A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Lesz konzervatív alternatíva?

2012.08.04. 23:54 timargabor

A Fideszt és kormányát számtalan kritika érte az utóbbi hónapokban-években, érthető okokból azonban akkor kapjuk fel leginkább a fejünket, ha ezek a konzervatív oldalról jönnek. Érthető: a Fidesz, bár egyre inkább "forradalmi" tempót diktál és tettei ezzel ellentmondanak, mégis szereti magát konzervatív erőnek beállítani. Sólyom László szombati aszófői beszéde azonban áttörheti a gátat: megindulhat a valódi konzervatív szellemi pólus megára találása. Wishful thinking ezerrel, de hát nem elemzés ez, hanem ötlet.

A magyar választót a magasztos elvek eddig kevéssé hozták lázba: sokkal inkább kötődik nevekhez, arcokhoz, véleményekhez. Ilyenekből pedig, kizárólag a konzervatív irányból, most három fontos kritikus is akadt. A KARD hangsúlyozottan szubjektív választása szerint ők:

Sólyom László

Az Alkotmánybíróság első elnökét, hazánk 2005-2010 közötti köztársasági elnökét utóbbi posztra választásakor a Védegylet jelölte, és bár az Országgyűlésben minimális MSZP-SZDSZ többség volt, a Fidesz felkarolta, és ügyes taktikával sikerült is megválasztania. Elnökként is szuverén személyiségként viselkedett, fontos posztokra saját jelölttel lépett a Parlament elé, visszafogottan de határozottan bírálta Gyurcsányt az öszödi beszéd és a 2006. október 23-i rendőrattak után, számos törvényt küldött vissza alkotmányos-jogi aggályok miatt. A Fidesz 2010-es kétharmados győzelmét követően - bár újraválasztását illusztris konzervatív értelmiségiek sora nyílt levélben javasolta - a kormányzó kétharmad a saját bábját, a másfél éves működése alatt egyetlen törvényességi észrevételt sem tevő Schmitt Pált választotta a helyére. Miközben 2010 óta folyamatosan finom kritikával illette a fideszes hatalomgyakorlás módját, mostani, aszófői beszéde véleményem szerint a kormánykoalíció működésének legkomolyabb rendszerszintű kritikája. Államfői működése alatt elfogadottsága a politikai mezőnyben magasnak számított. (Kép: wikipedia)

Mellár Tamás

A jobboldalhoz sorolt közgazdász egyetemi tanár már az Antall- majd Boross-féle MDF-kormány főtanácsadójaként dolgozott. Az első Orbán-kormány idején a Központi Statisztikai Hivatal elnöke volt. A 2010-es kormányváltás után rövid ideig a Századvég Gazdaságkutató vezetője, innen azonban a Matolcsy-féle unortodox gazdaságpolitika következetes bírálójaként távoznia kellett. Folyamatosan, legutóbb épp a HVG legutóbbi számában elmondott kritikai véleménye azonban a konzervatív oldalon sokaknak fontos: Mellár következetes jobboldali elkötelezettségét - Sólyoméhoz hasonlóan - senki nem vitatja.

(Kép: HVG)



Ángyán József

A gödöllői Szent István egyetem professzora régóta a Fideszhez kötődik, 2006 óta, és ebben a ciklusban is parlamenti képviselő, így része a "kétharmadnak", az év elejéig pedig a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára volt. Lemondásának oka, hogy a Fidesz programjában is szereplő családi gazdaságok támogatása helyett az állami földpályázatokon szerinte rendre a párthoz köthető nagyvállalkozók nyernek. Véleményét több tanulmányban és interjúban is kifejtette. A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetsége szakértőjeként és a helyi gazdák érdekeinek következetes képviselőjeként véleménye a falusiak körében pozitívan fogadott, személye bármely politikai erő számára egy hiteles vidékpolitika bázisa lehetne - pont saját pártját, a Fideszt kivéve.

(Kép: Batthyány Lajos Alapítvány)

A listát természetesen lehetne folytatni. Amit mondani szeretnék az az, hogy a ma pártot választani képtelen, abszolút többségben levő bizonytalan tábor számára ők és a hasonló véleményvezérek - főleg az általuk képviselt elvek, irányzatok és vélemények - potenciális igazodási pontot jelenthetnek. Megnyerésük, és - akár aktív, akár passzív - együttműködésük egy lehetséges kormányváltó pólus bázisát adhatná.

A kérdés az, hogy van-e olyan politikai párt, amely ezt célul tűzné ki, és egyáltalán erre törekedhetne. A Fidesz nyilván nem - Ángyán helyzete fideszes képviselőként különsen pikáns - és az alapvető irányultságbeli különbség miatt egyrészt a szocialista-DK-tábor, de másrészt a Jobbik sem törekedhetne a feléjük közeledésre, ha egyáltalán lenne ilyen szándékuk. Kizárásos alapon maradna az LMP, amelynek erre lehetősége lenne: Sólyommal több kapcsolódási pontjuk is lehetne, a Védegylettől a környezeti gondolkodáson át a jogvédelemig, Ángyán előadást tart az LMP nyári szabadegyetemén, tehát a dolog nem teljesen lehetetlen, csak majdnem: a párt irányultságában elég érdemi váltást tételez fel.

A kérdés az, hogy van-e legalább szándék erre a LehetMás háza táján, vagy meg kell próbálni a dolgot "zöldmezős" alapokon? Mert Sólyom beszéde felhívás is volt: a helyi közösségek erejének említésekor nehéz nem a független, civil jelöltek relatíve jó időközi választási eredményeire gondolni. Valakinek pedig össze kell fogni őket.

Tetszett a cikk? Csatlakozz a KARD Facebook-csoportjához:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

40 komment · 3 trackback

Címkék: ángyán józsef Mellár Tamás konzervatív alternatíva aszófői beszéd Sólyom László

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr864696068

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: LMP - Kivel mit? 2012.08.05. 22:23:30

Ma az "A Kard" nevű konzervatív blog és egy eddig számomra ismeretlen blog, a Teadélután is foglalkozott az LMP-vel, gondoltam reflektálok rájuk, még ha nem is vagyok a párt hivatalos véleményformáló szerve, szóvivő vagy akárki. Bajnai összefér az LMP...

Trackback: Szájer József szerint mégsem félázsiai származékok, hanem kurucok vagyunk 2012.08.05. 10:45:36

Kuruc mentalitásúnak vallotta magát a cingár kis alázatos, szemüveges, 51 éves aktakukac a Fidelitas balatonlellei táborában. Nagyon röhögök :) Mit lehet mondani arra, ha egy férfikora csúcsán bőven túljutott második vonalbeli ős-fideszes politikus vál...

Trackback: Besokallt az MSZP fővárosi elnöke a kamu nagykoalíciózás miatt 2012.08.05. 10:41:59

Azt kéri a nyilatkozatát tudatosan félreértő és félremagyarázó blogíróktól, hogy ne dőljenek be a címszerkesztő újságírók trükközésének és saját rövid távú politikai érdekeik helyett inkább az ország jövőjére gondoljanak. Igen, szándékosan fogalmaztam ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

komolytalan samu 2012.08.05. 10:55:14

Egy sólyom nem csinál tavaszt. Bármilyen lapos közhely, és vagy kifogásnak tűnő, amíg az alternatív jobboldal mögé nem áll be pénz, addig nem lesz áttörés.

Illetve, majd akkor, ha Viktor bukja 2014-et. Vagy 18-at.

Nem csak a pártalapításhoz szükséges milliókról beszélek, de ha egy a Fidesztől, akár a Fidesz ellenében is gondolkodni képes jobboldali fiatal (nem fiatal) a karrierjét, megélhetését kockáztatja (mert vannak nem piaci szakmák is, mégmielőtt) a függetlenségével, akkor azt megtartja magának.

Az államtól független, magánszponzorok által fenntartott think-tankek, kellenek, ahol a magányos harcosok, és a belső függetlenek képesek együtt gondolkodni, írni, cselekedni anélkül, hogy másnapi kenyéren gondolkodjanak.

timargabor · http://kard.blog.hu 2012.08.05. 12:11:31

@komolytalan samu: persze, egy Sólyom nem, egy Mellár, egy Ángyán sem. Továbbmegyek: egy Tulassay, egy Gémesy György, egy Gegesy Ferenc sem. A kérdés a kritikus tömeg: mikor válnak ezek a kritikák egymást erősítővé, egymást stimulálóvá?

Az utolsó mondatodban teljesen egyetértünk, ezt csináljuk.

Mikrobi 2012.08.05. 12:18:56

Sólyom Lászlót nem sorolnám a konzervatív politikusok közé. Hívő katolikusként eltitkolta vallási meggyőződését azzal a primitív, rosszemlékű SZDSZ-es szöveggel, hogy a vallás magánügy, ő nem mondja a mise válaszait és nem áldozik, ha mint államfő megy misére. Az abortuszról is meglehetősen liberálisan gondolkozik, még AB-elnökként az ő lelkén szárad jópár abortuszellenes beadvány elutasítása, vagy az idők végéig pihentetése. Különösen az indoklások meglepők. És hát a Védegylet se volt sose az az ókonzervatív szervezet, sokkal inkább az LMP bölcsője. Bocs, Gábor, de ebben a postban én burkolt KARD-ööö... LMP-propagandát látok:-)

Tita nick 2012.08.05. 12:35:45

Oszt mondjatok már egyetlen független jelöltet, aki független! Hehehe.

mendson 2012.08.05. 12:39:15

Szeretném a blog szerzőjének a figyelmét felhívni arra, hogy a valóban független,választott helyi képviselők nagyon kevesen vannak.Mindegyik un. független csak azért igy szerepel, mert a helyi közösségekben ennek vagy annak a politikai pártnak stichje van.Valójában az esetek nagyrészében elég kemény jobboldali és/vagy fideszpárti (a kettő nem ugyanaz).

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2012.08.05. 12:45:41

:0

miért, nem konzervatív alternatíva milyen van?

mármint valóságban is létező, nemcsak kitalált, képzeletbeli, tökéletes emberekből álló?

Blogger Géza 2012.08.05. 12:57:16

Sólyom elég konfliktusos és megosztó személyiség volt (Mádl Ferenccel ellentétben),a kitüntetéses ügy óta baloldal szemében vörös posztó, a választások utáni megtartása miatt a Jobbik szemében dettó, amióta meg a Fidesz nem akarta az újrázását, és azóta kicsit sértődötten nyilatkozgat, ott sem túl népszerű. Karizmája minimális, éveinek száma ellenben túl sok aktív politikusai karrierhez. Összejárhatnak Boros Petyával, és együtt búsonghatnak azon, hogy eljárt felettük az idő, másra már aligha jók.

Az biztos, hogy baloldalon most majd megnő a népszerűsége, mint anno Dávid ibolyának, és a korábban őt köpködők egy része majd felfedezi benne a bölcs államférfit, de ennek gyakorlati jelentősége zérus.

Ashi Valkoinen 2012.08.05. 13:07:32

Tetszik az írás, de egyetértek az előttem szólóval. A jelenlegi helyzetben a következő két év alatt nagyon nehéz lesz akár egy meglévő formációnak, akár egy újnak megerősödnie és kihívóvá válnia. Mert lehet, hogy a Fidesz támogatottság sehol sincs már, de a többi párt sem profitált belőle, akik pedig kiábrándultak a politikából, nagyon nehezen lesznek újra megszólíthatóak.

Ez egy új fórumos nicknév (törölt) 2012.08.05. 13:09:13

A választók nagyobbik része nem foglalkozik Sólyom Lászlóval. Blikkben elolvassák a Győzikéről szóló 10 soros cikket, megnézik a képet, aztán 2 év múlva beikszelnek valamit. Vagy el se mennek.

Az értelmes emberek értelmes szavait a nép nagy része nem érti. Nem is akarja.

Pepibubó 2012.08.05. 13:15:05

Sólyom volt az is, aki a pillanatnyi politikai érdekei alapján "alkotmányjogilag" megindokolta, hogy egy állítás annak tagadása is lehet, ha az adott mondatból éppen azt akarjuk kiolvasni.

"A köztársasági elnök a hadsereg főparancsnoka." Ezt a mondatatot sikerült úgy "értelmeznie" alkotmánybíróként, hogy tartalmilag "igen, de mégsem".
Pusztán abból az okból, hogy éppen Göncz Árpád volt az elnök, akire a 3/3-asok gerinctelen sáskahadának maffiája elemi gyűlölettel tekint azóta is.

Sólyom együtt poharazgat Borossal, ezzel az ízig-vérig 3/3-as kötődésű, felfogású pártállami figurával?
Ó, mily "meglepő".
Ha ilyen alakokon múlik a demokrácia megvédése hazánkban, akkor már tényleg nincs sok hátra.

K.Tomoceusz 2012.08.05. 13:16:20

"... Mellár következetes jobboldali elkötelezettségét - Sólyoméhoz hasonlóan - senki nem vitatja..."

- és a többiekét sem -

"...Mert Sólyom beszéde felhívás is volt: a helyi közösségek erejének említésekor nehéz nem a független, civil jelöltek relatíve jó időközi választási eredményeire gondolni. Valakinek pedig össze kell fogni őket...."

- mert " egy a tábor, egy a zászló ", ahogy bölcs viktorunk mondogatja.

Ezek az emberek mind hiteltelenné váltak azzal, hogy egy egypártrendszert építő jobboldali kétharmadnak a részei.

Ezek az emberek a fülkeforradalom harcosai.

Minek játsszák itt a " pávatáncot " ?

Jobboldal, bazmeg, dugd föl a kétharmadot és élvezz.

Blogger Géza 2012.08.05. 13:22:44

Mellár interjújában sok okos gondolat van, de ő és az újságíró együtt sok csúsztatást vagy vitatható állítást hozott össze.

1. Először is már rég nincs 40 milliárd eurónyi tartalék , 35,5 volt a június végi adat.

2. Ez az összeg valóban extrém magasnak tekinthető, és érdemes elgondolkodni róla, ha azt vesszük, hogy
a) IMF-től 5-15 milliárd euróra számítunk.
b) 2008 előtt fele ekkora sem volt.
c) Európa sok részén szintén jegybanki forrásokat akarnak bevonni "gazdságélénkítési-stabilizálási" célokra
d) elég drága a finanszírozása
e) a forint az utóbbi hetekben erős árfolyamjegyzést mutat
f) nincs publikus információ arról, hogy jegybank lényeges összegeket költött volna ebből forint árfolyam karbantartására (végtörlesztés finanszírozást ide nem véve), tehát gyakorlati haszna nem sok van

3. "De legalább van annak realitása, hogy egy ilyen méretű és adottságú ország önállóan boldoguljon?"

Ez elég durván manipulatív kérdés, itt csak pár kulcsszektor (infrastruktúra, beleértve telekommunikációt és a bankszektor) tulajdonviszonya volt terítéken.

4. "Mellár Tamás: Megkockáztatom, az első Orbán-kormány volt a legjobb a rendszerváltás óta." Na, ebben teljesen egyetértek, legalábbis ha a gazdasági kérdésekre gondolok. Torgyán bohóckodása sokat elvette sajnos az összértékéből...

5. Lehet sopánkodni a belső kereslet gyengesége miatt, de ez nem vezet sehová. Nincs arra lehetőség, hogy itt pumpálgassunk pláne egy IMF árnyékában. Marad az export, erre kell fókuszálni.

Unionist_ (törölt) 2012.08.05. 13:27:34

@timargabor:
a probléma, hogy ezeknek az embereknek nem nagyon vannak elképzelései arról, hogy mit is kellene csinálni. az üres lózungokkal tele van a padlás. szóval mellárnak melyik konkrét tanácsát kellene megfogadni. vagy ángyánnak. sólyom féle közjogi rendszer a szemed előtt omlott össze. egy kisebb recessziót nem élt túl. ezek az emberek közjogi értelemben gyengék. gyakorlatban buktak el sorban.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.08.05. 13:29:01

Sólyom Lászlónak egy pozitívuma volt: sp szarabb elnök volt.

Mellár Tamás nem politikus.

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2012.08.05. 13:31:44

@Unionist_:

c) Európa sok részén szintén jegybanki forrásokat akarnak bevonni "gazdságélénkítési-stabilizálási" célokra
- Hol?

d) elég drága a finanszírozása
- Miért?

e) a forint az utóbbi hetekben erős árfolyamjegyzést mutat
- Miért?

f) nincs publikus információ arról, hogy jegybank lényeges összegeket költött volna ebből forint árfolyam karbantartására (végtörlesztés finanszírozást ide nem véve), tehát gyakorlati haszna nem sok van
- Lebegő árfolyam.

Unionist_ (törölt) 2012.08.05. 13:33:04

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn:
sólyomnak elnöksége idején egyetlen konkrét törvényjavaslata sem volt. bevihette volna az elképzeléseit az országgyűlés elé. össze is hívta a bölcsek bizottságát. de ők nem nagyon jutottak semmire sem. lelkesen szurkoltak a kétharmadnak. de a "forradalom" ezeket az embereket elsöpörte.

Diocles 2012.08.05. 13:36:43

1. Miért jut egy "konzervatív" blog kábé minden egyes posztja arra a következtetésre, hogy az LMP-t kell támogatni, amely deklaráltan baloldali-újbaloldali párt?
Nem kicsit átlátszó...

2. Nem volt az olyan nagyon rég, amikor Dávid Ibolyát és Debreczeni Józsefet tartották az "igazi konzervatívizmus" megtestesítőinek médiaszerte. Hogy a szerző is ezek között volt-e, azt nem tudom, de nem lepne meg.

3. Ha már valóban szóba kerül a pártalapítás (és tényleg nem csupán LMP-reklám a poszt), akkor szerintem célszerűbb önálló párttal előállniuk az elégedetleneknek, már persze, ha nem akarják elveszíteni minden hitelességüket egy LMP-, vagy pláne közös MSZP-LMP-jelöltséggel.

4. A felsoroltakat rengeteg dolog választja el, csupán egyetlen dolog köti össze, hogy mindannyian "beszóltak" Orbánnak, és ettől sztárrá lettek bizonyos véleményvezérek körében.

Holott, Sólyom "munkássága" valóban elvitatlan, de mondjuk Mellárról szerintem nem sokan hallottak azelőtt, mielőtt elkezdte volna végigjárni a ballib médiát... Ha a szerző valóban hiteles, a gazdasági szereplők által elismert közgazdát keres, akkor javaslom Hamecz Istvánt vagy Heim Pétert... Igaz, nekik nem kell orbánozniuk ahhoz, hogy legyenek VALAKIK.

5. Ángyán József esetén tisztességes dolog, ha fellép a korrupció ellen, azonban azt is látni kell, hogy itt versenyképes mezőgazdasághoz bizony a csúnya, gonosz "oligarchák" pénze, kapcsolatai kellenek. Józsi bácsiék nadrádszíjparcálláival szóba sem állnak sem a bankok, sem az áruházláncok, evvan.
A kisgazdakoncepció becsődölt, erről szólt az elmúlt 20 év, persze hergelni nyilván lehet a gonosz nagyvállalkozók ellen, pláne, ha még korruptak is, de ez a szitu.

A tisztelt szerzőnek sikeres konzervatív alternatívaépítést, és jóval kevesebb LMP-propagandát kívánok!

lilalalilalázik 2012.08.05. 13:36:43

Minek alternatíva? Vagy inkább: kiknek, kikből? :D A Fideszben gyakorlatilag ott van a "gyomrában" az egész magyar jobboldal, még a Jobbik is ebből a gyomorból pottyant ki ( :D na nem úgy... ). És ott a kétharmad nekik, megmutatták mire képesek...micsoda demokraták, tehetségesek és mennyire szeretik a hazájukat, felvirágoztatták...nem? :D szerintem a mostani 4 év után sem lesz változás, csak még nagyobb posvány, kiábrándultság és közöny, de nem fog semmilyen nagy világrengető alternatíva megszületni, mert nincs miből megszülessen, nincs valódi szellemi elit, akik voltak, azok leléptek, akik meg lehetnének, azok még bölcsődébe járnak :D

Unionist_ (törölt) 2012.08.05. 14:00:04

@lilalalilalázik:
majd akkor lesz, amikor a mostani migránsok és a gyerekeik hazatérnek. ők bizonyítottan a pártoktól függetlenül lesznek sikeresek. némi optimizmusra az ad okot, hogy a modern kori magyarország nagyjából fél évszázadonként meg szokta közelíteni a civilizált világot. rendszerint a 20-as, 70-es években. ez így volt a xix. és a xx. században is. szóval az "álmoskönyvek szerint" 2020 körül lehet változás. addig legfeljebb annyi, hogy orbán viktor helyett bajnai gordon fog malmozni a valutaalappal.

zipe moha 2012.08.05. 14:14:15

@Ez egy új fórumos nicknév
nálam most szakadt el a cérna a veled és a hozzád hasonló szemlélettel rendelkező emberekkel kapcsolatban...
hogy jössz ahhoz,hogy ócsárold a nemzeted (amiből te is származol)miközben pusztán arról van szó,hogy értetlen vagy, vagy értettlen akarsz lenni!!
a kollektív bölcsességnek,még ha az passzivitásban is nyilvánul meg döntő szerepe van a demokráciában.
A nép azért passzív... mert NEM EZT AKARTA!A passzivítás mindaddig fennmarad,amíg meg nem kapja amit AKAR!Ezt kijátszani,manipulálni ideig óráig (22-25-30 évig )lehet,majd marad az autokrácia vagy a diktatúra (nézd Viktort ő már többet tud nálad)vagy engedni és segíteni kell az új áramlatokat.A negatív forgatókönyv irányíthatatlan és beláthatatlan...most időzített bombán ül a nemzet.
Ennyi az egész te lelketlenül agyatlan

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.08.05. 14:32:56

Élmény végre, hogy nem mindenki Bajnaitól várja a megváltást. Sólyom ellentmondásos, de mint köztársasági elnök, ellátta a feladatát, egy baja van, az általa preferált témák nem érdekelnek senkit. Ángyán pedig 2012 politikusa volt véleményem szerint.

Én még reménykedem benne, hogy nem kell lemondanunk arról, hogy narancs, nemzeti és vörös színbe csomagolt zsebdiktátorainkat végre eltegyük a szégyenszobába és nyissunk egy új lapot. A félidőben mindig nagy a pangás és ha belegondolunk, nincs is túl sok lehetőség az erőszakon túl Vikiék lefogására.

endike · http://barathendre.wordpress.com/ 2012.08.05. 14:46:05

összezavarná a magyar népet ha két jobboldali párt lenne

ahogy az is összezavarná ha két baloldali lenne

a magyar az egyértelmű dolgokat szereti. főleg azt ha megmondja neki valaki hogy mi micsoda

meg azt ha valaki megmondja hogy ki az a valaki aki majd megmondja

de végül is minden párt eladósítja az országot, szóval a nép mindet szereti (imf hitel kétpofára habzsolva)

zipe moha 2012.08.05. 14:58:42

@endike, téged meg összezavar ha gondolkodni kell...a billentyűt is helyetted nyomja valaki? ..ne erőltesd add fel

Bryan élete 2012.08.05. 15:25:59

@Mikrobi: tévedsz.Sólyomnak soha sem kellett eltitkolnia vallátgyakorlását, ott lépdelt a körmenetekben, ott láttuk a templomi miséken és ezért soha, senki, főleg az SZDSZ nem kifogásolta, mert nevükből adódóan: szabad demokrata, tehát szabadon teszi minden polgár, amit lelkiismerete diktál. Ne akard azt a képzetet kelteni, hogy üldözték szegély Sólymot, mert vallásos volt.

Bryan élete 2012.08.05. 15:42:25

@zipe moha: A nép azért passzív... mert NEM EZT AKARTA!A passzivítás mindaddig fennmarad,amíg meg nem kapja amit AKAR!Ezt kijátszani,manipulálni ideig óráig (22-25-30 évig )lehet,majd marad az autokrácia vagy a diktatúra (nézd Viktort ő már többet tud nálad)vagy engedni és segíteni kell az új áramlatokat.A negatív forgatókönyv irányíthatatlan és beláthatatlan...most időzített bombán ül a nemzet.

Nem értem mit akarsz mondani. Mit akar szerinted a nép? Ha ezt valaki egy vezetésre alkalmas, alternatívákkal rendelkező elit - tudná, orbán már régen az erdélyi kastélyában hűsölne.
Mert akkor a nép bizony kimenne tiltakozni - és nem békamenetnyi mennyiségben, hanem milliónyian - és végre kifejezné az akaratát. De ilyen nincs neki, sem elképzelése a holnapjáról, csak hisz a tündérmesében, azokban a hazugságokban, amit tudatosan sulykolnak belé , mert ugyis mindíg hisz a mesében.
Elhinné és melléállna, ha valaki azzal jönne elő: holnaptól kurvaszar lesz itt minden, húzza össze mindenki! a gatyamadzagot két évig, aztán majd meglátjuk.
Na, hát erre nem lenne vevő, mert szeretünk egy kis kerítéskolbászban, kis igéretkében hinni.

Blogger Géza 2012.08.05. 15:58:11

@zipe moha: Valójában a nép akkor szokott passzív lenni, ha nem lát olyan alternatívát, ami mögé oda tudna állni. Mert a kínálkozó lehetőségeket sem látja jobbnak, kompetensebbnek.

Lpadre 2012.08.05. 16:02:13

@Mikrobi: Teljesen egyetértek. Az LMP mint konzervatív alternatíva? :) Ez remélem komoly, mert viccnek nagyon durva lenne.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.08.05. 16:10:47

Ezek az emberek (tiszteljük őket bármennyire is erkölcsi tartásukért) nem képesek alternatívát teremteni a Fidesszel szemben. Egy új polgári párthoz karizmatikus egyéniségekre van szükség, akik képesek megszólítani a társadalom nagy részét, illetve pragmatikus realista szakemberekre, akik megtervezik az ország megreformálását (talán Mellár idetartozik).
A láthatatlan alkotmány eszméje, meg családi gazdaságok előtérbe helyezése is szépen hangzik, csak hát a valóság ennél hidegebb.

zipe moha 2012.08.05. 16:38:57

@spániel kérlek nézd el nekem, hogy minden aspektusában (helyhiány okán) az ismerhető tények összefoglalható része alapján támasszam alá személyes véleményemet:
1. állítás: a nép bölcs. a nemzet a számára egyetlen demokratikus lehetőségként felkínált voksolás során folyamatosan váltotta le azokat a kormányokat(mindegyiket) akik az ígéreteikkel ellentétesen.. kivétel nélkül "neoliberalista" társadalom-és gazdaságpolitikát folytattak...annak minden járulékával (korrupció,privatizáció,kontraszelekció,állverseny áldemokrácia....) egyetemben.Az eredmény minden esetben még is ugyan az lett!Ezért a nép száműzte a politikából a rendszerváltók közül az SZDSZ-t ,MDF-et, a Kisgazda Pártot, nem rendszerváltóként a MIÉPET is...már csak a két "legerőssebb " maradt a Fidesz és az MSZP!
Magyarország nem következmények nélküli ország... csak a kollektív bölcsesség megformálása időigényes egy nemzetnek..lehet, máskor gyorsabb lesz!
2.állítás
Az elit tudja,hogy mit akar a nép,csak ezt önnön természeténél fogva megadni képtelen..inkább mímeli és eljátssza azt. Ha ez már nem megy mert a máz leolvad, marad az autoriter rendszerfordulat...a folytatás hamarosan megismerhető lesz..szerintem!
@blogger géza teljességgel egyetértek azzal amit írtál ezért az MSZP-nek és a Fidesznek is az az érdeke!!, hogy megszülessenek, megerősödjenek és teret nyerjenek a társadalomból(civílszférából)származó demokratikus politikai képviseletek akik alkalmasak a feszültségek levezetésére a dolgok jó irányba való fordítására.A jelenlegi elittel kapcsolatban végérvényesen eltűnt a bizalom,nincs együttműködés,nincs empátia. Ezért is érthetetlen számomra Orbán választást korlátozó elképzelése(na jó értem,hatalom mániás, pedig pusztán egy jó ügyvéd is lehetne...)ahelyett hogy a feszültség levezethető lenne demokratikusan csak növekszik és a jelenlegi helyzetben nyugodten tekinthető provokációnak is a nemzettel kapcsolatban!Az általa beveti vízionált- véleményem szerint putyini-hoz hasonló elnöki rendszer- csak újabb olaj a tűzre... s mindezt egy tartós válságban? Egy nemzetet nem ( csak átmenetileg) lehet legyőzni!!

Mikrobi 2012.08.05. 16:46:03

@Spániel: némán lépdelt a körmenetben, míg a hívek énekeltek. Az SZDSZ meglehetősen alattomos módon üldözte a vallást "értéksemlegesség"-re és magánügyre hivatkozva. Sólymot viszont a kutya nem üldözte, én még hasonlót sem állítottam, tanulj meg olvasni!

Bryan élete 2012.08.05. 19:04:04

@zipe moha: nem bántani akartalak, csak egy mondatot nem értettem pontosan.

Bryan élete 2012.08.05. 19:08:55

@Mikrobi: annyira alattomos módon üldözte az szdsz a vallást, hogy a felük hitgyülibe jár. Egyébként valóban a legtutibb magánügy. Miért kell a 21. században azzal kérkedni, hogy én mekkora ilyen vagy olyan vallási érzelmű ember vagyok. Csak akinek igazolásra van szüksége ehhez. Most nem Sólyomról beszélek, hanem általában.

zipe moha 2012.08.05. 20:24:10

@spániel Orbánnak, de az elitnek is két lehetősége maradt:
1. autoriter gazdasági alapú elnyomó tipusú rezsim bevezetése
ha ez bekövetkezik ezzel blockba forrasztja össze mindazokat akik nem ilyen Magyarországot szeretnének illetve akik nem ebben érdekeltek..a következmények felmérhetetlenek, beláthatatlanok.
2. haza hozatja az off-shor betéteket,banki- piaci-és termelőalapú beruházásokba irányítja azokat gazdasági növekedést beindítva.(MNB tartalék felhasználásával az ellenkező hatást váltaná ki....más meg nincs)
ha ez bekövetkezik és a gazdaság látványosan és a többség számára érezhetően beindúl, nincs az a rendszerkritika vagy politika elv amit a nemzet meghallgatna felsorakozna mögé...
Jól láthatóak lesznek a szándékok, a tények,és a megvalósulás...
A nemzet már nem hisz,nem bízik..de még vár!

Mikrobi 2012.08.05. 22:25:50

@Spániel: mindketten tudjuk, hogy mit képvisel a hitgyüli. A szabadkőművességben egyenesen követelmény volt a vallásosság, mégis tudjuk, mit műveltek. Erről ennyit.

Szúrófény 2012.08.08. 16:03:49

@Tita nick: Független még, a megérdemelt akasztófától, legfeljebb!

Szúrófény 2012.08.08. 16:07:58

Sólymot sajtóban "megvádolták" Kun Béla unokája! Válasz nem volt rája! Még bebizonyította volna igazát, a marhája!? Fing a társaságba? Büdös, kellemetlen, jobb nem keresni a tettest! Mégse illik?

légügyi megfigyelő 2012.08.20. 11:59:02

Az összefogás szerintem egyáltalán nem konzervatívság, nem konzervatívság, ilyen vagy olyan oldal kérdése, hanem csak egy feltétele van: az Orbáni rendszerhez való viszony.
Erről itt bővebben is:
legifelvetel.blogspot.hu/2012/08/a-fidesz-utan-1-fidesz-hatalmanak.html

Szúrófény 2012.11.25. 06:08:07

@timargabor:

„ A törvényről

A törvény olyan, mint a pókháló, amely megfogja a kisebb állatokat, a nagyobbak azonban átjutnak rajta. A dongó beléje jutva széttépi, s kirepül belőle, a kis légy azonban fennakad benne.”

„hol a bűnözők a törvényhozásban ülnek, soha törvény elé nem kerülnek!” Bölcsességek könyve!
Ha hitvány gazemberek kerülnek magas polcra, amennyivel méltatlanabbak erre, ugyanannyival gondatlanabbak és felelőtlenebbek lesznek, s eltelnek esztelen hetykeséggel és vakmerőséggel” (Demokritosz — 41/48,) Lásd Sztálin, Rákosi, Kádár, Caucescu, Zsitkov, Honecker, stb. elvtársak „Fejedelmeid megátalkodottak és lopóknak társai, mind szereti privatizáció)az ajándékot, és vesztegetést hajhász” (Ézsaiás próféta 23. – privatizáció!
„ „Fejedelmeid megátalkodottak és lopóknak társai, mind szereti az ajándékot, és vesztegetést hajhász” (Ézsaiás próféta 23. -
„A modern állam politikai tehetetlenségének leplezésére magas fokú dezinformációs tevékenységet kénytelen folytatni. Minél rosszabb a kormányzat, annál több a hazugság Hamvas Béla.

Perneczky László · https://www.facebook.com/perneczky.laszlo 2013.05.28. 18:02:01

Két pontosítás: a Zöld Nyári Szabadegyetem nem az LMP szabadegyeteme, mostanra még annyi pártkötődése sincs, mint korábban volt. Nota bene, a PM-hez sem kötődik. Ángyán József pedig a 2012-es Bodajki Nyári Egyetemen volt jelen, a link oda mutat... bár könnyen lehet, hogy idén is jön Velencére!
süti beállítások módosítása