A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Sok a dudás, kicsi a csárda?

2014.08.09. 21:00 outisz

Pár napja írtam egy bejegyzést, hogy jajj, vajh' ki lesz a baloldal közös jelöltje, a megváltó, ám hamarabb kiszivárgott az infó - Falus Ferenc - mintsem megnyomhattam volna a publikál gombot. C'est la vie, a magyar nyelvű írott kultúra ezzel nem lett szegényebb, ám az mszp utólagos helyezkedése miatt megintcsak aktuálissá váltam.

Én ugyanis azt fájlaltam, hogy Orbán tusványosi beszéde, amit a liberális demokrácia végéről mondott, külföldön nagyobb vihart kavart, mint itthon. Én kis naív ekkor azt hittem, hogy majd megindul valami, és a demokratikus ellenzék végre feláll, hogy majd elkezdik hallatni a hangjukat az emberek. Ennél azonban enerváltabb az ország, ám még mindig jó esélyt láttam arra, hogy legalább a baloldal lépjen valamit. Teszem azt, hogy kiálljanak a nyílvánosság elé, és azt mondják: emberek, a demokrácia veszélyben van, kapjuk össze magunkat. Bár utáljuk egymást, ez most legyen másodlagos, de fogjunk össze. És ha jönne valaki, aki nálunk okosabb, ügyesebb, vagy legalább hat ujja van a kezén és foggal született, Isten ne adj', nem baloldali politikus, akkor mi hátralépünk és pártérdekek nélkül is támogatjuk, csak ébresszük már fel az embereket! Tessék jelentkezni.

Nem ez történt. Jött azonban a megállapodás, olyan amilyen, ez egy politikai alku, nincs ezzel semmi bajom, ilyen a demokrácia, így csinálják ezt máshol is - még az esélyesek is.

Új reménysugár gyulladt ki azonban a magyar demokrácia egén, méghozzá az mszp pártházának ablakában. Merthogy utólag elmismásolni a kerületi képviselői helyek felosztását... cöcöcö... hát ez olyan emeszpés. Mondhatnám vérciki. Én hülye, kispolgár, gyomorideggel fekszem meg kelek, hogy mi lesz a magyar demokrácia sorsa (nem csak magam miatt, de a gyerek miatt is), ezek meg 1-2 körzeti hely miatt veszélybe sodorják azt az amúgyis halódó összefogásfélécskét, amit ezek kicsikartak egymásból fogcsikorgatva. És hogy hol van itt a reménysugár? Ott hogy jön az Együtt, és azt mondja, akkor induljunk külön! (nomen est omen.) És ha megtennék, az egy takaros kis szög lenne mszp koporsójában. Márpedig az mszp most (és már egy ideje) azzal tenné a legtöbbet a magyar demokráciáért, ha fognának egy űrhajót, beleülnének, és fellőnék magukat a Holdra. Retúrjegy nem szükséges.

Sok itt a dudás, és kicsi a csárda. Három párt egy baloldalon sok. Aki 2018-ban a baloldalra akar szavazni, az úgyis oda fog szavazni, annyire azért nem finnyásak az emberek, hogy számítana a párt neve. Amíg azonban marad a fogcsikorgatós triumvirátus (nevezzük trojkának? Á nem, a keleti felhangok már a fidesznek járnak), az állandó politikai gyilkolászás egymás között csak elriasztja az embereket a politikától - és lassan a demokráciától is.

Egy klikk és nem maradsz le posztjainkról:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

10 komment

Címkék: baloldal önkormányzati választás outisz főpolgármester-jelölt

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr736590249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.08.09. 23:18:29

Az MSZP az SZDSZ által kitaposott úton halad.
Az SZDSZ-hez hasonlóan, mára sikerült olyan kilátástalan helyzetbe manővereznie magát, ahonnan már nincs igazán jó lépés a számára.
Az MSZP saját maga feloszlatásával tehetné a legtöbbet a Fidesz megbuktatásáért.

bölcsészmérnök · http://pillanatkep.blog.hu/ 2014.08.09. 23:20:07

Az elmúlt 25 év tapasztalata alapján a társadalom hosszú évtizedekre kiábrándult a liberalizmus eszméjéből.
Ha az ellenzék szélsőséges liberális retorikával támad, azzal Orbánt erősíti!
Balliberális oldalról nem lehet Orbánt megverni!
Nem túl bonyolult összefüggés ez, ezért nem értem, hogy az ellenzék, miért nem képes ezt felismerni?

Tyreo 2014.08.10. 02:07:07

@bölcsészmérnök: AZ MSZP-nek és társaiknak nincs másuk, csak liberális retorikájuk. Épp ezért vannak ekkora szarban. Hiába állnak elő mással, nem hiszik el nekik. Ráadásul, még ha el is hiszik, azzal valószínűleg pont a megmaradt szavazóikat zavarják el maguktól(Lásd az Ózdi esetet is. Ott is elég sokan keltek ki ellenük). Még ráadásul ha Orbán beszéddel próbálkoznak, akkor megint ott vannak, hogy nincs szabad, potenciális szavazóréteg. ezeket az embereket a Fidesztől, meg a Jobbiktól kéne elvenniük, ami nem egyszerű eset. Eléggé sakk-matt helyzet.
Az egyetlen kiút szerintem mégis csak a liberalizmuson keresztül vezetheti ki az országot. Azt a réteget kell meg(vissza)szerezniük, akik liberálisnak, demokratának tartják magukat, de soha többé nem szavaznának már az MSZP-re. Erre a legjobb esélyei a maiak közül az körülbelül az Együttnek van, vagy az LMP-nek. Bár ehhez az LMP-nek nagyon sokat kéne változnia, és fel kéne adni a szélbalos hülyeségeivel.
ja és mindazok mellett, hogy visszaszerzik az elfordult szavazókat, el is kell szipkázni valahogy a szekta-tudatú maradék MSZP-s és lehetőleg DK-s szavazatokat, is vagy a Fideszesek felé kell valamennyire szimpatikusnak lenni. Nem egy egyszerű feladat.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.10. 07:01:35

A ballibek nem értik a legfontosabbat: a ballib ideológiára nincs szükség.

István Tamasi 2014.08.10. 10:00:30

@bölcsészmérnök:
Az emberek, bőrükön tapasztalva az orbáni illiberalizmust, hamar vissza fognak szeretni a liberalizmusba. Ezt többszázezren már ma is gyakorolják amikor kivándorolnak külföldre.
Véleményem szerint, egxetértve TGM-el, orbán olyan helyzetet teremtett és azt folyamatosan tovább mélyíti, hogy választások útján nem lehet illetve nagyon nehéz lesz megverni őt - sajnos. Sajnos, mert orbán további uralkodása és az eltávolítása nagyon sokba fog kerülni hazánknak.

macmac 2014.08.10. 10:17:05

Százezerszer olvasom, hogy liberális és balliberális retorika....Akik írják valószínűleg csak egy sablonos szlogent alkalmaznak. Mi lenne a liberális retorika? A piacgazdaság elismerése? A versenyen alapuló gazdaság? Az egyén szabad döntése a társadalmi szerepéről? A választások szabad megtartása? Esetleg - sok más egyébbel - mindez együtt? És akkor mi a balliberális retorika? Ezt a fogalmat már kérdések formájában sem tudom feltenni. Az MSZP nem a liberális vagy balliberális retorikájával ment tönkre, hanem mert módszeresen és rendkívül hatásosan szétverték kívülről és belülről egyaránt. Kívülről a FIDESZ karaktergyilkosként, belülről a saját erkölcstelen vezetői. Mindig lehetett találni fogást az egyes vezetőkön, és nem volt rájuk értelmes válasz. Most meg: szegény Kunhalmi Ágnes állítólag azt nyilatkozta (sajnos én nem hallottam, csak olvastam), hogy azért változtattak, mert nem volt írásos megállapodás....Ez több, mint vicc. Számukra tehát egy megállapodás, az adott szó, csak akkor érvényes, ha leírják? Nos erről beszéltem a fenti sorokban: kellene egy erkölcsi tisztulás, és ez nem függ össze a liberalizmussal....

states1 2014.08.10. 16:50:44

A valódi orbitális hibát a szocik ott követték el, hogy hagyták kizsarolni Falust, aki még olyan esélyes sincs, mint Horváth Csaba. Majd miután aludtak rá egyet, rájöttek, hogy baromság volt, megpróbáltak korrigálni. Ebből már megint nem fognak jól kijönni, akár engednek holnap, akár nem.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2014.08.10. 17:38:08

rakjuk már idézőjelbe a baloldalt, egy millimos tolvaj hogy lenne már baloldali? vagy kettő. vagy három

timargabor · http://kard.blog.hu 2014.08.10. 18:11:39

@tesz-vesz: Pontosan. Idézőjelet a bal- és a jobboldalra is.

2014.08.18. 06:39:14

birkaneptol ne varj semmi jot
süti beállítások módosítása