A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Kormányinfó után: mozdulás a gazdasági konszolidáció irányába?

2016.11.20. 06:30 Carnivore

Az idei ősz egyik legfontosabb sajtótájékoztatóján vagyunk túl, ahol talán a kormányoldal is jobban járt volna, ha nem Lázár János ujjlenyomatának hiánya kerül a középpontba. Történtek itt ugyanis tárgyalásra érdemesebb dolgok is.

Rögtön kezdjük a nagy bejelentéssel, miszerint a kormány jelentősen csökkenteni szándékozik a társasági nyereségadó mértékét, méghozzá azzal a nem titkolt céllal, hogy Európában immár az élre törve kelhessen versenyre az adóparadicsomnak számító Írországgal, Bulgáriával, vagy épp Ciprussal. Természetesen máris vannak, akik lesajnálják az adócsökkentés várható hatását, hivatkozva arra, hogy a magyar kis- és középvállalkozásokat úgysem fogja sokkal kedvezőbb helyzetbe hozni, csupán egy-kétezer cégnek kedvez majd. Csakhogy nem is ez a célja.

Inkább tekinthető ez az intézkedés egy gazdasági konszolidációnak (ha nem is fordulatnak), amellyel a kormány egy erős üzenetet kíván megfogalmazni a külföldi nagytőke irányába: “Továbbra is várunk titeket.”

Az időzítés aligha véletlen: immár mindhárom vezető nemzetközi hitelminősítő intézet kedvezőbb, befektetésre ajánlott kategóriába sorolta Magyarországot, erre a hullámra pedig hiba volna nem felülni. Tovább erősíti ezt a szándékot, hogy az Orbán-kabinet lényegében sikerrel végrehajtotta azon politikai célkitűzéseit, amelyek stabilizálták rendszerét, s amelyek segítségével kényelmesebben, önmagára nézve biztonságosabban tudja irányítani az országot.

(cyberpress.hu)

Úgy is mondhatnánk: a kezdetben nagy viharokat kavart új politikai berendezkedés mára kezd elfogadottá válni, s a nyugati demokráciák eddig vezető paradigmájának felbomlása (Brexit, Trump, illetve a soron következő EU-tagállamok országgyűlési választásainak várható eredményei) mind-mind erősíteni fogják pozícióját. A paksi beruházás Európai Bizottság általi elfogadása - amely Magyarország jövője szempontjából igencsak sorskérdésnek nevezhető - pontosan beleillik ebbe az új trendbe.

A politikai széljárás tehát megváltozott. S mint ilyenkor kívánatos, a hatalomgyakorlónak lehetősége nyílik arra, hogy a gazdasági folyamatokban is változásokat eszközöljön. Eljött tehát a konszolidácó ideje, amelyre több jel is utal.

Egyrészt maga az alapállapot: mintegy hat esztendő alatt sikerült a stratégiailag legfontosabb intézményeket és gazdasági szereplőket saját hatáskör alá vonni (emlékezzünk, honnan indultunk: Alkotmánybíróság, köztestületek és közintézmények, trafikmutyi; majd szépen eljutottunk a közművekig, az uniós megrendelések kivitelezéséig, bankok és cégek felvásárlásáig).

Túl vagyunk az alaptörvény, illetve a sarkalatos törvények bevezetésén is, amelyek meghatározzák a következő kormányok mozgásterét. Túl vagyunk a különadókon, az ÁFA-emelésen és az SZJA európai mércével mérve óriási terheket jelentő stabilizálásán.

S itt lép be az mérséklés és belső szabályozás lehetősége: a politikailag és gazdaságilag biztos lábakon álló rendszer most már beengedhet olyan szereplőket is az ország vérkeringésébe, amelyek a hatalmat, az új oligarchák pénzügyi érdekeit kevésbé veszélyeztetik, ugyanakkor hozzájárulhatnak a munkahelyteremtéshez, az államadósság szinten tartásához vagy csökkentéséhez, a gazdasági versenyképesség új (régi?) szintjére (vissza)emeléséhez.

Utóbbihoz természetesen politikai gesztusokra van szükség, amely eddig nagyon hiányzott a kormányzati politika oldaláról: ellenzéki lelkületű emberek fontos (vagy látszólag fontos) pozíciókba juttatása, az Alkotmánybíróság testületének megújítása az eddiginél több politikailag független személlyel, valamint olyan adópolitika bevezetése, amely vonzóbbá teszi az országot a külföldi tőke számára. Úgy tűnik, hogy ezek harmadik Orbán-kormány első igazán értékelhető lépései.

S hogy az elvárt gazdasági fellendülésnek milyen pozitív, illetve negatív üzenete van jelenleg?

Nagyon fontos megjegyezni, hogy a mostani tervek azt mutatják: a miniszterelnök - talán az Európai Uniós tagság megítélése kapcsán készült több közvélemény-kutatás hatására is, amelyet ő maga feltűnően gyakran emleget mostanában - mintha meghozta volna döntését azzal kapcsolatban, hogy Magyarország az európai kultúra és gazdaság részeként szeretné folytatni pályafutását a jövőben, ellenben a korábbi “keleti nyitás” politikájának irányával. Hiszen miért törekedne arra - különösen most -, hogy mégiscsak elfogadtassa magát a világgal, különösen a nyugati országok vezetőivel? Márpedig jelentős előrelépések jósolhatók ezen a téren (az immár hangsúlyozottan, számára jóval kedvezőbb politikai környezetben).

Természetesen az eddig kiépített klientúra számtalan betegséggel küszködik, amely azonnal megoldandó probléma elé veti a kabinetet: az oktatásban és egészségügyi ellátórendszerben látható színvonal-romlás mértéke olyan tátongó űr, amelyet nem lesz könnyű betömni. Ez pedig komoly dilemma mindenki számára: érdemes-e befektetni olyan országban, ahol a szakképzett munkaerő biztosítása rendkívül nehézkes, illetve hajlandó-e a kormányzat esetleg bevándorlókkal helyettesíteni azon munkavállalók tömkelegét, akik még jó ideig hiányozni fognak a rendszerből? Utóbbi talán szükséges, azonban korántsem kockázatmentes vállalkozás (gondoljunk a xenofóbiáról szóló közvélemény-kutatásokra, amelyek nemcsak a közel-keleti és afrikai országokból érkezőkre vonatkoznak).

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

20 komment

Címkék: gazdaság lázár jános gazdasági konszolidáció

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr8311974176

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ogli dzsí 2016.11.20. 15:09:19

Nagyjából egyetértek a poszterrel, kivéve a végét:

'a miniszterelnök - talán az Európai Uniós tagság megítélése kapcsán készült több közvélemény-kutatás hatására is, amelyet ő maga feltűnően gyakran emleget mostanában - mintha meghozta volna döntését azzal kapcsolatban, hogy Magyarország az európai kultúra és gazdaság részeként szeretné folytatni pályafutását a jövőben, ellenben a korábbi “keleti nyitás” politikájának irányával.'

Az európai kultúra meg az EU tagság 2 külön dolog. Gondolom Svájc is az európai kultúra része. Orbán, amennyire emlékszem, a konfliktusos időkben is azt tartotta, hogy megéri nekünk az EU tagság, csak nem mindenáron. Mire a független ellenzékiek megjósolták hogy kivezeti Mo-t az únióból, utoljára a népszavazás kapcsán mondták ezt.
Mint látjuk, üres riogatás volt.

A 'keleti nyitás' soha nem alternatívaként merült fel európával szemben, hanem új piacok szerzését jelenti, és ez továbbra is áll: paks indul, kínai vasútépítés indul, nincs ezzel baj. Az orosz kereskedelmi embargó kivezetése továbbra is érdekünkben áll (és a többi V4 országnak szintén).

n3spr3ss0 2016.11.20. 15:20:12

A nagy magyarkodás vége megint az hogy a külföldi nagy cégek valagát nyalja a kormány.A hazai cégek 99.9 %-nak nulla ez az engedmény.

ogli dzsí 2016.11.20. 15:28:59

Egyébként nem lehet pontosan tudni, mi ez a korábban nem emlegetett (a piac inkább komolyabb munkaadói járulékcsökkentést szeretett volna) és Orbán (nem Varga) által bejelentett adócsökkentés, de 2 lehetséges magyarázat is adódik (nyilván több is):

1. Idénre az MNB 2,8% GDP emelkedést vár éves szinten (legoptimistább), míg az Európai Biz. 2%-ot (legpesszimistább). Idén először, lehet hogy az EB számához fog közelebb állni a valóság. Lehet ez is oka ennek a multikhoz szóló üzenetnek.

2. Brexit. A kitelepülő brit cégek mostanában döntenek (Orbán most tárgyalt May-jel) arról, hogy hova teszik az új európai úniós központjaikat - ezek főleg szolgáltató, nem gyártó cégek. Eddig Írország volt ennek a legnagyobb haszonélvezője, most itt egy közép-európai alternatíva.

komplikato 2016.11.20. 15:42:44

"paks indul, kínai vasútépítés indul, nincs ezzel baj."
Már ki szerint?

" Eddig Írország volt ennek a legnagyobb haszonélvezője, most itt egy közép-európai alternatíva."
Amíg itt ennyibe kerül a bér, és ennyi féle adó van, mitől is lennénk alternatívája Írországnak, Belgiumnak vagy a most a témában feljövő Spanyoloknak???

nick papagiorgo 2016.11.20. 15:58:24

@n3spr3ss0:
"A hazai cégek 99.9 %-nak nulla ez az engedmény."

Mivel a hazai cégek 99.9%-a nem fizet nyereségadót, mert nincs nyeresége (papíron). Tudnám, hogy valaki miért és hogyan működik évek óta veszteségesen, ugye :) Nálunk csak a "szemét multik" tudnak nyereségesek lenni :)

ogli dzsí 2016.11.20. 16:04:30

@komplikato: Mármint szerinted a kitelepülő brit cégnek az egy rossz dolog hogy itt ennyi a bér?

'ennyi féle adó' - Márminthogy európa legalacsonyabb nyereségadó-kulcsa?

Kapd már össze magad.

ob.szerver 2016.11.20. 16:09:32

Miféle gazdasági konszolidáció? Kétségbeesett kísérlet arra, hogy bejöjjenek külföldi cégek. A társasági adó azonban csak egy dolog, és messze nem a legfontosabb. Maffiaállamba, jogtalanságba, a visszamenőleges törvénykezés, a különadók, a bűnözőkkel seftelő miniszterelnök, és a crony capitalism országába eddig se jött a tőke, és az adócsökkentés után sem fog.

koala kóla 2016.11.20. 16:14:35

@ob.szerver: ööö

Orbánnak minden oka megvan kétségbe esni végül is csak negyedszerre lesz miniszterelnök megint 2/3dal.

$pi$ 2016.11.20. 16:33:00

@n3spr3ss0: "A hazai cégek 99.9 %-nak nulla ez az engedmény. "

Csak mondjuk úgy 140,000 kisadózó vállalkozás van, akiknek most kétszeresére emelik a bevételi határt. Úgy cirka 3 millióval kevesebb adót kell fizetniük, ha a 6-12 milliós éves bevétel körül vannak.

Tehát nem mondtál igazat, egy csomó hazai kisvállalkozásnak igen komoly engedményt adtak.

$pi$ 2016.11.20. 16:33:33

@$pi$: Bocs, nem 3 millióval, inkább csak 2-vel. elgépeltem.

nick papagiorgo 2016.11.20. 16:35:07

@ob.szerver:
Mindig bírtam azokat, akik mindent a saját politikai hitvallásukból vezetnek le, jelesül, ha a kedvencem van uralmon, akkor épül-szépül az ország, ha meg nem, akkor lepattan, nem jön ide a tőke, ésatöbbi :)

Még cikkeket is írnak, jelesül a társaságiadócsökkentés azért szar, mert nem ér semmit, a béremelés azért szar, mert növeli a cégek költségeit, a járulékcsökkentés meg azért szar, mert kicsi. Akárhogy is van, mindig minden szar :)

Vlad Tepes a jófiú 2016.11.20. 17:18:14

@komplikato: Belgiumot kiveheted a listádról, mert baromi magas a munkabérre rakódó közterhek aránya - igaz, hogy ezeket szépen le is lehet vonni a bevételekből. Írországgal nehéz versenyezni. Alacsony adókulcsok, alacsony közterhek, tökmindegy milyen kormány van hatalmon Írországban, a befektetőket mind megpróbálja bevonzani.

Vlad Tepes a jófiú 2016.11.20. 17:20:22

@ogli dzsí: A munkabérre rakott terhek rettenetesen magasak. Egy átlag vállakozásnak, 13-14 féle adót és közterhet kell fizetnie, ha nem katás vagy evás.

ogli dzsí 2016.11.20. 18:09:01

@Ritkov Halo: A munkabérre rakott terhek is csökkentek a múltban is, meg fognak 2017ben is. A KATA, EVA sem volt a korábbi kormány alatt.

komplikato 2016.11.20. 18:38:43

@ogli dzsí: Addig amíg pl. Szlovákiában sokkal kevesebből kihozható a munkabér, olyan módon, hogy közben a melós is többet kap, mitől lenne versenyképes Magyarország? Azt a 60-70 féle adót valakik csak megfizetik, nem? Ez pont olyan parasztvakítás mint amikor Viktorék az SZJA-val por hintenek meg az 1% csökkentéssel, közben a hülye munkavállaló a kis gagyi bruttó béréből 67-75%-ot fizet különböző adókba, magyarán az SZJA tologatása lófasz egy akár kisméretű ÁFA csökkentéshez képest is. Még is beveszi a sok matekzseni szavazó polgár.

ogli dzsí 2016.11.20. 18:57:42

@komplikato: magyarországon vagyunk, nem szlovákiában

'magyarán az SZJA tologatása lófasz egy akár kisméretű ÁFA csökkentéshez képest is. Még is beveszi a sok matekzseni szavazó polgár.'

- ezért növelték a szocik nagy mértékben az ÁFÁT is, és az SZJAt is

- és ezért nyer könnyedén a fidesz, mert nem szlovákiából és a fideszből, hanem a szocikból és a fideszből kell választani

Az SZJA 21%/3%-kal csökkent, ha esetleg nem emlékeznél pontosan

komplikato 2016.11.21. 01:29:57

@ogli dzsí: És? Most írtam le, hogy miért parasztvakítás. Kb. olyan mint a "disznóhús áfa csökkentés", ami után véletlenül 15% áremelés jött. Egyik kezemmel adok egy százast a másikkal visszaveszek kettőt, hármat.

Tündér 23 (törölt) 2016.11.21. 23:32:38

Többsávos személyi adót szeretnék, alapélelmiszereken kisebb áfát. Vállalkozók pedig a valós bevételeik után fizessenek járulékot és adót.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2016.11.23. 15:42:30

@ogli dzsí: Hova emelték a szocik az ÁFÁ-t?
Az SzJA-csökkentés pedig csak a magas jövedelmáeket érintette, az alacsony jövedelműeknek az adójóváírás kivezetésével nőtt az SzJA-juk.

Amiról meg kevesen beszélnek: a 10% alatti társasági adót a magyar adótörvény si szankcionálja, gyakorlatilag adóparadicsomnak minősíti, az oda fizetett költségek nem vonhatók le a társasági adó alapjából.
süti beállítások módosítása