg a szőröstalpú románok döntenek majd olyan ügyekben, amihez semmi közük! Idebasszák nekünk a zorbánt oszt jót röhögnek azon, hogy ez az agyament barom, meg a ző balfasz jobbkeze tönkre kúrja az országot! Nem a szőröstalpúakét, hanem az enyémet! Úgyhogy ne ugassál édes fiam, mert ott fogsz te is lógni a fityeszes fajtád mellet!

dekol84 2012.11.27. 23:37:38

"Ilyen ügyben az elnök nem maradhat néma. Néma aláíró pláne nem."

Nem a faszt nem! Ez a köcsög is csak egy a sok fityeszes fasz közül! Azt írja alá, amit a köpcös geciláda ráparancsol! Egyívásúak ezek mind, hogy dögölne meg a zösszes!

Zuzu Petás 2012.11.27. 23:58:57

@Androsz: "Legalább nem kellene beleszámolni a megismételt szavazásokba azt a kétmillió faszkalapot, akik azt sem tudják, hogy aznap van a választás, aztán hamarabb végezhetnénk." És akik 2/3-hoz juttatták ezt a rezsimet!

Te egy igazi hívő csökevény lehetsz, aki nem csak nyalja a segget, de még repetát is kér belőle!

tatuman 2012.11.28. 00:23:01

@Androsz: ez az bazmeg, igazad van.

hülye majmok: vegyétek észre, h a cenzusos választás az értelmesebbet engedi dönteni az ország sorsáról. de legalábbis az odafigyelőt. köcsög 5 forintos vegyigyümisre ne bízzam már a gyerekem sorsát bassza meg! ja és plusz: ha ennyire okosak vagytok, akkor kuss legyen, mert én és a 2/3-os többség lenyomtuk a seggfej demokráciátokat. most a mi demokráciánk a nyerő. ha okosabbak vagytok, döntsétek meg, oszt pofázzatok. addig kuss!

Zuzu Petás 2012.11.28. 00:48:01

@tatuman: na mi van? Éjszakai pótlékot fizet a pártközpont?

Szerinted az az "odafigyelő", akinek mindegy mit művel ez a szemét tolvaj banda, akkor is rászavaz?
Akikről te beszélsz az eddig sem ment szavazni és ezután se fog. Aki nem hit szerint választ, hanem kivár az utolsó pillanatig és tájékozódik, és akár az utolsó pillanatban dönti el, hogy egyáltalán van-e olyan, akire szavazna, az sokkal tudatosabb, mint az ilyen tanajkó paraszt, mint te!
De 2014 után jön a bosszú, és akkor meneküljetek!!!!

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2012.11.28. 00:53:48

@tatuman: aha, két demokrácia van. egy a tiétek, egy meg a többieké, akiknek egyébként kuss. gratulálok. inkább bíznám a gyerekem sorsát egy vegyigyümisre, mint rád.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.11.28. 01:03:06

@Zuzu Petás: "Aki nem hit szerint választ, hanem kivár az utolsó pillanatig és tájékozódik, és akár az utolsó pillanatban dönti el, hogy egyáltalán van-e olyan, akire szavazna,"

Azt nem veszed észre a saját szavaidban sem, te sötét idióta, hogy aki ki akar várni, mert tudatos, az szépen elmegy a hivatalba, bejelenti, hogy ő tudatos, aztán kivárhat ameddig csak akar. Mert, tudjátok, azt senki sem erőlteti rátok, hogy hetekkel a szavazás előtt eldöntsétek, hogy kire akartok szavazni! Tudom, nehéz ennyit felfogni, de majd forgassátok magatokban a gondolatot. A törvény egyfajta embernek tiltja meg a szavazást: aki az utolsó pillanatban jön rá, hogy mégiscsak tudatos. Mert a kampány végére a kétségbeesett faszságokkal erőlködő pártok ordibálása végül csak áthatolt a pálinkafelhőn, és azt mondja magának, hogy ő bizony csuda tájékozott, és majd most megmutassa, hogyazorbán.

Még egy előnye van: a számításokból kiesnek az agyatlanok. Nagyobb lesz a részvételi arány. Ez fáj nektek annyira, vagy a pálinkagőzös állampolgárok szavazataitól reméltétek a boldogulást?

McZozo 2012.11.28. 01:19:25

en azt mondom aki adozik otthon az valasszon. en kijottem igy mar itt szavazok nemugatok bele mi van othon de ettol meg erdekes a kormany kettossege, hogy fel a kulfoldre meno magyaroktol es meg akarj aakadalyozni hogy szavazzunk, mig a romania magyarokat meg minden aron raq akarja venni hogy szavazzanak. Mi ez ha nem kettos merce

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2012.11.28. 01:41:55

Nagyot csalódnék benne és nagyon meg lennék lepve, ha aláírná.

Áder eddig is gerinces volt, talán Pokorni mellett a másik ilyen a fideszesek közt.

Viktort sosem szerette, és most, hogy már nem a főnöke, szerintem nem is alázkodik meg neki.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.11.28. 01:44:09

@McZozo: A romániai magyaroknak szerintem sincs közük ahhoz, hogy itt kikből álljon a magyar parlament, ők román állampolgárok. Követhetik izgatottan, hogy itt hogy alakul a választás, de külföldi ne szóljon bele. És természetesen azok se, akik egy ideje külföldön élnek, hiszen ők sem alkotó részei a magyar államnak, a döntésükkel nem jár felelősség. Az állam szervezetének befolyásolása az állam polgárainak a joga, nem a szórványmagyaroké, ezt a nemzetiségi problémákkal összekeverni ökörség, amely a személyes érdekeinket is sérti.

Nelson. · http://nelson.blog.hu 2012.11.28. 01:50:44

@Androsz: az fáj, hogy gátlástalanul rombolják a demokráciát, és hogy ehhez mennyien tapsolnak. (mellesleg ez mutatja a legjobban, hogy az agyatlanok nem esnek ki a rendszerből.)

Budapesti Szeretkezési Vállalat 2012.11.28. 02:02:05

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Attól azok még külföldiek. Ott van ugyanis az állandó lakhelyük. Meg többnyire mindenféle egyéb lakhelyük is.

Szóval már megint hülyeségeket beszélsz, szokásod szerint.

Sőt, ha szavaznak, akkor sokkal inkább mocskos geci oláhok és tótok, mint a vér szerinti románok és szlovákok (akik egyébként csak románok és szlovákok, minden negatív jelző nélkül), hiába magyar állampolgárok.

@timargabor:
Nem, nincs rendben, hogy állampolgár legyen.
Az pláne nincs, hogy szavazhasson.
Ha állampolgár akar lenni, költözzön ide, és adózzon itt.
A londoni magyar mosogatónak az állandó lakhelye Magyarországon van.

@Anyámasszony_sanyija:
A párt nem aki. Ami.

@jófiu:
De az Ügyfélkapura regisztrálni már most is elmehetsz, nem kell várni 2013 szeptemberéig. Sőt, adóznod is könnyebb úgy. Én már évekkel ezelőtt regisztráltam.

@tatuman:
Ezt a ti demokráciátokat diktatúrának nevezik.
Ami Európában manapság már szalonképtelen.

Az mondjuk baj, hogy a hozzád hasonló idióták is szavazhatnak, akiknek tök mindegy, mennyire teszik tönkre az ő jövőjét is a narancsos faszfejek, akkor is rájuk szavaz, mert sikeresen átmosták a... hú, majdnem azt írtam, agyát, de ami nincs, azt nem lehet átmosni.
70-es IQ alatt, ahol te leledzel, tényleg nem engedném szavazni az embereket.

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2012.11.28. 02:40:41

@dekol84:
"Így meg a szőröstalpú románok döntenek majd olyan ügyekben, amihez semmi közük!"

Románok nem kaptak magyar állampolgárságot. Erdélyi magyar nem egyenlő román, ezt már illene tudni.

RozsaNiki · http://nikkiblog.blog.hu 2012.11.28. 02:46:20

@Budapesti Szeretkezési Vállalat:
"Attól azok még külföldiek."

Ha nem megy át felettünk a határ, akkor nem lennénk "külföldiek"? Nem a határon túliak hibája, hogy "határon túliak" lettek. Pont olyan magyarok, mint Magyarországon bárki más. Amúgy sem szólnak bele a magyar politikába, mert csak egy jelöltre szavazhatnak, ellentétben egy magyarországival, aki kettőre. Nem értek egyet a kormány intézkedéseivel, nagyjából egyikkel sem, ez a ritka kivételek egyike. Persze tudom, hogy nem puszta jófejségből adtak szavazójogot a nem anyaországban élőknek, de ez már egy másik történet.

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.11.28. 02:51:51

@Nelson M: Az a baj a demokráciával, hogy tanultságtól, intelligenciától, jártasságtól függetlenül minden egyed szavazata számít, érvényes és egyformán 1 egységet ér. Azt még elhiszem, hogy egy szerény képességű átlagember meg tudja mondani, hogy mit szeretne, de azt már valószínűleg nem, hogy ebből mi lehetséges. Arról már nem is beszélve, hogy az átlagos reklámfogyasztó megeszik minden állatságot, ami a tévéből jön, és ennyit képes felfogni a pártok folyamatos hazudozásaiból is. (Azt eleve kitiltanám, aki az ezotévéknek az elmúlt öt évben egyszer is telefonált.) Az, hogy mit szeretne, egyszerű: aggyanak töppézt. Erre a világlátásra, több millió ilyen kapacitású elmére nem szívesen bízom a magam és a családom sorsát, márpedig a demokrácia azt jelenti, hogy pontosan erre vagyok kényszerítve.

Akkor már rombolják le a demokráciát. Diktatúra csakis demokráciákban jöhet és jött létre, az egyéb országokban a diktátort ugyanis úgy hívják, hogy király, császár, fáraó stb., és ott senki nem keresgéli az általános demokráciát. Mondhatnám, hogy a diktatúráról kialakult tévhit vitte a bukás széléig a világot (és tovább), de nem mondom, mert a demokrácia és a kormány is jó eséllyel a világot valójában irányítók által működtetett parasztvakítás, ezért úgyszólván mindegy az egész.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.11.28. 05:02:17

Állampolgárság mellett kelljen legalább 2 éve meglevő állandó itteni bejelentett lakcím.

Ezzel elkerülhető a szavazati turizmus, és tényleg csak azok szavaznának, akik valamennyire viselik is a következményeit a döntésüknek.

Állandó lakcím hiányában még adót és járulékot sem fizetnek ezek a polgárok, de a szociális ellátásra (NYUGDÍJ) jogosultak lesznek.

nemecsek ernő áruló 2012.11.28. 05:46:56

A nemzet ezt akarta, hiszen 2/3-od adott a Fidesznek. Aki az 1998-2002 közötti teljesítmény alapján nem látta, hogy a 2/3 ezt fogja hozni, az nem elég okos politikai döntések meghozatalára. Amikor mi a választás előtt a Fidesz 2/3-ára figyelmeztettünk, bérrettegők, komcsik, gyurcsányisták voltunk!

Amit főztetek, egyétek meg! És most a TI felelősségetek a szar eltakarítása, nem lehet azokra mutogatni, akik erre nem szavaztak, sőt óvva intettek ettől mindhiába!

Kismacska (BELLA) 2012.11.28. 06:54:00

@timargabor:

Áder jó káder.
Egy ilyen horderejű törvényt éppúgy aláír, mint Skiccecske. Kétségem sincs efelől.

HA visszaküldi, megint formai okokra hivatkozva fogja - én Káderkát nem tartom semmivel se többre, mint Skiccikét. Nem is értem, miért pozitívabb a megítélése. Mert 1-2 törvényt visszaküldött, látszólag persze (eljárási hiba bah!)? Jó, mondjuk Skiccecske még ennyit se csinált, de ne avassuk már szentté Káderkát!

Csont nélkül alá fogja írni, de ha vissza is küldi, az csak látszat lesz. UGYANILYEN tartalommal megint elfogadják.

Hahó, ébredjetek fel, ez se jobb a deákné vásznánál. :)

nincs1itt 2012.11.28. 07:18:06

Regisztráció, piha!
Szóval az okmányirodában egy mezei ügyintézéshez is kb 1 hétre adnak időpontot előre. Vagyis a kb. 8 millió szavazópógár a büdös életben nem "fut át" renceren, nem hogy 15 hónap alatt... Továbbá, kÁder közt.elnök is alá fogja írni, mert elsősorban fideszes... A határon túli magyarok pedig ne szavazzanak Magyarországon és pont. Az általános választójogom gyakorlásában pedig ne akadályozzon senki, semmilyen formában! Miért ne dönthetnék azon a vasárnapon? Antidemokratikus, hogy csak aznap döntök? Nem akarok sehova sem "regisztrálni", mert éppen elég nyilvántartásban szerepel mindenki, aki honi állandó lakcímmel rendelkezik, nem akarok órákat elbaxni az életemből, mert valamelyik agyabaxott, a valóságtól fényévnyi távolságban létező "politikus" ezt találta ki! Mindenki vegye elő a hivatalos okmányait: személyi igazolvány, lakcím kártya, jogosítvány, TB-kártya, adó-kártya, bank-, hitelkártya, amelyhez szükséges a fentiek, útlevél. Kell még valami? B+ ez 7 azaz hét olyan okmány amelyek igazolják a kilétemet! Adnak egy újabb "kártyát", ami szavazó-kártya lesz, Turullal díszített, Horthy lovasszobor hologrammal?? Tényleg nem kell már más, aztán itt a Kánaán...

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 07:58:15

@Tleilaxu:

Akkor is a liberálisok azért küzdöttek az általános választójog ELLEN, mert megjósolták a mai állapotot: felelőtlen, megvehető emberek fognak mindent eldönteni.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 07:58:59

@punkfrog:

Ilyet nem lehet megtenni. Ez alapvető jogok megsértése.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 07:59:44

@Brix:

Mondtam: nincs köze Magyarországon az adófizetésnek a választójoghoz 1920 óta.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 08:00:30

@Zuzu Petás:

Sosem védtem az új rendelkezést. Olvass figyelmesebben!

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 08:01:58

@Budapesti Szeretkezési Vállalat:

A szavazás nem nemzetiségtől függ, hanem állampolgárságtól, szóval hagyd a kirekesztő, soviniszta szövegedet.

Easyke (törölt) 2012.11.28. 08:14:56

@jófiu: én kb. egy éve külföldön élek és nem Magyarországra adózom. Még ez egyszer viszont szavazni akarnék és csakazértis regisztráltatnám magam, hogy ezt a büdös bandát elzavarhassam.
Vagy akkor inkább most mégse szavazzak?

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 08:28:40

@Easyke:

Én mindig szavazok minden választáson, függetlenől, hogy hol élek. 2007 óta nem élek Mo-n, s szavazok. S amikor Mo-n éltem, akkor is szavaztam másik állampolgárságom országának választásain. Nem látok ebben semmi gondot.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.11.28. 08:29:31

@maxval, a gondolkodni próbáló birca: a mostani szabályozás is az. Bár @punkfrog: példája szélsőségesen sarkított, logikailag most pontosan ez történt.

Szevasztok 2012.11.28. 09:00:11

@tatuman: "hülye majmok: vegyétek észre, h a cenzusos választás az értelmesebbet engedi dönteni az ország sorsáról."

Ez egy közkeletű tévedés! Így nem az ÉRTELMESEBB, hanem az ELKÖTELEZETTEBB választók akarata érvényesül jobban.

És mondd mitől dönt jobban egy elvakult hívő?

Szevasztok 2012.11.28. 09:02:41

@Androsz: "Még egy előnye van: a számításokból kiesnek az agyatlanok. Nagyobb lesz a részvételi arány"

Ez most hogy jön össze? Kevesebb szavazó és nagyobb arány????

Számtanóra 3. osztály!

Lencsés István 2012.11.28. 09:11:09

Miért ne maradhatna néma ? Milyen ügy ? Néma aláíró is maradhat . Nem értem a sírás okát ....

european commonwealth (törölt) 2012.11.28. 09:35:09

@punkfrog:
nem tőled várom. bárkitől?

van egy rendpárti szavazótábor. retrográd feudális elittel. ezt hívják magyarországon jobboldalnak. ezzel szemben anarchista csoportok vannak. komprádor kapitalista elittel. ez ma a baloldal. vagy újabban nemzeti középnek nevezi magát. ahogyan orbán viktor is.

ezen kívül vannak fasisztoid (fasisztának látszó, nem feltétlen az) elemek. szalonnáci felsővezetéssel. ők a gárdisták és a jobbik.

semmilyen épkézláb elképzelés nem körvonalazódik. erre még csak kísérletet sem tesz senki. akkor meg mégis mit akar bárki?

Macropus Rufus 2012.11.28. 09:53:43

aki életvitel szerűen nem él itt és nem rendelkezik magyar állampolgársággal az ne szavazhasson. Szarok rá, hogy határontúl-e vagy sem: ebbe az országba egy fillért sem fizetett, milyen alapon akarnak beleszólni? És egyáltalán: hogy képzelte el ezt a Fidesz?????

Namost a Fidesz még nem valósította meg a hazaárulást, de nagyon közel jár sztem ahhoz a bizonyos határhoz. 1x mág megvalósították, amikor az autópálya elszámolások miatt mentek sírni az EU-ba (idegen hatalomnak szolgáltatott ki az országáról infót, ez kb. a hazaárulás pongyola deffiniciója). Jelenleg viszont idegen ország idegen lakosságának ad lehetőség, hogy beleszóljanak a Mi dolgainkba.
Mi is történik? Az MSZMP hatalmát a Szovijetek adták. A Fidesznek meg a határontúliak? Mi a különbség? Semmi: mind a két hatalom iegenek segítségével próbál(t) hatalmon maradni.

Megnézném a Fidesz arcát, ha a regisztráláson a választók 80%-a ott lenne, és ennek a 70%-a nem rájuk szavazna, sőt a határon túliak is inkább az ellenzékre szavaznának v. senkire.

Ja: Áder meg alá fogja írni. Ezért fizetik

european commonwealth (törölt) 2012.11.28. 09:58:31

@Androsz:
a regisztráció nem feltétlen szűri ki ezt a réteget. mert ugyanúgy inthet az uzsorás a putris cigányoknak, hogy uzsgyi mindenki a hivatalba. itt a busz. tessenek felülni.

te azt hiszed, hogy ezek az emberek arra mozdulnak, hogy demagóg ígéreteket mondanak a tévében. frászt. brutálisan kiszolgáltatott emberek vannak. vannak helyek, ahol cigányoknál is kártyára érkezik a segély. és az összes kártya egy embernél van. aki felveszi a pénzt. és annyit oszt ki, amennyit jónak lát.

ez jelentős részben a kisebbségi önkormányzatokból szerveződött maffia. ami egyébként a romáknak nyújtott az uniós forrásokat is lenyúlta. ebben benne voltak a szocialisták. leginkább múltidőben lehet erről beszélni. mert a kormánypárt igyekszik a szoci összekötőket felszámolni. azért, hogy kizárólagosan megszerezze ezek felett az irányítást.

a probléma az, hogy cigány férfiak és lányok többsége nem akar béres és cseléd lenni. nem akarja ezt a feudális világot. nekik szövetkezet kellene. mert a cigány kultúrából a kaláka, az időszakos brigádmunka következik. ők úgy dolgoznának, hogy van egy nagy krumpliföld, vagy disznászat, és akkor az a cigányoké. vagy közösen a magyarokkal. abban is benne lennének. de a romáknak alapvetően szövetkezet kellene. úgy, hogy maguk közül kiválaszthatják a vezetőt. törzsi alapon, vagy akárhogy.

ennek a rétegnek térségi kisebbségi szószóló kellene. magyarul vajda. de nem országos cigány önkormányzat. mert ennél megosztottabbak. hanem régióba egy vajda. és minden megyébe egy kisebbségi ombudsman. a putris cigányoknak térségi agrárszövetkezetek. a gettósoknak megyei építőipari vállalat.

erre az egész problémakörre nem az a válasz, hogy korlátozzuk a választójogot. hatalommegosztás kell. hanem megyegyűlés kell, tartományi parlament. viszonylagos önállósággal rendelkező városok. kifejezetten a szociális ügyekkel foglalkozó szociális (szocialista) államtanács. és mellette országgyűlés (nemzetgyűlés). és felül kell vizsgálni az európai források elosztását.

2011-ben a kormány 1500 milliárd eu támogatást hívott le. hol a pénz?

european commonwealth (törölt) 2012.11.28. 10:01:07

@Macropus Rufus:
a cigányság jelentős része nem buta. hanem iskolázatlan, megbélyegzett, kiszolgáltatott. és ebből persze származik nem kevés düh, és sajnos nem kevés fizikai erőszak.

european commonwealth (törölt) 2012.11.28. 10:02:22

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
valami köze mégis csak van. az adótörvényeket azóta is az országgyűlés írja.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 10:03:41

@european commonwealth:

Ez hogy jön ide?

Adózni nem állampolgárság szerint kell.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 10:05:07

@Macropus Rufus:

"aki életvitel szerűen nem él itt és nem rendelkezik magyar állampolgársággal az ne szavazhasson"

Az életvitelszerűség EDDIG SEM volt követelmény a szavazáshoz.

european commonwealth (törölt) 2012.11.28. 10:08:02

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
azt mondod, hogy az adófizetésnek nincs köze az országgyűlési választásokhoz. már hogyne lenne. az adófizetés rendje az országgyűlési választás eredményéből (a parlament összetételéből) következik.

sztd 2012.11.28. 10:08:20

"Mindazoknak, akik szerint a nemzet ezt akarta, hiszen kétharmadot adott a Fidesznek, és azzal azt ír az alkotmányba amit akar, üzenem: erről szó sem volt a Fidesz 2010-es programjában, választási ígéreteiben, a felhatalmazást tehát nem erre kapták."

Kósa Lajos már 2007-ben elemezte, hogy regisztrációhoz kellene kötni a választást (az volt az érve, hogy így azok mennek el, akik folyamatosan figyelik a politikát, és nem csak ráböfögnek a szavazólapra), és ez akkoriban nem is volt titok. Ellenérv, más gondolat fideszes részről nem hangzott el, Kósa Lajos volt akkoriban a legnépszerűbb fideszes megmondóember.
Aki figyelte a Fideszt, annak erre a lépésre számítania kellett 2010-ben.

Aki tényleg a leírt program alapján szavazott, az 2010-ben valószínűleg a Jobbikra, esetleg az LMP-re szavazhatott. Mivel ilyen összesen sem volt sok, ezért mindenki megbizonyosodhat a gondolatmenet valóságtartalmáról.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 10:17:25

@european commonwealth:

Az adófizetésnek nincs köze a szavazati joghoz.

Adót az fizet, akinek Mo-n van jövedelme, függetlenül állampolgárságtól.

Szavazati joga pedig annak van, aki magyar állampolgár, függetlenül attól, hogy adózik-e.

Ha lenne a 2 között kapcsolat, akkor az összes magyarországi adófizetőnek szavazati joga is lenne. De nincs.

european commonwealth (törölt) 2012.11.28. 13:12:21

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
közvetlen köze nincs. nem adókártyát kérnek. de közvetett mégis csak. hogy tudniillik utána mégis csak az országgyűlés dönt az adózás rendjéről. szóval ez egy faramuci helyzet.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 13:34:18

@european commonwealth:

Bizonyos szempontból persze furcsa, hogy nem-adózók is választanak képviselőket, akik aztán adózásról döntenek. (Ugyanígy: hogy olyanok is adóznak, akik nem választhatnak képviselőket.) De ez nagyon sok más dologban így van.

McZozo 2012.11.28. 14:02:45

@Androsz: Alaphelyzetbe egyet ertek, de azert arnyaltabb a kep. eloszor is en arra vilagitottma ra hogy nem egyforman all hozzank jelenlegi rablobandank, masodszor amit azert mondasz nem teljesen igaz es haber en megnyugtatlak nem fogom vennia faradsagot hogy tobbszor is felvonatozzam a magyar kovetsegre, de azert azt hogy mar semmi kozom az ottani dolgokhoz nem allitanam, eloszor is cska ket eve jottem el es addig szerintem tobb adot fizettem be mint sokan masok, masodszor van lakasom otthon amit azert jelentosen erintik dolgok, amik esetlegesen engem is erintenek es nem tetszenek, valamint hitelt is torlesztek tehat azert itteni keresetemnek egy reszet az otthonio gazdasagba forgatom be meg mindig sajnos, es ugye mint tudjuk ezzel kapcsolatba is emm most hoztak uj jogszabalyt hogy ezt is meg akarjak adoztani, szoval nem eleg hogy a banknak nyogok meg majd most erre adot is kell fizetnem szoval szivem szerint azt mondanam azert kozom jogom igencsak van

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2012.11.28. 14:49:14

@Szevasztok: "Ez most hogy jön össze? Kevesebb szavazó és nagyobb arány???? Számtanóra 3. osztály!"

Igen. Azoknak, akik legutóbb szavaztak, a nagy része regisztrálni fogja magát, és még szavazni is elmegy, hiszen ők már korábban is komolyan vették a választást. Ez a létszám tehát csak keveset fog csökkenni. Viszont a szavazásra jogosultak számából most ki fog esni az a kb. kétmillió ember, aki két éve arra is lusta volt, hogy megemelje a seggét és elbattyogjon pár száz méterre, kifejezni a véleményét. A tört nevezője jelentős mértékben csökken. Az arány: ezt talán már te is ki tudod számolni. Legközelebb próbálj meg gondolkodni egy kicsit, mielőtt mást leugatsz.

@european commonwealth: Sok dologban egyetértek veled. Én is úgy látom, hogy a mostani önkormányzat ugyanúgy csak a hatalom végrehajtó szerve, mint ahogy az a tanácsrendszer alatt volt, és nem a közösség által kiválasztott és értük dolgozó csoport, akik, ha kell, szembeszállnak a hatalom kívánalmaival is, az őket megválasztó közösség képviseletében.

Az is rendben van, hogy a cigányokat ezután is mozgósítani fogják a választáson, de ahogy te is mondtad: "a regisztráció nem feltétlen szűri ki ezt a réteget". Nem feltétlenül, ez azt jelenti, hogy egy részét mégis. Kis eredmény is lehet eredmény, és akkor egy lépéssel közelebb kerültünk az értelmes választási rendszerhez.

A cigányok ön-önkormányzata ügyében is van igazságod, de van egy-két megkerülhetetlen akadály. Egyrészt az, hogy a cigányok már nem egy viszonylag körülrajzolható területen élnek, hanem mindenhol. A saját miniállamuk tehát nem a tartományra fog hasonlítani, hanem a maffiára. Pontosabban már ma is erre hasonlít. Aztán azzal, hogy saját önálló vezetőket választanak, legalább elvben, de azért a gyakorlatban is kivonják magukat valamennyire az államból. Ebből én nem kérek. Ha ezt akarják, hát tegyék, de akkor nincs sem segély, sem meddő felzárkóztató programok, sem orvosi ellátás, oldják meg maguk között. Ha a vajda és emberei csak az önkormányzat részeként, annak alágaként hatna a cigányokra, az már inkább rendben volna, de azért valamennyire mindannyian ismerjük a valóságos helyzetet ahhoz, hogy ebben kételkedjünk kicsit.

A fő akadály pedig szerintem az, hogy ebben a szégyellnivalóan képmutató rendszerben, amit Nyugat-Európa politikusai ránk kényszerítenek, már kimondani is bűn azt, hogy valaki cigány, nemhogy arról beszélni, hogy őket valami elkülönült módon, "más emberként" kezeljük. Marad az összeerőltetett, de összeférhetetlen multikulti, aminek a hátrányait már az angolok, franciák, németek, belgák, hollandok is kezdik felismerni, de nem merik nyíltan bevallani. Addig pedig itt nem nagyon léphetünk egy őszintét. Pedig nagyon kellene.

@McZozo: Akkor nem is rólad beszéltem, hiszen aki érdemlegesen kötődik jelenleg is a magyar államhoz, ki is veszi a részét a közterhek viselésében, annak a személyes érdekei is kötődnek az államhoz, ez esetben pedig neki is vitathatatlanul jár a jog ahhoz, hogy beleszóljon az érdekeit állítólag képviselő, de legalábbis jócskán megterhelő vezetők összeállításába. Már amennyire ez a rendszer egyáltalán képessé teszi rá.

european commonwealth (törölt) 2012.11.28. 15:05:12

@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
persze. mert két elv ütközik folyton. az egyik, hogy egy nyelven beszélők politikai közösséget alkossanak. a másik pedig a területi elv. és az is folyton kérdéses, hogy a különféle közjogi formációkat egymás alá, vagy mellé rendeljük.

mi legyen az állam és a városok viszonya. elvben ugye komárom és komarno lehetne egy város. uniós jogyegység mellett egy biharkersztesi lehet, hogy inkább bihor megyéhez tartozna. mert neki jóval közelebb van nagyvárad, mint debrecen. csengerből 10 km szatmárnémeti, 80 km nyíregyháza.

szóval elvben az uniós megyék is szerveződhetnének a trianoni határok felett. az eurorégiók pedig különösen. és időnként még a városok is. lásd komárom (komarno) esetét.

ha az európában bevett városi, a megyei, a térségi önkormányzatok valódi hatalmat kapnának, akkor az parlamentnek és a kormánynak alig maradna valami. szimbolikus ügyek. főleg akkor ha felerősödnek az uniós jogegységi törekvések. de ezek között nem lenne egyszerű rendet tenni. forrás, feladatmegosztás. képviselők kiválasztásának módja (listás, egyéni), stb.

most az ein volk, ein reich, ein führer elvet követi az ország. a kérdés: orbán oder bajnai. nem csak a személyek, hanem az elvek is problémásak.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.28. 15:11:49

@european commonwealth:

Ha nem esik szét az EU, akár még esély is van minderre...

european commonwealth (törölt) 2012.11.28. 15:55:44

@Androsz:
a cigányoknak nincs túl sok lehetőségük a valódi demokratizálódásra. ez a probléma.

a körzetek, a régiók és szövetségi keretek között kellene a cigány vezetőket demokratikusan megválasztani. a kistelepülési cigány önkormányzatok jöttek létre, és egy országos. de abból egy maffia szerveződött.

ezeket a szinteket kihagyva kellene körzeti (például edelény környéki) kisvajda, térségi (például felvidéki) vajda. és lehetne akár egy duna-menti nagyvajda is, aki a közép-európai és a balkáni cigányság vezetője lenne. és mindezt az egyéni képviseletre alapozva. tradicionális területi hierarchiában.

megyei kisebbségi ombudsman kellene. azért, hogy a igazgatásrendészet (a megyei rendőrségtől kezdve, a megyei dandáron át egész a megyei tisztiorvosig) a helyi jogvédő hivatallal közösen lépjenek fel.

és az is fontos volna, hogy az országgyűlésben a kiemelkedő teljesítményt nyújtó romák irányába a politikusok gesztusokat tegyenek. mindez nem zárja ki, hogy helyhatóságok szintjén rend legyen. és azt sem, hogy a népcsoport vajdaságok intézményével kulturálisan felemelkedhessen. egész egyszerűen úgy, hogy a kisvajda a kisiskolákért, a térségi vajda a középiskolásokért, a nagyvajda a főiskolásokért felel.

ezek a közjogi intézmények szinte teljes egészében hiányoznak. semmilyen elképzelés nem fogalmazódik meg arról, hogy mit kell kezdeni a lakosság csaknem tizedét (a gyerekek csaknem ötödét) kitevő csoporttal. a többségük nem tud se asszimilálódni, se integrálódni.

be lehet vezetni a regisztrációt. de ez ügyben semmi sem fog megoldódni. legfeljebb annyi, hogy a tisztességesen élő romák lesznek kirekesztve. távol laknak a jegyzőtől, nem fogja őket érdekelni a regisztráció. a szervezett bűnözéstől függő csoportokat és családtagjaikat pedig buszoztatni fogják ezután is.

a kormány megoldás helyett szokás szerint a szarnak adott egy pofont.

debreceni.blog 2012.11.29. 11:52:16

"Amennyiben ez a 22 ezer szavazóköri delegált nem lesz ott minden egyes urna mellett, akkor a választást el fogják csalni."
www.vagy.hu/tartalom/cikk/3400_a_sotetseg_listaja
süti beállítások módosítása