A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Blokkolt járandóság

2014.12.07. 08:25 KARD blog

Vendégszerzőnk, Echter István írását olvashatják:

A megmaradt magánnyugdíjpénztárak világítótoronyként emlékeztetik a fideszt félresikerült, a munkavállalók számára kártékony akciójukra. Mert igaz, hogy sikeres volt a majd 3.000 milliárd forintos vagyon elvonása, de azóta világosan kiderült, nem voltak igazak a megtakarítások "eltőzsdézéséről" szóló szavalatok, nem volt igaz a nyugdíjak biztonságba helyezése, az egyéni számlák megvalósítása. Lehetett azt mondani, volt olyan magánnyugdíjpénztár, amelyik az elszámoláskor nem fizetett reálhozamot, de ez nem azt jelenti, egyáltalán nem realizált a befektetéseken semmiféle hozamot, hanem, hogy ez nem haladta meg a halmozott inflációt.

A fidesz azóta is rendszeresen szembesül azzal, hogy a magánynyugdíjpénztárak a megmaradó vagyonra tisztességes hozamot realizálnak, szemben minden korábbi állítással.

Sajnos, egy szó sem hallatszik arról, miként is kezeli, minek tekinti a jelenlegi kormányzat a magánnyugdíjpénztári tagok járandóságát, miként negligál emberi sorsokat.

Több magánnyugdíjpénztári tag már nyugdíjjogosulttá vált, a szabályok értelmében csökkentett összegű nyugdíjat kapnak. Viszont nem kaphatják meg a magánnyugdíjpénztári megtakarításuk után járó havi járadékot, mert annak kiszámítási módjára még nem hozott ez a kormányzat jogszabályt. Azaz bünteti azokat az embereket, akik szembe merészeltek szállni az orbáni "gazdaságpolitikával".

Jelenleg az veheti fel nyugdíjba vonulásakor a magánnyugdíjpénztári megtakarítását, aki 180 hónapon belül létesítette tagságát, a többiek nem. Illetve elhalálozásuk esetén a családjuk azonnal felveheti a teljes összeget. A fidesz kormány a magánnyugdíj-biztosításból életbiztosítást csinált. Rossz a lelkiismeretük, ezért akarják megszűntetni, korábbi ígéreteikkel szemben is a fennmaradó magánnyugdíjpénztárakat!

Persze a költségvetésnek sincs túl sok haszna az egészből, mivel a magánnyugdíjpénztári vagyon jelentős része állampapírokban van. Azaz némileg csökkentené a költségvetés hiányát, de érdemi bevétel nem folyna be belőle, talán csak a 200 milliárdos vagyon 1/4-e.

Echter István

 Egyetértesz? Csatlakozz hozzánk a Facebook-on és oszd is meg a posztot:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

18 komment · 3 trackback

Címkék: magánnyugdíjpénztár jogalkotás magánnyugdíj

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr826963461

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A kereszténydemokraták és a gyermekéhezés 2014.12.08. 12:18:52

Pontos korrajz a KDNP „tündökléséről” és bukásáról, hogy milyen javaslatok és botrányok köthetőek „kereszténydemokrata” képviselőinkhez az elmúlt hónapokban. Hosszú elemzések készülhetnének róla milyen szemléleti torzulásokat okozhat ha egy párt ciklu...

Trackback: Készüljünk fel az MSZP-vel a kötelező drogtesztre! 2014.12.08. 11:14:53

Te mibe szoktál vizelni laborvizsgálat előtt? A szocialista Harangozó Tamás - ülj le, és kapaszkodj meg - Petri-csészébe! Olyanba, mint ezek itt: (Kép: zdnet.com - A kép illusztráció, a Petri-csészék fölött NEM Harangozó Tamás pénisze látható.) Pet...

Trackback: A liberálisok szerint célszerű lenne betiltani a kommentezést 2014.12.08. 11:12:56

Túl sok a gyáva, névtelen troll, aki fizetett propagandát végez az oroszok meg a kínaiak pénzén - tudhatjuk meg Bede Márton cikkéből. Aki egyébként bevallottan leszarja az olvasói véleményeket, mint ahogy azt az írásából vett idézetek egyikében a saját...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2014.12.07. 09:28:39

Illetve elhalálozásuk esetén a családjuk azonnal felveheti a teljes összeget.
Válasz erre;
Akkor meg kell halni.
Papíron!:)

légügyi megfigyelő 2014.12.07. 11:36:33

Ahogy eddig sem, úgy legközelebb sem szavazok az efféle görény hazudozókra.

Létezik még olyan, hogy ombudsman? Vagy valamilyen egyéb izé, szerv? Talán odakint? Hagyni kell ezt az egészet?

István Tamasi 2014.12.07. 13:22:58

Addig ragaszkodik a mutyivezér a hatalomhoz - és okoz még több kárt az országnak- hogy a végén még Gyurcsány fogja őt leváltani.

program készítő 2014.12.07. 13:31:14

Mond Te kit választanál?--jelenlegi politikusok közül senkit sem.Ezek egyik oldalról a másikra dobálják a pénzt--az emberek nem érdeklik őket,csak a hasonszőrű egyedeik.

mikimackó 2014.12.07. 21:08:08

@légügyi megfigyelő: most úgy hívják, hogy ombucmanó !

tomwar 2014.12.08. 10:59:55

Akkor jelen alas szerint a gyerekeimet keszulnek kifosztani, nem is engem, ugye!?

kewcheg 2014.12.08. 11:03:01

Valószínűleg mellszélességgel támogatnék egy Finnországból importált teljes felsővezetést.De akkor a főbb állami szervek vezetőinek is finneknek kellene lenniük, aminek a középvezetők és azalattiak örülnének, ugyanakkor a szervek felsővezetői minden eszközzel szabotálnák a váltást.Ebből is látszik, hogy az államrezonban teljes a meghasonulás, a felsővezetők nettó érdekellenségei az alattuk levőknek....

whale 2014.12.08. 11:09:03

@kewcheg: Az a baj, hogy mi ettől nem lennénk finnek. Azt tessék tudomásul venni, hogy hajszálpontosan olyan elitünk van, amilyet megérdemlünk, hiszen magunknak választottuk őket...

Arcade Macho 2014.12.08. 12:30:34

"Több magánnyugdíjpénztári tag már nyugdíjjogosulttá vált, a szabályok értelmében csökkentett összegű nyugdíjat kapnak. Viszont nem kaphatják meg a magánnyugdíjpénztári megtakarításuk után járó havi járadékot, mert annak kiszámítási módjára még nem hozott ez a kormányzat jogszabályt."

ezt nem ertem!!!
mi koze van 2 MAGANzo kozotti ugylethez az allamnak?
azon kivul hogy a jogszabalyi kereteket megadja?
most a Zallam fogja kiszamitani a manyup altal nyujtott penzt? mert ez rohejes lenne!!!

room_101 2014.12.08. 12:36:57

@Diorella Queen:
Netán olvastad A Partner-t John Grisham-től?
Abban rendezi meg a főhős a saját autóbalesetét, végignézi egy fa tetejéről a saját temetését, családja megkapja az életbiztosítást, és bónuszként még "holtában" átutal magának 10 millió dollárt a cége számlájáról.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.12.08. 12:38:31

@Arcade Macho: Pedig ez így van, lényegében amióta vannak manyup-ok ('97 vagy '98), azóta adós ezzel a parlament, csak most már kezdenek lenni olyanok is, ahol ez számítana. Mondhatná azt is, hogy rábízza a felekre. Nem mond semmit, immár tizensok éve.

Megjegyzem, a poszt azon részét, hogy a nyugdíjkorhatárt elérő manyup-tagok csökkentett állami nyugdíjat kapnak, a törvények értelmében csak úgy tudom értelmezni, hogy arra az időre szól a csökkentés, amíg manyup-tagok voltak (ugyanis az AB várható elkaszáló ítéletét megelőzve ezt a szabályt hozták meg tán két és fél éve).

whale 2014.12.08. 13:14:36

@Arcade Macho: Megválaszoltad a saját kérdésed.:) Pont az. Nincsenek meg a keretek a kifizetéshez.

Ma Baker 2014.12.08. 13:17:18

Mondjuka cikkíró is bevallja, hogy simán lehetett szar befektetés egy nyugdíjpénztár, mert az infláció alatti hozam tényleg a pénz eltőzsdézése.
A nyugdíj sztem nem való rulettasztalra. Aki szerencsejátékból akar később megélni, az forexezzen jenre 200-as tőkeáttéttel.
Az már más kérdés, hogy a pénzeket milyen módon csatornázzák vissza az állami rendszerbe.
Teszem hozzá ha az előző kasszanullázáskor a kormány azt mondta volna, hogy a maradék pénztárasok akkor takarékoskodjanak csak maguknak és jogosan nem kapnak majd az állami nyugdíjból, kakis lett volna vagy hatvanezer alsónaci.

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.12.08. 13:23:28

@Ma Baker: mondták ezt, de ez alkotmányellenes mondás volt és visszavonták. Több millióan "alsónaci kakis lett" (ahogy írod), és inkább visszaléptek államiba.

Szűtté mamá? Szűjjé! 2014.12.08. 13:31:54

Faterom is pontosan ebben a cipőben jár. A törvényalkotó - aki szó szerint minden szarra törvényeket hoz - erre a témára "elfelejtett". Miféle munkavégzés ez? A képviselőink a beosztottjaink, akik nem végzik el a jó pénzért rájuk bízott feladatot.
Persze fideszland olyan abszurd, hogy ez az egész már nem is értelmezhető. A személyi kultuszos fidesz szavazók szerint az ország van a politikusokért és nem fordítva.

Arcade Macho 2014.12.08. 14:22:14

@timargabor: @whale: valahogy ugy gondolom olyan ez mint a bankbetet, hogy a keret az az hogy valamikor valahogy azt a penzt vissza kell fizetni, a mikentet meg a piac eldonti

az hogy az eletjaradek milyen legyen az meg eppen hogy ellentetes a manyuppal!
hiszen a manyupnal van egy fix osszeg amit megkaphat(ha nem o akkor az orokosok!), es nem kell keverni a feloszto kirovo rendszerrel ahol ha valaki elel meg 40 evet a nyugdijban, ugy ELVESZI a tobbiek elol a penzt

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.12.08. 14:33:58

@Arcade Macho: Pedig ez is lehet, a lényeg a tagok megállapodása lenne. Manyup-on kívül is létezik az a pénzügyi szolgáltatás, hogy fix összeg kifizetésével vehetsz életjáradékot. A kockázatok matematikailag elég jól modellezhetők.

Arcade Macho 2014.12.08. 14:39:26

@timargabor: igen ki lehet fizetni ugy is!
viszont van egy olyan erzesem hogy pont ez a sarkallatos resze a mostani nyuglodesnek hogy ezt is szabalyozni akarjak, nehogy mar rosszul jarjanak...

mondjuk mar nem erint annyira a tema hiszen a szep rakosi hagyomanyoknak megfeleloen elvetere kerult... ja nem, hanem en mondtam le onkent, kb mint 48ban egyparan...
süti beállítások módosítása