A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Felvillanó Paks2-reklámok: emberkísérlet jóváhagyva

2016.12.17. 06:30 Carnivore

A TV2-t nem büntetik a paksi erőművet népszerűsítő pillanatreklámok miatt. Ez azt jelenti, hogy az újabb kísérlet, amivel a Fidesz-közeli médiamogulok játszadoznak, jogszerűnek bizonyult. Ijesztő.

Kezdjük azzal, hogy idézzük az Index tudósítását a fejleményről, miszerint:

"A hatósági vizsgálat megállapította, hogy a szóban forgó reklám miatt nem vetődött fel a reklámok tudatos észlelhetőségét előíró, a médiaalkotmányban (Smtv.) rögzített rendelkezés megsértése. A hirdetések ugyanis 0,7 másodpercig látszottak, amelyek a szakirodalomban elfogadott 0,23–0,5 másodperces érzékelhetőségi határértéken felül találhatóak, emellett azokat megfelelően elkülönítve sugározták a reklámblokkokon belül. A vizsgálat megjegyzi, ez a reklámtechnika nem ismeretlen a magyar hirdetési piacon: 2015-ben például kilenc hasonló kampány futott a TV2 és a Super TV2 kínálatában."

Nos, azt látjuk, hogy a Médiatanács puszta méréstechnikai hókuszpókusszal keni el a dolgot. Vagyis: nem kívánták alkalmazni az etikai mércét, sőt, úgy sejlik, a jogi alapokkal is hadilábon állhattak. Így stratégiai döntést kellett hozniuk a kedvező ítélet érdekében: határértékre hivatkoztak, amelyet természetesen szépen be lehet állítani úgy, hogy az megfeleljen az elvárásoknak. Pitiánerség. Egyszerűen nem elegáns. Viszont hagyománytisztelő: a környezetszennyező cégek lobbija pont ugyanezt a módszert szokta kikényszeríteni. Ha túl nagy a szennyezés mértéke, akkor majd elintézzük, hogy még a határ alatt legyen.

nagymosas.jpg

Ami itt történt, az szellemi környezetszennyezés és súlyosan károsítja a társadalom egészségét. Nem véletlenül tiltott évtizedek óta. És nem véletlen, hogy demokratikus országokban sehol nem mertek próbálkozni vele.

Biztos a (politikai) korrektség az oka (ennek is). De szerencsére ennek vége. Most már lehet végre szabadon lejáratni, mocskolódni, direktben agymosni, hiszen nemhogy erkölcsi következménye nem lesz (eddig sem volt, lásd: semmit nem érő helyreigazítások), de jogi sem. Ez pedig precedens értékű.

S ha már precedens, hogy is szól a fáma? "...ez a reklámtechnika nem ismeretlen a magyar hirdetési piacon..." - Sokatmondó szövegrész. Korábbi jogszabálysértő esetek előfordulásával legitimálnak egy nyilvánvalóan jogszerűtlen, újabb esetet. Ezzel nyomatékosítják, hogy mostantól tetszik, nem tetszik, ez van.

Csakhogy az ilyen elfogadott emberkísérleteknek súlyos ára van. Mert - bár ma még nem látjuk a pontos következményeit - a jövő csúnya visszaéléseket és társadalmi feszültségek kockázatát rejti magában. Ez nem pusztán emberi jogi kérdés. Ez már tömegpszichológiai katasztrófa előszele. Túl drámai megfogalmazás? Sebaj, majd helyreigazítjuk.

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

41 komment · 1 trackback

Címkék: média reklám egészség jogállam jogbiztonság oligarchák médiatanács Paks paksi bővítés

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr3512052203

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Paksi atomerőmű egy elavult gőzgép 2016.12.18. 11:15:37

  Paksi atomerőmű azért alapjaiban véve egy nagyon elavult technológia. Nem is lehet már ésszerű, csak kamu érvekkel lobbizni a bővítéséért. Gondolj csak bele! Gyakorlatilag egy gőzgép. Nem ártana fejlődni. Jobb és okosabb lenne az arra szánt pénzt és...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

timargabor · http://kard.blog.hu 2016.12.17. 08:52:19

Cseppben a tenger. A Médiatanács is emberekből, sőt NER-kompatibilis emberekből áll. Lehet, hogy meg sem kell mondani nekik, hanem maguktól is tudják, hogy endyvajna TV2-jét semmi körülmények közt nem büntethetik meg.

A rendszer az ilyen, saját elhatározásokból hozott önkorlátozásokon épül, vagy legalábbis azokon is.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2016.12.17. 09:07:09

Agymosás ide képfelvillantás oda, a Rosszatom az már hogy lehetne jó atom? :-)

akakukk 2016.12.17. 18:43:54

Hat, eddig se neztem TV2-t, ezek utan meg plane nem fogok.

Vili Doli 2016.12.17. 20:05:13

Én semmilyen tévét nem nézek. Miről van itt szó?

csentecsa 2016.12.17. 21:19:20

Szerintem a poszternek nem a módszerrel van gondja, hanem a tartalommal, vagyis Paks II-vel..
Ha mondjuk ugyanezzel a módszerrel "antirasszista", vagy migránsbarát üzeneteket közvetítene mondjuk a retek klub, az a legnagyobb rendben lenne, ugye?

colonel Tigh 2016.12.17. 21:21:59

@Vili Doli: Láttad a Harcosok Klubját? Amit Brad Pitt/Tyler Durden a moziban csinált, na olyat játszik a TV2...

colonel Tigh 2016.12.17. 21:24:35

@csentecsa: aztán ezt miből olvastad ki? Vagy funkcionális analfabétának tetszik lenni? Mert akkor nem szóltam. Ez agymosás b+, ez semmilyen szinten nincs rendben.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.12.17. 21:29:24

@colonel Tigh: fideSSes seggnyaló. Azok meg ugye... szóval ne foglalkozz vele.

pamut 2016.12.17. 21:54:43

@csentecsa: Kapásból a poszter személyét támadod, kapásból rágalmazva, miközben a poszt tartalmára még véletlenül sem reagálsz.
Inkorrekt magatartásod annak a bizonyítéka hogy a görény orbáni-göbbelszi szennytévé, a TV2 pártján vagy, de mivel nem tudod megvédeni, azt támadod aki kimondja róla az igazat.

dunántúli gyerek 2016.12.17. 22:19:17

paks párti vk

TV-t nem nézek

csentecsa 2016.12.18. 00:03:32

@pamut: Itt nem én támadom csípőből bárki személyét is, hanem te. Rögtön velem foglalkozol, és nem azzal amit írtam. Nem is reagálsz rá, mert tudod, hogy igazam van. Vagyis igazándiból nem a pillanatreklám módszerrel van a bajotok ,hanem Paks II-vel. Csakhogy akkor inkább Paks II-t kellene bírálni a posztban, az őszintébb lenne..

csentecsa 2016.12.18. 00:15:18

@colonel Tigh: Mit írtam, te gyengeelméjű? Hogy szerintem, tehát ezt feltételezem, mert ismerem a fajtátokat.
Ezt a pillanatreklám módszert simán elfogadhatónak tartanátok, ha a számotokra kedves témákat sulykolnának vele, te is tudod..

pamut 2016.12.18. 00:40:20

@csentecsa: hát ez szánalmas volt, mint egy dedós visszamondtad amit én írtam. ebből nyilván az következik szerinted hogy jól megcáfoltál, és te nem is személyeskedtél, sőt a poszthoz szóltál hozzá. vagyis izé.... maradjunk abban hogy kurva szar troll vagy, nem sikerült széttrollkodnod a blogot hiába indítottál egy öblös lucskos személyeskedéssel.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.12.18. 09:04:57

Tehát van egy szabály, ezt a TV2 nem sérti meg, tehát a médiahatóság egy geci ha nem bünteti meg a TV2-t a szabály nemmegsértése miatt.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.12.18. 09:41:42

@eßemfaßom meg áll: van egy elvtársakra szabott szabály, amit csak a jó elvtársak nem tudnak megsérteni.
Persze ezt egy fideSSes sohasem fogja megérteni.

Csavarhúzós 2016.12.18. 09:58:04

Tudtommal amúgy az észlelhetőségi határ alatti reklám hatásossága városi legenda. Mármint hogy volt ilyen kísérlet, hogy a mozi szünetében szignifikánsan nőtt a kólafogyasztás.
Feltehetően nem lehet ezzel a módszerrel "téríteni", tehát akinek Roszatom-fóbiája van, annak ettől nem múlik el, inkább aktiválódik.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.12.18. 10:14:28

Ijesztő, hogy a hatóság betartja a szabályokat?

Megoldó 2016.12.18. 10:25:48

Ijesztő, hogy Lengyelországban, úgy néz ki nem tudják megvalósítani azt a rémálmot amit itt hagyott a birka nép kifejlődni...
Kár ezért az országért, de megérdemli a sorsát.

2016.12.18. 11:11:31

@eßemfaßom meg áll: @maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
Az az ijesztő, hogy ugyanazokat a szabályokat másként értelmezi a hatóság, ha kormánypárti és másként, ha ellenzéki médiáról van szó.
De a legijesztőbb az, hogy a demokrácia alapszabályait felrúgó, folyamatosan hazug, tolvaj kormányzatot, semmivel sem különb intézményeit és az egészet kiszolgáló, minősíthetetlenül viselkedő médiát egyesek körömszakadtukig védik és milliónyian vannak, akik még mindig képesek ezekre szavazni.

2016.12.18. 11:11:31

@eßemfaßom meg áll: @maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
Az az ijesztő, hogy ugyanazokat a szabályokat másként értelmezi a hatóság, ha kormánypárti és másként, ha ellenzéki médiáról van szó.
De a legijesztőbb az, hogy a demokrácia alapszabályait felrúgó, folyamatosan hazug, tolvaj kormányzatot, semmivel sem különb intézményeit és az egészet kiszolgáló, minősíthetetlenül viselkedő médiát egyesek körömszakadtukig védik és milliónyian vannak, akik még mindig képesek ezekre szavazni.

eßemfaßom meg áll · http://tahobloggerek.blog.hu 2016.12.18. 11:22:24

@Csavarhúzós: "Tudtommal amúgy az észlelhetőségi határ alatti reklám hatásossága városi legenda."

és ez még a posztban linkelt cikkben is ott van

index.hu/kultur/media/2016/11/15/a_paksi_atomeromu_alig_eszreveheto_reklammal_tamad/

"a tudatosan nem észlelhető reklámok hatását valójában soha nem sikerült tudományosan bizonyítani, noha sokan ismerik az eredeti kísérletet a kóla- és pattogatott kukorica-fogyasztásra ingerlő tudatalatti reklámról, melyről azonban utóbb kiderült, hogy nem is volt olyan eredményes, mint ahogy az elterjedt róla."

Dinkainka 2016.12.18. 11:44:26

Mocskos szarházi férgek!

csentecsa 2016.12.18. 12:59:03

@pamut: Te vagy szánalmas. Már megint csak a szokásos köreidet futod. Ellenérveid elfogytak, tehát a kedves vitapartnerrel kezdesz foglalkozni.Emellett bedobod, hogy én nem reagáltam valamire, (a semmire,amit le se írtál..:))
Játsszunk el egy gondolatkísérlettel: A RTL hiradóban bemondják, hogy a következő napokban a csatorna pilanatreklámokkal igyekszik a migránsellenes hangulatot csökkenteni a nézőkben. Erre te dühüdten támadni kezded a csatornát az " aljas emberkísérlet" miatt, ugye? Ja, nem..

miketbeszéltek 2016.12.18. 17:39:00

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: "Ijesztő, hogy a hatóság betartja a szabályokat?"
Gratulálok, ismét megragadtad a lényeget, de máskor meg tiltakozol az agymosott szervilizmus "vádja" ellen.

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.12.18. 20:38:10

@miketbeszéltek:

Mióta szervilizmus az ország érdekeit nézni. Mo-nak hatalmas szüksége van az olcsó, tiszta, biztonságos energiára. Mondjuk le erről pillanatnzi szűk ballib pártérdekek miatt?

miketbeszéltek 2016.12.18. 21:20:57

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: Nem vagyok elvi atomellenes, sőt inkább támogatom azt. De skandallum mindenféle hatástanulmány évtizedekre elkötelezni magunkat egy energetikailag is változóban levő világban, és ezt kapkodva lenyomni az országon, aztán meg a manipuláció határán egyensúlyozva beleverni a tudatalattiba.
De mondd, Neked személy szerint mi lenne az a pont, ami már sok lenne az oroszokból? Egy annaktálás ellen például tiltakoznál?

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.12.18. 21:25:24

@miketbeszéltek:

Az atomenergia az egyetlen megoldás, ehhez nem kell tanulmány.

Mi a gond az oroszokkal? Szerintem semmi.

miketbeszéltek 2016.12.18. 21:59:33

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: "ehhez nem kell tanulmány" Persze, miért is kéne milliárdokról, évtizedekre való eladósodásról tanulmány??

"Mi a gond az oroszokkal? Szerintem semmi."
Mivel az annektálásról kérdeztelek, ezt igen válasznak is vehetemm?

csentecsa 2016.12.18. 22:01:56

@miketbeszéltek: Nyitott kapukat döngetsz. A londoni székhelyű Rotschild elemző központ szerint Paks II megtérülő beruházás..

maxval bircaman BircaHang szerkesztőség · http://bircahang.org 2016.12.18. 22:10:04

@miketbeszéltek:

Mindenféle tanulmányt lehet írni, a szerint mit akarunk vele bizonyítani.

Minek az annektálására gondolsz?

miketbeszéltek 2016.12.18. 22:14:39

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség:
"Mindenféle tanulmányt lehet írni, a szerint mit akarunk vele bizonyítani." És ebből az következik, hogy nem is kell elemzést végezni? Elég a megálmodás?

miketbeszéltek 2016.12.18. 22:16:44

@csentecsa: Nem vagyok atomellenes, sőt anno egy csinos dolgozatot is írtam az atomerőművek mellett érvelve. De nem tetszik az információhiány, az előkészítetlenség, a puccsszerű gyorsaságú szerződésírás.

miketbeszéltek 2016.12.18. 22:17:48

@maxval bircaman BircaHang szerkesztőség: "Minek az annektálására gondolsz?" Hazánk annaktálására. Most is akadna, akik behívnák őket...

pamut 2016.12.18. 23:45:25

@csentecsa:
kurvára nincs igazad, te vagy a szánalmas, és nem csak azért mert dedós módjára visszhangzol engem, hanem azért is, mert továbbra is csak a nyomorult személyeskedést tolod a trollkodás szándékával, semmi de semmi érdemi kommented nincs a témához. nem azért vagy itt hogy reagálj a témára hanem hogy belerúgj emberekre, általad kitalált-hazudott ürügyek és rágalmak alapján, ahogy azt az orbán-féle trollképzőben tanultad.

csentecsa 2016.12.19. 00:57:11

@miketbeszéltek: A gyorsaságra azért volt szükség, mert könnyen lemaradhattunk volna a dolgról. Számos ország akar atomerőművet építeni. Egyébként már Gyurcsány és Bajnai idején is tárgyaltak az oroszokkal.
Fő vádpont szokott lenni hogy nem pályáztattak. Elárulom, hogy atomerőművi beruházások esetében igen ritkán írnak ki pályázatot.

csentecsa 2016.12.19. 01:02:43

@pamut: Ember, nézz már végig a kommentjeiden. Egy büdös szót nem reagáltál érdemben arra amit én írtam. Kizárólag az én minősítgetésemmel vagy elfoglalva.

Mit állítottam? Hogy nem a pillanatreklám módszerrel van gondotok, hanem azzal (Paks II) amit ezzel a módszerrel előnyös színben kívánnak feltüntetni. Miért nem lehet ezt elismerni? Miért kell álságos módon viselkedni?
Konkrétumokat írjál már! Mi a gondod a pillanatreklám módszerrel?
süti beállítások módosítása