A KARD a Facebook-on

Őket ajánljuk

Hírfolyam

Friss topikok

Elérhetőség

A KARD blog

e-mail: kard.blog@gmail.com

Facebook: A KARD

Twitter: @KARD_blog

Hiú reménység

2014.08.04. 08:18 KARD blog

Vendégszerzőnk, Sneé Péter írása

 

Napok óta zajlik a találgatás, milyen következményekkel járhat az útépítő cégek megzsarolása. A különféle vélekedések közös jellemzője egy megalapozatlan feltételezés: hátha összezördül a Fidesz-közeli nagy cégkonglomerátum tulajdonosa a kormányfővel!

Hiú reménység.

A politikusnak azonnali pénzforrásra van szüksége, hogy előteremthesse a szabálytalan pályáztatás miatt kirótt tetemes bírságot, de nincs hová nyúlnia. A kötelező tartalék javát már elköltötte, az államadósság pedig veszélyesen emelkedik. Felettébb kockázatos és drága volna most újabb külföldi hitelekkel kísérleteznie. Várható hatásai miatt politikai szempontból sem érné meg az efféle próbálkozás, amivel különösebb erőfeszítés nélkül is kiaknázható esélyt kínálna ellenzékének.

A gazdasági potentát - akármennyire szívja fogát az előre kalkulálhatatlan sarc miatt – nem felejtett el számolni. Tudja, hogy jövendő profitja és üzleti létének biztosítéka az állami pénzcsapok nyitva tartásától függ. Konkurensei, akik ugrásra készen várják, hogy a helyébe tolakodjanak, egyébként hasonlóképpen megszenvedik az intézkedést, amitől tovább gyöngülnek majd. Felettébb kétes kimenetelű szembefordulásuk helyett kifizetődőbb, ha „lenyeli a békát”, és az elszenvedett kárt is saját javára fordítja. Egy kis, ügyesen tálalt huzakodás még PR-fogásnak sem rossz, javíthat vele például megtépázott renoméján. Kényszerű adakozása pedig akár befektetés gyanánt is felfogadható, előbb-utóbb úgyis kompenzálják miatta.

Sok kivetnivalót egyébként sem találhat a szerencse átmeneti elpártolásában, mivel a szokásos eljárás az, hogy a választások előtt számottevő hitellel támogatja pártját - ami kudarc esetén jelentős üzleti veszteséget okoz -, a hatalomra jutott politikai érdekcsoport viszont közpénzből finanszírozza és nyilvánvalóan túlszámlázott megrendelésekkel honorálja előzékenységét. Noha cserébe elvárják tőle a jogi előírások miatt nehezen előteremthető párt-kiadások fedezését, illetve a szegény alulfizetett politikusok megsegítését, ám ekkora kiadás csupán aprópénz várható nyereségéhez képest. Pillanatnyi helyzete mindössze annyiban különbözik az ismerttől, amennyiben előrehozza a néhány év múltán esedékes hitelt. Vagyis közös érdekük a nyílt szembefordulás kerülése.

Sneé Péter

A KARD a Facebook-on:

Tegyük a KARD blogot a könyvjelzők közé

RSS hírfolyam a blog bejegyzéseiről

11 komment · 1 trackback

Címkék: Közgép útépítési bírság

A bejegyzés trackback címe:

https://kard.blog.hu/api/trackback/id/tr836571809

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.08.04. 12:00:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csuti Ördögüző 2014.08.05. 10:11:31

Azt elfelejtetted írni hogy konkrétan miről beszélsz.

SemBoga 2014.08.05. 10:18:12

@Baszki, nincs már mit ellopni...: hát tényleg eléggé seggére vertek már a családi ezüstnek is

itt már csak a csoda segíthet nekünk elkerülni az összeomlást

mrZ (törölt) 2014.08.05. 10:23:44

Lopni mindig van mit. Még csak kb 60%-os teljes adóteher alatt vagyunk, ezt simán lehet növelni. Akkor pedig majd több jut ellopásra.

gazdaságilag amúgy is jól állunk, ahogy hallom a hadianyag gyárak új munkásokat keresnek, bővítik a termelést. Fantasztikus gazdasági durranás lesz itt.

Bicepsz Elek 2014.08.05. 10:25:46

Mindig ujratermelodik minden, meg Magyarorszagon is. 1989ben az allamaadossag joval kisebb volt, mint 1994-ben. Az allam egy fejostehen volt, amiota megvan. De ez nem az USA(igaz ott is nyakig vannak az elafosodadban).

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.08.05. 13:50:40

ez a poszt nyugodtan elfért volna egy másik poszt alá kommentnek...

nu pagagyí 2014.08.05. 15:38:51

Majd kitalálják valahogy azt a kreatív módot, hogy Simicskán kívül mindenki ráfaragjon. Mondjuk a Közgépet terhelő részt duplán számolva szedik be az adót, szépen normatívan, nehogy bele lehessen kötni. Majd a beszedett pénzből kompenzálják közteherviselő hősünket, nehogy megártson neki ez a trauma.

lavór 2014.08.05. 16:41:13

"AZ ÁLLAM NÉLKÜL MEGDÖGLÜNK MIND?"

Dehogy, csak azok, akiket az állam tart életben. Akiket meg már megtömött, letojnak mindent - röhögnek a bolond magyaron -, több generációnak elég vagyont halmoztak fel, így ükunokáik is a Yale-re járhatnak.

s 2014.08.05. 16:59:51

Kurva anyádat, orbángeci. Remélem megdöglesz minél előbb, te fasz.

s 2014.08.05. 17:05:38

Szerintem kurvára nem ez lesz, amit leírtál. Az a helyzet, hogy elkanászodtak már a közpénzhez közel engedett rablóhordák annyira, hogy kitermeljék orbán gazdasági ellenségeit. Ez egy maffia állam, tehát úgy is fogja végezni, mint azok. A saját kibaszott embereik fogják őket halomra lőni a saját kibaszott éttermeikben. Csak győzzem kivárni.

Husz_János_Puszita 2014.08.06. 15:23:28

Már nem számolom, hányadik iparág ez, amit megzsarolnak. Közben a gazdaság kilő, mint szputnyik. Itt valaki nagyon hazudik emberek. :)
süti beállítások módosítása