A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Nektek coki! - egy magyar Dublinban keresi az igazát

2012.07.13. 13:19 Trocsanyi

Bár a leláncolt kiflicsücskök, meg a lemerült szadomazó akkuk foglalják el a híreket mostanság, azért jusson eszünkbe egy igencsak, valószínűleg végletekig elfáradt és elkeseredett polgártársunk, Zoltai Bence esete, aki pár napja már az Ír Köztársaság Legfelsőbb Bírósága elé, Dublinba ment az igazát keresni. Miért is?

Aki esetleg nincs képben, hogyan is mehet el kacagva haza Írországba egy ír férfi (majdnem leúriembereztem véletlenül) miután Leányfalun megölt két kisgyereket, hogyan is ússza meg a felelősségrevonást tettéért, amit Magyarországon, magyar állampolgárok ellen követett el. Nekik érdemes elolvasni előtte egy rövid összefoglalót.

Szóval.
Az Irish Life biztosítótársaság magas rangú tisztviselője elgázolt két gyereket. Figyeljünk csak a dolgok finom iróniájára. Egy életbiztosító igazgatójaként. Aztán valahogy szépen hazament és azóta boldogan éli világát. Hogy történhetett vajon mindez? Hogyan sikerült addig csűrni és csavarni ügyvédnek, jogásznak, ameddig az “Ígyjárás tipikus esete” állt elő?



(Forrás: Magyar Hírlap)

Hadd segítsek: a nemzetközi- az ír- és a magyar büntető és egyéb jogokban kevéssé járatosaknak:
Mert megtehette.

Két, egymással (katonai- és politikai téren egyaránt) szövetséges ország az ilyen kényes eseteket általában csendben és simán meg szokta egymás között oldani. Bőven elég a tisztesség- és némi igazságérzet a felek között az ilyen ingoványos esetekhez mint a fenti. A legritkább esetben szokták az ilyesmit legfelsőbb bíróságokhoz, felülvizsgálati tanácsokhoz, sőt immár diplomáciai testületek elé cipelni.

Kérem higgyenek nekem, civilizált országokban az ilyen, paraszti, józan ésszel bátran felfogható esetekben ez ritkán szokás. Régen rossz, ha már nagykövetek, sőt miniszterek levelezgetnek, meg az EU biztosokat, meg Strassbourgot meg Luxembourgot zargatják.

Nem kell a konfliktus, a balhé senkinek sem, a sajtó, a közvélemény felháborodása a nagy felhajtás mindenkinek csak kárt okoz. Ha ez mégis megtörténik,  az már nem csak Zoltai úr és Mr. Tobin ügye, régen nem, hanem két, szuverén köztársaság, az Ír és a Magyar Köztársaság ügyévé válik.  Igen szomorú, hogy a magyar diplomácia újabb, csekély súlyú, de annál látványosabb kudarcává váltak az események.

Mr. Tobin 3 év börtönt kapott jogerősen a magyar bíróságon, az ítélet szerint legkorábban 18 hónap után helyezhető szabadlábra. Engedélyezték számára, hogy otthon, ír börtönben, könnyített feltételekkel töltse le megérdemelt büntetését. Gondolom harmadolták is volna a szuperjó magaviseletért. Ez egy év lett volna, valami csendes, zöld mezőn épült vidéki ír börtönben, nem fegyházban. Két életért cserébe. Gondolom jó oka volt Mr. Tobinnak hogy ne fogadja el az alkut, hazautazzon, és végigcsinálja 12 év összes pereskedését, hercehurcáját. Igencsak bízhatott benne hogy megússza.

Ha két ország összeakaszkodik valamin, bármennyire is pihepuha cukrosvattába csomagolják is a mondanivalójukat, az erőviszonyok változatlanok maradnak. Az erősebb kutya fogja ugatni a tutit a gyengébbiknek. Ha az egyik fél ennyire magabiztos a konfliktus kimenetelében, akkor az erőviszonyok igencsak egyenlőtlenek.

Közismert, hogy a magyar külpolitika súlya finoman szólva is csekélynek mondható. Nem kell messzire mennünk. Kapcsolatunk, konfliktusaink kimenetele az elmúlt évtizedben már szomszédainkkal szemben is látványos kudarcok útjelző köveivel szegélyezett. Szlovákia, Románia, Ukrajna, lehetne sorolni a kínos pillanatokat, ettől most eltekintenék, csak üssünk fel pár napi- meg hetilapot.

De azért képzeljük el. Mondjuk nem Leányfalun, hanem -teszem azt egy Berlin melletti kicsi, csendes városkában történik a baleset. Vajon eljutott volna idáig az ügy? A német miniszternek kellene most levelezgetnie, ráadásul még csúnyán el is hajtanák? Ugye hogy abszurd még a gondolat is.

Ennek a tehetetlen, sarokba szorított, kontraszelektált magyar diplomáciai testületnek, és ugyancsak inkompetens munkájának, kudarcának keserű levét már megint egy szerencsétlen, magyar ember, meg a családja issza meg. Az oka pedig az elmúlt tíz év teljes magyar vezetésének nemzeti és nemzetközi viselkedése és kudarca.

Ne tévedjünk. Nemcsak a Brüsszelben vívott az elmúlt két évben alaposan begyakorolt arccal a betonnakszaladás az oka a vereségeinknek. A viktoriánus rendszer egybites nyaloncai és kőagyú biorobotjai mellett a Gyurcsány-féle nyúlós-nyálkás elkúrtuk rendszer, és a mögöttük ijedten-gyáván kipislogó hájas gnómjai is felelősek.

Nekünk harc kell Európával, nem megegyezés. Kettősbeszéd kell, kínosan mosolyogni Nyugaton és kardotrázni büszkén idahaza. Szabadságharc kell, nomeg persze sok pénz, de felelősségvállalás nélkül. Kurucos dac kell, és persze tessenek is ájultan tisztelni bennünket. Nem kell hát csodálkozni, ha egy vörös bársonnyal bélelt dolgozószobában, egy nemzeti színnel keretezett, pocsék angolsággal megírt levél csak egy gúnyos, lenéző mosolyt bír kicsikarni a dublini tisztviselő arcából.

Barbárok. Ázsia. - gondolja magában. Nyereg alatt puhított hús. Haha. Némá, a paprikajancsik levelezgetnek velünk. Na majd illő választ írunk nekik, hogy megtanulják hol is van Európa.

Még valami. Egy másik halálos baleset szomorú ügye zárásképp, ha már a múltban bóklászunk: Vitalij Kalojev esete a festői Svájcból nomeg Baskíriából.

Vitalij Kalojev 2004-ben követett el a gyilkosságot, családja halála miatti bosszúból. A férfi két gyereke és felesége ugyanis azon az orosz utasszállítón lelte halálát, amely 2002-ben összeütközött egy teherszállító repülőgéppel, és lezuhant a német légtér svájci légiirányítók felügyelete alá tartozó részében. A baleset Németország legsúlyosabb légikatasztrófája volt, 71 ember vesztette életét. Ráadásul az orosz gépen főként iskolások utaztak, akik spanyolországi szünidőről tértek haza. Kalojev annak idején Spanyolországban dolgozott építészként, és szinte azonnal a helyszínre utazott, ahol megtalálta szerettei holttestét.

Két évvel később a férfi megjelent az egyik - a baleset idején egyetlen szolgálatban lévő - légiirányító svájci otthonánál. Kalojev - a bíróságon tett vallomása szerint - képeket akart a légiirányítónak mutatni elhunyt négyéves kislányáról, Dianáról, tízéves kisfiáról, Konstantinról és feleségéről, Szvetlanáról. A férfi azonban Kalojev szerint hűvösen fogadta. Az orosz végül leszúrta. Utólag azt mondta, hirtelen felindulásból cselekedett.

Nos Kedves Olvasó, szerintem ez a “keleti megoldás”.  Ha “barbárok” lennénk, így oldanánk meg a problémáinkat. Szemet szemért elv alapján.

Ugye nem tetszene? Ugye nem lenne európai megoldás, ha egy tettrekész fiatalember becsöngetne Mr. Tobin bejárati ajtaján kezében a két kisgyerekről készült fényképpel? Ijesztőek a párhuzamok, ő is csak az “igazságot keresné” és a zsebében lévő késsel találná meg.



Szerintem azért talán még lehetne más lehetőség is, legalább játsszunk el a gondolattal, bármennyire is valószínűtlen.

Orbán Viktor miután kipihente magát, a nyaralás után, a heti szokásos brüsszeli útján odafárad a balhátsó oldalra egy másik, az övéhez hasonló miniszterelnöki karosszékhez és azt mondja:

-Háj miszter kenni we hev hír a little problem, ken vi talk abáut asz mano á mano plíz!
(-Helló Mr. Kenny, lenne itt egy kis probléma, beszélgessünk már erről mint férfi a férfival!)

Persze ehhez golyók is kellenének, nemcsak szabadság(h)arcosok...

Végezetül két olvasnivaló: Viktor Kalojev hazatéréséről és Zoltai Bence szavai a dublini sajtótájékoztatón. Bátran ajánlom mindkettőt, érdemes beletekinteni!

Tetszett a cikk? Csatlakozz a KARD Facebook-csoportjához:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

299 komment

Címkék: igazságszolgáltatás magyar diplomácia tobin-ügy

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr34652531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.13. 21:29:52

@soproni1: mi az, hogy nem jelentette fel? mióta feljelentés alapján meg az emberölés peresítése?

Torrhen 2012.07.13. 21:31:17

@szanalmas: Egy hiú ábránd... igen... de attól még álmodhatunk róla nem ?

soproni1 2012.07.13. 21:31:24

@Torrhen: A nem létező gyerekeim után jönnek a létező különóra meg tábor csekkek, meg az asszony méregdrága gyerek ruha vásárlási blokkjai. Anyám detto. Amúgy egy gyerekgyilkos üljön is börtönben. De pl., ha lappangó náthásan meglátogatod nagymamád, aki szívbeteg és meghal. Gyilkos vagy ? Igen ! Börtönben a helyed ? Nem! Pedig tudtad, hogy van esély a megölésére. Ez buszon ugyanígy előfordulhat mással. Ugyanez, ha valaki rosszul szerel össze egy toronydarut, ami eldől. Gyilkos ? Igen ! Börtönben a helye ? Nem tudom !

soproni1 2012.07.13. 21:34:14

@Babette_: Ha emberölésnek minősítik. Az én szüleim megegyeztek a rendőrséggel, hogy zárják le gyorsan az ügyet. A sofőr fáradt volt.

borzimorzi 2012.07.13. 21:35:03

@Counter: Emlékeim szerint a pofa nem véletlenül ment 80-nal, hanem azért,mert a vasárnap késő délutáni forgalmat túl lassúnak találta -fél Budapest akkor jött haza a Dunakanyarból - , és eszement előzésbe kezdett.
Mellesleg nem kell megkéselni, abból csak az elgázolt gyerekek apukájának lenne kellemetlensége. Viszont egy AIDS-e kurva igen jó szolgálatot tehetne, csak meg kell fizetni és oda kell utaztatni...

soproni1 2012.07.13. 21:35:45

@Torrhen: Ha nem teszkó gazdaságos a méreg. Amúgy nagyon okos gyerek voltam, de a kórházban elcseréltek !

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.13. 21:36:54

@soproni1: a rendőrséggel biztos nem, mert az ügyészség képviseli a vádat (hivatalból) büntetőügyekben.

Melee 2012.07.13. 21:40:58

Az egész ügy gyalázatos, mindenben egyetértek a cikkíróval. Egy kis kiegészítést fűzök hozzá. Tobin-től elvették az útlevelét, majd óvadék ellenében visszaadták, hogy családi ügyben el tudjon menni Írországba. Visszajött, és a csodás rendőrség ELFELEJTETTE ELVENNI AZ ÚTLEVELÉT!! Ezért tudott úgy elmenni megbízása lejártával, hogy nem minősült szökésnek az országból való távozása. Akik munkakörben kötelességmulasztást követtek el azzal, hogy másodszorra nem vették el az útlevelét, még egy ejnye-bejnyét se kaptak vétségük miatt.

szanalmas 2012.07.13. 21:42:26

@soproni1:

Na, demagógia rulez, hahó, a nátha -főleg a lappangó- nem fegyver, normál esetben nem öl meg senkit, viszont ha mégis, akkor az nem gyilkosság volt, sőt, egy szívbeteg sem szokott náthában meghalni. A toronydaru pláne fail, mert azt bizony nem illik "rosszul" összeszerelni. Ha egy tornádó feldönti, azért meg nem a szerelő a hibás! Ilyen alapon bárki javíthatná a buszok fékjeit. Ne tessék itt csúsztatni, nem kuplung ez, héló!

Torrhen 2012.07.13. 21:43:40

@soproni1: A darusnak börtönben a helye te barom... gondatlanságból elkövetett emberölésről még nem hallottál ?

Soproni.

Két eshetőség áll fent.

1. Te vagy provokálod [pusztán szórakozásból]itt a népet. (ez esetben a férgek lakmározzanak a tetves pofádból)

2. Vagy, egyszerűen ennyire hülye vagy...

Melyik eset áll fent soproni ?
(ha a 2. akkor természetesen elnézést kérek a sok sértésért, hiszen nem tehetsz róla, hogy ennyi észt adott a magasságos..)

soproni1 2012.07.13. 21:48:17

@Babette_: Mi sosem jártunk ügyészségen, hanem a Hungária krt-i közlekedés rendészetre. Még bírósági tárgyalás sem volt. Akkor voltam 7 éves , a bátyám 8. Mivel a szüleim nem voltak ott, engem hallgattak csak ki ( meg gondolom a többi szemtanút) . A szüleimnek akkora fájdalma volt, nem akartak feleslegesen bíróságra járni, pedig apám magasrangú katona tiszt volt. Ennek már 34 éve. Ráadásul a fiam pont úgy néz ki, mint a bátyám. Lehet, hogy ez kárpótolja a szüleimet. Bár nem hiszek jingjangban meg szívcsakrában, de a sosem síró bátyám azon az estén a baleset előtt félórával el kezdett sírni az iskolában, hogy a napközis csaj miért nem enged el bennünket még sötétedés előtt! Máskor is mentünk haza télen sötétben. Mindez a Törökvészi úton.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.13. 21:50:08

@soproni1: sajnálom, én ezt nem hiszem el.

soproni1 2012.07.13. 21:55:52

@szanalmas: Nem akarok orvoskodni, mert ahhoz sem értek, de pl. Egy rákbeteg nem rákban hal meg, hanem valamilyen vírus/ baktérium betegségben. Szívbeteg detto. Pedig haltak meg toronydaru balesetben páran és senki sem ült miatta böriben.@Torrhen: Fogd fel úgy, hogy tükröt tartok pl. Feléd, ahol kijön a személyiséged. Ez az emberi kapcsolatok képlete. Szegény Popper Péter forog a sírjában, annyit emlegetem. Másik kedvencem Sándor György. Tőle is sokat idézek. Pl. Azt, hogy : igazságos a mi Urunk, a gazdagnak ételt, a szegénynek étvágyat adott !

szanalmas 2012.07.13. 21:58:25

@soproni1:

Ez már túl magas labda volt, úriember ilyet nem üt le, nézz több Dr. House-t! :P

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.13. 21:59:03

@soproni1: nézd, mondhatom kevésbé finoman: szerintem kitaláltad a történetet.

soproni1 2012.07.13. 21:59:42

@szanalmas: az a feleségem kedvence. Meg a Castle Mentalista. Biztos a történet miatt.

Torrhen 2012.07.13. 22:06:13

@soproni1: xDDDDDD

Na ilyenkor sajnálom, hogy nem a középkorban vagyunk, és azt, hogy nem vagyok fejedelem.

Te lennél a bohócom.. az udvari bolond, bohóckodhatnál a vendégeknek a lakomákon.

..hát nem lenne jó bohóc úr ? :DD

soproni1 2012.07.13. 22:07:25

@Babette_: szerintem testvér halálos történetet nem talál ki az ember. Én biztos nem, de a tanulságait próbáltam megosztani kevés sikerrel azokkal, akiknek legnagyobb problémájuk, hogy száraz a bőrük. Ha tehetném, összehoznám a kicsik apját a gázolóval úgy, hogy beszéljenek magukról, az életükről a terveikről. Ne az ügyvédeik, hanem ők. Ne perről, hanem az életről. Tudom, hogy ez nem fér be a Blikk olvasók ingerküszöbébe, de talán rajtuk segíthet. Valami miatt nekik az életben találkozniuk kellett egymással, el is kell tudniuk válni.

ANTI-SQUIRREL 2012.07.13. 22:12:46

Na szoval tortent az hogy a jol ismert angol szennylap dailymail oldalan szidtak teli szajjal egy lengyel sracot, aki autobalesetben megolt egy fiatal anyukat, aki terhes volt.
A srac is meghalt a balesetben, de nem ez volt a cikk lenyege, hanem az hogy egy LENGYEL ( fuckin.. foreigner ) ahogy az angolok hivnak mindenkit, aki beteszi a labat a "csodas" szigetukre megolte a lanyt. (hidegverrel)
Ha nem lett volna itt, akkor nyilvan nem olte volna meg, mondjak ok.

Erre en jo magyar modra fogtam magam es irtam nekik egy levelet, hogy van nekem is egy sztorim egy magyar csaladrol, akit egy ir irtott ki. Kerdeztem toluk hogy, akkor most hogy van ez, ha egy keleteuropai csinal valamit, akkor az gaz, ha egy angolszasz, akkor az nem gond? Termeszetesen mindent leirtam, hogy tiszta legyen a sztory referenciakkal.(linkek a sztoryra)
A fuluk botjat sem mozgattak a levelemre.

Mondjuk hozza kell tenni, hogy hallottam az angolok velemenyet az irekrol is. Idezek: white nigg.er-nek hivjak oket. Gondolkodtam hogy, ha az ir white nigg.er, akkor mi vagyok en?

Ahogy tobben emlitettek en is a sajat modszereimmel inteztem volna el a pasit. Otleteket eleg konnyu talalni, eleg csak a hireket olvasni. :( Betonozas/savazas/felgyujtas egyebek.

Azt hiszem ha ezt olaszban csinalta volna (szicilia), akkor a kovetkezo megyeig sem ert volna el elve, nemhogy a hatarig.

Ja es ne legyen senkinek sem szivarvanyos kepe az irekrol, sokkal rosszabbak mint az angolok!
Egy nagy taho rasszista csapat!

Torrhen 2012.07.13. 22:13:09

"összehoznám a kicsik apját a gázolóval úgy, hogy beszéljenek magukról, az életükről a terveikről."

A kutyafáját..
A békítő. :D

Mondom én, hogy egy vicces bohóc ez..

soproni1 2012.07.13. 22:13:45

@Torrhen: A fejedelem, az egy komor ember ? Bár az mondják, hogy az okos ember hülyéskedik, a hülye meg okoskodik. Nem bántó szándékkal......

Nem Okos 2012.07.13. 22:14:06

Az izraeliektől kellene tanácsot kérni.
És ahogy Adolf Eichmant elkapták (1962).
Ezt a férget zsákba tenni és idehozni.
Berakni valami jó helyre és kész.
Esetleg még valami benti vétségért még adni neki vagy 6-10 évet.

bloggerman77 2012.07.13. 22:19:18

Ez a blog most akkor áttételesen arra szólít fel, hogy pár "tettrekész" utazzon Dublinba, és ölje meg Tobint? Ez már gyilkosságra felbujtás, nagy nyilvánosság előtt.

soproni1 2012.07.13. 22:21:13

@Torrhen: Borsodban divat, hogy az összeszólalkozó csapatot nem szabad békíteni, mert akkor ellened fordulnak, hanem bicskát kell bedobni. Az is egy népréteg, de a kicsik apja és Tobin is másfajta embernek tűnik. Bár senki sem az, aminek látszik, ha megfelelő pszichológus kezelné a két felet, akkor a családjuk jövője érdekében elengednék egymást. Lehet, hogy ez átmenetileg nem tetszene a szurkolóiknak, de azok mindig találnak új köpködni való szereplőket.

Torrhen 2012.07.13. 22:22:03

@soproni1: Na látod bohóc úr.. :)

Ezért kellene abbahagynod az okoskodást.. hiteltelen ez egy udvari bolondtól..

soproni1 2012.07.13. 22:22:40

@bloggerman77: Nemcsak Tobint, mindenkit , aki úgy néz ki.

livengood 2012.07.13. 22:23:32

Amennyire én ismerem (évek óta követem a sajtóból) az ügyet, az alapján a magyar igazságszolgáltatás óriásit hibázott, mint annyiszor máskor (móri mészárlás,...,...,). Persze nem csak a bíróság, hisz nem ők hozzák a törvényeket. Szóval nekem, (akit már közelről érintett az ártatlanokat sújtó közúti baleset tragédiája), minden sajnálatom ellenére azt kell, hogy mondjam, hogy ha a társadalom képviselői a törvényhozók és alkalmazók elrontanak valamit, akkor inkább el kell engedni a bűnöst mint, hogy az önkény vegye át életünk felett az irányítást.

Ez az ügy arra jó, hogy kijavíthassuk a törvény hibáit. Épp nem ez történik most. Ez két ártatlan lélek pusztulása után a legnagyobb tragédia, ami velünk történik.

soproni1 2012.07.13. 22:26:31

@Torrhen: Nem biztos, hogy megértetted a mondást ! Mindegy ..... Olyan, mint a kutyás szomszéd. Köszönünk neki, de nem fogunk vele kezet.

Torrhen 2012.07.13. 22:29:24

@soproni1:

Na jolvan haver.. :)

Te Istenverte faszfej... mert egy gyerekgyilkos gázoló nem köpködni való szereplő...

Nem lehet, hogy te valami beltenyészet vagy ? Attól lettél ilyen nyomorék ?

Na mind1.
Semmi közöm hozzá.

Viszlát. :)

soproni1 2012.07.13. 22:30:22

@Torrhen: Remélem, nem bántottalak meg ? Nem lehet haraggal lefeküdni !

dr.pupak30 2012.07.13. 22:33:32

@ANTI-SQUIRREL: hát igaz ami igaz. én nyugat-európa cigányainak hívom őket. de legalább az arc itt kisebb, de azért meg vannak győződve ők is a kültúrájuk nagyszerűségéről

Torrhen 2012.07.13. 22:34:22

@soproni1: Hasznos a jelenléted.. épp ez az, akiben harag van az ügy abszurditása miatt, az levezetheti rajtad.

Szerintem maradj itt meg ügyeletes bohócnak. Jó szolgálatot teszel. :)

soproni1 2012.07.13. 22:41:13

@Torrhen: Mégsem mentél aludni ? Engedj el , ne érezz irántam semmit, se jót, se rosszat.! Akkor nem vagy a fogságomban. Ezt próbáld gyakorolni a vélt ellenségeiddel is, bankokkal, nőkkel, gyilkosokkal, pedofilokkal stb. Bízd őket arra, akikkel nekik kell kapcsolatban lenniük. Boldog leszel, nem vallásos meg krisna.

cipócska 2012.07.13. 22:49:15

Miért engedték ki az országból?

letmetellyou 2012.07.13. 23:50:29

Ezt a gennyládát annó az orbánék engedték el az országból, most nekik köszönhető, hogy megúszta. szar vagy te viktor, a külpolitikád, meg egyáltalán a politikai, tárgyalási hozzértésed is egy nulla. az ötmillás viharvert írországgal nem tudsz kiadatni egy fsszopó gennyládát, aki megölt két magyra gyereket.

Shellagh 2012.07.14. 00:01:35

Túl kéne már ezen lépni... Meghalt a két gyerek, ha becsukják Tobint, felélednek? NEM! Inkább legyen újra gyerekük és foglalkozzanak azzal! Megúszta, ennyi. Valszeg a 10+ év alatt elég stressz érte, hogy vajon kiadják-e, ami valszeg rosszabb, mint 18 hónap börtön, valamint 10+ év alatt a család is továbbléphetett volna...

Sir Galahad 2012.07.14. 00:25:22

"Az oka pedig az elmúlt tíz év teljes magyar vezetésének nemzeti és nemzetközi viselkedése és kudarca." Nem, nem az az oka. Az az oka, hogy az Európai Unió, bár azt mondják róla, valójában nem egyenrangú államok kölcsönös érdekeken alapuló szövetsége, amelyben azonos jogok és kötelességek illetik meg a résztvevőket. Mi az unió egyik félgyarmata vagyunk, és függetlenül attól, hogy épp melyik bohóc a miniszterelnök, a tőlünk nyugatabbra lévő államok minden következmény nélkül hülyének nézhetnek minket. És lehet azt mondani, hogy ha nem tetszik, ki lehet lépni az unióból... csak azt ne tessék mondani, hogy az uniónak van értékrendje, meg elvei, meg hasonló hülyeségek.

GBotond 2012.07.14. 00:43:19

Amennyire én vissza tudok emlékezni az első kiadatási ügy körüli sajtóhírekre, akkor még kiadhatták volna Tobint az akkori ír szabályok szerint is, csakhogy az európai elfogatóparancsban volt egy hiba, amiatt kérték a kiadatást, mert Tobin "szökésben volt" ("fled"): a magyar jog szerint, ha valaki nem jelenik meg a börtönbüntetését letölteni, az szökésben van. Az ír szabályok szerint csak az szökik, aki már bent volt a kóterban - emiatt volt sikertelen az első kiadatási eljárás, amennyiben az akkor magyarázat pontos volt. Akkoriban egyébként nem lehetett arról olvasni, hogy Írországban is letölthetné a büntetését, és Tobin nyilván kapva kapott az alkalmon, hogy ne kelljen a nem igazán skandináv színvonalú magyar igazságszolgáltatási intézményekben üdülnie. A legutóbbi ítélet szerint az ír jog egyébként nem is ad lehetőséget a külföldön kiszabott ítélet Írországban történő letöltésére, úgyhogy ez már akkor is bukó lehetett, még ha a magyar ítélet meg is engedte volna. A mostani ír ítélettel ellentétes tény, hogy októberben Tobin bevonult egy ottani börtönbe, hogy majd beszámítsák a Magyarországon letöltendőbe - ez azt jelenti, hogy eléggé biztosnak látták tavaly még a kiadatást. Közben azért voltak az írott jogon kívüli fejlemények is, például annak a két angolnak a nagy port felvert ügye, akiket nyomozati szakaszban kiadattak az Egyesült Királyságból, és négy hónapig parkoltattak a Gyorskocsi utcában - pont ma került elő ez az eset a sajtóban annak kapcsán, hogy Veres Richárd kick-box bajnok olimpiai stafétaszakaszának az útvonalát megváltoztatták, nehogy kínos jelenetek várják Michael Turner falujában. Ebben az esetben valószínűleg az európai elfogatóparancs nem megfelelő használatát számos eljárási hiba követte, és az ilyen nagy port felvert esetek aláássák az olyan igaz ügyeket is, mint a leányfalui gázoló esete. Amúgy az előzmények ismeretében azt lehet mondani, hogy az októbertől tavasz végéig az ír börtönben töltött idő (amennyiben ténylegesen bent ült) vigaszt jelenthet mindannyiunknak, akik úgy gondolják, hogy bűnhődnie kell a hibáért, amit elkövetett.
Még egy apróság: Írországban pár hónapja a Kínából behozott zöldségekkel kapcsolatos vám- és adócsalás miatt 6 évre ítéltek egy idős cégvezetőt, megkapta a maximális büntetési tételt, "hogy elrettentő legyen" - a mai ír sajtóhírek szerint gyorsított eljárással felülvizsgálják az ügyét, és a bíró ugyanaz az Adrian Hardiman lesz, aki Tobint futni engedte.

Flúgatlan 2012.07.14. 00:59:14

Az ügy nem Gyurcsányról meg Orbánról szól.

Leginkább az istenített és kikezdhetetlennek tartott jogászokról. A hülye magyar bíróról, a papírevő írekről, akik félresikerült jogszabályok mögé bújva integetnek, hogy "mi csak a törvény alapján döntünk!" és tojnak az igazság szolgáltatására, amire pedig felesküdtek.

A jogász "kultúra" önigazolásból a kelleténél sokszosra duzzasztott törvény- és szabályhegyeket gyárt, hogy önmaga létjogosultságát biztosítsa, mert más már el se igazodik az általuk gyártott káoszban.

Ennek tökéletes demonstrációja ez az ügy: nyilvánvalóan megvan a vétkes, súlyos bűnt követett el, ami nem egy átláthatatlan, nehezen megítélhető dolog, mégis megússza.

neoteny · http://word.blog.hu 2012.07.14. 01:15:30

"A bíróság megállapította azt is, hogy nincs jogi lehetőség Tobin magyarországi ítéletének írországi letöltésére sem"

Szerintem ez az érdekes kérdés: mi volt a döntés e részének jogi alapja?

Összehasonlításként egy eset csaknem ugyanakkorról:

news.bbc.co.uk/2/hi/europe/1881488.stm

Az orosz követség egy tagja halálra gázolt egy nőt és súlyosan megsebesített egy másikat (miután a járdára hajtott). Mivel diplomáciai védelmet élvezett, a kanadaiak kérték a kiadatását az oroszoktól: azok megtagadták azt, de hazarendelték a csákót ahol bíróság elé állították, elítélték és négy év szibériai munkatáborra (!) ítélték.

soproni1 2012.07.14. 01:27:51

@Shellagh: Na majd kapsz itt a sok önkéntes rendőrtől, hogy véded az ír gázolót ! Itt most csak egy bűnbak a pasi. Ha bankárt írtak volna helyette, akkor a lakáshitelesek kérték volna a főbe lövését. Kinek milyen félelmei vannak, azt látja bele az ír gázolóba. Kár, hogy a vallását nem tudjuk, mert, ha katolikus, akkor minimum pedofil, ugye, ha meg protestáns, akkor sokgyerekes proli.

tamatomi 2012.07.14. 04:40:43

@szanalmas: Ugy gondolom marhára nincsen igazd. Az apát mindig is tiszteltem érte hogy mekkora önfegyelemmel és méltósággal, szinte indulatmentesen volt képes viselkedeni minden megnyilvánulásában, minden fórumon, az egész ügyről.
Szerintem óriási hülyeség hogy Ő celebeskedik.
Minden tiszteletem az ővé , mert Ő cak z igazsáságát keresi hogy egy tróger megbünhödjön aki tönkretette az életüket amit azóta sikerült valamilyen szinten talpraállitani. Hogy neked milyen TV müsor teszik vagy nem tetszik az egy mellékszál, egyéni szoc probléma lényegtelen. DE a műsor mégicsak arról szólt ami e ténekhez tartozik. Ne degradáld le az apát, mert nem érsz fel hozzá, emberfeletti amit tett és tesz.

M_R 2012.07.14. 05:52:26

Az akkor regnáló hatalom ügyészsége úgy döntött, hogy ez nem olyan súlyú cselekmény, amiért komolyabb büntetést szabnának ki - meg különben is fizetett, tehát mehet. És innentől a magyar ügyészség/bíróság az ügyet szinte lezártnak teintette, hiszen nem politikus gyerekét ütötték el, csak egy zemberét, aki ráadásul elég csóró volt ahhoz hogy valami sztárjogászok felbérelésével a földbe döngölje az ügyészséget és a bíróságot... "Akinek semmije sincs, az annyit is ér". Persze úgy néha azért foglalkozgattak az üggyel, de nem fárasztották magukat olyan apróságokkal hogy korrektül megfogalmazzanak eg kiadatási kérelmet...

Kara kán · http://karakan.blog.hu 2012.07.14. 06:51:57

@M_R:

A magyar bíróságban rengeteg a hozzá nem értő, vagy egyszerűen erkölcsileg nulla ember. A bírók elküldése 62 évesen nyugdíjba már csak ezért is indokolt lenne, de indokolt a Btk. további szigorítása úgy, hogy a bírónak minél kevesebb mérlegelési lehetősége legyen.
Mert mi az, hogy például a büntetési tétel 2-8 év között lehet? Ez nem mérlegelési lehetőség, hanem önkény.

A bírók által hozott enyhe ítéleteknél néha indok lehet az is, hogy a bűnözők, a "népes családok" esetleg megfenyegetik a bírókat. Épp emiatt, én el tudnám azt is képzelni, hogy az ügyben eljáró bíró személye titkosítva legyen, a vádlottakkal ne is találkozzon szemtől szembe.

A másik: 50k euró óvadék nem óvadék, pláne nem egy banki tisztviselő esetében. Milliókban kell gondolkodni, de megint csak azt tudom mondani, hogy talán túl sokat várunk kell az Alzheimer-kóros magyar bíróktól.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.14. 07:12:05

Bűntudat és börtönbüntetés - ez 2 dolog. Az embereknek bűntudatuk van, különösen ha miattuk hal meg valaki más, különösen ha gyerekek. Ez azonban nem jelenti azt, hogy az illető börtönbe is akarna menni. Teljesen normális emberi érzés megpróbálni kibújni a büntetés alól,

Az ír gázoló esetében nyilvánvalóan a célja az volt, hogy semmiképpen se kelljen magyar börtönbe bevonulnia. Ennek oka érthető. Gondoljon bele egy magyar, hogy ha pl. tunéziai nyaralása során elgázolna valakit, nem tenne-e meg MINDENT, hogy ne kelljen bemennie egy tunéziai börtönbe? Erről van itt szó.

A tét itt a kiadatás volt. Ez ellen küzdött az illető. Ez teljesen érthető is.

Viszont az is látható, hogy maga a büntetés ellen nem küzdött, hiszen még börtönbe is vonult Írországban - önkéntesen.

Azaz itt az igazi hiba nem a gázolóban van, hanem az ír jogrendben, mely nem teszi lehetővé külföldi ítéletek belföldi letöltését! Ez az igazi probléma.

Az pedig, hogy egyesek itt gyilkosnak nevezik, abszurdum és primitívség. Ez is csak azt mutatja, hogy ha ilyen a közhangulat ebben a szar országban, akkor igenis jogos volt az ír félelme, hogy pl. "baleset" éri a magyar börtönben, s nem kerül ki onnan élve.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.14. 07:17:35

@KaPé:

Alapvető hiányosságaid vannak e témában.

Ha valami véletlen baleset, akkor nincs semmilyen bűncselekmény és az ítélet ezt állapítja meg.

A bűncselekmény viszont lehet szándékos és gondatlan, ezen belül is egyenes szándék, eshetőleges szándék, szándékos gondatlanság és hanyagság.

Közúti balesetet eleve NEM LEHET szándékosan okozni, ez MINDIG gondatlanság.

Környezettudatos 2012.07.14. 07:28:27

@soproni1: Magas rangú katonatiszt? Csak nem a mi államosított Kelemen László utcai telkünkön épült iszákos magas rangúak közül? No de milyen iskolából jöttetek haza a Törökvészin?

Anatómus 2012.07.14. 07:33:21

A tévészereplés pedig hitelteleníti el az apát, mert eddig, egy komoly világban általában a nyilvánosság jót tett az elmismásolt dolgoknak. De világos, hogy mivel a megkülönböztethetetlen műsorokban megkülönböztethetetlen névtelen nullák és ripacsok szerepelnek, a lényeg elsikkad.

Igaz amit többen is írnak, sem UK, sem Írország nem klasszikus Európa. Ahogyan Magyarország sem. Semmi meglepő nincs abban, ahogyan a szigetlakók viselkednek, hiszen életelemük, hogy mindenkit lenéznek.

Az olvtársak egyike-másika által kinyilvánított fásult cinizmus pedig rémisztő.
Ha bagatellizálható két ember halála, fent olvasható a vélemény "lépjünk már túl rajta, mert ettől nem támadnak fel", ha ezzel el lehet mosni egy halálos gázolást, és itt mindegy, hogy szándékos, vagy sem, akkor semmilyen bűnt nem kell megtorolni. Akkor majd jön az önbíráskodás, ami beláthatatlan következményekkel jár.

És Tobint nem megérteni, hanem megbüntetni kell , bár lehet sajnálni, ha valakinek gusztusa van rá, de a tettét meg kell torolni törvényesen és nem azzal, hogy leöntjük savval, hanem úgy, hogy megfosztjuk a szabadságától.

A balesetben megölt kisgyerek apja iskolatársam volt és így talán elfogult vagyok. És arra is emlékszem, amit most senki nem említ, hogy Tobint a gázolás után egy ideig keresni kellett, mert azonnal továbbhajtott, elmenekült. A cserbenhagyásos gázolás pedig sokkal súlyosabb bűntétel. Sajnos a magyar igazságszolgáltatás akkor sem volt a helyzet magaslatán. De azt is abszurdnak tartom, hogy ehhez a két ME privát diskurzusa kelljen, mert akkor megint nem az "igazság" győzedelmeskedik, hanem a "manus manum lavat" sokkal hatékonyabb elve.

Anatómus 2012.07.14. 07:37:45

Pardon, "pedig" helyett "nem" hitelteleníti el...

Anatómus 2012.07.14. 07:41:46

És javítani kellene az Index címlapon megjelenő szinopszisban a két kislányt kisgyerekre, mert különneműek voltak.

xenuka 2012.07.14. 08:35:03

MI A BÍRÓ NEVE, HOGY MINDENKI LEKÖPHESSE?
HOL A FÉNYKÉPE, HOGY MINDENKI FELISMERJE?

redi1 2012.07.14. 08:46:51

@soproni1: Ezt a türelmet öregem... komolyan bámulatos. Minden acsarkodó lepattan rólad.

Így tovább

KaPé 2012.07.14. 08:51:49

@Max, A Gondolkodó Birca: Ismerem a törvényt. De az értékrendem és a törvény nem ugyanaz.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.14. 09:02:19

@soproni1: nem mondom, hogy a halál kitalálás, bár láttam különb meséket is.
de a történeted alapfokon sántít, az van.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.14. 09:06:07

@Flúgatlan: igen, pont ez a probléma. felállítottunk szabályokat, majd ezeken belül egy ilyen esetet nem tudunk kezelni.
de ez a jog sajnálatos sajátossága.
és ott vergődünk benne, miközben a szívünk szakad meg a családért és az igazságérzetünkért.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.14. 09:08:18

@Max, A Gondolkodó Birca: a besorolásod nem teljesen jó, ha érdekel, leírom neked.
pl a szándékos gondatlanság egyszerűen nem létezik.

Démonmac1 2012.07.14. 09:17:36

Azt nem értem az egész ügyben, hogy miért nem lehetett az elkövetés után azonnal bíróság elé vinni, és gyorsított eljárásban* lesittelni itthon?
Szép kényelmesen űcsörögtek rajta?

*Az egész bírósági mizéria amúgyis botrányosan lassú, szerintem nem nyugdíjazni kéne a bírókat, hanem még többet felvenni.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.14. 09:26:17

@Babette_:

Igen, igazad van: tudatos gondatlanság. Én ezt 10 éve tanultam és már elfelejtettem.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.14. 09:28:03

@KaPé:

Értékrended szerint csak széndékosság esetében van bűncselekmény? Ha így lenne, a BTK a mostaninak a negyede lenne...

Zerwikaptur - Hármat egy csapásra! 2012.07.14. 10:05:18

Szerintem ez az egész ügy nem elsősorban a magyar diplomáciát, hanem az íreket és főleg az ír bíróságokat minősíti.

Ami a magyar diplomácia hatékonyságát illeti, kis, jelentéktelen gazdaságú országként eleve hátrányunk van. De ami még lénygesebb, hogy a szomszédos országok jó része a határontúli magyarokat gyakorlatilag túszként használja, így ellenük a szokásosnál is nehezebb diplomáciai csatákat nyerni.

soproni1 2012.07.14. 10:09:51

@Babette_: Mindegy....@Környezettudatos: minden katonatiszt iszákos volt, az apám is. Meglepő, de a Törökvészi úti általános iskolából. Sok katonatiszt lakott ott a környéket szolgálati lakásban. Nekünk is az volt, 50 m2 es egyszobás. Ma a Pintér dezső lakik a helyünkön épített csodavillában.

soproni1 2012.07.14. 10:15:45

@redi1: Nem rólam pattannak le, hanem a saját tükörképükről.szerintem sikerült bennük kicsit árnyalnom a képet akkor már nem éltem hiába. Ezeket már rég nem a kicsik vagy család sors érdekli, hanem az indulatok, a félelmeik, hogy velük is megtörténhet és tehetetlenek a sorsal szemben. A lakáshiteles is ezért utálja bankot. Talán, ha 10 százalék ismeri el, hogy tévedhetett . Így kell elfogadni mindenkit. Köszi a bíztatást.

szanalmas 2012.07.14. 11:53:08

@tamatomi:

Nyehehe, majd pont te fogod megmondani, hogy kinek van igaza, meg hova érek fel, meg mi lehet a véleményem! Te az a típus lehetsz aki szereti nézni a híradások katasztrófajelentéseit, virtuális gyertyát gyújtasz és csendben azonosulsz a szenvedőkkel vagy csodálod őket, chipset majszolgatva és facebook bejegyzéseket lájkolva! Belőletek élnek meg a naplók és a szappanoperák, de lásd, én örülök nektek, mert így kerek a világ!

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2012.07.14. 12:51:19

@Kara kán:

> A másik: 50k euró óvadék nem óvadék, pláne nem
> egy banki tisztviselő esetében.

Ráadásul a magyar jogrendben nincs "óvadék". Törvényszéki letét van, amit olyan esetben engedélyeznek, amikor pénzbüntetés kiszabása várható. Kb. ez a logika: ha nem jössz vissza az ítéletre, akkor sebaj, elraktuk a pénzed és kész. Hogy Tobin esetében miért engedélyezték, ráadásul miért kb. kétnapi fizetésében állapították meg? Jó kérdés, lehet rajta agyalni.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2012.07.14. 12:57:54

@szanalmas: én végtelenül tisztelem a véleményed, de meg kell mondjam, hogy a "ha én lennék az apa, akkor kurvára szégyellném magam, hogy celebeskedek a legszarabb tv legszarabb műsorában" szöveged nem kicsit bántó. Az apa (a testvérem) eddig bárkinek adott interjút, aki kíváncsi volt a véleményére. Ez celebeskedés? Ne már... :-(

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2012.07.14. 13:02:38

@Anatómus:

> És arra is emlékszem, amit most senki nem
> említ, hogy Tobint a gázolás után egy ideig
> keresni kellett, mert azonnal továbbhajtott,
> elmenekült. A cserbenhagyásos gázolás pedig
> sokkal súlyosabb bűntétel.

Elnézést, de ez NEM IGAZ. Nem volt cserbenhagyás. Bea Tobin telefonjáról hívta fel Bencééket, hogy jöjjenek, mert baj van (nem tudta, hogy pont a gázolótól kérte el a telefont).

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2012.07.14. 13:10:39

@soproni1:

Kedves "soproni1"!

Érdekes, ha a Törökvész úti (Törökvész, "i" nélkül) iskolába jártál és a környéken laktál, akkor akár még ismerhettük is egymást gyerekkorunkban.

Ha hajlandó lennél a történetről az agyadban (és kizárólag ott) kialakult képzeteket lecserélni a valóságra (amit sajnos érintettként jobban ismerek nálad, bár ne így lenne), adnék néhány támpontot neked.

soproni1 2012.07.13. 16:41:44

> Dehogy éli boldogan az életét !

Dehogynem. Dublin legdrágább negyedében lakik egy villában a családjával.

> A tudat, hogy kioltott két életet,
> örök rabságba láncolja, mint ahogy
> a kicsik apját is, aki a bosszúba
> menekül saját maga elöl és igazság
> keresésnek álcázza.

Kérem szépen, hogy a meséket hagyjuk Andersen vagy La Fontaine uraknak. Zoltai Bence nem menekül semmi elől, különösen nem bosszúba. A jogerős ítélet követelése nem "álcája" az igazságkeresésnek, hanem valóban az.

soproni1 2012.07.13. 17:37:48

> Az áldozat apja meg harcol, pedig
> itt van a saját gyereke, akinek a
> szeretet kellene átadni.

Mint azt már jeleztem, az áldozat(ok) apja a harmadik gyerekének is tartozik azzal, hogy a testvérei gyilkosa megkapja a jogerős büntetését, és aggodalomra semmi ok, a szeretetet is átadja.

soproni1 2012.07.13. 18:13:53

> Igazad van, de ne az apa akarjon
> igazságot szolgáltatni!

Megnyugtatlak: az apa nem akar igazságot szolgáltatni. Az apa látni se akarja Tobint. Az apa a törvényt, az igazságszolgáltatást akarja működésre bírni.

soproni1 2012.07.13. 18:31:01

> ... elitélem az ír gázolót, de
> megértem, hogy mindent megtesz,
> hogy ne vonuljon börtönbe...

Gerinces ember viseli a tettei következményeit, barátom.

> Az apukának meg haza kellene
> mennie a családjához, átölelni
> és azt mondani, hogy titeket
> jobban szeretlek, mint az
> érzést, hogy csatát nyerjek
> a gyerekeim gyilkosával.

soproni1 2012.07.13. 19:24:06

> Ezért tisztelem nagyon, mert
> nem az elkövető kilátástalan
> üldözésére rakta föl az életét...

Azt felfogtad-e már, hogy az apuka NEM TOBINNAL CSATÁZIK?

soproni1 2012.07.13. 19:29:36

> A gyerekek általában szemetek.
> Én is az voltam.

Csak te.

soproni1 2012.07.13. 19:59:29

> Sőt, ha tudnám, összehoznám
> a gázolóval úgy, hogy az apa
> nem akar üldözni, az ír meg
> nem akar menekülni. Lehet,
> hogyha megismerné az ír
> érzéseit, lassan halványulna
> a fájdalma és megszűnne az
> üldöző-üldözött hatalmi viszony.

Ismét elmondom: az apa nem a gázolót üldözi.

soproni1 2012.07.13. 20:30:30

> Bemész és utána mi van?
> Kijössz, mint Stohl és megbünhődtél ?
> A gyerekeidnek azt mondod, " majd
> jövök, mert meg kell bűnhődnöm" ?
> Nem életszerű. Rossz eljátszani a
> gondolattal , hogy mi lenne velünk, ha !

Pontosan, hogy életszerű. Így működik a civilizált társadalom. Aki hibát követ el, azt az igazságszolgáltatás (nem az áldozat!!!) megbünteti, a vétkes ezután mentesül a jogi felelősség alól.

> Az én anyám, a házi sárkány
> nem jelentette fel a bátyámat
> gondatlanságból megölő buszsofőrt

Nem is volt rá szükség, ugyanis halál esetén az ügyészség hivatalból indít eljárást, nem feljelentésre.

Köszönöm, hogy elolvastál.

Zoltai Péter

tamatomi 2012.07.14. 13:18:00

@szanalmas: Hülyeségeket lehet nyilatkozni. mint ahogy megtetted. Az empártiakészséged pont egy nagy nulla , ezek után nincs miről beszélni, magadat minősited.Ne kerülj soha olyan helyzetbe , mint ez a szerencsétlen ember, aztán meglátjuk milyen médiacelebnek titulálod magadat , mert hogy Ő emberi nagyságból jelesre vizsgázott, az biztos. Ha a sz*rháziak nem engedik el azt a trógert és nem szarják igy el a dolgot a madár már régen leülte volna megérdemelt büntetését mint ahogy az apa sem szeretne többet, ha eddig ez nem lett volna világos.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.14. 13:49:39

@Max, A Gondolkodó Birca: olyan sincs:)
szívesen átküldöm, ha érdekel.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.14. 14:01:20

@Babette_:

De, van. Még példákat is tudok mondani mind a 4 változatra. Annak idején az előadó nagyon vicces példákkal illusztrált, többnyire emlékszem rájuk.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.14. 14:07:29

@ZöPö_:

Abszolút igazat beszélsz. Az ügyet az eléjétől kezdve figyelemmel kísértem. Még az indexfórumos topikon is hozzászóltam annak idején (bár valószínűleg ki van minden törölve, mert örökre ki vagyok tiltva a fórumról évek óta). Nekem leginkább az volt az egészben a példamutató, hogy az áldozatok édesapja sosem akart bosszút, s minden hasonló sugalmazást azonnal el is utasított. Erkölcsileg ezzel abszolút kiemelkedett a "elevenen nyúzzuk meg a gyilkost" üvöltő csőcselékből. Szóval kifogástalanok voltak az apa megnyilvánulásai. Abszurdum ezek után őt vádolni bármivel is.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.14. 14:13:01

@Max, A Gondolkodó Birca: én meg nem többnyire.
de nem vagy nyitott, úghogy hagyjuk.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.14. 14:15:34

@Babette_:

De, nyitott vagyok. De mindegy. Tudom a lényegét, hogy mit jelent a 4 verzió. Mivel azonban nem vagyok jogász (szemesztriálisan elvégeztem, de nem államvizsgáztam), nem dolgozom jogászként, nem is tervezem a jogászdiploma megszerzését, gyakran pontatlanul fejezem ki magamat.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.14. 15:10:53

@Babette_: @Max, A Gondolkodó Birca: A tudatos gondatlanság (luxuria) ismert felelősségi alakzat: aki a következményeket előre látja, de könnyelműen bízik azok elmaradásában, az tudatosan gondatlan. (Aki előre látja, de belenyugszik, az már nem gondatlan: ez az eshetőleges szándék.)

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.14. 15:29:24

@Counter:

Persze, a kategóriák tiszták, de a gond az egyes esetek besorolása szokott lenni.

Különösen a hanyag gondatlanság probléma elméletileg, mert eleve hiányzik belőle a bűncselekmény definíciójának egyik eleme. Persze, pont ezért a hanyag gondatlanság kevés esetben bűncselekmény.

Meséltek nekem elég vad eseteket már.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.14. 15:44:26

@Max, A Gondolkodó Birca: Arra írtam, hogy Babette szerint ilyen, hogy tudatos gondolkodás, nincs (ezt beszélje meg Bárd, Gellér, Ligeti, Margitán, Wiener hölgyekkel és urakkal).

Probléma (elhatárolás, bizonyítás, tényállásra alkalmazás) az van, mindig, de ez a felelősségi alakzat bizony létezik.

szanalmas 2012.07.14. 15:44:39

@ZöPö_:

Én egy nagyon olcsó, demagógnak és erőszakosnak formált kirándulást láttam, házról-házra rohangáló, majd átöltöző és a feleségével megint házról-házra rohangáló, hatásvadász, erőszakos riporter szerű lényt láttam, meg egy magányos embert, aki köré olcsó megintcsak hatásvadász melankóliát varázsoltak, ír kocsmával és tengerparttal.
Nekem nem jött le, hogy az igazságért turnézik. Arra nem emlékszem, hogy miket mondott, de mély nyomot a fentiek miatt nem hagyott bennem. Valószínűleg, hogy egy 5 perces beszélgetés a házában nem lett volna ilyen nézőcsalogató, de ebben nagyok pimaszúrék. Azt sem kétlem, hogy sokan másképp látták az egészet, sajnos nekem az a bajom, hogy kiráz a hideg a mű dolgoktól.

szanalmas 2012.07.14. 15:48:42

@ZöPö_:

De érdekelne, hogy te hogyan láttad ugyanezt a műsort. (Bár gondolom, te picit elfogultabb vagy és főleg a testvéredet figyelted, ami valahol érthető.)

Vagy például ki, és mire emlékszik itt róla, az is érdekelne.

Max, A Gondolkodó Birca · http://maxval.co.nr/ 2012.07.14. 15:52:41

@Counter:

A törvényben valóban nem szerepel a "tudatos gondatlanság" szó, de az összes büntetőjogi tankönyvben el van magyarázva.

szanalmas 2012.07.14. 16:09:03

@szanalmas:

Ja, és a legfontosabb dolgot lehagytam, a napló celeb és hősgyára működési elve:
A TV2 és a napló szemetet szed (jé, van pénzük még teherautókra is), zebrát fest, szegényeket ment (csak lesz majd egy névtelen vllalkozó aki segít), bosszút áll, szóval a TV2 és a napló korunk hőse.
Olyan hatékonyak, mint a TASZ, és elvégzik a mások feladatát, mert ők az elbaszott dolgok megjavítói.
Kár, hogy hetente egyszer van!
Persze a felelősök keresését egy jó másfél éve már meg sem próbálják még sugallni sem, elég, ha a néző érez kollektíve bűntudatot!

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.14. 17:22:04

@Max, A Gondolkodó Birca: A törvénynek nem kell dogmatikai alapképzést nyújtania.

@szanalmas: "Arra nem emlékszem, hogy mit mondott".

Bravó. Igazán megalapozott véleményed lehet.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.14. 17:46:27

@Counter: @Max, A Gondolkodó Birca:
én tiszta hülye vagyok.
elolvastam, és azt olvastam, hogy azt írtad, tudatos hanyagság. most visszanéztem, és nem.
elnézést. nemtom, mi történt a fejemben.

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.14. 18:22:58

@Babette_: Semmi gond, az ember néha elküldi az eszét legelni.

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.14. 18:25:56

@Counter: én nem tudom, hova küldtem, de égett a pofám, hogy mi történt, eddig gondolkodtam...hogy hát csessze meg, itt van egy hozzáértő, az is azt mondja, ostoba vagyok, hát fogtam a könyvemet, megnéztem, na mondom igazam van, akkor nem értem, míg végül visszaolvastam,
és hát tényleg én voltam ostoba, mert más van odaírva, mint amit olvastam
:)

Counter · http://goo.gl/EXkKH9 2012.07.14. 18:35:51

@Babette_: És ez – ti. a félreolvasás – vajon negligentia vagy luxuria, kedves kolléga? :-)

Ugyandehogy (törölt) 2012.07.14. 18:41:15

@Counter: ez méretes ostobaság, főleg hogy azért belül felhorgadtam, hogy de én jobban tudom. szóval több alázat kéne részemről...

soproni1 2012.07.14. 20:30:36

@ZöPö_: Kedves Péter ! Hazudunk magunknak és elhisszük ! Pont összefoglaltad a fentebb összegyűlt önkéntes rendőrök rögeszméit. Mivel az áldozat oldalán érintett vagyok, ezért írtam, hogy a hozzád hasonló véleményen lévők már nem az áldozat családjával foglalkoznak, hanem bűnbakot keresnek a saját félelmükhöz, amit a kiszolgáltatottságuk miatt éreznek. Erre nem tudok mit mondani. Először ismerd meg magad, utána más lesz a világ, hidd el ! Ezt őszintén mondom. A kicsik Apja küzdő embertípus, a harc izgalma hajtja. Menekül a fájdalma elöl. Ezért kell neki és a gázolónak is egy jó pszichológus, nem ügyvéd.

Anatómus 2012.07.14. 22:52:56

@ZöPö_: Bocsánat Péter, rosszul emlékeztem, de bennem ez a hamis kép élt nagyon elevenen. Köszönöm, hogy kiigazítottál.

ZöPö_ · http://route66.blog.hu/ 2012.07.16. 20:14:23

@soproni1:

> Hazudunk magunknak és elhisszük !

Legfeljebb te. Én csak szeretném, ha mese lenne az egész.

> Mivel az áldozat oldalán érintett vagyok...

Tisztázzuk: NEM VAGY. Hazudsz nekünk, de nem hisszük el.

> ... ezért írtam, hogy a hozzád hasonló
> véleményen lévők már nem az áldozat családjával
> foglalkoznak, hanem...

Te szerencsétlen, ha eddig nem lett volna világos: az "áldozat családja" az én vagyok, Zoltai Bence az öcsém, Marci és Petra a keresztgyerekeim voltak.

Itt aki a véleményét írja, az te vagy. Én kizárólag a tényeket (nagyon lemondanék erről a feladatról). Szépen kérlek, fejezd be a gyerekek apjáról meg a családról szőtt fantáziálásodat: te nem ismered őket, melléfogtál, ennyi. Itt kell abbahagyni.

Azúrkék égbolt (törölt) 2012.07.17. 23:05:54

Lehet, hogy titokban még pénzjutalmat is kapott egy cionista alapítványtól a nácirasszista magyarok likvidálásáért. Vigyáznak rá, értékes haszonállat. Esetleg újra bevethető.
süti beállítások módosítása